• Hofors Kommun Måste Lyfta På Axlarna Och Skaffa Sig Lite Stake

    5 comments

  Det är ett väldigt stort steg att flytta till Hofors medan det kan vara ett kortare steg att flytta till Gävle.

  Det är en mening som etsat sig fast i mitt sinne sedan kommunfullmäktigemötet i måndags. Denna morgon får jag ett MMS skickat till mig som är tragikomiskt.

  Löp

  Båda orterna ligger i Gävleborgs län och den stora frågan är varför man inte arbetar lika hårt för tillväxten regionalt som kommunalt. 38 minuter beräknas det ta att åka mellan Gävle och Hofors. 30 minuter mellan Falun och Hofors. I både Gävle och Falun bygger man så det knakar. Har man inte plats på bredden gör man det på höjden. Det är väl en självklarhet att båda städerna vill expandera, få fler invånare och därmed betydligt mer pengar att satsa på ytterligare expansion. I Hofors måste vi riva bostäder för att inte falla ihop. När jag funderar över detta så undrar jag om inte nyckeln som vanligt inte är kommunikationer. Kan man som i storstadsområdena pendla 2-3 timmar för att komma till sitt arbete eller sin utbildning, är under timmen rena drömmen.

  49km

   

   

  Dagligen stiger det på massor av människor i Borlänge/Falun som åker hela vägen in till Gävle för att arbeta eller studera och vise versa. Tiden det tar att pendla är alltså inte problemet för dessa resenärer. Till Hofors skulle man ha halva tiden, men ändå väljer man att inte bosätta sig här trots det digra utbudet av fritidsaktiviteter och möjligheter. Istället för att gemensamt göra en ordentlig kraftansamling att verkligen marknadsföra kommunen, verkligen, så rycker man lite på axlarna och säger ”Det är lika bra att riva för det är ändå ingen som vill komma hit”. Det här är en av de absolut viktigaste frågorna som vi i Hofors har och måste lösa omgående. Vad har man gjort tidigare för att marknadsföra kommunen? Vad gör man idag? Vad ska vi göra imorgon?

 • KF 2 – Budget & Rivningar Av Bostadsbeståndet

    2 comments

  Jag nämnde att det var kommunfullmäktige igår. För mig och Hoforspartiet var det andra gången sedan valet och det är en intensiv period att lära och förstå den politiska jargongen och själva systemet. Igår var det dags att behandla nästkommande budget och där sträcker sig inte mina erfarenheter speciellt långt. Istället försökte jag ta in så mycket som ett öra klarar av, lyssna på de övriga politikerna som debatterade, studera hur man helt enkelt uppträder utan att kasta svordomar omkring sig när man vill framföra något. Om det första kommunfullmäktigemötet jag gick på var lite som uppropet inför en ny termin i en gymnasieklass, var detta som veckan efter där det blev tydligare med grupperingar. Det märktes inte annat när man debatterade budgeten med fokus på rivningar av två hus. Majoriteten propagerade för sin sak där befolkningsutvecklingen inte är gynsam i Hofors och delar av oppositionen att rivningar inte är svaret, att man istället kunde sälja en del av beståndet. Rörande eniga verkar samtliga vara om att det krävs någon form av marknadsföring för att göra Hofors attraktivt igen, och där tänker man helt rätt.

  KF

   

  Under mötet utsågs även ledamöter och ersättare till alla de nämnder och styrelser som finns i kommunen. Många punkter fick bordläggas till nästa kommunfullmäktige, men för Hoforspartiets del blev det så här:

  Kommunstyrelsen

  Ledamot Peter Hillblom

  Ersättare Anne Persson

  Barn och utbildningsnämnden

  Ledamot Mathias Strand

  Ersättare Kent Andersson

  Socialnämnden

  Ledamot Marie Modén

  Ersättare Diana Sahlén

  Bygg och miljönämnden

  Ledamot Håkan Nelin

  Ersättare Monika Modén

  Valnämnden

  Ledamot Anders Karlsson

  Slutligen fanns det några punkter gällande en micropark på Centralgatan som röstades ner. En skateyta vid Hagaparken som också röstades ner med hänvisning till BMX och Skatehallen vid Stålringen. Det finns potential att utveckla verksamheten vidare där. Ett medborgarförslag om en hundrastgård som ser ut att bli verklighet till en betydligt lägre kostnad än beräknat om bitarna faller på plats.

 • Dövörat Slog Till När SD Framförde Krav På Nämndeman I Tingsrätten

    25 comments

  Under onsdagsförmiddagen deltog jag i Valberedningens möte i kommunhuset. Det var dags för partierna att dela upp platser i styrelser och nämnder samt utse en hel radda med revisorer och ersättare. En lite märklig känsla på förhand eftersom jag bara för ett år sedan inte ens tänkt mig att sitta som en aspirerande lokalpolitiker i kommunhusets sammanträdesrum. En diger lista med hela 33 punkter och ett tillägg med namn 25b. En rad punkter fick bordläggas till senare, men det upplevdes att samtliga partier hade funderat och kommit fram till vilka kandidater man tänkt sig föreslå till de olika nämnderna.

  Valberedningen

  Jag själv satt extra observant, inte så mycket för själva nomineringarna, men väl för att inte missa vad som sades. Jag hade nämligen morgonen innan vaknat upp stendöv på ena örat och när allt prat och alla ljud skall in genom endast ett upplevs det som ansträngande. Därför blev det lätt förvirrat när det kom till punkten att utse nämndemän till Gävle Tingsrätt. Raimo Ojanen från SD råkade sitta på just min vänstra sida där hörseln var som sämst, och han hade ett önskemål om att tillsätta partikamraten Ioan Paris som en av nämndemännen trots att valresultatet inte givit SD någon sådan plats. Det blev en sluten omröstning mellan Hoforspartiets Erik Edgren och Sverigedemokraternas Ioan Paris där Edgren avgick med en 5-0 vinst av de röstberättigade.

   

  I övrigt förflöt mötet bra och jag hoppas jag inte missade något viktigt på grund av den nedsatta hörseln. På måndag är det dags för Kommunfullmäktigemöte och där kommer det då avgöras om vilka som ingår i de olika nämnderna och styrelserna de kommande fyra åren. Som ni säkert vet vid det här laget så blev det en rejäl ommöblering på människor och många av nämnderna får nu nytt friskt blod och förhoppningsvis även ett stort engagemang att göra Hofors till en bättre plats. I dagsläget är det tyvärr osäkert om jag själv kommer att kunna medverka eftersom dövheten utvecklats till någon form av allergisk reaktion som får mig att likna elefantmannen över halva ansiktet. Så kan det vara!

  Elefantmannen

 • Länktips: Hoforspartiet

    5 comments

  Glöm inte att följa Hoforspartiets webbsida för uppdateringar om vad som händer kommunens näststörsta parti.

  Hoforspartiet

 • Kommunalrådet Kritiserar Asylmottagningen

    14 comments

  Mitt under brinnande hockeymatch får jag en fråga via Twitter av ABs Anton Emanuelsson om vad Hoforspartiet anser om kommunalrådet Marie-Louise Dangardts kritik av asylmottagandet. Jag hann inte riktigt sätta mig in i artikeln just då utan får läsa den till fullo denna morgon. Arbetarbladet:

  Skarp kritik mot hur asylmottagningen fungerar framförs av 14 kommunstyrelseordföranden i Hälsingland, Västernorrland och Hofors i en skrivelse till Sveriges kommuner och landsting (SKL).

  – Det finns brister i systemet som gör att vi i morgon kan få veta att om två veckor öppnas nästa boende. Då ska det fungera raskt med skola, sjukvård och socialtjänst. Vi har inte en chans att planera så att det kan bli bra, säger Marie-Louise Dangardt.

  Marie-Louise Dangardt menar att systemet för upphandlingar måste göras om så att kommuner som redan tar stort ansvar inte är med i framtida upphandlingar.”

  Baserat på artikeln så är min egen och personliga spontana reaktion med tanke på att antalet asylsökande spås öka betydligt även nästa år är att det låter mycket rimligt. Har inte grundtanken varit att landets alla kommuner skall hjälpas åt och inte bara en del?  I små kommuner måste det tillföras mer statligt stöd om det här skall fungera. Sen är jag inte överförtjust i att man kan öppna asylboenden i princip vilka lokaler som helst med privata aktörer som ser ett vinstintresse av att hantera människor i behov av hjälp. Verkligen samhällts blodiglar.

   

  Till slut vill jag lyfta fram en av kommentarerna till artikeln, signaturen Jerker skriver:

  Äntligen en politiker som vågar säga något. Upp med frågorna på bordet, som det är nu är det en tickande bomb. Klart vi ska hjälpa men det måste ske under ordnade former. Idag räknas 3,3 m per person på asylboenden, trängs som sillar och någon privat aktör tjänar storkovan. HUA!!!”

  Det är inte den första politikern som fört fram liknande tankar, men före senaste valet kallades alla med dessa ideer främlingsfientliga och rasister. Hur ser  till exempel Vänsterpartiet på sina samarbetspartners nu?

 • Redo För Ansvar

    0 comments

  En intressant artikel i Gefle Dagblad, inte enbart för att Hoforspartiet nämns.

  Hofors är en av 17 kommuner där inte bara ett utan två lokala partier sitter i kommunfullmäktige. Detta i och med att Folkhemmet i Hofors-Torsåker, FHT, lyckades hålla sig kvar med ett mandat.

  Men att det här skulle vara starten för ett segertåg för de lokala partierna är långt ifrån säkert, menar statsvetaren David Karlsson vid Göteborgs universitet.

  – De flesta lokala partiers livsluft är antietablissemang. Just dessa partier riskerar att förlora mest på att sitta med i maktkonstellationer. Det är jobbigt att ta ansvar, säger han till Dagens Samhälle.”

   

 • Bered En Väg För Herran..

    0 comments

  Sålunda var det dags för Hoforspartiets första kommunfullmäktige, min egen första stund som lokalpolitiker på riktigt, och förhoppningsvis början på något gott och nyttigt för vår hemort. Snudd på halva kommunfullmäktige är nu nya människor, kvar finns det gammal rutin och om det inte bara är en vansklig utopisk tanke så tror jag att det här kan bli mycket bra. Det är mycket nytt att lära, mycket gammalt att ta in. Det kändes dessutom lite som uppropet till en gymnasiekurs där jag satt tyst och fingrade med pennan bredvid Moderaternas Ziita Eriksson i salen. En av bilderna i Gelfe Dagblad känns mycket talande på något vis.

   

  Rubriken är tyvärr inget uttryck för storhetsvansinne men väl en form av ironi. Denna morgon när jag promenerade med hundarna passerade jag Storgatan där man som bäst höll på att lägga på ny och fin asfalt på vägen. Jämnt, fint och svart, hela vägen fram till ankdammen och Time, och jag fann det lite lustigt eftersom Hoforspartiets Anne Persson utsågs till andre vice ordförande i kommunfullmäktige igår och idag fick hon en ny fin väg. Så fungerar makten..

  Asfalt

  I de lokala tidningarna så kan man ana en viss dramatik, men jag vet inte riktigt om jag upplevde det så.

  Gefle Dagblad – Hoforspartiet rörde om direkt

  Arbetarbladet – Ingen kunde avgöra omröstning

  Till ordförande omvaldes Diana Blomgren, S, och till förste vice ordförande valdes nykomlingen Linda Lundberg, V. Men när det var dags att rösta om förslaget att utse Alf Persson, M, till andre vice ordförande så gick Hoforspartiets Mathias Strand upp i talarstolen.

  – Då vi är näst största parti så tycker vi det är lämpligast att vi tar posten som andre vice ordförande, sa han, och förslog därefter en motkandidat i partikamraten Anne Persson.”

   

  Det slutade 9-9 och 12 blanka röster. Det blir som ni vet 30 och kommunfullmäktige består av 31 ledamöter. En av Moderaterna var sen till mötet och det var helt avgörande för utgången tillsammans med Alf Perssons hövlighet att ge Anne platsen:

   

  ”Då sa Alf Persson att han drog tillbaka sin kandidatur ”som en gest till det nya partiet”, och därmed fick Anne Persson, HOP, gå och sätta sig i presidiet.

  En märklig omständighet i det hela var också att Alf Persson är morbror till Mathias Strand, som alltså var den som gjorde att han petades.

  Men det är ingen fara för dålig stämning på släktsammankomsterna framöver, försäkrade Alf Persson.”

   

  Mina personliga intryck av gårdagens fullmäktigepremiär är att det går mycket fort. Det gäller att vara påläst och ta sina tillfällen om man vill föra fram sin åsikt i talarstolen. Att verkligen läsa igenom om vad besluten gäller. Annars kan det nog bli ganska knasigt. En stor eloge till Aina Lundkvist för artikeln om hur det fungerar i kommunfullmäktige.

 • Förändring För Markägare Längs E16

    3 comments

  När man nu planerar att genomföra en förändring längs den del av E16 som går igenom Hofors tvingas man ta en del av de privata markägarnas tomter i anspårk skriver Gefle Dagblad.

  När det sker får också fastighetsägarna lämna synpunkter gällande inlösen – och annat.

  – Det blir intressant att se vad de har att säga, men vi har redan varit i kontakt med de flesta, säger miljö- och byggchefen Håkan Eck.

  En som berörs är Arne Evertsson vars Sparköp-rörelse måste lämna ifrån sig 110 kvadratmeter.

  – Man vill ju inte stå i vägen för samhällsutvecklingen men det är för tidigt att säga något än. Vi ska på ett möte den 20 och få mer information och efter det går det nog att säga mer, säger han.”

  Karta3b

  Förhoppningsvis kan alla parter bli nöjda och glada och effekten positiv:

  – En ny, förskönad genomfart kommer att få stor betydelse både för hur besökare upplever Hofors, men också för invånarna som bor här, säger kommunchefen Ulf Strömstedt.

  Bygg- och miljö-chefen Håkan Eck tror också att uppfräschningen av genomfarten kan göra Hofors mer attraktivt för vissa företag.

  – Vi är också tidigt ute jämfört med många andra kommuner längs vägen.

 • Avloppsbekymmer Ingen Skitsak

    4 comments

  Det finns cirka 480 000 tickande miljöbomber i Sverige. Jag berörde ämnet i ett tidigare inlägg 2013. Just vatten är oerhört viktigt för mig. Jag använder det som bekant för rekreationens skull med fisket och jag dricker det varje dag för att hålla mig mid liv. Alla människor i världen har inte samma tillgång till rent vatten och det är ju kanske den största orsaken till att vi bör vara extremt försiktig hur vi beter oss för att hålla vattnet drickbart även för kommande generationer. Tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson uttryckte tidigare en stor oro över att klimatförändingar är ett stort hot.

  ”– Det kommer att bli dyrare, aktörerna måste vidta åtgärder, säger Erlandsson på en pressträff och hänvisar till att gamla ledningar måste ersättas och andra investeringar göras för att trygga tillgången.

  – Vi har i dag, i europeisk jämförelse, billigt vatten. Det beror på vårt nordliga klimat och att vi har rik tillgång på det. Men vi ser hot, på grund av klimatförändringar till exempel, som gör att åtgärder måste vidtas i olika steg för att vi ska vara säkra på att kunna tappa ur kranen, säger Eskil Erlandsson.”

  Avlopp är ingen skitsak påstod jag tidigare i år och det finns stor anledning att göra detta till en priortierad fråga även i vår egen kommun. Därför blir jag ganska intresserad när jag i helgen får ett mejl från boendes i Kratten innehållandes en länk till en tidingsartikel som jag helt missat.

  Runt 160 personer – två bofasta familjer, 145 asylsökande och personal – bidrar till en daglig överbelastning.

  När avloppet byggdes om 1999 anpassades infiltrationsbädden för att rena 125 liter per person och dygn.

  I dag kan det vara runt 20 000 liter avloppsvatten som rinner ut i samma system, byggt för att klara hälften – 9 375 liter.

  Avloppsvattnet kan då passera slamavskiljningsbrunnarna för fort för att slammet ska hinna sjunka ner. Rinner slammet in i infiltrationsbädden kan den täppas igen.

  Då kan avloppsvattnet rinna ut i sjön Skessen.

  – Sätter anläggningen igen kan man inte använda den, säger Tommy Holmström, miljö- och hälsoskyddsinspektör.”

  Det är tyvärr oftast så att när en person trycker på spolknappen i badrummet så ”skiter” man oftast i vad som händer sedan. När det kommer till just Skessen så kan det ju vara intressant vart skiten tar vägen:

  Skessen ingår i det delavrinningsområde(670670-153229) som SMHI kallar för Utloppet av Sälgsjön. Medelhöjden är 155 meter över havet och ytan är 7,3 kvadratkilometer. Räknas de 7 avrinningsområdena uppströms in blir den ackumulerade arean 28,27 kvadratkilometer. Getån (Stamsån) som avvattnar avrinningsområdet har biflödesordning 3, vilket innebär att vattnet flödar genom totalt 3 vattendrag innan det når havet efter 79 kilometer. Avrinningsområdet består mestadels av skog (68 %). Avrinningsområdet har 1,23 kvadratkilometer vattenytor vilket ger det en sjöprocent på 16,8 %

  Det behöver inte bli en storm i ett vattenglas, men helt klart så måste ärenden av den här karaktären snarast möjligt ses över och åtgärdas.

  Vatten

 • Det Politiska Livet Kan Börja!

    0 comments

  Trots att jag har vetat att det skulle komma handlingar inför kommunfullmäktigemötet just idag på fredagen så har jag de senaste dagarna varit först ut till brevlådan för att kolla om det möjligen kunde ha kommit tidigare. Ivrig att få sätta igång med lokalpolitiken.

  Kuvert

  Idag kom det som avsett och det känns oerhört spännande att nu ha lite mer än en vecka att sätta sig in i de olika ärendena.

  Handlingar

   

   

 • Fortsatt Rött Styre I Hofors

    5 comments

  Det lär inte vara någon som helst överraskning att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet sätter sig i samma båt även den kommande mandatperioden.

  Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kommer att styra Hofors kommun – med minsta möjliga majoritet.

  Med en rösts marginal kommer S och V att styra kommunen.

  Socialdemokraterna har backat från 14 mandat till 12 och vänstern har gått från tre till fyra mandat.

  – Vi måste samarbeta mer. Det är viktigt att vi i majoriteten drar åt samma håll, säger Daniel Johansson, Socialdemokraternas ordförande i Hofors.

   

  Tiden från valet till detta ”klara” besked har varit lite av en silly season som man talar om inom ishockeyn. Det är rykten, spekulationer och en hel del ganska absurda påståenden. Mest road har jag varit av att höra om de desperata försöken att försöka ta av Socialdemokraterna makten genom att Vänsterpartiet tillsammans med Alliansen och Hoforspartiet skulle gå samman. I utbyte mot att Vänsterpartiet ens skulle överväga att lämna sin härskare, så skulle kommunalrådsplatsen erbjudas V. Ni kan tänka er själva vilken oordning det skulle bli inom den kommunala politiken om V plötsligt skulle samarbeta med Allianspartierna.

  Katastrof

  Jag tror ändå det kommer att bli en viss förändring i det lokalpolitiska livet. Det senaste valet bör ha blivit lite av ett uppvaknande i synnerhet för S att det var snubblande nära att det kunde ha blivit en förändring i maktförhållandena lokalt.

 • Lekplatsen I Torsåker Har Påbörjats.

    0 comments

  Efter en lång och tråkig dag återstår det bara lite hockey på TVn och uppvisandet av denna bild som jag fick skickad till mig nyss.

  LekparkTorsåker

  Arbetet med att få de nya lekplatserna där dom skall vara har påbörjats och i Torsåker kan barnen nu antagligen njuta av nya redskap inom kort.

 • Sandlådekriget Är Över

    0 comments

  Det är så otroligt skönt att äntligen få meddela att Sandlådekriget i Hofors kommun är över.  Det har pågått i åratal och kostat tid, pengar och själslig kraft för de allra flesta inblandade. Nu är det dock kanske bara dagar innan Hofors barn får vad deras föräldrar stridit för och äntligen kan fredens flagga få köras ner i sandlådan. För att läsa hela historien får ni söka på sandlådekrig i sökfältet uppe till höger på sidan.

  Fred

  Som vanligt i krig är det barnen som får betala. I det här fallet har antagligen många hunnit växa ifrån den ålder då man tycker att det är helt okej att leka i en lekpark. Några hann bli tonåringar med andra intressen och exakt vilken erfarenhet  dom bär med sig i livet av kommunens trasslande återstår att se. En dag blir det dom som röstar och då kanske allt detta finns i bakhuvudet. Kent Andersson är dagens stora hjälte. Hans arbete tillsammans med sina barn, föräldraföreningen har gett utdelning. En stor eloge!! 

 • Spar-Arne In I Fullmäktige

    0 comments

  Det blir en hel del nya ansikten i lokalpolitiken under hösten. Förutom de fyra helt friska och nya mandaten Hoforspartiet samlat på sig så kommer nu även allas vår Spar-Arne in i kommunfullmäktige under Folkpartiets flagg:

  Arbetarbladet – Han fick en av tre FP-röster

  Gefle Dagblad – Spararne mot fullmäktige

  Den slutgiltiga räkningen sägs fortfarande pågå, men om den stämmer så är det flera av dessa som nu tar plats i kommunfullmäktige redan den 20 oktober i år.

  Val2014

   

   

 • Burger King Dröjer Eller Blir Inte Av

    0 comments

  En av de frågor jag fått mest frekvent under året är ”När kommer Burger King till Hofors?

  Invånarna i kommunen har väntat och väntat och haft förhoppningar att det inte bara skulle serveras annan snabbmat än pizza på orten, det har även handlat om arbetstillfällen för de unga och mer liv nere på Faluvägen eller E16 som den skall kallas nu. Etableringen har haft massor av rykten cirkulerandes runt sig och exakt vad som är sant eller inte lämnar vi därhän just nu. I en artikel i Gefle Dagblad ser det ut att dröja ytterligare eller snarare inte alls ens bli av.

  Avtalet sa också att Burger King måste ha byggt sin restaurang inom två år.

  Det var ett prestigeavtal för Hofors kommun och det talades om 50 möjliga jobb.

  Men från att först ha gett uttryck för stor entusiasm tycks Hofors nu bli allt mindre intressant för Burger King och franchisetagaren Johan Wennberg, som är en av personerna bakom bolaget JRP Invest.

  ”Vi har tyvärr ingen information om öppningen i Hofors”, skriver Johan Wennberg i ett SMS till GD.

  ”Jag kan per dags dato inte bekräfta en etablering av Burger King-restaurang i Hofors”, skriver Burger Kings Skandinaviens marknads- och kommunikationsdirektör Ole Erik Samseth i ett mejl.

  Hofors kommunchef Ulf Strömstedt säger att kommunens intryck är detsamma.

  – Det verkar som att de saknar pengar just nu.”

  BK

  Vidare säger kommunchefen Ulf Strömstedt att det bara kostat ett par hundra tusen:

  Hofors kommun har än så länge bara investerat ”ett par hundra tusen” i markområdet vid Hagaskolan, enligt kommunchefen, och marken är fortfarande i kommunens ägo.”

  Det redan gjorts en del markarbete och att tjänstemännen inte arbetat gratis när det kommer till detaljplanen. Och visst har man väl skrivit ett kontrakt som innebär att Burger King står för kostnaderna om etableringen inte blir av?

 • Följ Hoforspartiets Egen Sajt

    0 comments

  Nu går Hoforsbloggen och Hoforspartiet skilda vägar. Det har varit en trevlig tid att få förmedla partiets budskap via bloggen, men nu lanseras Hoforspartiets egen hemsida där man kan läsa alla nyheter, information, se på bilder och diskutera lokalpolitik. Givetvis kommer jag nog få all anledning att skriva om lokalpolitik även i fortsättningen, men då ur ett annat perspektiv än ”partipropaganda”.

  HP2014

  Redan nu kan man se en hel del bilder, läsa partiprogrammet och de senaste nyheterna som rör Hoforspartiet. Favoritmärk gärna sidan och håll utkik.

 • Helgläsning X 2

    0 comments

  Äsch nu är det helg så nu skall jag sluta tjata om politiken på flera dagar, Men innan det vill jag slå ett slag för en mycket bra artikel som analyserar valet i Hofors förra söndagen. Jonas HarryssonGD har varit i Hofors och kollat läget och detta är kanske den bästa artikeln jag läst om lokalpolitiken i Hofors på mycket länge. Snyting mot etablissemanget.

  Valdeltagandet i kommunvalet i Hofors steg med knappt två procent. Men bland de som röstade valde 27 procent att lägga sin röst på Sverigedemokraterna, Folkhemmet eller Hoforspartiet, det vill säga på partier som står utanför det politiska etablissemanget. Lägger man därtill blankrösterna och de strax över 1 400 personer som inte röstade alls så var det 45 procent som valde något annat än de ”gamla” riksdagspartierna.”

  Andra som GD möter i Hofors centrum några dagar efter valet tror att invandringen till Hofors har gjort att många sökt sig bort från de etablerade partierna. Mot det talar dock att Sverigedemokraterna ökade relativt lite i Hofors. Hoforspartiet, som inte har profilerat sig som invandringskritiskt, tycks ha satt stopp för en större SD-uppgång.”

  Det andra jag vill tipsa om hör hemma i en galax långt långt bort från Hofors men har ändå en absurd koppling. Jag vet inte om ni frekventa läsare uppfattat att det tillkommit en sida på Hoforsbloggen.

  Leksakshörnan

  Under leksakshörnan tänkte jag lyfta upp lite tankar och funderingar kring en växande marknad och intresse i stora delar av världen. Leksakssamlandet som blivit otroligt popluärt hos kanske i synnerhet min egen generation. Jag har inte svaret på varför, men från mitt eget perspektiv tänkte jag bjuda på bilder och text förknippat med det nyväckta intresset.

 • Är Sandlådekriget Äntligen Över?

    0 comments

  Kommunen meddelar via sin hemsida att äntligen ser det ut som ”Sandlådekriget” går mot sitt definitiva slut. Det har varit många tokiga svängar sedan initiativtagaren Kent Andersson (numera lokalpolitiker) ville förbättra tillvaron för kommunens barn.

  Byggstarten är beräknad till va 39 

  Byggservicekontoret har glädjen att meddela att lekplatserna i Hofors och Torsåker är på gång. Enligt uppgift från leverantör så skickas utrustningen från fabrik i slutet av vecka 37, leveransen beräknas ta en vecka vilket innebär att den beräknade byggstarten är vecka 39 såvida inget oförutsett händer med transporten.

  Markarbetet kommer att inledas i Torsåker och fortsätter därefter i Hofors.”

  På något sätt skulle det vara tragikomiskt att sammanställa alla turer, mejl, fotografier och ge ut en liten ”Sandlådebok”. För när man slutligen sammanfattar det här ärendet så är det så absurt att det någon gång i framtiden kanske kan underhålla och lära människor ett och annat.

  hoforssandlåda1

 • Framtidens Lokalpolitik?

    2 comments

  Alla goda råd behöver inte vara dyra. Som många kanske noterat har det blivit en hel del politik och i synnerhet lokalpolitik på Hoforsbloggen på sistone. De närmaste fyra åren antagligen en hel del till. Politik rent generellt är ett ämne som antingen engagerar många eller lockar fram suck och stön. Politik kan vara stelt, formellt och obegripligt. Politiker kan bemötas med misstänksamhet och förakt. Alla är inte goda, men alla är inte heller elaka egocentriska maktgalna svin. Bara under de 100 dagarna som Hoforspartiet körde sin valkampanj har jag träffat människor som jag skrivit ganska elakt och sarkastiskt om tidigare. En del har jag fått ändra uppfattning om, andra har bara förstärkt bilden jag haft.

   

  Det stora problemet som många med mig upplevt med lokalpolitiken är bristen på dialog och debatt. Bristen på insyn och raka svar. Det är inte alls länge sedan som jag talade med en person i syfte att värva för Hoforspartiets räkning och personen helt enkelt inte vågade och orkade inte stöta på mer bekymmer i livet. ”Stoppar man ut näsan slutar vissa individer att hälsa på en”. Onekligen synd om det är så. Att bortförklara det med ”Bruksandan”  har jag svårt att köpa. Bland de envisaste människorna jag träffat i livet är Hoforsbor och därför är det dåliga engagemanget för politiken på lokal nivå lite av en gåta för mig. Men allt går att förändra.

  piska

   

  Alla goda råd behöver inte vara dyra började inlägget med. Det är helt sant. Ett av de billigaste fick jag i brevlådan igår. En gammal insändare med hur man bör agera som kommunpolitiker för att överleva. Den är givetvis skriven av ren sarkasm, men visst känner man igen en hel del som absolut sanning.  Kanske är det skillnaden också mellan en mediatränad person och en politiskt ovan person.

  Survivalguide

  Jag har egentligen inte den blekaste aning:

  -Som alla vet…

  -Jag är övertygad om…

  Nu gäller det att förhala frågan tills folk har glömt den:

  -Vi har tillsatt en utredning…

  -Vi avvaktar svar från ansvarig nämnd…

   Vi är illa ute om folk genomskådar hur illa vi sköter våra uppgifter:

  –Nu när jobben är hotade i kommunen får vi inte slåss inbördes…

  -Det gäller att visa upp en enad front…

  Vi måste avskeda en fjärdedel av de anställda för att vi inte har tid att hantera situationen kompetent:

  -Vi litar på att vår duktiga personal kommer att klara även detta…

  -Vi känner djupt med dem som drabbats…

  De chefer vi anställt är fullständigt inkompetenta och har klantat till det obehjälpligt:

  -Våra chefer är hårt ansträngda…

  -Våra chefer gör ett fantastiskt jobb…

  Den sista delen hade vi nyligen ett lysande exempel på som fick många Hoforsbor att reagera. En verksamhet som upplevs som katastrofal och ansvarig höjs till skyarna som ”fantastiskt jobb”. Så visst finns det viss sanning i det absurda. Så vad föredrar människor? Att höra någon politiker säga ”Vi har ingen aning om hur vi skall lösa det här” och sen lägga locket på eller någon som säger ”Vi har ingen aning om hur vi skall lösa det här, kan ni invånare hjälpa oss?

 • Fyra Mandat – Fyra År Till Nästa Val

    2 comments

  13,6 procent och 4 mandat ser ut att bli det fastställda facitet efter årets val för Hoforspartiet. Efter drygt 4 timmars väntan i kommunens lokal kunde vi äntligen åka hem med en form av besked. S och V har tillsammans sina 16 mandat vilket gör att det är dom som mycket troligt styr kommunen 4 år till. Mer statestik finns här.

  13.6

  För oss i Hoforspartiet väntar nu en hel del arbete. Det kommer att ta några dagar att smälta allt och se var vi landar i nämnder och styrelser. Men nog har vi ideer och förslag på gång och inom kort hoppas vi få visa att vi menar allvar med att utveckla både Hofors och den lokala politiken. Det är små pusselbitar som skall falla på plats bara så kör vi på tills nästa val då vi inte nöjer oss med att vara näststörsta parti utan det absolut största ;)

  Vi är naturligtvis glada för alla de röster vi fått, alla fina kontakter och samtal vi haft och det är ni som i längden kommer att ge oss kraften att förändra. Tack!

   

 • Tankar Om En Total Mediakatastrof

    3 comments

  Ännu en dag som blivande politiker till ända. Även idag har det varit viss mediakontakt men nu i form av radio. Jag har gjort några radiointervjuer tidigare i livet, bland annat när Imperiet turnerade med sin skiva ”Synd” och Radio Dalarna haffade ett gäng från Hofors, kanske inte från sin allra bästa och nyktra sida och fick förutom att svara på frågor varför just Imperiet var så bra även sjunga en liten ramsa som handlade om poliser. Långt före morden i Malexander och ganska så omoget rebelliskt om ni förstår vad jag menar. Igår var det dock TV och där fick partiets ordförande Anne Persson ställa sig framför kameralinsen.

  Media1

  Inslaget sändes igår på SVTs lokala nyheter. Igår spelades även två intervjuer med undertecknande in för lokaltidningarna, och där kan jag bara säga att mediaträning är ett måste för oss i Hoforspartiet eller i vart fall för kanske den stackare som hamnade i fokus:

  Arbetarbladet – Här är årets valraket

  Gefle Dagblad – Så blev Hoforspartiet näst störst

  Måhända är jag mycket självkritisk, men någon värst vidare bra insats kan jag inte påstå att det var. Dåligt med sömn efter en natt av intensivt friande av fyra preliminära mandat och sedan igång hela dagen kanske hade inverkan. Men helt klart behöver vi någon form av mediaträning. Inte för hur vi skall möta media, men för att kanske hjälpa till och göra bättre inslag om det här TV-filmandet skall fortsätta. Samma sak är det kanske att staka sig igenom radiointervjuer.

  Media2

  Jag var allvarligt så skärrad att mina ben skakade okontrollerat och vad jag egentligen sade hade jag ingen aning om strax efter. Det är en sak att uttrycka sig i text men en helt annan att framföra sitt budskap med en mikrofon vid munnen. Inslaget sändes lyckligtvis inte idag och helst av allt kanske dom arkiverade det i väntan på programmet när jag skall förklara hur Hoforspartiet hamnade i Riksdagen i framtiden. Kul ”bloobersinslag” kanske..

   

  Nu måste jag sätta mig ner och fundera vem eller vilka som jag känner i branschen som kan sätta ihop en kurs i hur man uppträder i media. Alla kan inte vara lika självsäkra som Bert Karlsson.

 • Valdagen Är Här

    1 comment

  Ja det är valdagen. Som jag längtat och våndats att denna dag skulle komma. Vaknade redan vid 4-tiden och fick sitta och vänta på att hundarna skulle vakna så att jag kunde ta morgonpromenaden. Det var bestämt att jag och Kent Andersson skulle ta första passet utanför vallokalen här i Hofors. Han var ett par minuter sen ich det räckte för att det skulle kännas lite panikartat eftersom ingen alls syntes till. Ett tag undrade jag om jag tagit fel på dag till och med. Men nu är det igång och när vallokalerna stänger 20.00 ikväll tar ytterligare ängslan och oro över. Har vi gjort tillräckligt? Kommer vi att få några röster alls? Tänk om det blir ett platt fall? Tänk om det blir ett kanonresultat och det historiskt röda Hofors plötsligt byter färger?

  HP

 • Då Tar Vi Offerkoftan På, Då Tar Vi Offerkoftan På..

    0 comments

  Jag kan inte låta bli att posta det här inlägget under båda kategorierna  lokalpolitik och humor. Jag kan nämligen se framför mig hur det hela gick till och det är lite roligt.

  Det hela började så här. Illasinnade rykten om att en röst på Hoforspartiet var en bortkastad och icke giltig röst. Den som startat dessa rykten har för det första inte en susning om valprocessen och därför kan man anta att det bara var vanligt ”brukstugg”. Nåja det måste ju finnas en rädsla för att just Hoforspartiet skall gå starkt framåt och därför kanske inte så konstigt att det tas till sådana metoder. Igår var jag lite arg men när det väl fått sjunka in lite rycker jag på axlarna åt det.

   

  Denna morgon började som vanligt, uppstigning, påklädning och en tidig promenad i det natursköna Hofors med familjens hundar. Väl hemma serveras det kaffe och TV4-nyheter. Det är lite av en helig stund innan datorn startas och mejl och annat skall gås igenom. Idag hinner jag knappt starta datorn innan jag får ett telefonsamtal av Pär Åslund, ni vet han i Folkhemmet Hofors/Torsåker som undrar om jag pekat ut FHT som valsabotörer.

  -Nej det var det väl knappast, svarar jag. Vad får dig att tro det?

  Det visar sig att Kent Olsson som har ett horn i sidan till i synnerhet mig och ofta bladdrar om detta på bruket tolkat inlägget som länkades ovan som just det. Jag är tvungen att läsa det igen och visst fan, man kan tolka det som att formuleringen ”ett annat lokalt parti” avser just FHT. Därför säger jag till Pär att det måste jag nog formulera om så att ni inte går omkring och känner så, det var inte avsikten.

  Tokerier

  Jag lägger därför till ”representerat” och fortsätter dricka mitt kaffe och uppdatera mig vad som hänt sedan jag lade ner huvudet på kudden igår kväll. Då ringer plötsligt telefonen igen och det visar sig vara den nye lokalreportern på Arbetarbladet som i sin tur fått ett samtal av Kent Olsson. Jag börjar skratta. Jag förklarar situationen med misstolkningen, att Pär just ringt och frågat och fått ett svar. Jag förstår givetvis nyhetsvärdet med två små lokala partier som skulle ha råkat i luven på varandra, men nej det föreligger ingen konflikt mellan oss. Tvärtom har vi väldigt god dialog med de flesta representanterna i FHT eftersom det är vänner och bekanta även på sidan av politiken. Men Kent, ja han ser ju genast hur han kan dra på sig offerkoftan och springa till media för att indirekt misskreditera mitt parti. Vem har sagt att det inte finns humor i politiken :D

 • Ångrar Du Ditt Val? – Lösningen Finns På Val.Se

    0 comments

  Skulle det nu vara någon som gått på dessa illasinnade rykten att en röst på Hoforspartiet är en bortkastad eller ogiltig röst och istället valt något annat så finns det lösning på det med. Det heter ”Ångerrösta” och mer om hur det går till kan ni läsa om via Val.se.

  Ångerrösta

  Lätt som en plätt och även för alla som redan röstat men sedan kommit på att det inte kändes rätt.

 • Allvarligt Valsabotage Mot Hoforspartiet

    0 comments

  Tidigare har Hoforsbloggen berättat om det sabotage som drabbat andra lokala partier i Hofors. Ja det är inte en företeelse endas i Hofors utan hela landet är drabbad av den vandalism som pågått under valet. Det är rent ut sagt för djävligt att man inte kan respektera andras budskap och den demokratiska processen samt yttrandefriheten. Jag talade med en ”korkskalle” som menade att det var en form av yttrandefrihet att protestera genom att riva ner oliktänkandes valaffischer. Nej det är helt fel, det är vandalism och inget annat.

  A2

  Hoforspartiet har gjort valet att inte sätta upp skyltar och affischera i större omfattning. Dels för att det är kostsamt och vi i partiet betalar allt ur egen ficka, dels för att just den här formen av vandalism medför nedskräpning. Vi har däremot använt oss av de allmänna anslagstavlorna och där har vi hela tiden fått våra informationsblad nedrivna. Vi sätter upp nya och dagen eller dagarna efter är de borta igen. Må så vara hänt, kanske vill någon bara ha ett minne av detta historiska val som Hoforspartiet dök upp i.

   

  Men de senaste dagarna så har en annan form av valsabotage dykt upp på bordet. Från flera källor har det kommit information att det finns människor i Hofors som går runt och påstår att Hoforspartiet inte ”finns på riktigt” och att röster på oss är bortkastade. Givetvis kommer vi att gå till botten för att hitta upphovsmannen/kvinnan till det här.

   

  Hoforspartiet är registrerad som en idéell förening med organisationsnummer 802490-1632. Vi har våra stadgar, vi har alla dokument över partiets eller den politiska intresseföreningens bildande. Vi har våra affärer kopplade till Handelsbanken i Torsåker och vi har en ny fräsch politik för Hofors framtid vilket tydligen medför att denna typen av förtal måste användas för att få människor att inte rösta på oss. Personligen ser jag det som ett allvarligt sabotage mot den demokratiska processen ett val innebär och jag hoppas verkligen inte att detta är sprunget ur ett annat lokalt representerat parti. Frågor på det?

  Nyannons