• Den Moderna Slavhandeln Belastar Kommunerna

    0 comments

  Det är lite av en uppföljning till detta inlägg där jag menade att bolagen bakom asylboendena skulle stå för de extra kostnader som uppstår när barnen behöver komma ut i skolan. Det är en ganska dyster bild som målas upp i Arbetarbladets artikel om hur det ser ut i dagsläget:

  På kort tid har det blivit många asylboenden i västra Gästrikland. I Sandviken och Hofors är nu skolan och förskolan satt under hård press för att göra plats åt de nyanlända. Bara i höst har 125 asylsökande barn i förskole- och skolålder kommit hit.

  Förskolan i Torsåker skulle behöva förstärkning för att ge barn från asylboendet i Kratte masugn barnomsorg. För dem gäller samma regler som för svenska medborgare – en plats ska erbjudas inom fyra månader.

  Det kostar 800 000 kronor att anställa den personal som behövs. Det statliga stödet räcker inte ens till hälften. Men några extra anslag från kommunstyrelsen får inte barn- och utbildningsnämnden. ”Verksamheten måste anpassas till den statliga ersättningen” skriver kommunchef Ulf Strömstedt.”

  Flyktingmottagandet riskerar att inte betraktas som en nationell angelägenhet som det faktiskt är, då kostnaderna i allt för stor utsträckning bärs av kommuners invånare. På detta sätt riskerar behoven hos de asylsökande att direkt ställas mot behoven hos andra grupper i enskilda kommuner, vilket vore olyckligt

  Att tvinga bolagen som ser mer till vinst än det humanitära att tvingas ta ansvar även för det som de asylboende behöver mer än husrum och mat, kanske skulle skrämma bort de aktörer som ägnar sig åt denna form av modern slavhandel.

 • Länktips: Så Mörkas VM:s Kostnader

    0 comments

  På temat Falun så vill jag passa på att tipsa om en krönika skriven av Jens Runnberg för Dalarnas Tidnings räkning.

  Hela begreppet ”vinst” i kommunens officiella resonemang bortser från att VM-bolaget inte bär kostnaderna för skid-VM!

  Det gör någon annan. Skattebetalarna. Dem vars politiska vilja tolkades så att vad invånarna helst av allt ville ha var nya hoppbackar, vilka det dessutom skulle vara lönsamt för skattebetalarna att bygga.

  När skid-VM är över, utgifter och inkomster i VM-bolaget summerade och en vinst eller förlust framräknad för själva arrangemanget, så står de ju ändå där, hoppbackarna, och drar drifts- och kapitalkostnader i decennier framöver.

  Det här är besvärande för makten. Makten vill inte ha den här debatten. Den skruvar på sig inför sådana här krönikor.

  Kommunalrådet Jonny Gahnshag (S) skrev till en annan ledande socialdemokrat i juli, förra gången ledarredaktionen pekade på frånvaron av ekonomiskt ansvar, att:

  -För att vinna valet behöver vi få debatten i slutet att handla om våra prioriterade valfrågor jobb, skola och bostäder. Då ska Lugnet vara ”avdiskat”.

  För att vara politiker verkar det onekligen som om man måste behärska en del idrottsliga färdigheter som ”tittfint”, ”dragning” och ”mangling”. När Skid-VM slutligen summeras kommer det bli riktigt intressant att se om begreppet ansvarsfrihet dyker upp. Ett ord jag personligen finner smått motbjudande. Att ta ansvar skärper antagligen sinnena och viljan att lyckas, eller i vart fall undvika en katastrof.

 • Hofors Räddaren I Nöden?

    2 comments

  För exakt en vecka sedan gästade Hofors HC Faluns ishall för seriematch. Ishockey, konståkning och curling sysselsätter många utövare i grannkommunen. Det har en tid skrivits om den dåliga miljön i hallen som gjort ungdomar sjuka, vissa så sjuka att deras karriärer fåt avslutats i förtid. Bara denna vecka fick en av A-lagets spelare som flyttat till kommunen för att studera och spela ishockey, säga upp sitt kontrakt och flytta hem till södra Sverige igen. Beskedet var dock att man skulle få avsluta säsongen och därefter stänga ishallen för reperation, något man talade om redan inför denna säsong.

  Ishall

  Samtidigt som man nu investerar absurda pengar i Skid-VM 2015 kommer beskedet att den 30 november stängs ishallen tills vidare. Det innebär att man förvisso har en bandyplan och en uterink till förfogande med isytor, men att samtliga ishockeylag och konståkningsföreningar måste hitta en annan lösning. Dalarnas Tidning skriver:

  ”– På något vis måste hitta en lösning så att föreningarna kan fortsätta med sin verksamhet. Vi har olika alternativa lösningar som vi jobbar med, säger Jonas Lennerthson (S), ordförande i trafik- och fritidsnämnden.

  Enligt Lennerthson kan det bli aktuellt att hyra in sig i ishallarna i Borlänge och Långshyttan för träning och matcher. Uterinken på Lugnet finns också tillgänglig.”

  Det är ett stort tryck redan på ishallen i Borlänge och transporter till Långshyttan kommer bli en kostsam affär för någon part. Här kanske Hofors kommun snabbt kunde se över om vad man kan göra för att skapa istider. Vägen är trots allt bättre och rakare hit än till Långshyttan.

 • Kommunalrådet Kritiserar Asylmottagningen

    14 comments

  Mitt under brinnande hockeymatch får jag en fråga via Twitter av ABs Anton Emanuelsson om vad Hoforspartiet anser om kommunalrådet Marie-Louise Dangardts kritik av asylmottagandet. Jag hann inte riktigt sätta mig in i artikeln just då utan får läsa den till fullo denna morgon. Arbetarbladet:

  Skarp kritik mot hur asylmottagningen fungerar framförs av 14 kommunstyrelseordföranden i Hälsingland, Västernorrland och Hofors i en skrivelse till Sveriges kommuner och landsting (SKL).

  – Det finns brister i systemet som gör att vi i morgon kan få veta att om två veckor öppnas nästa boende. Då ska det fungera raskt med skola, sjukvård och socialtjänst. Vi har inte en chans att planera så att det kan bli bra, säger Marie-Louise Dangardt.

  Marie-Louise Dangardt menar att systemet för upphandlingar måste göras om så att kommuner som redan tar stort ansvar inte är med i framtida upphandlingar.”

  Baserat på artikeln så är min egen och personliga spontana reaktion med tanke på att antalet asylsökande spås öka betydligt även nästa år är att det låter mycket rimligt. Har inte grundtanken varit att landets alla kommuner skall hjälpas åt och inte bara en del?  I små kommuner måste det tillföras mer statligt stöd om det här skall fungera. Sen är jag inte överförtjust i att man kan öppna asylboenden i princip vilka lokaler som helst med privata aktörer som ser ett vinstintresse av att hantera människor i behov av hjälp. Verkligen samhällts blodiglar.

   

  Till slut vill jag lyfta fram en av kommentarerna till artikeln, signaturen Jerker skriver:

  Äntligen en politiker som vågar säga något. Upp med frågorna på bordet, som det är nu är det en tickande bomb. Klart vi ska hjälpa men det måste ske under ordnade former. Idag räknas 3,3 m per person på asylboenden, trängs som sillar och någon privat aktör tjänar storkovan. HUA!!!”

  Det är inte den första politikern som fört fram liknande tankar, men före senaste valet kallades alla med dessa ideer främlingsfientliga och rasister. Hur ser  till exempel Vänsterpartiet på sina samarbetspartners nu?

 • På Besök Hos Kvinnojouren Rosen I Hofors

    0 comments

  Igår onsdag fick jag i egenskap av nykläckt lokalpolitiker möjligheten att besöka Kvinnojouren Rosen i Hofors. Som bekant har det varit en hel del turer runt verksamheten och tidigare inlägg kan ni läsa här (klicka på länkarna):

  Oklokt Beslut

  Vissa Rosor Betydligt Vackrare Än Andra

  Socialdemokrat I Hofors Anklagas För Jävsituation

  Miljöpartiet Hofors Starkt Kritisk Mot Hur Kommunen Behandlar Kvinnojouren

  Sverigedemokraterna – Ge Partistödet Till Kvinnojouren Rosen I Hofors

  Xamuel Halfvars (V): Pressmeddelande om Kvinnojouren Rosen i Hofors

  Rosen1

  Det glädjande just nu är att man från regeringen har för avsikt att stötta landets alla kvinnojourer ekonomiskt om förslaget går igenom. På lokal nivå finns det flera partier som är engagerad för att Kvinnojouren Rosen skall kunna bedriva sin verksamhet trots märkligt tänkande gällande besparingar. Det skall bli intressant att se om det tidigare beslutet att strama åt det ekonomiska stödet kan komma att ändras. Det är en mörk och dyster statistik man presenterade under informationsmötet, inte minst vad gäller ökningen av hedersrelaterade våldsbrott och hot.

 • Till Signaturen ”Olle”

    0 comments

  Du som skrev under signaturen ”Olle” denna morgon och ville kommentera inlägget om Söndagsdiskussion: Vuxenmobbning På Arbetsplatser, Jag kan inte godkänna din kommentar såvida du inte skriver om den och utelämnar företagsnamn eller personer, alternativt styrker kommentaren med dokument. Det är ett bra inlägg i debatten, men i nuvarande form kan det inte godkännas av hänsyn till de drabbade eller inblandade. :)

 • Xtrafik Inget För Småbarnsmammor

    1 comment

  Jag skulle inte påstå att Xtrafik är en fullständig katastrof, men väl ett bolag som ofta ställer till det för resande. En lördagsmorgon vintertid för ett par år sedan rullade jag in med första tåget från Borlänge och tänkte ta den enligt tidtabellen anslutande bussen ner till Hofors centrum. Den kom aldrig och när jag kontaktade min bekant på trafikkontoret så sades det att bussen var på väg, den hade bara haft problem att starta, nästa besked var att chauffören sovit över men nu var på väg, det tredje när jag börjat härskna till ordentligt att bussen var trasig och att en taxi skulle skickas, taxibolaget fick man inte tag i trots att man sagt att den var på väg och slutligen ordnade jag egen transport och där sades det att man skulle ersätta alla kostnader jag haft denna lördagsmorgon vilket i pengar handlade om enstaka kronor. Lätt skamsen fick min bekant sedan skylla ifrån sig att busschauffören helt enkelt stannat hemma den morgonen för att ingen brukade åka så tidigt en lördag i vanliga fall.

  XtrafikBussförbindelserna är kanske det viktigaste vi har i Hofors för att nå omvärlden med kollektivtrafik. Tågstationen ligger en bit utanför och studerande och pendlare tar vanligtvis bussen raka vägen till Sandviken och Gävle. Man vill inte riskera att bli sittandes på ett trasigt tåg eller vänta på bussersättning för inställda tåg. ”Fyrtioettan” har flera avgångar och fungerar för det mesta även om det då och då syns trasiga bussar efter sträckan Hofors-Gävle. Till Falun är det värre med två avgångar åt vadera håll per dag, man måste förlita sig på tåget för att ha någon som helst valmöjlighet med tider.

   

  Denna morgon får jag ett mejl av en ung mamma som igår tänkte att hon tillsammans med sina barn, en nyfödd i barnvagn, skulle nyttja Xtrafik för en resa från Sandviken till Hofors för att hälsa på anhöriga. Hon hade planerat att ta bussen som går från Sandvikens resecentrum 17.00 och angör hållplatsen Scherpbacken 17.06.

  Igår skulle jag ta bussen från Sandviken till Hofors med barnvagnen. Bussen kom men vi kunde inte stiga på på grund av att bussen hade trappsteg och ingen i bussen verkade vara särskilt intresserad utav att hjälpa till. Chauffören lyfte inte ett finger utan stängde dörren innan jag hann fram till honom och åkte. En annan person var vid hållplatsen då, en man med portfölj som klev på och åkte med.

  17.30 lämnar nästa buss Sandvikens resecenter och anländer hållplatsen Scherpbacken 17.36.

  Jag bestämde mig för att vänta in nästa buss, 30 minuter senare. Tro på fan att även denna buss även hade trappsteg och inte en jävel kände sig manad till att hjälpa mig på med barnvagnen. Chauffören lyfte inte ett finger och sa ingenting. Båda gångerna! Chauffören hann stänga dörren igen innan jag hann fram och kunde fråga om han kunde hjälpa till. Jag gick till slut hem igen då jag inte kunde ta mig på någon utav bussarna.” 

  Vidare skriver avsändaren:

  Jag undrar hur många äldre med rullator och andra funktionshindrade tar sig på bussarna om de har trappsteg in. En buss ska väl vara till för att alla ska kunna åka med.”

   

  Kanske kan någon upplysa både mig och småbarnsmamman vad som gäller när man reser med barnvagn. Är det busschaufförens skyldighet att hjälpa till att lasta ombord barnvagn vid tillfällen som detta eller är det någon arbetsmiljöregel som sätter stopp för att ge en hjälpande hand? Hur ser Xtrafik på de båda chaufförernas agerande? Sist men inte minst, vad är det som gör att inte en enda jävel på bussen vill se problemet och sträcka ut en hjälpande hand?

 • Ondska Möter Sin Kusin Brutalitet – Varför Hyllas Anders Eklunds Misshandlare?

    4 comments

  De senaste dagarna har massor av människor delat länkar till misshandeln av Anders Eklund. 99,99 procent uttrycker något om ”poetisk rättvisa” och hyllar gärningsmännen till skyarna. Arbetarbladet skriver:

  Det var i juni under en fikapaus i verkstaden, där de intagna jobbar, som Anders Eklund blev attackerad av de båda männen.

  Bland annat så slog de honom med en gummiklubba. Han blev även slagen och sparkad.

  Anders Eklund fick föras till sjukhus för vård.

  I förhör framgår att det funnits misstankar om att fler fångar kan ha varit inblandade – men det är två medfångar, 26 och 27 år, som nu står åtalade vid Attunda tingsrätt i Sollentuna.”

  Visst är det på något sätt något inom en som säger att det var rättvist efter vad han gjorde mot både Pernilla och Engla. Att få känna på en promille av hans eget vidriga våld men ändå överleva och kanske få stryk ännu en dag i framtiden. 2010 till och med satt jag och längtade efter den dagen då någon form av rättvisa skulle skipas. Den gången var det Hagamannen aka Niklas Lindgren som slogs blodig av en man som knivhögg sin 13-årige styvdotter, knivhögg och våldtog hennes 13-årige vän till döds. Det hela var så vidrigt att någon rättvisa rörde det sig inte om, snarare ett uttryck för vad dessa män är för något. En fruktansvärd händelse som nådde modern på självaste Mors Dag 2006.

   

  Det blev till slut Anders Eklunds ”tur” att drabbas av det meningslösa våldet.Arbetsplats

  Vid en fikastund i arbetsverkstaden uppstår tumult och Anders Eklund misshandlas med bland annat gummiklubbor. Resultatet ser ni på bild i länken till Arbetarbladet ovan, vill man fördjupa sig i hela händelsen så finns hela förundersökningsprotokollet under denna länk. Två medfångar flög plötsligt på Eklund efter någon form av dispyt.

  Blod

  Blod2

  Det finns flera osmakligheter i den här historien vilket gör att jag vill skriva om den. En är Anders Eklunds skadeståndskrav.

  45000 Sveda & Värk

  15000 Pyskisk kränkning

  1800 Trasiga glasögon

  1500 Tandläkarutgifter

  Jag minns vilka problem Englas mamma hade att på något sätt få staten att ta sitt ansvar för att en mördare/våldtäktsman genom polisens misstag gått fri och kunnat göra om det med hennes dotter.

   

  En annan sak som jag tänker på är hyllningskören till en av förövarna som misshandlade Anders Eklund. Vet människor vem den individen var och ändå hyllar hans våld som rättvisa? Så här säger gärningsmannen själv om händelsen:

  Ali kommer inte ihåg vem, man befinner sig vid fikabordet som finns i verkstaden. Ali hör hur Anders pratar om den lilla flickan som han mördat. Ali säger till honom att sluta prata om det. Anders svarar då ”håll käften jävla neger”. Ali blir arg över detta, han är dock mest irriterad över det Anders pratade om den mördade flickan. Ali svarar ”va fan säger du” och går emot Anders. Anders börjar då ”veva med armarna”, han slår ett slag som träffar Ali i ansiktet, han slår även flera slag men inga träffar honom. Ali känner då att han måste försvara sig då Anders är mycket större och tyngre än honom, Ali börjar då slå och sparka mot mot Anders, Ali får in några slag och ev. någon spark.”

  Det låter ju onekligen som att Anders Eklund då sitter och skryter och inte visar någon ånger över vad han gjorde mot Engla, att Ali blivit kränkt och slagen och därför varit tvungen att försvara sig. En annan medfånge hoppar in och hjälper till, men någon gummiklubba har ingen av dem sett till under misshandeln.

  Förövare

  Ali Lamin Abdakarim

  Nyårsafton 2004/05. 

  Jenny och hennes väninna Linda tog följe med fyra somalier till en fest. Vägen till festen gick genom ett obebyggt område varpå de båda väninnorna blev åtskilda av somalierna. Linda blev sedan slagen i huvudet med en batong och någon av somalierna tog hennes väska. Linda fick utstå flera slag mot huvudet så att det började blöda kraftigt och hon trodde då inte att hon skulle klara mycket mer varpå hon spelade avsvimmad för att få ett slut på misshandeln. Misshandeln mot Linda resulterade i att hon fick sy på två ställen på huvudet. Linda fick även gipsa sin tumme och hela hennes tumnagel har fallit av sedan hon försökte skydda sig från batongslagen. Hon mår även psykiskt dåligt efter misshandeln och vill inte bo ensam.

  Offer

  Jenny fick ett slag i huvudet och föll baklänges. Allt svartnade för henne och när hon vaknar upp så ligger hon i en skogsdunge. Hon fick sedan utstå flera slag som resulterade i att hon återigen svimmade. Nästa gång våldtas hon och får under våldtäkten flera slag. Bland annat så sparkar Jassin Abdikarim Mahamud [numer Lamin Abdikarim Ali] henne i underlivet flera gånger. Abdulgadir Mohamed Khalif och Mursal Abdullahi misshandlade Jenny. Enligt domen så skall Omar Mohamed Omar hållt vakt medan Jassin våldtog Jenny med råhet och hänsynslöshet [S.33 i domen] vaginalt och analt.

  Jassin Abdikarim Mahamud (1987-04-10) förekom vid den här tidpunkten under tre avsnitt i belastningregistret och hade den 26 mars 2004 dömts för grov knivmisshandel varvid socialnämnden i Mölndals kommun fick ansvaret för Jassins påföljder. I fallet med Jenny och Linda dömdes Jassin till 2 år sluten ungdomsvård samt 150 000 SEK i skadestånd.

  November 2010:

  Jenny 24, våldtogs brutalt på nyårsafton i Göteborg 2004. Utöver sexvåldet misshandlades hon med en batong och sparkades i underlivet. 
  Samme man misstänks nu – under nytt namn – ha våldtagit, hotat och rånat en 84-årig kvinna i Dalarna. 
  – Det väcker en stark vrede inom mig, har Jenny tidigare sagt till Expressen om det nya fallet.”

  Expressen – Ali våldtog 84-åringen – får nio års fängelse

  Hon berättade om skräcktimmarna som började klockan 03.00 den 18 november förra året. Hon vaknade och såg att det lyste i lägenhetens kök. Först trodde hon att det var sonen som kommit för att hjälpa henne. I stället möttes hon av blicken från en okänd man – beväpnad med en stor kniv.
  Han hade tagit sig in genom balkongdörren. Enligt polisens förhör stirrade han på henne och sa: ”Tyst, annars dödar jag dig!”
  Sedan gick han till angrepp och utsatte den 84-åriga kvinnan för omfattande sexövergrepp.”

  Med detta i bakhuvudet så var det nog ingen ”mysig stund” runt fikabordet alls. Det är odjur som inte någonsin skall släppas ut i det fria igen. Det ligger i gärningsmannen Alis natur, det finns djupt rotat i Anders Eklund. Vad menar man att samhället har för slags vård som kan bota denna brutalitet?

 • Är Det Dags Att Radera Alice Tegnér Från Historien?

    0 comments

  Jag har på avstånd följt de debatter som uppstått efter att SVT bestämt sig för att redigera bort små delar av Pippi Långstrump eftersom det på 2000-talet ter sig lite konstigt med vissa uttryck.

  Det är tv-serien ”Här kommer Pippi Långstrump”, som sändes i SVT för första gången 1969, som nu kommer i en restaurerad DVD-utgåva där både bild- och ljudkvalitén har förbättrats.

  Andra förändringar som gjorts är att scener där skådespelerskan Inger Nilssons Pippi refererar till sin far som ”negerkung” har ändrats så att hon numera bara säger ”kung”. Även en scen där Pippi leker ”kines” genom att sträcka ut huden runt ögonen har klippts om.”

  Pippi

  Tidigare gällde det en gardin som man kunde köpa i souvenirshoppen på Astrid Lindgrens värld:

  Emelie Abrahmsson fick en otrevlig överraskning när hon besökte Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby igår. I souvenirbutiken såg hon en gardin föreställande Pippi Långstrump som fläktades av två mörkhyade barn.

  ”Som mamma till ett afrosvenskt barn undrar jag hur ni tänker när ni säljer gardiner där bruna barn agerar slavar åt Pippi?”, skrev Emelie Abramsson på Facebook efter sitt besök på Astrid Lindgrens värld.

  Efter inlägget har flera personer reagerat på gardinen som upplevs som rastistisk.

  ”Smaklöst, okunnigt, rasistiskt, förnedrande”, skrev en annan person i Facebook-kommentar.”

  För snart ett år sedan så var det bland annat Tintin och Barna Hedenhös som var i skottgluggen. Då funderade jag över om det verkligen var av godo att agera historierevesionister i gamla barnböcker.

  Det är ett helgerån att bete sig på det här sättet för det handlar om historierevisionism av värsta grad. Det finns åtskilliga böcker och skrifter man i sådana fall måste gå in och ändra för att det inte stämmer med dagens uppfattning eller för att vetenskapen var bristfällig förr i tiden.”

  Efter att ha läst Arbetarbladets kulturredaktör, Bodil Juggas text om ”Hur tänkte Pippipoliserna? ” är det fortfarande en fråga som verkligen inte besvaras i en handvändning:

  Men en självklar ståndpunkt borde trots allt vara att ingen annan har rätt att ändra i efterhand. Om barnkultur utses till pedagogiskt undantag, vad blir nästa undantag? 

  Massor av böcker ansågs inte sexistiska på sin tid. I vår tid är de uppenbart sexistiska. Ska vi lägga dem i en jättesäck och knyta till? Eller ännu värre. Beroende på vem som har makten. Det kan vara feministisk litteratur som hamnar på bålet. 

  Ingen kan komma och påstå att frågan är lätt.”

  Jag kan bara konstatera att Astrid Lindgren och hennes alster blivit ett slagträ oavsett från vilket håll man hävdar sig känna både hennes inställning till livet hon levde eller hennes karaktärers personlighetsdrag. Uppenbart upplevs det stötande så varför inte göra som man tidigt gjorde med musikalbum där texterna inte var rumsrena. Nej det var inte Kartellen som började med att vara fula i munnen i konstens tecken, det har pågått i alla tider. Sätt en synlig dekal på verkets framsida som berättar att det kan upplevas som stötande. Det kan komma att utvecklas till att inte enbart berör barnböcker, nästa gång är det historiska dokument som färgats av dåtidens tankegångar, tidsanda eller okunskap om vetenskap och framtidens forskning.

  Varningstext

  Avslutningsvis vill jag lyfta fram det här med tidsandan, en annan nationalikon som bidragit till idag ganska grova saker är Alice Tegnér. Skall detta strykas ur historien för gott, skrivas om eller anpassas till 2000-talet? Hur skall framtidens böcker granskas för att inte 50-100 år senare bli en styggelse? Det är en sida av debatten som intresserar mig mest.

  1

  2

  3

  4

  5

 • Sandlådekriget Är Över

    0 comments

  Det är så otroligt skönt att äntligen få meddela att Sandlådekriget i Hofors kommun är över.  Det har pågått i åratal och kostat tid, pengar och själslig kraft för de allra flesta inblandade. Nu är det dock kanske bara dagar innan Hofors barn får vad deras föräldrar stridit för och äntligen kan fredens flagga få köras ner i sandlådan. För att läsa hela historien får ni söka på sandlådekrig i sökfältet uppe till höger på sidan.

  Fred

  Som vanligt i krig är det barnen som får betala. I det här fallet har antagligen många hunnit växa ifrån den ålder då man tycker att det är helt okej att leka i en lekpark. Några hann bli tonåringar med andra intressen och exakt vilken erfarenhet  dom bär med sig i livet av kommunens trasslande återstår att se. En dag blir det dom som röstar och då kanske allt detta finns i bakhuvudet. Kent Andersson är dagens stora hjälte. Hans arbete tillsammans med sina barn, föräldraföreningen har gett utdelning. En stor eloge!! 

 • Död Åt SD Och Alla Andra Borgare

    30 comments

  Ja så stod det att läsa på en banderoll under Faluns Pride-festival som anordnades under helgen signerad ”Dala terror nätverk mot rasism”.

  Banderoll

   

  Efter att ha sett denna bild kände representanterna från LUF sig inte välkomna att delta i det resterande programmet på Falu Pride.

  – Vi är djupt besvikna över bemötandet och att arrangörerna tillåter att hets mot politisk grupp förekommer under deras arrangemang. Att önska någon döden är aldrig OK! Att önska människor av annan politisk ställning döden, är väldigt kränkande, de av alla borde veta hur det är att leva med hat och kränkningar. Vi trodde att paraden välkomnade alla som ville stötta HBTQ-rörelsen, inte bara sådana som står åt vänster.

  Banderoll (2)

  Personligen blir jag direkt bestört över två saker. Dels att man nu kan gå omkring på gator och önska livet ur drygt halva Sveriges befolkning och dels för att man raserar all trovärdighet som HBTQ-rörelsen kämpat i åratal för att upprätta.

 • Dokumentärfilm: Någon Annan Betalar

    0 comments

 • Valdebatt I Hofors På Radio

    0 comments

  Idag klockan 15.00 tycker jag alla Hoforsbor skall ratta in P4 Gävleborg och lyssna på de partier som får delta i debatten som sänds. Redan nu kan man lyssna på sändningarna från Hofors.

  Debatt

   

   

 • Lite Mer Om Skola & Utbildning För Livet

    0 comments

  Efter inlägget igår där jag påpekade hur Socialdemokraternas vallöften om att slopa läxor i skolan väcktes lite kritik. Det blev ett lättare missförstånd att det skulle röra sig om att det var hela Hoforspartiets inställning. Den som hängt med lite kanske insett att Hoforsbloggen fanns långt innan Hoforspartiet startade och att detta är en plats där jag delar med mig av mina åsikter och tankar. Efter mitt inlägg om det förkastliga i att strypa läxorna så gick även Folkpartiet och Moderaterna ut och kritiserade vallöftet.

  Socialdemokraterna har i ett utspel lovat att läxorna försvinner om partiet får förnyat förtroende efter valet.

  – Vi ser helt enkelt att det är alldeles för många barn som inte klarar skolan och det måste vi ta ett gemensamt ansvar för. Det är inget som vi kan lägga över på föräldrarna, sa Socialdemokraternas ordförande i Hofors Daniel Johansson till GD på måndagen.

  Det här har fått delar av oppositionen att gå i taket. Folkpartiets Hans Backman säger att ett slopande av läxorna vore ”helt fel väg att gå”.

  – Jag tycker att vi ska ha förtroende för att lärarna kan avgöra hur undervisningen ska bedrivas i klassrummet och att lärarna kan bedöma behovet av läxor. Läxor är också bra i sig själva eftersom de lär eleverna att studera, vilket de får nytta av senare. Det vore otroligt olyckligt om det här genomförs, säger han.”

  Min poäng om det inte framgick av det tidigare inlägget är att eleverna rustas dåligt för kommande studier där man skall kunna arbeta självständigt med att strukturera upp en uppsats eller ett specialarbete och har en deadline för att lämna in dessa. Idag dominerar surfplattor, datorer och mobiltelefoner deras informationsflöde och underhållning och böcker som man faktiskt fysiskt håller i används sällan i undervisningen. Jag vet att man gör försök att få eleverna att läsa mer, men det är ett fåtal förunnat att kunna använda den enorma kunskapsbank som ett bibliotek till exempel tillhandahåller. Man måste kunna utgå från att flertalet lär sig läsa och att det inte blir betungande att få med sig en bok med några kapitels läsning hem. Är eleverna inte läskunniga så skall man givetvis sätta in extra undervisning och gå till botten med om det finns någon form av problematik i inlärningen och i det fallet kanske det är värt att nämna de 5.4 miljonerna som man vill investera i Hofors skolor. Men notera att det inte alls är något som är garanterat:

  ” – Den största vinsten är om vi får barn och ungdomar som klarar skolan. Men om vi får en socialdemokratisk regering kommer det att göras riktade satsningar på skolan som för Hofors del motsvarar 5,4 miljoner kronor.”

   

  En annan intressant sak som jag upptäckt är att dagens undervisning många gånger saknar inslag som att kritiskt granska en källa om man gör ett specialarbete eller skriver en uppsats. Jag vet inte om detta var en skolans ”modenyck” tidigare att lära eleverna vara kritiska mot det de läser, att jämföra olika källor innan man köpte ett påstående eller argument. Till och med vuxna som jag själv möter idag har svårt att skilja på ensidig propaganda och det tvivelaktiga i att använda sig av det som ”sanning huggen i sten”. Man kan å ena sidan skrika sig hes att en sida som Avpixlat ljuger men samtidigt påstå att en starkt vänsterorienterad sida är sanningen eller vice versa. Att livet inte är svart eller vitt trodde jag de flesta hade med sig i livet. Det är extremt viktigt att alla elever får med sig det kritiska tänkandet från skolan. Det kommer de ha nytta av för resten av livet.

  Liberalism

 • Socialdemokraterna Gör Eleverna En Riktig Björntjänst

    1 comment

  S2

   

  S1

   

  Förra veckan kunde man glädjas åt ett mycket fint initiativ av ett antal pensionerade lärare i Torsåker och idag ett Socialdemokratiskt löfte som i princip underminerar lärarnas ideella arbete. Kvalitén är som bekant inte av den bästa sort när det kommer till skolan i kommunen och frågan är om avskaffandet av läxor verkligen gör att man hänger med bättre och i slutänden kan konkurrera med andra kommuners elever om gymnaiseutbildning och senare högskola och universitet. Läxorna har en enorm betydelse inför det fortsatta studerandet, det handlar mycket om att få disciplinen att arbeta på egen hand. Jag tror man gör eleverna en stor otjänst att inte rusta inför högre studier. För övrigt har jag fått uppfattningen av att man redan dragit in på läxorna då jag talat med elever i kommunen.

 • Lite Om Skyltning

    0 comments

  Denna morgon tar en god vän till mig en bild på Strandvägen i Falun.

  Falun

  Här har dom flesta av de politiska partierna i Falun radat upp sina skyltar i ett annars vackert område. Visst vi är nog alla medvetna om att det är valår och att alla kämpar desperat för att få uppmärksamheten, synas och lova oändliga saker som inte kommer att hållas. Vart fjärde år pockar dom vi annars knappt ser på vår uppmärksamhet. Det finns lokala regler för hur man skall skylta med sin propaganda. Vi har dom även här i Hofors, men dit skall vi återkomma. I just Falun har det varit ett satans liv om att man brutit mot både regler och överenskomelser.

  Dalarnas Tidning:

  Riksdagsledamoten Carl-Oskar Bohlin (M) plockar ner skyltar som han satt upp inför valet på olika platser runt om i Falun.

  Anledningen är att uppsättningen bryter mot en lokal partiöverenskommelse.
  – Jag hade ingen aning om att partierna i Falun hade en egen överenskommelse om när skyltarna får sättas upp. Men givetvis ska jag se till att följa den, och plockar därför ner mina egna skyltar, säger Carl-Oskar Bohlin.Det var i söndags som riksdagsledamoten från Borlänge, med hjälp av sina anhängare, satt upp skyltarna runt om i Falun.

  Skyltarna placerades främst utefter de stora genomfartslederna, men några skyltar placerades även vid centrala gator.

  – Jag trodde att Falun följde den nationella planen, som innebär att affischering av det här slaget var tillåten från och med midnatt, natten till i söndags, säger Carl-Oskar Bohlin.

  Men så var alltså inte fallet.”

  Här i Hofors var man kanske inte extremt tidig ute, men placeringen kan ju verkligen ifrågasättas.

  Hofors

  När jag har varit ute och rest så har det hänt att man hamnat i ett land som precis skall ha mer eller mindre ”demokratiska val”. Affischeringen är enorm och till detta kommer fordon som dygnet runt åker runt med högtalare och skriker ut sin propaganda för än den ena och än den andre. Det har sin charm skall jag medge, men i något land så var man väl medveten om att det bara fanns ett alternativ, en presidentkandidat och valpropagandan egentligen helt meningslös, det skulle bara se ut som det var valfrihet och demokratiska regler som styrde. Här i Sverige har vi lyckligtvis ett ganska väl fungerande demokratiskt system även om alla inte verkar begripa innebörden i det och istället ägnar sig åt vad jag kallar ”Selektiv demokrati” alltså demokrati så länge som det passar ett visst antal människor och inte alla.

   

  Det här är dessutom bara början. Vi kommer överösas av reklamskyltar som vandaliseras, är motbjudande och det kostar en massa pengar. Miljömässigt har det en tendens att också bli en katastrof. Nedskräpning som kostar skattebetalarna pengar för inte går partierna själva ut och städar upp efter sig inte. Och oavsett hur många väljare man anser sig attrahera genom detta ofog, så är det antagligen ganska lönlöst att sätta upp skyltar, i synnerhet där människor irriteras över det.

 • Kan Du Lova?

    0 comments

  Vi skall fortsätta lite på ämnet lokalpolitik. De lokala tidningarna kör nu en kampanj inför valet som heter ”Kan du lova?

  Kandulova

  Av de 10 partier som ställer upp i kommunvalet 2014 får de 8 klassiska partierna svara på frågor från allmänheten. Folkhemmet Hofors/Torsåker och Hoforspartiet har av någon outgrundlig anledning sållats bort trots att det är offentliga uppgifter över vilka partier som ställer upp med genom sina valsedlar. Visst är det lite bittert att vi inte tillfrågats, men det får vi som nystartat parti leva med, hade dock sett att åtminstone FHT hade beretts plats som ändå funnits med ett tag.

  Där kan man nu ställa sina frågor och förhoppningsvis få det besvarat också. I skrivande stund finns det tre frågor:

  -Kan du lova att kvinnojouren får det bidrag som de hade tidigare?

  -Kan du lova att sluta riva husen i Hofors? Man vill inte flytta om man trivs bra där man bor.

  -Kan du lova att fånga upp ungdomarna med problem och hjälpa dem att få jobb?

  Jag skall inte gå in och tolka partierna som deltagits svar, men visst lyser det igenom med indoktrinering och lokal frånvaro hos något parti. Ställ era frågor!

  Eftersom Hoforspartiet inte får delta i frågestunden så går det bra att ställa frågor till oss under detta inlägg :)

 • Hannibal Ante Portas

    0 comments

  Idag är det 26 dagar kvar till valet. Det har nog inte undgått någon då TV och tidningar fylls av undersökningar, debattinlägg, en och annan katastrof och löften om att satsa pengar på ditt eller datt. Personligen har jag kikat på någon enstaka TV-sänd debatt, men i ärlighetens namn så tråkar det ut mig eller gör mig upprörd över hur man dribblar omkring med siffror och löften om att allt ordnar sig för arbetslösa och studerande. På nationell nivå får jag känslan av att vi seglar mot oroligt väder oavsett vem som nu skulle lyckas ta makten. Den stora valfrågan ser dessutom som befarat ut att bli invandrings och flyktingpolitiken. Med dystra för att inte säga rent katastrofala nyheter att smärtgränsen verkar vara nådd vädjar nuvarande statsminister om tålamod, finansministern om att det kommer bli bistra tider och i synnerhet Sverigedemokraterna att det är dags för alla andra partier att tala om hur de egentligen tänkt finansiera sina feta vallöften.

   

  Jag har sagt det tidigare och säger det igen. Den här debatten skulle ha haft ett ”bättre” klimat tidigare och man skulle inte ha avfärdat alla som varit kritiska till hur man hanterat det för rasister. Det har enligt mitt tycke bara gjort det mer infekterat och okontrollerbart. Jag läste någonstans att man omnämnde det som ”Elefanten i rummet”, man kan inte undgå att se den men ingen ville tala om dess närvaro. Debatten har istället hamnat nere på gräsrotsnivå där mer eller mindre intellektuella människor dagligen slåss verbalt via sociala medier. Man åberopar ytterst tveksamma källor som bevis, och höns byggs av fjädrar på alla sidor. Samtidigt så har media sitt ansvar i att debattklimatet blivit som det blivit. Vad förväntar man sig för respons när man till exempel lägger ut en sådan här rubrik:

  Rubrik

   

  Det selektiva läsandet ger ju intrycket att man skall köra ut kvinnor i behov av hjälp på gatan och ersätta det med ett boende för flyktingar. Själva innehållet säger ”Länsstyrelsen har meddelat att Lunds kommun kommer att tvingas ta emot fler ensamkommande flyktingbarn.
  Nu omvandlas det tidigare kvinnohärbärget till flyktingboende.”

  Och därmed antar ju läsarna att det förhåller sig just så känslolöst som rubriken anger. I det fallet är det ju katastrofalt illa, men om det är ett tidigare boende, alltså inte idag, blir innehållet något helt annat. Det sänder dessutom inte ut några bra signaler med ordet ”Tvingas”. Är det någon som ens är förvånad över varför det växer ett motstånd mot flyktinghanteringen?

   

  Jag brukar ofta när jag funderar över sådana här saker tänka tillbaka i historien. Har jag någon gång läst eller sett något som påminner om det som sker? Påfallande ofta finns det referenser till mycket som bevisar att historien på något sätt faktiskt har en tendens att upprepa sig. När det gäller just den här debatten så tänker jag inte helt osökt på hur Romarna en gång i tiden skrämde sina olydiga barn med ”Hannibal ante portas”. Likheten med elefanten i rummet blir ju smått lustig med tanke på krigsherrens nyttjande av just dessa.

  Hannibal

  Det är lite så jag nu upplever situationen. Man har länge skrämt oss med propaganda att det skulle bli så här och nu står verkligen ”Hannibal” utanför dörren och vill komma in. Debattklimatet är hysteriskt och det finns många som känner panik eftersom de styrande politikerna nu medger det som de hela tiden sagt att det inte varit. Med detta facit i hand så kanske man någon gång i framtiden kan se tillbaka rent historiskt på hur det hanterades och dra lärdom att stoppa huvudet i sanden inte är den bästa lösningen om man vill vara förberedd den dagen man måste lösa problemet.

   

  Debatten har som jag skrev tidigare runnit ner från toppen ner till gräsrotsnivå, och det har blivit en av de viktigaste frågorna även lokalt på många håll. Bara för någon vecka sedan var det en fd Socialdemokrat som ställde frågan till en av Hoforspartiets kandidater om varför partiet inte hade invandrings och asylfrågor i partiprogrammet. Vi har diskuterat frågan inom partiet många gånger men kommit till slutsatsen att oavsett vad vi tycker och tänker så fattas inte sådana här beslut lokalt. Hoforspartiet startades för att förändra det politiska klimatet lokalt, inte ödsla tid på att försöka göra våra röster hörda nationellt. Det kan vi möjligen satsa på om 4 år om vi når framgångar lokalt i detta val, starta ett Riksdagsparti menar jag (skämtsamt uttryckt). Då skall vi debattera arbetslösheten, nybyggnationer av bostäder och skatternas uppgång eller nedgång beroende på vilken väljargrupp vi vill flörta med och ge tomma löften. Hoforspartiet är och förblir ett väldigt lokalt parti eller intresseförening snarare, och det är för Hofors vi vill arbeta och har partiprogrammet för. Sen om man vill rösta baserat på frågor om invandrare eller flyktingar kanske man skall göra det i Riksdagsvalet, inte ens Sverigedemokraterna lokalt kommer att ha speciellt mycket att säga om det på kommunal nivå. Här gäller det att ha en lokalpolitik som är utvecklande och rättvis. Därför har vi inom Hoforspartiet också uttryckligen sagt att oavsett vem som kommer med bra förslag för Hofors, så kommer vi att stötta det och inte ägna oss åt blockpolitik.

   

  Jag skall även avsluta detta inlägg med att en gång för alla tala om hur jag ser på det i det fallet det undgått någon av alla mina tidigare inlägg i ämnet.

  -Jag är mycket kritisk till hur man politiskt hanterat detta genom åren

  -Jag är mycket kritisk till hur media återgett debatten, hur man sensationslystet skapat höns av fjädrar med rubriker

  -Jag är mycket kritisk till människor som använder tveksamma källor som slagträ i debatten

  -Jag dömer inte människor efter form och färg, utan deras intellektuella förmågor

  -Jag har gett mig in i lokalpolitiken enbart för att jag vill hjälpa till att bevara och utveckla det Hofors som jag föddes i och det under parollen ”Ett Hofors för alla” vilket inkluderar alla som bor här eller har för avsikt att bosätta sig här. Handikapp, hudfärg eller med problem att tänka klart.

 • Bättre Boende I Sandviken Vid Hoforsarrangemang?

    0 comments

  Ytterligare en märklig omständighet med att låta Sandviken husera turist och aktivitetskalendern för Hofors.

  Sandviken

  Surfar man in via Hofors.se och sedan vidare till evenemanget (för övrigt samtliga evenemang) Enduro-SM 2014, som sker i Hofors anges de närliggande boendena till Sandviken. Det är alltså Högbo och Årsunda Strandbad man uppmanas leta boende. Vad hände med våra egna hotell och turistlägenheter? Rimligen borde det vara första alternativet för besökande. Vi skänker alltså bort möjligheten att tjäna pengar på turismen till en annan kommun.

 • Migrationsverket Behöver 48 000 000 000 Kronor För Att Klara Sitt Uppdrag

    2 comments

  I en något utförligare artikel, berättar Gefle Dagblad om vem, hur och varför ett nytt asylboende planeras att öppnas i kommunen, närmare bestämt Kratte Masugn.

  Det är företaget Carewell Group som ansökt om att öppna ett flyktingboende med 140 platser på Kratte Masugn i Torsåker. Företaget driver redan i dag ett asylboende i närheten av Eskilstuna.

  Carewell Group AB bildades i år och har huvudsäte i Stockholm.

  Migrationsverket har redan nu gett en så kallad tilldelning för asylboende i Kratte Masugn. Nu väntar företaget bland annat på att anläggningen ska få godkänt också.

  Daniel Tocca, styrelseledamot i Carewell, är hoppfull.

  – Förutsättningarna är goda. Fastigheten lämpar sig väl för boende. Där finns ju redan hotell och konferenslokaler.

   

  Att det är viss panik i att hitta boenden har blivit uppenbart efter att Migrationsverket släppte en reviderad prognos över antalet asylsökande i juli, där man beräknar att 80 000 människor kommer att söka asyl i Sverige under detta år. Med ett snitt på 2000 människor som anländer per vecka har även kostnaderna blivit en annan än beräknat och idag meddelar man att det kommer att krävas 48 miljarder extra för att täcka behovet. Utöver den budget man har idag.

  När Migrationsverket släppte en reviderad prognos i juli rapporterades det en del om det faktum att antalet asylsökande i år nu väntades bli 80 000, vilket är i paritet med Balkanåren. Men i samma rapport görs även kostnadsprognoser över tid, prognoser som visar hur nuvarande budget står sig och vilka tillskott som lär behövas framöver. Och saken är den att Balkanåren lär bli fler.

  Enligt Migrationsverket är de utökade finansieringsbehoven för asyl och migration 48 miljarder kronor sammanlagt för i år och de kommande fyra åren. 48 miljarder utöver redan budgeterade belopp, alltså. I prognosen gör verket också hypotetiska beräkningar som illustrerar ”orimligheten i situationen”, nämligen vilka konsekvenser en utebliven anslagshöjning skulle medföra i olika delar av verksamheten. Det ser inte bra ut.”

  En av de stora kostnaderna för Migrationsverket är att hitta lämpliga boenden och där har det uppstått en marknad som täljer guld av både samhällets bristfälliga förmåga att ordna boenden och i kombination med privata företag som nu ser ut att dränera inte bara Migrationsverkets budget utan även kräver att man måste bortprioritera andra områden som också är i skriande behov av pengar.

 • Hur Man Skapar Pengar Som Inte Finns Till Idrott & Kultur

    0 comments

  Det pratas mycket pengar när man kommer närmare valet. En del lovar investeringar som realistiskt inte kan bekostas. Politiska utspel som till exempel att all flygtrafik skall ersättas med luftballonger för miljön skull eller bredare trottoarer och fri sprit. Det är kanske extrema och humoristiska exempel på vad ”valfläsk” egentligen är. Tyvärr har det visat sig att även löften om solidaritet, medmänsklighet och ett samhälle för alla numera ofta kan ses som löften som inte heller infrias. Tanken är god men i slutänden är det bara tomma löften. Sen var det pengar. För ett par veckor sedan träffade jag en Hoforsbo som sade till mig ”Du vet inte vad pengar är”. Han drog sedan upp en rad exempel på hur man bygger luftslott med pengar, dribblar med pengar, fantiserar fram pengar och även om jag tycker mig haft en ganska god koll på den här fantasivärlden häpnade jag. Den Hoforsbon har jag för avsikt att lyssna mer till eftersom ämnet var så intressant.

   

  Det har även riktats kritik mot Hoforspartiets valprogram, att det skulle kosta en massa pengar som inte finns. Det är direkt felaktigt. Hoforspartiet har menat att föreningslivet inte skall överösas med pengar, att alla med en affärsidé inte heller skall få ett pengakuvert på bordet, utan kvalificerat stöd i form av guidning genom snårig byråkrati och assistans när en förening vill anordna ett arrangemang för att samla in pengar till sin förening. Ett förslag jag själv presenterat för ett par idrottsföreningar och även bollat med fritidschefen Rolf Larsson är projektet ”Ett Hoforshjärta”.

  Hjärta för Hofors

  Exempel 

  Visionen i projektet var en gemensam symbol för all idrott och kulturföreningar. Tanken är inte bara att det skall generera inkomster utan även stärka vår identitet som kommuninvånare oavsett om man sparkar boll eller hoppa med häst eller spelar fiol eller bara lyssnar och är åskådare. Genom att ta fram en symbol som samlar alla Hofors eller Torsåkers möjligheter till aktiviteter, lite av en supportersymbol också, visar enighet i kommunen. Med ett emblem på kavajslaget vid hästtävlingar i andra delar av landet, ett märke på matchtröjan i seriespel är det tydligt att den som bär det gör sitt bästa för Hofors/Torsåker.

  Tröja

  Exempel

  Om man inte gillar att utöva vare sig idrott eller kultur, så kan man ändå stolt visa att man stöttar orten genom att köpa en bildekal, kepsar, en T-shirt, en pin för kavajslaget och alla inkomster från försäljningen hamnar i en gemensam pott där avkastningen fördelas efter hur mycket man sålt. Ungefär som den tidiga och lönsamma versionen av Bingolotterna som stöttade föreningslivet exemplariskt. Det blir även en symbol för Hoforsbor/Torsåkerbor som är ute på vift i världen, borta bra men hemma bäst. Något en turist som funnit kärlek för kommunen också kan köpa med sig.

  Man skall inte heller underskatta det här med lokalpatriotism. Man kan ha olika politiska åsikter, religiösa övertygelser, vara idrottsfantast eller bara vara stolt kommuninvånare. Men det gemensamma är att de flesta har ett hjärta för området vi lever i och genom att visa det utåt med stolthet kan det även upplevas attraherande för andra. Tänk bara känslan nästa gång unga idrottsprofiler från orten tävlar i ett mästerskap och hela åskådarplats visar sitt stöd för kommunen med gemensam symbol.

 • Ett Lyft För Hofors – Ett Nederlag För Bibliotekarierna?

    0 comments

  Ett lyft för Hoforssäger Hoforspartisten Johan Ericsson som driver elektronikbutiken på Centralgatan.

  Det har varit debatt och det har tagit tid, inte minst på grund av ett överklagande från handlarna i Hofors centrum. Men nu är centrumförnyelsen klar – och de flesta tycks faktiskt vara nöjda.”

  h1

  Ja det har varit många turer med överklagan, strid om monumentet ”Skänken”, ifrågasättande av det ekonomiska i att rusta centrum när resten av Hofors förfaller under den Socialdemokratiska ledningen, men jag tror de allra flesta nu håller med om att det är skönt att slippa den ständiga byggarbetsplatsen i centrala Hofors och att det i kombination med det fina vädret nu känns otroligt vackert i Hofors igen. Nåja med viss modifikation för ni minns kanske annat som blivet eftersatt i rusten och som invånarna nu klagar över. Jag vill ogärna kansta smolk i bägaren när vi nu kan njuta av lite väder och uppsnyggat centrum, men en kommentar som gnager mig lite är denna:

  Kommentar

  Kan det verkligen stämma att man överskridit budgeten så pass mycket att det är tvunget att låta personal från biblioteket gå hem? Det finns ju faktiskt dubletter av tjänstemän vars tjänster antagligen är dyrare och mer ovidkommande för Hofors. Nästa steg för att lyfta Hofors borde vara att rusta upp alla de kommunala verksamheterna som innebär service för invånarna (samt ni vet bank som hanterar kontanter och post och paketdistribution som fungerar), information och tjänster för besökarna och inte minst en rejäl upprustning av vad signaturen ”Hin Håle” skriver, våra sevärdeheter och attraktioner. Då är vi på god väg mot en lysande framtid för vår ort.

 • Lästips: Nöjesfält & Rondellhundar

    0 comments

  Med en ledig förmiddag hinner man kika runt lite i de lokala tidningarnas nätupplagor. Det är i synnerhet två artiklar som jag vill tipsa om, som båda faktiskt har med Hofors att göra om än avlägset. Den första publicerades som ledare i Gefle Dagblad:

  I måndags hölls mandatperiodens sista kommunfullmäktige. De fyra nya år som Gävleborna i valet 2010 gav S förtroende att styra kommunen kan därmed sammanfattas.

  Summeringen är en svidande vidräkning med avsaknaden av den öppenhet och förankringsprocess som det svenska politiska systemet anvisar.

  Övergreppen på den kommunala demokratin är så många och så grova att mönstret måste betraktas som rutin, inte undantagsvisa olycksfall.

  //

  Det finns bara ett sätt att dekonstruera den strukturella maktfullkomlighet som råder i Gävle. Och det är att andra partier ges chansen att styra. Att Socialdemokratins sekellånga, obrutna position som stadens maktparti bryts.

  I höst ges Gävleborna ånyo en chans att åstadkomma detta. Nästa tåg går först 2018. Hur mycket maktmissbruk skulle inte Socialdemokraterna kunna roa sig med under ytterligare fyra år?

  Visst kan man känna igen stora delar av lokalpolitiken i Gävle även i Hofors? Åtminstone jag nickar medhållsamt.

  Den andra artikeln återfinns i Arbetarbladet och har kanske en tydligare koppling till Hofors, om än så bara för att huvudpersonen är född här enligt informationen på nätet.

  MargaretaLarsson

  Tidigare har det varit smått komiskt med räkneexempel som slagit fatalt fel och ett uttalande om att sätta konstnärer som målade vaginor på skolväggar i fängelse, denna gång handalde det om den uppmärksammade konst som Lars Vilks fixade rabalder och upplopp med:

  Arbetarbladet frågade hur hon ser på Lars Vilks verk med rondellhunden.

  Då framkom det att Larsson inte verkade veta att det rör sig om en teckning.

  – Jag ska väl säga att jag tycker inte det är lämpligt att sätta ett sådant konstverk i en rondell, av olika skäl. Han är ju en provokatör och han fick i gång en debatt. För vi behöver det, oavsett vad det är för någonting. Likaså har vi ju Anna Odell, till exempel, som spelade psyksjuk och skulle hoppa från Liljebron. Det vart också en riktig debatt, sa hon.

  Men just med Lars Vilks då var det ju inte att han satte en hund i rondellen, utan han ritade ju en rondellhund som…

  – Mmm.”

  Sen kan jag hålla med Margareta Larsson i uttalandet om att vaginor på skolväggar kanske inte är det absolut bästa i konstväg, men att sätta konstnärer i fängelse är ”en smula” drastiskt.

 • Jorden Runt På 80 Dagar & Sorglig Statistik

    0 comments

  Idag är det 80 dagar kvar till valet. Det finns mycket man kan göra på 80 dagar, till exempel som Phileas Fogg, slå vad om att man kan ta sig runt jordklotet. Det klarade han med nöd och näppe, mest på grund av det här med tidszonerna vilket jorden är indelad i. Vill minnas med en marginal av bara minuter eller sekunder. Det var mycket som hände Phileas på resan,  men vad jag minns mest av den gamla sagan är känslan när allt hopp är ute men att en liten liten chans kan vända allt tillrätta igen. Som de flesta av er vet vid det här laget så startades Hoforspartiet av den enkla anledningen att hoppet för vår kommun håller på att rinna ut i sanden. Länge har vi förlitat oss på att man faktiskt vet hur man skall göra där uppe i ”Kommunborgen”.

   

  Det har om inte de senaste fem åren visat sig ganska tydligt att så inte är fallet. Gång efter annan är det nedslående nyheter som rapporteras från ovan, om och om igen får vi läsa om ett samhälle som uppenbart inte kan fungera när små sjuka barn och gamla människor behandlas direkt illa av våra tjänstemäns nit att följa lagar och regler. Ibland så nitiska att man väljer att överklaga beslut bara för att ”testa beslutets hållbarhet”. Under tiden som prestige skall bekämpa medmänsklighet lider familjerna. Många orkar inte bekämpa byråkratin utan väljer att flytta från Hofors och sen har kommunledningen mage att gnälla över minskad befolkningsutveckling eller till och med tillbakagång. Något är fel och hur man än vänder och vrider på det så blir det inte bättre av att hoppas på att det skall ske en förändring. Den sorgliga statistiken fortsätter att trilla in, bara nu senast en deprimerande artikel om att barn och ungdomar som far illa i lilla Hofors ökat med 54 procent.

  Barnärenden

  Det är väldigt lätt att förlita sig på statistik, att skylla på den, åberopa den när det är bra statestik. Men i slutänden så gömmer det sig människor bakom siffrorna. På senare tid har jag försökt begripa den olika statestiken för Hofors. SCB eller Statens Statistiska Centralbyrå (visst låter det kommunistiskt på något sätt?) är en ganska bra sida när man vill veta lite om hur saker och ting förhåller sig. Som den senaste medborgarundersökningen till exempel. Där kan man ganska snabbt konstatera att Hoforsborna själva anser att kommunens arbete inom olika sektorer är lägre än genomsnittet i landet.

  333

  Nu vet jag i ärlighetens namn att det var få som ens ville vara med i undersökningen, men om inte ens dom som är nöjda vill berätta det så kan man ju verkligen dra negativa slutsatser av rapporten. Mest upprörd blir jag av det här:

  22

  40 procent av alla som deltog vill inte rekommendera Hofors som bostadsort. En knapp fjärdedel vill göra det. Så kan vi verkligen inte ha det.

  Skulle det inte helt olikt Phileas Foggs experiment, gå att på 80 dagar sätta fart på antingen de sittandes politikernas välvilja, eller övertyga invånarna om att Hoforspartiet åtminstone har ett stort hjärta, vilja och engagemang att försöka förändra?

 • Ett Brev Från Arne Evertsson

    0 comments

  Jag nämnde Arne ”Spar-Arne” Evertsson i ett tidigare inlägg. Han har skickat in ett brev där han berättar om två späännande möten förra veckan. Riktigt intressant för alla Hoforsbor att känna till så jag återger brevet här. Arne har ju som beskrivits tidigare en annan metod för att meddela sig än de vanliga tråkiga mejlen och SMSen som dominerar vår värld idag. Handskrivna brev är inte bara roliga att få, utan ger en mer personlig känsla liksom:

  20140623_114142

  Arne Evertsson: Spännande Dag – 2 Intressanta Möten

  Hofors/Torsåkers handlare träffades idag och fattade beslut om att köpa in en presentkortsautomat. Handeln i vår kommun har känt av en ökad konkurrens från omvärlden. Nya aktörer inom 5 mils radie samt ökat tryck från e-handeln. Nu ställer Hofors handel konsumentnyttan och sätter kunden ytterligare i centrum genom att erbjuda Hofors/Torsåker unika presentkort (elektroniska). En överlevnadsfråga för Handeln i Hofors/Torsåker.

   

  Möte 2: Föreningsallians i Hofors/Torsåker med start 2015. Ett unikt samarbete mellan 15-20 föreningar i vår kommun där mervärdet blir att avlasta och samordna, organisera och administrera åt föreningslivet. Den stora vinnaren blir våra aktiva, våra barn och ungdomar som får en fortsatt hög kvalitét på idrottsverksamhet i Hofors/Torsåker. Ledaren/Tränaren ska ha fokus på sporten och utövaren. Administrationen sköts av kanslipersonal.”