Kolonilott I Hofors

Av en ren händelse besökte jag en bekant som är en frekvent odlare på Hofors koloniområde i helgen. Innan jag hade åkt därifrån hade jag införskaffat

en egen kolonilott. I samma veva bestämde sig även ytterligare en kamrat för att även han borde testa på hur det är att vara en ”hobbybonde”. För så är det, med tiden har antalet människor, i synnerhet yngre som förvaltar en kolonilott i Hofors minskat. De få som fortfarande bedriver verksamhet kan behöva få lite mer sällskap och hjälp med det gemensamma arbetet som finns att göra i området. Egentligen är det lite förvånande eftersom trenderna pekar stadigt upp för närodlat men ingen verkar vilja göra det på egen hand. Föreningen som tidigare har blomstrat och varit mycket populär, har nu flertalet odlingslotter som ligger i träda. Det måste vi ju försöka ändra på tänkte jag och skaffade ett i mitt tycke förträffligt stycke mark till priset av 100 kronor per år.

Jag har väl aldrig riktigt odlat i sådan stor skala, mest chili och tomater, lite örter mm, och något misslyckat försök till potatis och majs. Ja just ja, lyckades en sommar odla fram ett par gurkor också.

Exakt vad jag tänkt odla här återstår att se, men det känns lite spännande faktiskt.

 

Årets Sista Mygga?

Ännu en helg till ända och det har faktiskt inte varit speciellt mycket aktivitet från min sida. Ganska skönt det också ibland. Hann med en kortare fisketur under lördagen, resultatlöst i fiskväg men mycket roande på annat sätt. En ensam mygga kom flygande och slog sig ned på relingen och sen satt den bara där och glodde.

I vanliga fall hade man säkert viftat och slagit efter den i ett försök att värja sig från spontan dränering av mitt blod, men just den här vilade det något tragiskt över. Det har ju faktiskt varit ganska sällsynt med mygg detta år, åtminstone i våra trakter. Strax efter att jag plockat fram min mobil och tagit kortet, flaxade den iväg med sin trasiga vingspets och det var liksom det.

Bröderna Strand Plockade Hem Segern I Slaget Om Hyen

Under söndagen avgjordes fisketävlingen Slaget Om Hyen och nytt för i år var den utökade tävlingstiden som innebar tolv timmars fiske. Rapporter berättar att dagen inleddes med regn och vissa svårigheter att kroka fisk, men dagen utvecklades bättre för åtminstone vissa lag. Team Strand bestående av bröderna Mathias och Patrik ändrade under dagen strategi och hittade en plats som levererade flertalet fina och stora abborrar. Tillsammans med en gädda på 6.30 kilo och fyra abborrar på över kilot stod man vid tävlingens slut som överlägsna segrare.

1:a Team Strand – Mathias Strand & Patrik Strand 38,78 poäng

2:a Team Nacksving – Erik Widgren & Mattias Blomgren 9,69 poäng

3:a Team Folkand – Tony Andersson & Joel Folkesson 9,15 poäng

Bästa poängfisk – Mathias Strand abborre 1,22 kg – 9,15 poäng

 

Tre Dagar Kvar Till Slaget Om Hyen

Det återstår endast tre dagar innan Slaget Om Hyen går av stapeln. Än så länge har det bara anmälts elva lag, trots att prisbordet är ännu bättre än förra året. Förutom riktigt fina grejer från Real Fishing så kommer vinnarna att få en gratisplats i Gäddfighten som arrangeras den 7 oktober i år inom Hofors Fiskevårdsområde.

För anmälan till Slaget Om Hyen, swisha 200 kr till 0732488719 (Mathias Strand) och skriv lagnamn och namn på fiskare som meddelande.

En Vecka Kvar Till Slaget Om Hyen

Om drygt en vecka, närmare bestämt söndagen den 13 augusti. utspelar sig Slaget Om Hyen. Det är alltså hög tid att anmäla er om ni inte redan gjort det.

Förra årets pristagare

Precis som 2016 års upplaga är Real Fishing sponsor. Alla anmälningsavgifter går tillbaka till prisbordet, så logiskt innebär det att ju fler tävlande desto större prisbord.

Alla lag ska ha godkänd våg som visas upp innan start och fiskarna ska verifieras med bild på fisken fotad på tumstock. För anmälan swisha 200 kr till 0732488719 (Mathias Strand) och skriv lagnamn och namn på fiskare som meddelande.

En Burk För Överlevnad

Under sommaren har jag fått förmånen att titta närmare på vad som brukar kallas överlevnadsutrustning. Sedan tidigare har jag skrivit om en ask från företaget MFH, den fick inget vidare omdöme. Från samma företag kommer dock något som är överraskande positivt. Survival Kit Extrem, som är betydligt större till sin storlek, men har så många positiva detaljer att åtminstone jag blev häpen.

Till en början så har du en behållare som med stor fördel kan användas som vattenflaska praktisk att bära med dig och som har ett tätförslutande lock. Själva locket har en solpanel på toppen som alstrar energi till en inbyggd LED-lampa. Ja just det, en fungerande belysning som laddas och drivs av solenergi. Ljuset blir dessutom starkare när det finns lite vatten kvar i flaskan märkligt nog. Själva behållaren har också en karbinhake som gör att man lätt kan hänga den i bältet eller på ryggsäcken. Även om behållaren kan upplevas onödigt stor för att ha med sig när man är ute och plockar bär eller bara skall ta en kortare strapats i naturen så fyller den ju flera funktioner. Mycket praktisk att åtminstone ha i bilen som nödutrustning.

Innehållet överraskar på flera sätt. Totalt 34 delar, men med extra detaljer som man vanligtvis inte ens tänker på att man behöver i den här formen av nödutrustning. Förutom de sedvanliga sakerna som kompass, visselpipa, eldstål, sykit mm som alltid finns med, har denna en robust spegel för signalering, ett fiskeset med beten, 4 saltpåsar, gaffatejp, en nödfilt, en regnponcho och en fällkniv som faktiskt både har skärpa och några andra nyttiga användningsområden med sina tillbehör. Praktiskt nog en ljusstav som aktiveras genom att man bryter den och sedan ger ifrån sig ett nödljus. Den innehåller också två stycken handvärmare. Mycket praktiskt i det fallet händerna blir kalla och kan upplevas obrukbara i kyla.

Något praktiskt fälttest har inte genomförts ännu, men jag väntar till ett senare tillfälle då jag tänkt ta med alla produkter ut samtidigt för jämförelse. Något säger mig redan nu att just den här burken kommer att ha betydande övertag mot de andra eftersom den känns mycket komplett.

I förbifarten skall jag också nämna denna ”nyckelring” som är praktisk till sin storlek, lätt kan hakas fast i bältet eller på ryggsäcken eller helt enkelt sitta kvar på husnycklarna.

Trots sin storlek så innehåller den 18 användbara föremål för bland annat fiske, eldstål, en skalpell, sårtvätt och 2.7 meter Paracordlina som allt är praktiskt och omsorgsfullt inlindat i. Det förutsätter nästan att man har någon form av kniv med sig, men visst skulle det gå att åtminstone fånga fisk och göra upp en eld att grilla den på.

Ännu En Fin Öring Fångad I Hyen

Det återstår drygt 20 dagar kvar till en mycket prestigefylld fisketävling i vår kommun. Slaget om Hyen som utspelas den 13 augusti. Sedan tidigare för denna fiskesäsong så har ju Daniel Jansson visat att det finns fina möjligheter till att dra upp fina öringar i Hyen. I söndags var bröderna Sundkvist ute och plockade ytterligare ett fint exemplar som vägde in på 4.74 kilo och ca 70 cm i längd och 44 cm i omkrets. Stort grattis till den fina fångsten killar!

Bröderna Sundkvist utgör ett av de anmälda lagen så här långt i Slaget om Hyen, även om det är några dagar kvar så är det ändå hög tid att anmäla sig så att prisbordet kan fyllas upp (samtliga anmälningsavgifter går tillbaka iform av priser). Förra året deltog 20 båtar och visst vore det väl kalasfint om vi kunde tangera den siffran i år?

Slaget Om Hyen 2017

Den 13 augusti är det dags för årets fiskekamp på sjön Hyen. Förra året var det 20 båtar som gav sig in i fiskestriden och även om fångsterna inte var dom allra bästa var det en otroligt fin dag på sjön för alla deltagare. I år gäller tiderna start 08.00 och slut 20.00 efter önskemål från förra årets deltagare att hinna med några timmars kvällsfiske. Det innebär att båtarna skall vara ilagda och klara 08.00 (kom gärna i god tid för sjösättning)och samtliga fiskare vara på land igen 20.00 med prisutdelning 20.15 på Koludden.

Fisketävling på Hyen för tvåmannalag. 

Lagen får ha en tredje person i båten som förare men enbart de anmälda får fiska med max två spön var.

Kostnad 200 kr per lag – alla anmälningsavgifter går till tävlingspriser.

Valfritt fiskesätt men fisket ska ske enligt Hofors FVOF regler med tillägget att sidoparavaner ej tillåts för de som kör trolling.

Alla som fiskar måste ha giltigt fiskekort för HFVOF (dagkort kostar 50 kr, årskort 300 kr och årskort familj 350 kr). Kort kan köpas på Time, Turistinformationen eller på nätet Deltagares fiskekort visas upp innan start!

Fiskarter som är med i tävlingen är abborre (minst 0.6 kg) , gädda (minst 4 kg) och öring minst 1 kg)
De fem fiskar per lag som ger mest poäng räknas.
Poäng får enligt följande artindex:

Abborre 0,1333
Gädda 1,000
Insjööring 0,4

En gädda på 6,4 kg ger 6,4 poäng.
En abborre på 9 hg ger 0,9/0.1333= 6.75 p.
En öring på 1.5 kg ger 1.5/0,4=3,75 p

De fem fiskar som ger mest poäng per lag räknas.
Alla lag ska ha godkänd våg som visas upp innan start och fiskarna ska verifieras med bild på fisken fotad på tumstock.

För anmälan swisha 200 kr till 0732488719 (Mathias Strand) och skriv lagnamn och namn på fiskare som meddelande.

 

En Ask För Överlevnad

Ibland händer det att man får spännande utmaningar som bloggare. Företag som vill skicka saker som skall testas och sen förhoppningsvis, så gillar man dom så pass mycket att man även vill skriva om dom. Antingen via bloggen eller omdömen som de använder som recensioner av sina prylar. Ett importföretag som ägnar sig åt försäljning av friluftsutrustning frågade om jag kunde tänka mig att testa den här lilla näpna asken innan de börjar saluföra den.

Tillverkaren heter MFH, och saluför kläder och utrustning för både äventyrslystna och naturintresserade som taktisk utrustning för militära ändamål. Jag tycker mig ha noterat att den här typen av företag nästan ploppar upp som svamp om hösten och efter regn. Givetvis med enormt skiftande kvaliteer. En del saluför rent skräp till billiga priser, men andra har produkter av hög kvalité. Marknaden växer eftersom allt fler har insett att militära produkter fungerar lika bra i fredliga sammanhang, till exempel på vandringar eller campingturer. Tyvärr är det även så att yrkesmänniskor också har behov av bättre produkter än vad vår egen regering givit dem för att utföra sina uppdrag. Drar mig bland annat till minnes artikeln i Expressen som förfärande nog avslöjade att svenska FN-soldater fick betala ur egen ficka för att ha tålig utrustning.

Gustav uppger att han, för egna pengar, köpt utrustning för 15 000 kronor.

Hans främsta invändning mot utrustningen som Försvarsmakten tillhandahåller är att den är för tung och gjord av material som inte andas i värmen i Mali.”

I vilken mån de svenska soldaterna är i behov av en överlevnadsutrustning i fickformat får jag lämna därhän. Men jag gissar att de inte skulle vara nöjda med vad som sägs vara avgörande för liv och död i en nödsituation. Här är orginalinnehållet i asken:

1 broschyr med goda råd för hur man skaffar mat. vatten och ett särskilt avsnitt som säger att svampar är olika. En del giftiga och andra ätliga. Ganska praktiska råd för hur man utvinner vatten på olika sätt, hur man navigerar efter stjärnor och med kompass och bygger ett vindskydd. Hur man enklast gör upp en eld med olika metoder och hur man signalerar till flygplan. Broschyren har dessutom en 18 cm linjal tryckt i nederkant på pappret.

1 olycksrapport, där man kan fylla i väsentlig information om en person blir skadad och rita i en människofigur var skadan sitter.

1 litet kit om man behöver sy något. 2 vita knappar,2 säkerhetsnålar (som kan vara användbara för annat) samt 6 stycken sytrådar i olika färger.

1 värmeljus

1 tändsticksask med 10 stickor och ett plån

1 blyertspenna

1 visselpipa

1 liten fällbar kniv tillverkad i Kina

4 säkerhetsnålar i 2 olika storlekar

1/2 meter tunn koppartråd

1 eldstål

1 vajersåg

1 fiskeset med 4 sänken, 3 krokar, 3 beteslås och någon meter fiskelina

1 liten kompass

1 förpackning med en bomullstuss

1 ask med en spegel invändigt för att signalera

Om man som kund letar efter en praktisk överlevnadsask och bara läser innehållet i just denna så kan det låta som att allt man behöver finns där. När man väl granskar innehållet så behöver man inte ens vara en hyggligt insatt ”överlevare” för att inse att det är är skit. Rent illaluktande skit. Storleken på knapparna till exempel passar bäst för en skjorta i storlek för barn så varför dom ens är med är ett mysterium. Tändstickorna skulle inte klara lite väta, blyertspennan är gjord för någon med spädbarnshänder, knivbladet är sågtandat och har en tendens att vika sig ur själva handtaget som inte borde få kallas handtag, vajersågen är av sällsynt dålig kvalité och kompassen ligger tillsammans med de andra metalldelarna och visar sällan samma riktning. I en nödsituation så skulle möjligen fiskesetet kunna vara av viss nytta, säkerhetsnålarna om man behövde reparera kläder provosoriskt eller använda som metkrokar. Eldstålet fungerar faktiskt tillsammans med den riktigt dåliga kniven och bomullstussen användbar för att fixa eld. Det enda som jag egentligen inte kan ondgöra mig över är visselpipan. Den låter och gör det ganska illa. Den fyller sin funktion för att uppmärksamma att här händer det något. Informationen på pappersbiten är ganska bra trots allt, om man inte har några färdigheter tidigare. Men jag inbillar mig att en tioåring redan lärt sig det väsentliga i skolan.

I slutänden så blir man mest förbannad och besviken även om köpesumman tycks ligga runt 150 spänn. Man kan ganska enkelt plocka ihop bättre saker i sitt hem som ger större och bättre förutsättningar (vilket jag ska göra och visa upp skillnaden senare). Asken har dock ett bra format för en ficka av normal storlek och är egentligen samma ask som en sportfiskare förvarar lite extra krokar, beteslås mm i fast utan facken som skiljer pryttlarna åt. Jag tänker inte ens länka till inköpsställen, vill man ha det här fiaskot får man Googla på egen hand.

 

Fisketävling: Gäddfighten

Med fokusering på just sport i sportfiske, så har det blivit allt populärare att tävla mot andra utövare med både skicklighet och en naturligtvis hel del tur. Förra året gick Slaget om Hyen av stapeln och det visade att det finns åtskilliga tävlingssugna fiskare i kommunen. Nu arrangeras ytterligare en tävling under namnet ”Gäddfighten” och information om regler och annat finns på Facebooksidan.

Datumet är den 10 juni och tävlingstiden mellan 07.00 och 17.00. Man utgår ifrån Hagaparken med samling 06.30 och återsamlas även där för att kröna vinnarna. Det kostar 300 kronor per lag och samtliga anmälningsavgifter hamnar i prispotten där prisfördelningen ser ut så här:
1:an får 44,4%, 2:an ca 27,7%, 3:an ca 16,6 %, längst fisk ca 11,1% av prissumman.

Förutom pengapriset så får vinnarna stoltsera med fantastiskt fina pokaler.

 

Detta Gäller Vid Fiske I Ankdammen & Övriga Sjöar I Hofors FVOF

Nu när våren åter är kommen och isen försvunnit så har det blivit dags för kommunens barn och ungdomar att plocka fram fiskespöna och försöka fånga en av de otaliga öringarna som simmar omkring i vattnet vid Ankdammen och gamla kallbadhuset. Men fisket i detta område är begränsat och enbart till för just barn och ungdomar upp tills det att man fyllt 16 år. Man får alltså fiska idag om man fyller 16 år imorgon, men inte efter det. Detsamma gäller i hela Hofors fiskevårdsområdesförenings område. Efter att man fyllt 16 år måste man lösa ett fiskekort som då gäller i merparten av sjöarna i området med undantag av Lssjön och Hubo/Långsjön som har egna separata fiskekort. Fullständiga regler för fiske i området.

Det åligger fiskekortinnehavaren att
Iaktta fiskevårdsområdets gällande bestämmelser.
Respektera i vattnet befintliga märkta redskap.
Se till att fiskeplatsen lämnas i snyggt och städat skick.
Vid fiske medföra fiskekort, samt på anmodan uppvisa detta för polis eller tillsynsman.

En av anledningarna till denna påminnelse är att det finns vuxna individer som inte respekterar att fiske vid Ankdammen är till för just tidigare nämnda grupp och ändå fiskar i detta vatten. Man får som vuxen naturligtvis hjälpa sitt barn om fiskespöet krånglar eller att ta upp fisken när det nappat. Barnet bör då stå bredvid och inte befinna sig längre bort upptagen med något annat, då räknas det som att den vuxne står och fiskar. Detta gäller dygnet runt, och att smyga dit tidigt en morgon som vuxen och sätta sig och fiska är ett regelbrott. Det genomförs kontroller vid oregelbundna tider och dagar och man kan aldrig så noga veta när en Fisketillsynsman dyker upp. Och då kan det bli riktigt dyrt för den som inte läst fiskereglerna (ert ansvar att läsa innan ni fiskar) och fiskar på ett förbjudet område, saknar giltigt fiskekort (ert ansvar att hålla reda på giltighetstiden) eller använder redskap som inte tillåts av regelverket (ert ansvar). I synnerhet vid Ankdammen finns fiskereglerna på flera ställen och översatt till flera språk.

När det dyker upp en Fisketillsynsman så kommer denna person att dels ha sitt förordnande synligt (se bild ovan). Dessa skall även ha ett skriftligt förordnande utfärdat av Länsstyrelsen Gävleborg och godkänd legitimationshandling att uppvisa om ni mot förmodan skulle misstänka att det inte är en tillsynsman med befogenhet (fisketillsynsmännens ansvar). Fisketillsynsmännen har en rad befogenheter som regleras i lag. Om man ertappas med att fiska olovligt eller olagligt så vinner man inget på att vara hotfull eller otrevlig. Tvärtom kan detta bara förvärra situationen och Polis kan tillkallas. Förutom kontrollavgifter så kan det då även få rättsliga efterföljder. Man bör alltså som fiskare i området först och främst läsa vilka regler som gäller, skaffa den form av fiskekort som krävs för fisket man tänkt sig bedriva, visa hänsyn till både natur och medfiskare. Det blir så mycket trevligare så för alla. Skitfiske på er!

Ett Första Vårtecken

Varje dag sedan i början av januari har jag passerat den öde myrstacken och funderat om det är just idag som de skall vakna till liv och reparera både väder, vind och människors framfart med deras lilla rike. Imorse syntes ingenting, solen stegrade och vid lunchpromenaden med hundarna såg jag att något förändrats. Ja jösses ja! Där var fullt med liv och de hade redan börjat reparera det gapande hålet efter en fot vid toppen av stacken.

Jag dröjde mig kvar en stund och tittade hur man effektivt arbetade för att fixa det som varit sönder. Allt i en anda av samarbete, envishet och utan tanke på att tjafsa inbördes om vem som ska göra vad eller vem som får mest uppmärksamhet för det. Vi människor har mycket att lära av naturen och i synnerhet de små myrorna som år ut och år in gör samma sak utan att drabbas av utbrändhet eller depressioner. Om lyckan skulle ligga i att de inte har tid för annat eller helt enkelt står över oss människor i sinneslaget vet jag inte. Jag vet faktiskt inte alls mycket om myror mer än att de kan bitas, bygger sina stackar och är ofantligt starka i förhållande till sin storlek. Vad jag vet är att det är ett fenomen att beundra och lära av, och att jag studerat det på tok för lite. Nu är det så dags för en ny säsong och de kommer att stöta på allehanda problem innan de stänger ner stacken för året. Men arbetet kommer att gå vidare och nästa år startar cykeln om igen.

Snart Dags För En Ny Fiskesäsong

En strålande söndag, och det börjar faktiskt rycka lite i fiskenerverna. Ägnade den tidiga morgonen till att inventera beteslådorna och kika på krokarnas status även om det säkerligen är ett par månader innan vattnen öppnar sig. Det har varit några halvtaskiga fiskesäsonger de senaste åren, men som bekant är hoppet det sista som överger en, och man skall tänka stort. Helst större än 10 496 gram.

Hofors Kommun Söker Ny Fritidschef

De allra flesta känner nog till att fritidschefen Rolf Larsson ämnar att gå i pension till årsskiftet efter en lång karriär kring kommunens idrottsanläggningar och föreningar. Han kommer dock att vara tillgänglig under en övergångsperiod fram till någon gång under våren 2017, och en av anledningarna bör vara att trimma in en efterträdare.

Kommunen står inför en fantastisk möjlighet att utvecklas både inom besöksnäringen och idrottstursimen, inte minst har de senaste årens hockeycamper och idrottsarrangemang visat att Hofors mycket väl kan ta sin plats på kartan över möjliga mål när utomsocknes föreningar vill byta miljö.

Nu annonserar man ut tjänsten via bland annat Arbetsförmedlingens hemsida, och jag vet att det finns otroligt många intresserade enbart i vår egen kommun. Med stor sannolikhet kommer det även dra till sig ansökningar utifrån.

Turistrekord I Älvkarleby – Men Kommunen Vill Ändå Sälja Camping

Under hösten fick jag som bekant förmånen att under två dagar vistas i Älvkarleby å politikens vägnar. Även om schemat var fullbokat gav det ett par korta chanser till att se mig omkring och jag kan inte annat säga än att jag blev smått förälskad i den omgivande naturen.

alvkarleby1 alvkarleby2

Nu är ju förutsättningarna lite olika i jämförelse med vår egen kommun. Men att studera besöksnäringen kan ge en hel del. Idag läser jag med stort intresse om hur just Älvkarleby slår turistrekord, hela 63 345 gästnätter vilket i runda slänkar innebär intäkter på strax över 30 miljoner med ett bäddpris på 500 i genomsnitt. Lägg därtill effekterna av en fungerande besöksnäring i form av arbetstillfällen och försäljning av tjänster och varor. Samtidigt läste jag en artikel för någon dag sedan att Älvkarleby kommun vill avyttra sitt ägande i Älvkarleby camping. Frågan man då ställer sig, är det inte lönsamt att bedriva en camping?

Relaterade länkar:

Älvkarleby Camping

Edskens Camping

Arbetarbladet – Avtalet med Gamla Haifare kan sägas upp, här är planen för Edskens Camping

Anledningen till att kommunen velat köpa upp restaurangen är för att få hela anläggningen under ett paraply. Det finns även en ny detaljplan för området med en ny uppställningsplats och tömningtank för husbilar, omdragning av vägen för att göra den trafiksäkrare och utökade byggrätter för de befintliga fastigheter som ligger i området.”

Det är alltså ett risktagande att bedriva en camping, och frågan är om det är vettigt att det sker i kommunal regi. Tanken var tilltalande till en början, men ju mer jag studerar det hela, desto osäkrare blir jag. Samtliga analysverktyg pekar på det motsatta nämligen. Den största svagheten ligger i utbudet av organiserade aktiviteter och samarbetet mellan näringsidkare som berörs av besöksnäringen i vår kommun i dagsläget. En besöksnäring fungerar nämligen inte på det sättet att bara det finns bäddplatser så strömmar besökarna till.

Betänk även att Älvkarleby har ett oslagbart koncept att locka med, nämligen dom här:

alvkarleby3

Det är lätt att man blir lite hemmablind när man bor på en plats och oftast inte ser vare sig möjligheterna eller det vackra runt omkring oss. Ett litet tankeexperiment: Vad skulle få dig att resa till Hofors och kanske övernatta ett eller flera dygn och även återkomma året efter? Vad skulle du vilja uppleva på plats, och vilken komfort och service vill du ha?

Hoforsbacken Behöver Ert Stöd

Friluftsfrämjandet i Hofors grundades 1937. Året efter, 1938,  startade man verksamheten i Hoforsbacken under enklare former. Syftet med föreningen utgörs främst av friluftsliv och skidåkning, och arbetet i Hoforsbacken utgörs helt av ideella insatser.

Under åren sedan anläggningen startades har medlemmarna i föreningen i samverkan med dåvarande SKF och kommunen utvecklat en anläggning som uppfyller kraven från myndigheter och inte minst de besökande gästerna. Hoforsbacken har idag 2 liftar, 5 nedfarter med beslysning, en cafeteria, klubbhus och en skidbod med uthyrning av utrustning.

Föreningen arbetar i stort sett året runt för att hålla anläggningen och utrustning i gott skick för den perioden året tillåter att Hoforsbacken kan ha öppet. Det tar ungefär 20 dygn och 3 personers arbete, 1440 timmar, bara att förbereda snöläggning och pistning.

Under öppethållandet som beräknas till ungefär 50 dagar, krävs det varje dag insatsen av 5 människor som bemannar lift, skidbod, cafeteria och en yttre jour vilket innebär 110 arbetstimmar per vecka och beräknat 1430 timmar per säsong. Utöver det tillkommer pistning av backen med 3 timmar per dag och uppskattat 150 timmar för en säsong.

hoforsbacken

Underhållet av backen under resterande del av året beräknas snålt tilltaget till 800 arbetstimmar för ca 15 personer. Man utför service på maskiner, liftar, byggnader, skidutrustning, röjer busk och sly, städar och ordnar med vedförsörjning så att gäster kan grilla korv och ha eldar att värma sig vid under vinterhalvåret. Det är en imponerande insats föreningen utför bakom kulisserna enbart för att kunna erbjuda utförsåkning under dessa relativt få dagar av vintern. Under en säsong arbetar lågt räknat mellan 30 och 40 ideella människor och lägger ner drygt 4000 timmar för att erbjuda aktiviteter i en underbar miljö.

Hoforsbacken får anses vara en av kronjuvelerna i kommunens utbud av fritids- och idrottsmöjligheter under vinterhalvåret. Hoforsbacken har en enorm potential att kunna utvecklas till en vinstinbringande anläggning som i slutänden till och med kan skapa arbetstillfällen inom besöksnäringen. Trots hård konkurrens från större anläggningar i vår region, drar man många besökande från andra kommuner. Men som med många andra föreningar så saknas det engagemang i tillräckligt stor utsträckning och man har signalerat från föreningen att arbetsbördan är för stor för föreningens medlemmar och till och med övervägt att inte öpnna upp backen för allmänheten kommande säsong. Det är riktigt oroväckande.

Föreningen behöver i första hand fler människor som kan bidra med arbetstimmar för att dels preparera backen innan öppnandet, men även människor som kan hjälpa till under tiden Hoforsbacken har öppet, vid liftar, skidboden och cafeterian och skapa förutsättningar för sköna dagar i skidbacken. Hofors har en stark tradition av engagerade föreningsmedlemmar, och många bäckar små kan som bekant skapa en bred flod. Nu behöver Friluftsfrämjandet kommuninvånarnas hjälp för att bedriva verksamheten och kontaktuppgifter finns under denna länk. Som förälder till skidintresserade barn och ungdomar kan man bidra med några timmars arbetstid och utgöra en stor skillnad.

Naturfotografier

Lite längre ned på Centralgatan finns som bekant Studiefrämjandet, och där såg jag några riktigt fantastiska fotografier i skyltfönstret. Vi har ett antal sådana i kommunen, även om man kan hävda att Börje Olsson hör hemma på Dalasidan.

borje-olsson

Det blev en liten påminnelse om Lars-Göran Abrahamsson, som jag tänkt men tyvärr helt glömt bort att lyfta fram i ett inlägg. Ta en titt på hans hemsida, Taiganatura, och ett besök i galleriet lämnar ingen oberörd. Makalöst fina fotografier helt enkelt. Lars-Göran bloggar också, och där får man följa med ut i naturen genom text och bilder. Ett tips för det filmteam som för närvarande filmar i kommunen att kanske lyfta fram om man skall spegla Hofors kommuns invånare, även de fjäderbeklädda och mer eller mindre håriga.

En Outvecklad Fisketurism Som Dolts I Inaktuell Folder

Hofors kommun ger ytterligare ett bevis på att det är ett tämligen oexploaterat område även för en inföding. Under helgen uppmärksammades jag på att det fanns en folder som faktiskt är tänkt att informera och marknadsföra fisket i området.

fiskefolder

Trots att jag själv är samordnare för fisketillsynen i Hofors FVOF, hade jag aldrig hört talas om den. Inte eller en lättare research bland inbitna Hoforsfiskare gjorde någon klokare. Ett lysande exempel således på där man gjort ett arbete som senare fallit i glömska för att man misslyckats att placera foldern på rätt platser eller uppmärksamma fiskeintresserade besökande att den finns. Här är alltså marknaden helt obruten och har all potential i världen att bli bra.

Förutom att den varit mycket osynlig så är den inte aktuell på flertalet punkter idag. Minst 3 av de sponsrande företagen existerar inte nu, hemsidan man refererar till har upphört och kontaktpersonerna har lämnat sina uppdrag. Mest störande är kanske den okunskap som verkar ha funnits om just fiske när foldern sattes samman.

fiskefolder2

God fiskelycka” är inget man lyckönskar en fiskare som är på väg ut till sjön eller vattendraget. Exempel från Faktaoider:

Att önska någon lycka till ses i vidskepliga sammanhang som något otursframkallande, en utmaning av ett överkänsligt öde, och därför gör man tvärtom. Man önskar skådespelaren ett benbrott, det vill säga rena motsatsen = succé, och fiskaren skitfiske, det vill säga rena motsatsen = massor med fisk. För fiskevatten och scener stimulerar våra vidskepliga körtlar.”

Nåväl en avstickare i sammanhanget. Själva innehållet ger dessutom ingen information om vilka sjöar och vattendrag som ingår i de olika korten på ett överskådligt sätt, inte heller lyfter den fram Hubo-Långsjön som har blivit en framgångssaga och drar enormamängder fisketurister till kommunen. Allt kan bara bli bättre alltså.

Bättre blir det dock inte runt själva Långsjön, fortfarande rapporteras det om vandalism, bråk, överträdelser av uppsatta regler och när man pratar med eldsjälarna runt projektet så känns det ganska uppgivet att man inte får stöd av vare sig Polis eller kommun. Märkligt egentligen att merparten av oss lokalpolitiker gärna lyfter just Hubo-Långsjön som fint exempel på besöksnäringen i olika sammanhang, men hur många har faktiskt frågat människorna som bedriver verksamheten om de behöver hjälp och stöd för att göra det bättre? Fisketurismen kan bli en av de mest lyckosamma satsningarna vi gör i framtiden, men då krävs det lite intresse, lite resurser och ganska mycket stöd för att åtminstone behålla lag och ordning runt i synnerhet Hubo-Långsjön.

Slaget Om Hyen Avgjort

Det gick förvånandsvärt smidigt att få i de 20 båtarna som ställde upp i fisketävlingen Slaget Om Hyen denna tidiga morgon, nästan snabbare för de tävlande att tömma sjön på båtar i lagom tid för prisutdelning. Mycket positivt att det var så pass många som ville vara med i första upplagan av denna förhoppningsvis återkommande fisketävling i Hofors kommun. Det hade med lätthet kunnat vara det dubbla antalet på sjön och ändå gott om utrymme.

Start Hyen

Själva tävlingen finns det inte så mycket att säga om. Vädret var grymt bra men fisket desto sämre vilket de flesta lagen fick uppleva.

Hyen

Mycket svårfiskat och mitt eget lags strategi att försöka fiska med levande bete slog lite slint eftersom även betesfisken var svårfångad. Men efter lite nötande kunde vi sätta planen i verket och metade samtidigt som vi spinnfiskade på några platser vi trodde hade potential. Efter någon timme gav det utdelning i form av en gädda på 1.94 kilo, som tyvärr var under den minimigräns som satts på 4 kilo för arten gädda. Skam den som ger sig tänkte vi och nötte på utan något förbättrat resultat. Ett fåtal lag plockade upp några fina abborrar och fick därmed stå på prispallen.

Vinnare

Resultat Slaget om Hyen 2016

1: Team Brovikz – Jonathan Klaussen & Joakim Sundberg 16.5 poäng
2: Team Nacksving – Erik Widgren & Mattias Blomgren 8.95 poäng
3. Team Monsterpike – Bill Öberg & Ulf Norling 7.27 poäng
4. Team Frugan – Erik Lundqvist & Klas Nelin 4.7 poäng
5. Team Skitfiske – Eric Hedlund & Bengt-Olov Hedlund (fick tävlingens enda öring)

Bästa Poängfisk – Bill Öberg – Team Monsterpike

En Vecka Kvar Till Slaget Om Hyen

Det är exakt en vecka kvar till Slaget om Hyen utspelas.

Slaget om Hyen

Anmälningstiden är förlängd till midnatt på onsdag. I dagsläget är det 17 båtar med vadera två fiskare i varje anmälda. Det finns alltså ytterligare tid till att göra sin anmälan till årets fisketävling. Sponsor för tävlingen är Real Fishing, och samtliga anmälningsavgifter går tillbaka till prisbordet.

Real fishing

Officiell Facebooksida