• Folkhemmet Hofors/Torsåker Presenterar Nyförvärv

    0 comments

  Jag får kanske omvärdera min reflektion att Folkhemmet Hofors/Torsåker har passerat sitt ”Bäst-före-datum”. I dagens Arbetarblad meddelar Kent Olsson att man inte alls är omotiverade inför kommunvalet 2014:

  Men FHT är inte rädda att de två nya partierna ska ta deras röster.

  – Det är så en demokrati funkar, så nya partier förändrar inget för oss. Det är Hoforsborna som bestämmer. Hoforsbloggaren skrev att vi hade passerat vårt bäst före-datum, men så är det verkligen inte, säger han.”

  Man förstärker även sin laguppställning med Kjell Hedman och har därmed Bror Sundin, Kent Olsson, Per Åslund, Anna Magnusson, Bernt Melin, Inga Käll och Kjell Hedman på sin lista.

   

   

 • Hoforspartiet: Kent Andersson

    8 comments

  Först ut av Hoforspartiets kandidater till valet 2014 är Kent Andersson, 37 år. En passionerad  och välkänd Hoforsbo med många strängar på sin lyra. Nominerad till ”Årets Eldsjäl 2011” i Hofors för sitt fantastiska arbete med att kartlägga kommunens samtliga lekplatser genom att låta sina två döttrar testa lekvänligheten. Detta har sedan bidragit till att debatten om de förfallna lekplatserna i Hofors startat och att det förhoppningsvis blir två nya fina anläggningar i centrala Hofors och i Torsåker till hösten. Kent Andersson är ett levande bevis på att med vilja och engagemang går det att uppnå förändringar i samhället som ger positiva effekter i åratal framöver.

   

  Kents vilja att göra Hofors till en ort med stolthet och framtid stannar inte enbart vid lekplatser. Han är djupt involverad i den årligen återkommande återvändarfesten ”Orken-handbollen”, som varje år samlar både boende och utflyttade Hoforsbor till en helg i idrotten och gemenskapens tecken. Redan nu till helgen är det dags för 2014-års upplaga.

  kent1

  Han är även drivande i musikföreningen ”Jag får spadersom anordnar temakvällar med musik. Irländsk Afton, Psychobilly, 80- och 90-tals danskvällar med mera och om ungefär en månad, 31 maj, världsartisten Kory Clarke som gör sin enda spelning i Sverige, just i Hofors. Två dagar senare den 2 juni gör Stiko Per Larsson entré på scenen i unik spelning där Hoforsborna bjuds in till fika och chansen att lyssna till den underbara hyllningssången ”Mellan himlen och Hofors”.

   

  Så Kent, vad är det som driver dig till allt detta arbete att engagera dig för Hofors?

  -Det är mitt hem och kommer alltid förbli. De mesta av det jag anordnar är sånt som saknas här i Hofors och det är arrangemang/evengemang som jag själv gillar. Nu kanske det osar egoism, visst till viss del kanske, men jag kollar alltid av med omgivningen i mina nätverk om det är intressant innan jag hugger det i sten. Man kommer aldrig kunna få allt man saknar i ett sånt här litet samhälle, men det alltid värt ett försök att jobba gratis och lägga ner en massa tid om man verkligen brinner för något.

  Vad är det som gör Hofors till en bra plats att växa upp och bilda familj på?

  - Naturligtvis tryggheten, närheten till allt och det breda idrottslivet.

  Vad är dina bästa minnen i livet av Hofors?

  -Oj, vilken klurig fråga. Jag minns alla spelningar med de större artisterna som spela i Folkets Hus lokaler, spela ingen roll om det var Jerry Williams eller Dr Alban som stod på scen så var det alltid fullt hus.

  Vad har varit mindre bra?

  -Demonteringen av vår ort. Varför skrotar dom alla lekparker, när jag var liten så var det en lekpark i varje gatuhörn.

  Hur kom det sig att du startade lekplatsprojektet?

  -För att göra en lång historia kort så kan jag börja berätta att jag har 2 döttrar, jobbar skift och är ledig ofta på vardagarna, bor centralt och gick till ”lekplatsen” mellan ICA och Folkets Hus och den var rolig i början men sen dög den i 5 min. Sen hade jag äran att få träffa stora delar av kommunfullmäktige genom jobbet och vi fick ställa vilka frågor vi ville och då fråga jag om det fanns planer på en ny lekpark, ja fick jag som svar.Det dröjde ett år och ingenting hade hänt, då skicka jag iväg ett mail till högsta hönset och fråga om det fortfarande var aktuellt. Då fick jag som svar ”Nej, det är inte klart ännu. Jag vill ha engagemang från föräldrar och barn på något vis”. Med det svaret blev jag lite gubbgrinig och satt igång. Jag och mina barn åkte runt till de flesta lekparkerna här i kommun, barnen fick betygsätta hur roliga de var och jag betygsatte hur säkerheten och renligheten var. Det var den korta versionen.

  kent3

  Kent och döttrarna

  Vad blev responsen när du stack ut näsan och kritiserade de förfallna lekparkerna?

  -Av de flesta småbarnsfamiljerna fick jag bra respons och de ville att jag skulle forsätta, hur jag spred det hela var igenom sociala medier och min dåvarande ”populära” blogg. Kommun rynka bara på näsa och gjorde en egen värdering, kan ju säga att de var väldigt positiva till de lekparker vi hade medans jag och mina barn tyckte att det vara katastrof precis som alla andra småbarnsföräldrar.

  Ni startade även en föräldraförening, kunde ni påverka på det sätt som ni ville?

  -Nja, litegranna påverka vi nog. Men i det stora hela så körde de över oss både när det gäller vilka lekställningar som blev valda och placeringen av lekplatsen.

  Hur såg du på det så kallade ”Sandlådekriget” som uppstod där flera partier plötsligt lade sig i och ville göra en insats (bland annat Folkpartiet och Svenskarnas Parti)?

  -Nu har jag absolut ingen samhörighet till något av dessa partier, men själva händelsen fick nog de styrande politikerna att öppna ögonen. Ska inte behöva gå så långt.

  För en kort tid sedan blev du riktigt besviken när lekplatsprojektet såg ut att skjutas upp ytterligare, vad har hänt sedan dess? Blir det någon lekplats inom överskådlig tid?

  -Det har inte hänt så mycket mig vetligen. Jag är lovad muntligt att den ska vara klar nu 2014. Jag ser inga hinder nu så blir den inte klar under sommaren är det dax att byta ut alla de styrande till oss.

  Till helgen anordnas 2014-upplagan av Orken-handbollen där du är en drivande kraft. Hur uppstod det här evenemanget och vilken effekt har det haft för idrottslivet i Hofors?

  -Hur den uppstod vet jag inte riktigt, nu kanske jag är helt ute och cyklar men enligt de dokument vi har tillgång till så fyller turneringen 30år iår. Effekten som vi skulle vilja att den hade är ju att handboll ska leva i Hofors, men det finns ingen verksamhet alls i den sektionen. Jag har väl planer på att starta upp det hela när mina döttrar är redo för en riktig sport. Nu är inte den här turneringen enbart för sportfånar utan det är en helg då många utflyttade återvänder hem till bästa Hofors. För mig och många andra är det här årets höjdpunkt!

  Vad skulle krävas för att vi får se fler evenemang av den här sorten i Hofors? Jag tänker på fotboll, hästsport, ishockey och alla andra möjligheter vi har med våra idrottsanläggningar.

  -Jag har tänkt mycket på det där, varför inte de andra föreningarna efterapar oss. Ett tag tänkte jag ta tag i det och köra allt, men jag har fullt upp med mitt och min familj. Jag hoppas att nån eldsjäl i varje förening tar sitt förnuft till fånga och anordnar, jag finns här och det är bara fråga så ger jag er en hjälpande hand. Ishockeyn har ju iallafall sponsorhockeyn och det är en bra början.

  Hofors har kallat sig ”Vänligast i Sverige” och ”Idrottskommun”, stämmer detta och om inte, vad kan vi göra för att leva upp till benämningarna?

  -För mig är ”vänligast i Sverige” en bra slogan, synd bara att den inte stämmer till 100%. Idrottskommun stämmer mer iallafall. Nu är jag inte så insatt hur mycket kommun hjälper till idrottslivet så jag låter de vara osagt. Det vi skulle kunna jobba med är att utnyttja våra idrottsanläggningar mer, längre säsonger, om vi slutar vara dumsnåla och underhåller de året runt så kommer större lag hyra anläggningarna och då kommer cashen tillbaka. Hur vi blir ”vänligast i Sverige” är en svår nöt att knäcka, men som sagt det är något vi ska jobba stenhårt med.

  Jag vet att du precis som mig har en passion för ett visst område i Hofors. Ankdammen eller Svandammen som den hette tidigare. Vad är tjusningen med att se lite ankor?

  -Det är väl inte bara ankor de är ju även fiskmåsar, skator, kråkor, kajor osv. Hofors egna Hornborgasjö, inte en tyst minut. Jag gillar fart och fläkt, är det inte folk i rörelse där så har man alla dess fåglar att kolla på. Jag trivs där, jag vet inte varför men jag skulle vilja kunna bada där. Sen att Time säljer godaste glassarna och att den trevliga Hattbutiken Morfar Olle ligger där gör det inte sämre, ett litet gottecentrum.

  Senaste tiden har Hofors genomgått en centrumförnyelse, hur ser du på den och vad minns du av det som tyvärr har försvinnit med åren?

  -Jag är väldigt positiv till centrumförnyelsen, både strukturen och utsmyckande. Enda som jag saknar som har försvunnit genom åren är korvmojen Zakkas, dock har den inget med centrum att göra. Palladiumhuset var var fint att se på men även ett ruckel, inte alls trevligt att gå på bio där, trivs bra Folkets Hus, gott om plats som oftast.

  Vad är den stora skillnaden mellan din egen ungdom och situationen för ungdomarna av idag?

  -När jag var ungdom då hade vi en fritidsgård att hänga på, det är väl egentligen motsvarigheten till dagens Entre Ungdom, fast Entre Ungdom jobbar emot något större och mer strukturerat med utbildningar osv. Sen har ju dagens ungdomar BMXhallen, jag skulle vilja säga att dagens ungdomar har det bättre än vad jag hade.

  kent2

   

  Kent chillar mellan sina aktiviteter för att göra Hofors bättre

  Satsas det för lite på våra barn och ungdomar?

  -Ja, alldeles för lite för att de ska vara nöjda. Det här är min hjärtefråga. Vill vi behålla dem i kommun så lär vi kämpa.

  Du har nu officiellt gett dig in i lokalpolitiken, vad hoppas du åstadkomma genom att höja din röst?

  -Att vi får ett grymt bra samhälle där både unga och gamla stormtrivs och får vara med och påverka. Det ska vara enkla raka förklaringar till folket varför besluten fattas!

  Är Hofors redo för en förändring av det politiska livet?

  -Ja, det är ett måste.

  kent4

   

  Kents nya stil, lokalpolitikern Kent

  Hur ser du på Hofors om 5 år och om 10 år?

  -Forsätter vi med ”upprustningen” av Hofors och underhåller allt så kommer Hofors vara ännu trevligare att bo i och om vi får igenom det vi ska jobba med så blir ett samhälle med många stora atleter och mycket turister. Hofors har möjligheten att bli ännu bättre.

  Till sist, är det något mer du vill säga till alla Hoforsbor som skall gå till valurnorna i höst?

  -Tänk framåt, det är dags att förflytta oss ifrån det här hålet vi stått och trampat i en herrans massa år. Nu går vi emot en ljusare framtid!

 • S Vill Starta Egen Fackklubb

    1 comment

  Jag måste medge att jag blir lätt förbryllad när jag snokar omkring på Socialdemokraternas hemsida för Hofors. Jag har ju då och då påpekat att fackföreningarna spelat ut sin roll en smula och inte alls har samma bett som på den tiden dom verkligen behövdes. Jag anser att man ägnar sig åt så mycket annat trams än att verkligen hjälpa alla sina medlemmar som behöver stöd och hjälp i olika arbetsrelaterade situationer. På senare tid har det ju dessutom poppat upp en rad nya fackförbund och Sverigedemokraterna fick starta eget förbund eftersom dom ansåg att de etablerade betedde sig illa åt. Historiskt så har det ju varit LO eller Landsorganisationen som haft vassaste tänderna. Starkt förknippat med arbetarrörelsen. Nu planerar tydligen åtminstone Socialdemokraterna i Hofors att starta en egen klubb.

  SAP

   

  Under fliken ”S-fackklubb” meddelar man att det finns planer på att bildas inom kort. Man kan onekligen undra varför de existerande inte duger. Det kanske är en viss skillnad i förening och klubb som jag inte begriper här.

  sap1

 • Följ Hoforspartiet På Facebook

    4 comments

  God morgon! Hoppas alla haft en fantastisk påskhelg i solen. Själv har jag mest slappat även om det varit en hel del aktiviteter som fiske, förströelser i vår vackra natur som omger Hofors och besök på andra sidan länsgränsen för att träffa släkt och familj. Det har även diskuterats en hel del politik naturligtvis. Förra veckans avslöjande om att ett nytt parti sett dagens ljus i Hofors har ju väckt en del reaktioner. De allra flesta är mycket positiva till Hoforspartiet, även om man har andra åsikter och ideologier i botten. Många säger sig vara villig att rösta på Hoforspartiet, andra att dom fortfarande tänker rösta på sitt parti men välkomnar att fler engagerar sig. Det är mycket glädjande och nu inleds ett intensivt arbete att finslipa på valprogrammet och naturligtvis att förbereda oss på presentationen av alla fina människor som tänker kandidera för Hoforspartiet. Vi har startat en informationskanal via Facebook. Där kan man hänga med i den spännande utvecklingen och se alla nyheter som presenteras.

  HP

   

   

 • Direktatur Behövs Onekligen Redan Innan Valet

    0 comments

  Det är tydligt att vi människor låst fast oss i reglementets bojor. Man brukar skämta om kommunalarbetare som arbetar i grupp, 4-5 övervakare och i realiteten en som arbetar. Lite av den känslan får jag när jag läser Arbetarbladets artikel om att de två brända djurkadavren fortfarande ligger kvar i grillen vid gamla MC-stugan. (Mer om direktatur)

  Polisen som var på platsen tog inte med sig djuren, eftersom de menar att det är kommunens ansvar att forsla bort kadavren.

  Trots att det nu gått ungefär tre dagar sedan fyndet ligger djurkropparna kvar i grillen. Miljökontoret i Hofors menar att de inte fått in någon anmälan och därför inte gjort något åt bortstädningen. När en anmälan kommer in brukar uppdraget gå till Hoforshus tekniske chef, Bertil Östberg. Han menar att han måste få en beställning innan något kan hända.

  – Då kan vi fixa det, säger han.”

  Kommunalarbetare

   

  En anmälan skall alltså in, sen får Bertil Östberg uppdraget att ge någon annan uppdraget så att djuren kommer bort. Man kan alltså inte direkt skicka någon då man vet att djuren ligger där? Kommunlagar och regler, vad är det egentligen bra för? Det kanske är gammalmodighet som gör att det ser ut som det gör i många kommuner.

 • Ingen Vindkraft På Söderåsen

    0 comments

  Denna dag vill jag börja med att applådera mark och miljödomstolen som satt punkt för en exploatering av Söderåsen där man försökt placera ytterligare vindsnurror.

  Arbetarbladet – Ingen vindkraft i Söderåsen

  SVT – Gävledala – Ingen vindkraftpark i Söderåsen

  I domen står det att området är ett värdefullt friluftsområde och att vindsnurrorna skulle störa landskapsbilden för mycket.”

  Söderåsen

   

  Nu återstår det att se om man kan stoppa utbyggnad även vid natursköna Edsken.

 • Framtid Hofors Går I Graven & Återuppstår Som Hoforspartiet

    0 comments

  När dagen nu lider mot sitt slut kan jag konstatera att det är ganska utmattande att ge sig in i lokalpolitiken. Visst var det lite skrämmande att det gavs sådant stort fokus på just Hoforsbloggen. Kändes lite som att plötsligt stå naken i strålkastarljuset. Allt eftersom dagen passerat har jag mest upplevt positiva saker, människor av alla de slag har hört av sig och kan tänka sig att hjälpa till med både det ena och det andra. Även fått en snabblektion i mediaträning och hur jag och de andra bör förhålla oss till de etablerade partierna. Ytterligare intervjuer också. Då och då har jag funderat om jag verkligen tänkt igenom vilket genomslag det skulle ha. Då har vi ändå inte formulerat valprogrammet klart, inte samtalat klart med alla potentiella partimedlemmar, eller snarare intresseföreningens blivande medlemmar. Parti låter så bryskt och speglar inte människorna som redan anslutit sig. Det är en stor bredd på både människor och kunskaper, men i slutänden så är det ändå ett budskap vi vill sända ut. Det krävs förändring och bara genom att offentligt gå ut och säga att ”Här kommer vi”,  så verkar det ha fått andra lokalpolitiker på fötterna. På något sätt var det väl lite vad vi ville uppnå, att ge de andra partierna en nytändning. Givetvis är alla inte odelat förtjusta över det här tilltaget. Bland annat får en kommentar mig att tänka till lite.

  KverulantpartiPopulistiskt kverulantparti” skriver signaturen ”DanneW”. Javisst, det framstår nog som väldigt populistiskt att säga att man vill främja idrotten. Det är vi inte ensamma om i Hofors kommun. Folkpartiet är ett annat parti som också vill främja idrotten och tittar man närmare på vilka människorna bakom FP är så inser man att det, precis som vår blivande intresseförening, faktiskt innehåller människor aktiva i Hofors idrottsliv, mångårig kunskap och erfarenhet av föreningsliv och just idrott. Det är inget nymodigt som greppats ur luften för att vara människor tillags. Vi vill stötta och utveckla idrotten, men även kulturlivet och föreningslivet i övrigt, för det är vår vardag och vårt intresse i livet. Vad det gäller kverulantdelen så kan ni alla vara lugna. Det är jag själv, möjligen någon till som kan betraktas som lite av bråkstakar. De övriga är lugna och stabila människor som dock kan skilja på rättvisa och orättvisa och blir det för bråkigt kommer dessa garanterat ta oss i öronen och säga att ”Nu får ni minsann lugna ner er”. Rom byggdes inte på en dag, men jag har god lust att försöka.

  Om man seriöst och realistiskt har en vilja och tanke om att vara med och påverka och förändra – då gör man det i ett etablerat parti, där finns möjligheterna att driva idéer och frågor, och med tiden få gensvar – om det är vettiga saker. Så fungerar en vanlig demokrati, väga för- och nackdelar, följa lagtext, hushålla med ekonomin och ta ansvar för en längre period än den närmsta kvarten.
  Att inte ha ett helhetstänk (det som kallas ”ideologi”)

  Den här delen är just vad som motiverar oss att ställa upp i kommande kommunval. Det är precis vad som är fel med dagens politiska system. Med ”Etablerad” menas gå i gamla fotspår, ”Ideologi” avser att lämna över den egna viljan till ett toppstyrt kollektiv. Så är det ju redan idag och hur kan man säga att det fungerat speciellt bra? Jag förstår givetvis att av den knapphändiga information som just nu finns offentligt gällande vilka som kandiderar, vilken politik som skall föras, så antar signaturen intet mer än vad jag själv förmodligen skulle göra. Sitt bara still i båten så ska ni där ute på vänsterkanten se att det finns en plan. Nu har jag lovat att hålla mig lite i skinnet, men när det kommer till avdelningen att hushålla mer än den närmsta kvarten, småfnissar jag lite över det pågående skeendet som signaturen uppenbarligen inte känner till ännu. Det kommer bli desto roligare att höra kommentaren till just ekonomi senare under året.

   Andra saker som skett är goda råd. Framtid Hofors var ett hyggligt namn tänkte jag. På något sätt skulle det återspegla debattsidan som jag startade för att just få såna här reaktioner som idag. Jag ville se ett mer levande debattklimat, folk som resonerade sig fram till bra lösningar, mätte åsikt mot åsikt. Lite av vad som just nu sker. Kontentan är att namnet tydligen har en liknande klang som Framstegspartiet och det kändes lite konstigt. Istället kommer vi hädanefter kalla oss HOFORSPARTIET. Det signalerar vad vi står för, var vi kommer ifrån och var vi skall verka. Det kom också en liten flört från Landsbygdspartiet under dagen. Man erbjöd stöd i form av tryckta valsedlar och stöd från en riksorganisation. Verkar vara ett vettigt parti av det jag hunnit med att läsa, men om det blir ett samarbete där känns i nuläget tveksamt. Vi vill verka i Hofors och aspirerar inte på någon Riksdagsplats. Kanske en vinn-vinn situation med stöd, men det får bli en senare fråga.

  Vad som sker nu är alltså en fortsatt formatering av våra kandidater, formuleringen av valprogrammet och någon gång nästa vecka så kommer vi förhoppningsvis reda ut alla frågetecken gällande populism och kverulanter.

 • En Politisk Intresseförening För Hofors Framtid

    0 comments

  Dagens så här långt stora händelse (något annat rysligt kommer att rapporteras från Hofors under dagen tyvärr) är väl en återkoppling till förra veckans funderingar på sju stycken Samurajer. När jag vaknade på fredagen så fanns tankarna fortfarande kvar. Jag fick under förmiddagen prata med några initiativtagare som sade att det ”bara var att köra på”. Jag funderade lite, tittade mig omkring bland vänner och bekanta och det slog mig att vilka fantastiska människor det finns i Hofors. Ganska snabbt fanns en lista på tio personer som fick detta brev:

  Framtid Hofors till val 2014

  Anledningen till att just du (ni) får det här brevet beror helt och hållet på hur du framträder som människa och som Hoforsbo. Jag har under en längre period funderat över varför det politiska klimatet på orten känns så gammeldags, inrutat och inte helt schysst. Traditionsmässigt är det samma människor eller genom släktskap som har styrt kommunen. Socialdemokratin är säkert en fin ideologi i grunden, men i modern tid upplevs det mer som om de gått vilse. Någon större opposition finns inte heller i Hofors, det råder ungefär samma klimat där med människor som suttit alldeles för länge på sina politiska platser och att det uppstått någon form av tandröta där man inte längre kan bita ifrån. Det finns också stora risker när all lokalpolitik flyter ihop till en och samma deg. Man kommer inte framåt i den takt som behövs för att utveckla vårt samhälle.

   

  Jag har ofta ställt mig frågan ”Vad är det absolut viktigaste i ett fungerande och välmående samhälle?” Naturligtvis är ett av svaren att samhället är just välmående. Idag upplever jag inte att alla delar av Hofors mår speciellt bra. Att de viktigaste funktionerna inte får de medel som krävs för att vara bra. Äldreomsorgen, skolorna, fritidsaktiviteter och stöd för ungdomarna. Jag har heller inte förstått hur siffror som flyter omkring i fantasin kan ha sådan enorm inverkan på riktiga människor. Hur kan man låta människor lida och hänvisa till siffror som bara finns på papper? Ibland måste saker få kosta, värdet man får ut kan vara så mycket större och ge en positivare effekt i samhället. Framtidsförutsättningarna för våra barn och ungdomar, värdigheten att åldras för alla dessa fantastiska människor som byggt vårt samhälle.  Man skall inte behöva vara en partipolitiskt övertygad idealist för att få höras i samhället. Det räcker med att vara en engagerad invånare.

   

  Hofors är fantastiskt. De allra flesta av oss har fötts här, bott här hela livet eller tagit en och annan utflykt till omvärlden och återvänt. En del är nya invånare både i kommunen och landet, andra kommer från andra sidan länsgränsen och har insett att gräset faktiskt var grönare på andra sidan staketet. Men det som vi alla har gemensamt är omtanke för våra medmänniskor på orten, för näringslivet, för barnen och gamlingarna och för idrottslivet vilket är en av nycklarna till ett positivare Hofors. Flertalet av er som får det här brevet har eller har varit djupt engagerad i just idrottslivet. Det är nyckeln till varför jag tror att vi tillsammans under ett partinamn som Framtid Hofors, kan arbeta med en lagkänsla för Hofors bästa, ni har alla specialkompetens inom viktiga områden och som ett lag är det av vikt att ha sina speciella roller i det politiska spelet. Med er erfarenhet av att fungera i lag, anser jag även att det inte behövs samma toppstyrning som i andra partier. Vi är alla unika individer som kommer att tillföra det som behövs, när det behövs. Vi skall även verka inom de områden som vi kan och behärskar till fullo. I en anda som stärker Hofors som varunamn och sänder ut positiva signaler till omvärlden att i Hofors tar vi ansvar för vår egen framtid och vi gör det som grannar, föreningsvänner och av omtanke.

   

  Några av er har varit initiativtagare till att det här brevet har skrivits och tanken på ett nytt lokalpartis födelse. Andra kanske tänker att ni inget vet, inget har att tillföra eller är osäkra på om politik egentligen är något för er. Tidsmässigt kanske någon tänker att det inte finns utrymme. Ni har fel. Enda skillnaden från vad ni gör idag är att era röster skall höras i sammanhang där de för Hofors framåt, att ni fortsätter verka inom era områden och därmed fortsätter vara de högt uppskattade individer ni är idag. För att Framtid Hofors skall kunna bli en verklighet och en utmanare till det tråkiga politiska systemet av idag krävs det enbart att ni är de människor ni är.

   

  En kanske viktig detalj i det hela som någon frågar sig är vilket politiskt block vi därmed skulle ansluta oss till. Svaret är inget. Jag ser Framtid Hofors lite mer som en lokal intresseförening än ett politiskt parti. Jag anser att vi alla kan se vad som är bäst när det gäller att ta ställning till andra partiers frågor. Det som gynnar just invånarna, de unga och de gamla och i synnerhet alla som är potentiella nya Hoforsbor utan att veta om det just idag.

   

  Inom kort kommer det presenteras ett kortare program för de frågor som vi primärt skall ägna oss åt. Att sätta Hofors på kartan som en tillväxtort, en idrottsort och ett paradis för blomstrande turism. En plats i Sverige där vi stolt kan säga att vi bryr oss om varandra och i synnerhet det som är vår framtid, barnen och ungdomarna tillsammans med respekten och värdigheten för de äldre.

   

  Fundera över det här förslaget. Ni är viktiga pusselbitar för att framtiden skall bli lite ljusare.”

  fh

   

  I skrivande stund så har fem stycken tackat ja till att företräda intresseföreningen. Exakt vilka kommer att avslöjas vid ett senare tillfälle. Eftersom allt gått så fort så behövs det lite tid att enas om ett valprogram och några andra detaljer. Det kommer naturligtvis oavsett om några mandat skulle vinnas eller inte, bli en fantastisk resa dit. Själva ”valturnén” något som aldrig tidigare skådats i Hofors historia. Arbetarbladets artikel

 • Socialdemokraterna Vill Ta Bort Kommunala Vetot I Vindkraftsfrågan

    1 comment

  Det här med vindkraft visste jag inte alls mycket om för ett år sedan, sedan dess brukar några vindkraftsintresserade läsare skicka mejl med olika artiklar och uppslag. Vill man läsa vad som skrivits på Hoforsbloggen tidigare i ämnet kan man söka i den lilla rutan högst upp till höger på sidan.

  Vind

   

  Som bekant så har kommunerna själva haft stor påverkan hur etableringen av dessa vindkraftsparker utformats eller inte alls kommit till. I mejlet tipsas jag om en ganska förfärande inställning till hur kommunerna i framtiden kan komma att exploateras utan att ha något att säga till om. Rösta inte på Socialdemokraterna!

  Namnlös

   

  Det är ju i rimlighetens namn upp till kommunerna att bestämma om dessa gigantiska väderkvarnar skall sprida oväsen för eventuellt närboende. Kan man tycka!

 • Hoforsbloggen Funderar Över Påstått Valfusk – Kräv Valobeservatörer Till 2014

    0 comments

  För att hänga med bör man i tur och ordning läsa dessa inlägg:

  1. Valfuskade Socialdemokraterna i Hofors 2010?

  2. Interpellation till Marie-Louise Dangardt: Angående fria och lika val 2014

  3. Valnämndens ordförande svarar på Pär Åslunds interpellation

  4. Pär Åslund kommenterar Valnämndens svar på interpellation

  Även för en novis i dessa sammanhang är det frågor som väckts och som mycket enkelt hade kunnat besvarats från Valnämnden när frågorna ställdes. Men istället är det en hel del text men som lämnar efter sig en del höjda ögonbryn. Låt mig förklara.

  3. Kommer valförrättare att utses från alla fullmäktiges partier?

  -Att arbeta som röstmottagare är inget politiskt uppdrag. Valnämndens krav på de röstmottagare som anställs framgår av Valnämndens beslut 2014-02-05 §4. 

  Kraven på dem som arbetar i vallokalen är: vara fyllda 18 år, inte aktiv i någon av kommunens nämnder, inte finnas på valsedlar, ha god personkännedom, vara stresstålig, noggrann, god samarbetsförmåga och vana med administrativt arbete.

  Kommentar: Ingen

  Det här verkar vara ett beslut taget 2014-02-05. Men varför var det inte så vid det aktuella valet 2010?  Röstmottagare då var: Lena Norrvik, Lena Rönn, Katarina Molén Carlehäll, Cecila Karlsson, Jessica Wistbacka, Sandra Eliasson, Lisbeth Sundberg, Annelie Klang, Malin Sundberg, Lena Sundvik, Barbro Björklund, Anna-Lena Z-Södergran, Ingegerd Pettersson, Karin Rönn, Agneta Wall, Beatriz Palmqvist, Eva Stigeberg Larsson, Pernilla Neuman, Carina Liiv, Britt-Marie Jonsson, Ulla-Maj Stenbacka, Birgitta Lif, Jeanette Jansson. 

  Idag finns två namn fortfarande kvar i kommunens matrikel. Flera av namnen har funnits där och den som har lite lokalkännedom kan väl titta på namnen och sedan på släktskapet med övriga namn i matrikeln. Skall man historiskt då anse att det inte har varit så noga med vilka röstmottagarna varit?

  Nummer 8 på listan är uppenbart den mest anmärkningsvärda.

  8. Kommer eventuella dubbla eller flerdubbla valsedlar i samma valkuvert att läggas tillbaka i valkuvertet och förklaras ogiltiga vid röstsammanräkningarna och överlämnas till länsstyrelsen för avgörandet om de ska godkännas eller underkännas.

  -Den lokala valnämnden gör en preliminär räkning. Vi följer Valmyndighetens handledning. Länsstyrelsen gör den slutgiltiga räkningen och avgör vilka röster som ska godkännas eller underkännas.

  Kommentar: Om ”Vi följer valmyndighetens handledning” så går det till så här när poströsterna räknas på onsdagen: När poströster ska räknas öppnar valförättarna  först ytterkuvertet och prickar därvid av den som röstat sedan läggs valkuvertet i valurnan. Innan rösträkningen börjar så är valurnan tom. Detta skall kontrolleras innan sammanräkningen av poströsterna påbörjas.

  Här kommer ”Bananrepubliksfrågan”: Hur kan det då ligga 11 valkuvert för mycket i urnan?

  Hur kan det då komma sig att på sammanräkningsblanketten från onsdagsräkningen 2010 finns angivet att antalet markeringar i röstlängden var 239 (angivna poströster) medan antalet räknade röster var 250?

  a

   

  Det anges också att antalet valkuvert i valurnan var 250!

  Hur har det gått till? De som räknade var ”valnämndens kansli” dvs. Ann Cathrin Sundberg (S), Ulla Sahlström (S) och Ingegerd Clifford (V). De är de mest erfarna och kunniga valförrättarna i Hofors kommun. Vill ni vara snälla och förklara varifrån de 11 extra valkuverten kom? Detta är en avgörande fråga för om vi kan ha förtroende för rösträkningen och därmed för att hela valet är korrekt genomfört!

  Det torde vara ett bevis på att förra valets rösträkning inte var korrekt, uppdykandet av 11 stycken extra röster som ingen verkat reagera över, trots erfarenheten som de kontrollerande sägs besitta. Varför har ingen annan än Pär Åslund reagerat och varför menar både hans egen partikollega Bror Sundin, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna att det inte är befogat med både kritik och efterlysning av en rejäl undersökning? Istället för att sätta rubriceringen ”Konflikt inom Folkhemmet” borde artikeln istället ha belyst faktumet att det enligt officiella dokument har räknats in 11 röster för mycket. Jag börjar mer och mer tro på att valen i Hofors inte är helt korrekta. Valobservatörer behövs onekligen. Likadant är det med hur allt har dokumenterats. Från 1998 kan man se att Valnämndens sammanträdesprotokoll inte är i ordning. 900610 tar upp paragraferna 24 till 31. Där emellan är det ett val men när nästa möte genomförs 981116 fortsätter man med paragraferna 32-39 i protokollen. Varför fanns det inga sammanträden i samband med valet 1998?

 • Pär Åslund Kommenterar Valnämndens Svar På Interpellation

    0 comments

  För att ytterligare krångla till det så kommer här Pär Åslunds kommentarer på de svar Valnämndens Ann-Cathrin Sundberg gav. Pärs svar i fet stil och Valnämndens svar i kursiv stil.

  1. Kommer valnämnden att utse valförrättare varav en ordförande och en vice ordförande för varje vallokal/valdistrikt i årets val?

  -Valnämnden i Hofors kommer som vid tidigare val att utse valförättare/röstmottagare för varje valdisktrikt, en ordförande och en vice ordförande.

  Kommentar: Det framgår inte av tidigare valnämndsprotokoll att valnämnden utsett valförättare, varav en ordförande och en vice ordförande för varje vallokal/valdistrikt. Före 2009 har det inte angivits i någon paragraf vilka valförrättare som valts. 2009 och 2010 angavs de valförättare som valdes i klump i protokollet. Det angavs inte vilka personer som var ordförande och vice ordförande och det angavs inte ens vilka valdistrikt/vallokaler valförättarna skulle tjänstgöra i. Vem som fördelade de olika valförättarna till de olika valdistrikten framgår inte av protokollen.

  2. Kommer de valförrättare som valnämnden utser att anges i en paragraf i valnämndens protokoll?

  -Röstmottagarna kommer att anges i en paragraf i valnämndens protokoll.

  Kommentar: Det svaret är glädjande. Före 2009 har det inte angivits i någon paragraf vilka valförrättare som valts. 2009 och 2010 angavs de valförrättare som valdes i klump i protokollet. Det angavs inte vilka personer som var ordförande och vice ordförande och det angavs inte ens vilka valdistrikt/vallokaler valförättarna skulle tjänstgöra i. Vem som fördelade de olika valförrättarna till de olika valdistrikten framgår inte heller av protokollen.

  3. Kommer valförrättare att utses från alla fullmäktiges partier?

  -Att arbeta som röstmottagare är inget politiskt uppdrag. Valnämndens krav på de röstmottagare som anställs framgår av Valnämndens beslut 2014-02-05 §4. 

  Kraven på dem som arbetar i vallokalen är: vara fyllda 18 år, inte aktiv i någon av kommunens nämnder, inte finnas på valsedlar, ha god personkännedom, vara stresstålig, noggrann, god samarbetsförmåga och vana med administrativt arbete.

  Kommentar: Ingen

  4. Kommer det att anonseras att rösträkningen är offentlig och börjar 20.05 på valdagen i respektive vallokal?

  -I annonserna kommer det förtydligas att rösträkningen är offentlig.

  Kommentar: Detta är glädjande. Tidigare gar det inte angivits i annonserna att rösträkningen är offentlig.

  5. Kommer det att anonseras att rösträkningen på onsdagen är offentlig med angivande av tid och plats för rösträkningen?

  -Den preliminära rösträkningen på onsdagen efter valet kommer som vid tidigare val att kungöras.

  Kommentar: Har onsdagsräkningen kungjorts på kommunens anslagstavla? Den har i varje fall inte annonserats. Jag har gått igenom valnämndens protokoll ocj akten för valet 2010 och inte sett varken klippta annonser eller annonsmanus som upptagit denna uppgift. Jag har inte heller sett dessa uppgifter i annonser i pressen eller Hoforsbladet. Dörfär undrar jag vill någon av dem som skötte valet förklara för mig i vilka tidningar annonserna stått, så jag kan kontrollera vad som stod.

  6. Kommer valförrättarna att utbildas så de vet att de inte ska köra ut allmänheten som vill närvara vid röstsammanräkningen?

  -Samtliga röstmottagare utbildas för sitt uppdrag, så har det även gjorts vid tidigare val. Allmänheten är välkommen att närvara vid rösträkningen. Särskild plats i röstningslokalerna anvisas för de personer som önskar övervaka räkningen. Det är viktigt att den allmänhet som närvarar inte stör räkningen. Den person som uppträder störande avvisas från lokalerna.

  Kommentar: Detta är glädjande! Tidigare har det inte iordningställts platser för allmänheten som vill följa valsammanräkningen. Istället har det förekommit att valförrättarna velat köra ut personer som velat övervaka valet. Valförrättarna har inte reagerat på att en iksdagsman, en av kommunens ordföranden och en av ”fotfolket” ifrågasatt respektive velat köra ut en person som övervakade sammanräkningen i vallokalen.

  7. Kommer kallelsen till onsdagsräkningen att skickas ut skriftligt och i god tid så att alla valnämndens ledamöter inklusive ersättarna får kallelsen till valnämndens möte för onsdagsräkningen?

  -Kallelse till valnämndens preliminära rösträkning, den s.k. onsdagsräkningen fick valnämnden vid sitt senaste sammanträde 2014-02-05. Det kommer även att skickas kallelse till valnämndens ledamöter närmare det aktuella datumet.

  Kommentar: Det står inte i protokollet vilket datum valnämnden skall sammanträda för att räkna de poströster som inte hunnit in till valdagens kväll (onsdagsrösterna). Dessa räkningar är utelämnade, för såväl EU-valet som för de svenska valen, i förteckningen över kommande sammanträden för valnämnden §6 i protokollet från sammanträdet 2014-02-05. Kommer tiderna för valnämndens onsdagsräkning och motsvarande för EU-valet att skrivas in i protokollet för valnämndens sammanträde den 2 april?

  8. Kommer eventuella dubbla eller flerdubbla valsedlar i samma valkuvert att läggas tillbaka i valkuvertet och förklaras ogiltiga vid röstsammanräkningarna och överlämnas till länsstyrelsen för avgörandet om de ska godkännas eller underkännas.

  -Den lokala valnämnden gör en preliminär räkning. Vi följer Valmyndighetens handledning. Länsstyrelsen gör den slutgiltiga räkningen och avgör vilka röster som ska godkännas eller underkännas.

  Kommentar: Om ”Vi följer valmyndighetens handledning” så går det till så här när poströsterna räknas på onsdagen: När poströster ska räknas öppnar valförättarna  först ytterkuvertet och prickar därvid av den som röstat sedan läggs valkuvertet i valurnan. Innan rösträkningen börjar så är valurnan tom. Detta skall kontrolleras innan sammanräkningen av poströsterna påbörjas.

  Här kommer ”Bananrepubliksfrågan”: Hur kan det då ligga 11 valkuvert för mycket i urnan?

  Hur kan det då komma sig att på sammanräkningsblanketten från onsdagsräkningen 2010 finns angivet att antalet markeringar i röstlängden var 239 (angivna poströster) medan antalet räknade röster var 250?

  a

   

  Det anges också att antalet valkuvert i valurnan var 250!

  Hur har det gått till? De som räknade var ”valnämndens kansli” dvs. Ann Cathrin Sundberg (S), Ulla Sahlström (S) och Ingegerd Clifford (V). De är de mest erfarna och kunniga valförrättarna i Hofors kommun. Vill ni vara snälla och förklara varifrån de 11 extra valkuverten kom? Detta är en avgörande fråga för om vi kan ha förtroende för rösträkningen och därmed för att hela valet är korrekt genomfört!

  9. Kommer valnämndens kansli om ett sådant väljs att ha ledamöter från alla partier eller åtminstone från alla tre blocken?

  -Valnämnden och valnämndens kansli administerar valen. Kansliet består av kommunalt anställda tjänstemän.

  Kommentar: AV de kommunalt anställda tjänstemännen hör 2 till Socialdemokraterna och 1 till Vänsterpartiet. Dessa representerar också sina partier i valnämnden. Och de har valts av av valnämnden i en klump – enligt förslag. Varför påstår Ann-Cathrin Sundberg att dessa partipolitiska tjänstemän ur valnämnden är kommunalt anställda tjänstemän? De är visserligen det. Men de är också politiker ur samma block. Inga andra partier är representerade i valnämndens kansli. Är inte dessa personer i första hand politiker i valnämnden i valsammanhang?

  Som tjänstemän borde de väl annars arbeta med uppgifterna som ansluter sig till deras kommunala tjänst, t.ex. ordna bussar för att skjutsa människor till vallokalerna!?

  Pär Åslund/Folkhemmet

 • Valnämndens Ordförande Svarar På Pär Åslunds Interpellation

    0 comments

  Interpellationen från Pär Åslund, Folkhemmet Hofors/Torsåker innehöll dessa frågor. Pärs frågor fetmarkerade och Ann-Cathrisn Sundberg, Valnämndens ordförande i kursiv stil.

  1. Kommer valnämnden att utse valförrättare varav en ordförande och en vice ordförande för varje vallokal/valdistrikt i årets val?

  -Valnämnden i Hofors kommer som vid tidigare val att utse valförättare/röstmottagare för varje valdisktrikt, en ordförande och en vice orförande.

  2. Kommer de valförrättare som valnämnden utser att anges i en paragraf i valnämndens protokoll?

  -Röstmottagarna kommer att anges i en paragraf i valnämndens protokoll.

  3. Kommer valförrättare att utses från alla fullmäktiges partier?

  -Att arbeta som röstmottagare är inget politiskt uppdrag. Valnämndens krav på de röstmottagare som anställs framgår av Valnämndens beslut 2014-02-05 §4. 

  Kraven på dem som arbetar i vallokalen är: vara fyllda 18 år, inte aktiv i någon av kommunens nämnder, inte finnas på valsedlar, ha god personkännedom, vara stresstålig, noggrann, god samarbetsförmåga och vana med administrativt arbete.

  4. Kommer det att anonseras att rösträkningen är offentlig och börjar 20.05 på valdagen i respektive vallokal?

  -I annonserna kommer det förtydligas att rösträkningen är offentlig.

  5. Kommer det att anonseras att rösträkningen på onsdagen är offentlig med angivande av tid och plats för rösträkningen?

  -Den preliminära rösträkningen på onsdagen efter valet kommer som vid tidigare val att kungöras.

  6. Kommer valförrättarna att utbildas så de vet att de inte ska köra ut allmänheten som vill närvara vid röstsammanräkningen?

  -Samtliga röstmottagare utbildas för sitt uppdrag, så har det även gjorts vid tidigare val. Allmänheten är välkommen att närvara vid rösträkningen. Särskild plats i röstningslokalerna anvisas för de personer som önskar övervaka räkningen. Det är viktigt att den allmänhet som närvarar inte stör räkningen. Den person som uppträder störande avvisas från lokalerna.

  7. Kommer kallelsen till onsdagsräkningen att skickas ut skriftligt och i god tid så att alla valnämndens ledamöter inklusive ersättarna får kallelsen till valnämndens möte för onsdagsräkningen?

  -Kallelse till valnämndens preliminära rösträkning, den s.k. onsdagsräkningen fick valnämnden vid sitt senaste sammanträde 2014-02-05. Det kommer även att skickas kallelse till valnämndens ledamöter närmare det aktuella datumet.

  8. Kommer eventuella dubbla eller flerdubbla valsedlar i samma valkuvert att läggas tillbaka i valkuvertet och förklaras ogiltiga vid röstsammanräkningarna och överlämnas till länsstyrelsen för avgörandet om de ska godkännas eller underkännas.

  -Den lokala valnämnden gör en preliminär räkning. Vi följer Valmyndighetens handledning. Länsstyrelsen gör den slutgiltiga räkningen och avgör vilka röster som ska godkännas eller underkännas.

  9. Kommer valnämndens kansli om ett sådant väljs att ha ledamöter från alla partier eller åtminstone från alla tre blocken?

  -Valnämnden och valnämndens kansli administerar valen. Kansliet består av kommunalt anställda tjänstemän.

   

 • Valfuskade Socialdemokraterna I Hofors 2010?

    1 comment

  Som de flesta invånare i Hofors vet så har Pär Åslund från Folkhemmet Hofors/Torsåker antytt ett historiskt valfusk när kommunpolitikerna skall väljas. Redan 2010 gick han ut i kommentarsfälten till lokaltidningarna med sina misstankar.

  valfusk

   

  Han har avfärdats som en knäppgök, en konspirationsteoretiker och som en allmän rättshaverist. Nyligen publicerade Pär Åslund sin interpellation till kommunalrådet Marie-Louise Dangardt här på Hoforsbloggen. Finns att läsa i sin helhet här. Det skulle ha varit en av de absolut viktigaste diskussionerna under förra kommunfullmäktigemötet, lokal media borde ha suttit med öronen på helspänn och väntat på vad som komma skulle. Men nej, istället kom det hela att handla om en förminskning av både Pär Åslund, hans parti Folkhemmet Hofors/Torsåker och antydan om en konflikt i lokalpartiet.

  Han visade upp skriftliga belägg för att 11 röster tillkommit, som inte borde ha räknats med.

  Men han fick mothugg av både V och S. Inte ens den egna partikollegan Bror Sundin, (FHT) höll med. Han gick i stället mot hårt angrepp mot kollegan i interpellationen.

  – Det finns 5 000 röstberättigade i Hofors, du är den ende av dem som inte tror på att valet gick rätt till, säger han.”

  Så här skall en sammanställning av räkningen av röster se ut:

  b

  Antal valkuvert rimligtvis lika som antalet avprickade i röstlängden. Men det Pär Åslund reagerat starkt emot var den resultatbilaga som såg ut så här:

  a

  239 avprickade i röstlängden, men 25o valkuvert. Ingen notering om att 11 stycken ogiltighetsförklarats. Det här borde sätta igång varningsklockor hos alla som behärskar ens den minsta matematiken. Hur kom det dit 11 röster extra, vem godkände dessa och vilket parti föll de i favör för?

  Med dessa dokument i handen så blir jag kanske mer övertygad om att Pär Åslund faktiskt har upptäckt något som fått viss uppmärksamhet även utanför Sverige. På Europaportalen.se kunde man redan 2010 läsa om krav på valobservatörer i det Svenska valet, ställt av Danska politiker. Intressant är också när man tittar vilken partitillhörighet som är överrepresenterade bland närvarande röstmottagare enbart i senaste valet. Det är övervägande verksamma Socialdemokrater eller människor med starka band till dessa. Det får mig onekligen att höja på ögonbrynet och i nästa inlägg skall vi granska interpellationen som föll mellan medias stolar lite närmare.

 • Idag Skiner Solen Över Hofors

    0 comments

  Trots att det är lite mulet ute så kan man efter både Arbetarbladets och Gefle Dagblads artiklar se en starkt lysande sol för kommunens ungdomar.

  Sol

   

  Hofors kommuns budget för sommarjobben har blivit allt mindre. Förra året fanns bara 100 000 kronor i potten. Men i år höjer kommunen summan till 550 000 kronor.

  – Jag tror att åtminstone 25 procent inte fick jobb förra året. Det var fruktansvärt. Därför känns det extra kul att kunna ge alla jobb den här gången, säger Ritva Snellman.

  Det finns drygt 300 ungdomar mellan årskurs nio och årskurs två på gymnasiet folkbokförda i Hofors. Tidigare år brukar 100 ungdomar söka jobb, men i år räknar man med runt 150 sökande.”

  Valfläsk eller inte, det är fantastiskt om det går i lås.

 • Var Finns Hofors Sju Samurajer?

    1 comment

  Efter en rätt besvärlig dag med huvudbry och huvudvärk tänkte jag att det skulle vara skönt att dra sig tillbaka lite tidigare och ägna uppmärksamheten åt en gammal klassiker. Akiro Kurosawas ”Seven Samurai” från 1954 brukar vara tämligen roande och insiktsfull. Historien i sig har återanvänts så många gånger i modernare filmer att jag personligen tappat räkningen.

  SS

   

  Men sen slår det mig lite kraftigare än migrän. Den är ju naturligtvis lite av en avspegling av dagen eller snarare de senaste dagarna. Att skrapa ihop ett gäng lagom respektlösa individer för att kämpa för en liten by, i det här fallet Hofors. Ja det kom två förslag om att ingå i ett potentiellt nytt lokalt parti. Tanken var inte alls dum och definitivt i linje med alla kritikers önskemål att skall man klaga på det politiska livet, då ska man kanske göra en aktiv insats själv. Därför har jag idag spenderat timmar i telefonen, haft ett celebert besök av en etablerad lokalpolitiker som erbjöd sig att agera mentor för oss som nu överväger att ingå i det nya partiet. Desto mer jag tänker på det så känns det helt rätt. Det gäller att hitta de sju samurajerna.

 • Tvåårigt Gammalt Vad Har Avgjorts – Xamuels Mamma Ställer Upp I Valet

    3 comments

  Jodå så är det tydligen, en nästan två år gammal vadslagning ser ut att inbringa Hoforsbloggen en liten slant i fickan. Det ursprungliga inlägget ser ni här.

  ”Det är intressant att läsa Annonsbladet. För det mesta känner man redan till nyheterna som förmedlas, men tidningen är lika roande för den sakens skull. Jag brukar varje vecka läsa sektionen ”Fastighetsaffärer” och där hittar jag idag något som faktiskt kan komma att inbringa en liten slant till mig efter en personlig vadslagning gjorde för ungefär ett halvår sedan. I allra högsta grad, som har med lokalpolitik att göra. Jag kastar mig på telefonen och ringer för att säga ”Ha pengarna redo för nu händer det!! ” ”

  Namnlös

   

  Faktaruta från Gefle Dagblad

  Xamuel själv kommenterade Hoforsbloggens påstående i en kommentar till det här inlägget.

  Är det för mycket att begära att min familj lämnas utanför mitt politiska liv? De har inte bett om att jag ska vara en offentlig person, de ska inte behöva bli offentliga personer pga mig. Ingen annan än jag i min släkt är aktiv inom politiken numer, så därför borde de väl kunna få vara ifred?”

  Kanske en öm tå att trampa på men jag är ju givetvis mycket glad över att vinna ett vad :D

 • Från Vänster Till Höger & En Del Där Emellan

    0 comments

  Andra spännande saker som skett under helgen eller i vart fall skrivits om i lokaltidningarna är att Vänsterpartiet fått ett nytt förstanamn inför valet. Arbetar på Systembolaget och Bingon här i Hofors och är dessutom en entusiastisk revyartist. Kort och gott en person med fötterna i många olika områden i samhället.

  Linda Lundberg omvaldes enhälligt till ordförande för partiföreningen. Hon är en engagerad teaterprofil och ledamot i barn- och utbildningsnämnden i Hofors.

  – Jag vill att vi ska lägga extra stor energi på att utveckla vår gemensamma välfärd. Vi ska se till att vi fortsatt slipper vinstdrivande företag i välfärden i kommunen.”

  Jag hade nästan gett upp hoppet om en föryngring och en förändring i Hoforspolitiken. Det här måste ju ses som ett steg i rätt riktning.

  Förra veckan berättade Hoforsbloggen om ett nytt parti, Framstegspartiet, som tänkt satsa hårt i det kommande valet. I Arbetarbladet sågar Sverigedemokraterna det nyanlända partiet.

  Roger Hedlund förnekar att de känner sig hotade och menar att de två partierna inte konkurrerar om samma politiska frågor.
  – Framstegspartiet ska ¬inte driva invandringsfrågan, så de konkurrerar inte med oss. Vi konkurrerar snarare mer i frågan om mer pengar till pensionärerna. Men alla partier kan ta röster från oss, precis som vi kan ta röster från dem, säger han.
  Han tror inte heller på Framstegspartiets valsatsning i Hofors och Gästrikland.
  – Det återstår att se om de verkligen kommer att kandidera. Jag har svårt att se den utvecklingen, säger han.
  Anledningen till att Sverigedemokrater byter till Framstegspartiet är toppstyrningen, förklarar Ulf Lindström.”

  Intressant det där med toppstyrning i länet. Det är inte första gången jag hört det och flera politiker som hoppat av andra partier och tänkt sig ansluta sig till SD lokalt, har viskat i Hoforsbloggens öra om samma sak. Samtidigt som jag kan förstå att SD är väldigt noga med vilka man låter företräda partiet (tänker på alla rubriker under de senaste 4 åren som satt SD i dålig dager) så måste man tillåta att människor får ansluta sig och bedriva deras politik om man nu har samma eller liknande åsikter. Man fyller inga stolar genom att låta bli och svara i telefonen när intresserade ringer vilket denna kommentar vittnar lite om.

  Bojan

  Nåja samtidigt som det verkar vara en ordentlig röra i dessa partier så är våra käre gamla Socialdemokrater ute på friarturné. Av artikeln framgår det inte riktigt om det är både själva partiet eller i egenskap av enbart kommunledningen man åker runt och besöker lokala företagare. Men det är valår och då bjuder man lite extra på sig själva. Det här skulle ha stått att läsa i tidningarna lite tidigare så att det inte bara framstår som S var på Ica och letade billigt valfläsk.

  För något måste göras – det visar Svenskt Näringslivs undersökning av företagsklimatet i Sveriges kommuner där Hofors under en lång följd av år hamnat i botten och fortfarande är kvar där.

  – Vi måste få en bättre dialog med företagen. Vi behöver sitta ned med dem och diskutera vad det är vi kan hjälpa till med, sa Entré Hofors nye vd Kjell Johansson i januari.

  Nu ger sig kommunledningen ut en gång i veckan under april – maj, två gånger per vecka till hösten. Per Swedenström är den förste som får besök.

  – De ringde för en vecka sedan och sa att de ville komma och det är bra, säger han.”

  Sedan är ju frågan om hur bra det egentligen var att kommunalrådet avslöjade var sina sympatier ligger ishockeymässigt.

  För när kaffet står på bordet visar det sig att kommunalrådet Marie-Louise Dangardt som kommer från Borlänge inte har något emot att få en mugg med Leksandsloggan, inbitet Leksandfan som hon är och till och med livstidsmedlem i klubben.”

  Vi lever i Brynäs-Country, även om det numera är relativt spritt över Sverige. Personligen är jag ju djupt plågad Djurgårdare dessa dagar.

 • När Framstegspartiet Kom Till Byn

    0 comments

  Ett nytt parti verkar satsa på valet i Hofors 2014. Arbetarbladet skriver att Ulf Lindström med bakgrund i Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna nu representerar Framstegspartiet. Måste medge att jag inte känner till något om just Framstegspartiet, men väl namnet Ulf Lindström och söker lite på Hoforsbloggen för att se i vilket sammanhang.

  20 jan 2010 När Sverigedemokraterna kom till byn

  14 maj 2010 När Nationaldemokraterna kom till byn

  21 maj 2010 Anitha & Ulf lokala företrädare för Nationaldemokraterna

  32 maj 2010 Näsström & Lindström i ledare om barnporr och facism

  15 juni 2010 Anitha Näsström lämnar Nationaldemokraterna

  Det var alltså en intensiv vår där 2010 kan jag konstatera och hur det nu blir med Framstegspartiet på orten återstår att se. Visioner saknas dock inte och man vill inte heller kopplas samman med främlingsfientlighet.

  Är ni främlingsfientliga?

  – Nej, det vill vi inte kallas. Vi har en kritisk grundsyn mot det mesta. Men vi är inte invandringskritiska, säger Allan Jönsson.

  Hoforsansvarige Ulf Lindström tar i dag avstånd från sin medverkan i både SD och Nationaldemokraterna.

  – Det stämmer inte alls överens med mina ideal. Jag polisanmäler den som skulle påstå att jag är rasist. Jag är dessutom gift med en kinesisk kvinna, säger han.”

  FSP

  Partiprogrammet finns att läsa här, där redogör man om sina åsikter i allt från miljö och pensioner till utbildning, flyktingpolitik och idrott. Om partiet får några framgångar? Ja kanske, men då gäller det att synas och höras och ”prata med bönder på bönders vis” som det så fint brukar heta.

 • Kommunfullmäktige 140331

    0 comments

  Igår var det kommunfullmäktigemöte och det brukar alltid resultera i ett par-tre artiklar i lokalpressen. Bland annat att Moderaterna inte var på plats, ungefär som Sverigedemokraterna inte har varit under större delen av perioden sedan förra valet, men i det här fallet så beror det på sjukdom och studier säger Ziita Eriksson. I övrigt avslöjas en konflikt inom Folkhemmet Hofors/Torsåker, hur stor den konflikten egentligen är kan man nog bara spekulera i. Min uppfattning är att gubbarna i partiet är väldigt envisa och starka individer var för sig så att man har avvikande idéer är nog inte så märkligt. Det beror nog på den interpellation som Pär Åslund presenterade för en tid sedan om fria och lika val.

  Han visade upp skriftliga belägg för att 11 röster tillkommit, som inte borde ha räknats med.

  Men han fick mothugg av både V och S. Inte ens den egna partikollegan Bror Sundin, (FHT) höll med. Han gick i stället mot hårt angrepp mot kollegan i interpellationen.

  – Det finns 5 000 röstberättigade i Hofors, du är den ende av dem som inte tror på att valet gick rätt till, säger han.

  Personligen skulle jag nog inte avfärda Pär Åslunds misstankar lika lätt som hans egen partikollega. Det finns nämligen massor av varianter av valfusk, från att gömma vissa partiers valsedlar till att eskortera människor som är både dementa och har språkförbristningar till vallokalerna och sätta en valsedel i handen och säga att det är enda alternativet om de skall få bo kvar i landet. Kanske inte hänt i Hofors ännu, men vad vet man.

 • Hofors Kommun Betalade 89515 Kronor Till Skräckkonsulterna

    2 comments

  För en tid funderade jag över huruvida även Hofors kommun hyrt in ”Skräckkonsulterna” KommunLex. Det har varit lite si och så när det gäller offentlighetsprincipen i kommunen sägs det, åtminstone har Pär Åslund från Folkhemmet Hofors/Torsåker haft en tvist gällande just det. Jag mejlade kommunen och frågade om och i sådana fall vilka som gått på föreläsningar eller utbildningar med företaget KommunLex och fick efter en tid svar och kopior på fakturorna. Efter TV-programmet där Kalla Fakta granskat bolaget målades en avskyvärd bild upp över hur man utbildade tjänstemännen i att säga nej i LSS-ärenden. Många kommuner var snabba med att gå ut och dementera att man anlitat bolaget, bland annat Södertälje kommun. SÅ svaret på om Hofors anlitat bolaget är, ja det har man och att döma av de fakturor jag erhållit till summan av 89 515 kronor.

  Namnlös (6)

  Sedan tillkommer givetvis eventuella resor, traktamente och lön för de som bevistat föreläsningarna i hur man lär sig att säga nej till människor med speciella behov. Helt lagenligt tyvärr.

 • Fortfarande Osäkert För Bowlinghallen

    2 comments

  I Arbetarbladet kan man fortsätta läsa på följetongen Bowlinghallen.

  För ett par år sedan byggdes den nya bowlinghallen på centralgatan och Hofors kommun investerade 8 miljoner skattekronor. Men Bowlingbolaget har haft problem att få lönsamhet. Så sent som i höstas fick Bowlingbolaget 210 000 kronor av kommunstyrelsen för att undvika en omedelbar konkurs. Om bowlingen hade gått omkull skulle kommunen förlora alla fodringarna på totalt 
8 miljoner kronor.”

  Det är som jag uttryckt tidigare förbannat synd att det inte bär sig och att man kanske ibland måste satsa för att vinna. En sportbar i samma lokaler hade blivit en jättehit. Besökte O´Learys i Borlänge för några veckor sedan och där har konceptet slagit riktigt bra ut. En eller ett par sidoverksamheter till själva bowlingen kan vara lösningen. Mat, dryck och sportsändningar i kombination kanske får pengarna att rulla in och till och med skapa ett par riktiga arbetstillfällen.

 • Partiernas Hjärtefrågor – Hoforsbloggen Tar Fram Åsiktskniven

    6 comments

  Annonsbladet har en uppiggande dubbelsida om politiken i Hofors denna vecka.  Ja som bekant är det ju valår och då är det ju av största vikt att vara relativt synliga. När valet väl är över kan man gömma sig i diverse grottor och sätta på sig hörselskydd och ögonbindlar i tre år till. Kanske en generalisering, men inte helt tagen ur det blå. Samtliga partier i Hofors representeras, utom Sverigedemokraterna som förvisso har två mandat men inga politiker att sätta på stolarna. Därför fanns ingen som kunde redogöra för lokalpolitiken från deras håll i artikeln. Även om det inte är riktigt uttömmande svar så får man en liten fingervisning om åt vilket håll de olika partierna tänker.

  Enkät

   

  Centerpartiet

  Vill fokusera på människosyn, närodlat och infrastrukturen. Där attraheras jag naturligtvis av att närodlad mat skall serveras i kommunens kök. Jag upplever det inte enbart som livskvalitét att få äta av råvaror som odlats i trakten, utan även av det faktum att det på sikt skulle ge mer lokala arbeten, nya företag och människor som vågade satsa på jordbruk. Centerpartiet i stort känns ungefär lika hett som en kropp på bårhuset. Tänker närmast på alla dessa skandaler som huvudpartiet ägnat sig åt. Jag vet ärligt talat inte vilka väljare som detta parti riktar sig mot.

  Miljöpartiet

  Pratar även dom om landsbygden och hur den håller på att avvecklas. Rent realistiskt så är MP inget landsbygdsparti alls och har inte riktigt begripit att det inte går att åka kollektivt med tunnelbana i glesbygda trakter. Man vill motverka vinster i välfärden och det kan jag hålla med om. Vi har sett på tok för många exempel på när vinsterna är viktigare än skolmat och äldres välbefinnande. Även MP kör på närproducerat och lägger till ekologisk mat. Med flera partier i samma tankebanor anser jag att då är det väl inget att tvivla på utan bara göra enligt min teori om direktatur. I sin helhet är inte Miljöpartiet heller något alternativ för att styra i Hofors och var Centerpartiet som en kall kropp på ett bårhus är MP askan som man sprider efter begravningsakten och kremering.

  Folkhemmet Hofors/Torsåker

  Här vill man satsa på skolan. Inget ämne har varit så aktuellt som skolorna av idag. Alla skyller ifrån sig och ingen vill ta ansvar för att den inte enbart blivit outhärdlig på grund av själva arbetsmiljön och snusk, eleverna får inte tillräckligt med stimulans eller undervisning heller. Här är ytterligare en fråga där man kanske borde lägga partitillhörigheten åt sidan och istället helt enkelt bara göra skolan bättre istället för att debattera den. Alla partier har ett ansvar här. Vidare vill FHT införa sextimmars arbetsdagar för anställda inom äldrevården och hemtjänsten. Skälet att ge de hårt arbetande lite liv utanför arbetet. Fin tanke. Man vill även att Hoforsborna får möjligheten att uttrycka sina åsikter i fler medborgardialoger i frågor som rör Hofors utformning till det yttre tolkar jag det som. FHT är möjligen mer levande än både C och MP, men har nog passerat sitt bäst-före-datum sedan en tid tillbaka.

  Folkpartiet

  Under de senaste åren upplever jag Folkpartiet som ett av de mest synliga partierna på orten. Det hände alltid saker runt Bojan Petrovic av någon anledning. När hans misslyckade kuppförsök gick om intet hoppade han av och politikerna inom FP somnade om i stolarna. Även om man engagerat Michael ”Bästa horhuset i stan” Ohlsson och Arne ”Spar-Arne” Evertsson, har det inte riktigt lyft. Jag vet att Hans Backman och Arne Evertsson brinner för föreningsliv och det är lokalt en av partiets hjärtefrågor. Är vi en idrottskommun så är vi och det bör stimuleras tycker jag. En fråga samtliga partier bör samarbeta mer i. Sedan kan man ställa sig frågan om hur föreningslivet mår i Hofors och där har jag väl ännu inte tagit ställning. Efter två säsonger med engagemang i Hofors HC till exempel, konstaterar jag åtminstone att det finns arbete att göra och värderingar att krossa. Partiet har annars skolan på sin agenda och FP som har sagts varit verkliga vurmare av skolans utveckling kan ju bara titta tillbaka på de senaste 8 åren och inse att här har man misslyckats. Högre löner kanske inte är svaret på varför eleverna inte kan säga vem till exempel Gustav Vasa var. En betydelsefull kung och inte den första vinnaren av Vasaloppet vilket gjorde mig skräckslagen. Äldreomsorgen är en annan punkt och där kan jag bara hålla med även inte helt i detalj. På skalan hur hett partiet är skulle jag vilja säga skapligt men inte tillräckligt. I nuvarande skepnad kommer det inte hända mycket och hade man satsat stenhårt på en föryngring hade det varit ett av de största allianspartierna på orten.

  Moderaterna

  Ett av de minst synliga partierna på orten tillsammans med MP och C. Här vill man ha kampen mot befolkningsminskningen och företagsklimatet på agendan. Presentatör av idéerna är Alf ”Kioskvätaren som försvann & Klackarna i backen” Persson. Så pass underhållande politiker att han har en egen tagg här på Hoforsbloggen. När det gäller befolkningsminskningen så är jag av samma åsikt att man skall arbeta med pendelavståndet till de större städerna i vårt närområde. En investering i ny järnvägsstation kan mycket väl vara lösningen. En idé Moderaterna får gratis av mig. Man nämner även att Västerhöjden kan komma att bli ett radhusområde i förbifarten, något jag spekulerade i om tidigare också. Sedan är företagsklimatet en hjärtefråga. Här finns ju all anledning att lyfta fram detta gamla inlägg om just Alf ”Kioskvältaren Persson igen. Det är sådana företrädare för just M som ger mig svår klåda när jag tänker på företagsamhet och ärlighet. Moderaterna är inget folkligt parti, kommer aldrig bli det och vad de lyckats med under de senaste 8 åren på nationell nivå är som en skräcksaga av Allan Edgar Poe. Det här partiet måste förminskas och göras kraftlöst i snudd på alla frågor och jag tycker det är lite märkligt att övriga partier inte kör samma taktik som med SD att arbeta över blockgränserna för att på alla sätt och vis begränsa deras inflytande. Partiet är skapligt hett men upplevs ungefär som en skållhet maträtt som börjar svalna. Förhoppningsvis får det samma effekt om man blåser på det, att temperaturen blir mer behaglig.

  Socialdemokraterna

  Det råder nog inga tvivel om att det här inte är mitt favoritparti. En gång i tiden så kunde jag nog ha ställt mig bakom det mesta av deras politik, rättvisa, jämnställdhet och sociala engagemang. Men det var då. Nu har det utvecklats något slags ”Sosse-adel” där jag mer än en gång tagit upp liknelsen med George Orwells klassiska novell Djurfarmen.

  AnimalFarm1

  I synnerhet lokalt känns det som en diktatur där man rekryterar vänner och släktingar både som tjänstemän och politiker. Man stänger in sig i kommunhuset, stoppar huvudet i sanden och agerar struts och läser man i media känns det som S alltid är i försvarsställning och ”tar åsikterna med sig” eller ”ska se över” problem de skapat. Socialdemokraterna talar om jobben som en av hjärtefrågorna och det är naturligtvis något som alla kan ställa sig bakom. Man talar om skolan och här vill man nästan bara hånskratta åt vad de åstadkommit lokalt och hur man skyller ifrån sig på dagens regering för att inte få rätt förutsättningar. Rent trams helt enkelt. Man talar om vård och omsorg och eftersom Hofors är en av de största arbetsgivarna inom just den sektorn på orten är det en självklarhet. Dock tror jag inte att Socialdiktatorerna uppfattat hur det är att vara anställd eller hur deras arbetsmiljö ser ut. Det finns otroligt många korkskallar man placerat som chefer, mellanchefer och som fackliga företrädare. Socialdemokraterna kommer med största sannolikhet inte rubbas mycket från sin position och efter kommande val är Hofors antagligen inte lika rött men fortfarande rött som tidigare. Man skall givetvis inte glömma bort att partiet även placerar vilket nöt som helst på viktiga positioner och som nämndemän från orten..

  Vänsterpartiet

  Om Folkpartiet har varit ett av de mest synliga på orten så är Vänsterpartiet inte långt efter. Åtminstone inte till för ett drygt år sedan. Man har haft en stark och debattsugen Xamuel Halfvars i täten och han har uträttat en del. åtminstone muntligt. Nu när han siktar på riksdagslön och en bättre tillvaro kan vi ortsbor glömma att engagemanget blir speciellt stort för hemorten. Det är synd för just den killen hade jag haft stora förhoppningar på även om han kan upplevas smått rabiat. Partiet vill  stoppa vinster i välfärden som så många andra partier, men just V kanske känns mer ärliga ur den aspekten. Man vill kämpa för rätten till heltid och bekämpa delade turer för att göra arbetsbördan lättare och ge mer tid till familjerna. Tyvärr så upplever inte bara jag att Vänsterpartiets företrädare har enklare att tala om för andra hur de skall leva än att i praktiken leva så själva. Förvisso så tar inte partiets företrädare hela riksdagslönen själv vilket de skall ha all heder för, detta är dock rödvinssocialister i dessa sanna bemärkelse. Man kan tycka en hel del fint och ha en hel del bra åsikter, men verklig förståelse för hur det egentligen ser ut i livet verkar vara ett genomgående tema. Bara för att man skriker högst betyder det inte att man har vare sig det starkaste stödet eller de vettigaste åsikterna. Det är ett extremparti precis som Moderater och Sverigedemokrater. Jag önskar man tog ett steg bakåt och begrundade att landet behöver en levande landsbygd, att det skall löna sig att spara sina pengar om man vill ge sina barn en bättre framtid och att man slutade upp med tankarna på likplundring av dödsbon. Lokalt får man aldrig något mer inflytande än vad Socialdemokraterna tillåter.

  Sverigedemokraterna

  SD finns som bekant inte med i enkäten, men de har lokala frågor att arbeta med vilket återges i valprogrammet för Hofors. Svårt att veta vad som är hjärtefrågorna i detta men spontanidrotten och främjad ungdomsverksamhet finns som i andra partier med. Bättre mat för de äldre, mer kultur och bättre vägnät. Även minskad mångkultur, säga upp dyra avtal med migrationsverket och slumpmässiga drogtester av skoleleverna. Motverka mobbning, utslagning och förekomst av droger. Partiet har som bekant gått som en raket rakt upp i riksdagshuset och det ser knappast ut som att de kommer få lämna det i första taget. Kanske landets tredje största parti. Lokalt är det dock värre. Som så många andra kommuner i Sverige, gapar deras stolsitsar tomma. Man har inte tillräckligt med folk för att täcka upp efterfrågan helt enkelt. Många hoppar av på grund av hot och förföljelse, andra med förändrade åsikter att partiet inte riktigt var vad de tänkt sig. En del går till extremare partier, andra anser att SD är för extremt. Dom har många goda tankar men det mesta verkar förvrängas i media och SD är den där lilla otäcka ungen i hörnet av skolgården som står och röker och tittar under lugg med en stilett i bakfickan. Hett är partiet men tandslöst eftersom det inte finns kandidater att företräda bortom riksdagshuset. Det är dessutom lite för sanningsenliga på vissa områden vilket inte ses med blida ögon. Tar man inte snarast fram ett par framträdande kandidater i Hofors så är varje röst på SD lokalt en röst på Socialdemokraterna.

 • Jan Bornestigs Arv Lever Kvar

    0 comments

  Det är nästan som det finns ett arv kvar i Hofors efter förre socialchefen Jan Bornestig. Jag inbillade mig att så fort han försvann med sin skattkista från kommunen skulle det råda sunt förnuft bland människorna han lämnade efter sig och som tillsattes. Tyvärr så måste jag börja inlägget med att spy lite galla över mannen som utmålade äldreomsorgen som ett paradis här i Hofors.

  d31

   

  Sedan boken gavs ut har människor på bilderna hunnit avlida och det var tammefan inte till ljuv violinmusik och tända ljus utan en betydligt bistrare sanning som gav ett i mitt tycke ovärdigt avslut med tjafs in i det sista om rättigheter att få bra vård och omsorg. Tur Bornestig hade försvunnit när detta skedde för jag har en aning om att jag inte kunnat hålla mig ifrån att köra upp den där jävla boken i hans rektum på ett brutalt sätt.

  bornestig3

   

  Idag läser jag åter om kommunens sätt att behandla sina invånare med speciella behov. Där kallas tjänstemännen som handlägger ärenden för LSS cyniska. Inget nytt under solen alltså. Samma gamla visa, om och om igen. Ärendet med den då 2-åriga Vera blir aktuellt på nytt.

  hofors111

   

  Idag har familen flyttat ifrån Hofors och bor i en kommun som bryr sig om sjuka barn. Tanken på att det var någon form av hämndaktion för att fadern var politisk aktiv i ett annat parti än Socialdemokraterna har slagit fler än mig. Veronica Hedenmark var involverad i ärendet och menar att Hofors kommun är unik i Sverige för sättet man behandlar människor som ansöker om assistans:

  De senaste åren har alltså allt fler familjer i Hofors överklagat kommunens avslag och vänt sig till domstol. Men ett avgörande i förvaltningsrätten kan ta tid – ibland mer än ett år.

  En rättslig seger betyder inte heller automatiskt att personen får rätt till sina krav. Socialnämnden kan ompröva beslutet eller överklaga, vilket gör processen ännu mer utdragen för familjerna.

  Veronica Hedenmark, är jurist och driver Assistansjuristerna. Hon drev fallet med flickan Vera i Hofors, som Arbetarbladet skrev om 2012. Hon menar att Hofors kommun är unik bland Sveriges kommuner med att avvisa så många LSS-ansökningar.

  – Det kan inte vara meningen att alla ärenden ska gå till domstol. Förvaltningsrätten ska väl inte behöva lära kommunen den lag som stiftades för 20 år sedan? Det är inte heller bra att bara ha en enda handläggare, säger hon.”

   

 • Myrsloken Vann Enligt Uppgifter Till Arbetarbladet

    2 comments

  Det är ännu inte officiellt, men Arbetarbladet kan avslöja att det blir myrsloken som kramar en lyktstolpe som skall pryda Bergsprängartorget.

  Tävlingen om ett nytt offentligt konstverk på Bergsprängartorget i Hofors skapade en het debatt i kommentarsfälten på Arbetarbladets sajt. Och kanske lär den blossa upp igen när vinnarbidraget ska invigas. Men åtminstone i den officiella omröstningen har nu Hoforsborna sagt sitt.

  Officiellt presenteras inte vinnaren förrän i nästa vecka, men källor till Arbetarbladet, som Hofors kommun inte vill bekräfta, säger att det är Eva Fornåås bidrag ”Trädkramaren” som har fått flest röster. Vinnande konstnär har en vecka på sig att tacka ja till uppdraget.”

  2

   

  Helt klart det bästa av samtliga bidrag och jag har personligen blivit lite förtjust i lampkronan.

 • Hofors Låter Malmöföretag Marknadsföra Hofors

    1 comment

  På tal om just idrottskommunen Hofors och hur man profilerar den så har jag länge skakat på huvudet över det material man nyttjar för att marknadsföra oss. Det behöver bli betydligt bättre och det är likadant med turistinformationen. Nu har ett brev gått ut till Hofors lokala företagare där man erbjuder att ge företagen möjligheter att profilera sina verksamheter. Tryck på bilden för att se i större upplösning.

  20140307_104409

   

  Det är givetvis fantastiskt att det händer något, men jag blir lite kluven när jag ser att presentationsmaterialet förläggs till ett bolag i Malmö när vi faktiskt har kompetensen på hemmaplan i form av copywriters och tekniskt kunniga personer. Varför gick inte uppdraget till någon som bor här och lättare vet vad som bör vara med eller inte? Helena NorlingCalibri Textbyrå och Pia Möller-AndersenP.I.A är två snabba namn jag skakar fram ur närminnet. Antagligen skulle detta innebära att ytterligare personer skulle kunna projektanställas (ta mig, ta mig) och Hofors skulle marknadsföras av sina egna produkter. Det är rent knaseri att hela tiden plocka in externa konsulter och bolag för att arbeta med varumärket Hofors.