Kyrkovalet 2017

Den 17 september så är det dags för ett nytt kyrkoval. Trots att det vid senaste kontrollen fanns 3688 röstberättigade vid Hofors Kyrka, så har deltagandet vid kyrkovalet varit nästintill katastrofalt dåligt. Vid 2013 års val lades bara 394 röster varav 15 visade sig vara ogiltiga och därmed 379 giltiga röster. Ett valdeltagande på endast 9.9 procent alltså. Vinnare blev som sedvanligt Arbetarpartiet-Socialdemokraterna med 62.27% och kanske känner få till att det finns utmanare i Samling för Hofors församlings kyrka som då fick 32.73%.

Samling för Hofors församlings kyrka har bestått av oppositionen med viss modifikation, men eftersom man ansett att arbetet och politiken kring kyrkan är ett opolitiskt arbete så har det inte funnits några lika tydliga kopplingar som Arbetarpartiet-Socialdemokraterna har till sitt moderparti. Fåtalet engagerade har inneburit att man föreslagit att ha en gemensam lista och istället tänkt att personröster skall utgöra grunden för vilka som efter valet skall sitta i kyrkofullmäktige, men det har nekats av Arbetarpartiet-Socialdemokraterna och därmed finns det då två listor att välja mellan i kyrkovalet.

 

Ett stort problem med just kyrkovalet är naturligtvis det låga valdeltagandet, när färre än 10 procent deltog i senaste valet 2013. Kyrkans arbete är oerhört viktigt ur många aspekter, funktionen den fyller från födseln och till den sista dagen av livet. Det sociala arbetet för utsatta, barngrupper, sång och musik i körer, Gudstjänst, det internationella arbetet, som arbetsgivare och förvaltning av både byggnader och miljöer. Kyrkan är inte enbart till för att manifestera eller utöva sin tro, utan finns med även i det vardagliga livet på olika sätt utan att vid varje tillfälle synas så tydligt.

 

Vid det här valet den 17 september i år, så borde betydligt fler av de 3688 röstberättigade använda sin rätt att rösta, precis som vid val till riksdag eller kommunfullmäktige, så är ett högt valdeltagande en rättvis bild av valutgången. Rösta får man dessutom från 16 års ålder:

 För att kunna rösta i Kyrkovalet ska du vara medlem i Svenska kyrkan och fylla 16 år senast på valdagen. Men, du måste också finnas upptagen i röstlängden. Röstlängden baseras på uppgifter som hämtas ur Kyrkobokföringen 30 dagar innan valdagen.

För Kyrkovalet 2017 innebär det att dessa uppgifter tas ut ur Kyrkobokföringen den 18 augusti 2017, så senast den dagen ska uppgifter om medlemskap finnas i Kyrkobokföringen. Frågor och svar om kyrkovalet

 

Sedan tidigare i vår så har jag träffat representanter från Samling för Hofors församlings kyrka, och informerats om kyrkans arbete och om ett aktivt deltagande i kyrkofullmäktiges funktion. Det är fantastiska människor som verkligen brinner för vad de gör, och jag har kommit på mig själv att önska att just de här människorna skulle ha styrt hela kommunen med sin visdom. En visdom de hunnit att skaffa efter ett långt liv, för genomsnittsåldern har tidigare varit väldigt hög. Det krävs en föryngring även bland ”kyrkopolitikerna”. Till det här valet den 17 september så kommer listan för utmanarna att se lite annorlunda ut. Bland annat har Mathias Strand, Emma Wängelin och Anne Persson, valt att ställa upp i valet. Tillsammans med erfarna namn som Göran Nyström, Esko Töllinoja, Ninni Paavola, Ingrid Elevall och Annagreta Gustavsson mfl (fullständig lista publiceras senare).

 

Här finns en stor möjlighet att bryta den traditionella strukturen där Socialdemokraterna styr även kyrkofullmäktige. Och visst är det väl dags att förändra även här?

Bara genom att faktiskt ta sig tid att utnyttja sin rösträtt så kan ni bidra till att skapa ett historiskt valdeltagande. Det kommer att förutom på själva valdagen, finnas möjligheter till att förtidsrösta, så när röstkortet dimper ner i brevlådan i höst, släng det inte av gammal vana utan avsätt det fåtal minuter det tar att rösta och bidra till att dels genomföra ett historiskt val men också skapa förutsättningarna för en förändring i kyrkofullmäktige. Kanske även en fingervisning inför ödesvalet 2018 att vi lever i förändringarnas tidevarv.

Din Lokaltidning: Politisk Oro -Så Påverkas Sandviken Hofors Ockelbo

Det är är sådana tider som politiken kommer att börja synas alltmer. Drygt ett och ett halvt år kvar till nästa val och det är dags att starta löftesbussarna och åka land och rike runt och försöka överträffa varandra i löften man ändå troligen inte kommer att genomföra. Höja skatter, sänka skatter, mer poliser, mer försvar, omtanke om de mest utsatta i samhället, privatiseringar, peka finger åt varandras förslag och ett i regel ganska otrevligt debattklimat som naturligtvis blivit en hel del otrevligare sedan bara senaste valet 2014. Här någonstans står den genomsnittlige medborgaren och skall övertygas om partiernas förträfflighet, propaganda och hot om vad som sker om man väljer fel. Valet 2018 kommer att bli rent förskräckligt är min magkänsla.

I veckans upplaga av Din Lokaltidning så finns en sida som skall förmedla lite av hur situationen ser ut i våra närmaste kommuner. Bläddra fram till sidan 10 så hittar ni den artikeln.

När man läser den delen som avhandlar situationen i Hofors så blir åtminstone jag lite förbryllad. Det finns mycket riktigt två lokala partier, men Hoforspartiet har 4 mandat och Folkhemmet Hofors/Torsåker 1, i det fall inte Bror Sundin sitter på stolen alltså eftersom han liksom numera två av Sverigedemokraternas mandat består av ”Politiska vildar”. Av totalt 31 mandat vill jag inte gå så långt och säga att det är många platser. Socialdemokraterna som är det största partiet har 12 mandat, numera understöds dom av 2 Liberala mandat och 2 Centerpartistiska dito. Totalt 16 mandat alltså, exakt det man behöver för att kunna bilda en majoritet. I opposition finns HOP 4, M 3, V 4, SD 3, FHT 1 med sammanlagt 15 mandat, inte tillräckligt alltså för att bilda en egen majoritet, och det ska väl understrykas att alla dessa partier tillsammans aldrig skulle vara ett bra alternativ för att styra Hofors heller. Slutklämmen i artikeln summerar väl det ganska uppenbara att ”om dagens opinionssiffror står sig över valet” så blir det ingen förändring.

 

 

 

Hoforspartiet Strukturerar Om

Det kanske inte undgått någon att det skett en hel del förändringar i det politiska livet i Hofors på sistone. Ni vet, Socialdemokraterna bestämde sig för att sparka ut Vänsterpartiet som samarbetspartners och istället inleda ett nytt samarbete tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna. Det har minst sagt varit lite turbulent sedan dess och under tisdagens sammanträde i kommunstyrelsen så ombildades även kommunstyrelsens arbetsutskott. Det innebär att Moderaterna miste sin ordinarie plats i utskottet och Liberalerna träder in så att majoriteten har en majoritet även i KSAU.

För Hoforspartiet så kommer ombildningen mycket lägligt. På grund av förändring av arbetssituationen så kan jag med gott samvete lämna över min ordinarie plats i KSAU till Anne Persson fram till nästa val. Det har varit ganska kämpigt att få tiden att räcka till för både politiska uppdrag och andra ideella uppdrag med skiftgången, och jag har under en tid känt att jag inte hinner med på samma sätt som tidigare. Anne är en ”paragrafryttare” ut i fingerspetsarna och kommer att göra ett galant arbete i KSAU under resten av mandatperioden.

Statliga Arbeten Till Hofors?

I veckan som gick utspelades ett fullmäktigemöte utan större dramatik. Ja Vänsterpartiet hade fått bytt sida i salen och Centerpartiet och Liberalerna satt sig jämte sina nya sängkamrater. Det mest spännande var kanske Kjell Johanssons föredragning om ”Framtid Haga” med muntlig information och en kort filmvisning som ni också kan se i Arbetarbladets artikel eller här:

Isamband med informationen nämndes det att kommunen kontaktat civilministern Ardalan Shekarabi, för att boka tid för ett möte om framtidens möjligheter. Gefle Dagblad skriver:

I den landsbygdsutredning som lämnades till minister Sven-Erik Bucht, S, tidigare i år finns ett förslag med om att flytta 10 000 statliga jobb från Stockholm och ut i landet.

Några av de jobben borde komma till Hofors, anser kommunalrådet Anttila. Därför har hon nu skrivit till civilminister Ardalan Shekarabi, och bett om ett möte.

I brevet framhålls Hofors strategiska placering längs E16, med närhet till högskolan både i Gävle och i Dalarna. Också projektet ”Framtid Haga” nämns, där det bland annat finns planer på att göra om Hagaskolan till ett science center och att bygga ett växthus i Hagaparken.

Det är spännande, det finns otroliga visioner om hur Hofors skall utvecklas, men på något sätt har realismen slagit klorna i mina funderingar, och allt jag tänker på är vad kommer allt detta kosta, kommer det att gå och genomföra? För tyvärr är facit med etableringar som man gått ut med pukor och trumpeter för, inget vidare bra. I filmen syns en transparant byggnad i nedre delen av området och återigen så sade Kjell Johansson lovande saker utan innehåll. Att han skulle färglägga hamburgerrestaurangen så fort det blev klart. Realisten i funderingarna är mer än skeptisk att detta kommer att genomföras. År ut och år in och hela tiden så är det ett par veckor kvar till undertecknandet av avtalet. Det finns alla anledning för politiken i Hofors kommun att göra en översyn av vad vi egentligen får för pengarna som skeppas över till Entré Hofors.

Kommunfullmäktige Sammanträder

Som jag skrev under gårdagen så är det dags för Kommunfullmäktige (KF) att sammanträda ikväll. Det hela inleds 16.30 med Demokraticafé som pågår till 17.15, därefter en kortare paus fram till 17.30, då själva sammanträdet startar.

Ikväll kan det vara lite extra spännande eftersom ingen jag pratat med kunnat säga hur den nya situationen i lokalpolitiken kommer att te sig i möteslokalen. Kommer man redan nu börja flytta omkring partierna som inte ska sitta bredvid varandra eller kommer dom sitta kvar. Och i det fallet placerar man Vänsterpartiet bredvid Sverigedemokraterna  längst bak i oppositionens bänkar eller tvingar man Moderaterna att byta platser. Eller sitter man helt enkelt kvar där man suttit och låtsas som att allt är som tidigare?

Det hela blir ju ytterst intressant också ur flera aspekter. Med 16 mandat i majoritet och 15 i opposition så krävs det minst en tredjedel för att till exempel kunna återremittera ett ärende, en så kallad minoritetsåterremiss. Som det ser ut just nu så skulle det endast fungera i följande konstellationer:

HOP 4+ M 3 + SD 3 + Politisk Vilde/FHT 1 = 11 Mandat

HOP 4+ V 4+ M 3 = 11 Mandat

V 4 + M 3+ SD 3 + Politisk Vilde/FHT 1= 11 Mandat

HOP 4 + V 4 + SD 3 = 11 Mandat

Med tanke på att det finns tydliga ideologiska skillnader mellan dessa partier som nu klumpas ihop i en opposition så kan jag inte ens i min vildaste fantasi se hur det skall kunna bli en slagkraftig sådan.

 

 

Olika Former Av Cirkus

Den här helgen kan tyckas innehållit en hel del cirkusuppträdanden. Är man politiskt intresserad så kan man kanske funnit ett visst nöje i att se en av våra lokaltidningar härskna till och ställa sig frågande till vad som egentligen sker i Hofors:

Anna Gullberg: Oacceptabelt att kommunstyrelsens ordförande förhalar intervju mitt i politisk kris

Kommunalrådet svarar på chefredaktörens kritik: När partiet tar beslut är Daniel Johansson högsta politiker

Är frågor om Hofors kommuns styre en fråga som rör kommunen, och därmed en fråga som ligger på högsta politikerns bord och inte främst det socialdemokratiska partiets? GD vågar påstå det. Och det ska inte behöva ta två veckor för att få ställa frågor till kommunalrådet om det.”

Ett tips till tidningarna kan vara att imorgon 17.30 sammanträder Kommunfullmäktige i Folkets Hus och då kommer med stor sannolikhet alla politiker som kan vara av intresse för att fråga om den uppkomna situationen att vara på plats. Det har ju onekligen varit ett ganska svalt intresse för att bevaka Hofors politiskt på plats när de offentliga mötena genomförs. Det föregås av demokraticafé som startar 16.30 och det är till för att allmänheten och media ska kunna träffa de förtroendevalda under en fika.

 

Eftersom jag själv inte är direkt inblandad i röran som tycks ha uppstått, så gick jag istället på en annan cirkus. En rockcirkus, där ungdomsidolerna Accept stod på scenen. Bara ett stenkast bort från Hofors och närmare bestämt i Göranssons Arena i Sandviken.

Det är inte riktigt samma sak när Udo Dirkschneider inte anför bandet med sin karakäteristiska sångpippa. Men det var bra med folk och rocken strömmade ur högtalarna som det var meningen. Huvudattraktionen för många var Sabaton, och i augusti så arrangeras Sabatons egen festival i Falun, ett ungefär lika långt stenkast bort alltså, där dyker faktiskt nämnde Udo upp tillsammans med ett stadigt gäng band. Spelar gör också Hoforssonen Tomas Andersson med sitt band Corroded.

Lokalpolitiskt Samarbete Kan Vara ”Skadligt för kommunens utveckling”

Det har fortfarande inte lugnat sig på vattenytan efter förra veckans politiska bomb att Socialdemokraterna bryter med Vänsterpartiet och istället lierar sig med Liberalerna och Centerpartiet. Lite här och var hörs upprörda röster och ledsna tongångar över hur den politiska framtiden i Hofors egentligen kommer att utvecklas. Jag själv uttalade mig förra veckan, att om Socialdemokraterna menade allvar med att försöka göra det bästa för Hofors så skulle man ta tillvara på kompetensen som den fd riksdagsmannen Hans Backman har från sitt arbete och utse honom till kommunalråd den kvarvarande mandatperioden. Det blev lite felciterat i tidningen eftersom man antydde att det var Hoforspartiets enade vilja vilket naturligtvis inte var sant utan min egen högst objektiva uppfattning. Det har också naturligtvis retat upp en del människor, men troligen vet alla vid det här laget att det brukar bli små eller stora missar mellan den intervjuade och det som senare trycks på pränt. Min känslomässiga radar har också upptäckt att vissa individer känner sig som att jag inte bara trampat dem på tårna utan tagit sats och hoppat in ett smärtsamt avtryck. För mig kvittar det liksom lite för jag gav mig aldrig in i politiken för att bli bundisar med andra politiker oavsett partitillhörighet. Jag såg chansen att verkligen styra in Hofors på ett nytt spår och det tycker jag vi i Hoforspartiet lyckats med. Inte minst när man ideligen hör att vårt motto ”Det som är bäst för Hofors” anammats av flera partier på både höger och vänsterkant. Väljare som jag talat med säger också att de kan se en skillnad på klimatet på något sätt.

Men inlägget skall nu handla om just det här med felciteringar. För när jag idag slår upp veckans upplaga av Din Lokaltidning, så är ingressen i en artikel om rabaldret i den formen som får en att spärra upp både ögon och mun.

Skadligt för kommunens utveckling”. Det var en sågning utan dess like om det är korrekt citerat av Daniel Johansson.

*UPPDATERAT*

Det korrekta citatet som inte publicerades i annonstidningen löd:

Vi Socialdemokrater ser att tonen i kommunen har blivit mer inriktad på konflikt före samverkan. En av anledningarna till detta är kopplat till vårt samarbete med Vänsterpartiet och vi upplever att det på sikt kan skada kommunens positiva utveckling.” säger Daniel Johansson, Socialdemokraternas ordförande.”

Politikskola: Kommunstyrelsens Arbetsutskott Sammanträder

När jag diskuterar med människor om den lokala politiken så märks det att alla inte har riktigt koll på vad alla dessa möten och förkortningar är. Därför tänkte jag kort beskriva processen när det dyker upp i min egen vardag.

Idag är det alltså dags för KSAU eller Kommunstyrelsens Arbetsutskott att sammanträda. Det är en form av beredning av ärenden innan det skickas vidare till Kommunstyrelsen (KS) och därefter till det publika Kommunfullmäktige (KF). Kanske det mest intressanta att delta i eftersom här förs det mer informella samtal rörande ärendena på dagordningen och klimtatet är inte riktigt som beskrivet i Kommunstyrelsen som man kunnat läsa om i tidningarna förra veckan. Alla är naturligtvis inte alltid eniga, men det tillåts att diskutera under mer sansade former, och man kan allt som oftast enas om att rekommendera KS vilken väg man bör gå. KSAU består utav fem personer, ordföranden Linda-Marie Antilla (S), vice ordförande Xamuel Gonzales Westling (V), Tobbe Jansson (S) och oppositionen företräds av Ziita Eriksson (M) och Peter Hillblom (HOP). Med på mötet är också kommunsekreteraren som just nu är Fredrik Segerstéen när ordinarie sekreterare Linda Höglin är mammaledig. Kommunchefen Mimmi Abramsson, ekonomichefen Mats Hägglund är också närvarande vid alla möten. En ganska liten församling alltså.

Till mötena skickas en dagordning ut, vanligtvis på fredagen innan mötet som från och med i år sker på tisdagar en gång i månaden med uppehåll i juli. Den innehåller en rad punkter varav några är fasta. Till exempel ekonomi och personalfrågor då personalchefen Pernilla Bredin kommer in en stund. I övrigt beroende på vilka ärenden det rör sig om, så kommer ansvariga tjänstemän eller inbjudna gäster och informerar om ditt och datt. Det kan även vara människor som arbetar på en regional nivå och i de olika kommunala eller regionala bolagen, tex Gästrike Återvinnare, Räddningstjänsten och liknande.

Maktförhållandet bör nämnas även om det inte har någon större betydelse i ärenden som ändå skall skickas vidare till KS eller KF. Majoriteten har haft tre personer och oppositionen två. Tidigare har det alltså varit S+S+V och M+HOP, men efter förra veckans ”politiska bomb” så kommer det att förändras gissar jag, men exakt hur återstår att se. Liberalerna och Centerpartiet vill säkert ha representation i någon form. Det lär inte passera någon obemärkt hur utfallet blir.

 

Lokalpolitisk Bomb

Rubriken i all ära, men särskilt uppseendeväckande är det inte att Socialdemokraterna nu öppet går ut att de vänstrat fast åt höger.

Arbetarbladet – Nytt styre i Hofors – Socialdemokraterna bryter med Vänsterpartiet

Gefle Dagblad – Nytt styre i Hofors – Socialdemokraterna bryter med Vänsterpartiet

Sedan valet 2014 har Socialdemokraterna i Hofors samarbetat och bildat majoritet tillsammans med Vänsterpartiet.

Det samarbetet är nu ett minne blott då Socialdemokraterna i ställer väljer att alliera sig med Centerpartiet och Liberalerna i en ny majoritet.

– Vi ser Centern och Liberalerna som bra partier och vi ligger nära varandra lokalpolitiskt, säger Daniel Johansson som är ordförande för Socialdemokraterna i Hofors.

Något som ska ligga bakom är att Socialdemokraterna upplevt att tonen den senaste tiden varit mer inriktad på konflikt än samverkan.”

Redan kort efter att Hoforspartiet konstaterats vinna fyra mandat så antyddes det från Centerpartiets håll att ett ”hemligt samarbetsavtal” inför valet 2018 skulle kunna innebära en förändring av maktförhållandet i Hofors. Att det skulle vara mer av ett tyst samarbetsavtal var ju med största sannolikhet därför att Centerpartiet spelade med helgardering i tipset. Svängde det åt det ena hållet så kunde man ju hoppa dit, åt det andra bibehålla sitt samarbete med Alliansen. Politik helt enkelt. Att S haft ett gott öga till Folkpartiet, eller Liberalerna som de numera vill kallas är inte heller en hemlighet. Känslan har alltid varit sedan jag själv började ägna mig åt fritidspolitikeri, att ett sjunkande S varit oroliga för vad framtiden skall bära med sig och om inte det räcker med det egna valresultatet, förlita sig på ett betydligt mer växande Vänsterpartiet, men också tänka att gardera upp med ytterligare ett mindre parti som L eller C.

Nu har alltså allt spruckit och plötsligt blev vardagslunken i lokalpolitiken lite som ett hett slutspel i ishockeyn. En sprucken allians ( i den mån det existerat en sådan lokalt), ett utsparkat Vänsterparti som knappast kommer att hålla igen munnen och sluta ”bråka”, en opposition som består av minst sagt ytterligheter från höger till vänster. En sak kan jag dock hålla med om i Daniel Johanssons uttalanden och det är att L och C är bra partners för lokalpolitiken. Det kommer nämligen in en enormt bra kompetens i bland annat Hans Backman, Ann-Sofie Stenbacka och Hans Larsson. Stabila ”spelare” om vi fortsätter på hockeytemat. Vill man göra det bästa för Hofors, så skall S omedelbart byta ut kommunalrådet Linda-Marie Antilla mot erfarne riksdagsveteranen Hans Backman, då blir det struktur och ordning och reda på sammanträdena igen. Det skulle också visa att man verkligen bryr sig om Hofors. Just nu upplevs det bara som det lilla tåget som tuffade på och intalade sig självt att:

Skvaller Från Den Lokalpolitiska Arenan

Insåg just att det var väldigt länge sedan jag var aktiv på Hoforsbloggen, och det kan ju ha sina naturliga förklaringar. Men bättre sent än aldrig och det finns väl en del att nämna om veckan som gått. Bland annat blev det efter tisdagens sammanträde i kommunstyrelsen klart att torget som kallats Teaterplan eller Njuren, nu rekommenderas att byta namn till ”Kärlekens torg”. En tillsynes enkel och naiv fråga, men det är inte riktigt dags att släppa greppet om den ännu eftersom det finns en del frågetecken att räta ut anser jag. Förfarandet av ärendetsom dök upp på politikernas bord efter ett tjänstemannaförslag, eller någon form av tjänstemannaförslag eftersom människorna på Entré Hofors inte kan räknas som kommunala tjänstemän, eller kan de? Ja ni ser själva att det hela är diffust och lägg därtill att förslaget tycks komma från Marknadsgruppen i någon form.

Vi är flera lokala politiker som höjer på ögonbrynen kring vilka verksamheter som egentligen skall ingå där, hur arbetet är kopplat till kommunen och vad som skall betecknas som kommunal verksamhet. ”En gråzon” har fd kommunchefen Ulf Strömstedt och fd kommunalrådet Marie-Louise Dangardt omnämnt det hela som vid flera tillfällen. Personligen är jag lite allergisk mot gråzoner och det här måste ju på något sätt klargöras. Samma sak med Föreningsservice som besökt det nuvarande kommunchefen Mimmi Abramsson och bett om att få utgifter att utföra. Kan vilken förening som helst traska upp till kommunhuset och be om uppdrag och sen om utökat föreningsstöd? Ja det skulle ju onekligen öppna upp märkliga möjligheter om exakt samma förutsättningar ges. Vid minst två tillfällen så har jag själv ifrågasatt det här under kommunstyrelsens arbetsutskotts möten och svaren är vaga och diffusa.

Vi kan återvända lite till Kärlekens Torg igen, omröstningen lockade inga större drivor med röster. Men svaren skall ha gett det föreslagna en majoritet och då får man acceptera det. Det som var lite förvånande var att efter att resultatet blivit känt, då uppstod debatten och tyckandet om namngivandet. Även hur det hela gått till. Saken var ju som så att för att det skulle hinnas med inför kommunstyrelsens sammanträde så var enda lösningen till att invånarna ens skulle få tycka till, att nyttja sociala medier för att ge en hint om vad människor egentligen tyckte och därmed KS en form av underlag för i vilken riktning man skulle föra ärendet innan det skickas vidare till Västra Gästriklands Samhällsbyggnadsnämnd där det slutliga beslutet tas.

Det var just via sociala medier som många kände sig förda bakom ljuset och uttryckte det. Inget fel på datoruppkopplingen alltså. Förutom åsikterna om att namnet helt enkelt var opassande, och som jag själv uttryckte det ”Överilat”, så kritiserades bland annat att äldre som inte har daglig tillgång till datorer och internet, helt enkelt ställts utanför tyckandet och tänkandet. Finns en hel del sanning i det, men med den korta tidsrymden som fanns, så blev det som det blev. Officiellt kommer det att heta Kärlekens Torg, men känner man att man vill kalla det något annat, Njuren, plattan, torget, Teaterplan mm, så är det nog ganska riskfritt fortfarande.

Skvallertant

KS ja. Andrahandsinformation gör gällande att en viss hen på den yttersta vänsterkanten kastade datorer och kaffekoppar runt sig och slog med nävarna i bordet och sade en hel del fula saker enligt uppgiftslämnarna. En närvarande politiker som tillhör ett annat parti än jag själv ringde mig under veckan och förfasades över att personen fick löpa amok utan åtgärder av större mått från den nye ordföranden och tillika kommunalrådet i Hofors, Linda-Marie Antilla. Personen ifrågasatte om hen verkligen skulle ha sina uppdrag kvar. Jag tror inte det finns fog att skilja personen från sina högt uppsatta uppdrag, ibland kanske man istället ska se det som att även om det blir utbrott så finns det passion för det man sysslar med. Verbala angrepp har förvisso fått andra politiker ute i landet att få lämna sina uppdrag, men i det här fallet så får vi nog bara ta det med lite ro. Tills nästa gång. Det hade dock aldrig gått hem på Marie-Louise Dangardts tid som kommunalråd är jag övertygad om, och visst kan man känna att det finns en saknad efter strukturen och ordningen som hon satte. Nästa år är det val igen och hur debattklimat och annat blir tills dess kan vi bara gissa. Klart är dock att den politiska värdegrundsgruppen sammankallades för möte senare denna morgon direkt efter tisdagens KS.

Spelet Bakom Namngivningen Av Torget I Hofors

Det är otroligt glädjande att se responsen på omröstningen av torget som tidigare kallats ”Teaterplan” och ”Njuren. Via sociala medier och i möten mellan människor i kommunen är det ett hett diskusionsämne, och givetvis fick det uppmärksamhet i lokaltidningarna som förutspått. Det var nämligen inte en självklarhet att medborgarna skulle få säga sitt hjärtans mening om namngivningen. Det damp bara ner en tjänsteskrivelse i kommunstyrelsens arbetsutskott som angav:

 

Förslag till beslut

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att föreslå kommunstyrelsen att föreslå  Västra Gästriklands Samhällsbyggnadsnämnd att anta ”Kärlekens torg” som officiellt namn på i folkmun kallad Teaterplan/Njuren enligt det markerade området på bifogad karta.

 

Ärendets beskrivning kändes mycket diffust och var en tjänsteskrivelse från Eva Andersson och Håkan Eck. Vanligtvis brukar det finnas en motion inlämnad av ett av de politiska partierna, eller ett medborgarförslag i grunden, men inte i det här fallet, och därför reagerade både jag och Vänsterpartiets Xamuel Gonzales Westling över förfarandet. Faktiskt med ganska stor ilska över hur man tänkt sig gå över medborgarnas huvuden. Är det något som verkligen är publikt och något av demokratins underlag, så är det våra gator och torg där vi alla vistas tillsammans. Någonstans i kedjan från uppkomsten av idén till det landade på vårt bord luktar det lite ruttet. Och jag hoppas att kunna återkomma till varför någon trodde att man kunde ignorera folkets röst och inflytande. Snudd på beklämmande att inte vare sig kommunchef, kommunalråd eller någon av tjänstemännen ens tänkt tanken att fråga fotfolket innan man tar beslut av den här karaktären.

 

Hur som haver så yrkade ovan nämnda Vänsterpartist och undertecknad på att innan ärendet skickas vidare från kommunstyrelsen till Samhällsbyggnadsnämnden, så skulle medborgarna få säga sitt. Det är även ett ypperligt tillfälle att experimentera med medborgardialogen mellan befolkning och kommun via de sociala mediakanalerna och kommunens nya hemsida.Jag skulle gissa att besöksstatistiken även ökar under denna period, och fler får upp ögonen för den ständigt uppdaterade och häftiga hemsidan efter ansiktslyftet.

 

Och visst tog debatten fart. Det är svårt att få några indikationer om vad torget i slutänden kan komma att heta, men fantasifulla förslag av mer eller mindre realistisk karaktär finns det. Bessemertorget, Kullagerplatsen, Arnes Torg, Centrumtorget, Rubintorget, Folkplatsen och Baktalerian. Jag tycker mig även se en stor konkurrent i Plattan som många ungdomar verkar kalla området. Just Kärlekens Torg, kanske man hade funderat en vända till kring om man Googlat lite innan förslaget väcktes. Redan den 17 december väcktes tanken att döpa om just det torget som Musikhjälpen 2016 huserade på.

 

Förmodligen blir det mer kärlek och gemenskap på Stortorget när Musikhjälpen går in i slutspurten i helgen. Med all sannolikhet blir det insamlingsrekord också. Det blir en vecka som kommer att sätta stort avtryck i Örebro. Programledarna i Musikhjälpen har hela veckan valt att tillfälligt kalla Stortorget för Kärlekens torg. Så är det i och för sig varje år oavsett stad. Jag tycker ändå politikerna i Rådhuset ska ta sig en ordentlig funderare om det inte är dags att byta namn på Stortorget till Kärlekens torg.”

 

Tanken är fin, och ändamålet med sammankopplingen till den bedrift som Hoforsborna stod för med Marita Söderström och Emil Eriksson i spetsen är klockren. Men lite förhastat känns det att döpa om torget till något som skall leva kvar längre i framtiden än minnet av denna fantastiska händelse. Om man lyssnar på diskussionerna kring namngivningen av torget, så upplever tyvärr många inte en odiskutabel kärlek mellan invånarna, och smakar man lite på hur det låter när man till exempel skall stämma träff i vardagslunken, låter det inte helt korrekt.

-Ska vi ses på Kärlekens Torg och gå och fika?

-Vi går och hänger på Kärlekens Torg.

Hofors ungdomar och kommunens framtid verkar ha myntat Plattan som benämning. Oavsett vad man döper torget till, så gissar jag att Teaterplan, Njuren och Plattan fortfarande kommer vara onmämningarna för platsen. Varför inte då välja ett neutralt och för framtiden hållbart namn, och nyttja benämningen Kärlekens Torg vid arrangemang eller samlingar?

 

En annan tanke som också dykt upp under veckan när det diskuterats just demokrati, torg och gemensamma platser är att förlägga en permanent scen vid platsen. Höskrinda i all ära (syntes i TV-dokumentären på SVT), men det har sina begränsningar om man till exempel vill framföra ett schysst sång och dansnummer i höga klackar som Sebbe gjorde. Det kan gott och väl räcka med en något högre plattform i utkanten av torget som är förberedd för el mm vilket Kent Andersson i marknadsgruppen förklarade för mig vara önskvärt.

 

Kanske skulle det även kunna utvecklas till något ytterligare. Satsningen på att ha en medborgardialog med ett demokraticafé som föregår kommunfullmäktige kan sägas vara allt annat än det ädla syfte det borde ha haft. Få besökande, snudd på knappt någon. Med en fast plats för arrangemang, uppträdande mm, så öppnar sig ytterligare en spännande möjlighet att satsa på istället för att ha diskussioner och debatter i det offentliga rummet.

Varför inte kopiera något som fallit väl ut som Speakers’ Corner i Hyde Park, London? Istället för att politiker sitter i entrén på Folkets Hus och inväntar medborgarna, kanske man skulle sätta upp en mikrofon vid torget en timme innan och låta alla som vill säga sitt hjärtas mening helt enligt principerna med yttrande- och åsiktsfriheten?

Det passerar dessutom ständigt människor runt torget och står någon och talar så når man garanterat fler öron än instängda i Folkets Hus.

En Studie I Lokalpolitikens Baksida

Jag har alltid hävdat att jag är en ganska ofrivillig politiker. Det är mest slumpen som medförde att jag hamnade där jag är idag och tro mig, det har jag frekvent ifrågasatt inom mig själv. Men det var ju så, en kastad handske skall ju plockas upp förr eller senare, och att det gick från en blogg till ett politiskt parti var den legendariska meningen ”Men sluta och gnäll och gör något själv då”. Sagt och gjort, och resultatet vet ni vid det här laget. Hoforspartiet blev kommunens näststörsta i valet 2014, och sedan dess har det handlat om ganska positiva upplevelser och en förändring av den synen jag hade innan på våra politiker, merparten till det bättre. Jag har tyckt att till exempel Socialdemokraterna bestått av drivna och skickliga företrädare i flera fall, i synnerhet det dårvarande kommunalrådet Marie-Louise Dangardt som jag haft en del åsikter om innan, uteslutande från mediabilden där hon inte framstått som den sympatiska och varma person jag lärde känna i politikens värld. För så är det, det finns en bild i media och en annan i verkligheten, det går inte att fånga upp vare sig ett beslut eller en rättvis bild av personerna bakom det enbart genom några textrader i en tidning. Det har jag verkligen fått lära mig och tagit till mig. Man skall alltid vara villig att erkänna när man misstagit sig eller begått något fel.

Så varför nu denna rubrik och den långa inledningen? Ja den senaste veckan så har jag tagit mig lite för pannan över var vi hamnat i det politiska Hofors. Det har förvisso varit en lite hånfull ton i sociala medier emellanåt, men just denna vecka blev det så påtagligt hur en händelsekedja kan utvecklas, och hur man tolkar den är upp till var och en som studerar den utifrån. Här är dock min syn på saken.

I tisdags den 31 januari var det sammanträde i kommunstyrelsen (KS). Jag kunde inte närvara personligen på grund av andra åtaganden, så min ersättare och partikamrat Anne Persson gick in som ledamot i mitt ställe. Ärendena var jag väl bekant med eftersom de passerat kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) två veckor tidigare, 17 januari.Det var inga direkta tvistefrågor på agendan den gången, Folket Hus ville ha ett förskott på sitt bidrag för att driva verksamheten, vilket kändes lite konstigt och frågan återremitterades eftersom det fanns flera tveksamheter att det gick korrekt till. Bland annat Socialdemokraternas ledamot Torbjörn Jansson uttryckte tvivel att det var rätt enligt regelverket och jag och Moderaternas Ziita Eriksson yrkade på återremissen. På agendan dök punkten 13, ”Svar på remiss ”Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78)”. Ett remissvar som inte efterfrågats av Hofors, men som Xamuel Gonzales Westling på ”löst” uppdrag av KSAU, föfattat ett svar till ur en mycket tydlig Vänsterpartistisk skildring. Här rök Ziita Eriksson (M) och Xamuel Gonzales Westling (V) ihop rejält i en ideologisk strid. Kanske den mest hetlevrade diskussion jag upplevt som fritidspolitiker. Båda är mycket skickliga debattörer och lika ideologiskt övertygade om sin politik. Verkligen plus- och minuspoler kunde man konstatera. Kontentan blev att ärendet skulle skickas vidare till KS utan tyckande av KSAU. Och där befann sig alltså de församlade politikerna i tisdags när frågan åter kom upp på bordet.

För mig är det ren hörsägen vad som skedde, men det var tydligen en infekterad fråga där en samlad opposition inte ville erkänna Vänsterpartiets svar som kommunens svar på remissen ingen hade begärt att få. S och V röstade för, M, C, L, SD och HOP emot eller reserverade sig i frågan. Det här fick Xamuel Gonzales Westling att under mötet plocka fram sin mobiltelefon och knappra in följande statusuppdateringar på sin öppna Facebook.

Debatten i kommunstyrelsen stannade alltså inte i rummet tills den var klar utan delades friskt på social media.

Han fortsatte vidare med att ganska hånfullt göra narr av Ioan Paris (SD), som har språksvårigheter när han skall uttrycka sig.Man måste lyssna lite extra till vad han säger helt enkelt.

Någonstans fram hit har jag personligen haft lite överseende över det politiska spelet och hur man uttrycker sig om motståndarsidan. Men i och med att jag själv deltagit i kommunens värdegrundsarbete så var jag kanske naiv och trodde att syftet med att politikerna också var involverad i arbetet, så skulle vi uppträda lite mer anständigt emot varandra. Som bekant så har ni kanske hört sägas att ”Hoforsbloggen är inte så kul längre, för det är bara trevliga saker som skrivs numera.” Ja jag har försökt att hålla mig på min kant även om det kliat brutalt mycket i den fria skaparglädjen att uttrycka mig om åsikter, hur människor verkligen beter sig i politikens värld. Men just denna vecka och med Xamuels inlägg så fick jag ett lite snedare leende än vanligt. Kanske är det min egen mognad som medfört att jag inte fann något som helst underhållande i att håna en annan politiker på detta sätt, kanske för att jag lärt känna Ioan som en ganska glad, och hyvens kille. Det var inte okej. Men jag teg. Tänkte att visst det där är eran ensak och jag var inte ens på mötet så jag skall inte försöka återge det hela i skriven form. Dagen efter kom nästa utspel, lika ivrigt påhejat av majoritetspolitiker som de tidgare, bland annat Marie-Louise Dangardt som numera är en ledamot i kommunfullmäktige (KF) smat Daniel Johansson ordförande i BUN och en rad andra kända namn från politikens värld.

Under gårdagen när Moderaterna och SD inte nappat på provokationerna i någon större utsträckning, mer än en kort detbatt under berörda inlägg på deras Facebooksida, så vändes blicken från den framträdande Vänsterpartisten mot Hoforspartiet och Kent Andersson.

Mycket riktigt så står det på vår hemsida under punkten Vård och omsorg, att ”Hoforspartiet vill ge äldreomsorgen och den personliga assistansen möjligheter att skapa en trygg och harmonisk miljö, bra boenden, bra mat och möjligheter till aktiviteter även på ålderns höst. Vi säger nej till vinstdrivande företag i den här sektorn och ja till värdighet.” Reservationen i KS handlade enbart om tveksamheter att Vänsterpartiet skulle föra hela kommunens talan sett ur deras egen ideologi och deras eget perspektiv. Nu var det plötsligt en större och mer provocerande fråga där Hoforspartiet skulle ha svikit sina ideal.På tal om just ideologier så kan det nämnas att inte en enda rad skrevs av någon Vänsterpartist när de i BUN ställde sig smått positivt till att låta en vinstdrivande skola komma till kommunen och idka gymnasieverksamhet. Inte en enda, och där kan man ju verkligen snack om ett bryta mot sina egen ideologi. Vad gäller löften så håller vi fortfarande vart enda ett i den mån vi haft utrymme att påverka. Många gånger har jag tyckt att det varit rent fantastiskt att vare sig den samlade oppositionen eller majoriteten haft några större avvikande åsikter om hur kommunen skall skötas och hur den skall gå framåt. Få kommuner unnat misstänker jag. Skall man tro Vänsterpartiets företrädare Xamuel Gonzales Westling, så beror det på att S+Vs politik är så bra att alla anammar den. Själv ser jag det mer som att de fört en rimlig politik som varit bra för Hofors kommun i dessa frågor och varför bråka om de ändå går åt rätt håll.

Nåväl, i det här läget så snubblade jag över ett Tweet på Marie-Louise Dangardts profil, där jag fann något mycket humoristiskt. Vad hon egentligen menade och hur det framstod för andra är också en tolkningsfråga. Det är svårt att nyttja smileys på rätt sätt.Jag medger att det var barnsligt naivit, men jag visste ju att det skulle glädja någon med lite politisk satir, och det verkade ju denna vecka vara helt inne. Kanske inte i samma nivå som den gode Xamuels, men visst ska man väl kunna retas lite om det är på det viset.

Min lördag började strax före klockan sju med sedvanlig hundpromenad, följandet av diverse debatter, läste tidningar, käkade frukost och satt som bäst med att formulera en text i ämnet ”Det naturliga urvalet” när det plötsligt plingade till i min mobiltelefon.

Det är alltså Marie-Louise Dangardt som är de gula fälten och mina de blå i den konversation som sedan utspelades via SMS, ni får själva läsa och bedöma hur vi två ser på saken med att någon av mina ”bekanta” på Facebook tog en printscreen och skickade till det fd kommunalrådet.

Där ser man bland annat den förre vänsterledaren Lars Ohlys gillande (det är lite stort) men även en lista där flera kända namn från vår egen politiska arena finns med. Ett ”gillande” på Facebook är ungefär som ”Jag håller med i vad du säger” eller kan illustreras med några olika former av smileys som uttrycker att man är arg, ledsen, älskar eller finner det tokroligt. Jag menar alltså att det är otroligt korkat att man kan visa sin avsky eller sitt gillande för påstådda saker, men inte själv tåla lite ironi, sarkasm och humor.Dessutom gillade jag inte alls undertonen att det finns ”spioner” som följer mig på Facebook och rapporterar det till Marie-Louise Dangardt som om det skulle vara någon hemlighet. Hallå, det är Facebook inte ett slutet sällskap av ordensbröder…

Hela konversationen i ett svep utan några ”klipp” mer än dom som krävs för att återge konversationen alltså. Om någon betvivlar det så kan ni kontakta mig så får ni se det direkt i mobilen. Jag räknar kallt med att säkerligen ett antal av min vänlista på 421 personer rapporterar alla eventuella brister, fel eller annat vidare som jag uttrycker via Facebook.Facebook precis som Twitter är lite av ”låtsasland”, ungefär som den här TV-serien om Hofors som gått på SVT är, allt är inte vad det ser ut att vara. Men precis som med TV-serien har många en tendens att leva efter den outtalade sanningen att ”Finns det på Facebook så är det sant”. Därför lite förvånande, men samtidigt roande att kontaktas av det fd kommunalrådet i frågan. Det är tydlig skillnad på vem som skriver och vad. Jag återgav bara vad hon själv skrivit med min tolkning att det fanns en viss besvikelse att tåget inte gick på grund av att det fanns människor på spåret. Men det kanske rör sig om det numera riksbekanta uttrycket att ”tänka med slutet på ryggraden”. Min tolkning är att hennes SMS på något sätt skulle skrämma mig till tystnad bara för att det råkade handla om en ledande Socialdemokrat, att jag ständigt övervakas och att jag skall akta mig för vad jag publicerar på lekstugan som den sociala median utgör. Sen vet jag ju faktiskt inte hur dialogen mellan den som skickade den där kopian till henne och henne gick. Jag gissar på att det kanske överdrevs i sitt sammanhang, för personen i fråga lär inte ha sin ryggrad kvar att stoltsera med och erkänna att ”Jo det var jag som gjorde det”. Det får man leva med, vänner på Facebook och vänner i riktiga livet är en total skillnad om man nu inte visste det.

Varför visar jag nu upp hela det här fåneriet då? Jo jag vill visa alla våra väljare att så här fungerar det i lokalplitikens värld. Jag har massor av dråpliga exempel sparade eftersom jag någon gång kommer att sammanfatta mina upplevelser av det här i skriftlig form. Men det räcker nog kanske bara med denna lilla incident för att visa hur det är. Visst det kanske får sina konsekvenser för hur klimatet mellan politikerna blir i framtiden nu. Sura, tvära och den där välkända utfrysningsmetoden när man inte flyter med strömmen istället för att simma emot den. Men det skiter jag fullständigt i. Enda anledningen till att jag engagerade mig i politiken var för att jag hörde såna här historier hela tiden av kommunalt anställda, politiker på fel sida, som alla vittnade om att det fanns en maktfullkomlighet att försöka styra där man inte har något mandat att styra, i människors åsikter eller uppförande. Jag trodde ha motbevisat mig själv, men ingalunda, det här är så jävla Samtidigt i Hofors som det kan bli. Krokodiltårarna om att hon bara ska svälja mina inlägg kanske omvärderas nu när hon själv kan se hela kedjan till hur det ledde fram till det här. Ni bemöts med den respekt ni ger.

Samtidigare I Hofors Än Så Här Blir Det Inte

Det slog mig denna morgon att det borde ha varit ett utskick av handlingar inför nästa veckas sammanträde i kommunstyrelsens arbetsutskott. Vanligtvis brukar det plinga till i telefonen med ett SMS som informerar att handlingarna finns att tillgå, men av någon anledning så hände inte det denna vecka. Kommunsekreteraren Linda Höglin har gått hem på mammaledighet och kanske har det blivit en miss när vikarien tillträdde.

Hur som haver så var handlingarna på plats och det skall bli spännande att starta det nya politiska året i kommunen.

Den är vid första anblick en del spännande ärenden som skall behandlas, och åtminstone ett kommer att glädja många kommuninvånare oerhört mycket. Vad det är? Ja det får ni läsa om efter mötet på tisdag då handlingarna blir offentliga. Men det är sjukt bra. Annat kanske kommer att orsaka en del tandagnissel i vissa kretsar så det gäller att tänka igenom frågorna ordentligt.

Vidare så är det en ganska kall lördag i Hofors vi vaknat upp till. Som bekant är det inte mitt favoritväder så förutom nödvändiga hundpromenader ägnar jag mig åt inomhusativiteter under dagen. Tänkte bland annat baka bröd. En utmaning i sig eftersom jag inte har någon större erfarenhet av just bakning. Jag och det här med jäst är inte helt överens, Kan inte begripa att det låter så enkelt i instruktionerna men ändå går det åt helvete. Dessutom sägs det att det skall vara olika jäsprocesser och tio minuters knådning mellan varven. Vi får väl se om det blir ett resultat värt att skriva om eller ett fall för sophanteringen.

Slutligen kan jag rapportera om att Hofors HC igår slog ärkerivalerna Sandvikens IK med uddamålet och därmed bröt sin förlustsvit som Arbetarbladets sportrobot rapporterar om.

Det har varit en tung period med fyra förluster i rad för Hofors i HockeyTvåan västra A. Men borta mot Sandviken bröts den tuffa sviten. Det blev 3-4 (1-1, 1-1, 1-2) i matchen i Arena Jernvallen.

Målskyttarna som fixade segern för Hofors var Jason Berube 2, Gregory Wilson och Mathias Kämpe.”

Det har som sagt varit turbulent runt A-laget på sistone och det har medfört ett tränarbyte. Nya tränare är Christer Elfsberg och Tony Haga.

613 Dagar Kvar Till Valet

Ett digert snöfall under natten och jag vill faktiskt ge en eloge för att man lyckats ploga bort snön på de flesta betydande platserna i centrala Hofors. Det går att ta sig fram behjälpligt även för människorna med rullatorer denna morgon.

Själv ägnar jag mig åt att studera tidigare kommunval.

(Klicka på bild för större format)

Valet 2018 kommer bli mycket spännande, inte minst eftersom det sedan 2014 hänt drastiska saker i den stora vida världen och prognoser och analyser har visat sig vara helt fel i många fall. Tänker naturligtvis på valet i USA, men även väljarundersökningarna i Sverige som ger till exempel Sverigedemokraterna ett ökat stöd.

Det är ju främst orsakerna till varför man överger sina tidigare partier och väljer att rösta många gånger i besvikelse och protest på något helt motsatt. Den stora frågan är om något liknande som i USA kan ske i vårt eget val till i synnerhet riksdag.

Tittar man på vår egen kommun så blev valet 2014 mycket märkligt i jämförelse med 2010. Tre partier förlorade kraftigt, S 7.11 procent, M 4,1 och FHT 4.71 vilket nästan var halva väljarstödet. Både Socialdemokraterna och Folkhemmet Hofors/Torsåker visar en nedåtgående trend sedan valet 2006 dessutom. Den stora överraskningen var naturligtvis mitt eget parti, HOP, som gick från noll till 13.63 procent.

Under nästa år så sätter valrörelsen igång så smått och vilka frågor som kommer att vara avgörande om 613 dagar är ganska ovisst. Vi kommer antagligen få se det sedvanliga valfläsket, de tomma löftena, men jag tror också att för första gången på mycket länge kommer engagemanget att faktiskt gå och rösta att öka.

Tyvärr Är Det Tillåtet I Hofors Kommun Med Raketer

Det drar ihop sig till en av årets värsta kväll/natt för många av våra håriga kamrater. Under ett par veckors tid så har många invånare delat inlägg eller vädjat i egna inlägg på sociala medier att vi skall tänka oss för innan vi skjuter upp raketer eller smäller av högljudda smällare. I synnerhet hundar och katter inte bara oroas, utan blir i flera fall rent skräckinjagade av en i grunden totalt meningslös företeelse.

 Jag tycker inte att det är försvarbart på något sätt att skicka upp miljontals kronor i skyn ”bara för att det är vackert”. Som politiker har jag även fått frågor om det är lagligt lokalt i Hofors, diskuterat det med andra partiföreträdare, och jag hade för mig att det var inskrivet i de lokala ordningsstadgarna som jag själv var med och antog revideringen av, men när jag nu fick dem i mejl av vår vikarierande kommunsekreterare, Fredrik Segersteén, inser jag att formuleringen tillåter det under tre kvällar.

Det är alltså det ”sunda förnuftet” som får råda i år. Men visst kan vi väl definitivt enas kring att vi inte bara skall visa hjärta för människor, utan även för våra husdjur? Hur som haver, så är det alltså en motion om en ändring av de lokala ordningsstadgarna som krävs i första hand, och en sådan kommer att formuleras och lämnas in direkt efter nyår i hopp om att vi i framtiden åtminstone i Hofors inte behöver se fram emot årsskiftet med oro för våra husdjur.

Engagemang Kan Visas På Alla Plan

Som jag förutspådde så blir det lite av en baksmälla eller något posttraumatiskt efter förra veckans fantastiska glädjeyra som avslutades på söndagskvällen, men lever kvar i merpartens sinnen. Det är liksom ett vakum och en del får kämpa desperat för att inte sitta fast i ”hysterin”. Jag skämtade om detta och menade att saknaden efter engagemang förmodligen skulle skapa spontana ”flashmobs” i kön hos Spar-Arne där människor plötsligt och spontant skulle starta en insamling och ett engagemang för något annat än Musikhjälpen för att behålla den fantastiska känslan. Och givetvis skall vi invånare i kommunen göra det, men med eftertanke och lite mindre tidspress.

Det finns massor att göra som bidrar till att stärka både självkänsla och utveckla kommunen i väntan på nästa stora insamling till Musikhjälpen. Använd hjärtat till att engagera er i kommunens olika föreningar. Stötta föreningar och evenemang som anordnas med ett besök, glada hejarop. Har man varit allmänt negativ över tillvaron så öppna ögonen och se hur fantastiskt vi egentligen bor och vilka möjligheter som finns runt omkring oss.

Det är egentligen ingenting som är nytt eller förändrat efter söndagens avslutning. Vi har allt det här men har fått ett uppvaknande av Marita Söderström och Emil Eriksson som tjänade ytterligare ett par marknadsföringsmiljoner i SVT denna morgon. Ta vara på den känslan. Kan räcka med lite vänlighet när ni möter en annan kommuninvånare. Ett leende och ett hej kostar ingenting och att böja sig ned och plocka upp skräp som ligger precis bredvid en papperskorg likaså. Det visar också en enorm stolthet över vår hemort.

Det tar emot att ens skriva nästa del i texten, därför att politiken har väldigt lite för att inte säga inget alls med fenomenet ”Med kärlek från Hofors” att göra. Men jag känner att det ändå är högst relevant när det gäller vad som just nu får ses som ett uppvaknande. Alla ni som osjälviskt engagerat er på olika sätt borde dessutom ta er en funderare på om ni också borde engagera er politiskt på något sätt. Jag vill understryka att det inte spelar någon roll i vilket parti eller form ni gör det, bara ni gör det. Det är upp till var och en att avgöra.

Vinningen med ett politiskt engagemang är att kommunen behöver engagerade människor som är med och fattar besluten som rör kommunens vardagliga arbete, framtid och förbättringar. Om man inte vill engagera sig så ska man åtminstone föra en dialog med de förtroendevalda man känner att man vill prata med, och komma med förslag på förbättringar eller utveckling så att avståndet mellan politiker och invånare inte blir till vad det många gånger är idag. Jag vet själv, eftersom jag gjorde en märklig resa från politikerföraktare till insyn och förståelse. Det finns kloka och förståndiga människor i kommunen som skulle vara mycket bättre politiker/beslutsfattare än vad vi har idag. För att inte prata om vilken enorm kompetens det finns hos yrkesverksamma människor som borde sitta på de beslutandes stolar. ”Politik” är inte så himla svårt/korkat som det ibland framstår. Det gäller bara att tänka på vad som i slutänden är bäst för Hofors och en majoritet av de som lever i kommunen.

Vill man ändå inte engagera sig på det politiska planet så se för Guds skull till att gå och rösta när det beger sig. Ett hundraprocentigt valdeltagande är verkligen att visa engagemang, och då har folket verkligen gjort sin röst hörd, även det med kärlek i viss mån.

Marita Har Dragit In Hundratals Miljoner Till Hofors

Det finns antagligen inte en levande själ i Hofors som inte vet att det var en rent magisk söndag där insamlingen ”Med kärlek från Hofors”passerade miljonen och fortsatte ticka upp till detta:

miljon

Fantastiskt bra för ändamålet och mer sammanfattande i programmet angavs en summa på över 49 miljoner kronor totalt i insamlingen. Hofors har alltså en betydande del av resultatet i årets upplaga av Musikhjälpen.

Men insamlingen i sig är en sak, det är vad som under gårdagen omnämndes som ”Hoforseffekten” som är intressant idag. Det genererade nämligen en hel del positiva mediainslag och plötsligt visste hela Sverige att ”en litet samhälle med kanske 6000 invånare” utfört stordåd. Hofors hamnade till och med på kultursidorna i de finaste och märkvärdigaste tidningarna. Ett axplock av gårdagens media:

Arbetarbladet – En miljon kronor har Hofors samlat in till Musikhjälpen – slår alla rekord!

Arbetarbladet – Efter insamlingssuccén – nu kan skyltarna till Hofors komma att bytas ut

Gefle Dagblad – Slutgiltiga summan för Hoforsbössan: 1,2 miljoner – krossar tidigare Musikhjälpenrekord

Gefle Dagblad – ”Med kärlek från Hofors” krossar rekordet – är nu största insamlingsbössan i Musikhjälpens historia

Sveriges Radio – Hofors slog rekordet i Musikhjälpen

SVT – Hofors-insamling har nått över miljonen

Dagens Nyheter Kultur – Hofors slår rekord i ”Musikhjälpen”

Sydsvenskan – Hofors slår rekord i ”Musikhjälpen”

Expressen – Kommunen slår rekord i Musikhjälpen

Göteborgs Posten – Hofors slår rekord i ”Musikhjälpen”

Aftonbladet – Filip & Fredrik slog rekord i Musikhjälpen

Aftonbladet – Nytt rekord för ”Musikhjälpen”

Och listan kan fortsätta i all oändlighet över den uppmärksamhet som insamlingen, initiativet och engagemanget har bidragit till. Det finns all anledning att vara superglad, jag gissar att där det jublas högst idag är nere vid Faluvägen/Rondellen och i ”Kjelles vita hus” eller Entré Hofors som det heter mer formellt. Föreningen har nämligen uppdraget att arbeta med marknadsföringen av kommunen och i det här fallet vred sig lyckans låsmekanismer i helt rätt läge och vi pratar om gratis reklam för hundratals miljoner som föll rakt ned i Kjell Johanssons knä. Det tåls att upprepas igen, reklam för hundratals miljoner.

För i verkligheten så har kommunen inte haft de muskler som behövts för att arbeta med sin profilering. Vi har fått mycket smått till skänks genom någon enstaka positiv artikel och nyhet. Trots att vi har fantastiska och i många fall unika möjligheter att vara en naturlig plats för besöksnäring, företagande och boende, så finns det inte medel att marknadsföra det eller skapa riktiga förutsättningar.

Vi” politiker framhäver ofta våra fördelar, nämner satsningar på idrottskommunen, besöksnäringen, skryter om vilket lyckat projekt fisket vid Hubo-Långsjön blivit som attraherar tusentals besökande. Men att göra ordentliga satsningar på det och lägga investeringar för att utvecklas till att bli konkurrensmässiga med omvärlden, det gör vi inte. Jag skriver inte, för de blygsamma medel vi satsar är snudd på intet. Det råder en viss brist på kompetens också, att placera nya uppdrag i någons knä medför inte automatiskt att satsningarna lyckas.

Men vi säger det en gång till. Hofors har fått reklam för hundratals miljoner, och allt började med ett initiativ från en privatperson vid namn Marita Söderström. Det går knappt att greppa vidden av hur lyckosamt detta blev inte bara för insamlingens och ändamålets skull, utan för alla oss invånare i kommunen som älskar att bo här. Den kärlek kommunens invånare gav, kom genast tillbaka i form av positiv media, uppskattande tillrop av hela Sverige och en bild som fullkomligt krossade den negativa synen många gett av Hofors kommun. Hofors var på allas läppar och sinnen utan en enda krona för marknadsföringen. Hur jävla fantastiskt är inte det??

musikhjalpen

Men det räcker inte med att alla vet att Hofors existerar någonstans i landet. Arbetet med att utveckla samhället runt oss måste fortsätta. Att invånarna har kraften och hjärtat är bevisat långt bortom all sans och vett, men kraften måste samlas och riktas på något sätt. Det är en fantastiskt bra paroll, ”Kärlek från Hofors”. Det finns en innerlig önskan från många nu att vi tar tillvara på det här, och det är egentligen ganska enkelt om inte den grå vardagen smyger in och sakta stryper den euforiska känslan till döds och intet. Då är nämligen dessa hundratals miljoner i gratis marknadsföring vi fått kanske inte helt förlorade, men definitivt förslösade.

Tänk om den här kraften kunde visa sig då och då. Till exempel när innebandytjejerna lirar bortamatch och ett följe av hundratals tillresta kommuninvånare hejar fram till seger.

t-shirts

Design: Lisa Alexandra Sörensen

En vädjan om språkkompisar resulterar i att det finns fler än behovet. Att vi får ett fredligare samhälle därför att goda människor solidariskt säger ifrån. Att när någon har problem så finns det fler händer att lösa dem än problemen själva. Det är ett sådant samhälle som jag vill leva i, och jag kunde aldrig ana att en enda person kunde öppna dörren på glänt till det. Marita Söderström blir förhoppningsvis startskottet på en ny tid.

Kommunalrådet Förklarar Uttalandet Om Bygglovskris På Gemensam Nämnd

Det kom ett ganska snabbt svar på efterfrågan av förtydligande gällande gårdagens uttalande i kommunfullmäktige som medförde viss förvirring hos oppositionen. Marie-Louise Dangardt menar att det rör sig om ett missförstånd:

”-Tvärtom var det bland annat mitt parti som försenade processen. Därför blev beslutet försenat och de kunde inte starta 1 januari som tanken var, utan det blev istället 1 april när alla ”sommar” bygglov skulle hanteras.

Så implementeringen i Hofors tog längre tid bland annat  hos oss Socialdemokrater vilket jag aldrig gjort någon hemlighet av.
Jag har aldrig skyllt på oppositionen.”
Även efter fullmäktigesammanträdet i Torsåker där beslutet slutligen fattades, har framträdande Socialdemokrater i privat sammanhang, funderat kring om det verkligen var rätt beslut att följa ”partipiskan” och driva igenom sammanslagningen.
Det var alltså inte Marie-Louise Dangardts avsikt att skuldbelägga oppositionen för att det hela dragit ut på tiden även om det framstod märkligt i talarstolen.

Din Lokaltidning Väcker Gamla Minnen

I veckans upplaga av Din Lokaltidning, så återfinns en helsida med nyss nämnda kommunalråd. Under rubriken ”Det har varit jätteroligt, Kommunalrådet Dangardt lämnar efter 14 år” sammanfattar hon sin kommunala karriär inför steget mot högre höjder. En positiv syn på kommunens framtid och en fundering om hon ”fått ta mer skit” via internet för att hon är kvinna.

Under insändare och oppinion så återfinns det ett inlägg från Folkhemmet Hofors/Torsåkers Kent Olsson väl värt att lyfta fram:

kent-olsson

Ni som läser DLT ordentligt har kanske sett att det publicerats ett antal inlägg från just Kent Olsson på sistone. Denna gången en intressant iaktagelse gällande kollektivtrafiken på hjul mellan Falun och Gävle där Hofors som bekant är ett stopp på vägen. I dagsläget går det endast två avgångar åt vadera håll på vardagarna, och det är långt ifrån tillräckligt för många som vill kunna pendla mellan orterna längs sträckan.

Det talades en del inför en eventuell regionsbildning att vi skulle ha is i magen och se hur utvecklingen skulle bli. En del menade att det kunde innebära en förbättring av just dagliga bussturer. Nu ser det ut som att storregioner är ännu längre ifrån att bildas och Kent Olssons slutliga fråga är fullt befogad ”Vad lär man av detta?

I samma anda så vill jag nämna det arbete som pågått med att skapa en framtidsstrategi i kommunen. Arbetet i sin helhet kommer att presenteras med tiden, men ett uppenbart problem är just kommunikationer.

framtidsstrategi

Ett av problemen som nämnts är ju avståndet mellan centrum och järnvägsstation för spårbunden kollektivtrafik. Jag blev glatt överraskad när det dryftades funderingar att det vore bättre med en mer central station. Något som jag lyfte fram 2013 i ett spekulerande. Det ska dessutom tydligen ha funnits någon form av utredning gällande just en mer centralt placerad station, och jag hoppas att hitta på den för att se hur tankegångarna gick.

Jag är ganska övertygad om att tillgänglighet är den främsta nyckeln till att låsa upp framtidens problematik.

Avgående Kommunalrådet Marie-Louise Dangardt Höjde Sitt Pekfinger Men Åt Fel Håll

Det var som sagt årets sista sammanträde i kommunfullmäktige igår. Jag hade på förhand signalerat att det kanske inte var de mest ”erotiska” frågorna rent politiskt. Journalisterna satt inte heller denna kväll vid pressbordet så osäkert på om någon bevakade sammanträdet alls.

Revisorerna hade ett anförande genom Ingemar Karlén som berättade lite om granskningen av hur sammanslagningen av Västra Gästriklands Samhällsbyggnadsnämnd fallit ut. Som bekant vållade den lite politisk strid i kommunen när det begav sig. Bland annat har den långa ansökningstiden för bygglov orsakat problem i den nya nämnden och man har tvingats använda sig av inhyrda konsulter och pensionerad kompetens för att beta av den långa listan. Nu skulle det dock vara i fas och allt var gott uppfattades beskedet som.

Där hade i princip kvällen kunnat sammanfattas om inte det avgående kommunalrådet Marie-Louise Dangardt höjt sitt finger och begärt tid i talarstolen. Under sitt anförande påstår hon nämligen att det inte hade behövt bli så lång väntetid om inte det strulat, att vissa partier satt sig till motvärn av bildandet och det var orsaken till allt krångel. Vi i oppositionen satt och tittade på varandra och undrade om vi verkligen uppfattat det hela rätt.

marie-louise-dangardt

Vi verkar onekligen inte dela den uppfattningen eftersom det varit en hel del krångel förutom att det själva politiska beslutet tagit sin tid.

Arbetarbladet 7 november 2015 – Efter kaoset på samhällsbyggnad i Sandviken: Chefen utköpt för över en miljon:

Det har varit flera omorganisationer och många som har slutat på samhällsbyggnadsförvaltningen i Sandviken senaste tiden.

Många vakanta tjänster har gjort att arbetsbelastningen på förvaltningen varit hög. Det har lett till långa handläggningstider och allmänt rörigt vilket även blivit kännbart för medborgarna.

– Det är korrekt att det har funnits en oro bland personalen, mycket på grund av den kommande sammanslagningen av samhällsbyggnadsnämnden med Hofors och Ockelbo och andra organisationsförändringar. Det har också gjort att den förre förvaltningschefen har avvaktat med rekryteringar varför det varit många vikarier inne liksom andra tillfälliga lösningar, säger kommundirektör Ann-Katrin Sundelius

Arbetarbladet 11 mars 2016 – Storflytt förlänger handläggning av bygglov:

Förutom den fysiska flytten från stadshuset i Sandviken och kommunhusen i Ockelbo och Hofors tillkommer även införandet av ett helt nytt ärendehanteringssystem.

Redan nu är de gamla dataprogrammen på väg att släckas ner och alla ärenden kommer att hanteras manuellt tills dess att de nya systemen är i drift.

– Sammantaget det här innebär ju allt ihop att handläggningstiderna kommer bli längre framöver och sviter av det här kommer vi se långt framöver. Vi har försökt stärka upp med pensionärer som går på timme så att det inte ska så otroligt stora effekter, men det är klart att det ändå kommer märkas av, säger Matti Lappi och fortsätter.

– Vinsten blir på sikt att vi blir mindre sårbara och vi har större chans att behålla kompetens. Det kommer vara värt det.”

Efteråt kom det att diskuteras vid det avslutande fikat, vad som egentligen sagts. Flertalet politiker i oppositionen kände sig felaktigt skuldbelagd för att människor inte fått sina bygglov beviljade i tid. Personligen känner jag också att det här får Marie-Louise Dangardt faktiskt förklara, och har sänt ett mejl denna morgon om ett förtydligande av uttalandet. Inte snyggt att avsluta sin tid som kommunalråd med vad som uppfattas som en lögn.

Den Ständigt Frånvarande Pressen

Idag är det dags att åter höra ledamöter i kommunfullmäktige gå upp i talarstolen och säga ”Presidie, ledamöter, åhörare och den ständigt frånvarande pressen” och nicka mot det tomma pressbordet i sammanträdeslokalen. För tyvärr är det så att under dessa två år som jag själv suttit som ledamot av kommunfullmäktige, kan jag räkna på en hand när bordet varit bemannat. Förvisso har man skymtat en och annan journalist i lokalen, men aldrig i samband med demokraticafé som startar 16.30, en timme före själva sammanträdet.

Jag inbillar mig att det är ett lysande tillfälle för journalisterna att småprata lite, ta en fika och kolla av läget vad som är på gång i Hofors. Uppslag till spännande nyheter och kanske marknadsföring av pluskontona som införts på Mittmedias webbsidor.

Just idag är det kanske inga sensationella ämnen mer än att det kommer ett svar på den motion som jag själv och Mathias Strand lämnade in i april 2015.

motion3

Motionen kommer att anses ”vara besvarad”  vilket är ett snällare sätt att avslå motionen. Men det innebär inte att vi är speciellt besvikna idag. Tvärtom så kommer ett liknande projekt att ändå genomföras i Föreningsservice regi i form av ett Leaderprojekt. Mycket glädjande om det kan genomföras och en stor potential för våra föreningar att få fler utövare.

Som jag nämnde så föregås själva kommunfullmäktige av ett demokraticafé där man kan få lite fika och ställa frågor till lokalpolitikerna. Det är inget farligt alls. Ta chansen att fråga om snöröjning, ge förslag på förbättringar eller fråga om något som man upplever som ett problem. 16.30 inleds det i Folkets Hus foajé.

Ny Granskning Visar Kommunernas Slöseri Med Skattepengarna

Aftonbladet startar en ny serie av reportage där stat, kommun och myndigheter skall granskas för att visa upp hur skattepengarna används.

miljardnotan

I kostnaden för kurser och konferenser kan även kostnader för resor, logi, middagar med alkohol, lekar och underhållning ingå.

Om man bryter ner siffrorna så de bara omfattar kommunerna så har 288 granskade kommuner tillsammans spenderat drygt 2,7 miljarder kronor.

  • 717 miljoner gick till representation.

  • 1,99 miljarder gick till kurser och konferenser.

Aftonbladet har även begärt ut fakturor, program och kvitton från representations- och konferenstillfällen och granskat hur pengarna används i praktiken.

Totalt rör det sig om hundratusentals handlingar från personalfester, resor, krogbesök och hotellvistelser som har granskats.”

Något som också borde granskas är det som brukar omnämnas som ”svågerpolitik”. Hur anställningar går till, kontrakt mellan privata företag, föreningar och kommuner. Har själv stött på märkliga fenomen som omnämnts som verksamheter i ”gråzonen”. Ytterligare en källa till tokigheter med skattepengar är Slöseriombudsmannen.

Jag inser även att jag har ett mycket gott minne (trots att jag denna morgon tog miste på en hel dag) och hittade en gammal ledare i Gefle Dagblad från 2012 som handlade om just granskningen av kommunala verksamheter och skattemedel, fortfarande aktuell:

Partier eller allianser som haft majoritet i årtionden frestas att ta makten för given. Då är det lätt hänt att sätta sig över reglerna: ta genvägar kring krångliga upphandlingar, betala ut orimliga avgångsvederlag och politikerpensioner, eller unna den innersta kretsen av lojala politiker och tjänstemän en och annan rekreationsresa eller krogkväll under tveksamma förevändningar.

Regelbundet maktbyte är förstås ingen garanti för kommunal redbarhet, men nog tycks det som att politisk cirkulation kan avhjälpa en del slarv, halvskumma arbetsprocesser och svågerpolitik.

Kommunfullmäktige 161114 – Allvädersbanor & Budgetdebatt

Trots att det var en hel del spännande punkter på agendan som kunde ha bjudit upp till rejäl debatt under måndagens sammanträde i kommunfullmäktige i Hofors, blev det relativt lugnt. Allmänhetens frågestund gav informationen som de flesta kommuninvånare redan vet, att det är rörigt runt Hubo-Långsjön, i dagsläget kommunens största besöksmål för inkommande turism. Urban Henriksen, en av tre eldsjälar som håller projektet vid liv uttryckte sin besvikelse över hur illa det fungerar med polisiär närvaro när brott begås. En viktig ögonöppnare för samtliga politiker i salen. Förhoppningen är nu att kommunen tar sig ett allvarligt snack med polismyndigheten vad det avtal som undertecknades tidigare egentligen innebär.

Kommunen bör också sätta sig ned med representanter från föreningen runt Hubo-Långsjön, och utreda vilket stöd man kan ge, vilka resurser som kan tillföras. Misslyckas man att reda ut situationen och projektet går i kras, fasar jag över att Hofors som destination för fisketurism aldrig kommer att resa sig igen, och att Hofors som resmål också får sig en ordentlig smäll redan innan vi kommit upp i ringen.

Ingmar Karlén hade en intressant föredragning om revisionens granskning av kommunen. Bland annat uttryckte han att man bör anställa kommunala tjänstemän snarare av kompetens än annat. Det finns tyvärr dåliga exempel vilket vi får återkomma senare till.  Det finns all anledning att studera fenomenet.

Budgetdebatten bjöd inte på någon direkt underhållning heller. Samtliga partier förutom Moderaterna som ville spara ytterligare en procent för ”regniga dagar” yrkade bifall till kommunstyrelsens förslag med fördelningen av vår gemensamma pengasäck. Daniel Johansson (S) uttryckte också att det kändes bra att det fanns en sådan samsyn gällande hur pengarna skulle fördelas och vilka satsningar kommunen bör ägna sig åt 2017. I dagsläget så har vi en stabil befolkningsprognos sade det avgående kommunalrådet Marie-Louise Dangardt (S), och för första gången på länge en positiv känsla inför framtiden.

Två medborgarförslag presenterades också av Anders Holmkvist gällande allvädersbanor för friidrotten och belysning runt motionsslingan som sträcker sig runt Hammardammen. Förslaget om allvädersbanor särskilt intressant eftersom jag tidigare funderat mycket kring hur många aktiva det egentligen finns. Historiskt så har kommunen producerat många grymma friidrottare, men det har varit ganska tyst kring just den verksamheten enligt min uppfattning. Idag har man 30 aktiva och tvingas placera barn och ungdomar i kö för att hinna med. Mycket positivt och förslaget skall nu beredas och spontant känner jag att det inte är någon tvekan om att förslaget bör bli verklighet, inte minst med tanke på kommunens idrottsprofil och möjligheterna att i framtiden anordna tävlingar med kommunens unga atleter på hemmaplan. De flesta föreningarna verksamma inom idrott kommer med all säkerhet ha ett stort utbyte av en moderniserad anläggning, inte minst gästande idrottare som arrangerar träningsläger i kommunen.

Ärendet gällande E16 som många kunde läsa en artikel i Arbetarbladet igår passerade också ett enigt fullmäktige utan invändningar. Processen har varit lång och snårig, men förhoppningsvis kan arbetet nu starta 2017. Alla är givetvis inte nöjda med lösningen, men jag tror att det nu är det bästa som går att åstadkomma. De detaljer som anses problematiska får förhoppningsvis en lösning med tiden.

En slutlig reflektion om budget kan åter vara ordet ”samsyn”. Förvisso gick majoriteten ut i social media och slog sig för bröstet att det var en S+V budget som vunnit, vilket är sant eftersom alla partier utom Moderaterna ställde sig bakom den, men det är ett gemensamt beslut och vinnarna får anses vara kommunens invånare som röstat fram de politiska företrädarna som kunnat enats. Det finns en hel del att säga om själva budgetprocessen också, där i synnerhet V+M+HOP varit kritiska till underlagen som presenterats. Nu är budgeten antagen och vi får hålla tummarna att den håller!

I övrigt så kan jag känna att kommunen just nu, mår ganska bra, har utomordentligt spännande tider framför oss och att det enda som egentligen kan hindra oss från att utvecklas positivt, kan vara det som Entré Hofors VD, Kjell Johansson brukar kalla ”Neggodil”, alltså negativa människor som hellre spyr galla över sin egen hemort och kommun än bidrar till en positiv anda och utveckling. Näringslivet verkar må bra, skolan går framåt och ett hårt arbete väntar för att se till att de äldre och sjuka får en fantastisk tillvaro. Gällande just näringsliv så får vi hålla alla tummar för att någon gång i mitten av januari får ett glädjande besked gällande den numera omtalade tomatodlingen. Vi får också hålla tummarna att dokumentären som filmats under sommar och höst och skall sändas på SVT i början av 2017, ger en rättvis bild av vårt samhälle och inte blir en avart av Ullaredsprogrammen. Det vore ett dråpslag för allt positivt som faktiskt sker runt kommunen nu.

Linda-Marie Anttila Föreslås Bli Nytt Kommunalråd

Socialdemokraterna Hofors-Torsåker meddelar via sin Facebooksida, att nuvarande ordföranden för BUN, Linda-Marie Anttila, föreslås bli nytt kommunalråd efter avgående Marie-Louise Dangardt.

En enhällig valberedning föreslår Linda-Marie Anttila till uppdraget. Linda-Marie är en 35-årig tvåbarnsmamma som är född och uppväxt i Hofors. Nu arbetar hon som ombudsman på ABF och är ordförande för Barn- och utbildningsnämnden.
-Inför valet 2014 hade Linda-Marie stort förtroende av partimedlemmarna och stod på tredjeplats på partiets valsedel.

Posten som ordförande i BUN skall enligt förslaget överlämnas till Daniel Johansson:

Valberedningens förslag på vem som ska efterträda Linda-Marie som ordförande i Barn- och utbildningsnämnden är Daniel Johansson.
-Daniel 24 år, är nyutbildad miljöingenjör och stod på andraplats på valsedeln inför valet 2014.”

Nytt Kommunalråd I Hofors?

Idag är det 699 dagar kvar till nästa val och de hetaste nyheterna just nu handlar om vem som eventuellt ersätter kommunalrådet Marie-Louise Dangardt om hon väljs till nytt regionråd istället för avgående Carina Blank.

Gefle Dagblad – Dangardt på väg att sluta som kommunalråd i Hofors efter 14 år

Arbetarbladet – Johansson om vem som tar över som kommunalråd i Hofors

Valberedningen där Johansson också är ordförande kommer att ha sitt första möte i början av nästa vecka med syftet att ta fram offentliga kandidater för att ta över de poster som Marie-Louise Dangardt har haft i kommunen.

Dangardt har förutom uppdraget som kommunalråd varit ordförande i kommunstyrelsen.

När Arbetarbladets reportrar spekulerar i vem som skulle kunna ta över är 24-årige Daniel Johansson hetaste kandidaten.

Personligen har jag en annan uppfattning om vem som skulle kunna axla rollen och har erfarenhet av både livet och politiken, Torbjörn Jansson. Det blir spännande att se utgången.