• Dokumentärfilm: Någon Annan Betalar

    0 comments

 • Valdebatt I Hofors På Radio

    0 comments

  Idag klockan 15.00 tycker jag alla Hoforsbor skall ratta in P4 Gävleborg och lyssna på de partier som får delta i debatten som sänds. Redan nu kan man lyssna på sändningarna från Hofors.

  Debatt

   

   

 • Lite Mer Om Skola & Utbildning För Livet

    0 comments

  Efter inlägget igår där jag påpekade hur Socialdemokraternas vallöften om att slopa läxor i skolan väcktes lite kritik. Det blev ett lättare missförstånd att det skulle röra sig om att det var hela Hoforspartiets inställning. Den som hängt med lite kanske insett att Hoforsbloggen fanns långt innan Hoforspartiet startade och att detta är en plats där jag delar med mig av mina åsikter och tankar. Efter mitt inlägg om det förkastliga i att strypa läxorna så gick även Folkpartiet och Moderaterna ut och kritiserade vallöftet.

  Socialdemokraterna har i ett utspel lovat att läxorna försvinner om partiet får förnyat förtroende efter valet.

  – Vi ser helt enkelt att det är alldeles för många barn som inte klarar skolan och det måste vi ta ett gemensamt ansvar för. Det är inget som vi kan lägga över på föräldrarna, sa Socialdemokraternas ordförande i Hofors Daniel Johansson till GD på måndagen.

  Det här har fått delar av oppositionen att gå i taket. Folkpartiets Hans Backman säger att ett slopande av läxorna vore ”helt fel väg att gå”.

  – Jag tycker att vi ska ha förtroende för att lärarna kan avgöra hur undervisningen ska bedrivas i klassrummet och att lärarna kan bedöma behovet av läxor. Läxor är också bra i sig själva eftersom de lär eleverna att studera, vilket de får nytta av senare. Det vore otroligt olyckligt om det här genomförs, säger han.”

  Min poäng om det inte framgick av det tidigare inlägget är att eleverna rustas dåligt för kommande studier där man skall kunna arbeta självständigt med att strukturera upp en uppsats eller ett specialarbete och har en deadline för att lämna in dessa. Idag dominerar surfplattor, datorer och mobiltelefoner deras informationsflöde och underhållning och böcker som man faktiskt fysiskt håller i används sällan i undervisningen. Jag vet att man gör försök att få eleverna att läsa mer, men det är ett fåtal förunnat att kunna använda den enorma kunskapsbank som ett bibliotek till exempel tillhandahåller. Man måste kunna utgå från att flertalet lär sig läsa och att det inte blir betungande att få med sig en bok med några kapitels läsning hem. Är eleverna inte läskunniga så skall man givetvis sätta in extra undervisning och gå till botten med om det finns någon form av problematik i inlärningen och i det fallet kanske det är värt att nämna de 5.4 miljonerna som man vill investera i Hofors skolor. Men notera att det inte alls är något som är garanterat:

  ” – Den största vinsten är om vi får barn och ungdomar som klarar skolan. Men om vi får en socialdemokratisk regering kommer det att göras riktade satsningar på skolan som för Hofors del motsvarar 5,4 miljoner kronor.”

   

  En annan intressant sak som jag upptäckt är att dagens undervisning många gånger saknar inslag som att kritiskt granska en källa om man gör ett specialarbete eller skriver en uppsats. Jag vet inte om detta var en skolans ”modenyck” tidigare att lära eleverna vara kritiska mot det de läser, att jämföra olika källor innan man köpte ett påstående eller argument. Till och med vuxna som jag själv möter idag har svårt att skilja på ensidig propaganda och det tvivelaktiga i att använda sig av det som ”sanning huggen i sten”. Man kan å ena sidan skrika sig hes att en sida som Avpixlat ljuger men samtidigt påstå att en starkt vänsterorienterad sida är sanningen eller vice versa. Att livet inte är svart eller vitt trodde jag de flesta hade med sig i livet. Det är extremt viktigt att alla elever får med sig det kritiska tänkandet från skolan. Det kommer de ha nytta av för resten av livet.

  Liberalism

 • Socialdemokraterna Gör Eleverna En Riktig Björntjänst

    1 comment

  S2

   

  S1

   

  Förra veckan kunde man glädjas åt ett mycket fint initiativ av ett antal pensionerade lärare i Torsåker och idag ett Socialdemokratiskt löfte som i princip underminerar lärarnas ideella arbete. Kvalitén är som bekant inte av den bästa sort när det kommer till skolan i kommunen och frågan är om avskaffandet av läxor verkligen gör att man hänger med bättre och i slutänden kan konkurrera med andra kommuners elever om gymnaiseutbildning och senare högskola och universitet. Läxorna har en enorm betydelse inför det fortsatta studerandet, det handlar mycket om att få disciplinen att arbeta på egen hand. Jag tror man gör eleverna en stor otjänst att inte rusta inför högre studier. För övrigt har jag fått uppfattningen av att man redan dragit in på läxorna då jag talat med elever i kommunen.

 • Lite Om Skyltning

    0 comments

  Denna morgon tar en god vän till mig en bild på Strandvägen i Falun.

  Falun

  Här har dom flesta av de politiska partierna i Falun radat upp sina skyltar i ett annars vackert område. Visst vi är nog alla medvetna om att det är valår och att alla kämpar desperat för att få uppmärksamheten, synas och lova oändliga saker som inte kommer att hållas. Vart fjärde år pockar dom vi annars knappt ser på vår uppmärksamhet. Det finns lokala regler för hur man skall skylta med sin propaganda. Vi har dom även här i Hofors, men dit skall vi återkomma. I just Falun har det varit ett satans liv om att man brutit mot både regler och överenskomelser.

  Dalarnas Tidning:

  Riksdagsledamoten Carl-Oskar Bohlin (M) plockar ner skyltar som han satt upp inför valet på olika platser runt om i Falun.

  Anledningen är att uppsättningen bryter mot en lokal partiöverenskommelse.
  – Jag hade ingen aning om att partierna i Falun hade en egen överenskommelse om när skyltarna får sättas upp. Men givetvis ska jag se till att följa den, och plockar därför ner mina egna skyltar, säger Carl-Oskar Bohlin.Det var i söndags som riksdagsledamoten från Borlänge, med hjälp av sina anhängare, satt upp skyltarna runt om i Falun.

  Skyltarna placerades främst utefter de stora genomfartslederna, men några skyltar placerades även vid centrala gator.

  – Jag trodde att Falun följde den nationella planen, som innebär att affischering av det här slaget var tillåten från och med midnatt, natten till i söndags, säger Carl-Oskar Bohlin.

  Men så var alltså inte fallet.”

  Här i Hofors var man kanske inte extremt tidig ute, men placeringen kan ju verkligen ifrågasättas.

  Hofors

  När jag har varit ute och rest så har det hänt att man hamnat i ett land som precis skall ha mer eller mindre ”demokratiska val”. Affischeringen är enorm och till detta kommer fordon som dygnet runt åker runt med högtalare och skriker ut sin propaganda för än den ena och än den andre. Det har sin charm skall jag medge, men i något land så var man väl medveten om att det bara fanns ett alternativ, en presidentkandidat och valpropagandan egentligen helt meningslös, det skulle bara se ut som det var valfrihet och demokratiska regler som styrde. Här i Sverige har vi lyckligtvis ett ganska väl fungerande demokratiskt system även om alla inte verkar begripa innebörden i det och istället ägnar sig åt vad jag kallar ”Selektiv demokrati” alltså demokrati så länge som det passar ett visst antal människor och inte alla.

   

  Det här är dessutom bara början. Vi kommer överösas av reklamskyltar som vandaliseras, är motbjudande och det kostar en massa pengar. Miljömässigt har det en tendens att också bli en katastrof. Nedskräpning som kostar skattebetalarna pengar för inte går partierna själva ut och städar upp efter sig inte. Och oavsett hur många väljare man anser sig attrahera genom detta ofog, så är det antagligen ganska lönlöst att sätta upp skyltar, i synnerhet där människor irriteras över det.

 • Kan Du Lova?

    0 comments

  Vi skall fortsätta lite på ämnet lokalpolitik. De lokala tidningarna kör nu en kampanj inför valet som heter ”Kan du lova?

  Kandulova

  Av de 10 partier som ställer upp i kommunvalet 2014 får de 8 klassiska partierna svara på frågor från allmänheten. Folkhemmet Hofors/Torsåker och Hoforspartiet har av någon outgrundlig anledning sållats bort trots att det är offentliga uppgifter över vilka partier som ställer upp med genom sina valsedlar. Visst är det lite bittert att vi inte tillfrågats, men det får vi som nystartat parti leva med, hade dock sett att åtminstone FHT hade beretts plats som ändå funnits med ett tag.

  Där kan man nu ställa sina frågor och förhoppningsvis få det besvarat också. I skrivande stund finns det tre frågor:

  -Kan du lova att kvinnojouren får det bidrag som de hade tidigare?

  -Kan du lova att sluta riva husen i Hofors? Man vill inte flytta om man trivs bra där man bor.

  -Kan du lova att fånga upp ungdomarna med problem och hjälpa dem att få jobb?

  Jag skall inte gå in och tolka partierna som deltagits svar, men visst lyser det igenom med indoktrinering och lokal frånvaro hos något parti. Ställ era frågor!

  Eftersom Hoforspartiet inte får delta i frågestunden så går det bra att ställa frågor till oss under detta inlägg :)

 • Hannibal Ante Portas

    0 comments

  Idag är det 26 dagar kvar till valet. Det har nog inte undgått någon då TV och tidningar fylls av undersökningar, debattinlägg, en och annan katastrof och löften om att satsa pengar på ditt eller datt. Personligen har jag kikat på någon enstaka TV-sänd debatt, men i ärlighetens namn så tråkar det ut mig eller gör mig upprörd över hur man dribblar omkring med siffror och löften om att allt ordnar sig för arbetslösa och studerande. På nationell nivå får jag känslan av att vi seglar mot oroligt väder oavsett vem som nu skulle lyckas ta makten. Den stora valfrågan ser dessutom som befarat ut att bli invandrings och flyktingpolitiken. Med dystra för att inte säga rent katastrofala nyheter att smärtgränsen verkar vara nådd vädjar nuvarande statsminister om tålamod, finansministern om att det kommer bli bistra tider och i synnerhet Sverigedemokraterna att det är dags för alla andra partier att tala om hur de egentligen tänkt finansiera sina feta vallöften.

   

  Jag har sagt det tidigare och säger det igen. Den här debatten skulle ha haft ett ”bättre” klimat tidigare och man skulle inte ha avfärdat alla som varit kritiska till hur man hanterat det för rasister. Det har enligt mitt tycke bara gjort det mer infekterat och okontrollerbart. Jag läste någonstans att man omnämnde det som ”Elefanten i rummet”, man kan inte undgå att se den men ingen ville tala om dess närvaro. Debatten har istället hamnat nere på gräsrotsnivå där mer eller mindre intellektuella människor dagligen slåss verbalt via sociala medier. Man åberopar ytterst tveksamma källor som bevis, och höns byggs av fjädrar på alla sidor. Samtidigt så har media sitt ansvar i att debattklimatet blivit som det blivit. Vad förväntar man sig för respons när man till exempel lägger ut en sådan här rubrik:

  Rubrik

   

  Det selektiva läsandet ger ju intrycket att man skall köra ut kvinnor i behov av hjälp på gatan och ersätta det med ett boende för flyktingar. Själva innehållet säger ”Länsstyrelsen har meddelat att Lunds kommun kommer att tvingas ta emot fler ensamkommande flyktingbarn.
  Nu omvandlas det tidigare kvinnohärbärget till flyktingboende.”

  Och därmed antar ju läsarna att det förhåller sig just så känslolöst som rubriken anger. I det fallet är det ju katastrofalt illa, men om det är ett tidigare boende, alltså inte idag, blir innehållet något helt annat. Det sänder dessutom inte ut några bra signaler med ordet ”Tvingas”. Är det någon som ens är förvånad över varför det växer ett motstånd mot flyktinghanteringen?

   

  Jag brukar ofta när jag funderar över sådana här saker tänka tillbaka i historien. Har jag någon gång läst eller sett något som påminner om det som sker? Påfallande ofta finns det referenser till mycket som bevisar att historien på något sätt faktiskt har en tendens att upprepa sig. När det gäller just den här debatten så tänker jag inte helt osökt på hur Romarna en gång i tiden skrämde sina olydiga barn med ”Hannibal ante portas”. Likheten med elefanten i rummet blir ju smått lustig med tanke på krigsherrens nyttjande av just dessa.

  Hannibal

  Det är lite så jag nu upplever situationen. Man har länge skrämt oss med propaganda att det skulle bli så här och nu står verkligen ”Hannibal” utanför dörren och vill komma in. Debattklimatet är hysteriskt och det finns många som känner panik eftersom de styrande politikerna nu medger det som de hela tiden sagt att det inte varit. Med detta facit i hand så kanske man någon gång i framtiden kan se tillbaka rent historiskt på hur det hanterades och dra lärdom att stoppa huvudet i sanden inte är den bästa lösningen om man vill vara förberedd den dagen man måste lösa problemet.

   

  Debatten har som jag skrev tidigare runnit ner från toppen ner till gräsrotsnivå, och det har blivit en av de viktigaste frågorna även lokalt på många håll. Bara för någon vecka sedan var det en fd Socialdemokrat som ställde frågan till en av Hoforspartiets kandidater om varför partiet inte hade invandrings och asylfrågor i partiprogrammet. Vi har diskuterat frågan inom partiet många gånger men kommit till slutsatsen att oavsett vad vi tycker och tänker så fattas inte sådana här beslut lokalt. Hoforspartiet startades för att förändra det politiska klimatet lokalt, inte ödsla tid på att försöka göra våra röster hörda nationellt. Det kan vi möjligen satsa på om 4 år om vi når framgångar lokalt i detta val, starta ett Riksdagsparti menar jag (skämtsamt uttryckt). Då skall vi debattera arbetslösheten, nybyggnationer av bostäder och skatternas uppgång eller nedgång beroende på vilken väljargrupp vi vill flörta med och ge tomma löften. Hoforspartiet är och förblir ett väldigt lokalt parti eller intresseförening snarare, och det är för Hofors vi vill arbeta och har partiprogrammet för. Sen om man vill rösta baserat på frågor om invandrare eller flyktingar kanske man skall göra det i Riksdagsvalet, inte ens Sverigedemokraterna lokalt kommer att ha speciellt mycket att säga om det på kommunal nivå. Här gäller det att ha en lokalpolitik som är utvecklande och rättvis. Därför har vi inom Hoforspartiet också uttryckligen sagt att oavsett vem som kommer med bra förslag för Hofors, så kommer vi att stötta det och inte ägna oss åt blockpolitik.

   

  Jag skall även avsluta detta inlägg med att en gång för alla tala om hur jag ser på det i det fallet det undgått någon av alla mina tidigare inlägg i ämnet.

  -Jag är mycket kritisk till hur man politiskt hanterat detta genom åren

  -Jag är mycket kritisk till hur media återgett debatten, hur man sensationslystet skapat höns av fjädrar med rubriker

  -Jag är mycket kritisk till människor som använder tveksamma källor som slagträ i debatten

  -Jag dömer inte människor efter form och färg, utan deras intellektuella förmågor

  -Jag har gett mig in i lokalpolitiken enbart för att jag vill hjälpa till att bevara och utveckla det Hofors som jag föddes i och det under parollen ”Ett Hofors för alla” vilket inkluderar alla som bor här eller har för avsikt att bosätta sig här. Handikapp, hudfärg eller med problem att tänka klart.

 • Bättre Boende I Sandviken Vid Hoforsarrangemang?

    0 comments

  Ytterligare en märklig omständighet med att låta Sandviken husera turist och aktivitetskalendern för Hofors.

  Sandviken

  Surfar man in via Hofors.se och sedan vidare till evenemanget (för övrigt samtliga evenemang) Enduro-SM 2014, som sker i Hofors anges de närliggande boendena till Sandviken. Det är alltså Högbo och Årsunda Strandbad man uppmanas leta boende. Vad hände med våra egna hotell och turistlägenheter? Rimligen borde det vara första alternativet för besökande. Vi skänker alltså bort möjligheten att tjäna pengar på turismen till en annan kommun.

 • Migrationsverket Behöver 48 000 000 000 Kronor För Att Klara Sitt Uppdrag

    2 comments

  I en något utförligare artikel, berättar Gefle Dagblad om vem, hur och varför ett nytt asylboende planeras att öppnas i kommunen, närmare bestämt Kratte Masugn.

  Det är företaget Carewell Group som ansökt om att öppna ett flyktingboende med 140 platser på Kratte Masugn i Torsåker. Företaget driver redan i dag ett asylboende i närheten av Eskilstuna.

  Carewell Group AB bildades i år och har huvudsäte i Stockholm.

  Migrationsverket har redan nu gett en så kallad tilldelning för asylboende i Kratte Masugn. Nu väntar företaget bland annat på att anläggningen ska få godkänt också.

  Daniel Tocca, styrelseledamot i Carewell, är hoppfull.

  – Förutsättningarna är goda. Fastigheten lämpar sig väl för boende. Där finns ju redan hotell och konferenslokaler.

   

  Att det är viss panik i att hitta boenden har blivit uppenbart efter att Migrationsverket släppte en reviderad prognos över antalet asylsökande i juli, där man beräknar att 80 000 människor kommer att söka asyl i Sverige under detta år. Med ett snitt på 2000 människor som anländer per vecka har även kostnaderna blivit en annan än beräknat och idag meddelar man att det kommer att krävas 48 miljarder extra för att täcka behovet. Utöver den budget man har idag.

  När Migrationsverket släppte en reviderad prognos i juli rapporterades det en del om det faktum att antalet asylsökande i år nu väntades bli 80 000, vilket är i paritet med Balkanåren. Men i samma rapport görs även kostnadsprognoser över tid, prognoser som visar hur nuvarande budget står sig och vilka tillskott som lär behövas framöver. Och saken är den att Balkanåren lär bli fler.

  Enligt Migrationsverket är de utökade finansieringsbehoven för asyl och migration 48 miljarder kronor sammanlagt för i år och de kommande fyra åren. 48 miljarder utöver redan budgeterade belopp, alltså. I prognosen gör verket också hypotetiska beräkningar som illustrerar ”orimligheten i situationen”, nämligen vilka konsekvenser en utebliven anslagshöjning skulle medföra i olika delar av verksamheten. Det ser inte bra ut.”

  En av de stora kostnaderna för Migrationsverket är att hitta lämpliga boenden och där har det uppstått en marknad som täljer guld av både samhällets bristfälliga förmåga att ordna boenden och i kombination med privata företag som nu ser ut att dränera inte bara Migrationsverkets budget utan även kräver att man måste bortprioritera andra områden som också är i skriande behov av pengar.

 • Hur Man Skapar Pengar Som Inte Finns Till Idrott & Kultur

    0 comments

  Det pratas mycket pengar när man kommer närmare valet. En del lovar investeringar som realistiskt inte kan bekostas. Politiska utspel som till exempel att all flygtrafik skall ersättas med luftballonger för miljön skull eller bredare trottoarer och fri sprit. Det är kanske extrema och humoristiska exempel på vad ”valfläsk” egentligen är. Tyvärr har det visat sig att även löften om solidaritet, medmänsklighet och ett samhälle för alla numera ofta kan ses som löften som inte heller infrias. Tanken är god men i slutänden är det bara tomma löften. Sen var det pengar. För ett par veckor sedan träffade jag en Hoforsbo som sade till mig ”Du vet inte vad pengar är”. Han drog sedan upp en rad exempel på hur man bygger luftslott med pengar, dribblar med pengar, fantiserar fram pengar och även om jag tycker mig haft en ganska god koll på den här fantasivärlden häpnade jag. Den Hoforsbon har jag för avsikt att lyssna mer till eftersom ämnet var så intressant.

   

  Det har även riktats kritik mot Hoforspartiets valprogram, att det skulle kosta en massa pengar som inte finns. Det är direkt felaktigt. Hoforspartiet har menat att föreningslivet inte skall överösas med pengar, att alla med en affärsidé inte heller skall få ett pengakuvert på bordet, utan kvalificerat stöd i form av guidning genom snårig byråkrati och assistans när en förening vill anordna ett arrangemang för att samla in pengar till sin förening. Ett förslag jag själv presenterat för ett par idrottsföreningar och även bollat med fritidschefen Rolf Larsson är projektet ”Ett Hoforshjärta”.

  Hjärta för Hofors

  Exempel 

  Visionen i projektet var en gemensam symbol för all idrott och kulturföreningar. Tanken är inte bara att det skall generera inkomster utan även stärka vår identitet som kommuninvånare oavsett om man sparkar boll eller hoppa med häst eller spelar fiol eller bara lyssnar och är åskådare. Genom att ta fram en symbol som samlar alla Hofors eller Torsåkers möjligheter till aktiviteter, lite av en supportersymbol också, visar enighet i kommunen. Med ett emblem på kavajslaget vid hästtävlingar i andra delar av landet, ett märke på matchtröjan i seriespel är det tydligt att den som bär det gör sitt bästa för Hofors/Torsåker.

  Tröja

  Exempel

  Om man inte gillar att utöva vare sig idrott eller kultur, så kan man ändå stolt visa att man stöttar orten genom att köpa en bildekal, kepsar, en T-shirt, en pin för kavajslaget och alla inkomster från försäljningen hamnar i en gemensam pott där avkastningen fördelas efter hur mycket man sålt. Ungefär som den tidiga och lönsamma versionen av Bingolotterna som stöttade föreningslivet exemplariskt. Det blir även en symbol för Hoforsbor/Torsåkerbor som är ute på vift i världen, borta bra men hemma bäst. Något en turist som funnit kärlek för kommunen också kan köpa med sig.

  Man skall inte heller underskatta det här med lokalpatriotism. Man kan ha olika politiska åsikter, religiösa övertygelser, vara idrottsfantast eller bara vara stolt kommuninvånare. Men det gemensamma är att de flesta har ett hjärta för området vi lever i och genom att visa det utåt med stolthet kan det även upplevas attraherande för andra. Tänk bara känslan nästa gång unga idrottsprofiler från orten tävlar i ett mästerskap och hela åskådarplats visar sitt stöd för kommunen med gemensam symbol.

 • Ett Lyft För Hofors – Ett Nederlag För Bibliotekarierna?

    0 comments

  Ett lyft för Hoforssäger Hoforspartisten Johan Ericsson som driver elektronikbutiken på Centralgatan.

  Det har varit debatt och det har tagit tid, inte minst på grund av ett överklagande från handlarna i Hofors centrum. Men nu är centrumförnyelsen klar – och de flesta tycks faktiskt vara nöjda.”

  h1

  Ja det har varit många turer med överklagan, strid om monumentet ”Skänken”, ifrågasättande av det ekonomiska i att rusta centrum när resten av Hofors förfaller under den Socialdemokratiska ledningen, men jag tror de allra flesta nu håller med om att det är skönt att slippa den ständiga byggarbetsplatsen i centrala Hofors och att det i kombination med det fina vädret nu känns otroligt vackert i Hofors igen. Nåja med viss modifikation för ni minns kanske annat som blivet eftersatt i rusten och som invånarna nu klagar över. Jag vill ogärna kansta smolk i bägaren när vi nu kan njuta av lite väder och uppsnyggat centrum, men en kommentar som gnager mig lite är denna:

  Kommentar

  Kan det verkligen stämma att man överskridit budgeten så pass mycket att det är tvunget att låta personal från biblioteket gå hem? Det finns ju faktiskt dubletter av tjänstemän vars tjänster antagligen är dyrare och mer ovidkommande för Hofors. Nästa steg för att lyfta Hofors borde vara att rusta upp alla de kommunala verksamheterna som innebär service för invånarna (samt ni vet bank som hanterar kontanter och post och paketdistribution som fungerar), information och tjänster för besökarna och inte minst en rejäl upprustning av vad signaturen ”Hin Håle” skriver, våra sevärdeheter och attraktioner. Då är vi på god väg mot en lysande framtid för vår ort.

 • Lästips: Nöjesfält & Rondellhundar

    0 comments

  Med en ledig förmiddag hinner man kika runt lite i de lokala tidningarnas nätupplagor. Det är i synnerhet två artiklar som jag vill tipsa om, som båda faktiskt har med Hofors att göra om än avlägset. Den första publicerades som ledare i Gefle Dagblad:

  I måndags hölls mandatperiodens sista kommunfullmäktige. De fyra nya år som Gävleborna i valet 2010 gav S förtroende att styra kommunen kan därmed sammanfattas.

  Summeringen är en svidande vidräkning med avsaknaden av den öppenhet och förankringsprocess som det svenska politiska systemet anvisar.

  Övergreppen på den kommunala demokratin är så många och så grova att mönstret måste betraktas som rutin, inte undantagsvisa olycksfall.

  //

  Det finns bara ett sätt att dekonstruera den strukturella maktfullkomlighet som råder i Gävle. Och det är att andra partier ges chansen att styra. Att Socialdemokratins sekellånga, obrutna position som stadens maktparti bryts.

  I höst ges Gävleborna ånyo en chans att åstadkomma detta. Nästa tåg går först 2018. Hur mycket maktmissbruk skulle inte Socialdemokraterna kunna roa sig med under ytterligare fyra år?

  Visst kan man känna igen stora delar av lokalpolitiken i Gävle även i Hofors? Åtminstone jag nickar medhållsamt.

  Den andra artikeln återfinns i Arbetarbladet och har kanske en tydligare koppling till Hofors, om än så bara för att huvudpersonen är född här enligt informationen på nätet.

  MargaretaLarsson

  Tidigare har det varit smått komiskt med räkneexempel som slagit fatalt fel och ett uttalande om att sätta konstnärer som målade vaginor på skolväggar i fängelse, denna gång handalde det om den uppmärksammade konst som Lars Vilks fixade rabalder och upplopp med:

  Arbetarbladet frågade hur hon ser på Lars Vilks verk med rondellhunden.

  Då framkom det att Larsson inte verkade veta att det rör sig om en teckning.

  – Jag ska väl säga att jag tycker inte det är lämpligt att sätta ett sådant konstverk i en rondell, av olika skäl. Han är ju en provokatör och han fick i gång en debatt. För vi behöver det, oavsett vad det är för någonting. Likaså har vi ju Anna Odell, till exempel, som spelade psyksjuk och skulle hoppa från Liljebron. Det vart också en riktig debatt, sa hon.

  Men just med Lars Vilks då var det ju inte att han satte en hund i rondellen, utan han ritade ju en rondellhund som…

  – Mmm.”

  Sen kan jag hålla med Margareta Larsson i uttalandet om att vaginor på skolväggar kanske inte är det absolut bästa i konstväg, men att sätta konstnärer i fängelse är ”en smula” drastiskt.

 • Jorden Runt På 80 Dagar & Sorglig Statistik

    0 comments

  Idag är det 80 dagar kvar till valet. Det finns mycket man kan göra på 80 dagar, till exempel som Phileas Fogg, slå vad om att man kan ta sig runt jordklotet. Det klarade han med nöd och näppe, mest på grund av det här med tidszonerna vilket jorden är indelad i. Vill minnas med en marginal av bara minuter eller sekunder. Det var mycket som hände Phileas på resan,  men vad jag minns mest av den gamla sagan är känslan när allt hopp är ute men att en liten liten chans kan vända allt tillrätta igen. Som de flesta av er vet vid det här laget så startades Hoforspartiet av den enkla anledningen att hoppet för vår kommun håller på att rinna ut i sanden. Länge har vi förlitat oss på att man faktiskt vet hur man skall göra där uppe i ”Kommunborgen”.

   

  Det har om inte de senaste fem åren visat sig ganska tydligt att så inte är fallet. Gång efter annan är det nedslående nyheter som rapporteras från ovan, om och om igen får vi läsa om ett samhälle som uppenbart inte kan fungera när små sjuka barn och gamla människor behandlas direkt illa av våra tjänstemäns nit att följa lagar och regler. Ibland så nitiska att man väljer att överklaga beslut bara för att ”testa beslutets hållbarhet”. Under tiden som prestige skall bekämpa medmänsklighet lider familjerna. Många orkar inte bekämpa byråkratin utan väljer att flytta från Hofors och sen har kommunledningen mage att gnälla över minskad befolkningsutveckling eller till och med tillbakagång. Något är fel och hur man än vänder och vrider på det så blir det inte bättre av att hoppas på att det skall ske en förändring. Den sorgliga statistiken fortsätter att trilla in, bara nu senast en deprimerande artikel om att barn och ungdomar som far illa i lilla Hofors ökat med 54 procent.

  Barnärenden

  Det är väldigt lätt att förlita sig på statistik, att skylla på den, åberopa den när det är bra statestik. Men i slutänden så gömmer det sig människor bakom siffrorna. På senare tid har jag försökt begripa den olika statestiken för Hofors. SCB eller Statens Statistiska Centralbyrå (visst låter det kommunistiskt på något sätt?) är en ganska bra sida när man vill veta lite om hur saker och ting förhåller sig. Som den senaste medborgarundersökningen till exempel. Där kan man ganska snabbt konstatera att Hoforsborna själva anser att kommunens arbete inom olika sektorer är lägre än genomsnittet i landet.

  333

  Nu vet jag i ärlighetens namn att det var få som ens ville vara med i undersökningen, men om inte ens dom som är nöjda vill berätta det så kan man ju verkligen dra negativa slutsatser av rapporten. Mest upprörd blir jag av det här:

  22

  40 procent av alla som deltog vill inte rekommendera Hofors som bostadsort. En knapp fjärdedel vill göra det. Så kan vi verkligen inte ha det.

  Skulle det inte helt olikt Phileas Foggs experiment, gå att på 80 dagar sätta fart på antingen de sittandes politikernas välvilja, eller övertyga invånarna om att Hoforspartiet åtminstone har ett stort hjärta, vilja och engagemang att försöka förändra?

 • Ett Brev Från Arne Evertsson

    0 comments

  Jag nämnde Arne ”Spar-Arne” Evertsson i ett tidigare inlägg. Han har skickat in ett brev där han berättar om två späännande möten förra veckan. Riktigt intressant för alla Hoforsbor att känna till så jag återger brevet här. Arne har ju som beskrivits tidigare en annan metod för att meddela sig än de vanliga tråkiga mejlen och SMSen som dominerar vår värld idag. Handskrivna brev är inte bara roliga att få, utan ger en mer personlig känsla liksom:

  20140623_114142

  Arne Evertsson: Spännande Dag – 2 Intressanta Möten

  Hofors/Torsåkers handlare träffades idag och fattade beslut om att köpa in en presentkortsautomat. Handeln i vår kommun har känt av en ökad konkurrens från omvärlden. Nya aktörer inom 5 mils radie samt ökat tryck från e-handeln. Nu ställer Hofors handel konsumentnyttan och sätter kunden ytterligare i centrum genom att erbjuda Hofors/Torsåker unika presentkort (elektroniska). En överlevnadsfråga för Handeln i Hofors/Torsåker.

   

  Möte 2: Föreningsallians i Hofors/Torsåker med start 2015. Ett unikt samarbete mellan 15-20 föreningar i vår kommun där mervärdet blir att avlasta och samordna, organisera och administrera åt föreningslivet. Den stora vinnaren blir våra aktiva, våra barn och ungdomar som får en fortsatt hög kvalitét på idrottsverksamhet i Hofors/Torsåker. Ledaren/Tränaren ska ha fokus på sporten och utövaren. Administrationen sköts av kanslipersonal.”

 • Vilken Matematisk Formel Använder Kommunchefen?

    0 comments

  Det är intressant det här med politik. Mycket handlar om att lära sig ett nytt språk, att använda sig av uttryck som kan betyda både det ena eller det andra och tolkas på många sätt. Raka svar verkar det vara svårt att få. Jag upplever att det är ganska likt ett författarskap där man också måste hitta ”sitt språk” för att nå fram till människor på sitt sätt och förmedla det man vill. Igår nämnde jag informationen om det kommande ”Camp Finland” här i Hofors under Skid-VM 2015. Under hela nattskiftet var det något som gnagde och gnagde i mitt bakhuvud. Vad menade egentligen kommunchefen Ulf Strömstedt med den här beräkningen:

  Ulf räknarDet här är en stor fråga som jag vill arbeta med och förändra inom politiken och byråkratin i Hofors. Gör det begripligt för alla att förstå och ta in information. Som bekant var jag inget matematiskt geni i skolan, långt ifrån, men om jag reagerar över siffrorna kanske någon annan gör det också eller kan hjälpa mig förstå.

  -Finländarna kommer att bo, handla och äta för 3 miljoner kronor

  -Av det räknar kommunen med att få in skatter på 200 000 kronor

  -200 000 kronor motsvarar 2 arbetstillfällen på årsbasis

  Om jag nu skall tolka det här rätt så menar Ulf Strömstedt att 200 000 kronor är de kommunala intäkterna av moms på företagens intäkter på 3 miljoner. Men när det kommer till beräkningarna på på 2 arbetstillfällen på årsbasis vill jag stanna upp lite och lyfta fram den här beräkningen:

  Tjänsteman: Lön 24000kr/månad x 12=288000kr/årslön + social avgifter(45.33%) på årsbasis, vilket ger en totalkostnad på ca 418550 per år. Detta ger en månadskostnad på 34879kr. Variationer förekommer, men det är bara ett ex.”

  Exakt vad för slags löneavtal har dessa två människor som genom Ulf Strömstedts beräkningar får ett varsitt arbetstillfälle på årsbasis?

  Det här låter inte alls rimligt i mina o-matematiska öron. Så kan någon förklara för mig hur det här kan beräknas så här?

 • Kremerades Utan Obduktion – Familjen Får Aldrig Veta Dödsorsaken

    0 comments

  Två populära ämnen i Hofors hör faktiskt samman, det var en tidigare kritik mot Apoteket, som faktiskt verkar ha blivit betydligt bättre vad jag förstått med köer och tillgång på mediciner dessa dagar. Det andra är Hälsovårdscentralen där jag själv inte är så insatt, men hör ganska ofta att det upplevs som kaos och skapar irritation över möjligheterna att få träffa läkare eller få en remiss i tid. Ett par snabba knappklickningar ger ett par omdömen som ser ut så här:

  HVC

  Äldsta från drygt 3 år tillbaka och det färskaste 3 månader tillbaka. Ger kanske inte en korrekt bild av hur det ser ut i det stora hela, men missnöjda människor finns det överallt. Missnöje med hur man arbetar på hälsovådscentralen kan man läsa om i dagens Arbetarblad.

  Mikaels mamma blev bara 65 år gammal. Hon avled hastigt och oväntat i hemmet i slutet av maj. En läkare skickades från vårdcentralen i Hofors som dödförklarade henne på platsen.

  Mikael Lindh kryssade då i rutan för att kräva obduktion. Han hoppades på det sättet att få svar på hennes plötsliga död.

  Sedan hände ingenting på flera veckor. Det var först när han började ringa egna samtal som han insåg att allt inte stod rätt till. Läkaren hade glömt att skicka remissen till patologen som skulle utföra obduktionen.

  – Vårdcentralens chef berättade till slut att det inte fanns någon obduktionsrapport på min mamma. Då gick jag och mina syskon i taket: Vad menar du?! Hur kan det ske en sådan miss? Det är ett oförlåtligt misstag, säger Mikael Lindh.

  Mikael vill nu att fallet Lex maria-anmäls och han tänker själv göra en polisanmälan.”

   —

  Verksamhetschefen säger att det här har aldrig hänt tidigare:

  ”– Vi vet inte mer än att obduktionsremissen aldrig skickades. Vi har gjort en avvikelse på oss själva och är mitt uppe i utredningen av den. När den är färdig får chefsläkaren ta ställning till om det blir aktuellt med en lex maria-anmälan, säger hon.

  Beklagligt att de anhöriga mitt i sorgearbetet dessutom måste acceptera en sådan grov miss. Det är som Mikael Lindh säger, oförlåtligt. Sedan kan jag personligen tycka att konskevenserna av misstag ofta inte riktigt når upp till följderna.

 • Hofors Fiskare – Ställ Upp För Barnen Nu!!

    6 comments

  Under en tid har jag fått motbevisas att Hofors alla unga fiskare är skötsamma. När jag passerat ankdammen, kanalen och gamla kallbadshusets bassäng, har jag noterat ökad nedskräpning, av både fiskelinor och små trasiga trekrokar, godispapper, trasiga ölburkar och annat bråte. Idag nåddes jag också av den dystra nyheten att tre barn/ungdomar setts sätta fast bröd på krokar och försökt mata änderna med detta bete. Jag blev arg! Så inåt helvete arg för att så gör man bara inte. Dels är det grovt djurplågeri och som fisketillsynsman är det min plikt att försöka få tag i de här ungarna och sedan göra en formell polisanmälan vilket deras föräldrar kommer att bli varse. Det finns namn som angetts och är en senare fråga.

  När jag så slutade mitt arbete för dagen satte jag på mig min tillsynsbricka och inträdde i rollen som ”Fiskepolis”. Vid ankdammen syntes bara en liten kille stå metandes så jag närmade mig försiktigt för att inte skrämmas med min bistra uppsyn, och började prata lite fiske innan jag frågade om han sett något av händelsen. Jo han hade sett något och meddelat en vuxen samt personalen inne på Time som också gjort observationer. När det var avklarat så erbjöd jag mig att kroka av en abborre som satt sig på hans krok, ”Dom sticks” sade han. Jo tack det vet jag och hann inte mer än försöka ta reven innan den krokade av sig självt.

  -Finns det några gäddor här, sade han blygt.

  Jag skrockade och kände mig som världens äldsta gubbe och svarade:

  -Jodu, det ska finnas stora bumblingar här!

  -Var får man tag i dom då? frågade han.

  Jag försökte peka ut mot ett stenröse under vattnet en bit bort där jag hört talas om fiskehistorier om 12-kilos gäddor som fångats.

  -Bort mot näckrosbladen där också kanske, sade jag. Har du inget kastspö så att du kommer ut med flötet?

  Killen skruvade på sig och tittade ner i backen.

  -Nääe det har jag inte.

  Jag blev svarslös. Ilskan över barn som beter sig illa mot djur och missbrukar allt vad allemansrätt och fiske betyder var borta.

  -Jag har ett som du kan.., hann jag inte längre. Jag tänkte hur i hela fridens skulle skulle jag hinna hem och hämta ett överblivet kastspö, återvända och hitta killen igen. Att be honom följa med hem kunde ju misstolkas katastrofalt och på många sätt. Så jag gick. Hemåt och grunnandes på hur löser man det här. Svaret hade jag bland allt jag samlat på mig som fiskare.

  DSC09257

  Jag har fiskelina, jag har flöten, krokar, sänken, spön och billiga rullar som samlats på hög.

  DSC09261

  Ett snabbt telefonsamtal till min partikollega Anne Persson som råkar äga Hofors bästa glasskiosk i den absolut finaste miljön.

  -Kan du tänka dig ha ett gäng spön och lite fiskeutrustning i den butik att låna ut när det kommer barn som inte har utrustning, inte har fiskeintresserade föräldrar? Ställ dom i en tunna eller något på lagret och låna ut när dom kommer in. Bara vi kan sprida budskapet att i Hofors kan alla ungar fiska om de vill och naturligtvis har föräldrarnas tillåtelse att vistas vid vattnet.

  -Absolut, svarade Anne.

  Därför behöver jag nu alla läsare av Hoforsbloggens hjälp, alla ni som sympatiserar eller inte sympatiserar med Hoforspartiet, och i synnerhet alla ni fiskare av den äldre generationen som jag vet har massor av fiskegrejor ni inte nyttjar. Nu skall vi hjälpa de unga i Hofors att få samma möjligheter. Samla ihop det ni har över som flöten, krokar, linor, gamla drag, kastspön och rullar ni inte behöver och lämna in detta till personalen och Anne på Time. Om ni vill så ange ert namn så att vi kan tacka er offentligt sedan, ni får lika gärna vara anonyma om ni känner för det. Jag vill också utmana alla lokalpolitiker i Hofors att göra samma sak, vet att många av er är fiskare av rang och skicklighet och det här skall vi göra tillsammans för de unga och visa att det går att samsas över partigränser och annat skit. Kommer inte att kosta kommunen ett öre och det kommer ge våra unga framtida fiskare samma möjligheter oavsett familjernas ekonomi. Vad säger du Viktor Rasjö, Socialdemokraterna? Visst har även du någon lina eller något drag du kan donera? ;)

  Vi kan börja redan idag och redan imorgon se glada ungdomar och barn njuta av sommarlovet!

  Ps. Kanske kan vi lite mer erfarna fiskare då och då promenera ner och ge lite goda råd om fiskeknutar och papperskorgars placering? Ds.

   

  *Editerat*

  20140615_155536

  Hittade ganska omgående tre spön med rullar som jag inte använder samt tre askar med blandade drag och wobblers samt en bunt tafsar vilket jag lämnar in på Time under kvällen, Gör det ni med! :)

 • Kartellen Bokad För Hoforsrocken – Vem Avgör Rätt Eller Fel?

    1 comment

  För någon timme sedan blev det klart att rapgruppen Kartellen spelar på Hoforsrocken den 26 juli i år. Tidigare band som släppts har varit bland annat The Kristet Utseende och Hofors storheter Tykoz Bravader som äntligen gör comeback på hemmaplan.

  Kartellen

  Så långt skulle allt kunna vara rent fantastiskt, om det inte varit för smolken i bägaren under veckan som gick. Inför den förnyade festivalen Peace & Love i Borlänge (efter konkursen) hade man bokat in just Kartellen, men det fick Dalarnas Tidning att dra öronen åt sig och hota med att dra in all sponsring.

  Kartellen är omdebatterad. Frontfiguren Sebbe Stakset dömdes förra året för att på Twitter hotat Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson med orden ”Vill tortera han i tre dygn med avbitartång locktång blåslampa för att stoppa blödningar me!”.

  //

   Vi drar oss ur med hänvisning till vår sponsringspolicy. Vi lutar oss mot våra värderingar som baseras på demokrati och människors lika rättigheter, och då är det svårt att stötta en verksamhet som bokar band där medlemmarna är dömda för bland annat mordhot på Jimmie Åkesson (SD), säger Peter Holmbom, privatmarknadsansvarig Dalarna.

  – Vi kan inte stå bakom sådana här artister.”

  Sedan drog mediadramat igång. Ett axplock ur det senaste nyhetsdygnet om just Kartellen och Peace & Love:

  DT – Är Peace & Love en trovärdig antivåldsfestival?

  DT – Hur tänker Peace & Love?

  DT – Fel av Mittmedia, Fegt av Peace & Love

  DT – Stefan Sundström hoppar av Peace & Love i protest

  Expressen – Kartellen avbokades, jag är väldigt sårad

  Expressen – Artist utreds för mordhot mot Åkesson(SD)

  Dala Demokraten – Göran Greider: Nu gör jag reklam för Peace & Love!

  Dala Demokraten – Gästkrönika: Vi är Kartellen

  Aftonbladet: Debatt: Nästa gång är det vi som är portade

  Och så här går det på och på och vidare ändå. Jag skall medge att detta är ett virrvarr av konstnärlig prestation, om hat och hot om våld och romantiserande av kriminalitet som också praktiserats av bandmedlemmarna i viss eller till stor del. Och det är vad jag förstått det här människor som inte gillar Kartellen retat upp sig på.

  sebbeEn tidigare brottsdömd person som sadlat om till att ägna sig åt vänsteraktivism och att uttrycka sig ganska grovt mot Sverigedemokraterna och deras anhängare.

  sebbe2

  Själv säger huvudpersonen i en intervju med Expressen att allt rör sig om en misstolkning:

  Anser sig vara feltolkade

  – Jag har sett alldeles för mycket våld i mitt liv för att tro att det löser någonting. När jag åker runt och spelar så proklamerar jag mot våldet, säger Sebastian Stakset.

  – Vi har gjort ett ställningstagande för vänstern och för underklassen och vi har kritiserat alliansen och Sverigedemokraterna hårt. Det är det som har lett till det här.

  Domen mot honom från 2012 har nu avtjänat.

  – De utmålade mig som att jag var kriminell och knarkare. Jag har slitit hårt för att komma bort från det kriminella och från knarket, säger Stakset.

  Han jämför dagens händelser med när de i onsdags spelade på festivalen Sommarstart i Kungälv. Då drog sig först både Svenska kyrkan och Kungälvsposten ur som sponsorer. Men Kartellen styrde upp ett möte med dem som slutade med att båda två närvarade vid konserten.

  ”Fel bild av oss”

  – Det tog dem 20 minuter att förstå att de hade fel bild av oss, säger Stakset.

  Nu försöker han ordna ett liknande möte med Dalarnas Tidningar och Peace & Love.

  – De ska ringa mig nästa vecka. Vi får väl se vad som händer. Jag är väldigt sårad och besviken över det som har hänt. Jag känner att jag har blivit dömd för något som jag inte förtjänar att bli dömd för, säger Sebastian Stakset.”

  Jag skall inte gå in närmare på vad som kan vara rätt eller fel i det här ärendet. Det är upp till var och en att tolka. Det finns vissa grundläggande fakta som domstolsprotokoll, TV-intervjuer och annat att dra sin egen slutsats. Personligen anser jag det inte vara speciellt ”bright” att uttrycka sig som han gjort många gånger, men jag har en egen erfarenhet av att allt man säger eller skriver inte tolkas rätt och riktigt som tanken var och kan förstå att det blir fel. För somliga ganska ofta. Det här med Kartellen är inget nytt. I Hofors har vi ett eget fall där det byggdes ett drev efter ett musikstycke och en video. Resultatet blev misshandel och sprängda brevlådor bland annat. Och historiskt finns det hur mycket som helst att rabbla upp, Elvis Presleys rullande höfter förbjöds från TV på 50-talet, och under 80-talet var det livliga debatter om hårdrocken där självaste Siewert Öholm sågs i SVT under rent absurda situationer. Har ni inte sett det här så ta er tiden, det är värt varenda sekund för alla från hobbypsykologer till beteendevetare:

  1989 sjöng en arg ung svart man om att ”Storma slottet och våldta Prinsessan Madeleine”. 2013 var han tillbaka i finrummet och deltog i TV4s bejublade kändisprogram ”Så mycket bättre”. Nu har jag egen erfarenhet av just Ken Ring och betraktar inte honom som en raketforskare när han är ute på turné. Men hans sånger och budskap är emellanåt rent fantastiska. Historiskt så är det alltså drösvis med artister, konstnärer, författare och andra som gjort fetbort sig, men i många fall så får man ytterligare en chans att förklara vad man menar eller göra avbön. Vad Kartellen och Sebbe Stakset skall göra är upp till dom när den här stormen blåst förbi.

  Det finns en annan dimension av det här också. Det fria ordet och dess tolkning kontra demokrati och lag. Sebbe Stakset har blivit dömd och fick betala ett skadestånd på 5000 kronor för mordhotet mot Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Sebbe Stakset är en artist som använder musik och text för att förmedla en känsla eller ett budskap. Där har vi den stora problematiken. Vad är okej och vad är inte okej? Skulle någon protestera om jag blev avhyst från ett författarforum för att jag skrivit en text där jag fritt uttrycker hur det skulle vara att mörda en lokalpolitiker eller våldta en känd person? Vad är konst och vad är bara konstigt?

  Enligt de senaste nyheterna nu sägs Peace & Love ha ångrat sig angående att utesluta Kartellen från festivalen, vad Mittmedia anser är ännu oklart, om man böjer sig för protesterna eller drar tillbaka sin sponsorpeng. Oavsett blir det en intressant debatt om kultur, politik och uttrycksmedel den närmaste tiden. Och Hofors har förhoppningsvis dragit vinstlotten med bokningen som placerar Hofors på kartan i den musikaliska världen. Även här kanske det finns fog att ta debatten om det finns kommunala pengar inblandade i Hoforsrocken och hur man motiverar sitt ställningstagande om konst eller klumpiga uttryck.

 • Radiotjänst Slagen På Fingrarna

    0 comments

  Äntligen lite sans och vett i ämnet ”Statlig utpressning”.

  I dag föll domen. Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, anser att en dator med internetuppkoppling inte är någon tv-mottagare.

  Nu kommer Radiotjänst att återgå till den tidigare tillämpningen. Avgift kommer inte längre att tas ut för datorer eller mobiler som har internetuppkoppling. Men de som redan har betalat kan inte räkna med att få pengar tillbaka.

  ”Fram till detta datum har rättssystemet bekräftat tidigare praxis. Detta innebär att tidigare avgifter är korrekt påförda och kan ej återbetalas”, skriver Radiotjänst på sin hemsida.

 • Inte Bra Alls Gefle Dagblad & Arbetarbladet, Inte Bra Alls

    0 comments

  Jag har väntat på den här dagen. När Dalatidningarna bytte sin design så var det bara en tidsfråga innan samma dumheter skulle dyka upp i våra egna lokaltidningar online.

  NyaGD

  Jag kanske är ensam om det, men jag gillar inte alls hur man byggt om sidorna. Jag gillade den tidigare designen betydligt bättre. Nu blir det en svår anpassningstid för att förstå och begripa hur man lättast hittar Hoforsnyheterna.

 • Byggmaterial För Nytt Parti

    0 comments

  Jag har ägnat förmiddagen åt att lyssna på det tal Socialdemokraternas ordförande i Hofors, Daniel Johansson gav i Folkets Park igår. Det är intressant ur många aspekter även om jag anser mycket av det var floskler på löpande band. Men många fina tankar finns det i Socialdemokraternas ideologi, det kan man inte sticka under stol med. Men det är en sak som slår mig. Det här med ”att bygga tillsammans”. Lokalt så har man ju inte byggt någonting utan snarare skapat högar likt detta gång efter annan. Att tala om att bygga och sedan lämna rivningshögar efter sig har på något sätt blivit signifikativt för hur jag och många andra uppfattar dagens politik rent generellt.

  T1

  När jag så funderar över det här med i synnerhet lokalpolitik, inser jag plötsligt att framför mig på arbetsbordet så står det ett ytterst värdefullt föremål.

  T2

  En gång i tiden plockade jag med mig den hem som ett minne av platsen där jag föddes och växte upp de första åren av mitt liv. Det som inte längre finns. Men var det tegelstenens öde att bli ett dystert minne eller var det med en dold agenda som den följde med mig hem? Nu när jag ser på den så blir det så fruktansvärt klart. Det är en fullt fungerande tegelsten och istället för att bildligt kasta den igenom kommunhusets fönster för att visa att det dom sysslat med inte är okej, är den istället en symbol för att det som varit i Hofors kan byggas upp igen och kanske bättre. En bra grund för Hoforspartiet att stå på.

 • Ändringar I Regler För Fiske Inom Hofors FVO

    3 comments

  Under gårdagskvällen var det dags för Fisketillsynsmöte igen. Då och då samlas Tillsynsmännen i Hofors Fiskevårdsområde och samtalar om hur det ser ut runt våra sjöar med både fiskare, skräp och iläggningsplatser för båtar.

  1044256_157001077817720_1397843878_n

  Vi äter smörgåstårta och diskuterar fiskevård. Eller nej, det där sista är inte helt sant för som situationen ser ut idag bedriver inte HFVO någon omfattande fiskevård. Tvärtom går vi i strid mot de allra flesta fiskevårdsområden som förstått att vårda för framtid och turism. Vi bygger inga gäddfabriker eller vandringsvägar, ingen skall ha tid eller resurser att ens öppna kommunens fiskevårdsplan och se vad som kan göras. När jag beslutade att hänga på mig Tillsynsbrickan så trodde jag att det på något sätt skulle hjälpa till att skapa ett fint fiskeområde där regler och framtidvisioner rådde. Jag konstaterar nu att de regler som infördes förra året nu har ändrats och inte till det bättre.

  En kort sammanfattning av vad som gäller för fiskare i området. Man får inte saluföra fisk (alltså fiska för att sälja), man får inte fånga mer fisk än vad man kan tillgodogöra sig (sanning med modifikation eftersom det finns frysar i dagsläget), man får inte överlåta sitt fiskekort till någon annan eftersom dessa är personligt utfärdade. Kräftfiske är förbjudet, nätfiske är förbjudet, fiskekorten gäller för två handredskap eller 10 angeldon, eller 1 mjärde, eller 1 långrev om 100 krok. För ungdomar upp till 15 år är fiske med handredskap gratis. Man får fiska max 3 gösar per dygn där det råder ett max och minimimått på 45 cm respektive 65 som övre gräns. Det kan bli ganska dyrt och rättsligt krångligt om man inte följer reglerna och det är enligt sunt förnuft upp till varje fiskare att ta reda på vad som gäller där man tänkt sig fiska.

  Vore det inte trevligt om man tänkte på fint fiske när man hör namnet Hoforsskrev jag förra året. Då införde man på prov ett max och minimimått även för att skydda fina gäddexemplar. Allt över 85 cm skulle sättas tillbaka i sjöarna såvida de inte var skadade i en omfattning att de inte skulle klara sig vid liv. Sedan dess har det hänt en hel del, inte minst den hätska debatt som uppstod både lokalt men även på riksnivå när en gädda på 114 cm klubbades i kommunen. Det existerar nämligen en infekterad debatt om gäddans vara eller icke. I det här fallet skall det till och med gått så långt att fiskaren blev hotad för att han tog upp sin fångst på land. Det är dock en helt annan debatt. I strid med de regler som fanns vid tillfället vann fisken den lokala tävlingen ”Hoforsnappet” vilket fick många tjuriga fiskare att säga att nu var det slutbetalat med fiskekort och annat.

  Man har nu antagit en ny policy att några max och minimimått på gädda inte längre finns. Det är ren galenskap om ni frågar både mig och övervägande del av sportfiskarna i Sverige. Varför då kanske ni undrar? Jo när jag bestämde mig för att acceptera att bli Tillsynsman ringde förre ordföranden Hans Lundberg ofta och frågade om jag hade några fina bilder på stora gäddor. Det hade enligt hans ett reklamvärde på upp till 100 000 kronor.

  Gädda

  Stora gäddor är populära bland sportfiskare. Sprids ryktet om att sjöarna i Hofors har dessa fina exemplar kommer fiskarna. Man köper bensin, köper mat och kanske boende. Det gynnar de lokala näringsidkarna och det gynnar kommunen eftersom fiskarna kanske har familjer med sig som ägnar sig åt annat under tiden som familjemedlemmen fiskar. Knackar man då ihjäl alla fina gäddexemplar och detta sprids i fiskekretsar, kommer man inte heller sälja några fiskekort, än mindre ha ett fint rykte om sig att vara en fiskekommun med oändliga möjligheter. Förstår ni varför det är så urbota dumt att ta bort en regel som inte fått testats mer än ett år?

  Jag nämnde att fiskereglerna förbjuder nätfiske. Ja med modifikation även där. Fiskerättsägarna har rätt att fiska med nät, men i den här kommunen endast i en sjö, Sälgsjön. Har man en fiskerätt får man lägga ut sex nät gånger 30 meter, det vill säga 180 meter nät per fiskerättsägarbevis. Om två personer fiskar med nät och använder sig av det maximala antalet är vi uppe i 360 meter nät. Vilken inverkan det har på en medelstor sjö kan ni räkna ut själva. Det är en katastrof. Man kan tycka att markägare eller fiskerättsinnehavare får göra som de vill eftersom de äger en del av en sjö, men effekten av det påverkar hela samhället vi bor i. Inga fina gäddbilder=uteblivna inkomster. Det skall dock påpekas att det är ett ytterst fåtal som utnyttjar sin rätt att nätfiska sönder sjöar. Men det sker.

  Det ännu jävligare är att man inte ens satt ett minimimått på nätens maskor. I dagsläget kan man använda finmaskiga nät som tar livet av mindre fiskar på tillväxt. Några gösar av den här storleken får vi inte se i framtiden om nätfisket får fortsätta.

  Gös

  Vad den fisken har i reklamvärde är antagligen svårt att ens uppskatta. 9 kilo är ett sällsynt exemplar. Från kommunens håll har man inte alls begripit värdet av att påverka fiskevårdsområdet till god fiskevård. Man rycker mest på axlarna och låter allt fortsätta som förr. Trots att man antagligen äger en del mark och har en röst att påverka med. Det finns andra stora aktörer som Svea Skog som man också borde kunna ställa krav på, både ur fiskevårdssynpunkt och inte minst ur aspekten med ”God vilja” att man inte bara exploaterar den omgivande naturen utan även ser till att ge något tillbaka i form av möjligheter att marknadsföra kommunen som en fiskekommun med blomstrande fisketurism.

  Det sista i ärendet för denna gång rör alla de fantastiska unga fiskare som Hofors har, som ägnar sig åt att följa oskrivna regler om stora exemplar av fisk. Man fotograferar, släpper tillbaka och hoppas på att fånga dem igen vid ett senare tillfälle. Vad sänder vi ut för budskap till dessa om vi slår ihjäl allt vi kan komma åt?

  Förändrar vi inte det här kommer vi bli den sista kommunen i landet som bedriver fiskevård på 2000-talets sätt. När fiskare passerar Hofors kommer de att fnysa och säga ”Ja här bor det ett gäng jävla idioter som inte fattat vad fisketurismen är värd”.

 • En Söndag Varpå Hoforsbloggen Omnämns I Aftonbladet

    0 comments

  Jag skall villigt medge att det var lite av en cock när jag tidigt under söndagsmorgonen informerades att chefredaktören Jan Helin på Aftonbladet skrivit en söndagskolumn som behandlade lite Hoforsminnen, lite historia och en hel del om lokal journalistik. Att Hoforsbloggen dök upp i sammanhanget var då oväntat för min egen del. Strax efter började mobiltelefonen avge märkliga surr och plingljud vilket indikerade att något hände på Twitter. Bland annat den Moderate riksdagsmannen Lars Beckman passade på att gratulera. Kolumnen började spridas på bland annat Facebook och i sann bruksanda så blev jag plötsligt en ”märkvärdig jävel”.

  Beckman

   

  Nu var det ju faktiskt så att senast Hofors omnämndes i kvällspressen handalde det om Anders Eklunds liv innanför murarna. Så allt annat är ju faktiskt välkommet. I sin kolumn tar Helin upp en hel del intressanta saker. Bland annat om hans egna minnen av orten:

  Mitt enda minne härifrån är från mina tonår som kanotist. Jag minns en tävling på sjön Hyen i Hofors. Jag minns en jämnårig kompis, också kanotist, som var från Hofors och jag har ett fint litet minne av en försommarkväll och en jämnårig flicka i Hofors folkets park. Det måste varit samma helg som tävlingen, tänker jag. Men that´s it. Jag har ingen djupare kunskap om eller koppling till orten.

  I dag kör jag igenom Hofors någon gång per år på väg till fjällen för att åka skidor. Jag stannar ofta och tankar på en mack där personalen alltid är trevlig längs E16, Falugatan.”

  Hofors är antagligen en helt annan värld eller  i vart fall ett annat Sverige än vad han vanligtvis lever och verkar i. Jag försöker tänka mig in i hur han och många andra ser på Hofors när dom stannar till för en kort rast vid Statoil. Tankar sin bil, tar en varmkorv och ser på Hofors från det perspektivet. Då ser det antagligen inte mycket ut för världen. En hårt trafikerad väg, några villor längs Faluvägen i varierat skick, Leif Hammarströms lilla fiskebutik på andra sidan vägen och slitna hyreshus till vänster om macken. En skylt som pekar mot ishallen och idrottsområdet. Så ser nog ganska många små samhällen ut om man inte beger sig in bakom dess fasad. Hur många gånger har man inte passerat platser och tänkt ”Usch hur kan någon bo här?

  Helin

   

  Jan Helin tar upp mycket annat också. Saker som gör att man sträcker lite extra på sig som Hoforsbo. ”Hofors är en del av Sveriges själva ryggrad byggt av järnverken.” Han vandrar snabbt igenom Hofors industrihistoria med riskkapitalister och till arbetslösheten och den åldrande befolkning. Jag hade ingen aning om att var fjärde person i Hofors är över 65 år gamla. Just den delen i kolumnen får mig att tänka på alla de artiklar som återfanns i kvällspressen för en tid sedan då hela team med journalister bevakade Detroits förfall. Flykten från arbetslösheten, de förfallna husen och den död som påstods ha inträffat i den en gång blomstrande metropolen. Förvisso kan man göra klipp på billiga hus i Hofors men vi är inte ett döende samhälle. Vi måste snarare hitta alternativa sysselsättningar och vägar för att på riktigt leva upp igen. Ett fantastiskt exempel på det är den gångna helgens handbollsturnering på orten. Hur mycket folk samlade inte det arrangemanget? Utflyttade Hoforsbor kom tillbaka och hade andra som aldrig ens levt här med sig. Man har idrottat, njutit av det fina vädret, festat loss på Folkets Hus och än en gång förundrats över eldsjälarnas planering för att göra detta till en av Hofors riktigt stora helger.

  Han går vidare till att reflektera över det man nu diskuterar som tidningsdöden. Media får inte intäkter som medför att man kan hålla en stor och allsidig redaktion längre. TV4 nedmonterar sin verksamhet, 140 journalister blir av med sina arbeten och här omnämns Anton Emanuelsson , Jonas Harrysson och överraskande nog, jag själv. Det som anknyter till själva rubriken ”Om vem som ska berätta om Hofors”. En intressant frågeställning. Jag kommer på mig själv att tänka om Antonsson, Ronge, Harrysson, Lundin och Hejdenberg och alla de andra känner passion när de går till sina arbeten på morgonen. Det finns nämligen en väsentlig skillnad mellan att arbeta som en utbildad journalist och skriva mer fritt som jag själv. Deras alster skall ju dessutom publiceras i pappersform och nå andra generationer som är mindre benägna att använda modern teknik som internet. Där har ju inte jag samma potential även om jag vet att många äldre surfar in på Hoforsbloggen och läser. Det är fantastiskt smickrande när jag stöter på någon äldre person som säger att ”Jag läser Hoforsbloggen regelbundet”.

  Slutklämmen är också något som får mig att fundera lite.

  Jag ska inte föreslå några dumheter här. Men tanken på vad Hoforsbloggen och de professionella lokaljournalisterna Anton Emanuelsson och Jonas Harrysson, skulle kunna åstadkomma ihop med modern medieteknik och någon som kan affärsutveckla onlinemedier är… spännande.
  Inte minst för Hofors.”

   

 • Socialdemokraterna Vill Ta Bort Kommunala Vetot I Vindkraftsfrågan

    1 comment

  Det här med vindkraft visste jag inte alls mycket om för ett år sedan, sedan dess brukar några vindkraftsintresserade läsare skicka mejl med olika artiklar och uppslag. Vill man läsa vad som skrivits på Hoforsbloggen tidigare i ämnet kan man söka i den lilla rutan högst upp till höger på sidan.

  Vind

   

  Som bekant så har kommunerna själva haft stor påverkan hur etableringen av dessa vindkraftsparker utformats eller inte alls kommit till. I mejlet tipsas jag om en ganska förfärande inställning till hur kommunerna i framtiden kan komma att exploateras utan att ha något att säga till om. Rösta inte på Socialdemokraterna!

  Namnlös

   

  Det är ju i rimlighetens namn upp till kommunerna att bestämma om dessa gigantiska väderkvarnar skall sprida oväsen för eventuellt närboende. Kan man tycka!

 • Begravnings-Christer Gräver Gropar

    0 comments

  En gång i tiden ansåg jag att ”Begravnings-Christer” var bland det coolaste Hofors hade att erbjuda. När det ryktades i djungelbladen att han även skulle ge sig in i politiken, tänkte jag att kan det bli mycket bättre. Idag läser jag en märklig insändare och inser att Christer Lundqvist gräver sin egen grav rent bildligt talat när han hoppar på föräldrar som helt lagenligt nyttjar sin rätt att använda rättssystemet för att försvara sina barn mot övergrepp, både fysiska och psykiska. Under rubriken ”Skolan ska inte uppfostra våra barn” återfinns fler kränkningar av både barnen och föräldrarna vilket starkt antas gälla den gymnastiklärare som det på senare tid skrivits en hel del om.

  Skolan ska inte fostra barnen till goda medborgare, det ska vi som föräldrar göra, ge barnen en riktlinje i livet om vad som är rätt och fel.

  Tyvärr har det blivit så att dessa lärare vi har inom skolan i första hand ska försöka uppfostra barn, som inte har fått det med sig hem-
ifrån. Då menar jag vad som är rätt och fel i detta samhälle. Om inte barnen får med sig det från modersmjölken, hur lätt är det då att vara  lärare och försöka styra upp detta?

  Inte undra på att  vi ligger långt ner i Pisas jämförelser i Europa när den mesta 
tiden i skolan går till att försöka fostra barnen, inte att ge dem en utbildning. Det har lärarna tyvärr inte tid för.

  Jag undrar också vad det är för typ av föräldrar som anmäler sina lärare. Har ni problem i hemmet?

  Christer Lundqvist, Hofors

  Han har förvisso helt rätt i att det inte är skolans fulla uppgift att uppfostra barnen, snarare mer att ge barnen verktygen för att kunna utvecklas i den individuella riktningen man senare tar. Det är inte heller skolans uppgift att fysiskt tillrättavisa barn oavsett eventuell problematik. Vuxna människor bär inte hand på barn, använder inte kränkande tillmäten för att kontrollera barn. Inte ute i samhället, inte i hemmen och definitivt inte i skolorna som skall vara en trygg atmossfär. Slutklämmen är ju rent fantastisk. Antydan om att barnen som kränktes unisont skulle uppfostras av dåliga föräldrar med problem. Problemet är snarare äldre människors syn på hur yngre människor får behandlas. Trots att de allra flesta med tiden ofrivilligt kommer bli dina kunder, borde du be om ursäkt till berörda föräldrar för dina klumpiga spadtag.

  Gräv en grop