Kategoriarkiv: Debatt

Hofors Rankas Etta I Demoskopundersökning

Det damp ner ett mejl från Demoskop denna morgon. Man har under en period genomfört en undersökning bland politiker hur man ser på en rad frågor i sin egen kommun och därefter rankat landets alla 290 kommuner. Totalt har 4250 politiker deltagit och för skojs skull gjorde jag en snabb sammanställning med rankningen efter varje område.

Demoskop

Det finns ett par områden där vi verkligen sticker ut i landet, tillgången på sport- och fritidsaktiviteter och natur och grönområden, där rankas vi etta i undersökningen. Tre områden som jag reagerar över att vi hamnar så lågt är kvaliteten inom äldreomsorgen och gymnasium  samt tillgång till arbete.

På något sätt är ju det områden som är högprioriterade, men där upplever vi politiker alltså att det inte är bra. Glädjande nog hamnar vi på Topp-25 när det gäller fungerande integration, tillgång till bostäder och levnadsomkostnader.

Nu kan man tolka statistik och siffror lite som man vill, men flera områden hör samman eller skulle kunna höra samman. Till exempel borde det vara tydligt att vi skall satsa mer pengar på att knyta samman sport-och fritidsaktiviteter med natur och grönområden med tillgången till arbete. Jag pratar naturligtvis om besöksnäringen där framtida arbeten i kommunen kan skapas och möjligen också skapa ett gymnasium som knyter an till samma branscher.

Badhusdiskussion Väcker Känslor

Under gårdagen publicerades ett inlägg på social media som handlade om en upplevelse på Hoforshallen. Jag har fått tillstånd att återge inlägget här:

BadhusReaktionerna lät inte vänta på sig och det blev en stundtals mycket hätsk debatt som kom att dela in debattörerna i flera olika läger. Å ena sidan avskyn emot vad som påstods hänt, å andra sidan reaktioner mot dom som reagerade. Ja ni förstår säkerligen att det blev en mycket förvirrad debatt som också kom att handla om man var för eller emot annat i huvudsak.

Vid senaste sammanträdet i kommunstyrelsen så var fritidschefen Rolf Larsson på plats för att informera om sin verksamhet. Då ställdes frågan om det var liknande problem i Hofors badhus som det rapporterats om från andra håll i landet på sistone. Jag tror inte det undgått någon att media haft ett särskilt fokus på just badhus och vad som hänt där. Exempel de senaste åren:

Corren – Pojke antastad på badhus

SVT – Nioårig pojke antastad i simhall

Dagens Nyheter – Sexuella ofredanden på flera simhallar

Flera som kommenterade påpekade att detta inte var något nytt och som enbart utlandsfödda ägnade sig åt, tvärtom hade det skett i alla år och det var därför fel att peka ut just dessa. Andra menade att det eskalerat och var resultatet av en kulturkrock och en benägenhet att inte vilja agera på skarpen för att späda på problematiken. Vänner och bekanta hamnade stundtals alltså rejält i luven på varandra.

Det som framstår ganska klart är att man som besökare i ett badhus inte på något sätt vill dokumenteras i smyg när man har sina badkläder på sig eller vill ha okända människor av annat kön smyga omkring och titta på en när man byter om.

Frågan måste ju onekligen väckas igen efter att Hoforsbor har andra upplevelser om hur det fungerar idag i Hoforshallen. Är det problem och vad ska man göra åt det? Badgäster och personal verkar ha olika åsikter om situationen om man skall dra några slutsatser av enbart diskussionerna till inlägget.

Ett sakligt argument handlade om att förse dörrarna med elektroniska lås och att varje gäst utrustas med en så kallad ”tagg” som gör att dörrarna bara kan öppnas om man har en till den specifika dörren. Det är kanske huvudspåret som man skall gå vidare med i den här diskussionen och att man alltid skall polisanmäla om man utsätts för kränkningar av den här arten.

Ökat Ansvar Med Sponsorpengar

Mats Andersson från Falun gör ett klokt inlägg i debatten om spronsring av idrotten och föreningar. Många företagare kan uppleva det som ett rent gissel att försöka räcka till åt alla som vill ha ett ekonomiskt stöd. Så även i Hofors där det är en hård kamp om befintliga sponsorpengar. Därför är artikeln mycket läsvärd, i synnerhet för företagare som bara inte vill slänga iväg slantarna och sen inte följa upp eller engagera sig djupare:

Vi på ICA Supermarket Slätta har samlat ihop dessa beslut i påsen som handlar om ”Socialt Ansvar i ditt Närområde” ( CSR = Corporate Social Responsibility).

Avgörande för alla som har ansvar för sin sponsorverksamhet är att man har en tydlig policy för detta. Jag tror att man ofta sponsrar med hjärtat och har egentligen ingen uppföljning eller mål med sin sponsring, ”vi kör väl samma upplägg som senast”. Här känner jag igen mig själv, trots att vi behöver låta våra ledord ta ut riktningen för vår sponsorverksamhet.

Jag tror att det i framtiden kommer att bli viktigt både för den som sponsrar men framförallt för den som har behov av sponsring, man behöver analysera sin verksamhet. Dels utifrån sina förutsättningar att få, men även för att kunna ge tillbaka på bästa sätt.

 

Ishockeyprofil Från Hofors Används Som Slagträ Mot Vitryssland I Två Delar

Del 1

Föga kunde man väl ana att inlägget om Mathias Strand som erbjudits att få dra på sig en hockeytröja för Team Sweden och bege sig till Vitryssland skulle komma att skapa rabalder. Alla som känner eller vet vem Mathias är känner också till den stora passionen för idrotten som han ägnat större delen av sitt liv med, ishockeyn. Han är en högt uppskattad lärare, en riktig eldsjäl för vår kommun, och är det något personligt intryck som jag skulle återge av just Strand, så är det hans sinne för rättvisa och medmänsklighet som blir starkast. Det är därför jag både blir arg och ledsen på samma gång när jag ser hur en annan person verkar ha misstagit sig helt på Mathias och använder honom som ett slagträ för att kritisera Vitryssland, jag skulle till och med vilja gå så långt att detta rör sig om en avskyvärd mobbing.

Belarusbloggen – Svenska hockeyveteraner deltar åter i Lukasjenkas propagandajippo

Belarusbloggen – Nyttiga idioter i diktatorns tjänst

Belarusbloggen – Hoskeyspelande politiker försvarar sitt deltagande i diktatorns turnering

Strand

Strand2

Gefle Dagblad – Hoforspolitikern spelar hockey med diktatorn, får skarp kritik

Hoforspolitikern och hockeyprofilen Mathias Strand är en del av det svenska veteranlandslag som i dagarna deltar i den vitryska diktatorn Aleksandr Lukasjenkos egen hockeyturnering i Minsk. För det får han nu skarp kritik.

– Jag tycker att det är omdömeslöst, säger människorättsorganisationen Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Det råder upprörda känslor för de här blogginläggen och artikeln i Gefle Dagblad. Det är som jag själv uttalat mig om ganska problematiskt. Dels har man grunderna som Mathias själv begav sig iväg tillsammans med Team Sweden på, passionen för det idrottsliga. Vi har även faktumet att Vitrysslands president, Alexander Lukasjenko är allt annat än demokratins förkämpe, och faktiskt är en diktator som behåller greppet om landet med järnhand och genom påstått valfusk. Människorättsorganisationerna har enligt min egen uppfattning, all rätt att kritisera den här mannen som kallats ”Europas siste diktator”. Det råder heller ingen tvekan om att ishockeycupen används för propagandasyften. Att låta påskina att landet och i synnerhet Lukasjenko är egentligen är en hygglig kille som brinner för idrott men i själva verket bara uppvisar det som en fasad som döljer en helt annan sanning.

Jag är ingen Vitrysslandsexpert kanske jag skall påpeka, men det tar faktiskt inte många klickningar på nätet för att få en uppfattning om landet och dess diktaturiska styre. Kanske är det därför som Martin Uggla nu kritiserar Mathias Strand så hårt. Att Mathias borde ha gjort ett rejält ställningstagande emot Vitryssland och inte deltagit i uppvisningen. Hur man än vänder och vrider på det hela så finns det upphov till kritik och åsikter, det politiska ställningstagandet till det kanske aningslösa deltagandet i cupen.

————–

Del 2

Det för oss till den oändligt pågående diskussionen om att beblanda idrott och politik. Det har skett förr och det kommer att ske igen.

Ondina Valla

Trebisonda Valla höjer högerarmen i en politisk gest under OS i Berlin 1936.

idrottsprotest

Tommie Smith och Peter Norman under OS i Mexico City 1968.

Måste man i alla lägen uttrycka en ståndpunkt och vilken är då den rätta? Det förutsätter att världen alltid är svart eller vit, god eller ond och att alla människor ständigt är medvetna om rätt och fel och gör sina dagliga val utefter ett slags världssamvete. Det arrangeras idrottstävlingar och genomförs konserter och andra kulturella evenemang på platser som inte kan betraktas som människorvänliga. Svenska ambassaden i Vitryssland har till exempel marknadsfört både Petsson & Findus, Pippi Långstrump och Mamma Mu på plats i landet och även i andra diktaturer eller tvivelaktiga platser men jag kan inte alls påminna mig att dom stämplats som ”nyttiga idioter”. Kanske för att just dessa är fiktiva, men alla övriga och fysiska personer då.

Jag kanske är mycket naiv, men för mig har idrott aldrig handlat om vilken livsåskådning du har, din politiska läggning, vilket ursprung eller religiös övertygelse du kommer ifrån. Det är alltid strävan efter att nå utveckling, förbättra resultat och se mitt favoritlag peta in pucken bakom AIK eller Säters målvakter. Idrotten har genom åren lärt mig att den under bra förhållanden kan skapa vänskapsband och glädje  bortom språkbarriärer och  fysiska värden. Den enda plats där man inte borde behöva tänka på om ens åsikter är de ”rätta” eller ”felaktiga”. Gör man politik även av idrotten så kommer ett av det bästa instrumentet för till exempel integration att vara värdelöst.

Borde Mathias då ha åkt iväg på resan till Vitryssland? Ja absolut. Förutom upplevelsen där han kröner sin egen fantastiska idrottskarriär med ett hedersfyllt uppdrag att sätta på sig den Svenska tröjan och delta i tävlingar mot andra nationer, har han haft möjlighet att träffa alla dessa människor som anses vara förtryckta. En möjlighet att skapa vänskapsband och få ett utbyte av tankar och ideer med deltagare från andra länder. Ishockeyspelare är inte som Herr Uggla tycks tro, några klappträn som viljelöst styrs av andra i alla lägen. De kan vara de bästa ambassadörerna som finns genom sin passion för idrottsutövandet.

Den Laddade Twitterpistolen Avlossades

Det var i allra högsta grad en intressant dag igår. Mest lättad är jag fortfarande över att det var just en fjäder av en höna och inte själva hönan. Vi lever i oroliga tider och jag anser fortfarande att både polis och skola agerade på bästa tänkbara sätt. Möjligen kommer viss media att rannsaka sig själva idag, det spädde på en oro som vi inte alls hade behövt uppleva. Minns mitt inlägg om Social oro från den 27 oktober i år.

Nåväl med facit i hand så kan det vara intressant att se vad som skedde runt mediabevakningen. Minns att det inledningsvis inte fanns så mycket annat att gå på än att skolan stängts ner och det fanns rykten om en knivman.

Twittertrend

Hofors blev en Twittertrend och det fungerar ju så att när något trendar så använder massor av människor samma ord även om det inte har med ursprungsfrågan att göra. Det fick alltså en miljonspridning på momangen och respekterade tidningar snappade upp att det var något på gång. Man antog att det rörde sig om ett vansinnesdåd i görningen, en del att det var ett terroristangrepp som skedde live.

Metro Ryssland

Metro Ryssland

Huntingtonpost

Huffington Post, USA

Rubrikerna har ändrats sedan orginalen lades ut, men spridningen blev massiv. Jag har sett Italienska, Turkiska, Franska, Engelska och till och med Japansk media rapportera om Hofors. Tänk den svindlande tanken om det hade varit i positiva ordalag. Hela världen hade vetat var Hofors ligger (ja många vet det nu men av mindre trivsamma orsaker). Det här är styrkan i social och oberoende media och det är ett mycket kraftigt verktyg som man bör använda kanske lite illa formulerat, men som ett laddat vapen. Ord kan ha en fruktansvärd betydelse ibland.

När jag skulle starta Hoforspartiet så skrev jag en lista på 50 punkter som jag ansåg skulle göra Hofors till en bättre plats, utveckla orten och skapa förutsättningar. På plats 22 återfinns ”Utbildning för skolelever om risker med att använda internet och sociala medier”. I april ytterligare en pekpinne där jag menade att ” för ett barn kan det vara som att sätta en laddad pistol mot tinningen och bara trycka av”.

Nu har vi ett slags facit att det är av yttersta vikt vi verkligen studerar och analyserar våra barn och ungdomars nyttjande av verktygen, så det blir verktyg och inte vapen. Barnen som spred de märkliga ryktena om blod på väggar och annat i Petreskolan mår kanske inte så bra idag.

Ge Bort Till Sport

Det är riktigt spännande att allt fler har börjat genomföra projekt som bidrar till att idrottsutrustning och annat återanvänds och kommer nya barn och ungdomar till nytta. Sveriges Radio skriver om en insamling i Hudiksvall:

Insamlingen heter Ge bort till sport Hudik och Eva Ahl kommer tillsammans med Svenska kyrkan att samla in sportgrejer på Glyisis inför matchen mot Hammarby och att folk har grejer över är hon övertygad om.

– Man får lämna vad man vill, men gärna helt och rent och bättre begagnat så att det går att använda.

Vilka kan vara behövande i dag då?

– Ja, det kan vara många. Familjer som inte har råd att låta sina barn idrotta för att det kostar mycket med utrustning, men nu har de chans att få det gratis, säger Eva Ahl.”

Därför hoppas vi att även den motion som Hoforspartiet lämnade in i maj, kan komma att bli verklighet på något sätt. Inte minst för den tillökning av barn som sker i kommunen just nu.

Motion

Respekt För Råvarorna

Ibland händer det att lokal media publicerar osedvanligt intressanta artiklar, denna dag är en sådan. Jag läser med stort intresse i Gefle Dagblad om frukostserveringen som skedde på Petreskolan denna morgon.

Gamla frallor på morgonen – hur gott låter det? Det var nämligen det som serverades till frukost på Petreskolan i Hofors på torsdagen. Anledningen var att öka medvetenheten om matsvinnet och vikten av att äta bra. Stora mängder ätbar mat slängs i butiker, restauranger, i hem och på skolor runt om i Sverige. Anledningen är ofta att datumen gått ut.

– Jag tycker det är en bra idé, säger Tessa Ramstad, som går i 9A på Petreskolan. Man märkte ingen större skillnad på brödet tycker jag. Och det är bra att få frukost i skolan, det är många som inte kan äta hemma.

Frukosten är ett samarbete mellan Gästrike återvinnare, Matakuten och Brynäs IF.

Vi har överlag i samhället en snuskig överkonsumtion som innebär att mängder av avfall hamnar i soporna. Vi är inte alls medvetna om hur processen bakom att placera en tallrik på bordet ser ut, något som gnagt mig i många många år. En av Hoforspartiets valfrågor var därför att införa en kampanj som gjorde i synnerhet eleverna medvetna om att bakom varje måltid ligger det en lång tids arbete. Att odla och förädla ens den minsta beståndsdelen tar tid och kostar pengar.

Allt har en inverkan på vår miljö så länge som vi inte koncentrerar oss på närodlat, vilket inte heller går i alla lägen. Kryddor transporteras över hela världen och någon har plockat eller odlat dem. Det är något som man måste ha en nästan andaktig inställning till när man äter. I längden tror jag också att ett sådant tankesätt skulle bidra till att vi hanterade jordens råvaror med respekt och kanske konsumerade mindre. Därför är Gästrike Återvinnares kampanj oerhört glädjande.

Social Oro Eller Svårlösta Samhällsfrågor

Det har med största sannolikhet inte undgått någon att vårt nyhetsflöde dränks i tragik och hemskheter. Barn mördas, det brinner nästan varje natt och politiker och mediamänniskor försöker överträffa varandra i vem som kan skrika högst med ”sanningen”. Det är helt enkelt oroliga tider inte bara ute i omvärlden utan i allra högsta grad även hemma i vårt eget land. För min egen del gick luften totalt ur mig förra veckan efter det vidriga illdådet i Trollhättan och tanken slog mig att vi är inte förskonade någonstans, inte ens i skolorna. Det hetsas på internet och de olika forum som finns, värst tror jag de sociala mediaverktygen drabbats för helt plötsligt ser man gamla goda vänner till varandra ta verbala struptag i meningslösa diskussioner om för, emot och man kan känna att man bara vill stänga ner för att slippa se människor slå knut på sig själv.

Förra veckan, strax innan det här i Trollhättan hände snubblade jag över en rapport utgiven av Myndigheten för samhällskydd och beredskap. Rubriken var Social oro ur ett kommunalt perspektiv. Hela rapporten i Pdf-format här.

Social oro ur ett kommunalt perspektiv

Social oro kan innebära mycket. Ett tillsynes enkelt strömavbrott, en brand i skogarna långt hemifrån eller brinnande infernon och upplopp ute på gatan. Ett bestialiskt mord, rapporter på TV om att statens finanser inte är bra eller en massiv flyktingström orsakad av krig någon helt annanstans. En uppiskad stämning på Facebook med rykten om något kan till och med leda till att oroligheter startas. Det är ett skrämmande men samtidigt otroligt intressant fenomen att vi på nolltid kan gå från tämligen civiliserade till våldsbenägna odjur på väldigt kort tid. Rapporten är väl värd att läsa.

Blinken En Ljussignal För Framtid

Blinken har nått kultursidorna i Gefle Dagblad.  Där kan man sammanfatta att skribenten Kristian Ekenberg tolkar politikernas enhälliga ja till att på något sätt återinföra den gamla ljusfyren som populism och för att blidka politikerföraktet.

Det är lätt att förstå att politikerna, ständigt utsatta för politikerförakt, ser en chans att stilla det pyrande missnöjet med en meningslös symbolhandling. Ge dem ”Blinken” så kanske de tystnar!

Blinken

Vidare utfärdar han något slags syrlig varning som jag själv anser att Kristian Ekenberg både kan ha rätt i men samtidigt har så fel i.

För all del, smäll upp ”Blinken” igen, om man kan stå för de signaler som vägfyren sänder ut om Hofors plats i samtiden. Men något konstverk är den inte. Mer krävs för en sådan benämning än nattstånden nostalgi.”

Blinken är som jag ser det, facklan för att samhällsengagemang lönar sig. Man kan göra sig hur lustig som helst över denna tingest, men vad som är konst avgörs ju som bekant i betraktarens ögon. Det är möjligt att initiativtagarna till att starta en kampanj för Blinken drivits av enbart nostalgiska skäl, men det har blivit en symbol för något annat också.

För en tid sedan så ställdes kommunen inför valet att låta ett kulturellt viktigt naturområde förvandlas till vindkraftspark. Intresseföreningen Edsken bildades för att stoppa byggnationen på just den specifika platsen. Man lade ner så ofattbart mycket tid på att läsa, lära, diskutera och sakligt föra fram sina argument varför vi i Hofors inte skulle förvandla just det området till något tivoliliknande industriområde. Man fick gehör för sina åsikter och för första gången sedan jag själv återvände till kommunen, upplevde jag att man från politikers håll faktiskt tog invånarnas vilja på allvar. Jag deltog som färsk politiker i att besluta i ärendet och efteråt kände jag mig så stolt, men inte över min egen blygsamma prestation, utan över medborgarna som engagerat sig och drivit frågan, i synnerhet Edskens Intresseförening.

Mina ambitioner som politiker är faktiskt inte större än att om jag tillsammans med Hoforspartiet kan få människor att engagera sig så är det framgång. Oavsett vilket parti man än väljer att ansluta sig till, om man partilöst engagerar sig i en fråga eller flera så är det en vinst. Väljer man att tala med politikerna, kräva att de lyssnar och lägga fram förslag så är det en vinst för hela kommunen och dess framtid. Där kan fyren få stå och blinka och påminna alla boende att engagerar man sig så kan det hända saker. Det är så det ska gå till i ett demokratiskt samhälle.

#Geborttillsport En Succé – Kan Det Förverkligas I Hofors Också?

Förhoppningsvis har ni följt den kampanj som bedrivits och uppmärksammats i synnerhet av TV4 den senaste veckan. #Geborttillsport som är ett intitiativ av Ida Björnstad för att verka att fler kan ha råd med idrott och viktigt inte minst ur integrationssynpunkt. I Malmö har man samlat in över ett ton sportutrustning.

Strax efter att insamlingen dragit i gång, vid åttatiden på morgonen, sände TV4:s Nyhetsmorgon direkt från torget. Under dagen fanns även Malmösportprofiler som Markus Rosenberg och ryttaren Lisen Bratt Fredricson med och tog emot prylar.

Malmöbon Per Jepson var en av dem som lämnade saker. Han hade bland annat med sig en golfbag och tennisrack.

– Jag har ingen nytta för dem och då känns det helt fantastiskt att de kan komma till nytta någon annanstans, säger han och berättade också att även sambon blev nöjd över att det rensades lite i förrådet.

Annika Nessvold, 44, hade också passat på att rensa. Hon och familjen är mitt uppe i en flytt och det passade därför extra bra att inventera garderober, förråd och garage.

– Jag har själv barn som idrottar och då känns det kul att även kunna ge andra barn den möjligheten, säger hon.”

I april lämnade jag och Mathias Strand in en motion som på många sätt påminner om just den här kampanjen, det syftar till samma ändamål och med just #Geborttillsport och Ida Björnstad som dragplåster bör det väl inte undgå någon att vi i Hofors kommun skulle ha stor nytta av ett sådant projekt.

Motion

Motionen är ännu inte färdigbehandlad och utgången oviss. Men vi håller tummarna för att man inser alla de fördelar som det skulle innebära och i synnerhet att öppna upp vårt rika föreningsliv för alla.

Insändare: Mathias Strand – Var Var Ni Brynäsare?

Som bekant firade Hofors HC sitt 30-års jubileum som förening förra helgen. Ett av de stora dragpåstren förutom kringarrangemangen var veteranmatchen mellan Hofors HC och Brynäs IF. Det stod snart klart att Brynäs inte hade för avsikt att göra det till den förväntade folkfesten så jag med flera lämnade ishallen efter matchen mellan dagens HHC och Avesta. Många strömmade dock till för att se vad som ansågs vara höjdpunkten, det blev dock en stor besvikelse vilket resulterat i den här insändaren från hockeyprofilen Mathias Strand:

Hofors HC firade 30-årsjubileum 26 september med en dag fylld av aktiviteter. Veteranmatchen mellan HHC och Brynäs var en snackis i Hofors och många hade sökt sig till Hofors ishall för denna kamp mellan forna Brynäslegender och gamla HHC-lirare som till exempel före detta NHL-spelaren Andreas Johansson. Samma dag som matchen hade Brynäs endast fem utespelare och en målvakt och laget fick fyllas på med andra spelare från Hofors. Detta trots att Brynäs blivit inbjudna och tackat ja till matchen flera månader tidigare.

I den tredje perioden var den tidigare välfyllda läktaren halvtom vilket den garanterat inte hade varit med fler gamla ”brynäsare” i BIF-veteranerna. I och med ”Gästrikemodellen” flyttar flera talanger från småklubbarna till BIF och här hade Brynäs verkligen chansen att bjuda tillbaka till en av de mindre föreningarna som skeppat talanger till storklubben i distriktet. Extra beklagligt är det när flera gamla Brynäs-spelare säger att de inte ens visste om att matchen skulle spelas och inte fått förfrågan om att deltaga.

Stort tack till Mikael Wahlberg, Kennet Andersson, Krister Andersson, Patrik Olsson, Mats Jonsson och Lennart Proos som kom från Brynäs och gjorde att matchen kunde spelas. 

Mathias Strand

Hofors HC

 

En helt befogad kritik alltså, men jag skäms å Brynsässupportrarnas sida när jag läser Svar direkt:

Vi i Brynäs IF beklagar att ert jubileum inte blev vad ni önskade.

Jag har följt upp detta med ansvariga för våra veteraner och fått beskedet att åtta spelare hos Brynäs veteraner var sjuka och att ni i Hofors HC även fått den informationen innan eventet.

Jag tycker också det är synd att ni inte kontaktade oss som arbetar i Brynäs inför ert jubileum. Vi hade jättegärna varit med och hyllat er förening och bidragit till ett lyckat jubileum.

I framtiden hoppas jag att vi kan lösa sådana här frågor utanför insändar-sidorna och i stället samtala med varandra.

Johan Stark

klubbdirektör, Brynäs IF

*Ridå*

En Varm Och Stark Berättelse Om Att Leva Med En Diagnos

Politik ska ju handla om utveckling och just det har legat och gnagt lite i bakhuvudet. Vi är ju fortfarande rookies i lokalpolitiken vi i Hoforspartiet och på sistone har det handlat mycket om nämnder, möten och fler möten. Vår intention när vi gav oss in i det här var ju att vi skulle ha roligt med varandra, försöka påverka vårt samhälle och lära oss något nytt i livet. Under kvällen var det därför extra roligt att få välkomna Mattias Pettersson till vår partilokal med en föreläsning om att acceptera motgångar, lära sig att växa av dem och få en påminnelse att man aldrig slutar att vare sig lära eller ta till sig erfarenheterm hur jobbiga de än kan vara, och vända det till något positivt och faktiskt förlåta och släppa saker i vårt bagage som inte gör oss glada. På många sätt och viss berör det ”Mindfulness” att vara närvarande i det man gör men även att kunna betrakta sig själv och sin omgivning med utforskande ögon.

Mattias Pettersson

Jag önskar att fler fick ta del av hans varma och öppenhjärtiga berättelse om hur det är att växa upp med en diagnos, men inte riktigt förstå hur man skall vara som människa med den. En sorglig berättelse men samtidigt mycket upplyftande för Mattias ger ett budskap som vi ofta glömmer bort när vi är i livet oavsett om man har en diagnos eller inte. Med sådana människor blir verkligen världen lite vackrare och känns inte så hopplös längre. Det är säkert en lång väg kvar, men jag tror att Mattias Pettersson kommer att förändra delar av världen genom att bara vara sig själv och berätta om sina livserfarenheter. Han driver dessutom sedan några år tillbaka en blogg där han delar med sig av sig själv och sina erfarenheter och jag tycker ni skall besöka den och följa hans resa från då till nu och in i framtiden. Ensamheten gjorde mig stark.

Giraffmördare Se Hit!

När jag under veckan lagt särskilt fokus på det här med ekoturism i studierna så har det verkligen varit med blandade känslor. En väl fungerande ekoturism handlar i korthet om information, respekt och entreprenörskap som har en sparsam inverkan på miljö och natur och till stor del även kultur. Sen kommer man till den här andra formen som inte alls handlar om vare sig ett bra tänkande eller upplevs som nyttig.

Jakttrofé

 

Ja men vaddå? Vi jagar björn och varg och lo i Sverige också.

Ja det gör vi och skälen till det kan vara många. Visst finns det jägare som inget annat vill än att stoltsera med ett vargskinn eller en björnfäll på väggen. Frågan är om det inte är en svindlande liten del av jägarkåren som jagar rovdjur i det syftet i Sverige. Istället tror jag det handlar om en utbredd rädsla för vad dessa djur kan ställa till med, attacker mot hundar och boskap, rädslan för att människan skall drabbas även om jag tycker mig ha läst att det är så sällsynt i Sverige att det handlar om promille. En skyddsjakt för att hålla efter närgångna rovdjur eller om en stam ökar kraftigt på ett specifikt område måste ändå anses vara okej. Älg, rådjur och hare är dessutom fullt ätbara djur och fyller en funktion. Men det här:

Trofé2

Trofé4

 

Trofé3

 

Att resa från den ena sidan av världen till den andra och sedan bege sig ut och skjuta ner ett djur som inte alls är speciellt beryktat för att äta småbarn på väg till skolan eller hugga tag i ett får och dra iväg. Giraffen betecknas ändå vara en livskraftig art, den har på sina håll utrotats men frodas fortfarande i andra områden. Jag begriper det helt enkelt inte. Jag har försökt söka på internet om rapporter där giraffer är ovanligt överrepresenterade i viltolyckor, eller någon beståndsdel av dess kropp lyckobringande eller lösningen för cancer men hittar i stort sett bara information där man menar att köttet är okej att äta men knappast något smaskigare än en seg köttbit i bästa fall. Dess huvudsakliga ”uppgift” för människan verkar vara att sitta på väggen eller ligga under soffbordet. Ja och naturligtvis figurera på fotografier där en modig jägare glatt poserar efter att ha nedkämpat något som antagligen stod i stillan ro och åt löv på ett träd. Jag begriper det helt enkelt inte så läser någon giraffmotståndare det här vore jag tacksam för hur man kan motivera detta till att vara rätt.

Torsåkers IF Bjuder In Till Grannsamverkan Mot Senaste Tidens Brottsvåg

Det har på något sätt blivit mer tydligt den senaste veckan att det händer mycket i kommunen som inte är av godo. Det irriterar, upprör och debatteras som aldrig förr. Det handlar till största delen om småstölder, observationer av människor som inte borde vara på vissa platser, mystiska fordon, tältläger med nedskräpning i naturen och en oro att bli utsatta för stölder eller annat. Det ligger ju faktiskt till så att en hel del utländska medborgare befinner sig i trakten. Många med helt legitima skäl för att tjäna lite pengar på bärplockning som det nu är högsäsong för. Men det finns även andra som ägnar sig åt helt andra saker, som att stjäla tillsynes obetydliga föremål eller betydligt dyrare saker. I många diskussionsgrupper är det upprörda känslor. Bristen på engagemang från polismyndigheten för privatpersoner att efterlysa någon form av aktivism för att hejda det som pågår. En del med grova ord och förslag om våldsammare metoder, andra med en mycket naiv inställning till vad som egentligen är att betrakta som medmänsklighet och rättighet. Klart är dock att det kan gå mycket illa och mycket fort om det inte blir en rätsida på det här problemet. Torsåker är en drabbad del av kommunen och där har Torsåkers IF ett förslag till hur man skall komma tillrätta med problemen.

Grannsamverkan

Det är alltså inte bra om man skapar ett eget medborgargarde och sedan tar på sig uppgiften att ”rensa upp”. Det är ju ett uttryck av förtvivlan och irritation som både kommunen och polismyndigheten snarast bör involvera sig i för att ingen skall komma till skada. Jag föreslår att istället för att samla ihop ett gäng för att patrullera med påkar nattetid, samlar man ihop samma gäng och omgående beger sig upp till kommunhuset och pratar med förslagsvis kommunchefen om hur situationen ser ut just nu. Eller så gör man som Torsåkers IF.

Hofors Klättrar I Rankningen

Tidningen Fokus har rankat landets kommuner, var det är bäst respektive sämst att bo. Det rör sig i grunden om en definitionsfråga eftersom vad den ene betraktar som pest är den andres paradis. Här finner man bland annat att vår egen kommun klättrat 23 placeringar från den förra rankningen och det är ju givetvis strålande goda nyheter även om statestik kan tolkas lite hur som helst ibland. Det är helt klart på väg mot rätt håll.

Rankning

 

Att Hofors kommun i veckan dessutom utsågs som bäst i länet gällande förtagsklimatet gör att vi kan sträcka ordentligt på oss. Som Kjell Johansson sade från scenen under tisdagens föreläsning, det borde stå på infartsskyltarna att vi är bäst i länet.

Posten Hämtade Inte Kommunens Utgående Post

Det är inte bara privatpersoner som drabbas av postens förseningar. Hofors kommun vågar inte längre lita på att breven kommer fram i tid.

– Förr kunde man säga att man lägger ett brev på lådan så har du det i morgon. Så kan man inte säga längre, menar Marie-Louise Dangart, S, kommunalråd i Hofors.” Gefle Dagblad

I fredags fick kommunen ännu ett kvitto på att postgången inte fungerar som den skall. När klockan närmade sig 17 på eftermiddagen hade Posten fortfarande inte åkt upp till kommunhuset för att hämta utgående post. Michael Ohlsson fick själv ta kommunens post och åka ned till en brevlåda för att få ut den innan måndag.

Posten

Väl där träffade han på en av postiljonerna som satt och väntade i sin bil och diskussion om situationen uppstod. Arbetsbördan för postpersonalen tycks ha blivit fem gånger så stor och det kunde anas viss uppgivenhet. Det här är inte acceptabelt alls och något måste göras så att även vi i Hofors kan förlita oss på att posten kommer och går när den skall.

Inte Helt Korrekt Artikel Om Rävlyan

Jag läser artikeln om Rävlyan i Arbetarbladet men känner att det blir lite missvisande i det som står i den.

Flera föräldrar samt representanter för Rävlyans nattis kom till kommunfullmäktige i Hofors på måndagen för att vädja. Men deras medborgarförslag togs inte upp.”

Sant är att flera föräldrar och anställda fanns på plats. En av föräldrarna gick dessutom upp och presenterade det medborgarförslag som hon lämnat in. Men själva medborgarförslaget var inte uppe för att behandlas, det var enbart uppe som en punkt under anmälan. Kommunfullmäktige godkände att medborgarförslaget får ställas och skickades senare vidare för beredning vilket skrivs i slutet av artikeln:

Oftast tar det ett par månader för en tjänsteman eller politiker att besvara ett medborgarförslag.”

Därför anser jag att artikeln speglar något som inte är riktigt korrekt. Det här till exempel:

– De hann inte behandla ärendet på fullmäktigemötet. Men de hann ha ett extrainsatt möte för vindkraften samma dag. Om det inte finns ett nattis så flyttar ju hela familjer härifrån. Det är väl minst lika viktigt som att avgöra vindkraftsfrågan, säger Marianne Olofsson, delägare av Rävlyan.”

Viktiga frågor båda två, men det var aldrig aktuellt om att avgöra detta ärende på detta kommunfullmäktige men däremot skulle vindkraftsfrågan och frågan om den gemensamma samhällsbyggnadsnämnden behandlas eftersom det var punkter på kommunfullmäktiges dagordning samma kväll.

Klart Det Finns Modiga Politiker I Hofors

En mycket klargörande debattartikel i Gefle Dagblad:

Energibolagens möjligheter får inte bli lokalsamhällets hot. I detta fall är hotet så uppenbart att Hofors och Hedemora kommuner borde nyttja sin vetorät, skriver Per Lundgren.

Ett av världens största privatägda elbolag EON planerade att bygga 27 200 meter höga vindkraftverk i Hofors och Hedemora kommuner, det så kallade Tjärnäsprojektet. Investeringen ska ske i strandnära områden vid sjösystemet Edsken-Fullen-Grycken. Massiva protester har nu fått EON att dra ned antalet verk till 15. Vad är skillnaden?

Regionen Hofors-Stjärnsund-Långshyttan har drabbats hårt av industrinedläggningar och här är inte de storskaliga industristrukturerna längre framtiden.

Nej, regionens företrädare måste tänka nytt. Den självskrivna potentialen för framtida tillväxt ligger i landskapet och i de kulturhistoriska kopplingarna till själva kulturlandskapet. Denna potential är också förutsättningen för och utgör grunden för besöksnäringen och för de småskaliga entreprenörsföretagen i servicenäringarna som är så viktiga både för de bofasta, för fritidsboende och för tillresande.

 

Husbyringen är den infrastrukturella bas för turismen och för det aktiva friluftslivet i Hedemora kommun. Husbyringen beskrivs i marknadsföringen som ”…en natur- och kulturled som sträcker sig genom ett böljande öppet jordbrukslandskap i söder och fortsätter norrut genom täta skogar och över blånande berg. Husbyringen är Sveriges första ekomuseum, vilket innebär att landskapet är själva museet, där himlen är tak och marken dess golv. Här möter du som besökare nutid och dåtid, kultur och natur, ett stycke av vardagen kombinerat med milsvida utsikter. Utgångspunkten är människans samspel med naturen, sett ur ett historiskt perspektiv.”

Kan det formuleras bättre? Sjösystemet Edsken-Fullen-Grycken är en fantastisk resurs för att erbjuda en aktiv fritid och ett aktivt friluftsliv. Här finns redan Gästrikeleden, Pråmleden och Husbyringen.

Det är lätt att förstå, att konceptet inte längre är gångbart med vindkraftsparken på plats. Och då spelar det ingen roll om det byggs 27 eller 15 vindkraftverk.

Kommunföreträdarna i Hofors och Hedemora borde naturligtvis slå sina kloka huvuden ihop. Man har ju en gemensam baby. Sätt in vindkraftsparken i ett större samhälleligt sammanhang; konsekvenser för framtida boende, fastboende som fritidsboende, sysselsättning och attraktion, kort sagt kommunens tillväxtförutsättningar och framtida möjligheter.

Det är lätt att låta sig påverkas av en stressad energidebatt med globala förtecken och glömma bort att värdera lokalsamhällets eventuella nytta av energibolagens affärs- och investeringsambitioner.

Energibolagens möjligheter får inte bli lokalsamhällets hot. I detta fall är hotet så uppenbart att Hofors och Hedemora kommuner borde nyttja sin vetorätt. För det krävs politiskt mod. Har vi dessa modiga politiker? Jag vill gärna tro det.

Per Lundgren

Jag tror alla lokalpolitiker inser att det skulle vara en form av politiskt självmord att inte lyssna på den massiva kritik mot projektet som åtminstone i vår egen kommun främst företrätts av Edskens Intresseförening men även många andra som ser att det kan vara mer eller mindre ett dråslag för framtida turism och attraktionskraft för vår egen kommun. Att som enstaka partier säga att det skulle handla om en fråga om hur vi bemöter företag som vill etablera sig här håller inte riktigt.

Kan Lagändringen Den 1 Juli Rädda Rävlyan?

Idag är jag lite förbryllad över en artikel i Gefle Dagblad i veckan. Som ni säkert vet har kommunens enda nattisverksamhet det ganska problematiskt och man riskerar att få stänga igen verksamheten. Det rör sig om väldigt små medel vad jag kan utröna av artikeln, men konsekvenserna väldigt tråkiga. Hoforsbor som arbetar skift, betalar skatt till kommunen, kanske helt sonika måste flytta för att kunna fortsätta arbeta skift och ha sina barn i trygg miljö.

Förskolor med ett så kallat nattis kan ansöka om ett statligt bidrag på cirka 70 000 kronor. Men det är bara kommunen som får göra en sådan ansökan.

Och det har inte gjorts under de fem år som Rävlyan funnits i Hofors.

– Med ett bidrag på 70 000 kanske vi skulle kunna anställa någon på halvtid och få lite avlastning, säger Marianne Olofsson som driver förskolan tillsammans med Viveka Bohm.

– Situationen nu är ohållbar, vi kan inte jobba nattetid utan ersättning, det föräldrarna betalar i avgift räcker inte. Om vi inte får någon förändring måste vi slå igen nattis vecka 28.”

 

Den avgående skolchefen Agneta Dahlqvists kommentar i ärendet:

GD frågar Agneta Dahlqvist, tidigare skolchef i Hofors, varför kommunen under fem års tid inte gjort en sådan ansökan.

– Därför att kommunen inte har något eget nattis. Vi hade ett till 2009-2010 men det lades ner för att behovet var så litet då. För att vi ska kunna ansöka om bidraget måste verksamheten vara kommunens egen och inte drivas privat. Vi har noggrant kontrollerat reglerna och diskuterat det här med Rävlyan.”

 

Jämför man med Skollagen (23 kap. Entreprenad och samverkan) så kommer en lagändring den första juli:

Skollagen

 

Då borde som jag tolkar det, Rävlyan kunna räddas och få ett bidrag som medför att verksamheten kan bibehållas.

70 Procent Av Landets Kommuner Nyttjar Facebook – Inte Hofors

Det verkar råda ett motstånd inom Hofors kommun att nyttja de sociala medierna. Man borde vara varse, inte minst efter det senaste valet då Hoforspartiet blev näststörst i kommunvalet endast på 100 dagar och nyttjande främst av just dessa verktyg för kommunikation. Jag har personligen försökt utröna vems ansvarsområde detta är och vad motståndet består i men inte fått något riktigt svar. Därför blir jag mer övertygad när jag läser artikeln på Statskoll.se.

70 procent av Sveriges 290 kommuner har en egen Facebooksida. Flest FB-följare per invånare har inlandskommuner i skogslänen med Malung-Sälen, Övertorneå, Arvidsjaur och Arjeplog i topp, visar en mätning från Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Allt fler kommuner använder Facebook och antalet människor som gillar en kommuns Facebooksida har mer än fördubblats sedan 2013.

– Det är intressant att se att allt fler medborgare väljer att följa kommuner och landsting på Facebook. Det visar att kommuner och landsting har hittat en engagerande mix av innehåll som människor är intresserade av att följa, säger Monica Björklund Aksnes, SKL:s kommunikationsdirektör.

De kommunala Facebooksidor som har flest följare kännetecknas av ett varierat innehåll. Dessa sidor har inlägg med tydlig lokal anknytning och personligt tilltal varvat med samhällsnyttig information. Facebooksidor med varierat innehåll väcker ett större engagemang i form av delningar och gillare än sidor som enbart publicerar samhällsinformation.”

Sjuttio procent alltså. Jag har tidigare lyft fram bland annat grannkommunen Sandviken som är enormt duktiga på att informera, uppdatera och dessutom ha rent redaktionellt material via sociala medier som Facebook. När skall vi i Hofors egentligen begripa att det är den absolut billigaste metoden, den mest effektiva metoden som finns att marknadsföra och informera om vår kommun?

Hofors Kommun Rika Som Troll

Nja det är en rubrik med stor modifikation. Det är förvisso sant att kommunen får tillgång till en större summa pengar, men inget som skall eller kan spenderas på karnevaler och cityfester eller backhoppningstorn.

Ni kommer ju att få in 140 miljoner kronor när bolagen betalat tillbaka sina lån. Vad ska pengarna användas till?

– Det gäller att använda pengarna på ett smart sätt. Vår ekonomichef håller på att se över hur vi kan använda dem för att minska framtida utgifter, säger Ulf Strömstedt.

Riksomtroll

Vad jag förstått så skulle det absolut bästa vara att spendera en hel del av pengarna för framtida pensionsavgångar, det kommer nämligen en period då ovanligt många kommunanställda går i pension och kostnaderna då skulle stegra väsentligt. Att man kan använda pengarna för att under denna period bibehålla den kommunala verksamheten intakt utan att behöva vända på varje krona och låta till exempel de olika nämnderna blöda pengar. Det är vad jag misstänker kommunchefen menar med att använda slantarna smart.

Vill Du Påverka Samhället?

En sällsynt bra artikel i Dala Demokraten visar hur du som ung (gäller egentligen alla oavsett åldersgrupp) kan vara med och aktivt påverka både politiken och samhället i stort som litet. Tidningen radar upp en rad bra förslag på hur man kan bära sig åt för att nå ut med sitt budskap eller få till större eller mindre förändringar. Allt från att engagera sig i ett politiskt parti till att skicka in medborgarförslag och skapa opinion. Läs artikeln för den är Gudomligt intressant!

 

Några exempel har vi även i Hofors, inte minst Hoforsbloggen som startade som en form av öppen dagbok med funderingar kring politik, fiske och annat smått och gott. Den fick med tiden så pass stor genomslagskraft att den engagerade människor och ett politiskt parti föddes för att försöka förändra. Till den grad att man spenderar tid på Socialnämndens utbildningar att diskutera den (mer om det senare). Kent Andersson och Föräldraföreningen som utnyttjade i synnerhet sociala medier för att ställa krav på bättre lekplatser i kommunen, och idag så står det en ny i Torsåker och en i centrala Hofors. Ett upprop för att ge alla unga och äldre förutsättningar för att fiska vid Ankdammen gav snabbt resultat. Man har samlat in leksaker och annat till barnen vid asylanläggningen i Kratten, och bara för någon vecka sedan fick en 7-årig autistisk pojke ett födelsedagskalas tack vare de sociala medierna.

 

Allt går att göra eller förändra bara man tar ett första steg och engagerar sig. Därför kan jag bara rekommendera denna fantastiska artikel där det står svart på vitt vad man med enkla medel kan göra.

Ytterligare Ett Steg Mot Närradio Hofors/Torsåker?

Det är drygt två och ett halvt år sedan som jag skrev ett inlägg om lokal radio för Hofors och Torsåker. Jag dristade mig till och med att drömma om hur ett schema för dagen skulle kunna se ut:

Spellista

Det var några som hörde av sig och kunde tänka sig att arbeta med det här, inte minst från Entré Ungdoms sida, men det föll sedan i glömska tills jag fick ett mejl från Daniel Thimerdal, teknikansvarig på Radio Sandviken:

Hej!
Jag skulle vilja komma i kontakt med er gällande detta!
Har en ide kring detta! Ni skulle kunna starta upp och jag tror jag har en bra lösning. Har ni någon frekvens ledig för närradio i hofors?
Mvh Daniel thimerdal. Aktiv på Radio Sandviken

Radio

Jag vidare befodrade detta till Ritva Snellman för att se om intresset hos Entré Ungdom fortfarande fanns. Idag fick jag ytterligare ett mejl som gör att jag kanske bör tänka lite större runt ett sådant projekt.

Jag har talat med VD johansson idag på Entre’ Hofors gällande mina tankar. Det är möjligt för er att köra radio genom att ni via en förening som ni bildar på orten( närradioförening) söker och får tillstånd. Det finns tom en dedikerad frekvens ”klar” i hofors 105.9mhz  för 200 watt. När man fått tillst av radio tvverket att få starta sändningar, ansöker ”föreningen om frekvensen hos pts. Vi på radio sandviken kan hjälpa er med sändare och teknik till mkt förmånliga vilkor. Vi kan sända ut radio sandvikens innehåll på båda sändare till att börja med i uppstarten där ni tillsammans med oss kan få riktade program för er kommun och näringsliv. Skulle detta realiseras innebär det att hofors företag och föreningsliv får tillgång till att nå ut i stort sätt hela gästrikland! 

Jag berättar mer än gärna mer om tankarna och hur det praktiskt kan gå att starta med enkla medel. 
Mvh/ teknikansvarig på Radio Sandviken
/ Daniel Thimerdal
Det kanske är precis vad som skulle behövas. Stöd från Entré Hofors och företagarna. Finns det redan nu människor i Hofors/Torsåker som är intresserad av att bilda en förening med fokus på lokala radiosändningar?

Socialtjänsten Välkomnar Anmälan

Socialtjänsten förklarar hur man ser på JO-anmälan:

Varför har kommunen gått ända till Högsta förvaltningsdomstolen?

– För att få veta vad som gäller, man vet inte riktigt vad praxis är i det här, säger Susanne Holmgren, socialchef på Hofors kommun.

Räcker inte första instansen?

– Nej, vi vill ha rättspraxis. Vi driver bedömningen som handläggaren gjort som den rätta, sedan rättar vi oss efter förvaltningsrätten, säger Susanne Holmgren.

Både kammarrätten och Högsta förvaltningsdomstolen ställer sig bakom förvaltningsrättens bedömning – att Alice har rätt till personlig assistans och behöver omvårdnad och tillsyn all vaken tid.

Frågan som jag ställer mig och känner att jag måste få veta mer om, är om Hofors är något slags unikum i att driva praxisfrågor eller om det har skett på andra ställen i landet och att man igenom det kan få någon slags fingervisning om hur man skall bedöma.