Kategoriarkiv: Mat & Dryck

Ferlins Gård

För några år sedan blev jag helt uppslukad av en TV-serie som handlade om Jimmy Doherty, en av den där nakne kocken Jamie Oliviers bästa vänner som en dag bestämde sig för att bli grisbonde och satsa på ekologiskt jordbruk med kvalitétsprodukter. Man fick följa hans vedermödor från att ta ett lån, köpa en gård och sedan bygga upp verksamheten. Jag följer hans sida på Facebook och hemsida där det uppdateras smått och gott vad som händer på gården och med hans produkter.

Glädjande nog upptäcker jag under kvällen att vi har en egen version på ungefär samma tema. En gård som startats av glada amatörer, men som steg för steg utvecklas. Ferlins Gård.

Ferlins Gård

Där kan man på samma sätt som med Jimmy Dohertys projekt, följa det dagliga arbetet.

Gästriklands Tidning:

När Sara Ferlin från Storvik och Tommy Ferlin från Torsåker köpte gården 2012, bodde de i centrala Hofors. De hade ingen erfarenhet alls av bondelivet.

– Ingen av våra föräldrar har haft gård. Morsan har hästar men de skaffade hon när jag blivit vuxen, berättar Tommy.

I två år rustade de gården, tog ned träd och renoverade huset. 2014 kunde Sara, Tommy och deras tre barn flytta in i det nya livet.”

Hofors Laddar För Bessemerfest

Idag damp veckans utgåva av Hoforsbladet ner i brevlådan och där kan man bland annat se spännande saker inför årets upplaga av Bessemerfesten som går av stapeln den 3 och 4 juni i år. Årets upplaga får anses vara lite av en nystart av festen eftersom man nu bildat en ny marknadsgrupp som skall strukturera upp folkfesten i kommunen.

Hoforsbladet

Förutom att Hofors Grillmästare återkommer för sitt andra år på schemat så tror jag personligen att det nya konceptet ”Kan det bli så mycket värre” kommer bli en total framgång för både artister och publik. Man är ganska förtegen än så länge om exakt vad det kommer att bestå utav, men den som sett programmet ”Så mycket bättre” på TV4 kan nog lista ut åt vilket håll den här showen kommer att gå.

Det finns fortfarande tid att anmäla sig till Hofors Grillmästare, extra roligt att det är ganska jämnt fördelat över kön bland de anmälda så här långt. Är det här året som vi får se titeln tas över av en hårdför tjej? Läs mer i detta inlägg där även kontaktuppgifter för anmälan finns.

Ett tips för alla er som inte har förmånen att få Hoforsbladet i brevlådan, den finns i digital utgåva på deras hemsida också.

Och på tal om fest ja. Det kommer ju vara lite sådant till och från hela året. Kanot-SM har ju all potential att bli en folkfest om kommunens invånare också hittar dit. Närmast nu är ändå Orken-Handbollen med bollspel och partaj på ortens krogar. Och i ett än så länge hemligt möte under gårdagen så lades grunden till årets kanske största och bästa fest i kommunen till hösten. Men än så länge så kommer bara det klassiska A:et sägas och B får ni vänta på tills det offentliggörs.

17 Procent Ekologiska Livsmedel I Kommunen

Det var ju faktiskt en sak som jag reagerade lite extra över. Under avsnittet med kommunensövergripande mål gällande miljöinriktning och hållbar utveckling, noterade jag på frågan ”Hur stor är andelen inköpta ekologiska livsmedel?

Utfallet 2014 var 10 procent, målet för 2015 var 15 procent, men där uppnådde man slutligen en höjning till 17 procent.

Hemodlat

Nyfikenheten drev mig till att titta lite på hur andra kommuner arbetat med frågan och vilka resultat dom uppnått. Via Ekocentrum.se kan man märka en viss skillnad.

Hela 59 av de 97 kommuner, regioner och landsting som nått upp till 25 % ekologiskt, var i Stockholm för att ta emot diplom av stjärnkocken Paul Svensson. Förra årets vinnare Borlänge och Lund, hamnade i år på en delad 2:a plats med 50 % ekologiska inköp vardera. Tre kommuner har därmed uppnått Ekomatsligans silvernivå på minst 50 % ekologiska inköp.

Södermanlands län vann länsekomatsligan med 38 % ekologiskt. Diplom delades ut på de regionala miljömålsdagarna i Nyköping.

81 kommuner, 8 regioner och 8 landsting har passerat 25 % under 2014. Det är 40 stycken fler än året innan. 16 kommuner, landsting och regioner har över 40 % ekologiskt och 53 stycken har över 30 % ekologiskt.”

Vi ligger alltså inte i topp när det kommer till det arbetet kan man konstatera. Men, med ett understruket men, så handlar det i slutänden om pengar. Det är dyrare med ekologiska livsmedel och med en nätt budget kan man förstå att det är svårt att höja målet, i synnerhet för vår egen kommun.

Hofors Grillmästare 2016

Den 4 juni är det dags för Hofors Grillmästare för andra året i rad. Som de flesta vet var det en tuff kamp förra året där Daniel Sköld slutligen kunde lyfta bucklan i ett segerjubel och koras till Hofors förste Grillmästare.

Vinnare

Ett av momentet i tävlingen var denna tallrik.

Daniel-Sköld

I år hoppas vi på att det blir en ännu tuffare tävling med hungriga utmanare, som under drygt tre timmar presterar bidrag av högsta klass i de olika momenten. Kommer några av förra årets utmanare ge sig in i kampen igen, finns det nya kombatanter som vässat sina grillfärdigheter under vintern?

Frågorna är många och mer information kommer inom kort. Ta chansen själv eller nominera någon som ni tror har en chans mot mästaren om titeln.

Fredagsmys Med Sting

Idag kom en leverans med gott och blandat från ExtremeFood. Det var dags att fylla på förrådet med såser och kryddor och ett spontaninköp med några påsar ”Funyuns Flamin Hot, Onion Flavored Rings” följde med.

Funyuns

Att exakt reda ut vad påsen innehåller blir svårt, det är konstlade smaker och tillsatta ämnen och färg i drivor. Näringsvärde kan vi nog också utesluta. Smakmässigt blir jag dock väldigt överraskad och glad, det var styrka och hetta och helt enkelt jävligt goda. Ett perfektare snacks har jag antagligen inte stött på tidigare. Det kommer gå åt en och annan valfri dryck tillsammans med dessa.

Från Medelhavet Till Hofors Insjöar

Ett av de första inläggen som jag skrev på Hoforsbloggen handlade lite drömskt om delikatesser. Ni vet innan bowlinghallen blev bowlinghallen såg det ödsligt och tomt ut i de gamla Systembolagslokalerna. I själva Hofors uppfattade jag att det var lite tunnsått i butikernas sortiment när man ville sätta lite extra krydda på tillvaron med något riktigt smaskigt. Det har förbättrats avsevärt och inte minst igenom Coops butik som erbjuder en hel del av smaskigheter. Inte minst att man kan hitta Manchego i ostdisken, och andra saker med för den delen.

Ofta handlar det om trender och just nu upplever åtminstone jag att öl blivit en riktigt het trend. Det diskuteras öl, provsmakas öl och det importeras sorter som inte ens Systembolaget har i sitt sortiment. Tidigare har det ju varit vin som varit ett visst snobberi, efter kom whiskey och finspriten och sedan ölet. Men en minst lika het trend är olivolja, vinäger och olika heta såser, helst så udda som möjligt. Till exempel den mytenomspunna såsen som sägs från början ha tillverkats av en veterinär.

När det kommer till just olivolja så har det blivit lite som vinprovningarna var. Det sörplas, bedöms efter en liten fundering och graderas efter kvalitét. Kanske inte en sådan stor trend i just Hofors nu, men fördelen med vårt moderna samhälle är ju helt klart att det mesta är ett mustryck borta. Visauppskattning är en sådan sida. Förutom företagspresenter och annat som är populärt (Ovako ger till exempel sina anställda ett gåvokort till jul) så kan man hitta det där lilla extra. Igår fick jag min egen leverans.

A1En spännande blandning av just olika olivoljor, vinäger, salt från Medelhavet och Tapaskex. Tapas för den delen oerhört trendigt det med, men inget jag sett erbjudas så här långt på ortens restauranger.

A2I synnerhet olivoljan smaksatt med citron inbillar jag mig skall kunna kombineras med Hoforsfiskad abborrfilé och knyta samman Medelhavet med Västra Gästrikland. En ordentlig recension kommer inom kort.

Som Snus Efter Maten

Lördag eftermiddag och ett  inlägg om snus. För så är det, även om man höjer priset på snus, kampanjar för att det skall förbjudas så är det ingenting som jag tänkt upphöra med bara för att andra säger eller tycker så. Jag brukar säga att snus är min andra blodgrupp och även hänvisa till ett gammalt amerikanskt talesätt som innebär att de mest vapenliberala hävdar att enda sättet att plocka av dem deras rätt att bära vapen är att vrida dem ur deras likstela händer. Ungefär så är det med ett liv av snus i närmare 30 år också.

Vad är det då som är så förtjusande med snus? Ja framför allt är det den där mysiga känslan av snus efter maten eller vid utövandet av koncentrationskrävande aktiviteter. Snuset har ju även utvecklats genom åren, ungdomens klassiska märken har förvisso bytt förpackning, men nya sorter har tillkomit och det finns numera en snussmak för var och en. En del är till och med så vågade att de gett sig på att tillverka eget snus och att döma av provsmakningar jag fått, inte så illa alls. Snusbolaget kan ge både inspiration till en ny smakupplevelse och hur man gör eget snus. Själv är jag dock väldigt sortimentstrogen sedan jag bytte snus en gång i livet och fann att livet bestod utav mer än Ettan.

Jag avslutar inlägget med Snusets kampsång:

Bli En Gourmétkock Med Leif GW

På samma tema men kanske inte i samma klass som det tidigare inlägget vill jag lyfta fram en 25 år gammal bok.

1

Jan Guillou, Pär Lorentzon och Leif GW Persson blev ju väldigt uppmärksammad i samband med TV-serien ”Grabbarna på Fagerhult” (finns att se i SVTs öppna arkiv). I samband med det gav de ut boken med titeln ”Stora Machoboken” som avhandlade saker och ting män gör för att vara en riktig man, typ skjuta djur, diskutera vapen, ta sig en hutt och stoppa in en snus. Det är en lite förenklad version och det finns tro det eller ej mer djup i texterna även om det framstår som århundradets mest motbjudande skrift i vissa kretsar.

Nåväl, den är underhållande och driver med en hel del företeelser som man kan förknippa med just män. Det här med matlagning och gourmétfinlir är inget en man ägnar sig åt. På 25 år hinner ganska mycket hända och idag vet vi som bekant att män dominerar matlagningsprogram som finns i 24 på dussinet. Här vill jag särskilt lyfta fram Leif GW Perssons illustrerade matlagningskurs:

2Den ”Norrländska jägarsmörgåsen”

Den består utav endast tre ingredienser, sötlimpa, extrasaltat smör och Falukorv (inte dietvarianten).

3

  1. Fatta sötlimpan över ryggen med vänster hand (höger om du är vänsterhänt), För kniven med höger (vänster). Stöd limpan mot bröstet och skär av skivan med en lugn och väl avvägd cirkelrörelse. Spetsa och lägg ner i samma rörelse. Passa bröstmuskeln!

4

5

2. Skär av smöret (givetvis direkt ur paketet som bör vara ryggsäckssvalt för att ge tillräckligt tjocka skivor) genom att fatta kniven i höger hand, smörpaketet i vänster och föra bladet över smöret och mot höger tumme. Lägg smörbitarna på limpskivan och passa tummen.

6

3. Falukorven fattas runt om med vänster hand (det klarar även en kontorist), kniven med höger hand och höger tumme på baksidan av korven medan eggen förs i riktning mot tummen.

7

Avsluta med spetsning enligt tidigare och lägg på skivorna enligt tagtegelsprincipen. Är man mitt i limpan ryms det gott och väl fyra skivor. Tänk på att sno skinnet från korven innan.

8

Ibland kan det ju hända att man får gäster av den gängse mondäna läggningen och handlar det då om hovjägmästare, markägare eller annat fint folk som man av olika skäl inte vill kasta ut direkt (kanske t o m fruar) kan det vara gott att känna till den finare varianten av Norrländsk jägarsmörgås; nämligen Jägarens överraskning eller Surprise de Chasseur som den också heter på franska.

9

Tillagningen och ingredienserna (med ett undantag) är som tidigare men det är två saker man måste tänka på.

För det första att gästerna inte ser hur själva tillagningen går till. Ge dem varsin pilsner (gärna med glas till) och mota in dem i kammaren.

För det andra genomgående tunnare skivor. Som final hackar man så lite vattenkrasse (eller annat grönfoder som man inte dör direkt av) och strösslar oppepå. Själv kan man ju säga att man redan ätit.

Semifinal Årets Kock 2016

När det inte händer så mycket att skriva om på hemmaplan kan man med dagens moderna teknik se sig om i världen utanför Hofors kommun utan att ens behöva flytta sig från arbetsstolen. Idag riktar jag blicken mot Helsingborg och semifinalen i Årets Kock. Där kan man nämligen följa tävlingen live från 11.30 och personligen håller jag tummarna för Fredrik Andersson aka Goldberg som jag lärde känna under 90-talets hockeyår där han vaktade målburen i juniorlaget jag då tränade.

Årets Kock

En mycket ambitiös och rolig kille med ursprunget i Avesta som är en av medlemmarna i Svenska Kocklandslaget sedan några år tillbaka.

Fika-Fredrik Flyttar Hem

Idag meddelade Fredrik ”Fredriks-Fika” Nylén glädjande nyheter. Han och hans sambo Emil har köpt hus i Hofors och det är inte vilket hus som helst utan den gamla batistkyrkan som under en längre tid har legat ute på marknaden.

Huset ligger i Hofors vilket då innebär att vi kommer att flytta, så där har du nyhet nummer två! Efter sisådär 15 år ute på vift så ska jag flytta hem igen, och det känns SÅ rätt! Bort från all stress från storstan och börja ett lite mer lugnt liv nära familj och vänner i Hofors. Stockholm ligger bara en kort körsträcka bort så jag kommer att vara mycket här också såklart!

Fredrik Nylén är kanske mest känd utanför Hofors som andraplatstagare i ”Hela Sverige bakar” från 2013. Inte nog med att vi får ännu en bloggare till kommunen, vi kan glädjas åt att ytterligare två kreativa personer flyttar hit. Bra för statistiken och bra för vår kommun 🙂

Dalmas Besegrade Hoforsbacken

Många har försökt men få har klarat av den. Det handlar givetvis om Vivas egen monsterburgare ”Hoforsbacken”. När Gefle Dagblads journalist Roger Wallenius försökte, tvingades han ge upp efter drygt halva hamburgaren. I helgen kom docken munter kille från andra sidan länsgränsen med siktet inställt på Hofors HCs 30-års jubileum och monsterburgaren.

Hoforsbacken

Efter att metodiskt ätit sig från den övre delen och ner till den undre var tallriken snart tom. Bra jobbat Stefan!

Klart

 

Vivas ägare låter dock meddela att det är några enstaka fler som faktiskt klarat av bedriften, men väldigt få. Själv testade jag en enkel 150-grammare med namnet ”Edsken” efter tips och  bytte ut det stekta ägget mot lökringar. Fruktansvärt gott och Viva sitter ohotat kvar på tronen som leverantörer av de bästa burgarna i byn.

Brist På Äpplen – Brist På Rådjur?

De positiva nyheterna radas inte direkt upp på band denna förmiddag. Det kan dock vara av intresse att veta varför det inte ens hänger äppelskruttar på träden detta år.

Nu mognar äpplena. Men i våra trakter är det glest med frukt på träden i år. Förklaringen är det dåliga vädret som var i maj. Blomningsperioden var kall, regnig och blåsig.

– Det fanns inte tillräckligt med bin när det var dags för pollinering, förklarar pomologen Sylve Rolandsson

Och äpplena är inte bara få – de som finns är också ovanligt små.

– De har inte växt till sig eftersom det var så få soltimmar i somras, säger Sylve Rolandsson som alltså aldrig upplevt ett sämre äppelår i våra trakter.

Äpplen

Inget av äppelträden utanför har gett någonting. Det kan vara lite på gott och ont eftersom de vanligtvis inte smakar sådär jättebra och det är ett helvete att försöka få upp mosade ruttna äpplen från gräsmattan. Men det drar ju till sig mysiga rådjur på kvällarna som verkar gilla äppelmoset.

Smått & Gott Ur Veckans Hoforsblad

Veckans upplaga av Hoforsbladet kändes innehållsrikt och intressant. Trots att det i grunden är en annonstidning så förmedlar den så mycket annat.

Bland annat är det dags för storloppis i Bro i Storvik igen på lördag. Jag var ju där i maj när hela byn vaknat tillliv och erbjöd allt möjligt i varje gård och garage. På lördag är det dags igen och man kör mellan 11 och 16 och erbjuder bland annat ponnyridning, kolbullar, loppis i flera gårdar och en tipspromenad. Har ni inte varit där ännu så starta lördagen där. Ni kommer inte bli besvikna. Kanske något för våra mindre byar runt Hofors att anamma, Barkhyttan, Hästbo eller Wij att apa efter.

 

Entré Ungdom presenterar sitt höstprogram i veckans nummer av Hoforsbladet också. Mest spännande känns rubriken ”Cash för dina drömmar”.

Cash för dina drömmar

Lite knapphändig information men jag gissar att om man har en idé som berikar Hofors och invånarna så kan man få upp till 10 000 kronor för att förverkliga det. Kanske vill man anordna något trevligt för barn och ungdomar, kanske genomföra ett projekt. Hur som haver så är det ju en sällan skådad möjlighet att faktiskt få pengar för att uppfylla en dröm.

 

Noterar även att BS Entreprenad har en annons där man erbjuder trädgårdsarbete med RUT-avdrag. Någon kanske minns att jag framhävde ett företag som hette FemtioFem Plus tidigare under året. Samma tjänst fast kanske aningen mer seriös och pålitligt än det visade sig vara med Femtiofemmarna. Dessutom är ju BS verkligen lokalt förankrade och det känns ju lite mer lokalpatriotiskt än övriga bolag.

 

Studieförbunden och kyrkorna har  kurser i höst. Ovako och Hofors kommun kör sin hälsovecka mellan 6 och 13 september. På lördag är det även Milans dag och man tänder kolmilan, visar hantverk och erbjuder kolbullar även där. På scenen återfinner man Bro Manskör och Berglundz Svänggäng. Ett alternativ efter loppisen i Storvik alltså.

 

Vill man ha det ändå lite svängigare så rekommenderar jag Viva på lördagskvällen. Lars Lilja uppträder och man har öppet till 02.00. Fullständiga rättigheter och Hofors största utbud av hamburgare.

Lars Lilja

 

Givetvis tar ni minst varannan vatten och är oförskämt pigga på söndagen när Hofors Adventure Race går av stapeln för sjunde gången. Start och målgång vid Vendator vid gamla Högtomtaskolan. Där kan man även införskaffa en karta så att man ser hur hela tävlingen är upplagd och kan ställa sig vid något eller flera av etapperna under dagen. Hur mycket händer det inte i Hofors liksom?

Bara En Har Klarat Av Hoforsbacken

Vi fortsätter på temat mat. Gefle Dagblad har skickat ut en testpatrull för att ge sig på köttvarianten av Hoforsbacken.

Hoforsbacken

Foto: Viva Bar & Kök

I artikeln får Roger Wallenius slutligen se sig besegrad, och bara en person rapporteras ha klarat av att äta upp hela sin hamburgare.

Monsterburgaren går under namnet ”Hoforsbacken” och har tre lager med hamburgerkött. Förutom nötkött består den av fläskfilé, lökringar, stekt ägg och bearnaisesås, inklämt mellan fyra skivor hamburgerbröd.”

Även en hel del sallad och tomater finns mellan bröden.

Flera personer har testat Hoforsbacken, men bara en har klarat att få i sig allt.

Även för GD:s medarbetare blev uppgiften övermäktig.

Efter ungefär halva hamburgaren fick undertecknad ge upp, trots att hamburgaren smakade riktigt gott.

Pizza Direkt Hem Till Dörren

Som många andra inlägg så startar det med ett mejl. Denna gång var det en hungrig Hoforsbo som tagit sig ett par öl och därför inte kunde ta sig ner till någon av de 4 mathak som erbjuder pizza. Han bestämde sig därför att titta på nätet, det finns ju en rad olika tjänster som Onlinepizza, Pizza.nu och Pizza24. Det visade sig att närmaste fanns endast Valentino i Storvik erbjöd tjänsten med hemleverans direkt till dörren och då inte till Hofors.

e3

Det är ett hårt klimat för restaurangerna i Hofors. Nyligen slog Carola igen sin lunchservering på Folkets Hus, Sodon expanderade på Bergsmannen och ny talas det vitt och brett på Bruket om att Grillköket skall utvidga sin verksamhet med ännu en pizzeria. Lägg därtill att vi fortfarande väntar på Burger Kings etablering vid Rondellen. Vi är helt enkelt överhopade med snabbmat. Det behövs något som sticker ut som till exempel Viva och deras utökade hamburgermeny. I hård konkurrens behövs något extra och hemkörning av pizza kanske inte skulle ge de stora slantarna, men väl den typ av service som sticker ut.

Viva Bar & Kök Presenterar En Rejäl Utmaning

I ett annars ganska slätstruket kulinariskt utbud i kommunen, så presenterar nu Viva Bar & Kök en rejäl utmaning när man utökar menyn av hamburgare. Den går under namnet ”Hoforsbacken” och väger ungefär ett kilo. Innehållet består förutom av själva burgaren, även av fläskfilé, lökringar, stekt ägg och bearnaisesås. Den åtföljs även av en portion strips.

Hoforsbacken

Foto: Viva Bar & Kök

Kräftpremiär

Det börjar nu bli hög tid för höstguldet. Talar givetvis inte som svamp denna gång, utan det röda kloförsedda guldet. I helgen var det smygpremiär med alla klassiska tillbehör, och även om det var fjolårets svenskfångade kräftor, var det rent himmelskt att avnjuta.

Kräfta

 

 

Från Skogsporr Till Matporr

Trots fagra erbjudanden om både 3-dagars festivaler och andra spännande aktiviteter i helgen så valde jag att stanna hemma djupt försjunken i en bok om besöksnäring och turism. Nästan lite av samma enstusiasm som när jag och kamraterna hittade väldigt ”speciella” tidningar gömda i en skogskoja i skogen vid Västerhöjden. Nu för tiden så vet man ju var det mesta ”sitter” och blir inte speciellt förvånad, men i fallet med turistboken så känns det som samma pirrande känsla av att få bekräftat och veta mer. Det mesta är helt logiskt men jag kan samtidigt känna att det är lite ålderdomligt synsätt som man vill förmedla. Det finns så mycket nytt som man kan testa på för att utveckla saker och ting. Med det sagt går vi från en typ av erotik till en annan. Att knåda brön.

Foccacia

Jag är ingen inbiten bagare. Någon sockerkaka eller moccaruta här och där. En intressant passion som jag sett många har, att göra makalösa saker med deg och bakpulver. Jag vet inte hur många som känner till det här, men två av våra lokalpolitiker sägs vara helt enastående grymma på att göra dekorerade tårtor och annat, Sanna Winterhamre(V) och Ziita Eriksson(M). Oanade talanger helt enkelt. Jag kan känna att nästa års Bessemerfest kanske skulle ha inslaget Hofors Tårtmästare 2016. Men sen är det ju så med talanger att dom alltid kan utvecklas. Med mina egna tänkte jag under lördagen att kunde sträcka sig lite längre, typ som det ni ser på bilden. Eftersom jag aldrig tillverkat eget matbröd gjorde jag slag i saken och gav mig på det Italienska matbrödet Foccacia efter lätthittat recept. Ett grundrecept som jag sedan laborerade med smakerna i och det blev fantastiskt gott. Så gott att allt det övriga som tillverkats för lördagens middag nästan föll i glömska. Brödet i sig är som en betydligt godare pizza och har alla tänkbara variationer. Det tar sin tid att göra men helt klart värt det. Testa!

Platt Fall För Potatissufflé

Det är inte så att jag spenderar sommaren med att bara trixa med mat. Nej det bara hände sig så på tisdagskvällen att tanken på att jag aldrig tillverkat en sufflé dök upp. Det bör man ju testa minst en gång i livet och istället för ett läckert bakverk föll valet på en ”Potatissufflé”. Lätt att förbereda och senare en spänd väntan på att misslyckas. Har ju fått för mig att det skall vara ganska svårt.

Sufflé

Eftersom jag har väldigt svårt att hålla mig till skrivna regler, eller i det här fallet ett recept så modifierade jag med gräslök och prästost. Efter drygt 17 minuter så ansåg jag att det måste vara klart och resultatet var en fröjd för åtminstone ögat. Värre var det med smaken. Jag hade tillverkat fyra stycken för att göra ett test på några personer. Jag tror de var mest hövliga när de sade att det kanske inte var så dumt. Enligt mitt eget tycke skulle jag aldrig mer äta något sådant här igen och tankeprocessen på vad man skulle kunna göra istället för att få fram något betydligt mer välsmakande satte igång.

En Helg I Matens Tecken

Okej, idag är det kanske inte strålande väder och det är måndag, men efter den här underbara helgen så har jag märkligt nog sol i sinnet ändå. En heldags fiske i lördagsmed fantastiskt fint väder. Jag och fiskekamraten ankrade upp i lä bakom en ö och satte oss för att pimpla lite abborre. Inga som helst världsrekordfiskar, men i stort antal. Vi gav upp mot kvällningen och då hade vi sammanlagt dragit upp över hundra små tusenbröder och mörtar. Kul med aktivitet i sjön oavsett resultat.

4

Senare på kvällen fick jag även en genomgång hos en riktig chilientusiast som visade tips och trix och avsmakning av en riktig styggelse till chilifrukt som fick fiskekamraten att äta en burk med cremé fraiche för att lindra elden i käften. En annan med lite vana behövde ju inte såna barnsligheter även om det var ganska plågsamt gott…

 

På tal om just gott så har det varit spännande experiment på grillen i helgen. Själv har jag inte behövt lyft ett finger för äldsta barnet har utvecklat en passion för det här med grillning och vill gärna testa sig fram med de anhöriga som försökskaniner. Lördagen bjöd på ”Beer can chicken”, man kryddar upp en rå kyckling och stoppar en ölburk i baken på den och låter den sen stå och grilla sakta på glöden. Riktigt bra resultat som serverades med egenhändigt gjort potatissallad. Även på söndagen tändes grillen och då hade den blivande grillmästaren en variant av hamburgare på gång. Även det med en ölburk inblandad även om den inte öppnades denna gång.

1

 

Receptet har på senare tid spritts som en löpande eld via sociala medier och det var smaskigt att få testa denna version där hamburgaren får en fyllning.

Vi testade lite olika fyllningar där resten tog bland annat paprika, trattkantareller, lök, ost men jag valde detsamma men bytte ut svampen med rikligt av jalapeno istället.

3

Med facit i hand så kunde man använt nästan allt mellan himmel och jord, Philadelphiaost, gräslök, rosépeppar och kanske till och med en skvätt grädde för ”inkokad” sås kunde ha fungerat bra. Körde även en sats med Xs Painballs.

2

Ungefär samma princip som med ölburgarna, men betydligt mer kryddade med olika sorters chili. Gör lite större köttbullar, linda runt en halv baconskiva och pensla sedan med BBQ-sås under grillning. En rökigare variant är ypperlig om man gillar det. Pricken över i, kan vara att sedan lägga dem i en het salsa och ha som tilltugg under tiden som ni grillar.

Nya Avsnitt Av Manges Grillskola

Idag skriver Arbetarbladet om Hofors Grillmästare som förvisso gick av stapeln för ganska exakt en månad sedan, men inte känns som en helt dränerad händelse att skriva om. Varför då? Jo dels så har det smugit sig in ett faktafel i slutet av artikeln, det var i ordningen 1.Daniel Sköld 2.Magnus Johansson 3.Daniel Modén och 4.Micke Brunk & Fredrik Lundberg resultatet fastställdes. Nåja nog om det. Vi fortsätter med temat grillande och som jag kunde skriva om i helgen så har ju tvåan Magnus Johansson startat en videokanal på Youtube där hans mycket uppskattade videos från grillvardagen läggs upp. Hysteriskt underhållande anser jag och ni skall definitivt kolla in uppdateringarna där.

Manges Grillskola Del 1

Manges Grillskola Del 2

Manges Grillskola Del 3

Manges Grillskola

Ni kanske minns mitt tjatande om Hofors Grillmästare 2015 inför Bessemerfesten. Jag överraskades ordentligt av vilka duktiga hobbykockar vi har i kommunen. Daniel Sköld avgick ju som bekant med segern, tvåa kom Magnus Andersson från Torsåker och trea backjätten Daniel Modén. På fjärde plats skall vi också nämna duon som gjorde en grym insats trots att de tänkt sig en mer halvhjärtad insats, Micke Brunk och Fredrik Lundberg. Bilder från tävlingen.

Tävlande

Men varför drar jag nu upp det här igen? Jo dels för att påminna om att den som vill utmana Daniel Sköld om titeln bör lägga sig i hårdträning inför Hofors Grillmästare 2016, men mest för att lyfta fram ett guldkorn ur årets upplaga, Magnus Andersson. Han har under en tid gjort små videos som han lagt upp på Facebook, där han visar lite tips och trix med just grillandet. Kolla bara här:

Nu har han äntligen fått tummen ur det berömda…. och skapat en egen Youtubekanal, Manges Grillskola. Det är underhållande, glimten i ögat och en kille som kan sälja tonvis av is till eskimåer bara på sin röst och charm. Det här är så fantastiskt bra att han borde ha sitt eget TV-program.

Hofors Grillmästare 2015: Daniel Sköld

Det har varit en lång dag och den är ännu inte slut. Den inleddes på morgonen med duggande regn och tävlingsinriktade hobbykockar, alla från kommunen.

Tävlande

Från vänster: Fredrik Lundberg, Magnus Andersson, Daniel Sköld, Daniel Modén och Micke Brunk.

Trots jämna regnskurar samlades en hel del intresserad publik. Familjemedlemmar, vänner och kamrater och massor av nyfikna Hoforsbor som kommit för att se vem som egentligen är Grillmästaren i Hofors.

Publik

Just i det här inlägget kör vi snabbreprisen och återkommer under morgondagen med en mer detaljerad redogörelse. Men när grillröken lagt sig och kombatanterna svettats och våndats så fanns där 4 otroligt proffsiga serveringsbidrag. Många var förvånade över vilken otroligt hög nivå det var på både fantasin, tekniken och slutresultaten. Nästa år blir det gissningsvis en hel del som vill deltaga i den här tävlingen som anordnades för första gången under Bessemerfestens historia.

Magnus AnderssonMagnus Andersson kämpade för Torsåkers ära på kolgrill med : Lax och wokade grönsaker, vitlöksbröd och chilidipp.Baconlindad kotlettrad där hemligheten i smakerna bland annat innehöll honung och chili. Entrecote marinerad i svarta oliver, vitlök, charlottenlök och färska pepparfrukter. Till det en makalöst god stekt potatis.

Daniel Modén

Daniel Modén gick loss med en entrecote, sparris och tomat och egensvispad bearnaissås. En kotlett i youghurtmarinad, tatziki och sparrispotatis. Chilimarinerad lax med syrlig sås och sparrispotatis.

Brunk & Lundberg

Dagens i särklass både märkligaste och kanske även fantasifullaste bidrag stod Team Vidbränt med Micke Brunk och Fredrik Lundberg hängandes över tävlingens också märkligaste lilla klotgrill. Beskrivet på följande sätt av killarna som verkligen bjöd på sig själva i brist på talang och teknik: Köttmed marinad. Hackad sallad imugg. Korv med knivskurna ränder. Egen marinad på olivolja, svampsoja, kryddor och vitlök så klart. Märkligt nog lyckades killarna presentera även välgjorda strips som påstods ha legat underst i grillen. Kan vara ett smärre regelbrott i deras tävlingsbidrag..

Daniel Sköld

Daniel Sköld gjorde sig ingen brådska under tävlingsmomenten. Han verkade ändå ha full kontroll i solstolen dit han ofta återvände mellan tillagningen av sitt tävlingsbidrag med ett glas rött i handen. Bidraget löd som följande: Kakao och chilirubbad entrecote med en fylld paprika. Kotlett i Guinessmarinad och mörk sirapsglaze. Laxknyte med ädelost och färskpotatis och sparris.

Tävlingens upplösning ser ni i denna video där en namnkunnig jurymotiverade varför Daniel Sköld sluutligen stod som vinnare i Hofors Grillmästare 2015. På andra plats kom Magnus Andersson och trejde placeringen Daniel Modén. Sist och faktiskt minst bland de tävlande kom Micke Brunk och Fredrik Lundberg.

Vinnaren får nu skryta med sin pokal i ett års tid och har en garanterad plats i nästa års tävling. En rundfrågning av de andra deltagarna gav resultatet att dom är redo att komma nästa år och försöka ta mästartiteln av Daniel Sköld. Stort grattis Daniel!!!

Vinnare

Här Är Deltagarna I Hofors Grillmästare 2015

Det ser ut att bli strålande väder till helgen och det är ju viktigt inte minst när Hofors Grillmästare 2015 skall utses. Tävlingen startar klockan 10.00 i Folkets Park och klockan 13.00 så kommer den namnkunnige juryn att bedöma de tävlandes bidrag i de olika delmomenten. Hela tävlingen kommer dessutom bevakas av de lokala konfrenciererna Matilda Andersson och Mathias Heldevik.

Grillmästare2

Men vilka är då de tävlande? Ja Hoforsbloggen kan avslöja att det är Magnus Andersson från Torsåker, Daniel Modén från Hofors och Daniel Sköld även han från Hofors. Samtliga med smått legendariska rykten om sig att vara riktiga hejare på det här med matlagning och i synnerhet vid grillen. Det kommer bli en holmgång utan dess like misstänker jag och givetvis måste ni ju komma dit för att se de potentiella grillmästarna att göra upp om titeln.

 

Men det är även fler tävlande och varför jag nämner dessa lite mer i förbigående, är rykten om minde lyckade grillegenskaper. Micke Brunk och Fredrik Lundberg anser sig dessutom behöva arbeta i ett team för att ha en chans och elaka rykten säger att de tänker tävla under lagnamnet ”Team Vidbränt”. Men man skall aldrig underskatta underdogs, det kan ju faktiskt vara så att de sopar hem både titel och pris och står ensamma kvar när rökmolnen har skingrats.