Kategoriarkiv: Lokalpolitik

Dramatisk Omröstning Kan Avgöra Valet Till Den Gemensamma Nämnden

Inledde veckan med att bege mig till kommunhuset och ett sammanträde med valberedningen igen.

s2

Som jag nämnt tidigare så har det varit en process att utse vilka som skall sitta i den nya gemensamma nämnden för bygg- och miljöärenden i Sandviken. Det var ju som bekant med minsta möjliga marginal som förslaget gick igenom. Personligen tror jag det är ett av de största misstagen som gjorts på sistone i den här kommunen och hade inte partipiskorna ljudit över majoritetens röstare hade det antagligen inte blivit av. Flera har nämligen uttryckt sina tvivel efter beslutet.

Nåväl, det hade gjorts ett försök att komma till förslag tidigare och det mötet fick avslutas utan beslut eftersom Socialdemokraterna och Vänsterpartiet förvisso hade sina kandidater klara till de 3 ordinarie platserna och de 3 ersättarplatserna. Oppositionen skulle enas om 1 ordinarie plats och 1 ersättarplats. Det kunde vi inte vid det tillfället. Hoforspartiet nominerade som kommunens näststörsta parti en egen kandidat och Moderaterna genom Ylva Derfer sin egen. Mötet fick ajouneras och idag var det alltså dags för ett nytt försök.

Ungefär samma scenario utspelades där Socialdemokraternas Daniel Johansson meddelade att majoriteten inte hade för avsikt att ta ställning i ”oppositionens affärer”. Kan upplevas lite både ock faktiskt. Hoforspartiet nominerade sin kandidat och Moderaterna föreslog en annan samtidigt som man också gav förslag på ett namn som ersättare. Valberedningens ordförande Diana Blomgren meddelade då att det hela skulle avgöras genom en omröstning.

Kommunsekreteraren Linda Höglin fick gå och hämta röstlådan som den intresserade kanske sett någon gång i fullmäktige när en sluten omröstning skall ske. Resultatet blev som förväntat att av de 5 ordinarie ledamöterna så röstade S och V blankt med sina 3 röster, M röstade på sin kandidat och HOP på sin. 1-1 alltså. Till skillnad från det förra mötet så skulle nu lottning avgöra vilken kandidat som valberedningen förslår inför kommunfullmäktige. Vänsterns Linda Lundberg, tillika beredningens vice ordförande fick stoppa ner de två papperslapparna i lådan och sedan köra ner armen och nypa till sig en av pappersbitarna.

Kan väl inte påstå att jag har någon jättetur i spel och dobbel, men en 50/50 chans är ju ändå en chans. På lappen stod det Hoforspartiets kandidat och därmed så är det namnet som kommer att presenteras i fullmäktige vid beslut.

Samtidigt så är det inte alls packat och klart. Vid fullmäktige så kommer naturligtvis Moderaterna stega upp och ge sitt förslag ännu en gång. Det innebär att potentiellt samma procedur kommer att genomföras med röstlådan. I fullmäktige är det fler som röstar, närmare bestämt 31 stycken. 16 tillhör majoriteten och de skall då enligt Daniel Johansson även då vara blanka. 4 tillhör Hoforspartiet, 3 Moderaterna, 3 Sverigedemokraterna, 2 Folkpartiet, 2 Centerpartiet och 1 den numera politiska vilden Bror Sundin, tidigare Folkhemmet Hofors/Torsåker.

Allianspartierna kommer sedvanligt att lägga sina röster tillsammans dvs 7, Hoforspartiet röstar på sin kandidat med 4 röster och sedan återstår det sammantaget 4 röster som kommer att avgöra det slutgiltiga valet. Ni förstår säkert att det kommer bli en viss dramatik gällande hur de 4 rösterna faller. Ett scenario är att SD lägger sina på HOP och också får 7 röster, då avgör Bror Sundin som politisk vilde hela valet. Vill ni missa den här showen?

Inga EU-bidrag Till Växthusprojekt I Sandviken, Hur Blir Det I Hofors?

En intressant artikel i Arbetarbladet denna morgon avslöjar att ett växthusprojekt i Sandviken inte tilldelas några EU-medel och att utvecklingen för projektet nu är lite osäkert.

Det handlar om mellan 7 och 8 miljoner kronor som Sandvikens Högbosatsning nu går miste om när kommunen fått avslag på sin projektansökan till europeiska socialfonden.

– Jag tycker det rimmar illa. Falun har fått ja, men inte vi. De har en ungdomsarbetslöshet bland unga på totalt 13 procent, hos oss ligger det på nästan 28 procent och 30 procent bland unga män. Vem tänker ta den regionalpolitiska fanan om inte socialfonden fortsätter ta den? De här EU-fonderna är ju till för att stödja arbetsmarknadspolitiken, säger Leif Jansson

Som bekant finns det tankar på ett liknande projekt i vår egen kommun, närmare bestämt i Hagaparken.

Nu går vi i väntans tider om vi skall tolka en tidigare artikel korrekt som anger att ett besked väntas här strax efter det nya året.

Beskedet om EU-bidraget från sociala fonden kommer efter nyår. Dessutom har man sökt pengar från fonder, offentliga och privata aktörer.”

Det kommer även behövas politiska beslut innan projektet eventuellt kan sjösättas och från den lokalpolitiska världen kan jag väl avslöja att det inte råder en hundraprocentig enighet om framtidsvisionerna med växthus i Hofors kommun. Det kommer bli debatt den dagen om frågan dyker upp som aktuell misstänker jag.

Burger King-Gate?

Det hetaste samtalsämnet i Hofors just nu är givetvis den tidigare planerade etableringen av Burger King vid rondellen i Hofors.  Människor frågar mig i egenskap av lokalpolitiker hur det blir eller hur det kunde bli så här. Jag har faktiskt inte mer svar än alla andra. Det enda jag medverkat i är att säga ja till att sälja tomten i det fall etableringen skulle bli av och sedan har förhandlingar om etableringen skett av ett fåtal andra under stort hysch hysch. På direkta frågor om hur det går så har man i princip bara svarat ”Det är på gång”.

Det tror inte många av kommunens invånare om man skall bedöma det utifrån reaktioner via social media eller vid samtal. Det råder någon slags inställning att ”det som vanligt är ett misslyckande så fort kommunen skall göra något”. Exakt varför vi skulle vara sämre i just Hofors på saker och ting finner man inget svar på. Merparten av de som kommenterat artikeln verkar inte heller bo i Hofors:

AB Facebook

Under gårdagen kom två stycken nya artiklar i ärendet:

Gefle Dagblad – Burger Kings entreprenör drog sig ur

Arbetarbladet – Hofors kommun kan inte kräva ersättning från Burger King-företagaren

Å ena sidan säger den lokala median att Burger King fortfarande är med i bilden men att även andra intressenter finns med. Man säger även att franschisetagaren köpt sig ur avtalet med 200 000 kronor.

Ett par timmar efter Gefle Dagblads artikel publicerar Arbetarbladet en ny som genast skapar rabalder bland Hoforsborna. Här säger man att Hofors kommun inte kan begära några pengar alls och det är 300 000 kronor som försvinner i tomma intet.

I det här läget kan man tycka att ett övertydligt budskap om vad som är rätt eller vad som är fel borde komma ut, men Arbetarbladet återger det i slutklämmen så här:

Kommunchefen i Hofors Ulf Strömstedt vill inte kommentera projektet utan hänvisar till Kjell Johansson som inte heller vill ge några vidare kommentarer.

Det spär ju naturligtvis på tankarna att någonting är inte rätt i det här ärendet. Kjell Johansson på Entré Hofors meddelar att den korrekta versionen är Gefle Dagblads. Då måste man ju ställa sig frågan om hur Arbetarbladets journalister agerat för att få fram sina uppgifter och i sådana fall varför velat skapa denna förvirring runt etableringen eller rentav ljugit i sin artikel. Förtydligande förtydligande och förtydligande behövs just nu.

Nyheter Längs Faluvägen

Idag kan man inte klaga på att lokal media inte har nyheter från Hofors. Arbetarbladet med riktigt spännande läsning. Bland annat återfinns ett stort reportage om tillståndet för Hagaskolan. Det har sedan skolans nedläggning florerat åtskilliga rykten om vad som skall bli dess öde. Allt från köpcentrum till nytt kommunhus och asylboende. Enligt Kjell Johansson som alltid tycks ha finurliga planer kan det finnas ett par saker på gång men inget som kan avslöjas redan nu.

Han har fått ett år på sig att ta fram en lösning på hur skolbyggnaden kan utnyttjas.

– Mitt uppdrag är att hitta en helhetslösning för att utveckla Hagaparken och Hagaskolan. Jag har några saker på gång, men jag kan inte säga så mycket än. Jag tror att det kommer gå att hitta något, det vore väldigt synd att behöva riva den. Byggnader av sådan här kvalité byggs inte längre, säger Kjell Johansson.”

Som alltid är det ytterst en fråga om pengar och vem som skulle våga investera i vår kommun. Högst på önskelistan vore ett statligt verk av något slag skulle inte bara fylla lokalerna utan kanske även bidra till att ett antal fler människor flyttar hit. Realistiskt så misstänker jag att man helt enkelt får rensa kullen där skolan ligger med rivningsmaskiner och det blir ett minne blott. Detsamma verkar råda när det kommer till den snabbmatsrestaurang som man blåste i trumpeter för. Tystnaden är talande.

Det kan komma att rivas ytterligare längs Faluvägen skriver Arbetarbladet också.

Den planerade rondellen vid centruminfarten i Hofors blev för snäv. Nu har kommunen och Trafikverket tvingats göra om sina ritningar. Den nya utformningen på cirkulationsplatsen innebär att Sven-Olov Anderssons hus måste rivas.

I många år har den nya genomfarten i Hofors diskuterats och planerats. Nu är den nya detaljplanen och trafikplanen ute på granskning. In i det sista har ändringar gjorts.

Den kanske största skillnaden mot tidigare planer är att rondellen vid infarten till centrum inte blir oval som först var tänkt, utan rund. Därmed kräver den betydligt större utrymme.”

Rondell

Husägaren själv verkar dock ta det med ro och anser att om det bara erbjuds en bra lösning så ska han bokstavligen inte vara ivägen för utvecklingen i området.

– Jag kan inte vara någon gnällgubbe, det ger ingenting. Jag förstår ju att kommunen vill ha fart på samhället och det säger jag ingenting emot. Jag tror ju också att det blir bättre med den nya genomfarten, bara de löser mina problem.”

Själv funderar jag över antalet rondeller som kommer att finnas längs avsnittet. Den ursprungliga rondellen, den nya vid Pizzeria Corner och ytterligare en vid Statoil (som snart byter namn till Circle K). Visst vill vi att de förbipasserande skall sänka hastigheten och kanske rentav stanna till när de passerar Hofors, men hur smidigt kommer trafiken att flyta på?

Ishockeyprofil Från Hofors Används Som Slagträ Mot Vitryssland I Två Delar

Del 1

Föga kunde man väl ana att inlägget om Mathias Strand som erbjudits att få dra på sig en hockeytröja för Team Sweden och bege sig till Vitryssland skulle komma att skapa rabalder. Alla som känner eller vet vem Mathias är känner också till den stora passionen för idrotten som han ägnat större delen av sitt liv med, ishockeyn. Han är en högt uppskattad lärare, en riktig eldsjäl för vår kommun, och är det något personligt intryck som jag skulle återge av just Strand, så är det hans sinne för rättvisa och medmänsklighet som blir starkast. Det är därför jag både blir arg och ledsen på samma gång när jag ser hur en annan person verkar ha misstagit sig helt på Mathias och använder honom som ett slagträ för att kritisera Vitryssland, jag skulle till och med vilja gå så långt att detta rör sig om en avskyvärd mobbing.

Belarusbloggen – Svenska hockeyveteraner deltar åter i Lukasjenkas propagandajippo

Belarusbloggen – Nyttiga idioter i diktatorns tjänst

Belarusbloggen – Hoskeyspelande politiker försvarar sitt deltagande i diktatorns turnering

Strand

Strand2

Gefle Dagblad – Hoforspolitikern spelar hockey med diktatorn, får skarp kritik

Hoforspolitikern och hockeyprofilen Mathias Strand är en del av det svenska veteranlandslag som i dagarna deltar i den vitryska diktatorn Aleksandr Lukasjenkos egen hockeyturnering i Minsk. För det får han nu skarp kritik.

– Jag tycker att det är omdömeslöst, säger människorättsorganisationen Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Det råder upprörda känslor för de här blogginläggen och artikeln i Gefle Dagblad. Det är som jag själv uttalat mig om ganska problematiskt. Dels har man grunderna som Mathias själv begav sig iväg tillsammans med Team Sweden på, passionen för det idrottsliga. Vi har även faktumet att Vitrysslands president, Alexander Lukasjenko är allt annat än demokratins förkämpe, och faktiskt är en diktator som behåller greppet om landet med järnhand och genom påstått valfusk. Människorättsorganisationerna har enligt min egen uppfattning, all rätt att kritisera den här mannen som kallats ”Europas siste diktator”. Det råder heller ingen tvekan om att ishockeycupen används för propagandasyften. Att låta påskina att landet och i synnerhet Lukasjenko är egentligen är en hygglig kille som brinner för idrott men i själva verket bara uppvisar det som en fasad som döljer en helt annan sanning.

Jag är ingen Vitrysslandsexpert kanske jag skall påpeka, men det tar faktiskt inte många klickningar på nätet för att få en uppfattning om landet och dess diktaturiska styre. Kanske är det därför som Martin Uggla nu kritiserar Mathias Strand så hårt. Att Mathias borde ha gjort ett rejält ställningstagande emot Vitryssland och inte deltagit i uppvisningen. Hur man än vänder och vrider på det hela så finns det upphov till kritik och åsikter, det politiska ställningstagandet till det kanske aningslösa deltagandet i cupen.

————–

Del 2

Det för oss till den oändligt pågående diskussionen om att beblanda idrott och politik. Det har skett förr och det kommer att ske igen.

Ondina Valla

Trebisonda Valla höjer högerarmen i en politisk gest under OS i Berlin 1936.

idrottsprotest

Tommie Smith och Peter Norman under OS i Mexico City 1968.

Måste man i alla lägen uttrycka en ståndpunkt och vilken är då den rätta? Det förutsätter att världen alltid är svart eller vit, god eller ond och att alla människor ständigt är medvetna om rätt och fel och gör sina dagliga val utefter ett slags världssamvete. Det arrangeras idrottstävlingar och genomförs konserter och andra kulturella evenemang på platser som inte kan betraktas som människorvänliga. Svenska ambassaden i Vitryssland har till exempel marknadsfört både Petsson & Findus, Pippi Långstrump och Mamma Mu på plats i landet och även i andra diktaturer eller tvivelaktiga platser men jag kan inte alls påminna mig att dom stämplats som ”nyttiga idioter”. Kanske för att just dessa är fiktiva, men alla övriga och fysiska personer då.

Jag kanske är mycket naiv, men för mig har idrott aldrig handlat om vilken livsåskådning du har, din politiska läggning, vilket ursprung eller religiös övertygelse du kommer ifrån. Det är alltid strävan efter att nå utveckling, förbättra resultat och se mitt favoritlag peta in pucken bakom AIK eller Säters målvakter. Idrotten har genom åren lärt mig att den under bra förhållanden kan skapa vänskapsband och glädje  bortom språkbarriärer och  fysiska värden. Den enda plats där man inte borde behöva tänka på om ens åsikter är de ”rätta” eller ”felaktiga”. Gör man politik även av idrotten så kommer ett av det bästa instrumentet för till exempel integration att vara värdelöst.

Borde Mathias då ha åkt iväg på resan till Vitryssland? Ja absolut. Förutom upplevelsen där han kröner sin egen fantastiska idrottskarriär med ett hedersfyllt uppdrag att sätta på sig den Svenska tröjan och delta i tävlingar mot andra nationer, har han haft möjlighet att träffa alla dessa människor som anses vara förtryckta. En möjlighet att skapa vänskapsband och få ett utbyte av tankar och ideer med deltagare från andra länder. Ishockeyspelare är inte som Herr Uggla tycks tro, några klappträn som viljelöst styrs av andra i alla lägen. De kan vara de bästa ambassadörerna som finns genom sin passion för idrottsutövandet.

Så Upplever Våra Äldre Vård & Omsorg I Kommunen

Andra saker som man kan göra på en söndag är att titta på statistik. Socialstyrelsen har genomfört en rikstäckande undersökning bland våra äldre, hur de upplever sin tillvaro och hur servicen fungerar. Den kompletta sammanställningen hittar ni under denna länk.

Det är några saker som jag tycker sticker ut just i Hofors, jag har inte tittat på rikssnittet, men det känns lite sisådär med vissa saker.

Många upplever ensamhet.

Ensamhet

Det kan bero på att man inte längre lever med en partner eller annan familj.

Levnadsförhållanden

Man känner oro och ängslan i stor utsträckning

Oro

Man har inte haft en valmöjlighet till sin omsorg i någon större omfattning

Val

Påtagligt många vet inte heller var man skall vända sig om man upplever fel och brister med hemtjänsten

Synpunkter

Nu kan man förvisso dra vilka slutsatser man vill av undersökningar och procentandelar, men visst känns det inte helt tillfredsställande med svaren från våra äldre. Vissa saker kan avhjälpas med enkla metoder, men ensamhet, oro och ängslan känns onekligen lite som ett misslyckande för kommunen. Hur gör vi för att skapa trygghet åt de äldre i större omfattning än så här och vad krävs för att man inte skall känna sig ensam och övergiven på ålderns höst?

Artikeltips: Kommunalrådet Om Demokrati

En klart läsvärd artikel i Gästriklands Tidning där kommunalrådet Marie-Louise Dangardt ger sin syn på vad demokrati är och hur den fungerar i Hofors:

Hur definierar du demokrati?

– Medbestämmande. Att olika människors åsikter hörsammas så att man kan komma fram till ett bra resultat som gynnar samhället. Motsatsen är diktatur, det är inget samhälle som vi vill ha.

Hur ska man känna delaktighet?

– Medborgarna behöver veta att det är okej att göra sig hörd, till exempel genom medborgardialoger och medborgarförslag.”

Nu har vi en majoritet i Hofors som suttit i oändlig tid och det är klart att man kan bli lite hemmablind om man befinner sig i samma situation hela tiden. Men gällande just demokratin i Hofors så kan jag medge att den fungerar, här utesluts inte något parti i debatt eller diskussion och även som opposition kan man påverka vissa beslut.

När det gäller delaktigheten så upplever jag desto värre inte att man som medborgare utnyttjar sina demokratiska rättigheter. Man verkar heller inte överlag intresserad av demokraticafén även om många nyttjar sin rätt att lämna in medborgarförslag. Kanske beror det på den historiska faktorn att man alltid förlitat sig på arbetarpartiet vid makten, antingen att man anser att det fungerar eller att man tycker sig inte ha möjlighet att påverka. Det finns många faktorer. En sak som jag dock anser vara viktigast med just demokrati är rätten man har att rösta, det borde vara ett hedersfullt uppdrag för varje invånare med rösträtt, men man når aldrig hundraprocentigt deltagande. Där har man sin yttersta chans att påverka makten i kommunen.

Hofors-Torsåkers Radioförening Bildad

Efter ett ganska långt år med möten och samtal så damp bekräftelsen från Skatteverket ner i brevlådan den här veckan. Hofors-Torsåkers Radioförening är formellt bildad. Det hela fick sin start efter att Daniel Thimerdal från Radio Sandviken hade läst ett inlägg här på Hoforsbloggen och tänkte att det kunde vara ett spännande projekt. För att diskutera om det kunde utvecklas till ett hållbart projekt kontaktades Kjell JohanssonEntré Hofors och därefter har det rullat på till en interimsstyrelse bestående av:

Ordförande: Alf Persson, driftig entreprenör, lokalpolitiskt engagerad och profil i föreningslivet.

Kassör: Jonas Skoglund, arbetar på Entré Ungdom och med stort intresse för samhällsdebatt och projektutveckling.

Sekreterare: Peter Hillblom, driver Hoforsbloggen och studerar besöksnäringsutveckling och  engagerad i lokalpolitiken.

Ledamot: Pia Möller-Andersen, företagare, Torsåkersprofil, nöjesprofil och radioprofil P4 Gävleborg

Ledamot: Daniel Thimerdal. skön radioröst och tekniker i Radio Sandviken. Enormt intresse för lokalradio och projektets ankare.

Så här skulle det kunna låta en dag i etern runt Hofors och Torsåker:

Via Facebook kan ni följa föreningens arbete att realisera projektet och diskutera, engagera och delta i utvecklingen.

Radioförening

Bakgrunden till föreningens bildande går ett knappt år tillbaka i tiden då Peter Hillblom och Daniel Thimerdal kom i kontakt med varandra och började diskutera om det kunde vara möjligt att skapa en lokal radiostation i Hofors kommun. I ett tidigt skede anordnades ett antal informella möten tillsammans med Kjell Johansson på Entré Hofors och det hölls även ett öppet möte som annonserades i Hoforsbladet i syfte att samla intresserade och bilda en förening. Resultatet blev den interimsstyrelse angiven ovan.

Syftet med att bilda föreningen består främst i att skapa en kanal för att marknadsföra kommunen, sprida information, turistinformation och lokala nyheter och rapportera med direktsändradio från evenemang som arrangeras av de lokala föreningarna och intresseorganisationerna i kommunen via traditionell radio och webbradio.

Projektet syftar även till att skapa en bestående kommunikationskanal mellan invånare och den kommunala förvaltningen och den lokala politiken. Till exempel kan direktsändning från kommunfullmäktiges sammanträden skapa ett större intresse och engagemang från allmänheten att delta i samhällsdebatten och utvecklingen av vårt samhälle.

Föreningen ser en enorm potential att använda radioprojektet för att engagera samtliga invånare i kommunen. Genom samarbeten med de lokala studieförbunden, Entré Ungdom, näringslivet genom Entré Hofors och kommunens föreningsliv, finns det möjlighet att göra kommunen mer levande och synlig för omvärlden och skapa integrering mellan alla grupper av invånare och knyta samman centralorten och de mindre samhällena runt omkring i kommunen.

En radiokanal kan vara av stort värde för kommunen att sprida viktig samhällsinformation även i akuta situationer där man snabbt behöver få ut information till kommunens invånare, till exempel vid olyckor, driftavbrott av både el och vatten.

Föreningen har genom sitt arbete så här långt, skaffat den tekniska kompetensen som behövs med stöd från Radio Sandviken och Daniel Thimerdal som kommer att bygga upp stationen från grunden med nödvändig teknik och se till att radion kan börja sändas. Det finns även en organisation för att utveckla innehållet med nya och innovativa idéer, och det kan skapa ett antal praktikplatser för människor utan sysselsättning med syfte att utbildas till att driva radioverksamheten. Det finns också möjlighet att anordna praktik på hemmaplan för elever som läser mediaprogram i andra kommuner.

Grundtanken är att radioprojektet på sikt skall vara självförsörjande, men inledningsvis behövs ekonomiskt stöd för att sjösätta projektet. Föreningen har för avsikt att ansöka om bidrag från både kommunalt och regionalt håll.

Kommunfullmäktige Utan Större Diskussion

Gårdagens sammanträde i kommunfullmäktige innehöll inte några kioskvältare, utspel eller heta debatter. Möjligen något hätskt utfall om populism. Men i övrigt som skrivet inga överraskningar och mötet var ganska snabbt avklarat. Något lokal media kanske anat och därför nästan numera som brukligt inte fanns på sina platser i lokalen.

Kallelse Det hela avslutades med kaffe och smörgås och en förevisning om det goda resultatet av insamlade kläder, skor och annat som skedde under Tomtekväll på Folkets Hus:

Det var flera folkrörelser som gemensamt tagit initiativ till klädinsamlingen. Tanken var att allmänheten skulle få skänka kläder till nyanlända på orten under två timmar. Mari Rasjö som var där och tog emot allting blev förvånad över att de fick så mycket saker.

– Vi hade förberett fem bord att lägga kläderna på, men det kom människor hela tiden. Vi bara plockade, plockade och plockade. Till slut glömde vi att säga tack till alla som kom för att det blev så mycket, säger hon.”

På Den Regionalpolitiska Arenan

Idag har det varit en intressant dag. Det var nämligen första gången jag deltog i ett möte tillsammans med andra politiker från regionen och landstinget mm. Resan gick till Bollnäs och dess Folkhögskola där en hel del suspekta figurer började samlas runt 13-snåret, och då menar jag inte eleverna. Nej på agendan stod ett föredragning om den omdiskuterade ”Storregionen”. En av föredragarna var ingen annan än golfspelaren Tiger Woods fd svärmor, Barbro Holmberg:

På onsdagen träffade regeringens särskilda utredare Barbro Holmberg länets kommun- och regionpolitiker i Bollnäs. Hon berättade om sitt arbete att föreslå en ny indelning av landet i storregioner och vad det ska vara bra för.

Politikerna träffades i Region Gävleborgs fullmäktigesal på Bollnäs folkhögskola. Barbro Holmberg förklarade att landet behöver delas in i nya stora regioner för att Sverige ska kunna fortsätta vara ett starkt samhälle. Inte minst behöver riket omorganiseras för att ha råd att utveckla sjukvården.”

Bollnäs

Det är en intressant utredning som pågår och vad den utmynnar i får vi först veta under 2016. Inte helt osökt så satt jag och tänkte på feodalismen. En annan tanke som slog mig var att jag antagligen aldrig befunnit mig i ett rum med så många skurkar samtidigt. Ja, det var väl en liten släng av politikerförakt eller liknande trots att jag själv numera kan räkna mig till skaran om än i fritidstappningen. Sen tänkte jag att det kanske inte är så dumt det här med regionalpolitik trots allt, man får ju åka runt och se fina platser. Kan man starta ett lokalpolitiskt parti kan väl inte ett regionellt parti vara några större problem heller?

Hofors Till Dalmasarnas Rike?

Ja det är tydligen en tillvaro vi i Hofors kulle behöva vänja oss med om åtminstone kommunalrådet Marie-Louise Dangardt fick som hon önskade:

Redan innan förhandlingarna har börjat är Gävleborg splittrat om de framtida storregionerna. För Hofors är det viktigaste att tillhöra Dalarna.

– Uppåt ska vi inte, säger kommunalrådet Marie-Louise Dangardt, S.

Marie-Louise Dangardt, S, kommunalråd i Hofors säger nu att det viktigaste för kommunen är att tillhöra Dalarna.

– Vi gränsar till fyra Dalakommuner och en i Gävleborg så för oss är det en självklarhet, säger hon.

Att Hofors skulle bli en del av en Norrlandsregion som inte också går söderut är ”inte aktuellt”.

– Jag tror inte att det skulle bli verklighet över huvud taget. Skulle det bli så tar vi ställning till det då, säger hon.”

Inte alls en dum idé när man tänker efter.

Respekt För Råvarorna

Ibland händer det att lokal media publicerar osedvanligt intressanta artiklar, denna dag är en sådan. Jag läser med stort intresse i Gefle Dagblad om frukostserveringen som skedde på Petreskolan denna morgon.

Gamla frallor på morgonen – hur gott låter det? Det var nämligen det som serverades till frukost på Petreskolan i Hofors på torsdagen. Anledningen var att öka medvetenheten om matsvinnet och vikten av att äta bra. Stora mängder ätbar mat slängs i butiker, restauranger, i hem och på skolor runt om i Sverige. Anledningen är ofta att datumen gått ut.

– Jag tycker det är en bra idé, säger Tessa Ramstad, som går i 9A på Petreskolan. Man märkte ingen större skillnad på brödet tycker jag. Och det är bra att få frukost i skolan, det är många som inte kan äta hemma.

Frukosten är ett samarbete mellan Gästrike återvinnare, Matakuten och Brynäs IF.

Vi har överlag i samhället en snuskig överkonsumtion som innebär att mängder av avfall hamnar i soporna. Vi är inte alls medvetna om hur processen bakom att placera en tallrik på bordet ser ut, något som gnagt mig i många många år. En av Hoforspartiets valfrågor var därför att införa en kampanj som gjorde i synnerhet eleverna medvetna om att bakom varje måltid ligger det en lång tids arbete. Att odla och förädla ens den minsta beståndsdelen tar tid och kostar pengar.

Allt har en inverkan på vår miljö så länge som vi inte koncentrerar oss på närodlat, vilket inte heller går i alla lägen. Kryddor transporteras över hela världen och någon har plockat eller odlat dem. Det är något som man måste ha en nästan andaktig inställning till när man äter. I längden tror jag också att ett sådant tankesätt skulle bidra till att vi hanterade jordens råvaror med respekt och kanske konsumerade mindre. Därför är Gästrike Återvinnares kampanj oerhört glädjande.

Skyltar Kan Vara Trafikfara

Ytterligare en motion från Hoforspartiet har lämnats in. Denna gång signerat Anne Persson och Mathias Strand och rör skyltar som upplevs som en trafikfara:

Utfarten från parkeringen bakom busstationen bör flyttas, menar Hoforspartiet i en motion till kommunfullmäktige.

Står flera bussar inne måste bilförare köra ut en bit på vägen för att se om det är fritt fram. Då kan en olycka lätt inträffa om någon kommer i för hög hastighet, menar Anne Persson, partiets ordförande.”

 

Nya Motioner Från HOP

Glädjande att få sätta punkt för en politikervecka igår med trevlig uppmärksamhet från media:

Arbetarbladet – Hoforspartiet vill ha digital anslagstavla i centrum

Arbetarbladet – Hoforspartiet vill att Torsåker ska få hockeyrink

Arbetarbladet – Hoforspartiet vill att äldre ska kunna ta prover i Torsåker

Det var ytterligare någon motion som lämnades in angående vägskyltar vid infarten till Korsåvägen om jag inte helt missminns mig.

Torsdagen och fredagen ägnades åt kommunens värdegrundsarbete. Personligen var jag mycket misstänksam emot varför man helt plötsligt skulle tvinga på både kommunalt anställda och politiker med olika ideologier eller tankar en ”ny religion”, men efter några träffar nu där samtliga partier har representanter närvarande, så kan jag faktiskt köpa idén om varför det behövs ett sådant arbete och tankesätt i kommunen. Jag tror det är själva grejen, att vi politiker som träffas där inte är politiker längre under mötet utan kan diskutera och komma överens om samma värderingar. När det väl börjar få spridning och människor kan ta till sig idén tror jag det kommer förbättra hela samhället i längden.

En Kväll I Politikens Tecken

Gårdagskvällens sammanträde i kommunfullmäktige tog förvissosin tid men bjöd inte på några större händelser. Det var en viss debatt om budgeten men där var en stor majoritet för att godkänna liggande förslag med undantag av Folkpartiet som ville skjuta till 2 miljoner extra, en vadera till Socialnämnden och Barn-och utbildningsnämnden och Moderaterna hävdade att de 8 miljoner som skulle fördelas skulle ge 4 miljoner var till var och en av nämnderna. Huvudförslaget att ge 2.5 miljoner till Socialnämnden och 5.5 till BUN passerade.

Orsaken till det här resonemanget är i grunden att man i Socialnämnden har ”lättare” att hitta åtgärder för att komma tillrätta med underskotten än BUN, och personligen tycker jag det är ett bra budskap att vi i kommunen vill arbeta med i synnerhet skolan för att skapa en bra miljö och drigtiga ungar.

Frågan om efterskänkning av 800 000 kronor till Bowlingbolaget AB skapade också viss debatt. Mathias Strand gick upp i talarstolen och yrkade på att frågan skulle återremitteras, Alf Persson yrkade även han i första hand på återremittering och i andra hand avslag. Beslutet blev att kommunen efterskänker lån och ränta för 2016 och 2017.

 

Ett Glädjande Förhandsbesked

Veckan har i princip bestått i att resa världen runt men ändå inte lyfta häcken från min studieplats. Det har handlat mycket om att studera kartböcker, reseskildringar och gudieböcker på både traditionellt vis och med den underbara teknikens värld i form av datorer, surfplattor och appar i mobiltelefonen. En mycket intressant vecka med andra ord. Vad är det som gör att man ena stunden sitter i soffan hemma och i nästa planerar att bege sig till andra sidan jordklotet? Kan vara en naturlig del av ett arbete, men just själva semesterdelen är intressant ur många aspekter. Det finns trender som skapar turistströmmarna och det finns innovativa inslag som gör att man plötsligt åker dit ingen kunde tänka sig dagen innan, Åglappen ett intressant tankeexperiment.

Nåväl, jag skall inte trötta ut er med mer tankar om det utan raskt gå till dagens huvudämne som faktiskt har lite att göra med outforskad mark att göra. För en tid sedan lämnade Hoforspartiet in en motion som pekade på hur outnyttjad tekniken med social media är i Hofors.

MotionDet är helt enkelt en tydlig brist vi haft i kommunen och som har en enorm potential i hur vi uppfattas både inom och utom kommunen. Idag kom handlingarna inför Kommunstyrelsens sammanträde om någon vecka och det var med entusiasm jag bläddrade fram i luntan av dokument för att se vilken ställning man intagit till att förverkliga motionen. Jodå, man väljer att anamma förslaget och passerar det kommunstyrelsen och kommunfullmäktige utan problem så kommer vi redan nästa år att kunna se en betydlig utveckling.

Det kommer att öppna upp vägar och möjligheter för oss alla och inom de flesta områden. I tider man går och tycker att det här med politik är segdraget, svårjobbat så blir det ju en glädjande nyhet att vi faktiskt kan göra saker snabbt också. Det gjorde min fredag i vart fall och någon otur för att det är den trettonde upplever jag inte så här långt.

Hofors Utegym Invigt

För bara knappt 2 månader sedan gjorde jag ett inlägg om medborgarförslaget Christian Länk lämnat in. Ett idrottsmusem för att leva upp till Idrottskommunen. Hur det går med det förslaget återstår att se, men som nybliven politiker fick jag en vara med och ta ställning till ett annat medborgarförslag från Christian, att utegymmet skulle bli verklighet rådde det ingen tvekan om när beslutet fattades och idag fick jag ett mejl där det faktiskt står ett färdigt utegym och blir invigt av förslagsställaren själv:

Mycket glädjande att se att medborgarförslagen leder till något utvecklande för kommunen. Man behöver alltså inte vara politiskt aktiv för att kunna förändra eller i vart fall ge förslag på förändring i kommunen.

Invigning utegym

På bilden syns fritidschefen Rolf Larsson, initiativtagaren Christian Länk och Johanna Hedström.

1

2

3

4

Bowlinghallen Får Ytterligare Efterskänkta Lån

En annan fråga som fick uppmärksamhet igår var efterskänkning av lån och ränta till bowlingklubben BK66. Rubriken Politiker skänker 800 000 kronor till bowlingbolag går inte att misstolka. Det här skapade naturligtvis debatt i kommunstyrelsen och Alf Persson (M) yrkade på avslag omedelbart. Han är förfärad över hur kommunen ”ger bort skattepengar” och jag kan inte annat än hålla med. Förslaget var att BK 66 får efterskänkning 2016 och 2017, där föreslog jag själv att vi endast efterskänker för år 2016 och följer upp hur bolaget arbetar för att komma tillrätta med problemet. Det var inget som föll i god jord och vi får nu se en repris av den dialogen under kommande sammanträde i kommunstyrelsen. Tidigare inlägg om Bowlingen i Hofors.

r10

Vad jag kan bedöma nu, är att när beslutet om att anlägga en ny bowlinghall togs så var det på bristfälligt beslutsunderlag. Man hamnade med en missberäknad budget, ett hyresavtal som är helt uppåt väggarna och det saknas kompetens för att marknadsföra bowlingen. Lägg därtill att man inte har en ungdomsverksamhet som många andra föreningar har och som blomstrar och av den från början planerade restaurangen finns inga som helst planer kvar.

Hoforspartiets motion om att skjuta till mer pengar för att färdigställa projektet som det var tänkt röstades ner (det ingick inte i kommunens kompetensområde), så föreningen måste själva ta initiativet om det skulle bli aktuellt. Räddningen antyds vara att den nye föreningskonsulenten skulle kunna göra underverk och vända trenden, men vi får antagligen bara acceptera att bowlinghallen fortsättningsvis får sitt lån och ränta efterskänkt så länge en majoritet av politikerna är för det.

På något sätt så önskar man att hela proceduren från förslag till färdigställande kunde granskas, det var inte så att det saknades varningsklockor redan innan projektet sjösattes. På det sättet så kanske invånarna kunde förstå och leva med de fattade besluten. Rensa luften liksom.

Inte Socialdemokraternas Fel

En rubrik som många läsare av Hoforsbloggen knappast förväntat sig, men rätt skall vara rätt och efter gårdagens sammanträde i kommunstyrelelsen så kom mycket riktigt reaktionerna att det var ”Sossarnas fel”. Arbetarbladets artikel – Kommunen kan bryta löftet till Hoforsborna, vill slopa skattesänkningen.

Nu blir Hoforsborna utan den utlovade skattesänkningen. Fem öre lägre skatt 2016 och lika stor skattesänkning 2017. Det skulle Hoforsborna få i stället för den skattesänkning på tio öre som skrotades förra året. Då beslutade politikerna att låta skatten vara oförändrad, vilket betyder att Hofors har landets sjunde högsta skatt.”

På sociala medier så blev det naturligtvis ramaskin och det pekades finger mot just S, men sanningen är den att inte en enda företrädare från något parti satte sig till motvärn när frågan kom upp. Det är helt enkelt ren och skär realism. Vår kommun har inte råd med en skattesänkning, tvärtom borde kanske skatten höjas för att vi skall kunna bibehålla ens den kommunala verksamhet vi har idag. Det blöder pengar och i synnerhet BUN och SOC.

Men när rubrikerna kommer och ser ut på det sättet så är det inte heller så konstigt att man kan tolka det lite som man vill heller. För femår sedan, ni vet innan jag blev politiker själv och fick en någorlunda insyn i hur det ser ut med kommunens ekonomi så kunde jag skriva såna här inlägg.

3

Idag är det annat ljud i skällan. Dock har jag ett förslag som skulle kunna öka medvetenheten bland skattebetalarna och det är att ansluta sig till Skattekollen.se. Det har bland annat Sandvikens kommun gjort och det är grafiskt och enkelt att se vad skattepengarna går någonstans.

Skattekollen

Man skall inte underskatta vikten av att vara öppen och förklara saker och ting på ett sätt så att även ett barn förstår.

#Geborttillsport En Succé – Kan Det Förverkligas I Hofors Också?

Förhoppningsvis har ni följt den kampanj som bedrivits och uppmärksammats i synnerhet av TV4 den senaste veckan. #Geborttillsport som är ett intitiativ av Ida Björnstad för att verka att fler kan ha råd med idrott och viktigt inte minst ur integrationssynpunkt. I Malmö har man samlat in över ett ton sportutrustning.

Strax efter att insamlingen dragit i gång, vid åttatiden på morgonen, sände TV4:s Nyhetsmorgon direkt från torget. Under dagen fanns även Malmösportprofiler som Markus Rosenberg och ryttaren Lisen Bratt Fredricson med och tog emot prylar.

Malmöbon Per Jepson var en av dem som lämnade saker. Han hade bland annat med sig en golfbag och tennisrack.

– Jag har ingen nytta för dem och då känns det helt fantastiskt att de kan komma till nytta någon annanstans, säger han och berättade också att även sambon blev nöjd över att det rensades lite i förrådet.

Annika Nessvold, 44, hade också passat på att rensa. Hon och familjen är mitt uppe i en flytt och det passade därför extra bra att inventera garderober, förråd och garage.

– Jag har själv barn som idrottar och då känns det kul att även kunna ge andra barn den möjligheten, säger hon.”

I april lämnade jag och Mathias Strand in en motion som på många sätt påminner om just den här kampanjen, det syftar till samma ändamål och med just #Geborttillsport och Ida Björnstad som dragplåster bör det väl inte undgå någon att vi i Hofors kommun skulle ha stor nytta av ett sådant projekt.

Motion

Motionen är ännu inte färdigbehandlad och utgången oviss. Men vi håller tummarna för att man inser alla de fördelar som det skulle innebära och i synnerhet att öppna upp vårt rika föreningsliv för alla.

Dags För Kommunfullmäktige Att Sammanträda

Idag är det måndag och även dags för ett kommunfullmäktigemöte. Det är inte så många punkter, men väl några som irriterar skiten ur invånare i vår kommun. Bland annat det här med ”Anpassad brukningstaxa och reviderad taxebilaga för Hofors vatten”. Många har hört av sig och haft åsikter om just detta till de olika partierna, så min gissning är att åtminstone den punkten kan skapa lite debatt ikväll.

KF

Vidare är det ganska spännande med punkt 8 som berör en upprustning av ishallen. Nyligen fick man ett nytt tak men insidan behöver också anpassas till modern tid.

Fritid6milHär har jag hört lite kritik med de klassiska argumenten att ”hockeykillarna får allt de pekar på”. Inte riktigt sant. Förvisso är det flest antal killar som spelar ishockey, men den som minns de sommarläger som anordnats i ishallen, kanske noterade att vi haft väldigt många flickor och tjejer som var på konståkningslägren. Där har kommunen fått indikationer på att det kan komma att utökas redan till nästa år och det är ju mycket glädjande.

Hoforspartiets första motion kommer också upp. Den kommer att avslås av skälet att den inte innefattas av kommunens kompetensområde. Tanken att försöka lyfta BK66s verksamhet må vara god, men eftersom det är en privat hyresvärd som äger lokalerna där bowlingklubben huserar blir det problematiskt att göra som motionen föreslog. Inget mer att säga om det utan acceptera beslutet helt enkelt. Rörande frågan om just BK66 och det miljonlån som efterskänks inklusive ränta kommer om jag minns rätt upp redan på nästa kommunfullmäktige där man vill efterskänka 400 tusen för år 2016 och 400 tusen för år 2017. Precis som förra året när det skapade viss debatt. Även i år verkar det stå mellan att bowlingklubben går i konkurs om man inte får lånet efterskänkt.

Vid senaste KSAU efterfrågade jag även någon form av åtgärdsplan för att vända trenden för bowlingklubben. Det finns ju en hel del små saker som man kan göra för att öka besöksantalet, men inte heller det är något politiken ska beblanda sig med, istället uppmanades jag att bli medlem och påverka den vägen. Hur som haver kommer frågan vålla debatt när den väl kommer upp på dagordningen, dock inte ikväll.

Sandviken Får Toppbetyg

I april skrev jag några rader om hur Sandviken verkligen var ett föredöme för hur man nyttjar sociala mediaverktyg. I en stor granskning av de kommunala hemsidorna får nu Sandvikens kommun toppbetyg av SKL och hamnar på fjärde plats i undersökningen skriver Arbetarbladet:

Sandviken kommuns hemsida sandviken.se har fått ett toppresultat i Sveriges kommuner och landstings (SKL) stora granskning av kvalitén på webbinformationen till medborgarna.

Det är vad jag alltid hävdat och betydelsen torde vara uppenbar för även Hofors kommun nu. Här kan vi vara med inom kort att kämpa om mästartiteln.

Glädjande Besked Till Alla Blinken-Anhängare

Under dagens sammanträde i Kommunstyrelsens arbetsutskott kom det medborgarförslag om att återinföra Blinken i Rondellen upp på agendan. Byggservicekontoret har efter att berett frågan lämnat sitt svar som inte alls var positivt i sin utformning:

Medborgarförslag

När frågan diskuterades så bestämde sig ett enigt KSAU att gå emot tjänstemännens rekomendation och istället yrka på att Blinken återinförs på den ursprungliga platsen i någon form. Det definitiva beslutet kommer att fattas på på Kommunstyrelsens sammanträde om 14 dagar, men det ser mycket glädjande ut för i synnerhet Hans-Åke Munther som drivit frågan med stor entusiasm. Riktigt roligt att vi lokalpolitiker kan enas i frågor som har ett stort symboliskt värde för kommunens invånare.

Blinken

Budgetberedning & Fem Gäddor I En Plastkasse – En Fritidspolitikers Vardag

Två dagars budgetberedning blev en och en halv. Bara tacka och ta emot att jag fick lite tidsutrymme i en annars överspäckad vecka. Igår förmiddag när arbetet inleddes upplevde jag det som julafton fast på ett dåligt sätt.

Märklig fågel

När diskussionerna satte igång var det ungefär som den där galna fågeln i Kalle Ankas julshow som for fram och tillbaka  och härs och tvärs. Till slut anade jag dock ett form av mönster och ett sammanhang, även om fågeln rör sig tillsynes helt galet så är det efter ett fastställt mönster. Sett så blev det även betydligt lättare att följa tråden i diskusssionerna. Idag på morgonen började det nästan lika galet. Jag kom nämligen in på kommunhuset med en kasse innehållandes 5 stycken gäddor. Vår nye säkerhetschef i kommunen tittade märkligt när jag skulle försöka förklara för receptionisten varför jag hade 5 gäddor i en påse och varför jag ville ha dessa med mig in i kommunhuset. Hon bad även att få se i påsen. Nåväl förklaringen är ganska enkel. Miljökontoret finns i kommunhuset och dessa 5 gäddor har tyvärr fått sätta livet till för att lämnas in för provtagning från en specifik sjö. Inget märkligare bakom historien även om det hade kunnat bli början till något intressant. ”En kille traskar in på kommunhuset med fem gäddor i en plastpåse...” Från själva budgetberedningen har jag inget att förtälja innan det presenteras offentligt.