• Helgläsning X 2

    0 comments

  Äsch nu är det helg så nu skall jag sluta tjata om politiken på flera dagar, Men innan det vill jag slå ett slag för en mycket bra artikel som analyserar valet i Hofors förra söndagen. Jonas HarryssonGD har varit i Hofors och kollat läget och detta är kanske den bästa artikeln jag läst om lokalpolitiken i Hofors på mycket länge. Snyting mot etablissemanget.

  Valdeltagandet i kommunvalet i Hofors steg med knappt två procent. Men bland de som röstade valde 27 procent att lägga sin röst på Sverigedemokraterna, Folkhemmet eller Hoforspartiet, det vill säga på partier som står utanför det politiska etablissemanget. Lägger man därtill blankrösterna och de strax över 1 400 personer som inte röstade alls så var det 45 procent som valde något annat än de ”gamla” riksdagspartierna.”

  Andra som GD möter i Hofors centrum några dagar efter valet tror att invandringen till Hofors har gjort att många sökt sig bort från de etablerade partierna. Mot det talar dock att Sverigedemokraterna ökade relativt lite i Hofors. Hoforspartiet, som inte har profilerat sig som invandringskritiskt, tycks ha satt stopp för en större SD-uppgång.”

  Det andra jag vill tipsa om hör hemma i en galax långt långt bort från Hofors men har ändå en absurd koppling. Jag vet inte om ni frekventa läsare uppfattat att det tillkommit en sida på Hoforsbloggen.

  Leksakshörnan

  Under leksakshörnan tänkte jag lyfta upp lite tankar och funderingar kring en växande marknad och intresse i stora delar av världen. Leksakssamlandet som blivit otroligt popluärt hos kanske i synnerhet min egen generation. Jag har inte svaret på varför, men från mitt eget perspektiv tänkte jag bjuda på bilder och text förknippat med det nyväckta intresset.

 • Är Sandlådekriget Äntligen Över?

    0 comments

  Kommunen meddelar via sin hemsida att äntligen ser det ut som ”Sandlådekriget” går mot sitt definitiva slut. Det har varit många tokiga svängar sedan initiativtagaren Kent Andersson (numera lokalpolitiker) ville förbättra tillvaron för kommunens barn.

  Byggstarten är beräknad till va 39 

  Byggservicekontoret har glädjen att meddela att lekplatserna i Hofors och Torsåker är på gång. Enligt uppgift från leverantör så skickas utrustningen från fabrik i slutet av vecka 37, leveransen beräknas ta en vecka vilket innebär att den beräknade byggstarten är vecka 39 såvida inget oförutsett händer med transporten.

  Markarbetet kommer att inledas i Torsåker och fortsätter därefter i Hofors.”

  På något sätt skulle det vara tragikomiskt att sammanställa alla turer, mejl, fotografier och ge ut en liten ”Sandlådebok”. För när man slutligen sammanfattar det här ärendet så är det så absurt att det någon gång i framtiden kanske kan underhålla och lära människor ett och annat.

  hoforssandlåda1

 • Framtidens Lokalpolitik?

    2 comments

  Alla goda råd behöver inte vara dyra. Som många kanske noterat har det blivit en hel del politik och i synnerhet lokalpolitik på Hoforsbloggen på sistone. De närmaste fyra åren antagligen en hel del till. Politik rent generellt är ett ämne som antingen engagerar många eller lockar fram suck och stön. Politik kan vara stelt, formellt och obegripligt. Politiker kan bemötas med misstänksamhet och förakt. Alla är inte goda, men alla är inte heller elaka egocentriska maktgalna svin. Bara under de 100 dagarna som Hoforspartiet körde sin valkampanj har jag träffat människor som jag skrivit ganska elakt och sarkastiskt om tidigare. En del har jag fått ändra uppfattning om, andra har bara förstärkt bilden jag haft.

   

  Det stora problemet som många med mig upplevt med lokalpolitiken är bristen på dialog och debatt. Bristen på insyn och raka svar. Det är inte alls länge sedan som jag talade med en person i syfte att värva för Hoforspartiets räkning och personen helt enkelt inte vågade och orkade inte stöta på mer bekymmer i livet. ”Stoppar man ut näsan slutar vissa individer att hälsa på en”. Onekligen synd om det är så. Att bortförklara det med ”Bruksandan”  har jag svårt att köpa. Bland de envisaste människorna jag träffat i livet är Hoforsbor och därför är det dåliga engagemanget för politiken på lokal nivå lite av en gåta för mig. Men allt går att förändra.

  piska

   

  Alla goda råd behöver inte vara dyra började inlägget med. Det är helt sant. Ett av de billigaste fick jag i brevlådan igår. En gammal insändare med hur man bör agera som kommunpolitiker för att överleva. Den är givetvis skriven av ren sarkasm, men visst känner man igen en hel del som absolut sanning.  Kanske är det skillnaden också mellan en mediatränad person och en politiskt ovan person.

  Survivalguide

  Jag har egentligen inte den blekaste aning:

  -Som alla vet…

  -Jag är övertygad om…

  Nu gäller det att förhala frågan tills folk har glömt den:

  -Vi har tillsatt en utredning…

  -Vi avvaktar svar från ansvarig nämnd…

   Vi är illa ute om folk genomskådar hur illa vi sköter våra uppgifter:

  –Nu när jobben är hotade i kommunen får vi inte slåss inbördes…

  -Det gäller att visa upp en enad front…

  Vi måste avskeda en fjärdedel av de anställda för att vi inte har tid att hantera situationen kompetent:

  -Vi litar på att vår duktiga personal kommer att klara även detta…

  -Vi känner djupt med dem som drabbats…

  De chefer vi anställt är fullständigt inkompetenta och har klantat till det obehjälpligt:

  -Våra chefer är hårt ansträngda…

  -Våra chefer gör ett fantastiskt jobb…

  Den sista delen hade vi nyligen ett lysande exempel på som fick många Hoforsbor att reagera. En verksamhet som upplevs som katastrofal och ansvarig höjs till skyarna som ”fantastiskt jobb”. Så visst finns det viss sanning i det absurda. Så vad föredrar människor? Att höra någon politiker säga ”Vi har ingen aning om hur vi skall lösa det här” och sen lägga locket på eller någon som säger ”Vi har ingen aning om hur vi skall lösa det här, kan ni invånare hjälpa oss?

 • Fyra Mandat – Fyra År Till Nästa Val

    2 comments

  13,6 procent och 4 mandat ser ut att bli det fastställda facitet efter årets val för Hoforspartiet. Efter drygt 4 timmars väntan i kommunens lokal kunde vi äntligen åka hem med en form av besked. S och V har tillsammans sina 16 mandat vilket gör att det är dom som mycket troligt styr kommunen 4 år till. Mer statestik finns här.

  13.6

  För oss i Hoforspartiet väntar nu en hel del arbete. Det kommer att ta några dagar att smälta allt och se var vi landar i nämnder och styrelser. Men nog har vi ideer och förslag på gång och inom kort hoppas vi få visa att vi menar allvar med att utveckla både Hofors och den lokala politiken. Det är små pusselbitar som skall falla på plats bara så kör vi på tills nästa val då vi inte nöjer oss med att vara näststörsta parti utan det absolut största ;)

  Vi är naturligtvis glada för alla de röster vi fått, alla fina kontakter och samtal vi haft och det är ni som i längden kommer att ge oss kraften att förändra. Tack!

   

 • Tankar Om En Total Mediakatastrof

    2 comments

  Ännu en dag som blivande politiker till ända. Även idag har det varit viss mediakontakt men nu i form av radio. Jag har gjort några radiointervjuer tidigare i livet, bland annat när Imperiet turnerade med sin skiva ”Synd” och Radio Dalarna haffade ett gäng från Hofors, kanske inte från sin allra bästa och nyktra sida och fick förutom att svara på frågor varför just Imperiet var så bra även sjunga en liten ramsa som handlade om poliser. Långt före morden i Malexander och ganska så omoget rebelliskt om ni förstår vad jag menar. Igår var det dock TV och där fick partiets ordförande Anne Persson ställa sig framför kameralinsen.

  Media1

  Inslaget sändes igår på SVTs lokala nyheter. Igår spelades även två intervjuer med undertecknande in för lokaltidningarna, och där kan jag bara säga att mediaträning är ett måste för oss i Hoforspartiet eller i vart fall för kanske den stackare som hamnade i fokus:

  Arbetarbladet – Här är årets valraket

  Gefle Dagblad – Så blev Hoforspartiet näst störst

  Måhända är jag mycket självkritisk, men någon värst vidare bra insats kan jag inte påstå att det var. Dåligt med sömn efter en natt av intensivt friande av fyra preliminära mandat och sedan igång hela dagen kanske hade inverkan. Men helt klart behöver vi någon form av mediaträning. Inte för hur vi skall möta media, men för att kanske hjälpa till och göra bättre inslag om det här TV-filmandet skall fortsätta. Samma sak är det kanske att staka sig igenom radiointervjuer.

  Media2

  Jag var allvarligt så skärrad att mina ben skakade okontrollerat och vad jag egentligen sade hade jag ingen aning om strax efter. Det är en sak att uttrycka sig i text men en helt annan att framföra sitt budskap med en mikrofon vid munnen. Inslaget sändes lyckligtvis inte idag och helst av allt kanske dom arkiverade det i väntan på programmet när jag skall förklara hur Hoforspartiet hamnade i Riksdagen i framtiden. Kul ”bloobersinslag” kanske..

   

  Nu måste jag sätta mig ner och fundera vem eller vilka som jag känner i branschen som kan sätta ihop en kurs i hur man uppträder i media. Alla kan inte vara lika självsäkra som Bert Karlsson.

 • Valdagen Är Här

    1 comment

  Ja det är valdagen. Som jag längtat och våndats att denna dag skulle komma. Vaknade redan vid 4-tiden och fick sitta och vänta på att hundarna skulle vakna så att jag kunde ta morgonpromenaden. Det var bestämt att jag och Kent Andersson skulle ta första passet utanför vallokalen här i Hofors. Han var ett par minuter sen ich det räckte för att det skulle kännas lite panikartat eftersom ingen alls syntes till. Ett tag undrade jag om jag tagit fel på dag till och med. Men nu är det igång och när vallokalerna stänger 20.00 ikväll tar ytterligare ängslan och oro över. Har vi gjort tillräckligt? Kommer vi att få några röster alls? Tänk om det blir ett platt fall? Tänk om det blir ett kanonresultat och det historiskt röda Hofors plötsligt byter färger?

  HP

 • Då Tar Vi Offerkoftan På, Då Tar Vi Offerkoftan På..

    0 comments

  Jag kan inte låta bli att posta det här inlägget under båda kategorierna  lokalpolitik och humor. Jag kan nämligen se framför mig hur det hela gick till och det är lite roligt.

  Det hela började så här. Illasinnade rykten om att en röst på Hoforspartiet var en bortkastad och icke giltig röst. Den som startat dessa rykten har för det första inte en susning om valprocessen och därför kan man anta att det bara var vanligt ”brukstugg”. Nåja det måste ju finnas en rädsla för att just Hoforspartiet skall gå starkt framåt och därför kanske inte så konstigt att det tas till sådana metoder. Igår var jag lite arg men när det väl fått sjunka in lite rycker jag på axlarna åt det.

   

  Denna morgon började som vanligt, uppstigning, påklädning och en tidig promenad i det natursköna Hofors med familjens hundar. Väl hemma serveras det kaffe och TV4-nyheter. Det är lite av en helig stund innan datorn startas och mejl och annat skall gås igenom. Idag hinner jag knappt starta datorn innan jag får ett telefonsamtal av Pär Åslund, ni vet han i Folkhemmet Hofors/Torsåker som undrar om jag pekat ut FHT som valsabotörer.

  -Nej det var det väl knappast, svarar jag. Vad får dig att tro det?

  Det visar sig att Kent Olsson som har ett horn i sidan till i synnerhet mig och ofta bladdrar om detta på bruket tolkat inlägget som länkades ovan som just det. Jag är tvungen att läsa det igen och visst fan, man kan tolka det som att formuleringen ”ett annat lokalt parti” avser just FHT. Därför säger jag till Pär att det måste jag nog formulera om så att ni inte går omkring och känner så, det var inte avsikten.

  Tokerier

  Jag lägger därför till ”representerat” och fortsätter dricka mitt kaffe och uppdatera mig vad som hänt sedan jag lade ner huvudet på kudden igår kväll. Då ringer plötsligt telefonen igen och det visar sig vara den nye lokalreportern på Arbetarbladet som i sin tur fått ett samtal av Kent Olsson. Jag börjar skratta. Jag förklarar situationen med misstolkningen, att Pär just ringt och frågat och fått ett svar. Jag förstår givetvis nyhetsvärdet med två små lokala partier som skulle ha råkat i luven på varandra, men nej det föreligger ingen konflikt mellan oss. Tvärtom har vi väldigt god dialog med de flesta representanterna i FHT eftersom det är vänner och bekanta även på sidan av politiken. Men Kent, ja han ser ju genast hur han kan dra på sig offerkoftan och springa till media för att indirekt misskreditera mitt parti. Vem har sagt att det inte finns humor i politiken :D

 • Ångrar Du Ditt Val? – Lösningen Finns På Val.Se

    0 comments

  Skulle det nu vara någon som gått på dessa illasinnade rykten att en röst på Hoforspartiet är en bortkastad eller ogiltig röst och istället valt något annat så finns det lösning på det med. Det heter ”Ångerrösta” och mer om hur det går till kan ni läsa om via Val.se.

  Ångerrösta

  Lätt som en plätt och även för alla som redan röstat men sedan kommit på att det inte kändes rätt.

 • Allvarligt Valsabotage Mot Hoforspartiet

    0 comments

  Tidigare har Hoforsbloggen berättat om det sabotage som drabbat andra lokala partier i Hofors. Ja det är inte en företeelse endas i Hofors utan hela landet är drabbad av den vandalism som pågått under valet. Det är rent ut sagt för djävligt att man inte kan respektera andras budskap och den demokratiska processen samt yttrandefriheten. Jag talade med en ”korkskalle” som menade att det var en form av yttrandefrihet att protestera genom att riva ner oliktänkandes valaffischer. Nej det är helt fel, det är vandalism och inget annat.

  A2

  Hoforspartiet har gjort valet att inte sätta upp skyltar och affischera i större omfattning. Dels för att det är kostsamt och vi i partiet betalar allt ur egen ficka, dels för att just den här formen av vandalism medför nedskräpning. Vi har däremot använt oss av de allmänna anslagstavlorna och där har vi hela tiden fått våra informationsblad nedrivna. Vi sätter upp nya och dagen eller dagarna efter är de borta igen. Må så vara hänt, kanske vill någon bara ha ett minne av detta historiska val som Hoforspartiet dök upp i.

   

  Men de senaste dagarna så har en annan form av valsabotage dykt upp på bordet. Från flera källor har det kommit information att det finns människor i Hofors som går runt och påstår att Hoforspartiet inte ”finns på riktigt” och att röster på oss är bortkastade. Givetvis kommer vi att gå till botten för att hitta upphovsmannen/kvinnan till det här.

   

  Hoforspartiet är registrerad som en idéell förening med organisationsnummer 802490-1632. Vi har våra stadgar, vi har alla dokument över partiets eller den politiska intresseföreningens bildande. Vi har våra affärer kopplade till Handelsbanken i Torsåker och vi har en ny fräsch politik för Hofors framtid vilket tydligen medför att denna typen av förtal måste användas för att få människor att inte rösta på oss. Personligen ser jag det som ett allvarligt sabotage mot den demokratiska processen ett val innebär och jag hoppas verkligen inte att detta är sprunget ur ett annat lokalt representerat parti. Frågor på det?

  Nyannons

 • Valpropaganda Deluxe – Snart Slipper Ni Valfläsk & Fagra Löften

    0 comments

  Idag är det sex dagar kvar till alla dessa val vi skall göra 2014. Riksdag, Landsting och sen det som berör kanske mig och er bäst, kommunalvalet. Där har jag som ni kanske alla vet tagit en tydlig ställning och startade tillsammans med fantastiska människor ett helt nytt parti. Anledningarna var många, men en var helt klart den som jag mest hörde av de etablerade politikerna: ”Du har ingen rätt att gnälla om du inte engagerar dig själv”. Så bra då, nu engagerar jag mig och kan säkerligen höja mitt ”gnäll” på ett betydligt bättre sätt än tidigare då. Det har ju hänt en del sedan dagarna i april i år.

  Klipp

  Från vänsterns försök att förlöjliga oss med ”Populistiskt kverulantparti” till flitigt uppvaktade av andra lokala partier om samarbete, så ser framtiden för just Hoforspartiet väldigt ljus ut. Aningen mörkare kanske för de partier som smetat fast sig i den ideologiska gyttjan och gammeldags politik där svaret på allt är antingen ”klasskampen” eller utförsäljning av det offentliga företagsutbudet.  Vanlig demokrati fungerar så att folket väljer företrädarna efter vad man anser lämpligt. Hur vi står oss emot de andra i kommunen får vi se nästa måndag.

  Kverulantparti

  Jag kan i mångt och mycket anse att vi redan lyckats med vad vi hade för grundvision med att starta Hoforspartiet. Helt plötsligt diskuterar invånarna politik, alla partier pratar marknadsföring av kommunen och turism. Det känns som att politikerna vaknat till och insett att allt inte varar för evigt utan man måste arbeta för sitt förtroende även efter valet. Sen är det en sak att säga att man är för ditt och datt, men var är själva förslagen och idéerna?

  I Hoforspartiet finns det i överflöd och anledningen till att vi inte presenterat allt i detalj är tack vare hur det fungerar i den här kommunen. Till exempel kan en Moderat eller en Folkpartist komma med en mycket bra idé som utvecklar kommunen. Nej tack har man sagt historiskt och tre-fyra år senare så förs samma idé fram igen fast denna gång i ”rätt led” och då är det en bra idé. Så skall det inte fungera, i Hofors kommun kan vi inte förlita oss på fina ord som mest berör riksdagspolitiken, i Hofors kommun skall politikerna främst och först arbete lokalt för vår kommun.

  Hofors

  Hoforspartiets politik är i grunden: Lokal politik för Hofors framtid

  Det är därför vi har lärare, Arbetsförmedlare, Företagare, Studenter, Ovakoanställda, Pensionärer, Processtekniker, Truckförare, Sanerare, Säljare och Tjänstemän på listan. Vi har bredd och erfarenhet från många olika branscher, livserfarenhet och snudd på samtliga i partiet arbetar ideellt i olika föreningar och vet att man måste hushålla med resurserna för att få verksamheterna att gå runt. Var och en kända för sin självständighet och tillsammans onekligen en kraft att räkna med. Vi vill ta ansvar för vår kommuns framtid och vi vill vända den negativa trenden med att orten sakta dör ut, lyfta kommunens självförtroende och skapa ett klimat som medför att de unga vågar engagera sig politiskt och öppna upp för en bredare dialog mellan förtroendevalda och invånare som har de goda förslagen. Både politiken och det kommunala arbetet skall vara trasparent, alla skall begripa varför det ser ut som det gör, varför beslut fattas och det skall vara möjligt att för vem som helst som bor i kommunen att rycka i nödbromsen när man ser att det är på väg att gå åt helvete med något. Dessutom på ett språk som alla begriper. Jag vet av erfarenhet att många upplever politiker som att de talar över deras huvuden. Så även i Hofors.

  NyannonsFörtidsröstningen har redan startat. På söndag är det sista dagen då vallokalerna har öppet hus mellan 08.00 och 20.00. Oavsett om ni tänker ge oss i Hoforspartiet er röst så tycker vi alla att ni skall använda er röst och inte stanna hemma och låta andra tala för er.

   

 • Vi Vill Röra Om!

    0 comments

  ”– Vi vill kommunens bästa och behöver inte ta hänsyn till någon politisk ideologi när vi tar beslut

  – Vi valde att starta upp ett nytt parti för vi vill återinföra demokratin i kommunen. Vi upplever att kommunstyrelsen inte lyssnar

  Det hade kunnat vara två citat från Hoforspartiet, men nej, dessa tillhör  Gagnefpartiet Kommunal Samling.

  Jag finner det som ett intressant fenomen att allt fler inte sätter ideologi främst när det kommer till den lokala politiken utan ser till de små samhällena. Jag kan förstå kritiken som uppstår när höger, vänster och mittemellan smälter samman i nya konstellationer och frångår det gamla förlegade sättet att bedriva politik, men samtidigt så ser jag det som att fler tar ett ökat ansvar och inte avskräcks av att man i princip måste tycka likadant för att ägna sig åt just politik på lokalnivå. Förändringar måste börja i närområdet och kan de små samhällena ändra riktning och utvecklas från det klassiska systemet, ser jag framtidshopp för hela vår nation.

  HPlogo

 • Heldag Med Media I Hofors Under Onsdagen

    0 comments

  Igår var det stora mediadagen i Hofors. Förutom att P4 Gävleborg befann sig på plats större delen av dagen och anordnade en direktsänd debatt vid 15-tiden, så kunde den politiskt intresserade redan 13.30 lyssna till en politikerdebatt inne på Hanssons Konditori.

  D3

  D2

  En trio från Hoforspartiet var där som åskådare, för att lyssna och lära. Personligen är det vissa saker jag tar med mig i fortsatt valrörelse, men i det stora hela så var det ungefär lika likgiltigt som tidigare. Det gäller att lyssna på det som inte sägs och läsa av själva personerna som jag tycker är viktigast. Där måste jag ge en eloge till två som sticker ut i mängden, Folkpartiets Hans Backman som jag upplever som tydlig i vad han säger och Vänsterpartiets Xamuel Halfvars som också är en talare av rang även om jag kan önska att han talade mer på lokal nivå än på riksnivå. Som lyssnare känns det aningen för indoktrinerat och svepande ideologiskt. Han skulle tjäna betydligt mer på att ”tala till bönder på bönders vis”.

   

  Den första debatten drog inte alls mycket lyssnare. I det fallet tror jag att alla politiker och partier måste tänka om. Varför dras inte människor till ett så pass intressant event? Är politikerföraktet så stort att ingen längre bryr sig? Är budskapen tråkiga och utvattnade? Är man kanske redan klar och bestämd i sin åsikt om vad man skall rösta på? Är människor för bekväma och hellre läser eller ser en sammanfattning?

  Nåja den kommer här:

  Gefle Dagblad – Het debatt om läxor i Hofors

  Gefle Dagblad – Ledarkommentar efter debatt i Hofors

  En sista reflektion av det mer sarkastiska inslaget är nog denna: ”Kan man inte säga hej innan valet så tro för Guds skull inte att jag bemödar mig med att säga hejdå efter det.”

 • Valdebatt I Hofors På Radio

    0 comments

  Idag klockan 15.00 tycker jag alla Hoforsbor skall ratta in P4 Gävleborg och lyssna på de partier som får delta i debatten som sänds. Redan nu kan man lyssna på sändningarna från Hofors.

  Debatt

   

   

 • Pension Till Varje Pris – Åtminstone För Vissa Politiker

    0 comments

  Hofors är en av fyra kommuner i Gävleborgs län som inte bryr sig om att reglera pensionssystemet för lokalpolitiker skriver P4 Gävleborg:

  Söderhamn, Hofors, Ovanåker och Nordanstig har inte följt Sveriges kommuner och landstings rekommendation att i god tid före valet ersätta dagens förmånliga politikerpensioner med ett nytt och snålare avtal för politiker som röstas bort eller hoppar av. Det visar en landsomfattande granskning som Sveriges Radio gjort.”

  Sen hur den exakta omfattningen ser ut just i Hofors, känner inte jag till. Det skall väl i princip bara vara ett kommunalråd som har den rätten vad jag förstått.

 • Lite Mer Om Skola & Utbildning För Livet

    0 comments

  Efter inlägget igår där jag påpekade hur Socialdemokraternas vallöften om att slopa läxor i skolan väcktes lite kritik. Det blev ett lättare missförstånd att det skulle röra sig om att det var hela Hoforspartiets inställning. Den som hängt med lite kanske insett att Hoforsbloggen fanns långt innan Hoforspartiet startade och att detta är en plats där jag delar med mig av mina åsikter och tankar. Efter mitt inlägg om det förkastliga i att strypa läxorna så gick även Folkpartiet och Moderaterna ut och kritiserade vallöftet.

  Socialdemokraterna har i ett utspel lovat att läxorna försvinner om partiet får förnyat förtroende efter valet.

  – Vi ser helt enkelt att det är alldeles för många barn som inte klarar skolan och det måste vi ta ett gemensamt ansvar för. Det är inget som vi kan lägga över på föräldrarna, sa Socialdemokraternas ordförande i Hofors Daniel Johansson till GD på måndagen.

  Det här har fått delar av oppositionen att gå i taket. Folkpartiets Hans Backman säger att ett slopande av läxorna vore ”helt fel väg att gå”.

  – Jag tycker att vi ska ha förtroende för att lärarna kan avgöra hur undervisningen ska bedrivas i klassrummet och att lärarna kan bedöma behovet av läxor. Läxor är också bra i sig själva eftersom de lär eleverna att studera, vilket de får nytta av senare. Det vore otroligt olyckligt om det här genomförs, säger han.”

  Min poäng om det inte framgick av det tidigare inlägget är att eleverna rustas dåligt för kommande studier där man skall kunna arbeta självständigt med att strukturera upp en uppsats eller ett specialarbete och har en deadline för att lämna in dessa. Idag dominerar surfplattor, datorer och mobiltelefoner deras informationsflöde och underhållning och böcker som man faktiskt fysiskt håller i används sällan i undervisningen. Jag vet att man gör försök att få eleverna att läsa mer, men det är ett fåtal förunnat att kunna använda den enorma kunskapsbank som ett bibliotek till exempel tillhandahåller. Man måste kunna utgå från att flertalet lär sig läsa och att det inte blir betungande att få med sig en bok med några kapitels läsning hem. Är eleverna inte läskunniga så skall man givetvis sätta in extra undervisning och gå till botten med om det finns någon form av problematik i inlärningen och i det fallet kanske det är värt att nämna de 5.4 miljonerna som man vill investera i Hofors skolor. Men notera att det inte alls är något som är garanterat:

  ” – Den största vinsten är om vi får barn och ungdomar som klarar skolan. Men om vi får en socialdemokratisk regering kommer det att göras riktade satsningar på skolan som för Hofors del motsvarar 5,4 miljoner kronor.”

   

  En annan intressant sak som jag upptäckt är att dagens undervisning många gånger saknar inslag som att kritiskt granska en källa om man gör ett specialarbete eller skriver en uppsats. Jag vet inte om detta var en skolans ”modenyck” tidigare att lära eleverna vara kritiska mot det de läser, att jämföra olika källor innan man köpte ett påstående eller argument. Till och med vuxna som jag själv möter idag har svårt att skilja på ensidig propaganda och det tvivelaktiga i att använda sig av det som ”sanning huggen i sten”. Man kan å ena sidan skrika sig hes att en sida som Avpixlat ljuger men samtidigt påstå att en starkt vänsterorienterad sida är sanningen eller vice versa. Att livet inte är svart eller vitt trodde jag de flesta hade med sig i livet. Det är extremt viktigt att alla elever får med sig det kritiska tänkandet från skolan. Det kommer de ha nytta av för resten av livet.

  Liberalism

 • Socialdemokraterna Gör Eleverna En Riktig Björntjänst

    1 comment

  S2

   

  S1

   

  Förra veckan kunde man glädjas åt ett mycket fint initiativ av ett antal pensionerade lärare i Torsåker och idag ett Socialdemokratiskt löfte som i princip underminerar lärarnas ideella arbete. Kvalitén är som bekant inte av den bästa sort när det kommer till skolan i kommunen och frågan är om avskaffandet av läxor verkligen gör att man hänger med bättre och i slutänden kan konkurrera med andra kommuners elever om gymnaiseutbildning och senare högskola och universitet. Läxorna har en enorm betydelse inför det fortsatta studerandet, det handlar mycket om att få disciplinen att arbeta på egen hand. Jag tror man gör eleverna en stor otjänst att inte rusta inför högre studier. För övrigt har jag fått uppfattningen av att man redan dragit in på läxorna då jag talat med elever i kommunen.

 • Torsåkersbor: Kom Och Träffa Hoforspartiet På Lördag

    0 comments

  Imorgon lördag så är det dags för vad som kanske kan betecknas lite som en valturné. Representanter från Hoforspartiet kommer då till Torsåker för lyssna på vad Torsåkersborna har att säga och hur dom ser på kommunens framtid. Vid macken mellan 11.00 och 14.00 finns vi på plats för att lyssna på er och höra om hur ni upplever kommunens arbete och hur ni ser på Torsåkers utveckling och framtid. Väl mött!

  Torsåker 2

 • Lite Om Personval

    0 comments

  Som röstare på Hoforspartiet har man ytterligare ett val att ta ställning till om man vill. På valsedeln finns en ruta bredvid varje kandidat och där kan man bocka i eller göra ett kryss om det är någon speciell man vill skall få mandat till kommunfullmäktige. Det kallas personval och mer om det kan ni läsa här. Till exempel så kanske man tycker att den där Carola Mäenpää, hon är något extra och tycker och tänker som jag.

  Carola

  Hon kommer att arbeta för just mina idéer eller mina intresseområden. Ja då gör man så här:

  ValsedelCM

  Kan man inte bestämma sig för en enskild person så låter man det vara, men partiet får ändå era röster.

 • Hoforspartiets Partiprogram – Nu Även På Finska

    0 comments

  Eftersom dagens samhälle nu innehåller så många olika språk, kan det vara svårt att nå ut till alla. Hofors kommun är dock ett finskt förvaltningsområde och därför har vi valt att ge ut partiprogrammet på både svenska och finska. Klicka på bilderna för full storlek.

  Partiprogram svenska

   

  Partiprogramfinska

   

 • Hoforspartiet Väljer Handelsbanken

    0 comments

  Ni som följt Hoforsbloggen ett tag vet att jag är kritisk till hur man nedmonterat servicen för oss här i kommunen. Nu pratar jag inte om Hofors kommuns tjänster utan de andra serviceföretagen och bankerna. Det är i synnerhet en av två banker på orten som helt slutat med kontanthantering och tvingar oss att resa långt för att kunna genomföra våra transaktioner med kontanter. För er som är nya skall jag berätta hur det går till.

  Jag hade sålt en båt och fick följdaktligen en del sedlar i min hand. Glad i hågen gick jag till Swedbanks kontor här i Hofors, tog en insättningsblankett, fyllde i den och väntade cirka 30 minuter på att det skulle bli min tur i kölapssystemet. Men väl vid en ”kassör” eller handläggare eller vad man nu vill kalla sig så blev det blankt nej. Mina pengar ville dom inte ha trots att blanketterna om både uttag och insättning fanns vid ingången.

  -Hur gör jag då, frågade jag.

  -Tja du får åka till Sandviken eller Falun och sätta in i en insättningsautomat.

  Det blir drygt 8 mil tur och retur i båda riktningarna nästan. Den gången fick jag helt enkelt använda kontanterna tills dom var slut, att försöka få in dom i det elektroniska systemet kändes bara krångligt. Något senare tvingades jag återigen hantera en massa kontanter eftersom hockeyklubben sålt korv för att tjäna lite pengar. Jag suckade och stönade eftersom fakturan skulle betalas elektroniskt men jag hade pengarna fysiskt i handen. Handelsbanken i Torsåker sade någon. Och mycket riktigt så blev det räddningen. Jag funderade även på att byta bank helt då men det rann ut i sanden tills jag idag åter påmindes om vilken dålig service vi i Hofors har för bankärenden. Swedbank vill bara sälja hus, pensionsförsäkringar och värdepapper, pengar är inte deras idé.

  Handelsbanken

  Eftersom Hoforspartiet nu är en förening så behövdes ett bankkonto/post och bankgiro och valet var lätt: Handelsbanken Torsåker. Där finns den personliga servicen med trevliga banktjänstemän, inget krångel, dom tar gärna emot dina pengar. Kanske skulle man kunna önska att dom hade en filial i Hofors centrum också, kanske med ett par tre dagar öppet mellan några timmar, men det går lika bra att åka till Torsåker eftersom det är en trevlig upplevelse överlag. Jag tänker mest på de äldre som inte nyttjar internetbetalningar i samma utsträckning som de yngre generationerna, där kanske man inte kan åka mellan orterna lika lätt. Ett extra plus i kanten för den trevliga sparbössan vi fick.

 • Förtidsröstningen Har Inletts

    0 comments

  Idag öppnade förtidsröstningen inför valet 2014. För ett nystartat lokalt parti som Hoforspartiet, känns det kanske extra pirrigt. Trots allt har vi inte varit igång lika länge som de andra etablerade partierna, men kanske är det just vår styrka. Att det fortfarande finns ambitioner, hjärta och nytänkande.

  Förtidsröstning

  Det är viktigt att oavsett vad ni tänkt rösta på, verkligen utnyttjar rättigheten till det. Sjäva grunden till ett demokratiskt samhälle är att alla deltar och väljer en majoritet som får förtroendet att styra kommunen.

  Förtidsrösta från och med den 27 augusti

  Onsdag den 27 augusti startar förtidsröstningen till Riksdags-, kommun- och landstingsvalet. Läs mer här om hur du kan rösta och vart.

  Förtidsröstning

  Fr.o.m. den 27 augusti kan du förtidsrösta. För att kunna förtidsrösta behöver du ditt röstkort. Om röstkort saknas kontakta Valkansliet. Väljare som inte kan komma till röstmottagningsstället kan rösta med hjälp av bud. Kommunala bud kan bokas genom Valkansliet.

  På följande platser kan du förtidsrösta:

  Hofors Folkets Hus, lokal Vanadis (ingång parken)

  Måndag-fredag kl. 10-18

  Lördagar kl. 10-14

  Söndag (14/9) kl. 14-18 (lokal Focus)

  Torsåkers bygdegård (med start den 2/9)

  Tisdagar-torsdagar kl. 14-18

  Särskilda boenden (Söndagen den 7/9)

  Förtidsröstning för boende, anhöriga och personal

  Hesselgrenska, Hofors     kl. 10-12

  Spelmannen, Torsåker      kl. 10-12

  Hantverkar’n, Hofors        kl. 14-16

  Persgården, Hofors          kl. 14-16

  Björkhagsskolan (10/9)

  Förtidsröstning för elever och personal

  Onsdag   kl. 12-16

  Kontakt/information

  Valkansliet                        0290-77 14 25 (dir) / 0290-29 000 (vxl)

 • Hofors Kommun Riskerar Att Gå Back 5 Miljoner

    8 comments

  Enligt lokaltidningarna ser det som vanligt inte speciellt ljust ut med ekonomin för vår lilla kommun.

  Gefle Dagblad – Hofors fortsätter att blöda ekonomiskt

  Arbetarbladet – Hofors riskerar jätteunderskott

  Hofors kommun har under flera år haft problem att få plus och minus att gå ihop i sina verksamheter. Det har GD rapporterat om vid ett flertal tillfällen. Förra året räddades kommunen av engångsintäkter i form av bland annat återbetalda försäkringspremier.

  I år kommer inga sådana pengar och då ser det genast värre ut. Enligt en prognos som lades fram för kommunstyrelsen på måndagen kan det i värsta fall sluta med ett underskott på över fyra miljoner kronor – i så fall närmare nio miljoner kronor sämre än budget.”

   

  En av anledningarna sägs vara skolpengen som kommunerna tvingas betala till andra kommuner eftersom man i åratal inte haft vett att skapa en attraktiv skola för våra egna ungdomar och som istället väljer att pendla till andra kommuner för sin utbildning.

  En annan orsak är kommunens LSS-verksamhet som kritiserats hårt genom åren och där man får anta att den hårda linjen har man fått genom en ”gedigen utbildning” i att säga nej och att förhala (läs inlägget om Det hjärtlösa systemet). Säkerligen helt enligt gällande lagar och regler, men så otroligt jävla hjärtlöst.

  Namnlös-6” Den största minusposten är LSS (fem miljoner kronor) men även kostnaderna för hemtjänsten, sjuklöner och hemsjukvården blir större än väntat. ”

  LSS

  Och när det kommer till just ärendet Alice (det är många fler fall) så publicerades en artikel i gårdagens Arbetarblad där man fortfarande kämpar för att ge både familjen och flickan en dräglig tillvaro.

  Hennes föräldrar har två gånger ansökt om assistans och båda gångerna har socialtjänsten i Hofors avslagit ansökningarna.

  Föräldrarna fick sedan rätt i såväl förvaltningsrätt som kammarrätt och nu senast i Högsta förvaltningsdomstolen i maj. Trots det har socialförvaltningen inte meddelat familjen något beslut.

  – Vi känner oss helt slut och hjälplösa. Alla i familjen blir lidande, säger Alice pappa Henrik Brodin uppgivet.

  Alice är nu inne på sin andra skolvecka och hennes föräldrar sörjer att Hofors kommuns långsamma handläggning kraftigt begränsar Alice tillvaro.

  – Vi har inte orken eller möjligheten att hälsa på och leka med skolkompisar. Och vi får inte ihop vardagen för att hinna träna med Alice, säger Henrik Brodin.

  – Sommaren har redan gått för Alice, nu är det dags att Hofors kommun börjar följa lagen och ger Alice det stöd hon har rätt till, säger familjens juridiska ombud, Veronica Hedenmark, som nu har JO-anmält kommunen för dess långsamma handläggning.”

  Kommunen vann matchen mot 2-årige Vera som nu lämnat kommunen för boende i en mer human kommun. Det återstår att se om man skall lyckas golva ännu en unge med familj. Är det inte barn så är det 90-åringar som inte kan försvara sig.

  hofors1

  Det har diskuterats ganska flitigt på sistone om att man som politiker inte har med dessa ärenden att göra, att man inte kan diskutera fallen i detalj, att det där sköter nämnderna och bla bla bla och Fans moster. Jag har sagt det tidigare och säger det igen, ofta när arbetsdagen tar slut åker tjänstemännen hem till sina egna kommuner och slipper möta alla som är i behov av hjälp eller drabbats hårt av deras beslut. Och var är alla dessa engagerade politiker i Hofors som nu lovar godsaker till höger och vänster när det kommer till att bara ställa sig upp och säga ”Nej nu räcker det!!

 • Lite Om Skyltning

    0 comments

  Denna morgon tar en god vän till mig en bild på Strandvägen i Falun.

  Falun

  Här har dom flesta av de politiska partierna i Falun radat upp sina skyltar i ett annars vackert område. Visst vi är nog alla medvetna om att det är valår och att alla kämpar desperat för att få uppmärksamheten, synas och lova oändliga saker som inte kommer att hållas. Vart fjärde år pockar dom vi annars knappt ser på vår uppmärksamhet. Det finns lokala regler för hur man skall skylta med sin propaganda. Vi har dom även här i Hofors, men dit skall vi återkomma. I just Falun har det varit ett satans liv om att man brutit mot både regler och överenskomelser.

  Dalarnas Tidning:

  Riksdagsledamoten Carl-Oskar Bohlin (M) plockar ner skyltar som han satt upp inför valet på olika platser runt om i Falun.

  Anledningen är att uppsättningen bryter mot en lokal partiöverenskommelse.
  – Jag hade ingen aning om att partierna i Falun hade en egen överenskommelse om när skyltarna får sättas upp. Men givetvis ska jag se till att följa den, och plockar därför ner mina egna skyltar, säger Carl-Oskar Bohlin.Det var i söndags som riksdagsledamoten från Borlänge, med hjälp av sina anhängare, satt upp skyltarna runt om i Falun.

  Skyltarna placerades främst utefter de stora genomfartslederna, men några skyltar placerades även vid centrala gator.

  – Jag trodde att Falun följde den nationella planen, som innebär att affischering av det här slaget var tillåten från och med midnatt, natten till i söndags, säger Carl-Oskar Bohlin.

  Men så var alltså inte fallet.”

  Här i Hofors var man kanske inte extremt tidig ute, men placeringen kan ju verkligen ifrågasättas.

  Hofors

  När jag har varit ute och rest så har det hänt att man hamnat i ett land som precis skall ha mer eller mindre ”demokratiska val”. Affischeringen är enorm och till detta kommer fordon som dygnet runt åker runt med högtalare och skriker ut sin propaganda för än den ena och än den andre. Det har sin charm skall jag medge, men i något land så var man väl medveten om att det bara fanns ett alternativ, en presidentkandidat och valpropagandan egentligen helt meningslös, det skulle bara se ut som det var valfrihet och demokratiska regler som styrde. Här i Sverige har vi lyckligtvis ett ganska väl fungerande demokratiskt system även om alla inte verkar begripa innebörden i det och istället ägnar sig åt vad jag kallar ”Selektiv demokrati” alltså demokrati så länge som det passar ett visst antal människor och inte alla.

   

  Det här är dessutom bara början. Vi kommer överösas av reklamskyltar som vandaliseras, är motbjudande och det kostar en massa pengar. Miljömässigt har det en tendens att också bli en katastrof. Nedskräpning som kostar skattebetalarna pengar för inte går partierna själva ut och städar upp efter sig inte. Och oavsett hur många väljare man anser sig attrahera genom detta ofog, så är det antagligen ganska lönlöst att sätta upp skyltar, i synnerhet där människor irriteras över det.

 • Dagsboksanteckningar Av Aspirerande Lokalpolitiker

    0 comments

  Idag är det 23 dagar kvar till valet. Det är en hel del att fixa och trixa med för att hinna med och schemat börjar bli fullt. Från och med den 27 augusti kan man börja förtidsrösta. Media har börjat höra av sig om tillgänglighet under valvakan kvällen den 14 september och för mig personligen blev det lite av ett uppvaknande om just den korta tiden kvar. Vi skall hinna med att dela ut valsedlar och partiprogram till alla hushåll i Hofors och Torsåker, vi skall nästa lördag, det vill säga den 30 augusti besöka Torsåker för att höra hur ni upplever vardagen, vad saknas, vad kan göras bättre, vad utvecklar Torsåker och vad kan göras nu och vad tar lite längre tid?

  Valsedlar skall lämnas in till valnämnden, vi skall hinna med att finnas tillgängliga runt centrumkärnan och andra evenemang och ja det är helt enkelt ganska mycket att göra. Känns lite som inför den där ”Magiska söndagen i Gävle den 17 februare 2013” och ”Supermagiska söndagen” då HHC vann playoff-finalen samma år. Det finns mycket förväntan och vi vet att vi verkligen är kanske sämst tippade att gå hela vägen. Men i samma liknelse så har alltså Hoforsbor gjort det omöjliga tidigare och det kanske blir ytterligare en magisk söndag att minnas den 14 september 2014.

   

  Dagarna går fort. Igår mötte delaer av oss från Hoforspartiet Christian Richardsson på Hoforshus. Vi fick information om bostadsbiståndet, antal lediga bostäder, lite om skicket på dessa och en historisk överblick som till exempel sade att vi sedan 1983 tills idag gått från 2317 lägenheter till 1173 lägenheter.

  HoforsHusAB

  Utvecklingen ser inte heller speciellt munter ut. I dagsläget finns 80-90 stycken tvårummare ledig men inga hyresgäster. Min tidigare kritik mot vansinnesrivningarna ställdes lite på kant. Det var en hel del att fundera över. Vi frågade Richardsson vad han ansåg vara bland de viktigare frågorna för Hofors och svaret var kommunikation. Trots en ganska bra satsning på järnvägstrafiken sedan början av 2000-talet, så är vi relativt isoloerade från Dalarna. Det går till exempel bara två bussar in och tillbaka under vardagarna, helgerna inte alls. Skall Hofors vara attraktivt måste människorna enkelt och smidigt kunna röra sig i närområdet.

   

  För Torsåker var det positivare tongångar. Där har Hoforshus inte alls många lediga bostäder och utvecklingen är riktigt positiv överlag. Jag kan inte låta bli att tänka på det som många Torsåkersbor sagt, att dom borde ha en egen kommun och fatta sina egna beslut. Det fungerade ju så en gång i tiden och skulle antagligen göra det igen även om det skulle bli en relativt liten kommun. Torsåker är ju lite av kommunens pärla och där skulle man egentligen inte behöva utveckla turismen utan snarare bara göra bättre reklam. En Torsåkersbo frågade mig för en tid sedan om man inte kunde få ett ”eget kommunhus”. Ekonomiskt vet jag inte om det skulle vara en bra idé, men definitivt att det finns tillgängliga kommunmänniskor i större utsträckning.

 • Länktips: Byråkratins Nemesis

    0 comments

  Jag blir lite eld och lågor över Moderaterna i Hofors, eller snarare en av deras kandidater. Johnny Eriksson, slökt med ett annat namn på vallistan, har en egen hemsida där han bloggar. Byråkratins Nemesis kallar han den. Det här är ju exakt det jag eftersökt med lokalpolitiken, fler som sticker ut sina huvuden och förklarar och berättar om sig själva och hur man ser på saker och ting. Nu delar vi inte samma politiska uppfattning, men helt klart intresserar Johnnys åsikter och sätt att förklara dem på. Gör ett besök ni med och bilda er egen uppfattning.

  Johnny