Världens Bästa Popcorn Kommer Från Hofors

Hade helt glömt en upplevelse sedan två veckor tillbaka. En stor del politiker och tjänstemän utbildades i jämställdhet under två dagar på Folkets Hus. Förutom ett par riktigt intressanta dagar, så var det en liten detalj som jag fann väl värd att lyfta upp men glömde. Den andra dagen skickades en påse popcorn runt bland deltagarna som Anne Persson tagit med sig.

hofors-popcorn

Det var inte bara jag som blev riktigt imponerad. Jag tror aldrig jag smakat så perfekta popcorn någonsin. Ljuvlig smak helt enkelt. Vem kunde ana att vi hade sådana delikatesser jämte många andra lokalt producerade produkter i vår kommun. Har man inte testat så finns påsarna att köpa bland annat på Time-butiken. Företaget heter Gästrike Popcorn & Konfektyr.

hofors-popcorn2

Lördagsgodis För Öronen 5

Jag skall fortsätta lite på temat med film och musik från förra gången som jag serverade lite musikalisk lördagssnask.

Sons Of Anarchy är en TV-serie som fått en enorm uppmärksamhet. Samtidigt som myndigheterna bedriver ett krig mot organiserad brottslighet och till stor del mot påstått kriminella motorcykelklubbar sitter landets innevånare hemma och myser över vapenhandel, utpressning och mord framför sina TV-apparater. Under fyra säsonger och en förmodad femte, sjätte och sjunde har vi fått följa ”vardagen” för TV-klubben SAMCRO. Jag hoppas fler uppmärksammar soundtracket till serien, för det är oftast mycket genomtänkta val och ibland överraskande bra. Mina fem favoriter från serien återfinns här utan någon speciall rangordning.

1. Black Keys – Keep Me

2. Monster Magnet – Monolithic

3. Curtis Stigers & The Forest Rangers – John The Revelator

4. Awolnation – Burn It Down

5. Ryan Horne – Terrible Tommy

 

Lördagsgodis För Öronen 4

Lördag och det innebär ännu en påse med musikaliskt örongodis. Just denna lördag tänkte jag lista fem stycken musikstycken som jag uppskattar och har en koppling till en film på något sätt.

1. Godsmack – I Stand Alone

Från filmen ”Scorpionking” som egentligen var en skitfilm från 2002 men som lyckligtvis hade ett soundtrack att luta sig tillbaka på.

2. The George Baker Selection – Little Green Bag

Det sägs att Quentin Tarantino först väljer filmmusiken och sen skriver själva manuset. Det märks om inte annat att han lägger ned tid på att hitta guldkorn i dammiga gamla skivsamlingar. Definitivt en sån där låt man kan vakna upp och höra på morgonen och sen biter sig kvar resten av dagen till nästan irriterande nivåer. Det här spåret förekom i filmen ”Reservoir Dogs”.

3. Kasey Chambers – The Captain

Den här hittade jag i bakgrunden på TV-serien ”The Sopranos” tredje säsong och letade som en galning innan jag listat ut vem artisten var. 

4. The Stone Roses – I Wanna Be Adored

Det kanske mest naturliga valet av låt från filmen ”Hooligans” aka ”Green Street Hooligans” kanske hade varit Terence Jay och One Blood. Men jag fastnade för just denna. En ganska släpig och intetsägande låt, men som ändå har den där tendensen att fastna i huvudet i tid och otid. Det är ändå ett mirakel hur man kan koppla musiken till en livsstil där man slår varandra på käften.

5. Rocky Roberts – Django

Det ryktas om att 60-tals klassikern ”Django” skall få en uppföljare 2012. Vem, var eller hur har jag ännu inte informerat mig om. Men det har ryktats om att Quentin Tarantino skall regissera och att Will Smith skulle spela Django. Någon hade skrivit på ett forum att om så var fallet skulle han omedelbart kasta alla Tarantinofilmerna i soptunnan. Tror tvärtom att Will Smith skulle vara mer passande som den skitige cowboyen än till exempel Jason Statham.

Lördagsgodis För Öronen 3

Den här veckan blir det mer örongodis men nu med inriktning på julsnask. Trots att december inträffat är det en fröjd för ögat att kunna blicka ut över gröna gräsmattor och få sitta på sjön i båt och njuta av det märkliga vädret. Det hindrar dock inte att man kan skapa julstämning ändå när mörkret infaller och de levande ljusen får tändas och skapa trivsel.

1. Elvis Presley – Blue Christmas

 Om jag inte misstar mig grovt, är detta klipp från come backen 1968. En vältränad och synnerligen pigg Elvis visar var skåpet skall stå. Förutom hans största klassiker passade han på att klämma in lite julstämning i showen.

2. Onkel Kånkel – Jag Firar Julen I Polen

Jag måste utfärda en varning för att klicka på just den här låten. Hur konstigt det än må låta så tillhör ”Onkel Kånkels Gammeldags Jul” en tradition som upprätthölls under många år, dock nu mer sällan. Barndomskamraten och jag brukade efter julbestyren på självaste aftonen samlas sent och dricka glögg och fnissa åt de alternativa julsångerna som framfördes på plattan. Just det här spåret valde jag ut för att det är ett av de mest rumsrena. Lite roligt är det att skivan ibland säljs för höga priser på till exempel Tradera. En klenod alltså.

3. Bing Crosby – White Christmas

 När jag var mindre brukade alltid den jultokige fadern i huset lägga på Elvis julplatta på morgonen när vi satt och smaskade gröt och undrade vem som skulle förnedras med mandeln. Ett känsligt ämne eftersom det hävdades att den som fick mandeln skulle vara den som gifte sig först. Något helt otänkbart för smågrabbar och naturligtvis upphovet till en del smädelse från den som inte fick den. Minns speciellt då min 2 år yngre bror fick den och med gråt i halsen sade att han ville minsann inte alls gifta sig. Jag fnissade och tyckte det var helfestligt bara för att året därpå drabbas av samma sak. Ombytta roller.

Senare efter avklarad julfrukost och förberedelser för resten av dagen byttes Elvis ut mot Bing Crosby och hans paradnummer White Christmas. Elvis i all ära, men detta var verkligen Bings låt.

4. 220 Volt – Heavy Christmas

Under 80-talet dök 220 Volt från Östersund upp på rockarenan. Plattan inhandlades under ett besök i huvudstaden och återfördes till Hofors och säkerheten. Överraskande nog innehöll den en jullåt. Väl överspelad på kassettband gick den het under några somrar i ”Götes” röda Opel. 220 Volt måste ha varit pionärer med att etablera julstämning sommartid. Vinylen står fortfarande i skivsamlingen och när den då och då dammas av är detta en given låt oavsett tidpunkt på året. Man drömmer sig lätt tillbaka till de tider då man som 16-åring kunde knalla in på Höjdens Närköp och handla en back ”folkbira” och sedan köra omkring i den röda trafikfaran Opeln.

5. Wham – Last Christmas

Det är lite svårt att som ”hårdrockare” erkänna att en av de jullåtar kanske spelats mest genom åren tillhör den raka motsatta sidan. Säga vad man vill om 80-talets kläder, men musik kunde man producera under den epoken.

6. Eazy-E – Merry Motherfucking Christmas

För att variera julgodiset stoppar jag slutligen ner en karamell som kan upplevas som sur för en del. Även denna har ingått i ett slags återkommande julfirande genom åren. ”Old School” kan man väl säga och är man inte öppen för lite alternativa julsånger helt i led med nummer 2 på listan, kanske man skall hoppa över även denna rappande version försedd med varningstext angående språkbruket.

Lördagsgodis För Öronen 2

Den här veckans musikaliska godis kommer att tillägnas en riktig Hoforsprofil. Jag tror ingen boende i Hofors undgått med vilken iver Mikael Wårvik eftersträvat det perfekta livet i hårdrockens tecken. Igår fick han dessutom ta emot en hyllning för lång och trogen tjänst på SKF/Ovako. Middag och dans i konserthallen ryktas det om. Idag tänkte jag hylla honom genom att servera en liten gottpåse.

1. Ozzy Osbourne & Randy Rhoads – Crazy Train

En riktig rockklasssiker med Ozzy Osbourne i toppform och med den i hårdrockskretsar mycket saknade Randy Rhoads som omkom i en tragisk flygolycka 1982 endast 25 år gammal.

2. King Diamond – Welcome Home

Tillhör inte mina egna favoriter musikaliskt. Men jag förknippar gärna artisten med Herr Wårvik. Minns än idag det första fasansfulla mötet med herren i fråga. En efterfest på Storgatan där vi bodde i samma kvadratiska byggnadskomplex. Att som ung grabb kliva in i denna ”djävulska krypta” där disco inte fanns på spellistan, ett minne för livet. Märkligt att ingen kom på idén att spela in en musikvideo i hans hem. Skulle ha slagit det mesta i rekvisita.

3. Venom – Welcome To Hell

Det är mycket tack Herr Wårvik jag introducerades till Venom. I en rebellisk tidpunkt i livet var detta bland det mest störande man kunde slänga på skivspelaren. Föräldrarna förstod inte alls. Ärligt talat inte jag heller. Den stora uppskattningen för bandet kom först efter 35 års ålder. Med musikens utveckling framstår Venom numer som tämligen rumsrena.

4. Manowar – Die For Metal

Ett minst lika klassiskt band som egentligen fått sitt stora genombrott många många år efter att de skulle haft det. En nyare låt som får bli själva hyllningen till Mr Metal himself.

5. ZZ Top – Sharp Dressed Man

En av de första gamla Hoforsprofilerna jag stötte på när jag flyttade tillbaka var just Mikael Wårvik. Visst hade han blivit lite äldre, men han hade på något sätt åldrats på samma fina sätt en gammal whiskey kan göra. Hårdrocksjuvelerna på fingrarna och fortfarande lika ivrig att diskutera musik. En passande låt med bandet ZZ Top.

6. Black Sabbath – Iron Man

Nyligen meddelade Black Sabbath att de skall ge sig ut på turné igen. Jag avslutar denna snaskpåse med en gammal klassiker. Är det bara jag som anser att Mikael Wårvik är mer lik Ozzy Osbourne än Osbourne själv? Rock on Wårvik!!

Lördagsgodis För Öronen 1

Har skrivit väldigt lite om musik på bloggen. Det är ett av de stora intressena i livet och det går att kombinera med nästan allt annat man gör. Så för att liva upp lite tänkte jag varje lördag posta en liten musikalisk gottpåse för den som nu känner sig ”tonsvulten” eller kanske går omkring hela veckorna och funderar på vad Hoforsbloggaren egentligen lyssnar på 😉

1. Fall Out Boy – (Coffee´s For Closers)

Albumet ”Folie á Deux” kom ut 2008 och jag har sedan dess envist hävdat att det är 2000-talets mest välproducerade skiva. Bör spelas relativt högt och det finns utrymme för att spela luftgitarr i kalsongerna eller veva armarna i trummande takt. Det finns liksom inte en enda låt på skivan som tappar i kvalitét.

2. George Thorogood – Get A Haircut

 På rock’n roll-temat så passar ju denna numer klassiska Thorogood-slagdänga in. Den har allt från den svängiga gitarren, rebelltexten om att inte vilja bli vuxen. Det har ”knackats plåt” många gånger till denna både vinter och sommartid. Allsång på extrema fyllekalas.

3. Raubtier – Kamphund

Ett band som jag upptäckt på senare tid. Industrimetall från Haparanda är nog ganska ovanligt även om de genom en ganska omfattande turné under hösten gjort sitt bästa för att placera det på kartan. Ett litet minus för bandets trovärdighet kan ju vara att Bingo Rimér var inblandad i en av deras musikvideos.

4. Billy Bragg – A New England

Vad jag kan beteckna som en riktig ”Hoforsklassiker”. Någon köpte en singel, alla andra spelade av den på kassettband och sedan kunde den gå om och om på festerna hemma hos Tyrra på Hagagatan. Ibland behöver det inte vara mer komplicerat än en man och en gitarr. Ploppar upp då och då och återfinns på många mixed tapes eller spellistor numer.

5. Kapten Röd – En Miljon Nollor

 Vanligtvis brukar jag anse att det där med ”musikbögeri” är riktigt illa. Med bögeri avser jag människorna som hittar ett band eller en artist en tid innan de slår igenom och det gör dem jävligt speciella fast på ett dåligt sätt. När de gör det så låter det i mistlurarna om ”sellouts och mainstream”. Nu när Kapten Röd får sina välförtjänta framgångar och en bredare publik kan jag känna mig lite förbannad eftersom han på något sätt bara tillhör mig..

6. Panzer AG – Sick Is The One Who Adores Me

Om detta nu skall vara en bildlig snaskpåse fast i ljud så måste det till det där lilla extra som symboliserar den hårda salta lakritskaramellen som man i regel bara vill ha en av. Panzer AG är en favoritsmak som jag i regel inte delar med omgivningen. Dom förstår helt enkelt inte att det finns en struktur i det som låter kaos och ”illa” som det brukar sägas.