• Edin Muminovic – Junior Som Tog Stora Kliv Under Säsongen Som Gick

    0 comments

  Han är en av årets, bokstavligen, stora backar i Hofors HCs A-lag. 17åringen som i maj fyller 18 och kan byta ut sitt gallervisir mot ett riktigt som dom stora grabbarna. Under hösten plockades han upp från juniorlaget och har sedan dess varit en ordinarie försvarsspelare i laget. Edin Muminovic med nummer 19 på sin rygg. Han har verkligen gått från klarhet till klarhet under noga observation av coachduon Mikael Holmqvist och Mats Birgersson som kallar honom  ”Ung och lovande deffensiv back”. Han var även tillsammans med ännu en lovande ung ishockeyspelare i Hofors, Emil Eriksson, de två första att kontrakteras inför kommande säsong 2014/15.

  e1

   

  Jag har personligen fått följa Edin under säsongen som gick, och det som är mest slående med honom är hans ständigt glada humör. Det kan växla till att slå blixtar ur ögonen i matchsammanhang, men det går snabbt över. Han är alltid på plats i god tid både för träning och match och han är kanske unik i ishockey-Hofors som den enda muslimske ishockeyspelaren. När säsongen nu skall sammanfattas så är det på sin plats att göra en längre intervju med just Edin Muminovic som nu kan bli Hofors näste landslagsman, fast i den Bosniska landslagströjan.

  Hur kom det sig att du får det här uppdraget?

  -Jag skickade ett meddelande till dom (landslagstruppen) via Facebook för över ett år sedan. Fick inget svar förrän för kanske 1 månad sen av en Kanadick som bor i Sarajevo och är deras tränare. Sen efter det har vi pratat lite, hur intresserad jag var, och hur intresserade dom är. Just nu väntar jag bara på att få dubbla medborgarskap. Ojoj, det här är en dröm som kommer i uppfyllelse! även om Bosnien inte är ett stort hockeyland så gör det inte äran mindre för mig. Detta kommer nog vara det största och ärofyllda jag någonsin kommer göra.

  Från lilla Hofors till landslagssammanhang är en enorm resa, men vi börjar lite från början. Vad har du för bakgrund och hur kom det sig att det blev just ishockey?

  -Min pappa kom från Bosnien, han kom hit 1992 och min mamma(Carola som äger Grillköket numera) från Hofors. Dom skiljde sig tidigt vilket gjorde att jag har bott varannan vecka hos dem. Jag tror att jag började med hockeyn enbart för att min bror spelade (Christian ”Krigarn” Mäenpää). Har alltid viljat vara som han, så är det än idag. Jag har aldrig funderat ens på varför jag började med det här annars. Jag älskar sporten och jag älskar att träna. Sen ligger det ändå någonstans i huvudet att man vill bli proffs liksom.  Förutom det som jag kanske nu får uppleva som landslagsspelare för Bosnienså har jag redan varit iväg på hockeyäventyr i 2 år eftersom jag flyttade till Kungälv med min pappa. Kom ner dit som u16 spelare och spelade i Kungälvs hockeyklubb. Spelade där ett år men fick inte vara kvar i deras hockeygymnasie, var inte tillräckligt bra. Flyttade med många andra från Kungälv till Hisingen. Som alla visste inte höll samma klass som Kungsälv IK. Men det var ett roligt år.

  När du var borta från Hofors så startade du ett omfattande kost och träningsprogram för att komma i form. Berätta lite om det.

  -Det var lite från den sommarträningen jag kom in på idén med tränings och kostupplägg. Jag hade i Hisingen en fystränare som var PT (Personal trainer), jag frågade om han var intresserad av att skissa ut något till mig, han visade väldigt lite intresse så jag gick snabbt vidare och frågade min gamla fystränare Mikael Rasmusson från Kungälv. Han tog åt sig uppgiften direkt och vi hade ett möte och gick igenom varför jag ville det osv. Orsaken till att jag ville äta och träna enligt ett upplägg var för att jag har alltid varit stor.  Alltid fått höra det av andra också. Vilket gjorde att jag ville dels se bättre ut, men även må bättre. Och på samma gång kanske förbättra nått inom hockeyn så jag inte fastnar i en division-3 klubb.

  Jag råkar veta att du ringde till din mamma sent om kvällarna för att få veta hur man kokade ris. Hur var det med matlagningskunnandet och hur ser det ut idag?

  -Ha ha,var väl bara det med ris som jag inte riktigt hade pejl på. Men jag kan det mesta! Har även lagat det mesta. Nu behöver jag dock inte laga lika mycket mat med tanke på att morsan äger Grillköket, så jag kan få i princip vad jag vill. Det som är uteslutet att äta där dock är ju hamburgare och pommes. Händer väl när man vill lyxa till det lite! Annars är det husmanskost!

  Hur ser träningen och kostupplägget ut nu?

  -Just nu är min träning relativt lugn, har varit mycket hockey, både träning och match så jag har fått försöka kombinera gym med det. Kostupplägget jag hade då under min tid i Kungälv var inget speciellt. Visserligen skulle jag väga maten och sånt men efter någon vecka hade man känsla för det. Jag åt väldigt mycket mat, (svårt att tro eftersom jag gick ner ca 25kg) mycket kött. Det var speciellt efter mina träningar som jag skulle äta. Rågade tallrikar med mycket mat. Knappt så att man orkade äta upp allt. Jag vägde som minst 90kg, men kände mig som ett spöke haha. Har ju alltid varit stor och det är något jag gillar. Just nu väger jag upp mot 100kg, vilket jag absolut inte mår dåligt av, eftersom jag känner mig väldigt fit och det är inte att jag är överviktig utan det känns mera som att det är muskler som jag har och använder.

  e2

   

  Du är ju även muslim. Hur ser det ut med resten av landslaget? Hur fungerar det i ishockey-Sverige? 

  -Jag vet inte hur det ligger till religöst i landslaget, ärligt talat så bryr jag mig inte heller direkt. Att vara ung muslim i Sverige är inte så stor skillnad från att vara kristen eller ateist. Det radikala och extrema man hör om i utlandet existerar inte här. Visst får man höra här och där att det är löjligt eller att jag är terrorist eller liknande. Men jag vet att det bara är skämt för jag kan skämta om det lika mycket tillbaka. Men många säger även att dom inte gillar muslimer ”men förutom dig då för du är inte som dom” den meningen har jag hört ofta. Och den brukar endast komma upp när folk inte tar sig tiden och frågar utan bara anser och talar ut med deras fördomar. Det är fördomar som skapar rasism.

  Hur ser det ut med förebilder inom ishockeyn?

  -Förebilder inom ishockey, hmm svårt. Om man liksom ska kolla på stora stjärnor så är det Niklas Lidström, han är min absoluta favorit genom tiderna. Men sen när min bror spelade hockey så var han min största förebild och idol.

  Du har ju nu tillsammans med Emil Eriksson blvit de första två spelarna att kontrakterats inför nästa säsong. Har säsongen levt upp till dina förväntningar och hur ser du på det färska kontraktet?

  -Oj, känslan var skön. Äntligen ungefär. Det var mitt mål när jag flyttade tillbaka hit. Att ta en plats i A-laget. Det har väl gått lite upp och ner. Gick lite trögt i början men känner att jag växte till mig och spelade upp mig väldigt mycket efter jul och nyår och även strax innan. Något jag kommer köra stenhårt med i sommar är snabbheten, den explosiva delen. Men även smidigheten, dom två hänger ju lite ihop. men sen är det det gamla vanliga. Gym Gym och Gym. Älskar somrarna när man kan gå och köra ur sig på gymmet.

  Ja det nyskrivna kontraktet, spännande. det ska bli väldigt roligt! Hoppas på att kunna jobba till mig en lite större roll i laget och vara lite mera betydande än förra säsongen, då jag bara var ”Juniorjäveln, eller Gallerfågeln” men det ska som sagt bli jävligt kul och jag hoppas det kommer gå bra!

  Och ett premiärmål blev det också under den gångna säsongen.

  -Ludvika borta om jag inte minns fel, Danne Jansson hade pucken nere i hörnet och jag hade nästan precis kommit in på isen, då lägger han ett stenhårt pass som jag känner att jag inte vågar ta emot så jag försöker lägga den mot mål med ett direktskott, sen letar den sig in där i nätmaskorna haha. Otroligt skön känsla, tyvärr förlorade vi matchen men skönt att slippa gå mållös hela säsongen.

  e3

   

  Edin med premiärpucken under Ludvikamatchen.

  Vad har coacherna haft för betydelse för dig som junior i A-laget?

  -Dom har betytt väldigt mycket! Honken och Birger trodde på mig redan från början och har peppat mig och rättat mig när ja gjort fel, alltså feedback vilket har gjort att jag klarar av seniorhockeyn mycket bättre än när jag kom upp. Min utveckling har gått spikrakt känner jag och det är mycket tack vare dom två som verkligen har hjälpt mig.

  Du studerar här i Hofors, hur har det gått att kombinera med ishockeyn?

  -Håller på att utbilda mig till elektriker. Även det efter min bror. Självklart kommer jag försöka kombinera det. Men skolan går först det gör den. Utan en utbildning så kommer du ingenstans. Jag vet inte hur det ser ut i framtiden, självklart vill jag komma så lång som möjligt med hockeyn. Så skulle jag få chansen till att komma högre upp är det absolut inte omöjligt att jag tackar ja.

  Hur är det annars att vara ung i Hofors kommun? Möjligheter till nöjen och idrottande?

  -Ja du, det är väl okej. Som idrottare är det väldigt bra. Finns mycket att göra för att sysselsätta sig. Som vanligt, är det väl kanske lite sämre. Fast det vet jag inte riktigt men känns som att det är lite för lite vilja från samhället och politikerna till att hjälpa ungdomarna till att göra något. T.ex den så kallade fritidsgården Entré Ungdom, har alldeles för dåliga öppettider. Fan vilken 16-18 åring går hem kl 21 på en fredag kväll? Löjligt när dom BARA jobbar där och inte har det som ett extra jobb liksom. Nää skärpning håll det öppet längre och flera aktiviteter.

  Hur har en vanlig dag på hockeyjobbet sett ut för dig under säsongen?

  -Börjar alltid med att jag är i skolan, tänker inte så mycket på matchen försöker koncentrera mig på skolan så mycket som möjligt även om det är svårt. Sen efter skolan går jag alltid och äter. Hinner jag efter det så brukar jag gå till min bror en stund för att bli lite extra taggad. Sen bär det av mot hallen, Jay Z’ Niggas in Paris i hörlurarna och jag går in i min egna lilla bubbla. Är alltid där ungefär 1h innan samlingstiden för att få lite tid för mig själv i omklädningsrummet. Kunna kolla mina saker, utrustning och tejpa klubborna om så behövs. Sen går jag alltid och pratar med materialarna och liksom får en avslappnad stund där med, då vi skämtar lite om matchen och annat. Sen kommer resten av laget och efter genomgången är det fullt fokus. Uppvärmning utanför isen, sen ute på isen med. Några speciella ritualer har jag nog inte, eller, jag sätter alltid på av det dubbla skydden man har (handskar, armbågsskydd, benskydd och skridskor) alltid den vänstra först. Varför vet jag inte. Men alltid innan varje period i matchen så ber jag. Första versen i Koranen. Något min pappa har lärt mig. Ungefär för tur, eller att man inte ska skada sig eller någon annan och att det ska gå bra.

  e4

  Vad var dina personliga höjdpunkter under den gångna säsongen?

  -Målet jag gjorde kanske, men helt klart att det blev ett lyckat kliv upp till A-laget.

  19

  Foto: Isabelle Sandgren

  Hur ser planerna ut med landslagsspelet för Bosnien nu då?

  - Vet inte det exakta datumet nu, men om ungefär en sex veckor så reser jag ner till Bosnien för att träna med deras J20-landslag, sen vidare till Turkiet där vi skall spela två träningsmatcher mot deras motsvarande lag.

  En vältalig, motiverad ung man som vi förhoppningsvis får se mycket av i framtiden, inte minst i Hoforströjan redan nästa säsong.

 • Årets Eldsjäl 2013: Matilda Andersson

    0 comments

  Vem som slutligen blev Årets Eldsjäl 2013 har nu avslöjats på Entré Hofors hemsida.

  eldsjälDet blev Matilda Andersson som under helgen även tilldelades ett stipendium av föreningen Tors Hammare.

  Matilda Andersson är en riktig eldsjäl med många ljusa idéer inom amatörteatern. Matilda har stor förmåga att engagera och entusiasmera barn i olika roller, men även barn som vill växa i att lära sig stå på scenen”, står det i deras motivering.”

  Det borde få tyst på alla kritiker som menar att det bara är idrottslivet på orten som prioriteras och belönas.

 • En Höna Av En Kungsfjäder

    1 comment

  Arbetarbladet bekräftar nu att det inte var något vilt rykte att Kronprinsessan Victoria med make och dotter besökt Hofors under fredagen.

  ABJag vet inte om detta medför att Hoforsbloggen på något inofficiellt sätt nu är ”Hovleverantör av kungliga nyheter”. I Dalarnas Tidning får man i vart fall lite mer bakgrund om det spontana besöket.

  Kronprinsessparet var enligt uppgift i Borlänge för att hälsa på en barndomsvän till prins Daniel. En av döttrarna i den familjen åker konståkning, så de kom för att titta.

  För kronprinsessan är det inte aktuellt med skridskoåkning, hon har ju nyligen skadat foten under en skidresa i alperna.

  Mobilkamerorna gick förstås varma kring de kungliga. Även Borlänge hockeys lagkapten fick en bild.

  – Jag såg dem i avbytarbåset. Det var häftigt, inte vad man förväntar sig en fredagskväll efter jobbet.”

  Det rör sig alltså om ett spontant besök på väg hem till Stockholm efter en veteranmatch i ishockey  i Ockelbo för den relativt nyblivne prinsen. Ryktet om besöket i Hofors fick andra rykten att skapas. I veckan skrev båda lokaltidningarna om att Hofors ishall fått ett nytt tak för 1.2 miljoner kronor, och någon kvicktänkt person ”räknade ut” att detta kungliga besök till ishallen var orsaken. Trots att det står att besöket var inofficiellt och att inget arrangerats inför besöket menade ryktet att ishallen aldrig fått ett nytt tak om inte det kungliga besöket skett. Ibland är rykten bara rykten.

 • Kändisar I Hofors: David Laksola Som Gör Allvensk Debut Som Domare

    0 comments

  David LaksolaSportringen i Hofors är en riktig idrottsprofil. På dagarna hjälper han kunder att hitta rätt sportutrustning, på kvällarna tränar han Torsåkers IFs A-Lag och är dessutom lite av ”ortens egna domare” i ishockey med Division 1-rutin. På torsdag gör han dessutom Allsvensk debut i matchen mellan Västerås och Almtuna som linjedomare.

  Hallå där David Laksola. Kan du berätta lite om vad du skall göra på torsdag kväll?

   - Ja på torsdag går ett av mina stora mål som domare i uppfyllelse, att få döma en elitmatch i ishockey och allsvenskan är en grym serie för tillfället.

  Hur kom det sig att du blev just ishockeydomare, är det inte ett riktigt skitarbete?

   - Jag vet inte men har alltid varit intresserad av domare, nu kommer din kollega (Birger) nog skratta till lite men som vän till familjen vet han att jag alltid under gladiatorernas tid sprang runt och lekte ”Daggen”" alla andra barn i skolan eller på gatan ville vara Atlas eller Plexus men jag ville vara Daggen, så det har väl alltid funnits där sen när jag upptäckte att vi i Hofors hade Leo Takula så vart det naturligtvis hockeydomare som vart intressant och det självklara valet.  
  DavidLaksola

  Hur gör man för att hålla temperamentet i schack under matcherna? Det gnälls, skriks och sägs en hel del till er i de randiga tröjorna va?

   - Haha ja de kan ju vara heta spelarna ibland och jag kan bara instämma att ibland tänder jag till ordentligt men det händer sällan jag försöker alltid att se det som att jag gör mitt jobb och sen när jag kliver av isen och har kommit hem så är det borta och träffar man någon spelare eller liknande ute på stan eller liknande så brukar det kunna bli en hel del skratt om det har varit några hårda ord mellan varandra på isen. Man måste nog släppa det när man kommer hem för att orka med det.

  Vad har du för ambitioner med domarkarriären?

   - Ja jag har haft många olika små mål i min karriär, och att döma allsvenskan redan i år trodde jag inte riktigt på förra året men efter en säsong där det gick bra förra året hade jag bra matcher på slutet med kval och liknande till allsvenskan från div 1 och då kändes det nära och nu är det dags. Men självklart är SHL ett mål jag har. Men min ambition och de stora drömmen är att få döma ett OS eller en VM-final. Vi domare drömmer om sånt precis som vilken annan spelare som helst. 

  Du är ju inte bara domare utan arbetar med sport hela dagarna. Dessutom huvudtränare för Torsåkers IF. Blir det aldrig för mycket idrott?

   - Klart det blir för mycket! Men vissa stunder under året när både fotbollen och hockeyn är i gång så finns det inte mycket tid över för annat och då kan det vara jobbigt men det är så pass roligt med båda delarna och Torsåkers IF som förening är en förening som kommer vara med uppe i toppen av divisonerna om några år med bra ungdomsverksamhet och en bra styrelse så ser jag verkligen fram emot att få vara med några år till där!  

  Hur tycker du idrottslivet i Hofors/Torsåker fungerar? Är vi en idrottskommun?

   -Ja med så lite invånare tycker jag att det är roligt att vi har så pass mycket aktiva föreningar med både ungdoms och senioridrott. 

  Vad skulle du ge ungdomar som funderar på en domarkarriär för råd?

  - Ja men absolut är det ett bra yrke om man får kalla det så, man träffar mycket folk och får många nya vänner samt får resa runt i landet och se mycket olika platser tror inte att jag har kunna upplevt så mycket utanför ishockeyn. Har man tur får man även se resten av världen om några år och de är så klart de som driver en.

  Vem är din förebild eller idol som domare ?

  - Min stora förebild har alltid varit Leo Takula och hans sätt att både åka skridskor och ta beslut, det har jag försökt efterlikna. Många av hans matcher jag såg tittade jag mer på hur han åkte och hur han rörde sig och försökt att ta efter en del. De är en stor del i ”domeriet” att ta beslut och se säker ut  på de man blåst eller visat. Och de va Leos stora styrka still och profil som vi säger vi randiga.

  En sista fråga, du var med om något märkligt härom dagen. Vill du berätta om det?

  -Hahah ja här om dagen så öppnade jag en chipspåse från OLW och skulle precis stoppa ner handen när jag hittade något avlångt och brunt, såg ut precis som en pinne men den luktade lök. Vet inte vad det va men tror att den av misstag har kommit med från tillverkningen och så klart var de minimalt med chips i den också så det vart både en besvikelse av för lite chips och ett stort skratt av det konstiga föremålet i påsen.
  Davidlaksola2Det är alltså på Sportringen det händer saker kan man konstatera som avrundning.
 • Tykoz Bravader Live

    3 comments

  På gott och ont är det ett fantastiskt samhälle vi lever i. Med all denna teknologi, pryttlar, mobiler och datorer så sprids information och händelser snabbt. Var det någon som ens skulle kunna ha tänkt sig att Tykoz Bravaders spelningar på Petreskolan skulle hamna på något som hette internet när det begav sig?

  Hade man missat en spelning så var den förlorad för alltid om man nu inte råkade få höra den inspelad på ett kassettband i efterhand. Bootleg kallades det på den tiden, idag piratkopia.

  Som de flesta Hoforsbor nu vet så gjorde Tykoz Bravader en bejublad comeback på Å-Krogen i Gävle tidigare under hösten. På grund av andra åtaganden så kunde jag själv inte uppleva det på plats vilket fortfarande grämer mig och kommer så göra i all evighet. Hade inte internet funnits så hade det blivit betydligt värre. Trummisen Lars Eliasson har lagt upp ett par klipp från spelningen med bra bild och ljud och för alla andra som inte heller var där, kan det vara en skön nostalgitripp att se det i hemmets lugna vrå eller på någon mobilutrustning.

 • Bråkstaken I Stor Intervju

    0 comments

  Det har varit bråda dagar och som ni kanske noterat lite halvdåligt med uppdatering av den här bloggen. Nu har det mesta arbetats bort och är under kontroll och vad kan då passa bättre än att skriva lite om en ”okontrollerad” person. Arbetarbladet hade en stor artikel för någon dag sedan om den ständigt kontroversiella och aktuella Michael Ohlsson. Helt klart läsvärd med många bra punkter. Jag undrar ju lite förstrött hur själva situationen med en festivaltrött Micke Ohlsson egentligen tedde sig, men artikeln blev mycket bra.

  20130517_131124 Men varför blir det alltid rabalder runt just dig?

  – Det är bruksmentaliteten, jante i kvadrat. Beroendet av en arbetsgivare på orten skapar osäkerhet. Och när samma personer styr i kommunhuset länge blir det lågt i tak till slut. Hyckleri, anonymt angiveri – allt finns här.

  Micke Ohlssons glöd imponerar på en del. Medan andra tycker att det är på gränsen till pinsamt.

  – De säger: ”Men vad faan, lugna ned dig, det du håller på med gör man vid 17”. Men det är väl nu när jag har mer kunskaper och erfarenheter som jag verkligen ska våga stå upp och säga vad jag tycker? En ung rebell är inte lika livserfaren.

  – Jag vill förändra och göra saker bättre.  Det kanske är lite smått naivt, men tänk om ingen hade trott på förändring någonsin.  Demokratin måste försvaras varje dag, vi måste reagera på det som är uppåt väggarna.”

  Det som slår mig när jag läser intervjun och texten är att det återkommer till att vara en bråkstake eller rebell. Någon som inte följer med strömmen som en död fisk. Tänker man på det så finns det åtminstone en handfull kanske två, med människor i Hofors som är riktigt färgstarka och har egna viljor. Folk som inte låter sig sättas på hur som helst. Vilket fantastiskt Dream Team det skulle bli om dessa kunde enas under en och samma flagg. Antingen skulle det skita sig totalt eller så skulle det börja hända saker på orten som ingen kunde ha föreställt sig. Dock inte i Folkpartiets regi misstänker jag. Ändå en svindlande tanke.

 • Tävling: Gissa Hoforsbon

    2 comments

  Jag tror det här blir den första tävlingen på Hoforsbloggen. Det blir med lokalt tema och det är tre frågor som skall besvaras för att man skall vinna äran och två CD-skivor. Svaren skickas i kommentarsfältet, men jag godkänner inte inläggen innan tävlingen är avgjord, det vill säga någon har prickat in de tre rätta svaren. Ni får en vecka på er, alltså till nästa lördag. Frågorna är:

  1. Vem är Hoforsbon som låg etta på Värmlandstoppen?

  2. Vilket år var detta?

  3. Vad hette de två låtarna på singeln?

  20130504_091415

 • Ett Urval Av Kändisars Matraster I Hofors

    10 comments

  I brist på andra Hoforsnyheter kan man alltid gräva i det förflutna. Av en händelse kopplade mitt minne ihop några inlägg som jag läst vid tidigare tillfälle och det kan ju vara kul för er som inte noterat det, att Hofors omnämnts av så kallade kändisar vid flera tillfällen. Nu kanske det inte är kändiseliten, men väl bekanta ansikten för de allra flesta. Det senaste som kanske fler sett är Niklas Jihdes (Twitter) mackstopp på Statoil i Hofors, han brukar tydligen ha det som ett frekvent ställe att stanna och äta korv på under sina hockeyresor.

  2009 dök ingen annan än Magdalena Graaf (Blogg)upp och tog även hon en matrast i Hofors, den gången på det nu nedlagda Carlssons efter Faluvägen. Hon hade blandade minnen av sitt besök efter incidenter som även finns återberättade i hennes bok.

  Året efter 2010, är det dags för ännu ett kändisbesök och matrast i Hofors. Pernilla Wahlgren (blogg) är ute på turné och besöker Rondellens gatukök.

   Jag vet inte riktigt vad man skulle kunna dra för analyser av hur kändisars matvanor eller raster längs vägarna, men helt klart är att då och då besöks Hofors och i synnerhet Faluvägens matställen av lite stjärnglans.

 • Hoforskvinnor Tillbaka I TV-Rutan

    0 comments

  Hofors är ju som bekant representerade i underhållningens värld också. Såpadokumentären ”Ullared” på Kanal 5 har inte bara fokus på de anställda utan även på återkommande kundprofiler. Tre av dessa är systrar där två fortfarande bor i Hofors och är kända för inte minst sitt språkbruk. Idag börjar tydligen en ny säsong och med i rutan finns systrana även denna gång.

  ”– Vi får väl se om jag vågar gå ut efter det här, säger storasyster Maritta Söderström.

  Systrarna från Hofors har gjort stor succé tidigare i Ullared, då även med Gunnel Hyvönens tvillingsyster Laila Sjöblom.

  – Laila sa att hon inte ville vara med den här gången och då ska hon inte vara med heller, säger Maritta Söderström.

  Hur går det den här gången då?

  – Vi får väl se om jag vågar gå ut efter det här. Jag drack ju lite vin också och jag som är pratglad i vanliga fall. Mina arbetskamrater säger att jag inte är klok. När vi åkte till Tunisien trodde de inte att jag skulle komma hem.”

  Själv har jag aldrig satt min fot i Ullared, trots att det verkar vara en intressant plats att besöka för många Hoforsbor överlag. Jag har kanske lite svårt att se hur det skulle kunna räknas som ett utflyktsmål eller en semester dit man åker för att campa och storshoppa. Baserat på lösa antaganden från min sida, verkar det finnas tre stora resmål för Hoforsbor, Ullared, Valbo och Östersjökryssningar.

 • Grattis Johan!

    0 comments

  Johan Kämpe fyller 40 år. Lokalt och i den slutna världen av ishockeyentusiaster så är han en välkänd figur. Men för alla som inte är från Hofors men ändå läser denna besynnerliga blogg så kanske en liten förklaring om vem detta är kan vara på sin plats. Snabbast sammanfattat i artikeln från Abetarbladet. Johan är hockeyberoende står det att läsa. Det är den korta sammanfattningen, den längre som återfinns i artikeln berättar om lite av ett drömliv där Herr Kämpe får arbeta med det som ligger honom varmast om hjärtat och som han tänker på från morgon till kväll och möjligen även tar med sig i sina drömmar om natten.

  ”– Kan vi sitta i soffan och prata tror du? Det är lite hockey på tv, säger Johan och nickar mot JVM-kvartsfinalen som pågår mellan Tjeckien och USA.

  Juniormästerskapet går i Ufa, huvudstad i republiken Basjkirien, 100 mil väster om Moskva.

  – Jag hade helst suttit därborta och firat 40-årsdagen, säger han leende och nickar igen mot matchen.”

  Grattis till gubblicensen Johan!

 • Itchy Daze Bandit GBG (2009)

    2 comments

  Oftast heter det ”Alla heter Glenn I Göteborg” men den här morgonen hette man Itchy Daze från Hofors.

 • Begravningsentreprenören Christer

    5 comments

  Det händer ibland att jag passerar Fonus och funderar på hur det egentligen skulle vara att livnära sig på andras död. Hur man som begravningsentreprenör är i sinnesmodet. Är man likgiltig, gravallvarlig eller dötrist?

  En av årets bästa artiklar i Arbetarbladet gör att jag kan släppa alla tankar på (lik)stelhet. Christer Lundqvist som arbetar som just begravningsentreprenör i Hofors. Han får det nästan att verka coolt att begrava människor.

  Christer har nästan skrivit färdigt griftetalet som han själv ska läsa upp på begravningen.

  – När jag har skrivit färdigt ska jag spela in talet. Sedan är det bara för ungarna och frun att dunka in cd:n, säger Christer osentimentalt.

  Talet är hans egna ord, en sammanfattning av hans liv, med förtjänster och tillkortakommanden, men också med humor och förtröstan. När talet, varvat med Christers favoritlåtar, strömmar ur högtalarna under begravningen ligger han i sin kista (Fonus billigaste) klädd i jeans och t-shirt.

  – Det är de bästa kläder jag vet!

  För ett år sedan markerade Christer sina 30 år som begravningsentreprenör med en tatuering på vänster underarm.

  – Jag som alltid har skällt och bråkat om ungarnas tatueringar ville plötsligt ha en egen. Jag vet inte vad som flög i mig.

  Motivet kändes självklart: liemannen, Christers personliga bild av döden, gestalten som markerar det definitiva slutet, utan ett liv efter detta.

  Själv hade jag tänkt mig Paradise Lost som begravningstrudelutt och en gravsten kanske i stil med det här:

   

   Ni kan ju alltid testa era gravstensidéer på den här sajten som jag gjorde.

 • Försök Till Stöld Av Björn

    1 comment

  Björnen hade siktats redan för några dagar sedan när den vandrade över Edskens is. Personligen har jag inte sett en björn sedan jag besökte Skansen och Orsa. Tydligen ska dom inte ens vara vakna ännu, men just denna björn måste ha varit utskickad av Hofors Kommun för att göra reklam för orten. Lysande idé. På ett eller annat sätt kommer den att bidra till några spontanbesök på orten av människor som hoppas få se en skymt av björnen. Hade kommunen varit lite bättre förberedd, hade man kunnat fästa en liten reklamskylt på sidan av björnen, ”Hofors – Vildast I Sverige – Nu med egen björn”. De flesta medierna i Sverige har haft en notis eller artikel om honom/henne. Aftonbladet, Expressen, Gefle Dagblad, Arbetarbladet, Dala Demokraten & Dalarnas Tidning.

  Men det finns naturligtvis smolk i bägaren. Jag vet inte hur det är med er läsare, men jag reagerade över i synnerhet Dalarnas Tidnings vinkling:

  Efter en lång vintervila förirrade sig en björn i morse ut på riksväg 80 strax utanför Falun.”

  Nu går ju länsgränsen strax bortom Edsken, men att placera björnen ”strax utanför Falun” är ren stöld och ett jädrans tilltag. Dalmasarna försöker helt enkelt sno våran björn. Här borde kommunledningen gå in och starkt markera att det inte är ”strax utanför Falun” utan snarare strax utanför Hofors. Faluborna har hopptorn, skid-VM, enorma gropar i backen och både korv och målarfärg att stoltsera med. Björnen tillhör i första hand oss Hoforsbor. Den har ju till och med fått ett namn, Oliver.

 • Regn I Både Juli Och September

    0 comments

  Nej detta inlägg handlar inte om någon väderprognos eller siandet om framtida väder sprunget ur en abborres inälvor. Det handlar istället om nostalgi och ett stycke Hoforshistoria som kanske kan väckas till liv igen tack vare en musikintresserad Hoforsbo som startade Facebookgruppen ”Alla vi som önskar att Tykoz Bravader återförenas för ett gig i Hofors”. 

  Nu vet jag att det finns ett stort antal läsare av denna blogg som märkligt nog kanske aldrig har hört talas om Tykoz Bravader. Jag har nämnt dem i några tidigare inlägg, bland annat ett där jag skrev ”Itchy Daze – Det Bästa Sedan Tykoz Bravader?” och ”Upphittardagen” där ett stycke trumstock från förfluten tid plötsligt dök upp. Tillhörande just Tykoz Bravader och slagverkaren Lars Eliasson.

  Jag har ingen egentlig förklaring till varför just denna trumstock fortfarande finns sparad medans jag under åren gjort mig av med åtskilliga bandtröjor av andra artister. Möjligtvis kan det bero på att det är förknippat med minnen från mina allra första konserter i livet. Eller med alla de timmar som jag spenderade i replokalen belägen i Kyrkskolans källare, minst lika bra som konserterna på Petreskolan. På den tiden var Tykoz mina stora idoler och ni kan ju bara tänka er känslan av att få sitta med och se dem repa och bygga nya låtar. Ett speciellt minne är ju hur bandet kom fram till att ”Hammarn” skulle symbolisera det orättvisa, borgerliga utsugandet i samhället fast på ett mer lokalt plan. Sjunget i kör bakom sångaren Marcus Eriksson.

  Låten hamnade senare på kassettbandet ”Oliktänkande” som innehöll åtta låtar.  Släkt. vänner och fans tvingades alla köpa ett exemplar och det vore roligt att höra hur många bandet egentligen krängde iväg lokalt. Hur många ex som finns kvar idag har jag ingen aning om, men jag har faktiskt två.

  På omslaget poserar grabbarna vid Kyrkskolans port, från vänster Fille Nilsson, Erik Olsson, Peter Endahl, Lars Eliasson och slutligen frontfiguren Marcus Eriksson. Året var 1985. En önskedröm vore ju om grabbarna återförenades som Facebookgruppens vädjan och fortfarande hade kläderna de bar på bilden kvar. Ett stycke historia där med kan man lugnt säga. ;)

  —  

  Det verkar finnas ett begär hos åtminstone delar av bandet att återförenas. Förhoppningsvis har Facebookgruppen väckt något hos samtliga. Basisten Peter Endahl har plockat fram lite låtar och lagt upp på MySpace. Glädjande nog var det totala nyheter för min egen del med låtar som ”Regn i september”, engelskspråkiga spår som ”Dancing on a silent road”, ”Billi Jean” och ”Dancing with Sheila”. Toppat med ytterligare en svensk låt ”Stirrar” som innehåller allt man förknippar med just Tykoz. Skrikigt och svajigt synthljud som jag ofta refererat till som ”Hoforssoundet” när jag diskuterat musik med människor.

  Surfa nu genast in och lyssna på musiken på MySpace och joina sedan Facebookgruppen och kräv med höga röster att bandet återförenas och för in Tykoz Bravader på 2000-talet. I nuläget är det 128 medlemmar men det torde väl inte vara några problem att nå 1000?

 • Spar-Arne For Kommunalpresident!

    1 comment

  Gefle Dagblad uppmärksammar även idag ”Spar-Arne The Movie”. Det finns nog en och annan lokal politiker som inser faran i att få Arne som konkurent om den politiska makten i Hofors.

  I filmen säger han bland annat att han kan tänka sig att engagera sig politiskt i Hofors.

  – Jag har bott här i Hofors i 20 år och känner att det finns sådana enorma förutsättningar här som skulle kunna utvecklas mer.

  Vilket parti står du närmast?

  – Det vet jag inte, det är så små skillnader. Det viktiga är att vi tillsammans hjälps åt och bidrar till en positiv utveckling i kommunen. Att käbbla mindre och samarbeta mer tror jag är nödvändigt

 • Hoforsbo På Polisens Ikaroslista

    4 comments

  Under dagen fick jag ett mejl från en uppmärksam bloggläsare:

  Hej

  Läste i dagens Aftonbladet, pappersvarianten, om polisens Ikaros-lista. Dom visar bild på dom och skriver vart dom tros vara. Bland andra välkända personer som tex. Denho Acar såg jag en liten slyngel till Hoforsare.”

  Ikaroslistan (ej uppdaterad version) är vad Wikipedia beskriver. En lista med av Polisenefterlängtade” brottslingar som flytt sin kos och tydligen inte går att finna med traditionell spaning. Listan har varit aktuell på sistone då flera personer kunnat gripas, bland annat i Finland och på Irland. I dagarna har man uppdaterat listan och både Expressen och Aftonbladet följer utvecklingen som kanske får betecknas lite som ett genombrott i Polisens strävan att låsa in de efterlysta.

  Mejlet fortsätter:

  XXXX XXXXX, som tros finnas i Sverige, Polen eller Italien. Jag vet att för nåt år sen var han i Italien och höll på med hästar, jockey eller så. Tittar man på hans facebook-sida nu så stor det att han bor i Strzegom i Polen. Är inte vän med honom men har gemensamma vänner. Han har dessutom lite öppen profil. Han heter XXXX XXXXX där. När han växte upp så hette han ju XXXX XXXXXX XXXXX. Vad har han gjort för att hamna på den sidan? Vet ju att han inte var guds bästa barn när han var ung men har inte hört att han gjort något så stort som föranleder en uppsättning på listan. Nån misshandel räcker ju knappast för det. Är det något att skriva om? Undersöka vad han gjort osv för att hamna där.”

  Liksom mejlavsändaren hittar även jag ganska enkelt personen på just Facebook och kan konstatera att det finns gemensamma bekanta med mannen. Men jag har absolut ingen aning om vem han är, varför han hamnat på listan och var han befinner sig förutom platsen angiven på just Facebook. Jag frågade några bekanta som kunde ge några svävande svar om hans bakgrund i just Hofors. Nyfikenheten över vad som kvalificerar in en efterlyst på Ikaroslistan blir naturligtvis stor så frågan får gå ut till läsare av denna blogg. Om ni undrar varför inlägget dessutom hamnar under ”Kändisar i Hofors” så beror det hela på att han antagligen är den förste någonsin att ha ”äran” till det. 

  Arbetarbladet: Sandvikenbo med på Polisens ”most wanted” lista

  Brotten som 31-åringen misstänks för är två fall av misshandel, den ena grov när han tillsammans med en jämngammal Sandvikenbo misshandlade en man och slängde honom i kanalen. Brottet ansågs ovanligt rått. Medbrottslingen dömdes till fängelse i ett och ett halvt år

 • Världens Starkaste Man Från Hofors?

    5 comments

  I två dagar i rad har TV4-nyheterna berättat om Stefan Bergqvist från Hofors som satsar på att bli starkast i Sverige(världen?). Hade faktiskt ingen aning om vilken ”styrka” Hofors hade i dessa lite skrämmande sammanhang. Känner bara till Magnus Samuelsson sedan tidigare. Bergqvist är Sveriges näst starkaste man och har enligt de webbsidor jag kikat på som hastigast en stor potential. Vore väldigt roligt om Hofors hamnade på kartan med hjälp av råstyrka. 2.50 in i detta klipp kan ni se reportaget

 • Kändisar I Hofors Del 4: Andreas Johansson

    0 comments

  Dags att uppdatera kategorin ”Kändisar I Hofors” lite. Pratade med en gammal bekant idag och han gled själv in på spåret vad Hofors egentligen producerat för kändisar. Andreas Johansson var den enda han kom på, först lite nostalgisk för att sen byta till ett mer missnöjt ansikte.  Jag förstår honom lite. En ganska fin karriär som hockeyspelare till en början för att sedan avsluta den på ett mindre smickrande sätt i på tok för tidig ålder och i helt fel hatklubb.

   New York Islanders, Pittsburgh Penguins, Ottowa Senators, Tampa Bay Lightning, Calgary Flames, New York Rangers, Nashville Predators. Andreas har varit på resande fot i NHL, tagit VM-medaljer och befinner sig nu som assisterande tränare i Modo. En personlig anekdot om Andreas återfinns i inlägget om ”Bockbrännare & Hockeyminnen”. Det finns ytterligare en till från hans tid i Falu IF, men den kanske passar bättre i glömska ;)

 • Hoforsbo Mot Världstoppen

    0 comments

  Under helgen så kom Hoforssonen David Wembrand på tal. Jag undrade när han skulle bestiga Mount Everest. När Annonsbladet idag damp ned bekräftades det som sades att han är på väg. Det är ett av sju berg i ”Seven Summits” som han håller på att avverka.

  Även om jag personligen kanske tar mig an andra utmaningar i livet än höga berg så hyser jag en stor respekt för dessa äventyrare som strävar mot högre höjder. En sporre i livet kan man säga. Mer finns att läsa om David och hans projekt på:

  David Wembrand bloggar

  Wembrand.com

 • Näsström & Lindström I Ledare Om Barnporr Och Fascism

    57 comments

  I denna ledare/krönika av Kennet Lutti omnämns de nyblivna företrädarna för Nationaldemokraterna på orten:

  Jag går in på Nationaldemokraternas hemsida; folklig uppslutning när partiet firade 1 maj. Budskapen samstämmiga, ut med varenda främmande. Riv uppehållstillstånd och sätt de mångkulturella på en pråm eller buss för transport till hemlandet. Ingen pardon. Fosterlandet ska bli helvitt igen, som det var för tusen år sedan.

  En fascistisk ordning, nu också i Hofors. En arbetslös medelålders man i täten, en kvinna känd för sina begränsade insikter om världen bortom Hofors sluter upp som god tvåa. De vill förvandla sin hembygd till nationellt föredöme, inte en svartskalle inom kommunens gränser.

  Ledaren, han heter Ulf Lindström, kördes ut ur Sverigedemokraterna, för apart. Ett steg från högerextremism till fascism, eller nazism. Lindström pratar på om mångkulturen, fängelser och fosterlandet.

  Nationaldemokraterna föredömligt tydliga; vi önskar ett etniskt renat Sverige. Svårt i praktiken, hela servicesektorn skulle braka samman. Men teorin känner inga begränsningar. Lindström, arbetslös, drömmer om ett jobb, kanske som pizzabagare

  Åtminstone Kennet Lutti måste ju vara glad att Nationaldemokraterna dykt upp på hans bakgård med tanke på ”kärleken” han hyser för Sverigedemokraterna:

  Aldrig ett ord till försvar för sverigedemokraterna i dessa spalter

 • Kändisar I Hofors Del 4: Åke Friberg

    1 comment

  Jag har funderat varje gång jag passerat Faluvägen, om Åke Friberg fortfarande var vid liv. En slags Hoforskändis kan man säga. De allra flesta Hoforsbor har haft denne man som lärare i skolan. Min mamma hade honom och blev kanske en smula förvånad att även jag hade honom på Högtomta. I Arbetarbladet hittar jag en artikel som ger svar på frågan om liv och vigör. 80 år har han hunnit bli och det är en del minnen som kommer fram när jag åter ser honom. Bland annat den gången vi i ligistklassen fick i uppgift att läsa Okänd Soldat men tyckte att vi gott kunde se den på video och därefter recensera boken på lektionen någon vecka efter. Saken var den att det istället var en kopia av På Västfronten Intet Nytt så när den stora dagen kom då vi skulle briljera stod Friberg och kliade sig i huvudet varje gång han bad en av eleverna att ge sitt omdöme om handling. Till slut gick han fram och slet boken ur näven på en av de hockeyspelande finska killarna för att kontrollera att det var samma bok han delat ut i uppgift. Det var det icke och bluffen avslöjades. Rapport till Allan Granat som slet sitt hår nästkommande måndag och ställde sig högljutt frågan ”Killar, killar, vad skall jag göra med er? ” En fråga han ofta inledde måndagssamlingarna med nere i Böle.

  På Högtomta grillade vi även en fälla för den stackars Åke. Hissen kunde endast nyttjas om man hade nyckel förutom från övervåningen där Handels & Kontor höll till. Tjejerna var tydligen mer förtrodda än vi andra slashasar. Där uppe fanns även några exemplar av skyltdockor vilka vi stal och ställde in i hissen och skjutsade ner den på ”vår” egen våning. Sen väntade vi tills Åke kom tillbaka efter lunch och meddelade att någon tjej låst sig inne i hissen. Åke rusade till räddning och öppnade dörren men ut föll en naken skyltdocka i famnen på honom varpå vi alla skrattade på den förvånade Friberg. Saken blev inte bättre av att en kvinnlig kollega till Åke dök upp i samma veva och han stod där blottad som något slags pervo. Inte snällt gjort.

  En annan sak som jag tänkt många gånger på var när Åke kom gåendes i korridoren och jag av en händelse kom bakom honom och fick för mig att imitera hans gångstil med händerna vilande på ryggen. Eleverna skrattade och jag spädde på det hela ytterligare genom att ta tag i remmarna som hängde runt midjan på hans skinnrock och imitera en kusk som körde en häst och sulky. Gång på gång stannade Åke och vände sig om, gång på gång flyttade jag mig utom synhåll och han fortsatte gå. Plötsligt fick jag för mig att han skulle stanna så jag gjorde det men inte Åke. Där stod jag medremmarna i handen som ryckts loss från hans skinnrock när han vände sig om och jag kunde se en annan slags besvikelse i hans ansikte jämfört med den som han fick när han insåg att ingen gjort sin läxa, för femtioelfte gången på rad. Inte heller snällt.

  — 

  Nu vet jag inte om Åke har internet eller om han läser bloggar och i synnerhet Hoforsbloggen.se, men jag vill härmed be om ursäkt för mitt uppförande som ung och ge honom den glädjande nyheten att jag lyckades få till två stycken MVG i svenska A & B (trots att jag fuskade mig igenom grammatiken) när jag läste ikapp de förlorade åren. Bland annat genom en recension av just Okänd Soldat som blivit en av favoritböckerna i livet. Helt hopplös blev jag således inte. ;)

  Stort grattis till er båda på 80-års dagarna i både förskott och efterskott!!!

 • Hofors Ansikte Utåt?

    1 comment

  Gula Sidorna i Falun pryds av en inte helt okänd tös med spring i benen.

  Vem skulle pryda framsidan om Hofors hade en egen del? Lasse Åberg?

 • Kronbloms Hus Till Salu

    3 comments

  I min strävan att lyfta fram ”Hoforskändisar” så har jag helt förbisett kanske en av de absolut mest kända, eller snarare produkten av hans arbete som serietecknare, får lov att lista även honom med tiden. Elov Persson har under åren skapat Kronblom, August & Lotta, Kaspersson. Nu är huset eller ”slottet” som jag uppfattade det som när jag var liten till salu med ett utgångsbud på 3.2 miljoner kronor.

  Jag minns mycket väl hur man som liten passerade huset i Torsåker på väg till mormor. Mina föräldrar pekade alltid och sade ”Där bor Kronblom”. I min fantasi såg jag honom ligga på soffan inne i huset även om det inte riktigt stämde med de tecknade bilderna av Kronbloms hus. Men det är väl inte otänkbart att han genom åren som ”kändis” skrapat ihop en hacka och köpt sig ett finare hus. Motsägelsefullt med tanke på att karln aldrig gjorde ett ärligt handtag förutom fisket.

  Det är som det sägs i artikeln ett stycke svenskt kulturarv. Något man bara har till låns under den tiden man besitter huset. Det kommer ju alltid att vara som Betlehem där Jesus sägs ha fötts fram, fast Kronbloms födelseplats.

  Skall bli intressant att se i vems händer det hamnar. Bara hoppas det inte blir en ”inhägnande tysk” som ägare

 • Itchy Daze Greppade Priser I Helgen

    0 comments

  Tidigare ifrågasatte jag om Itchy Daze inte var det bästa bandet sedan Tykoz Bravader i Hofors. Egentligen en omöjlig jämförelse, men i helgen så fick det mer sentida bandet ta emot priser i två kategorier på Local Heroes Galan i Gävle. Årets band / Årets låt (Monster). Det bådar väl väldigt gott inför framtiden. STORT GRATTIS!!! • Kändisar I Hofors Del 3: Lasse Åberg

    6 comments

  Ibland funderar jag på om inte Lasse Åberg är den störste kändisen från Hofors som gått i ett par skor. För många i det närmsta en kultfigur inom svensk komik på vit duk. Som ena hälften i Trazan & Barnane, som Stig-Helmer Olsson i filmerna med Sällskapsresor som tema.

  Stig_Helmer

  Trots att han egentligen inte gjort så mycket film vet alla svenskar vem han är. Färre känner till hans engagemang som konstnär men möjligtvis hans Musse Pigg-inspirerade konst som finns på både tavla och formgivet glas. Glas som för övrigt har en tendens att gå sönder mycket lätt tyvärr. De flesta vet dock att han turnerar då och då med sitt Electric Banana Band i rollen som Trazan från TV-serien alla älskade under 70 och 80-tal.

   

  Lasse Åberg endast en kort period som Hoforsbo. Närmare bestämt de 6 första månaderna i sitt liv innan han blev storstadsbo vilket kan höras på hans dialekt. Han återvände dock de tidiga åren i sitt liv för att arbeta i Edskens kiosk som ägdes och byggdes av hans farbror en gång i tiden. I en mycket varm intervju på Tidningen.net berättar han om somrarna vid Edskens Camping.

  untitled

  Att dessutom säga att han har Hofors i sitt hjärta är värmande. Har vi inte alla det innerst inne? ”Gnällmaffian” borde ta efter sin bygds son gällande positiv syn på orten. Så är det månne så? Att Hofors största kändis är Lasse Åberg?