Osäker Framtid För Indisk Restaurang På Faluvägen

Det blev inte en helt oväntad reaktion från potentiella matgäster efter lokaltidningarnas publicering som mycket specifikt angav vilken restaurang som fått en rad anmärkningar vid inspektion av miljön i lokalerna i den nyöppnade Indiska Restaurangen.

 

Tidigare inlägg:

Indiskt Koncept Får Dålig Start I Hofors

 

Efter artikeln tjänade restaurangen bara 260 kronor under en hel dag, och ägaren Javed Khan ser inte ljust på situationen:

Javed Khan menar att artikeln på webben om allt som är fel i restaurangen ställt till mycket besvär för honom.

– Hofors är en liten plats. Nu är alla fel fixade men jag tror inte vi kommer att lyckas i Hofors nu. Även om jag satsar 100 000 kronor nu kommer det inte att gå.

– På hela dagen i går drog vi in 260 kronor, Det är inte bra för att vara en restaurang.

Miljöinspektöerna ska under veckan göra en ny inspektion för att se om bristerna är åtgärdade och restaurangen fortsatt kan vara öppen.”

Naturligtvis var det en hel del snack om det här under gårdagen. Flertalet som jag talade med var lika förvånad över hur tidningen så specifikt angett restuarangens namn till skillnad från tidigare artiklar. I regel så har det bara stått att läsa att ”en restaurang i Hofors fått anmärkningar” och exakt vilken har det byskvallrats om. Samtliga menar också att det är bra att man varit så tydlig och därmed så kan dom själva avgöra om de vill sätta sin hälsa på spel för en god lunch eller middag. Det sätter kanske också press på oseriösa ägare att i framtiden arbeta förebyggande.

Vad som nu händer med restaurangen på Faluvägen får framtiden utvisa. Men det är antagligen ett enormt arbete att återupprätta intresset från invånarna i kommunen.

Indiskt Koncept Får Dålig Start I Hofors

Jag kan inte påminna mig om att tidningarna tidigare varit så specificerade i att visa vilken restaurang som fått anmärkningar av en miljöinspektör tidigare. Men nu är det ganska övertydligt när Arbetarbladet och Gefle Dagblad publicerar (samma) artiklar att det gäller den nyöppnade Indiska restaurangen på Faluvägen. Vanligtvis brukar innehållet i en artikel av det här slaget bestå utav ”En pizzeria i Hofors” och lämna det öppet för tolkning exakt vilken som inte följt regelverket. Samtidigt som det givetvis är bra att man får en varning att allt inte står rätt till vid hanteringen av det man skall äta, så får det ju en effekt.

 

Spisen hade flyttats och var inte placerad under köksfläktarna och det fanns risk för bristfällig ventilation i köket. Lysrör i köket har lossnat i ena änden och hänger i kablarna, vilket medför en risk att föremål ramlar ned i maten. Vidare har slitna skärbrädor av trä upptäckts, något som försvårar rengöringen samt kan leda till bakterietillväxt.

I köket har endast en träskärbräda använts för all slags hantering. På gården utanför livsmedelsanläggningen var det oordning. Stora mängder gammal köksutrustning, lastpallar och kartonger förvarades där. Miljöinspektörer poängterar att förvaring av skräp på gården kan dra till sig skadedjur som kan ta sig in i anläggningen.

Köksutrustning som ugnsformar och durkslag förvarades på en låg hylla nära golvet utan skydd framför. Där anser miljöinspektörerna att det finns risk för att utrustningen smutsas ned. Dessutom saknades ordnat utrymme för städutrustningen.

Utöver detta har kontrollen resulterat i en rad brister för den personliga hygienen. Bland annat byter personalen inte plasthandskar mellan olika moment, vid handtvättstället i källaren saknades flytande tvål och pappershanddukar vilket även gällde för den smutsiga personaltoaletten i källaren.”

Efter att ha läst den här artikeln så är det fler än jag som ryggar tillbaka och tänker att där sätter jag inte min fot och riskerar magsjuka eller annat. Lite synd att man inte tagit sin etablering på allvar, för det var ett spännande koncept i en annars ganska trist tillvaro när det gäller kulinariska upplevelser i Hofors. Tipset är att restaurangen får får oerhört svårt att locka människor även om bristerna åtgärdas, och det som skulle bli något exotiskt och spännande blev inte mer än en dagslända.

Korv Orsakar Fortfarande Upprörda Känslor

Det sker dråpligheter utanför våra kommungränser också som kan vara intressant att belysa. En stor nyhet på sociala medier just nu handlar om kommunen Krokom, med drygt 15 tusen invånare. Aftonbladet och Sveriges Radio rapporterar om att de äldre snuvades på sin nyårssupé och istället serverades varm korv med bröd. Nu kan jag personligen tycka att varmkorv är mycket underskattad som mat, det finns oändliga variationer och bara fantasin sätter gränser för hur lyxig en korvmåltid kan bli. Men det tyder i det här fallet på att det inte alls uppskattats och kommunen meddelar via sin hemsida att man skall kompensera den förlorade middagen på Trettonsdagsaftonen:

Ett antal olyckliga omständigheter ledde till att de boende på Blomstergården i Krokom serverades korv med bröd och potatismos till nyårsmiddag. 

Under jul- och nyårshelgen har matsedlarna ändrats och lite ”finare” mat har serverats till lunch. På nyårsafton bestod lunchmenyn av älgfärsbiffar, rödvinssås och potatisgratäng med panacotta till efterrätt.

Personalstyrkan i köket var under nyårsaftonen begränsad på grund av oföutsedda händelser och det beslutades därför att servera en enklare middag trots att det var helgafton. Lena Träskvik är chef för kostavdelningen och beklagar det som inträffade.

– Ja, det var olyckligt att det blev på det här sättet, säger Lena Träskvik. Kritiken som vi fått kring detta är fullt befogad och vi tar detta på stort allvar och drar lärdom av det som inträffade.

Som kompensation för den uteblivna nyårsmiddagen kommer de boende på Blomstergården att serveras en extra fin meny på Trettondagsafton.

Det väcker ju en del minnen till liv, för vem minns inte uppståndelsen runt jul 2013, då andra korvnyheter spreds i media och den gången från Hofors.

Hur Länge Sedan Serverade Ni Rullmops Till Lunch?

Månen har inte varit så här nära jorden på 68 år säger dom på nyhetsmorgon. Kan förklara en hel del. Månen skall ju enligt teorier påverka människors sinnen på olika vis. Sömnstörningar kan jag skriva under på eftersom jag vaknade först 02.49, låg vaken en dryg timme innan jag fick uppleva ytterligare ett uppvaknande vid 08.30. Man kan få märkliga funderingar mitt i natten, men inget slår nationalklenoden Carola Häggkvists upplevelser i ”verkligheten”. Hon tvingades nämligen på grund av veckans snökaos åka tunnelbana och det kändes helt absurt att höra henne prata om sin ”verklighet” bland ”fotfolket”. Jag tog mig för pannan och tänkte att det antagligen inte bara var fullmånen som ställt till det i hennes liv.

68-ar

Fortsättningen på TV-morgonen innehöll bland annat ett inslag där man diskuterade det klassiska julbordet, och man påstod att 40-talisterna gjort ett uppror mot det traditionella upplägget under 70-talet, och att man nu ville gå tillbaka i tiden för att skapa någon form av ”ledstångs-förbindelse” till historien. Intressant!

Det fick mig att tänka på smörgåsbord överlag. Många generationer minns fortfarande smörgåsborden på gästgiverier och järnvägshotell och stadshotell som serverades i stort sett året runt och i synnerhet på söndagar. Jag minns min första kontakt med fenomenet. En söndag under mitten av 70-talet på Granliden i Storvik. Hela familjen var där, mormor, morfar, moster och kusiner, ja hela laguppställningen helt enkelt. Vita linnedukar, polerat silver och en sträng tant med hårt knutet hår i en boll på huvudet. Det starkaste minnet av vackert utformat smör som såg ut som delikat godis. Hur mamma fattade min högra hand när jag slevade upp flertalet av dessa konstverk på en liten tallrik och väste ”det räcker med en”.

Dessa minnen fick mig att plocka fram den gamla receptlådan som jag fick av en vän för några år sedan.

1

Jag vet inte exakt när den hade sin storhetstid, men jag gissar 70, början av 80 kanske. Jag läser ganska mycket kokböcker, inte för att jag är en gastronom eller ett ess i köket, det är helt enkelt bara intressant att bläddra bland sidorna och förfasas över hur världen såg ut via matbordet tidigare. Även om matlagning är en växande och het trend, och nya inslag dyker upp i TV-kanalernas alla dedikerade matprogram, så vågar jag påstå att mycket av den svenska matkonsten fallit i glömska genom åren och att influenserna av utländsk mat blandat sig som en pytt i panna med svensk traditionell mat.

Hur länge sedan är det till exempel som ni tänkte att det skulle vara gott med ”Spätta med banan”?

3a 3b

En smakkombination jag garenterat inte funderat över när det blivit dags att fundera på middagsbestyr. Eller ”Rullmops med musslor”:

4a 4b

Man kan sitta i timmar och studera bilder, recept. Det blir slående att det på något sätt var mycket bättre förr. Smaka bara på namnet ”Danskt solsken” eller låt blicken imponeras av ”Fyllda endivbåtar”.

2

Hur länge sen är det ni studerade veckans lunchguider i Hofors och såg ”Laxlåda med makaroner”…

5a 5b

Eller ”Apelsingädda”…

7a 7b

Frukostmackorna får helt nya dimensioner med den ”fyllda smörgåsbullen” och här har ju Bakerian eller Hanssons Konditori ett tips att vara tämligen unika i sitt utbud genom att lyfta fram historien.

6a 6b

Det finns säkert all anledning att lyfta fram den här receptlådan igen. Den är fylld till bredden av märkligheter, underbara bilder och minnen från förr.

Tomatodling I Hofors?

Jag hade hört det viskats bland ”tomatskälkarna”,  att det fanns en enorm möjlighet som skulle kunna öppnas i vår kommun. En utländsk tomatodlare som var i behov av byggklar mark och kunde tänka sig att bygga anläggningen här i Hofors. Idag står det svart på vitt i Arbetarbladet att det kan gå ganska snabbt om företaget väl bestämmer sig för att placera odlingsanläggningen här i hård konkurrens:

I helgen kommer en delegation från en holländsk tomatproducent till Hofors för att inspektera mark. Producenten har nämligen planer på att öppna en enorm tomatodling länet – vilket kan skapa hundratals nya jobb.

Nu skall vi trots allt vara mycket försiktig i våra förhoppningar. Vi har varit med förr där det utlovas etableringar men aldrig riktigt kommer till skott. Processer kan dra ut på tiden, intressenter kan dra sig ur och av den berömda rocken blir det allt som oftast inte ens en tummetott.

Personligen är jag dock så förväntansfull att jag knappt kan sitta still. Som många av er läsare vet har jag då och då spenderat en hel del tid på att odla chili av olika sorter. En mörkare hemlighet är att jag även under några år lade ner otroligt mycket tid på just tomater. Nästan lite Doktor Frankenstein-aktigt.

tomat2

En del blev faktiskt helt normala och jag tog reda på frön från de färdiga tomaterna och skapade nya generationer.

tomat3

Tyvärr kan det bli så med mig ibland, att jag går för långt i min iver att hitta nya områden och utveckla saker, och lite så blev det väl även med tomatintresset. Frankensteins monster blev lite av en verklighet. Olika arter av tomater i en och samma tomat. Fick viss uppståndelse i odlarforum när det begav sig.

tomat4 Men om vi nu återvänder till artikelns innehåll, så skulle det vara rent makalöst om det hela gick i uppfyllelse. I kombination med växthus i Hagaparken där till exempel chili och andra kryddor odlades, skulle det inte vara långt ifrån att kunna producera en hemodlad tomatsås, chilisåser eller ketchup till exempel. 500 arbetstillfällen låter ju helt galet, men tänk om.

Böcker Författade I Kommunen?

Arbetarbladet har gjort ett hembesök hos Fika-Fredrik som nyss givit ut en receptbok och som i dagarna började levereras till fikasugna beställare.

Fredrik

Det slår mig att det ges ut ett ganska stort antal böcker med koppling till kommunen. Den 20 september släpps till exempel Staffan Berglinds bok ”Kyrkan står kvar – om en tid i Sverige” och sedan tidigare säljer Annika och Veras ”Lustjakt” riktigt bra.

Lustjakt

Det skulle vara intressant att veta hur många aktiva författare i kommunen som gett ut böcker på ett överskådligt sätt. Någon som känner till någon form av listning eller register?

Edit:

Hofors.se skriver om ytterligare ett boksläpp med anknytning till kommunen.

Fredriks Fika I Bokform

I all uppståndelse runt en papperslapp i en leksak, så missade jag att nämna att jag fick ett intressant mejl där jag erbjöds ett exemplar av Fredrik Nyléns kommande receptbok. Med följde även en kopia i pdf-format för att förhandstitta lite. Spännande saker!

Själv är jag ingen hejare på att baka, men man kan uppskatta en god kokbok ändå. Den här i synnerhet eftersom det är kanske den kändaste hemvändare vi har i kommunen.

Nu ser jag fram emot att den skall dimpa ner i brevlådan och förhoppningsvis någon form av releasefest där jag även kan få den signerad av författaren. Det börjar bli en nätt liten samling av lokala författare som skrivit en dedikation och gett mig ett exemplar vid det här laget. Frågan som många dock ställer sig är när jag själv skall släppa iväg mitt manus. Det går fortare att tillverka något av Fredriks recept än det i vart fall.

Getostens Förtrollade Värld

Du har för mycket fritid” brukar mina vänner säga och syfta till mitt obotliga intresse att spendera tiden med att lära mig nya saker eller ägna mig åt vad som kan ses som märkliga projekt. På sistone har jag funderat över varför jag inte kan vara förtjust i getost. Den har ju en lite udda karaktär och hur jag än försökt så har det liksom aldrig blivit en riktig kärlek till den. Jag tänkte inte bli långrandig om själva osten, det kan man fördjupa sig på till exempel Wikipedia.

Osten görs alltså av det här kreaturets mjölk på samma sätt som man gör annan ost, fast företrädesvis med råvaran från en ko (hört talas om att det fungerar även från älg):

Get

Smaken är i grunden lite sötaktigt bitter, men antar det kan variera en aning. Det går att tillaga den på massor av sätt, men jag testade under helgen två varianter.

Getost1

En version var kort och gott bara att placera osten på ett fat, stänka på en gnutta havssalt, färskmalen svartpeppar, finhackad gräslök och basilika och ett stänk tabasco och toppat med en finare olivolja. Serverades med ett glas rött och blev inte alls tokigt. Ostens karaktär fanns fortfarande kvar som majoritet, men smakade betydligt bättre med tillbehören.

Getost2Lördagens version hamnade mellan två ungsgrillade bröd. En hamburgare av högrev med en del klassiska tillbehör som isbergssallad, rödlök, saltgurka, jalapenos och rikligt rikligt med söndersmulad getost på toppen och sedan försiktigt överringlad med en svårfångad BBQ-sauce. Jag hade nämligen turen att lägga beslag på 2 exemplar vid sista släppet.

ShowMeKan inte säga annat än att jag överträffade mig själv och att platsen över de mest lyckade matexpreimenten nu har en delad plats med getostburgaren och den egna kreationen ”Jazz-mackan”.

Jag kan även se en potential med gestost på pizza i framtiden. Hur tillreder ni denna märkliga produkt?

Det Blomstrar I Handelsträdgården Igen

Dethar varit många turer kring handelsträdgården i Böle, men nu har det startat upp verksamhet i det inhägnade området och lokalt producerade råvaror sticker upp i jorden för att sedan säljas vidare till Sandviken.

Det är fuktigt och varmt inne i växthuset i utkanten av Hofors. Här odlas grönsaker, som oftast inte odlas i Sverige annars.

– Vi får inte konkurrera med andra odlare, det är viktigast, säger han.

Här växer vattenspenat, olika kryddor och gurkor av olika slag. Asiatiska gurkor som är sötare än slanggurkan och en melonformad sur gurka som är väldigt populär i asiatisk matlagning.

– Vi säljer våra grönsaker till en thaibutik i Sandviken, säger Stefan Carlehäll.

Redan 2013 arbetade Stefan Carlehäll med att få igång en verksamhet som skulle göra dagarna meningsfulla för människor som står långt ifrån arbetsmarknaden.

untitled1

Kommunen tackade tidigare nej till att köpa området och till vilken kostnad man nu får hyra det skulle vara intressant att veta. Den tidigare kommunchefen uttalade sig enligt Gefle Dagblad om att riva handelsträdgården, vilket Länsmuseet Gävleborg antagligen hade haft en del att säga om.

Fika-Fredrik Testar Spännande Projekt

Som de allra flesta nu vet, har ju Fika-Fredrik flyttat hem till Hofors igen och bevisar därmed att det går alldeles utmärkt att leva ut sina drömmar även i en mindre bruksort. Fredrik driver en rikskänd blogg där han delar med sig av sin vardag och med speciellt fokus på sina kreationer från bakningen. I dagarna lanserade han en spännande idé:

Fredrik

Micke & Lumpa Besöker Bessemerfesten

Det kändes lite dystert under förmiddagen igår när lastbilarna med tivoli och annat rullade ner för Skolgatan och vidare ut från Hofors. Det betydde att årets mycket hyllade upplaga av Bessemerfesten var över. Vädrets makter log sannerligen över kommunen dessa dagar och får man önska något till nästa år så är det definitivt en upprepning av vädret och alla människor som gjorde det här till en folkfest likt forna dagar.

Två personer som verkligen hållit igång med både det ena och det andra är naturligtvis duon Micke & Lumpa som återspeglat festdagarna både som tivolibesökare och som hårt arbetande konferencierer till Grilltävlingen, och arbetat bakom kulisserna vid Folkets Park. På fredagen testade dom tivolits effekter på sitt egna lilla vis:

Dagen efter en något lugnare aktivitet:

Det här är ett mycket roligt initiativ av grabbarna och det finns några olika sätt att följa deras upptåg:

Micke & Lumpas Facebooksida

Micke & Lumpas Youtubekanal

Eftersom det finns oändliga möjligheter i just vår kommun, så finns det mycket att skicka iväg duon på. I framtiden så vill åtminstone jag se dem hoppa med vattenskidor vid vattenskidsklubben, paddla kanot vid kanotstadion och helt klart ponnyridning vid ridklubben. Under sommaren kommer ju även ett läger för konståkning arrangeras i ishallen, och där finns det ju möjlighet att testa på hur det är att vara en isprinsessa för en dag. Den utmaningen antar ni väl grabbar?

Hofors Grillmästare 2016: Diana Sahlén

Händelserik helg. Bessemerfesten verkar enligt alla jag talat med ha blivit en riktig dunderhit. Mycket tack vare engagemanget och arbetsinsatsen av marknadsgruppen. Det bådar gott inför framtiden. Själv engagerade jag mig mest i Hofors Grillmästare, och ända fram till slutsignalen verkade det osäkert om vem som skulle ta hem titeln. Fyra så otroligt begåvade grillare borde ha fått dela priset, men någon skulle ha bucklan och titeln på egen hand.

Grillmästare 2016

Det blev Diana Sahlén som fick göra segergesten. Det mest otroliga att hon ”börjat” grilla samma vecka som tävlingen skulle avgöras. Tävlingsbidragen och fler foton kommer i senare inlägg.

Ferlins Gård

För några år sedan blev jag helt uppslukad av en TV-serie som handlade om Jimmy Doherty, en av den där nakne kocken Jamie Oliviers bästa vänner som en dag bestämde sig för att bli grisbonde och satsa på ekologiskt jordbruk med kvalitétsprodukter. Man fick följa hans vedermödor från att ta ett lån, köpa en gård och sedan bygga upp verksamheten. Jag följer hans sida på Facebook och hemsida där det uppdateras smått och gott vad som händer på gården och med hans produkter.

Glädjande nog upptäcker jag under kvällen att vi har en egen version på ungefär samma tema. En gård som startats av glada amatörer, men som steg för steg utvecklas. Ferlins Gård.

Ferlins Gård

Där kan man på samma sätt som med Jimmy Dohertys projekt, följa det dagliga arbetet.

Gästriklands Tidning:

När Sara Ferlin från Storvik och Tommy Ferlin från Torsåker köpte gården 2012, bodde de i centrala Hofors. De hade ingen erfarenhet alls av bondelivet.

– Ingen av våra föräldrar har haft gård. Morsan har hästar men de skaffade hon när jag blivit vuxen, berättar Tommy.

I två år rustade de gården, tog ned träd och renoverade huset. 2014 kunde Sara, Tommy och deras tre barn flytta in i det nya livet.”

Hofors Laddar För Bessemerfest

Idag damp veckans utgåva av Hoforsbladet ner i brevlådan och där kan man bland annat se spännande saker inför årets upplaga av Bessemerfesten som går av stapeln den 3 och 4 juni i år. Årets upplaga får anses vara lite av en nystart av festen eftersom man nu bildat en ny marknadsgrupp som skall strukturera upp folkfesten i kommunen.

Hoforsbladet

Förutom att Hofors Grillmästare återkommer för sitt andra år på schemat så tror jag personligen att det nya konceptet ”Kan det bli så mycket värre” kommer bli en total framgång för både artister och publik. Man är ganska förtegen än så länge om exakt vad det kommer att bestå utav, men den som sett programmet ”Så mycket bättre” på TV4 kan nog lista ut åt vilket håll den här showen kommer att gå.

Det finns fortfarande tid att anmäla sig till Hofors Grillmästare, extra roligt att det är ganska jämnt fördelat över kön bland de anmälda så här långt. Är det här året som vi får se titeln tas över av en hårdför tjej? Läs mer i detta inlägg där även kontaktuppgifter för anmälan finns.

Ett tips för alla er som inte har förmånen att få Hoforsbladet i brevlådan, den finns i digital utgåva på deras hemsida också.

Och på tal om fest ja. Det kommer ju vara lite sådant till och från hela året. Kanot-SM har ju all potential att bli en folkfest om kommunens invånare också hittar dit. Närmast nu är ändå Orken-Handbollen med bollspel och partaj på ortens krogar. Och i ett än så länge hemligt möte under gårdagen så lades grunden till årets kanske största och bästa fest i kommunen till hösten. Men än så länge så kommer bara det klassiska A:et sägas och B får ni vänta på tills det offentliggörs.

17 Procent Ekologiska Livsmedel I Kommunen

Det var ju faktiskt en sak som jag reagerade lite extra över. Under avsnittet med kommunensövergripande mål gällande miljöinriktning och hållbar utveckling, noterade jag på frågan ”Hur stor är andelen inköpta ekologiska livsmedel?

Utfallet 2014 var 10 procent, målet för 2015 var 15 procent, men där uppnådde man slutligen en höjning till 17 procent.

Hemodlat

Nyfikenheten drev mig till att titta lite på hur andra kommuner arbetat med frågan och vilka resultat dom uppnått. Via Ekocentrum.se kan man märka en viss skillnad.

Hela 59 av de 97 kommuner, regioner och landsting som nått upp till 25 % ekologiskt, var i Stockholm för att ta emot diplom av stjärnkocken Paul Svensson. Förra årets vinnare Borlänge och Lund, hamnade i år på en delad 2:a plats med 50 % ekologiska inköp vardera. Tre kommuner har därmed uppnått Ekomatsligans silvernivå på minst 50 % ekologiska inköp.

Södermanlands län vann länsekomatsligan med 38 % ekologiskt. Diplom delades ut på de regionala miljömålsdagarna i Nyköping.

81 kommuner, 8 regioner och 8 landsting har passerat 25 % under 2014. Det är 40 stycken fler än året innan. 16 kommuner, landsting och regioner har över 40 % ekologiskt och 53 stycken har över 30 % ekologiskt.”

Vi ligger alltså inte i topp när det kommer till det arbetet kan man konstatera. Men, med ett understruket men, så handlar det i slutänden om pengar. Det är dyrare med ekologiska livsmedel och med en nätt budget kan man förstå att det är svårt att höja målet, i synnerhet för vår egen kommun.

Hofors Grillmästare 2016

Den 4 juni är det dags för Hofors Grillmästare för andra året i rad. Som de flesta vet var det en tuff kamp förra året där Daniel Sköld slutligen kunde lyfta bucklan i ett segerjubel och koras till Hofors förste Grillmästare.

Vinnare

Ett av momentet i tävlingen var denna tallrik.

Daniel-Sköld

I år hoppas vi på att det blir en ännu tuffare tävling med hungriga utmanare, som under drygt tre timmar presterar bidrag av högsta klass i de olika momenten. Kommer några av förra årets utmanare ge sig in i kampen igen, finns det nya kombatanter som vässat sina grillfärdigheter under vintern?

Frågorna är många och mer information kommer inom kort. Ta chansen själv eller nominera någon som ni tror har en chans mot mästaren om titeln.

Fredagsmys Med Sting

Idag kom en leverans med gott och blandat från ExtremeFood. Det var dags att fylla på förrådet med såser och kryddor och ett spontaninköp med några påsar ”Funyuns Flamin Hot, Onion Flavored Rings” följde med.

Funyuns

Att exakt reda ut vad påsen innehåller blir svårt, det är konstlade smaker och tillsatta ämnen och färg i drivor. Näringsvärde kan vi nog också utesluta. Smakmässigt blir jag dock väldigt överraskad och glad, det var styrka och hetta och helt enkelt jävligt goda. Ett perfektare snacks har jag antagligen inte stött på tidigare. Det kommer gå åt en och annan valfri dryck tillsammans med dessa.

Från Medelhavet Till Hofors Insjöar

Ett av de första inläggen som jag skrev på Hoforsbloggen handlade lite drömskt om delikatesser. Ni vet innan bowlinghallen blev bowlinghallen såg det ödsligt och tomt ut i de gamla Systembolagslokalerna. I själva Hofors uppfattade jag att det var lite tunnsått i butikernas sortiment när man ville sätta lite extra krydda på tillvaron med något riktigt smaskigt. Det har förbättrats avsevärt och inte minst igenom Coops butik som erbjuder en hel del av smaskigheter. Inte minst att man kan hitta Manchego i ostdisken, och andra saker med för den delen.

Ofta handlar det om trender och just nu upplever åtminstone jag att öl blivit en riktigt het trend. Det diskuteras öl, provsmakas öl och det importeras sorter som inte ens Systembolaget har i sitt sortiment. Tidigare har det ju varit vin som varit ett visst snobberi, efter kom whiskey och finspriten och sedan ölet. Men en minst lika het trend är olivolja, vinäger och olika heta såser, helst så udda som möjligt. Till exempel den mytenomspunna såsen som sägs från början ha tillverkats av en veterinär.

När det kommer till just olivolja så har det blivit lite som vinprovningarna var. Det sörplas, bedöms efter en liten fundering och graderas efter kvalitét. Kanske inte en sådan stor trend i just Hofors nu, men fördelen med vårt moderna samhälle är ju helt klart att det mesta är ett mustryck borta. Visauppskattning är en sådan sida. Förutom företagspresenter och annat som är populärt (Ovako ger till exempel sina anställda ett gåvokort till jul) så kan man hitta det där lilla extra. Igår fick jag min egen leverans.

A1En spännande blandning av just olika olivoljor, vinäger, salt från Medelhavet och Tapaskex. Tapas för den delen oerhört trendigt det med, men inget jag sett erbjudas så här långt på ortens restauranger.

A2I synnerhet olivoljan smaksatt med citron inbillar jag mig skall kunna kombineras med Hoforsfiskad abborrfilé och knyta samman Medelhavet med Västra Gästrikland. En ordentlig recension kommer inom kort.

Som Snus Efter Maten

Lördag eftermiddag och ett  inlägg om snus. För så är det, även om man höjer priset på snus, kampanjar för att det skall förbjudas så är det ingenting som jag tänkt upphöra med bara för att andra säger eller tycker så. Jag brukar säga att snus är min andra blodgrupp och även hänvisa till ett gammalt amerikanskt talesätt som innebär att de mest vapenliberala hävdar att enda sättet att plocka av dem deras rätt att bära vapen är att vrida dem ur deras likstela händer. Ungefär så är det med ett liv av snus i närmare 30 år också.

Vad är det då som är så förtjusande med snus? Ja framför allt är det den där mysiga känslan av snus efter maten eller vid utövandet av koncentrationskrävande aktiviteter. Snuset har ju även utvecklats genom åren, ungdomens klassiska märken har förvisso bytt förpackning, men nya sorter har tillkomit och det finns numera en snussmak för var och en. En del är till och med så vågade att de gett sig på att tillverka eget snus och att döma av provsmakningar jag fått, inte så illa alls. Snusbolaget kan ge både inspiration till en ny smakupplevelse och hur man gör eget snus. Själv är jag dock väldigt sortimentstrogen sedan jag bytte snus en gång i livet och fann att livet bestod utav mer än Ettan.

Jag avslutar inlägget med Snusets kampsång:

Bli En Gourmétkock Med Leif GW

På samma tema men kanske inte i samma klass som det tidigare inlägget vill jag lyfta fram en 25 år gammal bok.

1

Jan Guillou, Pär Lorentzon och Leif GW Persson blev ju väldigt uppmärksammad i samband med TV-serien ”Grabbarna på Fagerhult” (finns att se i SVTs öppna arkiv). I samband med det gav de ut boken med titeln ”Stora Machoboken” som avhandlade saker och ting män gör för att vara en riktig man, typ skjuta djur, diskutera vapen, ta sig en hutt och stoppa in en snus. Det är en lite förenklad version och det finns tro det eller ej mer djup i texterna även om det framstår som århundradets mest motbjudande skrift i vissa kretsar.

Nåväl, den är underhållande och driver med en hel del företeelser som man kan förknippa med just män. Det här med matlagning och gourmétfinlir är inget en man ägnar sig åt. På 25 år hinner ganska mycket hända och idag vet vi som bekant att män dominerar matlagningsprogram som finns i 24 på dussinet. Här vill jag särskilt lyfta fram Leif GW Perssons illustrerade matlagningskurs:

2Den ”Norrländska jägarsmörgåsen”

Den består utav endast tre ingredienser, sötlimpa, extrasaltat smör och Falukorv (inte dietvarianten).

3

  1. Fatta sötlimpan över ryggen med vänster hand (höger om du är vänsterhänt), För kniven med höger (vänster). Stöd limpan mot bröstet och skär av skivan med en lugn och väl avvägd cirkelrörelse. Spetsa och lägg ner i samma rörelse. Passa bröstmuskeln!

4

5

2. Skär av smöret (givetvis direkt ur paketet som bör vara ryggsäckssvalt för att ge tillräckligt tjocka skivor) genom att fatta kniven i höger hand, smörpaketet i vänster och föra bladet över smöret och mot höger tumme. Lägg smörbitarna på limpskivan och passa tummen.

6

3. Falukorven fattas runt om med vänster hand (det klarar även en kontorist), kniven med höger hand och höger tumme på baksidan av korven medan eggen förs i riktning mot tummen.

7

Avsluta med spetsning enligt tidigare och lägg på skivorna enligt tagtegelsprincipen. Är man mitt i limpan ryms det gott och väl fyra skivor. Tänk på att sno skinnet från korven innan.

8

Ibland kan det ju hända att man får gäster av den gängse mondäna läggningen och handlar det då om hovjägmästare, markägare eller annat fint folk som man av olika skäl inte vill kasta ut direkt (kanske t o m fruar) kan det vara gott att känna till den finare varianten av Norrländsk jägarsmörgås; nämligen Jägarens överraskning eller Surprise de Chasseur som den också heter på franska.

9

Tillagningen och ingredienserna (med ett undantag) är som tidigare men det är två saker man måste tänka på.

För det första att gästerna inte ser hur själva tillagningen går till. Ge dem varsin pilsner (gärna med glas till) och mota in dem i kammaren.

För det andra genomgående tunnare skivor. Som final hackar man så lite vattenkrasse (eller annat grönfoder som man inte dör direkt av) och strösslar oppepå. Själv kan man ju säga att man redan ätit.

Semifinal Årets Kock 2016

När det inte händer så mycket att skriva om på hemmaplan kan man med dagens moderna teknik se sig om i världen utanför Hofors kommun utan att ens behöva flytta sig från arbetsstolen. Idag riktar jag blicken mot Helsingborg och semifinalen i Årets Kock. Där kan man nämligen följa tävlingen live från 11.30 och personligen håller jag tummarna för Fredrik Andersson aka Goldberg som jag lärde känna under 90-talets hockeyår där han vaktade målburen i juniorlaget jag då tränade.

Årets Kock

En mycket ambitiös och rolig kille med ursprunget i Avesta som är en av medlemmarna i Svenska Kocklandslaget sedan några år tillbaka.

Fika-Fredrik Flyttar Hem

Idag meddelade Fredrik ”Fredriks-Fika” Nylén glädjande nyheter. Han och hans sambo Emil har köpt hus i Hofors och det är inte vilket hus som helst utan den gamla batistkyrkan som under en längre tid har legat ute på marknaden.

Huset ligger i Hofors vilket då innebär att vi kommer att flytta, så där har du nyhet nummer två! Efter sisådär 15 år ute på vift så ska jag flytta hem igen, och det känns SÅ rätt! Bort från all stress från storstan och börja ett lite mer lugnt liv nära familj och vänner i Hofors. Stockholm ligger bara en kort körsträcka bort så jag kommer att vara mycket här också såklart!

Fredrik Nylén är kanske mest känd utanför Hofors som andraplatstagare i ”Hela Sverige bakar” från 2013. Inte nog med att vi får ännu en bloggare till kommunen, vi kan glädjas åt att ytterligare två kreativa personer flyttar hit. Bra för statistiken och bra för vår kommun 🙂

Dalmas Besegrade Hoforsbacken

Många har försökt men få har klarat av den. Det handlar givetvis om Vivas egen monsterburgare ”Hoforsbacken”. När Gefle Dagblads journalist Roger Wallenius försökte, tvingades han ge upp efter drygt halva hamburgaren. I helgen kom docken munter kille från andra sidan länsgränsen med siktet inställt på Hofors HCs 30-års jubileum och monsterburgaren.

Hoforsbacken

Efter att metodiskt ätit sig från den övre delen och ner till den undre var tallriken snart tom. Bra jobbat Stefan!

Klart

 

Vivas ägare låter dock meddela att det är några enstaka fler som faktiskt klarat av bedriften, men väldigt få. Själv testade jag en enkel 150-grammare med namnet ”Edsken” efter tips och  bytte ut det stekta ägget mot lökringar. Fruktansvärt gott och Viva sitter ohotat kvar på tronen som leverantörer av de bästa burgarna i byn.

Brist På Äpplen – Brist På Rådjur?

De positiva nyheterna radas inte direkt upp på band denna förmiddag. Det kan dock vara av intresse att veta varför det inte ens hänger äppelskruttar på träden detta år.

Nu mognar äpplena. Men i våra trakter är det glest med frukt på träden i år. Förklaringen är det dåliga vädret som var i maj. Blomningsperioden var kall, regnig och blåsig.

– Det fanns inte tillräckligt med bin när det var dags för pollinering, förklarar pomologen Sylve Rolandsson

Och äpplena är inte bara få – de som finns är också ovanligt små.

– De har inte växt till sig eftersom det var så få soltimmar i somras, säger Sylve Rolandsson som alltså aldrig upplevt ett sämre äppelår i våra trakter.

Äpplen

Inget av äppelträden utanför har gett någonting. Det kan vara lite på gott och ont eftersom de vanligtvis inte smakar sådär jättebra och det är ett helvete att försöka få upp mosade ruttna äpplen från gräsmattan. Men det drar ju till sig mysiga rådjur på kvällarna som verkar gilla äppelmoset.