Fastigheter Med Stora Möjligheter Till Salu I Kommunen

Just nu återfinns två fantastiska objekt med stora möjligheter ute på marknaden i vår kommun.Det är dels konferensanläggningen, sedermera asylboendet i Kratten samt Tigréns Möblers butikslokaler. Länk till beskrivning.

I Kratten finns det möjligheter att återställa området till konferenscenter eller för besöksnäring, egentligen samma sak med Tigréns gamla lokaler, där jag personligen skulle vilja se någon återställa det till forna tider där det fanns en uteservering på taket bland annat. Idag är det allt annat än vackert och i fint skick, troligen kostar det skjortan att rusta upp det till förslagsvis hotell, eller restauranger. Men läget är ju ypperligt.

Elcykel Till Våren?

Regeringen har beslutat om att en elfordonspremie skall utgå till den som införskaffar ett eldrivet fordon som elcykel, elmoped, och elmotorcykel. Premien innebär att du som som handlar en elcykel får en bonus på 25% av inköpspriset, upp till max 10 000 kr. Detta i en strävan att minska nyttjandet av mer miljöpåverkande fordon. Bidraget kommer att delas ut via Naturvårdsverket och man har avsatt 350 miljoner kronor för detta ändamål. Man kan alltså anta att det kanske blir en liten boom med eldrivna fordon den kommande våren.

Även i Hofors avser en näringsidkare att satsa på dessa eldrivna fordon. I januari startar försäljningen till vad som utlovas vara ”Kanonpriser”.

Det är Ioan Paris som nu ligger i startgroparna att lansera sitt företag som troligen kommer att gå under namnet ”Gästrikland Elfordon”.  Främst kommer man att sälja igenom en webbutik där kunden erbjuds att köpa ett elfordon med räntefri avbetalning. Ioan Paris beskriver idén så här:

Statens verksamheter lägger stor vikt på att minska miljöpåverkan och kraven på upphandlingar i transportbranschen blir allt högre dag för dag.  Det finns många fördelar för den som tänker satsa på att införskaffa elfordon. För det första blir kostnaden extremt liten. Det blir några kronor per dag för den som använder sitt fordon för sträckor mellan 30 till 50 km per dag. Fordonet behöver ej heller registreras och man behöver enligt Transportstyrelsens krav något specifikt körkort då toppfarten ligger på 25 kmh. 

Vi kommer att lägga stor vikt på fordon för rörelsehindrade. För dessa kommer vi att erbjuda snyggt designade permobiler som har en toppfart av 6 respektive 25 kmh, och inte heller dessa kräver registrering eller körkort.

En av de främsta orsakerna är givetvis om fler satsar på ett eldrivet fordon, det bidrar till den positiva miljöpåverkan som Sverige vill uppnå. 

Vilka typer av fordon kommer ni att erbjuda?

-Företaget kommer att ha produkter som elcyklar, elmopeder klass 1 och 2, även mopedbilar utformade för interna transporter inom industri och företag med en lastkapacitet för 600 kg. Även verksamheter inom landstinget och kommun kommer att ha nytta av den typ av mopedbilenf ör olika slags transporter . Vi hade tänkt att satsa på elfordon redan för 4 års sedan, men nu under hösten har regeringen beslutat att subventionera även elfordon som är något nytt även för folk som har svårt att få körkort. På långt skit tror jag Hoforsbon kommer att använda elfordon även om det kommer ta lite tid.

Vilka blir er kundgrupp?

-Typiska kunder tror jag blir ungdomar som går i skola och förhoppningsvis byter från bensin motor till elmotor. Även personer som är mer eller mindre rörelsehindrade , människor som har inte en bra kondition, Ovakoanställda som bor i Hofors och varför inte Kommunens verksamheter som till exempel hemtjänsten .  Kostnaderna för elfordon blir så små, nästan 85 % billigare än en bensindriven bil . 

En del produkter kommer vi att ha i lager, resterande är beställningsvaror. Det kommer att synas på vår kommande webbsida som är under uppbyggnad och där kan man se hela vårt sortiment och i lugn och ro sitta hemma och beställa sitt fordon.


Just webbhandel är ju något som man från Entré Hofors sida, ofta benämner som en viktig del av kommunens näringsliv. Allt fler kunder köper sina varor via webben, och en av de stora fördelarna är ju att man kan bo långt ifrån en fysisk butik men ändå ta del av utbudet företagen erbjuder. Även om den kommande elfordonsbutiken finns i elektronisk form, så kan kan man beställa oavsett var man bor i landet. Det skall bli spännande att se hur den här satsningen faller ut. En djärv och lite oväntad idé kan man lugnt påstå.

 

Nytt Jobb?

När man befinner sig i jobbsökarläget så har antagligen de flesta upptäckt att Arbetsförmedlingen egentligen inte ägnar sig åt att förmedla speciellt många arbeten längre. Den marknaden har numera hamnat på privata företag och förmedlare eller rekryteringsfirmor, och det finns en uppsjö av dem där man via internet sammanställer CV eller registrerar sig för att matchas mot lediga arbeten. Lokalt har vi till exempel Entré Hofors som publicerar lediga arbeten, ibland ett uppslag i Din Lokaltidning eller lokalpressen.

Det kan vara värt att se sig omkring efter bra sidor där man kan göra sig sökbar och ladda upp sitt CV. En av dessa sidor som jag hittat är Careerbuilder.se, där kan man enkelt söka bland heltidsarbeten, deltidsarbeten,projektanställningar under en avgränsad period eller möjligheter för entreprenörer. Det finns även en blogg som ger handfasta tips om hur man till exempel sökordsoptimerar sitt CV, bästa tipsen för en anställningsintervju och annat smått och gott.

Turistrekord I Älvkarleby – Men Kommunen Vill Ändå Sälja Camping

Under hösten fick jag som bekant förmånen att under två dagar vistas i Älvkarleby å politikens vägnar. Även om schemat var fullbokat gav det ett par korta chanser till att se mig omkring och jag kan inte annat säga än att jag blev smått förälskad i den omgivande naturen.

alvkarleby1 alvkarleby2

Nu är ju förutsättningarna lite olika i jämförelse med vår egen kommun. Men att studera besöksnäringen kan ge en hel del. Idag läser jag med stort intresse om hur just Älvkarleby slår turistrekord, hela 63 345 gästnätter vilket i runda slänkar innebär intäkter på strax över 30 miljoner med ett bäddpris på 500 i genomsnitt. Lägg därtill effekterna av en fungerande besöksnäring i form av arbetstillfällen och försäljning av tjänster och varor. Samtidigt läste jag en artikel för någon dag sedan att Älvkarleby kommun vill avyttra sitt ägande i Älvkarleby camping. Frågan man då ställer sig, är det inte lönsamt att bedriva en camping?

Relaterade länkar:

Älvkarleby Camping

Edskens Camping

Arbetarbladet – Avtalet med Gamla Haifare kan sägas upp, här är planen för Edskens Camping

Anledningen till att kommunen velat köpa upp restaurangen är för att få hela anläggningen under ett paraply. Det finns även en ny detaljplan för området med en ny uppställningsplats och tömningtank för husbilar, omdragning av vägen för att göra den trafiksäkrare och utökade byggrätter för de befintliga fastigheter som ligger i området.”

Det är alltså ett risktagande att bedriva en camping, och frågan är om det är vettigt att det sker i kommunal regi. Tanken var tilltalande till en början, men ju mer jag studerar det hela, desto osäkrare blir jag. Samtliga analysverktyg pekar på det motsatta nämligen. Den största svagheten ligger i utbudet av organiserade aktiviteter och samarbetet mellan näringsidkare som berörs av besöksnäringen i vår kommun i dagsläget. En besöksnäring fungerar nämligen inte på det sättet att bara det finns bäddplatser så strömmar besökarna till.

Betänk även att Älvkarleby har ett oslagbart koncept att locka med, nämligen dom här:

alvkarleby3

Det är lätt att man blir lite hemmablind när man bor på en plats och oftast inte ser vare sig möjligheterna eller det vackra runt omkring oss. Ett litet tankeexperiment: Vad skulle få dig att resa till Hofors och kanske övernatta ett eller flera dygn och även återkomma året efter? Vad skulle du vilja uppleva på plats, och vilken komfort och service vill du ha?

Hoforsvargen Kan Bli Big Business

Det pratas en hel del ”mördarvarg” just nu i olika sammanhang. Många finner historien rent fantastisk, andra undrar varför i hellskotta jag kommer dragandes med det här. Det är trots allt i grunden ingen trevlig sammankoppling eftersom en hel del människor tycks ha fått betala mötet mellan Hoforsvargen och människa med sin död. En bekant menade att jag skulle låta det hela vara, historien är liksom redan lagd, men denna morgon så fick jag ytterligare ett mejl av Staffan Berglind som faktiskt visar att historien kan rättas till eller lyftas fram på ett sådant sätt att den innebär dels en insikt i lokal historia, men även berör besöksnäringen i allra högsta grad. Jag återger en del av mejlet:

Det finns exempel från andra ställen i landet där man har gjort det med gott resultat. Ett exempel är från Svinhult i Östergötland där systrarna Jenny och Agusta Johansson (12 resp. 9 år gamla) försvann under en snöstorm 1903. Efter en veckas letande gav man upp men på det 22:a dygnet efter försvinnandet hittade man flickorna vid liv liggande under en gran i skogen. Benen var förfrusna så dom fick man kapa bort men flickorna hade i alla fall överlevt. En av faktorerna för det var att det bodde en ekorre i granen där de lagt sig ner för att dö och den hade förmodligen en viss del i att flickorna trots allt lyckades hålla modet uppe fram till att den mirakulösa räddningen kom.

På 1980-talet kom en journalist från Stockholm flyttande till Svinhult eftersom hon lyckats hitta ”den stora kärleken” just där. Hon fick höra talas om händelsen och kunde inte begripa varför ingen tagit tag i den här historien. Några år senare var granen fridlyst i kombination med en iordningställd parkeringsplats för bussar som kom med skolresor och pensionärsresor för att få höra historien om Jenny och Augusta.
//Staffan Berglind
Mycket riktigt så behövs det inte många knapptryckningar innan det bekräftas:
Kommentarer som ”man kan inte undgå att beröras” och ”en fantastisk historia” återkommer bland besökarna som i en del fall söker sig dit efter att på annat sätt ha fått kännedom om platsen och historien kring den. Andra stannar till när de ser skylten och överraskas och fascineras av den nu över 100 år gamla händelsen som de får till sig.”
Gysingevargen” eller Hoforsvargen som jag vidhåller att den skall kallas är en nästan 200 år gammal historia och den är världsberömd. BBC Earth gjorde en dokumentärfilm på nästan timmen lång, tänk vilken potential besöksnäringen som ännnu är i sin linda här i kommunen, haft/får det här att arbeta med.
Plötsligt blir Hofors Herrgård en plats att besöka för att se ursprunget till där mördarvargen startade sin mordiska resa, det går att arrangera guidade turer i vargens spår med berättare som med inlevelse väcker den 200 år gamla skräckhistorien till liv. Man kan lyfta fram tidsepoken vid ett besök i Hembygdsgården, köpa souvenirer och kanske äta en blodig lokal bakelse eller glass (ja sylt begriper ni väl) som bara serveras i Hofors. Möjligheterna är oändliga, om det inte vore för den ”lilla detaljen” att historien måste rättas till en aning och vargen placeras på sin ursprungliga plats, det vill säga där han utvecklades till att bli mordmaskinen.
Läg därtill att kommunen under de senaste året bara figurerat i minst tre romaner med skräckfyllt tema. Man skall inte underskatta vad ond bråd död kan medföra i intresseväg för besökare.

Godsaker För En God Sak

Med våren och solskenet så dyker det upp ett annat fenomen. Klassresorna. Som bekant har det varit en hel del diskussioner kring hur upplägget har varit i olika former. En del skolklasser samlar regelbundet in en liten slant i en gemensam kassa som man sen under vårkanten gör en utflykt eller en resa för. Men just den typen av insamling har kritiserats hårt. Som bekant har inte alla familjer möjligheten att ens spara undan även den minsta summan. Det sätter ju en enorm press både på föräldrarna och barnen. Att inte kunna delta på samma villkor.

De senaste åren har jag dock noterat att allt fler skolklasser även här i vår egen kommun har börjat använda Kakservice. En lärare som jag pratade med menade att detta var betydligt bättre än insamlingar i en gemensam kassa. Här kan eleverna samtidigt lära sig ett och annat, hur försäljning fungerar. Eleverna får listor som man går runt till sin familj, bekanta eller grannar och vänner till familjen, tar upp beställningar och senare får leverera mot betalning. Man behöver inte ligga ute med några pengar och förtjänsten är vad jag kan se enligt sidan mycket god.

Nu kanske en del kan ha åsikter om att produkterna innehåller en hel del socker eller annat som inte är så nyttigt för hälsan, men även det har företaget tänkt på och redogör noggrannt på både produkterna och via sin hemsida.

Knackar det på din dörr och det står en nervös och ivrig liten försäljare som vill sälja godis eller kakor så gör slag i saken och stötta klassprojektet. Det gör en större nytta än vad man kan tro och alla barnen får en möjlighet att delta i till exempel en skolresa.

Mask Gav Storfångst

Någon metmask fanns det inte i åtanke för produktionen hos Vermigrön, men onekligen har man lyckats fånga en storfisk bland företag berättar Gefle Dagblad i en mycket intressant artikel:

Ahmet Bahcec väljer nu att skriva ett treårigt kontrakt med Hasselfors Garden, en av Sveriges största leverantörer av jord.

– Vi ska producera 160 ton jord i månaden åt företaget. Men vilka summor det handlar om vill jag inte prata om, säger han.

Kontraktet innebär att Vermigrön bygger ännu en anläggning bredvid nuvarande i skogen. Samtidigt söker de ytterligare en lokal i Böle Industriområde.

En mycket fin fångst även för framtida utvecklingsmöjligheter som kan skapa arbeten i en annars ganska utsatt kommun:

Just nu är fem personer involverade i verksamheten. Ahmet Bahcec räknar med att de ska vara kring 15 inom två år.

– Just nu har vi kapacitet att tillverka 2 000 ton jord om året. Målet är att vi ska utöka kapaciteten till 5 000 ton, säger han.”

Jag ser verkligen fram emot att besöka den här anläggningen och personerna bakom den.

Inga EU-bidrag Till Växthusprojekt I Sandviken, Hur Blir Det I Hofors?

En intressant artikel i Arbetarbladet denna morgon avslöjar att ett växthusprojekt i Sandviken inte tilldelas några EU-medel och att utvecklingen för projektet nu är lite osäkert.

Det handlar om mellan 7 och 8 miljoner kronor som Sandvikens Högbosatsning nu går miste om när kommunen fått avslag på sin projektansökan till europeiska socialfonden.

– Jag tycker det rimmar illa. Falun har fått ja, men inte vi. De har en ungdomsarbetslöshet bland unga på totalt 13 procent, hos oss ligger det på nästan 28 procent och 30 procent bland unga män. Vem tänker ta den regionalpolitiska fanan om inte socialfonden fortsätter ta den? De här EU-fonderna är ju till för att stödja arbetsmarknadspolitiken, säger Leif Jansson

Som bekant finns det tankar på ett liknande projekt i vår egen kommun, närmare bestämt i Hagaparken.

Nu går vi i väntans tider om vi skall tolka en tidigare artikel korrekt som anger att ett besked väntas här strax efter det nya året.

Beskedet om EU-bidraget från sociala fonden kommer efter nyår. Dessutom har man sökt pengar från fonder, offentliga och privata aktörer.”

Det kommer även behövas politiska beslut innan projektet eventuellt kan sjösättas och från den lokalpolitiska världen kan jag väl avslöja att det inte råder en hundraprocentig enighet om framtidsvisionerna med växthus i Hofors kommun. Det kommer bli debatt den dagen om frågan dyker upp som aktuell misstänker jag.

Vinylbutiken På Granvägen Upphör

Träffade Spar-Arne som hastigast under gårdagskvällen och han kunde förtälja den tråkiga nyheten att den relativt nyöppnade Vinyl och Musikhörnan klappar igen sina portar för gott. Det var i november förra året som man öppnade upp livsstilsbutiken på Granvägen och det fanns stora planer för att det skulle bli en träffpunkt för musikintresserade och nostalgiker.

Tyvärr måste vi stänga igen p g a dålig uppslutning och av privata skäl

Knappt två månader så förlorar vi det som jag personligen trodde hade en mycket stor potential i vår kommun. Mycket tråkigt. Kanske hade andra lokaler och en mer central placering varit bättre. Passerade Faluvägen och tänkte att i den gamla datortillbehörsbutiken hade det fått ett annat fokus. Nåväl, det lär dröja innan någon ger sig på en liknande idé här igen synd nog.

Hofors-Torsåkers Radioförening Bildad

Efter ett ganska långt år med möten och samtal så damp bekräftelsen från Skatteverket ner i brevlådan den här veckan. Hofors-Torsåkers Radioförening är formellt bildad. Det hela fick sin start efter att Daniel Thimerdal från Radio Sandviken hade läst ett inlägg här på Hoforsbloggen och tänkte att det kunde vara ett spännande projekt. För att diskutera om det kunde utvecklas till ett hållbart projekt kontaktades Kjell JohanssonEntré Hofors och därefter har det rullat på till en interimsstyrelse bestående av:

Ordförande: Alf Persson, driftig entreprenör, lokalpolitiskt engagerad och profil i föreningslivet.

Kassör: Jonas Skoglund, arbetar på Entré Ungdom och med stort intresse för samhällsdebatt och projektutveckling.

Sekreterare: Peter Hillblom, driver Hoforsbloggen och studerar besöksnäringsutveckling och  engagerad i lokalpolitiken.

Ledamot: Pia Möller-Andersen, företagare, Torsåkersprofil, nöjesprofil och radioprofil P4 Gävleborg

Ledamot: Daniel Thimerdal. skön radioröst och tekniker i Radio Sandviken. Enormt intresse för lokalradio och projektets ankare.

Så här skulle det kunna låta en dag i etern runt Hofors och Torsåker:

Via Facebook kan ni följa föreningens arbete att realisera projektet och diskutera, engagera och delta i utvecklingen.

Radioförening

Bakgrunden till föreningens bildande går ett knappt år tillbaka i tiden då Peter Hillblom och Daniel Thimerdal kom i kontakt med varandra och började diskutera om det kunde vara möjligt att skapa en lokal radiostation i Hofors kommun. I ett tidigt skede anordnades ett antal informella möten tillsammans med Kjell Johansson på Entré Hofors och det hölls även ett öppet möte som annonserades i Hoforsbladet i syfte att samla intresserade och bilda en förening. Resultatet blev den interimsstyrelse angiven ovan.

Syftet med att bilda föreningen består främst i att skapa en kanal för att marknadsföra kommunen, sprida information, turistinformation och lokala nyheter och rapportera med direktsändradio från evenemang som arrangeras av de lokala föreningarna och intresseorganisationerna i kommunen via traditionell radio och webbradio.

Projektet syftar även till att skapa en bestående kommunikationskanal mellan invånare och den kommunala förvaltningen och den lokala politiken. Till exempel kan direktsändning från kommunfullmäktiges sammanträden skapa ett större intresse och engagemang från allmänheten att delta i samhällsdebatten och utvecklingen av vårt samhälle.

Föreningen ser en enorm potential att använda radioprojektet för att engagera samtliga invånare i kommunen. Genom samarbeten med de lokala studieförbunden, Entré Ungdom, näringslivet genom Entré Hofors och kommunens föreningsliv, finns det möjlighet att göra kommunen mer levande och synlig för omvärlden och skapa integrering mellan alla grupper av invånare och knyta samman centralorten och de mindre samhällena runt omkring i kommunen.

En radiokanal kan vara av stort värde för kommunen att sprida viktig samhällsinformation även i akuta situationer där man snabbt behöver få ut information till kommunens invånare, till exempel vid olyckor, driftavbrott av både el och vatten.

Föreningen har genom sitt arbete så här långt, skaffat den tekniska kompetensen som behövs med stöd från Radio Sandviken och Daniel Thimerdal som kommer att bygga upp stationen från grunden med nödvändig teknik och se till att radion kan börja sändas. Det finns även en organisation för att utveckla innehållet med nya och innovativa idéer, och det kan skapa ett antal praktikplatser för människor utan sysselsättning med syfte att utbildas till att driva radioverksamheten. Det finns också möjlighet att anordna praktik på hemmaplan för elever som läser mediaprogram i andra kommuner.

Grundtanken är att radioprojektet på sikt skall vara självförsörjande, men inledningsvis behövs ekonomiskt stöd för att sjösätta projektet. Föreningen har för avsikt att ansöka om bidrag från både kommunalt och regionalt håll.

Vildvattenparken I Falun – Projektet Rullar Vidare

Jag nämnde vid något tidigare tillfälle att man planerade något riktigt storartat i Falun. Nu har ju inte kommunen placerat sig på kartan av goda investeringar, tänker på allt rabalder som uppstod med bergbanor, ishallar och hoppgropar i marken i samband med Skid-VM tidigare i år. Nu är jag inte helt övertygad om att detta är ett bra projekt, men spännande så det förslår är det, Dala-Demokraten:

Det blir en vildvattenpark i Falun. Under tisdagens kommunfullmäktige beslutades det om att sälja marken intill Främby hallar för drygt 2,8 miljoner kronor.

Efter kommunfullmäktiges beslut gäller köpe- och exploateringsavtalet som betyder att bygget måste starta inom två år. Själva forsen ska vara klar innan den 1 maj 2017. Om bolaget inte uppfyller kravet får bolaget för Vildvattenparken betala 30 000 kronor per vecka i vite.

Mer om projektet återfinns på denna sida: Falu Vildvattenpark

Nu kanske vi inte har vare sig utrymme eller underlag för något liknande i vår egen kommun, men här har vi ju faktiskt två riktigt bra anläggningar med stor potential, jag tänker naturligtvis på kanotstadion och vattenskidstadion. Där finns det stora möjligheter att utveckla verksamheten och arrangera framtida folkfester.

FemtioFemPlus Gav Inga Fler Arbetstillfällen Till Hofors

Jag har fått flera frågor varför företaget FemtioFemPlus annonser försvann från Hoforsbloggens sida. Det hela beror på att samarbetet avslutades efter en lång tids krångel och företaget inte bedriver någon verksamhet längre i Hofors under Mikael Bresell. I samband med detta kontaktades jag av Gustav Heverius, den nye VDn på FemtioFemPlus som sade att franschiseavtalet sagts upp med Mikael Bresell och att han inte längre ägde rätt att marknadsföra sina tjänster under deras namn eller använda sig av deras logotyp.

Med den bittra erfarenheten av uteblivet arvode och grusade förhoppningar så är företaget inget jag längre kan rekommendera.

Uppfinningsrikedom I Hofors

Härom dagen skröt jag om vilket fantastiskt minne jag har, igår fick jag en påminelse att jag kanske är mer disträ än vad jag tror. En mejlavsändare tyckte jag skulle lyfta fram en artikel som publicerades i veckan i Arbetarbladet. Jag delade den på en annan sida men glömde naturligtvis att posta den även här.

Arbetarbladet – Leifs uppfinning gör däckbytet lättare:

Uppfinningen ser både enkel och självklar ut när man ser den. Men så vitt uppfinnaren Leif Nordström vet finns det inget liknande hjälpmedel för den som vill byta däck själv men har svårt att orka lyfta däcket på plats. Med hans uppfinning lägger man däcket på hållaren, justerar höjden med domkraften och skjuter in den på plats.

– En natt vaknade jag och kom på det. Då åkte jag och köpte en domkraft och gjorde om den, säger han.”

Jag blir naturligtvis nyfiken på att veta mer om företaget Lepro AB som jag inte hört talas om tidigare, men sökning på nätet ger ingen hemsida eller ytterligare information mer än att namnet förekommit i ett protokoll från ett styrelsemöte på Entré Hofors. Helt klart bör företaget även profilera sig på nätet omman vill öka kundkretsen.

Rättelse:

Det fanns en hemsida också: Lebro AB

Växthusprojektet I Hagaparken

En glädjande artikel i Arbetarbladet under helgen avslöjar att vi snart får ett besked om växthusprojektet i Hagaparken kan bli verklighet.

Pengarna från Europeiska socialfonden ska användas för att få i gång det sociala projektet för sysselsättning och integration i växthusen. Projektet, som ska drivas av Centrum för arbete, tills vidare genomförs i Böle handelsträdgård i mindre skala.

– Det går framåt, men eftersom EU:s strukturfonder inte täcker växthusbygget har vi fått tänka om en del, säger Entré Hofors vd Kjell Johansson, som leder arbetet med Hagaområdet, där växthusprojektet är en del.

Bara En Har Klarat Av Hoforsbacken

Vi fortsätter på temat mat. Gefle Dagblad har skickat ut en testpatrull för att ge sig på köttvarianten av Hoforsbacken.

Hoforsbacken

Foto: Viva Bar & Kök

I artikeln får Roger Wallenius slutligen se sig besegrad, och bara en person rapporteras ha klarat av att äta upp hela sin hamburgare.

Monsterburgaren går under namnet ”Hoforsbacken” och har tre lager med hamburgerkött. Förutom nötkött består den av fläskfilé, lökringar, stekt ägg och bearnaisesås, inklämt mellan fyra skivor hamburgerbröd.”

Även en hel del sallad och tomater finns mellan bröden.

Flera personer har testat Hoforsbacken, men bara en har klarat att få i sig allt.

Även för GD:s medarbetare blev uppgiften övermäktig.

Efter ungefär halva hamburgaren fick undertecknad ge upp, trots att hamburgaren smakade riktigt gott.

Pizza Direkt Hem Till Dörren

Som många andra inlägg så startar det med ett mejl. Denna gång var det en hungrig Hoforsbo som tagit sig ett par öl och därför inte kunde ta sig ner till någon av de 4 mathak som erbjuder pizza. Han bestämde sig därför att titta på nätet, det finns ju en rad olika tjänster som Onlinepizza, Pizza.nu och Pizza24. Det visade sig att närmaste fanns endast Valentino i Storvik erbjöd tjänsten med hemleverans direkt till dörren och då inte till Hofors.

e3

Det är ett hårt klimat för restaurangerna i Hofors. Nyligen slog Carola igen sin lunchservering på Folkets Hus, Sodon expanderade på Bergsmannen och ny talas det vitt och brett på Bruket om att Grillköket skall utvidga sin verksamhet med ännu en pizzeria. Lägg därtill att vi fortfarande väntar på Burger Kings etablering vid Rondellen. Vi är helt enkelt överhopade med snabbmat. Det behövs något som sticker ut som till exempel Viva och deras utökade hamburgermeny. I hård konkurrens behövs något extra och hemkörning av pizza kanske inte skulle ge de stora slantarna, men väl den typ av service som sticker ut.

Radio Hofors: Förening Bildas

Igår var det alltså öppet möte på Entré Hofors gällande att starta upp en radioförening i kommunen. Det skulle vara en överdriven lögn om jag påstod att det var välbesökt. Strax över en handfull engagerade personer. Lite märkligt kan jag tycka eftersom pratet på förhand var att det fanns ett stort intresse. Historiskt har det dock visat sig att en handfull motiverade personer kan ställa till med mer än en armé.

RadioHofors

Design Pia de Veen

Men hur som haver så bestämdes det att en radioförening skall bildas och att projektet nu tar ett seriöst steg mot att försöka förverkligas. Nästa vecka hålls ett första möte där en styrelse skall väljas och sedan är det en rad tillstånd och annat som skall beviljas. Teknik och kunskap finns, men det är den viktiga biten med finansiering som måste på plats innan man kan starta med själva sändningarna.

Smygpremiär För Radio Hofors

Det är lite av en smygpremiär för ett projekt som inte ens officiellt har startat. Jag och Daniel Thimerdal funderade lite hur man bäst kan sälja in idén och insåg att man förvisso kan presentera möjligheterna med att utveckla en egen radiokanal, med bild och prat, men den sanna passionen i hela ärendet ligger ju i att faktiskt höra hur det skulle kunna låta i etern runt vår kommun. Så därför presenterar vi Testsändning nummer 1. Man får nästan lite gåshud av hur bra det är 😀

CPG Security – Barnens Vän

I vår moderna värld kan man alltid ifrågasätta företagens sätt att tjäna sina pengar. Banker brukar ju kunna bete sig lite hur som helst till exempel. Därför försöker jag själv titta närmare på de företag som man gör affärer med, är det helt uppåt väggarna brukar det finnas andra alternativ. Förra veckan så hittade jag ett som kändes lite extra bra. CPG Security ägnar sig inte enbart åt bevakning, utredning och säkerhetsutrustning, nej man sponsrar också aktivt Rädda Barnen, Barncancerfonden och Ecpat, vilket jag själv tycker är mycket bra organisationer. Man levererar dessutom ”grön säkerhetsteknik” och erbjuder i stort sett, eller rättare sagt all form av säkerhet och tjänster inom genren som man kan behöva.

Ecpat

 

Metmask Från Hofors?

Just denna måndag kanske många tycker det är pest och pina att kliva ur sängen eftersom semestern är slut och det är dags att återvända till arbetslivet efter några veckors förmodad lättja.En del kanske tycker det är skönt att börja arbeta igen eftersom de har stimulerande jobb, andra kanske inte. Många börjar säkert denna morgon oavsett med att läsa tidningen och i den hittar jag något riktigt intressant. Ett Hoforsföretag startar snart sin verksamhet med att sälja gödsel. Men det är väl ändå ett skitjobb kanske någon tänker ironiskt. Nja både och vill jag påstå.

Tillgången på ekologisk gödsel i Sverige är betydligt mindre än efterfrågan. I Hofors testas nu en ny unik metod för att få fram gödsel i stor skala.Lösningen: maskar.

De bönder som har tillgång till större djur har möjlighet att producera ekologiskt gödsel, men enligt Pirja Gustafsson, företagsutvecklare på Lantbrukarnas riksförbund, kommer huvuddelen av ekogödseln på den svenska marknaden från utlandet, främst Danmark.– Danmark har, till skillnad från oss, ett överskott på nötkreatur. Men vi kan inte vara beroende av deras överskott, det är inte hållbart, säger hon.Företaget som börjat med maskodlingen heter Vermigrön och maskarna har precis importerats från USA och står förpackade i stora lådor fyllda av jord. Just nu finns en halv miljon maskar på plats men inom ett par månader beräknas det vara över en miljon.– Det är en speciell art vi använder, Red Californa från USA, säger Ahmet Bahceci, ägare av företaget.”

En spännande process helt enkelt. Själv tänker jag genast på ytterligare ett användningsområde:

Metmask

Som ni vet kan det vara ohyggligt svårt att hitta tillräckligt med mask när man skall ut och meta. Lösningen finns ju i de gröna burkarna som ni ser ovan. Runt 50-lappen för en burk brukar det kosta. Såvitt jag vet står Metmask utan större konkurrens, men kan man få till en produktion av stora feta härliga maskar så öppnas ett till användningsområde.

Europas Häftigaste Retrodisco I Avesta

Vi skall väl vara ärliga och säga att Hofors inte är hela världen, vi är ju ganska beroende av att förorter till Hofors, som Avesta med flera också är levande. Men på temat med smått galna ideér som ishotell i Jukkasjärvi så läser jag med stort intresse om en annan entreprenör i just Avestatrakten som bygger om en ladugård till vad han hoppas skall bli ”Euroas häftigaste retrodisco”.

Per Eriksson bygger ”Europas häftigaste retrodisco” i Torp utanför Avesta.

– Jag vet att det är en vild chansning, men jag tror det kommer funka.

I en annan del av samma byggnad ska det bli festsal med dansgolv och konsertscen där Mikael Rickfors, Doug Seegers och Barbados tar sig ton.

Premiären sker den 13 juni med dansbandet Scotts.

Han kallar det nöjesställe. Inte så originellt medger han, men har svårt att hitta en lämplig beskrivning på verksamheten han ämnar bedriva i den 1 200 kvadratmeter stora gamla ladan invid riksväg 70 strax söder om Avesta.

– Området heter i alla fall Torp och vi kommer att köra både dans, disco, konserter och pubkvällar, säger ägaren Per Eriksson.

Han köpte den 40 hektar stora fastigheten längs Dalälvens strand i september 2014 och började genast bygga sitt ”nöjespalats”.

– Då var det en fallfärdig ladugård på 800 kvadratmeter som jag byggt ut för att få plats med toaletter och kök.

Disco

Hemsidan Torp.club

Från Torne Älv Till Rymden

Under tisdagskvällen besökte jag Folkets Hus för en inspirationsföreläsning med Yngve Bergkvist. Okej vem är det frågar sig säkert flertalet av er läsare nu. Jo, han är från Jukkasjärvi och har lyckats med något få människor gör i trakter som det. Han kom på en idé att attrahera turister från hela världen att komma upp till honom vintertid, i fyrtio graders kyla och betala för att sova på isblock.

Isblock

Jaha ja, du menar ishotellet! Ja precis. Föreläsningen hade lockat ett hundratal lokala företagare och en handfull eller två lokalpolitiker. När Yngve Bergkvist klev upp på scenen så var det avslappnat, lättsamt och även om det i botten fanns en slipad affärsman och enastående entreprenör, så gav han intrycket av att saker och ting startat med en vision att få turister till Jukkasjärvi även under de svinkallaste månaderna, haft några mindre hinder att ta sig över och nu var en världssucce. Fullt så enkelt var det antagligen inte, men det var onekligen djärvt vågat och det sänder ut ett budskap att ibland är det inte svårare än att ”Gräva där du står”. Jag skall inte vidare gå in på innehållet i hans föreläsning, men får ni chansen att se och höra honom tala så ta den.

 

Givetvis tror jag samtliga i lokalen fick nya tankar och ideér. Från hur man utvecklar sin egen verksamhet till vad vi alla kan göra för att Hofors kan hamna i blickfånget som Jukkasjärvi och attrahera fler besök. Vi slår ju oss ständigt för bröstet och säger att i Hofors finns allt och även om det nu råkar vara hundra procents sanning så krävs det ändå att man arbetar fram ett sätt att berätta det för omvärlden. Ibland brukar man säga att ”The sky is the limit” och är det något jag själv tar med mig efter föreläsningen så är det att att inte ens himlen är en gräns för den som vill något. Yngve Bergkvist själv siktar mycket högre än så i pågående projekt med turism ut i rymden tillsammand med Richard Branson.

Hofors Ett Blivande Mecka För Krig?

Jag är väl medveten om att många inte vill kalla paintball för krigslek, man kallar till exempel inte sina skjutvapen för vapen utan för markörer och det är ju naturligtvis för att göra sporten rumsren och just mer av en accepterad sport. Oavsett vad man kallar det eller hur man ser på det så är det en populär aktivitet på många håll i världen, och här i Hofors fanns/finns en aktiv förening vid namn Hofors Paintball.

Paintball

Obs! Inte från Hoforsbanan

Jag snubblade över en bekants aktiviteter och hamnade på Paintballparken som har ett ytterst läckert koncept med just paintballmarkörer och spelbanor. Kolla in detta:

Det här skulle vi kunna ha i Hofors med och inte bara kalla oss idrottskommun utan extremsportskommun också. Tänker närmast på klättringsmöjligheterna jag skrev om för en tid sedan. Här kan ju kommunen vara behjälplig med råd och stöd, kanske låna ut en bit avsides mark och tillåta tillfälliga byggnadslov för att bygga upp ett realistiskt scenario. Om det inte används vid paintballspel så kan det kanske locka en annan form av stort intresseområde. Levande rollspel som går ut på att man klär ut sig, skapar en roll och sedan ”spelar” efter ett manus. Ungefär som i High Chapparall.

sheriffsoffice1

Det behöver heller inte vara just ett westerntema, men det är ju alltid spännande. Människor reser långväga för upplevelser av det här slaget och i Hofors har vi väl alla möjligheter att vara värd för de här typerna av verksamhet?

Kratte Masugn Blir Nytt Asylboende med 140 Platser?

I en artikel om nya platser för asylsökande i Sandviken omnämns även Hofors kommun med en enda mening.

Ett asylboende öppnar i Sandviken, i vandrarhemmet på Svarvargatan. Boendet ska ha plats för 75-90 asylsökande. Dessutom tilldelas Hofors kommun 140 platser i Kratte Masugn.”

Med endast en enda mening blir det svårt att avgöra exakt vad som avses, men det enda jag kan gissa mig till är att det då gäller Konferens och äventyrscentret.

Krattemasugn

Det är ingen hemlighet att spa och konferenscenters runt om i Sverige inte går riktigt bra, ja en del gör det ju naturligtvis, men konkurrensen om gästerna är hård. Nu har jag personligen inte besökt Kratte Masugn sedan jag var ung så jag har absolut ingen koll på den verksamheten. Men ett alternativ då det beräknas komma 2000 ayslsökande i veckan, är ju att sadla om från konferens till asylboenden vilket inte minst fd skivkungen Bert Karlsson visat att man kan dra in miljoners miljoner på.