Anders Eklund Ansöker Om Tidsbestämt Straff

Jag är precis på väg att svälja en slurk kaffe framför TV-nyheterna när det meddelas att den riksbekante våldtäktsmannen och mördaren Anders Eklund nu kan ansöka om att få sitt livstidsstraff tidsbestämt. Kaffet rinner liksom fel i strupen och orsakar en hostattack istället. Har det verkligen bara gått tio år sedan den fruktansvärda händelsen? TV4 uppger sin källa som Expressen och mycket riktigt finns där en artikel.

Carina Höglund: ”Tycker det är bedrövligt”

Englas mamma, Carina Höglund, har efter mordet på dottern, varit starkt engagerad i brottsoffers situation. Och hon tycker att frågan om tidbestämt är alldeles för tidigt väckt i Eklunds fall. Vuxna människor som dömts för så allvarliga brott borde inte kunna få söka så pass tidigt, menar hon.

– Nej, jag tycker det är bedrövligt. Vi har precis börjat landa i det, börjat acceptera och hantera hennes död. Då ska det dras upp igen. Även om vi inte är särskilt inblandade i den biten, så är det en känsla jag bär på. Men jag tror att det kommer dröja väldigt länge innan han kommer att få tidsbestämt.

Morgan Johansson: ”Finns regler kring detta”

Justitieminister Morgan Johansson förstår Carina Höglunds upprördhet.

– Men någonstans måste man dra gränsen efter hur många år man ska få ansöka. Samtidigt ska man säga att det är bara en möjlighet att ansöka, sedan ska det prövas av tingsrätten. Och man kan konstatera att av de som är dömda till livstids fängelse så är det ett fåtal där man beviljar detta.”

Nu ska man inte måla fan på väggen, jag är ganska övertygad om att det här vidriga monstret kommer få avslag på sin ansökan och få fortsätta leva i ovisshet om/när/eller aldrig han kommer ut igen. Själva definitionen av livstids fängelse lämnar mycket att önska.

Attackerad Med Pepparsprej Utanför Lilla Sparköp

Tidigt på söndagsmorgonen besökte en person Lilla SparköpFaluvägen för att handla. Föga kunde personen ana att den strax skulle utsättas för ett fegt och vidrigt överfall. Gefle Dagblad skriver:

Föraren drogs ut ur bilen och blev rånade på flera tillhörigheter. Utöver rånet ska bilföraren ha ha blivit sprejad i ansiktet med någon form av pepparsprej enligt polisen.

Bilföraren ska ha känt till de två gärningsmännen och polisen kunde lite senare gripa två misstänkta personer

Polis skall enligt uppgift ha varit snabbt på plats och strax efter kunnat gripa två kvinnor i en lägenhet i Göklundsområdet. Märkligt nog gör samma uppgifter gällande att de två skall ha försatts på fri fot redan under eftermiddagen. Onekligen kan man fundera över vad det egentligen krävs för att hålla brottslingar inlåsta mer än ett par timmar.

Inbrottsvåg I Hofors

Under de senaste dagarna har man kunnat läsa via sociala medier att det begåtts ett okänt antal inbrott i Hofors. Bland annat Hoforshus har uppmanat sina hyresgäster att kontrollera förrådsutrymmen.

I den numera offentliga Facebookgruppen ”Värna Hofors” återfinns uppgifter om att även en del företag i de centrala delarna av Hofors haft oönskat besök. Birgits Fotvård, Östergrens Blommor och förrådsutrymmen tillhörande HAIFs kansli omnämns.

SVT Nyheter Spred Fake News Om Hofors

Tidigt denna morgon kablade SVT Nyheter Gävleborg ut nyheten via Facebook, att ett tiotal personer med kniv försökt tvinga till sig ett fordon i Hofors.

Det hann startas en hel del spekulationer om vem, vilka och var detta hade skett på orten innan det uppmärksammades av bland annat Arbetarbladet att det rörde sig om en helt annan ort.

Rånförsöket inträffade på Humlevägen i Ockelbo natten mot onsdag.
En skara på runt tio personer försökte tvinga till sig bilnycklarna av en bilägare.
– En person är gripen, säger Torbjörn Karlsson vid polisen.”

Efter påpekande av kanalens följare ändrade man sin text efter några timmar på webbsidan, men själva webbadressen anger fortfarande Hofors som brottsplats.

Kan ju ses som ett riktigt struntproblem, men givetvis vill vi i Hofors kommun inte pekas ut på ett ofördelaktigt sätt när det faktiskt inte berör oss. Gör om, gör rätt!

Har Ni Ofredats Sexuellt Idag Hoforsbor?

Eftersom det är de stora avslöjandenas tid så kommer här ett. Ett kort videoklipp sprids på nätet som avslöjar att man som invånare inte ens kan gå på Bruket i dagsljus utan att bli sexuellt ofredad. Kanske vet man inte ens om att man just blivit det. I klippet som är 1.15 långt syns en man sitta i en parkerad bil medans människor promenerar förbi utanför. Platsen är parkeringen framför Bergsmannen och bakom Audio-Video.

Man kanske inte behöver så fruktansvärt snuskig fantasi för att förstå sammanhanget av dessa urklippta och censurerade bilder ur filmen. En gissningsvis medelålders man plockar fram sin ”snas” och onanerar oblygt under tiden som gångtrafikanter och välkända Hoforsvyer syns i bakgrunden.  Att döma av lagboken så faller detta beteende under ”sexuellt ofredande och förargelseväckande beteende” (exempel på Lawline.se)

Kanske inte vad man förväntar sig när man går och handlar en matlåda på Grillköket eller en fjärrkontroll hos Foto-Johan direkt.

En snabb eftersökning avslöjar att mannen troligen inte hör hemma i Hofors utan i någon angränsade kommun där han även spelat in filmer av olika slag och syns i bild. Det kan alltså löna sig att ha ögonen på skaft vad som sker runt omkring en.

Papegojmördare Greps I Robertsholm

Det är norr om Hofors det händer. I veckan sägs det att skylten till Robertsholm har försvunnit och någon klarhet i var den tagit vägen har inte framkommit ännu. Det finns naturligtvis massor av anledningar till att den plockats ned, men på ett diskussionsforum sägs det bestämt att den stulits.

En annan märklig händelse utspelades under gårdagen då polisen eftersökte personer med hundar i området. Förklaringen kom med en artikel i Arbetarbladet idag.

Vid 19-tiden på måndagskvällen fick polisen ett larm om en påverkad man och en blodig kvinna vid en bil i närheten av Robertsholm. När polisen kom till platsen greps mannen, men kvinnan hade flytt till skogs. Bilen de färdats i hade stulits i Uppsala – där de även ska ha gjort inbrott i en lägenhet och haft ihjäl en papegoja.”

Förvisso har TV-serien Twin Peaks haft nypremiär efter drygt 20 års uppehåll, men ibland överträffar verkligheten dikten.

Helgens Blåljus I Hofors

I helgen har polisen haft betydligt mer att göra än att sitta på Lidlparkeringen och sjunga.

Tidigt på lördagsmorgonen syntes flertalet polisbilar hasta mot Hofors och anledningen var att man hittat en yngre man knivskuren i en trappuppgång skriver P4 Gävleborg. Under natten mot söndagen så fick man rycka ut igen efter larm om inbrott där den förmodade tjuven synts i övervakningskamera hos en villaägare. Strax efter 07.30 imorse syntes ytterligare fordon, men okänt om de hastade till sånglektioner eller rutinmässigt patrullerade samhället.

Vuxna På Bruket Bildar Förening

Efter en tids oro på Bruket med vandalism och stökigheter har en grupp engagerade människor nu bildat en förening med syfte att bland annat öka synligheten av vuxna i centrum samt nattvandra när det finns behov och många ungdomar rör sig ute i natten. Mötet skedde i veckan på Folkets Hus och den nybildade styrelsen består inledningsvis av Linda Lundberg som ordförande, Jennie Vikström som sekreterare och Christine Johansson som kassör.

Man kommer att ingå under den rikstäckande organisationen Nattvandrarna och som omfattas av försäkringar och stöttning. Det här är alltså ett lysande tillfälle för er föräldrar som vill ta ett ökat ansvar för era barn och ungdomar som härjar runt på Bruket, eller för alla som sitter vid sina datorer och skriker ut avsky och krav på åtgärder mot ”buset”. En ökad närvaro av vuxna kan bidra till ett tryggare samhälle för oss alla.

Det Nya Sverige – När Fiktion Blir Verklighet

För en tid sedan körde jag en reprisomgång av TV-serien ”The Wire”. Den har några år på nacken, men visar kanske lite utav hur politik kan styra polisarbetet i USA. Hur man putsar statistik för att det skall se bättre ut på pappret än hur det egentligen är i verkligheten. Naturligtvis är det dramatisering, men det lämnar efter sig en del höjda ögonbryn och funderingar kring om det fungerar på samma sätt i vårt eget land. Att krafttag mot en form av brottslighet, medför mindre satsningar på andra och att politiska beslut ställer till med oreda längst ner i leden där det verkliga polisarbetet utförs. Den här morgonen läser jag Expressens skildring av hur det rasar ett narkotikakrig i Stockholms förorter. Det är som taget direkt ur TV-serien ”The Wire”.

Vår kamera dokumenterar hur en man i 25-årsåldern helt öppet står och räknar pengarna i sin sedelbunt och hur en jämnårig kille i svart jacka kommer fram. På några sekunder lämnar en vit påse över, glider ner i fickan, och en av männen lämnar platsen. Och polisen syns inte till.”

 

”- Vi får inte resurser till att vara där och det prioriteras bort. När vi inte är där tar de tillbaka marken, säger en polisman.

 

I ändlösa kedjor av hämndaktioner skjuts gängmedlemmar i huvuden genom bilrutor. Besinningslösa knivattacker och automatvapen. Oktober 2016 går striderna in i ett nytt skede när en ledande medlem i gänget Brödraskapet Wolfpack skjuts till döds – strax efter att ha släppts från fängelse – utanför Ica Maxi i Barkarby. Den sista spillran av Wolfpack, kända som ”Vargarna”, slås ut och det konkurrerande gänget ”Lejonen” tar kontrollen över narkotikamarknaden.”

 

Springpojkarna längst ner, tonårskillarna som hanterar vapen och narkotika. Över dem gängmedlemmarna, män i 25-årsåldern, runt 15 personer i varje förort. Och allra längst upp, enligt misstankar polisen utreder, en grupp män i 40-årsåldern som lämnat förorten för innerstan i Stockholm men som tros ha en övergripande funktion och stå för införseln av stora partier narkotika

 

Liksom storheterna inom genren, som 2Pac, kan låtarna ofta liknas vid förortsreportage som inte sällan ger en rå bild av invånarnas vardag.

Det handlar om en hatkärlek till förorten, känslan av att vara fast, att leva och dö i förorten.”

 

Jämförelsen med 2Pac är något som dyker upp i minnet strax efter att jag läst Expressens artikel, och går igenom veckans post, och hittar en mycket intressant artikel i SEKOs medlemstidning.

Här beskriver polismannen David Henriksson sitt arbete i synnerhet kring Rosengård i Malmö, det är tufft, det är narkotika, vapen, gängkultur och mord på öppna gator. Det är i synnerhet en mening som fastnar i minnet och kopplas samman med jämförelsen med 2Pac.

-Men nu har en ny trend börjat synas. Förut var det gäng med en tydlig ledare, nu har kidsen kollat på serien ”Gomorra” och sett att en ensam kille med pistol kan skjuta sig till toppen ganska enkelt. Så Malmös kriminella karta börjar ritas om och då gäller inte samma regler längre. Bråken som slutar med skjutningar börjar många gpnger med bagateller som att någon tagit någons flickvän eller sagt något dumt till någon. Eller bråk om marknadsandelar så klart. Just mängden vapen som är i omlopp i Malmö är ett stort problem. Du behöver inte ens vara kriminell för att bära vapen. Du kanske bara är rädd och har en pistol för säkerhets skull

David Henriksson arbetar som facklig representant och delar av lösningen på detta samhällsproblem säger han handla om bättre villkor för poliserna.

Rent fackligt slåss han för drägliga arbetsvillkor och bättre lön för alla polisanställda, och att den som gör mer än grundjobbet ska få betalt för det.

-Jag är handledare och instruktör för nya polisaspriranter, ingripande polis, skyddsombud och förtroendevald, men inget av det ger utfall i lönekuvertet och det är inte rimligt.”

 

Ett av de riktigt stora problemen sägs vara omorganisationen som betecknas som ett luftslott från början till slut. En konstruktionsmodell som det inte fanns personal till och panikartade omplaceringar för att täcka upp akuta behov. Det är heller ingenting som man löser i en handvändning, det kommer att ta tid även om tillräckliga resurser tillförs.

Lönerna, förutsättningarna och arbetsmiljön måste höjas och vakanserna besättas!”

 

Samtidigt fortsätter den hemska utvecklingen att krypa närmre även oss på landsbygden. I veckan mördades 16-årige Ali Jafari. Hur och varför kommer en senare utredning att visa, men det är obegripligt att det sker så nära. Debatten om varför vi hamnat där vi befinner oss idag kommer att fortsätta och själva kärnan i problemet sägs vara utanförskap, segregrerade områden. Tyvärr har debatten kommit att handla betydligt mer om misslyckad integration med invandring och asylmottagande och beskyllningar om rasistiska agendor som i fallet med polismannen Peter Springare i Örebro. Med några modifikationer så tycker inte jag det är så stora skillnader mellan Expressen, polismannen David Henriksson och polismannen Peter Springare budskap. Samhällsklimatet är åt helvete, och det ser inte ut att kunna lösas i en handvändning.

Aftonbladet Spårar Nätpedofilerna

En intressant artikelserie i Aftonbladet gör gällande att man nu spårar upp individer som laddar ner barnpornografi.

Aftonbladet –  Användarna

Aftonbladet –   72 män avslöjade

Inte heller i Hofors har vi varit förskonade från nätpedofilerna eller barnpornografibrotten:

Hoforsbloggen – Nätpedofilen bland Hofors ungdomar är fast!

Gefle Dagblad – 44-åring laddade ned över 115 00 barnporrbilder

Dom har alltid funnits och kommer alltid att finnas lurandes i mörket i framtiden, men det går att göra det betydligt svårare för dem att komma i kontakt med barn och ungdomar, åtminstone i hyfsat civiliserade samhällen. Att ständigt utbilda och informera om riskerna med att använda mobiler, datorer och surfplattor. Att ta ansvar för att man har en god dialog med sina barn/ungdomar om risker med att ha kontakt med okända människor via merparten av de sociala mediaverktygen. Det är uppmärksamhet som försvårar möjligheterna för nätpedofilerna att slå klorna i era barn. Skolorna har ett enormt ansvar i att utbilda sina elever och synliggöra riskerna med att vistas på internet, men det är slutligen hur observanta föräldrarna är som avgör.

Ny Granskning Visar Kommunernas Slöseri Med Skattepengarna

Aftonbladet startar en ny serie av reportage där stat, kommun och myndigheter skall granskas för att visa upp hur skattepengarna används.

miljardnotan

I kostnaden för kurser och konferenser kan även kostnader för resor, logi, middagar med alkohol, lekar och underhållning ingå.

Om man bryter ner siffrorna så de bara omfattar kommunerna så har 288 granskade kommuner tillsammans spenderat drygt 2,7 miljarder kronor.

  • 717 miljoner gick till representation.

  • 1,99 miljarder gick till kurser och konferenser.

Aftonbladet har även begärt ut fakturor, program och kvitton från representations- och konferenstillfällen och granskat hur pengarna används i praktiken.

Totalt rör det sig om hundratusentals handlingar från personalfester, resor, krogbesök och hotellvistelser som har granskats.”

Något som också borde granskas är det som brukar omnämnas som ”svågerpolitik”. Hur anställningar går till, kontrakt mellan privata företag, föreningar och kommuner. Har själv stött på märkliga fenomen som omnämnts som verksamheter i ”gråzonen”. Ytterligare en källa till tokigheter med skattepengar är Slöseriombudsmannen.

Jag inser även att jag har ett mycket gott minne (trots att jag denna morgon tog miste på en hel dag) och hittade en gammal ledare i Gefle Dagblad från 2012 som handlade om just granskningen av kommunala verksamheter och skattemedel, fortfarande aktuell:

Partier eller allianser som haft majoritet i årtionden frestas att ta makten för given. Då är det lätt hänt att sätta sig över reglerna: ta genvägar kring krångliga upphandlingar, betala ut orimliga avgångsvederlag och politikerpensioner, eller unna den innersta kretsen av lojala politiker och tjänstemän en och annan rekreationsresa eller krogkväll under tveksamma förevändningar.

Regelbundet maktbyte är förstås ingen garanti för kommunal redbarhet, men nog tycks det som att politisk cirkulation kan avhjälpa en del slarv, halvskumma arbetsprocesser och svågerpolitik.

Gävle-Bocken Brann Redan Första Kvällen

Noterar via nyheterna på TV och i lokaltidningarna denna morgon att den berömda halmbocken i Gävle ”fattade eld” redan samma kväll som den officiellt invigts.

Bocken invigdes på söndagen med pompa och ståt – men bara några timmar senare hade den brunnit ner. Första larmet kom till SOS Alarm klockan 23:03, bara några minuter senare stod endast stommen kvar.

Säkerheten hade höjts i år för att bocken skulle få stå kvar – genom så kallad intelligent kamerabevakning registrerades rörelse i bilden och signal skulle skickad till en larmcentral om någon rörde sig i området.

Det hindrade dock inte en person från att bränna ner bocken bara timmar efter invigningen. På tv-bilder ses en man gå fram till bocken med en påse i händerna och strax därpå flammar bockens ben upp medan mannen springer från platsen.”

Kan medge att jag är lite kluven till fenomenet. Bocken har ju fått sin berömmelse just för att den antänds så ofta, det pågår till och med vadslagning om när och hur den kommer att gå upp i flammor. Skulle den väcka samma uppståndelse om den stod kvar orörd år efter år?

Ung Vänster & Nynazister – Sluta Vandalisera Hofors!

I början av den här månaden läste jag en artikel från Sandviken där kommunen anklagade Ung Vänster för skadegörelse i det nyrenoverade centrumet.

Klistermärken och större affischer, från Ung Vänster, har under hösten täckt allt från utemöbler till lyktstolpar i hela centrala Sandviken. Sandvikens kommun, som lagt stora pengar på att renovera centrum, anklagar nu Vänsterpartiet och deras ungdomsförbund för nedskräpning och skadegörelse.”

sandvikens-kommun

Vänsterpartiet i Sandviken tog tydligt avstånd mot vandalismen:

Vänsterpartiet tar avstånd från skadegörelsen och skriver, i sitt svar på kommunens öppna brev, att de beklagar nedskräpningen av centrum. De tillägger att de inte har något inflytande över Ung Vänster och att det är ungdomsförbundet som enhälligt hålls ansvariga för den otillåtna affischeringen i centrum.”

Under den tidiga morgonen när jag tog en promenad runt Hofors, så kunde jag konstatera att det förvisso är ”dekorerat” i själva centrum, men även i överflöd runt om i Hofors, där Ung Vänster sägs vara avsändaren enligt affischerna. Det är här bara ett axplock av

ung-vanster1 ung-vanster2 ung-vanster3

Och på samma sätt som vänsterns ordförande här i Hofors agerar mot nazistiska budskap i klisterform, så har andra individer rivit sönder eller spraymålat över många av affischerna från Ung Vänster. Det är ingen vidare vacker bild kan man lugnt konstatera. Nu kan man inte påstå att det skulle vara lokala förmågor som gjort det här, lika lite som att det skulle vara lokala nazister som sprider sina klisterlappar. Men båda läger: Kan ni ägna er åt att plocka ned samtliga av de politiska budskapen från lyckstolpar och elskåp? Två fel blir som bekant aldrig ett rätt.

Väktare Hotad Vid Hagaskolan

På ganska kort tid har det varit ett antal fall av vandalism på Hagaskolan. Imorse hotades en väktare som ertappade två män med att försöka bryta sig in i de tomma lokalerna skriver Gefle Dagblad:

Det var vid 02:40-tiden som en väktare stötte ihop med två män som gjort inbrott på Hagaskolan i Hofors.

Polisen skriver på sin hemsida att männen gick emot väktaren med någon typ av föremål i händerna. Det var när väktaren skulle kontrollera en bil som stod parkerad på skolgården som det hela skedde.

Under tiden som han kontrollerade bilen kom männen springande emot honom och uppträdde hotfullt.

Det är smått upprörande med denna onödiga vandalism. I nuläget undersöks möjligheter för ganska fantastiska projekt i den gamla skolan, och skulle det bli verklighet så är det ett lyft både för området och kommunen. Det kostar pengar att försöka hålla byggnaden vid liv tills beslut kan fattas, men för varje attack som inbegriper förstörelse minskar chanserna till överlevnad. Till slut är det bara att sopa rent på kullen och låta det växa gräs på rivningsmassorna. Så kan vi inte ha det.

Har Ditt Lösenord Läckt?

Tipsades om en av SVTs sajter där man kan testa om lösenordet till ett mejlkonto läckt ut i något sammanhang. Länk till SVT:

Miljontals svenska konton och lösenord som hackats ligger ute på nätet – helt öppet. För de som vet var man ska leta är det lika enkelt som att ladda ner musik eller film. SVT Dold har skrapat internet på dessa läckor och samlat informationen i en databas så att du kan upptäcka om ditt lösenord har läckt. Läckorna kommer bl.a. från sajter som sociala medier, forum och e-handlare.

Bara för att, så testade jag  248 kontakter som är kopplat till mitt politiska arbete och där upptäckte jag det fasansfulla att 32 personer har sina lösenord på drift.

losenord

Väl värt att kolla upp alltså. Om inte annat byt ändå idag för säkerhets skull.

Den Meningslösa Tillvaron

En tidig morgonpromenad i centrum visade att ett par skyltar sparkats sönder och att någon gjort sig extra möda att förstöra det som skattebetalarna fått spendera några kronor på för att fräscha upp centrumbilden.

meningslost

Oerhört tråkigt att behöva se, men mest tänker jag på hundarna som promenerar förbi där och riskerar att få glas i tassarna.

Jag är en av dom som aktivt varit emot ett övervakningssamhälle med kameror på strategiska platser för att undvika just sånt här, men på senare tid har jag börjat svänga i min åsikt.

På tal om just kameror så tänker jag att kanske har någon av bankautomaterna i området bilder från natten, eller Apoteket eller någon annan butik. Kanske har korkskallarna fångats på någon av dom?

Rånförsök Mot Coop

Arbetarbladet:

Under måndagen utsattes Coop Extra i Hofors för ett rånförsök när en man på 18 år klev in i butiken och försökte råna den.

Han tog tag i en kvinna som jobbade där och sa att han ville ha pengar, vilket han försökte tvinga till sig genom att ta tag i hennes arm och slita och dra i den. Han hotade även kvinnan, och sa att om hon inte gjorde som han säger skulle han söka upp henne.”

Gefle Dagblad:

Rånförsöket misslyckades och mannen sprang från platsen. Cirka 25 minuter senare kunde polisen gripa honom utan dramatik på Göklundsvägen några 100 meter därifrån.

Han anhölls senare av åklagare och är misstänkt för försök till rån och olaga hot.”

– Vi känner till honom sedan tidigare och vet att han kan vara aggressiv.”

Enligt uppgifter inskickade till Hoforsbloggen är det ett flertal personer som under en lång tid försökt påkalla polismyndighetens uppmärksamhet kring individen då han försökt ta sig in i bostäder kring området Göklund och Ängkärrsgatan samt fysiskt gett sig på gångtrafikanter på olika platser i Hofors. Polisen har förvisso dykt på några av gångerna men tydligen inte ansett att han utgjort tillräckligt stor fara för allmänheten för att låsas in någon längre tid.

Uppgiftslämnaren uppger att den själv blivit utsatt för den agressiva mannen, och fasat för att möta honom igen på våra gator. Det väcker ju återigen frågan om hur det blev med polisens stora omorganisation, polisens närvaro i kommunen och det medborgarlöfte som undertecknades för mindre än ett år sedan.

Det kanske även är dags att se över vad som hände med arbetet i kommunens brottsförebyggande råd…

Michael Olsson Har Fått Ny Brevlåda

För bara några dagar sedan kunde man läsa den trista nyheten att Michael Olssons hem vanadliserats igen. Man behöver inte gilla sina medmänniskor, det är helt okej att ha andra åsikter eller tycka att andra människor är konstiga, men att bete sig som de gjort mot Olsson och hans hem, det är bara sorgligt elakt.

Idag kan man dock läsa en glädjande nyhet att någon gjort det motsatta, istället för att göra livet surt för Olsson, har en hitills okänd person istället agerat med vänlighet och med en liten gest som får stor betydelse för någon annan visat att allt inte bara är mörker och misär. Arbetarbladet skriver:

För en tid sedan sprängde någon eller några upp hans postlåda och brevbäraren har sedan dess fått lägga Michaels post i en provisorisk plastkasse. Fram tills nu.

När Michael skulle hämta tisdagens post märkte han att någon satt dit en ny postlåda. 

– Jag vet inte vem som har gjort det men jag blev skitglad. Det är bland det bästa som har hänt, säger en lycklig Michael till Arbetarbladet.”

Michael Olsson Fick Krossade Fönsterrutor Igen

En tråkig följetong i Hofors är attentaten mot Michael Olssons hus.

Michael Olssons hus i Hofors har sedan 2013 utsatts för vandalism av någon eller några. För ungefär två veckor sedan var det dags igen när flera av hans fönsterrutor krossades mitt i natten.

Enligt Michael har det startats flera ryktesspridningar om honom och för ungefär tre år sedan började någon eller några att vandalisera hans hem i Hofors. Det började med en uppsprängd brevlåda – och sedan har det bara fortsatt.

En natt för en tid sedan låg han i soffan och höll på att somna när det plötsligt small till.

– Jag sätter mig upp yrvaken och inser att det är attack mot mitt hus igen. Jag går ner för trappen och in i köket. Då ser jag de här två stora hålen i köksfönstret.

Senast det hände var den 26 februari i år.

4

Hyrläkaren Stoppades I Rättan Tid

Med facit i hand så kom vårdcentralen i Hofors besökare, i synnerhet de yngre, undan med blotta förskräckelsen innan det hann ske något vedervärdigt.

Arbetarbladet – Skolläkaren greps i Hofors, åtalas för flera sexbrott mot barn 

Aftonbladet – Skolläkare åtalas för barnporrbrott

456 185 barnpornografiska bilder och 8 424 filmer hittades hos skolläkaren som misstänks för barnpornografibrott och sexuella övergrepp på barn.

Läkaren, som greps efter ett tips från schweizisk polis, åtalades i dag i Falu tingsrätt.

Enligt åtalet har han filmat och fotograferat med en dold kamera i skolor och på undersökningsrummet – och även spridit bilderna.”

När Du Får Oväntat Besök I Äppelträdet

Boende på Torsåkersvägen vaknade inatt av ett ytterst oväntat besök, nästan helt i linje med den klassiska kaffereklamen.

Äppelträd

Foto: Privat

Det var efter en polisjakt som färden plötsligt tog stopp för den flyende bilen, Gefle Dagblad:

Vid 4-tiden under natten mot söndagen skulle polisen stoppa ett fordon i Storvik för kontroll. Föraren vägrade stanna och försökte köra ifrån polisen, det meddelar polisen.

Polispatrullen följde efter bilen mot Horndal men man tappade kontakten. Efter en timme möter en patrull från Dalarna fordonet. De tar på nytt upp efterföljningen. Fordonet körs från Vallbyheden in på grus/skogsvägar mot Fagersta/Hofors. Enligt polisen planerade man att sätta in spikmatta, något som inte lyckades.

Färden slutade tillslut tvärt för bilen och dess resenärer. Strax innan Hofors på Torsåkersvägen i höjd med Lillån kör föraren av vägen och mellan två träd, genom ett staket och det blir sedan stopp mot ett äppelträd.”

När Du Får Oväntat Besök

Under påskhelgen har flera personer beskrivit via social media hur man fått ”oväntat besök” vid sina hem. I Torsåker har det bland annat synts en utländskregistrerat vitt större fordon som dykt upp och frågat efter diesel, och sedan upptäckten att man stulit av parkerade fordon och i drivmedelsdunkar.

Natten mot måndagen, annandagpåsk, upptäckte husägare på Faluvägen att okända människor smög omkring med en kofot i handen utanför huset. De skrämdes dock bort av att ljusen tändes i huset.

Tydligen går vi inte bara in i vårvädret utan även in i den period där det blir en märklig trafik runt människors privata boenden. Det kan alltså vara en god idé att se över hur man har det med lås på dörrar till hus och fristående förvaringsutrymmen. En utomhusbelysning som aktiveras av rörelse kan vara en billig försäkring för att motverka det oönskade besöket.

Förundersökning Om Terrorhot Läggs Ner

Alldeles nyss damp det ner ett kuvert från Polismyndigheten i brevlådan. Jag hade väl min lilla aning om vad det kunde vara och mycket riktigt så gällde det hoten som riktades mot mig/Hoforsbloggen för ett drygt år sedan. Arbetarbladet, Gefle Dagblad.

Motivering: Det saknas möjligheter att utreda brottet. Inga uppgifter från nätleverantören har sparats

CaseClosed

Trots att jag själv kunde spåra hoten till en specifik person på social media så kunde man alltså inte hitta möjligheter att reda upp det här. Det var öppet mål, tomt i kassen och ytterdörren va redan insparkad.

Men jag är inte förvånad alls. Så fort det rör sig om brott som begåtts på internet eller via social media så saknas det en enorm kompetens bland poliser att ens begripa hur man skall gå tillväga. Även om man satsar resurser på den här typen av utredningar så upplever då jag att man ligger hopplöst efter. Det var ju till och med på vippen att nätpedofilen som härjade bland Hoforsbarn och ungdomar slapp undan.

Just i det här fallet så har ju polisen verkligen strulat till allt. Först inleddes förundersökning i vårt län, sedan flyttades den till Jämtland för att återvända till Gästrikland igen. Att få tag i ansvariga poliser har varit enormt svårt, det har tagit veckor ibland månader att ens få någon form av besked om jag bör eller inte bör vara orolig. Det har tydligen också varit någon form av sekretess i ärendet som medfört att man inte kunnat tala med någon annan än de specifika utredarna.

Vid de få tillfällen som det varit kontakt så har man i princip bara meddelat att jag skulle ”iaktaga försiktighet”. Även om jag själv inte gått omkring och funderat över det där på heltid så har det ju varit lite jobbigt för anhöriga att ens tänka tanken. Det är ju också själva grundtanken med att utdela hot, att skrämma och oroa.

Nåväl det är klart att jag blir ganska bitter och känner en viss hopplösthet eller ens förtroende för myndigheterna idag. Det är uppenbart att man inte kan förlita sig på att de gör sitt arbete ens med underlaget i hand.