• Socialdemokraterna Vill Ta Bort Kommunala Vetot I Vindkraftsfrågan

    1 comment

  Det här med vindkraft visste jag inte alls mycket om för ett år sedan, sedan dess brukar några vindkraftsintresserade läsare skicka mejl med olika artiklar och uppslag. Vill man läsa vad som skrivits på Hoforsbloggen tidigare i ämnet kan man söka i den lilla rutan högst upp till höger på sidan.

  Vind

   

  Som bekant så har kommunerna själva haft stor påverkan hur etableringen av dessa vindkraftsparker utformats eller inte alls kommit till. I mejlet tipsas jag om en ganska förfärande inställning till hur kommunerna i framtiden kan komma att exploateras utan att ha något att säga till om. Rösta inte på Socialdemokraterna!

  Namnlös

   

  Det är ju i rimlighetens namn upp till kommunerna att bestämma om dessa gigantiska väderkvarnar skall sprida oväsen för eventuellt närboende. Kan man tycka!

 • Begravnings-Christer Gräver Gropar

    0 comments

  En gång i tiden ansåg jag att ”Begravnings-Christer” var bland det coolaste Hofors hade att erbjuda. När det ryktades i djungelbladen att han även skulle ge sig in i politiken, tänkte jag att kan det bli mycket bättre. Idag läser jag en märklig insändare och inser att Christer Lundqvist gräver sin egen grav rent bildligt talat när han hoppar på föräldrar som helt lagenligt nyttjar sin rätt att använda rättssystemet för att försvara sina barn mot övergrepp, både fysiska och psykiska. Under rubriken ”Skolan ska inte uppfostra våra barn” återfinns fler kränkningar av både barnen och föräldrarna vilket starkt antas gälla den gymnastiklärare som det på senare tid skrivits en hel del om.

  Skolan ska inte fostra barnen till goda medborgare, det ska vi som föräldrar göra, ge barnen en riktlinje i livet om vad som är rätt och fel.

  Tyvärr har det blivit så att dessa lärare vi har inom skolan i första hand ska försöka uppfostra barn, som inte har fått det med sig hem-
ifrån. Då menar jag vad som är rätt och fel i detta samhälle. Om inte barnen får med sig det från modersmjölken, hur lätt är det då att vara  lärare och försöka styra upp detta?

  Inte undra på att  vi ligger långt ner i Pisas jämförelser i Europa när den mesta 
tiden i skolan går till att försöka fostra barnen, inte att ge dem en utbildning. Det har lärarna tyvärr inte tid för.

  Jag undrar också vad det är för typ av föräldrar som anmäler sina lärare. Har ni problem i hemmet?

  Christer Lundqvist, Hofors

  Han har förvisso helt rätt i att det inte är skolans fulla uppgift att uppfostra barnen, snarare mer att ge barnen verktygen för att kunna utvecklas i den individuella riktningen man senare tar. Det är inte heller skolans uppgift att fysiskt tillrättavisa barn oavsett eventuell problematik. Vuxna människor bär inte hand på barn, använder inte kränkande tillmäten för att kontrollera barn. Inte ute i samhället, inte i hemmen och definitivt inte i skolorna som skall vara en trygg atmossfär. Slutklämmen är ju rent fantastisk. Antydan om att barnen som kränktes unisont skulle uppfostras av dåliga föräldrar med problem. Problemet är snarare äldre människors syn på hur yngre människor får behandlas. Trots att de allra flesta med tiden ofrivilligt kommer bli dina kunder, borde du be om ursäkt till berörda föräldrar för dina klumpiga spadtag.

  Gräv en grop

 • Gefle Dagblad Gjorde Intrång I Upphovsrätten

    0 comments

  För drygt fyra år sedan hade jag en intressant och undervisande diskussion med Fabror Sven på Arbetarbladet. Det gällde huruvida skärmdumpar kan användas fritt utan upphovsrätt eller inte. Något senare lämnade han in en prejudicerande dom som medförde att alla skärmdumpar jag nyttjat genast skulle plockas bort från Hoforsbloggen och jag gick givetvis med på det eftersom det fanns en dagsfärsk dom.

  ”Högsta Domstolen använder samma bedömning som för konstverk och kommer fram till att fotografierna visserligen är små, men att de inte utgör en oväsentlig del av skärmdumpen.

  HD slår också fast att en webbsida inte är att betrakta som en bild. Det innebär att det inte är bildens betydelse på hemsidan som betyder något utan bildens betydelse i skärmdumpen. Alltså: lagstiftaren ska bara titta på själva skärmdumpen.

  Och även om bilderna varit förminskade anser Högsta Domstolen att upphovsmannens tillstånd krävs för att få publicera dem.”

  Nu påpekar en läsare av Hoforsbloggen att det faktiskt skett ett sådant intrång av Gefle Dagblad i artikeln om Blackhawks över Edsken. När jag själv kontrollerar artikeln så ser jag bara namnet på personen som tog bilderna och lät Hoforsbloggen publicera dem. Jag trodde det framgick tydligt i inlägget att undertecknad inte var fotografen utan Mathias Berglund. Naturligtvis är det måndag och jag har en lätt irritation över saker och ting(som att kvalet till SHL slutförs idag). Det var inte meningen att låta som om jag idiotförklarade läsaren som påpekade detta, men så var det kanske och jag fick det skrivet på näsan ordentligt och fick be om ursäkt. Läsaren hade nämligen en skärmdump att överbevisa mig med.

  Skärmdump

   

  Enligt vad Farbror Sven då menade och lade ner mycket tid på att bevisa för mig så gjorde sig Gefle Dagblad skyldig till någon form av intrång i upphovsrätten när man utan att fråga publicerade bilden och angav det som en skärmdump av Hoforsbloggen. Vad jag avsåg vara en fullt laglig skärmdump var en bild där man tydligt ser vem som publicerat en nyhet och har med bild, men även det runt omkring bilden. Alternativt en länk vilket inte var fallet här heller. Tydligen ändrade man sig senare och kontaktade fotografen Mathias Berglund och bytte ut bilden, eller i vart fall namnet vid ”Foto”. Det är alltså en fortsatt diskussion och tolkning av vad en skärmdump egentligen är och vilken ställning den intar till upphovsrätt. Är det någon som känner till ändringar eller andra lagtolkningar som skett de senaste åren tas det tacksamt emot. Det är helt enkelt ett mycket intressant ämne.

 • Prostitutionsdebatten Igen

    0 comments

  Ämnet sexköp och sexköp på hotell har blivit aktuellt igen efter att Gävlepolisen varit ”framgångsrik” i sina efterforskningar. Arbetarbladet skriver:

  Det var vid 11.20 på tisdagsförmiddagen som polisen hade spaning vid ett hotell i Gävle. 
  32-åringen kunde gripas när han var på väg att köpa sex av en 27-årig kvinna. 

  Vad som gjorde att Gävlepolisen hade spaning vid hotellet är inget som polisen vill gå in på. 

  Brottsmisstanken gäller försök till köp av sexuell tjänst, vilket troligen innebär att 32-åringen inte greps på bar gärning utan sannolikt när han försökte göra upp köpet med kvinnan.

  Det är det tredje polisanmälda sexköpet vid ett hotell i Gävle bara i år, men det är endast i det här fallet som det finns en misstänkt gärningsman. 

  Det handlar enligt Gävlepolisens presstalesman Mikael Hedström om olika hotell där sexköpen ägt rum.
  – Hotellen brukar vara medgörliga när det gäller att lösa den här typen av brott, säger han.”

  Jag drar mig till minnes år 2010 när jag uttryckte mig kritiskt till hur Beatrice Ask ville införa en form av Sex-FRA (det blev om inte annat en underhållande diskussion i kommentarerna), där sexköpare skulle hängas ut offentligt med kulörta kuvert som signalerade till både brevbäraren och eventuell familj att någon varit ute och köpt sex. Länsstyrelserna ute i landet gick så långt att man skickade ut rekommendationer till hur hotellanställda skulle upptäcka potentiella sex-transaktioner:

  sex1

   

  Var och en av punkterna hade sina brister vilket jag påpekade och hur det gick med projektet har jag ingen aning om, men idag är sidan med ”informationen” borttagen.

  sex2

   

  Men tydligen så har angiveriarbetet gett resultat och hotellen verkar bekväma med att sätta dit sina kunder. Så här i efterhand får jag nog revidera min egen inställning till det hela också, för samma vår, 2010 fick vi se konsekvenserna av Kapten Klännings hobbyverksamhet och det var ingen förtjusande läsning. Han är för övrigt frigiven nu också. Men frågan om prostitution har ännu inte nått några klarheter. Om vi nu bortser från det tragiska i att vissa människor säljer sex för att ha ett uppehälle, finansiera ett missbruk eller gör det tvångsmässigt på grund av psykisk problematik, finns det ju fortfarande ett behov av en laglig prostitution. Har handikappade rätt till ett sexliv?

  untitled24

   

  Det har kallats världens äldsta yrke och när jag åter läser både vad jag själv skrivit och vad andra tyckt, får jag känslan av att det kommer att bli världens äldsta diskussion också. Lagar, regler, moral och etik kontra köttsliga och själsliga behov. Det är lite som att diskutera religion.

 • Stöp Inte I Samma Form – Lägg För Guds Skull Inte En Hand På Barnen

    0 comments

  I fredags friades Hoforsläraren som låst in elever i ett omklädningsrum, rivit en elev på armen och påståtts säga saker om fula underliv till en elev. Naturligtvis lite av en chock eftersom jag själv löst hela förundersökningen och ansåg att det fanns gott om material som styrkte elevernas version. Nu är det som man brukar säga ”inte över innan den feta tanten sjungit” och en överklagan mycket väl kan vara aktuell. Många verkar nu tro att läraren var oskyldig, men har missat den lilla detaljen att Tingsrätten inte var nöjd med hur själva förundersökningen var presenterad. Den ansågs vara bristfällig och i det fallet så kan man ju inte bedöma fallet korrekt heller. Läraren måste ju frias i första skedet och om inte en granskning så väl ett par frågor till åklagaren som hållit i fallets engagemang. Vill minnas fallet inte bara drog ut på tiden men även en viss känsla av att det här inte var åklagarens drömfall. Direkt efter att Arbetarbladet skrivet om domslutet fylldes kommentarsfälten med hätska toner mot eleverna och deras föräldrar. Det verkade helt enkelt för bra för att vara sant att så många vuxna uttrycker sig på det här sättet och samtidigt säger sig värna om skolan och lärarna och att ”barnen borde lära sig veta hut” och föräldrarna minsann var odugliga på både uppfostran och hur man visar respekt för lärarkåren. Vissa kommentarer till och med att läraren nu skulle ha skadestånd. Som sagt, sitt lugnt i båten och avvakta en eventuell överklagan så att fallet kan granskas av kanske mer kompetenta ögon. Noterbart är alltså hur Arbetarbladet låter alla dessa kommentarer hetsa mot ett gäng 11-åriga flickor, det är grova angrepp som enligt webbredaktören Mikael Silberstein är helt okej. Dessutom så är det ytterst intressant hur skrienterna verkar så engagerade i det här fallet. För bra för att vara sant helt enkelt. Alla dessa vidriga kommentarer understöds av ibland flera hundra ”Gillauttryck”. Och är något för bra för att vara sant så är det oftast just det. Jag är övertygad om att ett fåtal står bakom både kommentarer och dessa ”Gilla”. Det är med mycket enkla tekniker nästan löjeväckande lätt. Tro mig, jag har praktiserat det själv i vissa omröstningar med lågt deltagarantal men med tusentals röster. Det ger ju skenet av att något är rätt och riktigt även om det inte ens är i närheten av det. Arbetarbladet borde ganska enkelt kunna se om något liknande skett även här.

  Okej nu blev inledningen längre än jag tänkt, jag hade tänkt lyfta upp det här med skolan lite granna eftersom det är en het potatis inte bara i Hofors utan resten av landet också. Kvalitén är inte på topp, Sverige halkar efter resterande världen i utvecklingen och varje parti med viss självbevaralsedrift har frågan på sin agenda inför kommande val. Jag har under några dagar funderat till och från på hur det kan ha blivit så här. Jag var kanske inte den mest lysande eleven som ung, ganska självständig redan då med klara idéer om vad jag ansåg vara viktigt eller ej. Historia och religion det klart intressantaste, matematik lite mindre och jag gjorde snudd på bara det som behövdes för att få ett betyg alls. Undervisningen var intressantare förr upplever jag det som när jag talar med unga människor idag som går i skolan. Jag kan fortfarande rabbla namnen på Columbus skepp mot Amerika, datum för när Gustav Vasa kröntes och minnas lektionerna där min lärarinna talade om den agrara revolutionen och krig man inte ens gör Hollywoodfilmer om längre. För mig har det fungerat bra eftersom det väckt en nyfikenhet, en ganska bred kunskap om mycket och i synnerhet lärarens viktigaste ord att ifrågasätta allt och se det ur olika perspektiv. Vi har haft en bra skola i Sverige helt enkelt.

  När jag nu läser dessa kommentarer om hur människor uppfattar skolans roll och rätt blir jag lite mörkrädd. Skolplikt i all ära, men vad för slags samhälle bygger vi idag när eleverna fortfarande enligt många skall leva som i små liknande stöpformar? Är det inte fler än jag som tänker på Pink Floyds fantastiska skapelse ”Another brick in the wall”.

  anotherbrickinthewall

  Missförstå mig inte nu, struktur och ordning och reda gör bara gott i livets senare skeden. När man dessutom tagit bort den allmänna värnplikten så är det få tillfällen i livet där man på riktigt kan lära sig betydelsen av ordning och reda, allvaret i att utföra vissa uppgifter. Det är en uppgift för skolorna att rusta eleverna inför livet. Läs den här artikeln: Våldet mot elever splittrar facken.

  Lärarförbundet är emot all form av våld i skolan, medan Lärarnas riksförbund menar att det ibland kan vara motiverat med visst våld i en nödsituation.

  – Lärare måste ibland kunna agera. Precis som vilken annan medborgare som helst måste läraren kunna skydda sig eller se till att det blir en hanterbar studiesituation. Då får man ta till de åtgärder som behövs. Alla domar är ju en form av styrsignal, säger Karin Ahlgren.

  Britt-Marie Westman, ordförande på Lärarförbundet i Gävle, tycker tvärtom.

  – Nej, domarna får inte tolkas som att det är ”fritt fram” för lärarna att använda hårdhandskar i skolan. Våld är inte en del av lärarnas arbetsuppgifter, säger hon.”

  Så hur skall man då agera när en lärare ger sig på ens barn? Vad är egentligen motiverat för att försvara sina barn?

  Vad jag tror har blivit riktigt fel är hur samhället tror att en skola/undervisning är tänkt att fungera. Visst många lämnar sina barn vid skolorna, tänker inte en tanke på hur deras vardag ser ut eller vad de formas till för det fungerade ju så bra när de själva var unga. Jag finner det inte alls befogat att man placerar barn i en värld där man skall formas som alla andra, inte ha sina fullständiga rättigheter som levande människa och dessutom låta samhället, lärarna och andra korkskallar bestämma hur barnen skall behandlas. Trots att man inte alls tänker sig dagens moderna skolor som en robotverkstad så lever ju dessa värderingar så uppenbart kvar. Innehållet i undervisningen värnar till exempel inte alls om det kulturella svenska arvet, inte om dess historia och inte att fritt få diskutera sig fram till varför det var som det var och varför det blev som det blev. Man skall dessutom redan tidigt sätta en stämpel (betyg) på barn som inte ens utvecklat en förmåga att tänka självständigt i alla lägen. Skapar bara onödig stress och press i ett samhälle där så många redan inte klarar av den snabbare farten i ekorrhjulen.

  Som ni förstår är det hela mycket motsägelsefullt från mig. I ena handen vill jag få bort den sjuka kontrollen hur barnen skall formas bortom hemmet, i den andra behålla strukturen men samtidigt låta eleverna vandra fritt i tankar och inlärning. Det är snudd på en utopi. I slutänden är det föräldrarna som skall ta sitt ansvar för varje barn man satt till världen och kanske inte låta skolväsendet och deras normer forma deras beteende och framtid. Vara mer engagerad i vad som händer runt barnen och hur undervisningen bedrivs. Upplever man att barnen inte får dessa förutsättningar under ordinarie lärotid, kanske man kan plocka ner en bok från bokhyllan och visa och berätta för barnen i hemmet. Samtidigt så kan man inte acceptera att någon annan individ bär hand eller kröker ett hår på ens barn, då är man långt bortom all acceptans oavsett vad man påstår situationen handlade om. Ingen människa skall under några omständigheter som helst fysiskt tillrättavisa eller påtvingas ett beteende.

 • Partiernas Hjärtefrågor – Hoforsbloggen Tar Fram Åsiktskniven

    6 comments

  Annonsbladet har en uppiggande dubbelsida om politiken i Hofors denna vecka.  Ja som bekant är det ju valår och då är det ju av största vikt att vara relativt synliga. När valet väl är över kan man gömma sig i diverse grottor och sätta på sig hörselskydd och ögonbindlar i tre år till. Kanske en generalisering, men inte helt tagen ur det blå. Samtliga partier i Hofors representeras, utom Sverigedemokraterna som förvisso har två mandat men inga politiker att sätta på stolarna. Därför fanns ingen som kunde redogöra för lokalpolitiken från deras håll i artikeln. Även om det inte är riktigt uttömmande svar så får man en liten fingervisning om åt vilket håll de olika partierna tänker.

  Enkät

   

  Centerpartiet

  Vill fokusera på människosyn, närodlat och infrastrukturen. Där attraheras jag naturligtvis av att närodlad mat skall serveras i kommunens kök. Jag upplever det inte enbart som livskvalitét att få äta av råvaror som odlats i trakten, utan även av det faktum att det på sikt skulle ge mer lokala arbeten, nya företag och människor som vågade satsa på jordbruk. Centerpartiet i stort känns ungefär lika hett som en kropp på bårhuset. Tänker närmast på alla dessa skandaler som huvudpartiet ägnat sig åt. Jag vet ärligt talat inte vilka väljare som detta parti riktar sig mot.

  Miljöpartiet

  Pratar även dom om landsbygden och hur den håller på att avvecklas. Rent realistiskt så är MP inget landsbygdsparti alls och har inte riktigt begripit att det inte går att åka kollektivt med tunnelbana i glesbygda trakter. Man vill motverka vinster i välfärden och det kan jag hålla med om. Vi har sett på tok för många exempel på när vinsterna är viktigare än skolmat och äldres välbefinnande. Även MP kör på närproducerat och lägger till ekologisk mat. Med flera partier i samma tankebanor anser jag att då är det väl inget att tvivla på utan bara göra enligt min teori om direktatur. I sin helhet är inte Miljöpartiet heller något alternativ för att styra i Hofors och var Centerpartiet som en kall kropp på ett bårhus är MP askan som man sprider efter begravningsakten och kremering.

  Folkhemmet Hofors/Torsåker

  Här vill man satsa på skolan. Inget ämne har varit så aktuellt som skolorna av idag. Alla skyller ifrån sig och ingen vill ta ansvar för att den inte enbart blivit outhärdlig på grund av själva arbetsmiljön och snusk, eleverna får inte tillräckligt med stimulans eller undervisning heller. Här är ytterligare en fråga där man kanske borde lägga partitillhörigheten åt sidan och istället helt enkelt bara göra skolan bättre istället för att debattera den. Alla partier har ett ansvar här. Vidare vill FHT införa sextimmars arbetsdagar för anställda inom äldrevården och hemtjänsten. Skälet att ge de hårt arbetande lite liv utanför arbetet. Fin tanke. Man vill även att Hoforsborna får möjligheten att uttrycka sina åsikter i fler medborgardialoger i frågor som rör Hofors utformning till det yttre tolkar jag det som. FHT är möjligen mer levande än både C och MP, men har nog passerat sitt bäst-före-datum sedan en tid tillbaka.

  Folkpartiet

  Under de senaste åren upplever jag Folkpartiet som ett av de mest synliga partierna på orten. Det hände alltid saker runt Bojan Petrovic av någon anledning. När hans misslyckade kuppförsök gick om intet hoppade han av och politikerna inom FP somnade om i stolarna. Även om man engagerat Michael ”Bästa horhuset i stan” Ohlsson och Arne ”Spar-Arne” Evertsson, har det inte riktigt lyft. Jag vet att Hans Backman och Arne Evertsson brinner för föreningsliv och det är lokalt en av partiets hjärtefrågor. Är vi en idrottskommun så är vi och det bör stimuleras tycker jag. En fråga samtliga partier bör samarbeta mer i. Sedan kan man ställa sig frågan om hur föreningslivet mår i Hofors och där har jag väl ännu inte tagit ställning. Efter två säsonger med engagemang i Hofors HC till exempel, konstaterar jag åtminstone att det finns arbete att göra och värderingar att krossa. Partiet har annars skolan på sin agenda och FP som har sagts varit verkliga vurmare av skolans utveckling kan ju bara titta tillbaka på de senaste 8 åren och inse att här har man misslyckats. Högre löner kanske inte är svaret på varför eleverna inte kan säga vem till exempel Gustav Vasa var. En betydelsefull kung och inte den första vinnaren av Vasaloppet vilket gjorde mig skräckslagen. Äldreomsorgen är en annan punkt och där kan jag bara hålla med även inte helt i detalj. På skalan hur hett partiet är skulle jag vilja säga skapligt men inte tillräckligt. I nuvarande skepnad kommer det inte hända mycket och hade man satsat stenhårt på en föryngring hade det varit ett av de största allianspartierna på orten.

  Moderaterna

  Ett av de minst synliga partierna på orten tillsammans med MP och C. Här vill man ha kampen mot befolkningsminskningen och företagsklimatet på agendan. Presentatör av idéerna är Alf ”Kioskvätaren som försvann & Klackarna i backen” Persson. Så pass underhållande politiker att han har en egen tagg här på Hoforsbloggen. När det gäller befolkningsminskningen så är jag av samma åsikt att man skall arbeta med pendelavståndet till de större städerna i vårt närområde. En investering i ny järnvägsstation kan mycket väl vara lösningen. En idé Moderaterna får gratis av mig. Man nämner även att Västerhöjden kan komma att bli ett radhusområde i förbifarten, något jag spekulerade i om tidigare också. Sedan är företagsklimatet en hjärtefråga. Här finns ju all anledning att lyfta fram detta gamla inlägg om just Alf ”Kioskvältaren Persson igen. Det är sådana företrädare för just M som ger mig svår klåda när jag tänker på företagsamhet och ärlighet. Moderaterna är inget folkligt parti, kommer aldrig bli det och vad de lyckats med under de senaste 8 åren på nationell nivå är som en skräcksaga av Allan Edgar Poe. Det här partiet måste förminskas och göras kraftlöst i snudd på alla frågor och jag tycker det är lite märkligt att övriga partier inte kör samma taktik som med SD att arbeta över blockgränserna för att på alla sätt och vis begränsa deras inflytande. Partiet är skapligt hett men upplevs ungefär som en skållhet maträtt som börjar svalna. Förhoppningsvis får det samma effekt om man blåser på det, att temperaturen blir mer behaglig.

  Socialdemokraterna

  Det råder nog inga tvivel om att det här inte är mitt favoritparti. En gång i tiden så kunde jag nog ha ställt mig bakom det mesta av deras politik, rättvisa, jämnställdhet och sociala engagemang. Men det var då. Nu har det utvecklats något slags ”Sosse-adel” där jag mer än en gång tagit upp liknelsen med George Orwells klassiska novell Djurfarmen.

  AnimalFarm1

  I synnerhet lokalt känns det som en diktatur där man rekryterar vänner och släktingar både som tjänstemän och politiker. Man stänger in sig i kommunhuset, stoppar huvudet i sanden och agerar struts och läser man i media känns det som S alltid är i försvarsställning och ”tar åsikterna med sig” eller ”ska se över” problem de skapat. Socialdemokraterna talar om jobben som en av hjärtefrågorna och det är naturligtvis något som alla kan ställa sig bakom. Man talar om skolan och här vill man nästan bara hånskratta åt vad de åstadkommit lokalt och hur man skyller ifrån sig på dagens regering för att inte få rätt förutsättningar. Rent trams helt enkelt. Man talar om vård och omsorg och eftersom Hofors är en av de största arbetsgivarna inom just den sektorn på orten är det en självklarhet. Dock tror jag inte att Socialdiktatorerna uppfattat hur det är att vara anställd eller hur deras arbetsmiljö ser ut. Det finns otroligt många korkskallar man placerat som chefer, mellanchefer och som fackliga företrädare. Socialdemokraterna kommer med största sannolikhet inte rubbas mycket från sin position och efter kommande val är Hofors antagligen inte lika rött men fortfarande rött som tidigare. Man skall givetvis inte glömma bort att partiet även placerar vilket nöt som helst på viktiga positioner och som nämndemän från orten..

  Vänsterpartiet

  Om Folkpartiet har varit ett av de mest synliga på orten så är Vänsterpartiet inte långt efter. Åtminstone inte till för ett drygt år sedan. Man har haft en stark och debattsugen Xamuel Halfvars i täten och han har uträttat en del. åtminstone muntligt. Nu när han siktar på riksdagslön och en bättre tillvaro kan vi ortsbor glömma att engagemanget blir speciellt stort för hemorten. Det är synd för just den killen hade jag haft stora förhoppningar på även om han kan upplevas smått rabiat. Partiet vill  stoppa vinster i välfärden som så många andra partier, men just V kanske känns mer ärliga ur den aspekten. Man vill kämpa för rätten till heltid och bekämpa delade turer för att göra arbetsbördan lättare och ge mer tid till familjerna. Tyvärr så upplever inte bara jag att Vänsterpartiets företrädare har enklare att tala om för andra hur de skall leva än att i praktiken leva så själva. Förvisso så tar inte partiets företrädare hela riksdagslönen själv vilket de skall ha all heder för, detta är dock rödvinssocialister i dessa sanna bemärkelse. Man kan tycka en hel del fint och ha en hel del bra åsikter, men verklig förståelse för hur det egentligen ser ut i livet verkar vara ett genomgående tema. Bara för att man skriker högst betyder det inte att man har vare sig det starkaste stödet eller de vettigaste åsikterna. Det är ett extremparti precis som Moderater och Sverigedemokrater. Jag önskar man tog ett steg bakåt och begrundade att landet behöver en levande landsbygd, att det skall löna sig att spara sina pengar om man vill ge sina barn en bättre framtid och att man slutade upp med tankarna på likplundring av dödsbon. Lokalt får man aldrig något mer inflytande än vad Socialdemokraterna tillåter.

  Sverigedemokraterna

  SD finns som bekant inte med i enkäten, men de har lokala frågor att arbeta med vilket återges i valprogrammet för Hofors. Svårt att veta vad som är hjärtefrågorna i detta men spontanidrotten och främjad ungdomsverksamhet finns som i andra partier med. Bättre mat för de äldre, mer kultur och bättre vägnät. Även minskad mångkultur, säga upp dyra avtal med migrationsverket och slumpmässiga drogtester av skoleleverna. Motverka mobbning, utslagning och förekomst av droger. Partiet har som bekant gått som en raket rakt upp i riksdagshuset och det ser knappast ut som att de kommer få lämna det i första taget. Kanske landets tredje största parti. Lokalt är det dock värre. Som så många andra kommuner i Sverige, gapar deras stolsitsar tomma. Man har inte tillräckligt med folk för att täcka upp efterfrågan helt enkelt. Många hoppar av på grund av hot och förföljelse, andra med förändrade åsikter att partiet inte riktigt var vad de tänkt sig. En del går till extremare partier, andra anser att SD är för extremt. Dom har många goda tankar men det mesta verkar förvrängas i media och SD är den där lilla otäcka ungen i hörnet av skolgården som står och röker och tittar under lugg med en stilett i bakfickan. Hett är partiet men tandslöst eftersom det inte finns kandidater att företräda bortom riksdagshuset. Det är dessutom lite för sanningsenliga på vissa områden vilket inte ses med blida ögon. Tar man inte snarast fram ett par framträdande kandidater i Hofors så är varje röst på SD lokalt en röst på Socialdemokraterna.

 • Läsvärd Insändare

    0 comments

  Vi har ett gemensamt ansvar för Hofors” skriver signaturen Stolt Hoforsbo i en insändare i lokaltidningen Arbetarbladet och räknar upp flertalet positiva saker med vår hemort.

  Vi har så otroligt mycket bra i lilla Hofors. Det som jag kan komma på är: Badhall med två gym, innebandyhallar, skytte, bowling, slalombacke, fotbollsplaner varav en är konstgräs, 
ishall, BMX-hall, fina badstränder varav en har en mycket uppskattad camping, elljusspår med mycket vacker natur, skoterleder, hattaffär, diverse butiker som kämpar för oss Hoforsbor (troligtvis skulle vissa av dem som äger dessa tjäna betydligt mer på att jobba skift på Ovako, men brinner för sin sak och för Hofors centrums överlevnad), Bessemerfesten, idrottsgala, Hofors Adventure Race, teatrar, bio, till och med 3D ibland och Sverigepremiärer, Folkets Hus, fritidsgård, Hoforsrocken, Bluegrassfestivalen i Torsåker, boulebana (banor), tennisplan, ädelfiske, kalkbrottet, golfbana (en av Sveriges vackraste), minigolfbana, cruising, Hofors ridsällskap, kyrkans barn- och ungdomsgrupper, Gloriakören, upplogad bana på sjön Edsken på vintern, närheten till det mesta, SGS-bussen som går dagligen till och från Stockholm, tåg och buss, gymnasieskola, nattis, brukshundklubb, crossbana, aerostep med gruppträning för ung som gammal.”

  Med viss modifikation håller jag med om det mesta. Dock är jag ganska övertygad om att ingen som faktiskt bor här springer omkring och säger att Hofors är skit. Alla som jag träffat och pratat med om Hofors sedan jag själv flyttade tillbaka är eniga om att Hofors är bra, för att inte säga bäst att bo i och omkring. Däremot flera utflyttade Hoforsbor som i princip bara satt och väntade på att de skulle uppnå rätt ålder för att bege sig härifrån och se omvärlden, som haft negativa saker att säga. Dock aldrig om själva omgivningarna, men väl om mentaliteten hos befolkningen. Där kan man inte direkt heller säga att de haft fel eftersom det antagligen är högst individuellt hur man upplever saker och ting. Små orter har en tendens att krypa in under skinnet på människor som längtar bort. Det mest komiska eller snarare mest upplyftande är att senare träffa dessa utflyttade Hoforsbor efter några år när nästan samtliga säger sig vara redo att flytta tillbaka till Hofors. Hemlängtan eller inte, argumenten brukar vara att det är en trygg plats att odla sin familj på, att det mesta finns inom en halvtimmes bilresa ändå och mer än en gång har jag hört ”Hoforsnomaderna” säga att de saknar att gå omkring på ”Bruket” där man alltid ser ett välbekant ansikte. För att inte tala om det kanonfiske som finns i kommunens sjöar än så länge..

 • Centrumförnyelse & Någon Form Av Konst

    0 comments

  Den här morgonen vaknade jag redan vid fem och tänkte att det var lika bra att ta en promenad och rasta hundar och njuta av solen som snart visade sig på himlavalvet. Nästan tomt och öde på gatorna, för det dök upp en bekant som jag slog följe med en bit och vi kom att både studera och diskutera centrumförnyelsen.

  h1

   

  Det är ett jävla gnäll på folk” sade promenadsällskapet. Riktat mot alla de kritiska röster som hörts i samband med de politiska besluten och dribblerierna runt just centrumförnyelsen. Det senaste tillskottet är ju till exempel ”Trädkramande myrslok” som snart kommer att uppföras på Bergsprängartorget. Naturligtvis det bästa av de tre förslagen och vi var eniga om att det här faktiskt kommer att bli riktigt bra. Både med konstverket och hur centrum har förändrats. Möjligen att man kunde ha planerat lite bättre på just Bergsprängartorget med parkeringar direkt utanför Apotek och Bibliotek. Som det är just nu ställer sig folk lite hur som helst när de besöker i synnerhet Apoteket. Men i det stora hela och trots att jag själv varit ganska kritisk till vissa delar av centrumförnyelsen så ser man att detta kommer bli riktigt hyggligt bara sommaren får ta fäste och det kan planteras blommor i de avsedda stenformarna.

  h2

   

  Okej fastigheterna längs gatorna skulle behöva lite färg och upprustning de med. Passerade även den nedlagda sushirestaurangen också. Synd att det inte fungerade, men det var liksom lite på känn att Hoforsborna inte skulle stå i kö för att komma in och äta av delikatesserna. Däremot vandrade jag själv i tankarna och tänkte vilken ypperlig plats för drömprojektet ”Gäddbaren”. En plats med rediga mackor och hembakat fika där väggarna pryds av fotografier med ortens fiskare och deras fångster. Perfekt att passera och köpa billig fiskematsäck eller sätta sig och äta en smörgås och en kopp kaffe under tiden man väntar på någon som besöker hälsocentralen.

  h3

   

  Jag har naturligtvis inget belägg för att det skulle bli vare sig populärt eller välbesökt, men så är det med dagdrömmar. Man kan aldrig så noga veta.

  Vidare på promenaden passerade jag statyn eller konstverket med Kerstin Hesselgren och bestämde mig för att titta närmare på den.

  h4

   

  I mörker och upplyst upplever jag att den ena sidan visar en kraftfull kvinna vid talarstolen, med en bakgrund av eld och stål. Den andra sidan upplevde jag först som ett stearinljus men det har varit något som gnager mig. Idag föll verkligen poletten ner och det är som sagt konsten o betraktarens ögon som sägs räknas så bli inte arga för vad jag själv nu tolkar konstverket som.

  h5

   

  Kerstin Hesselgren står alltså och drar sin kjol till vänster och visar könsorganet. Egentligen en förlängning av den andra sidan där hon tydligt visar att kvinnor både kan och utför stordåd. Baksidan avslöjar på något sätt ”Slidans makt” där det tydligt är en eld som kanske vill signalera passion eller liknande. Jag har denna morgon letat efter någon slags beskrivning från konstnären Elvy Drugge utan framgång. Jag är extremt nyfiken på om jag tolkar det någorlunda rätt. Istället hittade jag en intressant artikel med rubriken ”Rösträtt för hela, rena flickor”.

 • Sista Veckan Att Rösta På Myrslokar & Molnfigurer

    0 comments

  Det är nu bara fyra dagar kvar att lägga sin röst på det potentiella konstverk som skall ”pryda” Bergsprängartorget. För att ha varit en sådan infekterad debatt är det ett ganska lågt antal röstare visar Hofors.se

  röster

   

 • Hofors Inför Nya Förbud

    0 comments

  Jag kan inte påstå att jag var ledsen när förbudet mot att röka på till exempel restauranger kom. Det var inte värst vidare trevligt att sitta och äta och ha någon som satt och blåste rök över biffen eller pizzan. Sedan gick man vidare och började förbjuda det både här och där i offentliga miljöer och det var väl också ganska okej. Skulle man röka kunde man gott göra det ute. Många slutade och gick istället över till andra former av nikotinprodukter som snus, tuggummin och plåster. När man jagat skiten ur rökarna började man jaga snusarna. Det kom internationella hot om att snus skulle förbjudas och personligen blev jag mycket upprörd. Jag har nämligen snusat sedan 14-års åldern och trots att jag vet att det möjligen kan vara skadligt så har jag inga avsikter att sluta. Det är mitt egna val och jag trivs med snus i munnen när jag fiskar, läser en bok eller efter maten. Jag anser dessutom att det är ett bra alternativ till rökningen som många andra gillar. När jag först hörde talas om e-ciggaratter så fnyste jag hånfullt och tänkte att det där kan väl aldrig vara ett bra substitut, men jag överbevisades och har vid något tillfälle testat hur det är. Jag antar att det fyller sin funktion även om jag inte blev sugen på att nyttja det frekvent.

  e-cigg

   

  Det finns till och med med cannabissmak, men jag tror mig veta att det inte är själva smaken man är ute efter när man nyttjar den drogen. Det blåser liberalare vindar över i stort sett hela världen gällande det, men är en helt annan debatt. I dagens Arbetarblad finner jag en intressant artikel som jag gissar kommer skapa en hel del debatt. På måndag sammantröder man i kommunfullmäktige och har för avsikt att göra det lite svårare för både rökare, snusare och människor som valt e-ciggaretter som medel för nikotinsuget. Allt som oftast handlar det ju lite om vilka tolkningar man gör, men nu ska tydligen Hofors vara en av de första kommunerna i Sverige att förbjuda även dessa elektroniska nikotinapparaterna.

  Nyligen förbjöd Markarryds kommun e-cigaretter. Och på måndag kan Hofors kommunfullmäktige ta beslut om att förbjuda att använda e-cigaretten för kommunens anställda och i kommunala lokaler. Det gör att de är först i norduppland och Gästrikland med förbudet, Hofors är också bland de första kommunerna i Sverige.

  Sedan tidigare är cigaretter och snus förbjudet inom Hofors kommun, vilket även det är ovanligt i grannkommunerna. I kommunens tobakspolicy står det att medarbetaren inte ska använda snus eller lukta rök i arbetet med barn, patienter eller besökare. Enligt skrivelsen är det särskilt viktigt eftersom kommunens personal är ”förebilder för alla kunder inom alla verksamheter”.

   

  Kommunchefen Ulf Strömstedt lutar sig mot ofullständig forskning.

  Strömstedt

  När det gäller ord som föredömen och fel signaler så kanske han inte är det bästa att jämföra med. Moral och etik är två andra ord åtminstone jag tänker på är en bristvara. Reaktionerna på detta låter inte vänta på sig.

  Kommentarer

   

  Oavsett vilka goda intentioner kommunstyrelsen har i den här frågan, tror jag man kommer att få backa och kanske tänka om lite. Man kan höja skatter till landets högsta, ta korkade beslut men tafsar man på en vana hur ful den än må vara, retar man människor i onödan. Jag hoppas samtidigt att den här frågan inte tar för stor plats i måndagens kommunfullmäktige eftersom det även är frågor om kommande valet som skall diskuteras. Förhoppningsvis även Pär Åslunds interpellation till kommunalrådet Marie-Louise Dangardt.

 • Pensionssystemet Fördelaktigt För Människor Som Aldrig Arbetat I Sverige

    2 comments

  Arbetarbladet uppmärksammar pensionssystemet i flera artiklar. Som vi alla vet har det förändrats genom åren och det är många som varit yrkesverksamma hela sina liv som inser att pensionsåldern inte kommer bli en dans på rosor. Bland annat Yvonne Tingström i Årsunda som förvisso har det relativt bra ordnat med ett nästan betalt hus.

  Yvonne Tingström fyller snart 60 år. Hon har jobbat i hela sitt vuxna liv och tjänar i dag 17 537 kronor i månaden som undersköterska.

  – Om jag går vid 65 får jag 9 900 kronor i månaden, säger hon och läser innantill i brevet som kom för ett år sedan.

  Jag knackar på hos henne i Årsunda där hon bor och jobbar inom hemtjänsten. Samtalet handlar om det orangea kuvertet som skickas ut i dagarna.

  I år slår bromsen till igen och då kommer prognosen att visa på sänkt pension.”

  För dom som beslutat om det här systemet kommer det inte att råda någon nöd. Fördelaktiga pensioner från Riksdagen medför att ingen av dem kommer att behöva vända på några slantar. Man kan också fundera över vad man gjort med pengarna som fanns avsatta för att trygga befolkningens dagar i äldre ålder. Kristianstadsbladet har en förklaring som inte många gillar att höra.

  Pension

   

  I sitt ideella arbete med utsatta kvinnor, kom hon i kontakt med en kvinna som invandrat till Sverige när hon var över 65 år gammal. Den gamla damen hade svårt att få ekonomin att gå ihop.

  När den pensionerade bibliotekarien började hjälpa den äldre damen blev hon mycket överraskad. Den äldre damen hade sammanlagt med bidrag för bostad och skälig levnadsnivå ett skattefritt bidrag som nästan uppgick till elvatusen kronor. Hon behövde nu hjälp med kostnader för dyr tandvård.

  Eftersom vår pensionerade bibliotekarie får ut en pension, efter skatt, som ligger strax över tiotusen kronor, tog hon kontakt med en socialsekreterare för ett reda ut begreppen.

  Jo, den gamla damen hade rätt till kostnadstäckning för tandvård, men nej – det hade inte den före detta bibliotekarien. Hon kunde söka bostadsbidrag, men det skulle inte röra sig om mer än ett par hundra kronor per månad.”

  Det är ungefär här som många brukar blanda ihop befogad kritik eller ifrågasättande och skrika ”Rasism”. Men bibliotekarien är mycket noga med att särskilja det hela:

  Jag tycker det är mycket fint att vi tar emot flyktingar och anhöriginvandrare i vårt rika land och har fullt förtroende för att tjänstemän och folkvalda beslutsfattare gör en korrekt bedömning av vad vi har råd med.

  Men om nu skälig bostadskostnad plus skälig levnadsnivå, tillsammans kan ge en skattefri pension på elvatusen, så är väl pensionärer som arbetat i Sverige värda att få ut betydligt mer.”

  Hur kan det ens vara möjligt med denna orättvisa? Och en sak som också är säker är att dagens unga istället bör spara ihop till en snara eller en kula när pensionsdagen inträffar, såvida man inte utbildat sig till börshaj och gjort några klipp.

 • Hoforsbloggens Kamp Mot Mediaknarket Fortgår

    0 comments

  Det är de små sakerna som inte har någon betydelse som ibland kan reta upp en person. Egentligen är jag väl inte direkt uppretad, jag finner det bara märkligt att media mer och mer använder sig av ”skällsord” för att beskriva människor som hamnat i ett missbruk. Det gäller givetvis alla dessa rubriker om ”knarkare”. Jag vill på intet sätt försvara människors drogproblem, har man varit så korkad att man en gång börjat nyttja droger får man ta konsekvenserna. Men media kan ändå ta sitt ansvar och beskriva problemen korrekt, och det är missbruk, inte knarkare. För många år sedan påpekade jag detta för en journalist på Expressen som gjorde det rätta och bytte ut sin sensationsrubrik.

  h11

   

  h3

   

  Även lokalt har jag försökt förmedla det lite sunkiga i att använda benämningen knarkare. Missförstånd eller inte, blev det inte bättre.

  1

  2

   

  Man skall absolut inte ta Wikipedia för hundraprocentig sanning, men i deras beskrivning återfinns ungefär det jag menar med användandet av benämningen.

  Ordet har tidigare använts flitigt som skällsord, men har på senare år mist en del av sin negativa klang.”

  Denna morgon är det dags igen och denna gång är det elever på Björkhagsskolan som är knarkare enligt Arbetarbladet.

  Knarkare

   

  Och det är lite anmärkningsvärt att vägran per automatik skall väcka misstankar.

  Det räcker att skolpersonalen får en misstanke om en elev använder narkotika för att eleven ska kallas in, berättar rektorn.

  – Vi frågar dem om de går med på att bli drogtestade. Vi kan inte tvinga dem till det. Men om de vägrar kan man dra sina egna slutsatser, säger Stefan Andersson.”

  Personligen anser jag inte att det på något sätt skulle vara kräkande, ja med undantaget om det är selektivt som i det här fallet möjligen, att drogtesta elever och kommunalt anställda. Gör man det av rätt orsaker är det för att hjälpa och inte stjälpa.

 • Snabbmat I All Ära – Tar Ändå Åratal Att Placera Varje Måltid På Tallriken

    0 comments

  Snabbmaten dröjer står det att läsa i Arbetarbladet denna morgon. Det rör sig naturligtvis om Burger Kings etablering här i Hofors som sägs dra ut på tiden.

  Det har snart gått ett år sedan avtalet skrevs med hamburgarkedjan. Men projektet har dragit ut på tiden och inget bygglov har sökts än hos kommunen av företaget.

  För att inte bryta mot kontraktet med Hofors kommun måste hamburgarkedjan ha uppfört restaurangen senast i april 2015. Planen var tidigare att restaurangen skulle byggas under slutet av 2013 eller våren 2014.

  – Jag kan inte gå in på alla detaljer, men erfarenhetsmässigt har det visat sig att nya etableringar alltid tar mycket tid. Vi räknar med att öppna hösten 2014 i stället, säger Sven Hars.

  Burger King behövde bara betala 800 000 kronor för marken. Hofors kommun valde att betala 3 miljoner kronor ur egen ficka för att locka restaurangkedjan. Kommunen står därmed för att göra i ordning vägar, leda om avlopp samt telefon- och bredbandskablar på tomten. Det arbetet påbörjas först när bygglovet är godkänt.”

  Redan nu kan man se att det påbörjats någon form av markarbete på platsen och vad jag kan dra mig till minnes så var det väl inte tänkt att restuarangen skulle stå klar i höstas utan nu till hösten 2014. I god tid för den analkande eller befarade finska invasionen för skid-VM 2015 i Falun. En liten fågel viskade dock något om att man inte brytt sig om att skriva kontrakt som säkerställer etableringen, att om Burger King nu skulle få för sig att dra sig ur blir det en obetydlig kostnad för företaget medan kommunen står där med räkningen för förberedelserna. Hur det är med den saken kan man inte vara riktigt säker innan man sett dokumentationen anser jag.

  BK

   

  I den andra lokaltidningen Gefle Dagblad står det att läsa om ytterligare en snabbmatsrestaurang. KFC eller Kentucky Fried Chicken, skall etablera sig i Sverige och tittar även efter lokaler i Gävle. Personligen har jag alltid tyckt det varit konstigt att etableringen inte skett tidigare, företaget är stort och nästan i klass med McDonalds även om inriktningen är mer på friterad kyckling än hamburgare. Jag har inget emot hur det smakar på dessa snabbmatsrestauranger, det kan vara praktiskt när man är på resande fot, har ont om tid eller klockslaget bara erbjuder den här formen av näringsintag. Men jag anser att det blivit på tok för mycket i skräpmatsgenren. Titta bara här i Hofors där det i stort sett bara finns pizzerior sedan Kolgrillen slog igen. Överlag är det en dålig och respektlös inställning till maten vi äter. Drar mig till minnes en artikel i Arbetarbladet där Arne Evertsson ville minska matsvinnet i kommunen. När det var aktuellt diskuterade jag flitigt med mina vänner och bekanta, om hur vi istället borde undervisa våra barn om råvarorna, skapa en respekt för det vi äter.

   

  Till och med den allra minsta beståndsdelen i det vi äter som salt, peppar och andra kryddor har en lång och komplicerad process från sitt ursprung till matbordet. Kött uppstår inte i tomma intet, inte heller fisk, fågel eller allt där emellan. En potatis skall sättas, växa och mogna och sedan plockas av någon samt transporteras innan den ligger där på tallriken. Sen slänger människor i sig maten, tackar för sig och fortsätter med annat. Hur många tänker egentligen på att varje måltid har år bakom sig innan den hamnat i grytan? Inte ens den så kallade snabbmaten är speciellt snabb när det kommer till dess bakgrund. Begrunda vad som ligger på er tallrik nästa gång, vad som krävts för att den skall ligga framför er och ni kommer bli förvånade. Ska man inte visa lite respekt för det man äter och ta sig god tid att intaga sina måltider?

 • Kons(t)ekvenserna Av Att Säga Nej Till Flytt Av Skänken

    0 comments

  Från och med imorgon den 3 februari till och med den 28 februari har Hoforsborna möjlighet att rösta på vilket av tre föreslagna konstverk som skall pryda refugen på Bergsprängartorget i Hofors. Redan nu kan man få en liten inblick i hur det är tänkt att se ut.

  Hofors ska få ett nytt offentligt konstverk, mitt i centrum på Bergsprängartorget, och nu ska Hoforsborna själva få bestämma vilket konstverk de vill ha.

  En referensgrupp har valt ut tre konstnärer, som nu presenterar sina förslag i Hofors bibliotek. De tre konstnärerna är Jonas Kjellgren från Torsåker, Patrick Nilsson från Järfälla och Eva Fornåå från Motala. Uppdraget som gick ut till de tre utvalda: ”Vi vill se något vi inte sett tidigare, något djärvt och nytt, något som får oss att tro på Framtiden.”

  Givetvis framstår de föreslagna konstverken som konstiga och man får lätt den där känslan av att någon driver med en. Den andra tanken är följdaktligen att eftersom Hoforsborna protesterade mot att flytta ”Skänken” så är detta hämnden från kommunhuset. Att placera något snudd på overkligt vidrigt mitt i Hofors som en påminnelse att ”Gör som vi bestämmer eller ta kons(t)ekvenserna”.

  Konstigt

   

  Sen är det ju så med konst att det alltid ligger i betraktarens ögon att avgöra dess kvalitét. De föreslagna konstverken kanske skulle passa bättre vid den planerade lekplatsen på Centralgatan. Får Hoforsborna nu protestera lite under omröstningstiden så kanske det ändå faller sig naturligt att Skänken flyttas till Bergsprängartorget och det vinnande bidraget av konsttävlingen placeras vid lekparken. De styrande får sin vilja igenom och Hoforsborna har blivit lurade. En inte helt främmande konspirationsfundering.

 • Dina Grannar Hängs Ut På Nystartad Betalsajt

    1 comment

  Ett av dagens hetaste diskussionsämnen: Lexbase där du kan söka på dina grannar och se om de varit inblandad i rättsfall.

  Namnlös

   

  Enligt en diskussionstråd på forumet Flashback har det sedan lanseringen denna morgon redan fått konsekvenser för människor som återfinns där.

  Namnlös

   

  Aftonbladet:

  Förutom att söka på namn eller personnummer kan användaren på en karta titta på en specifik gatuadress eller område. Alla domar är utsatta som röda prickar. Domarna kan sedan laddas hem i sin helhet mot en kostnad.

  – Jag tror att affärsidén är död. Det låter som den strider mot personuppgiftslagen och kommer att tas ned, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt.

  Det lär bli en intressant diskussion om detta och i synnerhet när man skall anse att en dömd person avtjänat sitt straff. I det här fallet kan till exempel en arbetsgivare söka och hitta en person som söker anställning och sedan bestämma sig för att inte ge personen ytterligare chanser i livet.

 • Arne Evertsson (FP) – Om Vindkrafttspark & Strandskydd

    0 comments

  Jag har en bestämd känsla av att vi alla önskar oss billig och säker el och nu har vi i Hofors upplåtit plats för ett antal vindkraftverk på Kaptensberget. Min uppfattning är att vi nu bör sätta ner foten och dra slutsatsen att för tillfället räcker det med den här etableringen.

   

  Titta istället på våra ”unika” ideella krafter i vårt samhälle! Tag till exempel projektet med fisket i Hubo/Långsjön, vilken succe! Vida omtalat och mängder av besökare. Med en förbättrad organisation, med tjänstemän och ideella krafter (som på sikt blir arbetstillfällen) kan vi marknadsföra Hofors/Torsåker som en turist och idrottskommun. Här skapar vi de nya jobben som orten så väl behöver. Jämför gärna med Kungsberget, här förstod man att storstadsmänniskan inte alltid vill åka ända upp till fjällvärlden i en hel vecka. Många väljer idag en anläggning 20 mil bort för en tredagarsvistelse.

   

  Nästa steg kan tänkas bli ett steg från besök till boende. Det finns extremt gott om sjöar och även ett antal öar där folk borde få bygga mer sjönära eller ha en egen strandtomt. En utmaning till byggkontoret i Hofors blir att räkna ut hur mycket stränder det finns i vår kommun. Jag lovar vi blir förvånade när vi får svaret. Strandskyddet har förändrats med åren och nu i vår kommer Boverket och Naturvårdsverket med ytterligare förslag på förenklingar och lättnader i strandskyddet och skulle kunna bli en viktig tillväxtfaktor i Hofors/Torsåker.

   

  Genom att erbjuda attraktiva strandtomter skulle vi kunna locka till oss entreprenörer, välutbildad arbetskraft och bidra till att vända befolkningsutvecklingen. Dessa människor kanske inte blir heltidsboende på en gång, men distansarbetande och deltidsboende är också välkomna. Det här skulle också kunna innebära jobb för våra lokala snickare, målare, VVS-frimor, elektriker med flera.

   

  Det blir en utmaning till våra lokalpolitiker att göra rätt tolkningar av strandskyddet i framtiden, se till att balansen mellan allemansrätt och människors livsdrömmar blir i en god balans.

  //Arne Evertsson, Folkpartiet Hofors-Torsåker 

   

 • Hur Gick Exporten Av Hoforsungdomar Till Norge?

    4 comments

   

  Aretarbladet följer upp ett ärende drygt ett år efteråt. Exporten av arbetslösa Gästrikeungdomar till Norge. I artikeln säger man att det var en ”Lyckad export av arbetslösa”.

  26 av 37 arbetssökande ungdomar som exporterats till Norge av hemkommunerna har fått jobb.”

  Men i kommentarerna påstås något helt annat:

  ExportHoforsbloggen: Dåliga politiska beslut innebär att Hoforsbor exporteras till Norge

  Det vore ju intressant att se hur Norgeprojektet föll ut för Hofors del. Kenneth Axling i Gefle Dagblad 29 januari 2013:

  Men Hofors har ju problem med befolkningsminskningen också, är det bra att skicka iväg kommunmedborgare till Norge då?

  – För den enskilde är det ett stort kliv att inte behöva vara beroende av någon annan för sin försörjning. Sedan täcker inte statsbidraget alls kostnaderna för försörjningsstöd, säger Kenneth Axling.”

 • Interpellation till Marie-Louise Dangardt: Angående fria och lika val 2014

    2 comments

  Pär Åslund, Folkhemmet Hofors/Torsåker har skickat in en interpellation, avsedd att debatteras i kommunfullmäktige under våren:

  Angående fria och lika val 2014
  Valen i Hofors har inte gjorts i enlighet med vallagens bestämmelser

  Valförättarna har inte utsetts enligt vallagens regler
  Inte sedan början på 1980-talet, om ens då, har valförrättarna i Hofors valts i enlighet med vallagens bestämmelser.
  Exempel 1: Före 2009 valdes inte valförrättarna av valnämnden och de fördelades på vallokalerna av ”någon” som inte var valnämnden.

  Exempel 2: 2009 ställde jag en interpellation om hur valförrättarna valdes. Därefter har valförrättarna valts i klump, enligt förslag från (socialdemokratiska) tjänstemän.
  Valen av valförrättare gjordes emellertid inte enligt vallagen 2009 och 2010 heller.
  De valförrättare som valts i klump fördelades på vallokalerna av ”någon” som inte var valnämnden. I minst en vallokal fanns ingen oppositionsföreträdare.

  Exempel 3: Hittills har det inte redovisats i något protokoll från valnämnden vilka valförrättare som utsetts av valnämnden för respektive vallokal/valdistrikt och inte heller vilka som utsetts till ordförande respektive vice ordförande för respektive vallokal/valdistrikt.

  För att valet ska gå rätt till är det nödvädigt att valnämnden utser valförrättarna och fördelar dem på  vallokal/valdistrikt samt utser ordförande och vice ordförande för varje valdistrikt.
  Det är vidare lämpligt att politiker som utses till valförrättare väljs med en från varje parti i varje vallokal eller proportionellt, samt att deras partitillhörighet redovisas.

  Röstsammanräkningen är offentlig, men det annonseras inte
  Röstsammanräkningen är offentlig. Detta har hittills inte anonserats så väljarna fått veta att de kan närvara vid röstsammanräkningen.
  Valförrättare har t.o.m försökt köra ut väljare som velat närvara vid röstsammanräkningen.

  Onsdagsräkningen är offentlig och ska anonseras men så har inte skett
  Onsdagsräkningen, av de poströster som inte hunnit räknas på söndagen, har inte utförts enligt vallagens bestämmelser sedan åtminstone slutet på 1980-talet.
  Onsdagsräkningen är offentlig och måste därför anonseras för att väljarna ska hitta till lokalen och kunna gå dit i rätt tid!
  Detta har inte skett!

  Valnämnden har inte sammanträtt för onsdagsräkningen
  Valnämnden ska sammanträda för att göra onsdagsräkningen. Det har inte skett.
  Exempel: 2010 fick jag 2 besked om hur onsdagsräkningen gått till. Ett besked var att onsdagsräkningen utfördes av valnämndens kansli – 2 socialdemokrater och 1 vänsterpartist.
  Det andra beskedet var att valnämnden kallades muntligt, men att ingen från oppositionen kom!
  Vid förfrågan kunde ingen av de uteblivna oppsitionspolitikerna påminna sig någon muntlig kallelse.
  Det är konstigt att jag får två olika besked och ännu konstigare är att ingen av oppositionsledamöterna kan påminna sig någon muntlig kallelse. Allra mest konstigt är det att kallelsen till onsdagsräkningen inte går ut enligt kommunens vanliga rutiner.
  Det är också konstigt att inget normalt protokoll förs för valnämndens sammanträden för onsdagsräkningen.
  På länsstyrelsen fick jag tag på redovisningen av rösterna som räknats på onsdagsräkingnen.
  Det var också konstigt! Av ca 250 poströster fick rösträknarna ihop ca 10 valsedlar för mycket.
  Om det finns för många eller för få röster ska en redovisning göras vad det beror på.
  Ingen sådan hade gjorts på redovisningsblanketten.
  Om man funderar hur de extra valsedlarna kommit med  räkningen så är det ju möjligt att väljarna stoppat en eller flera extra valsedlar i några eller något kuvert.
  När ett valkuvert öppnas och innehåller för många valsedlar ska de räknas som ogiltiga vid kommunens sammanräkning och stoppas tillbaka i sina respektive valkuvert. De ska skickas med till länsstyrelsen som ska avgöra om dessa valsedlar ska räknas eller inte.
  Så har inte skett!

  Att inte följa vallagen gör att det blir möjligt att fuska i valen
  För att undvika alla eventuella misstankar om valfusk bör valen 2014 göras efter lagens bokstav.

  Frågor
  1. Kommer valnämnden att utse valförrättare varav en ordförande och en vice ordförande för varje vallokal/valdistrikt i årets val?

  2. Kommer de valförrättare som valnämnden utser att anges i en paragraf i valnämndens protokoll?

  3. Kommer valförrättare att utses från alla fullmäktiges partier?

  4. Kommer det att anonseeras att rösträkningen är offentlig och börjar 20.05 på valdagen i respektive vallokal?

  5. Kommer det att anonseras att rösträkningen på onsdagen är offentlig med angivande av tid och plats för rösträkningen?

  6. Kommer valförrättarna att utbildas så de vet att de inte ska köra ut allmänheten som vill närvara vid röstsammanräkningen?

  7. kommer kallelsen till onsdagsräkningen att skickas ut skriftligt och i god tid så att alla valnämndens ledamöter inklusive ersättarna får kallelsen till valnämndens möte för onsdagsräkningen?

  8. Kommer eventuella dubbla eller flerdubbla valsedlar i samma valkuvert att läggas tillbaka i valkuvertet och förklaras ogiltiga vid röstsammanräkningarna och överlämnas till länsstyrelsen för avgörandet om de ska godkännas eller underkännas.

  9. Kommer valnämndens kansli om ett sådant väljs att ha ledamöter från alla partier eller åtminstone från alla tre blocken?

  Pär+ÅslundPär Åslund / Folkhemmet

   

 • Debattinlägg: Intresseföreningen Edsken – Planerade Vindkraftsverk Inlägg 2

    0 comments

  Fortsättning på diskussioner som uppkommit under detta inlägg.

  Jag har nu läst de två kommentarer. ”Sigge” –  tyvärr har du fel. Det finns mängder med forskning om ljud och dess skadeverkningar. Arbetsmiljöverket tar allvarligt på vibrationer och ljud. Sigge har förhoppningsvis hörselskydd och rapporterar regelbundet eventuella besvär från vibrationer till sin företagsläkare. Annars kan du få hjälp från denna länk

  I övrigt är det värd att nämna att Danmark tar de stora offshoreverken på allvar: De flesta vindkraftverk idag i Danmark är 100 meter eller mindre. De står oftast långt från bebyggelse. Det nya är att man har börjat bygga verk i en storlek som ursprungligen var avsedd för offshore (till havs) på land och här uppstår problemen. I Danmark går det 10 protestgrupper för varje verk som är över 150 meter. Det är först de senaste två åren dessa jättemonster har börjat byggas på land i Sverige såväl som Danmark. Det är dessa höga verk som har stora problem med infraljudet och annat.

  DR-dk: Blir människor sjuka av buller från vindkraftverk?

  Jag är säker på, att om det inte är befogat, beviljar man inte 1,7 miljoner DKr till forskning i saken.

   

  Den danska energiminister och hälsominister skrev den 5 december 2013 ett brev till alla kommunalråd i Danmark att vara försiktiga med bygglov tills alla typer av gener för närboende hade kartlagts och utretts. Forskning har beordrats av riksdagen och forcerats fram skall vara klar senast 2015. Försiktighetsprincipen gäller tills dess.

  Den här då Sigge?

  Landbrugs Avisen: Vindkraftsverk kan lamslå grisproduktionen

  Infraljud sprids längre genom vatten (Edsken tx). Ute till havs har man inte gett tillstånd till alla vindkraftprojekt eftersom man befarar att fiskyngeln kan störas av infraljud och vibrationer.

  Det är bra att Niclas håller med – tack – sett ur vår synvinkel. Tyvärr är det så  att i Hofors kommun pratar vi om 40 decibel och inte 35 decibel vilket är en fördubbling av ljudet Vi har försökt att påverka Hofors kommun även i den frågan, men det är 40 decibel som är inskriven i tillägget till översiktsplanen (fås på kommunen eller via nätet). Kolla här.

  På denna länk ser man dessutom en del om vindkraftplaneringen i Hofors. Tyvärr har bara de positiva svaren tagits upp av Hofors kommun och våra protestbrev (borde vara diarieförda) finns inte med. Inte heller referat från det välbesökta samrådsmötet där vi var ca 40 protesterande personer. Varför?

  En till länk skickar jag som bifogat fil – den är i Word. Det finns många sådana mindre dokumentationer. Allt är inte utforskat men ska vi bygga och förstöra innan forskningen är klar?

  Ett vindkraftverk antas ha en livslängd på 20-25 år. Det går att bygga ett nytt på samma fundament. Vindkraftexploatörerna gör en platå på den dubbla storleken = möjligheten att bygga två ersättare. = 80 års livslång placering. Vägarna upp dit kommer att finnas framgent. Inga vindkraftexploatörer köper marken verken ska stå på. Många mindre markägare får i arrendeavtalet inte del av inkomsten för elproduktionen förrän vinst har uppstått. Det är stora bolag vi är upp emot. Vad har vi inte läst om räntesnurror och skatteparadis. Vissa markägare har inte 5-7 år efter byggande sett till någon inkomst och har dessutom ansvaret ifall verken ska rivas och ägaren har gått i konkurs. Markägaren har även ansvaret enligt miljöbalken gentemot närboende som får minskat fastighetsvärde. Arbetstillfällen glöm det. Elbehov? Även 2013 som var ett såkallad torrår exporterades mer el till utlandet än vinden producerade. Och det med förlust trots att vi elkonsumenter subventionerade denna el via våra elcertifikatavgifter.

  Varför vill då de stora bolagen bygga vindkraftparker? Ja, se det är vi många som undrar. Antagligen för att det inte är produktionskostnaderna för elen som ger de stora vinsterna i framtiden, men möjligheten att ta betalt för nätet, läs kraftöverföringen. Regeringen har gett tillstånd till att räkna en fiktiv kostnadsränta 5,2 % på utbyggnaden av näten i Sverige samt exportnäten mot Europa. Kostnaden beräknas till en summa om 80-160 miljarder  fram till år 2020. Detta finansieras inte på skattsedeln men på elräkningen.  Vindelen kräver tyvärr dessa utbyggda nät. Det blir lika dyrt som i Tyskland, där flera familjer redan nu har fått sin el avstängt på grund av betalningsoförmåga. (Elen i Danmark och Tyskland är billig att producera, men det är nätkostnaderna som gör att elen i Danmark kostar 3 kr kw och i Tyskland mellan 4 och 5 kr).

  Med vänliga hälsningar

  Intressegruppen Edsken

 • Debattinlägg: Intresseföreningen Edsken – Planerade Vindkraftsverk

    7 comments

  Och nu ska vi förstöra det sista fina vi har i Hofors: Naturen runt Edsken och golfbanan. Ja de där vindkraftverken kommer att synas även från centrala Hofors och låta och blinka något så djävulskt. 200 meter är 50 meter högre än de på Kaptensberget, med allt vad det innebär av ljud, skuggor, iskast vintertid (8 månader det är kallt däruppe)  och blänkande. Ljudet förresten – dessa 200 meter höga industriverk skapar infraljud i en hertsskala som är mycket skadligare än de lägre vindkraftverken. För infraljud har vi inga bestämmelser om begränsning annat än den vanliga DBa och det vi inte hör är skadligare: Dala-Demokraten – Danmark är ett föregångsland vad gäller vindkraft.

  Så här ser Eons projekt ut: ja det går ju inte att ta fram som länk – det ska vara lite besvärligt. Det har arbetsnamnet Tjärnäs. Då tror många att det är långt bort. Klicka på denna länk. Gå sedan till projekt Tjärnäs. Här finns bl a simuleringar hur stora de är. I verkligheten är de större än på bilderna. Vinklarna är överdrivna. Och bilderna är tagna från så många ickebefolkade ställen som möjligt.

  Vindkraftverk

  Ljudberäkningar har gjorts av Eon. Dessa har ifrågasatts av vi som bor här – ca 40 boende runt Edsken har protesterat till Länsstyrelsen och Hofors kommun. Vi har även ifrågasatt tillägget till översiktsplanen angående vindkraft i Hofors kommun, som ännu inte är tagen i Kommunfullmäktiga. Flera föreningar har protesterat. Problemet är nog att väldigt många i Hofors inte har en aning om hur illa det kommer att bli.

  Eon ska komma in med kompletteringar till miljökonsekvensbeskrivningen senast sista januari. Sedan beslutar Dalarnas länsstyrelse om de ska tillstyrka och frågan går vidare till beslut i Hofors kommun.

  Det här är inte en fråga om hurochvida någon är motståndare/anhängare till vare sig vindkraft eller kärnkraft. Detta handlar om möjligheten att bo kvar i Hofors.

  Och sen kommer kraftöverföringen att bli dyrare, det där som vi betalar på mätaravgiften. Fler kraftledningar behövs. De som byggs i vår kommun får vi betala. Där det byggs kraftledningar och vägar för vindkraftverk växer ingen skog som tar upp CO2.

  Lycka till – det blir fler som flyttar.

  Men idag ska vi glädja oss över entusiasterna som har skyfflat fram en underbar skridskobana och lagt ut ett skidspår runt Edsken.

  //Intresseföreningen Edsken

 • Återanvändning Av Moderat

    1 comment

  Idag är det partiledardebatt i Riksdagen. Brukar ju vara underhållande tillställningar även om det mest handlar om någon form av ”Roast” fast med sämre humor. På tal om humor så skriver Expressen att Ulrica Schenström gör politisk comeback sju år efter den makabra kyssen på krogen.

  Det var 2007 som Ulrica Schenström, då statssekreterare till Fredrik Reinfeldt, ertappades med att dricka vin och pussas med TV4:s politiske reporter Anders Pihlblad, när hon hade jouren.

  Före den kvällen rankades hon som landets sjuttonde mest inflytelserika person av tidningen Fokus. Sedan dess har hon hållit sig borta från politiken och arbetat som PR-konsult.”

  nattmanglingbr3Det fanns som bekant en hel del turer runt detta ärende där Schenström drog nitlotten och fick lämna sin post. Statsminister Reinfeldt agerande bland annat. Men även om jag inte är speciellt förtjust i Moderaterna, kunde jag inte låta bli att tycka synd om Schenström. Hur uppkom egentligen den här historien och varför var det bara hon som straffades. Det luktar fortfarande konspiration och dolkstötar om den här historien. Anders Pihlblads karriär har ju knappast mått dåligt av kroghånglet och hur kom det sig att det stod en fotograf i buskarna utanför en obetydlig krog?

  Det som nästan var ännu vidrigare var kritiken som kom från skattefifflande, Tobleroneätande Socialdemokrater efteråt. Stenar i glashus hade man inte hört talas om.

 • Vissa Rosor Betydligt Vackrare Än Andra

    0 comments

  För den helt oinsatte kan det se lite märkligt ut. Det rör sig om en namnfråga helt enkelt. Hoforsbloggen har tidigare skrivit en hel del om Kvinnohemmet Rosen AB i Storvik och ”oturligt nog” heter kvinnohemmet i Hofors samma sak. Alltså Rosen.

  För Storvikshistorien rekommenderas dessa två länkar:

  Kvinnohemmet Rosen AB

  Inlägg på Hoforsbloggen resulterade i mordhot & polisbeskydd

  Men det är enbart till namnet som företaget Kvinnohemmet Rosen AB Storvik och Kvinnojouren Rosen Hofors är snarlika. Företaget arbetar inte alls med några ideella krafter, tvärtom. Det drivs av vinstintresse och där kan läsaren bilda sig en egen uppfattning om metoder och tillämpning via ovanstående länkar. Det handlar inte enbart om märkliga behandlingsmetoder utan även om ekonomiska stridigheter vilket denna artikel i Arbetarbladet från i augusti 2013 kan belysa mer om.

  Enligt en före detta anställd med god insyn i företagets ekonomi tog Lena Stenberg själv ut 180 000 kronor ur företaget i augusti 2011. Pengarna användes för att betala tillbaka en del av de förbjudna lån hon tidigare tagit.

  Vid tillfället ägde Madelene Tångeryd 30 procent av aktierna och var suppleant i bolaget.

  När hon fick reda på vad Lena Stenberg tänkte göra tog hon kontakt med en företagskonsult som sa till henne att hon hade rätt att ta ut en likvärdig summa.”

   

  Med Arne Evertssons debattinlägg samt Arbetarbladets artikel från 26 november så hoppas jag att likheterna namnmässigt mellan företaget och Hofors kvinnojour kan separeras.

  Kvinnojouren Rosen nekades bidrag på 240 000 kronor för 2014.

  Trots att föreningen har fått bidraget i 13 år, avslogs deras ansökan nu utan förklaring.

  – Vi kommer inte att klara oss utan bidraget. Om vi inte finns kvar kommer exempelvis misshandlade och utsatta kvinnor behöva ta bussen till Sandviken, säger ordförande Karin Rönn.”

  Exakt hur mycket den ideella organisationen i Hofors kommer att få till sin verksamhet i kommunalt stöd bestäms först under detta första kvartal 2014. Klart är dock att man kommer att få ett så kallat föreningsbidrag på 130 000 kronor vilket medför att kvinnojouren uppenbart kommer att få problem att planera sin verksamhet. Vad händer om man från tjänstemannahåll bestämmer sig för att minska stödet och därmed halvera de medel organisationen har att röra sig med?

  Ja det finns spaltmeter med text som förklarar det. Inte ens att ”utsatta kvinnor behöver ta bussen till Sandviken” kommer ge någon lösning.

  27 december 2013 – Platsbrist hos flera kvinnojourer

  28 december 2013 – Fullt på kvinnojouren i Gävle

  2 januari 2014 – Ett svek mot de våldsutsatta kvinnorna

  Det innebär alltså en återgång till historia. Med minskade medel blir det omöjligt att i många fall ens sköta det hela ideellt. Istället kan oseriösa företag som det i Storvik klampa in på marknaden och ingen kan väl inbilla sig att där man hellre bråkar internt om hur mycket pengar man ska kunna plocka ut, har en tanke på kvinnornas bästa i första hand.

   

  Exakt varför man nu beslutat att minska stödet kan nog en grävande journalist på lokaltidningarna ta upp i dagsljuset, men det verkar inte enbart vara ett ekonomiskt beslut utan även ha vissa politiska förtecken. Precis som Arne Evertsson anser jag det vara mycket oklokt men skulle inte vara lika snäll i munnen när jag beskriver ett analkande stort problem i kommunen och för kvinnojouren i Hofors. Idag har man en liten verksamhet (går inte in exakt på antal) med jourhem som inte räcker på långa vägar. Men betydelsen för dessa har ju bland annat omnämts i Magdalena Graafs bok ”Det ska bli ett sant nöje att döda dig”.

  MG

  Magdalena

   

  Istället för att minska stödet borde man dubbla det eller varför inte tredubbla det så att antalet jourhem ökas, så att möjligheten att fler kvinnor en dag kan stå på samma sätt som Magdalena och berätta att Hofors faktiskt hade en betydelse för att rädda liv. Det skall alltså inte vara en anonym tjänsteman som står bakom det beslutet utan en enad kommunstyrelse som säger ”Här, vi har beslutat att stödja er med ännu mer” och inte som kommunalrådet stoppa huvudet i sanden:

  Kommunalrådet Marie-Louise Dangardt (S) besvarade frågan på kommunfullmäktige men betonade att en annan instans är ansvarig.

  – Kvinnojouren är jätteviktig för Hofors. Men det är ytterst en fråga för socialnämnden, säger hon.”

  Inte alls en fråga för Socialnämnden utan en fråga för oss alla i slutänden.

  Dessutom betänk att det faktiskt skulle medföra att flera av Hoforshus lägenheter skulle komma till mycket god användning istället för att vara ett gissel för kommunen.

   

 • Debattinlägg: Arne Evertsson – Kvinnojouren Hofors

    0 comments

  Kvinnojouren har sitt ursprung i hur människor såg och förstod att misshandlade kvinnor behöver hjälp och skydd. Det här bygger till stor del på ideella krafter (ca 2000 timmar per år) samtidigt som den offentliga sektorn tagit ett visst ekonomiskt ansvar (240 tusen per år).

   

  Vår gemensamma välfärd ska självklart vara offentligt finansierad, men allas vårt ansvar för våra medmänniskor kan inte reduceras till att betala skatt och sedan överlåta alla insatser till myndigheten.

   

  Jag tror på ett samhälle där det offentliga tar ansvar men där det varma och medmänskliga byggs av människor som visar omtanke om varandra i både ord och handling.

   

  Kvinnojourer i många svenska kommuner lider idag stor brist på platser, speciellt vid större helger och i de flesta kommuner vill man utveckla den här verksamheten.

   

  Historiskt har kvinnojouren i Hofors haft ett årligt bidrag från Socialnämnden på 240 000 kronor per år och i övrigt tagit ansvar för ekonomin. Nu vill kommunen istället ge ett föreningsbidrag på knappt halva beloppet. Det här vittnar om en samhällssyn där det ideella arbetet får backa för den envisa myndigheten. Tänk om-Tänk rätt!

   

  //Arne Evertsson Hofors

 • Svenskar Vräks Från Sina Bostäder För Att Nyttjas Av Migrationsverket

    5 comments

  Onekligen det mest korkade jag läst, eller i vart fall på den nivån. Man vräker människor från sina bostäder för att bygga om det till asylboende. Arbetarbladet skriver:

  Hyresvärden vill kasta ut fyra hyresgäster ur de slitna husen på Skolvägen i Tobo. Fastighetsägaren vill också göra asylboende i en del av husen. Men hyresgästföreningen bestrider uppsägningarna.”

  Hyresvärden har också ansökt om att göra asylboende för 104 flyktingar i en del av husen i Tobo. Migrationsverket har i ett tilldelningsbeslut godkänt företaget som en av drygt 100 tänkbara företag som kan få öppna asylboende. I en första prövning har de kontrollerat med Skatteverket och Kronofogden.

  – Ett företag vi skriver kontrakt med får inte vara på obestånd, säger Sophia Öhvall Lindberg, pressinformatör på Migrationsverket.

  Migrationsverket har inte skrivit något kontrakt med Aros Energideklaration utan håller på med en djupare granskning där man på plats ska se om lokalernas utformning stämmer med ansökan.”

  Att både samhällsklimatet och debatten om invandring/flyktingar blivit så olösligt infekterad lär inte hjälpas alls av den här typen av tilltag.

   

 • Historierevisionism Även I Barnböckernas Värld

    6 comments

  Att censurera gamla böcker för att det inte passar med vissas föreställning om hur världen ser ut idag är att jämföra med bokbålen som flammat i flertalet diktaturer. Man har alltså bestämt sig för att stoppa en klassisk barnbok (eller editera fritt i någon annans verk) uppger Svenska Dagbladet Kultur:

  Hedenhös

   

  ” I ”Barna Hedenhös upptäcker Amerika” från 1950 framställs indianer på ett stereotypt sätt och kallas exempelvis för ”rödskinn”.

  Ellen Karlsson, förlagschef på Urax förlag, som också ger ut ett par av Almqvists Hedenhös-böcker har löst problemet med textredigering.

  - Jag har gjort två textredigeringar i de här bilderböckerna för att modernisera dem, för att vissa saker säger man inte längre. I originalutgåvan står det till exempel ”I negerstammarnas Afrika”, det har jag tagit bort.”

  Det är ett helgerån att bete sig på det här sättet för det handlar om historierevisionism av värsta grad. Det finns åtskilliga böcker och skrifter man i sådana fall måste gå in och ändra för att det inte stämmer med dagens uppfattning eller för att vetenskapen var bristfällig förr i tiden.