Kategoriarkiv: Debatt

Social Oro Eller Svårlösta Samhällsfrågor

Det har med största sannolikhet inte undgått någon att vårt nyhetsflöde dränks i tragik och hemskheter. Barn mördas, det brinner nästan varje natt och politiker och mediamänniskor försöker överträffa varandra i vem som kan skrika högst med ”sanningen”. Det är helt enkelt oroliga tider inte bara ute i omvärlden utan i allra högsta grad även hemma i vårt eget land. För min egen del gick luften totalt ur mig förra veckan efter det vidriga illdådet i Trollhättan och tanken slog mig att vi är inte förskonade någonstans, inte ens i skolorna. Det hetsas på internet och de olika forum som finns, värst tror jag de sociala mediaverktygen drabbats för helt plötsligt ser man gamla goda vänner till varandra ta verbala struptag i meningslösa diskussioner om för, emot och man kan känna att man bara vill stänga ner för att slippa se människor slå knut på sig själv.

Förra veckan, strax innan det här i Trollhättan hände snubblade jag över en rapport utgiven av Myndigheten för samhällskydd och beredskap. Rubriken var Social oro ur ett kommunalt perspektiv. Hela rapporten i Pdf-format här.

Social oro ur ett kommunalt perspektiv

Social oro kan innebära mycket. Ett tillsynes enkelt strömavbrott, en brand i skogarna långt hemifrån eller brinnande infernon och upplopp ute på gatan. Ett bestialiskt mord, rapporter på TV om att statens finanser inte är bra eller en massiv flyktingström orsakad av krig någon helt annanstans. En uppiskad stämning på Facebook med rykten om något kan till och med leda till att oroligheter startas. Det är ett skrämmande men samtidigt otroligt intressant fenomen att vi på nolltid kan gå från tämligen civiliserade till våldsbenägna odjur på väldigt kort tid. Rapporten är väl värd att läsa.

Blinken En Ljussignal För Framtid

Blinken har nått kultursidorna i Gefle Dagblad.  Där kan man sammanfatta att skribenten Kristian Ekenberg tolkar politikernas enhälliga ja till att på något sätt återinföra den gamla ljusfyren som populism och för att blidka politikerföraktet.

Det är lätt att förstå att politikerna, ständigt utsatta för politikerförakt, ser en chans att stilla det pyrande missnöjet med en meningslös symbolhandling. Ge dem ”Blinken” så kanske de tystnar!

Blinken

Vidare utfärdar han något slags syrlig varning som jag själv anser att Kristian Ekenberg både kan ha rätt i men samtidigt har så fel i.

För all del, smäll upp ”Blinken” igen, om man kan stå för de signaler som vägfyren sänder ut om Hofors plats i samtiden. Men något konstverk är den inte. Mer krävs för en sådan benämning än nattstånden nostalgi.”

Blinken är som jag ser det, facklan för att samhällsengagemang lönar sig. Man kan göra sig hur lustig som helst över denna tingest, men vad som är konst avgörs ju som bekant i betraktarens ögon. Det är möjligt att initiativtagarna till att starta en kampanj för Blinken drivits av enbart nostalgiska skäl, men det har blivit en symbol för något annat också.

För en tid sedan så ställdes kommunen inför valet att låta ett kulturellt viktigt naturområde förvandlas till vindkraftspark. Intresseföreningen Edsken bildades för att stoppa byggnationen på just den specifika platsen. Man lade ner så ofattbart mycket tid på att läsa, lära, diskutera och sakligt föra fram sina argument varför vi i Hofors inte skulle förvandla just det området till något tivoliliknande industriområde. Man fick gehör för sina åsikter och för första gången sedan jag själv återvände till kommunen, upplevde jag att man från politikers håll faktiskt tog invånarnas vilja på allvar. Jag deltog som färsk politiker i att besluta i ärendet och efteråt kände jag mig så stolt, men inte över min egen blygsamma prestation, utan över medborgarna som engagerat sig och drivit frågan, i synnerhet Edskens Intresseförening.

Mina ambitioner som politiker är faktiskt inte större än att om jag tillsammans med Hoforspartiet kan få människor att engagera sig så är det framgång. Oavsett vilket parti man än väljer att ansluta sig till, om man partilöst engagerar sig i en fråga eller flera så är det en vinst. Väljer man att tala med politikerna, kräva att de lyssnar och lägga fram förslag så är det en vinst för hela kommunen och dess framtid. Där kan fyren få stå och blinka och påminna alla boende att engagerar man sig så kan det hända saker. Det är så det ska gå till i ett demokratiskt samhälle.

#Geborttillsport En Succé – Kan Det Förverkligas I Hofors Också?

Förhoppningsvis har ni följt den kampanj som bedrivits och uppmärksammats i synnerhet av TV4 den senaste veckan. #Geborttillsport som är ett intitiativ av Ida Björnstad för att verka att fler kan ha råd med idrott och viktigt inte minst ur integrationssynpunkt. I Malmö har man samlat in över ett ton sportutrustning.

Strax efter att insamlingen dragit i gång, vid åttatiden på morgonen, sände TV4:s Nyhetsmorgon direkt från torget. Under dagen fanns även Malmösportprofiler som Markus Rosenberg och ryttaren Lisen Bratt Fredricson med och tog emot prylar.

Malmöbon Per Jepson var en av dem som lämnade saker. Han hade bland annat med sig en golfbag och tennisrack.

– Jag har ingen nytta för dem och då känns det helt fantastiskt att de kan komma till nytta någon annanstans, säger han och berättade också att även sambon blev nöjd över att det rensades lite i förrådet.

Annika Nessvold, 44, hade också passat på att rensa. Hon och familjen är mitt uppe i en flytt och det passade därför extra bra att inventera garderober, förråd och garage.

– Jag har själv barn som idrottar och då känns det kul att även kunna ge andra barn den möjligheten, säger hon.”

I april lämnade jag och Mathias Strand in en motion som på många sätt påminner om just den här kampanjen, det syftar till samma ändamål och med just #Geborttillsport och Ida Björnstad som dragplåster bör det väl inte undgå någon att vi i Hofors kommun skulle ha stor nytta av ett sådant projekt.

Motion

Motionen är ännu inte färdigbehandlad och utgången oviss. Men vi håller tummarna för att man inser alla de fördelar som det skulle innebära och i synnerhet att öppna upp vårt rika föreningsliv för alla.

Insändare: Mathias Strand – Var Var Ni Brynäsare?

Som bekant firade Hofors HC sitt 30-års jubileum som förening förra helgen. Ett av de stora dragpåstren förutom kringarrangemangen var veteranmatchen mellan Hofors HC och Brynäs IF. Det stod snart klart att Brynäs inte hade för avsikt att göra det till den förväntade folkfesten så jag med flera lämnade ishallen efter matchen mellan dagens HHC och Avesta. Många strömmade dock till för att se vad som ansågs vara höjdpunkten, det blev dock en stor besvikelse vilket resulterat i den här insändaren från hockeyprofilen Mathias Strand:

Hofors HC firade 30-årsjubileum 26 september med en dag fylld av aktiviteter. Veteranmatchen mellan HHC och Brynäs var en snackis i Hofors och många hade sökt sig till Hofors ishall för denna kamp mellan forna Brynäslegender och gamla HHC-lirare som till exempel före detta NHL-spelaren Andreas Johansson. Samma dag som matchen hade Brynäs endast fem utespelare och en målvakt och laget fick fyllas på med andra spelare från Hofors. Detta trots att Brynäs blivit inbjudna och tackat ja till matchen flera månader tidigare.

I den tredje perioden var den tidigare välfyllda läktaren halvtom vilket den garanterat inte hade varit med fler gamla ”brynäsare” i BIF-veteranerna. I och med ”Gästrikemodellen” flyttar flera talanger från småklubbarna till BIF och här hade Brynäs verkligen chansen att bjuda tillbaka till en av de mindre föreningarna som skeppat talanger till storklubben i distriktet. Extra beklagligt är det när flera gamla Brynäs-spelare säger att de inte ens visste om att matchen skulle spelas och inte fått förfrågan om att deltaga.

Stort tack till Mikael Wahlberg, Kennet Andersson, Krister Andersson, Patrik Olsson, Mats Jonsson och Lennart Proos som kom från Brynäs och gjorde att matchen kunde spelas. 

Mathias Strand

Hofors HC

 

En helt befogad kritik alltså, men jag skäms å Brynsässupportrarnas sida när jag läser Svar direkt:

Vi i Brynäs IF beklagar att ert jubileum inte blev vad ni önskade.

Jag har följt upp detta med ansvariga för våra veteraner och fått beskedet att åtta spelare hos Brynäs veteraner var sjuka och att ni i Hofors HC även fått den informationen innan eventet.

Jag tycker också det är synd att ni inte kontaktade oss som arbetar i Brynäs inför ert jubileum. Vi hade jättegärna varit med och hyllat er förening och bidragit till ett lyckat jubileum.

I framtiden hoppas jag att vi kan lösa sådana här frågor utanför insändar-sidorna och i stället samtala med varandra.

Johan Stark

klubbdirektör, Brynäs IF

*Ridå*

En Varm Och Stark Berättelse Om Att Leva Med En Diagnos

Politik ska ju handla om utveckling och just det har legat och gnagt lite i bakhuvudet. Vi är ju fortfarande rookies i lokalpolitiken vi i Hoforspartiet och på sistone har det handlat mycket om nämnder, möten och fler möten. Vår intention när vi gav oss in i det här var ju att vi skulle ha roligt med varandra, försöka påverka vårt samhälle och lära oss något nytt i livet. Under kvällen var det därför extra roligt att få välkomna Mattias Pettersson till vår partilokal med en föreläsning om att acceptera motgångar, lära sig att växa av dem och få en påminnelse att man aldrig slutar att vare sig lära eller ta till sig erfarenheterm hur jobbiga de än kan vara, och vända det till något positivt och faktiskt förlåta och släppa saker i vårt bagage som inte gör oss glada. På många sätt och viss berör det ”Mindfulness” att vara närvarande i det man gör men även att kunna betrakta sig själv och sin omgivning med utforskande ögon.

Mattias Pettersson

Jag önskar att fler fick ta del av hans varma och öppenhjärtiga berättelse om hur det är att växa upp med en diagnos, men inte riktigt förstå hur man skall vara som människa med den. En sorglig berättelse men samtidigt mycket upplyftande för Mattias ger ett budskap som vi ofta glömmer bort när vi är i livet oavsett om man har en diagnos eller inte. Med sådana människor blir verkligen världen lite vackrare och känns inte så hopplös längre. Det är säkert en lång väg kvar, men jag tror att Mattias Pettersson kommer att förändra delar av världen genom att bara vara sig själv och berätta om sina livserfarenheter. Han driver dessutom sedan några år tillbaka en blogg där han delar med sig av sig själv och sina erfarenheter och jag tycker ni skall besöka den och följa hans resa från då till nu och in i framtiden. Ensamheten gjorde mig stark.

Giraffmördare Se Hit!

När jag under veckan lagt särskilt fokus på det här med ekoturism i studierna så har det verkligen varit med blandade känslor. En väl fungerande ekoturism handlar i korthet om information, respekt och entreprenörskap som har en sparsam inverkan på miljö och natur och till stor del även kultur. Sen kommer man till den här andra formen som inte alls handlar om vare sig ett bra tänkande eller upplevs som nyttig.

Jakttrofé

 

Ja men vaddå? Vi jagar björn och varg och lo i Sverige också.

Ja det gör vi och skälen till det kan vara många. Visst finns det jägare som inget annat vill än att stoltsera med ett vargskinn eller en björnfäll på väggen. Frågan är om det inte är en svindlande liten del av jägarkåren som jagar rovdjur i det syftet i Sverige. Istället tror jag det handlar om en utbredd rädsla för vad dessa djur kan ställa till med, attacker mot hundar och boskap, rädslan för att människan skall drabbas även om jag tycker mig ha läst att det är så sällsynt i Sverige att det handlar om promille. En skyddsjakt för att hålla efter närgångna rovdjur eller om en stam ökar kraftigt på ett specifikt område måste ändå anses vara okej. Älg, rådjur och hare är dessutom fullt ätbara djur och fyller en funktion. Men det här:

Trofé2

Trofé4

 

Trofé3

 

Att resa från den ena sidan av världen till den andra och sedan bege sig ut och skjuta ner ett djur som inte alls är speciellt beryktat för att äta småbarn på väg till skolan eller hugga tag i ett får och dra iväg. Giraffen betecknas ändå vara en livskraftig art, den har på sina håll utrotats men frodas fortfarande i andra områden. Jag begriper det helt enkelt inte. Jag har försökt söka på internet om rapporter där giraffer är ovanligt överrepresenterade i viltolyckor, eller någon beståndsdel av dess kropp lyckobringande eller lösningen för cancer men hittar i stort sett bara information där man menar att köttet är okej att äta men knappast något smaskigare än en seg köttbit i bästa fall. Dess huvudsakliga ”uppgift” för människan verkar vara att sitta på väggen eller ligga under soffbordet. Ja och naturligtvis figurera på fotografier där en modig jägare glatt poserar efter att ha nedkämpat något som antagligen stod i stillan ro och åt löv på ett träd. Jag begriper det helt enkelt inte så läser någon giraffmotståndare det här vore jag tacksam för hur man kan motivera detta till att vara rätt.

Torsåkers IF Bjuder In Till Grannsamverkan Mot Senaste Tidens Brottsvåg

Det har på något sätt blivit mer tydligt den senaste veckan att det händer mycket i kommunen som inte är av godo. Det irriterar, upprör och debatteras som aldrig förr. Det handlar till största delen om småstölder, observationer av människor som inte borde vara på vissa platser, mystiska fordon, tältläger med nedskräpning i naturen och en oro att bli utsatta för stölder eller annat. Det ligger ju faktiskt till så att en hel del utländska medborgare befinner sig i trakten. Många med helt legitima skäl för att tjäna lite pengar på bärplockning som det nu är högsäsong för. Men det finns även andra som ägnar sig åt helt andra saker, som att stjäla tillsynes obetydliga föremål eller betydligt dyrare saker. I många diskussionsgrupper är det upprörda känslor. Bristen på engagemang från polismyndigheten för privatpersoner att efterlysa någon form av aktivism för att hejda det som pågår. En del med grova ord och förslag om våldsammare metoder, andra med en mycket naiv inställning till vad som egentligen är att betrakta som medmänsklighet och rättighet. Klart är dock att det kan gå mycket illa och mycket fort om det inte blir en rätsida på det här problemet. Torsåker är en drabbad del av kommunen och där har Torsåkers IF ett förslag till hur man skall komma tillrätta med problemen.

Grannsamverkan

Det är alltså inte bra om man skapar ett eget medborgargarde och sedan tar på sig uppgiften att ”rensa upp”. Det är ju ett uttryck av förtvivlan och irritation som både kommunen och polismyndigheten snarast bör involvera sig i för att ingen skall komma till skada. Jag föreslår att istället för att samla ihop ett gäng för att patrullera med påkar nattetid, samlar man ihop samma gäng och omgående beger sig upp till kommunhuset och pratar med förslagsvis kommunchefen om hur situationen ser ut just nu. Eller så gör man som Torsåkers IF.

Hofors Klättrar I Rankningen

Tidningen Fokus har rankat landets kommuner, var det är bäst respektive sämst att bo. Det rör sig i grunden om en definitionsfråga eftersom vad den ene betraktar som pest är den andres paradis. Här finner man bland annat att vår egen kommun klättrat 23 placeringar från den förra rankningen och det är ju givetvis strålande goda nyheter även om statestik kan tolkas lite hur som helst ibland. Det är helt klart på väg mot rätt håll.

Rankning

 

Att Hofors kommun i veckan dessutom utsågs som bäst i länet gällande förtagsklimatet gör att vi kan sträcka ordentligt på oss. Som Kjell Johansson sade från scenen under tisdagens föreläsning, det borde stå på infartsskyltarna att vi är bäst i länet.

Posten Hämtade Inte Kommunens Utgående Post

Det är inte bara privatpersoner som drabbas av postens förseningar. Hofors kommun vågar inte längre lita på att breven kommer fram i tid.

– Förr kunde man säga att man lägger ett brev på lådan så har du det i morgon. Så kan man inte säga längre, menar Marie-Louise Dangart, S, kommunalråd i Hofors.” Gefle Dagblad

I fredags fick kommunen ännu ett kvitto på att postgången inte fungerar som den skall. När klockan närmade sig 17 på eftermiddagen hade Posten fortfarande inte åkt upp till kommunhuset för att hämta utgående post. Michael Ohlsson fick själv ta kommunens post och åka ned till en brevlåda för att få ut den innan måndag.

Posten

Väl där träffade han på en av postiljonerna som satt och väntade i sin bil och diskussion om situationen uppstod. Arbetsbördan för postpersonalen tycks ha blivit fem gånger så stor och det kunde anas viss uppgivenhet. Det här är inte acceptabelt alls och något måste göras så att även vi i Hofors kan förlita oss på att posten kommer och går när den skall.

Inte Helt Korrekt Artikel Om Rävlyan

Jag läser artikeln om Rävlyan i Arbetarbladet men känner att det blir lite missvisande i det som står i den.

Flera föräldrar samt representanter för Rävlyans nattis kom till kommunfullmäktige i Hofors på måndagen för att vädja. Men deras medborgarförslag togs inte upp.”

Sant är att flera föräldrar och anställda fanns på plats. En av föräldrarna gick dessutom upp och presenterade det medborgarförslag som hon lämnat in. Men själva medborgarförslaget var inte uppe för att behandlas, det var enbart uppe som en punkt under anmälan. Kommunfullmäktige godkände att medborgarförslaget får ställas och skickades senare vidare för beredning vilket skrivs i slutet av artikeln:

Oftast tar det ett par månader för en tjänsteman eller politiker att besvara ett medborgarförslag.”

Därför anser jag att artikeln speglar något som inte är riktigt korrekt. Det här till exempel:

– De hann inte behandla ärendet på fullmäktigemötet. Men de hann ha ett extrainsatt möte för vindkraften samma dag. Om det inte finns ett nattis så flyttar ju hela familjer härifrån. Det är väl minst lika viktigt som att avgöra vindkraftsfrågan, säger Marianne Olofsson, delägare av Rävlyan.”

Viktiga frågor båda två, men det var aldrig aktuellt om att avgöra detta ärende på detta kommunfullmäktige men däremot skulle vindkraftsfrågan och frågan om den gemensamma samhällsbyggnadsnämnden behandlas eftersom det var punkter på kommunfullmäktiges dagordning samma kväll.

Klart Det Finns Modiga Politiker I Hofors

En mycket klargörande debattartikel i Gefle Dagblad:

Energibolagens möjligheter får inte bli lokalsamhällets hot. I detta fall är hotet så uppenbart att Hofors och Hedemora kommuner borde nyttja sin vetorät, skriver Per Lundgren.

Ett av världens största privatägda elbolag EON planerade att bygga 27 200 meter höga vindkraftverk i Hofors och Hedemora kommuner, det så kallade Tjärnäsprojektet. Investeringen ska ske i strandnära områden vid sjösystemet Edsken-Fullen-Grycken. Massiva protester har nu fått EON att dra ned antalet verk till 15. Vad är skillnaden?

Regionen Hofors-Stjärnsund-Långshyttan har drabbats hårt av industrinedläggningar och här är inte de storskaliga industristrukturerna längre framtiden.

Nej, regionens företrädare måste tänka nytt. Den självskrivna potentialen för framtida tillväxt ligger i landskapet och i de kulturhistoriska kopplingarna till själva kulturlandskapet. Denna potential är också förutsättningen för och utgör grunden för besöksnäringen och för de småskaliga entreprenörsföretagen i servicenäringarna som är så viktiga både för de bofasta, för fritidsboende och för tillresande.

 

Husbyringen är den infrastrukturella bas för turismen och för det aktiva friluftslivet i Hedemora kommun. Husbyringen beskrivs i marknadsföringen som ”…en natur- och kulturled som sträcker sig genom ett böljande öppet jordbrukslandskap i söder och fortsätter norrut genom täta skogar och över blånande berg. Husbyringen är Sveriges första ekomuseum, vilket innebär att landskapet är själva museet, där himlen är tak och marken dess golv. Här möter du som besökare nutid och dåtid, kultur och natur, ett stycke av vardagen kombinerat med milsvida utsikter. Utgångspunkten är människans samspel med naturen, sett ur ett historiskt perspektiv.”

Kan det formuleras bättre? Sjösystemet Edsken-Fullen-Grycken är en fantastisk resurs för att erbjuda en aktiv fritid och ett aktivt friluftsliv. Här finns redan Gästrikeleden, Pråmleden och Husbyringen.

Det är lätt att förstå, att konceptet inte längre är gångbart med vindkraftsparken på plats. Och då spelar det ingen roll om det byggs 27 eller 15 vindkraftverk.

Kommunföreträdarna i Hofors och Hedemora borde naturligtvis slå sina kloka huvuden ihop. Man har ju en gemensam baby. Sätt in vindkraftsparken i ett större samhälleligt sammanhang; konsekvenser för framtida boende, fastboende som fritidsboende, sysselsättning och attraktion, kort sagt kommunens tillväxtförutsättningar och framtida möjligheter.

Det är lätt att låta sig påverkas av en stressad energidebatt med globala förtecken och glömma bort att värdera lokalsamhällets eventuella nytta av energibolagens affärs- och investeringsambitioner.

Energibolagens möjligheter får inte bli lokalsamhällets hot. I detta fall är hotet så uppenbart att Hofors och Hedemora kommuner borde nyttja sin vetorätt. För det krävs politiskt mod. Har vi dessa modiga politiker? Jag vill gärna tro det.

Per Lundgren

Jag tror alla lokalpolitiker inser att det skulle vara en form av politiskt självmord att inte lyssna på den massiva kritik mot projektet som åtminstone i vår egen kommun främst företrätts av Edskens Intresseförening men även många andra som ser att det kan vara mer eller mindre ett dråslag för framtida turism och attraktionskraft för vår egen kommun. Att som enstaka partier säga att det skulle handla om en fråga om hur vi bemöter företag som vill etablera sig här håller inte riktigt.

Kan Lagändringen Den 1 Juli Rädda Rävlyan?

Idag är jag lite förbryllad över en artikel i Gefle Dagblad i veckan. Som ni säkert vet har kommunens enda nattisverksamhet det ganska problematiskt och man riskerar att få stänga igen verksamheten. Det rör sig om väldigt små medel vad jag kan utröna av artikeln, men konsekvenserna väldigt tråkiga. Hoforsbor som arbetar skift, betalar skatt till kommunen, kanske helt sonika måste flytta för att kunna fortsätta arbeta skift och ha sina barn i trygg miljö.

Förskolor med ett så kallat nattis kan ansöka om ett statligt bidrag på cirka 70 000 kronor. Men det är bara kommunen som får göra en sådan ansökan.

Och det har inte gjorts under de fem år som Rävlyan funnits i Hofors.

– Med ett bidrag på 70 000 kanske vi skulle kunna anställa någon på halvtid och få lite avlastning, säger Marianne Olofsson som driver förskolan tillsammans med Viveka Bohm.

– Situationen nu är ohållbar, vi kan inte jobba nattetid utan ersättning, det föräldrarna betalar i avgift räcker inte. Om vi inte får någon förändring måste vi slå igen nattis vecka 28.”

 

Den avgående skolchefen Agneta Dahlqvists kommentar i ärendet:

GD frågar Agneta Dahlqvist, tidigare skolchef i Hofors, varför kommunen under fem års tid inte gjort en sådan ansökan.

– Därför att kommunen inte har något eget nattis. Vi hade ett till 2009-2010 men det lades ner för att behovet var så litet då. För att vi ska kunna ansöka om bidraget måste verksamheten vara kommunens egen och inte drivas privat. Vi har noggrant kontrollerat reglerna och diskuterat det här med Rävlyan.”

 

Jämför man med Skollagen (23 kap. Entreprenad och samverkan) så kommer en lagändring den första juli:

Skollagen

 

Då borde som jag tolkar det, Rävlyan kunna räddas och få ett bidrag som medför att verksamheten kan bibehållas.

70 Procent Av Landets Kommuner Nyttjar Facebook – Inte Hofors

Det verkar råda ett motstånd inom Hofors kommun att nyttja de sociala medierna. Man borde vara varse, inte minst efter det senaste valet då Hoforspartiet blev näststörst i kommunvalet endast på 100 dagar och nyttjande främst av just dessa verktyg för kommunikation. Jag har personligen försökt utröna vems ansvarsområde detta är och vad motståndet består i men inte fått något riktigt svar. Därför blir jag mer övertygad när jag läser artikeln på Statskoll.se.

70 procent av Sveriges 290 kommuner har en egen Facebooksida. Flest FB-följare per invånare har inlandskommuner i skogslänen med Malung-Sälen, Övertorneå, Arvidsjaur och Arjeplog i topp, visar en mätning från Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Allt fler kommuner använder Facebook och antalet människor som gillar en kommuns Facebooksida har mer än fördubblats sedan 2013.

– Det är intressant att se att allt fler medborgare väljer att följa kommuner och landsting på Facebook. Det visar att kommuner och landsting har hittat en engagerande mix av innehåll som människor är intresserade av att följa, säger Monica Björklund Aksnes, SKL:s kommunikationsdirektör.

De kommunala Facebooksidor som har flest följare kännetecknas av ett varierat innehåll. Dessa sidor har inlägg med tydlig lokal anknytning och personligt tilltal varvat med samhällsnyttig information. Facebooksidor med varierat innehåll väcker ett större engagemang i form av delningar och gillare än sidor som enbart publicerar samhällsinformation.”

Sjuttio procent alltså. Jag har tidigare lyft fram bland annat grannkommunen Sandviken som är enormt duktiga på att informera, uppdatera och dessutom ha rent redaktionellt material via sociala medier som Facebook. När skall vi i Hofors egentligen begripa att det är den absolut billigaste metoden, den mest effektiva metoden som finns att marknadsföra och informera om vår kommun?

Hofors Kommun Rika Som Troll

Nja det är en rubrik med stor modifikation. Det är förvisso sant att kommunen får tillgång till en större summa pengar, men inget som skall eller kan spenderas på karnevaler och cityfester eller backhoppningstorn.

Ni kommer ju att få in 140 miljoner kronor när bolagen betalat tillbaka sina lån. Vad ska pengarna användas till?

– Det gäller att använda pengarna på ett smart sätt. Vår ekonomichef håller på att se över hur vi kan använda dem för att minska framtida utgifter, säger Ulf Strömstedt.

Riksomtroll

Vad jag förstått så skulle det absolut bästa vara att spendera en hel del av pengarna för framtida pensionsavgångar, det kommer nämligen en period då ovanligt många kommunanställda går i pension och kostnaderna då skulle stegra väsentligt. Att man kan använda pengarna för att under denna period bibehålla den kommunala verksamheten intakt utan att behöva vända på varje krona och låta till exempel de olika nämnderna blöda pengar. Det är vad jag misstänker kommunchefen menar med att använda slantarna smart.

Vill Du Påverka Samhället?

En sällsynt bra artikel i Dala Demokraten visar hur du som ung (gäller egentligen alla oavsett åldersgrupp) kan vara med och aktivt påverka både politiken och samhället i stort som litet. Tidningen radar upp en rad bra förslag på hur man kan bära sig åt för att nå ut med sitt budskap eller få till större eller mindre förändringar. Allt från att engagera sig i ett politiskt parti till att skicka in medborgarförslag och skapa opinion. Läs artikeln för den är Gudomligt intressant!

 

Några exempel har vi även i Hofors, inte minst Hoforsbloggen som startade som en form av öppen dagbok med funderingar kring politik, fiske och annat smått och gott. Den fick med tiden så pass stor genomslagskraft att den engagerade människor och ett politiskt parti föddes för att försöka förändra. Till den grad att man spenderar tid på Socialnämndens utbildningar att diskutera den (mer om det senare). Kent Andersson och Föräldraföreningen som utnyttjade i synnerhet sociala medier för att ställa krav på bättre lekplatser i kommunen, och idag så står det en ny i Torsåker och en i centrala Hofors. Ett upprop för att ge alla unga och äldre förutsättningar för att fiska vid Ankdammen gav snabbt resultat. Man har samlat in leksaker och annat till barnen vid asylanläggningen i Kratten, och bara för någon vecka sedan fick en 7-årig autistisk pojke ett födelsedagskalas tack vare de sociala medierna.

 

Allt går att göra eller förändra bara man tar ett första steg och engagerar sig. Därför kan jag bara rekommendera denna fantastiska artikel där det står svart på vitt vad man med enkla medel kan göra.

Ytterligare Ett Steg Mot Närradio Hofors/Torsåker?

Det är drygt två och ett halvt år sedan som jag skrev ett inlägg om lokal radio för Hofors och Torsåker. Jag dristade mig till och med att drömma om hur ett schema för dagen skulle kunna se ut:

Spellista

Det var några som hörde av sig och kunde tänka sig att arbeta med det här, inte minst från Entré Ungdoms sida, men det föll sedan i glömska tills jag fick ett mejl från Daniel Thimerdal, teknikansvarig på Radio Sandviken:

Hej!
Jag skulle vilja komma i kontakt med er gällande detta!
Har en ide kring detta! Ni skulle kunna starta upp och jag tror jag har en bra lösning. Har ni någon frekvens ledig för närradio i hofors?
Mvh Daniel thimerdal. Aktiv på Radio Sandviken

Radio

Jag vidare befodrade detta till Ritva Snellman för att se om intresset hos Entré Ungdom fortfarande fanns. Idag fick jag ytterligare ett mejl som gör att jag kanske bör tänka lite större runt ett sådant projekt.

Jag har talat med VD johansson idag på Entre’ Hofors gällande mina tankar. Det är möjligt för er att köra radio genom att ni via en förening som ni bildar på orten( närradioförening) söker och får tillstånd. Det finns tom en dedikerad frekvens ”klar” i hofors 105.9mhz  för 200 watt. När man fått tillst av radio tvverket att få starta sändningar, ansöker ”föreningen om frekvensen hos pts. Vi på radio sandviken kan hjälpa er med sändare och teknik till mkt förmånliga vilkor. Vi kan sända ut radio sandvikens innehåll på båda sändare till att börja med i uppstarten där ni tillsammans med oss kan få riktade program för er kommun och näringsliv. Skulle detta realiseras innebär det att hofors företag och föreningsliv får tillgång till att nå ut i stort sätt hela gästrikland! 

Jag berättar mer än gärna mer om tankarna och hur det praktiskt kan gå att starta med enkla medel. 
Mvh/ teknikansvarig på Radio Sandviken
/ Daniel Thimerdal
Det kanske är precis vad som skulle behövas. Stöd från Entré Hofors och företagarna. Finns det redan nu människor i Hofors/Torsåker som är intresserad av att bilda en förening med fokus på lokala radiosändningar?

Socialtjänsten Välkomnar Anmälan

Socialtjänsten förklarar hur man ser på JO-anmälan:

Varför har kommunen gått ända till Högsta förvaltningsdomstolen?

– För att få veta vad som gäller, man vet inte riktigt vad praxis är i det här, säger Susanne Holmgren, socialchef på Hofors kommun.

Räcker inte första instansen?

– Nej, vi vill ha rättspraxis. Vi driver bedömningen som handläggaren gjort som den rätta, sedan rättar vi oss efter förvaltningsrätten, säger Susanne Holmgren.

Både kammarrätten och Högsta förvaltningsdomstolen ställer sig bakom förvaltningsrättens bedömning – att Alice har rätt till personlig assistans och behöver omvårdnad och tillsyn all vaken tid.

Frågan som jag ställer mig och känner att jag måste få veta mer om, är om Hofors är något slags unikum i att driva praxisfrågor eller om det har skett på andra ställen i landet och att man igenom det kan få någon slags fingervisning om hur man skall bedöma.

God Förhoppningar Att Slippa Se Vindkraftverken

Så har äntligen Socialdemokraterna ”spottat ur skägget” vad man vill eller inte vill med den planerade vindkraftsparken. Inte helt oväntat så intar man en sund linje där man bland annat vill bevaka utvecklingsmöjligheterna med turism och fritidsliv.

Boende i framför allt Edsken har högljutt kritiserat planerna och Socialdemokraterna tycker även att en vindkraftpark av den storleken Eon hade för avsikt att bygga skulle ha blivit ett för stort ingrepp i ett ”känsligt område” – och nämner i det sammanhanget Gästrikeleden, ridklubbens verksamhet och ”populära sjöar”.

Frågan om kommunen ska använda sitt veto kommer slutgiltigt att avgöras av kommunfullmäktige.

– Jag vill vara tydlig med att vi inte avgör frågan på egen hand och ingenting är klart förrän beslutet är tagit på kommunfullmäktigemötet i maj, säger kommunalrådet Marie-Louise Dangardt, S, som inte heller stänger dörren för framtida vindkraftetableringar i kommunen.”

D1

 

Därmed har jag en mycket stark känsla av att vi i framtiden fortfarande kan sitta på våra sjöar och blicka runt i denna fantastiska oas som Hofors utgör för just fritidsliv och rekreation. Utan att behöva se dessa stålmonster svänga med sina armar i fjärran.

Vad Är Det Som Felar I Systemet?

Igår var en sådan där berg och dalbanedag. Jag vaknade pigg och kry efter två dagar av misstänkt förstadie till någon form av förkylning. Ni vet när man känner sig lite varmare än vanligt, undrar om det kan vara feber och sen kommer lätt hostande och nysande och man tvingas snyta snoken mer frekvent än annars. Jag tog till och med det säkra före det osäkra och stannade hemma från en födelsedagsfest i lördags för att piggna i. Grattis i efterskott Anders! Som sagt lite piggare och med mer energi drack jag kaffe och läste nyheter och ett totalt mörker sänkte sig över mitt sinne. Denna gång var det inte värmen av förmodad feber som spred sig över ansiktet, utan ren och skär ilska. Anledningen var naturligtvis denna artikel i Arbetarbladet som snabbt spred sig på sociala medier tillsammans med kommentarer från våra invånare om skammen att bo i en kommun som beter sig så illa:

Charlott Hedin frågar sig om kommunen vill skjuta på att fatta beslut tills familjer med utvecklingsstörda barn ger upp.

– Hofors verkar ha policyn att håller man på tillräckligt länge så flyttar familjen, som det var i historien om en flicka som hette Vera, där familjen till slut flyttade. Får man de här barnen att flytta så sparar man lite pengar till kommunen, säger hon.

hofors1

Fotomontage

På internet ger människor nu uttryck för sin ilska och pekar med fingret mot ”Dom där jävla politikerna”. Man tar även upp ärendet med den unge mannen som mobbats och tvingats sitta i en låda i en av de kommunala verksamheterna. Det är alltså inte alls konstigt att man ifrågasätter kommunens slogan ”Hofors kommun – vänligast i Sverige”. Samtidigt utbildar man alla kommunalanställda i ”Värdegrundsarbete”.

 

Vad är det då som felar så katastrofalt i vår kommun att sådant här har skett och kan hända?

För några veckor sedan, närmare bestämt den 20 februari gick jag till Hotell Bergsmannen för att äta lunch med Entré Hofors VD, Kjell Johansson och kommunalrådet Marie-Louise Dangardt. Kjell hade en önskan att vi skulle sätta oss ner över en bit mat och diskutera lite kring det här med Växthusprojektet i Hagaparken, hur vi politiker såg på saken. När jag kom dit drygt tio minuter före avtalad tid stod kommunalrådet Dangardt utanför upptagen i telefonen. Visade sig senare att det var media som kontaktat henne för att höra om hennes synpunkt på nyheten som precis exploderat i kommunens ansikte, ärendet med den unge mannen som bland annat tvingats sitta i en låda på sin arbetsplats i den kommunala verksamheten utan att någon ansvarig reagerade. Hon verkade uppriktigt upprörd och förbannad över nyheten och jag fick intrycket att det här hade hon ingen som helst aning om. Jag har en teori om att problemen inte ligger på en politisk nivå utan snarare på tjänstemannanivå. Men vems skyldighet är det att se till att tjänstemännen utför politikernas vilja och strävan?

 

I ärendet med mobbingen så kan man tydligt se att det är slarv och förbannad ignorans som medfört att det hamnat där det är. Det är tydligt att ansvariga tjänstemän närmast offret inte varit kapabla att vare sig se eller agera. Om en skriftlig varning räcker för att komma tillrätta med problemen är jag tveksam till. I fallet med Alice och alla de andra barnen hamnat i kläm är det inte lika lätt att förklara. Tjänstemännen begår (såvitt jag vet) inga olagligheter, men tolkar lagar och regler, testar lagar och regler och det hela drar ut på tiden. Helt enkligt det koncept som man köpt utbildning i av omdiskuterade KommunLex.

Namnlös-6

Samtidigt finns det besparingskrav för att de olika nämnderna skall hålla sig inom ramen för det man har fått pengar till. Socialnämnden som ständigt går back skall trolla med sina knän för att ha demensplatser, LSS-assistans och skydd för alla som tillfälligt hamnat utanför arbetsmarknaden och behöver ekonomiskt stöd. Det har tenderat till att bli ett mycket hjärtlöst system som jag bloggade om tidigare. Religionen med sitt budskap om kärlek till sin nästa har kanske urvattnats i vårt samhälle, men den fanatiska dyrkan till pengarna som inte ens finns fysiskt växer sig allt starkare för varje dag, och där drabbas våra vänner, bekanta och grannar i lilla Hofors hårt. Vad är lösningen på problemet?

Kräv Utvärdering Av Camp Finland

En tänkvärd insändare om Camp Finland som dessutom innehåller lite smicker för Hoforsbloggen. Kul att det uppskattas!

All heder till entusiasmen och förverkligandet av att stå som värd till Camp Finland. Men att så fullständigt tappa greppet under resan, från beslut till genomförande är skrämmande. Vad tänkte man?

Att det skulle komma hundratals som stod i kö för att värma sig runt lägerelden i lappkåtan, medan Tommy berättade historier?

Att kön skulle ringla lång av förväntansfulla turistande barn till karusellerna och hästarna på torget?

Att det skulle bli lapp på luckan, för alla finska gäster invaderade teatersalongen med Arja Saijonmaa på scen?

Att Folkets Hus skulle vara fullsatt med finska gäster kollandes på storbilds-tv?

Men nu blev det inte så, för att de turistande finska besökarna var i Falun och tittade på VM!

Och det kunde inte turistsamordnare Tommy med kollegor räkna ut? Det gör mig så ledsen. För det är inte att utnyttja mina inbetalade skattepengar på rätt sätt. Vi framstår som idioter i media, men att det blivit ett misslyckande förnekas, och det gör mig ledsen.”

Jag tror det är av största vikt att man noggrannt gör en uppföljning av hur det hela planerats, genomförts och i synnerhet vad man förväntade sig av detta och vad utfallet blir. Givetvis skall det hela vara en opartisk utredning så att vi i framtiden vet hur vi skall agera både vid större evenemang och hur vi skall arbeta för att sätta Hofors på kartan i absolut bästa dager. Känslan jag fått är dock att det slängts ihop ganska panikartat med kort tid kvar och att man kanske skulle ha tittat mer på till exempel Kanot-SM och förra sommarens hockeycamp(som för övrigt återkommer i sommar igen). Det bör finnas en grundsten för alla evenemang i framtiden där man kanske fokuserar mer på själva Hofors än på karuseller och finska artister. Det är dom rätta tankarna och ideérna som är hårdvalutan i sådant sammanhang och inte hur mycket pengar som pytsas in.

En Fråga Om Budget Eller Människor

Under Arbetarbladets insändarsidor återfinns en fråga ”Budget eller människor”:

Till de som är vägansvariga på Hofors kommun som inte sätter fart och röjer undan snöhögar och plogbrinkar som finns i varje gatuhörn och korsning i kommunen.

Jag kan förstå att det kan bli dyrt för en liten kommun med ansträngd budget men vad är viktigast, budget eller att det ska hända någon allvarlig olycka på grund av att det är dålig sikt och dylikt?

Nej! Ta nu ert förnuft tillfånga och sätt lite fart så att vi invånare i kommunen slipper utsätta oss för fara.

Den svenska indianen

 

Socialdemokraterna Kallar Till Extra Medlemsmöte

I dagens Gefle Dagblad finns en intressant artikel som i huvudsak avhandlar ett kommande medlemsmöte för Socialdemokraterna i Hofors, men ändå visar på att det är långt ifrån klart hur det blir med Eons planerade vindkraftspark på Tjärnäsberget.

Boende i området har klagat, framför allt kring Edsken, politiker från vänster till höger har uttryckt skepsis och kommunens speciella arbetsgrupp för vindkraft, bestående av både politiker och tjänstemän, har i förslaget till tematiskt tillägg till översiktsplanen satt 1 300 meter som minsta avstånd mellan bostadshus och vindkraftverk.

Det senare skulle omöjliggöra en etablering av det slag Eon planerar på Tjärnäsberget.

Men trots att mycket tycks tala emot projektet återstår det ännu att se hur kommunen slutligen ställer sig till det.

Socialdemokraterna har ännu inte bestämt sig och den lokala partiledningen tycker att frågan är av sådan vikt att man på ett styrelsemöte nyligen beslutade att behandla den på ett extra medlemsmöte.”

Det är fler aspekter man bör se ärendet ur, och jag tror de flesta partierna i Hofors har en svår fråga att ta ställning till. Det är lite av en vågskål om miljön i naturen och boendemiljön. Hur kommer det till exempel bli för en framtida utökad turistnäring i Hofors? Det är otroligt mycket pengar som står på spel för i synnerhet Eon.

Hagaparken – Så Kan Den Utformas

Det har ju varit en del inlägg under veckan om hur Hagaparken kan komma att se ut om bland annat ”Växthusprojektet” skulle bli en verklighet. Det är en lång väg dit, kantad av politiska beslut och en hel del arbete på Bygg och miljökontoret. Allmänheten skall också få möjligheten att tycka och tänka till kring det framtida området. Här finns dock en del bilder på förslag. Det skall finansieras, utredas vem som skall driva det och i vilken form men det ser onekligen väldigt spännande ut. (Klicka på bilderna för fullständig storlek)

Haga1
Haga2

Haga3

Haga4

Personligen så börjar tankeverksamheten att spinna när jag ser översiktsbilden och i synnerhet området norr om Hagaparken. Som ni vet är det ett litet stråk mellan parken och hembygdsgården där det idag bara finns resterna av nedbrunna byggnader. Om ”växthusprojektet” skulle bli verklighet så föreslår jag att man på samma gång anlägger ett stråk från Hagaparken mot hembygdsgården, vidare förbi gamla kallbadhusets pool och fram till ankdammen och kyrkan och tillbaka. Här finns ju fantastiska möjligheter att till exempel låta Hofors Kolare slå upp ett par stugor satsa på att visa upp brukskulturen och det gamla järnverket i ett ”utomhus-museum”.

 

När bilisterna stannar till för att sträcka på benen, handlat sina grönsaker och blommor kanske man vill ta en kortare promenad och då mötas av både ett kulturarv och vackra vyer.

V1 V2

 

I princip hela Storgatan skulle få en ansiktslyftning om man också lade till möjligheterna jag skrev om i juni förra året.

V3

”Ett naturligt område för att anordna marknader, loppisar och andra kulturella evenemang”

De nödvändiga investeringarna skulle främst bestå av asfalterad gångbana och belysning för att man även med funktionshinder lätt skulle kunna ta del av hela stråket. Är detta inte en genial idé så säg 😉

SKF-Trädgårdar

I dagens nätupplaga av Gefle Dagblad lyfter man åter projektet om växthus i Hagaparken.

En idé som dock tycks ligga bra till är att bygga växthus för odling av exotiska grödor. Ett projekt i socialnämndens regi har hos tre olika EU-fonder ansökt om totalt 19 miljoner kronor i projektmedel.

 Beviljas ansökan ska kommunen skjuta till lika mycket pengar.

– Det blir i så fall i form av arbete. Vi ska inte gå in med 19 miljoner i kontanter, säger socialnämndens ordförande Kenneth Axling, S.

30–35 personer väntas kunna jobba i verksamheten och det ska i så fall vara de som står längst från arbetsmarknaden som i första hand erbjuds plats.

Planen med att just odla exotiska grödor är att de inte säljs av den etablerade handeln och att verksamheten därför inte blir något hot mot exempelvis livsmedelsbutikerna på orten.

Det är alltså inte beslutat att det blir just detta projekt, men onekligen så öppnar det sig ju möjligheter:

Kommunalrådet Marie-Louise Dangardt, S, poängterar att det än så länge inte är klart om det över huvud taget blir någon ändring av detaljplanen – och om det blir det så är det inte klart vilken typ av verksamhet som i så fall skulle kunna etableras i parken.

– Det finns flera olika idéer, säger hon.”

 

Men det är faktiskt inte första gången som Hofors+Ovako (SKF)+Växthus skulle komma att sammanföras. Idag hittar jag något mycket intressant som jag själv inte hade en susning om.

SKFträdgårdar

Bergström anställdes så vid SKF trädgården i början av 50-talet. Hans far arbetade där sen tidigare. Växthusen, drivbänkar och stora land för potatis och grönsaksodling låg nedanför Värna skolorna och österut. I närheten låg bl.a. också Trädgårdsmästarbostaden och en jordkällare. Idag ligger marken där detta fanns inne på Ovakos industriområde.

Bruksträdgården hade utvecklades med tiden och vid en renovering av växthusen 1953 plockades bl.a. vinstockarna bort. De omhändertogs av botaniska trädgården i Uppsala där de skall finnas kvar än idag. Det fanns tre växthus varav ett kortare som kallades för ”gurkhuset”. Där odlades gurkor i stort sett året om. I det växthus där man hade mer exotiska växter fanns också persikor och vindruvor. Under senare år odlades druvor utomhus mot växthusens gavlar. Dessa plantor vart aldrig så stora men gav goda druvor. En tegel byggnad värmdes med olja för att vara varm under vinterarbetena. Till anläggningen hörde också en gigantisk valvad slaggstenskällare på ca 6x25m med bingar för bl.a. potatis.

Det man odlade mest på de stora landen var potatis, kål och kålrötter, morötter, rödbetor. Dessa skiftades runt efter några år i något som kan liknas vid växeljordbruk. Som gödsel användes den dynga man fick från SKFs stall som då fortfarande hade två hästar för mindre transporter.

I drivbänkarna blandades gödsel med halm och täcktes med jord för att bilda varmbänkar. Där sattes bl.a. uppdrivna purjolöksplantor. Sand lades runt plantorna, fönster lades på och så fick det hela snöa över. Tack vare förbränningen höll sig temperaturen i bänkarna till 15-20’c. Vid midsommar kunde purjolöken skördas. Kryddväxter odlades egentligen aldrig. Vid den här tiden hade de flesta Hoforsbor tillgång till något mindre land och var van att odla t.ex. kryddor till husbehov.

Störste leverantören av fröer var Weibulls. Endast i undantagsfall togs egna fröer och då från någon udda växt. Vissa blommor, som pelargoner och margeritor, tog man in på hösten och tog sticklingar av. Hornspån och benmjöl användes som näringstillskott för blommor. Man följde en tabell som visade de olika sorternas behov.

Kompostjord, det enda som användes till blommorna hämtades från ca 5st högar som var upp mot 30m långa. Materialet bestod till stor del av alla löv som krattats ihop i brukets alla trädgårdar. Här hämtades också jord till rabatterna i samhället. Länk till infosida