Kategoriarkiv: Lokalpolitik

Kommunfullmäktige 161114 – Allvädersbanor & Budgetdebatt

Trots att det var en hel del spännande punkter på agendan som kunde ha bjudit upp till rejäl debatt under måndagens sammanträde i kommunfullmäktige i Hofors, blev det relativt lugnt. Allmänhetens frågestund gav informationen som de flesta kommuninvånare redan vet, att det är rörigt runt Hubo-Långsjön, i dagsläget kommunens största besöksmål för inkommande turism. Urban Henriksen, en av tre eldsjälar som håller projektet vid liv uttryckte sin besvikelse över hur illa det fungerar med polisiär närvaro när brott begås. En viktig ögonöppnare för samtliga politiker i salen. Förhoppningen är nu att kommunen tar sig ett allvarligt snack med polismyndigheten vad det avtal som undertecknades tidigare egentligen innebär.

Kommunen bör också sätta sig ned med representanter från föreningen runt Hubo-Långsjön, och utreda vilket stöd man kan ge, vilka resurser som kan tillföras. Misslyckas man att reda ut situationen och projektet går i kras, fasar jag över att Hofors som destination för fisketurism aldrig kommer att resa sig igen, och att Hofors som resmål också får sig en ordentlig smäll redan innan vi kommit upp i ringen.

Ingmar Karlén hade en intressant föredragning om revisionens granskning av kommunen. Bland annat uttryckte han att man bör anställa kommunala tjänstemän snarare av kompetens än annat. Det finns tyvärr dåliga exempel vilket vi får återkomma senare till.  Det finns all anledning att studera fenomenet.

Budgetdebatten bjöd inte på någon direkt underhållning heller. Samtliga partier förutom Moderaterna som ville spara ytterligare en procent för ”regniga dagar” yrkade bifall till kommunstyrelsens förslag med fördelningen av vår gemensamma pengasäck. Daniel Johansson (S) uttryckte också att det kändes bra att det fanns en sådan samsyn gällande hur pengarna skulle fördelas och vilka satsningar kommunen bör ägna sig åt 2017. I dagsläget så har vi en stabil befolkningsprognos sade det avgående kommunalrådet Marie-Louise Dangardt (S), och för första gången på länge en positiv känsla inför framtiden.

Två medborgarförslag presenterades också av Anders Holmkvist gällande allvädersbanor för friidrotten och belysning runt motionsslingan som sträcker sig runt Hammardammen. Förslaget om allvädersbanor särskilt intressant eftersom jag tidigare funderat mycket kring hur många aktiva det egentligen finns. Historiskt så har kommunen producerat många grymma friidrottare, men det har varit ganska tyst kring just den verksamheten enligt min uppfattning. Idag har man 30 aktiva och tvingas placera barn och ungdomar i kö för att hinna med. Mycket positivt och förslaget skall nu beredas och spontant känner jag att det inte är någon tvekan om att förslaget bör bli verklighet, inte minst med tanke på kommunens idrottsprofil och möjligheterna att i framtiden anordna tävlingar med kommunens unga atleter på hemmaplan. De flesta föreningarna verksamma inom idrott kommer med all säkerhet ha ett stort utbyte av en moderniserad anläggning, inte minst gästande idrottare som arrangerar träningsläger i kommunen.

Ärendet gällande E16 som många kunde läsa en artikel i Arbetarbladet igår passerade också ett enigt fullmäktige utan invändningar. Processen har varit lång och snårig, men förhoppningsvis kan arbetet nu starta 2017. Alla är givetvis inte nöjda med lösningen, men jag tror att det nu är det bästa som går att åstadkomma. De detaljer som anses problematiska får förhoppningsvis en lösning med tiden.

En slutlig reflektion om budget kan åter vara ordet ”samsyn”. Förvisso gick majoriteten ut i social media och slog sig för bröstet att det var en S+V budget som vunnit, vilket är sant eftersom alla partier utom Moderaterna ställde sig bakom den, men det är ett gemensamt beslut och vinnarna får anses vara kommunens invånare som röstat fram de politiska företrädarna som kunnat enats. Det finns en hel del att säga om själva budgetprocessen också, där i synnerhet V+M+HOP varit kritiska till underlagen som presenterats. Nu är budgeten antagen och vi får hålla tummarna att den håller!

I övrigt så kan jag känna att kommunen just nu, mår ganska bra, har utomordentligt spännande tider framför oss och att det enda som egentligen kan hindra oss från att utvecklas positivt, kan vara det som Entré Hofors VD, Kjell Johansson brukar kalla ”Neggodil”, alltså negativa människor som hellre spyr galla över sin egen hemort och kommun än bidrar till en positiv anda och utveckling. Näringslivet verkar må bra, skolan går framåt och ett hårt arbete väntar för att se till att de äldre och sjuka får en fantastisk tillvaro. Gällande just näringsliv så får vi hålla alla tummar för att någon gång i mitten av januari får ett glädjande besked gällande den numera omtalade tomatodlingen. Vi får också hålla tummarna att dokumentären som filmats under sommar och höst och skall sändas på SVT i början av 2017, ger en rättvis bild av vårt samhälle och inte blir en avart av Ullaredsprogrammen. Det vore ett dråpslag för allt positivt som faktiskt sker runt kommunen nu.

Linda-Marie Anttila Föreslås Bli Nytt Kommunalråd

Socialdemokraterna Hofors-Torsåker meddelar via sin Facebooksida, att nuvarande ordföranden för BUN, Linda-Marie Anttila, föreslås bli nytt kommunalråd efter avgående Marie-Louise Dangardt.

En enhällig valberedning föreslår Linda-Marie Anttila till uppdraget. Linda-Marie är en 35-årig tvåbarnsmamma som är född och uppväxt i Hofors. Nu arbetar hon som ombudsman på ABF och är ordförande för Barn- och utbildningsnämnden.
-Inför valet 2014 hade Linda-Marie stort förtroende av partimedlemmarna och stod på tredjeplats på partiets valsedel.

Posten som ordförande i BUN skall enligt förslaget överlämnas till Daniel Johansson:

Valberedningens förslag på vem som ska efterträda Linda-Marie som ordförande i Barn- och utbildningsnämnden är Daniel Johansson.
-Daniel 24 år, är nyutbildad miljöingenjör och stod på andraplats på valsedeln inför valet 2014.”

Nytt Kommunalråd I Hofors?

Idag är det 699 dagar kvar till nästa val och de hetaste nyheterna just nu handlar om vem som eventuellt ersätter kommunalrådet Marie-Louise Dangardt om hon väljs till nytt regionråd istället för avgående Carina Blank.

Gefle Dagblad – Dangardt på väg att sluta som kommunalråd i Hofors efter 14 år

Arbetarbladet – Johansson om vem som tar över som kommunalråd i Hofors

Valberedningen där Johansson också är ordförande kommer att ha sitt första möte i början av nästa vecka med syftet att ta fram offentliga kandidater för att ta över de poster som Marie-Louise Dangardt har haft i kommunen.

Dangardt har förutom uppdraget som kommunalråd varit ordförande i kommunstyrelsen.

När Arbetarbladets reportrar spekulerar i vem som skulle kunna ta över är 24-årige Daniel Johansson hetaste kandidaten.

Personligen har jag en annan uppfattning om vem som skulle kunna axla rollen och har erfarenhet av både livet och politiken, Torbjörn Jansson. Det blir spännande att se utgången.

704 Dagar Kvar Till Valsöndagen

Efter en inledande vecka där budgetberedningen varit i fokus kom äntligen en helt ledig dag, eller med viss modifikation. För även om det idag är 704 dagar kvar till den 9 september 2018 då folkets röst preliminärt skall avgöra vilka som skall styra över landet, regionen och kommunen, krävs det planering och upprättandet av en strategi för hur i synnerhet mitt eget parti, Hoforspartiet, skall kunna göra sitt bästa val någonsin. Det är mycket som ska klaffa, vävas samman och ess som skall stoppas in i rockärmarna innan det går in i politikens ”slutspel” vilket resultatet sen skall visas den där söndagen i september om drygt 700 dagar.

valarbete

Förra gången vi gjorde det här, skedde det på 100 dagar utan ekonomi, där vi fick plocka pengarna ur egen ficka för att beskosta valsedlar. Vi hade inga möjligheter till att annonsera eller göra massutskick till alla hushållen. Vi gick eller cyklade runt i kommunen och delade ut vårt partiprogram och valsedlar på egen hand. Därför kan det kännas betydligt med avkopplande att ha resurser den här gången. Både ekonomiskt och i form av människor med hög kompetens, vilja och en stark känsla för att vilja förändra med något nytt.

Det har även varit två års lärotid som passerat. Få av oss hade ingen eller minimal erfarenhet av vad det innebär att vara folkvald lokalpolitiker. Sett utifrån är det en skrämmande värld och det är inte alls svårt att förstå politikerföraktet som finns i bred skala. Media speglar allt som oftast misstagen, missräkningarna eller de dåliga besluten och fokuserar sällan på allt som faktiskt fungerar eller är bra. Men det är medias roll, att rapportera om saker som människor vill veta, och om de folkvalda gör misstag, det är grunden till vad man senare bestämmer sig för att lägga sin röst på.

När det gäller själva valdeltagandet så tror jag samtliga partier är eniga om att det måste höjas. Oavsett vad man lägger sin röst på, så är det demokratins grund att delta. Det skulle dessutom vara önskvärt om fler, i synnerhet yngre, aktivt engagerade sig i de olika partierna. Jag vägrar tro att invånarna i kommunen bryr sig så lite att man struntar i vem som tar ansvar för kommunen man bor i. I Hofors har vi ett hyfsat politiskt klimat utan allt för stora stridigheter (än så länge) och det är ganska intressant att befinna sig i en sådan roll som politiker, där ens röst faktiskt blir hörd även om den alla gånger inte lyssnas på. Motsägelsefullt kanske, men ni förstår säkert hur jag menar.

Som nyetablerat parti har vi den stora förmånen att kunna utveckla vår politik på ett annat sätt än de större drakarna. De har redan sin ideologi, styrs oftast från det nationella planet och är färgat av sin historia, även om det just nu kan upplevas som att man svänger fortare än vingarna på en väderkvarn när man bedriver sin politik.

Jag kan inte låta bli att tänka på ett par kritiska individer som inför förra valet menade att det var meningslöst att rösta på HOP eftersom vi inte hade en historia eller en ideologi. Inget kunde vara mer fel. Historien är kommunens historia där de flesta av oss verkat som engagerade föreningsmänniskor, där vi växt upp eller levt våra liv och hela tiden varit en del av samhället och just historien. Ideologin heter Hofors, och är väldigt enkel. Vi vill vara delaktiga i utformandet av vårt samhälle, vi är beredda att ta ansvar för att utforma framtiden men samtidigt bevaka så att vi tar tillvara på vår historia och värnar om våra naturliga tillgångar.

-Ja men det gör vi ju alla, kan andra partier säga

Ja, då är det ju hela mycket enkelt, då är ju ni också Hoforspartister i grunden.

Hur ser då Hoforspartiets strategi ut inför valet 2018? Nja det tänker jag inte avslöja nu, det är ju lite som att gå över till motståndarlagets omklädningsrum inför en hockeymatch och berätta om taktiken på förhand, att vi skall köra med en släpande center eller offensiva backar. Som bekant nyttjade vi ju i stort sett bara sociala medier inför valet 2014 och det fungerade till den milda grad att vi blev kommunens näststörsta parti. Vi kommer att se mer aktivitet från samtliga partier på samma sätt detta val, men det har sina begränsningar. Vem orkar egentligen med en till Hoforsblogg på samma sätt  och hur kul är det att apa efter när det finns nya härliga trender och teknik att använda i kombination med analyserna från förra valet och det potentiella tankesättet hos invånarna 2018?

Hofors Klättrar Vidare

Det kom glädjande nyheter under gårdagen, då talar jag inte om att kommunen eventuellt kan göra anspråk på en död varg som är lite av en nationalskatt. Nej, Arbetarbladet rapporterade om att skolväsendet i Hofors skördar framgångar.

Sett till elevernas förutsättningar presterar Petreskolan i Hofors bäst i Sverige. Det visar Lärarförbundets jämförelse ”Bästa skolkommun 2016”.

Hofors hör till de kommuner i Sverige som lägger mest pengar per elev på skolan. Hofors har lagt mer pengar än rikssnittet även tidigare, men det är först nu det märks.

I Lärarförbundets senaste jämförelse klättrar Hofors rejält och hamnar på plats 26 av landets 290 kommuner totalt. Det kan jämföras med plats 88 föregående år.

klattrare

Budgetberedning I Serieform

Heldag med budgetberedning. Vänsterpartisten Xamuel frågade om jag var brydd efter förra veckans sammanträde i kommunstyrelsen. Jo det var jag ju, inte ofta jag saknar ord men det händer ibland. Därför skojade jag och sa att jag skulle sammanfatta dagen kanske i serieform istället. Och ja, eftersom det fortfarande är diskussioner bakom stängda dörrar så väljer jag här att visa hur min dag varit…

1

2

3

En förmiddag där känslorna kan anas lite i bild. Eftersom det var heldag så blev det avbrott för lunch och det blev en intressant och trevlig promenad med Alf Persson från Moderaterna. Vi kikade in i Hoforshallen men serveringen var stängd så vi fick knalla till Statoil och ta en korv. Här syns vi i bild. Jag till höger alltså…

lunch

4

5

Imorgon fortsätter det med halvdag på eftermiddagen. Det skall bli kul!

Nytt Ridhus I Hofors?

Under måndagens sammanträde i kommunstyrelsen så passerade ett ärende jag glömde skriva om. Ett förslag att avsätta ”ca 100 000 kronor” i konsultarvode  för att utreda möjligheterna för ett nytt ridhus i kommunen. Detta efter ett medborgarförslag som tidigare presenterades i kommunfullmäktige tidigare i år.

medborgarforslag-ridhus

Förslaget är mycket bra och helt i linje med kommunens idrottsprofil. Personligen kan jag också se hur projektet skulle bidra till en utökad idrottsturism. Den stora stötestenen kan dock komma att bli kostnaderna för uppförandet. En uppskattad kostnad fick nog samtliga politiker att krypa ihop en smula. Men utredningen kommer förhoppningsvis att visa både kostnad och möjligheter att finansiera med olika bidrag och medel. Kritiker kommer naturligtvis skrika sig hesa om ett nytt ”bowlinghallsprojekt”, men jag tror vi skall sitta lugnt i ekan och se vad som kommer ut efter konsultens arbete.

I dagens Dalademokraten, så hittar vi en intressant artikel i samma ämne. Det intressanta är till vilken kostnad man uppfört just det här ridhuset:

Budgeten för bygget är på sex miljoner kronor, AB Byggprojekt är totalentreprenör och hallen – som byggs med en stomme i stål samt fasad och tak i plåt – ska stå klar någon gång under den kommande sommaren.

Den nya hallens yttermått blir 72 gånger 28 meter och manegen blir 62 gånger 24 meter stor, vilket möjliggör ökad ridskoleverksamhet och tävlingsverksamhet även vintertid. Hallen kommer också att få en långsidesläkare med 150 platser och en handikappanpassad läktarsektion.

– Gagnefs kommun ligger faktiskt steget före när det gäller handikappanpassning överlag. Det finns på dagordningen i alla byggdiskussioner i den här kommunen, berömmer AB Byggprojekts vd Jan Lindblom.

Det nya ridhuset, som också ska innehålla ett hindermaterialförråd, ska byggas så att det finns möjlighet att i framtiden bygga ihop det med det gamla ridhuset.

– Bygget är ett lyft för klubben, för ridsporten och för Gagnefs kommun, anser Anders Henningson.”

Lämnar Dangardt Lokalpolitiken I Hofors?

Jag vet inte riktigt jag, men det var en lite fadd smak i munnen efter avslutat sammanträde i kommunstyrelsen. Det blev ”någon form” av diskussion om förra veckans skriverier i tidningen gällande värdegrundsarbetet där i synnerhet en kritiserande Moderat fick klä skott för att det framstod som rent slöseri med skattemedel i tidningens utformande. Diskussioner kan ju alltid bli hårda och heta, men vad det här var får jag nog fundera något varv kring.

Ungefär samtidigt som mötet avslutades dök det upp en artikel i Gefle Dagblad som i allra högsta grad har med Hofors att göra. Inte minst med kommunstyrelsens ordförande. Redan nästa vecka kan det komma ett besked om att Hofors kanske måste byta ut sitt kommunalråd.

Marie-Louise Dangardt, socialdemokratiskt kommunalråd i Hofors, är högaktuell att bli nytt regionråd i Gävleborg. Hon kommer i så fall att lämna kommunalrådsposten efter 13 år.
– Inga kommentarer, säger Marie-Louise Dangardt.”

Lite av en blixt från klar himmel anser jag. Vem som efterträder i detta fall är nog lika svårt att sia om.

Konsulter Skapar Rabalder I Paradiset

Denna morgon möts vi inte av några muntra rubriker i Gefle Dagblad inte. Högst upp på listan över lästa artiklar står det ”Miljonrullning i värdegrundsprojekt i Hofors kommun – trollkarl och konsult fakturerade 400 000

Ekonomiskt krisande Hofors kommun har sedan början av 2014 lagt 1,2 miljoner kronor på ett ”värdegrundsprojekt”.
En av de tyngsta kostnadsposterna utgörs av fakturor på 400 000 kronor från trollkarlen och managementkonsulten Peter Rosengren.
– Han har gett ett stort mervärde i att få en att tänka med ryggraden på ett väldigt klokt sätt, säger kommunalrådet Marie-Louise Dangardt, S.”

Tänka med ryggraden?? Det uttalandet ger ju inga politiker mer trovärdighet eftersom frågan som ställs efter är hur man gjorde innan. Nåväl var det där landar får vi se. Själv börjar jag tänka Konsulter+Strömstedt+Hofors=Hmm var det inte något med konsulter?

Jovisst, året var 2013 och tidigt på våren när det var stort rabalder med samtliga poster inblandade.

humor

Då skrattade jag det gör jag inte nu. Plötsligt börjar jag tänka att ”Tänk om det verkligen är så här?

I sitt pressmeddelande anklagar Ulf Strömstedt lokalradion för att medvetet sprida en negativ bild av Hofors. Han skriver att de i stället borde hjälpa till att upptäcka det positiva med kommunen.

Kanalchefen Leif Eriksson förklarar dock att det inte att radions uppgift.

– Däremot är en av våra uppgifter att granska makten och det gör vi både på traditionellt vis och genom humor.

Han funderar också på hur det står till med Hofors kommunlednings förmåga att uppfatta ironi.

– Förra gången var det kommunalrådet som ringde och var sur. De här reaktionerna har vi bara fått från Hofors, ingen annan kommun har blivit upprörd av Niklas Folkegårds skärpta krönikor.

Om detta kommer blåsa över lika kvickt får vi se. Men Moderaterna i kommunen gick ut med ett ganska skarpt budskap denna morgon:

moderaterna

Morgonen Den 14 September 2014

Denna morgon påminns jag om att det var exakt två år sedan som jag vaknade innan solen och hade stora svårigheter att somna om. Istället klädde jag mig och gick ner till vad jag anser vara Hofors finaste område och såg solen gå upp.

14-september-2014

Det var den 14 september och morgonen för valdagen 2014. Då hade jag och mina partikamrater i nybildade Hoforspartiet bara varit aspirerande lokalpolitiker i 100 dagar och det var avgörandets stund. Vi blev näststörst när alla valsedlar slutligen räknats.

Sedan dess har livet förändrats radikalt på alla plan. Det har varit lite av en intensivkurs under de här två åren med ”korvstoppning” att både lära och dra erfarenheter, bra som dåliga. Men mest upplyftande har det varit att se att jag faktiskt haft fel i många fall när det gäller politiker i allmänhet. I andra fall har det bara bekräftats. Många jag uppfattat som onda, giriga och inkompetenta idioter, hyser jag en stor respekt för idag. Det politiska arbetet är sannerligen inte helt lätt, men det är heller inte så svårt som många tror. Kanske en orsak till att flertalet drar sig för att engagera sig.

För en kommun av Hofors storlek måste de olika politiska ideologierna faktiskt få vika sig i mångt och mycket. I just Hofors kommun så märks gränsdragningen i de politiska lärorna som man ser på regional eller nationell nivå inte av så mycket. Vi sitter där vi sitter och har en tuff framtid att tackla. Samtidigt så har vi alla möjligheter i världen att utveckla vår hemort, att växa och förändra omvärldens syn på var plats på kartan.

Nu är det två år till nästa val, 2018. Hur situationen i Hofors eller omvärlden ser ut då vet vi inte, men ju fler som aktivt engagerar sig i vårt samhälle, desto starkare kommer vi att stå inför framtiden. Det spelar ingen roll vilket parti man engagerar sig i, bara man engagerar sig resonerar jag. I slutänden så är det invånare i Hofors kommun som styr just Hofors kommun, och vi vill alla vår hemort väl.

Budgetprocessen Har Inletts

Denna ovanligt varma höstmorgon promenixade jag igenom centrum och upp till kommunhuset på Västerhöjden för att delta i det inledande arbetet med den återkommande kommunala budgeten. Det kommer att gå åt en hel del tid innan vi fastställt nuläget, fått prognoser och antaganden så att vi slutligen kan enas om en budget i kommunfullmäktige något senare i höst.

Det är mitt andra år i de här sammanhangen och även om jag inte till fullo förstår alla svängar, så var det betydligt bättre än förra året. Att det är ett känsligt läge för kommunen varje gång det skall fördelas pengar på de olika kommunala områdena behöver jag nog knappt nämna. Vi har den påsen pengar vi har och det ser inte ut att bli några större utsvävningar åt något håll, tvärtom är det ett plågsamt arbete där man tydligt blir medveten om att vår välfärd kostar pengar och att vi inte har någon sedelpress att förlita oss på.

I runda svängar 580 miljoner varav cirka 80 procent går åt till två stora områden, vård, skola och omsorg. Lite vemodigt att befinna sig i verkligheten efter en fantastisk konferens där politiker, tjänstemän och fackliga företrädare, förra veckan fick ”leka” med framtidsvisionerna för vår kommun.

Om det inte finns utrymme att expandera, växa och våga satsa när man tittar på situationen i dagsläget, kan det slå modet ur hågen på vem som helst. Nåja helt nattsvart känns det ändå inte, på något sätt skall vi klura ut det hela. Men en mödosam process har bara inletts.

Skrotbil – Hofors Ansikte Utåt

Efter regn kommer solsken, men inte i humöret när man ser den här skrothinken som tycks åka fram och tillbaka över vägen vid gamla kallbadhuset.

Skrotbil

Av det politiska beslutet att man skall transportera bort skiten från ortens gator och torg bidde det knappt en tummetott. Nu har fd kommunchefen Ulf Strömstedt förvisso påpekat till mig att det hela inte är så enkelt som jag vill få det till efter ett inlägg i februari.

Skrot

Men det är känns ju onekligen som ett skämt att inte kunna göra ett dyft. En invånare påpekade under Kanot-SM, att vi förvisso kan arrangera bra saker i kommunen, men att forsla bort en skrotbil eller laga det trasiga elskåpet i hörnet av Bergsgatan och Storgatan kanske skulle gett en trevligare bild av de som kom långväga ifrån och såg detta på sin väg till tävlingarna.

Vad krävs det då för att få bort skiten? Tja kanske att den på något lika märkligt sätt som den rör sig fram och tillbaka idag, kanske åker sidledes rakt ut på Storgatan där den då skulle hamna under kommunens ansvar.

Växthusprojektet Beviljas Pengar Till Förstudie

I Arbetarbladet står det att läsa att Framtid Haga-projektet nu beviljas 900 000 kronor från regionen och lika mycket av kommunala pengar för att undersöka hur man skall gå vidare för att utveckla området runt Hagaparken och Hagaskolan.

Region Gävleborg har beviljat medel till förstudien Framtida Haga. Projektet får 900 000 kronor från regionen och lika mycket från Hofors kommun. Totalt handlar det alltså om 1,8 miljoner kronor. Tanken är att området ska bli centrum för företagsamhet, innovation och klimatsmart utveckling. I förstudien ingår koncepten Kunskapsstaden och Trädgårdsstaden.”

Resultatet skall redovisas senast den 31 maj 2017.

Det Blomstrar I Handelsträdgården Igen

Dethar varit många turer kring handelsträdgården i Böle, men nu har det startat upp verksamhet i det inhägnade området och lokalt producerade råvaror sticker upp i jorden för att sedan säljas vidare till Sandviken.

Det är fuktigt och varmt inne i växthuset i utkanten av Hofors. Här odlas grönsaker, som oftast inte odlas i Sverige annars.

– Vi får inte konkurrera med andra odlare, det är viktigast, säger han.

Här växer vattenspenat, olika kryddor och gurkor av olika slag. Asiatiska gurkor som är sötare än slanggurkan och en melonformad sur gurka som är väldigt populär i asiatisk matlagning.

– Vi säljer våra grönsaker till en thaibutik i Sandviken, säger Stefan Carlehäll.

Redan 2013 arbetade Stefan Carlehäll med att få igång en verksamhet som skulle göra dagarna meningsfulla för människor som står långt ifrån arbetsmarknaden.

untitled1

Kommunen tackade tidigare nej till att köpa området och till vilken kostnad man nu får hyra det skulle vara intressant att veta. Den tidigare kommunchefen uttalade sig enligt Gefle Dagblad om att riva handelsträdgården, vilket Länsmuseet Gävleborg antagligen hade haft en del att säga om.

Medborgarenkät Om Zoo Runt Hammardammen

Jag är lite osäker, men jag tror detta är första gången som man genomför en medborgarenkät på det här sättet via internet i Hofors kommun.

Frågan som det gäller handlar om ett medborgarförslag som skickades in av Cecilia To. Ett beslut var på väg att fattas som är positivt för förslagsställaren, men vid senaste sammanträdet i KSAU ville man ändå se över om Hammardammen var den rätta platsen för genomförandet och återremitterade ärendet för synpunkter från allmänheten. Motionsspåret används flitigt av både motionärer, rekreationspromenader och många andra. Det är ett naturligt fint område som är beläget tillgängligt för de allra flesta i kommunen. Ett ingrepp även av mindre karaktär kan medverka till att man inte upplever det på samma sätt efteråt.

Därför tar kommunen nu in åsikter om själva förslaget och om alternativa platser att genomföra projektet på. Här har alla chansen att säga sitt angående placeringen vid Hammardammen eller annan plats.

 

Politikerna Tar Sommarlov

Efter en nattskiftshelg kändes det lite påfrestande att gå på dagens första möte i kommunhuset redan vid 8-tiden så jag skolkade faktiskt från förmiddagens möte. Däremot deltog jag vid kommunstyrelsens sammanträde efter lunch och ganska omgående ner till Folkets Hus för kommunfullmäktiges sista träff innan sommarlovet. Det kunde liksom kännas i luften att det var EM-fotboll på G, inte minst genom den utstyrsel Socialdemokraternas Viktor Rasjö dragit på sig för dagen. Det gapade dessutom lite tomt på oppositionens bänkar där många förvisso hade en legitim anledning till att vara frånvarande, men högst troligen fanns det ett par solklara fall av ”EM-sjukan”.

Kvällens möte kändes stundtals lite sådär tramsigt som sommarlovslängtande individer kan uppträda som, men inga revolutionerande frågor att behandla och det gick ganska snabbt. Kjelle Johansson från Entré Hofors var på plats för att dra lite om det nya platsvarumärket och passade på att dela ut lite goodiebags till fullmäktiges ledamöter.

Goodiebag

Jag har sagt det tidigare men säger det igen, det är raskt marscherat och det är mycket bra. Arbetet för att utveckla besöksnäringen har under drygt sex månaders tid fått en raketstart och svårare var det väl inte än så. Bara börja och det ger resultat. Det är förvisso en väg kvar tills vi märker eventuella effekter av satsningen, men det är verkligen ett nybyggarland för den driftige och det finns absolut inga begränsningar bara man har idéer och en gnutta framåtanda.

Innehåll

Bara en sån sak att godispåsen innehöll en flaska vatten tappat från Söderåsen. Bara där finns det en enorm potential att utveckla kommunen och produkter tillverkade i närområdet. Besöksappen presenterades också och jag har testat den några gånger och det kan bli riktigt grymt.

Finns inte mycket att tillägga om kvällens möte, utan bara önska alla lokalpolitiker som får en typ av sommarlov, en trevlig sommar. Givetvis stannar det politiska arbetet upp, men går garanterat ned lite i fart.

Hofors Ska Bekämpa Miljonunderskott

I april påstod jag att besparingsåtgärderna knackade på dörren. Efter gårdagens nyhetsflöde kan man konstatera att Herr eller Fru Besparingsåtgärd kommit in i hallen och har tagit av sig både hatt och överrock. Arbetarbladet, Gefle Dagblad.

Prognosen för årets resultat visar att Hofors kommun får ett underskott på cirka 25 miljoner kronor.

Det visar en så kallade tertialuppföljning 1.

– Jag vill poängtera att det här inte är det slutliga resultatet för året och att vi arbetar på alla fronter med detta, säger Hofors kommunchef Mimmi Abramsson i ett pressmeddelande.

Stollen

Det är ett enormt tufft arbete och exakt hur vi skall kunna åtgärda den blödande kassan återstår att se. Men jag har ganska stort förtroende för att vår tidigare ekonomichef och nuvarande kommunchef Mimmi Abramsson kommer att guida politikerna genom den ekonomiska snårskogen.

Värdegrundsarbetet Har Tagit Hofors Till Topp 100-Lista

Under eftermiddagen igår satt jag i ett sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott och där dök det upp en nyhet om att Hofors kommun skulle ha placerat sig på ännu en lista, denna gång i ett positivt avseende. Som bekant är vi inte bortskämda med att omnämnas positivt när det kommer till listor och jämförelser, vilket jag personligen kan tycka är lite tråkigt eftersom det sällan brukar vara samma uppfattning som vi som faktiskt bor här har.

Nåväl, det var med viss förvåning hos de församlade, en positiv och överraskande känsla liksom, att ”vågar vi tro på det här”. Karriärföretagen presenterade under gårdagen en Topp 100-lista över de mest spännande arbetsgivarna inom den offentliga sektorn, och mycket riktigt, på plats 62 står det Hofors kommun. Arbetarbladet lyfter fram det i en artikel:

Flera nya spännande projekt är på gång inom kommunen vilket frambringar motivation och inspiration på arbetsplatsen”, konstateras i ett pressmeddelande från Hofors kommun.

– Det var några medarbetare som nominerade och sedan kontaktades vi av Karriärföretagen. Vi fick svara på ett antal frågor och mejl skickades till medarbetarna som också fick svara på frågor, säger Pernilla Bredin, kommunens personalchef.

Som exempel på ”spännande projekt” nämner hon bland annat värdegrundsarbete – hur man ska bemöta varandra – och förmåner som hälsopeng och gratisbesök i simhallen.”

Det jag själv blir lite fundersam över är denna formulering:

Anledningen till att Hofors finns med på listan är, enligt motiveringen, bland annat satsningar på personalens hälsa och välmående.”

Det är ingen hemlighet att det finns en viss problematik med sjukskrivningar och långa sådana. Hela personalstyrkan på drygt 950 personer skulle inte instämma i motiveringen.

Intressant att man även lyfter upp värdegrundsarbetet. Arbetet hade redan påbörjats när Hoforspartiet tog steget in i politikens ”finrum”, och det var efter viss debatt som de övriga partierna faktiskt släppte in alla partier i värdegrundsarbetet. Man menade kort och gott att arbetet hade kommit så långt och det skulle krånga till utvecklingen om det tillkom nya deltagare. Jag tror att det främsta argumentet för att man sen kom att släppa in alla handlade om att värdegrundsarbetet skulle spridas till alla politiska organisationer och där hade jag själv vissa invändningar om att ”det skulle minsann inte komma någon till oss och tala om hur vi skulle anamma en ny religion/ideologi”.

Sedan har jag deltagit i värdegrundsarbetet, har inte upplevt att vi som kom in som nya skulle ligga speciellt långt efter för den delen heller. Det är en bra församling av deltagare från alla läger, nästan alla har deltagit i träffarna, det har varit intressant och många medlemmar av värdegrundsgruppen menar att det även gett dem en hel del på det personliga planet. Lite som gruppterapi faktiskt.

Värdegrundens budskap är inget revolutionerande alls, i grunden handlar det om vanligt folkvett med tre ledord, Respekt, Professionalism och Ansvar. Jag kan köpa konceptet och innebörden, men har på senare tid börjat tvivla en hel del på hur alla tar till sig budskapet. Personligen blir det lite av en konflikt inom mig när någon annan politiker med andra ord ber en dra åt helvete och jag då som delaktig i värdegrundsgruppen skall svälja det och följa ledorden. Det rycker i ansiktsmusklerna som kan forma otrevliga ord kan jag lugnt påstå.

Sen är jag inte helt övertygad om att alla kommunens anställda förstår innebörden, vill ta till sig budskapet, eller vad kommunens intentioner med värdegrundsarbetet går ut på. Ett par anställda inom vård och omsorgen sade rent ut att ”Det där är ett jävla skämt”,  och mycket tror jag det handlar om hur man är som person, att ta till sig saker och ting. Är man bitter och besviken i sitt arbete så kommer budskapet snarare att upplevas som ytterligare ett påfund som inte leder någonstans.

Många av de ledande tjänstemännen och politikerna är dock övertygade om att ett fungerande värdegrundsarbete är nyckeln till en bättre tillvaro, inte bara för de anställda utan även invånarna som arbetssättet/synsättet är tänkt att spilla över på. Och det är klart att blir man vänligare, mer konstruktiv i kritik, tar ansvar och uppträder professionellt så bör det ju få en effekt på hur man bemöter varandra. Men det är ett skört arbete, en dålig dag kan kasta omkull allt och helt plötsligt är det vilda västern igen. Det skall bli spännande att se i framtiden om projektet verkligen kan bli effektfullt eller om det varit ett slöseri med skattepenar.

Hofors Kräver Bättre Service Av Post & Paket

Jag hyser faktiskt inga större förhoppningar att kommunens protest mot Postnords behandling av våra (och många andra kommuners) brev och paket magiskt skall rätta till sig, men helt klart är det bra att man nu tar tag i eländet. Kommunen meddelar nu visa sin hemsida att man tar krafttag för att rätta till bekymren:

Onsdag 18 maj 2016, har representanter från Hofors kommun träffat PostNords regionsansvariga Katarina Sörman, för att diskutera de problem som varit med postleveranser sedan flytten av postkontoret från Hofors för två år sedan. 

– Det var ett bra möte och nu arbetar vi framåt för att tillsammans se till att det blir bra, säger Marie-Louise Dangardt, kommunalråd i Hofors kommun.
Sedan drygt två år tillbaka har Hofors inte längre något postkontor och enligt Marie-Louise Dangart har försämringen varit märkbar.
– Det har blivit en försämring dels för kommunen men även för privatpersoner och företag. Det här var vi tvungna att göra något åt och därför hörde vi av oss till Post och telestyrelsen (se filer längst ner i texten) för att få besked om vad man tänker göra åt problemen som uppstått.

Skrivelse till PTS

Svar PTS

Vi får hoppas att det faktiskt ger ett bättre resultat och inte en massa tomma löften om att se över hantering och organisationsbekymmer bara för att bli den berömda tummetotten från PTS sida.

Vi kan även lägga till på önskelistan att vi vill ha en bank eller annan instutition som klarar av att hantera kontanter i kommunen. Banktjänster är något annat många invånare beklagar sig över och vill se en förändring av.

Ledare I Gefle Dagblad: Alla Har Råd Att Skicka Med Sina Barn Ett Äpple Till Skolan

Inlägget om Lillåskolans vädjan till föräldrar inför skolavslutningen som publicerades igår uppmärksammades av Gefle Dagblad som också lyfte upp ämnet:

Sonnie Eklund är tillförordnad rektor på skolan.

– Vissa barn får en massa blommor hängande från halsen. Vi tycker att vill man fira sitt barn så kan man göra det hemma. Alla föräldrar har olika ekonomiska möjligheter, så vi tycker att känns bäst att göra så här, säger hon.

Likaså avböjer de själva att uppvaktas med blommor och presenter.

I ett meddelande till föräldrarna skriver Sonnie Eklund att detta görs för att skolan ska vara avgiftsfri.

– Om vi ska ha en avgiftsfri skola ska ingen behöva samla pengar och lägga på presenter till lärare, säger hon till Gefle Dagblad.

Skolavslutning

Igår följde GDs Karin Bergkvist upp ämnet på ledarplats där hon bland annat lägger fram en stilla undran om det verkligen är ett sådant stort problem:

Samhället kan inte bekosta precis allting och en i sammanhanget mikroskopisk insats – betänk hur privilegierade vi är i Sverige – som att skicka med en frukt är väl faktiskt något man kan begära som egen insats från föräldrarna.

Nog törs man påstå att alla har råd att skicka med sina barn ett äpple till skolan. Och nog hade skolan i Hofors sett mellan fingrarna med att föräldrarna samlar in en tia per unge för en blombukett till fröken.”

Hur ledaren togs emot kan man se med det nya systemet för feedback på tidningens artiklar.

Omdöme

Hoforsbloggens Facebooksida så återfinns det kommentarer. Stina Pharo skriver:

Förstår denna vädjan och tycker det är bra! Skulle dock vilja se att det kostnadsfria även gäller barnen.. det ska skickas med frukt, matsäck, skridskor, skidor osv. Den vädjan från oss föräldrar borde tas på allvar den med.”

Hon får också medhåll av många och Britt-Marie Hillberg drar själva fenomenet till sin spets:

En blomma till lärare har väl alltid förekommit men att kidsen ska ha blommor och presenter för att de går på sommarlov är inget jag minns från när mina var små? Idag ser det ju ut som att dom som går ut fjärde klass har tagit studenten. Det är lite lätt knasigt kan jag tycka. En avgiftsfri skola har vi väl alltid haft. Men ändå inte. Som sagt så är det utflykter med matsäck och annat var och varannan vecka. Det är extra slantar för de som har det tufft ekonomiskt.”

Det Växande Pensionsskuldsberget

Idag hittar jag en intressant artikel från andra sidan länsgränsen. Man oroar sig över en möjlig framtida kris i Falu kommun:

Inom något år kan Falu kommuns egna kapital på en miljard kronor ersättas av en negativ motsvarighet på 300 miljoner kronor.Orsaken är den pensionsskuld på hissnande 1,4 miljarder kronor som 2018 kommer att tillföras på den kommunala balansräkningen.”Vi vill hissa varningsflagg”, säger de kommunala revisoreran Leif Bergh (M) och Lars Lundh (S).”

Hofors kommun valde förra året att avsätta en större summa i beredskap för samma fenomen för att ”kapa topparna” som det hette. När man kikar runt lite på internet så hittar jag dock en gammal artikel (2012)  där man använder just Hofors som ett varnande exempel:

Exemplet Hofors

Skuldproblemet finns i många av Sveriges kommuner, men det finns få riktiga handlingsplaner för skuldernas framtida finansiering. Särskilt problematiskt kommer det att bli för kommuner med en minskande befolkning eftersom skulden ska betalas av allt färre skattebetalare.

Enligt GD har exempelvis Hofors kommun en negativ soliditet på 9,6 procent om pensionsskulden räknas in, och hade Hofors varit ett företag hade kommunen betraktats som insolvent och därmed konkursmässig.

Enligt Dan Brännström är kommunernas pensionsskuld en tickande bomb som om den inte desarmeras snabbt kommer att orsaka stora problem för nästa generation.

– Det kommer att krävas skattehöjningar eller nedskärningar i välfärden, förmodligen både och, säger Dan Brännström till GD.”

Inga Presenter Eller Blommor Vid Skolavslutning

Ett tips till bloggen ger informationen att man på Lillåskolan gått ut med en vädjan att inte gratulera barnen med blommor och presenter vid skolavslutningen.

Skolavslutning

En effekt av Vänsterpartiets motion om den avgiftsfria skolan får man förmoda. Det är ju tyvärr så i vårt samhälle idag att ens den minsta påfrestningen på utsatta familjers ekonomi bidrar till både ekonomiska bekymmer men även betungande mentalt.

Hofors Som Trädgårdsstad – Nja Kanske Skall Vi Vara Lite Försiktiga

Det kanske är dagsformen och den ytterst krångliga förmiddagen i Hoforspolitiken som medfört att jag inte springer omkring och har ett sånt där ”Hallelujah-humör” just idag. Inte ens när posten (faktiskt) dimper ner i brevlådan blir det mer än en axelryckning. Framsidan av Din Lokaltidning signalerar dock något intressant, ”Parken blir trädgårdsstad” och det handlar om Hagaparkens förmodade framtida öde. Din Lokaltidning

Nej inte ens den här artikeln ändrar inriktningen på irritationen som uppstått denna förmiddag. Det är gammal skåpmat och jag har hört det ett antal gånger nu. Alla som följer bloggen vet att jag med stor förtjusning sett fram emot att ett sådant här projekt skulle kunna realiseras, att det kan bli ett lyft helt enkelt. Men skeptikern i mig har vaknat. På senare tid har jag läst en hel del om kommunalt slöseri på SlöseriOmbudsmannens webbsida.  Där radas exempel på exempel upp hur det utbrutit kommunalt vansinne runt om i landet. Mycket intressant faktiskt.

Kanske är det mycket därför som entusiasmen över växthus i Hagaparken dämpats något. Det krävs mer noggrannhet, eftertanke och analys innan den frilreligiösa stämningen infinner sig igen.

Det sunda förnuftet säger att det kommer ta mycket lång tid innan detta blir verklighet. Tänk bara på lekparksprocessen eller Burger King-Gate. Politikens hjul maler långsamt och det är mycket som kan komma att påverka utvecklingen.

MEN.. nu ska jag inte bara sitta här och vara bitter och grinig. Jag vill lyfta fram ytterligare möjligheter om projektet skulle bli av. Sandvikens kommun har en mycket vågad och frisk idé som presenterades för en tid sedan. Odla räkor i Sandviken.

Produktion av räkor i kombination med växthus för tomat och salladsodling. Det är nya idéer som Sandvikens kommun har för att skapa fler jobb. Enligt en förstudie kan det bli aktuellt att producera 116 ton räkor, 105 ton tomater och 50 ton sallad per år i Sandviken.”

Nu skulle ju även detta ha potential att hamna som artikel hos Slöseriombudsmannen, men det skulle även kunna fungera. Största fördelen som jag direkt tänker på är att det skulle behövas en mindre efterfrågan på importerade räkor om än i mindre skala. Få är nog medveten om miljöförstörelsen som pågår i till exempel Asien där man exploaterar naturområden för att producera mer jätteräkor. Såvida inte några extremister dyker upp och hävdar att också räkor har ett liv med känslor och existentialism.

Miljöarbete & Återvinning

När Hoforspartiet grundades så fanns det en rad punkter på valprogrammet som upplevdes som viktiga och prioriterade för att väcka upp kommunen ur sin slummer. Bland annat en satsning på turism och marknadsföring av kommunen. Där gick en motion som jag och Kent Andersson lämnade in igenom och idag så finns det ett påbörjat arbete med att använda verktygen för social media. Det skulle ju aldrig gå att ha hördes det från kritiker, idag är det bara att titta runt på hur andra kommuner kommunicerar och äntligen är vi snart ikapp med utvecklingen.

En annan viktig punkt på listan var visionen att bli ledande i sitt miljöarbete. Där konstaterar jag att mycket arbete återstår och det går på tok för sakta. Gefle Dagblad skriver:

Samtliga barn var kritiska till att det på skolan inte finns några sopkärl för sortering. När GD frågade vad de tyckte om avsaknaden av sorteringskärl sa de ”jättedåligt” och visade två tummar ner.

– Hoforshus ska bistå med sopkärl. Det enda vi sorterar nu är komposten. Det känns som om bostadsbolaget inte är med i tiden, säger Annette Hammarström.

Christian Rickardsson är VD på det kommunala bostadsbolaget Hoforshus. Han beklagar att det ännu inte finns kärl för sortering på Värnaskolan.

– Vi håller på att tillsammans med Gästrike återvinning införa sopsortering till samtliga våra fastigheter, inklusive till alla förskolor och skolor. Kompletta sopstationer ska finnas på alla skolor. Projektet pågår. Tyvärr har vi ännu inte kommit till Värnaskolan, säger han.

Att redan tidigt i skolan lära ut, förklara och diskutera effekterna av hur miljöarbetet kan bedrivas banar väg för en hållbarare tillvaro och ett framtida tänk som ger effekt. Nu skall det i ärlighetens namn också sägas att det krävs betydligt mer, vi vuxna är ena ordentliga drumlar när det kommer till att tänka på hur lite miljötänkande kan ge goda resultat direkt.

För en tid sedan så konstaterade Hoforshus att hyresgästerna i ett område använde vanliga papperskorgar för att kasta sina hushållssopor. Man gick ut med en stark förmaning i brevlådorna att inte slänga soporna där utan använda de befitliga sorteringskärlen som finns utplacerade på gatan. Sedan skruvade man helt sonika ner papperskorgarna och lämnade tomma stolpar. Det uppstod givetvis irritation för var skulle man nu göra av tuggummit, juiceförpackningen eller pappersbiten, jo det släppte man som tidigare rakt upp och ned där man stod. Papperskorgarna är nu tillbaka och förhoppningsvis begriper alla hur de skall användas.

Förutsättningar finns att redan i hemmet sortera upp en hel del av sitt avfall. Det finns miljöstationer för återvinning av glas, papper och batterier bland annat. Återvinningsstationen strax utanför Hofors är riktigt bra organiserad och personalen gör ett skitbra arbete med att informera om var avfallet skall slängas.

nedskräpning

Men tyvärr hittar man fortfarande drivor med skit kastat i skogarna runt om kommunen. Det är inte bara eleverna i skolan som behöver ständiga påminnelser om vad ett enkelt miljöarbete kan generera i. Här återstår alltså mycket arbete.