Ishallen Håller Öppet Åtta Veckor Under Sommaren

Jag kan inte framhålla nog, vilket lyft kommunens nya hemsida genomgått sedan den nya sajten tog över ”öststatssidan” som fanns innan. Den har blivit levande, intressant och  informativ. Även om det är en bit kvar innan den når sin absoluta topp, så är det ett toppenjobb man gjort.

Där kan vi idag läsa om de kommande aktiviteterna i ishallen i sommar. Som bekant så har det tidigare arrangerats hockeyläger i Boris Lambys regi, men nu arrangeras det i egen regi under rektor Johan Kämpe, hockeyprofil från Hofors och tidigare rektor vid Furudals hockeyskola.

Under tre somrar har Hofors huserat hockeytalanger från hela Sverige form av ett samarbete med Prospect Camp, men nästa år satsar man på tre helt egna hockeycamper.
– Vi är jätteglada att Johan Kämpe kommer att vara rektor för de tre veckorna. Han har tidigare, bland annat, varit rektor på Furudals hockeyskola så han har otroligt värdefull erfarenhet av sådant här, säger Rolf Larsson.
Tre en-veckorscamper planeras och man räknar med att kunna ha 100 ungdomar med på varje vecka.”

Det är dock inte bara ishockey som kommer att utövas under sommaren,

Förutom hockey så har flertalet konståkningsklubbar visat intresse för att lägga sina träningsläger i Hofors ishall nästa år.

 

Djurgårdens IF På Besök I Hofors

Ta en titt på is-schemat” sade Mathias Strand till mig. Vanligtvis brukar jag ha ganska bra koll på vad som sker i omgivningarna, men att Djurgården var på besök i Hofors, hade jag totalt missat. Igår mötte DIF våra egna hockeykrigare från Team 05/06 och idag fortsätter man med motståndet Brynäs.Djurgården

Uppmaningen från Herr Strand handlade egentligen inte så mycket om just Djurgården, dom har varit här förr som ni minns…

DSC08911Det handlade mer om att påvisa hur populärt Hofors blivit för att förlägga träningsläger. Förutom Djurgården så besöks ishallen i helgen av Gävles konståkningsklubb och nästa vecka kommer Haninge Anchors som bokat istider i tre dagar. Riktigt grymt att Hofors äntligen placerar sig på kartan som den idrottskommun man hävdat att man är, och att den ”blygsamma satsningen” på  idrottsturismen ganska omgående ger resultat.

Sportnyheter Från Omvärlden & Hofors

Som bekant har de Olympiska Spelen kört igång i Rio och så här långt har Sverige faktiskt lyckats med bedriften att plocka hem ett guld genom en makalös bedrift i simbassängen med ett världsrekord. För Hoforsborna så är det dock helt andra saker som smäller högre, Frida Andersen tillsammans med hästen Herta är på allas tungor, och det hålls tummar och korsas fingrar för att det skall gå hela vägen för paret. Aftonbladet skriver:

OS-debutanten Frida Andersén, 26, skrällde i fälttävlans terrängritten. Som enda svensk var hon felfri på alla hinder och ligger tolva.

– Det är inte ofta man ser en ryttare som hon, säger Jan Jönsson, bronsmedaljör i München 1972.

– Herta stod emot i början och jag tänkte att jäklar, det här kommer att bli en tuff resa. Sedan när jag borta vid hinder sex släppte det och det kändes som vanligt igen och Herta var helt fantastisk, säger Frida Andersén.

Hästen Herta är född hemma på föräldragården i Hofors. Häst och ryttare känner varandra utan och innan. Och Frida Andersén fortsätter att hylla sin häst.

– Backarna sög väldigt mycket. Herta var så trött här på slutet men ställde upp för mig. Jag säger hoppa här så hoppar hon, även om det blir ett galoppsprång för mycket.


På hemmaplan har även Hofors Hockey Camp kört igång och det råder febril aktivitet runt ishallen. Modo Hockey har också anlänt och spelartruppen kommer under sin vistelse, förutom ispass även testa på Hofors golfbana. För alla som fortfarande har semesterdagar kvar så finns det möjlighet att se Modo träna på onsdag förmiddag klockan 10.00. Vill man dessutom se en match kan man bege sig till Hedemora på torsdag där Modo möter ryska Salavat Yulaev i en träningsmatch klockan 19.00. Hade förvisso varit trevligare om den spelats här hemma i Hofors.


Hofors Brinner Av Aktivitet Och Framåtanda

Jag vet inte om det bara är min enkla uppfattning, men på sistone har det blivit tydligt att det finns en enorm vilja i Hofors. Det händer saker hela tiden och eldsjälarna verkar köra övertid för att få saker att hända i vår kommun. Igår till exempel, en helt vanlig ”tröökig” torsdag så körde man parjoggen genom Aktivera Mera här i Hofors.

Rolf Larsson verkar också ha lagt i en överväxel för att skapa verksamhet runt idrottsområdet han huserar över vid Stålringen/ishallen/Hoforshallen. Nyligen visstidsanställde han hockeydemonen Johan Kämpe för att styra upp Hofors egen hockeyskola, och där händet det verkligen grejor med ny hemsida till exempel.

Hofors Hockey Camp

Herr Kämpe har ju som bekant de senaste åren bidragit till att få Furudals Hockeyskola att växa och knaka genom sin tjänst som heltidsanställd rektor på skolan, med sitt breda kontaktnät och kunskaper om framångskoncept så tycker då i alla fall jag att vi har en tämligen unik möjlighet att placeras på kartan i hockeysverige.

Ishallen Kan Bli Mässhall Efter Renoveringen

En stor och uttömmande artikel om renoveringen i ishallen i Arbetarbladet igår.

Hoforsborna får en hall som kan användas till annat än bara issporter. 1987 rustades hallen sist och fick då nya kylslingor men med asfalt som underlag.

– Då blev det en snikvariant, fördelarna med en betongplatta är många, nu kan vi till exempel ha mässor, utställningar eller åka inlines i hallen, säger Rolf Larsson fritidschef i Hofors.”

En mässhall öppnar ju upp för att anläggningen kan användas praktiskt taget hela året runt och det känner jag personligen är en bra investering för hela kommunen.

Dock ställer jag som flera andra politiker som läser artikeln sig frågande till det här avsnittet i artikeln:

Det är mycket på gång i Hofors just nu, killarnas duschrum på sporthallen ska rustas och nu byggs det en ny ingång till skyttehallen, gamla bowlingen. En hiss sätts dit för att handikappanpassa entrén.

– Där har vi fått pengar från arvsfonden men de räcker inte till så Hofors kommun lägger till 600 000-700 000 kronor för att hallen ska bli handikappvänlig, säger Rolf Larsson.”

Det har ställts direkta frågor om kommunens del i bygget men mötts av uteblivna svar. Nu ska man ju inte tro allt som står i tidningarna sägs det, så här måste ju frågorna ställas igen.

Snabba Puckar – Snart I Torsåker Också

Det går snabbt i hockey brukar man säga och sällsynt ofta händer det även i den politiska processen. Vid lunch lämnade Hoforspartiet in en motion med syfte att bevaka och ta tillvara på sargen i Hoforshallen som kommer att bytas ut under 2016 på grund av hårdare bestämmelser från Svenska Ishockeyförbundet.

MotionisrinkTorsåker har genom åren fostrat många fina idrottsutövare, inte minst i ishockeyn. Därför är det väl ytterst lämpligt att det finns en rink även där så att de allra minsta idag också kan få känna på känslan att skrinna ut på isen med riktig sarg runt omkring.

Insändare: Mathias Strand – Var Var Ni Brynäsare?

Som bekant firade Hofors HC sitt 30-års jubileum som förening förra helgen. Ett av de stora dragpåstren förutom kringarrangemangen var veteranmatchen mellan Hofors HC och Brynäs IF. Det stod snart klart att Brynäs inte hade för avsikt att göra det till den förväntade folkfesten så jag med flera lämnade ishallen efter matchen mellan dagens HHC och Avesta. Många strömmade dock till för att se vad som ansågs vara höjdpunkten, det blev dock en stor besvikelse vilket resulterat i den här insändaren från hockeyprofilen Mathias Strand:

Hofors HC firade 30-årsjubileum 26 september med en dag fylld av aktiviteter. Veteranmatchen mellan HHC och Brynäs var en snackis i Hofors och många hade sökt sig till Hofors ishall för denna kamp mellan forna Brynäslegender och gamla HHC-lirare som till exempel före detta NHL-spelaren Andreas Johansson. Samma dag som matchen hade Brynäs endast fem utespelare och en målvakt och laget fick fyllas på med andra spelare från Hofors. Detta trots att Brynäs blivit inbjudna och tackat ja till matchen flera månader tidigare.

I den tredje perioden var den tidigare välfyllda läktaren halvtom vilket den garanterat inte hade varit med fler gamla ”brynäsare” i BIF-veteranerna. I och med ”Gästrikemodellen” flyttar flera talanger från småklubbarna till BIF och här hade Brynäs verkligen chansen att bjuda tillbaka till en av de mindre föreningarna som skeppat talanger till storklubben i distriktet. Extra beklagligt är det när flera gamla Brynäs-spelare säger att de inte ens visste om att matchen skulle spelas och inte fått förfrågan om att deltaga.

Stort tack till Mikael Wahlberg, Kennet Andersson, Krister Andersson, Patrik Olsson, Mats Jonsson och Lennart Proos som kom från Brynäs och gjorde att matchen kunde spelas. 

Mathias Strand

Hofors HC

 

En helt befogad kritik alltså, men jag skäms å Brynsässupportrarnas sida när jag läser Svar direkt:

Vi i Brynäs IF beklagar att ert jubileum inte blev vad ni önskade.

Jag har följt upp detta med ansvariga för våra veteraner och fått beskedet att åtta spelare hos Brynäs veteraner var sjuka och att ni i Hofors HC även fått den informationen innan eventet.

Jag tycker också det är synd att ni inte kontaktade oss som arbetar i Brynäs inför ert jubileum. Vi hade jättegärna varit med och hyllat er förening och bidragit till ett lyckat jubileum.

I framtiden hoppas jag att vi kan lösa sådana här frågor utanför insändar-sidorna och i stället samtala med varandra.

Johan Stark

klubbdirektör, Brynäs IF

*Ridå*

Hofors HC vs Brynäs IF

Igår berättade jag om den analkande idrottsfesten vid ishallen nästa lördag. Hofors HC firar ju 30 år som förening och ställer till med kalas. Förutom alla aktiviteter runt omkring själva ishallen så skall det spelas två matcher. Årets upplaga av A-laget möter Avesta och sedan blir det ytterligare en match med nostalgiska förtecken. Man har nu gått ut med vilka Hofors veteraner är:

Veteranmatch

 

 

Ni som följt bloggen ett tag minns kanske det bejublade inhoppet som veteranerna gjorde i sista matchen säsongen 2013/14. Det slutade med vinst och siffrorna 12-4 och gamlingarna visade att dom fortfarande var med i matchen.

z8

Nu får man dessutom förstärkning av NHL- och Elitserieproffs så Brynäs bör ju komma med annat än Ove Molin och Jan ”Lill-Janne” Eriksson om man skall kunna bjuda upp till motstånd.

Hofors HC Firar 30-Års Jubileum

Nästa lördag blir det en heldag runt ishallen i Hofors. Hofors HC firar sitt 30-års jubileum. Givetvis kommer det att handla mycket om ishockey. Men jag tycker även att man skapat ett brett program där även andra idrotter  och aktiviteter ger en skön mix med heldagsunderhållning. Allt är helt gratis (förutom förtäring) so givetvis vill hockeyföreningen se hela Hofors där nästa lördag.

HHC30

 

Här kan man även spana in årets upplaga av A-laget som möter Avesta BK, såg riktigt spännande ut i matchen mot Säter sist så det är ju givet för alla som supportrar HHC. Höjdpunkten måste ändå anses vara veteranmatchen där vi får välkomna hem våra gamla stjärnor Uffe Söderström, Andreas Johansson, Arto Heinola, Erki Saarama och Hasse Lindberg med flera. Motståndet heter Brynäs IF och givetvis siktar vi väl på en seger!

 

Jag vill också passa på att tipsa om att festligheterna på något sätt redan startar på fredagen. Då spelar HHC-B mot mitt gamla lag HAIK Hockey. Den matchen startar 19.30. Det blir givetvis ett litet problem över vilket lag som jag ska heja fram.

Hofors – Ett Konståkningscenter

Mycket trevligt att få tips om denna artikel i Gästriklands Tidning, som jag vanligtvis inte följer uppdateringar ifrån.

– Vi är ständigt på jakt efter is, säger Anna Wiklund, en av tränarna i Konståkningsklubben Sundbyberg.

Både hockey- och konst­åkningsklubbar runt om i landet har svårt att få tillräckligt mycket istid i sina ishallar. Särskilt svårt är det på sommaren eftersom många ishallar smälter ner isarna då.

I Hofors har man valt att behålla isen i ishallen vid Stålringen i sommar och satsa på att bjuda in klubbar runt om i landet.

Under fyra veckor i början på sommaren hålls ett utvecklingsläger för utvalda talanger.

– Hockeycampen var bestämd och bokad sedan tidigare, men så måste vi bestämma hur vi skulle göra med isen efter campen, säger Rolf Larsson som är verksamhetschef för idrottsanläggningarna i Hofors.”

Ishall

Att träningen måste till under sommaren gör att det blir ganska dyr träning för klubbarna. Ishyran under konståkningsveckorna i Hofors är 600 kronor per timme eller 25 000 för hela veckan.  Till det kommer boende, mat och resa.

– Konståkningen ökar över lag och även hos oss. Vi fick en bra tränare för något år sedan och det har gjort att många söker sig till klubben. Till hösten har vi ett helt gäng som ska tävla i elitserien.

Lägret i Hofors är det fjärde sommarlägret den här sommaren för konståkningstjejerna från Stockholm.

Skillnaden är att den här gången får de ha rinken för sig själva hela dagarna.

– Det är verkligen en lyx att få ha det här utrymmet, säger istränaren Vera Pokrovskaja.”

Mycket positivt i den bemärkelsen att vi inte bara kan ha ishallen öppen större delar av året utan främst att vi fått hit en ny idrott. Ishallar brukar vanligtvis förknippas med pojk och herridrott, men här kan vi erbjuda finamöjligheter även för tjejerna. Bra jobbat Rolf Larsson!

Sommarhockey I Hofors Ger Pluring I Kassan För Både Föreningar Och Företag

Det finns naturligtvis ett användningsområde för ishallen även om isen skulle ligga kvar. Förutom det Prospect Camp som kommer att fylla ishallen under en månads tid i juli kommer Hofors HC att anordna en form av sommarkollo med inriktning på just ishockey.

hhc

Ett perfekt exempel på hur Hoforspartiet avser att stötta och hjälpa föreningar. Föreningen får en möjlighet att dra in pengar som kan bekosta sju veckors extra öppet för ishockey. En tidigare säsong ger bättre förberedelser och förutsättningar för att göra orten stolt i de kommande seriespelen. Man kan dessutom dra in lite extra pengar genom att ha sin servering öppen tidigare och genom olika kringarrangemang. Andra föreningar kan också dra nytta av detta eftersom det tillsammans med barnen som skall träna ishockey, kan komma föräldrar och syskon som vill spela golf eller fiska eller bara njuta av förhoppningsvis fint väder vid de olika baden. Regnar det så kan bowling vara ett alternativ. Varför inte kombinera det med en utställning om vad Hofors kan erbjuda i företagsväg eller en marknad som avslutar veckan?

Flera företag, som bland annat Sportringen kan finnas på plats för att visa och sälja av sitt sortiment. Ett specialerbjudande på en ishockeyklubba för 4-500 kronor ger intäkter man annars inte skulle tjänat in.

Ett Betonggolv Kan Vara Jättelyft För Hofors

Det här är ett betonggolv.

Betonggolv

Varför postar jag en bild på ett sådant kanske någon undrar. Jo jag läste denna morgon i Arbetarbladet om den mini-mässa som anordnades i Hoforshallen under gårdagen. Ung framtid. Ett mycket bra initiativ helt enkelt för att ungdomar och de lokala företagen skall komma i kontakt med varandra. Men vad har det med betonggolv att göra? Faktiskt en hel del. Det är så att vi i Hofors har ett område som kallas Stålringen. Där finns ett antal utrymmen som används mer eller mindre frekvent året runt. Ett betonggolv, en bättre belysning och detta område skulle kunna förvandlas till just ett fint område att arrangera olika mässor. Ishallens golv består idag av ett slags damm, som inte håller för att gå på sommartid. När isen försvinner, försvinner även möjligheterna att utnyttja denna yta. Läget är perfekt strax bredvid E16.

Mässområde

En infart i den södra delen av området och ett betonggolv skulle plötsligt omvandla det till en perfekt plats att anordna mässor av olika slag. Det pratas en hel del om turism, att det kan vara en stor inkomstkälla i framtiden för Hofors. Varför inte anordna en turistmässa i själva Hofors?

Andra evenemang som kan bli stora i det här området är att öppna upp för en gigantisk backluckeloppis. Det vill säga ta in alla som vill sälja sina gamla saker mot en mindre avgift och sedan bedriva handel under en eller ett par helger sommartid. Perfekt för att stimulera föreningslivet som både kan sälja insamlade saker, sälja förtäring och samtidigt sätta Hofors på kartan med både föreningslivet och ett roligt evenmang. I själva ishallen som kommer att behöva en investering i form av ett betonggolv, finns ju alla möjligheter att anordna arrangemang. Vad sägs om danskvällar, företagsmässor, konserter, fiskemässor, bilmässor eller Gästriklands största samlarmässa och auktionsdagar? Ser man till vad det skulle kosta att göra dessa mindre ansiktslyftningar och potentialen att få till större arrangemang, är det en droppe i havet.  Dessutom skulle flera idrotter kunna nyttja ishallen även sommartid när ingen is finns för andra aktiviteter. Det finns enbart vinster att göra på denna investering.

Hofors Levererar Som Idrottskommun

Igår gick jag på ett möte i Hofors ishall där fritidschefen Rolf Larsson kallat in representanter från Hofors HC för att dels presentera en stor nyhet och dels ge föreningen en fantastisk möjlighet. Nyheten var att det under juli 2014 kommer att genomföras ett träningsläger för unga lovande ishockeyspelare vid namn Prospect Camp.

ProCamp

Under fyra veckor kommer alltså ishallen att öppnas, den kommer att fyllas av tillresta hockeyungdomar och med på köpet kommer deras familjer. Detta blir det elfte året campen anordnas och Hofors har en fantastisk möjlighet att göra detta till ett årligen återkommande arrangemang om vi i hela kommunen visar att här i Hofors finns det möjligheter för allt. Under den här perioden kommer även simhallen, gymmen och andra faciliteter som vanligtvis stänger sommartid att hållas öppet i viss utsträckning. Det kommer att behövas boende för familjerna, både på camping, turistboende och hotellen. Det kommer krävas att andra aktiviteter än ishockey finns tillgängligt för spelarnas familjer och där har vi ju både golf, fiske, bowling och annat att locka med. Man behöver inte vara ett geni för att inse att detta är exakt vad många efterlyser, bland annat Hoforspartiet i sitt partiprogram. Det kommer också krävas en del andra saker, bland annat införskaffandet av runt 50 stycken logementssängar eftersom Petreskolan tillfälligt också blir ett boende för hockeyspelarna. Är det någon som redan nu känner till var man kan få tag i dessa så kontakta Rolf Larsson för ytterligare information.

Men det stoppar inte där. När campen är över så får bland annat Hofors HC möjligheten att utnyttja ishallen för ”egen del”, det innebär att föreningen måste arbeta ihop ca 175 000 kronor för att täcka de sju veckor som ishallen kommer att kunna hålla öppet utom den planerade säsongen. Redan nu pågår tankar och planering om det under en vecka skulle vara möjligt att bedriva en hockeyskola/hockeykollo för både Hoforsungdomarna men även från andra orter i landet. Det krävs en hel del ideélla krafter från ishockeyföreningen för att bemanna alla positioner som krävs, men den stora vinsten blir att i synnerhet ishockeyföreningen kan starta sin verksamhet tidigare och därmed genomföra både cuper, träningsmatcher och låta andra klubbar i regionen som vill hyra istider få möjlighet till detta. Det kan man väl säga vara ett rent fantastiskt initiativ av i synnerhet Rolf Larsson för att utveckla Hofors som en idrottskommun fullt ut. Det finns anledning att börja fundera för alla på orten hur vi bäst kan dra nytta av det här. Vilka kringarrangemang kan vi anordna? Är det möjligt med till exempel fisketävlingar, musikalisk underhållning, eller varför inte en helg med mat-tema?

Idrottskommunen Hofors Kan Hjälpa Falun Till Hösten

Jag har sagt det förut och säger det igen, det finns ingen direkt slump i livet, företeelser går hand i hand på underliga vis. I veckan skrev jag om golfhotellet som gått i konkurs, där satt Göran Jagelius i styrelsen. Denna morgon läser jag med stort intresse om ishallsrenoveringen i Falun och där dyker samme Göran upp igen.

”– Om allt går som det ska, borde vi kunna komma i gång med bygget i mitten på april, och målet är att allting ska kunna vara klart i augusti någon gång. Men visst arbetar vi efter en tight tidsplan, vi tål inte många förseningar, erkänner Göran Jagelius.

Varför har ni inte gått ut och gjort upphandlingen tidigare, skapat er mer tid?

– Mycket handlar om ishallens konstruktion. Underlaget vi haft har varit gammalt och ritningarna har inte överensstämt riktigt med verkligheten. Hållfastheten på konstruktionen klarar inte den ombyggnation vi nu gör, utan att vissa förstärkningsarbeten görs. Det handlar om att få ihop helheten, säger Göran Jagelius.”

Lustigt sammanträffande va?

Nåja det potentiellt viktiga i den här historien är att det finns pengar att tjäna om Hofors kommun arbetar snabbt. Det kan dessutom gynna vår egen lokala ishockeyverksamhet. Lösningen är det här:

1a

 

När man nu planerar att bygga om ishallen i Falun så riskerar all verksamhet där att drabbas. Falu IF (som har en historia av krånglighet), säger nej till att skjutsa ungdomslagen och andra spelare till Långshyttan i det fallet man måste komma igång tidigare än ishallen är klar.

Företrädarna för Falu IF hade en förhoppning om att den fortsatta ombyggnationen skulle komma i gång direkt efter säsongens slut, det vill säga i början på april, men så blir det inte.

– Nej, och vi befinner oss därför i ett ovisst läge. I januari hade vi vårt senaste möte med kommunen, sedan dess har vi inte fått så mycket information, säger Jörgen Lundberg.

Precis som fallet var inför den här säsongen, har föreningen fått en förfrågan om man kan tänka sig att åka till Långshyttan och träna inledningsvis medan ombyggnationen färdigställs.

– Men det är inget alternativ, det kommer inte att funka. Det blir svårt för oss att få till en sådan lösning med föräldrar och annat som måste ställa upp och skjutsa, säger Jörgen Lundberg.”

Om man nu inte kan få upp ett tält över uterinken och bedriva verksamheten med ett trängt schema, så är det ju faktiskt både smidigare och enklare att åka till Hofors ishall istället för Långshyttans. Långshyttan nhar ju dessutom knappt verksamhet att tala om så alla vinster ligger ju i att Falu-lagen kommer till Hofors istället. Varför då kan man ju fråga sig. Jo så här ser jag det:

-Plan och lokalhyra går som vinst till Hofors kommun

-Våra egna ungdomslag och seniorlag får tillträde till is tidigare och kan förbereda sig inför kommande säsong bättre

-Man kan få till träningsmatcher tidigare mellan klubbarna vilket gynnar båda parter

-Isschemat blir garanterat proppfullt både i veckorna och helgerna

-Hofors HC kan sälja tjänster och service för att förbättra sin klubbkassa

-Serveringen kan starta tidigare och dra in pengar till ungdomslagen

Det finns massor av fördelar om Falu IF bjuder till lite och förlägger sin försäsongsverksamhet i idrottskommunen Hofors!

Ishallsdebatten 1977-Del 9

Vi befinner oss fortfarande i år 1977 och februari har övergått i mars och man har just haft en lyckad demonstration i Hofors under mer eller mindre roliga slagord. Men det krävs någon form av uppföljning. Mellan den 1 till 3 mars trillar det dagligen in debattinlägg.

Arbetarbladet Tisdagen 1 mars 1977:

Allt hänger inte på ett tak

Visst skulle en eller ett par av de uppräknade hallarna behövas, de lokaler som finns räcker inte till för att inomhusidrotten skall kunna ta emot de ungdomar som vill vara med, Dessa idrotter överlever ändå, trots begränsade träningsmöjligheter och trots att de saknar representationslag i höga serier.

 

Med uppräkning av olika hallar ville jag inte i första hand påpeka lokalbristen, utan visa det orimliga i Hockeyförbundets krävande bestämmelser. Om ishockeyklubben skall behålla de allra bästa beror inte på ett tak, mera på tryggat arbete, utbildningsmöjligheter samt kontanta pengar.

 

I en förlängd ishockeysäsong ser jag dock en fara i att Hofors idrottsligt blir lika ensidigt som näringslivet har varit. Hockeyklubben kan inte tillåtas att med kommunens resurser kväva även fotbollsintresset bland grabbarna. I planerna för Stålringen ingår en hockeyhall samt omklädnadsutrymmen för de hos Korpen registrerade, osynliga(?) 22 rinkbandylagen, de 45-100 skrinnarna per kväll och de 1500 skidåkare per vecka. Även bandyspelarna, de existerar faktiskt, och de ej föreningsanslutna som roar sig med boll, puck och klubba får del av utbyggnaden.

 

Hockeyledare ni gör ett strålande arbete inom kommunen för en förening och dess manliga medlemmar, men er motsvarighet finns inom andra föreningar och idrotter. Ni och er idrott överlever, ni är bra och ni kommer att bli bättre, tack vare ert goda ungdomsarbete, även om taket låter vänta på sig ett par år till.

 

Mycket skall ha mera, och allt skall skattebetalarna förr eller senare betala! En dryg krona på varje hundralapp för ett tak! Vad har kommunen för nytta av ett hockeylag i div I? Drar de in några pengar till kommunen? Knappast! Skall kommunens pengar satsas på en lekstuga för hockeyspelande män, hellre än till försök att ge Hofors meningsfulla arbetstillfällen för kvinnor, ungdomar och män?

 

Beslutsfattare: Kommunens vara eller inte vara beror ej på ett hockeylag i div I, ej heller på om det finns tak över rinken. Ta de med ro! Era beslut skall gagna hela kommunen, hotelser bör ej påverka era beslut. HIK god tur i kvalet, jag håller tummarna.

//Hockey men inte bara hockey

Arbetarbladet onsdag den 2 mars 1977:

Idrott och politik i Hofors

”Här vare livat – här vare glatt” ropar de som gläds över HIK:s framgångar. ”Här vare stopp…i knopp” kan man säga om kommunalpolitikerna i Hofors. Hofors behöver en ishall. Det anser många fler än HIK:s supporters. Att de styrande i kommunen inte begriper det är ju klart som månskenet.

1957 imponerades vi hoforsare av ryssarnas Sputnik 1. Var och varannan i Sveriges största municpalsamhälle stod och blickade uppåt istället för framåt. Men vi fick i alla fall se en ny stjärna på himlen. I dag skulle vi gärna se en kommunalpolitisk stjärna, som ordnade en liten, liten ishall i Hofors.

Det året – 1957 – startade också HAIF sin damhandboll. Jag minns hur flickorna själva köpte färg och penslar samt med ett snöre från mittpunkten i målet cirklade sig fram till en målgård i den dåvarande idrottshallen.

-Ack svunna tider. Själv var jag konsumföreståndare i Hofors och spelade med i korplaget. Dessutom var jag tränare för HAIF:s damhandbollslag. Tyvärr råkade jag sparka en etablerad fotbollsspelare, kommunalpolitiker (S) och konsummedlem på benen i en korpmatch. Han slutade då handla i min konsumbutik. Därmed var min idrottsliga karriär slut i Hofors, liksom den yrkesmässiga.

Så här tjugo år efteråt, kan jag konstatera att nostalgin är lika infam bland Hofors styrande. Ska det göras något – gör det själv. Kommunstyrelsens ledamöter har som vanligt ”stoppat sina blommor i morsans hatt”

//Heja HIK

Arbetarbladet Onsdag den 2 mars 1977:

Vän av all idrott”, ”Bättre möjligheter gott resultat” och ”En som hoppas än” sluta kräv gör något AKTIVT.

Gå till posten eller banken! Sätt in 3000 kronor på Hofors fritidsnämnds konto, märk talongen TAK! Slut upp kring AKTIONEN, för ishall i Hofors! Sluta upp med demonstrationer!!!

Ni – som spelar A-junior, pojk – och knattelag

Ni – som är släkt, vän eller anhörig till spelarna

Ni – som vill se ishockey inomhus

Ni – som uppskattar klubbarnas satsning på pojkverksamhet

Ni – som vill se pojkarna ”växa upp” i en ishall

När minst 800 personer, hockeyälskare, som ser de bästa seriematcherna, tagit denna promenad, kan det talas om att finansieringen är ordnad.

Lasse Hillblom, Svenska Ishockeyförbundet och andra som ej skattevägen bidrar till driftskostnaderna, kan med fördel bidra med ytterligare pengar på Hofors kommuns kontor.

Slyta tala om ungdomsverksamhet, skriv pojkverksamhet!

//Hockey men inte bara hockey

Arbetarbladet torsdag den 3 mars 1977:

 ”Svar till ”Allt hänger inte på ett tak”.

Kanske vi behöver fler hallar men skall ishockeyn spelas utomhus tycker jag att tex badminton skall spelas utomhus också. Det är ungefär lika värdelöst som att spela eller träna ishockey i spöregn, snö eller smällkallt väder.

Hockeyförbundets krav på rättvisa förutsättningar för alla kan diskuteras. Men en hall skulle inte medföra att fler ungdomar skulle sluta spela fotboll och serierna håller inte på längre bara för att det finns en hall. Att allt fler ungdomar i Hofors väljer ishockeyn beror nog på de duktiga ledarna i bla HIK.

Vi får ytterligare uppräkning av alla som är missgynnade i Hofors, rinkbandylag, skrinnarna, skidåkarna och bandyspelarna – men många av dessa har absolut fördel av en hall. Jag är rädd för att debatten nu utmynnar i att ingen för något nytt inom en snar framtid.

Kommunen skall ju investera 100 milj kr och det innebär att vissa projekt måste läggas på is eller helt slopas. Men varför satsar inte kommunen på HIK:s och RIK:s förslag om hall nu – det blir det absolut billigaste alternativet för kommunen.

Att Hofors kommun har nytta av ett division I-lag i ishockey är helt klart. Med tanke på bla ungdomarna här i Hofors. Det är ju inte de 30-40 A-lagsspelarna i RIK och HIK som är viktigast nu utan de hundratals ungdomar som tränar som vi först måste värna om.

Alltså: döda inte hockeyn i Hofors utan godkänn byggandet av en ishall, ju längre vi väntar desto dyrare blir bygget.

//ZEKE” 

Personligen blir jag mycket nyfiken på signaturen ”HEJA HIK” som berättar om hur han/hon sparkade en Socialdemokratisk kommunalpolitiker på benet i en korpmatch och därmed fick se sin idrottsliga karriär i Hofors försvinna precis som den yrkesmässiga som konsumföreståndare. Det är tydligen en anda som inte bara finns idag att man fryser ut handlare, den verkar vara historisk. Både underhållande och tragiskt konstaterande.

Ishallsdebatten 1977-Del 8

När vi sist berörde ämnet var allt klappat och klart för en demonstration med krav på en ishall  i Hofors. Under banderoller med slagorden ”Hellre rink än gatudrink” och Ungdomens hall – Socialt kall” marscherade närmare 200 Hoforsbor från Folkets Park, runt Hofors och tillbaka igen. Gefle Dagblad och Arbetarbladet skrev på måndagen varsin notis.

Arbetarbladet Måndag den 28 februari 1977:

Ishall nu! krävde 200 Hoforsbor.

Ishall nu! Ishall nu! Ishall nu! Talkörerna skallade på lördagen mellan husväggarna i Hofors. Ett par hundra unga ishockeyentusiaster med ledare demonstrerade för att få en ishall förverkligad snarast. Bakgrunden är vid det här laget välkänd. Demonstrationståget med banderoller, plakat och som sagt friska talkörer drog genom de centrala delarna och de större bostadsområdena. Även trafikanterna på riksväg 80 kunde se och höra demonstranterna. Banderollen med texten ISHALL NU! inledde tåget. Vidare märktes texter som Döda inte ishockeyn i Hofors och Skall hockeyn dö för is och snö?

Foto: Johan Källberg

 

Gefle Dagblad måndag 28 februari 1977:

Flera hundra ungdomar tågade på lördagen genom Hofors med bistra miner och banderoller i ett demonstrationståg, som fick genklang. Ishall nu, krävde de.

-Ska Hofors ungdomsverksamhet inom hockeyn rota sig behövs en ishall, sa man. Hofors IK är faktiskt den enda klubb i landet som kvalar till elitserien utan att ha ishall.

 

Hellre rink än gatudrink

Ungdomens hall, socialt kall. Hellre rink än gatudrink. Så löd två tänkvärda texter på banderollerna när ungdomen i Hofors demonstrerade på lördagen. Det gäller ishallen. Hundratals ungdomar drog iväg från folkparken, genom centrum upp på Bönhusberget, till Västerhöjden och Faluvägen tillbaka igen. En ordentlig runda. Ett sammanbitet demonstrationståg som säkert många tog på djupt allvar.

Hofors har kvalat till elitserien. Men HIK är det enda lag med den kvaliten som inte har en ishall. Och utan en ishall finns det inga möjligheter att konkurrera med lagen på högsta nivå. Får Hofors elithockey med tiden drar det med sig en ungdomsverksamhet som betyder mycket för samhället, säger man i styrelsen.

Lars Hillblom kom med idén till det här demonstrationståget. Han flyttade från Gävle till Hofors för ett par år sedan. Han har ishockeytraditioner och vet hur betydelsefullt ungdomsarbetet kan vara. Och ungdomar finns det verkligen gott om i Hofors. Omkring 300 är anslutna till klubben. Hundra går i ishockeyskola. Där finns alla åldrar representerade från sju år och uppåt. En ishall går på omkring 2,3 miljoner kronor. Startar bygget i april kan hallen stå klar i september i år.”

1975 hade som bekant Hofors IK kvalat mot självaste Djurgårdens IF för en plats i Elitserien.

Ishallsdebatten 1977-Del 7

Efter den intensiva dagen i media med ishallsfrågan, 23 februari 1977 , kom så lördagen då manifestationen/demonstrationen skulle genomföras. Lördagen den 26 februari 1977.

Passande nog publiceras ännu ett debattinlägg i Arbetarbladet samma dag. Ett svar på signaturen ”Hockey, men inte bara hockey” inlägg i debatten.

Arbetarbladet Lördag den 26 februari 1977:

Bygg en ishall i Hofors innan det är försent!

Svar till ”Hockey – men inte bara hockey”.

Man läser och hör med beklagan hur vissa personer vill sänka en blommande idrott till botten i ett litet samhälle. Man är orolig att skattepengarna används på fel vis. Hur stort inflytande har man egentligen över skattepengarnas användning? Får vi inte samtliga betala för en hel del saker i samhället som vi tycker är onödiga. Det gäller inte bara motståndarna till ishallen i Hofors.

 

Vad insändaren tydligen glömmer är att det i vilket fall som helst kommer att byggas en ishall förr eller senare vid det nämnda idrotsscentrumet vid Stålringen. Skillnaden är väl bara den att kommunen vill ha tid på sig för att kunna slå upp ett 10 milj-skrytbygge istället för att anta klubbarnas blygsamma 2,3 mil förslag. Ett förslag som skulle innebära att det byggdes ett tak över den nuvarande rinken.

 

Denna skulle sedan kunna flyttas till den tilltänkta platsen vid Stålringen för en ganska ringa kostnad. Det skulle innebära att de aktiva fick tak över huvudet medan herrar kommunala beslutsfattare tar tid på sig och tänker över vidare beslut.

 

Man har tagit tid på sig förut i Hofors. Innan Hoforshallen kom till. Hofors hade duktiga simmare och hade ett vattenpololag på upptågande. Men vem tusan ville utöva sina aktiviteter i gamla kallbadhuset. Efter mycket pläderande och tidtagande kom så Hoforshallen till. Men den kom för sent! Simningen var redan körd i botten när simhallen kom. Den skulle ha kommit tio år tidigare.

 

Skall nu samma sak behöva ske med ishockeyn? Ishockeyn blommar runt om i landet, så också i Hofors. Tusentals och åter tusentals aktiva finns inom ishockeyn. De flesta med något slag av tak över huvudet. Men inte i Hofors. Där duger den gamla uterinken. Anmärkningsvärt eftersom det ena lilla samhället efter det andra blir utrustade med ishall.

 

Jag vill påpeka att jag är vän av motionsidrott och tanken ”idrott åt alla”. Hofors är förresten en ganska framåt kommun när det gäller motionsidrott. Här finns aktiviteter för dom flesta motionärer både sommar och vinter. Men, man skall inte glömma bort en sak. För att intresset skall finnas måste vi ha våra förebilder – våra idoler. Titta bara på vad bl a herrar Borg och Stenmark har gjort för att aktivera ungdomen med idrott.

 

Denna samhällsnyttiga åtgärd tjänar också våra egna ”små anonyma” idoler. Vad betyder inte ”Liven”, ”Batte”, ”Berra”, ”Hasse”, ”Humpa” och alla dom andra killarna för alla dessa kommande knattar som skall växa upp i ett allt mera krävande samhälle. Jo, dom fungerar som förebilder. Dom får ungdomen att intressera sig för en idrott.

 

Låt då den idrotten leva kvar. Låt den inte dö ut. Håll ungarna borta från gatorna. Bygg en ishall åt dem. Även i Hofors.

//Lasse Hillblom, Hofors

 I nästa del får vi följa hur själva demonstrationen avlöpte under två ganska festliga banderoller. ”Ungdomens hall, socialt kall” och ”Hellre rink än gatudrink”.

Ishallsdebatten 1977-Del 6

När vi nu återvänder för ännu ett inlägg i historiken runt hur Hofors kommun fick sin ishall, står vi fortfarande och stampar på datumet den 23 februari 1977. En dag med många artiklar och inlägg i debatten.

Arbetarbladet Onsdag den 23 februari 1977:

Ishallen i Hofors

Läser med stor förvåning signaturen ”Hockey, men inte bara hockey”:s uppmaning (återfinns under denna länk) till Hofors kommuns beslutsfattare ang ev ishall i Hofors att ta god tid på sig, och inte låta sig luras. Ja sannerligen står det inte så. Det är nog första gången någon uppmanat statliga eller kommunala myndigheter att ta god tid på sig, det brukar inte behövas. Även i det här fallet har minsann vederbörande haft gott om tid på sig. Nu gäller att fatta beslut, ju förr ju bättre.

 

En sak kan jag hålla med signaturen Hockey om. Svenska ishockeyförbundet borde inte få sitta i Stockholm och diktera villkor angående ishallar i fattiga landsortskommuner. Men det är så att de föreningar som redan har hallar övar påtryckningar på förbundet. Och utvecklingen går mot hallar, det går inte att stoppa. Jag är väl medveten om att det först och främst är en ekonomisk fråga.

 

Men byggandet av ishall är även en stor ungdomsfråga. I ishallen vet föräldrarna vad ungdomen har för sig, där knarkas och ölas det inte. Glöm inte att det finns två ishockeyutövande klubbar i Hofors (HIK och RIK) där ledarna lägger ned stort arbete som oavlönade socialarbetare. Tillsammans har HIK och RIK ca 275-300 aktiva ungdomar utom representationslagen, det finns på den nuvarande banan ej plats för alla ungdomar att få tillräckligt med träningstid. I en hall kan tiden utnyttjas bättre, man slipper snöskottning m m.

 

Nu har de styrande tillfälle att verkligen göra något för dessa duktiga ungdomar och deras osjälviskt arbetande ledare. Försök om möjligt ge dem en hall så att de slipper bli blöta på höstarna och frysa sig igenom vintern. En ishall får även en gynnsam inverkan på den vikande folkmängden i samhället. Risken är stor att det blir som med simningen och polon där Hofors var i topp i Sverige.

 

Simhallen kom 10 år för sent, de grenarna kommer aldrig mer igen på allvar. Ju längre man dröjer med bygget ju dyrare blir det som bekant. Möjligheten finns också att bygga det i etapper. bygg endast hallen tills vidare. Även ur arbetsmarknadssynpunkt måste väl tiden vara lämplig nu.

 

Jag vet att många människor äntligen fått reda på var Hofors ligger, tack vare våra duktiga hockeyspelare. Låt oss få se dem spela under tak så fort som möjligt, och vi i publiken slippa frysa oss igenom en vinter till.

//EN SOM HOPPAS ÄN

Sannerligen ett inlägg som fångar ett evig problem. Stycket med att ungdomen ”knarkar och ölar” om inte idrotten finns, känns aktuellt även idag även om man byter ut idrotten mot ungdomsgårdar och andra aktiviteter. Även lysande att signaturen drar upp de ”osjälviska oavlönade socialarbetarna”. Idrottsledare får sällan den uppmärksamhet de förtjänar för sitt engagemang. Dom kostar ingenting och dom tar tag i problem och fixar det som behöver fixas. Tänk den svindlande tanken att alla medborgare agerade likadant oavsett vad det gällde i samhället. Behövs till exempel en lekpark, ja då engagerar sig föräldrar, skaffar material och bygger det och ser sedan till att underhållet fungerar. Engagemang och vilja helt enkelt.

Ishallsdebatten 1977-Del 5

När vi sist berörde ämnet/kategorin ishallen i Hofors, var det artikel om en förestående demonstration skriven av Birger MasesArbetarbladet. Det händer mer i media samma dag, onsdagen den 23 februari 1977. Vi tar det dock i tur och ordning. Först kan jag nämna att flygbladen för demonstrationen redan är tryckta, demonstrationstillståndet undertecknat och godkänt av Polisintendent Christer Wennö. Marschvägen godkänd med särskilt förbehåll att ”Faluvägen får ej korsas”. Avgiften är 30 kronor och nedan syns ett exemplar av flygbladet och orginaltillståndet (som kommer att doneras till ishockeyföreningen/kommunen när jag är klar med det).

Samma dag som den tidigare artikeln, publiceras ännu en:

Arbetarbladet Onsdag den 23 februari 1977:

Kommunförbundet reagerar mot ishallskravet

För ishockeyvännerna i Hofors, Skutskär och Tierp kan den 7 mars bli ett ödesdatum. Då sammanträder kommunförbundets fritidsdelegation för att behandla Svenska Ishockeyförbundets krav på att klubbar som deltar i div I måste ha egna ishallar från och med nästa säsong.

 

Delegationens ordförande framhåller att regeländringar som framtvingar ökade kostnader för kommunerna är helt oacceptabla. Självklart är det inte kommunförbundet som bestämmer ishallsfrågan, men landets kommuner brukar rätta sig efter vad deras intresseorganisationer rekomenderar.

 

Representanter för ishockeyförbundet och kommunförbundet träffades på tisdagen för ömsesidig information. Enligt vad Arbetarbladet erfar, står Ishockeyförbundet fast vid kravet på ishallar och någon uppmjukning av tidigare beslut väntas inte.

 

Nu går ärendet vidare till de politiska instanserna och det blir närmast fritidsdelegationen som om en dryg vecka tar ställning. Ordförande är borgarrådet Torsten Sundström, Stockholm. I nuläget vill han enbart kommentera frågan från principiell ståndpunkt.

-Vi har tidigare bestämt sagt ifrån att idrottsförbunden inte får ändra regler så att ökade kostnader framtvingas för planägarna vilka i de flesta fall är kommuner. Den uppfattningen gäller fortfarande betonar Torsten Sundström.

 

Demonstration

På lördag blir det demonstration i Hofors. Ishockeyfansen ledda av 26-åriga Lasse Hillblom ska marschera samhället runt för att väcka opinion för ishall i Hofors. Demonstrationen som alltså inte arrangeras av någon av Hofors ishockeyklubbar startar från Hoforsbanan kl 10.30. Man hoppas att klubbarna backar upp med sina ungdomssektioner och om så blir fallet och uppslutningen blir 100-procentig så rör det sig om ca 300 grabbar

Kampanjmärke för demonstrationen/opinionsbildningskampanjen 1977

Ishallsdebatten 1977-Del 4

Jag tycker det är oerhört spännande när människor jag knappt vet vilka dom är kommer fram och ger mig beröm för inläggen om ishallen och dess historia. Samtliga har något minne de vill dela med sig och det står ganska klart att just ishallsfrågan måste vara en av få frågor som väckt sådant engagemang i Hofors de ”senaste åren”. För min egen del handlar det som jag skrivit tidigare om så mycket mer än att det står en ishall nere på Stålringen (varför heter inte ishallen Stålrinken?). Det handlar om människors vilja att debattera, protestera, demonstrera och föra fram ett budskap. ”Allt behöver inte handla om idrott” brukar det sägas, jag hävdar att allt behöver inte handla om politik. De kallas folkvalda för att de på något lustigt sätt valts av folket med viss modifikation, därför bör de lyssna när folket vill ha en dialog eller framför ett önskemål/budskap. Innan 1990TV4 dök upp på arenan hade vi två TV-kanaler och information via till exempel internet hade ännu inte dykt upp. Svenskarna har i regel blivit lata och bekväma med all teknik som kommit fram, men innan allt detta, i synnerhet under 60 och 70-talet visade man sin vilja att påverka på just detta sätt. Något vi bör gå tillbaka till istället för de bekväma TV-sofforna där vi kallt räknar med att den där berömda ”någon-annan” ordnar det för oss. Tidigare inlägg i kategorin finns att läsa här.

Gefle Dagblad onsdag 23 februari 1977:

” Aktion för ishall planeras i Hofors

-Vi vill ha ishall i Hofors. Under detta motto kommer en stor demonstration för en ishall att ordnas i Hofors centrum på lördag. Genom flygblad kommer hockeyintresserade Hoforsbor att uppmanas delta i demonstrationen. Det kommer att bli en demonstration med plakat och, som man hoppas, trumpeter och pukor, som drar genom samhällets centrala delar.

Ledare för aktionen är Lars Hillblom, som bakom sig har en arbetsgrupp. Den ska dra upp riktlinjerna för demonstrationen, som man sökt och fått tillstånd för.

 

Hofors IK har som bekant presenterat en utredning, som man visat att man i Folkets Park kan bygga en ishall över rinken för 2.3 miljoner kr. Det är Skånska Cement som gjort utredningen och projekterat anläggningen. Skånska Cement har även erbjudit sig att svara för fiansieringen de första åren, om så önskas. Hallen beräknas rymma 2.300 ståplatser.

 

Kommunstyrelsen har överlämnat utredningen till en av kommunfullmäktige tillsatt kommitté, som arbetar med en allsidig utredning om idrottsanläggningarna i Hofors. Där ingår även ishallsfrågan. Kommittén är dock inte färdig med sitt arbete, och då kommer säkert även frågan om en ishall i Hofors att dröja.

 

En ishall gäller ishockeyns vara eller inte vara i Hofors, åtminstone i div.I. Därför kommer lördagens demonstration lägligt inför söndagens kvalmöte till Elitserien. HIK möter då på Hoforsbanan Kiruna AIF i en returmatch. Första matchen spelas i Matjojärvaliden i Kiruna på torsdag.

 

Ishockeyintresset är på topp i Hofors, som nu kvalar för tredje gången. Längre än så, menar man, behöver inte Hofors IK för att kvalificera sig för att få en ishall. Klubben tillhör nu landets 20 bästa.

 

Kommunalgubbarna bör ta varning av vattenpolon. Där hade Hofors en gång i tiden ett division.I-lag. Men eftersom simhallen dröjde allt för länge dog även vattenpolon.

 

HIK är enda klubb som spelar kval till Elitserien på en så kallad månskensrink. Långt mindre platser än Hofors har ishallsfrågan löst.

 

Nu hoppar som sagt den ishallsintresserade allmänheten in i ishallsfrågan. Första slaget står på lördag.

Birger Mases

Ishallsdebatten 1977-Del 3

Tidigare inlägg i kategorin finns här och bör läsas för att följa med i hur debatten gick på 70-talet. Trots att det förflutit nästan 30 år så hör man fortfarande samma argument när man diskuterar idrott både lokalt och nationellt. ”Ishockeyn får allt, både pengar och uppmärksamheten”. Minns till exempel den lite modernare versionen av debatt som gällde bowlinghallens lönsamhet. Som jag påpekat tidigare handlar det dock inte bara om idrott, utan även om hur man kan påverka genom att delta i en debatt och att det är värt att kämpa för det ger resultat. Något vi svenskar blivit allt sämre på genom åren.

Arbetarbladet Tisdag den 22 februari 1977:

Bättre möjligheter med gott resultat

Ett fint resultat borde ge bättre möjligheter. Då jag anser att Hofors IK är i särklass den bästa föreningen både när det gäller ungdomsverksamhet och seniorutövande tycker jag att ishallen är helt motiverad. Vad gäller tennis, volleyboll, handboll, basket osv finns utrymme för dessa sporter ”inomhus” inom kommunen, beklagar alla squashspelare i Hofors.

 

När Stålringen med dess isbana inte är utnyttjad en sådan vinter som denna tycker jag inte det är befogat med en stor konstfryst bandy och skridskobana, nej upp till resultat först som liknar HIK:s.

 

Det ekonomiska för hallen tror jag inte blir så betungande för kommunen, det finns andra hallar som kanske kostar mer, tex vid Torsåkersvägen.

 

//Bättre möjligheter gott resultat

 

Ishallsdebatten 1977-Del 2

Det kommer att bli åtskilliga inlägg i kategorin, bara debatten i lokalpressen under 1977/78 var lång men inte desto mindre intressant. Som jag beskrev i det tidigare inlägget finns det mycket att lära i detta ärende som även kan appliceras på mycket annat. En öppen debatt och engagemang kan skapa betydligt mer än när man går och knyter handen i fickan och svär över saker man inte tror sig kunna påverka.

 

I första inlägget hade vi en skribent som manade till sans och vett gällande ett kommande beslut om ett tak över en konstfrusen isbana i Folkets Park. Idrottsförbund skulle inte styra över lokala beslut eller skattepengar är en snabb sammanfattning. På måndagen efter att den första insändaren publicerats, kom ett svar på inlägget:

Arbetarbladet Måndag den 21 februari 1977:

Insändaren har naturligtvis rätt när han säger att inte enbart ishockeyn skall gynnas. Däremot har man svårt att förstå argumentet om en mängd hallar för de sporter som insändaren räknar upp. Samtliga av dessa sporter utom squash kan man fördel utöva i den befintliga Hoforshallen.

 

Om sedan någon av dessa sporter når så stora sportsliga framgångar som ishockeyn gjort under en femårs-period får man väl då pröva en utbyggnad av publikkapaciteten.

 

Denna strålande snö- och isvinter har insändaren tydligen inte besökt Stålringen. Den familjemotion som bedrivs där är väldigt sparsam.

 

När man nu får ett så väl underbyggt förslag som Hofors IK presenterat, med möjlighet att flytta hallen i framtiden, med finansiering ordnad, vore det väl närmast en skandal om inte kommunen accepterar.

 

Blir det inget ishallsbygge snart kommer ishockeyn på sikt att dö ut i Hofors. Med de framtida förutsättningarna, flera matcher, tidigare säsongsstart för de högsta divisionerna är en ishall ett måste.

 

Har man dessutom inte ett slagkraftigt representationslag kommer snart ungdoms-ishockeyn snart att kraftigt uttunnas.

//Vän av all idrott

Ishallsdebatten 1977-Del 1

Jag skrev för ett och ett halvt år sedan om en samling tidningsurklipp och annat som jag skulle sortera och bena ut. Anledningen till att jag idag tog ett par timmar och gjorde detta var mest för att jag sökte efter en liten påminnelse om hur jag egentligen bör se på det här med politik, en gång i lokalt tidningstryck av min egen far:

Vad beträffar din påstådda enögdhet hos vissa ishockeyintresserade vill jag säga att jag valde idrotten före politiken just för att inte falla in i den enögdhet som jag sett präglar många politiker, speciellt kommunpolitiker. Jag föredrar att “frilansa” inom politiken på mitt eget sätt, delvis för att slippa allt det kollektivtänkande som mer och mer kommit att prägla både den fackliga och politiska arbetarrörelsen. Tyvärr har inget av de partier jag kan sympatisera med ishallsbygge i Hofors särskillt högt på sina program. Men just genom min o-bundenhet kan jag “tycka till” i olika sakfrågor.”

Men vi tar allt från start och börjar med den första insändaren som startade en het lokal debatt om idrott, partipolitik och ishall. Mynnade ut i demonstrationer och slutligen en ishall där många av ortens barn och ungdomar haft en enorm glädje av tillsammans med åskådare. Kanske kan vi även se bortom själva ishallsfrågan och lära oss något av att föra en debatt både skriftligen och sluta upp i demonstrationer för att förändra i vår lilla men älskade kommun. Vill man något kan man kämpa för sin sak och nå resultat. Det är den röda tråden i varför jag finner det här så intressant. Inte minst i vår tid där kommunen försöker profilera sig som en idrottskommun.

Arbetarbladet fredag den 18 februari 1977:

Tak över Hofors hockeyspelare? Nej, konstfryst isbana för alla mycket bättre.

Aldrig tidigare har jag skrivit av mig vad jag tycker i en fråga som angår alla skattebetalare inom vår kommun. I tidningen läser jag och i radio hör jag hur hårt trängda våra beslutsfattare blir av bland andra Svenska ishockeyförbundet och dess bestämmelser. Nu undrar jag bara, vad detta idrottsförbund har med fördelningen av våra skattepengar att göra???

 

Hur skulle vårt samhälle se ut idag om alla special-idrottsförbund satte upp motsvarande regler, med syfte att tvinga fram dyrbara anläggningar för sina idrotter?

 

Badminton-, basketboll-, bordtennis-, handboll-, sim-, squash-, tennis-, och volleybollhallar med minst 2000 åskådarplatser, bandy-, skrinnar-, fotboll-, och friidrottsarenor konstfrysta eller uppvärmda med rymliga värmeläktare o s v. Specialidrottsförbund finns det över 40 st.

 

Förhoppningsvis skulle vi då ha en större satsning på bredd- och motionsidrott, ty alla sådana elitkrav kan kommuner troligen ej uppfylla.

 

Ta tid på er kommunala beslutsfattare, låt inte lura er till förhastade beslut av ishockeyfanatikerna i kommunen, genomför istället de genomtänkta och för allmänheten utställda planerna på ett idrottscentrum kring Hoforshallen och Stålringen. Även de som inte har enbart ishockey för ögonen, bör få del av våra  gemensamt inbetalda skatter.

 

En ishall vid Folkparken betyder mycket för ishockeyklubben och dess senior- och juniorverksamhet för män, medan en utbyggnad av arenorna kring Stålringen skulle kunna utnyttjas av hela familjer, även dess kvinnliga kommuninnevånare. Konstfrusen isbana skulle uppskattas av de aktiva (motionerande) kommuninnevånarna, mera än ett tak av de passiva (publiken).

 

Kära beslutsfattare, lyssna ej alltför mycket på de som skriker högst, mest, framför allt inte på förbund eller organisationer som ej behöver vara med och betala.Dessutom finns det viktigare saker att ta itu med, barnomsorgen, friskvården, arbetstillfällen för kommunens kvinnor mm.

//Hockey, men inte bara hockey