• Ett Lyft För Hofors – Ett Nederlag För Bibliotekarierna?

    0 comments

  Ett lyft för Hoforssäger Hoforspartisten Johan Ericsson som driver elektronikbutiken på Centralgatan.

  Det har varit debatt och det har tagit tid, inte minst på grund av ett överklagande från handlarna i Hofors centrum. Men nu är centrumförnyelsen klar – och de flesta tycks faktiskt vara nöjda.”

  h1

  Ja det har varit många turer med överklagan, strid om monumentet ”Skänken”, ifrågasättande av det ekonomiska i att rusta centrum när resten av Hofors förfaller under den Socialdemokratiska ledningen, men jag tror de allra flesta nu håller med om att det är skönt att slippa den ständiga byggarbetsplatsen i centrala Hofors och att det i kombination med det fina vädret nu känns otroligt vackert i Hofors igen. Nåja med viss modifikation för ni minns kanske annat som blivet eftersatt i rusten och som invånarna nu klagar över. Jag vill ogärna kansta smolk i bägaren när vi nu kan njuta av lite väder och uppsnyggat centrum, men en kommentar som gnager mig lite är denna:

  Kommentar

  Kan det verkligen stämma att man överskridit budgeten så pass mycket att det är tvunget att låta personal från biblioteket gå hem? Det finns ju faktiskt dubletter av tjänstemän vars tjänster antagligen är dyrare och mer ovidkommande för Hofors. Nästa steg för att lyfta Hofors borde vara att rusta upp alla de kommunala verksamheterna som innebär service för invånarna (samt ni vet bank som hanterar kontanter och post och paketdistribution som fungerar), information och tjänster för besökarna och inte minst en rejäl upprustning av vad signaturen ”Hin Håle” skriver, våra sevärdeheter och attraktioner. Då är vi på god väg mot en lysande framtid för vår ort.

 • Lästips: Nöjesfält & Rondellhundar

    0 comments

  Med en ledig förmiddag hinner man kika runt lite i de lokala tidningarnas nätupplagor. Det är i synnerhet två artiklar som jag vill tipsa om, som båda faktiskt har med Hofors att göra om än avlägset. Den första publicerades som ledare i Gefle Dagblad:

  I måndags hölls mandatperiodens sista kommunfullmäktige. De fyra nya år som Gävleborna i valet 2010 gav S förtroende att styra kommunen kan därmed sammanfattas.

  Summeringen är en svidande vidräkning med avsaknaden av den öppenhet och förankringsprocess som det svenska politiska systemet anvisar.

  Övergreppen på den kommunala demokratin är så många och så grova att mönstret måste betraktas som rutin, inte undantagsvisa olycksfall.

  //

  Det finns bara ett sätt att dekonstruera den strukturella maktfullkomlighet som råder i Gävle. Och det är att andra partier ges chansen att styra. Att Socialdemokratins sekellånga, obrutna position som stadens maktparti bryts.

  I höst ges Gävleborna ånyo en chans att åstadkomma detta. Nästa tåg går först 2018. Hur mycket maktmissbruk skulle inte Socialdemokraterna kunna roa sig med under ytterligare fyra år?

  Visst kan man känna igen stora delar av lokalpolitiken i Gävle även i Hofors? Åtminstone jag nickar medhållsamt.

  Den andra artikeln återfinns i Arbetarbladet och har kanske en tydligare koppling till Hofors, om än så bara för att huvudpersonen är född här enligt informationen på nätet.

  MargaretaLarsson

  Tidigare har det varit smått komiskt med räkneexempel som slagit fatalt fel och ett uttalande om att sätta konstnärer som målade vaginor på skolväggar i fängelse, denna gång handalde det om den uppmärksammade konst som Lars Vilks fixade rabalder och upplopp med:

  Arbetarbladet frågade hur hon ser på Lars Vilks verk med rondellhunden.

  Då framkom det att Larsson inte verkade veta att det rör sig om en teckning.

  – Jag ska väl säga att jag tycker inte det är lämpligt att sätta ett sådant konstverk i en rondell, av olika skäl. Han är ju en provokatör och han fick i gång en debatt. För vi behöver det, oavsett vad det är för någonting. Likaså har vi ju Anna Odell, till exempel, som spelade psyksjuk och skulle hoppa från Liljebron. Det vart också en riktig debatt, sa hon.

  Men just med Lars Vilks då var det ju inte att han satte en hund i rondellen, utan han ritade ju en rondellhund som…

  – Mmm.”

  Sen kan jag hålla med Margareta Larsson i uttalandet om att vaginor på skolväggar kanske inte är det absolut bästa i konstväg, men att sätta konstnärer i fängelse är ”en smula” drastiskt.

 • Jorden Runt På 80 Dagar & Sorglig Statistik

    0 comments

  Idag är det 80 dagar kvar till valet. Det finns mycket man kan göra på 80 dagar, till exempel som Phileas Fogg, slå vad om att man kan ta sig runt jordklotet. Det klarade han med nöd och näppe, mest på grund av det här med tidszonerna vilket jorden är indelad i. Vill minnas med en marginal av bara minuter eller sekunder. Det var mycket som hände Phileas på resan,  men vad jag minns mest av den gamla sagan är känslan när allt hopp är ute men att en liten liten chans kan vända allt tillrätta igen. Som de flesta av er vet vid det här laget så startades Hoforspartiet av den enkla anledningen att hoppet för vår kommun håller på att rinna ut i sanden. Länge har vi förlitat oss på att man faktiskt vet hur man skall göra där uppe i ”Kommunborgen”.

   

  Det har om inte de senaste fem åren visat sig ganska tydligt att så inte är fallet. Gång efter annan är det nedslående nyheter som rapporteras från ovan, om och om igen får vi läsa om ett samhälle som uppenbart inte kan fungera när små sjuka barn och gamla människor behandlas direkt illa av våra tjänstemäns nit att följa lagar och regler. Ibland så nitiska att man väljer att överklaga beslut bara för att ”testa beslutets hållbarhet”. Under tiden som prestige skall bekämpa medmänsklighet lider familjerna. Många orkar inte bekämpa byråkratin utan väljer att flytta från Hofors och sen har kommunledningen mage att gnälla över minskad befolkningsutveckling eller till och med tillbakagång. Något är fel och hur man än vänder och vrider på det så blir det inte bättre av att hoppas på att det skall ske en förändring. Den sorgliga statistiken fortsätter att trilla in, bara nu senast en deprimerande artikel om att barn och ungdomar som far illa i lilla Hofors ökat med 54 procent.

  Barnärenden

  Det är väldigt lätt att förlita sig på statistik, att skylla på den, åberopa den när det är bra statestik. Men i slutänden så gömmer det sig människor bakom siffrorna. På senare tid har jag försökt begripa den olika statestiken för Hofors. SCB eller Statens Statistiska Centralbyrå (visst låter det kommunistiskt på något sätt?) är en ganska bra sida när man vill veta lite om hur saker och ting förhåller sig. Som den senaste medborgarundersökningen till exempel. Där kan man ganska snabbt konstatera att Hoforsborna själva anser att kommunens arbete inom olika sektorer är lägre än genomsnittet i landet.

  333

  Nu vet jag i ärlighetens namn att det var få som ens ville vara med i undersökningen, men om inte ens dom som är nöjda vill berätta det så kan man ju verkligen dra negativa slutsatser av rapporten. Mest upprörd blir jag av det här:

  22

  40 procent av alla som deltog vill inte rekommendera Hofors som bostadsort. En knapp fjärdedel vill göra det. Så kan vi verkligen inte ha det.

  Skulle det inte helt olikt Phileas Foggs experiment, gå att på 80 dagar sätta fart på antingen de sittandes politikernas välvilja, eller övertyga invånarna om att Hoforspartiet åtminstone har ett stort hjärta, vilja och engagemang att försöka förändra?

 • Ett Brev Från Arne Evertsson

    0 comments

  Jag nämnde Arne ”Spar-Arne” Evertsson i ett tidigare inlägg. Han har skickat in ett brev där han berättar om två späännande möten förra veckan. Riktigt intressant för alla Hoforsbor att känna till så jag återger brevet här. Arne har ju som beskrivits tidigare en annan metod för att meddela sig än de vanliga tråkiga mejlen och SMSen som dominerar vår värld idag. Handskrivna brev är inte bara roliga att få, utan ger en mer personlig känsla liksom:

  20140623_114142

  Arne Evertsson: Spännande Dag – 2 Intressanta Möten

  Hofors/Torsåkers handlare träffades idag och fattade beslut om att köpa in en presentkortsautomat. Handeln i vår kommun har känt av en ökad konkurrens från omvärlden. Nya aktörer inom 5 mils radie samt ökat tryck från e-handeln. Nu ställer Hofors handel konsumentnyttan och sätter kunden ytterligare i centrum genom att erbjuda Hofors/Torsåker unika presentkort (elektroniska). En överlevnadsfråga för Handeln i Hofors/Torsåker.

   

  Möte 2: Föreningsallians i Hofors/Torsåker med start 2015. Ett unikt samarbete mellan 15-20 föreningar i vår kommun där mervärdet blir att avlasta och samordna, organisera och administrera åt föreningslivet. Den stora vinnaren blir våra aktiva, våra barn och ungdomar som får en fortsatt hög kvalitét på idrottsverksamhet i Hofors/Torsåker. Ledaren/Tränaren ska ha fokus på sporten och utövaren. Administrationen sköts av kanslipersonal.”

 • Vilken Matematisk Formel Använder Kommunchefen?

    0 comments

  Det är intressant det här med politik. Mycket handlar om att lära sig ett nytt språk, att använda sig av uttryck som kan betyda både det ena eller det andra och tolkas på många sätt. Raka svar verkar det vara svårt att få. Jag upplever att det är ganska likt ett författarskap där man också måste hitta ”sitt språk” för att nå fram till människor på sitt sätt och förmedla det man vill. Igår nämnde jag informationen om det kommande ”Camp Finland” här i Hofors under Skid-VM 2015. Under hela nattskiftet var det något som gnagde och gnagde i mitt bakhuvud. Vad menade egentligen kommunchefen Ulf Strömstedt med den här beräkningen:

  Ulf räknarDet här är en stor fråga som jag vill arbeta med och förändra inom politiken och byråkratin i Hofors. Gör det begripligt för alla att förstå och ta in information. Som bekant var jag inget matematiskt geni i skolan, långt ifrån, men om jag reagerar över siffrorna kanske någon annan gör det också eller kan hjälpa mig förstå.

  -Finländarna kommer att bo, handla och äta för 3 miljoner kronor

  -Av det räknar kommunen med att få in skatter på 200 000 kronor

  -200 000 kronor motsvarar 2 arbetstillfällen på årsbasis

  Om jag nu skall tolka det här rätt så menar Ulf Strömstedt att 200 000 kronor är de kommunala intäkterna av moms på företagens intäkter på 3 miljoner. Men när det kommer till beräkningarna på på 2 arbetstillfällen på årsbasis vill jag stanna upp lite och lyfta fram den här beräkningen:

  Tjänsteman: Lön 24000kr/månad x 12=288000kr/årslön + social avgifter(45.33%) på årsbasis, vilket ger en totalkostnad på ca 418550 per år. Detta ger en månadskostnad på 34879kr. Variationer förekommer, men det är bara ett ex.”

  Exakt vad för slags löneavtal har dessa två människor som genom Ulf Strömstedts beräkningar får ett varsitt arbetstillfälle på årsbasis?

  Det här låter inte alls rimligt i mina o-matematiska öron. Så kan någon förklara för mig hur det här kan beräknas så här?

 • Kremerades Utan Obduktion – Familjen Får Aldrig Veta Dödsorsaken

    0 comments

  Två populära ämnen i Hofors hör faktiskt samman, det var en tidigare kritik mot Apoteket, som faktiskt verkar ha blivit betydligt bättre vad jag förstått med köer och tillgång på mediciner dessa dagar. Det andra är Hälsovårdscentralen där jag själv inte är så insatt, men hör ganska ofta att det upplevs som kaos och skapar irritation över möjligheterna att få träffa läkare eller få en remiss i tid. Ett par snabba knappklickningar ger ett par omdömen som ser ut så här:

  HVC

  Äldsta från drygt 3 år tillbaka och det färskaste 3 månader tillbaka. Ger kanske inte en korrekt bild av hur det ser ut i det stora hela, men missnöjda människor finns det överallt. Missnöje med hur man arbetar på hälsovådscentralen kan man läsa om i dagens Arbetarblad.

  Mikaels mamma blev bara 65 år gammal. Hon avled hastigt och oväntat i hemmet i slutet av maj. En läkare skickades från vårdcentralen i Hofors som dödförklarade henne på platsen.

  Mikael Lindh kryssade då i rutan för att kräva obduktion. Han hoppades på det sättet att få svar på hennes plötsliga död.

  Sedan hände ingenting på flera veckor. Det var först när han började ringa egna samtal som han insåg att allt inte stod rätt till. Läkaren hade glömt att skicka remissen till patologen som skulle utföra obduktionen.

  – Vårdcentralens chef berättade till slut att det inte fanns någon obduktionsrapport på min mamma. Då gick jag och mina syskon i taket: Vad menar du?! Hur kan det ske en sådan miss? Det är ett oförlåtligt misstag, säger Mikael Lindh.

  Mikael vill nu att fallet Lex maria-anmäls och han tänker själv göra en polisanmälan.”

   —

  Verksamhetschefen säger att det här har aldrig hänt tidigare:

  ”– Vi vet inte mer än att obduktionsremissen aldrig skickades. Vi har gjort en avvikelse på oss själva och är mitt uppe i utredningen av den. När den är färdig får chefsläkaren ta ställning till om det blir aktuellt med en lex maria-anmälan, säger hon.

  Beklagligt att de anhöriga mitt i sorgearbetet dessutom måste acceptera en sådan grov miss. Det är som Mikael Lindh säger, oförlåtligt. Sedan kan jag personligen tycka att konskevenserna av misstag ofta inte riktigt når upp till följderna.

 • Hofors Fiskare – Ställ Upp För Barnen Nu!!

    6 comments

  Under en tid har jag fått motbevisas att Hofors alla unga fiskare är skötsamma. När jag passerat ankdammen, kanalen och gamla kallbadshusets bassäng, har jag noterat ökad nedskräpning, av både fiskelinor och små trasiga trekrokar, godispapper, trasiga ölburkar och annat bråte. Idag nåddes jag också av den dystra nyheten att tre barn/ungdomar setts sätta fast bröd på krokar och försökt mata änderna med detta bete. Jag blev arg! Så inåt helvete arg för att så gör man bara inte. Dels är det grovt djurplågeri och som fisketillsynsman är det min plikt att försöka få tag i de här ungarna och sedan göra en formell polisanmälan vilket deras föräldrar kommer att bli varse. Det finns namn som angetts och är en senare fråga.

  När jag så slutade mitt arbete för dagen satte jag på mig min tillsynsbricka och inträdde i rollen som ”Fiskepolis”. Vid ankdammen syntes bara en liten kille stå metandes så jag närmade mig försiktigt för att inte skrämmas med min bistra uppsyn, och började prata lite fiske innan jag frågade om han sett något av händelsen. Jo han hade sett något och meddelat en vuxen samt personalen inne på Time som också gjort observationer. När det var avklarat så erbjöd jag mig att kroka av en abborre som satt sig på hans krok, ”Dom sticks” sade han. Jo tack det vet jag och hann inte mer än försöka ta reven innan den krokade av sig självt.

  -Finns det några gäddor här, sade han blygt.

  Jag skrockade och kände mig som världens äldsta gubbe och svarade:

  -Jodu, det ska finnas stora bumblingar här!

  -Var får man tag i dom då? frågade han.

  Jag försökte peka ut mot ett stenröse under vattnet en bit bort där jag hört talas om fiskehistorier om 12-kilos gäddor som fångats.

  -Bort mot näckrosbladen där också kanske, sade jag. Har du inget kastspö så att du kommer ut med flötet?

  Killen skruvade på sig och tittade ner i backen.

  -Nääe det har jag inte.

  Jag blev svarslös. Ilskan över barn som beter sig illa mot djur och missbrukar allt vad allemansrätt och fiske betyder var borta.

  -Jag har ett som du kan.., hann jag inte längre. Jag tänkte hur i hela fridens skulle skulle jag hinna hem och hämta ett överblivet kastspö, återvända och hitta killen igen. Att be honom följa med hem kunde ju misstolkas katastrofalt och på många sätt. Så jag gick. Hemåt och grunnandes på hur löser man det här. Svaret hade jag bland allt jag samlat på mig som fiskare.

  DSC09257

  Jag har fiskelina, jag har flöten, krokar, sänken, spön och billiga rullar som samlats på hög.

  DSC09261

  Ett snabbt telefonsamtal till min partikollega Anne Persson som råkar äga Hofors bästa glasskiosk i den absolut finaste miljön.

  -Kan du tänka dig ha ett gäng spön och lite fiskeutrustning i den butik att låna ut när det kommer barn som inte har utrustning, inte har fiskeintresserade föräldrar? Ställ dom i en tunna eller något på lagret och låna ut när dom kommer in. Bara vi kan sprida budskapet att i Hofors kan alla ungar fiska om de vill och naturligtvis har föräldrarnas tillåtelse att vistas vid vattnet.

  -Absolut, svarade Anne.

  Därför behöver jag nu alla läsare av Hoforsbloggens hjälp, alla ni som sympatiserar eller inte sympatiserar med Hoforspartiet, och i synnerhet alla ni fiskare av den äldre generationen som jag vet har massor av fiskegrejor ni inte nyttjar. Nu skall vi hjälpa de unga i Hofors att få samma möjligheter. Samla ihop det ni har över som flöten, krokar, linor, gamla drag, kastspön och rullar ni inte behöver och lämna in detta till personalen och Anne på Time. Om ni vill så ange ert namn så att vi kan tacka er offentligt sedan, ni får lika gärna vara anonyma om ni känner för det. Jag vill också utmana alla lokalpolitiker i Hofors att göra samma sak, vet att många av er är fiskare av rang och skicklighet och det här skall vi göra tillsammans för de unga och visa att det går att samsas över partigränser och annat skit. Kommer inte att kosta kommunen ett öre och det kommer ge våra unga framtida fiskare samma möjligheter oavsett familjernas ekonomi. Vad säger du Viktor Rasjö, Socialdemokraterna? Visst har även du någon lina eller något drag du kan donera? ;)

  Vi kan börja redan idag och redan imorgon se glada ungdomar och barn njuta av sommarlovet!

  Ps. Kanske kan vi lite mer erfarna fiskare då och då promenera ner och ge lite goda råd om fiskeknutar och papperskorgars placering? Ds.

   

  *Editerat*

  20140615_155536

  Hittade ganska omgående tre spön med rullar som jag inte använder samt tre askar med blandade drag och wobblers samt en bunt tafsar vilket jag lämnar in på Time under kvällen, Gör det ni med! :)

 • Kartellen Bokad För Hoforsrocken – Vem Avgör Rätt Eller Fel?

    1 comment

  För någon timme sedan blev det klart att rapgruppen Kartellen spelar på Hoforsrocken den 26 juli i år. Tidigare band som släppts har varit bland annat The Kristet Utseende och Hofors storheter Tykoz Bravader som äntligen gör comeback på hemmaplan.

  Kartellen

  Så långt skulle allt kunna vara rent fantastiskt, om det inte varit för smolken i bägaren under veckan som gick. Inför den förnyade festivalen Peace & Love i Borlänge (efter konkursen) hade man bokat in just Kartellen, men det fick Dalarnas Tidning att dra öronen åt sig och hota med att dra in all sponsring.

  Kartellen är omdebatterad. Frontfiguren Sebbe Stakset dömdes förra året för att på Twitter hotat Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson med orden ”Vill tortera han i tre dygn med avbitartång locktång blåslampa för att stoppa blödningar me!”.

  //

   Vi drar oss ur med hänvisning till vår sponsringspolicy. Vi lutar oss mot våra värderingar som baseras på demokrati och människors lika rättigheter, och då är det svårt att stötta en verksamhet som bokar band där medlemmarna är dömda för bland annat mordhot på Jimmie Åkesson (SD), säger Peter Holmbom, privatmarknadsansvarig Dalarna.

  – Vi kan inte stå bakom sådana här artister.”

  Sedan drog mediadramat igång. Ett axplock ur det senaste nyhetsdygnet om just Kartellen och Peace & Love:

  DT – Är Peace & Love en trovärdig antivåldsfestival?

  DT – Hur tänker Peace & Love?

  DT – Fel av Mittmedia, Fegt av Peace & Love

  DT – Stefan Sundström hoppar av Peace & Love i protest

  Expressen – Kartellen avbokades, jag är väldigt sårad

  Expressen – Artist utreds för mordhot mot Åkesson(SD)

  Dala Demokraten – Göran Greider: Nu gör jag reklam för Peace & Love!

  Dala Demokraten – Gästkrönika: Vi är Kartellen

  Aftonbladet: Debatt: Nästa gång är det vi som är portade

  Och så här går det på och på och vidare ändå. Jag skall medge att detta är ett virrvarr av konstnärlig prestation, om hat och hot om våld och romantiserande av kriminalitet som också praktiserats av bandmedlemmarna i viss eller till stor del. Och det är vad jag förstått det här människor som inte gillar Kartellen retat upp sig på.

  sebbeEn tidigare brottsdömd person som sadlat om till att ägna sig åt vänsteraktivism och att uttrycka sig ganska grovt mot Sverigedemokraterna och deras anhängare.

  sebbe2

  Själv säger huvudpersonen i en intervju med Expressen att allt rör sig om en misstolkning:

  Anser sig vara feltolkade

  – Jag har sett alldeles för mycket våld i mitt liv för att tro att det löser någonting. När jag åker runt och spelar så proklamerar jag mot våldet, säger Sebastian Stakset.

  – Vi har gjort ett ställningstagande för vänstern och för underklassen och vi har kritiserat alliansen och Sverigedemokraterna hårt. Det är det som har lett till det här.

  Domen mot honom från 2012 har nu avtjänat.

  – De utmålade mig som att jag var kriminell och knarkare. Jag har slitit hårt för att komma bort från det kriminella och från knarket, säger Stakset.

  Han jämför dagens händelser med när de i onsdags spelade på festivalen Sommarstart i Kungälv. Då drog sig först både Svenska kyrkan och Kungälvsposten ur som sponsorer. Men Kartellen styrde upp ett möte med dem som slutade med att båda två närvarade vid konserten.

  ”Fel bild av oss”

  – Det tog dem 20 minuter att förstå att de hade fel bild av oss, säger Stakset.

  Nu försöker han ordna ett liknande möte med Dalarnas Tidningar och Peace & Love.

  – De ska ringa mig nästa vecka. Vi får väl se vad som händer. Jag är väldigt sårad och besviken över det som har hänt. Jag känner att jag har blivit dömd för något som jag inte förtjänar att bli dömd för, säger Sebastian Stakset.”

  Jag skall inte gå in närmare på vad som kan vara rätt eller fel i det här ärendet. Det är upp till var och en att tolka. Det finns vissa grundläggande fakta som domstolsprotokoll, TV-intervjuer och annat att dra sin egen slutsats. Personligen anser jag det inte vara speciellt ”bright” att uttrycka sig som han gjort många gånger, men jag har en egen erfarenhet av att allt man säger eller skriver inte tolkas rätt och riktigt som tanken var och kan förstå att det blir fel. För somliga ganska ofta. Det här med Kartellen är inget nytt. I Hofors har vi ett eget fall där det byggdes ett drev efter ett musikstycke och en video. Resultatet blev misshandel och sprängda brevlådor bland annat. Och historiskt finns det hur mycket som helst att rabbla upp, Elvis Presleys rullande höfter förbjöds från TV på 50-talet, och under 80-talet var det livliga debatter om hårdrocken där självaste Siewert Öholm sågs i SVT under rent absurda situationer. Har ni inte sett det här så ta er tiden, det är värt varenda sekund för alla från hobbypsykologer till beteendevetare:

  1989 sjöng en arg ung svart man om att ”Storma slottet och våldta Prinsessan Madeleine”. 2013 var han tillbaka i finrummet och deltog i TV4s bejublade kändisprogram ”Så mycket bättre”. Nu har jag egen erfarenhet av just Ken Ring och betraktar inte honom som en raketforskare när han är ute på turné. Men hans sånger och budskap är emellanåt rent fantastiska. Historiskt så är det alltså drösvis med artister, konstnärer, författare och andra som gjort fetbort sig, men i många fall så får man ytterligare en chans att förklara vad man menar eller göra avbön. Vad Kartellen och Sebbe Stakset skall göra är upp till dom när den här stormen blåst förbi.

  Det finns en annan dimension av det här också. Det fria ordet och dess tolkning kontra demokrati och lag. Sebbe Stakset har blivit dömd och fick betala ett skadestånd på 5000 kronor för mordhotet mot Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Sebbe Stakset är en artist som använder musik och text för att förmedla en känsla eller ett budskap. Där har vi den stora problematiken. Vad är okej och vad är inte okej? Skulle någon protestera om jag blev avhyst från ett författarforum för att jag skrivit en text där jag fritt uttrycker hur det skulle vara att mörda en lokalpolitiker eller våldta en känd person? Vad är konst och vad är bara konstigt?

  Enligt de senaste nyheterna nu sägs Peace & Love ha ångrat sig angående att utesluta Kartellen från festivalen, vad Mittmedia anser är ännu oklart, om man böjer sig för protesterna eller drar tillbaka sin sponsorpeng. Oavsett blir det en intressant debatt om kultur, politik och uttrycksmedel den närmaste tiden. Och Hofors har förhoppningsvis dragit vinstlotten med bokningen som placerar Hofors på kartan i den musikaliska världen. Även här kanske det finns fog att ta debatten om det finns kommunala pengar inblandade i Hoforsrocken och hur man motiverar sitt ställningstagande om konst eller klumpiga uttryck.

 • Radiotjänst Slagen På Fingrarna

    0 comments

  Äntligen lite sans och vett i ämnet ”Statlig utpressning”.

  I dag föll domen. Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, anser att en dator med internetuppkoppling inte är någon tv-mottagare.

  Nu kommer Radiotjänst att återgå till den tidigare tillämpningen. Avgift kommer inte längre att tas ut för datorer eller mobiler som har internetuppkoppling. Men de som redan har betalat kan inte räkna med att få pengar tillbaka.

  ”Fram till detta datum har rättssystemet bekräftat tidigare praxis. Detta innebär att tidigare avgifter är korrekt påförda och kan ej återbetalas”, skriver Radiotjänst på sin hemsida.

 • Inte Bra Alls Gefle Dagblad & Arbetarbladet, Inte Bra Alls

    0 comments

  Jag har väntat på den här dagen. När Dalatidningarna bytte sin design så var det bara en tidsfråga innan samma dumheter skulle dyka upp i våra egna lokaltidningar online.

  NyaGD

  Jag kanske är ensam om det, men jag gillar inte alls hur man byggt om sidorna. Jag gillade den tidigare designen betydligt bättre. Nu blir det en svår anpassningstid för att förstå och begripa hur man lättast hittar Hoforsnyheterna.

 • Byggmaterial För Nytt Parti

    0 comments

  Jag har ägnat förmiddagen åt att lyssna på det tal Socialdemokraternas ordförande i Hofors, Daniel Johansson gav i Folkets Park igår. Det är intressant ur många aspekter även om jag anser mycket av det var floskler på löpande band. Men många fina tankar finns det i Socialdemokraternas ideologi, det kan man inte sticka under stol med. Men det är en sak som slår mig. Det här med ”att bygga tillsammans”. Lokalt så har man ju inte byggt någonting utan snarare skapat högar likt detta gång efter annan. Att tala om att bygga och sedan lämna rivningshögar efter sig har på något sätt blivit signifikativt för hur jag och många andra uppfattar dagens politik rent generellt.

  T1

  När jag så funderar över det här med i synnerhet lokalpolitik, inser jag plötsligt att framför mig på arbetsbordet så står det ett ytterst värdefullt föremål.

  T2

  En gång i tiden plockade jag med mig den hem som ett minne av platsen där jag föddes och växte upp de första åren av mitt liv. Det som inte längre finns. Men var det tegelstenens öde att bli ett dystert minne eller var det med en dold agenda som den följde med mig hem? Nu när jag ser på den så blir det så fruktansvärt klart. Det är en fullt fungerande tegelsten och istället för att bildligt kasta den igenom kommunhusets fönster för att visa att det dom sysslat med inte är okej, är den istället en symbol för att det som varit i Hofors kan byggas upp igen och kanske bättre. En bra grund för Hoforspartiet att stå på.

 • Ändringar I Regler För Fiske Inom Hofors FVO

    3 comments

  Under gårdagskvällen var det dags för Fisketillsynsmöte igen. Då och då samlas Tillsynsmännen i Hofors Fiskevårdsområde och samtalar om hur det ser ut runt våra sjöar med både fiskare, skräp och iläggningsplatser för båtar.

  1044256_157001077817720_1397843878_n

  Vi äter smörgåstårta och diskuterar fiskevård. Eller nej, det där sista är inte helt sant för som situationen ser ut idag bedriver inte HFVO någon omfattande fiskevård. Tvärtom går vi i strid mot de allra flesta fiskevårdsområden som förstått att vårda för framtid och turism. Vi bygger inga gäddfabriker eller vandringsvägar, ingen skall ha tid eller resurser att ens öppna kommunens fiskevårdsplan och se vad som kan göras. När jag beslutade att hänga på mig Tillsynsbrickan så trodde jag att det på något sätt skulle hjälpa till att skapa ett fint fiskeområde där regler och framtidvisioner rådde. Jag konstaterar nu att de regler som infördes förra året nu har ändrats och inte till det bättre.

  En kort sammanfattning av vad som gäller för fiskare i området. Man får inte saluföra fisk (alltså fiska för att sälja), man får inte fånga mer fisk än vad man kan tillgodogöra sig (sanning med modifikation eftersom det finns frysar i dagsläget), man får inte överlåta sitt fiskekort till någon annan eftersom dessa är personligt utfärdade. Kräftfiske är förbjudet, nätfiske är förbjudet, fiskekorten gäller för två handredskap eller 10 angeldon, eller 1 mjärde, eller 1 långrev om 100 krok. För ungdomar upp till 15 år är fiske med handredskap gratis. Man får fiska max 3 gösar per dygn där det råder ett max och minimimått på 45 cm respektive 65 som övre gräns. Det kan bli ganska dyrt och rättsligt krångligt om man inte följer reglerna och det är enligt sunt förnuft upp till varje fiskare att ta reda på vad som gäller där man tänkt sig fiska.

  Vore det inte trevligt om man tänkte på fint fiske när man hör namnet Hoforsskrev jag förra året. Då införde man på prov ett max och minimimått även för att skydda fina gäddexemplar. Allt över 85 cm skulle sättas tillbaka i sjöarna såvida de inte var skadade i en omfattning att de inte skulle klara sig vid liv. Sedan dess har det hänt en hel del, inte minst den hätska debatt som uppstod både lokalt men även på riksnivå när en gädda på 114 cm klubbades i kommunen. Det existerar nämligen en infekterad debatt om gäddans vara eller icke. I det här fallet skall det till och med gått så långt att fiskaren blev hotad för att han tog upp sin fångst på land. Det är dock en helt annan debatt. I strid med de regler som fanns vid tillfället vann fisken den lokala tävlingen ”Hoforsnappet” vilket fick många tjuriga fiskare att säga att nu var det slutbetalat med fiskekort och annat.

  Man har nu antagit en ny policy att några max och minimimått på gädda inte längre finns. Det är ren galenskap om ni frågar både mig och övervägande del av sportfiskarna i Sverige. Varför då kanske ni undrar? Jo när jag bestämde mig för att acceptera att bli Tillsynsman ringde förre ordföranden Hans Lundberg ofta och frågade om jag hade några fina bilder på stora gäddor. Det hade enligt hans ett reklamvärde på upp till 100 000 kronor.

  Gädda

  Stora gäddor är populära bland sportfiskare. Sprids ryktet om att sjöarna i Hofors har dessa fina exemplar kommer fiskarna. Man köper bensin, köper mat och kanske boende. Det gynnar de lokala näringsidkarna och det gynnar kommunen eftersom fiskarna kanske har familjer med sig som ägnar sig åt annat under tiden som familjemedlemmen fiskar. Knackar man då ihjäl alla fina gäddexemplar och detta sprids i fiskekretsar, kommer man inte heller sälja några fiskekort, än mindre ha ett fint rykte om sig att vara en fiskekommun med oändliga möjligheter. Förstår ni varför det är så urbota dumt att ta bort en regel som inte fått testats mer än ett år?

  Jag nämnde att fiskereglerna förbjuder nätfiske. Ja med modifikation även där. Fiskerättsägarna har rätt att fiska med nät, men i den här kommunen endast i en sjö, Sälgsjön. Har man en fiskerätt får man lägga ut sex nät gånger 30 meter, det vill säga 180 meter nät per fiskerättsägarbevis. Om två personer fiskar med nät och använder sig av det maximala antalet är vi uppe i 360 meter nät. Vilken inverkan det har på en medelstor sjö kan ni räkna ut själva. Det är en katastrof. Man kan tycka att markägare eller fiskerättsinnehavare får göra som de vill eftersom de äger en del av en sjö, men effekten av det påverkar hela samhället vi bor i. Inga fina gäddbilder=uteblivna inkomster. Det skall dock påpekas att det är ett ytterst fåtal som utnyttjar sin rätt att nätfiska sönder sjöar. Men det sker.

  Det ännu jävligare är att man inte ens satt ett minimimått på nätens maskor. I dagsläget kan man använda finmaskiga nät som tar livet av mindre fiskar på tillväxt. Några gösar av den här storleken får vi inte se i framtiden om nätfisket får fortsätta.

  Gös

  Vad den fisken har i reklamvärde är antagligen svårt att ens uppskatta. 9 kilo är ett sällsynt exemplar. Från kommunens håll har man inte alls begripit värdet av att påverka fiskevårdsområdet till god fiskevård. Man rycker mest på axlarna och låter allt fortsätta som förr. Trots att man antagligen äger en del mark och har en röst att påverka med. Det finns andra stora aktörer som Svea Skog som man också borde kunna ställa krav på, både ur fiskevårdssynpunkt och inte minst ur aspekten med ”God vilja” att man inte bara exploaterar den omgivande naturen utan även ser till att ge något tillbaka i form av möjligheter att marknadsföra kommunen som en fiskekommun med blomstrande fisketurism.

  Det sista i ärendet för denna gång rör alla de fantastiska unga fiskare som Hofors har, som ägnar sig åt att följa oskrivna regler om stora exemplar av fisk. Man fotograferar, släpper tillbaka och hoppas på att fånga dem igen vid ett senare tillfälle. Vad sänder vi ut för budskap till dessa om vi slår ihjäl allt vi kan komma åt?

  Förändrar vi inte det här kommer vi bli den sista kommunen i landet som bedriver fiskevård på 2000-talets sätt. När fiskare passerar Hofors kommer de att fnysa och säga ”Ja här bor det ett gäng jävla idioter som inte fattat vad fisketurismen är värd”.

 • En Söndag Varpå Hoforsbloggen Omnämns I Aftonbladet

    0 comments

  Jag skall villigt medge att det var lite av en cock när jag tidigt under söndagsmorgonen informerades att chefredaktören Jan Helin på Aftonbladet skrivit en söndagskolumn som behandlade lite Hoforsminnen, lite historia och en hel del om lokal journalistik. Att Hoforsbloggen dök upp i sammanhanget var då oväntat för min egen del. Strax efter började mobiltelefonen avge märkliga surr och plingljud vilket indikerade att något hände på Twitter. Bland annat den Moderate riksdagsmannen Lars Beckman passade på att gratulera. Kolumnen började spridas på bland annat Facebook och i sann bruksanda så blev jag plötsligt en ”märkvärdig jävel”.

  Beckman

   

  Nu var det ju faktiskt så att senast Hofors omnämndes i kvällspressen handalde det om Anders Eklunds liv innanför murarna. Så allt annat är ju faktiskt välkommet. I sin kolumn tar Helin upp en hel del intressanta saker. Bland annat om hans egna minnen av orten:

  Mitt enda minne härifrån är från mina tonår som kanotist. Jag minns en tävling på sjön Hyen i Hofors. Jag minns en jämnårig kompis, också kanotist, som var från Hofors och jag har ett fint litet minne av en försommarkväll och en jämnårig flicka i Hofors folkets park. Det måste varit samma helg som tävlingen, tänker jag. Men that´s it. Jag har ingen djupare kunskap om eller koppling till orten.

  I dag kör jag igenom Hofors någon gång per år på väg till fjällen för att åka skidor. Jag stannar ofta och tankar på en mack där personalen alltid är trevlig längs E16, Falugatan.”

  Hofors är antagligen en helt annan värld eller  i vart fall ett annat Sverige än vad han vanligtvis lever och verkar i. Jag försöker tänka mig in i hur han och många andra ser på Hofors när dom stannar till för en kort rast vid Statoil. Tankar sin bil, tar en varmkorv och ser på Hofors från det perspektivet. Då ser det antagligen inte mycket ut för världen. En hårt trafikerad väg, några villor längs Faluvägen i varierat skick, Leif Hammarströms lilla fiskebutik på andra sidan vägen och slitna hyreshus till vänster om macken. En skylt som pekar mot ishallen och idrottsområdet. Så ser nog ganska många små samhällen ut om man inte beger sig in bakom dess fasad. Hur många gånger har man inte passerat platser och tänkt ”Usch hur kan någon bo här?

  Helin

   

  Jan Helin tar upp mycket annat också. Saker som gör att man sträcker lite extra på sig som Hoforsbo. ”Hofors är en del av Sveriges själva ryggrad byggt av järnverken.” Han vandrar snabbt igenom Hofors industrihistoria med riskkapitalister och till arbetslösheten och den åldrande befolkning. Jag hade ingen aning om att var fjärde person i Hofors är över 65 år gamla. Just den delen i kolumnen får mig att tänka på alla de artiklar som återfanns i kvällspressen för en tid sedan då hela team med journalister bevakade Detroits förfall. Flykten från arbetslösheten, de förfallna husen och den död som påstods ha inträffat i den en gång blomstrande metropolen. Förvisso kan man göra klipp på billiga hus i Hofors men vi är inte ett döende samhälle. Vi måste snarare hitta alternativa sysselsättningar och vägar för att på riktigt leva upp igen. Ett fantastiskt exempel på det är den gångna helgens handbollsturnering på orten. Hur mycket folk samlade inte det arrangemanget? Utflyttade Hoforsbor kom tillbaka och hade andra som aldrig ens levt här med sig. Man har idrottat, njutit av det fina vädret, festat loss på Folkets Hus och än en gång förundrats över eldsjälarnas planering för att göra detta till en av Hofors riktigt stora helger.

  Han går vidare till att reflektera över det man nu diskuterar som tidningsdöden. Media får inte intäkter som medför att man kan hålla en stor och allsidig redaktion längre. TV4 nedmonterar sin verksamhet, 140 journalister blir av med sina arbeten och här omnämns Anton Emanuelsson , Jonas Harrysson och överraskande nog, jag själv. Det som anknyter till själva rubriken ”Om vem som ska berätta om Hofors”. En intressant frågeställning. Jag kommer på mig själv att tänka om Antonsson, Ronge, Harrysson, Lundin och Hejdenberg och alla de andra känner passion när de går till sina arbeten på morgonen. Det finns nämligen en väsentlig skillnad mellan att arbeta som en utbildad journalist och skriva mer fritt som jag själv. Deras alster skall ju dessutom publiceras i pappersform och nå andra generationer som är mindre benägna att använda modern teknik som internet. Där har ju inte jag samma potential även om jag vet att många äldre surfar in på Hoforsbloggen och läser. Det är fantastiskt smickrande när jag stöter på någon äldre person som säger att ”Jag läser Hoforsbloggen regelbundet”.

  Slutklämmen är också något som får mig att fundera lite.

  Jag ska inte föreslå några dumheter här. Men tanken på vad Hoforsbloggen och de professionella lokaljournalisterna Anton Emanuelsson och Jonas Harrysson, skulle kunna åstadkomma ihop med modern medieteknik och någon som kan affärsutveckla onlinemedier är… spännande.
  Inte minst för Hofors.”

   

 • Socialdemokraterna Vill Ta Bort Kommunala Vetot I Vindkraftsfrågan

    1 comment

  Det här med vindkraft visste jag inte alls mycket om för ett år sedan, sedan dess brukar några vindkraftsintresserade läsare skicka mejl med olika artiklar och uppslag. Vill man läsa vad som skrivits på Hoforsbloggen tidigare i ämnet kan man söka i den lilla rutan högst upp till höger på sidan.

  Vind

   

  Som bekant så har kommunerna själva haft stor påverkan hur etableringen av dessa vindkraftsparker utformats eller inte alls kommit till. I mejlet tipsas jag om en ganska förfärande inställning till hur kommunerna i framtiden kan komma att exploateras utan att ha något att säga till om. Rösta inte på Socialdemokraterna!

  Namnlös

   

  Det är ju i rimlighetens namn upp till kommunerna att bestämma om dessa gigantiska väderkvarnar skall sprida oväsen för eventuellt närboende. Kan man tycka!

 • Begravnings-Christer Gräver Gropar

    0 comments

  En gång i tiden ansåg jag att ”Begravnings-Christer” var bland det coolaste Hofors hade att erbjuda. När det ryktades i djungelbladen att han även skulle ge sig in i politiken, tänkte jag att kan det bli mycket bättre. Idag läser jag en märklig insändare och inser att Christer Lundqvist gräver sin egen grav rent bildligt talat när han hoppar på föräldrar som helt lagenligt nyttjar sin rätt att använda rättssystemet för att försvara sina barn mot övergrepp, både fysiska och psykiska. Under rubriken ”Skolan ska inte uppfostra våra barn” återfinns fler kränkningar av både barnen och föräldrarna vilket starkt antas gälla den gymnastiklärare som det på senare tid skrivits en hel del om.

  Skolan ska inte fostra barnen till goda medborgare, det ska vi som föräldrar göra, ge barnen en riktlinje i livet om vad som är rätt och fel.

  Tyvärr har det blivit så att dessa lärare vi har inom skolan i första hand ska försöka uppfostra barn, som inte har fått det med sig hem-
ifrån. Då menar jag vad som är rätt och fel i detta samhälle. Om inte barnen får med sig det från modersmjölken, hur lätt är det då att vara  lärare och försöka styra upp detta?

  Inte undra på att  vi ligger långt ner i Pisas jämförelser i Europa när den mesta 
tiden i skolan går till att försöka fostra barnen, inte att ge dem en utbildning. Det har lärarna tyvärr inte tid för.

  Jag undrar också vad det är för typ av föräldrar som anmäler sina lärare. Har ni problem i hemmet?

  Christer Lundqvist, Hofors

  Han har förvisso helt rätt i att det inte är skolans fulla uppgift att uppfostra barnen, snarare mer att ge barnen verktygen för att kunna utvecklas i den individuella riktningen man senare tar. Det är inte heller skolans uppgift att fysiskt tillrättavisa barn oavsett eventuell problematik. Vuxna människor bär inte hand på barn, använder inte kränkande tillmäten för att kontrollera barn. Inte ute i samhället, inte i hemmen och definitivt inte i skolorna som skall vara en trygg atmossfär. Slutklämmen är ju rent fantastisk. Antydan om att barnen som kränktes unisont skulle uppfostras av dåliga föräldrar med problem. Problemet är snarare äldre människors syn på hur yngre människor får behandlas. Trots att de allra flesta med tiden ofrivilligt kommer bli dina kunder, borde du be om ursäkt till berörda föräldrar för dina klumpiga spadtag.

  Gräv en grop

 • Gefle Dagblad Gjorde Intrång I Upphovsrätten

    0 comments

  För drygt fyra år sedan hade jag en intressant och undervisande diskussion med Fabror Sven på Arbetarbladet. Det gällde huruvida skärmdumpar kan användas fritt utan upphovsrätt eller inte. Något senare lämnade han in en prejudicerande dom som medförde att alla skärmdumpar jag nyttjat genast skulle plockas bort från Hoforsbloggen och jag gick givetvis med på det eftersom det fanns en dagsfärsk dom.

  ”Högsta Domstolen använder samma bedömning som för konstverk och kommer fram till att fotografierna visserligen är små, men att de inte utgör en oväsentlig del av skärmdumpen.

  HD slår också fast att en webbsida inte är att betrakta som en bild. Det innebär att det inte är bildens betydelse på hemsidan som betyder något utan bildens betydelse i skärmdumpen. Alltså: lagstiftaren ska bara titta på själva skärmdumpen.

  Och även om bilderna varit förminskade anser Högsta Domstolen att upphovsmannens tillstånd krävs för att få publicera dem.”

  Nu påpekar en läsare av Hoforsbloggen att det faktiskt skett ett sådant intrång av Gefle Dagblad i artikeln om Blackhawks över Edsken. När jag själv kontrollerar artikeln så ser jag bara namnet på personen som tog bilderna och lät Hoforsbloggen publicera dem. Jag trodde det framgick tydligt i inlägget att undertecknad inte var fotografen utan Mathias Berglund. Naturligtvis är det måndag och jag har en lätt irritation över saker och ting(som att kvalet till SHL slutförs idag). Det var inte meningen att låta som om jag idiotförklarade läsaren som påpekade detta, men så var det kanske och jag fick det skrivet på näsan ordentligt och fick be om ursäkt. Läsaren hade nämligen en skärmdump att överbevisa mig med.

  Skärmdump

   

  Enligt vad Farbror Sven då menade och lade ner mycket tid på att bevisa för mig så gjorde sig Gefle Dagblad skyldig till någon form av intrång i upphovsrätten när man utan att fråga publicerade bilden och angav det som en skärmdump av Hoforsbloggen. Vad jag avsåg vara en fullt laglig skärmdump var en bild där man tydligt ser vem som publicerat en nyhet och har med bild, men även det runt omkring bilden. Alternativt en länk vilket inte var fallet här heller. Tydligen ändrade man sig senare och kontaktade fotografen Mathias Berglund och bytte ut bilden, eller i vart fall namnet vid ”Foto”. Det är alltså en fortsatt diskussion och tolkning av vad en skärmdump egentligen är och vilken ställning den intar till upphovsrätt. Är det någon som känner till ändringar eller andra lagtolkningar som skett de senaste åren tas det tacksamt emot. Det är helt enkelt ett mycket intressant ämne.

 • Prostitutionsdebatten Igen

    0 comments

  Ämnet sexköp och sexköp på hotell har blivit aktuellt igen efter att Gävlepolisen varit ”framgångsrik” i sina efterforskningar. Arbetarbladet skriver:

  Det var vid 11.20 på tisdagsförmiddagen som polisen hade spaning vid ett hotell i Gävle. 
  32-åringen kunde gripas när han var på väg att köpa sex av en 27-årig kvinna. 

  Vad som gjorde att Gävlepolisen hade spaning vid hotellet är inget som polisen vill gå in på. 

  Brottsmisstanken gäller försök till köp av sexuell tjänst, vilket troligen innebär att 32-åringen inte greps på bar gärning utan sannolikt när han försökte göra upp köpet med kvinnan.

  Det är det tredje polisanmälda sexköpet vid ett hotell i Gävle bara i år, men det är endast i det här fallet som det finns en misstänkt gärningsman. 

  Det handlar enligt Gävlepolisens presstalesman Mikael Hedström om olika hotell där sexköpen ägt rum.
  – Hotellen brukar vara medgörliga när det gäller att lösa den här typen av brott, säger han.”

  Jag drar mig till minnes år 2010 när jag uttryckte mig kritiskt till hur Beatrice Ask ville införa en form av Sex-FRA (det blev om inte annat en underhållande diskussion i kommentarerna), där sexköpare skulle hängas ut offentligt med kulörta kuvert som signalerade till både brevbäraren och eventuell familj att någon varit ute och köpt sex. Länsstyrelserna ute i landet gick så långt att man skickade ut rekommendationer till hur hotellanställda skulle upptäcka potentiella sex-transaktioner:

  sex1

   

  Var och en av punkterna hade sina brister vilket jag påpekade och hur det gick med projektet har jag ingen aning om, men idag är sidan med ”informationen” borttagen.

  sex2

   

  Men tydligen så har angiveriarbetet gett resultat och hotellen verkar bekväma med att sätta dit sina kunder. Så här i efterhand får jag nog revidera min egen inställning till det hela också, för samma vår, 2010 fick vi se konsekvenserna av Kapten Klännings hobbyverksamhet och det var ingen förtjusande läsning. Han är för övrigt frigiven nu också. Men frågan om prostitution har ännu inte nått några klarheter. Om vi nu bortser från det tragiska i att vissa människor säljer sex för att ha ett uppehälle, finansiera ett missbruk eller gör det tvångsmässigt på grund av psykisk problematik, finns det ju fortfarande ett behov av en laglig prostitution. Har handikappade rätt till ett sexliv?

  untitled24

   

  Det har kallats världens äldsta yrke och när jag åter läser både vad jag själv skrivit och vad andra tyckt, får jag känslan av att det kommer att bli världens äldsta diskussion också. Lagar, regler, moral och etik kontra köttsliga och själsliga behov. Det är lite som att diskutera religion.

 • Stöp Inte I Samma Form – Lägg För Guds Skull Inte En Hand På Barnen

    0 comments

  I fredags friades Hoforsläraren som låst in elever i ett omklädningsrum, rivit en elev på armen och påståtts säga saker om fula underliv till en elev. Naturligtvis lite av en chock eftersom jag själv löst hela förundersökningen och ansåg att det fanns gott om material som styrkte elevernas version. Nu är det som man brukar säga ”inte över innan den feta tanten sjungit” och en överklagan mycket väl kan vara aktuell. Många verkar nu tro att läraren var oskyldig, men har missat den lilla detaljen att Tingsrätten inte var nöjd med hur själva förundersökningen var presenterad. Den ansågs vara bristfällig och i det fallet så kan man ju inte bedöma fallet korrekt heller. Läraren måste ju frias i första skedet och om inte en granskning så väl ett par frågor till åklagaren som hållit i fallets engagemang. Vill minnas fallet inte bara drog ut på tiden men även en viss känsla av att det här inte var åklagarens drömfall. Direkt efter att Arbetarbladet skrivet om domslutet fylldes kommentarsfälten med hätska toner mot eleverna och deras föräldrar. Det verkade helt enkelt för bra för att vara sant att så många vuxna uttrycker sig på det här sättet och samtidigt säger sig värna om skolan och lärarna och att ”barnen borde lära sig veta hut” och föräldrarna minsann var odugliga på både uppfostran och hur man visar respekt för lärarkåren. Vissa kommentarer till och med att läraren nu skulle ha skadestånd. Som sagt, sitt lugnt i båten och avvakta en eventuell överklagan så att fallet kan granskas av kanske mer kompetenta ögon. Noterbart är alltså hur Arbetarbladet låter alla dessa kommentarer hetsa mot ett gäng 11-åriga flickor, det är grova angrepp som enligt webbredaktören Mikael Silberstein är helt okej. Dessutom så är det ytterst intressant hur skrienterna verkar så engagerade i det här fallet. För bra för att vara sant helt enkelt. Alla dessa vidriga kommentarer understöds av ibland flera hundra ”Gillauttryck”. Och är något för bra för att vara sant så är det oftast just det. Jag är övertygad om att ett fåtal står bakom både kommentarer och dessa ”Gilla”. Det är med mycket enkla tekniker nästan löjeväckande lätt. Tro mig, jag har praktiserat det själv i vissa omröstningar med lågt deltagarantal men med tusentals röster. Det ger ju skenet av att något är rätt och riktigt även om det inte ens är i närheten av det. Arbetarbladet borde ganska enkelt kunna se om något liknande skett även här.

  Okej nu blev inledningen längre än jag tänkt, jag hade tänkt lyfta upp det här med skolan lite granna eftersom det är en het potatis inte bara i Hofors utan resten av landet också. Kvalitén är inte på topp, Sverige halkar efter resterande världen i utvecklingen och varje parti med viss självbevaralsedrift har frågan på sin agenda inför kommande val. Jag har under några dagar funderat till och från på hur det kan ha blivit så här. Jag var kanske inte den mest lysande eleven som ung, ganska självständig redan då med klara idéer om vad jag ansåg vara viktigt eller ej. Historia och religion det klart intressantaste, matematik lite mindre och jag gjorde snudd på bara det som behövdes för att få ett betyg alls. Undervisningen var intressantare förr upplever jag det som när jag talar med unga människor idag som går i skolan. Jag kan fortfarande rabbla namnen på Columbus skepp mot Amerika, datum för när Gustav Vasa kröntes och minnas lektionerna där min lärarinna talade om den agrara revolutionen och krig man inte ens gör Hollywoodfilmer om längre. För mig har det fungerat bra eftersom det väckt en nyfikenhet, en ganska bred kunskap om mycket och i synnerhet lärarens viktigaste ord att ifrågasätta allt och se det ur olika perspektiv. Vi har haft en bra skola i Sverige helt enkelt.

  När jag nu läser dessa kommentarer om hur människor uppfattar skolans roll och rätt blir jag lite mörkrädd. Skolplikt i all ära, men vad för slags samhälle bygger vi idag när eleverna fortfarande enligt många skall leva som i små liknande stöpformar? Är det inte fler än jag som tänker på Pink Floyds fantastiska skapelse ”Another brick in the wall”.

  anotherbrickinthewall

  Missförstå mig inte nu, struktur och ordning och reda gör bara gott i livets senare skeden. När man dessutom tagit bort den allmänna värnplikten så är det få tillfällen i livet där man på riktigt kan lära sig betydelsen av ordning och reda, allvaret i att utföra vissa uppgifter. Det är en uppgift för skolorna att rusta eleverna inför livet. Läs den här artikeln: Våldet mot elever splittrar facken.

  Lärarförbundet är emot all form av våld i skolan, medan Lärarnas riksförbund menar att det ibland kan vara motiverat med visst våld i en nödsituation.

  – Lärare måste ibland kunna agera. Precis som vilken annan medborgare som helst måste läraren kunna skydda sig eller se till att det blir en hanterbar studiesituation. Då får man ta till de åtgärder som behövs. Alla domar är ju en form av styrsignal, säger Karin Ahlgren.

  Britt-Marie Westman, ordförande på Lärarförbundet i Gävle, tycker tvärtom.

  – Nej, domarna får inte tolkas som att det är ”fritt fram” för lärarna att använda hårdhandskar i skolan. Våld är inte en del av lärarnas arbetsuppgifter, säger hon.”

  Så hur skall man då agera när en lärare ger sig på ens barn? Vad är egentligen motiverat för att försvara sina barn?

  Vad jag tror har blivit riktigt fel är hur samhället tror att en skola/undervisning är tänkt att fungera. Visst många lämnar sina barn vid skolorna, tänker inte en tanke på hur deras vardag ser ut eller vad de formas till för det fungerade ju så bra när de själva var unga. Jag finner det inte alls befogat att man placerar barn i en värld där man skall formas som alla andra, inte ha sina fullständiga rättigheter som levande människa och dessutom låta samhället, lärarna och andra korkskallar bestämma hur barnen skall behandlas. Trots att man inte alls tänker sig dagens moderna skolor som en robotverkstad så lever ju dessa värderingar så uppenbart kvar. Innehållet i undervisningen värnar till exempel inte alls om det kulturella svenska arvet, inte om dess historia och inte att fritt få diskutera sig fram till varför det var som det var och varför det blev som det blev. Man skall dessutom redan tidigt sätta en stämpel (betyg) på barn som inte ens utvecklat en förmåga att tänka självständigt i alla lägen. Skapar bara onödig stress och press i ett samhälle där så många redan inte klarar av den snabbare farten i ekorrhjulen.

  Som ni förstår är det hela mycket motsägelsefullt från mig. I ena handen vill jag få bort den sjuka kontrollen hur barnen skall formas bortom hemmet, i den andra behålla strukturen men samtidigt låta eleverna vandra fritt i tankar och inlärning. Det är snudd på en utopi. I slutänden är det föräldrarna som skall ta sitt ansvar för varje barn man satt till världen och kanske inte låta skolväsendet och deras normer forma deras beteende och framtid. Vara mer engagerad i vad som händer runt barnen och hur undervisningen bedrivs. Upplever man att barnen inte får dessa förutsättningar under ordinarie lärotid, kanske man kan plocka ner en bok från bokhyllan och visa och berätta för barnen i hemmet. Samtidigt så kan man inte acceptera att någon annan individ bär hand eller kröker ett hår på ens barn, då är man långt bortom all acceptans oavsett vad man påstår situationen handlade om. Ingen människa skall under några omständigheter som helst fysiskt tillrättavisa eller påtvingas ett beteende.

 • Partiernas Hjärtefrågor – Hoforsbloggen Tar Fram Åsiktskniven

    6 comments

  Annonsbladet har en uppiggande dubbelsida om politiken i Hofors denna vecka.  Ja som bekant är det ju valår och då är det ju av största vikt att vara relativt synliga. När valet väl är över kan man gömma sig i diverse grottor och sätta på sig hörselskydd och ögonbindlar i tre år till. Kanske en generalisering, men inte helt tagen ur det blå. Samtliga partier i Hofors representeras, utom Sverigedemokraterna som förvisso har två mandat men inga politiker att sätta på stolarna. Därför fanns ingen som kunde redogöra för lokalpolitiken från deras håll i artikeln. Även om det inte är riktigt uttömmande svar så får man en liten fingervisning om åt vilket håll de olika partierna tänker.

  Enkät

   

  Centerpartiet

  Vill fokusera på människosyn, närodlat och infrastrukturen. Där attraheras jag naturligtvis av att närodlad mat skall serveras i kommunens kök. Jag upplever det inte enbart som livskvalitét att få äta av råvaror som odlats i trakten, utan även av det faktum att det på sikt skulle ge mer lokala arbeten, nya företag och människor som vågade satsa på jordbruk. Centerpartiet i stort känns ungefär lika hett som en kropp på bårhuset. Tänker närmast på alla dessa skandaler som huvudpartiet ägnat sig åt. Jag vet ärligt talat inte vilka väljare som detta parti riktar sig mot.

  Miljöpartiet

  Pratar även dom om landsbygden och hur den håller på att avvecklas. Rent realistiskt så är MP inget landsbygdsparti alls och har inte riktigt begripit att det inte går att åka kollektivt med tunnelbana i glesbygda trakter. Man vill motverka vinster i välfärden och det kan jag hålla med om. Vi har sett på tok för många exempel på när vinsterna är viktigare än skolmat och äldres välbefinnande. Även MP kör på närproducerat och lägger till ekologisk mat. Med flera partier i samma tankebanor anser jag att då är det väl inget att tvivla på utan bara göra enligt min teori om direktatur. I sin helhet är inte Miljöpartiet heller något alternativ för att styra i Hofors och var Centerpartiet som en kall kropp på ett bårhus är MP askan som man sprider efter begravningsakten och kremering.

  Folkhemmet Hofors/Torsåker

  Här vill man satsa på skolan. Inget ämne har varit så aktuellt som skolorna av idag. Alla skyller ifrån sig och ingen vill ta ansvar för att den inte enbart blivit outhärdlig på grund av själva arbetsmiljön och snusk, eleverna får inte tillräckligt med stimulans eller undervisning heller. Här är ytterligare en fråga där man kanske borde lägga partitillhörigheten åt sidan och istället helt enkelt bara göra skolan bättre istället för att debattera den. Alla partier har ett ansvar här. Vidare vill FHT införa sextimmars arbetsdagar för anställda inom äldrevården och hemtjänsten. Skälet att ge de hårt arbetande lite liv utanför arbetet. Fin tanke. Man vill även att Hoforsborna får möjligheten att uttrycka sina åsikter i fler medborgardialoger i frågor som rör Hofors utformning till det yttre tolkar jag det som. FHT är möjligen mer levande än både C och MP, men har nog passerat sitt bäst-före-datum sedan en tid tillbaka.

  Folkpartiet

  Under de senaste åren upplever jag Folkpartiet som ett av de mest synliga partierna på orten. Det hände alltid saker runt Bojan Petrovic av någon anledning. När hans misslyckade kuppförsök gick om intet hoppade han av och politikerna inom FP somnade om i stolarna. Även om man engagerat Michael ”Bästa horhuset i stan” Ohlsson och Arne ”Spar-Arne” Evertsson, har det inte riktigt lyft. Jag vet att Hans Backman och Arne Evertsson brinner för föreningsliv och det är lokalt en av partiets hjärtefrågor. Är vi en idrottskommun så är vi och det bör stimuleras tycker jag. En fråga samtliga partier bör samarbeta mer i. Sedan kan man ställa sig frågan om hur föreningslivet mår i Hofors och där har jag väl ännu inte tagit ställning. Efter två säsonger med engagemang i Hofors HC till exempel, konstaterar jag åtminstone att det finns arbete att göra och värderingar att krossa. Partiet har annars skolan på sin agenda och FP som har sagts varit verkliga vurmare av skolans utveckling kan ju bara titta tillbaka på de senaste 8 åren och inse att här har man misslyckats. Högre löner kanske inte är svaret på varför eleverna inte kan säga vem till exempel Gustav Vasa var. En betydelsefull kung och inte den första vinnaren av Vasaloppet vilket gjorde mig skräckslagen. Äldreomsorgen är en annan punkt och där kan jag bara hålla med även inte helt i detalj. På skalan hur hett partiet är skulle jag vilja säga skapligt men inte tillräckligt. I nuvarande skepnad kommer det inte hända mycket och hade man satsat stenhårt på en föryngring hade det varit ett av de största allianspartierna på orten.

  Moderaterna

  Ett av de minst synliga partierna på orten tillsammans med MP och C. Här vill man ha kampen mot befolkningsminskningen och företagsklimatet på agendan. Presentatör av idéerna är Alf ”Kioskvätaren som försvann & Klackarna i backen” Persson. Så pass underhållande politiker att han har en egen tagg här på Hoforsbloggen. När det gäller befolkningsminskningen så är jag av samma åsikt att man skall arbeta med pendelavståndet till de större städerna i vårt närområde. En investering i ny järnvägsstation kan mycket väl vara lösningen. En idé Moderaterna får gratis av mig. Man nämner även att Västerhöjden kan komma att bli ett radhusområde i förbifarten, något jag spekulerade i om tidigare också. Sedan är företagsklimatet en hjärtefråga. Här finns ju all anledning att lyfta fram detta gamla inlägg om just Alf ”Kioskvältaren Persson igen. Det är sådana företrädare för just M som ger mig svår klåda när jag tänker på företagsamhet och ärlighet. Moderaterna är inget folkligt parti, kommer aldrig bli det och vad de lyckats med under de senaste 8 åren på nationell nivå är som en skräcksaga av Allan Edgar Poe. Det här partiet måste förminskas och göras kraftlöst i snudd på alla frågor och jag tycker det är lite märkligt att övriga partier inte kör samma taktik som med SD att arbeta över blockgränserna för att på alla sätt och vis begränsa deras inflytande. Partiet är skapligt hett men upplevs ungefär som en skållhet maträtt som börjar svalna. Förhoppningsvis får det samma effekt om man blåser på det, att temperaturen blir mer behaglig.

  Socialdemokraterna

  Det råder nog inga tvivel om att det här inte är mitt favoritparti. En gång i tiden så kunde jag nog ha ställt mig bakom det mesta av deras politik, rättvisa, jämnställdhet och sociala engagemang. Men det var då. Nu har det utvecklats något slags ”Sosse-adel” där jag mer än en gång tagit upp liknelsen med George Orwells klassiska novell Djurfarmen.

  AnimalFarm1

  I synnerhet lokalt känns det som en diktatur där man rekryterar vänner och släktingar både som tjänstemän och politiker. Man stänger in sig i kommunhuset, stoppar huvudet i sanden och agerar struts och läser man i media känns det som S alltid är i försvarsställning och ”tar åsikterna med sig” eller ”ska se över” problem de skapat. Socialdemokraterna talar om jobben som en av hjärtefrågorna och det är naturligtvis något som alla kan ställa sig bakom. Man talar om skolan och här vill man nästan bara hånskratta åt vad de åstadkommit lokalt och hur man skyller ifrån sig på dagens regering för att inte få rätt förutsättningar. Rent trams helt enkelt. Man talar om vård och omsorg och eftersom Hofors är en av de största arbetsgivarna inom just den sektorn på orten är det en självklarhet. Dock tror jag inte att Socialdiktatorerna uppfattat hur det är att vara anställd eller hur deras arbetsmiljö ser ut. Det finns otroligt många korkskallar man placerat som chefer, mellanchefer och som fackliga företrädare. Socialdemokraterna kommer med största sannolikhet inte rubbas mycket från sin position och efter kommande val är Hofors antagligen inte lika rött men fortfarande rött som tidigare. Man skall givetvis inte glömma bort att partiet även placerar vilket nöt som helst på viktiga positioner och som nämndemän från orten..

  Vänsterpartiet

  Om Folkpartiet har varit ett av de mest synliga på orten så är Vänsterpartiet inte långt efter. Åtminstone inte till för ett drygt år sedan. Man har haft en stark och debattsugen Xamuel Halfvars i täten och han har uträttat en del. åtminstone muntligt. Nu när han siktar på riksdagslön och en bättre tillvaro kan vi ortsbor glömma att engagemanget blir speciellt stort för hemorten. Det är synd för just den killen hade jag haft stora förhoppningar på även om han kan upplevas smått rabiat. Partiet vill  stoppa vinster i välfärden som så många andra partier, men just V kanske känns mer ärliga ur den aspekten. Man vill kämpa för rätten till heltid och bekämpa delade turer för att göra arbetsbördan lättare och ge mer tid till familjerna. Tyvärr så upplever inte bara jag att Vänsterpartiets företrädare har enklare att tala om för andra hur de skall leva än att i praktiken leva så själva. Förvisso så tar inte partiets företrädare hela riksdagslönen själv vilket de skall ha all heder för, detta är dock rödvinssocialister i dessa sanna bemärkelse. Man kan tycka en hel del fint och ha en hel del bra åsikter, men verklig förståelse för hur det egentligen ser ut i livet verkar vara ett genomgående tema. Bara för att man skriker högst betyder det inte att man har vare sig det starkaste stödet eller de vettigaste åsikterna. Det är ett extremparti precis som Moderater och Sverigedemokrater. Jag önskar man tog ett steg bakåt och begrundade att landet behöver en levande landsbygd, att det skall löna sig att spara sina pengar om man vill ge sina barn en bättre framtid och att man slutade upp med tankarna på likplundring av dödsbon. Lokalt får man aldrig något mer inflytande än vad Socialdemokraterna tillåter.

  Sverigedemokraterna

  SD finns som bekant inte med i enkäten, men de har lokala frågor att arbeta med vilket återges i valprogrammet för Hofors. Svårt att veta vad som är hjärtefrågorna i detta men spontanidrotten och främjad ungdomsverksamhet finns som i andra partier med. Bättre mat för de äldre, mer kultur och bättre vägnät. Även minskad mångkultur, säga upp dyra avtal med migrationsverket och slumpmässiga drogtester av skoleleverna. Motverka mobbning, utslagning och förekomst av droger. Partiet har som bekant gått som en raket rakt upp i riksdagshuset och det ser knappast ut som att de kommer få lämna det i första taget. Kanske landets tredje största parti. Lokalt är det dock värre. Som så många andra kommuner i Sverige, gapar deras stolsitsar tomma. Man har inte tillräckligt med folk för att täcka upp efterfrågan helt enkelt. Många hoppar av på grund av hot och förföljelse, andra med förändrade åsikter att partiet inte riktigt var vad de tänkt sig. En del går till extremare partier, andra anser att SD är för extremt. Dom har många goda tankar men det mesta verkar förvrängas i media och SD är den där lilla otäcka ungen i hörnet av skolgården som står och röker och tittar under lugg med en stilett i bakfickan. Hett är partiet men tandslöst eftersom det inte finns kandidater att företräda bortom riksdagshuset. Det är dessutom lite för sanningsenliga på vissa områden vilket inte ses med blida ögon. Tar man inte snarast fram ett par framträdande kandidater i Hofors så är varje röst på SD lokalt en röst på Socialdemokraterna.

 • Läsvärd Insändare

    0 comments

  Vi har ett gemensamt ansvar för Hofors” skriver signaturen Stolt Hoforsbo i en insändare i lokaltidningen Arbetarbladet och räknar upp flertalet positiva saker med vår hemort.

  Vi har så otroligt mycket bra i lilla Hofors. Det som jag kan komma på är: Badhall med två gym, innebandyhallar, skytte, bowling, slalombacke, fotbollsplaner varav en är konstgräs, 
ishall, BMX-hall, fina badstränder varav en har en mycket uppskattad camping, elljusspår med mycket vacker natur, skoterleder, hattaffär, diverse butiker som kämpar för oss Hoforsbor (troligtvis skulle vissa av dem som äger dessa tjäna betydligt mer på att jobba skift på Ovako, men brinner för sin sak och för Hofors centrums överlevnad), Bessemerfesten, idrottsgala, Hofors Adventure Race, teatrar, bio, till och med 3D ibland och Sverigepremiärer, Folkets Hus, fritidsgård, Hoforsrocken, Bluegrassfestivalen i Torsåker, boulebana (banor), tennisplan, ädelfiske, kalkbrottet, golfbana (en av Sveriges vackraste), minigolfbana, cruising, Hofors ridsällskap, kyrkans barn- och ungdomsgrupper, Gloriakören, upplogad bana på sjön Edsken på vintern, närheten till det mesta, SGS-bussen som går dagligen till och från Stockholm, tåg och buss, gymnasieskola, nattis, brukshundklubb, crossbana, aerostep med gruppträning för ung som gammal.”

  Med viss modifikation håller jag med om det mesta. Dock är jag ganska övertygad om att ingen som faktiskt bor här springer omkring och säger att Hofors är skit. Alla som jag träffat och pratat med om Hofors sedan jag själv flyttade tillbaka är eniga om att Hofors är bra, för att inte säga bäst att bo i och omkring. Däremot flera utflyttade Hoforsbor som i princip bara satt och väntade på att de skulle uppnå rätt ålder för att bege sig härifrån och se omvärlden, som haft negativa saker att säga. Dock aldrig om själva omgivningarna, men väl om mentaliteten hos befolkningen. Där kan man inte direkt heller säga att de haft fel eftersom det antagligen är högst individuellt hur man upplever saker och ting. Små orter har en tendens att krypa in under skinnet på människor som längtar bort. Det mest komiska eller snarare mest upplyftande är att senare träffa dessa utflyttade Hoforsbor efter några år när nästan samtliga säger sig vara redo att flytta tillbaka till Hofors. Hemlängtan eller inte, argumenten brukar vara att det är en trygg plats att odla sin familj på, att det mesta finns inom en halvtimmes bilresa ändå och mer än en gång har jag hört ”Hoforsnomaderna” säga att de saknar att gå omkring på ”Bruket” där man alltid ser ett välbekant ansikte. För att inte tala om det kanonfiske som finns i kommunens sjöar än så länge..

 • Centrumförnyelse & Någon Form Av Konst

    0 comments

  Den här morgonen vaknade jag redan vid fem och tänkte att det var lika bra att ta en promenad och rasta hundar och njuta av solen som snart visade sig på himlavalvet. Nästan tomt och öde på gatorna, för det dök upp en bekant som jag slog följe med en bit och vi kom att både studera och diskutera centrumförnyelsen.

  h1

   

  Det är ett jävla gnäll på folk” sade promenadsällskapet. Riktat mot alla de kritiska röster som hörts i samband med de politiska besluten och dribblerierna runt just centrumförnyelsen. Det senaste tillskottet är ju till exempel ”Trädkramande myrslok” som snart kommer att uppföras på Bergsprängartorget. Naturligtvis det bästa av de tre förslagen och vi var eniga om att det här faktiskt kommer att bli riktigt bra. Både med konstverket och hur centrum har förändrats. Möjligen att man kunde ha planerat lite bättre på just Bergsprängartorget med parkeringar direkt utanför Apotek och Bibliotek. Som det är just nu ställer sig folk lite hur som helst när de besöker i synnerhet Apoteket. Men i det stora hela och trots att jag själv varit ganska kritisk till vissa delar av centrumförnyelsen så ser man att detta kommer bli riktigt hyggligt bara sommaren får ta fäste och det kan planteras blommor i de avsedda stenformarna.

  h2

   

  Okej fastigheterna längs gatorna skulle behöva lite färg och upprustning de med. Passerade även den nedlagda sushirestaurangen också. Synd att det inte fungerade, men det var liksom lite på känn att Hoforsborna inte skulle stå i kö för att komma in och äta av delikatesserna. Däremot vandrade jag själv i tankarna och tänkte vilken ypperlig plats för drömprojektet ”Gäddbaren”. En plats med rediga mackor och hembakat fika där väggarna pryds av fotografier med ortens fiskare och deras fångster. Perfekt att passera och köpa billig fiskematsäck eller sätta sig och äta en smörgås och en kopp kaffe under tiden man väntar på någon som besöker hälsocentralen.

  h3

   

  Jag har naturligtvis inget belägg för att det skulle bli vare sig populärt eller välbesökt, men så är det med dagdrömmar. Man kan aldrig så noga veta.

  Vidare på promenaden passerade jag statyn eller konstverket med Kerstin Hesselgren och bestämde mig för att titta närmare på den.

  h4

   

  I mörker och upplyst upplever jag att den ena sidan visar en kraftfull kvinna vid talarstolen, med en bakgrund av eld och stål. Den andra sidan upplevde jag först som ett stearinljus men det har varit något som gnager mig. Idag föll verkligen poletten ner och det är som sagt konsten o betraktarens ögon som sägs räknas så bli inte arga för vad jag själv nu tolkar konstverket som.

  h5

   

  Kerstin Hesselgren står alltså och drar sin kjol till vänster och visar könsorganet. Egentligen en förlängning av den andra sidan där hon tydligt visar att kvinnor både kan och utför stordåd. Baksidan avslöjar på något sätt ”Slidans makt” där det tydligt är en eld som kanske vill signalera passion eller liknande. Jag har denna morgon letat efter någon slags beskrivning från konstnären Elvy Drugge utan framgång. Jag är extremt nyfiken på om jag tolkar det någorlunda rätt. Istället hittade jag en intressant artikel med rubriken ”Rösträtt för hela, rena flickor”.

 • Sista Veckan Att Rösta På Myrslokar & Molnfigurer

    0 comments

  Det är nu bara fyra dagar kvar att lägga sin röst på det potentiella konstverk som skall ”pryda” Bergsprängartorget. För att ha varit en sådan infekterad debatt är det ett ganska lågt antal röstare visar Hofors.se

  röster

   

 • Hofors Inför Nya Förbud

    0 comments

  Jag kan inte påstå att jag var ledsen när förbudet mot att röka på till exempel restauranger kom. Det var inte värst vidare trevligt att sitta och äta och ha någon som satt och blåste rök över biffen eller pizzan. Sedan gick man vidare och började förbjuda det både här och där i offentliga miljöer och det var väl också ganska okej. Skulle man röka kunde man gott göra det ute. Många slutade och gick istället över till andra former av nikotinprodukter som snus, tuggummin och plåster. När man jagat skiten ur rökarna började man jaga snusarna. Det kom internationella hot om att snus skulle förbjudas och personligen blev jag mycket upprörd. Jag har nämligen snusat sedan 14-års åldern och trots att jag vet att det möjligen kan vara skadligt så har jag inga avsikter att sluta. Det är mitt egna val och jag trivs med snus i munnen när jag fiskar, läser en bok eller efter maten. Jag anser dessutom att det är ett bra alternativ till rökningen som många andra gillar. När jag först hörde talas om e-ciggaratter så fnyste jag hånfullt och tänkte att det där kan väl aldrig vara ett bra substitut, men jag överbevisades och har vid något tillfälle testat hur det är. Jag antar att det fyller sin funktion även om jag inte blev sugen på att nyttja det frekvent.

  e-cigg

   

  Det finns till och med med cannabissmak, men jag tror mig veta att det inte är själva smaken man är ute efter när man nyttjar den drogen. Det blåser liberalare vindar över i stort sett hela världen gällande det, men är en helt annan debatt. I dagens Arbetarblad finner jag en intressant artikel som jag gissar kommer skapa en hel del debatt. På måndag sammantröder man i kommunfullmäktige och har för avsikt att göra det lite svårare för både rökare, snusare och människor som valt e-ciggaretter som medel för nikotinsuget. Allt som oftast handlar det ju lite om vilka tolkningar man gör, men nu ska tydligen Hofors vara en av de första kommunerna i Sverige att förbjuda även dessa elektroniska nikotinapparaterna.

  Nyligen förbjöd Markarryds kommun e-cigaretter. Och på måndag kan Hofors kommunfullmäktige ta beslut om att förbjuda att använda e-cigaretten för kommunens anställda och i kommunala lokaler. Det gör att de är först i norduppland och Gästrikland med förbudet, Hofors är också bland de första kommunerna i Sverige.

  Sedan tidigare är cigaretter och snus förbjudet inom Hofors kommun, vilket även det är ovanligt i grannkommunerna. I kommunens tobakspolicy står det att medarbetaren inte ska använda snus eller lukta rök i arbetet med barn, patienter eller besökare. Enligt skrivelsen är det särskilt viktigt eftersom kommunens personal är ”förebilder för alla kunder inom alla verksamheter”.

   

  Kommunchefen Ulf Strömstedt lutar sig mot ofullständig forskning.

  Strömstedt

  När det gäller ord som föredömen och fel signaler så kanske han inte är det bästa att jämföra med. Moral och etik är två andra ord åtminstone jag tänker på är en bristvara. Reaktionerna på detta låter inte vänta på sig.

  Kommentarer

   

  Oavsett vilka goda intentioner kommunstyrelsen har i den här frågan, tror jag man kommer att få backa och kanske tänka om lite. Man kan höja skatter till landets högsta, ta korkade beslut men tafsar man på en vana hur ful den än må vara, retar man människor i onödan. Jag hoppas samtidigt att den här frågan inte tar för stor plats i måndagens kommunfullmäktige eftersom det även är frågor om kommande valet som skall diskuteras. Förhoppningsvis även Pär Åslunds interpellation till kommunalrådet Marie-Louise Dangardt.

 • Pensionssystemet Fördelaktigt För Människor Som Aldrig Arbetat I Sverige

    2 comments

  Arbetarbladet uppmärksammar pensionssystemet i flera artiklar. Som vi alla vet har det förändrats genom åren och det är många som varit yrkesverksamma hela sina liv som inser att pensionsåldern inte kommer bli en dans på rosor. Bland annat Yvonne Tingström i Årsunda som förvisso har det relativt bra ordnat med ett nästan betalt hus.

  Yvonne Tingström fyller snart 60 år. Hon har jobbat i hela sitt vuxna liv och tjänar i dag 17 537 kronor i månaden som undersköterska.

  – Om jag går vid 65 får jag 9 900 kronor i månaden, säger hon och läser innantill i brevet som kom för ett år sedan.

  Jag knackar på hos henne i Årsunda där hon bor och jobbar inom hemtjänsten. Samtalet handlar om det orangea kuvertet som skickas ut i dagarna.

  I år slår bromsen till igen och då kommer prognosen att visa på sänkt pension.”

  För dom som beslutat om det här systemet kommer det inte att råda någon nöd. Fördelaktiga pensioner från Riksdagen medför att ingen av dem kommer att behöva vända på några slantar. Man kan också fundera över vad man gjort med pengarna som fanns avsatta för att trygga befolkningens dagar i äldre ålder. Kristianstadsbladet har en förklaring som inte många gillar att höra.

  Pension

   

  I sitt ideella arbete med utsatta kvinnor, kom hon i kontakt med en kvinna som invandrat till Sverige när hon var över 65 år gammal. Den gamla damen hade svårt att få ekonomin att gå ihop.

  När den pensionerade bibliotekarien började hjälpa den äldre damen blev hon mycket överraskad. Den äldre damen hade sammanlagt med bidrag för bostad och skälig levnadsnivå ett skattefritt bidrag som nästan uppgick till elvatusen kronor. Hon behövde nu hjälp med kostnader för dyr tandvård.

  Eftersom vår pensionerade bibliotekarie får ut en pension, efter skatt, som ligger strax över tiotusen kronor, tog hon kontakt med en socialsekreterare för ett reda ut begreppen.

  Jo, den gamla damen hade rätt till kostnadstäckning för tandvård, men nej – det hade inte den före detta bibliotekarien. Hon kunde söka bostadsbidrag, men det skulle inte röra sig om mer än ett par hundra kronor per månad.”

  Det är ungefär här som många brukar blanda ihop befogad kritik eller ifrågasättande och skrika ”Rasism”. Men bibliotekarien är mycket noga med att särskilja det hela:

  Jag tycker det är mycket fint att vi tar emot flyktingar och anhöriginvandrare i vårt rika land och har fullt förtroende för att tjänstemän och folkvalda beslutsfattare gör en korrekt bedömning av vad vi har råd med.

  Men om nu skälig bostadskostnad plus skälig levnadsnivå, tillsammans kan ge en skattefri pension på elvatusen, så är väl pensionärer som arbetat i Sverige värda att få ut betydligt mer.”

  Hur kan det ens vara möjligt med denna orättvisa? Och en sak som också är säker är att dagens unga istället bör spara ihop till en snara eller en kula när pensionsdagen inträffar, såvida man inte utbildat sig till börshaj och gjort några klipp.

 • Hoforsbloggens Kamp Mot Mediaknarket Fortgår

    0 comments

  Det är de små sakerna som inte har någon betydelse som ibland kan reta upp en person. Egentligen är jag väl inte direkt uppretad, jag finner det bara märkligt att media mer och mer använder sig av ”skällsord” för att beskriva människor som hamnat i ett missbruk. Det gäller givetvis alla dessa rubriker om ”knarkare”. Jag vill på intet sätt försvara människors drogproblem, har man varit så korkad att man en gång börjat nyttja droger får man ta konsekvenserna. Men media kan ändå ta sitt ansvar och beskriva problemen korrekt, och det är missbruk, inte knarkare. För många år sedan påpekade jag detta för en journalist på Expressen som gjorde det rätta och bytte ut sin sensationsrubrik.

  h11

   

  h3

   

  Även lokalt har jag försökt förmedla det lite sunkiga i att använda benämningen knarkare. Missförstånd eller inte, blev det inte bättre.

  1

  2

   

  Man skall absolut inte ta Wikipedia för hundraprocentig sanning, men i deras beskrivning återfinns ungefär det jag menar med användandet av benämningen.

  Ordet har tidigare använts flitigt som skällsord, men har på senare år mist en del av sin negativa klang.”

  Denna morgon är det dags igen och denna gång är det elever på Björkhagsskolan som är knarkare enligt Arbetarbladet.

  Knarkare

   

  Och det är lite anmärkningsvärt att vägran per automatik skall väcka misstankar.

  Det räcker att skolpersonalen får en misstanke om en elev använder narkotika för att eleven ska kallas in, berättar rektorn.

  – Vi frågar dem om de går med på att bli drogtestade. Vi kan inte tvinga dem till det. Men om de vägrar kan man dra sina egna slutsatser, säger Stefan Andersson.”

  Personligen anser jag inte att det på något sätt skulle vara kräkande, ja med undantaget om det är selektivt som i det här fallet möjligen, att drogtesta elever och kommunalt anställda. Gör man det av rätt orsaker är det för att hjälpa och inte stjälpa.