• Hoforspartiets Partiprogram – Nu Även På Finska

    0 comments

  Eftersom dagens samhälle nu innehåller så många olika språk, kan det vara svårt att nå ut till alla. Hofors kommun är dock ett finskt förvaltningsområde och därför har vi valt att ge ut partiprogrammet på både svenska och finska. Klicka på bilderna för full storlek.

  Partiprogram svenska

   

  Partiprogramfinska

   

 • Hoforspartiet Väljer Handelsbanken

    0 comments

  Ni som följt Hoforsbloggen ett tag vet att jag är kritisk till hur man nedmonterat servicen för oss här i kommunen. Nu pratar jag inte om Hofors kommuns tjänster utan de andra serviceföretagen och bankerna. Det är i synnerhet en av två banker på orten som helt slutat med kontanthantering och tvingar oss att resa långt för att kunna genomföra våra transaktioner med kontanter. För er som är nya skall jag berätta hur det går till.

  Jag hade sålt en båt och fick följdaktligen en del sedlar i min hand. Glad i hågen gick jag till Swedbanks kontor här i Hofors, tog en insättningsblankett, fyllde i den och väntade cirka 30 minuter på att det skulle bli min tur i kölapssystemet. Men väl vid en ”kassör” eller handläggare eller vad man nu vill kalla sig så blev det blankt nej. Mina pengar ville dom inte ha trots att blanketterna om både uttag och insättning fanns vid ingången.

  -Hur gör jag då, frågade jag.

  -Tja du får åka till Sandviken eller Falun och sätta in i en insättningsautomat.

  Det blir drygt 8 mil tur och retur i båda riktningarna nästan. Den gången fick jag helt enkelt använda kontanterna tills dom var slut, att försöka få in dom i det elektroniska systemet kändes bara krångligt. Något senare tvingades jag återigen hantera en massa kontanter eftersom hockeyklubben sålt korv för att tjäna lite pengar. Jag suckade och stönade eftersom fakturan skulle betalas elektroniskt men jag hade pengarna fysiskt i handen. Handelsbanken i Torsåker sade någon. Och mycket riktigt så blev det räddningen. Jag funderade även på att byta bank helt då men det rann ut i sanden tills jag idag åter påmindes om vilken dålig service vi i Hofors har för bankärenden. Swedbank vill bara sälja hus, pensionsförsäkringar och värdepapper, pengar är inte deras idé.

  Handelsbanken

  Eftersom Hoforspartiet nu är en förening så behövdes ett bankkonto/post och bankgiro och valet var lätt: Handelsbanken Torsåker. Där finns den personliga servicen med trevliga banktjänstemän, inget krångel, dom tar gärna emot dina pengar. Kanske skulle man kunna önska att dom hade en filial i Hofors centrum också, kanske med ett par tre dagar öppet mellan några timmar, men det går lika bra att åka till Torsåker eftersom det är en trevlig upplevelse överlag. Jag tänker mest på de äldre som inte nyttjar internetbetalningar i samma utsträckning som de yngre generationerna, där kanske man inte kan åka mellan orterna lika lätt. Ett extra plus i kanten för den trevliga sparbössan vi fick.

 • Förtidsröstningen Har Inletts

    0 comments

  Idag öppnade förtidsröstningen inför valet 2014. För ett nystartat lokalt parti som Hoforspartiet, känns det kanske extra pirrigt. Trots allt har vi inte varit igång lika länge som de andra etablerade partierna, men kanske är det just vår styrka. Att det fortfarande finns ambitioner, hjärta och nytänkande.

  Förtidsröstning

  Det är viktigt att oavsett vad ni tänkt rösta på, verkligen utnyttjar rättigheten till det. Sjäva grunden till ett demokratiskt samhälle är att alla deltar och väljer en majoritet som får förtroendet att styra kommunen.

  Förtidsrösta från och med den 27 augusti

  Onsdag den 27 augusti startar förtidsröstningen till Riksdags-, kommun- och landstingsvalet. Läs mer här om hur du kan rösta och vart.

  Förtidsröstning

  Fr.o.m. den 27 augusti kan du förtidsrösta. För att kunna förtidsrösta behöver du ditt röstkort. Om röstkort saknas kontakta Valkansliet. Väljare som inte kan komma till röstmottagningsstället kan rösta med hjälp av bud. Kommunala bud kan bokas genom Valkansliet.

  På följande platser kan du förtidsrösta:

  Hofors Folkets Hus, lokal Vanadis (ingång parken)

  Måndag-fredag kl. 10-18

  Lördagar kl. 10-14

  Söndag (14/9) kl. 14-18 (lokal Focus)

  Torsåkers bygdegård (med start den 2/9)

  Tisdagar-torsdagar kl. 14-18

  Särskilda boenden (Söndagen den 7/9)

  Förtidsröstning för boende, anhöriga och personal

  Hesselgrenska, Hofors     kl. 10-12

  Spelmannen, Torsåker      kl. 10-12

  Hantverkar’n, Hofors        kl. 14-16

  Persgården, Hofors          kl. 14-16

  Björkhagsskolan (10/9)

  Förtidsröstning för elever och personal

  Onsdag   kl. 12-16

  Kontakt/information

  Valkansliet                        0290-77 14 25 (dir) / 0290-29 000 (vxl)

 • Hofors Kommun Riskerar Att Gå Back 5 Miljoner

    8 comments

  Enligt lokaltidningarna ser det som vanligt inte speciellt ljust ut med ekonomin för vår lilla kommun.

  Gefle Dagblad – Hofors fortsätter att blöda ekonomiskt

  Arbetarbladet – Hofors riskerar jätteunderskott

  Hofors kommun har under flera år haft problem att få plus och minus att gå ihop i sina verksamheter. Det har GD rapporterat om vid ett flertal tillfällen. Förra året räddades kommunen av engångsintäkter i form av bland annat återbetalda försäkringspremier.

  I år kommer inga sådana pengar och då ser det genast värre ut. Enligt en prognos som lades fram för kommunstyrelsen på måndagen kan det i värsta fall sluta med ett underskott på över fyra miljoner kronor – i så fall närmare nio miljoner kronor sämre än budget.”

   

  En av anledningarna sägs vara skolpengen som kommunerna tvingas betala till andra kommuner eftersom man i åratal inte haft vett att skapa en attraktiv skola för våra egna ungdomar och som istället väljer att pendla till andra kommuner för sin utbildning.

  En annan orsak är kommunens LSS-verksamhet som kritiserats hårt genom åren och där man får anta att den hårda linjen har man fått genom en ”gedigen utbildning” i att säga nej och att förhala (läs inlägget om Det hjärtlösa systemet). Säkerligen helt enligt gällande lagar och regler, men så otroligt jävla hjärtlöst.

  Namnlös-6” Den största minusposten är LSS (fem miljoner kronor) men även kostnaderna för hemtjänsten, sjuklöner och hemsjukvården blir större än väntat. ”

  LSS

  Och när det kommer till just ärendet Alice (det är många fler fall) så publicerades en artikel i gårdagens Arbetarblad där man fortfarande kämpar för att ge både familjen och flickan en dräglig tillvaro.

  Hennes föräldrar har två gånger ansökt om assistans och båda gångerna har socialtjänsten i Hofors avslagit ansökningarna.

  Föräldrarna fick sedan rätt i såväl förvaltningsrätt som kammarrätt och nu senast i Högsta förvaltningsdomstolen i maj. Trots det har socialförvaltningen inte meddelat familjen något beslut.

  – Vi känner oss helt slut och hjälplösa. Alla i familjen blir lidande, säger Alice pappa Henrik Brodin uppgivet.

  Alice är nu inne på sin andra skolvecka och hennes föräldrar sörjer att Hofors kommuns långsamma handläggning kraftigt begränsar Alice tillvaro.

  – Vi har inte orken eller möjligheten att hälsa på och leka med skolkompisar. Och vi får inte ihop vardagen för att hinna träna med Alice, säger Henrik Brodin.

  – Sommaren har redan gått för Alice, nu är det dags att Hofors kommun börjar följa lagen och ger Alice det stöd hon har rätt till, säger familjens juridiska ombud, Veronica Hedenmark, som nu har JO-anmält kommunen för dess långsamma handläggning.”

  Kommunen vann matchen mot 2-årige Vera som nu lämnat kommunen för boende i en mer human kommun. Det återstår att se om man skall lyckas golva ännu en unge med familj. Är det inte barn så är det 90-åringar som inte kan försvara sig.

  hofors1

  Det har diskuterats ganska flitigt på sistone om att man som politiker inte har med dessa ärenden att göra, att man inte kan diskutera fallen i detalj, att det där sköter nämnderna och bla bla bla och Fans moster. Jag har sagt det tidigare och säger det igen, ofta när arbetsdagen tar slut åker tjänstemännen hem till sina egna kommuner och slipper möta alla som är i behov av hjälp eller drabbats hårt av deras beslut. Och var är alla dessa engagerade politiker i Hofors som nu lovar godsaker till höger och vänster när det kommer till att bara ställa sig upp och säga ”Nej nu räcker det!!

 • Lite Om Skyltning

    0 comments

  Denna morgon tar en god vän till mig en bild på Strandvägen i Falun.

  Falun

  Här har dom flesta av de politiska partierna i Falun radat upp sina skyltar i ett annars vackert område. Visst vi är nog alla medvetna om att det är valår och att alla kämpar desperat för att få uppmärksamheten, synas och lova oändliga saker som inte kommer att hållas. Vart fjärde år pockar dom vi annars knappt ser på vår uppmärksamhet. Det finns lokala regler för hur man skall skylta med sin propaganda. Vi har dom även här i Hofors, men dit skall vi återkomma. I just Falun har det varit ett satans liv om att man brutit mot både regler och överenskomelser.

  Dalarnas Tidning:

  Riksdagsledamoten Carl-Oskar Bohlin (M) plockar ner skyltar som han satt upp inför valet på olika platser runt om i Falun.

  Anledningen är att uppsättningen bryter mot en lokal partiöverenskommelse.
  – Jag hade ingen aning om att partierna i Falun hade en egen överenskommelse om när skyltarna får sättas upp. Men givetvis ska jag se till att följa den, och plockar därför ner mina egna skyltar, säger Carl-Oskar Bohlin.Det var i söndags som riksdagsledamoten från Borlänge, med hjälp av sina anhängare, satt upp skyltarna runt om i Falun.

  Skyltarna placerades främst utefter de stora genomfartslederna, men några skyltar placerades även vid centrala gator.

  – Jag trodde att Falun följde den nationella planen, som innebär att affischering av det här slaget var tillåten från och med midnatt, natten till i söndags, säger Carl-Oskar Bohlin.

  Men så var alltså inte fallet.”

  Här i Hofors var man kanske inte extremt tidig ute, men placeringen kan ju verkligen ifrågasättas.

  Hofors

  När jag har varit ute och rest så har det hänt att man hamnat i ett land som precis skall ha mer eller mindre ”demokratiska val”. Affischeringen är enorm och till detta kommer fordon som dygnet runt åker runt med högtalare och skriker ut sin propaganda för än den ena och än den andre. Det har sin charm skall jag medge, men i något land så var man väl medveten om att det bara fanns ett alternativ, en presidentkandidat och valpropagandan egentligen helt meningslös, det skulle bara se ut som det var valfrihet och demokratiska regler som styrde. Här i Sverige har vi lyckligtvis ett ganska väl fungerande demokratiskt system även om alla inte verkar begripa innebörden i det och istället ägnar sig åt vad jag kallar ”Selektiv demokrati” alltså demokrati så länge som det passar ett visst antal människor och inte alla.

   

  Det här är dessutom bara början. Vi kommer överösas av reklamskyltar som vandaliseras, är motbjudande och det kostar en massa pengar. Miljömässigt har det en tendens att också bli en katastrof. Nedskräpning som kostar skattebetalarna pengar för inte går partierna själva ut och städar upp efter sig inte. Och oavsett hur många väljare man anser sig attrahera genom detta ofog, så är det antagligen ganska lönlöst att sätta upp skyltar, i synnerhet där människor irriteras över det.

 • Dagsboksanteckningar Av Aspirerande Lokalpolitiker

    0 comments

  Idag är det 23 dagar kvar till valet. Det är en hel del att fixa och trixa med för att hinna med och schemat börjar bli fullt. Från och med den 27 augusti kan man börja förtidsrösta. Media har börjat höra av sig om tillgänglighet under valvakan kvällen den 14 september och för mig personligen blev det lite av ett uppvaknande om just den korta tiden kvar. Vi skall hinna med att dela ut valsedlar och partiprogram till alla hushåll i Hofors och Torsåker, vi skall nästa lördag, det vill säga den 30 augusti besöka Torsåker för att höra hur ni upplever vardagen, vad saknas, vad kan göras bättre, vad utvecklar Torsåker och vad kan göras nu och vad tar lite längre tid?

  Valsedlar skall lämnas in till valnämnden, vi skall hinna med att finnas tillgängliga runt centrumkärnan och andra evenemang och ja det är helt enkelt ganska mycket att göra. Känns lite som inför den där ”Magiska söndagen i Gävle den 17 februare 2013” och ”Supermagiska söndagen” då HHC vann playoff-finalen samma år. Det finns mycket förväntan och vi vet att vi verkligen är kanske sämst tippade att gå hela vägen. Men i samma liknelse så har alltså Hoforsbor gjort det omöjliga tidigare och det kanske blir ytterligare en magisk söndag att minnas den 14 september 2014.

   

  Dagarna går fort. Igår mötte delaer av oss från Hoforspartiet Christian Richardsson på Hoforshus. Vi fick information om bostadsbiståndet, antal lediga bostäder, lite om skicket på dessa och en historisk överblick som till exempel sade att vi sedan 1983 tills idag gått från 2317 lägenheter till 1173 lägenheter.

  HoforsHusAB

  Utvecklingen ser inte heller speciellt munter ut. I dagsläget finns 80-90 stycken tvårummare ledig men inga hyresgäster. Min tidigare kritik mot vansinnesrivningarna ställdes lite på kant. Det var en hel del att fundera över. Vi frågade Richardsson vad han ansåg vara bland de viktigare frågorna för Hofors och svaret var kommunikation. Trots en ganska bra satsning på järnvägstrafiken sedan början av 2000-talet, så är vi relativt isoloerade från Dalarna. Det går till exempel bara två bussar in och tillbaka under vardagarna, helgerna inte alls. Skall Hofors vara attraktivt måste människorna enkelt och smidigt kunna röra sig i närområdet.

   

  För Torsåker var det positivare tongångar. Där har Hoforshus inte alls många lediga bostäder och utvecklingen är riktigt positiv överlag. Jag kan inte låta bli att tänka på det som många Torsåkersbor sagt, att dom borde ha en egen kommun och fatta sina egna beslut. Det fungerade ju så en gång i tiden och skulle antagligen göra det igen även om det skulle bli en relativt liten kommun. Torsåker är ju lite av kommunens pärla och där skulle man egentligen inte behöva utveckla turismen utan snarare bara göra bättre reklam. En Torsåkersbo frågade mig för en tid sedan om man inte kunde få ett ”eget kommunhus”. Ekonomiskt vet jag inte om det skulle vara en bra idé, men definitivt att det finns tillgängliga kommunmänniskor i större utsträckning.

 • Länktips: Byråkratins Nemesis

    0 comments

  Jag blir lite eld och lågor över Moderaterna i Hofors, eller snarare en av deras kandidater. Johnny Eriksson, slökt med ett annat namn på vallistan, har en egen hemsida där han bloggar. Byråkratins Nemesis kallar han den. Det här är ju exakt det jag eftersökt med lokalpolitiken, fler som sticker ut sina huvuden och förklarar och berättar om sig själva och hur man ser på saker och ting. Nu delar vi inte samma politiska uppfattning, men helt klart intresserar Johnnys åsikter och sätt att förklara dem på. Gör ett besök ni med och bilda er egen uppfattning.

  Johnny

 • Kan Du Lova?

    0 comments

  Vi skall fortsätta lite på ämnet lokalpolitik. De lokala tidningarna kör nu en kampanj inför valet som heter ”Kan du lova?

  Kandulova

  Av de 10 partier som ställer upp i kommunvalet 2014 får de 8 klassiska partierna svara på frågor från allmänheten. Folkhemmet Hofors/Torsåker och Hoforspartiet har av någon outgrundlig anledning sållats bort trots att det är offentliga uppgifter över vilka partier som ställer upp med genom sina valsedlar. Visst är det lite bittert att vi inte tillfrågats, men det får vi som nystartat parti leva med, hade dock sett att åtminstone FHT hade beretts plats som ändå funnits med ett tag.

  Där kan man nu ställa sina frågor och förhoppningsvis få det besvarat också. I skrivande stund finns det tre frågor:

  -Kan du lova att kvinnojouren får det bidrag som de hade tidigare?

  -Kan du lova att sluta riva husen i Hofors? Man vill inte flytta om man trivs bra där man bor.

  -Kan du lova att fånga upp ungdomarna med problem och hjälpa dem att få jobb?

  Jag skall inte gå in och tolka partierna som deltagits svar, men visst lyser det igenom med indoktrinering och lokal frånvaro hos något parti. Ställ era frågor!

  Eftersom Hoforspartiet inte får delta i frågestunden så går det bra att ställa frågor till oss under detta inlägg :)

 • Hannibal Ante Portas

    0 comments

  Idag är det 26 dagar kvar till valet. Det har nog inte undgått någon då TV och tidningar fylls av undersökningar, debattinlägg, en och annan katastrof och löften om att satsa pengar på ditt eller datt. Personligen har jag kikat på någon enstaka TV-sänd debatt, men i ärlighetens namn så tråkar det ut mig eller gör mig upprörd över hur man dribblar omkring med siffror och löften om att allt ordnar sig för arbetslösa och studerande. På nationell nivå får jag känslan av att vi seglar mot oroligt väder oavsett vem som nu skulle lyckas ta makten. Den stora valfrågan ser dessutom som befarat ut att bli invandrings och flyktingpolitiken. Med dystra för att inte säga rent katastrofala nyheter att smärtgränsen verkar vara nådd vädjar nuvarande statsminister om tålamod, finansministern om att det kommer bli bistra tider och i synnerhet Sverigedemokraterna att det är dags för alla andra partier att tala om hur de egentligen tänkt finansiera sina feta vallöften.

   

  Jag har sagt det tidigare och säger det igen. Den här debatten skulle ha haft ett ”bättre” klimat tidigare och man skulle inte ha avfärdat alla som varit kritiska till hur man hanterat det för rasister. Det har enligt mitt tycke bara gjort det mer infekterat och okontrollerbart. Jag läste någonstans att man omnämnde det som ”Elefanten i rummet”, man kan inte undgå att se den men ingen ville tala om dess närvaro. Debatten har istället hamnat nere på gräsrotsnivå där mer eller mindre intellektuella människor dagligen slåss verbalt via sociala medier. Man åberopar ytterst tveksamma källor som bevis, och höns byggs av fjädrar på alla sidor. Samtidigt så har media sitt ansvar i att debattklimatet blivit som det blivit. Vad förväntar man sig för respons när man till exempel lägger ut en sådan här rubrik:

  Rubrik

   

  Det selektiva läsandet ger ju intrycket att man skall köra ut kvinnor i behov av hjälp på gatan och ersätta det med ett boende för flyktingar. Själva innehållet säger ”Länsstyrelsen har meddelat att Lunds kommun kommer att tvingas ta emot fler ensamkommande flyktingbarn.
  Nu omvandlas det tidigare kvinnohärbärget till flyktingboende.”

  Och därmed antar ju läsarna att det förhåller sig just så känslolöst som rubriken anger. I det fallet är det ju katastrofalt illa, men om det är ett tidigare boende, alltså inte idag, blir innehållet något helt annat. Det sänder dessutom inte ut några bra signaler med ordet ”Tvingas”. Är det någon som ens är förvånad över varför det växer ett motstånd mot flyktinghanteringen?

   

  Jag brukar ofta när jag funderar över sådana här saker tänka tillbaka i historien. Har jag någon gång läst eller sett något som påminner om det som sker? Påfallande ofta finns det referenser till mycket som bevisar att historien på något sätt faktiskt har en tendens att upprepa sig. När det gäller just den här debatten så tänker jag inte helt osökt på hur Romarna en gång i tiden skrämde sina olydiga barn med ”Hannibal ante portas”. Likheten med elefanten i rummet blir ju smått lustig med tanke på krigsherrens nyttjande av just dessa.

  Hannibal

  Det är lite så jag nu upplever situationen. Man har länge skrämt oss med propaganda att det skulle bli så här och nu står verkligen ”Hannibal” utanför dörren och vill komma in. Debattklimatet är hysteriskt och det finns många som känner panik eftersom de styrande politikerna nu medger det som de hela tiden sagt att det inte varit. Med detta facit i hand så kanske man någon gång i framtiden kan se tillbaka rent historiskt på hur det hanterades och dra lärdom att stoppa huvudet i sanden inte är den bästa lösningen om man vill vara förberedd den dagen man måste lösa problemet.

   

  Debatten har som jag skrev tidigare runnit ner från toppen ner till gräsrotsnivå, och det har blivit en av de viktigaste frågorna även lokalt på många håll. Bara för någon vecka sedan var det en fd Socialdemokrat som ställde frågan till en av Hoforspartiets kandidater om varför partiet inte hade invandrings och asylfrågor i partiprogrammet. Vi har diskuterat frågan inom partiet många gånger men kommit till slutsatsen att oavsett vad vi tycker och tänker så fattas inte sådana här beslut lokalt. Hoforspartiet startades för att förändra det politiska klimatet lokalt, inte ödsla tid på att försöka göra våra röster hörda nationellt. Det kan vi möjligen satsa på om 4 år om vi når framgångar lokalt i detta val, starta ett Riksdagsparti menar jag (skämtsamt uttryckt). Då skall vi debattera arbetslösheten, nybyggnationer av bostäder och skatternas uppgång eller nedgång beroende på vilken väljargrupp vi vill flörta med och ge tomma löften. Hoforspartiet är och förblir ett väldigt lokalt parti eller intresseförening snarare, och det är för Hofors vi vill arbeta och har partiprogrammet för. Sen om man vill rösta baserat på frågor om invandrare eller flyktingar kanske man skall göra det i Riksdagsvalet, inte ens Sverigedemokraterna lokalt kommer att ha speciellt mycket att säga om det på kommunal nivå. Här gäller det att ha en lokalpolitik som är utvecklande och rättvis. Därför har vi inom Hoforspartiet också uttryckligen sagt att oavsett vem som kommer med bra förslag för Hofors, så kommer vi att stötta det och inte ägna oss åt blockpolitik.

   

  Jag skall även avsluta detta inlägg med att en gång för alla tala om hur jag ser på det i det fallet det undgått någon av alla mina tidigare inlägg i ämnet.

  -Jag är mycket kritisk till hur man politiskt hanterat detta genom åren

  -Jag är mycket kritisk till hur media återgett debatten, hur man sensationslystet skapat höns av fjädrar med rubriker

  -Jag är mycket kritisk till människor som använder tveksamma källor som slagträ i debatten

  -Jag dömer inte människor efter form och färg, utan deras intellektuella förmågor

  -Jag har gett mig in i lokalpolitiken enbart för att jag vill hjälpa till att bevara och utveckla det Hofors som jag föddes i och det under parollen ”Ett Hofors för alla” vilket inkluderar alla som bor här eller har för avsikt att bosätta sig här. Handikapp, hudfärg eller med problem att tänka klart.

 • Bättre Boende I Sandviken Vid Hoforsarrangemang?

    0 comments

  Ytterligare en märklig omständighet med att låta Sandviken husera turist och aktivitetskalendern för Hofors.

  Sandviken

  Surfar man in via Hofors.se och sedan vidare till evenemanget (för övrigt samtliga evenemang) Enduro-SM 2014, som sker i Hofors anges de närliggande boendena till Sandviken. Det är alltså Högbo och Årsunda Strandbad man uppmanas leta boende. Vad hände med våra egna hotell och turistlägenheter? Rimligen borde det vara första alternativet för besökande. Vi skänker alltså bort möjligheten att tjäna pengar på turismen till en annan kommun.

 • Slagskeppet Hoforspartiet Seglade In I Kommunhuset

    0 comments

  Idag är det 29 dagar kvar till valet. Det innebär ju att det är en hel del arbete innan samtliga partier kan andas ut och vallokalerna stängt. I torsdags deltog halva Hoforspartiets vallista på valinformation. Som ni vet har det ju höjts en röst i kommunen genom åren med påstått valfusk. Pär Åslund var där i torsdags också med en del synpunkter.

  Valmöte

  Men i det stora hela så var både jag och mina partikamrater nöjda med informationen som gavs, om hur man ändrat tidigare hantering för att göra valet så korrekt och säkert som möjligt. Vi fick även möjlighet att lyssna till kloka tankar av Kristdemokraternas Ingemar Kalén om att visa respekt för varandra under valrörelsen, fina ord och säkert genuint allvarligt menat. En liten tankeställare i synnerhet för mig som rustat för krig under 5 år på en ritigt ”smutsig nivå” om det skulle visa sig att de övriga partierna skulle attackera Hoforspartiet med nedvärderande ord. lögner och skitsnack. Jag har gjort avvägningen, frågat mig själv vem som egentligen tjänar på att partierna rent bildligt seglar upp bredvid varandra och avlossar kanonskott tills den ena parten sjunker.

  Slagskepp

  Säkert underhållande en stund för åskådarna (väljarna) men sedan kommer nog omdömet från alla inblandade parter ifrågasättas och vad skulle detta ge Hofors för positiva signaler? Som lite av piratkapten på skutan är mina avsikter alltså inte att avlossa den första kanonkulan. Om balansgången kommer att hållas visar sig den närmaste månaden.

   

  I övrigt nämnde jag att det var en intressant informationsstund. Bra upplägg av valnämnden och även om det är en bit kvar till valet så rekommenderar jag att alla uppdaterar sig på hur ett val går till, vilka rättigheter respektive skyldigheter man har via Valmyndigheten.

 • Folkhemmet Hofors/Torsåker + Hoforspartiet = Förbättrad Turism och Föreningsliv

    0 comments

  I veckans rykande färska nummer av Hoforsbladet finns det reklam för två av de lokala partierna, Centern som vill ha en ”sansad, lokalt förankrad rovdjurspolitik” och Folkhemmet Hofors/Torsåker som har en påfallande snarlik agenda i vissa frågor som Hoforspartiet presenterade redan i maj månad och tidigare här på bloggen.

  Folkhemmet

  Istället för många andra partier som skulle anklaga varandra för stöld av ideer så ser då åtminstone jag positivt att det finns med i deras valprogram. Det betyder ju att både Hoforspartiet, Folkhemmet Hofors/Torsåker och till viss del Folkpartiet tänker i samma banor med framtiden för Hofors. Kommer bli kalasbra det här bara valet ger ett positivt utfall! Sedan är det ju upp till var och en av väljarna att antingen gå på det gamla eller det nya friska där många faktiskt är aktiva idag i de olika föreningarna. Men så länge väljarna byter från det sittande så känner åtminstone jag mig nöjd ;)

 • Förändringens Vindar

    0 comments

  I veckans Annonsblad kan man läsa om negativa trender för de etablerade partierna. Socialdemokraterna backar, Vänsterpartiet backar, Folkhemmet Hofors/Torsåker sägs vara på framgång enligt de senaste valen, men även dom är på dekis och lider av interna stridigheter. Framåt går Sverigedemokraterna och anledningen till det kan mer eller mindre normalbegåvade räkna ut efter att ha följt mediabilden av SD i synnerhet de senaste 4 åren. Här i Hofors har SDs stolar stått tomma men nu har man rustat upp sig med fyra nya kandidater och det är ingen hemlighet att man i Hofors-Torsåker kommer att dra många röster.

  Förändringensvindar

  Det är väl ingen hemlighet heller att Hoforspartiet som startades för några månader sedan kommer att aktivt arbeta för att komma in i kommunfullmäktige, helst kommunstyrelsen och göra sitt avtryck av en modernare och friskare politik än den som traditionellt rådit i Hofors sedan urminnes tider. Helt klart är Hoforspartiet ett starkt kort, det är en enorm positiv respons, och mer etablerade politikers ”tuggande” på bruket avslöjar att partiet är ett hot. Man försöker förminska partiet och säga att det är populistiskt, partiet skall trolla fram pengar och en massa annat trams. Kort och gott det skitsnack som tillhör en valrörelse där man skall försöka att se starkast, trovärdigast och vara folket med de bästa ideérna. Man glömmer lätt bort att putsa på sin egen fasad, att inte förstå vikten av att faktiskt infria sina löften och inte minst varje dag bemöta sina invånare med respekt. Till exempel Socialdemokratin har väldiga problem med att hålla sig hemma i Hofors och arbeta med frågor som primärt berör just vår kommun. Man talar gärna om solidaritet, jämnlikhet, arbete åt alla och ta bort alla skattebefrielser som Alliansen infört. Men hur hjälper det oss i Hofors?

   

  Kommunalvalet 2014 är mycket viktigt av flera orsaker. Dels är det dags att bryta det traditionella nedåtgående mönster med en Socialdemokratisk ”adel” som låter makten gå i arv. Det behövs nytänkande och engagemang och viktigast av allt: Att kliva ner från sina höga hästar och börja samtala med människor och inte se dem som ett hot i vardagen. Det är folket som väljer och folket bör ju ha sitt inflytande fler dagar än en var fjärde år. Och vi skall inte glömma bort att det är otroligt många människor, barn och gamla som farit illa av det Socialdemokratiska styret bara de senaste åren. Det finns massor av exempel på denna blogg sedan den startade som visar på inkompetens bland de styrande och tjänstemän.

   

  Så med artikeln om en nedågående trend för de atablerade partierna, hur kommer det att se ut efter den 14 september i år?

  Totalt är det 31 mandat som skall fördelas. 2010 såg det ut så här:

  Val2010  Idag är det 39 dagar kvar till valet. Om 39 dagar kan vi rita om den här föråldrade bilden och förpassa den föråldrade politiken till historien.

 • 41 Dagar Kvar Till Val

    0 comments

  Idag är det 41 dagar kvar till kommunalvalet. Just idag är det många partier som också startar sitt valarbete på allvar. Efter en lång härlig sommar har alla laddat sina batterier och är redo att övertyga väljarna om att just deras politik och åsikter är det rätta. I Hofors är det 10 partier som beställt valsedlar så här långt. 125 personer som är boendes i kommunen sammanlagt. Traditionellt har Hofors varit ett starkt fäste för Socialdemokratin och någon värst vidare utmanare till opposition har det inte funnits. Personligen upplever jag att många fler pratar politik, är intresserad av framtiden för kommunen och förhoppningsvis kan det bli ett fantastiskt valdeltagande just detta val. För oavsett vad man tänkt sig att rösta på så är det viktigt att alla utnyttjar rättigheten man har. Det är tre olika val.

  -Val till Riksdagen

  -Val till Landsting

  -Val till Kommun

  I kommunvalet så ställer Hoforspartiet upp. Det är 16 personer av olika politiska övertygelser, från vänster till höger. Lokalpolitiken som förs i Hofors kommun idag känns inte tillräcklig för att människorna på listan vill engagera sig i redan etablerade partier, istället har Hoforspartiet bildats och kan snarare kallas en ”politisk intresseförening” än ett parti. Samtliga har ett intresse att lokalpolitiken utvecklas, att kommunen får tillbaka sin framtidstro och att blockpolitik inte skall avgöra om bra eller mindre bra förslag klubbas igenom.

  valsedel

  I Hoforspartiets partiprogram finns flera frågor som vi upplever som mycket viktiga för kommunens framtid och utveckling.

  Hoforspartiet skall verka för en positiv utveckling och framtidstro i kommunen. Hoforspartiet vill ta tillvara på den lokala kompetensen som finns i kommunens invånare, inom näringslivet och föreningslivet. Hoforspartiet vill främja projekt och initiativ som marknadsför och utvecklar Hofors till en attraktiv ort att bo och arbeta på, samt tar tillvara på de resurser kommunen har i form av omgivande natur och idrottsanläggningar och marknadsför dessa effektivare för en ökad turism.

  Turism och marknadsföring av kommunen. Hoforspartiet vill verka för en utveckling av befintlig turism. Bland annat genom olika projekt där kommunens möjligheter och potential kartläggs och resulterar i en förbättrad turistinformation. Hoforspartiet vill verka för att knyta arbetslösa ungdomar till dessa projekt och ge möjligheter till utbildning inom lokalhistoria, lokalkännedom och efter projektens avslut, verka som turistambassadörer för kommunen vid mässor och arrangemang.

  Hoforspartiet vill även att kommunen skall ta ett större ansvar för naturvårdande insatser gällande sportfisket. Kommunen har en enorm potential att erbjuda ett varierat fiske i stort antal sjöar och vattendrag. Sportfisket i kommunen skall marknadsföras i Sverige och i Europa där intresset är enormt efter det kommunen kan erbjuda för sportfiskare.

  Ett utökat samarbete mellan näringsidkare och turistinformation. Besökande skall på förhand ha möjligheten att boka boende och aktiviteter genom turistinformationen. Turistinformationen skall också arbeta aktivt för att sälja olika aktivitetspaket med innehåll för idrott, rekreation och sportfiske. Ett informationspaket skall utvecklas som tydligt visar vad kommunen kan erbjuda som turistmål.

  Hoforspartiet vill se ett ökat samarbete mellan kommunen och de lokala föreningarna för att större arrangemang anordnas på orten. Hofors kommun skall även medverka på olika mässor för att marknadsföra näringsliv, föreningsliv och turism, även samverka med grannkommunerna i större utsträckning kring detta.

  Utbildning och skola. Hoforspartiet vill göra satsningar på skolor och utbildning i kommunen. Detta för att ge våra barn och ungdomar bästa tänkbara verktyg för att utvecklas i kommunen. En utökad närvaro av vuxna förebilder som komplement till lärare och skolpersonal. En bidragande faktor till en sundare miljö för både elever och personal. Hoforspartiet vill också ge skolans personal möjlighet att utvecklas genom utbildning. Målet skall vara att höja kvalitén på kommunens skolor.

  Hoforspartiet vill också se över möjligheterna att förlägga utbildningar för elever från andra orter i Hofors. Olika former av idrott, kultur och miljö samt naturanpassade utbildningar. Kommunens anläggningar och resurser av idag kan öppna för möjligheter.

  Hoforspartiet vill även för grundskoleelever införa ökade möjligheter med anpassade aktiviteter till Hofors. Lokalhistoria, fiske, kultur och idrott samt stimulerandet av egna projekt för företagsutveckling. Aktörer inom olika områden bör bjudas in för föreläsningar. Föreläsningarna skall även innehålla besök av Polis och andra myndigheter som kan göra eleverna mer medvetna om samhällets möjligheter och risker. Kommunens skolor skall aktivt arbeta för att motverka mobbing och göra eleverna medvetna om riskerna med internet och sociala medier.

  Vård och omsorg. Hoforspartiet vill ge äldreomsorgen och den personliga assistansen möjligheter att skapa en trygg och harmonisk miljö, bra boenden, bra mat och möjligheter till aktiviteter även på ålderns höst. Vi säger nej till vinstdrivande företag i den här sektorn och ja till värdighet.

  Hoforspartiet vill även verka för en utökad flerspråkighet inom personalområdet. Hoforspartiet vill öppna upp för vidareutbildning och ökat inflytande från människorna som arbetar inom detta område. Hoforspartiets vision är att de anställdas kompetens och erfarenhet tas bättre tillvara i frågor som rör vård och omsorg.

  Stimulera näringslivet. Hoforspartiet vill utveckla kommunens näringsliv. Kommunen bör arbeta tillsammans med näringslivet, både i marknadsföring och för att hitta nya möjligheter att få nya företag att etablera sig på orten. Vi vill även att kommunens företag arbetar tillsammans med skolorna för att utbilda och skapa möjligheter för elever att bedriva företagsprojekt.

  Miljö. Hoforspartiet vision är att kommunen skall bli ledande i sitt miljöarbete. Detta skall finnas som en röd tråd igenom hela samhället, från kommunala verksamheter till hushållen. Förbättrad källsortering, förbättrade miljö och återvinningsstationer, förbättrad information och möjlighet att få råd i miljöfrågor. Samtliga av kommunens privata avloppssystem bör ses över för att hålla bästa kvalitét och därigenom skona vattendrag och sjöar i kommunen från övergödning och förgiftning.

  Hofors kommun skall även aktivt arbeta tillsammans med ortens näringsidkare för att säkerställa att avfallshantering sker på ett miljövänligt vis. Hoforspartiet vill ta fram en lokal certifiering som godkända företag kan skylta med på sina lokaler.

  Polis.  Hoforspartiet vill arbeta för en ökad polisnärvaro i kommunen. Stationerad Polis ger positiv effekt på kriminalitet och vid olyckstillfällen. Även aktivt arbete i skolorna för att upplysa elever och personal om rättigheter och skyldigheter.

  Närodlat i all kommunal verksamhet. Hoforspartiet vill verka för att lokalt odlade råvaror från regionen används i större utsträckning. Skolorna bör också verka för att informera eleverna bättre om maten som serveras och därmed minimera mängderna avfall. Hoforspartiet vill bland annat införa en lokal kampanj vid namn ”Visa respekt för det du äter” som syftar till en ökad förståelse hur råvarorna tillverkas och processas.

  HPlogo

  För mer information om Hoforspartiet så finns allt om kandidaterna och våra förslag under denna länk. Ni kan också följa oss via Facebook med dagliga uppdateringar.

 • Dagsaktiviteter, Dagdrömmar & Integrationslösningar

    0 comments

  Jag kan inte påstå att livet som nybliven/aspirerande lokalpolitiker är speciellt spännande varje minut. Det är saker som skall göras ändå. Just nu går jag och funderar på ytterligare studier på distans till hösten, varför försändelser för vunna auktioner på Tradera inte dyker upp, om fiskarna i sjön saknar mig för speciellt mycket fiske blir det inte sommartid dessa dagar. Om missade loppisar betyder missade tillfällen för fantastiska klipp, varför vuxna människor envisas med att stå och fiska i Ankdammen varje gång jag passerar och inte har min tillsynsbricka med mig och hur mycket roligare det skulle vara att egentligen kunna visa och berätta vad jag gör på dagarna när jag passerar grindarna vid Bergsporten varje morgon.

  Ovako Reglerna säger nämligen att man inte får fotografera hur som helst även om det skulle bli fantastiska ögonblicksbilder av det. Det finns fantastiska profiler som arbetar där och verkligen skulle behöva visas upp. Överlag skulle det vara en grym idé att få träffa och intervjua varenda person som bor i hela Hofors kommun och sen göra en webbsida av det. Bok skulle kunna fungera men det är trots allt närmare 9000 personer boendes på orten och jag är rädd att sidantalet skulle bli drygt 500 x fd Socialchefen Jan Bornestigs avgångsvederlag.

  Annars blir det ganska mycket politik, i synnerhet diskussioner om det. Fler och fler kommer och vill diskutera förslag de har på både det ena och det andra och alla förslag är märkligt nog ganska genomtänkta och bra. Vanliga Hofors och Torsåkersbor som har drömmar och visioner om ganska små men praktiska lösningar som både underlättar deras liv och skulle skänka andra så mycket mer glädje. Hagaparken är ett sådant ämne efter förra helgens bilutställning. Hagaparken har en enormt stor potential och alla har visioner om dess framtid. Personligen vill jag göra det till centrum för alla som reser med tåg så de får se vilket fantastiskt ställe Hofors faktiskt är. Både oppositionspolitiker och invånare alltså. Ja jag tänker på Folkpartisten Arne Evertsson som också fick en tidningsnotis om hans förslag att låta får beta där på sommaren under skollediga ungdomars översyn.

  Det finns en lång rad jobb som vore lämpliga för ungdomar, menar Arne Evertsson.

  Han föreslår att man kan ha får i Hagaparken som ungdomarna fick sköta om under de tre sommarmånaderna samtidigt som de guidar besökare och kommuninvånare i parken.”

  Nåja efter den senaste tidens vandalism på orten skulle då jag tänka mig för både en och två gånger innan jag placerade levande djur där. Det vore inte roligt om man som djurskötare kom dit en morgon och fick uppleva vad som hände vid ett djurhägn på Lugnet i Falun. Söndertrampade marsvin och försvunna kaniner. Men däremot är det en idé jag hörde denna vecka av en beach volleybollspelare som ofta häckar vid Edsken. Varför inte ganska enkelt, billigt anlägga ett par banor till i Hagaparken?

   

  Problemet idag är att det är en enda bana vid Edsken, många som vill spela och en sport som verkligen kan bli stor i just Hofors kommun eftersom den ”talar lite av ett internationellt språk”. Många invandrare och ensamkommande flyktingbarn är enligt uppgifter väldigt intresserade av att spela volleyboll och det fina med idrotten är ju att språkbarriärer oftast övervinns med regler för den specifika sporten. Det skulle dessutom ge mer liv åt en liten del av Hagaparken vilket skulle vara som en enda stor reklampelare för Hofors kommun som idrottskommun. Eller hur?

   

  Lösningen för att snabbast möjligt fixa det är är enkel. Vad jag förstått så får man inte göra hur som helst när man har en bra idé enligt en massa märkliga lagar. Se bara på lekparksprojektet som startade typ 2009 och ännu inte är i mål. Vad gäller Hagaparken så har man inga färdiga förslag eller projekt för att göra det till ett trevligare ställe, gräva i rivningsmassorna efter bostadsområdet inte heller optimalt misstänker jag. Men för en enkel slant som utövarna själva kan fixa (kommunen har säkert en del material liggandes att hjälpa till med) så kan vi med ett tillfälligt byggnadslov fixa det här:

  Beach-Volleyball

  En träram, som fylls med sand, två stolpar som gjuts fast i ett par hål med betong och vips så har vi liv i Hagaparken. Det kommer dra utövare, åskådare och varför inte slänga dit ett par bänkar och bord också så kommer dessa nyttjas för pauser eller fikande publik. Vi fixar snabbt till en lösning för integration, sätter ännu en stjärna i kanten för vår idrottsprofil och mest av allt så skapar vi snabbt glädje och potential för en relativt okänd sport att bli stor. Kan bara kommunen lite snabbt ge ett tillstånd så är saken biff inom en vecka.

 • Hoforspartiet På Facebook

    0 comments

  Glöm inte att följa Hoforspartiet på Facebook. Där kan man följa partiets aktiviteter, få information och visa sitt stöd för ett nytt parti i lokalpolitiken i Hofors.

  HP

 • Bland Lister & Chrome Visade Hoforspartiet Sin Framsida Och Socialdemokraterna Sin Bakre Dito

    0 comments

  Det kanske inte undgått någon att Hagaparken visat sig från sin bästa sida idag, och då är egentligen det som alla väntat på kvar. Den spontana cruisingen. Men redan vid 11-tiden så dök det upp en hel del fina bilar och om jag inte misstar mig, så är det Hoforspartiets första offentliga framträdande om man bortser från artiklar i tidningarna.

  f1

  Redan när vi kom dök det upp en del människor som ville småprata lite, ta en informationsfolder och kanske en valsedel även om det kommer att finnas i vallokalerna i höst. Istället för att predika för besökarna vad ”vi vill”, ställde vi frågan ”Vad vill ni att Hoforspartiet arbetar för?

  Redan en av de första besökarna som dök upp hade massor av idéer och nu hemkommen funderar jag starkt på att värva honom till partiet och som kandidat till höstens vallista. Hur kan det komma sig att ingen av alla Hofors kommuns etablerade partier inte sett denna guldklimp tidigare?

  Nåja bilarna började rulla in tidigt, vädret var perfekt och åskådarna kom några få åt gången, men i strid ström.

  f5

  f2

  Snart var det riktigt många.

  f4Anders Karlsson sken ikapp med solen och bara myste. Det här är verkligen i hans intresse.

  f3

  Publikens favorit skulle utses bland fordonen. En jag funderade på att rösta på (minns inte om jag gjorde det) var denna gamla Ford.

  f6

  Socialdemokraterna kom någon timme senare och verkade inledningsvis ha samma problem med att resa tältet som man vanligtvis har att få struktur och ordning på kommunen. Nåja till slut visade även dessa sig från sin absolut bästa sida…..

  Även om detta inte skall vara någon politisk tillställning var det någon som jämförde det med Almedalens svar i Hofors. Två partier kanske inte är helt represantativt för kommunen, men visst hade man velat se några fler. I slutänden handlar det dock bara om bilar, lister och chrome. En folkets dag som Ironville Cruisers och alla andra inblandade aktörer skall ha en stor eloge för. Fantastiskt arrangemang helt enkelt!!!

 • Valsedlarna Har Anlänt – 66 Dagar Till Slutstriden

    0 comments

  Det är idag 66 dagar kvar till både riksdagsval och till kommunfullmäktige här i Hofors. Det är högsommar och trots det så pågår ett intensivt arbete med att ställa allt i ordning för en politisk strid den 14 september. Bakgrunden till varför Hoforspartiet startat finns att läsa här på Hoforsbloggen, egentligen redan från det första inlägget där jag undrade en hel del vad som hänt med det trygga, vackra, underbara Hofors som jag längtat tillbaka till trots irrvägar i livet. Ett utbrett missnöje men ingen som egentligen har försökt förändra något utom Folkhemmet Hofors/Torsåker som trots sina säkert goda intentioner att utveckla Hofors, hamnat mellan stolarna på något sätt. Under de snart fem år sedan jag flyttade tillbaka har jag talat politik, historia, kommunal verksamhet, lokala traditioner och konstaterat att så här kan vi inte fortsätta.

   

  Under åren har jag träffat många härliga och inspirerande människor som med lätthet hade kunnat tagit rodret på Hoforsskutan och fått den på rätt köl, men något har inte riktigt stämt. Det har funnits en rädsla för att utmana det gamla, rädsla för att bli utfryst av sina vänner om man uttalat sig kritiskt mot Socialdemokratin. Man har gått och röstat trots att man inte alls varit nöjd med styret och en av anledningarna har varit en vek och intetsägande opposition. Det har inte funnits några bättre alternativ än att låta Sossarna fortsätta med sina små egenheter att bete sig som någon form av adel i Hofors. Med alla dessa tårtbitar har det blivit en riktig skittårta av alltihop. Därför kommer denna valsedel att finnas i röstlokalerna när det är dags om det skall bli fyra år till av misskötsel, utfrysning av invånare, mobbning av pensionärer eller svinigt beteende mot små små barn som behöver samhällets hjälp för att klara av att ens få bo med sin familj.

  valsedel

  Under taggen Hoforspartiet kan man läsa en hel del om vilka vi är, vad vi vill åstadkomma med att ställa upp i valet, vårt partiprogram som förvisso är brett men innehåller så många fler ideer och uppslag för hur Hofors återigen skall bli inte bara fantastiskt utan superfantastiskt. Vi är 16 namn på listan men vi kommer att presentera ytterligare kandidater närmare valet. Orsaken är egentligen att som så många andra föreningsmänniskor i landet, har dessa eldsjälar från Hofors kommun haft fullt upp med att arrangera trevliga tillställningar för oss alla och de besökande så de har helt enkelt inte haft tid att ta ställning till att vara med på listan just då.

   

  Nu har det gått ett par månader sedan partiet bildades och vi har hunnit med att ha lite möten, pratat fritt om våra visioner för Hofors/Torsåker och alla andra små byar runt om, lyssnat på varandra och konstaterat att vi är mycket olika som människor allihop. Vi skulle inte kunna enas om att rösta på samma riksdagsparti. Idag finns det allt från Vänster till Höger, men för Hofors kommun har vi ett annat synsätt. Vi kanske inte kan påverka de riktigt stora besluten som rör hela vår nation, men vi kan ta ansvar för att göra allt i vår makt för att utveckla Hofors kommun tillsammans med de andra partierna i framtiden. Vi har ett recept som vi vill skriva ut till alla gamla trötta lokalpolitiker, ge dem lite friska fläktar, nytt mod och i synnerhet glädjen och omsorgen för det vi alla delar gemensamt: Vårt liv i Hofors kommun.

   

  Vi vill även arbeta med frågor som rör ortens utveckling. Ett Hofors med omnejd för alla. Unga, gamla, boende och nyinflyttade. Vi skall värna om vårt namn och våra fantastiska tillgångar där vi är belägna. Vårt idrottsliv, föreningsliv, våra traditioner och turismen som är en mycket viktig källa till att kunna utvecklas vidare. I Hofors tillverkar vi världens bästa stål och vi kan bli bäst på mycket annat också.

 • Ett Lyft För Hofors – Ett Nederlag För Bibliotekarierna?

    0 comments

  Ett lyft för Hoforssäger Hoforspartisten Johan Ericsson som driver elektronikbutiken på Centralgatan.

  Det har varit debatt och det har tagit tid, inte minst på grund av ett överklagande från handlarna i Hofors centrum. Men nu är centrumförnyelsen klar – och de flesta tycks faktiskt vara nöjda.”

  h1

  Ja det har varit många turer med överklagan, strid om monumentet ”Skänken”, ifrågasättande av det ekonomiska i att rusta centrum när resten av Hofors förfaller under den Socialdemokratiska ledningen, men jag tror de allra flesta nu håller med om att det är skönt att slippa den ständiga byggarbetsplatsen i centrala Hofors och att det i kombination med det fina vädret nu känns otroligt vackert i Hofors igen. Nåja med viss modifikation för ni minns kanske annat som blivet eftersatt i rusten och som invånarna nu klagar över. Jag vill ogärna kansta smolk i bägaren när vi nu kan njuta av lite väder och uppsnyggat centrum, men en kommentar som gnager mig lite är denna:

  Kommentar

  Kan det verkligen stämma att man överskridit budgeten så pass mycket att det är tvunget att låta personal från biblioteket gå hem? Det finns ju faktiskt dubletter av tjänstemän vars tjänster antagligen är dyrare och mer ovidkommande för Hofors. Nästa steg för att lyfta Hofors borde vara att rusta upp alla de kommunala verksamheterna som innebär service för invånarna (samt ni vet bank som hanterar kontanter och post och paketdistribution som fungerar), information och tjänster för besökarna och inte minst en rejäl upprustning av vad signaturen ”Hin Håle” skriver, våra sevärdeheter och attraktioner. Då är vi på god väg mot en lysande framtid för vår ort.

 • Hofors Centrumförnyelse – Upplevs Som Förfall

    3 comments

  En av kommunens invånare hörde av sig och ville berätta hur fult och illa skött centrum upplevs. Personligen har jag inte ens reflekterat över det, men när jag ser dessa bilder så förstår jag upprördheten. Just nu när det är många tillfälliga invånare på grund av bland annat hockeylägret i ishallen och Hofors borde visa sig från sin absolut bästa sida så, skäms en del invånare alltså över hur illa skött bland annat rensning av ogräs är.

  r1 r2 r3 r4 r5

  s1 s2 s3 s4 s5 s6

   

  Jag håller med om att det här kan upplevas som en skamfläck, och som fotografen påpekar så ser det ju för jävligt ut runt det som borde vara kommunens ansikte utåt just nu, turistinformationen. Det här borde väl kunna fixas på stört nu när man har en hel del sommarjobbare i kommunens tjänst??

  Och vem är egentligen ansvarig för skötseln av centrum? Den personen gör inget vidare bra arbete.

 • Vilken Matematisk Formel Använder Kommunchefen?

    0 comments

  Det är intressant det här med politik. Mycket handlar om att lära sig ett nytt språk, att använda sig av uttryck som kan betyda både det ena eller det andra och tolkas på många sätt. Raka svar verkar det vara svårt att få. Jag upplever att det är ganska likt ett författarskap där man också måste hitta ”sitt språk” för att nå fram till människor på sitt sätt och förmedla det man vill. Igår nämnde jag informationen om det kommande ”Camp Finland” här i Hofors under Skid-VM 2015. Under hela nattskiftet var det något som gnagde och gnagde i mitt bakhuvud. Vad menade egentligen kommunchefen Ulf Strömstedt med den här beräkningen:

  Ulf räknarDet här är en stor fråga som jag vill arbeta med och förändra inom politiken och byråkratin i Hofors. Gör det begripligt för alla att förstå och ta in information. Som bekant var jag inget matematiskt geni i skolan, långt ifrån, men om jag reagerar över siffrorna kanske någon annan gör det också eller kan hjälpa mig förstå.

  -Finländarna kommer att bo, handla och äta för 3 miljoner kronor

  -Av det räknar kommunen med att få in skatter på 200 000 kronor

  -200 000 kronor motsvarar 2 arbetstillfällen på årsbasis

  Om jag nu skall tolka det här rätt så menar Ulf Strömstedt att 200 000 kronor är de kommunala intäkterna av moms på företagens intäkter på 3 miljoner. Men när det kommer till beräkningarna på på 2 arbetstillfällen på årsbasis vill jag stanna upp lite och lyfta fram den här beräkningen:

  Tjänsteman: Lön 24000kr/månad x 12=288000kr/årslön + social avgifter(45.33%) på årsbasis, vilket ger en totalkostnad på ca 418550 per år. Detta ger en månadskostnad på 34879kr. Variationer förekommer, men det är bara ett ex.”

  Exakt vad för slags löneavtal har dessa två människor som genom Ulf Strömstedts beräkningar får ett varsitt arbetstillfälle på årsbasis?

  Det här låter inte alls rimligt i mina o-matematiska öron. Så kan någon förklara för mig hur det här kan beräknas så här?

 • Hoforspartiet Störst I Hofors!!

    0 comments

  Rubriken ljuger inte, det är bara en modifikation av hur man ser på det här med sociala medier. En av hemligheterna bakom Hoforspartiets starka frammarsch beror på sociala medier. Grundplanen har alltid varit att nyttja just de verktyg som finns för att föra fram partiets budskap, skapa intresse och kommunicera med potentiella väljare. Vår totala budget för att valkampanja uppgår till 1190 kronor. Kostnaden för valsedlar helt enkelt. Jag vågar nästan äta gift på att inget annat parti i hela Hofors, eller landet för den delen heller kommit undan så billigt i den politiska historien. De sociala medierna i kombination med en än så länge hemlig strategi, har medfört att partiet syns, hörs och får ut sina budskap snabbare och enklare än alla andra partier i Hofors. Genom några snabba knapptryckningar når vi tusentals inom loppet av bara ett par timmar. Okej nu är inte alla röstberättigade för just kommunvalet i Hofors, men det är ju bara positivt att människor runt om i landet följer oss och får intryck och en uppfattning om vad vi egentligen gör här i Hofors.

   

  Eftersom det dock tar en hel del tid att etablera sig och marknadsföra sig så är den delen ingen hemlighet i vår strategi. Oavsett om de andra skulle starta nu, så hinner de inte ikapp oss med synligheten i sociala medier. Vi har en blogg som funnits i snart 5 år och når tusentals varje gång vi trycker på en knapp. vi har den största Facebooksidan lokalt och når ut via Twitter till otroligt många fler än vad ens de två viktigaste personerna i Hofors gör. Skall visa exempel på det längre fram i det här inlägget.

   

  Varför tar jag nu upp det här? Jo en mycket intressant ledare av Jenny Wennberg på Arbetarbladet visar vilken syn ”gammelpolitikerna” har på nymodigheterna. Läs hela ledaren för den är klockrent fantastisk!

  Den strategi som man i Gävle gjort till sin, är inte bara amatörmässig, den hotar också den för medborgarna och demokratin så viktiga transparensen.

  Men den är onekligen bekväm för kommunen, eftersom som den försvårar den journalistiska granskningen av verksamheten.

  Vill Gävle kommun försvåra granskningen ytterligare, kan man ju för övrigt alltid göra som den kommunala tjänstemannen, och nöja sig med att samtala om verksamheten högt och ljudligt på restauranger.”

  Tittar vi på de två mäktigaste personerna i Hofors kommun, så blir det en deprimerande syn, för ingen av dem har begripit någonting och nu när det faktiskt står ganska mycket på spel, är det försent att vända arbetssättet. På 89 dagar skulle jag bli mycket imponerad om de kunde vända detta nyttjande av sociala medier till en framgång. Dom har inte kunskapen eller orken eller viljan. Jag däremot stoppar ut hakan och säger att ge mig 30 dagar så kan jag starta ett nytt parti och få mer synlighet än vad dessa kan.

  Kommun

  Det finns vissa tvivel på att detta är den officiella Twitterkanalen kommunen har. 13 följare, inga meddelanden eller aktiviteter alls. När Hoforspartiet talar om en framtida transparens, så är det daglig information, till och med fortlöpande information am allt som händer och sker. Det skapar intresse, man kan direkt komma i kontakt med kommunen, och uppfattningen av att politiker låser in sig i kommunborgen i tre år och visar sig var fjärde skulle vara som bortblåst. Här har vi många ideér och kunskap som tydligen inte finns hos de etablerade.

  Ulf

  Kommunalrådet Marie-Louise Dangardt är ändå hyfsat aktiv. 71 stycken meddelanden som når till 120 stycken följare. I sammanhanget ändå ett plankton i havet.

  Ulf

  Kommunchefen Ulf Strömstedt har utteryckt sig 28 gånger. 8 personer är intresserade av att följa honom varav 2 är journalister, en lokal Vänsterpartist och ovan nämnda kommunalråd. Det utgör 50 procent av hans totala räckvidd. Sist han meddelade något viktigt var den 1 januari detta år, då menade han att en mjukstart med det kommunala arbetet var på sin plats.

  Tweet

   

  Man kan spotta och svära och kalla alla dessa verktyg för att nå ut ”nymodigheter” och ”betydelselösa”. Det intressanta är dock när vi efter valet i höst summerar allt, kan visa någon som helst aktivitet från det gamla inom lokalpolitiken i Hofors. Tror ni någon av ovan nämnda haft samma mediaintresse de tre senaste dagarna som Hoforsbloggen?

  Media

 • Dåliga Vindkraftaffärer – Borta Med Vinden

    1 comment

  Jag skall ärligt talat säga att innan jag fick några engagerade läsare som mejlar tankar och funderingar och tips om artiklar rörande vindkraften, visste jag inte alls mycket mer än att de förstör landskapsbilden oavsett hur mycket man hävdar att det tagits hänsyn till just detta innan etablering. Nu har man förvisso stoppat en planerad anläggning i Hofors nyligen, men tyvärr så står det ju redan ett gäng fula vindsnurror som syns på långt håll. Till exempel när jag i godan ro sitter och metar på sjön, så ser jag dessa och hur mycket jag än försöker att tänka att de inte spelar någon roll, så är de där i blickfånget.

  Vindkraftverk

  Idag skriver Gefle Dagblad om de dåliga affärerna vindkraften genererat för just Hofors kommun.

  Normalt brukar Hoåns Kraft kunna lämna rejäla koncernbidrag till sin ägare Hofors kommun. Åren 2010 till 2012 betalades cirka 13 miljoner kronor ut. Men efter att de statliga elcertifikaten löpt ut 2012 och bolaget dessutom gjort en dålig investering i det av flera Gävleborgskommuner ägda vindkraftbolaget Samkraft har kassan sinat.

  Därför godkände på måndagen kommunstyrelsen i Hofors ett lån till Hoåns Kraft på tre miljoner kronor. Pengarna ska gå till reparationer.”

  Intressant nog så finner jag ett mejl denna morgon som innehåller en länk som blir intressant i sammanhanget. Klimatupplysning.se – Borta med vinden, Hur dina skatte- och pensionspengar slösas bort.

  Några nya jobb netto skapas inte utan flera studier visar att gröna satsningar med skattemedel förstör jobb. Politikerna förstör marknaden för grön energi genom sina subventioner och investeringar. Istället borde de hålla fingrarna borta och låta sunda marknadsmässiga kalkyler med privata pengar användas. Nu kan vi räkna med fler gröna krascher där skattebetalarna och våra pensioner får betala. Hela satsningen på vindkraft i Sverige är helt felriktat och misslyckat. Vi har ett elöverskott och dessutom en koldioxidfri prodktion av el. EU:s tokdirektiv om förnybar energi, som gröna politiker applåderar, kostar Sverige miljarder och åter miljarder kronor. Det är lätt för gröna politiker att slösa bort andras pengar. Vilket grönt slöseri det kommer att bli efter en rödgrön valseger kan man bara spekulera i men jag fruktar att det blir mycket värre.”

   

 • Hoforspartiet: Britt-Marie Hillberg

    0 comments

  Britt-Marie Hillberg, 43 år, innesäljare

  Britt-Marie Hillberg heter jag. I folkmun kallad Brittis. Jag bor tillsammans med min man Patrik och vår ena dotter Elin som snart fyller 18 år. I huset i Born finns inte mindre än fyra schäferhundar. Vår andra dotter heter Evelina och är snart 20 år. Hon är bostatt på Gotland. Att fritiden spenderas med att träna och tävla hundar är kanske inte så svårt att lista ut. Jag är även ny i styrelsen i Hofors IBK. Jag har vilat några år från liknande uppdrag men känner att jag verkligen vill engagera mig igen. Det politiska livet har jag tidigare varit verksam i men då för Socialdemokraterna. För tillfället är jag sjukskriven från mitt arbete som säljare på Vendator. En operation gick snett för tre år sedan och slutade med nervskador i buken och svår kronisk smärta som följd. I höst hoppas jag på att kunna börja arbetsträna och komma tillbaka.

  Britt-Marie

  Vad är det bästa med Hofors?

  -Det bästa med Hofors är att det är nära till allt. Det spelar ingen roll vad man vill ha. Antingen finner man det direkt på i kommunen eller i någon av de större städer vi har väldigt nära oss. Vår huvudstad är endast runt 2 timmar bort och Gävle, Falun och Borlänge når vi samtliga på under en timme. Naturen är helt fantasktisk i vår kommun. Alla badsjöar på sommaren och på vintern har vi skidspår och skridskobanor att tillgå. Bra fiskevatten finns samt väldigt många föreningar inom idrotten. För mig som har barn har det kännts väldigt tryggt att låta dom växa upp i vår kommun. Det faktum att ”alla känner alla” är faktiskt inte alltid så dåligt. Det gör att vi kan hjälpa varandra med att hålla ungdomar inom ramarna för vad som är lagligt och bra.

   

  För mig känns frågor som skola, vår och omsorg väldigt nära. Även turism är något jag känner att vi inom kommunen måste utveckla. Vi har en kommun med stor potential och vi måste verkligen ta vara på det. Idag passerar det otroligt mycket trafik igenom på E16. Vi bör verkligen jobba på att få människor att stanna och ta del av det vi har att erbjuda.

   

  Som lokal politiker tror jag att det är viktigt att man besöker de olika verksamheterna inom kommunen för att få en bättre inblick i hur det verkligen ser ut. För mig känns det självklart. Jag skulle ha väldigt svårt att fatta beslut kring något om jag inte själv sett hur det fungerar. Jag tycker också det är viktigt att verkligen lyssna på kommunens innevånare. Vad finns för önskemål och visioner? Hur kan vi få allmänheten mer intresserad av det arbete som politikerna lägger ned? Vi lever i en demokrati vilket innebär att alla ska inkluderas. Det gäller även våra ungdomar. Hur får vi den gruppen intresserade av den lokala politiken? 

   

  Du har tidigare varit verksam inom socialdemokraterna. Hur kommer det sig att du väljer att representera Hoforspartiet?

  -Det behövs nytt tänk inom politiken idag. Jag är en av många som sitter hemma vid köksbordet och tycker och tänker. Vi har så mycket vi kan vara med och påverka. Det gäller att först och främst få Hoforsborna stolta över den vackra kommun vi har. Om vi väljer att prata positivt om vår kommun så har vi kommit över en första barriär. Sedan är det bara klättra! Sedan är jag uppvuxen med politiken då min mamma satt med i fullmäktige i många år. Jag har fått lära mig vikten av att engagera sig helt enkelt. Det är jag väldigt glad för!

 • Hoforspartiet: Marie Modén

    0 comments

  Marie Modén, 30 år, Arbetsförmedlare

  Jag bor i Hofors tillsammans med man och 2 barn. Fritiden spenderas med barnen och på deras aktiviteter eller som supporter till min man och Hofors HC, försöker hinna med att träna också. Har min familj och min ”ännu” större ingifta familj här. Har tidigare studerat och levt i Karlstad under 4 år. Arbetar idag som arbetsförmedlare i Hofors/Sandviken. Har tidigare arbetat på Ovakos personalavdelning och på ICA i Hofors. Under tonåren arbetade jag även på Hofors Sparköp och som reklamutdelare.

  Marie Modén

  Det bästa med Hofors vad behöver utvecklas?

  Det bästa med Hofors är i första hand människorna som lever här, det andra är närheten till alla aktiviteter. Vi har enorm livskvalitet här, bra bostäder, närhet till natur, möjlighet till idrott, många olika som ishockey, fotboll, innebandy, ridning, golfbanan, bmx-hallen och crossbanan,  flera gym, Aerostep, skytte, bowling, friidrott, mountainbike-cykling, simning, handboll, boule,bangolf med mera. Det anordnas också mycket annat på en liten ort som den här, konstutställningar, Bluegrass-festival, Bessemerfest, Hoforsrocken,  cruising, tomtekväll, höstmarknad det finns så mycket och jag är oerhört stolt över alla ideella krafter som anordnar och arbetar med idrott och alla andra aktiviteter. Vi har ju också ett fantastiskt utbud av butiker, både vad gäller livsmedel och fackhandel. Vi kan faktiskt i stort sett tillgodose våra behov av att handla på hemmaplan. Vi behöver faktiskt inte åka utanför vår ort, om vi inte vill och måste.

   

  Det som måste utvecklas är våra egna tankar om vår ort. Vi är själva goda ambassadörer av Hofors och måste sprida det. Skryta om orten och vara stolta över att bo och leva i Hofors. Det som vi inte är nöjda med, måste vi tillsammans försöka ändra på och komma med förslag på lösningar, annars kan vi inte påverka och det blir inte heller förändringar. Det är fantastiskt och bo och leva här och vi måste tillsammans vara stolta över det.

   

  Eftersom jag redan under tonåren arbetade ser jag hur viktigt det är att få erfarenhet av arbetslivet tidigt. Sysselsättning är viktigt för alla och ungdomar framförallt måste komma i kontakt med arbetslivet, för att få meriter, bredda sina CV’n och ha en referens när de väl kommer ut i yrkeslivet. Det är också viktigt att motivera barn och ungdomar till att slutföra sina studier, få stöd i skolan om det är vad som krävs. Det är av vikt att försöka ha lärarledda lektioner, även på komvux, då det för en stor andel är svårt att tillgodogöra sig studier helt på distans.

  Arbetsgivare/företagare måste också vara tydliga med och poängtera vikten av slutförda studier för våra ungdomar  och vi tillsammans måste försöka tillgodose varje barns individuella möjlighet till lärande.

   

  Alla invånares rätt att ta del av vårt utbud är också viktigt, det finns mycket idrott och en stor del av invånarna är med och bidrar på något sätt, men det finns också barn och ungdomar som inte sysslar med idrott. Vi måste försöka se och ta in förslag vad dessa barn och ungdomar vill ha i Hofors. Idrott intresserar inte alla.

   

  Varför Hoforspartiet?

  För mig är det viktigaste att alla inkluderas, ingen lämnas utanför. Jag hoppas och tror att vi tillsammans kan utveckla vår fantastiska ort på ytterligare ett plan, dvs. försöka förändra det som vi har åsikter om i vardagen, konkreta förslag helt enkelt. Där tror jag att Hoforspartiet ligger i framkant.