• Spontanidrott – Nostalgi Eller Levande Fenomen?

    4 comments

  Jag har då och då lyft upp ämnet ”spontanidrott” här i Hoforsbloggen. Begreppet kan kanske enklast förklaras genom att det uppstår en form av  idrottsligt utövande främst av lek som övergår i löst följande av regelverk inom diverse idrotter eller utövande av idrott på andra platser och tider än fastlagda träningar och matcher. Ja något sådant. De äldre generationerna hade tillgång till grusplaner som vintertid blev isbanor och många av de tidigare idrottsstjärnorna startade sin karriär och utvecklade sin talang vid dessa tillfällen. I modern tid finns det tyvärr inte många sådana ytor kvar. Det har med åren kostat alltmer pengar att sköta om dessa ytor och underlaget bland utövarna har blivit allt tunnare och tunnare. Varför åka omkring på en knagglig is när man kan sitta inne i värmen med en surfplatta eller en dator?

  e11

  Det är ett popluärt ämne att lyfta upp och ställa krav om. Flera gånger om året kan man dels läsa insändare och artiklar om det, politiker vill gärna framhäva att det är vad barn och ungdomar vill ha. Idag läser jag i Dalarnas Tidning om idrottsläraren Anders Källberg som vill ha spolad isyta vid Hosjöskolan i Falun.

  ”– Det blir lätt så att barn sitter inne och spelar dataspel eller tittar på tv i stället för att vara ute säger han. Falu kommun ska ju vara en friskvårdskommun och skolan betalar en avgift varje år för att få spolad is, säger han.

  På 90-talet var jag involverad i en ishockeyförening som på många sätt var en förebild när det gällde att engagera och aktivera alla oavsett kunskap och talang att spela ishockey. Man vann knappt några matcher men drog ändå till sig en otrolig skara unga människor som slet och tränade för att det var så roligt. Det fanns inte heller utrymme för att toppa lagen eller sätta människor på bänken, i vart fall inte till en början. Något som verkade attrahera sponsorer, att det viktiga inte var de idrottsliga resultaten utan snarare att man samlades och spelade och tränade hockey och hade riktigt roligt ihop.

  11

  Det väcktes en tanke då. Det var ont om istider i ishallen, ju sämre rankad man var desto sämre istider så ibland kunde 14-16 åringarna få träna till 23-tiden på kvällarna och ofta på en uterink där blåsten och snön ibland kunde ställa till det ordentligt. Föreningen som var en kvartersklubb av den gamla sorten, hade en historia av att träna på egen uterink, en egen hemmaarena kan man säga, men när den slopades på grund av besparingar flyttades all verksamhet till en ishall och en uterink där 4 ishockeyföreningar och en konståkningsklubb med stor verksamhet skulle samsas. Tanken var att just som i ovanstående artikel, sätta upp sarg och spola is. Först och främst för att skolan skulle kunna bedriva vinteridrott utomhus utan att behöva flytta alla eleverna en mil till redan trångt bokade ytor. Genom det goda anseende föreningen skaffat sig kunde man genom sponsorer snart ha en egen gammal traktor för att både spola och skrapa is, till en början hade man även skridskoskola och kvällsträningar för barn och ungdomar boendes i närområdet, men snart även drog till sig långväga pendlare för att spela hockey eller bara glida omkring på isen efter egen kunskap. Det kallades Hosjö-projektet och fick ganska mycket uppmärksamhet.

   

  Men efter ett par år tappade barnen och ungdomarna intresset. I takt med det även de ideella krafterna som skulle sköta om planen och traktorn blev stående tills den en dag såldes och projektet föll ihop. I efterhand när jag funderar på det, så undrar jag inte om det mer är de vuxna som har ”behovet” av att väcka lite av sin egen ungdom. Intentionerna att barn och ungdomar skall röra på sig mer är fantastiska, men räcker det med lite vuxen sentimentalitet? Jag tror man måste se över begreppet med spontanidrott.

   

  Under sommaren lyfte jag upp frågan om volleyboll. Kanske det mest lysande exemplet på modern spontanidrott med enorm positiv effekt. Ett stort antal människor samlas vid Edsken och den enda ”arenan” för detta i kommunen.

  det är en enda bana vid Edsken, många som vill spela och en sport som verkligen kan bli stor i just Hofors kommun eftersom den ”talar lite av ett internationellt språk”. Många invandrare och ensamkommande flyktingbarn är enligt uppgifter väldigt intresserade av att spela volleyboll och det fina med idrotten är ju att språkbarriärer oftast övervinns med regler för den specifika sporten. Det skulle dessutom ge mer liv åt en liten del av Hagaparken vilket skulle vara som en enda stor reklampelare för Hofors kommun som idrottskommun. Eller hur?”

   

 • Kommunalrådet Förvånad

    0 comments

  Det är inte enbart Edskens Intresseförening som reagerat över att Eon går vidare med sitt projekt att anlägga vindkraftverk i Tjärnäsprojektet. I dagens Gefle Dagblad uttrycker även kommunalrådet Dangardt sin förvåning:

  När representanter för Eon medverkade vid kommunfullmäktiges sammanträde i slutet av oktober var beskedet till politikerna att 1 300-meterskravet förmodligen skulle leda till att Tjärnäsprojektet inte skulle gå att genomföra. Men trots det har Eon alltså stått fast vid sin ansökan om att få bygga vindkraftparken i sin helhet. 

  – Det förvånar mig att de då ändå kommer in med en ansökan om 27 vindkraftverk, säger Marie-Louise Dangardt.

  Kommunen har vetorätt och har nu fått förlängd betänketid av länsstyrelsen. Egentligen skulle besked ha kommit senast 15 februari.

  – Först tar allt så väldigt lång tid och sedan ska allt hända jättesnabbt, säger Marie-Louise Dangardt.

  Var hon själv står i frågan vill hon ännu inte avslöja.”

  Vindkraftverk

   

 • Intresseföreningen Edsken: Förstör inte Fjällberget

    8 comments

  Länsstyrelsen Dalarna har nu kungjort Eon Winds tillståndsansökan angående byggandet av 27 vindkraftverk i storlek 200 meter på Fjällberget med flera berg (av Eon kallat Tjärnäsprojektet). Synpunkter ska lämnas till Länsstyrelsen Dalarna senast söndagen den 15 februari. I praktiken innebär det att synpunkterna måste postas senast torsdagen den 12 februari.

  Enligt kungörelsen finns Eon Winds material på Hofors bibliotek fram till den 15 februari. Vid vårt besök den 8 januari fanns det i en papplåda i disken. På kommunens hemsida finns material angående den tidigare översiktsplanen senast uppdaterat den 24/4 2013.

  Intresseföreningen Edsken har lämnat synpunkter och protester mot byggande till Länsstyrelsen och Hofors kommun i samband med kommunens samråd angående ”tillägg till översiktplan angående vindkraft”.

  Denna plan är nu lagd på is enligt Arbetarbladet den 20 december 2014, där Håkan Eck, bygg- och miljöchef har uttalat sig. Trots detta ska våra politiker ta ställning till Eon Winds ansökan senast den 15 februari.

   Vindkraftverk

  Synpunkter som har lämnats till Hofors kommun kommer icke automatiskt fram till Länsstyrelsen Dalarnas behandling av Eons tillståndsansökan. Detta eftersom Hofors kommuns tillägg har lagts på is.

  Det är därför viktigt att alla som känner sig berörda i någon form skriver nya brev med synpunkter. Adressera till Länsstyrelsen Dalarna, 79184 Falun, ange Ärendenummer 551-12129-2012 .

  Vindkraftverken i Tjärnäsprojektet är alla placerade på bergstopparna i strid med Boverkets nya rekommendationer från 2014. Den höga placeringen får också till följd att stora områden blir otillgängliga vintertid på grund av risken för iskast.

  Vindkraftverken med placering inte långt från Hofors tätort kommer att synas i söderläge från stora delar av kommunen och vissa dagar lägga en ljudmatta över sjösystemet Edsken-Fullen-Grycken.

  Så pass höga verk ska förses med blinkande rött och skarpt vitt ljus synbart även dagtid. De kommer att visuellt ändra landskapsbilden från natur till industriområde.

  Observera att Intresseföreningen Edsken inte är emot vindkraftutbyggnad. Vi protesterar mot placeringen av vindkraftverk i industriell storlek och omfattning i Hofors kommuns finaste naturområde.

  //Intresseföreningen Edsken

  Även publicerad i Gefle Dagblad

 • Var Tog Terroristerna Vägen?

    1 comment

  Igår kunde jag med stor nyfikenhet läsa i Expressen att Säpo avvärjt två planerade terroristattentat i Sverige. Att säkerhetspolisen inte alltid berättar vad man sysslar med är ingen nyhet, ibland kan det krävas lite hysch-hysch för att lösa problem antar jag.

  Anders Thornberg berättade sedan att Säpo avvärjt två terrorattentat i Sverige i närtid – en uppgift som tidigare framförts.

  På Expressens fråga om det var enskilda personer eller grupper som misstänktes planera terrordåd svarar Säpochefen:

  - Jag vill inte berätta i detalj.

  Inte heller chefen för den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Gunnar Karlson, som medverkade på presskonferensen, ville kommentera några specifika händelser.

  Terrorism

  Men det var något som lämnade ett tomrum. Attentat är allvarliga, terrorism är allvarligt. Vad var det egentligen man förhindrat och vilka var det som planerat dessa illdåd?

  Christian Engström från Piratpartiet kunde sätta ord på tomrummet genom att ifrågasätta vad Säpo egentligen gjorde med de misstänkta terroristerna:

  Två terroristattentat mot Sverige har avvärjts ”i närtid”, enligt Säpo-chefen Anders Thornberg skriver Expressen. Det ska ha skett med hjälp av information insamlad av FRA.

  Om det är sant, vad gjorde Säpo i så fall med de skyldiga terroristerna? Slängde ut dem ur ett flygplan över Östersjön? Drogade dem och satte på ett CIA-plan? Eller lät dem gå fria, trots att de var bevisligen skyldiga?

  Något känns mycket märkligt i det här uttalandet.

 • Inte Skitenkelt Med Avloppssystem

    7 comments

  Att avlopp inte är en ”skitsak” har vi konstaterat flera gånger här på Hoforsbloggen, senast i oktober med inledningen att det finns nästan 480 000 tickande miljöbomber som när som helst kommer att utlösas. Vid den tidpunkten så försäkrade ”Ordföranden för bygg och miljönämnden”, Viktor Rasjö att ärendet med just Kratten var under lupp.

  Rasjö

  Sedan dess har det varit ganska tyst i ärendet. Dock påstås det från källor att Core får köra slammtömningen mer frekvent. Nu skriver Arbetarbladet att verksamheten kan komma att belastas med ytterligare 56 personer vilket då ökar trycket på den redan ansträngda avloppsanläggningen. Oroade människor har mejlat och undrar hur en ytterligare belastning kan riskera påverkan på miljön i vattensystemet. Med tanke på miljöaspekten och de pengar som omsätts, kan jag inte begripa hur man inte snabbt investerar i ett minireningsverk som har kapacitet att klara både dagens och morgondagens påfrestningar. Jag har själv varit med i projekt där man installerat dessa och förvisso är det en konstnad men för framtiden gör vi ju vattensystemet en jättetjänst. Inte minst med tanke på att rent vatten börjar bli en bristvara i världen.

  Avlopp

 • Hofors Slår Rekord I Dyra Bussbiljetter

    7 comments

  När jag tittar i senaste upplagan av  Dagens Samhälle blir jag rentav förbluffad. Här påstår man alltså att Stockholm har världens dyraste bussbiljetter.

  Dyrresa

  Nu räknar man förvisso bara på huvudstäder i världen, men ta en titt på hur mycket det kostar att åka mellan Hofors centrum och Hofors järnvägsstation:

  Ännudyrareresa

  Till och med 4 spänn dyrare än världens dyraste bussbiljett. I samma nummer sägs det att Avesta som införde gratis bussresor fått 100 000 bilresor mindre  i kommunen. Jag kan inte tänka mig att det uppmuntrar till mer kollektivt resande i Hofors med en biljett för 40 spänn och kanske bensin för en 20-lapp samma sträcka. Vill man dessutom åka till Torsåker kostar det en tia till, det vill säga 50 kronor. 70 kronor till Falun i den mån avgångarna finns. På något sätt borde väl 20 kronor vara rimligt för en vuxen att resa inom Hofors och en tia för ungdom och pensionär.

 • #JeSuisCharlie

    2 comments

  Det var förfärliga nyheter som rapporterades från Frankrike igår. Det var inte positivare idag eftersom ytterligare en attack med dödsfall rapporterades denna morgon. I svensk television fortsätter man visa sina dravelprogram medans utländska nyhetskanalerna sänder live. 12 eller kanske 13 människor har mist livet i nuläget och åtskilliga skadade. Bland offren återfinns satirtecknare och poliser, och trots att man borde vara ganska ”härdad” vid det våld som snabbt sprids på sociala medier, var den rena avrättningen av en skottskadad polis som låg på gatan något som framkallade kväljningar. Det kan diskuteras om det är ”rätt eller fel” att lägga upp videon här på Hoforsbloggen. Men världen är inte vacker, den är inte trygg och det här sker överallt i världen varenda dag givetvis av olika motiv.

  På ett liknande sätt som Hans Lindström tecknar sin satir om både politik, religion och rastillhörighet så hade de franska tecknarna publicerat vad som kan upplevas som ganska kränkande bilder. Detta sägs vara anledningen till att stridsbeväpnade män stormar in på deras kontor och avrättar dem. Senare fortsätter man ute på gatan och avrättar poliser och andra som kommer i deras väg. Det hela är en komplicerad fråga eftersom gärningsmännen eller terroristerna sägs tillhöra en speciell religion om än en avart. Men efter gårdagens illdåd så har flertalet politiker, journalister, konstnärer och vanliga människor protesterat högljutt att detta är ett dåd mot demokratin och yttrandefriheten. Bäst skildrat kanske av Carlos Latuff genom denna teckning. Fler tecknade protester under denna länk.

  CarlosLatuff

  Med gårdagens och dagens pågående händelser så går jag själv mest och grubblar över vad jag en gång sade om just Hans Lindströms syn på saken

  -När jag blir stor vill jag ha samma synsätt som honom. Helt i linje med min släkting som alltid hävdade attdet man inte kan skämta om kan man inte heller ta på allvar”.

  Är det verkligen värt att förlora livet för? Är det värt att riskera alla omkring sigs liv för att ha yttrandefriheten vare sig man hävdar att den är satir, konst eller en åsikt? Skall merparten av världen sluta att uttrycka sig för att det kan vara kränkande för någon annan och har man ingen åsikt eller vågar ta ställning för den så förändras ju ingenting. Patrik Nordkvist uttryckte sig bäst denna morgon på Twitter:

  Nordkvist

   

 • Asylsökande Missnöjd Med Jämtland

    5 comments

  Sverigedemokraternas framgångar de senaste 8 åren beror naturligtvis på den infekterade flykting och integrationspolitiken som förts i vårt land. Men det är knappast något nytt i den bemärkelsen för tittar man bara i en serietidning från 1974, så inser man att det varit ganska hätskt tidigare också även om folkslagen har ändrats.

  SM7

  Under nyårshelgen så hände något märkligt uppe i Jämtland, närmare bestämt vid Grytans asylboende utanför Östersund som kommer att användas som ett slagträ i denna debatt. En buss med ett 30-tal syrier som flytt från kriget anländer och det uppstår en smått absurd situation. Människorna på bussen vägrar kliva av för dom vill inte vara i Jämtland. Frilansskribenten Jens Ganman och Annelie Lanner beger sig ut till asylboendet för att se vad det är som sker. Så här beskriver Jens Ganman sin nyårsafton i text. Bilder finns under länken.

  Det blev ett lite annorlunda nyårsfirande i år…

  Eftersom nyårsraketer bara gör mig arg och förtvivlad (tanken på alla stackars hästar, katter och hundar som får panik av skiten) så tog jag med mig min SR-kollega Annelie Lanner ut till grytans flyktingboende på nyårsaftonskvällen.

  Det blev en milt sagt märklig upplevelse.

  Trettio syrier hade precis anlänt med buss från Malmö. De hade färdats i sexton timmar rakt norrut utan att ha en aning om vart de var på väg. Väl framme i Grytan fick de reda på att de kommit till en gammal militärförläggning.

  ”It’s not safe here.” ropade Gamal. ” We are very afraid and want to go back to Malmoe!”

  ”This is hell!” ropade hans vän Erdan. ” We want to go to Sweden and meet real people and learn about Swedish traditions and Swedish language. Not this!”

  ”I understand. ” sa jag. ”But mind you, this is my home town and it’s actually a pretty great part of Sweden. But hey, I see your point. It’s a bit off-grid. It’s cold and dark and I guess I would think the same if I was in your situation.”

  Och här skulle jag kunna skildra resten av det upprörda samtalet mellan mig och 30 desperata flyktingar på mitt sedvanligt raljanta sätt, men faktum är att jag mest mår illa. Det svenska asylsystemet går mot en säker kollaps. Jag har skrivit om det så många gånger här på FB att ni måste tro att jag blivit knäpp vid det här laget.

  Men så här ser verkligheten ut.

  Folk bussas kors och tvärs över landet i en allt desperatare jakt på sängplatser. Och sängplatserna är slut. Migrationsverkets personal sliter livet ur sig för att hinna med men de är bara människor.

  På just den här bussresan var det dessutom den arma jävla busschauffören som dels skulle ratta bussen på förrädiskt halkiga vägar upp till Jämtland, dels fungera som kontaktperson för 30 förvirrade och allt mer aggressiva människor som så sakta började inse att det de fått höra om Sverige som ett land av mjölk och honung kanske inte stämde.

  Alls.

  ”I walked 1400 kilometers from Syria through Turkey and Macedonia to get to Greece!” ropar en av männen. ”If I must live here I would rather die!” varpå han och hans kamrat börjar klä av sig nakna. Jag fick prata med dem i tjugo minuter för att få dem att klä på sig igen. Inga svenska myndighetsrepresentanter fanns på plats.

  ”You’ll get pneumonia!”

  ”I don’t care! We thought Sweden was humanitarian country!” ropar den nakna mannen och börjar klättra runt i en stor snöhög medan hans kamrater filmar med sina I-phones. ”This is hell! We don’t want this! We want something better!”

  Och jag blir arg och ledsen och förvirrad och röd om kinderna på en och samma gång.

  Jag slits mellan två tankegångar:

  1) ”Det här är förjävligt. Man skickar inte iväg människor på det här sättet, helt utan information, till en plats de inte vet ett skit om!”

  och:

  2) ”Men åk hem då, om det inte passar! Om nu Syrien var ett sånt jävla helvete så kanske ni ska vara GLADA över att ni fick komma till Grytan och Jämtland!”

  Fast det är ju – å andra sidan – lätt för mig att tänka… jag kan åka hem till mitt varma kök precis när jag vill. Jag BEHÖVER inte stå här på asylboendet på nyårsnatten, omringad av skrikande, ilskna människor och leka Jesus. Men jag gör det ändå.

  Inte för att leka Jesus dock, utan för att jag är less på att bara läsa om allt sånt här i tidningarna och se det på teve. Jag vill uppleva det. Jag vill veta vad jag pratar om, innan jag uttalar mig.

  Och jag tjatar vidare, med en dåres envishet: om att asylpolitiken och integrationspolitiken är de kommande årens största samhällsfråga eftersom den hänger ihop med så mycket annat just nu. Den som tror nåt annat är antingen dum eller lever i total självförnekelse.

  …hur som helst…

  Efter att Lanner gjort sin journalistiska plikt och bandat ett inslag som sen toppar Ekonyheterna Riks resten av kvällen åker vi till Radiohuset och omgrupperar oss, kokar kaffe, fyller några pumptermosar och tar med oss tillbaka till Grytan. På vägen dit köper vi med choklad och cigaretter.

  Återkomsten ser ni skildrad i två korta filmer som dyker upp här så snart YouTube processat klart. I den ena sjunger Gamal en kärlekssång till mig (tror jag). I den andra råddar Lanner ut kakor, kaffe och cigg till de trettio Syrierna ombord på den ockuperade bussen like nobody’s business.

  Den tjejen är inte brydd, som ma säj hen.

  Och därefter blir det spontanparty nere i matsalen. Hungerstrejken är glömd och de dansande eritreanerna får flytta på sig för här kommer 30 för tillfället distraherade syrier som vill visa sin tacksamhet med dans.

  Jag och Lanner dansar.

  Vi dansar ringdans, långdans, conga och andra rörelser jag inte gjort sen jag bytte höft för ett och ett halvt år sen.

  Situationen är absurd och det vore lätt att kokettera med den här lilla insatsen och skriva nåt klämkäckt om att se där: ”Lite kaffe, choklad, dans, musik och mänsklig värme är allt som behövs för att bryta isen och skapa integration!”

  Men precis som Lotta Gröning i Expressen tänker jag vara häxan surtant och hävda (igen) att det svenska asylsystemet är paj. Pe. A. Ji. Det kör på bensinångor och det är varken flyktingarnas eller de förmenta nyfascisternas fel.

  Det är vi andra som skapat det här.

  Vi och våra kära politiker som dag efter dag fortsätter att slå blå dunster i folks ögon; försöker få oss att tro att det här handlar om en kamp mot troll och orcher.

  Det gör det inte.

  Det handlar om människoliv och ett samhälle som i raskt takt går mot kaos.

  Jag hoppas innerligt att jag har fel på den punkten.

  Fast jag blir mer och mer säker på att jag inte har det, ju mer jag trasslar in mig i integrationsfrågan…

  Gott nytt år på er ändå, vänner. Vi kan lösa det här tillsammans. Men lätt blir det inte.

   

  Det skall bli mycket intressant att se hur den här artikeln utvecklas och i vilka sammanhang den kommer att användas. Jag läste så sent som igår på ett forum att journalisterna utpekades som SD-sympatisörer med en agenda och Sveriges Radio som verktyg. Samtidigt har delar av de asylsökande inlett en hungerstrejk. Aftonbladets Lena Melin skriver om besinning.

 • Idag Skall Vi Skenavrätta Varandra Hurra!!

    2 comments

  Då var vi där, årskiftet mellan 2014 och 2015, nyårsaftonen eller djurens värsta dag. Jag var själv en stor entusiast som ung av de få dagar på året som innebar knallar och smällar och ju större desto bättre. Helst av allt skulle det även experimenteras med dessa smällare och raketer. Placeras i leksaker som sprängdes i bitar, grannens brevlåda eller kastas runt varandras fötter till stor förtjusning. Ibland tändes en ”spontan” smällare ute på gatan utanför någon synnerligen grinig gubbes hus med resultatet att det gapades och jagades och skrattades tills vi kiknade. Men det var då. Idag vet jag betydligt bättre. I synnerhet efter den förklaring som den gamla griniga gubben till slut lyckades få fram. Hans gamla golden retriver var livrädd för smällarna och ville inte gå ut på flera dagar efter att nyårsaftonen eller sista april utspelats.

  Raketer

  Idag har jag själv 4 husdjur. Katten upplever det mycket obehagligt och honom försöker vi hålla inne under kvällen. Mest för att han inte skall skrämmas bort från sitt hem men även för att barn och ungdomar, eller i vart fall ett visst klientel av dom, inte begriper att katten faktiskt blir rädd när den blir jagad av en raket snabbare än han kan springa. En av hundarna bryr sig inte speciellt mycket. Förra året stod han till och med ute med oss och tittade förundrat mot skyn. Den andre gömde sig under bordet och skakade trots de ganska dova smällarna som hörs utifrån. Det blir valpens första år med raketer och bomber, där vet vi inte riktigt hur han kommer att reagera så rastning sker i god tid innan explosionerna börjar hagla. Kanske är vi ganska förskonade ändå.

   

  Men jag tänker på alla de andra husdjuren som verkligen mår pest och pina idag. Varför skall vi utsätta våra familjemdelammar för det här? Hur skulle vi människor uppleva det om vi till exempel en dag per år skojade med varandra över ett par skenavrättningar? Regler och lagar har förändrats, men det är ändå barn och ungdomar som kommer att springa runt i vår kommun med smällare och raketer dom inte har rätt att ha. Betänk dessutom den ekonomiska aspekten av det hela. Hur många kronor skall skickas upp i skyn till ingen nytta och jag tror ingen går dagen efter och plockar upp resterna av de där få minuteras munterhet. Nej skippa raketer och smällare och önska varandra ett Gott Nytt År med en varm kram eller en vänlig klapp till husdjuret.

 • Den Moderna Slavhandeln Belastar Kommunerna

    0 comments

  Det är lite av en uppföljning till detta inlägg där jag menade att bolagen bakom asylboendena skulle stå för de extra kostnader som uppstår när barnen behöver komma ut i skolan. Det är en ganska dyster bild som målas upp i Arbetarbladets artikel om hur det ser ut i dagsläget:

  På kort tid har det blivit många asylboenden i västra Gästrikland. I Sandviken och Hofors är nu skolan och förskolan satt under hård press för att göra plats åt de nyanlända. Bara i höst har 125 asylsökande barn i förskole- och skolålder kommit hit.

  Förskolan i Torsåker skulle behöva förstärkning för att ge barn från asylboendet i Kratte masugn barnomsorg. För dem gäller samma regler som för svenska medborgare – en plats ska erbjudas inom fyra månader.

  Det kostar 800 000 kronor att anställa den personal som behövs. Det statliga stödet räcker inte ens till hälften. Men några extra anslag från kommunstyrelsen får inte barn- och utbildningsnämnden. ”Verksamheten måste anpassas till den statliga ersättningen” skriver kommunchef Ulf Strömstedt.”

  Flyktingmottagandet riskerar att inte betraktas som en nationell angelägenhet som det faktiskt är, då kostnaderna i allt för stor utsträckning bärs av kommuners invånare. På detta sätt riskerar behoven hos de asylsökande att direkt ställas mot behoven hos andra grupper i enskilda kommuner, vilket vore olyckligt

  Att tvinga bolagen som ser mer till vinst än det humanitära att tvingas ta ansvar även för det som de asylboende behöver mer än husrum och mat, kanske skulle skrämma bort de aktörer som ägnar sig åt denna form av modern slavhandel.

 • Länktips: Så Mörkas VM:s Kostnader

    0 comments

  På temat Falun så vill jag passa på att tipsa om en krönika skriven av Jens Runnberg för Dalarnas Tidnings räkning.

  Hela begreppet ”vinst” i kommunens officiella resonemang bortser från att VM-bolaget inte bär kostnaderna för skid-VM!

  Det gör någon annan. Skattebetalarna. Dem vars politiska vilja tolkades så att vad invånarna helst av allt ville ha var nya hoppbackar, vilka det dessutom skulle vara lönsamt för skattebetalarna att bygga.

  När skid-VM är över, utgifter och inkomster i VM-bolaget summerade och en vinst eller förlust framräknad för själva arrangemanget, så står de ju ändå där, hoppbackarna, och drar drifts- och kapitalkostnader i decennier framöver.

  Det här är besvärande för makten. Makten vill inte ha den här debatten. Den skruvar på sig inför sådana här krönikor.

  Kommunalrådet Jonny Gahnshag (S) skrev till en annan ledande socialdemokrat i juli, förra gången ledarredaktionen pekade på frånvaron av ekonomiskt ansvar, att:

  -För att vinna valet behöver vi få debatten i slutet att handla om våra prioriterade valfrågor jobb, skola och bostäder. Då ska Lugnet vara ”avdiskat”.

  För att vara politiker verkar det onekligen som om man måste behärska en del idrottsliga färdigheter som ”tittfint”, ”dragning” och ”mangling”. När Skid-VM slutligen summeras kommer det bli riktigt intressant att se om begreppet ansvarsfrihet dyker upp. Ett ord jag personligen finner smått motbjudande. Att ta ansvar skärper antagligen sinnena och viljan att lyckas, eller i vart fall undvika en katastrof.

 • Hofors Räddaren I Nöden?

    2 comments

  För exakt en vecka sedan gästade Hofors HC Faluns ishall för seriematch. Ishockey, konståkning och curling sysselsätter många utövare i grannkommunen. Det har en tid skrivits om den dåliga miljön i hallen som gjort ungdomar sjuka, vissa så sjuka att deras karriärer fåt avslutats i förtid. Bara denna vecka fick en av A-lagets spelare som flyttat till kommunen för att studera och spela ishockey, säga upp sitt kontrakt och flytta hem till södra Sverige igen. Beskedet var dock att man skulle få avsluta säsongen och därefter stänga ishallen för reperation, något man talade om redan inför denna säsong.

  Ishall

  Samtidigt som man nu investerar absurda pengar i Skid-VM 2015 kommer beskedet att den 30 november stängs ishallen tills vidare. Det innebär att man förvisso har en bandyplan och en uterink till förfogande med isytor, men att samtliga ishockeylag och konståkningsföreningar måste hitta en annan lösning. Dalarnas Tidning skriver:

  ”– På något vis måste hitta en lösning så att föreningarna kan fortsätta med sin verksamhet. Vi har olika alternativa lösningar som vi jobbar med, säger Jonas Lennerthson (S), ordförande i trafik- och fritidsnämnden.

  Enligt Lennerthson kan det bli aktuellt att hyra in sig i ishallarna i Borlänge och Långshyttan för träning och matcher. Uterinken på Lugnet finns också tillgänglig.”

  Det är ett stort tryck redan på ishallen i Borlänge och transporter till Långshyttan kommer bli en kostsam affär för någon part. Här kanske Hofors kommun snabbt kunde se över om vad man kan göra för att skapa istider. Vägen är trots allt bättre och rakare hit än till Långshyttan.

 • Kommunalrådet Kritiserar Asylmottagningen

    14 comments

  Mitt under brinnande hockeymatch får jag en fråga via Twitter av ABs Anton Emanuelsson om vad Hoforspartiet anser om kommunalrådet Marie-Louise Dangardts kritik av asylmottagandet. Jag hann inte riktigt sätta mig in i artikeln just då utan får läsa den till fullo denna morgon. Arbetarbladet:

  Skarp kritik mot hur asylmottagningen fungerar framförs av 14 kommunstyrelseordföranden i Hälsingland, Västernorrland och Hofors i en skrivelse till Sveriges kommuner och landsting (SKL).

  – Det finns brister i systemet som gör att vi i morgon kan få veta att om två veckor öppnas nästa boende. Då ska det fungera raskt med skola, sjukvård och socialtjänst. Vi har inte en chans att planera så att det kan bli bra, säger Marie-Louise Dangardt.

  Marie-Louise Dangardt menar att systemet för upphandlingar måste göras om så att kommuner som redan tar stort ansvar inte är med i framtida upphandlingar.”

  Baserat på artikeln så är min egen och personliga spontana reaktion med tanke på att antalet asylsökande spås öka betydligt även nästa år är att det låter mycket rimligt. Har inte grundtanken varit att landets alla kommuner skall hjälpas åt och inte bara en del?  I små kommuner måste det tillföras mer statligt stöd om det här skall fungera. Sen är jag inte överförtjust i att man kan öppna asylboenden i princip vilka lokaler som helst med privata aktörer som ser ett vinstintresse av att hantera människor i behov av hjälp. Verkligen samhällts blodiglar.

   

  Till slut vill jag lyfta fram en av kommentarerna till artikeln, signaturen Jerker skriver:

  Äntligen en politiker som vågar säga något. Upp med frågorna på bordet, som det är nu är det en tickande bomb. Klart vi ska hjälpa men det måste ske under ordnade former. Idag räknas 3,3 m per person på asylboenden, trängs som sillar och någon privat aktör tjänar storkovan. HUA!!!”

  Det är inte den första politikern som fört fram liknande tankar, men före senaste valet kallades alla med dessa ideer främlingsfientliga och rasister. Hur ser  till exempel Vänsterpartiet på sina samarbetspartners nu?

 • På Besök Hos Kvinnojouren Rosen I Hofors

    0 comments

  Igår onsdag fick jag i egenskap av nykläckt lokalpolitiker möjligheten att besöka Kvinnojouren Rosen i Hofors. Som bekant har det varit en hel del turer runt verksamheten och tidigare inlägg kan ni läsa här (klicka på länkarna):

  Oklokt Beslut

  Vissa Rosor Betydligt Vackrare Än Andra

  Socialdemokrat I Hofors Anklagas För Jävsituation

  Miljöpartiet Hofors Starkt Kritisk Mot Hur Kommunen Behandlar Kvinnojouren

  Sverigedemokraterna – Ge Partistödet Till Kvinnojouren Rosen I Hofors

  Xamuel Halfvars (V): Pressmeddelande om Kvinnojouren Rosen i Hofors

  Rosen1

  Det glädjande just nu är att man från regeringen har för avsikt att stötta landets alla kvinnojourer ekonomiskt om förslaget går igenom. På lokal nivå finns det flera partier som är engagerad för att Kvinnojouren Rosen skall kunna bedriva sin verksamhet trots märkligt tänkande gällande besparingar. Det skall bli intressant att se om det tidigare beslutet att strama åt det ekonomiska stödet kan komma att ändras. Det är en mörk och dyster statistik man presenterade under informationsmötet, inte minst vad gäller ökningen av hedersrelaterade våldsbrott och hot.

 • Till Signaturen ”Olle”

    0 comments

  Du som skrev under signaturen ”Olle” denna morgon och ville kommentera inlägget om Söndagsdiskussion: Vuxenmobbning På Arbetsplatser, Jag kan inte godkänna din kommentar såvida du inte skriver om den och utelämnar företagsnamn eller personer, alternativt styrker kommentaren med dokument. Det är ett bra inlägg i debatten, men i nuvarande form kan det inte godkännas av hänsyn till de drabbade eller inblandade. :)

 • Xtrafik Inget För Småbarnsmammor

    1 comment

  Jag skulle inte påstå att Xtrafik är en fullständig katastrof, men väl ett bolag som ofta ställer till det för resande. En lördagsmorgon vintertid för ett par år sedan rullade jag in med första tåget från Borlänge och tänkte ta den enligt tidtabellen anslutande bussen ner till Hofors centrum. Den kom aldrig och när jag kontaktade min bekant på trafikkontoret så sades det att bussen var på väg, den hade bara haft problem att starta, nästa besked var att chauffören sovit över men nu var på väg, det tredje när jag börjat härskna till ordentligt att bussen var trasig och att en taxi skulle skickas, taxibolaget fick man inte tag i trots att man sagt att den var på väg och slutligen ordnade jag egen transport och där sades det att man skulle ersätta alla kostnader jag haft denna lördagsmorgon vilket i pengar handlade om enstaka kronor. Lätt skamsen fick min bekant sedan skylla ifrån sig att busschauffören helt enkelt stannat hemma den morgonen för att ingen brukade åka så tidigt en lördag i vanliga fall.

  XtrafikBussförbindelserna är kanske det viktigaste vi har i Hofors för att nå omvärlden med kollektivtrafik. Tågstationen ligger en bit utanför och studerande och pendlare tar vanligtvis bussen raka vägen till Sandviken och Gävle. Man vill inte riskera att bli sittandes på ett trasigt tåg eller vänta på bussersättning för inställda tåg. ”Fyrtioettan” har flera avgångar och fungerar för det mesta även om det då och då syns trasiga bussar efter sträckan Hofors-Gävle. Till Falun är det värre med två avgångar åt vadera håll per dag, man måste förlita sig på tåget för att ha någon som helst valmöjlighet med tider.

   

  Denna morgon får jag ett mejl av en ung mamma som igår tänkte att hon tillsammans med sina barn, en nyfödd i barnvagn, skulle nyttja Xtrafik för en resa från Sandviken till Hofors för att hälsa på anhöriga. Hon hade planerat att ta bussen som går från Sandvikens resecentrum 17.00 och angör hållplatsen Scherpbacken 17.06.

  Igår skulle jag ta bussen från Sandviken till Hofors med barnvagnen. Bussen kom men vi kunde inte stiga på på grund av att bussen hade trappsteg och ingen i bussen verkade vara särskilt intresserad utav att hjälpa till. Chauffören lyfte inte ett finger utan stängde dörren innan jag hann fram till honom och åkte. En annan person var vid hållplatsen då, en man med portfölj som klev på och åkte med.

  17.30 lämnar nästa buss Sandvikens resecenter och anländer hållplatsen Scherpbacken 17.36.

  Jag bestämde mig för att vänta in nästa buss, 30 minuter senare. Tro på fan att även denna buss även hade trappsteg och inte en jävel kände sig manad till att hjälpa mig på med barnvagnen. Chauffören lyfte inte ett finger och sa ingenting. Båda gångerna! Chauffören hann stänga dörren igen innan jag hann fram och kunde fråga om han kunde hjälpa till. Jag gick till slut hem igen då jag inte kunde ta mig på någon utav bussarna.” 

  Vidare skriver avsändaren:

  Jag undrar hur många äldre med rullator och andra funktionshindrade tar sig på bussarna om de har trappsteg in. En buss ska väl vara till för att alla ska kunna åka med.”

   

  Kanske kan någon upplysa både mig och småbarnsmamman vad som gäller när man reser med barnvagn. Är det busschaufförens skyldighet att hjälpa till att lasta ombord barnvagn vid tillfällen som detta eller är det någon arbetsmiljöregel som sätter stopp för att ge en hjälpande hand? Hur ser Xtrafik på de båda chaufförernas agerande? Sist men inte minst, vad är det som gör att inte en enda jävel på bussen vill se problemet och sträcka ut en hjälpande hand?

 • Ondska Möter Sin Kusin Brutalitet – Varför Hyllas Anders Eklunds Misshandlare?

    4 comments

  De senaste dagarna har massor av människor delat länkar till misshandeln av Anders Eklund. 99,99 procent uttrycker något om ”poetisk rättvisa” och hyllar gärningsmännen till skyarna. Arbetarbladet skriver:

  Det var i juni under en fikapaus i verkstaden, där de intagna jobbar, som Anders Eklund blev attackerad av de båda männen.

  Bland annat så slog de honom med en gummiklubba. Han blev även slagen och sparkad.

  Anders Eklund fick föras till sjukhus för vård.

  I förhör framgår att det funnits misstankar om att fler fångar kan ha varit inblandade – men det är två medfångar, 26 och 27 år, som nu står åtalade vid Attunda tingsrätt i Sollentuna.”

  Visst är det på något sätt något inom en som säger att det var rättvist efter vad han gjorde mot både Pernilla och Engla. Att få känna på en promille av hans eget vidriga våld men ändå överleva och kanske få stryk ännu en dag i framtiden. 2010 till och med satt jag och längtade efter den dagen då någon form av rättvisa skulle skipas. Den gången var det Hagamannen aka Niklas Lindgren som slogs blodig av en man som knivhögg sin 13-årige styvdotter, knivhögg och våldtog hennes 13-årige vän till döds. Det hela var så vidrigt att någon rättvisa rörde det sig inte om, snarare ett uttryck för vad dessa män är för något. En fruktansvärd händelse som nådde modern på självaste Mors Dag 2006.

   

  Det blev till slut Anders Eklunds ”tur” att drabbas av det meningslösa våldet.Arbetsplats

  Vid en fikastund i arbetsverkstaden uppstår tumult och Anders Eklund misshandlas med bland annat gummiklubbor. Resultatet ser ni på bild i länken till Arbetarbladet ovan, vill man fördjupa sig i hela händelsen så finns hela förundersökningsprotokollet under denna länk. Två medfångar flög plötsligt på Eklund efter någon form av dispyt.

  Blod

  Blod2

  Det finns flera osmakligheter i den här historien vilket gör att jag vill skriva om den. En är Anders Eklunds skadeståndskrav.

  45000 Sveda & Värk

  15000 Pyskisk kränkning

  1800 Trasiga glasögon

  1500 Tandläkarutgifter

  Jag minns vilka problem Englas mamma hade att på något sätt få staten att ta sitt ansvar för att en mördare/våldtäktsman genom polisens misstag gått fri och kunnat göra om det med hennes dotter.

   

  En annan sak som jag tänker på är hyllningskören till en av förövarna som misshandlade Anders Eklund. Vet människor vem den individen var och ändå hyllar hans våld som rättvisa? Så här säger gärningsmannen själv om händelsen:

  Ali kommer inte ihåg vem, man befinner sig vid fikabordet som finns i verkstaden. Ali hör hur Anders pratar om den lilla flickan som han mördat. Ali säger till honom att sluta prata om det. Anders svarar då ”håll käften jävla neger”. Ali blir arg över detta, han är dock mest irriterad över det Anders pratade om den mördade flickan. Ali svarar ”va fan säger du” och går emot Anders. Anders börjar då ”veva med armarna”, han slår ett slag som träffar Ali i ansiktet, han slår även flera slag men inga träffar honom. Ali känner då att han måste försvara sig då Anders är mycket större och tyngre än honom, Ali börjar då slå och sparka mot mot Anders, Ali får in några slag och ev. någon spark.”

  Det låter ju onekligen som att Anders Eklund då sitter och skryter och inte visar någon ånger över vad han gjorde mot Engla, att Ali blivit kränkt och slagen och därför varit tvungen att försvara sig. En annan medfånge hoppar in och hjälper till, men någon gummiklubba har ingen av dem sett till under misshandeln.

  Förövare

  Ali Lamin Abdakarim

  Nyårsafton 2004/05. 

  Jenny och hennes väninna Linda tog följe med fyra somalier till en fest. Vägen till festen gick genom ett obebyggt område varpå de båda väninnorna blev åtskilda av somalierna. Linda blev sedan slagen i huvudet med en batong och någon av somalierna tog hennes väska. Linda fick utstå flera slag mot huvudet så att det började blöda kraftigt och hon trodde då inte att hon skulle klara mycket mer varpå hon spelade avsvimmad för att få ett slut på misshandeln. Misshandeln mot Linda resulterade i att hon fick sy på två ställen på huvudet. Linda fick även gipsa sin tumme och hela hennes tumnagel har fallit av sedan hon försökte skydda sig från batongslagen. Hon mår även psykiskt dåligt efter misshandeln och vill inte bo ensam.

  Offer

  Jenny fick ett slag i huvudet och föll baklänges. Allt svartnade för henne och när hon vaknar upp så ligger hon i en skogsdunge. Hon fick sedan utstå flera slag som resulterade i att hon återigen svimmade. Nästa gång våldtas hon och får under våldtäkten flera slag. Bland annat så sparkar Jassin Abdikarim Mahamud [numer Lamin Abdikarim Ali] henne i underlivet flera gånger. Abdulgadir Mohamed Khalif och Mursal Abdullahi misshandlade Jenny. Enligt domen så skall Omar Mohamed Omar hållt vakt medan Jassin våldtog Jenny med råhet och hänsynslöshet [S.33 i domen] vaginalt och analt.

  Jassin Abdikarim Mahamud (1987-04-10) förekom vid den här tidpunkten under tre avsnitt i belastningregistret och hade den 26 mars 2004 dömts för grov knivmisshandel varvid socialnämnden i Mölndals kommun fick ansvaret för Jassins påföljder. I fallet med Jenny och Linda dömdes Jassin till 2 år sluten ungdomsvård samt 150 000 SEK i skadestånd.

  November 2010:

  Jenny 24, våldtogs brutalt på nyårsafton i Göteborg 2004. Utöver sexvåldet misshandlades hon med en batong och sparkades i underlivet. 
  Samme man misstänks nu – under nytt namn – ha våldtagit, hotat och rånat en 84-årig kvinna i Dalarna. 
  – Det väcker en stark vrede inom mig, har Jenny tidigare sagt till Expressen om det nya fallet.”

  Expressen – Ali våldtog 84-åringen – får nio års fängelse

  Hon berättade om skräcktimmarna som började klockan 03.00 den 18 november förra året. Hon vaknade och såg att det lyste i lägenhetens kök. Först trodde hon att det var sonen som kommit för att hjälpa henne. I stället möttes hon av blicken från en okänd man – beväpnad med en stor kniv.
  Han hade tagit sig in genom balkongdörren. Enligt polisens förhör stirrade han på henne och sa: ”Tyst, annars dödar jag dig!”
  Sedan gick han till angrepp och utsatte den 84-åriga kvinnan för omfattande sexövergrepp.”

  Med detta i bakhuvudet så var det nog ingen ”mysig stund” runt fikabordet alls. Det är odjur som inte någonsin skall släppas ut i det fria igen. Det ligger i gärningsmannen Alis natur, det finns djupt rotat i Anders Eklund. Vad menar man att samhället har för slags vård som kan bota denna brutalitet?

 • Är Det Dags Att Radera Alice Tegnér Från Historien?

    0 comments

  Jag har på avstånd följt de debatter som uppstått efter att SVT bestämt sig för att redigera bort små delar av Pippi Långstrump eftersom det på 2000-talet ter sig lite konstigt med vissa uttryck.

  Det är tv-serien ”Här kommer Pippi Långstrump”, som sändes i SVT för första gången 1969, som nu kommer i en restaurerad DVD-utgåva där både bild- och ljudkvalitén har förbättrats.

  Andra förändringar som gjorts är att scener där skådespelerskan Inger Nilssons Pippi refererar till sin far som ”negerkung” har ändrats så att hon numera bara säger ”kung”. Även en scen där Pippi leker ”kines” genom att sträcka ut huden runt ögonen har klippts om.”

  Pippi

  Tidigare gällde det en gardin som man kunde köpa i souvenirshoppen på Astrid Lindgrens värld:

  Emelie Abrahmsson fick en otrevlig överraskning när hon besökte Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby igår. I souvenirbutiken såg hon en gardin föreställande Pippi Långstrump som fläktades av två mörkhyade barn.

  ”Som mamma till ett afrosvenskt barn undrar jag hur ni tänker när ni säljer gardiner där bruna barn agerar slavar åt Pippi?”, skrev Emelie Abramsson på Facebook efter sitt besök på Astrid Lindgrens värld.

  Efter inlägget har flera personer reagerat på gardinen som upplevs som rastistisk.

  ”Smaklöst, okunnigt, rasistiskt, förnedrande”, skrev en annan person i Facebook-kommentar.”

  För snart ett år sedan så var det bland annat Tintin och Barna Hedenhös som var i skottgluggen. Då funderade jag över om det verkligen var av godo att agera historierevesionister i gamla barnböcker.

  Det är ett helgerån att bete sig på det här sättet för det handlar om historierevisionism av värsta grad. Det finns åtskilliga böcker och skrifter man i sådana fall måste gå in och ändra för att det inte stämmer med dagens uppfattning eller för att vetenskapen var bristfällig förr i tiden.”

  Efter att ha läst Arbetarbladets kulturredaktör, Bodil Juggas text om ”Hur tänkte Pippipoliserna? ” är det fortfarande en fråga som verkligen inte besvaras i en handvändning:

  Men en självklar ståndpunkt borde trots allt vara att ingen annan har rätt att ändra i efterhand. Om barnkultur utses till pedagogiskt undantag, vad blir nästa undantag? 

  Massor av böcker ansågs inte sexistiska på sin tid. I vår tid är de uppenbart sexistiska. Ska vi lägga dem i en jättesäck och knyta till? Eller ännu värre. Beroende på vem som har makten. Det kan vara feministisk litteratur som hamnar på bålet. 

  Ingen kan komma och påstå att frågan är lätt.”

  Jag kan bara konstatera att Astrid Lindgren och hennes alster blivit ett slagträ oavsett från vilket håll man hävdar sig känna både hennes inställning till livet hon levde eller hennes karaktärers personlighetsdrag. Uppenbart upplevs det stötande så varför inte göra som man tidigt gjorde med musikalbum där texterna inte var rumsrena. Nej det var inte Kartellen som började med att vara fula i munnen i konstens tecken, det har pågått i alla tider. Sätt en synlig dekal på verkets framsida som berättar att det kan upplevas som stötande. Det kan komma att utvecklas till att inte enbart berör barnböcker, nästa gång är det historiska dokument som färgats av dåtidens tankegångar, tidsanda eller okunskap om vetenskap och framtidens forskning.

  Varningstext

  Avslutningsvis vill jag lyfta fram det här med tidsandan, en annan nationalikon som bidragit till idag ganska grova saker är Alice Tegnér. Skall detta strykas ur historien för gott, skrivas om eller anpassas till 2000-talet? Hur skall framtidens böcker granskas för att inte 50-100 år senare bli en styggelse? Det är en sida av debatten som intresserar mig mest.

  1

  2

  3

  4

  5

 • Sandlådekriget Är Över

    0 comments

  Det är så otroligt skönt att äntligen få meddela att Sandlådekriget i Hofors kommun är över.  Det har pågått i åratal och kostat tid, pengar och själslig kraft för de allra flesta inblandade. Nu är det dock kanske bara dagar innan Hofors barn får vad deras föräldrar stridit för och äntligen kan fredens flagga få köras ner i sandlådan. För att läsa hela historien får ni söka på sandlådekrig i sökfältet uppe till höger på sidan.

  Fred

  Som vanligt i krig är det barnen som får betala. I det här fallet har antagligen många hunnit växa ifrån den ålder då man tycker att det är helt okej att leka i en lekpark. Några hann bli tonåringar med andra intressen och exakt vilken erfarenhet  dom bär med sig i livet av kommunens trasslande återstår att se. En dag blir det dom som röstar och då kanske allt detta finns i bakhuvudet. Kent Andersson är dagens stora hjälte. Hans arbete tillsammans med sina barn, föräldraföreningen har gett utdelning. En stor eloge!! 

 • Död Åt SD Och Alla Andra Borgare

    30 comments

  Ja så stod det att läsa på en banderoll under Faluns Pride-festival som anordnades under helgen signerad ”Dala terror nätverk mot rasism”.

  Banderoll

   

  Efter att ha sett denna bild kände representanterna från LUF sig inte välkomna att delta i det resterande programmet på Falu Pride.

  – Vi är djupt besvikna över bemötandet och att arrangörerna tillåter att hets mot politisk grupp förekommer under deras arrangemang. Att önska någon döden är aldrig OK! Att önska människor av annan politisk ställning döden, är väldigt kränkande, de av alla borde veta hur det är att leva med hat och kränkningar. Vi trodde att paraden välkomnade alla som ville stötta HBTQ-rörelsen, inte bara sådana som står åt vänster.

  Banderoll (2)

  Personligen blir jag direkt bestört över två saker. Dels att man nu kan gå omkring på gator och önska livet ur drygt halva Sveriges befolkning och dels för att man raserar all trovärdighet som HBTQ-rörelsen kämpat i åratal för att upprätta.

 • Dokumentärfilm: Någon Annan Betalar

    0 comments

 • Valdebatt I Hofors På Radio

    0 comments

  Idag klockan 15.00 tycker jag alla Hoforsbor skall ratta in P4 Gävleborg och lyssna på de partier som får delta i debatten som sänds. Redan nu kan man lyssna på sändningarna från Hofors.

  Debatt

   

   

 • Lite Mer Om Skola & Utbildning För Livet

    0 comments

  Efter inlägget igår där jag påpekade hur Socialdemokraternas vallöften om att slopa läxor i skolan väcktes lite kritik. Det blev ett lättare missförstånd att det skulle röra sig om att det var hela Hoforspartiets inställning. Den som hängt med lite kanske insett att Hoforsbloggen fanns långt innan Hoforspartiet startade och att detta är en plats där jag delar med mig av mina åsikter och tankar. Efter mitt inlägg om det förkastliga i att strypa läxorna så gick även Folkpartiet och Moderaterna ut och kritiserade vallöftet.

  Socialdemokraterna har i ett utspel lovat att läxorna försvinner om partiet får förnyat förtroende efter valet.

  – Vi ser helt enkelt att det är alldeles för många barn som inte klarar skolan och det måste vi ta ett gemensamt ansvar för. Det är inget som vi kan lägga över på föräldrarna, sa Socialdemokraternas ordförande i Hofors Daniel Johansson till GD på måndagen.

  Det här har fått delar av oppositionen att gå i taket. Folkpartiets Hans Backman säger att ett slopande av läxorna vore ”helt fel väg att gå”.

  – Jag tycker att vi ska ha förtroende för att lärarna kan avgöra hur undervisningen ska bedrivas i klassrummet och att lärarna kan bedöma behovet av läxor. Läxor är också bra i sig själva eftersom de lär eleverna att studera, vilket de får nytta av senare. Det vore otroligt olyckligt om det här genomförs, säger han.”

  Min poäng om det inte framgick av det tidigare inlägget är att eleverna rustas dåligt för kommande studier där man skall kunna arbeta självständigt med att strukturera upp en uppsats eller ett specialarbete och har en deadline för att lämna in dessa. Idag dominerar surfplattor, datorer och mobiltelefoner deras informationsflöde och underhållning och böcker som man faktiskt fysiskt håller i används sällan i undervisningen. Jag vet att man gör försök att få eleverna att läsa mer, men det är ett fåtal förunnat att kunna använda den enorma kunskapsbank som ett bibliotek till exempel tillhandahåller. Man måste kunna utgå från att flertalet lär sig läsa och att det inte blir betungande att få med sig en bok med några kapitels läsning hem. Är eleverna inte läskunniga så skall man givetvis sätta in extra undervisning och gå till botten med om det finns någon form av problematik i inlärningen och i det fallet kanske det är värt att nämna de 5.4 miljonerna som man vill investera i Hofors skolor. Men notera att det inte alls är något som är garanterat:

  ” – Den största vinsten är om vi får barn och ungdomar som klarar skolan. Men om vi får en socialdemokratisk regering kommer det att göras riktade satsningar på skolan som för Hofors del motsvarar 5,4 miljoner kronor.”

   

  En annan intressant sak som jag upptäckt är att dagens undervisning många gånger saknar inslag som att kritiskt granska en källa om man gör ett specialarbete eller skriver en uppsats. Jag vet inte om detta var en skolans ”modenyck” tidigare att lära eleverna vara kritiska mot det de läser, att jämföra olika källor innan man köpte ett påstående eller argument. Till och med vuxna som jag själv möter idag har svårt att skilja på ensidig propaganda och det tvivelaktiga i att använda sig av det som ”sanning huggen i sten”. Man kan å ena sidan skrika sig hes att en sida som Avpixlat ljuger men samtidigt påstå att en starkt vänsterorienterad sida är sanningen eller vice versa. Att livet inte är svart eller vitt trodde jag de flesta hade med sig i livet. Det är extremt viktigt att alla elever får med sig det kritiska tänkandet från skolan. Det kommer de ha nytta av för resten av livet.

  Liberalism

 • Socialdemokraterna Gör Eleverna En Riktig Björntjänst

    1 comment

  S2

   

  S1

   

  Förra veckan kunde man glädjas åt ett mycket fint initiativ av ett antal pensionerade lärare i Torsåker och idag ett Socialdemokratiskt löfte som i princip underminerar lärarnas ideella arbete. Kvalitén är som bekant inte av den bästa sort när det kommer till skolan i kommunen och frågan är om avskaffandet av läxor verkligen gör att man hänger med bättre och i slutänden kan konkurrera med andra kommuners elever om gymnaiseutbildning och senare högskola och universitet. Läxorna har en enorm betydelse inför det fortsatta studerandet, det handlar mycket om att få disciplinen att arbeta på egen hand. Jag tror man gör eleverna en stor otjänst att inte rusta inför högre studier. För övrigt har jag fått uppfattningen av att man redan dragit in på läxorna då jag talat med elever i kommunen.

 • Lite Om Skyltning

    0 comments

  Denna morgon tar en god vän till mig en bild på Strandvägen i Falun.

  Falun

  Här har dom flesta av de politiska partierna i Falun radat upp sina skyltar i ett annars vackert område. Visst vi är nog alla medvetna om att det är valår och att alla kämpar desperat för att få uppmärksamheten, synas och lova oändliga saker som inte kommer att hållas. Vart fjärde år pockar dom vi annars knappt ser på vår uppmärksamhet. Det finns lokala regler för hur man skall skylta med sin propaganda. Vi har dom även här i Hofors, men dit skall vi återkomma. I just Falun har det varit ett satans liv om att man brutit mot både regler och överenskomelser.

  Dalarnas Tidning:

  Riksdagsledamoten Carl-Oskar Bohlin (M) plockar ner skyltar som han satt upp inför valet på olika platser runt om i Falun.

  Anledningen är att uppsättningen bryter mot en lokal partiöverenskommelse.
  – Jag hade ingen aning om att partierna i Falun hade en egen överenskommelse om när skyltarna får sättas upp. Men givetvis ska jag se till att följa den, och plockar därför ner mina egna skyltar, säger Carl-Oskar Bohlin.Det var i söndags som riksdagsledamoten från Borlänge, med hjälp av sina anhängare, satt upp skyltarna runt om i Falun.

  Skyltarna placerades främst utefter de stora genomfartslederna, men några skyltar placerades även vid centrala gator.

  – Jag trodde att Falun följde den nationella planen, som innebär att affischering av det här slaget var tillåten från och med midnatt, natten till i söndags, säger Carl-Oskar Bohlin.

  Men så var alltså inte fallet.”

  Här i Hofors var man kanske inte extremt tidig ute, men placeringen kan ju verkligen ifrågasättas.

  Hofors

  När jag har varit ute och rest så har det hänt att man hamnat i ett land som precis skall ha mer eller mindre ”demokratiska val”. Affischeringen är enorm och till detta kommer fordon som dygnet runt åker runt med högtalare och skriker ut sin propaganda för än den ena och än den andre. Det har sin charm skall jag medge, men i något land så var man väl medveten om att det bara fanns ett alternativ, en presidentkandidat och valpropagandan egentligen helt meningslös, det skulle bara se ut som det var valfrihet och demokratiska regler som styrde. Här i Sverige har vi lyckligtvis ett ganska väl fungerande demokratiskt system även om alla inte verkar begripa innebörden i det och istället ägnar sig åt vad jag kallar ”Selektiv demokrati” alltså demokrati så länge som det passar ett visst antal människor och inte alla.

   

  Det här är dessutom bara början. Vi kommer överösas av reklamskyltar som vandaliseras, är motbjudande och det kostar en massa pengar. Miljömässigt har det en tendens att också bli en katastrof. Nedskräpning som kostar skattebetalarna pengar för inte går partierna själva ut och städar upp efter sig inte. Och oavsett hur många väljare man anser sig attrahera genom detta ofog, så är det antagligen ganska lönlöst att sätta upp skyltar, i synnerhet där människor irriteras över det.