Kategoriarkiv: Fiske & Friluftsliv

Naturfotografier

Lite längre ned på Centralgatan finns som bekant Studiefrämjandet, och där såg jag några riktigt fantastiska fotografier i skyltfönstret. Vi har ett antal sådana i kommunen, även om man kan hävda att Börje Olsson hör hemma på Dalasidan.

borje-olsson

Det blev en liten påminnelse om Lars-Göran Abrahamsson, som jag tänkt men tyvärr helt glömt bort att lyfta fram i ett inlägg. Ta en titt på hans hemsida, Taiganatura, och ett besök i galleriet lämnar ingen oberörd. Makalöst fina fotografier helt enkelt. Lars-Göran bloggar också, och där får man följa med ut i naturen genom text och bilder. Ett tips för det filmteam som för närvarande filmar i kommunen att kanske lyfta fram om man skall spegla Hofors kommuns invånare, även de fjäderbeklädda och mer eller mindre håriga.

En Outvecklad Fisketurism Som Dolts I Inaktuell Folder

Hofors kommun ger ytterligare ett bevis på att det är ett tämligen oexploaterat område även för en inföding. Under helgen uppmärksammades jag på att det fanns en folder som faktiskt är tänkt att informera och marknadsföra fisket i området.

fiskefolder

Trots att jag själv är samordnare för fisketillsynen i Hofors FVOF, hade jag aldrig hört talas om den. Inte eller en lättare research bland inbitna Hoforsfiskare gjorde någon klokare. Ett lysande exempel således på där man gjort ett arbete som senare fallit i glömska för att man misslyckats att placera foldern på rätt platser eller uppmärksamma fiskeintresserade besökande att den finns. Här är alltså marknaden helt obruten och har all potential i världen att bli bra.

Förutom att den varit mycket osynlig så är den inte aktuell på flertalet punkter idag. Minst 3 av de sponsrande företagen existerar inte nu, hemsidan man refererar till har upphört och kontaktpersonerna har lämnat sina uppdrag. Mest störande är kanske den okunskap som verkar ha funnits om just fiske när foldern sattes samman.

fiskefolder2

God fiskelycka” är inget man lyckönskar en fiskare som är på väg ut till sjön eller vattendraget. Exempel från Faktaoider:

Att önska någon lycka till ses i vidskepliga sammanhang som något otursframkallande, en utmaning av ett överkänsligt öde, och därför gör man tvärtom. Man önskar skådespelaren ett benbrott, det vill säga rena motsatsen = succé, och fiskaren skitfiske, det vill säga rena motsatsen = massor med fisk. För fiskevatten och scener stimulerar våra vidskepliga körtlar.”

Nåväl en avstickare i sammanhanget. Själva innehållet ger dessutom ingen information om vilka sjöar och vattendrag som ingår i de olika korten på ett överskådligt sätt, inte heller lyfter den fram Hubo-Långsjön som har blivit en framgångssaga och drar enormamängder fisketurister till kommunen. Allt kan bara bli bättre alltså.

Bättre blir det dock inte runt själva Långsjön, fortfarande rapporteras det om vandalism, bråk, överträdelser av uppsatta regler och när man pratar med eldsjälarna runt projektet så känns det ganska uppgivet att man inte får stöd av vare sig Polis eller kommun. Märkligt egentligen att merparten av oss lokalpolitiker gärna lyfter just Hubo-Långsjön som fint exempel på besöksnäringen i olika sammanhang, men hur många har faktiskt frågat människorna som bedriver verksamheten om de behöver hjälp och stöd för att göra det bättre? Fisketurismen kan bli en av de mest lyckosamma satsningarna vi gör i framtiden, men då krävs det lite intresse, lite resurser och ganska mycket stöd för att åtminstone behålla lag och ordning runt i synnerhet Hubo-Långsjön.

Slaget Om Hyen Avgjort

Det gick förvånandsvärt smidigt att få i de 20 båtarna som ställde upp i fisketävlingen Slaget Om Hyen denna tidiga morgon, nästan snabbare för de tävlande att tömma sjön på båtar i lagom tid för prisutdelning. Mycket positivt att det var så pass många som ville vara med i första upplagan av denna förhoppningsvis återkommande fisketävling i Hofors kommun. Det hade med lätthet kunnat vara det dubbla antalet på sjön och ändå gott om utrymme.

Start Hyen

Själva tävlingen finns det inte så mycket att säga om. Vädret var grymt bra men fisket desto sämre vilket de flesta lagen fick uppleva.

Hyen

Mycket svårfiskat och mitt eget lags strategi att försöka fiska med levande bete slog lite slint eftersom även betesfisken var svårfångad. Men efter lite nötande kunde vi sätta planen i verket och metade samtidigt som vi spinnfiskade på några platser vi trodde hade potential. Efter någon timme gav det utdelning i form av en gädda på 1.94 kilo, som tyvärr var under den minimigräns som satts på 4 kilo för arten gädda. Skam den som ger sig tänkte vi och nötte på utan något förbättrat resultat. Ett fåtal lag plockade upp några fina abborrar och fick därmed stå på prispallen.

Vinnare

Resultat Slaget om Hyen 2016

1: Team Brovikz – Jonathan Klaussen & Joakim Sundberg 16.5 poäng
2: Team Nacksving – Erik Widgren & Mattias Blomgren 8.95 poäng
3. Team Monsterpike – Bill Öberg & Ulf Norling 7.27 poäng
4. Team Frugan – Erik Lundqvist & Klas Nelin 4.7 poäng
5. Team Skitfiske – Eric Hedlund & Bengt-Olov Hedlund (fick tävlingens enda öring)

Bästa Poängfisk – Bill Öberg – Team Monsterpike

En Vecka Kvar Till Slaget Om Hyen

Det är exakt en vecka kvar till Slaget om Hyen utspelas.

Slaget om Hyen

Anmälningstiden är förlängd till midnatt på onsdag. I dagsläget är det 17 båtar med vadera två fiskare i varje anmälda. Det finns alltså ytterligare tid till att göra sin anmälan till årets fisketävling. Sponsor för tävlingen är Real Fishing, och samtliga anmälningsavgifter går tillbaka till prisbordet.

Real fishing

Officiell Facebooksida

Överleva 50 Timmar I Skogen?

Ibland är det ickenyheterna som kan få en att börja fundera. Gefle Dagblad skriver om två Gävlebor som bestämt sig för att testa på att leva i naturen i 50 timmar iförda shorts och en kniv som verktyg.

Planen är att de, med bindlar över ögonen, ska släppas av ute i en skog de tidigare inte har varit i. Där ska de överleva i 50 timmar innan de blir hämtade.

Utmaningen handlar inte om något vad – i grund och botten vill de se hur de klarar sig och samtidigt slippa smartphones.

– Man får inget utan att ha kämpat ordentligt. Vi gillar att lida och vill leva av naturen till fullo, säger Roy Birkehorn.”

Kanske är det svårigheten att leva utan mobilen som är störst. Så har det ju blivit i vårt samhälle av idag, att merparten förlitar sig på sin uppkoppling mer än att skaffa sig kunskaperna hur man lever utan någonting alls. Artikeln kan förvisso vara lite av en skämtartikel, men någonstans finns det ett allvar att många inte skulle klara sig speciellt länge alls utan mobil, el eller tak över huvudet.

På tal om just överlevnad hörde jag något intressant på radio för någon vecka sedan. Man har ändrat i riktlinjerna för hur mycket mat man bör ha i reserv i det fall en katastrof eller annat skulle inträffa. Rekommendationen är numera minst 5 dagar. Jag antar att vi får en uppföljande artikel om Gävlegrabbarnas sommaräventyr efter 50 timmar. Hoforsungdomar som inte hittar något att göra skulle kanske kunna testa samma sak i de vackra skogarna runt vår egen kommun. Om inte annat finns det gott om fisk och svamp. En och annan björn också rapporterade Arbetarbladet i helgen.

Ingen Fena På Ämnet Fiske

Även Gefle Dagblad har uppmärksammat det som Hoforsbloggen kunde berätta om förra veckan.

Under sommaren kan alla barn till och med 15 år fiska i Ankdammen i Hofors. Alldeles intill Ankdammen ligger butiken Time, där finns fiskespön att låna. Tidigare i år införde regeringen ett sommarlovsstöd till kommuner. Det innebär att kommuner ska erbjuda barn och unga aktiviteter under sommaren. Hans Lundberg fick höra talas om stödet. Han sökte det och fick 5000 kronor. Han har tidigare varit ordförande i Hofors fiskeförening och har under flera år organiserat utsättningar av fisk.

– Det är 70 kilo regnbågslax som vi har satt ut, vilket är ungefär 140-150 laxar.”

Dock är det stora ”samtalsämnet” journalistens kunskaper och uppmärksamhet när reportaget gjordes. Allt för en enda menings skull:

Vi har vanligtvis två utsättningar per år med öring och abborre

Slaget Om Hyen 2016

Nu är det dags att boka in den 31 juli i fiskekalendern, Då arrangeras nämligen Slaget om Hyen 2016, vilket är en fisketävling som vi hoppas skall bli ett återkommande evenemang både sommar och vinter. Evenemanget på Facebook:

Slaget om Hyen 2016

Förutom ett giltigt fiskekort i Hofors Fiskevårdsområde så är det en anmälningsavgift om 200 kronor för två personer i ett lag. Alla anmälningsavgifter går till tävlingens prisbord.

Bara att vässa krokar och trimma linorna, det här kommer bli enastående roligt!

Byloppis & Stentroll

En aktiv helg med byloppis i Bro, Storvik och skogstrampande bland stentroll på Söderåsen. Byloppisen var faktiskt lite av en besvikelse då utbudet av varor tycktes bestå utav det som inte blev sålt förra året, och ganska magert jämfört med vad jag upplevt tidigare. Men fortfarande en ganska häftig grej att en hel by kan gå samman och skapa ett sådant pass enkelt arrangemang som drar mycket folk. Redan strax efter 11 var det parkerade bilar längs hela vägen från avfarten till själva byn.

På söndagen ”tvingades” jag upp på Söderåsen för att titta på stentrollsstigen inför nästa söndags begivenhet. Ett ganska enkelt ingrepp i naturen som medför en förmodad stor upplevelse hos de barn som kommer att promenera där och lyssna till Pia Möller-Andersen och titta på skogstrollet Monkan.

Stentrollstigen

Till och med jag kunde känna spänningen i skogen med ögon som spanade på en från alla tänkbara och omöjliga vinklar. Det där kommer bli kul för ungarna nästa söndag.

Hubo-Långsjön Fortsätter Att Blomstra

Något som jag reagerat på det senaste året i synnerhet, är hur många lyfter fram Hubo-Långsjön som ett av de främsta objekten för besöksnäringen. Jag har hört andra lokalpolitiker lyriskt beskriva vilken tillgång det är för kommunen, hur det lockar fiskare från flera håll i landet och bidrar till besöksnäringens utveckling.

Så här långt i år har man satt i inte mindre än 4.2 ton fisk (förra året 18,5 ton) och strömmen av intresserade fiskare ser inte ut att avta. Förutom ett bra arbete med att skapa trivsamma platser där besökande i lugn och ro kan vänta på att fiskarna skall nappa, finns det grillplatser och annat som bidrar till komfort.

Hubo-Långsjön Hemsida

Hubo-Långsjön på Facebook

Långsjön

Förutom fina fiskar så erbjuder man nu i ett samarbete med Grillköket, utkörning av mat från deras meny. Man kan alltså lugnt sitta kvar i sin solstol, titta på flötet, plocka upp telefonen och få en pizza eller en smaskig hamburgare levererad direkt dit du sitter.

Ytterligare ett lysande exempel på hur ideella krafter bidrar till att besöksnäringen utvecklas och människor strömmar till kommunen.

 

Rekordgädda På Över 20 Kilo

Ett nytt svenskt rekord i avdelningen gäddfiske har satts. 21.07 kilo och med en omkrets på 71 cm och längd 128 cm. Det är en lätt kontrast mellan mina egna fångster så här långt denna säsong.

Gädda

Men när det kommer till just bottennapp så är det lite hur jag upplever journalisten som rapporterar om rekordfisken. Det hela får liksom ett löjets skimmer. Förmodligen hade han hoppats att artikeln skulle få lite draghjälp och fånga upp intresset på nätet, men risken är nog att han istället för spö för sin tilltänka klickfluga.

Sveriges Friluftskommun – Hofors Inte Ens Med På Listan

Jag snubblar över en intressant undersökning som utförts i syfte att undersöka kommunernas arbete med det lokala friluftslivet. Här måste ju Hofors rankas oerhört bra tänker jag när jag börjar studera rapporten som ni återfinner till fullo under denna länk. Men till min jättestora förvåning finns vår egen kommun inte ens med i undersökning:

Rankning Nu har jag inte riktigt kunnat utläsa varför vi inte deltagit i undersökningen, och vi är i ”gott” sällskap tillsammans med kommuner som är otroligt stora inom besöksnäringen, bland annat Falun, Helsingborg, Orsa och Gottland. Är det något som vi har i Hofors kommun så är det ett allsidigt, varierat utbud av just friluftsliv. Kanske har undersökningen fallit mellan stolarna någonstans i kommunhuset och inte besvarats, vilket verkligen får ses som ett misslyckande om så är fallet. Bra reklam är aldrig dåligt, i synnerhet gratis sådan.

Fiskepremiär

Efter en upplevt väldigt lång vinter blev det så dags i helgen att sätta i båt och bege sig ut för att testa lyckan. Islossningen har ju nyss skett på hemmasjön, så några större förhoppningar om att träffa på någon tjock och trind gäddfröken fanns inte på topplistan. Men det blev en väldigt skön dag på sjön där solen verkligen värmde när den var framme och kylan blev påtaglig när den gick i moln.

Fiskepremiär

Ett enda misstänkt möte med misstänkt fisk råkade jag ut för, rejält med bitmärken efter skarpa tänder på betet men inte mer än så denna gång. Skönt dock att fiskesäsongen på öppet vatten är igång.

Sportlovsfiske 2016

På tal om just Hofors insjöar så arrangeras det traditionsenligt sportlovsfiske i kommunen. På tisdagen kan alla upp till 12 år prova på fiskelyckan och dessutom få grillad korv och dryck.

Fiske

På onsdagen arrangeras det på Storgösken mellan 12.00 och 14.00. Även där bjud det förhoppningsvis på fiskelycka och man grillar korv. Gratis för alla barn och ungdomar och man utgår ifrån parkeringen vid golfbanan där det enligt uppgift skall vara uppmärkt. En pimpeltävling för vuxna arrangeras också samtidigt mot en mindre avgift.

Folkvandring Den Nya Sortens Mindfullness

Okej folkvandring syftar kanske till något helt annat, men i det här inlägget så är det folk som vandrar och det har verkligen blivit en innegrej att gestalta på film och praktiskt ute i naturen. Härom kvällen såg jag Reese Witherspoon i filmen Wild och sedan tidigare finns ju den sanna historien om Christopher McCandless också på vita duken under namnet Into The Wild.

WildInto-the-wild Båda har det gemensamma att det är människor som på något sätt vill kliva av ekorrhjulet och ta en vandring för att självförverkliga sig själv eller reda ut bekymmer i livet. Klart sevärda båda två. 170-180 mil till fots genom Nordamerikas natur känns lite som en utmaning och något man inte gör i en handvändning.

Men däremot så ligger ju Hofors längs den drygt 27 mil långa Gästrikeleden. Gott om kilometer att gå för den som tröttnat på mindfullness och 5:2 dieter för att komma tillrätta med olika saker i livet. Det finns egentligen ingenting som säger att man måste starta på en specifik plats för att vandra hela leden, man kan gott börja i Hofors och sedan ta sig runt i stora delar av Gästrikland och även avsluta på toppen av Fjällberget och en utsikt i den dal som Hofors tycks vara belägen i.

Jag har ju gått några utvalda bitar tidigare, men mitt i snökaoset kan jag känna att det kanske vore något man borde göra som Gästrikebo eller i vart fall Hoforsbo, att ta sig en tur runt hela leden. Är det någon i Hofors som gjort det i ett svep och kan berätta hur lång tid det ungefär tar och vad man borde tänka på innan man ger sig iväg? Ja förutom att kanske vänta tills det är behagligare nattemperatur ute och mindre att pulsa i.

Äntligen En Fiskedag

Äntligen ett par rejäla luckor i kalendern och gyllene tillfälle att lufta spön och beten. Ljust och fint men aningen kallt i skuggan så understället gjorde verkan. Kanske hade flytoverallen varit att föredra men fiskekamraten som valt just den krängde av och på i takt med att värme och kyla växlade. Verkade mest omständigt. Strategin var att bara trolla runt på de vanliga stråken och se om det var någon fart i vattnet, efter fem rundor hade vi inte ens drabbats av ett bottennapp. Dock var det uppfriskande luft och riktigt skönt att få lämna civilisationen en stund. Den är nämligen helgalen just nu verkar det som.

Fåglarnas flykt

Flyttfåglarna gör antagligen det enda rätta just nu och drar vidare till både varmare och förhoppningsvis lugnare breddgrader. Syns i vår igen!

Älgjaktstider

Sedan någon vecka så bör man se upp om man beger sig ut i skogen för att plocka svamp. Det är älgjaktstider och det är bra om man är observant var man knallar in i för område. Mest påtagligt blev det igår när jag strosade runt några hundra meter öster om Hubo-Långsjön.

Älgkostym

Där låg tre stycken ”älgkostymer” med tillhörande huvuden och fötter. Det ser ju inte så trevligt ut men är inga konstigheter, de andra djuren får en smakbit av jägarnas byte och det syntes spår av en räv som försökt dra med sig ett smaskigt ben hem till var han nu bor.

Älgben

Kanske dröjde sig räven kvar bakom något buskage, Våra tre hundar reagerade väldigt starkt på fyndet, eller i vart fall det som kanske fanns utom synhåll. De två minsta backade från slaktresterna och morrade, den större var snabb att slita åt sig en bit kött som han svalde i en hast.

Ankdammen Har Fått Tillökning

Denna morgon satte Hofors FVO i en ny laddning med fina öringar i Ankdammen.

Fiske1

Ett hundratal fina fiskar där enstaka exemplar låg runt kilot och resterande med en snittvikt på halvkilot.

Fiske2

Video från isättningen

Som vanligt är det endast tillåtet för barn och ungdomar upp till 15 år att fiska runt Ankdammen. Var snäll och respektera det och riskera inte dryga böter och polisanmälan bara för att det suger i fisketarmen. Det här är till för våra yngre invånare endast.

Arbetssamt Fiske På Hyen

Det har väl inte gått sådär bejublande bra med fisket i ”hemmasjön” vare sig i år eller förra året, och kanske även året före det. Därför var jag kanske inte svårövertygad när fiskekamraten kontaktade mig och frågade om vi skulle testa något annat. Jag har förvisso varit på Hyen ett antal gånger, men det är en mycket outforskad sjö för min del. Den har andra djup än vad vi är vana med, vanligen 3 och kanske som mest 6-9 meter på ett enstaka ställe.

Hyenkarta

Hyen har en annan potential och dessutom sägs den vara berikad med ädelfisk även om jag inte själv sett till mer än flytande döda exemplar vid en isättning. Nåväl vi begav oss rakt ut och hamnade bakom en ö där det sades kunna vara hyggligt för abborrfiske. Efter lite manövrar fram och tillbaka hittade vi en plats som indikerade att det fanns gott om fisk.

Hyen1

Det var det inte så efter någon timme blev det ännu en förflyttning och en fin plats i sjunkande sol. Där började det nappa även om det inte var rekordsfiskar. Eftersom det blir mörkt tidigare på kvällarna nu så bestämde vi oss för att trolla tillbaka till iläggningsplatsen. Nu befann vi oss ungefär mitt på Hyen när motorn plötsligt strejkade. Vi tittade mot land och insåg att dels skulle vi inte hinna iland innan det var becksvart och det skulle krävas en rejäl träningsomgång vid årorna, antagligen i skift. Fiskekamraten som dessutom skulle arbeta nattskiftet kände nog stressen komma smygande. Inte en chans att han skulle hinna in i tid. Efter drygt halva sträckan lyckades han mirakulöst få fart på motorn igen och den tog oss en betydande bit mot land innan den lade av igen. Den stora behållningen av gårdagens fiske var antagligen vyerna när vi försökte hanka oss in mot land igen.

Hyen

Det blir nog mer försök på Hyen, inte minst för att fisketillsynen behövs skärpas till där ordentligt. Mer trevliga fiskenyheter väntas på lördag. Följ Hofors Fiskevårdsområdes Facebooksida för uppdateringar.

Söndagpromenad

Det var ju strålande fint väder igår och söndagar brukar vanligtvis präglas av viss tristess i väntan på måndagen. Efter att ha vankat omkring hemma och suckat högt och ljudligt bestämde jag mig för att slå slag i saken och besöka Björktjärn, vilken jag inte besökt sedan 1982 då jag tog min rekordabborre på metspö. I samma veva också gå en bit av Gästrikeleden och kolla in den där silvergruvan som skulle finnas på berget.

1

Mina minnen av Björktjärn var tämligen korrekta. Lite svårtillgänglig för fiske från land, så när jag satt det och tänkte att det var ingen vidare bra idé att stoppa ner ett ihopfällbart kastspö i ryggsäcken, kom det ett par knallande längs stigen.

6

Visade sig vara en man som jag sökt i början på sommaren gällande en potentiell utställning av en fotoskatt begraven i källaren hos Entré Hofors som skyddat den från att hamna på soptippen.  Kvinnan såg bekant ut men jag kunde till en början inte placera henne. Pensionerad kemi och matematiklärare på Hagaskolan visade det sig och efter ett mycket trevligt samtal om Hofors rent generellt gick dom åt sitt håll och jag åt mitt. Först ett foto på rastplatsen vid sjön.

2

Förutom att det är en mycket vacker natur längs Gästrikeleden skall dom ha en stor eloge för hur väl uppmärkt den är.

7

En behaglig promenad senare så hittade jag den där silvergruvan om än lite undanskymd. Nedanför fjällstugan.

4

3

 

Man lär så länge man lever och igår gick det upp för mig varför det egentligen heter Silverdalen. Borde ha gjort kopplingen tidigare med namnet på stadsdelen och ja, själva silvergruvan. Man bröt tydligen silver redan 1645 höll sedan på i omgångar fram till 1888 då man en tid brutit malm istället för silver. Intressant. Knallade vidare ner mot Hofors och mötte crossåkare i leden. Har för mig att det finns regler som säger att dom inte skall åka i leden alls. Inte så märkligt att motorentusiasterna hamnar i klinch med människor som föredrar lugnet i att vandra.

Ny Vecka!

Startade den nya veckan genom att kliva upp innan själva måndagen förmodligen hade det. Skulle väl kanske inte beskriva det som entusiasm, men visst finns det vissa förväntningar på veckan. Kommunstyrelsemöte, bildandet av en styrelse till radioförening och kanske det jag sett fram mest emot, att äntligen få avlägga slutprov och presentation av studierna i Besöksnäring. Gått riktigt bra så här långt med 3 A av 4 möjliga så här långt och jag vill ju gärna avsluta hela kursen på samma sätt. Inledde dock veckan med en tur ut i vår fantastiska natur mycket tidigt. Spöklikt med den dimma som låg över den dal som Hofors verkar ligga i.

Måndag150824

Jag har nu sett Hofors från ett par olika perspektiv, men inte reagerat på hur själva landskapet runt oss ser ut innan denna sommar. Är det någon som har en bild från ovan där man tydligt ser topografin så vill jag gärna ta del av den.

2

Självklart passade jag på att ladda upp energinivån inför veckan på sjön under söndagen. Fantastiskt väder och perfekt för lite mete. Prövade ett par olika platser innan jag och fiskesällskapet hamnade vid ett syre där det nappade skapligt bra. Inget stort blev fångat men närkontakt med fisk som rätade ut en metkrok noterades. Någon form av hederspris bör väl fiskesällskapet få för denna duo i det minsta jag sett på samma krok.

3