Äntligen Måndag?

Det är påtagligt att vintern för var dag tar ett steg närmre. Det känns nästan som att det vid varje hundpromenad tillförs ett klädesplagg. Varmare skor, underställ, handskar, mössa. Har man följt bloggen under dessa 10 år så vet man vad jag tycker om vintern. Inte alls.

Under helgen som passerade, passades det på att göra det sista på kolonilotten innan den lämnas åt sitt öde under drygt ett halvår. Även om det fanns personer som faktiskt skördade det sista ur jorden i form av kålrötter, så är säsongen onekligen över. Jag hann väl inte riktigt med allt som var tänkt detta år, men växthuset kom på plats och staketet blev halvfärdigt. Förhoppningsvis kommer det bättre måndagar till våren.


414 Dagar Sedan Sist

Då och då stöter jag ihop med människor som funderar över om det inte vore dags för en uppdatering av Hoforsbloggen snart. Jag har då svarat att lusten kanske infaller sig igen och att man aldrig kan vara riktigt säker på vad som sker i framtiden. Det fanns en plan att i samband med 10-års jubileet som inföll detta år i september, släppa ett ganska omfattande material, lite som Wikileaks ungefär, där var och en själv kunde ta del av information som samlats in under åren. Men ju längre jag funderade på det så kändes bara som att det inte var min uppgift längre att exponera vissa företeelser i kommunen. De ”riktiga” journalisterna får göra sina jobb själva. Mittmedia har ju dessutom utlovat en rejäl satsning på de mindre kommunerna i länet och man får önska att de ägnar sig mer åt att verkligen gräva och snoka runt i politiken och tjänstemännens värld. Själv har jag testat på att förändra lokalpolitiken, jag är inte helt stolt över arvet jag lämnade kvar där för ett drygt år sedan, men nu slipper jag ändå fundera över om det var möjligt.

Vad har jag då pysslat med under det år sedan tystnaden lade sig över Hoforsbloggen? Tja, det har varit ganska skönt att bara vara en av alla som går ner till verket, arbetar och går hem. Inte vara vare sig en bloggare, politiker eller aktiv föreningsmänniska. Att slippa horderna av märkliga mejl från ännu märkligare individer, att göra lite vad som faller en in och testa på nya fenomen som till exempel husvagnsliv, fotografering, ölbryggning, pilbågsskytte och lättare snickerier. Jag har lagt grunden till ett nytt nätverk för att snart nog driva ett eget bolag och sett mig omkring lite i landet. Lite beroende på hur utvecklingen går för Ovako så är det alltid bra att ha en reservplan.

Jag gör väl ett litet försök till att försöka uppdatera sidan lite oftare än var fyrahundrande dag i fortsättningen. Tills dess säger jag på återseende!

Visste ni att rönnbär vid den här tiden på året efter första köldknäpparna kan bli ett ganska sött bär, ypperligt för att göra till exempel glögg eller kola av?

Socialdemokraterna Har Förlorat Historiska Greppet Om Kommunen

Ja inte var det många rätt på min egen politiska stryktipsrad inte. Jag misstog mig grovt på i synnerhet Vänsterpartiets attraktionskraft. Förvisso glädjande att dom backar, men oväntat för mig. HOP lyckades attrahera nya väljare och klev fram ytterligare ett mandat, även Liberalerna gjorde ett försynt men viktigt steg framåt och utökade enligt valnattsprognosen med ett till mandat. Sverigedemokraterna vann även dom ny mark och den politiska kartan i Hofors kan teoretiskt ritas om nu när Socialdemokraternas historiska makt äntligen är bruten.

Vad som kommer att ske nu är fortfarande ovisst och man kan bara spekulera över hur den framtida politiken skall utformas i Hofors kommun. Tittar man på mandatprognosen så finns en det en rad scenarion som kan spelas upp.

S får ingen majoritet på egen hand. Inte ens tillsammans med V eller C når man upp till de 16 som minst behövs för att ta makten. Den forna alliansen mellan M+L+C+KD, som fått tillbaka sitt mandat ger 9 mandat. Hoforspartiet och Sverigedemokraterna har alltså en nyckelroll i utformningen av framtida politiska styret.

Om man tänker sig att alliansen återsamlas blir det 9, tillsammans med HOP skulle det ge 14 mandat. Inte heller en kombination som kopplar greppet om kommunen. Däremot kan HOP svänga mot S och V, och därmed samla 18 mandat tillsammans.

14 mandat är dock mer än 10 och 13, så ett valtekniskt samarbete ger högerpartierna och Hoforspartiet ett större inflytande.

Nu kanske ni undrar varför jag inte räknar med SD i något av dessa scenarion. Jag har nämligen svårt att se att någon konstellation skulle vända sig till dessa för stöd. SD skulle bli vågmästare i besluten som skall fattas i kommunfullmäktige. Troligen så står dom på tok för långt ifrån S och V, att logiken säger att man ändå skulle ta motsatt sida. Men om resultaten från valnatten står sig, är det många som nu kommer att fundera, förhandla och göra sitt yttersta för att få en fördelaktig position i lokalpolitiken.

Nog Är Hösten Här Allt – 10 TV-Tips

Besökte Tolvsjöände under måndagskvällen. Hade tänkt mig att beskåda solnedgången som brukar vara otroligt vacker just där när solen slänger sina sista strålar över den långa sjön. Kom tyvärr bara några minuter försent och det förväntade skådespelet uteblev. Vi har ändå haft en fantastisk sommar med både solsken och värme och höstens intåg kan faktiskt kännas ganska skönt. Man flyttar in från uteplatser med grillar (även om det inte blev så mycket grillande som människor hade tänkt sig pga brandrisken) och placerar sig framför TV-apparaterna som ändå är någon form av modern lägereld i var mans hem.

Det är lite samma känsla när man sätter sig framför apparaten. Man sitter där, tittar men låter oftast tankarna vandra iväg i någon slags meditation, ungefär på samma sätt som man stirrar in i eldens lågor. Kan vara riktigt förtrollande ibland.

Under sommaren har man som sagt kanske inte haft tid att titta så mycket på TV-serier, det är en syssla mest för rådande årstid och vinterhalvåret. Jag tänkte ändå passa på att tipsa om några serier som jag själv uppskattar på HBO och Netflix. Utan någon form av rangordning så satte jag ihop en lista på tio serier som ni kan fördiva tiden med under mörkertiden.

 1. Ozark (Netflix) som precis kommit med en andra säsong. En revisor som hamnar i trubbel med en drogkartell och tvingas att flytta till landsbygden och tvätta miljontals dollar. Mord och intriger och något av de bättre som jag sett på sistone.
 2. Snowfall (HBO) även den med en andra säsong under uppspelning. En ung afroamerikans ”framgångssaga” under tiden då det dyra kokainet blev var mans drog i det billigare cracket.
 3. The Americans (Netflix) utspelar sig under 80-talets USA där två ryska agenter etablerat sig som en vanlig amerikansk familj med hus, barn och den amerikanska nationalismens alla attribut. Finns totalt i sex säsonger och blir aldrig riktigt tråkigt. En långkörare alltså.
 4. True Detective (HBO) som det finns två säsonger av nu och en tredje på gång. Varje säsong är en avslutande historia och den första var en riktigt ryslig sådan. Gillar man filmer psykologiska thrillers är detta ett himmelrike.
 5. Marcella (Netflix) en brittisk serie i två säsonger som handlar om Marcella, en polisutredare med vissa ”problem”. Man blir lätt biten och det är svårt att avsluta tittandet.
 6. Billions (HBO) med Damian Lewis från serien Homeland avhandlar en miljadärs vedermödor att hålla i sin förmögenhet med alla tänkbara medel under tiden som en åklagare gör allt för att få honom på fall. Man kan knappt tänka sig att det skulle vara speciellt spännande, men under de tre säsonger som avhandlats och en fjärde på väg under 2019, tappar man aldrig intresset.
 7. Altered Carbon (Netflix) med vår egen Joel Kinnaman i huvudrollen är en science fiction på ett udda tema. Dom rika kan leva för evigt genom att förnya sina kroppar. Kinnaman anlitas för att utreda ett mord. En avslutande säsong där man redan planerat ytterligare en till.
 8.  The Punisher (Netflix) som är en serie gjord av Marvelhistorien och ett par filmer i grunden. En hämnare med ovanlig skicklighet för att ställa till bekymmer. Kanske det mest råa i våldsväg jag sett på TV men riktigt snyggt filmat och actionfyllt.
 9. Sopranos (HBO) en kultförklarad serie om hur det är att vara maffians överhuvud men ändå behöva besöka en psykolog för sina problem med mamma. Har sett samtliga sju säsonger några gånger nu och det blir aldrig riktigt tröttsamt. Man hittar ständigt nya detaljer som gör att serien växer. Hör nästan till allmänbildningen att ha sett detta drama.
 10. Our Cartoon President (HBO) som är en tecknad version av President Trumps äventyr i det vita huset. Hysteriskt rolig om man gillar sarkasm, ironi och kvicka dråpligheter. Jag vet inte om serien överglänser verkligheten, men det känns lite som att det är fullt realistiskt.

 

Inget Lätt Val, Men Det Är Mitt Val

Det blir det sista inlägget om valet innan det avgjorts. Jag gissar att alla är ganska trött på det redan, men vi som har rösträtt har ju givetvis en skyldighet att använda den. Själv har jag under lång tid följt de olika debatterna på håll, läst på partiernas hemsidor om deras politik, läst utskicken av de partier som jag fått i min brevlåda och grunnat på vad som egentligen är viktigt för mig och hur jag vill att närsamhället skall utvecklas och i vilken riktning jag vill att hela landet skall gå.

Att jag själv står på listan för Liberalerna lokalt innebär ju inte automatiskt att jag fullt ut delar deras nationella vision. Det liberala budskapet går ju ut på individens egna frihet att göra val, och någon partipiska har således inte ”smekt” min rygg.

Man kan dock i valet mellan de olika partierna konstatera att det inte finns ett parti som har rätt svar på alla de frågor man ställer sig. Om man föreställer sig att politiken är en sektion med plockgodis så hade det varit betydligt lättare. En bit där, en annan här och ytterligare ett par för att provsmaka i det fall man inte vet om man gillar det men det ser smaskigt ut. Tyvärr så får man ju inte göra sitt val på det sättet.

I slutänden handlar det om ett par saker. Jag har en filosofi att det finns tre områden som samhället skall värna om. Det är de unga som ska ha en bra start i livet med trygghet, förutsättningar att utbilda sig till vad helst man önskar, de sjuka och de som inte kan ta hand om sig själv utan kräver hjälp och assistans för att få en bra vardag i livet, de gamla som på ålderns höst ska kunna se tillbaka på ett stolt arbetsliv och en god tillvaro under bra förhållanden. Skola, vård och omsorg alltså, som alla politiker lär sig som ett mantra. Här har alla partier sina egna ideer om exakt hur det skall utföras. Vad man lovar nu i valrörelsen spelar ingen roll, det är hur man historiskt hanterat dessa frågor som ger en hint om vad man kan förvänta sig även i framtiden. Med det i åtanke så unnar jag mig att vara en smula egoistisk. Jag har tittat på vad som verkligen är viktigt för mig i det fall pengarna som skattebetalarna betalar räcker till något extra.

Har ni inte röstat så är det god tid att ta sig en funderare. Jag gör mitt val och tycker att ni ska göra ert.

10 Dagar Kvar – Nu Gissar Vi Mandatfördelningen Efter Valet

Det är 10 dagar kvar till vallokalerna stänger för detta val. Enligt lösa uppgifter har drygt 1000 personer i Hofors kommun redan förtidsröstat. Troligen blir det ännu fler nästa vecka och på själva valdagen. Det känns lite tjatigt att påpeka igen att ett högt valdeltagande är en tydlig signal om folkets vilja. Det diskuteras politik i alla sammanhang just nu och via sociala medier är det ren galenskap. Propagandan haglar från alla håll och kanter och många är redan trött på det här evinnerliga tjajet om politik som pågått, ja nästan sedan förra valet men nu blivit om än intensivare.

Tyvärr tror jag inte att det kommer att tystna efter den 9 september. Det verkar vara en oreda i vilka konstellationer man vill regera om man lyckas få majoriteten av rösterna. Man talar om blocköverskridande överrenskommelser, oheliga allianser som efter någon timme är helt otänkbart. Vem som skall stödja vem och vilka som inte alls vill samarbeta. Jag tror inte jag upplevt något så förvirrande under hela mitt liv när det kommer till politik.

Tidningsartiklar avlöser varandra, för och emot också där i samma medier fast olika ställningstagande varierande på vilken tidpunkt på dagen det är. De ”stora avslöjandena” om flygpoäng och ditten och datten där alla ska ha en poäng eller ett slagträ för att delta i debatten. Man talar om påverkansförsök från olika håll, Ryssland och Nordkorea. Valarbetare blir misshandlade, skyltar vandaliseras, även här i Hofors och hot delas ut. Visste man inte att det var val skulle man lätt kunna tro att det var dags för schlagerfestivalen.

Nåväl. Man bör försöka sia lite framåt. Hur skall mandaten fördelas på lokal nivå. Kommer Hoforspartiet återupprepa förra valets succe, kommer Folkhemmet Hofors/Torsåker att behålla sitt enda mandat eller finns det en chans att man går framåt igen? Har riksdebatterna påverkat lokala väljare om sin övertygelse på de större partierna som Socialdemokraterna, Moderaterna eller Vänsterpartiet?

Jag har naturligtvis inget som helst säkert underlag men jag tänker ändå drista mig till att slänga in en tipsrad på mandatfördelningen. Kan ju vara kul att se om jag har koll på svägningarna.

Valet 2014 såg ut så här:

Om vi börjar med Moderaterna så tror jag att dom kommer att nå 4 mandat detta val. Ett parti som har både kunniga politiker, engagemang och har ett gott öga till kommunens bästa. Ideologiskt så är det tufft i en historisk arbetarkommun att nå större framgångar.

 

Centerpartiet har även dom engagerade politiker och kompetens. Man har dock sedan S gjorde sig av med V mitt under mandatperioden visat sig allt tydligare som ett nytt stödparti till S, snarare än att visa sitt inflytande. Nationellt har deras partiledare Annie Lööf varit mycket i fokus, men rört upp en del heta känslor. Centerpartiet tror jag stannar på sina 2 mandat.

 

Liberalerna har traditionellt inte varit speciellt framgångsrika i Hofors kommun. Man har legat stadigt på sina 2 mandat. Även L har agerat stödparti åt S under delar av den senaste mandatperioden. Även här har man en partiledare som stuckit ut hakan långt och som kanske inte alla gånger gjort sig populär bland väljare. Jag gissar att 2 mandat blir slutresultatet även här.

 

Socialdemokraterna har efter de senaste valen backat stadigt i kommunen. Senaste valet lyckades man endast få ihop 12 mandat och är därmed inte ett eget majoritetsparti. Man är i behov av att ha ett eller flera stödpartier för att behålla makten. Det har ju dessutom varit en hel del turbulens lokalt och frågan är om dels det och S turbulens på riksnivå kommer att visa sig i sjunkande siffror. Det tror jag. En del av mig säger att det når 10 mandat, men 11 mandat känns mer realistiskt.

 

Vänsterpartiet var tidigare S stödparti med sina 4 mandat. Samarbetet avbröts med buller och bång, och frågan är hur man ser på ett nytt samarbete med S. De mandat som S eventuellt tappar tror jag tillfaller V. Kan bli 6, men jag gissar 5 mandat.

 

Miljöpartiet nådde inga mandat förra valet och efter att ha suttit med regeringen under 4 år där kirs efter kris uppenbarat sig så tror jag att man står kvar på 0 mandat i kommunen även efter detta val.

 

Sverigedemokraterna då? Ska man tro på ”bysnacket” så kommer dom skörda många röster nationellt, men frågan är om de gjort något som helst intryck lokalt. Kan inte påminna mig en enda motion eller ett enda offentligt förslag tillförbättringar för just Hofors kommun. Det är troligen mest missnöjesröster som landar i SD. Här skulle man ju vilja helgardera med både 4 och 2 på sidan av tidigare 3 mandat, men jag kör med X, det lutar mest mot 4 mandat gissar jag.

 

Förra valets raket Hoforspartiet samlade ihop 4 mandat och blev kommunens näststörsta. Det har varit en läroperiod eftersom ingen tidigare haft någon politisk bakgrund. Under mandatperioden har det dock skett en hel del ändringar med ett par tunga av hopp från partiet och styrelsen samt uppdrag. Något som många väljare uppmärksammat och huruvida det kommer att påverka utgången med endast fem av de ursprungliga 16 kvar på listan. Man når dock upp till 8 kandidater via ett par tyngre namn. I förra valet drog man till sig en hel del missnöjesröster, denna gång gissar jag att man tappat en del väljare men samtidigt attraherat nya. Borde stanna kvar på 4 mandat, men jag gissar att man backar till 3 mandat.

 

Folkhemmet Hofors/Torsåker var en gång i i tiden vad Hoforspartiet blev förra valet. En pigg uppstickare som med åren stadigt sjunkit till det senaste valets 1 mandat. Partiet har krympt, många företrädare har lämnat och precis som HOP, återstår inte mycket av vad det började med. Tyvärr tror jag att man i detta val inte lyckas samla ihop till mer, snarare färre. 0 mandat för FHT alltså.

 

Det är således inte speciellt spännande vilket styre vi skulle få om min egen prognos skunne stämma. S kan då endast med Vs hjälp nå de 16 mandat som är minimum för att bilda en majoritet. Även om man skämtsamt säger att C är det nya V, så tror jag inte att man lyckas få ihop den konstellationen helt smärtfritt. En kombination med S+C+HOP=16 bildar också en majoritet, och troligen inte helt otänkbar. För att den tidigare oppositionen skulle göra ett försök att samla ihop en majoritet krävs M+L+C+HOP+V. Känns som ett minimalt scenario. Med andra ord krävs det att väljarna i Hofors ändrar sina åsikter radikalt och överraskar alla. S+V är troligen den nya majoriteten efter höstens val.

 

Vad tror ni? Är det rimliga antaganden eller finns det andra teorier?

Kerstin Hesselgrensväg 2 Till Salu

Det är ett av kanske Hofors kommuns mest fotograferade objekt. Den lilla gula stugan vid Hammardammens södra ände med adress Kerstin 

Hesselgrensväg 2. Jag har alltid tittat på stugan när jag passerat och funderat över om någon, någonsin använder den eller om det varit någon form av kulturbyggnad. Döm om min förvåning när jag hittar det till salu på Blocket.

Det visar sig att Länsförsäkringars fastighetsförmedling fått i uppdrag att sälja det lilla huset, och utgångspriset är 1 350 000 kronor.

Även om man kanske inte hostar upp de slantarna i en handvändning så kan man alltid drömma sig bort en liten stund. Intressant även eftersom det är första gången som åtminstone jag får titta in i huset via bilderna hos Länsförsäkringar. Betydligt större än jag anat, i mycket bättre skick invändigt, och enorm potential för den som vill äga ett stycke klassisk byggnad i Hofors kommun.

Jag vet inte riktigt om jag skulle kalla det drömläge, det är en ganska flitig trafik förbi stugan. Men om man inte söker enskildhet så är det troligen ett mycket bra köp med närhet till absolut allt det fina som finns i centrala Hofors.

Spontant tänker jag att det hade varit ett ypperligt läge för ett sommarcafé med brygga där man kunde ta sig en välbehövd paus, bra läge för deäldre som bor på Hesselgrenskaatt komma ut också för att njuta av sommaren när den väl inträffar.

Ska bli spännande att se vem som köper det och hur det kommer att användas i framtiden. För övrigt, vem äger det idag?

Använd Din Röst!

Det är inklusive dagens datum, endast tolv dagar kvar till möjligheten att rösta i valet till Riksdag, kommun och landsting. Det är på många sätt och vis, kanske det viktigaste valet på åratal, och därför krävs det att alla som är röstberättigade, använder just sin röst för att påverka utgången. Det viktigaste är inte vad ni väljer att rösta på, utan just att ni röstar.

Ett högt valdeltagande ger en rättvis bild av vad folket i sann demokratisk anda önskar att vårt land och samhälle tar för inriktning inför framtiden. Efter valet kan somliga individer skrika sig hesa över hur landet styrs, men en majoritet av befolkningen kommer att ha tillsatt de styrande och det finns väl inget rättvisare system, eller hur?

 

Du har rösträtt till riksdagen om du är:

 • svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige.
 • Rösträtt till kommun- och landstingsfullmäktige

Du har rösträtt till kommun- och landstingsfullmäktige om du är:

 • svensk medborgare och är folkbokförd i kommunen/landstinget.
 • medborgare i något av EU:s medlemsländer eller medborgare i Island eller Norge och är folkbokförd i kommunen och landstinget.
 • medborgare i något annat land än de som räknats upp ovan, eller statslös, och har varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd före valdagen, samt är folkbokförd i kommunen eller landstinget.

I Hofors sker valet på följande sätt:

Förtidsröstning 22/8 – 9/9

Hofors Folkets Hus, lokal Vanadis (ingång parken)
Måndag – fredag kl. 10-18
Lördag – söndag kl. 10-14
Söndag 9/9 kl 8-20. Lokal: Focus

Torsåkers bygdegård
Tisdag och torsdag kl. 14-18, med start den 23 augusti
Söndag 2/9 kl. 10-14

För att kunna förtidsrösta behöver du ditt röstkort. Om du saknar röstkort kontakta Valkansliet genom att ringa 0290-77 14 20 eller mejla till hofors.kommun@hofors.se

Valdistrikt och vallokaler 9/9

Hofors Norra Hofors Folkets Hus, sal Oden
Hofors Centrum Hofors Folkets Hus, sal Bakfickan
Hofors Södra Hofors Folkets Hus, sal Valhall
Hofors Västra Hofors Folkets Hus, sal Valhall
Torsåker Torsåkers Bygdegård

Samtliga lokaler har den 9 september öppet kl. 08.00-20.00 för röstning. Vilken vallokal du ska rösta i finns angivet på röstkortet.

Ta med giltig legitimation!

Vi tar det en gång till:

 

Koloniträdgård Med Anor

Som någon av er läsare kanske minns, införskaffade jag en kolonilott lite hastigt och lustigt. Jag hittade en ganska intressant sida på webben som berättar mer hur det historiskt sett ut i Hofors med sina koloniträdgårdar. LÄNK HÄR. Ett utdrag ur texten:

Detta koloniområde anlades av SKF på bolagets mark 1952 på begäran av många arbetarfamiljer. Då gamla Hagaområdet revs på 1940-talet flyttade de flesta innevånarna till moderna hyreshus utan tillgång till egen täppa. Tidigare, vid arbetarkasernerna, fanns alltid möjlighet att odla. Mycket potatis sattes där men andra grönsaker var ovanliga i dessa land. Några bärbuskar, röda vinbär och krusbär, rabarber och nåt enstaka äppelträd som sällan eller aldrig gav någon frukt fanns också på gårdarna. (se kapitlet Arbetarkaserner)

Potatisåkrar
Från slutet av 1920- talet och fram till 50-talet, gav SKF också möjlighet att odla potatis på av bolaget plöjd mark. Med häst och vagn hjälpte man till och körde ut sättpotatisen till åkern. Där fick man välja om man ville ha en, två eller fler fåror. Dessa kunde vara väldigt långa. Ett år gjordes potatisåker i Långnäs. Ett annat i ”Värnviksbacken” öster om Lissgården. Under sommaren fick var och en rensa och sköta om sina fåror. Det var vanligt att de mindre barnen, som inte börjat skolan, var med vid arbetet i landet. Upptagningen gjordes gemensamt och säckarna med potatis kördes in till samhället och hemmen. Det betraktades som bra social service av bolaget när man körde hem säckarna så folk slapp bära dessa. Sedan förvarades potatisen i de källare som fanns till lägenheterna. Kaserner som t.ex. ”72:an” på Hagagatan hade sin källare i det närliggande ”49:an”.

1952
Koloniträdgården anlades på den tidigare åkermarken öster om kyrkogården, efter vägen mot Lissjön. Marken delades upp, numrerades och tilldelades odlarna. Vid anläggandet av koloniområdet var Nisse Lif pådrivande i föreningen. I början hade man vissa svårigheter att få ihop en styrelse. Avgiften för en lott var 50 kronor/ år. Idag är avgiften 100 kr/ år. Antalet odlare har minskat sedan starten då man var nästan 100st. Populariteten för kolonilotter avtog något under 70- och 90-talet. Idag är man 57st medlemmar. Tyvärr verkar intresset för föreningen svalt bland de yngre odlarna och de äldre upphör med verksamheten.

Det känns ju extra spännande att få förvalta om än en mycket ltden del av Hofors och verkets historia. Jag önskar verkligen att fler kunde förstå tjusningen med att ha en liten bit jord som man brukar till annat än att ställa trampoliner och uppblåsbara pooler på. Personligen har jag högt flygande planer för framtiden. Till hösten blir det inte mycket odlat, men redan nu kan man se en stor förändring till skillnad från det överväxta område som fanns där när jag kom.

Efter en ordentlig utrensning blev det inte alls mycket kvar. Ett litet parti där mynta växte som ogräs och några taniga rabarberskaft.

Den riktiga grönskan får låta vänta på sig till nästa säsong. I år hade jag och mina odlarkamrater planerat att omgärda de tre områdena vi införskaffat med staket och hönsnät, bygga grunderna till ett enklare växthus och sedan sitta där och fundera ut vad som kommer lämpa sig bäst att odla. På området finns en rekorderlig grillstuga där man kan återhämta sig om andan så faller på. Det finns fortfarande rikligt med kolonilotter kvar att lägga händerna på.

Varför Liberalerna?

Som bekant är jag en av kandidaterna för Liberalerna i Hofors kommun i valet 2018. Det var för många ett ganska osjälvklart val att dels ge mig in i politiken igen och dessutom med Liberalerna. I grunden tror jag de allra flesta har väldigt liberala tankar, det finns olika strömningar inom liberalismen, och de allra flesta kan skriva under på att vi skall värna om de individuella och mänskliga rättigheterna, religionsfriheten, jämlikheten och i synnerhet demokratin och yttrandefriheten.

Det finns givetvis massor av frågor där jag absolut inte håller med Liberalerna till fullo. Kärnkraften är en sådan fråga, men i det stora hela så har Liberalerna ett vettigt synsätt på framtiden. En av mina hjärtefrågor rent politiskt har ingen direkt kommunal koppling, det handlar om just frihet och att den är värd att försvara. Jag den den kommande mandatperioden fördjupa mig i Liberalernas försvarspolitik och driva frågor som jag tycker är av stor vikt. Precis som att skolan är den viktigaste frågan, handlar även den allmänna värnplikten om att lära för livet och skapa förutsättningar för att ta med sig kunskaperna ut i arbetslivet eller att ge möjligheten till vidareutbildning inom försvarsgrenarna. Att det verkligen är av största vikt såg vi inte minst under sommaren då flertalet bränder härjade i landet. Vår förmåga skall inte bara bestå utav att kunna försvara oss i krig utan även i fredstid.

I Hofors har Liberalerna traditionellt inte haft ett starkt fäste, även om en av de flitigaste riksdagsmännen som lämnat in motioner under årens lopp kommit just härifrån. Hans Backman. Nu har Hans tyvärr lämnat Hofors, men inte politiken eftersom han siktar på att arbeta regionalt utifrån Gävle, och kvar finns en handfull drivna och motiverade kandidater. Min uppfattning är att de är resonabla, utbildade och delar mycket av mina egna åsikter om hur vårt samhälle bör utvecklas, men även vad vi måste bevara. Vår röstsedel ser ut på följande vis:

Nu kan det vara så att Liberalerna är det parti som lokalt framstår som det absolut tråkigaste bland valalternativen. Huvudfrågan som är absolut viktigaste, är att få kommunens ekonomi i balans igen. Det innebär att en vi inte kommer att ha råd med så mycket ”valfläsk” som många av de andra partierna. Vård, skola och omsorg är oftast ett mycket tråkigt mantra som alla politiker rör sig med, men det är ett faktum att dessa är de områden som vi primärt måste spendera våra skattepengar på. Efter många år av i mitt tycke märkliga investeringar och satsningar (bland annat ett visst växthus där Liberalerna i kommunfullmäktige ställde sig postiva), är det dags att dra åt svångremmen och lägga skattepengarna på de förvisso lagstadgade områdena, men även för att bygga upp ekonomin inför framtiden då dagens barn och ungdomar själva skall leda kommunen. Vi som är politiker idag, ska inte beröva morgondagens politiker goda förutsättningar. Vi skall förvalta det med gott omdöme så att det ger den frihet liberaler så ofta talar sig varma om.

Liberalerna i Hofors kommun kan ni också följa via vår nystartade Facebooksida.

Kolonilott I Hofors

Av en ren händelse besökte jag en bekant som är en frekvent odlare på Hofors koloniområde i helgen. Innan jag hade åkt därifrån hade jag införskaffat

en egen kolonilott. I samma veva bestämde sig även ytterligare en kamrat för att även han borde testa på hur det är att vara en ”hobbybonde”. För så är det, med tiden har antalet människor, i synnerhet yngre som förvaltar en kolonilott i Hofors minskat. De få som fortfarande bedriver verksamhet kan behöva få lite mer sällskap och hjälp med det gemensamma arbetet som finns att göra i området. Egentligen är det lite förvånande eftersom trenderna pekar stadigt upp för närodlat men ingen verkar vilja göra det på egen hand. Föreningen som tidigare har blomstrat och varit mycket populär, har nu flertalet odlingslotter som ligger i träda. Det måste vi ju försöka ändra på tänkte jag och skaffade ett i mitt tycke förträffligt stycke mark till priset av 100 kronor per år.

Jag har väl aldrig riktigt odlat i sådan stor skala, mest chili och tomater, lite örter mm, och något misslyckat försök till potatis och majs. Ja just ja, lyckades en sommar odla fram ett par gurkor också.

Exakt vad jag tänkt odla här återstår att se, men det känns lite spännande faktiskt.

 

Snart Återgång Till Vardagen

Nu börjar semestrarna lida mot sitt slut. Själv har jag lite mer än en vecka kvar och det är nästan så att man börjar längta tillbaka till vardagslunken igen. Detta år var första gången på 8 år som jag haft 4 veckors sammanhängande semester och det finns absolut ingenting att klaga på vädermässigt. Jag har hunnit med att göra allt jag tänkt mig, det vill säga inte så mycket alls mer än några mindre projekt, god mat, god dryck och en hel del bad. Det har även lästs ett antal böcker vilka jag får återkomma till i ett separat inlägg senare. Allt som allt en skön tillvaro som även ni fått njuta av då jag inte heller lagt någon tid på bloggande.

Som ni säkert noterat så har Hoforsbloggen inte varit så aktiv under en längre period. Det finns inga speciella orsaker till det mer än att precis som den omdiskuterade lokaltidningsdöden, är jag övertygad om att även bloggandet sjunger på sina sista rader i versen. Utvecklingen rullar på och nu är det poddarnas och videokanalernas gyllene tidsålder. Konceptet runt Hoforsbloggen måste även det utvecklas och i exakt vilken form får vi se senare under hösten. Receptet finns redan nedskrivet men det är den kniviga frågan om vilken slev som ska vara i grytan helt enkelt.

Nåväl. Det har hänt massor under denna sommar, inte minst har vi väl alla berörts av de enorma skogsbränderna som härjat i landet och i synnerhet kring Älvdalen och Ljusdal mfl. Den där morgonen när vi vaknade upp och kände den starka doften av brandrök och hela Hofors tycktes ligga i ett dis. Man såg knappt höjderna runt oss. Många drabbades av panik och trodde till en början att elden var närmre än vad den var. Nu har vi varit skonade från den enorma tragedi som en skogsbrand innebär, men vi fick en doft av det.

Jag är imponerad över alla dom som arbetat och arbetar på för att begränsa och släcka dessa bränder. När jag stod längs Faluvägen den där söndagen när Polska brandbilar i karavan signalerade och for förbi, var det nästan en liten tår som trillade över kinden.

Ett verkligt segertåg redan innan de påbörjat sitt arbete, och det såg likadant ut längs hela vägen från Ystad upp till Sveg. Egentligen tror jag inte det handlade så mycket om att det var just de Polska brandmännen som passerade, mer ett uttryck för samtliga brandmän oavsett nationalitet, som gav sig in i strid med elden. Det tillsynes orädda, hjältemodiga som utan tvekan gav sig på det som skrämmer och hotar oss.

Det har varit extrema tider, kanske är dom inte slut riktigt än, men är det något som vi har lärt oss av detta, så är det definitivt nyttan vi kan ha av varandra som olika länder och nationer. Det har varit en hel del märkliga diskussioner och debatter kring eldkatastroferna både i etablerad media och på sociala medier. Det är lite skamfullt att mitt under pågående kris peka finger mot varandra politiskt och skylla på eller ifrån sig.

Elden bryr sig inte ett skit om vare sig politiska åsikter eller historiska beslut som fattats. Den brinner, förökar sig och skapar förödelse oavsett. Dom enda som verkligen utfört någon som helst nytta är brandmännen och de frivilliga runt omkring som bara bekämpat bränderna. I sådana här lägen borde det bara finnas ett fokus, rädda männsikor, släck elden. Sen kan man diskutera brandflyg, indragningar, fackliga avtal eller Fans moster.

På tal om just Fans moster så är det knappa månaden kvar till valet till riksdag, kommun och landsting. Under gårdagen publicerades en lång dokumentär om Socialdemokraternas svarta historia med avsändade Sverigedemokraterna. En definitiv upptrappning av det som under perioden fram till valet kommer att eskalera. Smutskastning, avslöjanden, vita lögner och skållat valfläsk. Det finns en stor osäkerhet bland dem jag talat politik med. På kommunal nivå, men i synnerhet  valet till riksdag. Via sociala medier som Facebook bombarderas man ogenerat av propaganda från alla håll och kanter. SD kör sitt race, S kör sitt, C, M, L, V och stackars MP sina. Detta är första valet som jag själv verkligen inte har en uppfattning alls om var min röst skall landa. Kan tyckas vara lite märkligt eftersom jag nyligen valde att ställa upp på Liberalernas lista i vår kommun. Men så föränderlig är politiken just nu.

Till positivare ämnen så har ni säkerligen noterat att den härliga fontänen i södra delen av Hagaparken en tid sprutat upp sitt vatten mot skyarna. Verkligen en frisk fläkt i utseendet av parken just nu. Många har förfärats över hur man stängslat in en del av parken och grävt omkring och sedan lämnat det. Läste en fd politikers undran om just vad som sker:

För ett antal år sedan var det på tal om en pay-and-play golfbana i Hagaparken men detta var då tydligen inte möjligt pga att marken var förorenad och det fick inte grävas i den. Nu är det växthus på gång där och jag fick efter en fråga om detta info om att det inte skulle grävas utan det var ovan jord vilket gjorde detta projekt möjligt. Nu när man åker förbi ser det onekligen ut som det grävts upp stora jordmassor inför bygget. Märkligt!?

Det borde finnas både en miljöanalys och en tydlig plan för hur bygget skall uppföras vid det här laget. Dessutom känns det en smula sent påkommet att börja fundera på det nu. Man får utgå ifrån att kommunen har tagit hänsyn till alla utredningar om miljöpåverkan för växthus eller annat som eventuellt skall byggas i Hagaparken.

Fastigheter Med Stora Möjligheter Till Salu I Kommunen

Just nu återfinns två fantastiska objekt med stora möjligheter ute på marknaden i vår kommun.Det är dels konferensanläggningen, sedermera asylboendet i Kratten samt Tigréns Möblers butikslokaler. Länk till beskrivning.

I Kratten finns det möjligheter att återställa området till konferenscenter eller för besöksnäring, egentligen samma sak med Tigréns gamla lokaler, där jag personligen skulle vilja se någon återställa det till forna tider där det fanns en uteservering på taket bland annat. Idag är det allt annat än vackert och i fint skick, troligen kostar det skjortan att rusta upp det till förslagsvis hotell, eller restauranger. Men läget är ju ypperligt.

Träd & Krom Från Svunna Tider

Igår kände jag mig lite som Pelle Almgren i den numera berömda textraden i hans sommarplåga från 1991.

Men så en dag när som vanligt jag gick och talade med träden

Konstaterade att blommorna slagit ut i alléträden längs gamla Hagagatan och ett brummande ljud av hundratals, kanske tusentals humlor som arbetade frenetiskt med att tömma nämnda blommor på sin nektar. Ett magiskt ljud och ett ögonblicks erfarenhet rikare.

Det senaste året har Hagaparken verkligen varit en upplevelse i sig. Jag har vandrat där några gånger varje dag för att rasta hundarna, därmed också fått uppleva årstidernas skiftningar, det relativt okända djurlivet och förlikats med tanken att framtiden legat på lur och att området snart transformeras tilll något helt annat.

Givetvis så tänker jag på växthusprojektet som jag från en början var väldigt positiv till, men med tiden förvandlades till ett potentiellt ekonomiskt blödande sår i kommunen. Jag kan ha fel, det skall jag villigt erkänna den dagen om den kommer.  Men jag tror personligen att vi gör ett stort misstag, och borde ha funderat några varv till. Trenderna med tomatodling, fiskodling, växthus i olika kommuner kanske bara är just en trend och den dagen vi upptäcker att ”Oj, det här var ju inget bra”, så har vi troligen skövlat ett både historiskt viktigt och vackert område som jag betvivlar att vi kan återställa.

Men eftersom byggandet snart är ett faktum så får jag istället bära med mig att det varit ett fantastiskt fint år att se allt dö ut, begravas i snön och senare väckas till liv igen med nya upptäckter varje vårdag. De första bladen, de första blommorna, arterna av insekter som både fascinerar och irriterar, torkan som brände mycket till stoft och rådjursmamman med sina två kids reste sig ur det höga gräset där de legat tillsammans med fästingarna och vandrade bort mot hembygdsgården och förhoppningsvis längre fram ut i den tryggare skogen. Redo att säga farväl till det Hagaparken som funnits fram tills idag.

I den andra änden där man nu börjat måla marken med orden ”Byggområde” och målat enstaka träd med ett X, syns den begynnande förvandlingen. Alléträden har fått vissa av sina grova grenar brutalt avsågade, och det där Xet gav mig en flash av hur man märkte ett visst folkslag under 1930-40 talet, för att liksom särskilja på vem som får leva eller dö. Kom på mig själv att tänka att trädkrameri kanske inte är en så lustig och löjlig idé trots allt.

Nåväl, nu påbörjas snart förändringen och vi får hålla tummarna att det kanske inte blir bättre än idag, men blir något nytt som på sikt är av godo.

Något att bära med sig när vi invånare nästa lördag, den 14 juli, återigen kommer att samlas bland lister och krom och rykande däck, i förhoppningsvis strålande solsken och under IronVille Cruisers vingar, avnjuta den årliga bilutställningen i södra delen av Hagaparken. All information om evenemanget återfinns på deras hemsida. Vi får hoppas att områdets framtida förvandling inte påverkar framtida evenemang av den här sorten, utan att man hittar ett sätt att få det att fungera ändå. Det har trots allt kommit att bli lika klassiskt på något sätt.

 

Enkel Service För Långväga Besökare

Eftersom jag dagligen passerar lastbilsparkeringen i Hagaparken så kan jag inte låta bli att fundera lite över hur livet är för vägens vagabonder. Ibland står det bara något enstaka fordon, andra gånger upp mot tio stycken. Troligen väntar de flesta på att få lossa och lasta nere vid stålhjärtat av vårt samhälle. Sommartid kan det se ganska gemytligt ut. Chaufförerna sitter ute och fikar eller äter sin kvällsmat, man står och samtalar med varandra och fordonen kommer från stora delar av Europa förutom de inhemska svenska. Det är ett lysande initiativ av någon som tänkt till och ställt upp flera soptunnor och dessutom nu bänk och bord.

Man kan ju inte heller låta bli att imponeras så smått av hur dessa transportkuskar orkar med att köra dessa långa sträckor och sen leva på bara ett par kvadratmeter under arbetsperioden. Idag finns ju underhållning i många olika skepnader. Mobil, dator, DVD och Blu-ray.

Men tyvärr så finns det smolk i bägaren. Vi som är bofasta har det enkelt att både tvätta oss och besöka toaletten. För den här yrkesgruppen är det värre. Det vittnar inte minst doften från dungen strax bredvid om. De tvingas uträtta sina behov i naturen och till följd stinker det vissa dagar nästan på gränsen till outhärdligt. Inget vidare bra sätt att behandla långväga gäster, som senare åker hem och berättar om Hofors och hur det fungerar där.

Hagaparken är ju lite av vårt ansikte utåt, här har vi ju verkligen chansen att fånga upp passerandes intresse. Helt felaktigt så tror många att besöksnäringen består utav turister med fickorna fulla av spenderbara stålar, men det finns olika former av besöksnäring som också omfattar dessa yrkeschaufförer. Med några få enkla medel så kan vi i kommunen underlätta för dessa och samtidigt visa att vi bryr oss om människorna som besöker oss. Till exempel genom att placera en bajamaja i direkt anslutning till lastbilsparkeringen. Vi slipper både nedskräpning och avföring runt området som extra men viktig bonus. Ytterligare en enkel sak som det inte behövs politiska beslut och tragglande igenom tjänstemannasystemet.

Kommunanställda Berättar Om Sexuella Trakasserier & Rasistiska Uttalanden Från Enhetschef

Denna förmiddag besökte jag apoteket andra dagen på rad för att införskaffa nödvändiga hjälpmedel mot träningsvärk och skavsår. Ett litet personligt projekt har medfört visst obehag som träningsvärk, stela leder och skavande sår. När man drabbas av sådana åkommor så gör man bäst i att ta hand om dem kvickast möjligt eftersom det kan eskalera till betydligt allvarligare saker än en sårad självkänsla. Och det är lite på det ämnet vi anknyter till rubriken. På väg från apoteket så stötte jag ihop med en vän som berättade en skräckhistoria som först fick mig att bara gapa av förvåning men sen känna ilskan komma krypande och blodet koka. Ett antal anställda inom kommunen har under en tid utsatts för riktigt kränkande behandling av både sexuell natur men också rasistiska uttalanden från en av kommunens enhetschefer. Man har gått samman och skrivit en insändare som man också skickat till en rad media.

Tyvärr så är det ett faktum att den här kommunledningen inte klarar av att hantera känsliga ärenden där anställda inom kommunen eller elever på skolor råkat ut för fasansfulla händelser. Jag vet inte hur många gånger som jag kontaktats av människor som är i desperat behov av hjälp eller stöd för att klara av att säga ”DET HÄR ÄR INTE OKEJ”. Men på klassiskt vis så sopas det under mattan på det ena eller andra sättet. Mitt råd har alltid varit att gå till media eller polisen först, innan man vänder sig till personalansvariga när det gäller rena brott. Kommunen ska inte få tysta ner människor och låtsas som om det är frid och fröjd i kommunhuset.

Mathias Strand Lämnar Politiken & Hoforspartiet

 

Efter avslutat sammanträde i Barn- och utbildningsnämnden i måndags, lämnade Mathias Strand in en begäran att entledigas från sina politiska uppdrag som ordinarie ledamot i kommunfullmäktige samt sitt uppdrag som ordinarie ledamot i  BUN. Mathias lämnar också sitt uppdrag i Hoforspartiets styrelse och också själva partiet.

Mathias Strand lämnar bara en kort kommentar till avhoppet:

-Jag har kommit till den punkt där jag inte längre har något förtroende för Hoforspartiets ordförande Anne Persson.

Med Mathias Strands sorti ur lokalpolitiken, försvinner en  respekterad och omtyckt politiker. Han är av exakt den kaliber som kommunen så väl behöver. När jag tänker tillbaka på den korta men innehållsrika politikerkarriären hamnar naturligtvis incidenten som Herr Strand själv skakar på huvudet åt. Jag tror det är första gången i Hoforspolitikens historia en av kommunfullmäktiges ledamöter lyckats skapa rubriker tillsammans med en diktator.

Den 18 september kommer kommunfullmäktige att hantera Mathias Strands begäran i samband med sammanträdet.

Om Krisen Eller Kriget Kommer

Under förra veckan damp det ner en folder som redan på förhand uppmärksammats på olika sätt. Det kan låta lite dramatiskt med rubriken ”Om krisen eller kriget kommer”, vi har varit förhållandevis skonade ifrån större katastrofer eller krissituationer i Sverige, men nu har man alltså uppdaterat de tidigare upplagorna och här finner man i korthet många goda råd. Bland annat tar man upp ämnen som att vara vaksam mot falsk information, hur man skall agera vid ett förmodat terrorattentat, olika offentliga larmsignaler och kanske det som berör oss alla, en checklista för hur man kan förbereda sig med mat, vatten, värme om sådana samhällsfunktioner av någon anledning skulle slås ut. Det är kort och gott vad varje individ i landet skall känna till.

Tyvärr är det konkret fakta att många av våra medborgare inte har vare sig kunskap, utrustning eller framförhållningen att vara förberedd för att hastigt byta en trygg tillvaro mot kampen för överlevnad. Man blir helt ställd när vattenkranen slutar att leverera färskt vatten, strömmen försvinner och man inte kan ladda sin mobil för att snapchatta, eller plötsligt står inför det faktumet att hyllorna gapar tomma i livsmedelsaffären. Personligen anser jag att det är en medborgerlig och mänsklig skyldighet att ha en krisplan om vi plötsligt kanske måste lämna våra hem på grund av en naturkatastrof eller brand, eller i ett än värre scenario, mitt under ett pågående krig. Baskunskaperna finns i den utskickade foldern eller tillgänglig för att ladda ner och skriva ut under denna länk.

Jag vill också slå ett slag för en mycket användbar och nyttig bok skriven av Niklas Kämpargård. Det är en fördjupning av folderns mer sammanfattande ämnen och tillhandahåller betydligt mer matnyttigt och användbar information även i vår vardag. Den finns att köpa på olika boksidor, Adlibris har den till exempel för 208 kronor. Boken går igenom en rad viktiga ämnen som kan vara av stor nytta både för dig själv och din omgivning under de olika kapitlen. Bostaden, maten, kroppen, samhället och förberedd. Bland annat hur du tillagar din mat utan elektricitet och förbinder blödande sår eller hanterar chock. Ett av kapitlen avhandlar också saker som kan vara bra att ha hemma eller i ryggsäcken om du tvingas lämna ditt hem. Jag skulle gärna se att den här boken var ett ordinarie studiemedel i grundskolan, där man förutom att lära ut livsviktig kunskap, även öppnar upp för diskussioner kring svåra ämnen som krig och samhället i kris.

Nästa vecka skall vi lära oss hur man utför synkroniserade eldöverfall och tillverkar napalm 😉

Det sista var ett skämt.

Ett (nästan) Lokalt Öl Har Sett Dagens Ljus

Det är ingen väl bevarad hemlighet hos i synnerhet mina närmaste och bekanta, att min passion för den ädla drycken öl, det senaste året i synnerhet, utvecklats till något helt annat än ett lagom intresse. Sedan jag fick mer tid över har jag haft möjligheten att odla en större passion och fördjupa mig i alla de smaker som kan utvecklas i ett öl och i synnerhet de mindre bryggerierna som ploppar upp likt kantareller ett bra svampår. Jag importerar, mejlar och jagar udda sorter för att främst kryssa av samtliga sorter i boken 101 öl du måste dricka innan du dör. Det går lite sådär. Många av sorterna verkar tillsynes stört omöjliga att få tag i, så halva nöjet har blivit att leta reda på enstaka exemplar hos andra samlare. Sedan ser jag till att mina egna kylar ständigt innehåller en variation av olika sorter och märken.

Visst finns det en tjusning med att samla på olika saker, som bekant är jag även en hängiven samlare av de klassiska Star Wars-leksakerna från slutet av 70 och början av 80-talet. Men det har liksom sin begränsning ändå. Ett annat stort intresse har alltid varit mat och dryck, något som antagligen startade under den tid som jag var anställd på Systembolaget. Ölsamlandet har blivit något helt annat. Här kan man när andan faller på, öppna en flaska, studera dess färg, doft och smak,och försöka kombinera det med allt från förrätter till efterrätter eller enbart för avkopplande ”rekreation”.

Det är spännande att läsa om öl, lyssna på tillverkare som gör det på industriell basis till den glada amatören som lägger ner hela sin passion i att tillverka ett smakrikt öl i liten skala. Vi har några riktigt duktiga hantverkare i vår egen kommun där jag verkligen måste framhålla Mats Sahlén som en blivande stjärna på bryggarhimlen. Månne han vara den första som levererar ett Hoforsöl eller flera?

 

I väntan på att det kommer ett officiellt Hofors eller Torsåkersöl, så får vi hålla tillgodo med en nära kusin i form av Stjernsunds Brygghus. I helgen

hade man den officiella presentationen av tre spännande öl. Cronstedt, Emerentia och Polhem.  Tyvärr kunde jag inte närvara personligen, men håller mina tummar för att de hamnar på Systembolaget inom kort. Åtminstone som beställningsvara om inte i Hofors eget ordinarie sortiment. Följ bryggeriets arbete på Facebook via denna sida.

 

Stjernsunds Brygghus fokuserar på ekologiska drycker.

Öl bryggs med fyra ingredienser – malt, vatten, humle och jäst. All vår öl bryggs på ekologiska råvaror och vi är noggranna med att välja ut malt och humle av högsta kvalitet till våra öl. Vi drömmer också om att i framtiden kunna skörda egen humle från fälten runt brygghuset i Stjärnsund. Närodlat på riktigt.

De tre ölen som presenterades i helgen är en lager vid namn Cronstedt, en APA,  American Pale Ale vid namn Emerentia och en IPA, Indian Pale Ale döpt till Polhem. Samtliga namn med stark anknytning till Stjernsund.

 

En oerhört spännande tanke är kombinationen med åkermarken runt Torsåker och vattenfabriken på Söderåsen. Med de redan idag skickliga öltillverkare vi har i kommunen skulle det vara ett otroligt spännande projekt att ta fram några sorter som blir vårt eget och som förhoppningsvis kan starta sin resa för framgång i omvärlden.

 

 

Nyheter I Korthet: Brandrisk, Fotbollshulliganism och Topp-Politiker I Tingsrätten

Extrem torka utgör brandrisk

Den extrema torkan fortsätter att bränna sönder gräsmattor och göra det besvärligt lite här och var för våra tappra brandmän. Minsta gnista kan ställa till med enorm förödelse och man bör ta varningarna om att inte grilla eller göra upp eldar ute i naturen om man inte är absolut säker på att man kan hantera det. Förra veckan uppstod en mindre skogsbrand på Åglappsvägen och den lyckades man släcka fort. Jag minns också för drygt fem år sedan när det började brinna i skogen vid Sälgsjön på en plats där människor normalt inte rör sig så frekvent.

Man bör alltså vara extremt varsam just nu med att göra upp eld eller på annat sätt riskera att antända den torra naturen. Under helgen såg det ut att kunna bli lite av det efterlängtade regnet, men det blev mest en ”tummetott” för att referera till sagornas värld.

 

Fotbollsfest urartade

Bessemerfesten hade i år en extrem tur med vädret och även om eftersnacket säger att det var ett av de sämsta åren någonsin,så hävdar minst lika många att det var en mycket lyckad fest med nya inslag som Prideparad och ett fotbollsderby som tyvärr spårade ur en aning. Folkfesten förvandlades till ilska över individerna som tycktes ha druckit ett och annat för mycket. Det medförde ju en artikel i kvällstidningen,men om all publicitet är bra går att diskutera. Mycket tråkigt för arrangörerna som jobbat hårt för att skapa en idrottsfest. Aftonbladet – Publik och spelare i slagsmål.

 

Topp-Politiker förlikades i Tingsrätten

I förra veckan meddelades en dom vid Gävle Tingsrätt som är tänkt att avgöra en infekterad dispyt mellan en av Hofors absoluta topp-politiker och lokala företagare. Domen var efter förlikning till fördel för Hoforsföretagarna, men frågan många ställer sig är om den verkligen var rättvis. Innan denna slutliga förhandling i Tingsrätten har det spridits många elaka rykten vilket påverkat företagarna på ett negativt sätt, där man upplevt att kundunderlaget sviktat och det har varit pyskiskt påfrestande att möta kunder som tror att man sköter sina affärer på ett oärligt sätt. Huruvida politikerns parti nu kommer att agera eller inte återstår att se. Men att döma av ”brukspratet” så är det flera som omvärderat förtroendet och i nuläget inte kan se sig stötta partiet i kommande val. Parterna har till den 20 juni på sig att eventuellt överklaga domen.

 

Veteraner Återvänder Både Till Politiken & Hockeyrinken

Några av det senaste dygnets nyheter anger att det är en period för veteraner som plockar upp dragrepet igen. I dagens Arbetarblad återfinns en artikel (+artikel) om att undertecknad engagerar sig politiskt igen, och ni som följer Hoforsbloggen vet antagligen att det är Liberalerna (följ oss gärna via Facebook) som är det nya laget.

Han berättar att det faktum att Liberalerna finns över hela landet är den största anledningen till bytet.

– De har en helt annan plattform både regionalt och nationellt och det ska vara spännande att vara en del av en större organisation. Jag har insett att det ibland krävs regionala påtryckningar för att få fram sin politik och det kan man få nu, säger Peter Hillblom.

En annan återvändare fast både på den lokala politiska marknaden och isen är Daniel Modén meddelar Hofors HC via sin Facebooksida.

Och en liten bomb. The original number 11 Daniel ”Lill-Modda” Moden is back. 187cm och 98kg laglojal backpjäs kommer att ge HHC en oerhörd trygghet på isen och utanför isen. Lagkapten?

Arkivbild Hoforsbloggen

Daniel Moden lämnade ishockeyn flertalet säsonger tillbaka och har under tiden bland annat fungerat som nämndeman för Hoforspartiets mandat vid Gävle Tingsrätt. Inför detta val är han även ett ordinarie namn på HOPs vallista med siktet inställt på ytterligare en mandatperiod vid Tingsrätten. Men mest spännande är det dock med comebacken i HHCs tröja. Som bekant misslyckades klubben med att hålla fast vid sin plats i Division 2 föregående säsong, och nu satsar man på att ta sig tillbaka. Gissningsvis är avsikten med värvningen att få in lite ålder och rutin i laget, och kanske är det just nummer 11 som kommer att bära katpensbindeln under säsongen 18/19.

Sedan tidigare har HHC meddelat att förlägning med ett antal spelare, bland annat Tobias Wallin, Mathias Olofsson (tidigare Jansson) samt Sebastian Hedström och Robin Larsson mfl. En riktig stomme av spelare fostrade i Hofors alltså.

Ett Betydligt Billigare Hagaprojekt

Av någon anledning hade jag fått för mig att man redan tidigt på våren skulle börja skövla Hagaparken för det besinningslösa växthusprojektet. Jag har passat på att njuta riktigt ordentligt av parken innan den skulle fyllas med grävskopor och ett bildligt svart hål där vi skulle hälla våra skattepengar. Men det drog tydligen ut på tiden och värmeböljan hann komma och inget hänt. Senaste veckan har jag träffat på massor av människor och diskuterat just Hagaparkens framtid, och inte en enda en har begripit varför man skall skövla den redan befintliga nöjesoasen. Det har varit hundägare på promenad, solbadande blondiner, grillande nyalända, svenska ungdomar som stavgångande pensionärer. Det finns några önskningar som varit gemensamma, det enda man i princip behöver för att parken skall vara en avkopplande och samtidigt aktivitetsfull plats.

-Bänkar med bord att sitta lite här och var på

-Ytterligare cementring att grilla i

-Underhåll så att gräset hålls kort och inte växer sig vilt som tidigare år (bra att hålla fästingar borta dessutom)

Det här kan fixas under morgondagen med lite vilja från Hoforshus. 4-6 bänkar med bord och en till cementring lite bredvid den redan befintliga. Tror ni detta skulle kosta över 20 miljoner bara i etableringskostnader?

Om nu byggstarten är uppskjuten så finns det ju en fantastisk möjlighet att glädja oss som inte vill se ett växthus på platsen, åtminstone för en sommar. Jag dristade mig till att måla upp en bild av hur det i all enkelhet skulle kunna se ut.

 

 

Hoforsbloggen/Hoforspartiet I Dagens Nyheter

På något vis hade jag helt glömt bort att Dagens Nyheter besökte mig för en tid sedan. Jag var ytterst tveksam att delta i arbetet med artikelserien till en början eftersom jag själv ansåg att det fanns väldigt lite kvar att säga om min tid i politiken och som grundare av Hoforspartiet. Det var nya tider och andras uppgift att föra partiet vidare in i framtiden. Men nyfikenhet med en lagom dos av tristess medförde att jag tackade ja. Gjorde en grundlig undersökning om vem journalisten var och vad han sysslat med tidigare, för att på förhand försöka bestämma om det var någon som jag kunde lita på. Jag fick en mycket god bild av Måns Mosesson så där satt vi slutligen mitt emot varandra och diskuterade igenom hur media bevakar mindre orter och starten av Hoforspartiet mm. Nu ”får man” ju enligt gängse regler aldrig säga att någonting man gjort eller gör är bra utan att den där svansen med kritiker som alltid kommer efter dyker upp som på ett klockslag. Men det här tycker jag blev riktigt bra och visar ungefär som det såg ut. Naturligtvis så var det en del teater för det dramaturgiska, men riktigt härlig läsning och sammanfattning. Artikeln i sin helhet finner ni här: Så vändes misstro till makt i medieskuggans Hofors. 

Och TV-inslaget under denna länk.

Loppisvåren Är Kommen

Förvisso har loppissäsongen aldrig riktigt tagit slut, den pågår med om än minskad intensitet även under vinterhalvåret. Ett perfekt sätt att göra fynd, promenera längs nostalgistråket och man får besöja platser man vanligtvis inte besöker och träffa människor och ha intressanta diskussioner kring föremål och svunna tider. Ett av mina favoritställen är Majorens Loppis i Storvik. Sedan man ändrade konceptet från storloppis till att ha oändliga hyllor där privatpersoner får hyra en plats för 200 kronor per månad har även utbudet blivit bättre än tidigare. Och man kan göra fynd även om prismedvetenheten har ökat stadigt hos säljarna. Ibland faktiskt till rena ockerpriserna, men det är som bekant säljarens marknad. För några veckor sedan hittade åtminstone jag vad som kan betecknas som några fynd. Ett par fina exemplar av vinylskivor, ett par klassiska tidningar, och en intressant bok som är lite som dåtidens Facebook. De mest häpnandsväckande fakta som man inte riktigt vågar lita på.

Lite kul fakta kan vara att just den fredagen jag gjorde mina fynd, så var Popprofessorn Jan Gradwall på Nyhetsmorgon i TV4 och pratade om de bästa albumen som getts ut i svensk musikhistoria. Där nämndes bland annat Maritza Horn och albumet ”Jämmer och Elände”, och några timmar senare så hade jag den i min hand i snudd på ospelat skick, för 10 kronor. Nu kanske det tillhör kunskapen hos den lite äldre generationen, men den kvinnan hade verkligen en vacker pipa och mest känd är kanske Lasarettsvisan. Den väcker bilden av min egen mormor som satt i köket på sen stol och gnolade med i melodin när den spelades på radion, med några tårar rinnandes på kinderna. Maritza Horn har för övrigt en mycket begåvad och skönsjungande dotter som kanske är mer känd för dagens radiolyssnare. Melissa Horn. Eländet känns igen på något sätt.

På tal om just loppisar så har Hoforsborna idag möjligheten att både fira en hundraåring och besöka en loppis i lokalerna för Brukshotellet.

Jag har ingen aning om vad som kommer att säljas, men fika är ju alltid gott och spännande att se vad som avsesmed tidsenlig anda. Mellan 09.00 och 17.00 kan man alltså bege sig dit och inleda helgen med jakt på fynd.

Och på tal om just vår, igår började björkknopparna att slå ut i våra trakter. Nu står det inte på innan vi helt bytt ut den vita trista vintern mot grönska igen.