• Insändare: Mathias Strand – Var Var Ni Brynäsare?

    0 comments

  Som bekant firade Hofors HC sitt 30-års jubileum som förening förra helgen. Ett av de stora dragpåstren förutom kringarrangemangen var veteranmatchen mellan Hofors HC och Brynäs IF. Det stod snart klart att Brynäs inte hade för avsikt att göra det till den förväntade folkfesten så jag med flera lämnade ishallen efter matchen mellan dagens HHC och Avesta. Många strömmade dock till för att se vad som ansågs vara höjdpunkten, det blev dock en stor besvikelse vilket resulterat i den här insändaren från hockeyprofilen Mathias Strand:

  Hofors HC firade 30-årsjubileum 26 september med en dag fylld av aktiviteter. Veteranmatchen mellan HHC och Brynäs var en snackis i Hofors och många hade sökt sig till Hofors ishall för denna kamp mellan forna Brynäslegender och gamla HHC-lirare som till exempel före detta NHL-spelaren Andreas Johansson. Samma dag som matchen hade Brynäs endast fem utespelare och en målvakt och laget fick fyllas på med andra spelare från Hofors. Detta trots att Brynäs blivit inbjudna och tackat ja till matchen flera månader tidigare.

  I den tredje perioden var den tidigare välfyllda läktaren halvtom vilket den garanterat inte hade varit med fler gamla ”brynäsare” i BIF-veteranerna. I och med ”Gästrikemodellen” flyttar flera talanger från småklubbarna till BIF och här hade Brynäs verkligen chansen att bjuda tillbaka till en av de mindre föreningarna som skeppat talanger till storklubben i distriktet. Extra beklagligt är det när flera gamla Brynäs-spelare säger att de inte ens visste om att matchen skulle spelas och inte fått förfrågan om att deltaga.

  Stort tack till Mikael Wahlberg, Kennet Andersson, Krister Andersson, Patrik Olsson, Mats Jonsson och Lennart Proos som kom från Brynäs och gjorde att matchen kunde spelas. 

  Mathias Strand

  Hofors HC

   

  En helt befogad kritik alltså, men jag skäms å Brynsässupportrarnas sida när jag läser Svar direkt:

  Vi i Brynäs IF beklagar att ert jubileum inte blev vad ni önskade.

  Jag har följt upp detta med ansvariga för våra veteraner och fått beskedet att åtta spelare hos Brynäs veteraner var sjuka och att ni i Hofors HC även fått den informationen innan eventet.

  Jag tycker också det är synd att ni inte kontaktade oss som arbetar i Brynäs inför ert jubileum. Vi hade jättegärna varit med och hyllat er förening och bidragit till ett lyckat jubileum.

  I framtiden hoppas jag att vi kan lösa sådana här frågor utanför insändar-sidorna och i stället samtala med varandra.

  Johan Stark

  klubbdirektör, Brynäs IF

  *Ridå*

 • En Varm Och Stark Berättelse Om Att Leva Med En Diagnos

    0 comments

  Politik ska ju handla om utveckling och just det har legat och gnagt lite i bakhuvudet. Vi är ju fortfarande rookies i lokalpolitiken vi i Hoforspartiet och på sistone har det handlat mycket om nämnder, möten och fler möten. Vår intention när vi gav oss in i det här var ju att vi skulle ha roligt med varandra, försöka påverka vårt samhälle och lära oss något nytt i livet. Under kvällen var det därför extra roligt att få välkomna Mattias Pettersson till vår partilokal med en föreläsning om att acceptera motgångar, lära sig att växa av dem och få en påminnelse att man aldrig slutar att vare sig lära eller ta till sig erfarenheterm hur jobbiga de än kan vara, och vända det till något positivt och faktiskt förlåta och släppa saker i vårt bagage som inte gör oss glada. På många sätt och viss berör det ”Mindfulness” att vara närvarande i det man gör men även att kunna betrakta sig själv och sin omgivning med utforskande ögon.

  Mattias Pettersson

  Jag önskar att fler fick ta del av hans varma och öppenhjärtiga berättelse om hur det är att växa upp med en diagnos, men inte riktigt förstå hur man skall vara som människa med den. En sorglig berättelse men samtidigt mycket upplyftande för Mattias ger ett budskap som vi ofta glömmer bort när vi är i livet oavsett om man har en diagnos eller inte. Med sådana människor blir verkligen världen lite vackrare och känns inte så hopplös längre. Det är säkert en lång väg kvar, men jag tror att Mattias Pettersson kommer att förändra delar av världen genom att bara vara sig själv och berätta om sina livserfarenheter. Han driver dessutom sedan några år tillbaka en blogg där han delar med sig av sig själv och sina erfarenheter och jag tycker ni skall besöka den och följa hans resa från då till nu och in i framtiden. Ensamheten gjorde mig stark.

 • Giraffmördare Se Hit!

    0 comments

  När jag under veckan lagt särskilt fokus på det här med ekoturism i studierna så har det verkligen varit med blandade känslor. En väl fungerande ekoturism handlar i korthet om information, respekt och entreprenörskap som har en sparsam inverkan på miljö och natur och till stor del även kultur. Sen kommer man till den här andra formen som inte alls handlar om vare sig ett bra tänkande eller upplevs som nyttig.

  Jakttrofé

   

  Ja men vaddå? Vi jagar björn och varg och lo i Sverige också.

  Ja det gör vi och skälen till det kan vara många. Visst finns det jägare som inget annat vill än att stoltsera med ett vargskinn eller en björnfäll på väggen. Frågan är om det inte är en svindlande liten del av jägarkåren som jagar rovdjur i det syftet i Sverige. Istället tror jag det handlar om en utbredd rädsla för vad dessa djur kan ställa till med, attacker mot hundar och boskap, rädslan för att människan skall drabbas även om jag tycker mig ha läst att det är så sällsynt i Sverige att det handlar om promille. En skyddsjakt för att hålla efter närgångna rovdjur eller om en stam ökar kraftigt på ett specifikt område måste ändå anses vara okej. Älg, rådjur och hare är dessutom fullt ätbara djur och fyller en funktion. Men det här:

  Trofé2

  Trofé4

   

  Trofé3

   

  Att resa från den ena sidan av världen till den andra och sedan bege sig ut och skjuta ner ett djur som inte alls är speciellt beryktat för att äta småbarn på väg till skolan eller hugga tag i ett får och dra iväg. Giraffen betecknas ändå vara en livskraftig art, den har på sina håll utrotats men frodas fortfarande i andra områden. Jag begriper det helt enkelt inte. Jag har försökt söka på internet om rapporter där giraffer är ovanligt överrepresenterade i viltolyckor, eller någon beståndsdel av dess kropp lyckobringande eller lösningen för cancer men hittar i stort sett bara information där man menar att köttet är okej att äta men knappast något smaskigare än en seg köttbit i bästa fall. Dess huvudsakliga ”uppgift” för människan verkar vara att sitta på väggen eller ligga under soffbordet. Ja och naturligtvis figurera på fotografier där en modig jägare glatt poserar efter att ha nedkämpat något som antagligen stod i stillan ro och åt löv på ett träd. Jag begriper det helt enkelt inte så läser någon giraffmotståndare det här vore jag tacksam för hur man kan motivera detta till att vara rätt.

 • Torsåkers IF Bjuder In Till Grannsamverkan Mot Senaste Tidens Brottsvåg

    0 comments

  Det har på något sätt blivit mer tydligt den senaste veckan att det händer mycket i kommunen som inte är av godo. Det irriterar, upprör och debatteras som aldrig förr. Det handlar till största delen om småstölder, observationer av människor som inte borde vara på vissa platser, mystiska fordon, tältläger med nedskräpning i naturen och en oro att bli utsatta för stölder eller annat. Det ligger ju faktiskt till så att en hel del utländska medborgare befinner sig i trakten. Många med helt legitima skäl för att tjäna lite pengar på bärplockning som det nu är högsäsong för. Men det finns även andra som ägnar sig åt helt andra saker, som att stjäla tillsynes obetydliga föremål eller betydligt dyrare saker. I många diskussionsgrupper är det upprörda känslor. Bristen på engagemang från polismyndigheten för privatpersoner att efterlysa någon form av aktivism för att hejda det som pågår. En del med grova ord och förslag om våldsammare metoder, andra med en mycket naiv inställning till vad som egentligen är att betrakta som medmänsklighet och rättighet. Klart är dock att det kan gå mycket illa och mycket fort om det inte blir en rätsida på det här problemet. Torsåker är en drabbad del av kommunen och där har Torsåkers IF ett förslag till hur man skall komma tillrätta med problemen.

  Grannsamverkan

  Det är alltså inte bra om man skapar ett eget medborgargarde och sedan tar på sig uppgiften att ”rensa upp”. Det är ju ett uttryck av förtvivlan och irritation som både kommunen och polismyndigheten snarast bör involvera sig i för att ingen skall komma till skada. Jag föreslår att istället för att samla ihop ett gäng för att patrullera med påkar nattetid, samlar man ihop samma gäng och omgående beger sig upp till kommunhuset och pratar med förslagsvis kommunchefen om hur situationen ser ut just nu. Eller så gör man som Torsåkers IF.

 • Hofors Klättrar I Rankningen

    0 comments

  Tidningen Fokus har rankat landets kommuner, var det är bäst respektive sämst att bo. Det rör sig i grunden om en definitionsfråga eftersom vad den ene betraktar som pest är den andres paradis. Här finner man bland annat att vår egen kommun klättrat 23 placeringar från den förra rankningen och det är ju givetvis strålande goda nyheter även om statestik kan tolkas lite hur som helst ibland. Det är helt klart på väg mot rätt håll.

  Rankning

   

  Att Hofors kommun i veckan dessutom utsågs som bäst i länet gällande förtagsklimatet gör att vi kan sträcka ordentligt på oss. Som Kjell Johansson sade från scenen under tisdagens föreläsning, det borde stå på infartsskyltarna att vi är bäst i länet.

 • Posten Hämtade Inte Kommunens Utgående Post

    6 comments

  Det är inte bara privatpersoner som drabbas av postens förseningar. Hofors kommun vågar inte längre lita på att breven kommer fram i tid.

  – Förr kunde man säga att man lägger ett brev på lådan så har du det i morgon. Så kan man inte säga längre, menar Marie-Louise Dangart, S, kommunalråd i Hofors.” Gefle Dagblad

  I fredags fick kommunen ännu ett kvitto på att postgången inte fungerar som den skall. När klockan närmade sig 17 på eftermiddagen hade Posten fortfarande inte åkt upp till kommunhuset för att hämta utgående post. Michael Ohlsson fick själv ta kommunens post och åka ned till en brevlåda för att få ut den innan måndag.

  Posten

  Väl där träffade han på en av postiljonerna som satt och väntade i sin bil och diskussion om situationen uppstod. Arbetsbördan för postpersonalen tycks ha blivit fem gånger så stor och det kunde anas viss uppgivenhet. Det här är inte acceptabelt alls och något måste göras så att även vi i Hofors kan förlita oss på att posten kommer och går när den skall.

 • Inte Helt Korrekt Artikel Om Rävlyan

    0 comments

  Jag läser artikeln om Rävlyan i Arbetarbladet men känner att det blir lite missvisande i det som står i den.

  Flera föräldrar samt representanter för Rävlyans nattis kom till kommunfullmäktige i Hofors på måndagen för att vädja. Men deras medborgarförslag togs inte upp.”

  Sant är att flera föräldrar och anställda fanns på plats. En av föräldrarna gick dessutom upp och presenterade det medborgarförslag som hon lämnat in. Men själva medborgarförslaget var inte uppe för att behandlas, det var enbart uppe som en punkt under anmälan. Kommunfullmäktige godkände att medborgarförslaget får ställas och skickades senare vidare för beredning vilket skrivs i slutet av artikeln:

  Oftast tar det ett par månader för en tjänsteman eller politiker att besvara ett medborgarförslag.”

  Därför anser jag att artikeln speglar något som inte är riktigt korrekt. Det här till exempel:

  – De hann inte behandla ärendet på fullmäktigemötet. Men de hann ha ett extrainsatt möte för vindkraften samma dag. Om det inte finns ett nattis så flyttar ju hela familjer härifrån. Det är väl minst lika viktigt som att avgöra vindkraftsfrågan, säger Marianne Olofsson, delägare av Rävlyan.”

  Viktiga frågor båda två, men det var aldrig aktuellt om att avgöra detta ärende på detta kommunfullmäktige men däremot skulle vindkraftsfrågan och frågan om den gemensamma samhällsbyggnadsnämnden behandlas eftersom det var punkter på kommunfullmäktiges dagordning samma kväll.

 • Klart Det Finns Modiga Politiker I Hofors

    0 comments

  En mycket klargörande debattartikel i Gefle Dagblad:

  Energibolagens möjligheter får inte bli lokalsamhällets hot. I detta fall är hotet så uppenbart att Hofors och Hedemora kommuner borde nyttja sin vetorät, skriver Per Lundgren.

  Ett av världens största privatägda elbolag EON planerade att bygga 27 200 meter höga vindkraftverk i Hofors och Hedemora kommuner, det så kallade Tjärnäsprojektet. Investeringen ska ske i strandnära områden vid sjösystemet Edsken-Fullen-Grycken. Massiva protester har nu fått EON att dra ned antalet verk till 15. Vad är skillnaden?

  Regionen Hofors-Stjärnsund-Långshyttan har drabbats hårt av industrinedläggningar och här är inte de storskaliga industristrukturerna längre framtiden.

  Nej, regionens företrädare måste tänka nytt. Den självskrivna potentialen för framtida tillväxt ligger i landskapet och i de kulturhistoriska kopplingarna till själva kulturlandskapet. Denna potential är också förutsättningen för och utgör grunden för besöksnäringen och för de småskaliga entreprenörsföretagen i servicenäringarna som är så viktiga både för de bofasta, för fritidsboende och för tillresande.

   

  Husbyringen är den infrastrukturella bas för turismen och för det aktiva friluftslivet i Hedemora kommun. Husbyringen beskrivs i marknadsföringen som ”…en natur- och kulturled som sträcker sig genom ett böljande öppet jordbrukslandskap i söder och fortsätter norrut genom täta skogar och över blånande berg. Husbyringen är Sveriges första ekomuseum, vilket innebär att landskapet är själva museet, där himlen är tak och marken dess golv. Här möter du som besökare nutid och dåtid, kultur och natur, ett stycke av vardagen kombinerat med milsvida utsikter. Utgångspunkten är människans samspel med naturen, sett ur ett historiskt perspektiv.”

  Kan det formuleras bättre? Sjösystemet Edsken-Fullen-Grycken är en fantastisk resurs för att erbjuda en aktiv fritid och ett aktivt friluftsliv. Här finns redan Gästrikeleden, Pråmleden och Husbyringen.

  Det är lätt att förstå, att konceptet inte längre är gångbart med vindkraftsparken på plats. Och då spelar det ingen roll om det byggs 27 eller 15 vindkraftverk.

  Kommunföreträdarna i Hofors och Hedemora borde naturligtvis slå sina kloka huvuden ihop. Man har ju en gemensam baby. Sätt in vindkraftsparken i ett större samhälleligt sammanhang; konsekvenser för framtida boende, fastboende som fritidsboende, sysselsättning och attraktion, kort sagt kommunens tillväxtförutsättningar och framtida möjligheter.

  Det är lätt att låta sig påverkas av en stressad energidebatt med globala förtecken och glömma bort att värdera lokalsamhällets eventuella nytta av energibolagens affärs- och investeringsambitioner.

  Energibolagens möjligheter får inte bli lokalsamhällets hot. I detta fall är hotet så uppenbart att Hofors och Hedemora kommuner borde nyttja sin vetorätt. För det krävs politiskt mod. Har vi dessa modiga politiker? Jag vill gärna tro det.

  Per Lundgren

  Jag tror alla lokalpolitiker inser att det skulle vara en form av politiskt självmord att inte lyssna på den massiva kritik mot projektet som åtminstone i vår egen kommun främst företrätts av Edskens Intresseförening men även många andra som ser att det kan vara mer eller mindre ett dråslag för framtida turism och attraktionskraft för vår egen kommun. Att som enstaka partier säga att det skulle handla om en fråga om hur vi bemöter företag som vill etablera sig här håller inte riktigt.

 • Kan Lagändringen Den 1 Juli Rädda Rävlyan?

    0 comments

  Idag är jag lite förbryllad över en artikel i Gefle Dagblad i veckan. Som ni säkert vet har kommunens enda nattisverksamhet det ganska problematiskt och man riskerar att få stänga igen verksamheten. Det rör sig om väldigt små medel vad jag kan utröna av artikeln, men konsekvenserna väldigt tråkiga. Hoforsbor som arbetar skift, betalar skatt till kommunen, kanske helt sonika måste flytta för att kunna fortsätta arbeta skift och ha sina barn i trygg miljö.

  Förskolor med ett så kallat nattis kan ansöka om ett statligt bidrag på cirka 70 000 kronor. Men det är bara kommunen som får göra en sådan ansökan.

  Och det har inte gjorts under de fem år som Rävlyan funnits i Hofors.

  – Med ett bidrag på 70 000 kanske vi skulle kunna anställa någon på halvtid och få lite avlastning, säger Marianne Olofsson som driver förskolan tillsammans med Viveka Bohm.

  – Situationen nu är ohållbar, vi kan inte jobba nattetid utan ersättning, det föräldrarna betalar i avgift räcker inte. Om vi inte får någon förändring måste vi slå igen nattis vecka 28.”

   

  Den avgående skolchefen Agneta Dahlqvists kommentar i ärendet:

  GD frågar Agneta Dahlqvist, tidigare skolchef i Hofors, varför kommunen under fem års tid inte gjort en sådan ansökan.

  – Därför att kommunen inte har något eget nattis. Vi hade ett till 2009-2010 men det lades ner för att behovet var så litet då. För att vi ska kunna ansöka om bidraget måste verksamheten vara kommunens egen och inte drivas privat. Vi har noggrant kontrollerat reglerna och diskuterat det här med Rävlyan.”

   

  Jämför man med Skollagen (23 kap. Entreprenad och samverkan) så kommer en lagändring den första juli:

  Skollagen

   

  Då borde som jag tolkar det, Rävlyan kunna räddas och få ett bidrag som medför att verksamheten kan bibehållas.

 • 70 Procent Av Landets Kommuner Nyttjar Facebook – Inte Hofors

    4 comments

  Det verkar råda ett motstånd inom Hofors kommun att nyttja de sociala medierna. Man borde vara varse, inte minst efter det senaste valet då Hoforspartiet blev näststörst i kommunvalet endast på 100 dagar och nyttjande främst av just dessa verktyg för kommunikation. Jag har personligen försökt utröna vems ansvarsområde detta är och vad motståndet består i men inte fått något riktigt svar. Därför blir jag mer övertygad när jag läser artikeln på Statskoll.se.

  70 procent av Sveriges 290 kommuner har en egen Facebooksida. Flest FB-följare per invånare har inlandskommuner i skogslänen med Malung-Sälen, Övertorneå, Arvidsjaur och Arjeplog i topp, visar en mätning från Sveriges kommuner och landsting, SKL.

  Allt fler kommuner använder Facebook och antalet människor som gillar en kommuns Facebooksida har mer än fördubblats sedan 2013.

  – Det är intressant att se att allt fler medborgare väljer att följa kommuner och landsting på Facebook. Det visar att kommuner och landsting har hittat en engagerande mix av innehåll som människor är intresserade av att följa, säger Monica Björklund Aksnes, SKL:s kommunikationsdirektör.

  De kommunala Facebooksidor som har flest följare kännetecknas av ett varierat innehåll. Dessa sidor har inlägg med tydlig lokal anknytning och personligt tilltal varvat med samhällsnyttig information. Facebooksidor med varierat innehåll väcker ett större engagemang i form av delningar och gillare än sidor som enbart publicerar samhällsinformation.”

  Sjuttio procent alltså. Jag har tidigare lyft fram bland annat grannkommunen Sandviken som är enormt duktiga på att informera, uppdatera och dessutom ha rent redaktionellt material via sociala medier som Facebook. När skall vi i Hofors egentligen begripa att det är den absolut billigaste metoden, den mest effektiva metoden som finns att marknadsföra och informera om vår kommun?

 • Hofors Kommun Rika Som Troll

    5 comments

  Nja det är en rubrik med stor modifikation. Det är förvisso sant att kommunen får tillgång till en större summa pengar, men inget som skall eller kan spenderas på karnevaler och cityfester eller backhoppningstorn.

  Ni kommer ju att få in 140 miljoner kronor när bolagen betalat tillbaka sina lån. Vad ska pengarna användas till?

  – Det gäller att använda pengarna på ett smart sätt. Vår ekonomichef håller på att se över hur vi kan använda dem för att minska framtida utgifter, säger Ulf Strömstedt.

  Riksomtroll

  Vad jag förstått så skulle det absolut bästa vara att spendera en hel del av pengarna för framtida pensionsavgångar, det kommer nämligen en period då ovanligt många kommunanställda går i pension och kostnaderna då skulle stegra väsentligt. Att man kan använda pengarna för att under denna period bibehålla den kommunala verksamheten intakt utan att behöva vända på varje krona och låta till exempel de olika nämnderna blöda pengar. Det är vad jag misstänker kommunchefen menar med att använda slantarna smart.

 • Vill Du Påverka Samhället?

    0 comments

  En sällsynt bra artikel i Dala Demokraten visar hur du som ung (gäller egentligen alla oavsett åldersgrupp) kan vara med och aktivt påverka både politiken och samhället i stort som litet. Tidningen radar upp en rad bra förslag på hur man kan bära sig åt för att nå ut med sitt budskap eller få till större eller mindre förändringar. Allt från att engagera sig i ett politiskt parti till att skicka in medborgarförslag och skapa opinion. Läs artikeln för den är Gudomligt intressant!

   

  Några exempel har vi även i Hofors, inte minst Hoforsbloggen som startade som en form av öppen dagbok med funderingar kring politik, fiske och annat smått och gott. Den fick med tiden så pass stor genomslagskraft att den engagerade människor och ett politiskt parti föddes för att försöka förändra. Till den grad att man spenderar tid på Socialnämndens utbildningar att diskutera den (mer om det senare). Kent Andersson och Föräldraföreningen som utnyttjade i synnerhet sociala medier för att ställa krav på bättre lekplatser i kommunen, och idag så står det en ny i Torsåker och en i centrala Hofors. Ett upprop för att ge alla unga och äldre förutsättningar för att fiska vid Ankdammen gav snabbt resultat. Man har samlat in leksaker och annat till barnen vid asylanläggningen i Kratten, och bara för någon vecka sedan fick en 7-årig autistisk pojke ett födelsedagskalas tack vare de sociala medierna.

   

  Allt går att göra eller förändra bara man tar ett första steg och engagerar sig. Därför kan jag bara rekommendera denna fantastiska artikel där det står svart på vitt vad man med enkla medel kan göra.

 • Ytterligare Ett Steg Mot Närradio Hofors/Torsåker?

    4 comments

  Det är drygt två och ett halvt år sedan som jag skrev ett inlägg om lokal radio för Hofors och Torsåker. Jag dristade mig till och med att drömma om hur ett schema för dagen skulle kunna se ut:

  Spellista

  Det var några som hörde av sig och kunde tänka sig att arbeta med det här, inte minst från Entré Ungdoms sida, men det föll sedan i glömska tills jag fick ett mejl från Daniel Thimerdal, teknikansvarig på Radio Sandviken:

  Hej!
  Jag skulle vilja komma i kontakt med er gällande detta!
  Har en ide kring detta! Ni skulle kunna starta upp och jag tror jag har en bra lösning. Har ni någon frekvens ledig för närradio i hofors?
  Mvh Daniel thimerdal. Aktiv på Radio Sandviken

  Radio

  Jag vidare befodrade detta till Ritva Snellman för att se om intresset hos Entré Ungdom fortfarande fanns. Idag fick jag ytterligare ett mejl som gör att jag kanske bör tänka lite större runt ett sådant projekt.

  Jag har talat med VD johansson idag på Entre’ Hofors gällande mina tankar. Det är möjligt för er att köra radio genom att ni via en förening som ni bildar på orten( närradioförening) söker och får tillstånd. Det finns tom en dedikerad frekvens ”klar” i hofors 105.9mhz  för 200 watt. När man fått tillst av radio tvverket att få starta sändningar, ansöker ”föreningen om frekvensen hos pts. Vi på radio sandviken kan hjälpa er med sändare och teknik till mkt förmånliga vilkor. Vi kan sända ut radio sandvikens innehåll på båda sändare till att börja med i uppstarten där ni tillsammans med oss kan få riktade program för er kommun och näringsliv. Skulle detta realiseras innebär det att hofors företag och föreningsliv får tillgång till att nå ut i stort sätt hela gästrikland! 

  Jag berättar mer än gärna mer om tankarna och hur det praktiskt kan gå att starta med enkla medel. 
  Mvh/ teknikansvarig på Radio Sandviken
  / Daniel Thimerdal
  Det kanske är precis vad som skulle behövas. Stöd från Entré Hofors och företagarna. Finns det redan nu människor i Hofors/Torsåker som är intresserad av att bilda en förening med fokus på lokala radiosändningar?
 • Socialtjänsten Välkomnar Anmälan

    0 comments

  Socialtjänsten förklarar hur man ser på JO-anmälan:

  Varför har kommunen gått ända till Högsta förvaltningsdomstolen?

  – För att få veta vad som gäller, man vet inte riktigt vad praxis är i det här, säger Susanne Holmgren, socialchef på Hofors kommun.

  Räcker inte första instansen?

  – Nej, vi vill ha rättspraxis. Vi driver bedömningen som handläggaren gjort som den rätta, sedan rättar vi oss efter förvaltningsrätten, säger Susanne Holmgren.

  Både kammarrätten och Högsta förvaltningsdomstolen ställer sig bakom förvaltningsrättens bedömning – att Alice har rätt till personlig assistans och behöver omvårdnad och tillsyn all vaken tid.

  Frågan som jag ställer mig och känner att jag måste få veta mer om, är om Hofors är något slags unikum i att driva praxisfrågor eller om det har skett på andra ställen i landet och att man igenom det kan få någon slags fingervisning om hur man skall bedöma.

 • God Förhoppningar Att Slippa Se Vindkraftverken

    4 comments

  Så har äntligen Socialdemokraterna ”spottat ur skägget” vad man vill eller inte vill med den planerade vindkraftsparken. Inte helt oväntat så intar man en sund linje där man bland annat vill bevaka utvecklingsmöjligheterna med turism och fritidsliv.

  Boende i framför allt Edsken har högljutt kritiserat planerna och Socialdemokraterna tycker även att en vindkraftpark av den storleken Eon hade för avsikt att bygga skulle ha blivit ett för stort ingrepp i ett ”känsligt område” – och nämner i det sammanhanget Gästrikeleden, ridklubbens verksamhet och ”populära sjöar”.

  Frågan om kommunen ska använda sitt veto kommer slutgiltigt att avgöras av kommunfullmäktige.

  – Jag vill vara tydlig med att vi inte avgör frågan på egen hand och ingenting är klart förrän beslutet är tagit på kommunfullmäktigemötet i maj, säger kommunalrådet Marie-Louise Dangardt, S, som inte heller stänger dörren för framtida vindkraftetableringar i kommunen.”

  D1

   

  Därmed har jag en mycket stark känsla av att vi i framtiden fortfarande kan sitta på våra sjöar och blicka runt i denna fantastiska oas som Hofors utgör för just fritidsliv och rekreation. Utan att behöva se dessa stålmonster svänga med sina armar i fjärran.

 • Vad Är Det Som Felar I Systemet?

    2 comments

  Igår var en sådan där berg och dalbanedag. Jag vaknade pigg och kry efter två dagar av misstänkt förstadie till någon form av förkylning. Ni vet när man känner sig lite varmare än vanligt, undrar om det kan vara feber och sen kommer lätt hostande och nysande och man tvingas snyta snoken mer frekvent än annars. Jag tog till och med det säkra före det osäkra och stannade hemma från en födelsedagsfest i lördags för att piggna i. Grattis i efterskott Anders! Som sagt lite piggare och med mer energi drack jag kaffe och läste nyheter och ett totalt mörker sänkte sig över mitt sinne. Denna gång var det inte värmen av förmodad feber som spred sig över ansiktet, utan ren och skär ilska. Anledningen var naturligtvis denna artikel i Arbetarbladet som snabbt spred sig på sociala medier tillsammans med kommentarer från våra invånare om skammen att bo i en kommun som beter sig så illa:

  Charlott Hedin frågar sig om kommunen vill skjuta på att fatta beslut tills familjer med utvecklingsstörda barn ger upp.

  – Hofors verkar ha policyn att håller man på tillräckligt länge så flyttar familjen, som det var i historien om en flicka som hette Vera, där familjen till slut flyttade. Får man de här barnen att flytta så sparar man lite pengar till kommunen, säger hon.

  hofors1

  Fotomontage

  På internet ger människor nu uttryck för sin ilska och pekar med fingret mot ”Dom där jävla politikerna”. Man tar även upp ärendet med den unge mannen som mobbats och tvingats sitta i en låda i en av de kommunala verksamheterna. Det är alltså inte alls konstigt att man ifrågasätter kommunens slogan ”Hofors kommun – vänligast i Sverige”. Samtidigt utbildar man alla kommunalanställda i ”Värdegrundsarbete”.

   

  Vad är det då som felar så katastrofalt i vår kommun att sådant här har skett och kan hända?

  För några veckor sedan, närmare bestämt den 20 februari gick jag till Hotell Bergsmannen för att äta lunch med Entré Hofors VD, Kjell Johansson och kommunalrådet Marie-Louise Dangardt. Kjell hade en önskan att vi skulle sätta oss ner över en bit mat och diskutera lite kring det här med Växthusprojektet i Hagaparken, hur vi politiker såg på saken. När jag kom dit drygt tio minuter före avtalad tid stod kommunalrådet Dangardt utanför upptagen i telefonen. Visade sig senare att det var media som kontaktat henne för att höra om hennes synpunkt på nyheten som precis exploderat i kommunens ansikte, ärendet med den unge mannen som bland annat tvingats sitta i en låda på sin arbetsplats i den kommunala verksamheten utan att någon ansvarig reagerade. Hon verkade uppriktigt upprörd och förbannad över nyheten och jag fick intrycket att det här hade hon ingen som helst aning om. Jag har en teori om att problemen inte ligger på en politisk nivå utan snarare på tjänstemannanivå. Men vems skyldighet är det att se till att tjänstemännen utför politikernas vilja och strävan?

   

  I ärendet med mobbingen så kan man tydligt se att det är slarv och förbannad ignorans som medfört att det hamnat där det är. Det är tydligt att ansvariga tjänstemän närmast offret inte varit kapabla att vare sig se eller agera. Om en skriftlig varning räcker för att komma tillrätta med problemen är jag tveksam till. I fallet med Alice och alla de andra barnen hamnat i kläm är det inte lika lätt att förklara. Tjänstemännen begår (såvitt jag vet) inga olagligheter, men tolkar lagar och regler, testar lagar och regler och det hela drar ut på tiden. Helt enkligt det koncept som man köpt utbildning i av omdiskuterade KommunLex.

  Namnlös-6

  Samtidigt finns det besparingskrav för att de olika nämnderna skall hålla sig inom ramen för det man har fått pengar till. Socialnämnden som ständigt går back skall trolla med sina knän för att ha demensplatser, LSS-assistans och skydd för alla som tillfälligt hamnat utanför arbetsmarknaden och behöver ekonomiskt stöd. Det har tenderat till att bli ett mycket hjärtlöst system som jag bloggade om tidigare. Religionen med sitt budskap om kärlek till sin nästa har kanske urvattnats i vårt samhälle, men den fanatiska dyrkan till pengarna som inte ens finns fysiskt växer sig allt starkare för varje dag, och där drabbas våra vänner, bekanta och grannar i lilla Hofors hårt. Vad är lösningen på problemet?

 • Kräv Utvärdering Av Camp Finland

    1 comment

  En tänkvärd insändare om Camp Finland som dessutom innehåller lite smicker för Hoforsbloggen. Kul att det uppskattas!

  All heder till entusiasmen och förverkligandet av att stå som värd till Camp Finland. Men att så fullständigt tappa greppet under resan, från beslut till genomförande är skrämmande. Vad tänkte man?

  Att det skulle komma hundratals som stod i kö för att värma sig runt lägerelden i lappkåtan, medan Tommy berättade historier?

  Att kön skulle ringla lång av förväntansfulla turistande barn till karusellerna och hästarna på torget?

  Att det skulle bli lapp på luckan, för alla finska gäster invaderade teatersalongen med Arja Saijonmaa på scen?

  Att Folkets Hus skulle vara fullsatt med finska gäster kollandes på storbilds-tv?

  Men nu blev det inte så, för att de turistande finska besökarna var i Falun och tittade på VM!

  Och det kunde inte turistsamordnare Tommy med kollegor räkna ut? Det gör mig så ledsen. För det är inte att utnyttja mina inbetalade skattepengar på rätt sätt. Vi framstår som idioter i media, men att det blivit ett misslyckande förnekas, och det gör mig ledsen.”

  Jag tror det är av största vikt att man noggrannt gör en uppföljning av hur det hela planerats, genomförts och i synnerhet vad man förväntade sig av detta och vad utfallet blir. Givetvis skall det hela vara en opartisk utredning så att vi i framtiden vet hur vi skall agera både vid större evenemang och hur vi skall arbeta för att sätta Hofors på kartan i absolut bästa dager. Känslan jag fått är dock att det slängts ihop ganska panikartat med kort tid kvar och att man kanske skulle ha tittat mer på till exempel Kanot-SM och förra sommarens hockeycamp(som för övrigt återkommer i sommar igen). Det bör finnas en grundsten för alla evenemang i framtiden där man kanske fokuserar mer på själva Hofors än på karuseller och finska artister. Det är dom rätta tankarna och ideérna som är hårdvalutan i sådant sammanhang och inte hur mycket pengar som pytsas in.

 • Video: Framtida Hagaparken?

    6 comments

  Entré Hofors har nu publicerat videoklippet som visar hur Hagaparken skulle kunna komma att utformas. Lämna gärna en kommentar under klippet vad nu tycker. Intressant inte minst för mig som lokalpolitiker och senare kanske skall ta ställning i frågan om projektet.

 • En Fråga Om Budget Eller Människor

    0 comments

  Under Arbetarbladets insändarsidor återfinns en fråga ”Budget eller människor”:

  Till de som är vägansvariga på Hofors kommun som inte sätter fart och röjer undan snöhögar och plogbrinkar som finns i varje gatuhörn och korsning i kommunen.

  Jag kan förstå att det kan bli dyrt för en liten kommun med ansträngd budget men vad är viktigast, budget eller att det ska hända någon allvarlig olycka på grund av att det är dålig sikt och dylikt?

  Nej! Ta nu ert förnuft tillfånga och sätt lite fart så att vi invånare i kommunen slipper utsätta oss för fara.

  Den svenska indianen

   

 • Socialdemokraterna Kallar Till Extra Medlemsmöte

    0 comments

  I dagens Gefle Dagblad finns en intressant artikel som i huvudsak avhandlar ett kommande medlemsmöte för Socialdemokraterna i Hofors, men ändå visar på att det är långt ifrån klart hur det blir med Eons planerade vindkraftspark på Tjärnäsberget.

  Boende i området har klagat, framför allt kring Edsken, politiker från vänster till höger har uttryckt skepsis och kommunens speciella arbetsgrupp för vindkraft, bestående av både politiker och tjänstemän, har i förslaget till tematiskt tillägg till översiktsplanen satt 1 300 meter som minsta avstånd mellan bostadshus och vindkraftverk.

  Det senare skulle omöjliggöra en etablering av det slag Eon planerar på Tjärnäsberget.

  Men trots att mycket tycks tala emot projektet återstår det ännu att se hur kommunen slutligen ställer sig till det.

  Socialdemokraterna har ännu inte bestämt sig och den lokala partiledningen tycker att frågan är av sådan vikt att man på ett styrelsemöte nyligen beslutade att behandla den på ett extra medlemsmöte.”

  Det är fler aspekter man bör se ärendet ur, och jag tror de flesta partierna i Hofors har en svår fråga att ta ställning till. Det är lite av en vågskål om miljön i naturen och boendemiljön. Hur kommer det till exempel bli för en framtida utökad turistnäring i Hofors? Det är otroligt mycket pengar som står på spel för i synnerhet Eon.

 • Hagaparken – Så Kan Den Utformas

    2 comments

  Det har ju varit en del inlägg under veckan om hur Hagaparken kan komma att se ut om bland annat ”Växthusprojektet” skulle bli en verklighet. Det är en lång väg dit, kantad av politiska beslut och en hel del arbete på Bygg och miljökontoret. Allmänheten skall också få möjligheten att tycka och tänka till kring det framtida området. Här finns dock en del bilder på förslag. Det skall finansieras, utredas vem som skall driva det och i vilken form men det ser onekligen väldigt spännande ut. (Klicka på bilderna för fullständig storlek)

  Haga1
  Haga2

  Haga3

  Haga4

  Personligen så börjar tankeverksamheten att spinna när jag ser översiktsbilden och i synnerhet området norr om Hagaparken. Som ni vet är det ett litet stråk mellan parken och hembygdsgården där det idag bara finns resterna av nedbrunna byggnader. Om ”växthusprojektet” skulle bli verklighet så föreslår jag att man på samma gång anlägger ett stråk från Hagaparken mot hembygdsgården, vidare förbi gamla kallbadhusets pool och fram till ankdammen och kyrkan och tillbaka. Här finns ju fantastiska möjligheter att till exempel låta Hofors Kolare slå upp ett par stugor satsa på att visa upp brukskulturen och det gamla järnverket i ett ”utomhus-museum”.

   

  När bilisterna stannar till för att sträcka på benen, handlat sina grönsaker och blommor kanske man vill ta en kortare promenad och då mötas av både ett kulturarv och vackra vyer.

  V1 V2

   

  I princip hela Storgatan skulle få en ansiktslyftning om man också lade till möjligheterna jag skrev om i juni förra året.

  V3

  ”Ett naturligt område för att anordna marknader, loppisar och andra kulturella evenemang”

  De nödvändiga investeringarna skulle främst bestå av asfalterad gångbana och belysning för att man även med funktionshinder lätt skulle kunna ta del av hela stråket. Är detta inte en genial idé så säg 😉

 • SKF-Trädgårdar

    0 comments

  I dagens nätupplaga av Gefle Dagblad lyfter man åter projektet om växthus i Hagaparken.

  En idé som dock tycks ligga bra till är att bygga växthus för odling av exotiska grödor. Ett projekt i socialnämndens regi har hos tre olika EU-fonder ansökt om totalt 19 miljoner kronor i projektmedel.

   Beviljas ansökan ska kommunen skjuta till lika mycket pengar.

  – Det blir i så fall i form av arbete. Vi ska inte gå in med 19 miljoner i kontanter, säger socialnämndens ordförande Kenneth Axling, S.

  30–35 personer väntas kunna jobba i verksamheten och det ska i så fall vara de som står längst från arbetsmarknaden som i första hand erbjuds plats.

  Planen med att just odla exotiska grödor är att de inte säljs av den etablerade handeln och att verksamheten därför inte blir något hot mot exempelvis livsmedelsbutikerna på orten.

  Det är alltså inte beslutat att det blir just detta projekt, men onekligen så öppnar det sig ju möjligheter:

  Kommunalrådet Marie-Louise Dangardt, S, poängterar att det än så länge inte är klart om det över huvud taget blir någon ändring av detaljplanen – och om det blir det så är det inte klart vilken typ av verksamhet som i så fall skulle kunna etableras i parken.

  – Det finns flera olika idéer, säger hon.”

   

  Men det är faktiskt inte första gången som Hofors+Ovako (SKF)+Växthus skulle komma att sammanföras. Idag hittar jag något mycket intressant som jag själv inte hade en susning om.

  SKFträdgårdar

  Bergström anställdes så vid SKF trädgården i början av 50-talet. Hans far arbetade där sen tidigare. Växthusen, drivbänkar och stora land för potatis och grönsaksodling låg nedanför Värna skolorna och österut. I närheten låg bl.a. också Trädgårdsmästarbostaden och en jordkällare. Idag ligger marken där detta fanns inne på Ovakos industriområde.

  Bruksträdgården hade utvecklades med tiden och vid en renovering av växthusen 1953 plockades bl.a. vinstockarna bort. De omhändertogs av botaniska trädgården i Uppsala där de skall finnas kvar än idag. Det fanns tre växthus varav ett kortare som kallades för ”gurkhuset”. Där odlades gurkor i stort sett året om. I det växthus där man hade mer exotiska växter fanns också persikor och vindruvor. Under senare år odlades druvor utomhus mot växthusens gavlar. Dessa plantor vart aldrig så stora men gav goda druvor. En tegel byggnad värmdes med olja för att vara varm under vinterarbetena. Till anläggningen hörde också en gigantisk valvad slaggstenskällare på ca 6x25m med bingar för bl.a. potatis.

  Det man odlade mest på de stora landen var potatis, kål och kålrötter, morötter, rödbetor. Dessa skiftades runt efter några år i något som kan liknas vid växeljordbruk. Som gödsel användes den dynga man fick från SKFs stall som då fortfarande hade två hästar för mindre transporter.

  I drivbänkarna blandades gödsel med halm och täcktes med jord för att bilda varmbänkar. Där sattes bl.a. uppdrivna purjolöksplantor. Sand lades runt plantorna, fönster lades på och så fick det hela snöa över. Tack vare förbränningen höll sig temperaturen i bänkarna till 15-20’c. Vid midsommar kunde purjolöken skördas. Kryddväxter odlades egentligen aldrig. Vid den här tiden hade de flesta Hoforsbor tillgång till något mindre land och var van att odla t.ex. kryddor till husbehov.

  Störste leverantören av fröer var Weibulls. Endast i undantagsfall togs egna fröer och då från någon udda växt. Vissa blommor, som pelargoner och margeritor, tog man in på hösten och tog sticklingar av. Hornspån och benmjöl användes som näringstillskott för blommor. Man följde en tabell som visade de olika sorternas behov.

  Kompostjord, det enda som användes till blommorna hämtades från ca 5st högar som var upp mot 30m långa. Materialet bestod till stor del av alla löv som krattats ihop i brukets alla trädgårdar. Här hämtades också jord till rabatterna i samhället. Länk till infosida

   

 • Bokdöden Kryper Allt Närmre

    0 comments

  Det är en ”Kulturell katastrof” sägs det i artikeln i Gefle Dagblad. 4 av 10 av landets kommuner har inte längre en egen bokhandel. För egen del så har det blivit så att jag beställer böcker via internet i största möjliga utsträckning, det är praktiskt, jag får tag i det jag vill ha eftersom det sällan finns just de böcker jag söker i en fysisk bokhandel. Innan jag återvände till Hofors kunde jag dock frekvent strosa omkring i stadens bokaffärer och köpa kontorsmaterial (av någon anledning brukade jag alltid göra det när jag kände mig lite låg) och titta på utbudet. Ibland blev det något spontanköp på rea. Tiderna har ju också förändrats. Många av dagens ungdomar läser inte, många andra nyttjar surfplattor och datorer för att läsa eller lyssna på böcker. Att vara författare är inget man i det stora hela blir rik och självförsörjande på och sen publiceras det så mycket tankar, idéer, åsikter och berättelser på till exempel hemsidor och bloggar. Men det finns en tjusning med böcker som inte kan ersättas med en läsplatta även om det är ett rent helvete att flytta med en boksamling.

  Bokhyllan

  En känsla att hålla i en fysiskt tung bok, att kunna stoppa in ett bokmärke i avsnitt man finner särskilt intressanta eller att bläddra i med fingrarna istället för att dra dem upp och ner på en mobiltelefon. På mindre orter misstänker jag att även biblioteksutbudet kommer att minska i takt med sammanslagningar och försök att bibehålla verksamheten. Sen givetvis tråkigt att man inte kan få en bok med en dedikation också. Det är tyvärr oundvikligt att vi går mot tider där en fysisk bok blir allt mindre attraktiv. Ett par generationer fram kanske. Det är ytterst tråkigt. Vem skall till exempel uppskatta de böcker jag samlat på mig och som gett mig fantastiska stunder?

  Till slut kommer de antagligen hamna på ett antikvariat eller en loppis där de skänks bort bara man tar de med sig. Som vid loppisen i Gästrike Hammarby där man faktiskt kan hitta makalösa saker om man bara har ögonen med sig. I ett ännu sämre scenario hamnar det i pappersåtervinningen och möter sitt slutliga öde i ett evigt kretslopp av skrivarpapper.

 • Det Är Dags Att Ta Ställning Hoforspolitiker!!

    1 comment

  Det händer mycket annat nu också. Bland annat är det snart dags för ett beslut om huruvida Kvinnojouren Rosen i Hofors skall få det stöd man behöver för att bedriva sin verksamhet. Under veckan diskuterades frågan i Socialnämnden och enligt vad jag förstår så avser åtminstone Socialdemokraterna att inte stötta verksamheten. Moderaterna, Folkpartiet, Hoforspartiet och Sverigedemokraterna inser värdet av att ha en fungerande kvinnojour på orten, var Vänsterpartiet slutligen står återstår att se, men om de tänker leva upp till deras mottooch löften innan valet ”Inte till salu”, så får vi efter ett kommande kommunfullmäktige äntligen låta kvinnojouren Rosen andas ut och ägna sig åt att skydda kvinnor från våld och hedersrelaterad problematik.

  Rosen1

  Tidigare inlägg i ämnet:

  På Besök Hos Kvinnojouren Rosen I Hofors

  Oklokt Beslut

  Vissa Rosor Betydligt Vackrare Än Andra

  Socialdemokrat I Hofors Anklagas För Jävsituation

  Miljöpartiet Hofors Starkt Kritisk Mot Hur Kommunen Behandlar Kvinnojouren

  Sverigedemokraterna – Ge Partistödet Till Kvinnojouren Rosen I Hofors

  Xamuel Halfvars (V): Pressmeddelande om Kvinnojouren Rosen i Hofors

  Om det nu mot förmodan är någon av våra lokala politiker som inte begriper så kan ni läsa dagens artikel i Arbetarbladet.

  Misshandel

   

 • Fattiga Barns Rättighet Att Spela Trumpet

    0 comments

  2011 skrev jag ett inlägg om hur de olika avgifterna på Entré Ungdom bidrog till att skapa ett orättvist klassamhälle baserat på förmågan att betala de olika nivåerna. Ung Vänster hakade en kort tid efter på resonemanget och snart var debatten igång. Men fortfarande så fanns det tydliga skillnader i systemet som åtminstone jag upplevde som problematisk. Vänstern föreslog förändringar i ett debattinlägg på FramtidHofors.se att:

  Vi har under hela mandatperioden kämpat för att införa en familjerabatt på den högsta avgiftsnivån, vilket nu även finns med i förslaget som Kommunstyrelsen ska ta ställning till. Familjerabatten innebär att familjer med fler än två barn endast kommer behöva betala sammanlagt 900 kr per termin för den högsta medlemsnivån. För en fyrbarnsfamilj innebär detta att barnen kommer kunna få tillgång till musikskoleundervisning för endast 225 kr per barn och termin. 

  Trots detta är vi inte helt nöjda, vi anser att Entré Ungdoms övriga aktiviteter bör vara helt tillgängliga för alla, oavsett hur stora föräldrarnas plånböcker är. För att möjliggöra detta har Vänsterpartiet lagt fram ett yrkande om att avskaffa avgiften på den andra nivån i Entré Ungdoms verksamhet.

  Därmed skulle det fortfarande kosta en hel del för att få möjligheten att lära sig att till exempel spela trumpet.

  Trumpet

  Här vill jag gärna ta lite utrymme att spekulera. För de fattiga och ekonomiskt utsatta barnen blir det ändå svårt om plånboken inte tillåter en ensamstående mamma med 3 barn att utöva sin potentiella musikalitet. Är det verkligen så rent generellt i världen att det bara är hyfsat ekonomiskt stabila familjer som producerar världstjärnor inom musiken och kulturen?

  Ett barn som kanske har svårt att lära sig läsa, skriva eller idrotta, kan ha en makalös talang för att framföra musik, och hur kan man utvecklas om man inte har råd till det?

   

  Något håller dock på att ske och om det öppnar dörrarna till fullo för kommunens samtliga barn och ungdomar återstår att se. I Arbetarbladet kan man läsa:

  Ett kort, som kostar 100 kronor per person och år, kan ge Hofors unga tillgång till alla Entré Ungdoms aktiviteter enligt ett förslag som Barn- och ungdomsnämnden sagt ja till.

  Nu vill Entré Ungdom införa ett ”ÈU-kort” som ger tillgång till alla aktiviteter. Att besöka Entré ungdoms kafé och få rådgivning ska fortsätta att vara gratis. I dag kostar det 450 kronor att delta i utbildning och 50 kronor per coachning.

  //

  Nu skickas frågan vidare till kommunstyrelsen och slutligen kommunfullmäktige. Får förslaget ja även där kommer ändringen att gälla från 1 augusti.”

   

  Samtidigt så kommer Arne Evertsson från Folkpartiet med en mycket bra interpellation ställd till vårt kommunalråd:

  Barn i årskurs 4–9 som lever i en familj med försörjningsstöd kan ha rätt till 3 000 kronor till träningsavgifter, läger eller andra fritidsaktiviteter. Det kallas fritidspeng och har funnits i sju månader. Nu vill folkpartisten Arne Evertsson veta hur många som fått del av den.

  – Jag har en känsla av att vi utnyttjar fritidsbidraget för dåligt, säger Arne Evertsson.

  Förutom hur många som fått pengar vill han att kommunalrådet Marie-Louise Dangardt (S) på kommande kommunfullmäktige svarar på om hon kommer att se till att fler kommer att få information om att de kan söka pengarna.”

  Det rör som sagt på sig i kommunen och nyckeln till vår framtid ligger i barnen och ungdomarnas möjligheter att utvecklas i alla möjliga riktningar. Räcker inte utbildningarna på orten till för att skapa fantastiska invånare i framtiden så kanske fritidsaktiviteterna kan göra det.