• Smygpremiär För Radio Hofors

    0 comments

  Det är lite av en smygpremiär för ett projekt som inte ens officiellt har startat. Jag och Daniel Thimerdal funderade lite hur man bäst kan sälja in idén och insåg att man förvisso kan presentera möjligheterna med att utveckla en egen radiokanal, med bild och prat, men den sanna passionen i hela ärendet ligger ju i att faktiskt höra hur det skulle kunna låta i etern runt vår kommun. Så därför presenterar vi Testsändning nummer 1. Man får nästan lite gåshud av hur bra det är 😀

 • Från Fantomen Till Axewitch – Serietidningarnas Underbara Värld

    0 comments

  Jag håller som bekant på med ett litet sidoprojekt sedan en tid där jag studerar tidsandan i serietidningar.

  Så mycket mer än en serietidning – Tidsdokumentation av högsta klass

  Invandringsdebatten 1974 – Från serietidningarnas värld

  Tidigt här på kvällskvisten hade jag tänkt tända grillen, ta en öl och slappna av eftersom jag blev klar en dag tidigare med veckans studieuppdrag. Tre minuter efter att jag tänt grillen och insett att inte ens med ett paraply skulle det här fungera, gav jag upp och färdigställde maten inomhus. Som efterrätt började jag bläddra i en hög med serietidningar som jag införskaffat på någon loppis men inte hunnit med att sortera in. Valet föll på Fantomen, nummer 26 från 1978. Själva serierna har jag på något sätt växt ifrån, men inte den tidsanda som återfinns på insändarsidorna.

  Fantomennr261978

  Här fastnade jag i synnerhet för den efterlysning en ung musiker tagit sig tid att skriva ned, posta ett gammeldags brev till Fantomenredaktionen och sedan antagligen fått vänta i månader innan det var hans tur att publiceras.

  Denny Printz

  Jag har sett många liknande insändare i serietidningar, men den här gången satte namnet mig i djupa funderingar. Kände jag inte igen det?

  Med teknikens underbara lösningar hade jag snart listat ut varför jag kände igen det och vad som egentligen hände med David Printz från den gamla Fantomentidningen. Han startade förmodligen ett band och kom senare att spela i 80-talsbandet Axewitch och senare i Sleazy Rose. Då var han 15 och idag har han hunnit blivit 51 år gammal. Självklart är jag nyfiken på att höra hur det gick mellan annonsen i Fantomen och Axewitch. Vi får se om jag kan få klarhet i det.

 • Helgläsning X 2

    0 comments

  Äsch nu är det helg så nu skall jag sluta tjata om politiken på flera dagar, Men innan det vill jag slå ett slag för en mycket bra artikel som analyserar valet i Hofors förra söndagen. Jonas HarryssonGD har varit i Hofors och kollat läget och detta är kanske den bästa artikeln jag läst om lokalpolitiken i Hofors på mycket länge. Snyting mot etablissemanget.

  Valdeltagandet i kommunvalet i Hofors steg med knappt två procent. Men bland de som röstade valde 27 procent att lägga sin röst på Sverigedemokraterna, Folkhemmet eller Hoforspartiet, det vill säga på partier som står utanför det politiska etablissemanget. Lägger man därtill blankrösterna och de strax över 1 400 personer som inte röstade alls så var det 45 procent som valde något annat än de ”gamla” riksdagspartierna.”

  Andra som GD möter i Hofors centrum några dagar efter valet tror att invandringen till Hofors har gjort att många sökt sig bort från de etablerade partierna. Mot det talar dock att Sverigedemokraterna ökade relativt lite i Hofors. Hoforspartiet, som inte har profilerat sig som invandringskritiskt, tycks ha satt stopp för en större SD-uppgång.”

  Det andra jag vill tipsa om hör hemma i en galax långt långt bort från Hofors men har ändå en absurd koppling. Jag vet inte om ni frekventa läsare uppfattat att det tillkommit en sida på Hoforsbloggen.

  Leksakshörnan

  Under leksakshörnan tänkte jag lyfta upp lite tankar och funderingar kring en växande marknad och intresse i stora delar av världen. Leksakssamlandet som blivit otroligt popluärt hos kanske i synnerhet min egen generation. Jag har inte svaret på varför, men från mitt eget perspektiv tänkte jag bjuda på bilder och text förknippat med det nyväckta intresset.

 • Årets Sista Nostalgirunda

    2 comments

  Igår spenderade jag ett antal timmar på att åka runt i närområdet på lite olika loppisar. Någon hade annonserat att det var sommarens sista öppetdagar så det gällde att passa på. På det första stället träffade jag en charmant dam som berättade om sin verksamhet och lokalerna hon huserade i. Vi kom genast in på marknadsföring, turism och lokalpolitik. Loppisar har ju blivit en otroligt populär aktivitet. Man vill strosa runt, titta på gamla saker som man minns och annat som man inte alls har någon erfarenhet av men som ändå är intressant. Det är ungefär som att gå på ett musem med gamla saker fast man kan köpa föremålen om man vill. Just i Gästrikland och i vår trakt finns åtskilliga loppisar. Kan man kalla sig ”Björnriket” eller ”Glasriket” så varför inte ”Loppisriket”?

  Här skulle man kunna sätta upp en webbsida med aktuella loppisar och auktioner, men även trycka en länskarta som pekar ut de permanenta loppisplatserna. En gemensam marknadsföring för hela länet eller ett par grannkommuner alltså. Vår, sommar och höst (ja även de vinteröppna ställena) skulle öka sin försäljning och få fler besökare och sidoaktiviteter som fika och andra sevärdheter lokalt skulle följa med på köpet. Billig investering med brutalt god utdelning vill jag påstå. Kan bli en realitet på ett par månader och färdigt inför nästa loppissäsong. För vår kommun alldeles ypperligt. En tanke jag tar med mig alltså.

   

  Mina egna fynd denna dag då? Ja det blev en hel del eftersom jag även arbetade lite på uppdrag av andra entusiaster i andra delar av landet. Det finns många olika slags samlare och kan man hjälpas åt att hitta rariteter är det bara bra.

  a1Till exempel lyckades jag förhandla till mig att köpa skyltningsmaterialet på ett ställe. En box att förvara sina leksaksbilar i från 1976. Det var dagens dyraste inköp poch slutade på 50 spänn efter lite förhandling. Värdet för en samlare ligger mellan 20 dollar och 80 dollar beroende på skick. Bra bytesobjekt för mig och kanske stor behållning för någon annan.

  a2

  Ett annat fynd som jag redan har spekulanter på trots att den är ganska sliten och saknar ett blåljus är denna bil från Corgi. Tillverkades 1976 och alla som känner till Batman eller ”Läderlappen” vet vem Jokern är. I sin glans dagar var det nog ett riktigt fräckt fordon får någon unge. Idag är det svårt att hitta fina exemplar och absult inte med orginalförpackningen som nedan.

  a3

  På ett annat ställe fann jag något intressant för 70 spänn. Köpte det inte, men var nyfiken på vad det kunde vara.

  b1

  Efter lite forumdiskussioner visade det sig vara ett ”Battle Zones Night Attack Micro Machines Military Playset” .

  b2

  Antagligen något som kom ut långt senare efter min egen barndom eftersom jag inte alls kände till det. Komplett kan man få allt från 29.69 dollar till 179.32 dollar. Själva värdet i många av dessa saker är alltså väldigt personligt. Ett annat exempel är dessa som jag köpte för 2 kronor styck.

  b3

  Jag samlar själv på Star Wars och dessa hade jag inte. Det är någon form av samlarsak från Kelloggs Frosties. För 2 spänn styck tyckte jag det var ett klipp och en rolig bisak till den ordinarie samlingen. Döm om min förvåning när jag eftersökte information om dessa och fann att i USA ville man ha 150 dollar för dessa. drygt 1063 svenska kronor.

  b5

  Ren galenskap alltså. Saknade man någon figur i Sverige kunde man enligt uppgifter bara ringa och få dem hemskickade gratis. Amerikanare verkar galna i huvudet i många avseenden.

  b4

  Ett annat fynd som följde med i ett enastående erbjudande att fylla en banankartong hur mycket man fick plats med för 15 spänn, var denna lilla väska. Inte heller där mitt eget intresse men det var enormt svårt att ens hitta saker som intresserade mig tillräckligt för att få följa med i kartongen. Ser ganska kul ut, var i gott skick och den får nog fruns systerson i present. En banankartong ja. I den blev det mest böcker, hittade bland annat en bok som avhandlade Karl XII som fältherre, Alexander Solsjenitsyns ”Den första kretsen”, aldrig öppnade från 1969 och 1966 års matrikel över de nordiska ländernas Tempelriddarorden. Mycket intressant eftersom det återfanns en hel del kommuninvånare från just Hofors också.

   

  Nog om leksaker och annat. Dagens stora behållning var en hel del gamla kokböcker med lustiga titlar.

  c1

  Boken om potatis, Gretas prisbelönta mat, Rätt med ättika och Mat ur burk. Alla från tiden då det fanns riktiga husmödrar och uppfinningsrikedomen för att spara på hushållskassan var enorm. Bara en sådan sak med ättika som knappt någon av dagens moderna kvinnor har kunskap om att använda. Och hur man skapar festmåltider av burkmat, ja det går nog över allas vårt förstånd, men tydligen fungerade det. Jag vill lyfta fram i synnerhet två av fynden mer.

  c2

  Den första för att det här med gamla tiders smörgåsbord gått förlorat. Förr i tiden, till och med under min egen barndom fanns det smörgåsbord överallt och det var inte förknippat med dagens julbord som många tror. Nej det var läckerheter på vita linnedukar och sockerdricka i 33 cl flaskor av glas. Grandliden i Storvik minns jag speciellt. Smöret var hyvlat så det såg ut som ostrullar och det misstaget gjorde man endast en gång. Sedan är det mycket fina illustrationer i häftet också.

  c3

  Något annat som man nästan aldrig mer ser är den svenska landgången. Ni vet ett underlag på vitt bröd och sedan godsaker staplat på hög ovanpå. Den här foldern fann jag stor förtjusning i.

  c4

  Massor med förslag på ”topping” och med den lilla finessen att man kunde vika ihop den för att få variationer. Har ni sett på maken va 😀

  c5

   

   

   

 • Dokumentärtips: Comic-Con

    0 comments

  Jag berättade för ett drygt år sedan om att en serietidning kan vara så mycket mer än just bara ett tidsfördriv i pappersform. Igår fick jag nöjet att se en riktigt underhållande dokumentär, ”Comic-con Episode IV: A Fans Hope”. Jag tror allvarligt inte jag både skrattat och blivit så rörd av en dokumentär på mycket länge. Åtminstone inte skrattat för jag såg ju också ”The Cove” och ”Blackfish” (hittar efter att jag publicerat detta inlägg en artikel om just Blackfish i Expressen) tidigare i år och där satt jag mest och önskade att alla vi människor på jorden kunde begå kollektivt självmord och låta de andra raserna på jorden leva ifred. Jag känner även i skrivande stund att något svart och ilsket reser sig i bröstkorgen när jag tänker på det, så jag skall inte gå in närmare på dessa två dokumentärer mer än att alla skulle se dem.

  Comic-con

  När det kommer till just serietidningar så är jag förvånad över hur många ungdomar som aldrig läser och vissa knappt känner till vad en serietidning kan göra. För ett par år sedan var jag tvungen att beskriva en serietidning ungefär som en laptop, fast en mer manuell sådan där man sköter sidbutena med sina egna fingrar för att få fram webbsidorna i följd. Serietidningar är typ det nästbästa det här livet har att erbjuda, för det ger en viss moral och etik i sina berättelser, möjligen ålderdomlig sådan eftersom det mesta handlar om svart och vitt (inte bara bokstavligt) och vad som är gott och ont. Man kan ju även driva skämtet långt som med Fantomen och låta honom skaffa trädkoja, fru, ungar och tama djur. Personligen upplever jag det som ett dråpslag mot den klassiska serien och jag slutade läsa när Fantomen plötsligt skulle byta blöjor och storhandla. Fantomen måste dessutom ha varit en av de allra första även som superhjälte att stanna hemma med barnen medans frun Diana åkte och arbetade för de Förenta Nationerna. Nåja kanske inte hela sanningen att det var enda orsaken, Fantomen och jag växte isär men än idag har jag alla gamla fina nummer kvar och kan uppskatta det som en samling där omslagen ger ljuva påminnelser om barndomen.

   

  Passion i samlandet kanske. För dokumentären Morgan Spurlock (Supersize Me) producerat handlar om ren och skär passion för superhjältar, serietidningar, dator och TV-spel och inte minst för alla filmerna som producerats genom åren på temat superhjältar eller science fiction. Människor vallfärdar i hundratusentals för att delta i konventet i San Diego. Comic-Con har allt i sina genrer och biljetterna säljer slut i år före. Man klär ut sig till sina idoler, njuter av samtal med de allra största filmstjärnorna, köper tidningar, filmer, spel och actionfigurer för miljoners miljoner dollars. Personligen kan jag identifiera mig i passionen många av människorna som visas upp även om det som vanligt går till nästan sjuklig överdrift i många fall. Man får även följa aspirerande serietecknars strävan efter att bli erkända, deras nederlag, uppgång och ett ungt par som träffades på konventet och sedan bestämmer sig för att fria inför Kevin Smith som själv är en återkommande gäst eller ”nörd” som han kallar sig. Är man inte intresserad av vare sig film, serietidningar eller datorspel ger dokumentären ändå mycket på grund av just passionen som jag tjatar om. Betygsmässigt får den 5 av 5 möjliga. Se den helt enkelt.

 • En Samlares Funderingar

    0 comments

  Den observante följaren av Hoforsbloggen kanske noterat att det inte bara är fiske, ishockey, lokalpolitik och sarkasm som är huvudintressena. Nej det ingår lite annat också som författandet, seriesamlandet och kanske just nu största intresset, gamla leksaker. Förutom att jag själv varit väldigt noga med mina egna saker så har jag gjort fantatiska fynd på sistone via både loppisar och auktionssidor. Upptäckte idag att det kanske blivit aningen för mycket och att samlandet på något sätt hamnat ur kontroll. Därför tog jag lite ledig tid till att titta hur andra samlare ordnat det för sig. Något sådant här skulle jag kunna tänka mig visar prylarna ganska bra och tar inte alltför stor plats.

  Display

  Samtidigt som det är en väldigt egoistisk hobby, så slog det mig att jag kanske skulle vilja visa upp den för andra. Och tänk om andra också kunde ha sina montrar på samma plats, ja det skulle ju bli lite som ett samlarmuseum. Vore inte det något för Hofors? Ett utrymme centralt eller längs Faluvägen, där lokala samlare kunde turas om med utställningar?

  Jag vet inte om det skulle fungera rent praktiskt, det blir ju en hyra och en del el som kanske inte dras ihop i brädrasket. Men en dagdröm kan man väl ändå få ha. Tills vidare funderar jag på att noggrant kategorisera och fotografera föremålen och visa upp i Hoforsbloggens bildarkiv. Det kommer nog ta sin tid, men kan vara vettigt ur många synpunkter. Bland annat att förevisa de föremål som jag vill sälja eller har dubletter av. Nåja, ytterligare ett projekt att grunna på.

 • Odla Majs

    0 comments

  Det tidigare inlägget hade naturligtvis en rubrik som var meningen att röra om lite. Den första responsen människor hade var ”Men vad i hellskotta sysslar han med nu?? ” Sen trillade poletten ner och de allra flesta verkar ha begripit syftet. Så kan det vara. Som vanligt när man skrivit något obehagligt så skall man följa upp med ett gulligt inlägg om husdjur eller annat trams. Jag väljer att ge ett trädgårdstips. Odla sötmajs. Det tar cirka två veckor från att fröerna är planterad tills ett resultat syns. Sedan går det fort. Bara det senaste dygnet har majsen växt två centimeter, och det är ju riktigt kul när man kan följa utvecklingen så snabbt. Förra året så fick vi höga fina plantor men ingen majs, i år är jag bättre förberedd på hur man skall hjälpa majsen på traven med pollinering.

  Majs

 • En Riktigt Livad Lördag…

    1 comment

  Efter en intensiv vecka med både det ena och det andra varvat med lite arbete var det tänkt att kvällen skulle vikas åt en helkväll på klubben ”Jag Får Spader”. Ikväll spelar nämligen Kory Clarke, Welfare och Drunken Autopilot. Men vid närmare eftertanke och en titt på arbetshögen som jag skjutit på en vecka, så bestämde jag mig för att tillbringa kvällen i hemmets lugna vrå. Jag hade nämligen en misstanke att det kunde blivit en och annan ”snurrdricka” intagen och då vet man ju hur det kan bli dagen efter. Kanske bra att jag tänkte efter före och kan ta tillvara även på söndagen till fullo. Insåg dock senare att det där med arbetsmoral en lördagskväll inte riktigt var min grej så jag började surfa runt bland mina favoritsidor och hamnade slutligen på Hjälte Samlar. Där hittar man alltid spännande saker och denna gång ett tips om hur man visar sin samling i displayskåp.

  Hjälte

   

 • Stillsammare Hobbyaktiviteter

    0 comments

  Betydligt stillsammare aktiviteter än fotboll som man kan ägna sig åt, är samlandet av specifika föremål. Som bekant har jag snöat in en del på just leksaker. En lagom tidskrävande hobby som man ägnar sig åt när man har tid att strosa runt på loppisar och antikaffärer. Ibland är man som säljare mycket medveten om värdet av sina varor, ibland inte, och ganska ofta har det inget annat värde än det nostalgiska. Men ett tydligt uppsving på föremål fråm 50, 60, 70 och 80 har jag noterat på samlarforum. För några veckor sedan fann jag den här.

  Stål

  Jag har i dagsläget ingen som helst aning vilken tillverkare den kommer ifrån. Men den är tung och charmig i sitt inte helt perfekta utförande. Om någon vet något så hör gärna av er. Kanske finns svaret i ett annat fynd jag gjort. I vilket fall så kommer ingen försöka sparka en i huvudet när man utövar denna hobby.

  Bok

 • Fin Elastolin

    0 comments

  En halvtimmes strosande på en loppmarknad gav mig senare kunskaper om Elastolin. Först antog jag det var ett speciellt material men det visade sig vara ett tyskt leksaksmärke med anor från tidigt 1900-tal. Kanske mest kända för detaljerade figurer av den tyska krigsmakten som dessa dagar antagligen inte skulle få säljas, dels på grund av den krigiska naturen och mycket på grund av man kanske inte vill se sina barn sitta och leka med sådant här.

  Hitlertoys

   

  Mitt eget loppisfynd som jag bestämde mig slå till för är förvisso också lite eller ganska mycket av en krigisk och människoutplånande karaktär. Som ni alla vet gick inte ursprungsbefolkningen i Nordamerika segrande ur historien. Fem kronor stycken och tretton till antalet.

  indianer

   

  Jag har funderat en hel vecka på om jag verkligen ville ha dessa och igår segrade habegäret ordentligt. Som tur var fanns de också kvar på loppisen. Lite robust vackra på något sätt. För en ynka tia följde även den här huskulissen med.

  Hus

   

  Minns att jag hade ett likadant som ung och det saknas ett par klisterlappar på byggnaden. Dock gav en diskussion på ett leksaksforum lösningen, en leksakssamlare har reproducerat nya klistermärken och det går alltså att återställa huset som det skall se ut om man nu vill. Det kan ju ta bort en del av charmen att veta att det sitter nyproducerat på gamla föremål. När jag dessutom letar information om Elastolinprodukterna inser jag att jag lekte med det mesta som ung. Redan då var det 30-40 år gammalt. Måste ha varit världens mest lyckligt lottade unge misstänker jag.

 • Fler Loppisfynd

    0 comments

  Det blev även en spontan söndagsloppis. Totalt tre platser som besöktes. Hade stora spenderarbrallorna på och gjorde av med ofattbara 30 kronor. För det fick jag flera fantastiska saker. Bland annat en handfull serietidningar från 70-talet i gott skick. Leksaker som numera är samlarföremål och det kändes nästan som om jag lurade säljaren när jag fick betala en krona stycket och sajter som Tradera och leksaksforum betraktar värdet till både en och flera hundra gånger om. Och det är väl så det skall vara. Att man kan göra fynd. Överlag är antikhandlare och loppisförsäljare så medvetna om vilket värde saker har och tar priser efter det.

  Fynd

   

  Man blir lätt biten av att gå omkring på loppisar. Ungefär som att gå på ett museum där man för en spottstyver kan ta med sig föremålen hem. Jag har ju tyvärr helt glömt bort tjusningen med det sedan jag sist eftersökte bra loppisar i området Hofors/Storvik/Sandviken etc. Idag får jag alltså ta en funderare över vilka föremål jag skall behålla och vilka jag själv säljer vidare. Trots att man skulle vilja äga allt, är det antagligen bäst att inrikta sig på det man verkligen vill samla på.

 • Från Grammofonstift Till Anarkistens Hemkokbok

    0 comments

  Fortsättning på inlägget innan så återvänder vi till herrmagasin, 80-tal och nostalgi. Det föll sig nämligen så under gårdagen att grammofonstiftet behagade avlida. Någonstans i mitt minne hade jag sett ett reservstift. Rimligen borde det ligga i en utav två lådor på vinden så jag satte igång att leta.

  d1

   

  Det blir lätt så när man tittar i gamla lådor att tiden flyter iväg. Fastnade i något tusental gamla fotografier, några gamla böcker och andra små tingestar som väckte minnen. Ett av de märkligaste fynden var dock en form av ”kokbok”.

  d2

   

  Minns att jag blev eld och lågor när jag såg reklamen för denna bok eller snarare lilla häfte i just en herrtidning. På den tiden fick man skicka in en summa med frimärken för att senare få ett svarskuvert med trycksaker. Exakt vad jag skulle ha den till är nog fortfarande en obesvarad fråga. Men det finns en del lustiga recept.

  d3

   

  På något sätt kan jag förstå att kokboken hamnade i en låda och föll i glömska. Inget ens mor skulle låta en baka eller koka i köket. När jag läser den idag undrar jag om det orsakade en hel del händer och fingrar bortsprängda av andra ynglingar som testade recepten.

  d4

 • Foto & Bild: Två Säsonger Med Hofors HC

    0 comments

  Ishockeysäsongen är som bekant slut och när jag nu sitter och sammanfattar den här perioden med två säsonger i Hofors HC är det med hjälp av 2466 bilder och nästan 9GB videoklipp. Väcker många roliga minnen till liv och exakt vad jag skall göra med allt detta återstår att se. En tanke var att både mina och Isabelle Sandgrens bilder skulle utgöra grunden för en hyfsad fotoutställning för de ishockeyintresserade senare. Kanske även för människor som bara njuter av ögonblicksbilder.  Isabelle har fotograferat otroligt mycket på isen och jag mest på sidan eller ”bakom” isen. En del av dessa 2466 bilder kan ni nu se i Hoforsbloggens fotoalbum här.

  HHC

   

  Det finns en hel del bilder som jag är extra stolt över att ha fångat, andra med sämre kvalitét, men alla är i stort sett ögonblicksbilder från en verksamhet som inte enbart är den publiken får se på isen, det vill säga tre gånger tjugo minuters stångande med motståndare.

  1 2 3 4

 • Svensk Film: Star Wars – Threads of Destiny (2014)

    0 comments

  Lite på samma tema som inlägget innan handlar det om film och saker man inte hade en aning om. Denna morgon snubblar jag bokstavligen över något helt fantastiskt. En ny Star Wars-film, den är gjord i Sverige, gjord på en budget av 6000 dollar, har en ”ekonomisk journalist”  i huvudrollen och den är gjord i Sverige. Ja just det i Sverige.

  Produktionen har tagit 9 år och är inte en officiell uppföljare till de ursprungliga filmerna, den får mer betraktas som en hyllning av beundrare och anhängare till George Lucas fantastiska filmer (sex i skrivande stund men snart sju).

  SWfan

   

  Det märks att dessa Star Wars-fantaster lagt ner sin själ i arbetet. Mer om produktionen återfinns under denna länk. Den 110 minuter långa filmen har engagerat massor av människor med expertis inom områden som specialeffekter och ljud. Skådespelarna är glada amatörer och en av huvudrollerna innehas av ekonomijournalisten Carolina Neurath. Någon recension kan jag inte bjuda på just idag, men glädjande nog, kan alla som har intresset se filmen i sin helhet här.

  Det är bara att plocka fram popcornhinken och bänka er.

 • Fynd I En Pappkartong Betydligt Värdefullare Än Anat

    0 comments

  Som frekvent följare av Hoforsbloggen så har det nog inte undgått någon att samlarintresset för klassiska leksaker eller ”Actionfigurer” vilket låter häftigare, har återupptagits på äldre dagar. Det är något med Star Wars helt enkelt. Intresset har därför fått mig att söka upp diverse forum och diskussionstrådar fär äldre samlarobjekt (Ja leksaker då!). En smått obegriplig värld med entusiaster snudd på värre än vinsnobbar och frimärkssamlare. Man vet oftast allt om sina prylar. Vem som gjorde dem, hur de såldes och vad det nostalgiska värdet på föremålen skulle kunna vara. Igår slog det mig att visst hade jag sett några märkliga figurer i en låda. Fotade och lade ut det på ett leksaksforum.

  CC!

   

  Det visade sig ganska snart att vad jag betraktade som skräp tydligen var mycket ovanliga och eftertraktade samlarföremål. Se där. Vem hade kunnat ana det. Så ovanliga att knappt Google kunde ge ledtrådar vad det var exakt. Slutligen hittade jag en sida som kunde avslöja att det var tidigt 80-tal, en produkt som inte alls såldes i stor omfattning, inte alls i USA där dom verkligen är eftertraktade.

  CC

   

  Jag fick dessutom genast en amerikan som ville köpa föremålen för några hundra dollar. Blev lite avvaktsam och tänker att det här måste jag nog gå till botten med. Värdet är antagligen större än vad som erbjudits. Så tänk på det alla ni som rensar ur era garderober och kastar saker. Av två viktiga skäl skall man alltid ta en eller två funderare. Det kan ha ett värde för någon, det kan faktiskt vara så att bara för att det är gammalt är det inte obrukbart. Miljömässig vinst dessutom.

 • Ordning & Reda

    0 comments

  Jag har en förkärlek för att organisera och strukturera av någon outgrundlig anledning. Var sak på sin plats med viss modifikation. Länge hade jag gått och irriterat mig på att aldrig hitta just den där filmen som jag ville ha när jag ville ha den. Under söndagen tog jag tag i det hela och började inventera vad jag egentligen samlat på mig genom åren. Det finns säkerligen många olika varianter av onlinesystem för att lägga in sina filmer, men jag valde den första och hyggligt bästa på Minhembio.com. Efter drygt fem timmars arbete kunde jag konstatera att jag hade flertalet dubletter av många filmer. Hela tre uppsättningar av Stieg Larssons triologi. Även både två och tre varianter av samma film när det kom till Harry Potter. Minimala skillnader i omslag och versioner, men samma film. Jag är inte ens speciellt förtjust i Harry Potter.

  20140203_102908

   

  Till slut hade jag fått ordning på saker och ting och hittade massor av guldkorn. 804 filmer och DVD-boxar totalt vilket var något mindre än vad jag kunde minnas från förra räkningen för några år sedan.

 • Hoforsbloggen På Facebook

    0 comments

  En bekant påpekade denna morgon att ”Jag hittar inte Hoforsbloggen på Facebook”. Då slog det mig att nej, det kan ju ingen göra för sidan har ju faktiskt inte skapats. Allt är ju bara några knapptryckningar iväg så nu finns den alltså.

  FBHBMärkligt nog har jag inte haft en tanke på att det kunde vara en bra idé. Kanske blir det lättare att diskutera vissa ämnen och få uppslag till nya inlägg. Inte minst snabbare uppdateringar när man är på språng så att säga.

   

 • Hofors Bästa Pepparkakshus?

    0 comments

  På kommunens hemsida finner jag en underhållande tävling gällande pepparkakshus. Även om den officiella hemsidan för kommunen borde ägna sig åt annat, är det faktiskt en rolig idé. Med relativt enkla förändringar kanske sidan skulle dra till sig fler besökare och därmed enklare kunna förmedla nyheter och information, men det är ett helt annat ärende. I det här fallet har Petreskolans ”Nior” tillverkat pepparkakshus och nu kan alla rösta på sin favorit.

  PepparkakshusMan kan rösta på 18 olika alternativ, mer eller mindre kreativa och fantasifulla utformningar. Som det klassiska bidraget i nummer 1 eller det mer introverta bidraget nummer 2. Bidrag 17 har möjligen missförstått uppgiften med hus och tillverkat en robotliknande pepparkakstomte, men pluspoäng för kreativt tänkande i annat fall. Vilken är er favorit?

   

 • Star Wars Episode VII – En God Affär

    0 comments

  För några veckor sedan lyfte jag upp ett gammalt intresse som nyfött. Som alltid fortsätter jag hävda att ingenting är en slump utan allt har ett samband. Varför dök detta pånyttfödda intresse upp då? Varför har jag av någon outgrundlig anledning spenderat de senaste veckorna till att jaga samlarobjekt på Tradera och e-bay? Tja svaret fick jag serverat i Gefle Dagblad idag.

  ”- Vi är lyckliga över att kunna meddela det officiella datumet då ”Star wars episod sju” släpps, sade Allan Horn, ordförande i Walt Disney Studios som köpte ”Star wars”-skaparen George Lucas bolag Lucasfilm förra året och har lovat att producera minst tre ”Star wars”-filmer.”

  I december 2015 är det alltså dags och enligt Imdb (världens mest betydande filmlexikon online) ryktas det att samma uppsättning skådisar från den första filmen 1977 kommer att vara med. En del känner säkert igen Harrison Ford som fortsatte med en lysande karriär, Carrie Fisher som gick på halvfart och Mark Hamill som var den stora stjärnan i Star Wars-filmerna men senare som bäst fick göra röster till datorspel och animerade kortfilmer. Ja just det, han dök ju upp som skurk i den svenska filmen Hamilton mot Peter Stormare och Lena Olin. Känns lite konstigt men för själva filmhistorien logiskt att samma skådisar dyker upp igen. Någon har föreställt sig hur det kommer att se ut med denna bild.

  Starwars7Något äldre, Princess Leia kanske inte kommer vara något sexobjekt längre, men helt klart intressant. Inte minst ur samlarsynpunkt eftersom jag helt nyligen läste på ett forum att de redan extremt höga priserna på samlarobjekt kommer öka drastiskt med denna nyhet. Vintage 1977-1985 i synnerhet. Bra, då har jag gjort åtskilliga bra affärer på sistone via auktionssajterna.

  12

 • En Samlares Inomhusdag

    0 comments

  I helgen besökte jag föräldrahemmet och då fick jag äntligen transportera hem Star Wars-samlingen till Hofors. Min fru är inte lika begeistrad i actionfigurer som jag och har väl gnisslat lite och suckat lite när dom kommit på tal. Eftersom det är ledigt idag från ishockey, det regnar ute och det är en perfekt dag för att ägna sig åt någon form av hobby överlag började jag titta igenom det hela.

  st1Som med allt man blir lite uppslukad över så hamnar man på internet. Bland annat hade jag hört att vintage Star Wars inte längre var så eftertraktat eller hade något större värde. För skojs kull letade jag efter orginaluppsättningen av de ”goda”.

  20131023_154053Fanns mycket riktigt på Tradera, men jag måste ha fått fel uppfattning om attraktionsvärdet.

  R2D2I samma veva Googlade jag runt lite för att se hur andra samlares bestånd ser ut. Visade sig att den här samlingen håller mycket gott skick för att inte säga toppskick (som det kan bli utan Millenium Falcon, aldrig haft den). Ännu bättre att det finns specialister på att renovera och rekonda samlarobjekten på Leksaksdoktorn.se. Förstår inte varför dom kallar sig leksaksdoktorn eftersom det här absolut inte är några leksaker utan mer actionfigurer. Där fanns också möjligheten att få tag i ett par av de 3-4 som saknas för en fullt komplett samling också.

 • En Lördag

    0 comments

  Fredagen må ha varit både studiefri och ishockeyfri, men lördagen var det icke. Förmiddagen spenderade jag tillsammans med kamraten i hockeyverkstaden där potentiella mirakel utförs.

  a2Eftermiddagen blev det ändå en tur till ishallen för att se Hofors HC B möta ett smått legendariskt lag i en träningsmatch, HAIK Hockey. Det blev en målrik tillställning och faktiskt riktigt roligt att se Hofors även om det var för HAIKs skull jag egentligen kom. Ibland kan det vara ett av få sätt att få se nära och kära kan man säga.

  a1Matchen slutade 8-3 och blev egentligen aldrig riktigt spännande. Finns en del bra spelare i B-laget dock. Efter en hård vecka var det enormt skönt att sjunka ner i soffan och titta på TV en stund med middagen fortfarande spännandes under bukmuskelaturen. Lördag blir en tidig kväll där det mest handlar om att ta igen förlorad sömn och slicka såren efter veckan. Hade glömt bort vilket slitage det kan bli när man arbetar med händerna faktiskt. Ni riktiga arbetare ska ha en stor eloge för det ni gör hela dagarna. Inte så lätt som det låter.

  a3

 • Bygga Nytt Hus I Hofors?

    0 comments

  Hofors är som bekant fantastiskt och här kan man bo extremt billigt i eget hus. Problemet är ju bara att husen allt som oftast är extremt gamla och några renoveringar verkar inte vara gjorda sedan ”glanstiden” på 70 och 80-talet. Det är överlag få nybyggnationer inbillar jag mig. Noterar dock att man säljer extremt fina tomter både vid sjön Edsken och uppe vid Hammardammen och visst är det trevligare att om man nu funderar på att skaffa hus, faktiskt från början kan påverka hur det skall se ut. Snubblade över en riktigt trevlig sida med funktioner som gör att man lätt kan drömma sig bort i husdrömmar och byggnation. Priserna var kanske det mest förvånande för jag har inbillat mig att det är extremt dyrt att sätta upp ett nytt hus. Sidan heter Movehome.se och där kan man bygga hus online med en mycket trevlig funktion där man själv designar utformandet med allt från färg på fasaden och tak till  vilka vitvaror och klinkers man skall ha i sin garderob. Själv leker jag med tanken att ett vinklat hus med pool måste vara fantastiskt. Givetvis tvåfärgat.

  1Kök är svårt. Jag gillar att experimentera i köket och lägger kanske inte så stor vikt vid vilken färg allt ska ha, inser dock när jag håller på att designa att det är ganska bra att tänka efter. Satsar på något helt annat än det vanliga vita eller svarta. Att en fruktskål kan ha sådan betydelse till exempel.

  2

  Tämligen nöjd med resultatet och drar mig till minnes att jag en gång i tiden laddade ner ett program för att göra ungefär samma sak, bygga och designa hus, det var kul i ett par minuter innan jag insåg att det var på tok för komplicerat. Det här på Movehome.se betydligt lättare. Utvecklingen går framåt.

 • Professionell Hjälp Eftersökes!

    6 comments

  Någon läsare kanske kan hjälpa mig med ett litet problem. Jag försöker putsa upp gamla klassiska beten som åldrats rejält och blivit mer svart än glänsande och fisktilldragande.

  20130820_110855

  Testa med aceton, rödsprit och svinto. Måste finnas ett enklare sätt eller är det blästring som gäller? Vore ju synd att pensionera bara för att det är lite missfärgningar.

 • Hoforsbloggen Ernstar Till Det & Reflekterar Över Sommarglögg

    1 comment

  Även om vinden stundtals tilltog under gårdagen var det en fantastiskt härlig dag i många avseenden. Kände mig smått sommarlyrisk och helt klart inspirerad av ”Sommar-Ernst” på TV4. Istället för att sätta sig på sjön sprang jag omkring i sandalerna och pysslade. Ja just det, pysslade på samma sätt som bara Ernst egentligen kan. Flyttade saker, arrangerade prylar och kände mig ganska nöjd med resultatet om än obekväm i rollen som en person med öga för de små inredningsdetaljerna.

  c1 Efter att ha drivit det hela en smula väl långt genom att försöka tillverka en dörrstopp, såga mig i två fingrar, få sågspån i ett av såren förbannade jag Ernst och hans ”följa fibrernas riktning” när man snickrar. Som ni frekventa läsare vet, är snickerier och praktiskt arbete med sådant inte min starka grej. Det har inte blivit bättre med åren. Viljan finns där men misstagen fler än de lyckade resultaten helt enkelt. Lusten att småpyssla i det behagliga vädret avtog dock inte, men jag bytte inspirationskälla till Leila, ni vet hon som bakar och pysslar i köket, även hon på TV4 och dess systerkanaler. Rabarbersaft på knappa timmen? Javisst det måste man ju testa.

  c2

  Löpte amok med kniven utan att skära mig. En del saker är mer naturliga att hantera än andra. Fogsvansar och knivar är relativt långt ifrån varandra. Receptet var så enkelt att jag minns det i huvudet även denna morgon. Samla in cirka ett kilo rabarberstjälkar. Finhacka dessa (fann en ny favoritkniv i köket för ändamålet, kändes som man inte ville sluta hacka saker).

  c3Sätt på en kastrull på spisen med 1.5 liter vatten.

  c4Slå i de hackade rabarberna och låt det koka upp. 15 minuter ska det stå och koka utan att röras om (stod så i receptet).

  c5När tidtagaruret ljuder ”piip piip piip” är det dags att ta av kastrullen från plattan och sila bort rabarberresterna.

  c6Såg lite osmakligt ut, ungefär som något man kräks upp och doftade lite halvmysko. Med vätskan separerat från rabarberna slår man i 4.5 dl socker och saften från en citron.

  c7Låter det hela koka upp på nytt och även om det inte stod i receptet att det var förbjudet att röra om så tänkte jag att det kanske var bäst att göra det ändå. Så snart det kokat upp, sockret löst upp sig började det se skapligt ut.

  c8Sedan låter man det stå och svalna och slår upp det på en trevlig flaska eller liknande.

  c9Nu fick vi besök samtidigt som saften var klar och ännu inte riktigt avkyld, blandade ändå med 1/3 saft och 2/3 vatten samt en hel del is och bjöd för provsmakning. Resultatet blev att ena barnet sade ”Hämta något annat att dricka” och övriga tyckte det var okej men inte en superupplevelse. Viktigt är alltså att låta det svalna ordentligt, ljummen rabarbersaft som nyss kommit av spisen är inte direkt det man vill släcka törsten med ens en sommardag. Men när den fått stå till sig över natten var smakupplevelsen helt annorlunda. Faktiskt mer än drickbar och jag tänker på glögg mitt i sommaren. Lingonglöggen var ju fruktansvärt god, till och med att lagra 2-3 år. Rabarberglögg skulle kunna fungera det med, varm som kall. Sedan finns det ju andra tillverkningsmetoder av rabarbersaft som tar längre tid men ger ett bättre resultat.

 • Lite Om Överlevnadsattrialjer & Amatörmässig Egenvård

    0 comments

  Strax innan sänggåendet och letande efter lite kvällslektyr fann jag en kär gammal vän från 1979. Under en hög med andra världskrigshistoria låg den väl lästa och tummade boken som antagligen lästes mer frekvent än Fantomentidningarna.

  d1I ”Konsten att överleva” fanns allt en liten äventyrare kunde behöva. Hur man orienterade sig om man gått vilse, hur man byggde ett schysst läger, hur man satte upp kaninfällor, renade vatten och använde en heliograf.

  d2Jag minns speciellt hur jag under två veckors tid gick och mantrade ”S-F-H-V-F”, själva formeln för överlevnad, men fortfarande idag inte kan förklara den exakta innebörden. Det har skett en hel del sedan den boken kom ut och idag är de förväntade farorna av helt annan art än då. Det har nästan blivit lite av en folkrörelse att vara beredd för alla eventuella händelser i katastrofväg. Fler och fler, till och med i Sverige packar och har en väska redo för överlevnad. Så kallade ”BOB-väskor”. Det står för ”Bug out bag” och innebär ungefär fritt översatt en dra så fort du kan väska. Ett exempel på sådan finns här. 1979 så var det helt andra saker man tänkte sig behöva. Kan tycka det är lite sådär naivt gulligt att se hur jag ringade in avklarade moment på checklistan i boken men hoppade över visselpipa. Var får en 9-åring tag i en riktig visselpipa?

  d3Det hette ”SOS-ask” och var tänkt att återfinnas i vänster benficka (den högra alltid vikt åt försvarets första förband”. Asken låg eller snarare ligger fortfarande på det experimentala stadiet, för den blev aldrig riktigt klar. Allt föll med den där visselpipan och när jag väl fick en riktig visselpipa hade tankarna på överlevnad så smått börjat avta. Det gjordes försök under de följande åren men det var alltid en fråga om innehållet och om det verkligen skulle behövas. Ett tag var tanken att en sådan där gammal matlåda i metall som alla hade med sig till jobbet skulle kunna innehålla allt man ville ha och kunde behöva och lite till. Den skulle ju i nödfall kunna användas som kokkärl. Tyvärr gavs den tanken upp eftersom den omöjligen kunde få plats i en benficka och blev ganska tung. Jag menar om det fanns mer utrymme kunde ju ett par chokladbitar vara bra att ha, om man äter choklad kanske man vill läsa något så jag skar ut sidor ur serietidningar som jag uppskattade speciellt. Locket gick heller inte att stänga när jag försökte stoppa ned en juiceförpackning i lådan. Dessutom var det mer fiskeutrustning än vad som rekomenderades. Olika krokstorlekar, dimensioner av fiskelina och kunde det inte vara bra med en tång om man skulle fiska?

   

  Senare i livet har jag förvisso inte råkat ut för den typen av överlevnad som beskrivs i boken, men haft anledning att då och då fundera över temat. 1982 kom en betydelsefull film med Sylvester Stallone, First Blood som förändrade hela tänkandet med en liten överlevnadsask i fickan. Även om jag räknar med att alla sett den så kanske de yngre läsarna inte riktigt förstår betydelsen av den här:

  RamboAllt man tänkas skulle kunna behöva fanns i skaftet där det praktiskt nog även satt en kompass. Jag tror inte jag träffat någon som inte ägt en sådan här av det manliga könet. Hobbex storsäljare ”Rambo-kniven”. Praktiskt var den inte, men den boostade egot rejält. Sågvajern sprack, kniven var slö och när man tömt ur innehållet ur skaftet var det omöjligt att få tillbaka. Dessutom lossnade bladet i 10 fall av 10 och med god tur kanske funktionen med att trä kniven på ett skaft och använda det som stickvapen vara den enda egentliga man kunde praktisera. En blek kopia som inte alls levde upp till orginalet.

   

  Men filmen hade en annan större betydelse för ämnet överlevnad. Under en flyktscen plockar nämligen huvudrollsinnehavaren upp saker han hittar på vägen. Ett snöre och gammal bilklädsel blir kläder. Det har nog haft den största betydelsen. Där lärde man sig att det man behöver nödvändigtvis inte får plats i en plåtask i fickan eller i skaftet på en kniv. Det gäller att ha ögonen öppna för andra saker som ligger och skrotar på marken. En spik, ett snöre, en tom plastflaska är betydligt bättre saker att ha med sig. Filmen hade inte blivit så lyckad om Rambo sprungit omkring och skramlat med en liten låda full av små saker. Viktig lärdom i ämnet är alltså: Ha ögonen öppna på vad som finns runt dig.

   

  En annan lärdom är att man inte skall låta sig inspireras helt av filmer. Jag har nämnt det tidigare i bloggen, hur jag av någon outgrundlig anledning fick för mig att efterlikna Rambo när han syr ihop sig själv. Det finns en anledning till att läkare spenderar så mycket tid på att studera. Mest för att det skall bli riktigt. I det här fallet tänkte jag inte alls på att det kan vara bra att ha nerver och annat på plats innan man syr ihop. Sitter nu som en knöl ovanför brodyren och det är en viss avsaknad av känsel i den undre delen av fingret. Men en läkare som tittade på det tyckte det var ett bra jobb trots allt men gav förmaningar att jag inte skall ägna mig åt den där formen av sy(sselsättning).

  d6 Ni kanske minns att jag i vintras testade det på nytt, fast den här gången på ett annat objekt. Vi får anse att även där har jag lärt mig något om hur man agerar i nödsituationer.

  112