En Mörk Dag För Både Världen & Hofors

En dag som började så lovande igår (bortsett från snön), utvecklades till ytterligare en tragedi med flera döda och skadade på grund av terrorism. Det kändes inte bättre när Gefle Dagblad, kastade ut en riktigt dålig rubrik där det antyds att Hofors skulle härbärga mördare i sina företag. Bara via GD har den delats snart 5000 gånger, och den återfinns i åtskilliga tidningar och blir naturligtvis någon form av ”sanning” där otäcka Hofors återigen sticker ut. Jag förstår sensationen, men jag förstår inte varför man ofta tar chansen att svärta ner kommunens namn. Viss lokal media mer än andra.

Kommentarer, diskussionstrådar på forum och social media fylls upp med någon form av utpekande att Hofors skulle vara upphovet till allt ont. Det är inte riktigt schysst och invånarna blir inte mer övertygade om att lokaltidningarna är någonting att ha.

Ett annat exempel som förvisso säkert har en del sanning i sig är Arbetarbladets artikel om Bodås igår. Bodås hamnar verkligen lite utanför och då bör ju engagerade människor faktiskt resa sig upp och göra något åt det. Edskens intresseförening visade ju på ett föredömligt sätt att man kan påverka utan att engagera sig i partipolitik. Man såg till att träffa politiker, dök upp på kommunfullmäktige, skickade mejl och berättade vad man ville och inte ville. Och kommunens politiker lyssnade faktiskt.

Fredag Den 13:e & Elefanten I Rummet

Äntligen fredag skulle vi kunna konstatera och sedan sucka djupt för bredvid fredag står det nummer 13. En vidskepelsens dag och när jag för två veckor sedan skulle boka in ett möte var jag tvungen att fråga personen jag skulle träffa om det hade någon inverkan. Han skrattade och sade att nej, det har ingen betydelse men för säkerhets skull förlade vi mötet till onsdagen istället. Det är grundat i en myt från år 1307. Att fredagen den 13 är en otursdag. Jag förklarade lite om det 2011. Istället är det kanske mer av ett hjärnspöke där man inbillar sig att man skall drabbas av otur och igenom det faktiskt upplever motgångar som otur skapade av dagen och inte omständigheterna. Och sen var det hela den där grejen med att det sitter en elefant i rummet som ingen låtsas om.

Elefanten

Jodå jag är lika medveten om den som flertalet av er läsare skulle jag tro. Mitt bloggande har drabbats av vissa problem vilket ni kanske läst i AB och GD. Det är som artiklarna beskriver och som jag beskrev i inlägget tidigare. Det har inkommit ett smått märkligt hot om att en terroristorganisation skulle ha anledning till att söka upp mig. Med dagens moderna teknik och givetvis ett brinnande intresse för dessa verktyg så gjorde jag egna efterforskningar innan jag fann det gott att ringa polismyndigheten. Det blev några samtal igår, det enda som egentligen sagts är att det inte finns någon som tagit sig an ärendet, man har flyttat ärendet från vårt område till annat område och där ligger det efter samtal denna morgon fortfarande orört. Mitt förtroende för kompetens och iver att faktiskt lösa brott hos myndigheten står liksom och väger en smula just nu. Under tiden som anmälan ligger på hög, så har jag tillsammans med några andra människor snokat runt och funnit att hotet kanske inte är helt lätt att avfärda, därför är det för i synnerhet min egen del och mina anhörigas del av vikt att myndigheterna tar tag i detta. Kan inte vara meningen att jag själv skall agera Kalle Blomkvist och fixa dagen med lycklig upplösning av saftkalas med tillhörande bullar i bersåträdgården.

KalleBlomkvist

Nå hur det än är så har individen ifråga gjort en rad misstag och som media skriver placeras han/hon i ett väldigt litet område med näpna små stugor i skogen. Där har personen alltså suttit på sin iPhone och Googlat sig fram till Hoforsbloggen och möjligen inte gillat vad som skrivits. Under 11 minuter och 26 sekunder har det tydligen pågått en kamp i huvudet över den specifika texten vilket resulterade i två snabba hotmeddelanden på 48 sekunder. Därefter bestämde sig personen för att surfa vidare till Facebook för att se om det gjorts några uppdateringar. Rakt till sin egna profil med endast 21 vänner vilket skulle kunna förklara att man söker sätt att få kontakt med andra människor, måhända genom terroristhot. Fastighetsaffärer, film och träning på gym verkar vara favoritintressena och tydligen egyptisk musik där man har en alldeles speciell fablesse för en manlig sångare, till den milda grad att man även använder en idolbild som profilfoto på Facebook. Genom personens vänner kan man konstatera att man inte gillade Charlie Hedbo och uppmanar till bojkott av Pressbyrån som tänkt sälja det nummer som gavs ut efter terrordådet i Paris. Slutligen hamnar man på en sida med övertydliga religiösa förtecken som har koppling till just den organisation som nämndes i hotet.

 

Förstår ni nu allvaret bakom den text som jag publicerade i veckan? Lika lätt som en person kan knappa in ett hotmeddelande och skrämma slag på människor, förstöra planering och få en person ur balans, kan man vända på det och gå åt andra hållet. För polismyndigheten är det lika lätt att knalla fram till bollen som ligger upplagd för straff i öppet mål och faktiskt lösa ett brott och förmildra statistiken. Men nej, agerar man inte skyndsamt så riskeras det bara bli ytterligare ett olöst brott på internet och fortsatt debatt om att lagarna för internetanvändadet skall skärpas. Något så bra och fantastiskt gränslöst som internet kan bli lika tråkigt som att jämföra ett TV-spel från 70-talet med dagens moderna datorspel. Bara för att vi människor inte tagit med oss sans och vett från det verkliga livet och många av oss tror vi sitter skyddad bakom en datorskärm eller en pekplatta och mobil. Jag menar inte knallar vi fram till varandra och säger att en terroristorgansiation är ute efter dig och tror att det stannar där?

Från Grammofonstift Till Anarkistens Hemkokbok

Fortsättning på inlägget innan så återvänder vi till herrmagasin, 80-tal och nostalgi. Det föll sig nämligen så under gårdagen att grammofonstiftet behagade avlida. Någonstans i mitt minne hade jag sett ett reservstift. Rimligen borde det ligga i en utav två lådor på vinden så jag satte igång att leta.

d1

 

Det blir lätt så när man tittar i gamla lådor att tiden flyter iväg. Fastnade i något tusental gamla fotografier, några gamla böcker och andra små tingestar som väckte minnen. Ett av de märkligaste fynden var dock en form av ”kokbok”.

d2

 

Minns att jag blev eld och lågor när jag såg reklamen för denna bok eller snarare lilla häfte i just en herrtidning. På den tiden fick man skicka in en summa med frimärken för att senare få ett svarskuvert med trycksaker. Exakt vad jag skulle ha den till är nog fortfarande en obesvarad fråga. Men det finns en del lustiga recept.

d3

 

På något sätt kan jag förstå att kokboken hamnade i en låda och föll i glömska. Inget ens mor skulle låta en baka eller koka i köket. När jag läser den idag undrar jag om det orsakade en hel del händer och fingrar bortsprängda av andra ynglingar som testade recepten.

d4

Bunta Ihop Dom & Slå Ihjäl Dom!

Tja om visionen om att bilda ett enda ”högerparti” får fäste i det politiska Sverige så skrinlägger jag alla tankar på att engagera mig politiskt. Jag tror man får större genombrott genom terrorism och annan form av aktivism.

Dessutom känner jag mig redan smått smutsig när jag ser hur lokal politik bedrivs på en ort till och med så liten som Hofors. Jag tror det är dags för något nytt om man vill förändra. Allt annat beskrivs ju faktiskt redan 1968 genom Lars Ekborgs samhällssatir. Jag har verkligen svårt att rätta in mig i leden och låta någon annan styra.

Låt mig bara kort förklara känslan jag har nu. Det händer ganska ofta att jag får mail där både den ena och den andra vill påverka vad jag skall skriva om. För det mesta tackar jag och gör eller inte gör det, mest beroende på om jag inte vill eller känner att det är särskilt viktigt. Det jag själv tycker känns viktigt läser ni, ibland släpper jag igenom saker bara för debattens skull eller diskussionens skull. Ibland använder jag mig av ”hagelgevärsmetoden”, skjuter och ser vad som faller ner. På sistone har det antytts att bloggen för ett politiskt ändamål, och det har aldrig riktigt varit sant. Klart jag har agendor, men dom kommer inte hamna i något avsett politiskt läger. Det kommer bli klarare hädanefter. Det handlar inte om orimligheter, mer om påminnelser till alla de ideologier som gått vilse och deras så kallade fina ”grundvärderingar”.

Kommer ni ihåg gungbrädan i lekparken? Ni vet den när två rimligt stora kamrater vägde av och an och det var liksom roligt? Sen känslan av orättvisa när kamraten fick en tjockare och otrevligare person på sin ände. Antingen hängde man hjälplös i luften eller så dök man ner på arslet i backen. Fundera över det. Bäst var det när man ändå kunde vara i balans.

Bäverjakt & Förestående Vildsvinsinvasion

Förr eller senare var man tvungen att jaga rätt på dessa gigantiska gnagare och förpassa dem till den eviga vilan. Idag skriver Gefle Dagblad att dödsdomen utdelats och 4 bävrar får finna sig i att bli jagade.

Länsstyrelsen har godkänt en ansökan från Hofors Elverk om att få riva en bäverhydda. Man ger också klartecken till skyddsjakt på fyra bävrar.

Anledningen är problemen som bävrarna ställer till med. Deras hydda påverkar vattenståndet så att delar av ledningsstolpar hamnar under vatten och inte går att inspektera. Dessutom fäller de träd som faller på ledningarna

Jag misstänker dock att det kan bli fler med tiden och tycker att det är helt befogat. Som exempel kan ju nämnas området på andra sidan brofästet vid Tolven där vandalismen är total. Hofors kommun kan även inom kort få ett annat problem på halsen. Igår fick jag ett mejl där avsändaren noterat vildsvin strax utanför kommunskyltarna i riktning mot Dalarna. Det var bara en tidsfråga innan dessa vilda grisar skulle ta sig även till vårt område. Hur många eller i vilken omfattning de finns i vår närhet just nu vet nog ingen säkert.

Förberedd För Zombieattack?

Av en ren händelse så surfade jag in på en sida med”leksaker för större pojkar”, letade egentligen efter en recension av en praktisk väska men fann en sida för hur man förbereder sig för en eventuell zombie-epedemi (klicka på bilden för länk).

Intressant ur många synpunkter. Om man gillar tekniska prylar och nya vapen eller de där sakerna man absolut inte behöver men ändå vill äga. Med sajtens tema så förstår man nu varför man behöver dessa saker som kan vara allt från en bepansrad golfbil till som ovan nämnt, praktiska väskor att förvara sina saker i, vilken sorts alkohol som smakar bäst under en zombieattack, till yxor, knivar, pilbågar, höghastighetsvapen och solglasögon och kaffemuggar. Eller varför inte måltavlor för praktiskt skytte innan epedemin bryter ut?

Det finns något för alla. Om sakerna verkligen existerar dessutom är det ju det bästa som uppfunnits sedan färdigskivat bröd. Ostburgare på burk kanske eller varför inte lite ”Tactical Bacon”?

   I dessa grönskande tider kanske man tar morötter eller tomater för givet. Men den dag som zombieattackerna inleds och världen blir aningen mindre mänsklig än idag (märkligt formulerad mening, jag vet) så kanske man behöver skapa en egen odling för att vara självförsörjande med diverse matattribut. ”Survival Seed Bank” som innehåller 22 olika varianter av ”supersäd” som placerar färsk mat på ditt bord under tiden som zombis försöker knacka in din dörr och suga ur din hjärna. Har dock inte hittat någon portabel spermabank bland alla lustiga föremål på sidan, men somliga saker kanske inte går att förbättra utan kräver mer jordnära och naturligt handgripliga metoder.

Lugn & Sansad

Egentligen är jag inte förvånad när nyheten eller ryktet om att anställda inom försvaret tipsat sina bekanta att undvika platsen för självmordsattentatet igår. (DN, SvD, AB)

Om du kan, undvik Drottninggatan i dag. Det kan hända mycket där. . .bara så du vet

Om det finns en tillstymmelse till sanning i detta är det inte bara en praktskandal utan orsak till att införa offentliga avrättningar igen. Vår Statsminister manar till lugn, men hans och regeringens agerande visar tydligt att vi inte är rustade för den här typen av händelser. Den med ett undantag (Bildts fylle-Twittrande)  totala tystnaden när landet i många avseenden hamnar i chock är en minst lika stor skandal. Jag kan hålla med om att vi alla måste agera sansat tills vi ser den fullständiga bilden, men vi måste sen också agerasansat och rationellt” gällande alla inblandade i vår samhällsstruktur som inte ville stå vid rodret och styra igenom det nästan hela dygn som hann passera innan man uttalade sig eller lämnade någon som helst information. Under den tid som förflöt skulle vi vid en fientlig invasion ockuperats på nolltid.

Diskuterade attentatet med en medresenär på tåget som lugnt konstaterade att ”oddsen talade emot att det händer igen”. Synd nog kom jag mig inte för att fråga honom hur han kommit fram till det och vad oddsen då varit att det som skedde igår verkligen inträffade. Jag menar, här kommer en del människor knallande på en gata och plötsligt exploderar en bombjävel tillsammans med ett fundamentalistiskt svin, borde inte människor om de vetat om det via oddsen undvikit att handla just där och just då?