Kategoriarkiv: Kändisar I Hofors

Entré Hagaparken – Skamfläck Eller Charmigt Vacker?

På sistone har den här ”stålkonstruktionen” dykt upp i diskussioner.

entre-hagaparken

Jag har hört både goda och dåliga omdömen om den ensliga stålställningen som kanske var tänkt att vara en välkomnande portal till det än så länge outvecklade parkområdet.

-Ser ut som ingången till Auschwitz

-Skulle vara snygg om kommunen planterat klätterväxter runt den

-Riv skiten

-Varför gjorde man den inte högre?

Omdömena är alltså många, vad tycker ni Hoforsbor om portalen? Skall den stå kvar och kanske utvecklas till det den var tänkt för eller transporteras bort och bli del av materialet som man smälter ner till annat nere på Ovako?

Fredriks Fika I Bokform

I all uppståndelse runt en papperslapp i en leksak, så missade jag att nämna att jag fick ett intressant mejl där jag erbjöds ett exemplar av Fredrik Nyléns kommande receptbok. Med följde även en kopia i pdf-format för att förhandstitta lite. Spännande saker!

Själv är jag ingen hejare på att baka, men man kan uppskatta en god kokbok ändå. Den här i synnerhet eftersom det är kanske den kändaste hemvändare vi har i kommunen.

Nu ser jag fram emot att den skall dimpa ner i brevlådan och förhoppningsvis någon form av releasefest där jag även kan få den signerad av författaren. Det börjar bli en nätt liten samling av lokala författare som skrivit en dedikation och gett mig ett exemplar vid det här laget. Frågan som många dock ställer sig är när jag själv skall släppa iväg mitt manus. Det går fortare att tillverka något av Fredriks recept än det i vart fall.

Micke & Lumpa Besöker Bessemerfesten

Det kändes lite dystert under förmiddagen igår när lastbilarna med tivoli och annat rullade ner för Skolgatan och vidare ut från Hofors. Det betydde att årets mycket hyllade upplaga av Bessemerfesten var över. Vädrets makter log sannerligen över kommunen dessa dagar och får man önska något till nästa år så är det definitivt en upprepning av vädret och alla människor som gjorde det här till en folkfest likt forna dagar.

Två personer som verkligen hållit igång med både det ena och det andra är naturligtvis duon Micke & Lumpa som återspeglat festdagarna både som tivolibesökare och som hårt arbetande konferencierer till Grilltävlingen, och arbetat bakom kulisserna vid Folkets Park. På fredagen testade dom tivolits effekter på sitt egna lilla vis:

Dagen efter en något lugnare aktivitet:

Det här är ett mycket roligt initiativ av grabbarna och det finns några olika sätt att följa deras upptåg:

Micke & Lumpas Facebooksida

Micke & Lumpas Youtubekanal

Eftersom det finns oändliga möjligheter i just vår kommun, så finns det mycket att skicka iväg duon på. I framtiden så vill åtminstone jag se dem hoppa med vattenskidor vid vattenskidsklubben, paddla kanot vid kanotstadion och helt klart ponnyridning vid ridklubben. Under sommaren kommer ju även ett läger för konståkning arrangeras i ishallen, och där finns det ju möjlighet att testa på hur det är att vara en isprinsessa för en dag. Den utmaningen antar ni väl grabbar?

Hoforsfödd Riksdagspolitiker Tar Ut Lön Men Går Inte Till Jobbet

Den Hoforsfödde Riksdagspolitikern Margareta Larsson som tidigare tillhörde Sverigedemokraterna men numera en politisk vilde, är på tapeten i Aftonbladet:

Trots den totala frånvaron har hon plockat ut fullt riksdagsarvode på 62 400 kronor i månaden. Margareta Larssons tid för att ”landa i sig själv” har hittills kostat skattebetalarna omkring en halv miljon kronor.

Den förra SD-kvinnan har heller inga planer på att ändra det upplägget.

– Jag tog en time-out för att komma ikapp med mitt liv, det är den fasen jag är i nu, säger Margareta Larsson.”

Artikeltips: Nya Hoforsstjärnor På Himlen

Jag inser att jag inte direkt är purung eller har koll på den ”nya världen” när jag läser denna positiva och glädjande artikel om att göra andra glada i Arbetarbladet.

Zaitr0s, eller Linus Andersson som han egentligen heter, är en 22-årig man från Hofors som gillar att spela dataspel.

På Youtube kan människor från hela världen följa hans spelande, bland annat spelet Counterstrike.

– Många uppskattade det jag gjorde så jag fortsatte och nu sitter jag här med över 31 000 prenumenanter, säger Zaitr0s.

En av de tusentals människor som följer Zaitr0s videoklipp är Filip Olausson, 13, från Linköping, som den senaste tiden stött på tragiska motgångar. Bland annat gick en av Filips vänner bort i cancer.

För att göra någonting positivt för sin son tog Filips mamma kontakt med Zaitr0s.

Tiderna har förändrats och nu för tiden så finns det nya områden att exploatera som kan leda till idoldyrkan och kändisskap. Spelvärlden till exempel.

Eleganten Från Hofors På Besök

Ett tips gör gällande att det händer något spännande på Hofors Hembygdsgård den 8 maj. Göte Nordin som växte upp i Hofors, återvänder hem för att berätta om sinmakalösa karriär inom speedwayen.

Göte Nordin

Tipsaren berättar att Göte Nordin var hans egen barndomsidol och nämner särskilt motorfordonet som syns i bild och byggdes på egen hand av Göte och kallades ”Eleganten”. Det kan vara värt ett besök och lyssna till hans historia. Söndagen den 8 maj, klockan 16.00 i Hembygdsgården. För 50 kronor ingår även ordentligt med fika.

Micke & Lumpa Visar Hofors Ur Ett Annorlunda Perspektiv

Vi ska fortsätta på temat att lyfta fram Hofors. Den här gången av två lokala figurer som äntligen tagit sig i skjortan och skapat en kanal på Facebook för att på sitt egna lilla sätt undersöka kommunen med nya ögon. Naturligtvis handlar det om Micke och Lumpa, som är väl kända figurer både på revyscenen och i vardagen.

Micke och Lumpa

Genom att följa dem på Facebook så får ni se Hofors ur ett annorlunda perspektiv. Vad sägs om bad i kanalen mellan Hammardammen och Ankdammen eller uppladning med kolhydrater hos Fika-Fredrik och deltagande i söndagens Bike n´Run?

I skrivande stund så har man 475 följare, men borde rimligen ha det tiodubbla inom kort. Jag kan dock ha en önskan om att videoklippen även läggs upp på Youtube så att det blir lättare att dela med sig på andra ställen än just Facebook. Vad väntar ni på? In och följ killarna!

Hofors-Torsåkers Radioförening Bildad

Efter ett ganska långt år med möten och samtal så damp bekräftelsen från Skatteverket ner i brevlådan den här veckan. Hofors-Torsåkers Radioförening är formellt bildad. Det hela fick sin start efter att Daniel Thimerdal från Radio Sandviken hade läst ett inlägg här på Hoforsbloggen och tänkte att det kunde vara ett spännande projekt. För att diskutera om det kunde utvecklas till ett hållbart projekt kontaktades Kjell JohanssonEntré Hofors och därefter har det rullat på till en interimsstyrelse bestående av:

Ordförande: Alf Persson, driftig entreprenör, lokalpolitiskt engagerad och profil i föreningslivet.

Kassör: Jonas Skoglund, arbetar på Entré Ungdom och med stort intresse för samhällsdebatt och projektutveckling.

Sekreterare: Peter Hillblom, driver Hoforsbloggen och studerar besöksnäringsutveckling och  engagerad i lokalpolitiken.

Ledamot: Pia Möller-Andersen, företagare, Torsåkersprofil, nöjesprofil och radioprofil P4 Gävleborg

Ledamot: Daniel Thimerdal. skön radioröst och tekniker i Radio Sandviken. Enormt intresse för lokalradio och projektets ankare.

Så här skulle det kunna låta en dag i etern runt Hofors och Torsåker:

Via Facebook kan ni följa föreningens arbete att realisera projektet och diskutera, engagera och delta i utvecklingen.

Radioförening

Bakgrunden till föreningens bildande går ett knappt år tillbaka i tiden då Peter Hillblom och Daniel Thimerdal kom i kontakt med varandra och började diskutera om det kunde vara möjligt att skapa en lokal radiostation i Hofors kommun. I ett tidigt skede anordnades ett antal informella möten tillsammans med Kjell Johansson på Entré Hofors och det hölls även ett öppet möte som annonserades i Hoforsbladet i syfte att samla intresserade och bilda en förening. Resultatet blev den interimsstyrelse angiven ovan.

Syftet med att bilda föreningen består främst i att skapa en kanal för att marknadsföra kommunen, sprida information, turistinformation och lokala nyheter och rapportera med direktsändradio från evenemang som arrangeras av de lokala föreningarna och intresseorganisationerna i kommunen via traditionell radio och webbradio.

Projektet syftar även till att skapa en bestående kommunikationskanal mellan invånare och den kommunala förvaltningen och den lokala politiken. Till exempel kan direktsändning från kommunfullmäktiges sammanträden skapa ett större intresse och engagemang från allmänheten att delta i samhällsdebatten och utvecklingen av vårt samhälle.

Föreningen ser en enorm potential att använda radioprojektet för att engagera samtliga invånare i kommunen. Genom samarbeten med de lokala studieförbunden, Entré Ungdom, näringslivet genom Entré Hofors och kommunens föreningsliv, finns det möjlighet att göra kommunen mer levande och synlig för omvärlden och skapa integrering mellan alla grupper av invånare och knyta samman centralorten och de mindre samhällena runt omkring i kommunen.

En radiokanal kan vara av stort värde för kommunen att sprida viktig samhällsinformation även i akuta situationer där man snabbt behöver få ut information till kommunens invånare, till exempel vid olyckor, driftavbrott av både el och vatten.

Föreningen har genom sitt arbete så här långt, skaffat den tekniska kompetensen som behövs med stöd från Radio Sandviken och Daniel Thimerdal som kommer att bygga upp stationen från grunden med nödvändig teknik och se till att radion kan börja sändas. Det finns även en organisation för att utveckla innehållet med nya och innovativa idéer, och det kan skapa ett antal praktikplatser för människor utan sysselsättning med syfte att utbildas till att driva radioverksamheten. Det finns också möjlighet att anordna praktik på hemmaplan för elever som läser mediaprogram i andra kommuner.

Grundtanken är att radioprojektet på sikt skall vara självförsörjande, men inledningsvis behövs ekonomiskt stöd för att sjösätta projektet. Föreningen har för avsikt att ansöka om bidrag från både kommunalt och regionalt håll.

Från Hofors Till Team Sweden & Minsk

Han har spelat flest matcher i Hoforströjan någonsin, en uppskattad lärare, relativt nybliven lokalpolitiker och en verklig eldsjäl i Hofors föreningsliv. Naturligtvis är det Mathias Strand som jag menar. Inför denna säsong meddelade han att skridskorna skulle läggas på hyllan för seriespel och att han endast skulle ägna sig åt ishockey som ungdomstränare och delta i några veteranmatcher. Men nu får han packa utrustningen och bege sig till Minsk och Vitryssland och hedra Team Sweden i veterancupen som spelas mellan 4 och 7 januari.

Mathias Strand

Cupen anordnas varje år av landets president som en särskild julgåva till landets invånare och dit får nu Strand och resten av laget åka för en riktig upplevelse. Storspelare som Igor Larionov och Alexei Yashin får nu möjligen se sig omåkta och överkörda av  en riktig stålkille från Hofors.

Hur det kom sig att han hamnade här då? Ja efter att ha gjort ett ordentligt intryck på coachen Magnus Persson i veteranhockeyn så var valet givet. Förutom själva matcherna med tusentals åskådare så bjuds laget på en lyxig hotellvistelse och en avslutande bankett. Strand får alltså plocka ner smokingen bredvid sin svettiga utrustning. Kör hårt!

Hoforskille Tar Över Tränarjobbet I Modo

En lite medioker nyhetsdag även om det bubblar under ytan med spännande händelser. Tills dess får vi glädja oss åt att Andreas Johansson idag avslöjades vara den nye Modotränaren:

Andreas Johansson

Någon division ner i seriesystemet så avslöjar Dala Demokraten att en annan Hoforsprofil har hockeyettans hetaste kedja i sitt stall:

Och tränaren Mikael Holmqvist är självklart nöjd med kedjan.

– De har varit väldigt bra första rundan. Framför allt är det farten de har i spelet, de är skridskostarka allihop och de använder sin fart och gör det bra.”

Hemma i ishallen här i Hofors har det också spelats match och där finns det väl inget mer att säga än att Hofors förlorade med 3-5 mot ärkefienden Oppala. Mindre muntert alltså med fem raka förluster och en bottenplacering i Division 2. Tröökit värre.

Joel Berglund – Hovsångaren Från Torsåker

Man lär så länge man lever och nya saker finns det gott om även om dom är gamla. Denna morgon hittar jag en man vid namn Joel Berglund som jag aldrig hört talas om tidigare. Född i Torsåker 1903 och tog sig hela vägen ner till det kungliga hovet med sin röst. Han var även chef för den kungliga teatern i 7 år och utsågs under sin karriär till hovsångare. Makalöst nog så finns det inspelningar upplagda via olika verktyg, och här kan vi faktiskt höra Torsåkerssonen framföra ”O Du Mein Holder Abendstern”:

Fika-Fredrik Flyttar Hem

Idag meddelade Fredrik ”Fredriks-Fika” Nylén glädjande nyheter. Han och hans sambo Emil har köpt hus i Hofors och det är inte vilket hus som helst utan den gamla batistkyrkan som under en längre tid har legat ute på marknaden.

Huset ligger i Hofors vilket då innebär att vi kommer att flytta, så där har du nyhet nummer två! Efter sisådär 15 år ute på vift så ska jag flytta hem igen, och det känns SÅ rätt! Bort från all stress från storstan och börja ett lite mer lugnt liv nära familj och vänner i Hofors. Stockholm ligger bara en kort körsträcka bort så jag kommer att vara mycket här också såklart!

Fredrik Nylén är kanske mest känd utanför Hofors som andraplatstagare i ”Hela Sverige bakar” från 2013. Inte nog med att vi får ännu en bloggare till kommunen, vi kan glädjas åt att ytterligare två kreativa personer flyttar hit. Bra för statistiken och bra för vår kommun 🙂

Glädjande Besked Till Alla Blinken-Anhängare

Under dagens sammanträde i Kommunstyrelsens arbetsutskott kom det medborgarförslag om att återinföra Blinken i Rondellen upp på agendan. Byggservicekontoret har efter att berett frågan lämnat sitt svar som inte alls var positivt i sin utformning:

Medborgarförslag

När frågan diskuterades så bestämde sig ett enigt KSAU att gå emot tjänstemännens rekomendation och istället yrka på att Blinken återinförs på den ursprungliga platsen i någon form. Det definitiva beslutet kommer att fattas på på Kommunstyrelsens sammanträde om 14 dagar, men det ser mycket glädjande ut för i synnerhet Hans-Åke Munther som drivit frågan med stor entusiasm. Riktigt roligt att vi lokalpolitiker kan enas i frågor som har ett stort symboliskt värde för kommunens invånare.

Blinken

Hofors HC Firar 30-Års Jubileum

Nästa lördag blir det en heldag runt ishallen i Hofors. Hofors HC firar sitt 30-års jubileum. Givetvis kommer det att handla mycket om ishockey. Men jag tycker även att man skapat ett brett program där även andra idrotter  och aktiviteter ger en skön mix med heldagsunderhållning. Allt är helt gratis (förutom förtäring) so givetvis vill hockeyföreningen se hela Hofors där nästa lördag.

HHC30

 

Här kan man även spana in årets upplaga av A-laget som möter Avesta BK, såg riktigt spännande ut i matchen mot Säter sist så det är ju givet för alla som supportrar HHC. Höjdpunkten måste ändå anses vara veteranmatchen där vi får välkomna hem våra gamla stjärnor Uffe Söderström, Andreas Johansson, Arto Heinola, Erki Saarama och Hasse Lindberg med flera. Motståndet heter Brynäs IF och givetvis siktar vi väl på en seger!

 

Jag vill också passa på att tipsa om att festligheterna på något sätt redan startar på fredagen. Då spelar HHC-B mot mitt gamla lag HAIK Hockey. Den matchen startar 19.30. Det blir givetvis ett litet problem över vilket lag som jag ska heja fram.

Manges Grillskola

Ni kanske minns mitt tjatande om Hofors Grillmästare 2015 inför Bessemerfesten. Jag överraskades ordentligt av vilka duktiga hobbykockar vi har i kommunen. Daniel Sköld avgick ju som bekant med segern, tvåa kom Magnus Andersson från Torsåker och trea backjätten Daniel Modén. På fjärde plats skall vi också nämna duon som gjorde en grym insats trots att de tänkt sig en mer halvhjärtad insats, Micke Brunk och Fredrik Lundberg. Bilder från tävlingen.

Tävlande

Men varför drar jag nu upp det här igen? Jo dels för att påminna om att den som vill utmana Daniel Sköld om titeln bör lägga sig i hårdträning inför Hofors Grillmästare 2016, men mest för att lyfta fram ett guldkorn ur årets upplaga, Magnus Andersson. Han har under en tid gjort små videos som han lagt upp på Facebook, där han visar lite tips och trix med just grillandet. Kolla bara här:

Nu har han äntligen fått tummen ur det berömda…. och skapat en egen Youtubekanal, Manges Grillskola. Det är underhållande, glimten i ögat och en kille som kan sälja tonvis av is till eskimåer bara på sin röst och charm. Det här är så fantastiskt bra att han borde ha sitt eget TV-program.

Hofors Grillmästare 2015: Daniel Sköld

Det har varit en lång dag och den är ännu inte slut. Den inleddes på morgonen med duggande regn och tävlingsinriktade hobbykockar, alla från kommunen.

Tävlande

Från vänster: Fredrik Lundberg, Magnus Andersson, Daniel Sköld, Daniel Modén och Micke Brunk.

Trots jämna regnskurar samlades en hel del intresserad publik. Familjemedlemmar, vänner och kamrater och massor av nyfikna Hoforsbor som kommit för att se vem som egentligen är Grillmästaren i Hofors.

Publik

Just i det här inlägget kör vi snabbreprisen och återkommer under morgondagen med en mer detaljerad redogörelse. Men när grillröken lagt sig och kombatanterna svettats och våndats så fanns där 4 otroligt proffsiga serveringsbidrag. Många var förvånade över vilken otroligt hög nivå det var på både fantasin, tekniken och slutresultaten. Nästa år blir det gissningsvis en hel del som vill deltaga i den här tävlingen som anordnades för första gången under Bessemerfestens historia.

Magnus AnderssonMagnus Andersson kämpade för Torsåkers ära på kolgrill med : Lax och wokade grönsaker, vitlöksbröd och chilidipp.Baconlindad kotlettrad där hemligheten i smakerna bland annat innehöll honung och chili. Entrecote marinerad i svarta oliver, vitlök, charlottenlök och färska pepparfrukter. Till det en makalöst god stekt potatis.

Daniel Modén

Daniel Modén gick loss med en entrecote, sparris och tomat och egensvispad bearnaissås. En kotlett i youghurtmarinad, tatziki och sparrispotatis. Chilimarinerad lax med syrlig sås och sparrispotatis.

Brunk & Lundberg

Dagens i särklass både märkligaste och kanske även fantasifullaste bidrag stod Team Vidbränt med Micke Brunk och Fredrik Lundberg hängandes över tävlingens också märkligaste lilla klotgrill. Beskrivet på följande sätt av killarna som verkligen bjöd på sig själva i brist på talang och teknik: Köttmed marinad. Hackad sallad imugg. Korv med knivskurna ränder. Egen marinad på olivolja, svampsoja, kryddor och vitlök så klart. Märkligt nog lyckades killarna presentera även välgjorda strips som påstods ha legat underst i grillen. Kan vara ett smärre regelbrott i deras tävlingsbidrag..

Daniel Sköld

Daniel Sköld gjorde sig ingen brådska under tävlingsmomenten. Han verkade ändå ha full kontroll i solstolen dit han ofta återvände mellan tillagningen av sitt tävlingsbidrag med ett glas rött i handen. Bidraget löd som följande: Kakao och chilirubbad entrecote med en fylld paprika. Kotlett i Guinessmarinad och mörk sirapsglaze. Laxknyte med ädelost och färskpotatis och sparris.

Tävlingens upplösning ser ni i denna video där en namnkunnig jurymotiverade varför Daniel Sköld sluutligen stod som vinnare i Hofors Grillmästare 2015. På andra plats kom Magnus Andersson och trejde placeringen Daniel Modén. Sist och faktiskt minst bland de tävlande kom Micke Brunk och Fredrik Lundberg.

Vinnaren får nu skryta med sin pokal i ett års tid och har en garanterad plats i nästa års tävling. En rundfrågning av de andra deltagarna gav resultatet att dom är redo att komma nästa år och försöka ta mästartiteln av Daniel Sköld. Stort grattis Daniel!!!

Vinnare

Det Är i Hofors Kommun Det Händer!

Den som säger att det aldrig händer något i Hofors och att allt är så ”Tröökit” hänger inte med i svängarna. Tvärtom så händer det så mycket att man har inte ens möjlighet att gå på allt man vill. Ta bara veckans Hoforsblad:

Hoforsbladet

Idag torsdag så kan man se Sixten Janssons Motorcirkus vid Andersson & Rask. Företaget firar 50-års jubileum och ställer till med kalas.Man bjuder även på motorutställning, korv och godisregn. Mest lockande är det kanske dock med själva motorcirkusen med våghalasar som utför olika trixs mellan 11.00 och 18.00.

Men det är andra saker som händer också. I Torsåker är det invigning av den nya lekparken och det sker mellan klockan 15.00 och 17.00. Clownerier, ansiktsmålningar och godisregn utlovas även där. Extra skönt för bland annat Kent Andersson och föräldraföreningen som kämpat hård för att detta skulle kunna bli verklighet. På fredag samma tid är det invigning av lekplatsen i Hofors med samma aktiviteter.

 

På fredagen kör ju även årets upplaga av Bessemerfesten igång. Ett ganska digert program där man bör kunna hitta något som passar var och en. Marknad, liveuppträdanden och tivoli. Ja det kommer till och med en spådam. Premiär dessutom för nyinsatt öringsfiske för alla under 15 år i Ankdammen. Lördagen bjuder även på en het tillställning där ett gäng tävlingsinriktade grillare skall göra upp om titeln ”Hofors Grillmästare 2015”. Tävlingen startar klockan 10.00 och pågår fram till cirka 13.30 i Folkets Park. Direkt efter det så är det dels Ankracet i kanalen bakom Time och nationaldagsfirande vid hembygdsgården. Båda aktiviteterna startar 14.00. OCH… räcker inte det så kan man snabbt bege sig ner till kommunens pärla Torsåker där man kör ett hett derby med kringaktiviteter vid fotbollsplanen. Torsåkers IF möter rivalerna Gestrike Hammarby och det kan bli en riktig folkfest. Som sagt, en hel helg med spännande arrangemang med start redan idag alltså.

Återinför Blinken I Rondellen

Den senaste veckan dök det upp en Facebookgrupp som vill återinföra ”Blinken vid rondellen efter Faluvägen (numera E16). Själv är jag för ung för att minnas både den och vänstertrafiken i Sverige. Men onekligen ett roligt initiativ för att bevara en del av Hofors historia.

Blinken1

En av grundarna, Hans-Åke Munther beskriver gruppen så här:

Under fjolårets debatt om rondellen vid Apoteket, muttrades det en hel del på Bruket och en bekanting jag träffade tyckte att man i.st.f. de föreslagna stolparna lika gärna kunde återskapa Blinken i den lilla rondellen. Bosse Kvarnströms briljanta TV inlägg fick säkert många av oss att dra på smilgroparna.

Nu blev det inte så och vi vänjer oss säkert så småningom vid utsmyckningen.

Eftersom man nu planerar tre rondeller utmed E16, så kanske möjligheten finns att påverka den framtida utsmyckningen av dessa, men det gäller ju då att skapa en positiv opinion för att ge oss Blinken tillbaka i ny eller gammal form. 

Den kanske inte var så vacker rent estetiskt, men bland oss äldre Hoforsbor så väcker blott namnet nostalgiska minnen till liv. Ni som är av yngre årgång dvs födda efter 1955 då Blinken nedmonterades har kanske ändå sett någon bild av den eller hört talas om den.

Syftet med gruppen är således att visa att vi som muttrar utanför Konsum och ICA inte bara är en handfull gummor och gubbar utan att det även finns en betydande stöd för idén bland nuvarande och fd Hoforsbor i allmänhet och ett klickande på ett deltagande i gruppen även kan ses som ett bekräftande på att man framgent gärna stöder initiativet opinionsmässigt.

 

I gruppen pupliceras foton på vad man kallar ”ikonen” och bland annat en modell av trafikfyren som finns på hembygdsgården och är tillverkad och donerad av Hans Henriksson.

Blinken3

I dagsläget utsmyckas rondellen av några föremål som tidigare dök upp i Hofors på samma plats där den numera kända ”Myrsloken/Tapiren/Trädkramaren” nyligen invigdes,

Blinken2

Jag vet inte om det är möjligt att ens hitta den där ”Blinken” i någon gömma, men visst vore det väl fantastiskt om den än en gång kunde få stå någonstans i Hofors och blinka som en påminnelse om äldre dagar.

Årets Eldsjäl 2014 Hofors – Dags Att Nominera

Med tanke på inlägget innan så är detta högst sammankopplat. I säkerligen 99 procent av alla föreningar finns eldsjälarna som oavbrutet arbetar för att hålla igång verksamheterna. Därför är det även viktigt att visa dessa människor uppskattning, att vi alla älskar vad de osjälviskt gör. Nu är det dags för att nominera en person som ni anser gör ett grymt arbete för att liva upp kommunen, hjälpa andra att kunna njuta av sport, kultur och annat.

Eldsjäl2014Nominerar gör ni via denna sida. Personligen skall jag suga lite på karamellen och motiveringen innan jag bestämmer mig. Det har varit ganska mycket under året som är värt att lyfta fram, det finns personer som arbetat år efter år utan att få den välförtjänta klappen på axeln. Jag tycker att vi i Hofors i år skall slå rekord när det gäller just nomineringarna.

 

Grattis På 70-Års Dagen Ove Berg!

Den 27 maj 1944 föddes Ove Berg, en av de riktigt stora idrottshjältarna från Hofors. Det innebär att han firar sin 70-års dag just idag, och Hoforsbloggen vill givetvis skicka en gratulation.

Oveberg2

Dom görs inte som dom gjordes förr” är ju ett talesätt, och det stämmer nog ganska väl. Under sin verksamma karriär hann han med 4 brons, 3 silver och 2 guld i de Svenska mästerskapen.

Bombdåd Mot Hoforspolitiker

Det var länge sen man hörde något om Michael Ohlsson, sade en bekant för någon vecka sedan. Föga kunde jag väl ana att de två detonationerna som jag nämnde i samband med inlägget om inbrottet på Coop, hade allt med just Michael Ohlsson att göra. Arbetarbladet berättar nu om hur han systematiskt utsatts för hot, misshandel, vandalism och kränkande behandling. Det är vedervärdigt att läsa.

Michael Olsson har blivit misshandlad, fått fönster krossade och husfasaden inkletad med bajs. Förra helgen sprängdes hans brevlåda i luften. 
– Rutorna skallrade, säger han.”

Möjligtvis kan orsaken eller en av dem, vara den kontroverisella musikvideo som han gjorde för att protestera mot rättsväsendet i Sverige.

ohlsson

Redan 2012 var det en kommentar under en av artiklarna i lokaltidningarna som menade att ”Svenssons” skulle ta saken i egna händer, vilket tydligen då har skett,  hetsjakten på Micke Ohlsson vilket ni kan läsa mer om här.

untitled1

 

Trots att det polisanmälts verkar det som om att det rättsväsende Ohlsson kritiserade inte är till för alla.

Trakasserierna har fortsatt. Förutom krossade fönster har han fått husfasaden inkletad med avföring. Det finns ingen misstänkt. Efter senaste sprängningen hittade Michael Ohlsson de papprör som troligtvis användes.

– Jag hoppas att polisen skickar dem på analys.

När Arbetarbladet kontaktar polisen visar det sig att polisen, i brist på bevis, skrev av anmälan dagen efter sprängningen.”

Hoforspartiet: Mathias Strand

Hoforspartiets andra kandidat är en riktig idrottsprofil i Hofors. Mathias Strand, 36 år, är välkänd för Hoforsborna inte bara som ishockeyspelaren som gjort över fyrahundra matcher i senior-sammanhang, han är även en inbiten sportfiskare och arbetar till vardags som lärare på Petreskolan där han är enormt uppskattad av sina elever. Även Mathias har engagerat sig i lekparksfrågan, men brinner av idéer över hur Hofors kan utvecklas att vara den idrottskommun man skyltar med vid infarten till kommunen. Mathias vill även arbeta med frågor som rör skola, vård och omsorg vilket ligger högt på hans lista. I sin roll som lärare har han den erfarenheten och insikten att se vad som måste förbättras eller prioriteras.

s4

Vi kan väl starta den här intervjun med att fråga hur du tillbringat helgen .

Det var Orken för hela slanten från fredag eftermiddag till söndag. Efter att ha ätit kvällsmat och avnjutit en mjukglass på Time med familjen på söndag kväll hanns det även med lite kvällsfiske.

Hur gick det för ditt lag i Orken-handbollen?

Sju matcher och sju förluster men vi hade otroligt skoj ändå.

Vad har varit bäst med den här helgen?

Att många hemvändare kommer åter till Hofors och den fina gemenskapen och stämningen både i Hoforshallen och på Folkan på kvällen.

Vad tycker spelare och åskådare om evenemanget?

Det är otroligt uppskattat av alla som spelar och även av publiken som alltid ger en välfylld läktare.

Hur mycket mer kan man utveckla Orken-handbollen, är det ens möjligt?

Jag tror att upplägget med 16 lag och tre dagars spel är alldelens lagom för Orken.  För folk som bott i Hofors men flyttat blir det svårt att deltaga om det blir längre än en helg.

Som idrottare har du hunnit med en hel del, föregående säsong passerade du 400 spelade matcher i A-lagssammanhang med Hofors HC och än säger rykten att du inte har några planer på att lägga skridskorna på hyllan. Vad har ishockeyn i Hofors betytt för dig som ung och senare vuxen?

Jag började spela ishockey med Hofors IK redan när jag var fyra år gammal och ända sedan dess har ishockeyn varit en stor del av mitt liv. Jag har fått med mig otroligt många fina minnen samt mött många härliga människor genom ishockeyn. I pojklagsåren fick jag även spela med Gästrikland i Tv-puckslaget och året efter med U16 vilket var väldigt utvecklande både för ishockeyn och socialt.

s2

Säsongen 94/95 fick jag första gången dra på mig HHC’s A-lagströja vilket var en stor ära. Inför gymnasiet var jag sedan och provspelade med Falun och fick på ett möte med legenden Anders Kallur reda på att jag fick en plats på dåvarande hockeygymnasiet i Falun. Detta blev inte av pga av att Team Papyrus som jag tror det hette gick i konkurs på sommaren innan jag skulle börja där och jag blev istället kvar i HHC fram till säsongen 99/00. Pga lite olika omständigheter så lämnade jag då HHC för spel med Långshyttan. Sedan gjorde jag även en säsong med Sandvikens IK och två med Hedemora SK. Under tiden i andra klubbar fick jag flera vänner som jag fortfarande har en del kontakt med vilket är skoj.

s3

Tyvärr fick jag inför säsongen 2012/13 sluta pga av en axeloperation. Suget efter sporten var dock stor så när axeln var halvläkt hoppade jag med och spelade de åtta sista matcherna med B-laget den säsongen och jag körde även med dem säsongen 2013/14. Numer tränar jag  också HHC 05/06 där min yngsta son Tristan spelar. Det är otroligt roligt att följa dessa unga grabbar och se deras fantastiska utveckling och härliga vilja på isen.  Jag är dessutom med som ledare på skolhockeyn på elevens val  och killarna födda -99 som är med där tog glädjande ett efterlängtat guld i DM.

Relaterad länk: Mathias Strand på Eliteprospects

Du engagerar dig också i ungdomsishockeyn, hur ser klimatet ut där jämfört med dina egna tidiga år?

Det är nog ganska lika klimat i ungdomslagen idag som när jag var ung. Däremot tycker jag att fler unga killar som ligger på gränsen till A-laget och får lite speltid idag hellre lägger av än att krigar vidare och visar att de förtjänar en plats.

Ett av de största problemen inom svensk ishockey sägs vara rekryteringen av barn och ungdomsspelare, hur har Hofors lyckats i den frågan?

Bra genom historien men nu när det är färre barn och mer konkurrens från andra sporter så är det tuffare. Tidigare hade HHC ett lag i varje årskull och ibland även två. Nu är det mestadels två årskullar per lag.

Vad skulle krävas för att ishockeyföreningen i synnerhet skulle blomstra upp igen?

Att klubben jobbar väldigt aktivt för att locka nya spelare till hockeyskolan. När vi skulle köra igång med team 05/06 lämnade vi lappar i Hofors kommuns skolor med information och vi satte även upp lappar på anslagstavlor i både Storvik och Kungsgården.  Jag tycker även det är roligt att HHC’s A-lag i år satsar mer lokalt vilket ger mer folk på läktarna och mer drag kring hockeyn på orten.

Hur ser det ut inom andra idrotter som finns på orten?

Överlag verkar det vara väldigt bra drag kring idrotten i Hofors. Fotbollen har ju haft ett otroligt uppsving med avancemang uppåt i seriesystemet för HAIF och nu även för Torsåker vilket är väldigt roligt. Golfbanan är topprankad i Sverige och golfklubben verkar fungera väldigt bra. Ridsporten är stor i Hofors och de tävlande skördar stora framgångar. HAIF har startat en cykelsektion med bl.a. en ungdomsgrupp med MTB-träning. Innebandyklubben har många medlemmar och många lag i seriespel. Ett arrangemang som får mycket beröm från både från Hofors och andra är multisporttävlingen HAR som växt nåt alldelens otroligt osv osv.

Vad skulle gagna föreningslivet i Hofors?

Någon driftig person skulle kunna arbeta med att locka föreningar från andra delar av Sverige och även andra länder för att hyra in sig på våra fina anläggningar. Lag skulle kunna lägga träningsläger här med massor av kringaktiviteter så som bowlingturnering, fiske i Hubo Långsjön m.m.

Lever vi upp till benämningen ”Idrottskommun” idag?

Vi har ju det otroligt bra förspänt med anläggningar, natur m.m. för att vara en så pass liten kommun men jag tror vi kan utnyttja dessa ännu mer.

Du arbetar även som lärare på Petreskolan, hur är klimatet i Hoforsskolorna idag?

Jag har ju svårt att svara för de andra skolorna men på Petreskolan tycker jag det är ett otroligt bra klimat inom personalgruppen, mellan eleverna samt mellan de vuxna och eleverna.  Undersökningar som skolverket gjort och även skolans egna enkäter till elever och föräldrar visar också att vi ligger väldigt bra till vad gäller det mesta så som trygghet, förtroende för personal.

Hur har det förändrats de senaste 5 åren?

När jag började arbeta på Petreskolan fanns det inga elevstödjare.  I och med att dessa anställdes för ca 5-6 år sedan blev det lugnare och mer tryggt för eleverna under rasterna och färre incidenter. Idag är det extremt lugnt på skolan och kollegor som bytt arbetsplats vittnar också om vilken bra skola vi har jämfört med många andra i länet.

Hofors har ju begränsade möjligheter för vidareutbildning efter grundskolan, vad tror du det beror på att så få väljer att läsa på gymnasium på hemorten? Är det utbudet i kombination med kvalitén?

Utbudet har ju tyvärr minskat de senaste åren på grund av att eleverna i större grad väljer andra alternativ. Det har på senare år kommit fler och fler även specialinriktningar och program med olika profiler i närområdet som lockar många Hoforselever. Kvalitén på BHS är och har varit mycket bra sedan skolan startade och personalen på skolan är mycket kompetent.

Hur skulle du själv verka som politiker för att förbättra skolorna i Hofors?

Resurserna med specialpedagoger och speciallärare för barn med extra behov har tyvärr stadigt minskat sedan jag började arbeta inom skolan. Det måste helt klart satsas mer på dessa tjänster igen.  Det är även viktigt att skolorna satsar på behöriga lärare på alla stadier. Tyvärr är det färre sökande på mindre orter och det är då inte lika lätt få just behöriga lärare till de tjänster som kommer ut.  Sedan tror jag att vi i Hofors skulle kunna bli unika vad gäller olika alternativ på elevens val. I dagsläget kan eleverna på Petreskolan välja mellan fotboll (år 6-7), innebandy (år 6-7) eller ishockey (år 6-8). De som inte har något av dessa val jobbar med de vanliga skolämnena (rester, fördjupning, läxor). Jag tycker vi borde kunna erbjuda fler alternativ så att alla har något som passar dem t.ex. bowling, teater, musik, bild, friluftsliv, kondition-styrka, fiske etc.

Är det en av de viktigaste frågorna både lokalt och nationellt till hösten tror du?

Det skrivs ju väldigt mycket om Sveriges dåliga skolresultat i media just nu och det är såklart en väldigt viktig fråga både lokalt och nationellt.

Hur har Hofors förändrats sedan du själv var ung?

Befolkningen har ju minskat och ganska många bostäder har rivits bl.a. stora delar av Västerhöjden där jag bodde under flera år av min uppväxt. Två högstadieskolor har blivit en. Konstgräsplanen och BMX-skatehallen fanns inte när jag var ung och det är två positiva saker som tillkommit. Entré Ungdom är också en positiv nyhet jämfört med min ungdom.

Vad är det som avgjort att du stannat i Hofors och bildat familj?

I Hofors finns det otroligt bra förutsättningar vad gäller det mesta. Miljön runt Hofors med fantastiska fiskevatten och stora utbud vad gäller föreningslivet gör att jag trivts och fortfarande trivs här.  Boendet är relativt billigt och vi har nära till både Falun och Gävle. Jag och min sambo har dessutom  släkten på orten så  valet att bosätta sig i Hofors var enkelt.

s1

Hur ser möjligheterna ut för dina barn i Hofors?

Jag tycker att det finns många aktiviteter att välja på för mina barn och jag tycker även skolan i kommunen känns trygg

Vad ser man som förälder helst att kommunen satsar på?

Skolan är det viktigaste att satsa på enligt mig. En trygg skola med behöriga lärare och meningsfull och bra utbildning är A och O. Lekplatsen som det skrivits om i många år är något som vore bra för barn och barnfamiljer på orten. Det vore perfekt om det dessutom i anslutning fanns möjligheter med grillning och sittplatser. En multisportarena med gummiunderlag vore också bra att lägga intill den tänkta lekplatsen för att få mer spontanidrott.

Görs det för lite för barn och ungdomar?

Det har ju som sagt satsats dåligt på lekparker/lekplatser men efter många års kamp från bla. Hofors föräldraförening för bättre lekplatser med Kent Andersson i spetsen verkar det ju äntligen  vara på gång. Sedan har ju sättet denna fråga skötts på inte varit särskilt bra.

Vad behövs för att Hofors skall vara attraktivt för nya invånare, i synnerhet barnfamiljer?

Bra pendlingsmöjligheter åt både Dala- och Gävlehållet +  en trygg och bra skola är två av många viktiga punkter.

Vad uppskattar du själv mest med att bo i Hofors, är det närhet till allt som det påstås?

Det tycker jag absolut. Det är ju inte alls långt till Falun, Gävle och även Stockholm om man som Hoforsare vill ta sig dit.

Vilka argument skulle du använda för att övertyga någon att flytta hit?

Billigt boende, fantastisk natur och rikt föreningsliv med otroligt bra anläggningar är tre saker som Hofors definitivt kan erbjuda.

s5

Du har ju som många andra Hoforsbor ett genuint fiskeintresse. Vilka förutsättningar har vi i kommunen och vad skulle utveckla Hofors som en ort känd för sin fisketurism till exempel?

Vi har ju extremt fina vatten i vår kommun och även i grannkommunerna. För några år sedan togs bl.a. det dåvarande svenska rekordet på röding i Stora Logärden ca 1.5 mil från Hofors.  Vi skulle med rätt satsningar kunna locka fisketurister från både andra delar av Sverige och världen . Hubo-Långsjön är ju ett lysande exempel då det dagligen kommer fiskare från andra ställen än Hofors för att nyttja detta fina vatten. Bedriver man bra fiskevård och visar upp vilket fint fiske vi har i vår kommun så skulle detta kunna utvecklas enormt. Tyvärr så verkar dock fiskevården och fiskisättningarna i HFVOF lysa med sin frånvaro vilket måste förändras.

Hur upplever du turismen överlag i Hofors?

Edskens camping har ju många återkommande gäster som verkar otroligt nöjda men nog kan vi bli bättre på att visa vad vi har att erbjuda.

Har du några egna smultronställen runt trakten att tipsa om?

Mitt absoluta favoritställe är ljuvliga Korså Bruk där min mor är uppväxt och där vi haft sommarställe sedan jag var liten. Nu är det dessutom full aktivitet på Korså Herrgård vilken alla i Hofors bör besöka.  Bara kilometern  från Korså Bruk finns en koja som heter Eldpallkojan dit man kan ta med sig en vän eller familjen för fika, grillning eller att bara njuta av den underbara naturen. Länk: Korså Bruk

Nu ska du ge dig in i lokalpolitiken, vad var det som fick dig att slutligen bestämma dig för detta?

Jag tycker att jag har en del idéer som jag vill få fram för att utveckla kommunen.

s7

Vad hoppas du åstadkomma?

Få igenom några av de idéer jag presenterat eller kommer att presentera. Jag vill även se att skola och äldreomsorg, sysselsättning och vård blir områden det satsas extra på.

Varför skall man rösta på Hoforspartiet och inte de traditionella lokalpartierna?

Jag tycker att det inte spelar någon roll vilken/vilka goda idéer kommer ifrån. Rött mot blått känns lite ute. Vi vill verka för ett bättre Hofors med lite nya infallsvinklar vilket jag tror Hofors kan må bra av.

Hur tror du Hofors har utvecklats om 5 eller 10 år?

Jag både tror och hoppas av vi kan vända det till att befolkningen ökar genom rätt satsningar.

Tykoz Bravaders Återkomst Till Hofors – Intervju Med Fille Nilsson

Igår släppte Hoforsrocken den galna bomben att Tykoz Bravader återförenas i Hofors den 26 juli för en spelning på hemmaplan och det är antagligen inte svårt att lista ut att detta varit dagens riktiga snackis bland Hoforsborna. Redan har man börjat planera årets upplaga av Hoforsrocken och oavsett vilka attraktioner man kommer att släppa efter detta, är Tykoz Bravader redan huvudnummret. Det var dags att ta ett snack med Fille Nilsson, gittarist i Tykoz som varit en av de drivande krafterna för att få ihop Hofors stjärnor ännu en gång.

300x300

 Den klassiska Tykozbilden från tidigt 80-tal vid Kyrkskolan i Hofors

Så Fille, hur länge har ni gått och hållit detta hemligt?

Sen 21:a september förra året. Vi fick förfrågan direkt efter spelningen på Å-krogen att lira på Hoforsrocken.

När startade ni Tykoz Bravader?

Oj! 80- 82 någon gång, det var jag, Peter Endahl,  Tomas Öhman och Magnus Fängström i starten.

Tykoz1

Ni har bytt medlemmar några gånger sedan orginaluppsättningen alltså?

Ja vi lade ner den uppsättningen. Sen fick jag och Endahl en fråga av Mackan Eriksson och Erik Olsson att starta band så då bildades Tykoz Bravader igen.

Var kom bandnamnet ifrån?

Vi hade problem med bandnamn från första uppsättningen, Öhman som lirade bas i första kallades Ture så vi sade att vi kunde heta Tures bravade,r men det ville inte Ture så då tog vi namnet dagen efter i almenackan och det var TYKO och vi har namnsdag idag faktiskt…

Grattis får man väl säga! Hur kom det sig att det blev just musiken? Många ungdomar höll väl på med idrotten redan på den tiden i HoforsIshockeyn i synnerhet engagerade väl otroligt många? 

Ja vi alla har spelat hockey i RIK (Robertsholms IK) utom Lasse (Lars Eliasson), han var HIKare (Hofors IK). Sen hände det ju så mycket med musiken då från 77 och framåt så man hittade hem på något sätt.

Tykoz2

När ni väl kommit igång med bandet, hur enades ni om vilka influenser ni skulle köra med eller var det ni som uppfann ”Hofors-soundet” man brukar tala om, det karaktäristiska synthljudet?

Vi har alltid varit punkare i botten och plockat av punken… Vi snackade alltid med varandra om hur vi skulle bygga låtar och så. Så det var dom ljud som fanns på dom första syntarna sen hängde dom väl med.

När spelade ni officiellt första gången?

84 tror jag det var.

Var det i Petreskolans matsal?

Tror det… Det borde det vara.

Än idag så är det vad Hoforsborna minns bäst av bandet, spelningarna på Petreskolan alltså. Hur upplevde ni den tiden?

Roligt, rörig och omtumlande. Det var kaos varenda spelning där minns jag.

Tykoz3

Kände ni att ni hade någonting på gång redan där?

Absolut.. Men det fick vi inte säga.

Nej det var lite Jantelag redan på den tiden ja. Men ni hade väl en sångare som senare levde ut sin roll helt och fullt? Fanns ett smeknamn va?

Ha ha ha ha! Ja han fick oss andra att också visa lite attityd,  att vi var ”något”.. Fast inte lika mycket! Jag hörde kanske något om ett smeknamn ja, ha ha.

Vi kanske inte ska gå in närmre i det just nu utan lyfta frågan senare. Men efter Petrespelningarna vad hände då?

Vi fick ett rykte om oss som ett bra liveband så det började ramla in andra spelningar.

Tykoz4

Tykoz Bravader ute på turné, den här bilden från en spelning i Björklinge.

Och det blev en demokassett. Hur många krängde ni av den här hemma i Hofors? Själv har jag tre exemplar.

Mmmm… Oliktänkande!!! Jag vet inte hur många vi fick tryckt. Men jag vet att alla sålde slut. Då har du 3 mer än mig!

DSC09918

Då ska jag se till att du får ett ex Fille! Kan du berätta lite om låtarna och texterna, vilken inspiration hade ni? Minns att jag blev väldigt chockerad när någon påstod i skolan att Karin Boye skrivit ”Den mätta dagen”. Vi blev nästan osams när jag hävdade att den hade minsann Tykoz Bravader skrivit.

Ha ha ha ja Mackan snodde lite här och lite där. Sen var vi väldigt mycket ”vänster”. Vi influerades mycket av Ebba , Imperiet och en hel del Brittisk punk. Mackan läste mycket dikter ett tag.

Ni har ju även jämförts med band som Simple Minds och till viss del Sveriges svar på U2. Är inte det lite smickrande?

Jo dom lyssnade vi mycket på ockå. Det är sjukt roligt och smickrande att blivit jämförda med dom. Sämre band finns det att bli jämförda med.

Men om vi återvänder till det här med vänstern, det fanns ju en hel del om klasskamp i bland annat ”Hammarn”. Var samhället så strikt klassindelat på 80-talet?

Ja ja absolut. Det var skillnad på dom som bodde i Hammarn och på Västerhöjden eller ovanpå järnvägsstationen för den delen med. Morsan och farsan fick alltid vända på varenda krona så det satte sina spår om att allt inte är lika.

Det är ju en intressant betraktelse nu när dom säger att det gamla klassamhället på något sätt är tillbaka. Lika med ”Oliktänkande” som ständigt är aktuellt även idag när det gäller yttrandefriheten, inte minst på Internet. Hur ser du på de här sångerna idag när ni kör dem?

Ja dom är ju ”aktuella” igen med tanke på vad som händer idag. Framför allt med yttrandefriheten.

b

Fille Nilsson

Kör ni låtarna som dom var eller har ni modifierat dom för att passa till 2000-talet?

Det är ju ett lite annat sound men vi försöker att få lite av det gamla vara kvar.

Hur mycket av det gamla var kvar när ni träffades i replokalen inför spelningen på Å-krogen? Det hade ju gått ett antal år sedan ni lade av och återförenades.

Ganska mycket. Men det blir ju lite annat med spelstil när man har lirat med en massa andra band. Men det gick ganska snabbt att hitta tillbaka till Tykozsoundet.

Ja du är ju väldigt aktiv inom musiken och olika band. Men hur var det att träffa grabbarna och med uppgiften att spela ihop er på nytt?

Jorå fick kämpa lite innan jag hittade rätt. Det var helt jävla underbart! Det är inte ofta man somnar med ett leende på läpparna. Alla är sig jävligt lika, sjukt kul att se. Att spela ihop oss gick hyfsat lätt. Lasse hade väl svårast ha ha ha, en han fick det att lossna jävligt bra!!

c

 

Lasse Eliasson

Det är ingen av er som bor kvar i Hofors idag, ni har ju alla tagit lite olika vägar i livet. Hur upplevde du mötet med er som människor, på sidan av musiken?

Näää.. fyra av fem bor i Gävle i dagsläget och Mackan bor i Lund. Ja vi har kastats runt i olika karuseller. Så det var sjukt spännande att höra vad dom andra jobbade med. Mackan och Erik har ”fina ” jobb. Endahl kör taxi och är konstnär. Lasse jobbar som montör. Jag utbildar ” skitungar ” i att spela i band och arbetar som bartender.

Mackan och Erik har alltså bytt sida i klasskampen? Flyttat till ”Hammarn” rent bildligt då.

Ha ha ha ja det skulle man kunna säga, fast det är dom värda. Dom har slitit hårt och ont för att komma dit dom är!

Vad är planerna nu för Tykoz Bravader? Antar att det är en hel del jobb för att sätta ihop den historiska comebacken på Hoforsrocken i juli?

Nu ska vi in i min replokal och sen börjar vi repa nästa vecka. Det kommer att bli en del att pyssla med. Först ska vi väl kolla vilka låtar vi ska lira sen ska det sättas.

a

Peter Endahl och Erik Olsson

Hur gör ni rent praktiskt med Mackan som bor i Lund?

Han kommer på varenda rep. Han jobbar två dagar i veckan i Stockholm så han sätter sig på tåget upp när arbetsdagen är slut istället för att sätta sig på nån pub.

Oj! Ja då har ni fått till grymma förutsättningar inför spelningen. Hur pratar ni emellan er om det här med att återvända till Hofors och Hoforsrocken? Har ni begripit vilken stor grej det här är för hemorten?

Vi tycker att det ska bli skitballt! Vi har inte surrat så mycket egentligen, men det har varit skitsvårt att inte säga något till nån, när halva Hofors har frågat. Näää det har vi inte fattat… Inte jag i alla fall. Vi lirade inte så mycket där dom sista åren och ingen av oss bodde ju där så vi tappade väl en hel del av vad vi har gjort för Hofors.

Jag berättade idag för en bekant att det skulle komma en intervju med dig om Tykoz Bravader. Jag frågade om det var något speciellt som jag skulle nämna. ”Fråga om Hollandsturnén -89, fråga om det” blev svaret. Hur kom det sig att ni hamnade i Holland och varför är den turnén så omtalad?

Ha ha ha ha! Ja jag förstår inte heller!!

En del som tillhör rocklivet kanske ska vara bevarade hemligheter eller..?

Det var en kompis till oss som hamnade där på semester och han promotade oss där på ett MC-hak och dom ville ha ner oss så så vart det. Ha ha närå jag ska berätta för dig sen! 

Sjöng ni på Svenska/Hoforsmål?

Japp en kväll när Mackan tappade rösten så delade vi andra på sången och vi hade inte repat in engelska texter så vi körde på Hoforsmål… Sen fick Mackan nån dundermedicin utskriven så då slapp vi spela ”Swedish folksongs”. Men dom var nöjda med oss knuttarna.

Med det tackar jag Fille Nilsson som tagit sig tid dessa timmar för ett samtal innan Tykoz Bravader börjar förbereda sig för århundradets comeback på Hoforsrocken. I väntan på den 26 juli kan ni här se ett par låtar ur framträdandet på Å-krogen förra hösten.