Kategoriarkiv: Pyssel & Knåp

Hoforsbloggen Med Nytt Utseende

Hoforsbloggen ser idag lite annorlunda ut som någon kanske konstaterar. Det har under en tid funnits önskemål att anpassa sidan bättre till mobiltelefoner och vi gör väl ett försök och se om det är bättre så här.

Mobilversionen:

Nydesign

Webbversionen

Webbversionen

Jag tar tacksamt emot åsikter om hur den nya designen fungerar och förslag på vad som kan utveckla Hoforsbloggen. (Ps Hans, att lägga ner den är inget alternativ så bemöda dig inte med en kommentar 😉 ).

Lördagssvepet

Jag inledde morgonenmed att skriva klart det manus som skall fungera som underlag för slutpresentationen av en av kurserna jag studerat. Efteren dryg halvtimme kände jag att jag var tvungen att samla lite kraft och tog en tur runt i vår kommun. Torsåker håller på att ramas in vackert av höstskruden och förhoppningsvis är det samma strålande väder imorgon när bygdemarknaden går av stapeln. Senaste uppgifterna gör gällande att det blir ett 40-tal knallar som kommer och kränger varor. Lägg därtill alla andra aktiviteter så förstår ni nog att Hofors blir i det närmaste folktomt imorgon.

 

Storloppisen i Storvik gav inget av intresse. Istället chansade vi och premiärbesökte biståndsgruppens lokaler i Böle. Mycket fina grejor, men det kändes smått hopplöst även där tills jag tog grandslam i form av detta:

Spel

Klassiska Jägersro från alga och ett komplett nästan orört set Meccano. 20 plus 30 spänn men jag gav en hundring för den goda sakens skull. När jag skulle betala flockades farbröderna runt lådan och med lyriska blickar berättade glada minnen från sin barndom om just Meccano.

Mecano3

Själv är jag lite för ung för att ha ägt något sådant själv (undantaget plastversionen som fanns ett tag), men hade förmånen att utöva bygglädje med farsans gamla set. Försvann under de tidiga åren så nu är nostaglin på hög nivå.

Mecano2

Samtliga dokument och garantier fanns kvar i lådan också.

Mecano1

En mycket givande loppislördag med andra ord.

När jag ändå fann mig själv så nostalgisk så tog jag en tur till Time för att införskaffa nostalgigodis till lördagskvällen. Dom har mycket av det vi glömt. Nickel till exempel, men valet föll på gammeldags Kolabönor.

Kolabönor

På väg därifrån ringde min partikollega Kent Andersson och frågade om jag visste vad som hände i gamla Blå Källaren/Kolgrillen. Så sent som igår passerade jag med frun och hon uttryckte att det var synd och skam att lokalerna stod tomma. Idag händer det alltså något där. Full aktivitet.

Kolgrillen

Skall Hofors berikas med en ny restaurang så hoppas jag att det inte blir ytterligare en pizzeria, och hamburgare har vi redan excellenta varianter av på Viva. Nej en redig kött och fiskrestaurang står på önskelistan. Med kött och olika varianter av potatis kommer man ohyggligt långt. Vi får se vad som sker, men hör ni något så hojta till.

Höst-Helg

Idag sitter jag och sliter mitt hår och försöker anpassa en pianoslinga till rätt bilder för avslutande projekt i studierna. Efter fem dagar med samma sak är det lite läskigt hur toner kan stanna kvar i huvudet även långt efter att jag slagit av datorapparaten. Vaknade till exempel runt tre inatt och tammetusan gick inte melodislingan i huvudet då med. Bilderna får jag ingen ordning på och animationerna lever sitt eget liv. Det är alltså mitt helgnöje det.

Projekt

 

Andra nöjen som man skulle kunna ägna sig åt denna helg om man har tid är som jag skrev i onsdags allt från nattklubbsnöjen till kulturella och idrottsliga arrangemang. Det är dessutom strålande fint väder och perfekt att bege sig ut i naturen för att plocka bär eller svamp. Vore jag er så skulle jag särskillt leta lite extra i skogarna runt Tolven där den uppmärksamme kan finna riktigt bra ställen med kantareller. Dessutom är det dags för ”Lyskväll” vid Edsken under lördagskvällen, något som är en upplevelse i sig. Trevlig Helg!

Smygpremiär För Radio Hofors

Det är lite av en smygpremiär för ett projekt som inte ens officiellt har startat. Jag och Daniel Thimerdal funderade lite hur man bäst kan sälja in idén och insåg att man förvisso kan presentera möjligheterna med att utveckla en egen radiokanal, med bild och prat, men den sanna passionen i hela ärendet ligger ju i att faktiskt höra hur det skulle kunna låta i etern runt vår kommun. Så därför presenterar vi Testsändning nummer 1. Man får nästan lite gåshud av hur bra det är 😀

Från Fantomen Till Axewitch – Serietidningarnas Underbara Värld

Jag håller som bekant på med ett litet sidoprojekt sedan en tid där jag studerar tidsandan i serietidningar.

Så mycket mer än en serietidning – Tidsdokumentation av högsta klass

Invandringsdebatten 1974 – Från serietidningarnas värld

Tidigt här på kvällskvisten hade jag tänkt tända grillen, ta en öl och slappna av eftersom jag blev klar en dag tidigare med veckans studieuppdrag. Tre minuter efter att jag tänt grillen och insett att inte ens med ett paraply skulle det här fungera, gav jag upp och färdigställde maten inomhus. Som efterrätt började jag bläddra i en hög med serietidningar som jag införskaffat på någon loppis men inte hunnit med att sortera in. Valet föll på Fantomen, nummer 26 från 1978. Själva serierna har jag på något sätt växt ifrån, men inte den tidsanda som återfinns på insändarsidorna.

Fantomennr261978

Här fastnade jag i synnerhet för den efterlysning en ung musiker tagit sig tid att skriva ned, posta ett gammeldags brev till Fantomenredaktionen och sedan antagligen fått vänta i månader innan det var hans tur att publiceras.

Denny Printz

Jag har sett många liknande insändare i serietidningar, men den här gången satte namnet mig i djupa funderingar. Kände jag inte igen det?

Med teknikens underbara lösningar hade jag snart listat ut varför jag kände igen det och vad som egentligen hände med David Printz från den gamla Fantomentidningen. Han startade förmodligen ett band och kom senare att spela i 80-talsbandet Axewitch och senare i Sleazy Rose. Då var han 15 och idag har han hunnit blivit 51 år gammal. Självklart är jag nyfiken på att höra hur det gick mellan annonsen i Fantomen och Axewitch. Vi får se om jag kan få klarhet i det.

Helgläsning X 2

Äsch nu är det helg så nu skall jag sluta tjata om politiken på flera dagar, Men innan det vill jag slå ett slag för en mycket bra artikel som analyserar valet i Hofors förra söndagen. Jonas HarryssonGD har varit i Hofors och kollat läget och detta är kanske den bästa artikeln jag läst om lokalpolitiken i Hofors på mycket länge. Snyting mot etablissemanget.

Valdeltagandet i kommunvalet i Hofors steg med knappt två procent. Men bland de som röstade valde 27 procent att lägga sin röst på Sverigedemokraterna, Folkhemmet eller Hoforspartiet, det vill säga på partier som står utanför det politiska etablissemanget. Lägger man därtill blankrösterna och de strax över 1 400 personer som inte röstade alls så var det 45 procent som valde något annat än de ”gamla” riksdagspartierna.”

Andra som GD möter i Hofors centrum några dagar efter valet tror att invandringen till Hofors har gjort att många sökt sig bort från de etablerade partierna. Mot det talar dock att Sverigedemokraterna ökade relativt lite i Hofors. Hoforspartiet, som inte har profilerat sig som invandringskritiskt, tycks ha satt stopp för en större SD-uppgång.”

Det andra jag vill tipsa om hör hemma i en galax långt långt bort från Hofors men har ändå en absurd koppling. Jag vet inte om ni frekventa läsare uppfattat att det tillkommit en sida på Hoforsbloggen.

Leksakshörnan

Under leksakshörnan tänkte jag lyfta upp lite tankar och funderingar kring en växande marknad och intresse i stora delar av världen. Leksakssamlandet som blivit otroligt popluärt hos kanske i synnerhet min egen generation. Jag har inte svaret på varför, men från mitt eget perspektiv tänkte jag bjuda på bilder och text förknippat med det nyväckta intresset.

Årets Sista Nostalgirunda

Igår spenderade jag ett antal timmar på att åka runt i närområdet på lite olika loppisar. Någon hade annonserat att det var sommarens sista öppetdagar så det gällde att passa på. På det första stället träffade jag en charmant dam som berättade om sin verksamhet och lokalerna hon huserade i. Vi kom genast in på marknadsföring, turism och lokalpolitik. Loppisar har ju blivit en otroligt populär aktivitet. Man vill strosa runt, titta på gamla saker som man minns och annat som man inte alls har någon erfarenhet av men som ändå är intressant. Det är ungefär som att gå på ett musem med gamla saker fast man kan köpa föremålen om man vill. Just i Gästrikland och i vår trakt finns åtskilliga loppisar. Kan man kalla sig ”Björnriket” eller ”Glasriket” så varför inte ”Loppisriket”?

Här skulle man kunna sätta upp en webbsida med aktuella loppisar och auktioner, men även trycka en länskarta som pekar ut de permanenta loppisplatserna. En gemensam marknadsföring för hela länet eller ett par grannkommuner alltså. Vår, sommar och höst (ja även de vinteröppna ställena) skulle öka sin försäljning och få fler besökare och sidoaktiviteter som fika och andra sevärdheter lokalt skulle följa med på köpet. Billig investering med brutalt god utdelning vill jag påstå. Kan bli en realitet på ett par månader och färdigt inför nästa loppissäsong. För vår kommun alldeles ypperligt. En tanke jag tar med mig alltså.

 

Mina egna fynd denna dag då? Ja det blev en hel del eftersom jag även arbetade lite på uppdrag av andra entusiaster i andra delar av landet. Det finns många olika slags samlare och kan man hjälpas åt att hitta rariteter är det bara bra.

a1Till exempel lyckades jag förhandla till mig att köpa skyltningsmaterialet på ett ställe. En box att förvara sina leksaksbilar i från 1976. Det var dagens dyraste inköp poch slutade på 50 spänn efter lite förhandling. Värdet för en samlare ligger mellan 20 dollar och 80 dollar beroende på skick. Bra bytesobjekt för mig och kanske stor behållning för någon annan.

a2

Ett annat fynd som jag redan har spekulanter på trots att den är ganska sliten och saknar ett blåljus är denna bil från Corgi. Tillverkades 1976 och alla som känner till Batman eller ”Läderlappen” vet vem Jokern är. I sin glans dagar var det nog ett riktigt fräckt fordon får någon unge. Idag är det svårt att hitta fina exemplar och absult inte med orginalförpackningen som nedan.

a3

På ett annat ställe fann jag något intressant för 70 spänn. Köpte det inte, men var nyfiken på vad det kunde vara.

b1

Efter lite forumdiskussioner visade det sig vara ett ”Battle Zones Night Attack Micro Machines Military Playset” .

b2

Antagligen något som kom ut långt senare efter min egen barndom eftersom jag inte alls kände till det. Komplett kan man få allt från 29.69 dollar till 179.32 dollar. Själva värdet i många av dessa saker är alltså väldigt personligt. Ett annat exempel är dessa som jag köpte för 2 kronor styck.

b3

Jag samlar själv på Star Wars och dessa hade jag inte. Det är någon form av samlarsak från Kelloggs Frosties. För 2 spänn styck tyckte jag det var ett klipp och en rolig bisak till den ordinarie samlingen. Döm om min förvåning när jag eftersökte information om dessa och fann att i USA ville man ha 150 dollar för dessa. drygt 1063 svenska kronor.

b5

Ren galenskap alltså. Saknade man någon figur i Sverige kunde man enligt uppgifter bara ringa och få dem hemskickade gratis. Amerikanare verkar galna i huvudet i många avseenden.

b4

Ett annat fynd som följde med i ett enastående erbjudande att fylla en banankartong hur mycket man fick plats med för 15 spänn, var denna lilla väska. Inte heller där mitt eget intresse men det var enormt svårt att ens hitta saker som intresserade mig tillräckligt för att få följa med i kartongen. Ser ganska kul ut, var i gott skick och den får nog fruns systerson i present. En banankartong ja. I den blev det mest böcker, hittade bland annat en bok som avhandlade Karl XII som fältherre, Alexander Solsjenitsyns ”Den första kretsen”, aldrig öppnade från 1969 och 1966 års matrikel över de nordiska ländernas Tempelriddarorden. Mycket intressant eftersom det återfanns en hel del kommuninvånare från just Hofors också.

 

Nog om leksaker och annat. Dagens stora behållning var en hel del gamla kokböcker med lustiga titlar.

c1

Boken om potatis, Gretas prisbelönta mat, Rätt med ättika och Mat ur burk. Alla från tiden då det fanns riktiga husmödrar och uppfinningsrikedomen för att spara på hushållskassan var enorm. Bara en sådan sak med ättika som knappt någon av dagens moderna kvinnor har kunskap om att använda. Och hur man skapar festmåltider av burkmat, ja det går nog över allas vårt förstånd, men tydligen fungerade det. Jag vill lyfta fram i synnerhet två av fynden mer.

c2

Den första för att det här med gamla tiders smörgåsbord gått förlorat. Förr i tiden, till och med under min egen barndom fanns det smörgåsbord överallt och det var inte förknippat med dagens julbord som många tror. Nej det var läckerheter på vita linnedukar och sockerdricka i 33 cl flaskor av glas. Grandliden i Storvik minns jag speciellt. Smöret var hyvlat så det såg ut som ostrullar och det misstaget gjorde man endast en gång. Sedan är det mycket fina illustrationer i häftet också.

c3

Något annat som man nästan aldrig mer ser är den svenska landgången. Ni vet ett underlag på vitt bröd och sedan godsaker staplat på hög ovanpå. Den här foldern fann jag stor förtjusning i.

c4

Massor med förslag på ”topping” och med den lilla finessen att man kunde vika ihop den för att få variationer. Har ni sett på maken va 😀

c5

 

 

 

Dokumentärtips: Comic-Con

Jag berättade för ett drygt år sedan om att en serietidning kan vara så mycket mer än just bara ett tidsfördriv i pappersform. Igår fick jag nöjet att se en riktigt underhållande dokumentär, ”Comic-con Episode IV: A Fans Hope”. Jag tror allvarligt inte jag både skrattat och blivit så rörd av en dokumentär på mycket länge. Åtminstone inte skrattat för jag såg ju också ”The Cove” och ”Blackfish” (hittar efter att jag publicerat detta inlägg en artikel om just Blackfish i Expressen) tidigare i år och där satt jag mest och önskade att alla vi människor på jorden kunde begå kollektivt självmord och låta de andra raserna på jorden leva ifred. Jag känner även i skrivande stund att något svart och ilsket reser sig i bröstkorgen när jag tänker på det, så jag skall inte gå in närmare på dessa två dokumentärer mer än att alla skulle se dem.

Comic-con

När det kommer till just serietidningar så är jag förvånad över hur många ungdomar som aldrig läser och vissa knappt känner till vad en serietidning kan göra. För ett par år sedan var jag tvungen att beskriva en serietidning ungefär som en laptop, fast en mer manuell sådan där man sköter sidbutena med sina egna fingrar för att få fram webbsidorna i följd. Serietidningar är typ det nästbästa det här livet har att erbjuda, för det ger en viss moral och etik i sina berättelser, möjligen ålderdomlig sådan eftersom det mesta handlar om svart och vitt (inte bara bokstavligt) och vad som är gott och ont. Man kan ju även driva skämtet långt som med Fantomen och låta honom skaffa trädkoja, fru, ungar och tama djur. Personligen upplever jag det som ett dråpslag mot den klassiska serien och jag slutade läsa när Fantomen plötsligt skulle byta blöjor och storhandla. Fantomen måste dessutom ha varit en av de allra första även som superhjälte att stanna hemma med barnen medans frun Diana åkte och arbetade för de Förenta Nationerna. Nåja kanske inte hela sanningen att det var enda orsaken, Fantomen och jag växte isär men än idag har jag alla gamla fina nummer kvar och kan uppskatta det som en samling där omslagen ger ljuva påminnelser om barndomen.

 

Passion i samlandet kanske. För dokumentären Morgan Spurlock (Supersize Me) producerat handlar om ren och skär passion för superhjältar, serietidningar, dator och TV-spel och inte minst för alla filmerna som producerats genom åren på temat superhjältar eller science fiction. Människor vallfärdar i hundratusentals för att delta i konventet i San Diego. Comic-Con har allt i sina genrer och biljetterna säljer slut i år före. Man klär ut sig till sina idoler, njuter av samtal med de allra största filmstjärnorna, köper tidningar, filmer, spel och actionfigurer för miljoners miljoner dollars. Personligen kan jag identifiera mig i passionen många av människorna som visas upp även om det som vanligt går till nästan sjuklig överdrift i många fall. Man får även följa aspirerande serietecknars strävan efter att bli erkända, deras nederlag, uppgång och ett ungt par som träffades på konventet och sedan bestämmer sig för att fria inför Kevin Smith som själv är en återkommande gäst eller ”nörd” som han kallar sig. Är man inte intresserad av vare sig film, serietidningar eller datorspel ger dokumentären ändå mycket på grund av just passionen som jag tjatar om. Betygsmässigt får den 5 av 5 möjliga. Se den helt enkelt.

En Samlares Funderingar

Den observante följaren av Hoforsbloggen kanske noterat att det inte bara är fiske, ishockey, lokalpolitik och sarkasm som är huvudintressena. Nej det ingår lite annat också som författandet, seriesamlandet och kanske just nu största intresset, gamla leksaker. Förutom att jag själv varit väldigt noga med mina egna saker så har jag gjort fantatiska fynd på sistone via både loppisar och auktionssidor. Upptäckte idag att det kanske blivit aningen för mycket och att samlandet på något sätt hamnat ur kontroll. Därför tog jag lite ledig tid till att titta hur andra samlare ordnat det för sig. Något sådant här skulle jag kunna tänka mig visar prylarna ganska bra och tar inte alltför stor plats.

Display

Samtidigt som det är en väldigt egoistisk hobby, så slog det mig att jag kanske skulle vilja visa upp den för andra. Och tänk om andra också kunde ha sina montrar på samma plats, ja det skulle ju bli lite som ett samlarmuseum. Vore inte det något för Hofors? Ett utrymme centralt eller längs Faluvägen, där lokala samlare kunde turas om med utställningar?

Jag vet inte om det skulle fungera rent praktiskt, det blir ju en hyra och en del el som kanske inte dras ihop i brädrasket. Men en dagdröm kan man väl ändå få ha. Tills vidare funderar jag på att noggrant kategorisera och fotografera föremålen och visa upp i Hoforsbloggens bildarkiv. Det kommer nog ta sin tid, men kan vara vettigt ur många synpunkter. Bland annat att förevisa de föremål som jag vill sälja eller har dubletter av. Nåja, ytterligare ett projekt att grunna på.

Odla Majs

Det tidigare inlägget hade naturligtvis en rubrik som var meningen att röra om lite. Den första responsen människor hade var ”Men vad i hellskotta sysslar han med nu?? ” Sen trillade poletten ner och de allra flesta verkar ha begripit syftet. Så kan det vara. Som vanligt när man skrivit något obehagligt så skall man följa upp med ett gulligt inlägg om husdjur eller annat trams. Jag väljer att ge ett trädgårdstips. Odla sötmajs. Det tar cirka två veckor från att fröerna är planterad tills ett resultat syns. Sedan går det fort. Bara det senaste dygnet har majsen växt två centimeter, och det är ju riktigt kul när man kan följa utvecklingen så snabbt. Förra året så fick vi höga fina plantor men ingen majs, i år är jag bättre förberedd på hur man skall hjälpa majsen på traven med pollinering.

Majs

En Riktigt Livad Lördag…

Efter en intensiv vecka med både det ena och det andra varvat med lite arbete var det tänkt att kvällen skulle vikas åt en helkväll på klubben ”Jag Får Spader”. Ikväll spelar nämligen Kory Clarke, Welfare och Drunken Autopilot. Men vid närmare eftertanke och en titt på arbetshögen som jag skjutit på en vecka, så bestämde jag mig för att tillbringa kvällen i hemmets lugna vrå. Jag hade nämligen en misstanke att det kunde blivit en och annan ”snurrdricka” intagen och då vet man ju hur det kan bli dagen efter. Kanske bra att jag tänkte efter före och kan ta tillvara även på söndagen till fullo. Insåg dock senare att det där med arbetsmoral en lördagskväll inte riktigt var min grej så jag började surfa runt bland mina favoritsidor och hamnade slutligen på Hjälte Samlar. Där hittar man alltid spännande saker och denna gång ett tips om hur man visar sin samling i displayskåp.

Hjälte

 

Stillsammare Hobbyaktiviteter

Betydligt stillsammare aktiviteter än fotboll som man kan ägna sig åt, är samlandet av specifika föremål. Som bekant har jag snöat in en del på just leksaker. En lagom tidskrävande hobby som man ägnar sig åt när man har tid att strosa runt på loppisar och antikaffärer. Ibland är man som säljare mycket medveten om värdet av sina varor, ibland inte, och ganska ofta har det inget annat värde än det nostalgiska. Men ett tydligt uppsving på föremål fråm 50, 60, 70 och 80 har jag noterat på samlarforum. För några veckor sedan fann jag den här.

Stål

Jag har i dagsläget ingen som helst aning vilken tillverkare den kommer ifrån. Men den är tung och charmig i sitt inte helt perfekta utförande. Om någon vet något så hör gärna av er. Kanske finns svaret i ett annat fynd jag gjort. I vilket fall så kommer ingen försöka sparka en i huvudet när man utövar denna hobby.

Bok

Fin Elastolin

En halvtimmes strosande på en loppmarknad gav mig senare kunskaper om Elastolin. Först antog jag det var ett speciellt material men det visade sig vara ett tyskt leksaksmärke med anor från tidigt 1900-tal. Kanske mest kända för detaljerade figurer av den tyska krigsmakten som dessa dagar antagligen inte skulle få säljas, dels på grund av den krigiska naturen och mycket på grund av man kanske inte vill se sina barn sitta och leka med sådant här.

Hitlertoys

 

Mitt eget loppisfynd som jag bestämde mig slå till för är förvisso också lite eller ganska mycket av en krigisk och människoutplånande karaktär. Som ni alla vet gick inte ursprungsbefolkningen i Nordamerika segrande ur historien. Fem kronor stycken och tretton till antalet.

indianer

 

Jag har funderat en hel vecka på om jag verkligen ville ha dessa och igår segrade habegäret ordentligt. Som tur var fanns de också kvar på loppisen. Lite robust vackra på något sätt. För en ynka tia följde även den här huskulissen med.

Hus

 

Minns att jag hade ett likadant som ung och det saknas ett par klisterlappar på byggnaden. Dock gav en diskussion på ett leksaksforum lösningen, en leksakssamlare har reproducerat nya klistermärken och det går alltså att återställa huset som det skall se ut om man nu vill. Det kan ju ta bort en del av charmen att veta att det sitter nyproducerat på gamla föremål. När jag dessutom letar information om Elastolinprodukterna inser jag att jag lekte med det mesta som ung. Redan då var det 30-40 år gammalt. Måste ha varit världens mest lyckligt lottade unge misstänker jag.

Fler Loppisfynd

Det blev även en spontan söndagsloppis. Totalt tre platser som besöktes. Hade stora spenderarbrallorna på och gjorde av med ofattbara 30 kronor. För det fick jag flera fantastiska saker. Bland annat en handfull serietidningar från 70-talet i gott skick. Leksaker som numera är samlarföremål och det kändes nästan som om jag lurade säljaren när jag fick betala en krona stycket och sajter som Tradera och leksaksforum betraktar värdet till både en och flera hundra gånger om. Och det är väl så det skall vara. Att man kan göra fynd. Överlag är antikhandlare och loppisförsäljare så medvetna om vilket värde saker har och tar priser efter det.

Fynd

 

Man blir lätt biten av att gå omkring på loppisar. Ungefär som att gå på ett museum där man för en spottstyver kan ta med sig föremålen hem. Jag har ju tyvärr helt glömt bort tjusningen med det sedan jag sist eftersökte bra loppisar i området Hofors/Storvik/Sandviken etc. Idag får jag alltså ta en funderare över vilka föremål jag skall behålla och vilka jag själv säljer vidare. Trots att man skulle vilja äga allt, är det antagligen bäst att inrikta sig på det man verkligen vill samla på.

Från Grammofonstift Till Anarkistens Hemkokbok

Fortsättning på inlägget innan så återvänder vi till herrmagasin, 80-tal och nostalgi. Det föll sig nämligen så under gårdagen att grammofonstiftet behagade avlida. Någonstans i mitt minne hade jag sett ett reservstift. Rimligen borde det ligga i en utav två lådor på vinden så jag satte igång att leta.

d1

 

Det blir lätt så när man tittar i gamla lådor att tiden flyter iväg. Fastnade i något tusental gamla fotografier, några gamla böcker och andra små tingestar som väckte minnen. Ett av de märkligaste fynden var dock en form av ”kokbok”.

d2

 

Minns att jag blev eld och lågor när jag såg reklamen för denna bok eller snarare lilla häfte i just en herrtidning. På den tiden fick man skicka in en summa med frimärken för att senare få ett svarskuvert med trycksaker. Exakt vad jag skulle ha den till är nog fortfarande en obesvarad fråga. Men det finns en del lustiga recept.

d3

 

På något sätt kan jag förstå att kokboken hamnade i en låda och föll i glömska. Inget ens mor skulle låta en baka eller koka i köket. När jag läser den idag undrar jag om det orsakade en hel del händer och fingrar bortsprängda av andra ynglingar som testade recepten.

d4

Foto & Bild: Två Säsonger Med Hofors HC

Ishockeysäsongen är som bekant slut och när jag nu sitter och sammanfattar den här perioden med två säsonger i Hofors HC är det med hjälp av 2466 bilder och nästan 9GB videoklipp. Väcker många roliga minnen till liv och exakt vad jag skall göra med allt detta återstår att se. En tanke var att både mina och Isabelle Sandgrens bilder skulle utgöra grunden för en hyfsad fotoutställning för de ishockeyintresserade senare. Kanske även för människor som bara njuter av ögonblicksbilder.  Isabelle har fotograferat otroligt mycket på isen och jag mest på sidan eller ”bakom” isen. En del av dessa 2466 bilder kan ni nu se i Hoforsbloggens fotoalbum här.

HHC

 

Det finns en hel del bilder som jag är extra stolt över att ha fångat, andra med sämre kvalitét, men alla är i stort sett ögonblicksbilder från en verksamhet som inte enbart är den publiken får se på isen, det vill säga tre gånger tjugo minuters stångande med motståndare.

1 2 3 4

Svensk Film: Star Wars – Threads of Destiny (2014)

Lite på samma tema som inlägget innan handlar det om film och saker man inte hade en aning om. Denna morgon snubblar jag bokstavligen över något helt fantastiskt. En ny Star Wars-film, den är gjord i Sverige, gjord på en budget av 6000 dollar, har en ”ekonomisk journalist”  i huvudrollen och den är gjord i Sverige. Ja just det i Sverige.

Produktionen har tagit 9 år och är inte en officiell uppföljare till de ursprungliga filmerna, den får mer betraktas som en hyllning av beundrare och anhängare till George Lucas fantastiska filmer (sex i skrivande stund men snart sju).

SWfan

 

Det märks att dessa Star Wars-fantaster lagt ner sin själ i arbetet. Mer om produktionen återfinns under denna länk. Den 110 minuter långa filmen har engagerat massor av människor med expertis inom områden som specialeffekter och ljud. Skådespelarna är glada amatörer och en av huvudrollerna innehas av ekonomijournalisten Carolina Neurath. Någon recension kan jag inte bjuda på just idag, men glädjande nog, kan alla som har intresset se filmen i sin helhet här.

Det är bara att plocka fram popcornhinken och bänka er.

Fynd I En Pappkartong Betydligt Värdefullare Än Anat

Som frekvent följare av Hoforsbloggen så har det nog inte undgått någon att samlarintresset för klassiska leksaker eller ”Actionfigurer” vilket låter häftigare, har återupptagits på äldre dagar. Det är något med Star Wars helt enkelt. Intresset har därför fått mig att söka upp diverse forum och diskussionstrådar fär äldre samlarobjekt (Ja leksaker då!). En smått obegriplig värld med entusiaster snudd på värre än vinsnobbar och frimärkssamlare. Man vet oftast allt om sina prylar. Vem som gjorde dem, hur de såldes och vad det nostalgiska värdet på föremålen skulle kunna vara. Igår slog det mig att visst hade jag sett några märkliga figurer i en låda. Fotade och lade ut det på ett leksaksforum.

CC!

 

Det visade sig ganska snart att vad jag betraktade som skräp tydligen var mycket ovanliga och eftertraktade samlarföremål. Se där. Vem hade kunnat ana det. Så ovanliga att knappt Google kunde ge ledtrådar vad det var exakt. Slutligen hittade jag en sida som kunde avslöja att det var tidigt 80-tal, en produkt som inte alls såldes i stor omfattning, inte alls i USA där dom verkligen är eftertraktade.

CC

 

Jag fick dessutom genast en amerikan som ville köpa föremålen för några hundra dollar. Blev lite avvaktsam och tänker att det här måste jag nog gå till botten med. Värdet är antagligen större än vad som erbjudits. Så tänk på det alla ni som rensar ur era garderober och kastar saker. Av två viktiga skäl skall man alltid ta en eller två funderare. Det kan ha ett värde för någon, det kan faktiskt vara så att bara för att det är gammalt är det inte obrukbart. Miljömässig vinst dessutom.

Ordning & Reda

Jag har en förkärlek för att organisera och strukturera av någon outgrundlig anledning. Var sak på sin plats med viss modifikation. Länge hade jag gått och irriterat mig på att aldrig hitta just den där filmen som jag ville ha när jag ville ha den. Under söndagen tog jag tag i det hela och började inventera vad jag egentligen samlat på mig genom åren. Det finns säkerligen många olika varianter av onlinesystem för att lägga in sina filmer, men jag valde den första och hyggligt bästa på Minhembio.com. Efter drygt fem timmars arbete kunde jag konstatera att jag hade flertalet dubletter av många filmer. Hela tre uppsättningar av Stieg Larssons triologi. Även både två och tre varianter av samma film när det kom till Harry Potter. Minimala skillnader i omslag och versioner, men samma film. Jag är inte ens speciellt förtjust i Harry Potter.

20140203_102908

 

Till slut hade jag fått ordning på saker och ting och hittade massor av guldkorn. 804 filmer och DVD-boxar totalt vilket var något mindre än vad jag kunde minnas från förra räkningen för några år sedan.

Hoforsbloggen På Facebook

En bekant påpekade denna morgon att ”Jag hittar inte Hoforsbloggen på Facebook”. Då slog det mig att nej, det kan ju ingen göra för sidan har ju faktiskt inte skapats. Allt är ju bara några knapptryckningar iväg så nu finns den alltså.

FBHBMärkligt nog har jag inte haft en tanke på att det kunde vara en bra idé. Kanske blir det lättare att diskutera vissa ämnen och få uppslag till nya inlägg. Inte minst snabbare uppdateringar när man är på språng så att säga.

 

Hofors Bästa Pepparkakshus?

På kommunens hemsida finner jag en underhållande tävling gällande pepparkakshus. Även om den officiella hemsidan för kommunen borde ägna sig åt annat, är det faktiskt en rolig idé. Med relativt enkla förändringar kanske sidan skulle dra till sig fler besökare och därmed enklare kunna förmedla nyheter och information, men det är ett helt annat ärende. I det här fallet har Petreskolans ”Nior” tillverkat pepparkakshus och nu kan alla rösta på sin favorit.

PepparkakshusMan kan rösta på 18 olika alternativ, mer eller mindre kreativa och fantasifulla utformningar. Som det klassiska bidraget i nummer 1 eller det mer introverta bidraget nummer 2. Bidrag 17 har möjligen missförstått uppgiften med hus och tillverkat en robotliknande pepparkakstomte, men pluspoäng för kreativt tänkande i annat fall. Vilken är er favorit?

 

Star Wars Episode VII – En God Affär

För några veckor sedan lyfte jag upp ett gammalt intresse som nyfött. Som alltid fortsätter jag hävda att ingenting är en slump utan allt har ett samband. Varför dök detta pånyttfödda intresse upp då? Varför har jag av någon outgrundlig anledning spenderat de senaste veckorna till att jaga samlarobjekt på Tradera och e-bay? Tja svaret fick jag serverat i Gefle Dagblad idag.

”- Vi är lyckliga över att kunna meddela det officiella datumet då ”Star wars episod sju” släpps, sade Allan Horn, ordförande i Walt Disney Studios som köpte ”Star wars”-skaparen George Lucas bolag Lucasfilm förra året och har lovat att producera minst tre ”Star wars”-filmer.”

I december 2015 är det alltså dags och enligt Imdb (världens mest betydande filmlexikon online) ryktas det att samma uppsättning skådisar från den första filmen 1977 kommer att vara med. En del känner säkert igen Harrison Ford som fortsatte med en lysande karriär, Carrie Fisher som gick på halvfart och Mark Hamill som var den stora stjärnan i Star Wars-filmerna men senare som bäst fick göra röster till datorspel och animerade kortfilmer. Ja just det, han dök ju upp som skurk i den svenska filmen Hamilton mot Peter Stormare och Lena Olin. Känns lite konstigt men för själva filmhistorien logiskt att samma skådisar dyker upp igen. Någon har föreställt sig hur det kommer att se ut med denna bild.

Starwars7Något äldre, Princess Leia kanske inte kommer vara något sexobjekt längre, men helt klart intressant. Inte minst ur samlarsynpunkt eftersom jag helt nyligen läste på ett forum att de redan extremt höga priserna på samlarobjekt kommer öka drastiskt med denna nyhet. Vintage 1977-1985 i synnerhet. Bra, då har jag gjort åtskilliga bra affärer på sistone via auktionssajterna.

12

En Samlares Inomhusdag

I helgen besökte jag föräldrahemmet och då fick jag äntligen transportera hem Star Wars-samlingen till Hofors. Min fru är inte lika begeistrad i actionfigurer som jag och har väl gnisslat lite och suckat lite när dom kommit på tal. Eftersom det är ledigt idag från ishockey, det regnar ute och det är en perfekt dag för att ägna sig åt någon form av hobby överlag började jag titta igenom det hela.

st1Som med allt man blir lite uppslukad över så hamnar man på internet. Bland annat hade jag hört att vintage Star Wars inte längre var så eftertraktat eller hade något större värde. För skojs kull letade jag efter orginaluppsättningen av de ”goda”.

20131023_154053Fanns mycket riktigt på Tradera, men jag måste ha fått fel uppfattning om attraktionsvärdet.

R2D2I samma veva Googlade jag runt lite för att se hur andra samlares bestånd ser ut. Visade sig att den här samlingen håller mycket gott skick för att inte säga toppskick (som det kan bli utan Millenium Falcon, aldrig haft den). Ännu bättre att det finns specialister på att renovera och rekonda samlarobjekten på Leksaksdoktorn.se. Förstår inte varför dom kallar sig leksaksdoktorn eftersom det här absolut inte är några leksaker utan mer actionfigurer. Där fanns också möjligheten att få tag i ett par av de 3-4 som saknas för en fullt komplett samling också.

En Lördag

Fredagen må ha varit både studiefri och ishockeyfri, men lördagen var det icke. Förmiddagen spenderade jag tillsammans med kamraten i hockeyverkstaden där potentiella mirakel utförs.

a2Eftermiddagen blev det ändå en tur till ishallen för att se Hofors HC B möta ett smått legendariskt lag i en träningsmatch, HAIK Hockey. Det blev en målrik tillställning och faktiskt riktigt roligt att se Hofors även om det var för HAIKs skull jag egentligen kom. Ibland kan det vara ett av få sätt att få se nära och kära kan man säga.

a1Matchen slutade 8-3 och blev egentligen aldrig riktigt spännande. Finns en del bra spelare i B-laget dock. Efter en hård vecka var det enormt skönt att sjunka ner i soffan och titta på TV en stund med middagen fortfarande spännandes under bukmuskelaturen. Lördag blir en tidig kväll där det mest handlar om att ta igen förlorad sömn och slicka såren efter veckan. Hade glömt bort vilket slitage det kan bli när man arbetar med händerna faktiskt. Ni riktiga arbetare ska ha en stor eloge för det ni gör hela dagarna. Inte så lätt som det låter.

a3

Bygga Nytt Hus I Hofors?

Hofors är som bekant fantastiskt och här kan man bo extremt billigt i eget hus. Problemet är ju bara att husen allt som oftast är extremt gamla och några renoveringar verkar inte vara gjorda sedan ”glanstiden” på 70 och 80-talet. Det är överlag få nybyggnationer inbillar jag mig. Noterar dock att man säljer extremt fina tomter både vid sjön Edsken och uppe vid Hammardammen och visst är det trevligare att om man nu funderar på att skaffa hus, faktiskt från början kan påverka hur det skall se ut. Snubblade över en riktigt trevlig sida med funktioner som gör att man lätt kan drömma sig bort i husdrömmar och byggnation. Priserna var kanske det mest förvånande för jag har inbillat mig att det är extremt dyrt att sätta upp ett nytt hus. Sidan heter Movehome.se och där kan man bygga hus online med en mycket trevlig funktion där man själv designar utformandet med allt från färg på fasaden och tak till  vilka vitvaror och klinkers man skall ha i sin garderob. Själv leker jag med tanken att ett vinklat hus med pool måste vara fantastiskt. Givetvis tvåfärgat.

1Kök är svårt. Jag gillar att experimentera i köket och lägger kanske inte så stor vikt vid vilken färg allt ska ha, inser dock när jag håller på att designa att det är ganska bra att tänka efter. Satsar på något helt annat än det vanliga vita eller svarta. Att en fruktskål kan ha sådan betydelse till exempel.

2

Tämligen nöjd med resultatet och drar mig till minnes att jag en gång i tiden laddade ner ett program för att göra ungefär samma sak, bygga och designa hus, det var kul i ett par minuter innan jag insåg att det var på tok för komplicerat. Det här på Movehome.se betydligt lättare. Utvecklingen går framåt.