Politisk Framgång & Folkrörelser Är Som En Kväll För En Ståuppkomiker

Denna frostiga morgon värmer både kaffe och senaste upplagan av Dagens Samhälle. Man har nämligen ett mittuppslag som är helt i min smak. Med stor rubrik skriver man att ”Valstugorna tar det digitala klivet 2018”, och i korthet är det gamla nyheter för Hofors eftersom Hoforspartiet redan gjorde det för inför valet 2014, men först nu verkar omvärlden på riktigt ha begripit betydelsen. Flera av de andra partierna lokalt har anammat idén, men om de når samma framgång betvivlar jag faktiskt. Verktygen finns ju helt gratis, Facebook, Twitter, Instagram med flera. Bilder, filmklipp och kortare men tydligare budskap om politikens innehåll är nyckeln till framgång för att nå de yngre väljarna, självklart att hitta rätta ingångsläget och sedan hålla igång showen med tillräcklig fart och intresse för att nå hela vägen fram. Lite kan man jämföra det med en ståuppkomiker, som om den inte lyckas pejla av publiken, komma med rätt punchlines vid rätt tillfällen, riskerar att förintas totalt när den står på scenen och allt färre skrattar och istället plockar upp sina mobiltelefoner och roar sig på annat sätt. Rätt utfört så kommer de flesta av er förtrollas och trots goda intentioner, bli förledda. Personligen blev jag mycket intresserad redan några år före valet 2014, efter att ha läst boken som jag bloggade om 2013.

Vi manipuleras hela tiden, dagarna i ända på olika sätt. Jag skulle kunna dra upp åtskilliga exempel, men skall hålla det kort med två. Många kommer inte gilla att höra det här, men fundera över det och ni kommer att inse att det finns en logik i det. Det fanns många orsaker till att Adolf Hitler kom till makten. Tidsandan+karaktären+behovet av förnyelse. Med mastigt inramade offentliga scenshower var det få som inte rycktes med och köpte i princip allt som sades och gjordes inledningsvis. Herr Hitler var en visionär och även om vi kan utläsa av historien hur det hela gick helt galet sen, så ska ingen ta ifrån honom att hans tajming var perfekt. Som med allt har vi människor en tendens att förr eller senare driva saker för långt. Som när ståupparen raljerar i 25 av sina 30 minuter på scenen och har publiken med sig, men precis innan den skall binda ihop säcken och kalla det en lyckad kväll, av ren hybris drar det där skämtet som man absolut inte hade tänkt igenom och istället för att roa publiken förolämpar på ett sådant sätt att det tar tvärstopp. Med stor modifikation det som egentligen hände med Hitler också fast i aningen vidrigare former.

Människor har också en tendens att drabbas av masspsykos. Vare sig det gäller politik, sport, byskvaller eller annat. Börjar strömmen röra sig så följer många med rent instinktivt. Vi har sett det ske i samband med demonstrationer eller en REA hos en attraktiv affär. Och det är i exakt den stunden som det blir riktigt intressant, om man kan behärska vågrörelserna för att föra det fram till ett önskat resultat.

Det andra exemplet är högst lokalt och också mycket tydligt. Musikhjälpens insamling 2016 där en blygsam idé under namnet ”Med kärlek från Hofors” växte till ett monster där många liknande fenomen som när Hitler tog makten utspelade sig. ”Men vänta nu, nu får du väl ändå ge dig” tänker en och annan nu. Det var ett mycket godhjärtat initiativ, men i efterhand när jag funderar över det så hade initiativtagarna kunnat sagt att ”Nu samlas vi och tänder eld på kommunhuset” och många följare hade faktiskt deltagit. Så starkt kan ett budskap få människor att agera även om syftet är något helt annat. Den som tvivlar på vad jag nyss skrivit kan ta sig en titt i den avsedda Facebookgruppen och studera inläggen som kom efter att insamlingen avslutats och flertalet människor drabbades av posttraumatisk stress. Man ville verkligen inte att den där underbara känslan som gav deras liv en mening skulle ta slut, så man försökte starta nya insamlingar, nya aktiviteter att vara delaktiga i, men det föll plats eftersom de allra flesta faktiskt nu var utmattade efter den totala ansträgningen. Besvikelse inföll. Frågor ställdes. ”Varför vill ingen delta i min insamling med samma kraft som den till Musikhjälpen?”. Initiativtagarna prickade exakt rätt, troligen oavsiktligt och inte lika planerat som diktatorn i exempel ett. Men med samma resultat, att få folket med sig för ädla eller andra syften. Detta år tror jag inte att vi kommer få se samma hysteriska nivåer (synd för årets syfte är om än ännu viktigare än föregående års).

Vad i herrans namn har då rubriken för koppling till allt det här?

Mjo, den andra artikeln i mittuppslaget beskriver satirsajten Umeå, meme-huvudstad 2018. ”Meme är bilder eller filmer med ett budskap som sprids vidare på sociala medier”. På just den här sidan riktar man in sig på personer vid makten i Umeå, lokala företeelser, politiska omdiskuterade beslut och gör politisk satir av det. Som med allt så finner inte alla det roligt. Ett exempel från sidan som verkligen kan sägas vara en skiljedelare.

Ganska grovt att kalla något inavlat, men det är även en term som många av Hoforsborna också använt om vår egen politiska situation. En del tycker det är träffsäkert rätt, andra uppenbarligen förolämpande. Ett annat exempel:

Nu känner jag inte riktigt till vad Umeå kommun ägnat sig åt som fått den här bilden att bli mycket gillad. Men även här går det att överföra till vår egen kommun. Minns ni ”myrsloken” utanför Bergsmannen eller det pågående gnisslet om Hagaparkens växthus? Lite så är det även med obekväma politiska beslut, det genomförs och människor som varit upprörda glömmer bort det eller tappar intresset. Men då och då så slår vissa fenomen igenom, och människor ägnar hela sin uppmärksamhet åt att vänta på det ”avslutande skämtet” som ståupparen arbetat sig fram emot. Som Hoforspartiet, Hoforsbloggen, Med kärlek från Hofors mfl faktiskt liknande fenomen. Skämtsidan från Umeå utsågs av tidningen Folkbladets läsare till ”Viktigaste opinionsbildaren i Umeå” i en omröstning.

Kanske har jag nu avslöjat en mycket god strategi för att få uppmärksamhet och vidare framgångar genom att fånga människors intresse, men det är som jag skrev inledningsvis att nästa års val kommer att få den som kan arbeta på samma sätt via de sociala verktygens plattformar med bilder och video, att skörda stora framgångar. Det räcker dock inte enbart med den kunskapen, det handlar också om att göra det i exakt rätt tid, vid rätt tillfälle och ”manipulera” väljarna till masshysteri och sedan styra strömmen mot önskat resultat. Skicklighet eller ren och skär slump, det är omtvistat.

Odla Cannabis I Hagaparken

God morgon allihop!

Regnet faller och det gjorde den tidiga morgonpromenaden till en smått obehaglig upplevelse faktiskt. Nu har vi kanske lite tur eftersom det skulle bli betydligt mer väder ut mot Gävlekusten, så än en gång får vi glädjas åt att vi bor på en fantastisk plats även vädermässigt. När jag så gick omkring denna morgon och andades in kall och våt luft, och funderade om detta var det sista året som man får uppleva Hagaparken på just det här sättet, drog jag mig till minnes en artikel som jag läste under gårdagen, men där poletten inte trillade ner innan idag. Arbetarbladet rapporterade nämligen om en ”Hoforsbo som åtalas för knarkodling”. Nu vet jag att det finns en ganska aktiv debatt om huruvida cannabis ska betraktas som enbart ”knark”. (Jag tror jag skall försöka få till ett gästinlägg lite senare om det här av en person som varit lite i ropet nationellt på sistone för den frågan).

Men när jag så gick där och tänkte på cannabis och Hagaparken så tänkte jag givetvis tillbaka på när Hofors egen Moderat Alf Persson och Riksdagsmannen Lars Beckman filmade ett resonemang och lade ut på socialamedier. Hela klippet kan ni se under denna länk. Det där med ”exotiska kryddor” blev ju lite av ett stående skämt under en period efter att klippet spridits. Det förargade också en hel del majoritetspolitiker och tjänstemän som tyckte att Beckman och Persson sluddrade i nattmössan. Själv uppskattade jag verkligen inlägget i den dåvarande debatten eftersom det var roligt helt enkelt. Kanske överdrivet, men fortfarande riktigt roligt.

Nu när jag då läser att ett åtal väntar den kreative Hoforsbon så funderar jag givetvis över det här med straff och påföljder. Samhället vill ju återanpassa människor som man anser vara kriminella så att de blir goda samhällsmedborgare igen. Här har vi ju ett lysande tillfälle att anställa en kunnig och driftig person för det kommande växthusprojektet. Dessutom göra det med en förväntat god vinst. Visst bygg växthusen, odla lite tomater eller gurka, men ägna överdelen av projektet till cannabis. Där snackar vi exotiska växter med säkra vinstmarginaler….

Okej nu vet jag att många sitter och funderar om det slagit runt helt i huvudet på mig. Må så vara, men det går inte att stoppa under stol med att det skullebringa inkomster och att det faktiskt involverar Läkemedelsverket. Varför spendera miljoner för att plocka fram några ruttna gamla tomater eller sunkig gurka när man på allvar kan skapa en ny exportindustri som hjälper människor med svåra plågor? Man bör kanske tänka lite bredare här och utmana lagar och regler.

 

Pokemonjägare Förstör Gräsmattor

Personligen trodde jag att det här med Pokemonjakt bara var en fluga förra året då hundratals jägare i varierad ålder sågs röra sig på både egendomliga platser och tidpunkter. Jag hade inte kunnat ha mer fel, för på sistone så har jag stött ihop med många människor som går och stirrar ned i sin mobiltelefon och upplevs lätt förvirrade både i centrala Hofors men även i dess utkanter. För den som inte riktigt vet vad det här med Pokemon Go är så finns det en utförligare förklaring under denna länk. I korthet så sitter man inte fast framför en dator utan tvingas röra på sig för att spelet skall kunna utvecklas vidare. Mycket positivt för i synnerhet unga människor som har en tendens att sitta fast framför en skärm hemma och därmed utveckla direkta hälsorisker när både sömn och näringsintag rubbas.

Nu har det dock börjat härskna till bland en del hus och markägare. Det positiva med att barn, ungdomar och vuxna rör sig ute tillsammans har fått smolk i bägaren av vuxna som tyvärr är för lata för att använda benen till jakten på dessa underliga figurer. Naturligtvis vore det en helt annan sak om man hade någon form av funktionshinder som kanske krävde deltagande med ett motorfordon, men flera husägare störs nu av motortrafik på dygnets alla tider där det vanligtvis är ganska lugnt. Motorljuden i all ära skriver en persson som varit i kontakt med Hoforsbloggen, det värsta är respektlösheten när bilar kör sönder husägarnas tomter när bilarna skall vändas eller under en kort period står still.

Det är fruktansvärt att se hur vuxna tillsynes friska människor sitter och leker med mobilerna när dom kör bil när spelets syfte är att ge ungdomar motion”. 

Jag gissar att det finns två sidor av myntet som vanligt och att det finns lika många ”bra” förklaringar till varför man kör bil över andras egendom, men kanske skulle man ta sig en funderar till innan man använder bilen i jakten på dessa låtsasfigurer. Själv har jag aldrig riktigt förstått förtjusningen med just Pokemon, men gissar att andra är minst lika oförstående inför mina intresseområden. Skjut alltså inte budbäraren i det här fallet utan ta till er hus och markägares bekymmer 😉

Papegojmördare Greps I Robertsholm

Det är norr om Hofors det händer. I veckan sägs det att skylten till Robertsholm har försvunnit och någon klarhet i var den tagit vägen har inte framkommit ännu. Det finns naturligtvis massor av anledningar till att den plockats ned, men på ett diskussionsforum sägs det bestämt att den stulits.

En annan märklig händelse utspelades under gårdagen då polisen eftersökte personer med hundar i området. Förklaringen kom med en artikel i Arbetarbladet idag.

Vid 19-tiden på måndagskvällen fick polisen ett larm om en påverkad man och en blodig kvinna vid en bil i närheten av Robertsholm. När polisen kom till platsen greps mannen, men kvinnan hade flytt till skogs. Bilen de färdats i hade stulits i Uppsala – där de även ska ha gjort inbrott i en lägenhet och haft ihjäl en papegoja.”

Förvisso har TV-serien Twin Peaks haft nypremiär efter drygt 20 års uppehåll, men ibland överträffar verkligheten dikten.

Skolas In I Arbetarrörelsen

Det var nu ytterligare en period sedan jag uppdaterade. Var lugn, jag har inte skrivit någon ny roman. Det kommer ta sin tid att redigera det tidigare materialet och jag har redan fått förfrågningar om att köpa ett exemplar i det fall det faktiskt kommer ut i tryck. Där får man nog vara ytterst försiktig, det går ungefär tjugo på dussinet av aspirerande författare och det är en otroligt tuff marknad att slå sig fram på. Men jag kommer efter redigering att skicka ut kopior till ett antal förlag som jag känner skulle kunna vara rätt för det här så får vi se helt enkelt. I värsta fall får jag dela ut det gratis i pdf-format om det inte faller något förlag på läppen.

Det har dock varit full rulle sedan sist. Bland annat ett femtioårskalas, förmiddagskift och idag och ytterligare två dagar framåt håller jag på att skolas in i arbetarrörelsen genom facket. Lustigt nog så fick jag ett nytt Coop-kort för ett par veckor sedan så nu har jag allt som en ordinär Socialdemokrat sägs ha föurtom kanske en smula mer förnuft som någon skämtsamt uyttryckte det när jag berättade om mina dagar.

Jag får lov att återkomma till mina upplevelser av hur en facklig introduktion går till, men jag kan väl säga att det inte gått helt smärtfritt så här långt. Man blir givetvis full av frågor och vill testa olika scenarion när man undervisas av en tvättäkta socialist. Bara en sån här sak att facklig utbildning tycks gå hand i hand med att övertygas om socialismens förträfflighet. Det kan vara en orsak till att många väljer andra lösningar för en senare A-kassa till exempel. Vi hade även en lång diskussion om var och hur solidaritet fungerar. Hur behovet av akademiker med arbetarbakgrund ska gå hand i hand med ”vanliga knegare” när det kommer till hur man skall styra landet. Det är mycket intressant men samtidigt lite tröttsamt att sitta i en liten lokal och uppleva att det är en viss manipulering som pågår. Jag känner igen det från den senaste månadens läsning nämligen.

Jag hade förvisso förväntat mig en hel del information om arbetarrörelsens historia och vikten av att ansluta sig till en fackförening som arbetstagare, men så här långt har det mest rört sig om på tok för mycket avskräckande politiska hintar. Det kanske tar sig resten av veckan och jag skaffar en partibok också.

Skvaller Från Den Lokalpolitiska Arenan

Insåg just att det var väldigt länge sedan jag var aktiv på Hoforsbloggen, och det kan ju ha sina naturliga förklaringar. Men bättre sent än aldrig och det finns väl en del att nämna om veckan som gått. Bland annat blev det efter tisdagens sammanträde i kommunstyrelsen klart att torget som kallats Teaterplan eller Njuren, nu rekommenderas att byta namn till ”Kärlekens torg”. En tillsynes enkel och naiv fråga, men det är inte riktigt dags att släppa greppet om den ännu eftersom det finns en del frågetecken att räta ut anser jag. Förfarandet av ärendetsom dök upp på politikernas bord efter ett tjänstemannaförslag, eller någon form av tjänstemannaförslag eftersom människorna på Entré Hofors inte kan räknas som kommunala tjänstemän, eller kan de? Ja ni ser själva att det hela är diffust och lägg därtill att förslaget tycks komma från Marknadsgruppen i någon form.

Vi är flera lokala politiker som höjer på ögonbrynen kring vilka verksamheter som egentligen skall ingå där, hur arbetet är kopplat till kommunen och vad som skall betecknas som kommunal verksamhet. ”En gråzon” har fd kommunchefen Ulf Strömstedt och fd kommunalrådet Marie-Louise Dangardt omnämnt det hela som vid flera tillfällen. Personligen är jag lite allergisk mot gråzoner och det här måste ju på något sätt klargöras. Samma sak med Föreningsservice som besökt det nuvarande kommunchefen Mimmi Abramsson och bett om att få utgifter att utföra. Kan vilken förening som helst traska upp till kommunhuset och be om uppdrag och sen om utökat föreningsstöd? Ja det skulle ju onekligen öppna upp märkliga möjligheter om exakt samma förutsättningar ges. Vid minst två tillfällen så har jag själv ifrågasatt det här under kommunstyrelsens arbetsutskotts möten och svaren är vaga och diffusa.

Vi kan återvända lite till Kärlekens Torg igen, omröstningen lockade inga större drivor med röster. Men svaren skall ha gett det föreslagna en majoritet och då får man acceptera det. Det som var lite förvånande var att efter att resultatet blivit känt, då uppstod debatten och tyckandet om namngivandet. Även hur det hela gått till. Saken var ju som så att för att det skulle hinnas med inför kommunstyrelsens sammanträde så var enda lösningen till att invånarna ens skulle få tycka till, att nyttja sociala medier för att ge en hint om vad människor egentligen tyckte och därmed KS en form av underlag för i vilken riktning man skulle föra ärendet innan det skickas vidare till Västra Gästriklands Samhällsbyggnadsnämnd där det slutliga beslutet tas.

Det var just via sociala medier som många kände sig förda bakom ljuset och uttryckte det. Inget fel på datoruppkopplingen alltså. Förutom åsikterna om att namnet helt enkelt var opassande, och som jag själv uttryckte det ”Överilat”, så kritiserades bland annat att äldre som inte har daglig tillgång till datorer och internet, helt enkelt ställts utanför tyckandet och tänkandet. Finns en hel del sanning i det, men med den korta tidsrymden som fanns, så blev det som det blev. Officiellt kommer det att heta Kärlekens Torg, men känner man att man vill kalla det något annat, Njuren, plattan, torget, Teaterplan mm, så är det nog ganska riskfritt fortfarande.

Skvallertant

KS ja. Andrahandsinformation gör gällande att en viss hen på den yttersta vänsterkanten kastade datorer och kaffekoppar runt sig och slog med nävarna i bordet och sade en hel del fula saker enligt uppgiftslämnarna. En närvarande politiker som tillhör ett annat parti än jag själv ringde mig under veckan och förfasades över att personen fick löpa amok utan åtgärder av större mått från den nye ordföranden och tillika kommunalrådet i Hofors, Linda-Marie Antilla. Personen ifrågasatte om hen verkligen skulle ha sina uppdrag kvar. Jag tror inte det finns fog att skilja personen från sina högt uppsatta uppdrag, ibland kanske man istället ska se det som att även om det blir utbrott så finns det passion för det man sysslar med. Verbala angrepp har förvisso fått andra politiker ute i landet att få lämna sina uppdrag, men i det här fallet så får vi nog bara ta det med lite ro. Tills nästa gång. Det hade dock aldrig gått hem på Marie-Louise Dangardts tid som kommunalråd är jag övertygad om, och visst kan man känna att det finns en saknad efter strukturen och ordningen som hon satte. Nästa år är det val igen och hur debattklimat och annat blir tills dess kan vi bara gissa. Klart är dock att den politiska värdegrundsgruppen sammankallades för möte senare denna morgon direkt efter tisdagens KS.

En Studie I Lokalpolitikens Baksida

Jag har alltid hävdat att jag är en ganska ofrivillig politiker. Det är mest slumpen som medförde att jag hamnade där jag är idag och tro mig, det har jag frekvent ifrågasatt inom mig själv. Men det var ju så, en kastad handske skall ju plockas upp förr eller senare, och att det gick från en blogg till ett politiskt parti var den legendariska meningen ”Men sluta och gnäll och gör något själv då”. Sagt och gjort, och resultatet vet ni vid det här laget. Hoforspartiet blev kommunens näststörsta i valet 2014, och sedan dess har det handlat om ganska positiva upplevelser och en förändring av den synen jag hade innan på våra politiker, merparten till det bättre. Jag har tyckt att till exempel Socialdemokraterna bestått av drivna och skickliga företrädare i flera fall, i synnerhet det dårvarande kommunalrådet Marie-Louise Dangardt som jag haft en del åsikter om innan, uteslutande från mediabilden där hon inte framstått som den sympatiska och varma person jag lärde känna i politikens värld. För så är det, det finns en bild i media och en annan i verkligheten, det går inte att fånga upp vare sig ett beslut eller en rättvis bild av personerna bakom det enbart genom några textrader i en tidning. Det har jag verkligen fått lära mig och tagit till mig. Man skall alltid vara villig att erkänna när man misstagit sig eller begått något fel.

Så varför nu denna rubrik och den långa inledningen? Ja den senaste veckan så har jag tagit mig lite för pannan över var vi hamnat i det politiska Hofors. Det har förvisso varit en lite hånfull ton i sociala medier emellanåt, men just denna vecka blev det så påtagligt hur en händelsekedja kan utvecklas, och hur man tolkar den är upp till var och en som studerar den utifrån. Här är dock min syn på saken.

I tisdags den 31 januari var det sammanträde i kommunstyrelsen (KS). Jag kunde inte närvara personligen på grund av andra åtaganden, så min ersättare och partikamrat Anne Persson gick in som ledamot i mitt ställe. Ärendena var jag väl bekant med eftersom de passerat kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) två veckor tidigare, 17 januari.Det var inga direkta tvistefrågor på agendan den gången, Folket Hus ville ha ett förskott på sitt bidrag för att driva verksamheten, vilket kändes lite konstigt och frågan återremitterades eftersom det fanns flera tveksamheter att det gick korrekt till. Bland annat Socialdemokraternas ledamot Torbjörn Jansson uttryckte tvivel att det var rätt enligt regelverket och jag och Moderaternas Ziita Eriksson yrkade på återremissen. På agendan dök punkten 13, ”Svar på remiss ”Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78)”. Ett remissvar som inte efterfrågats av Hofors, men som Xamuel Gonzales Westling på ”löst” uppdrag av KSAU, föfattat ett svar till ur en mycket tydlig Vänsterpartistisk skildring. Här rök Ziita Eriksson (M) och Xamuel Gonzales Westling (V) ihop rejält i en ideologisk strid. Kanske den mest hetlevrade diskussion jag upplevt som fritidspolitiker. Båda är mycket skickliga debattörer och lika ideologiskt övertygade om sin politik. Verkligen plus- och minuspoler kunde man konstatera. Kontentan blev att ärendet skulle skickas vidare till KS utan tyckande av KSAU. Och där befann sig alltså de församlade politikerna i tisdags när frågan åter kom upp på bordet.

För mig är det ren hörsägen vad som skedde, men det var tydligen en infekterad fråga där en samlad opposition inte ville erkänna Vänsterpartiets svar som kommunens svar på remissen ingen hade begärt att få. S och V röstade för, M, C, L, SD och HOP emot eller reserverade sig i frågan. Det här fick Xamuel Gonzales Westling att under mötet plocka fram sin mobiltelefon och knappra in följande statusuppdateringar på sin öppna Facebook.

Debatten i kommunstyrelsen stannade alltså inte i rummet tills den var klar utan delades friskt på social media.

Han fortsatte vidare med att ganska hånfullt göra narr av Ioan Paris (SD), som har språksvårigheter när han skall uttrycka sig.Man måste lyssna lite extra till vad han säger helt enkelt.

Någonstans fram hit har jag personligen haft lite överseende över det politiska spelet och hur man uttrycker sig om motståndarsidan. Men i och med att jag själv deltagit i kommunens värdegrundsarbete så var jag kanske naiv och trodde att syftet med att politikerna också var involverad i arbetet, så skulle vi uppträda lite mer anständigt emot varandra. Som bekant så har ni kanske hört sägas att ”Hoforsbloggen är inte så kul längre, för det är bara trevliga saker som skrivs numera.” Ja jag har försökt att hålla mig på min kant även om det kliat brutalt mycket i den fria skaparglädjen att uttrycka mig om åsikter, hur människor verkligen beter sig i politikens värld. Men just denna vecka och med Xamuels inlägg så fick jag ett lite snedare leende än vanligt. Kanske är det min egen mognad som medfört att jag inte fann något som helst underhållande i att håna en annan politiker på detta sätt, kanske för att jag lärt känna Ioan som en ganska glad, och hyvens kille. Det var inte okej. Men jag teg. Tänkte att visst det där är eran ensak och jag var inte ens på mötet så jag skall inte försöka återge det hela i skriven form. Dagen efter kom nästa utspel, lika ivrigt påhejat av majoritetspolitiker som de tidgare, bland annat Marie-Louise Dangardt som numera är en ledamot i kommunfullmäktige (KF) smat Daniel Johansson ordförande i BUN och en rad andra kända namn från politikens värld.

Under gårdagen när Moderaterna och SD inte nappat på provokationerna i någon större utsträckning, mer än en kort detbatt under berörda inlägg på deras Facebooksida, så vändes blicken från den framträdande Vänsterpartisten mot Hoforspartiet och Kent Andersson.

Mycket riktigt så står det på vår hemsida under punkten Vård och omsorg, att ”Hoforspartiet vill ge äldreomsorgen och den personliga assistansen möjligheter att skapa en trygg och harmonisk miljö, bra boenden, bra mat och möjligheter till aktiviteter även på ålderns höst. Vi säger nej till vinstdrivande företag i den här sektorn och ja till värdighet.” Reservationen i KS handlade enbart om tveksamheter att Vänsterpartiet skulle föra hela kommunens talan sett ur deras egen ideologi och deras eget perspektiv. Nu var det plötsligt en större och mer provocerande fråga där Hoforspartiet skulle ha svikit sina ideal.På tal om just ideologier så kan det nämnas att inte en enda rad skrevs av någon Vänsterpartist när de i BUN ställde sig smått positivt till att låta en vinstdrivande skola komma till kommunen och idka gymnasieverksamhet. Inte en enda, och där kan man ju verkligen snack om ett bryta mot sina egen ideologi. Vad gäller löften så håller vi fortfarande vart enda ett i den mån vi haft utrymme att påverka. Många gånger har jag tyckt att det varit rent fantastiskt att vare sig den samlade oppositionen eller majoriteten haft några större avvikande åsikter om hur kommunen skall skötas och hur den skall gå framåt. Få kommuner unnat misstänker jag. Skall man tro Vänsterpartiets företrädare Xamuel Gonzales Westling, så beror det på att S+Vs politik är så bra att alla anammar den. Själv ser jag det mer som att de fört en rimlig politik som varit bra för Hofors kommun i dessa frågor och varför bråka om de ändå går åt rätt håll.

Nåväl, i det här läget så snubblade jag över ett Tweet på Marie-Louise Dangardts profil, där jag fann något mycket humoristiskt. Vad hon egentligen menade och hur det framstod för andra är också en tolkningsfråga. Det är svårt att nyttja smileys på rätt sätt.Jag medger att det var barnsligt naivit, men jag visste ju att det skulle glädja någon med lite politisk satir, och det verkade ju denna vecka vara helt inne. Kanske inte i samma nivå som den gode Xamuels, men visst ska man väl kunna retas lite om det är på det viset.

Min lördag började strax före klockan sju med sedvanlig hundpromenad, följandet av diverse debatter, läste tidningar, käkade frukost och satt som bäst med att formulera en text i ämnet ”Det naturliga urvalet” när det plötsligt plingade till i min mobiltelefon.

Det är alltså Marie-Louise Dangardt som är de gula fälten och mina de blå i den konversation som sedan utspelades via SMS, ni får själva läsa och bedöma hur vi två ser på saken med att någon av mina ”bekanta” på Facebook tog en printscreen och skickade till det fd kommunalrådet.

Där ser man bland annat den förre vänsterledaren Lars Ohlys gillande (det är lite stort) men även en lista där flera kända namn från vår egen politiska arena finns med. Ett ”gillande” på Facebook är ungefär som ”Jag håller med i vad du säger” eller kan illustreras med några olika former av smileys som uttrycker att man är arg, ledsen, älskar eller finner det tokroligt. Jag menar alltså att det är otroligt korkat att man kan visa sin avsky eller sitt gillande för påstådda saker, men inte själv tåla lite ironi, sarkasm och humor.Dessutom gillade jag inte alls undertonen att det finns ”spioner” som följer mig på Facebook och rapporterar det till Marie-Louise Dangardt som om det skulle vara någon hemlighet. Hallå, det är Facebook inte ett slutet sällskap av ordensbröder…

Hela konversationen i ett svep utan några ”klipp” mer än dom som krävs för att återge konversationen alltså. Om någon betvivlar det så kan ni kontakta mig så får ni se det direkt i mobilen. Jag räknar kallt med att säkerligen ett antal av min vänlista på 421 personer rapporterar alla eventuella brister, fel eller annat vidare som jag uttrycker via Facebook.Facebook precis som Twitter är lite av ”låtsasland”, ungefär som den här TV-serien om Hofors som gått på SVT är, allt är inte vad det ser ut att vara. Men precis som med TV-serien har många en tendens att leva efter den outtalade sanningen att ”Finns det på Facebook så är det sant”. Därför lite förvånande, men samtidigt roande att kontaktas av det fd kommunalrådet i frågan. Det är tydlig skillnad på vem som skriver och vad. Jag återgav bara vad hon själv skrivit med min tolkning att det fanns en viss besvikelse att tåget inte gick på grund av att det fanns människor på spåret. Men det kanske rör sig om det numera riksbekanta uttrycket att ”tänka med slutet på ryggraden”. Min tolkning är att hennes SMS på något sätt skulle skrämma mig till tystnad bara för att det råkade handla om en ledande Socialdemokrat, att jag ständigt övervakas och att jag skall akta mig för vad jag publicerar på lekstugan som den sociala median utgör. Sen vet jag ju faktiskt inte hur dialogen mellan den som skickade den där kopian till henne och henne gick. Jag gissar på att det kanske överdrevs i sitt sammanhang, för personen i fråga lär inte ha sin ryggrad kvar att stoltsera med och erkänna att ”Jo det var jag som gjorde det”. Det får man leva med, vänner på Facebook och vänner i riktiga livet är en total skillnad om man nu inte visste det.

Varför visar jag nu upp hela det här fåneriet då? Jo jag vill visa alla våra väljare att så här fungerar det i lokalplitikens värld. Jag har massor av dråpliga exempel sparade eftersom jag någon gång kommer att sammanfatta mina upplevelser av det här i skriftlig form. Men det räcker nog kanske bara med denna lilla incident för att visa hur det är. Visst det kanske får sina konsekvenser för hur klimatet mellan politikerna blir i framtiden nu. Sura, tvära och den där välkända utfrysningsmetoden när man inte flyter med strömmen istället för att simma emot den. Men det skiter jag fullständigt i. Enda anledningen till att jag engagerade mig i politiken var för att jag hörde såna här historier hela tiden av kommunalt anställda, politiker på fel sida, som alla vittnade om att det fanns en maktfullkomlighet att försöka styra där man inte har något mandat att styra, i människors åsikter eller uppförande. Jag trodde ha motbevisat mig själv, men ingalunda, det här är så jävla Samtidigt i Hofors som det kan bli. Krokodiltårarna om att hon bara ska svälja mina inlägg kanske omvärderas nu när hon själv kan se hela kedjan till hur det ledde fram till det här. Ni bemöts med den respekt ni ger.

Djurgården Slog Brynäs & Samma Dag Världsrekordet

Mer onödigt vetande denna söndagsmorgon, kan vara att Djurgårdens IF FF slog ett världsrekord under gårdagen när man mötte IFK Söderhamn med hela 79-0 i resultat. Det tidigare rekordet var 76-0, mellan Brasilien och Östtimor. Nu kanske det inte var någon uppseendeväckande sportgren, det handlade om ”Futsal”, inomhusfotboll där man möts på en mindre plan och med endast fem spelare i vadera lag, varav en målvakt. Men ett världsrekord är ett världsrekord och det återstår att se om det uppmärksammas nationellt i Sverige på något vis.

Sen vet vi väl alla vid det här laget hur det gick i SHL-mötet mellan Brynäs IF och Djurgårdens IF under lördagen. Den totala tystnaden efter matchen på sociala medier från Brynäsanhängarna är talande nog.

 

På Trendspaning I Hofors Kommun

Något av de mest roliga man kan ägna sig åt är att försöka tyda tecknen på vad som skall ske i framtiden, både i närtid och längre fram. Att bearbeta känd information och titta på utvecklingen, åt vilket håll den kan tänkas böja sig, med andra ord trendspaning.

Denna morgon har jag ägnat mig åt trendspaning inom besöksnäringen, vad den framtida marknaden kommer att satsa på och vad som kommer att bli populärt för besökare att betala för. Jag skall inte gå in närmare på det just nu mer än att något jag reagerade över var de så kallade ”tredjepartssajterna” man använder för att boka boenden på hotell tydligen blivit mycket praktisk för prostitution och därmed möjliggör lagbrott vilket kan tyckas lite märkligt. Likaså är trenden med hållbar turism stadigvarande och inte alls jämförbar med vad en tjänsteman i kommunen uttryckte vara detsamma eftersom folk flyger till Thailand och därmed förpestar miljön. Kanske inte så inbegripen i vad hållbarhet innebär.

Men för att återgå till inläggets rubrik så har jag även trendspanat kring Hofors kommun, tittat lite på den lokala politiken, näringslivet, föreningslivet och i största allmänhet vad som kommer att ske under våren och lite längre fram.

Samtidigt i Hofors sänds 21.00 på SVT på torsdag, det är både spännande och lite skrämmande att försöka förutspå effekterna av dokumentärserien. Vi vet i dagsläget mycket lite av produktionsbolagets avsikter. Att det redan nu skapar upprörda känslor är ett faktum.  På sidan 28 i Din Lokaltidning som damp ned i brevlådan idag återfinns en liten artikel.

Oron som många sitter inne med handlar helt om att TV-serien skall kasta ett löjets sken över kommunen och dess invånare baserat på vilka karaktärer man valt att lägga fokus på. Man skall komma ihåg att alla har sin bild av och sitt liv i Hofors. Det som är en persons verklighet är helt främmande för någon annan, det går inte att generalisera invånarnas liv och verklighet på fyra timmar i TV. Jag hoppas också innerligt att det finns förståndiga tittare som kan skilja på vad som är skådespel och vad som är sant i det vardagliga livet.

En annan och lika oroväckande utveckling fast i en helt annan del av Hofors, är den kring ishallen där det stormat rejält på sistone och blivit en sunkig debatt i sociala medier. Det skall enligt rykten nu ha resulterat i att sportchefen Rolf Larsson och tränaren Mackan Westlund har lämnat sina uppdrag. Det är inte ett lätt jobb att utföra när resultaten uteblivit och supportrarna börjar gnissla på läktaren. På en ort där ishockeyn har så stor betydelse, nästan än värre. Det som borde vara i fokus är den idrottsliga verksamheten, men just nu verkar det inte ha varit någon som helst arbetsro vilket kanske speglat sig i resultatet om man får ha någon teori.

Under våren inväntas en hel del intressanta rapporter och beslut som påverkar näringslivet. Kommer vi att få en tomatodling i Hofors kommun, kommer vi att få det där Burger King vid rondellen, kommer det byggas växthus, kommer Hagaskolan att öppna igen och i vilken form? Förstudien om i synnerhet Hagaparken kommer att bli intressant. En annan fråga är om näringslivsenheten som idag ligger under Entré Hofors skall fortsätta göra det, likaså besöksnäringsuppdraget. Det är ett val om 2 år och mycket kan komma att förändras eller ingenting beroende på valutgången.

Politiskt har det varit lite av en flyttkarusell. Ett nytt kommunalråd skall sätta sig på tronen, Barn och ungdomsnämnden får därmed en ny ordförande. Nationellt befarar man att ryska hackersattacker skall krångla till det i valet 2018, men jag vet inte om vi behöver oroa oss speciellt mycket lokalt.  En sak är då fullständigt klar, och det är att det måste till fler engagerade invånare som arbetar politiskt oavsett partitillhörighet. Jag kan tycka att om kommunen står inför nya tider så ska det inte av gammal hävd vara samma människor som styr den nya skutan. Lite ironiskt skulle det bli som att låta kaptenen på Titanic ställas inför sitt isberg igen och hoppas att han lärt sig av misstagen.

Länktips: Dagens Nyheter & Alla Har En Bild Av Hofors

I Dagens Nyheter publicerar man idag en artikel om Hofors:

Ett ansenligt antal pizzerior, den obligatoriska kinesen, en thairestaurang och ett sjapp som erbjuder filé Oskar för 99 kronor är det första som möter besökare i Hofors. En skylt skryter om ”en av Sveriges vackraste golfbanor” och kommunen, på vägen mellan Gävle och Falun, har som ”inre vision” att vara vänligast i Sverige.

dn

Jag vet inte om jag uppfattar den som särskilt positiv. ”Obligatoriska kinesen” avser kinarestauranten som verkligen är lite av en skamfläck längs huvudstråket igenom Hofors. Passerade där för någon dag sedan och förfärades av att man inte gjort något åt den nedgågna uteserveringen där plankor och spik sticker ut och i största allmänhet ser jävligt illa ut. Är det bilden man får av Hofors när man passerar så förstår jag att bilden i media inte heller blir speciellt vacker.

På tal om just bilder av Hofors så är den senaste given att dokumentären som Nordisk Film gjort för SVT skall börja sändas den 12 januari 2017. Redan har observanta Hoforsbor sett trailers på TV och namnet är ”Samtidigt i Hofors”. Totalt rör det sig om 4 timmar uppdelat på lika många program, och det skall bli oerhört spännande att se vilken bild som kommer att målas upp i den.

Vi har alla olika bilder av hur vår hemkommun är och fungerar. Det som gäller för en person kan vara en total utopi för en annan. Det är viktigt att komma ihåg att en skildring inte är en absolut sanning. En del förfasas över att Hofors kommun skall placeras på Sverigekartan i negativ betydelse när dokumentärserien sänds. Andra är betydligt positivare eftersom man kanske medverkar i den och har en annan bild. Jag tror och hoppas att det verkligen blir en positiv och rättvis bild och att den i kombination med allt annat som sker, och alla som arbetar för att lyfta den positiva bilden kommer att medföra ett större intresse för kommunen i vår omvärld.

Sedan kommer vi till det som några kanske kan uppfatta som negativt. Ett äldre inslag på P4 Gävleborg som jag hittade denna morgon och som var aktuellt när kommunens ifrågasattes för sitt värdegrundsarbete bland annat. Niklas Folkegård gör en satir över nyheten och jag skrattade hysteriskt eftersom det verkligen är skitroligt!! Utdrag i inslaget:

I förra veckan rapporterades att Hofors Kommun anlitat en trollkarl som konsult för att utveckla värdegrundsarbetet. Folk var kritiska. Kommunledningen tyckte att det var värt pengarna eftersom konsulten och trollkarlen hade lärt dem att tänka med ryggraden.

Vad bra att tankeverksamheten rör sig ett par decimeter uppåt i kroppen, tyckte kritikerna.

Då hade de ännu inte tagit del av fortsättningen på Hofors Kommuns konsultplaner.

På en presskonferens i fredags berättade kommunledningen att man nu utökat konsultstyrkan. Två inhyrda alver kommer att utbilda kommunpersonalen i hållbarhetsfrågor och ett par starka men kortväxta karlar från Moria kommer att samverka med Ovako i frågor kring näringslivsutveckling.

Moriakonsulterna kommer även att sträva efter att skapa synergieffekter. Som exempel nämns att Ovako kanske kunde forska kring förädling av alvsilver och ta fram en prototyp för ett magiskt svärd till kommunens Senior Advisor.

Coulrofobin Sprids I Världen

Coulrofobi är termen för den som lider av en ”stark rädsla för clowner”. Det som började som artiklar tagna ur en Ding Ding Värld i amerikansk media har nu spridit sig till vår del av världen också. Merparten av alla observationer är kanske skrämmande men helt ofarliga, men det har även förekommit rapporteringar med tvivelaktiga källor, där clowner kastat pinnar och knivskurit människor.

Aftonbladet – Clowner dödshotade yngre kvinna

Aftonbladet – Clowner sprider skräck och panik

Något riktigt svar på varför alla dessa clowner nu dyker upp har inte framkommit i dagsläget, men en stark teori påstår att det är en av världens mest smarta marknadsföring för nyinspelningen av filmen ”It” som beräknas att nå filmdukarna under 2017 och där en svensk skådespelare vid namn Bill Skarsgård har huvudrollen.

it

Med en stor gnutta humor, om det tillåts, så kan ju skriverierna om att Hofors kommun använde en trollkarl i Värdegrundsarbetet kanske vara en lösning att ta till med även vårdkrisen som just nu pryder toppnyheterna i lokal media. Jag drar mig till minnes ett inlägg från 2012, det testades ju i Östergötlands landsting.

Budgetberedning I Serieform

Heldag med budgetberedning. Vänsterpartisten Xamuel frågade om jag var brydd efter förra veckans sammanträde i kommunstyrelsen. Jo det var jag ju, inte ofta jag saknar ord men det händer ibland. Därför skojade jag och sa att jag skulle sammanfatta dagen kanske i serieform istället. Och ja, eftersom det fortfarande är diskussioner bakom stängda dörrar så väljer jag här att visa hur min dag varit…

1

2

3

En förmiddag där känslorna kan anas lite i bild. Eftersom det var heldag så blev det avbrott för lunch och det blev en intressant och trevlig promenad med Alf Persson från Moderaterna. Vi kikade in i Hoforshallen men serveringen var stängd så vi fick knalla till Statoil och ta en korv. Här syns vi i bild. Jag till höger alltså…

lunch

4

5

Imorgon fortsätter det med halvdag på eftermiddagen. Det skall bli kul!

Konsulter Skapar Rabalder I Paradiset

Denna morgon möts vi inte av några muntra rubriker i Gefle Dagblad inte. Högst upp på listan över lästa artiklar står det ”Miljonrullning i värdegrundsprojekt i Hofors kommun – trollkarl och konsult fakturerade 400 000

Ekonomiskt krisande Hofors kommun har sedan början av 2014 lagt 1,2 miljoner kronor på ett ”värdegrundsprojekt”.
En av de tyngsta kostnadsposterna utgörs av fakturor på 400 000 kronor från trollkarlen och managementkonsulten Peter Rosengren.
– Han har gett ett stort mervärde i att få en att tänka med ryggraden på ett väldigt klokt sätt, säger kommunalrådet Marie-Louise Dangardt, S.”

Tänka med ryggraden?? Det uttalandet ger ju inga politiker mer trovärdighet eftersom frågan som ställs efter är hur man gjorde innan. Nåväl var det där landar får vi se. Själv börjar jag tänka Konsulter+Strömstedt+Hofors=Hmm var det inte något med konsulter?

Jovisst, året var 2013 och tidigt på våren när det var stort rabalder med samtliga poster inblandade.

humor

Då skrattade jag det gör jag inte nu. Plötsligt börjar jag tänka att ”Tänk om det verkligen är så här?

I sitt pressmeddelande anklagar Ulf Strömstedt lokalradion för att medvetet sprida en negativ bild av Hofors. Han skriver att de i stället borde hjälpa till att upptäcka det positiva med kommunen.

Kanalchefen Leif Eriksson förklarar dock att det inte att radions uppgift.

– Däremot är en av våra uppgifter att granska makten och det gör vi både på traditionellt vis och genom humor.

Han funderar också på hur det står till med Hofors kommunlednings förmåga att uppfatta ironi.

– Förra gången var det kommunalrådet som ringde och var sur. De här reaktionerna har vi bara fått från Hofors, ingen annan kommun har blivit upprörd av Niklas Folkegårds skärpta krönikor.

Om detta kommer blåsa över lika kvickt får vi se. Men Moderaterna i kommunen gick ut med ett ganska skarpt budskap denna morgon:

moderaterna

Vandalism Eller Konstuttryck Vid Petréskolan?

Det har varit många trender genom åren, i synnerhet via de sociala medierna där man ibland skall ligga still som en planka, hälla en hink med is över huvudet eller göra en jädrans massa situps för att hedra och uppmärksamma till exempel amerikanska krigsveteraner. Vad som nu sker i Hofors har antagligen ingen koppling alls till något hedervärt ändamål, men sker gör det och orsaken vore ju ganska intressant att veta. Igår visade ett inlägg här på bloggen att man staplat utomhusmöbler och idrottsutrustning på hög vid Lillåskolan. Imorse möttes elever och skolpersonal av det här på Petreskolan.

petreskolan1

Kan uppfattas som en rolig sak eller ett bus om det inte vore för att saker faktiskt också förstörts.

petreskolan2

Jag var själv en riktig satunge som barn och har nog gjort betydligt mer bus än de flesta. Men kanske är det min stigande ålder som har medfört att jag blivit en riktig gringubbe, kanske insikten som lokalpolitiker att saker kostar pengar om de går sönder. Men jag tycker faktiskt att det här är lite onödigt med kommunens ansträngda ekonomi. Samtidigt kan jag fundera lite över om lärarna inte ger eleverna tillräckligt med hemläxor, uppsatser eftersom en del har för mycket fritid så de hinner med sådant här. Vänder man på det så kanske det är en önskan om en kreativare och friare skola med skapande. Vem vet. Någon slags förklaring skulle då jag vilja ha.

Ingen Fena På Ämnet Fiske

Även Gefle Dagblad har uppmärksammat det som Hoforsbloggen kunde berätta om förra veckan.

Under sommaren kan alla barn till och med 15 år fiska i Ankdammen i Hofors. Alldeles intill Ankdammen ligger butiken Time, där finns fiskespön att låna. Tidigare i år införde regeringen ett sommarlovsstöd till kommuner. Det innebär att kommuner ska erbjuda barn och unga aktiviteter under sommaren. Hans Lundberg fick höra talas om stödet. Han sökte det och fick 5000 kronor. Han har tidigare varit ordförande i Hofors fiskeförening och har under flera år organiserat utsättningar av fisk.

– Det är 70 kilo regnbågslax som vi har satt ut, vilket är ungefär 140-150 laxar.”

Dock är det stora ”samtalsämnet” journalistens kunskaper och uppmärksamhet när reportaget gjordes. Allt för en enda menings skull:

Vi har vanligtvis två utsättningar per år med öring och abborre

Micke & Lumpa Besöker Bessemerfesten

Det kändes lite dystert under förmiddagen igår när lastbilarna med tivoli och annat rullade ner för Skolgatan och vidare ut från Hofors. Det betydde att årets mycket hyllade upplaga av Bessemerfesten var över. Vädrets makter log sannerligen över kommunen dessa dagar och får man önska något till nästa år så är det definitivt en upprepning av vädret och alla människor som gjorde det här till en folkfest likt forna dagar.

Två personer som verkligen hållit igång med både det ena och det andra är naturligtvis duon Micke & Lumpa som återspeglat festdagarna både som tivolibesökare och som hårt arbetande konferencierer till Grilltävlingen, och arbetat bakom kulisserna vid Folkets Park. På fredagen testade dom tivolits effekter på sitt egna lilla vis:

Dagen efter en något lugnare aktivitet:

Det här är ett mycket roligt initiativ av grabbarna och det finns några olika sätt att följa deras upptåg:

Micke & Lumpas Facebooksida

Micke & Lumpas Youtubekanal

Eftersom det finns oändliga möjligheter i just vår kommun, så finns det mycket att skicka iväg duon på. I framtiden så vill åtminstone jag se dem hoppa med vattenskidor vid vattenskidsklubben, paddla kanot vid kanotstadion och helt klart ponnyridning vid ridklubben. Under sommaren kommer ju även ett läger för konståkning arrangeras i ishallen, och där finns det ju möjlighet att testa på hur det är att vara en isprinsessa för en dag. Den utmaningen antar ni väl grabbar?

Micke & Lumpa Visar Hofors Ur Ett Annorlunda Perspektiv

Vi ska fortsätta på temat att lyfta fram Hofors. Den här gången av två lokala figurer som äntligen tagit sig i skjortan och skapat en kanal på Facebook för att på sitt egna lilla sätt undersöka kommunen med nya ögon. Naturligtvis handlar det om Micke och Lumpa, som är väl kända figurer både på revyscenen och i vardagen.

Micke och Lumpa

Genom att följa dem på Facebook så får ni se Hofors ur ett annorlunda perspektiv. Vad sägs om bad i kanalen mellan Hammardammen och Ankdammen eller uppladning med kolhydrater hos Fika-Fredrik och deltagande i söndagens Bike n´Run?

I skrivande stund så har man 475 följare, men borde rimligen ha det tiodubbla inom kort. Jag kan dock ha en önskan om att videoklippen även läggs upp på Youtube så att det blir lättare att dela med sig på andra ställen än just Facebook. Vad väntar ni på? In och följ killarna!

Den Stolta Torsåkersbon

I skuggan av platsvarumärke för kommunen så kom jag ”osökt” att tänka på några av de diskussioner som uppkommit i de politiska leden inför lanseringen av konceptet. Det var nämligen så att ett par lokalpatriotiska politiker ifrågasatte varför det bara skulle stå Hofors under märket och inte Hofors-Torsåker. Andra politiker tyckte det var rent trams att Torsåkersborna hävdade sin suveränitet och menade att det skulle försvinna över tid. Själv uttryckte jag att ”nu är du verkligen ute och simmar”, för är det något som jag har i ryggraden från familj och vänner, så är det att just Torsåkersbon trampar man inte på fötterna hur som helst. Det är en ”oförätt” som begåtts historiskt när Torsåker inkluderades under namnet Hofors kommun.

Det hette nämligen Torsåkers landskommun innan Hofors 1925 bestämde sig för att frigöra sig och bli Hofors landskommun. 1971 bestämde kommunreformen att Torsåker och Hofors skulle slås samman och bli Hofors kommun. Sedan dess har det gnisslats tänder i kommunens verkliga pärla, och jag tror inte som den naiva politikern, att det är något som går över i takt med tidens gång. Det har förts över i generation och arv, och dagens unga Torsåkersbor ser sig rent allmänt som en del av Torsåker, inte av Hofors. Det här här man måste börja arbeta sig fram till ett acceptabelt förhållande. Där Torsåkersbon ser sig som minst lika priortierad som Hoforsbon när det kommer till politiska beslut och insatser som utvecklar samhället. Det borde fler politiker inse.

Skall avsluta detta inlägg med att återge en tavla som jag fått av min mor. Man får ta innehållet med viss humor, men en hel del är träffsäkert rätt.

Torsåkersbon

På Den Regionalpolitiska Arenan

Idag har det varit en intressant dag. Det var nämligen första gången jag deltog i ett möte tillsammans med andra politiker från regionen och landstinget mm. Resan gick till Bollnäs och dess Folkhögskola där en hel del suspekta figurer började samlas runt 13-snåret, och då menar jag inte eleverna. Nej på agendan stod ett föredragning om den omdiskuterade ”Storregionen”. En av föredragarna var ingen annan än golfspelaren Tiger Woods fd svärmor, Barbro Holmberg:

På onsdagen träffade regeringens särskilda utredare Barbro Holmberg länets kommun- och regionpolitiker i Bollnäs. Hon berättade om sitt arbete att föreslå en ny indelning av landet i storregioner och vad det ska vara bra för.

Politikerna träffades i Region Gävleborgs fullmäktigesal på Bollnäs folkhögskola. Barbro Holmberg förklarade att landet behöver delas in i nya stora regioner för att Sverige ska kunna fortsätta vara ett starkt samhälle. Inte minst behöver riket omorganiseras för att ha råd att utveckla sjukvården.”

Bollnäs

Det är en intressant utredning som pågår och vad den utmynnar i får vi först veta under 2016. Inte helt osökt så satt jag och tänkte på feodalismen. En annan tanke som slog mig var att jag antagligen aldrig befunnit mig i ett rum med så många skurkar samtidigt. Ja, det var väl en liten släng av politikerförakt eller liknande trots att jag själv numera kan räkna mig till skaran om än i fritidstappningen. Sen tänkte jag att det kanske inte är så dumt det här med regionalpolitik trots allt, man får ju åka runt och se fina platser. Kan man starta ett lokalpolitiskt parti kan väl inte ett regionellt parti vara några större problem heller?

Åglappen – Nytt Turistmål?

Det kan låta lite halvgalet att tänka sig Åglappen som ett nytt turistmål. Det är det kanske också. I mina pågående studier så har jag kommit fram till ett avsnitt där jag fördjupar mig i marknadsföring och försäljning, och därför besökte jag Åglappen två gånger under helgen. Platsen är förvisso omtalad med viss ironi, men den finns där och det pågår ingen besöksnäring runt den. Skulle det vara möjligt att utveckla det är frågan som jag leker med mentalt. Det är precis så galet som Yngve Bergkvist tänkte när han byggde ett ishotell och nu planerar en flygplats för rymdresor.

Åglappen

Vad har då Åglappen som skulle kunna göra det attraktivt? Mjo det finns en liten tjärn där, testade att fiska men inget hände. Jag tittade i omgivningarna och möjligen skulle en femkilos gammal senapshink vara unikt men skulle den dra nyfikna besökare? Kanske inte. Lite längre bort finns ett stenbrott där jag gissar att man hämtar fyllningsmassa till en annan byggplats, inte heller det något som skulle få människor att stå i kö eller köpa souvenirer. Möjligen skulle björnspåren runt sjön kunna dra någon intresserad för vildmarkssafari. Nej jag tror man måste vara riktigt vågad och vild för att få igång något som skulle locka människor till Åglappen. Vi får se vad jag kommer fram till när jag finurlat klart.

Rasdiskriminerande Kommunal Verksamhet Kan Nu Förbättras

Efter att kommunchefen Ulf Strömstedt förra fredagen själv blev vittne till hur en liten vit rymling tog sig ur den nyanlagda hundhagen på Västerhöjden, kan nu säkerheten komma att förbättras och bli tillgänglig och säker även för de allra minsta. Intentionerna bakom att anlägga hundhagen var de absolut bästa men en rejäl miss vid anläggandet har medfört att de mindre hundarna helt sonika kan krypa under delar av det omgärdande staketet och vid själva grinden in till rastgården. Några spadar grus för att täta igen hålen kan nu förhoppningsvis snart vara på plats och därmed så är det inte längre en verksamhet att betrakta som ”rasdiskriminerande”.

Sover gott om natten

Rymlingen kan nu sova tryggt om natten.