Kategoriarkiv: Lokalpolitik

Värdegrundsarbetet Har Tagit Hofors Till Topp 100-Lista

Under eftermiddagen igår satt jag i ett sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott och där dök det upp en nyhet om att Hofors kommun skulle ha placerat sig på ännu en lista, denna gång i ett positivt avseende. Som bekant är vi inte bortskämda med att omnämnas positivt när det kommer till listor och jämförelser, vilket jag personligen kan tycka är lite tråkigt eftersom det sällan brukar vara samma uppfattning som vi som faktiskt bor här har.

Nåväl, det var med viss förvåning hos de församlade, en positiv och överraskande känsla liksom, att ”vågar vi tro på det här”. Karriärföretagen presenterade under gårdagen en Topp 100-lista över de mest spännande arbetsgivarna inom den offentliga sektorn, och mycket riktigt, på plats 62 står det Hofors kommun. Arbetarbladet lyfter fram det i en artikel:

Flera nya spännande projekt är på gång inom kommunen vilket frambringar motivation och inspiration på arbetsplatsen”, konstateras i ett pressmeddelande från Hofors kommun.

– Det var några medarbetare som nominerade och sedan kontaktades vi av Karriärföretagen. Vi fick svara på ett antal frågor och mejl skickades till medarbetarna som också fick svara på frågor, säger Pernilla Bredin, kommunens personalchef.

Som exempel på ”spännande projekt” nämner hon bland annat värdegrundsarbete – hur man ska bemöta varandra – och förmåner som hälsopeng och gratisbesök i simhallen.”

Det jag själv blir lite fundersam över är denna formulering:

Anledningen till att Hofors finns med på listan är, enligt motiveringen, bland annat satsningar på personalens hälsa och välmående.”

Det är ingen hemlighet att det finns en viss problematik med sjukskrivningar och långa sådana. Hela personalstyrkan på drygt 950 personer skulle inte instämma i motiveringen.

Intressant att man även lyfter upp värdegrundsarbetet. Arbetet hade redan påbörjats när Hoforspartiet tog steget in i politikens ”finrum”, och det var efter viss debatt som de övriga partierna faktiskt släppte in alla partier i värdegrundsarbetet. Man menade kort och gott att arbetet hade kommit så långt och det skulle krånga till utvecklingen om det tillkom nya deltagare. Jag tror att det främsta argumentet för att man sen kom att släppa in alla handlade om att värdegrundsarbetet skulle spridas till alla politiska organisationer och där hade jag själv vissa invändningar om att ”det skulle minsann inte komma någon till oss och tala om hur vi skulle anamma en ny religion/ideologi”.

Sedan har jag deltagit i värdegrundsarbetet, har inte upplevt att vi som kom in som nya skulle ligga speciellt långt efter för den delen heller. Det är en bra församling av deltagare från alla läger, nästan alla har deltagit i träffarna, det har varit intressant och många medlemmar av värdegrundsgruppen menar att det även gett dem en hel del på det personliga planet. Lite som gruppterapi faktiskt.

Värdegrundens budskap är inget revolutionerande alls, i grunden handlar det om vanligt folkvett med tre ledord, Respekt, Professionalism och Ansvar. Jag kan köpa konceptet och innebörden, men har på senare tid börjat tvivla en hel del på hur alla tar till sig budskapet. Personligen blir det lite av en konflikt inom mig när någon annan politiker med andra ord ber en dra åt helvete och jag då som delaktig i värdegrundsgruppen skall svälja det och följa ledorden. Det rycker i ansiktsmusklerna som kan forma otrevliga ord kan jag lugnt påstå.

Sen är jag inte helt övertygad om att alla kommunens anställda förstår innebörden, vill ta till sig budskapet, eller vad kommunens intentioner med värdegrundsarbetet går ut på. Ett par anställda inom vård och omsorgen sade rent ut att ”Det där är ett jävla skämt”,  och mycket tror jag det handlar om hur man är som person, att ta till sig saker och ting. Är man bitter och besviken i sitt arbete så kommer budskapet snarare att upplevas som ytterligare ett påfund som inte leder någonstans.

Många av de ledande tjänstemännen och politikerna är dock övertygade om att ett fungerande värdegrundsarbete är nyckeln till en bättre tillvaro, inte bara för de anställda utan även invånarna som arbetssättet/synsättet är tänkt att spilla över på. Och det är klart att blir man vänligare, mer konstruktiv i kritik, tar ansvar och uppträder professionellt så bör det ju få en effekt på hur man bemöter varandra. Men det är ett skört arbete, en dålig dag kan kasta omkull allt och helt plötsligt är det vilda västern igen. Det skall bli spännande att se i framtiden om projektet verkligen kan bli effektfullt eller om det varit ett slöseri med skattepenar.

Hofors Kräver Bättre Service Av Post & Paket

Jag hyser faktiskt inga större förhoppningar att kommunens protest mot Postnords behandling av våra (och många andra kommuners) brev och paket magiskt skall rätta till sig, men helt klart är det bra att man nu tar tag i eländet. Kommunen meddelar nu visa sin hemsida att man tar krafttag för att rätta till bekymren:

Onsdag 18 maj 2016, har representanter från Hofors kommun träffat PostNords regionsansvariga Katarina Sörman, för att diskutera de problem som varit med postleveranser sedan flytten av postkontoret från Hofors för två år sedan. 

– Det var ett bra möte och nu arbetar vi framåt för att tillsammans se till att det blir bra, säger Marie-Louise Dangardt, kommunalråd i Hofors kommun.
Sedan drygt två år tillbaka har Hofors inte längre något postkontor och enligt Marie-Louise Dangart har försämringen varit märkbar.
– Det har blivit en försämring dels för kommunen men även för privatpersoner och företag. Det här var vi tvungna att göra något åt och därför hörde vi av oss till Post och telestyrelsen (se filer längst ner i texten) för att få besked om vad man tänker göra åt problemen som uppstått.

Skrivelse till PTS

Svar PTS

Vi får hoppas att det faktiskt ger ett bättre resultat och inte en massa tomma löften om att se över hantering och organisationsbekymmer bara för att bli den berömda tummetotten från PTS sida.

Vi kan även lägga till på önskelistan att vi vill ha en bank eller annan instutition som klarar av att hantera kontanter i kommunen. Banktjänster är något annat många invånare beklagar sig över och vill se en förändring av.

Ledare I Gefle Dagblad: Alla Har Råd Att Skicka Med Sina Barn Ett Äpple Till Skolan

Inlägget om Lillåskolans vädjan till föräldrar inför skolavslutningen som publicerades igår uppmärksammades av Gefle Dagblad som också lyfte upp ämnet:

Sonnie Eklund är tillförordnad rektor på skolan.

– Vissa barn får en massa blommor hängande från halsen. Vi tycker att vill man fira sitt barn så kan man göra det hemma. Alla föräldrar har olika ekonomiska möjligheter, så vi tycker att känns bäst att göra så här, säger hon.

Likaså avböjer de själva att uppvaktas med blommor och presenter.

I ett meddelande till föräldrarna skriver Sonnie Eklund att detta görs för att skolan ska vara avgiftsfri.

– Om vi ska ha en avgiftsfri skola ska ingen behöva samla pengar och lägga på presenter till lärare, säger hon till Gefle Dagblad.

Skolavslutning

Igår följde GDs Karin Bergkvist upp ämnet på ledarplats där hon bland annat lägger fram en stilla undran om det verkligen är ett sådant stort problem:

Samhället kan inte bekosta precis allting och en i sammanhanget mikroskopisk insats – betänk hur privilegierade vi är i Sverige – som att skicka med en frukt är väl faktiskt något man kan begära som egen insats från föräldrarna.

Nog törs man påstå att alla har råd att skicka med sina barn ett äpple till skolan. Och nog hade skolan i Hofors sett mellan fingrarna med att föräldrarna samlar in en tia per unge för en blombukett till fröken.”

Hur ledaren togs emot kan man se med det nya systemet för feedback på tidningens artiklar.

Omdöme

Hoforsbloggens Facebooksida så återfinns det kommentarer. Stina Pharo skriver:

Förstår denna vädjan och tycker det är bra! Skulle dock vilja se att det kostnadsfria även gäller barnen.. det ska skickas med frukt, matsäck, skridskor, skidor osv. Den vädjan från oss föräldrar borde tas på allvar den med.”

Hon får också medhåll av många och Britt-Marie Hillberg drar själva fenomenet till sin spets:

En blomma till lärare har väl alltid förekommit men att kidsen ska ha blommor och presenter för att de går på sommarlov är inget jag minns från när mina var små? Idag ser det ju ut som att dom som går ut fjärde klass har tagit studenten. Det är lite lätt knasigt kan jag tycka. En avgiftsfri skola har vi väl alltid haft. Men ändå inte. Som sagt så är det utflykter med matsäck och annat var och varannan vecka. Det är extra slantar för de som har det tufft ekonomiskt.”

Det Växande Pensionsskuldsberget

Idag hittar jag en intressant artikel från andra sidan länsgränsen. Man oroar sig över en möjlig framtida kris i Falu kommun:

Inom något år kan Falu kommuns egna kapital på en miljard kronor ersättas av en negativ motsvarighet på 300 miljoner kronor.Orsaken är den pensionsskuld på hissnande 1,4 miljarder kronor som 2018 kommer att tillföras på den kommunala balansräkningen.”Vi vill hissa varningsflagg”, säger de kommunala revisoreran Leif Bergh (M) och Lars Lundh (S).”

Hofors kommun valde förra året att avsätta en större summa i beredskap för samma fenomen för att ”kapa topparna” som det hette. När man kikar runt lite på internet så hittar jag dock en gammal artikel (2012)  där man använder just Hofors som ett varnande exempel:

Exemplet Hofors

Skuldproblemet finns i många av Sveriges kommuner, men det finns få riktiga handlingsplaner för skuldernas framtida finansiering. Särskilt problematiskt kommer det att bli för kommuner med en minskande befolkning eftersom skulden ska betalas av allt färre skattebetalare.

Enligt GD har exempelvis Hofors kommun en negativ soliditet på 9,6 procent om pensionsskulden räknas in, och hade Hofors varit ett företag hade kommunen betraktats som insolvent och därmed konkursmässig.

Enligt Dan Brännström är kommunernas pensionsskuld en tickande bomb som om den inte desarmeras snabbt kommer att orsaka stora problem för nästa generation.

– Det kommer att krävas skattehöjningar eller nedskärningar i välfärden, förmodligen både och, säger Dan Brännström till GD.”

Inga Presenter Eller Blommor Vid Skolavslutning

Ett tips till bloggen ger informationen att man på Lillåskolan gått ut med en vädjan att inte gratulera barnen med blommor och presenter vid skolavslutningen.

Skolavslutning

En effekt av Vänsterpartiets motion om den avgiftsfria skolan får man förmoda. Det är ju tyvärr så i vårt samhälle idag att ens den minsta påfrestningen på utsatta familjers ekonomi bidrar till både ekonomiska bekymmer men även betungande mentalt.

Hofors Som Trädgårdsstad – Nja Kanske Skall Vi Vara Lite Försiktiga

Det kanske är dagsformen och den ytterst krångliga förmiddagen i Hoforspolitiken som medfört att jag inte springer omkring och har ett sånt där ”Hallelujah-humör” just idag. Inte ens när posten (faktiskt) dimper ner i brevlådan blir det mer än en axelryckning. Framsidan av Din Lokaltidning signalerar dock något intressant, ”Parken blir trädgårdsstad” och det handlar om Hagaparkens förmodade framtida öde. Din Lokaltidning

Nej inte ens den här artikeln ändrar inriktningen på irritationen som uppstått denna förmiddag. Det är gammal skåpmat och jag har hört det ett antal gånger nu. Alla som följer bloggen vet att jag med stor förtjusning sett fram emot att ett sådant här projekt skulle kunna realiseras, att det kan bli ett lyft helt enkelt. Men skeptikern i mig har vaknat. På senare tid har jag läst en hel del om kommunalt slöseri på SlöseriOmbudsmannens webbsida.  Där radas exempel på exempel upp hur det utbrutit kommunalt vansinne runt om i landet. Mycket intressant faktiskt.

Kanske är det mycket därför som entusiasmen över växthus i Hagaparken dämpats något. Det krävs mer noggrannhet, eftertanke och analys innan den frilreligiösa stämningen infinner sig igen.

Det sunda förnuftet säger att det kommer ta mycket lång tid innan detta blir verklighet. Tänk bara på lekparksprocessen eller Burger King-Gate. Politikens hjul maler långsamt och det är mycket som kan komma att påverka utvecklingen.

MEN.. nu ska jag inte bara sitta här och vara bitter och grinig. Jag vill lyfta fram ytterligare möjligheter om projektet skulle bli av. Sandvikens kommun har en mycket vågad och frisk idé som presenterades för en tid sedan. Odla räkor i Sandviken.

Produktion av räkor i kombination med växthus för tomat och salladsodling. Det är nya idéer som Sandvikens kommun har för att skapa fler jobb. Enligt en förstudie kan det bli aktuellt att producera 116 ton räkor, 105 ton tomater och 50 ton sallad per år i Sandviken.”

Nu skulle ju även detta ha potential att hamna som artikel hos Slöseriombudsmannen, men det skulle även kunna fungera. Största fördelen som jag direkt tänker på är att det skulle behövas en mindre efterfrågan på importerade räkor om än i mindre skala. Få är nog medveten om miljöförstörelsen som pågår i till exempel Asien där man exploaterar naturområden för att producera mer jätteräkor. Såvida inte några extremister dyker upp och hävdar att också räkor har ett liv med känslor och existentialism.

Miljöarbete & Återvinning

När Hoforspartiet grundades så fanns det en rad punkter på valprogrammet som upplevdes som viktiga och prioriterade för att väcka upp kommunen ur sin slummer. Bland annat en satsning på turism och marknadsföring av kommunen. Där gick en motion som jag och Kent Andersson lämnade in igenom och idag så finns det ett påbörjat arbete med att använda verktygen för social media. Det skulle ju aldrig gå att ha hördes det från kritiker, idag är det bara att titta runt på hur andra kommuner kommunicerar och äntligen är vi snart ikapp med utvecklingen.

En annan viktig punkt på listan var visionen att bli ledande i sitt miljöarbete. Där konstaterar jag att mycket arbete återstår och det går på tok för sakta. Gefle Dagblad skriver:

Samtliga barn var kritiska till att det på skolan inte finns några sopkärl för sortering. När GD frågade vad de tyckte om avsaknaden av sorteringskärl sa de ”jättedåligt” och visade två tummar ner.

– Hoforshus ska bistå med sopkärl. Det enda vi sorterar nu är komposten. Det känns som om bostadsbolaget inte är med i tiden, säger Annette Hammarström.

Christian Rickardsson är VD på det kommunala bostadsbolaget Hoforshus. Han beklagar att det ännu inte finns kärl för sortering på Värnaskolan.

– Vi håller på att tillsammans med Gästrike återvinning införa sopsortering till samtliga våra fastigheter, inklusive till alla förskolor och skolor. Kompletta sopstationer ska finnas på alla skolor. Projektet pågår. Tyvärr har vi ännu inte kommit till Värnaskolan, säger han.

Att redan tidigt i skolan lära ut, förklara och diskutera effekterna av hur miljöarbetet kan bedrivas banar väg för en hållbarare tillvaro och ett framtida tänk som ger effekt. Nu skall det i ärlighetens namn också sägas att det krävs betydligt mer, vi vuxna är ena ordentliga drumlar när det kommer till att tänka på hur lite miljötänkande kan ge goda resultat direkt.

För en tid sedan så konstaterade Hoforshus att hyresgästerna i ett område använde vanliga papperskorgar för att kasta sina hushållssopor. Man gick ut med en stark förmaning i brevlådorna att inte slänga soporna där utan använda de befitliga sorteringskärlen som finns utplacerade på gatan. Sedan skruvade man helt sonika ner papperskorgarna och lämnade tomma stolpar. Det uppstod givetvis irritation för var skulle man nu göra av tuggummit, juiceförpackningen eller pappersbiten, jo det släppte man som tidigare rakt upp och ned där man stod. Papperskorgarna är nu tillbaka och förhoppningsvis begriper alla hur de skall användas.

Förutsättningar finns att redan i hemmet sortera upp en hel del av sitt avfall. Det finns miljöstationer för återvinning av glas, papper och batterier bland annat. Återvinningsstationen strax utanför Hofors är riktigt bra organiserad och personalen gör ett skitbra arbete med att informera om var avfallet skall slängas.

nedskräpning

Men tyvärr hittar man fortfarande drivor med skit kastat i skogarna runt om kommunen. Det är inte bara eleverna i skolan som behöver ständiga påminnelser om vad ett enkelt miljöarbete kan generera i. Här återstår alltså mycket arbete.

Platsvarumärket Får Kritik

För en tid sedan lanserades kommunens nya platsvarumärke. Jag hade förutspått att det givetvis skulle bemötas med en del känslor, både bra och dåliga, men främst bra.

Platsvarumärke

Igår publicerade P4 Gävleborg ett inslag med tillhörande artikel som handlade om platsvarumärket.

Hofors kommun har anlitat en PR-byrå för att ta fram en logotyp, något kommunen kallar ett platsvarumärke, som enligt kommunen ska samla Hoforsborna och öka turismen. Priset för märket är 98 000 kronor.”

Kanske beror det på hur man läser artikeln, men jag tolkar inte att man är speciellt positiv, utan snarare vill påskina att det är en löjligt dyr investering. Som ett brev på posten så kom det naturligtvis reaktioner från människor som läste och hörde inslaget. Det skulle vara onödigt dyrt, andra hade kunnat göra samma arbete för halva priset och bättre och någon undrade vad tusan det var för något, en symbol för symptom och sjukdom.

Personligen så är jag mycket positiv till framtagandet av det här platsvarumärket, och jag tycker inte heller att det är en dyr prislapp. I förhållande till många andra logotyper så upplever jag att vi fått något väldigt genomtänkt och vackert från samarbetspartnern Baringo. Möjligen kan jag hålla med om att typsnittet på ”Hofors” inte känns helt hundraprocentigt, det är något som får en att tänka ”Nja”.

Sen tror jag inte att människor förstår hur besöksnäringen skall utvecklas i Hofors. Att på något sätt försöka påskina att 100 000 kronor skulle vara bortkastat och fiaskoartat känns missriktat. Med den ”minimala budget” som Entré Hofors fått medskickat för att utföra uppdraget har man så här långt faktiskt uträttat små mirakel. En besöksnäring är inget som uppstår över en natt, det fungerar inte riktigt att säga ”Här får ni en påse pengar, fixa turism”. Vad Entré Hofors gör är att kratta manegen för andra intressenter som har möjligheten att bygga upp verksamheter och tjäna pengar på turism i olika former. Platsvarumärket är ett bra första steg för att samordna det hela. Det krävs givetvis mer och egentligen är det bara fantasin som hindrar besöksnäringens utveckling i kommunen.

En tanke som dock dyker upp när jag läser kritiken mot platsvarumärket, är att man missat något. Läser jag artiklar i ämnet eller Entré Hofors egen publicering om märket, så känner jag att något väsentligt fattas. Jag har suttit och lyssnat och sett Kjell Johansson berätta och visa fantastiska saker där märket kan användas på olika sätt, men av någon anledning kommer det inte fram utanför maktens korridorer. Var är de fina exemplen på hur föreningar och företag kan använda märket, exemplet på hur entréskyltarna ser ut och de praktiska användningsområdena?

Jag tror det bara blivit lite av en miss i kommunikationen av platsvarumärket och kanske därför man bara upplever det som halv istället för helhjärtat.

Så Här Bedriver Man Kommunikation & Information

Tidigare i veckan kunde vi läsa att den nye kommunchefen såg framemot att kommunen utvecklar sina verktyg för social media. Jag har personligen varit mycket kritisk genom åren hur man kommunicerat utåt från kommunen, men nu ser det alltså ut som att vi i Hofors kommun också kan kliva in på 2000-talet. Jag skulle vilja lyfta ett exempel på hur en god kommunikation ser ut i en annan kommun.

Malung

Först via det största av mediaverktygen, Facebook, med en länk till en utförligare information om hur verkligheten ser ut.

Här kan man dock notera en sak som diskuterats flitigt. Att kommuner anställer människor med journalistisk bakgrund för att bedriva sin ”propaganda”. Anders Löwenberg som har ett gediget förflutet inom just journalismen, Dagens Nyheter, Expressen och en av grundarna till ”Grävande journalister” är författaren av denna information. En del kritiker har menat att det är ganska opassande, men jag kan egentligen inte se ett problem i att man använder sig av den här kompetensen på rätt sätt.

17 Procent Ekologiska Livsmedel I Kommunen

Det var ju faktiskt en sak som jag reagerade lite extra över. Under avsnittet med kommunensövergripande mål gällande miljöinriktning och hållbar utveckling, noterade jag på frågan ”Hur stor är andelen inköpta ekologiska livsmedel?

Utfallet 2014 var 10 procent, målet för 2015 var 15 procent, men där uppnådde man slutligen en höjning till 17 procent.

Hemodlat

Nyfikenheten drev mig till att titta lite på hur andra kommuner arbetat med frågan och vilka resultat dom uppnått. Via Ekocentrum.se kan man märka en viss skillnad.

Hela 59 av de 97 kommuner, regioner och landsting som nått upp till 25 % ekologiskt, var i Stockholm för att ta emot diplom av stjärnkocken Paul Svensson. Förra årets vinnare Borlänge och Lund, hamnade i år på en delad 2:a plats med 50 % ekologiska inköp vardera. Tre kommuner har därmed uppnått Ekomatsligans silvernivå på minst 50 % ekologiska inköp.

Södermanlands län vann länsekomatsligan med 38 % ekologiskt. Diplom delades ut på de regionala miljömålsdagarna i Nyköping.

81 kommuner, 8 regioner och 8 landsting har passerat 25 % under 2014. Det är 40 stycken fler än året innan. 16 kommuner, landsting och regioner har över 40 % ekologiskt och 53 stycken har över 30 % ekologiskt.”

Vi ligger alltså inte i topp när det kommer till det arbetet kan man konstatera. Men, med ett understruket men, så handlar det i slutänden om pengar. Det är dyrare med ekologiska livsmedel och med en nätt budget kan man förstå att det är svårt att höja målet, i synnerhet för vår egen kommun.

Kommunfullmäktige

Det avhandlades inga direkt jätteerotiska frågor under gårdagens sammanträde i kommunfullmäktige. Det viktigaste punkten innehöll en föredragning om årsredovisningen för 2015, revisorernas berättelse och beviljandet av ansvarsfrihet för de olika nämnderna och kommunstyrelsen. Det innebar ett scenario som kunde liknas med ”Hela havet stormar” där ledamöter fick resa sig från sina stolar och ersättas med andra i det fall det fanns andra att placera där. Kan se lite lustigt ut sett utifrån.

KF

Det var några anmälningar av motioner som avhandlade bland annat avskaffandet av visstid i kommunen, gång- och cykelväg vid Magasinvägen och förbättring av Malmjärnsvägen. En sent insatt punkt gällde medborgarförslaget som Domink Borvanders förslag om att göra Munteboleden säkrare med en gång och cykelväg.

Ishallen Kan Bli Mässhall Efter Renoveringen

En stor och uttömmande artikel om renoveringen i ishallen i Arbetarbladet igår.

Hoforsborna får en hall som kan användas till annat än bara issporter. 1987 rustades hallen sist och fick då nya kylslingor men med asfalt som underlag.

– Då blev det en snikvariant, fördelarna med en betongplatta är många, nu kan vi till exempel ha mässor, utställningar eller åka inlines i hallen, säger Rolf Larsson fritidschef i Hofors.”

En mässhall öppnar ju upp för att anläggningen kan användas praktiskt taget hela året runt och det känner jag personligen är en bra investering för hela kommunen.

Dock ställer jag som flera andra politiker som läser artikeln sig frågande till det här avsnittet i artikeln:

Det är mycket på gång i Hofors just nu, killarnas duschrum på sporthallen ska rustas och nu byggs det en ny ingång till skyttehallen, gamla bowlingen. En hiss sätts dit för att handikappanpassa entrén.

– Där har vi fått pengar från arvsfonden men de räcker inte till så Hofors kommun lägger till 600 000-700 000 kronor för att hallen ska bli handikappvänlig, säger Rolf Larsson.”

Det har ställts direkta frågor om kommunens del i bygget men mötts av uteblivna svar. Nu ska man ju inte tro allt som står i tidningarna sägs det, så här måste ju frågorna ställas igen.

Hofors Platsvarumärke

Äntligen presenterades det nya platsvarumärket för Hofors kommun officiellt. Entré Hofors lade idag ut nyheten på sin hemsida.

Platsvarumärket för Hofors kommun är en beskrivning och en bild av hur vår kommun uppfattas av omvärlden och av oss själva. Platsvarumärket är alltså summan av allas förväntningar. Oavsett om det är barnomsorg, lokaltrafik, miljö, natur eller bästa pizzan vid raststoppet.
Ingen äger ensam ett platsvarumärke. För att ha rätt att använda det har man en skyldighet att samverka med de andra aktörerna på platsen. Det löfte som utlovas om platsen är upp till många att infria. Företag, offentlig verksamhet, invånare, besökare, organisationer – alla måste kommunicera samma bild och kunna identifiera sig med platsens värde för att platsvarumärket skall bli starkt och visa Hofors kommuns rätta ansikte för omvärlden.”

Platsvarumärke

Givetvis kommer det väcka känslor, en del vill behålla det traditionella kommunvapnet, andra kommer ha åsikter om typsnitt och utförande, men det här tror jag verkligen kommer bli mycket mycket bra. Det är genomtänkt och använt på rätt sätt den vision utvecklingsgruppen haft i tankarna.

 

Framtid Haga

Växthusprojektet är inte längre arbetsnamnet på den framtida utformningen och utvecklingen av Hagaparken. Entré Hofors meddelar idag att man arbetar vidare under namnet Framtid Haga, vilket då också kommer att inkludera både parken och det gamla skolområdet.

I förstudien Framtid Haga ingår koncepten Kunskapsstaden och Trädgårdsstaden och det är Entré Hofors i samarbete med Hofors kommun som står bakom den.
Kunskapsstaden syftar till området vid Hagaskolan och Trädgårdsstaden syftar till området Hagaparken norr om E16.”

Det kommer att dröja en del innan man verkligen sätter spadarna i backen och börjar förändra tyvärr. Allt ska ha sin gång. Men jag tror det kommer bli ypperligt bra med en ansiktslyftning av området och framtidens Hoforsbor kommer att ha stort nöje av det hela.

Jag funderar dock lite på det där med att införa ”stad” i de olika arbetsnamnen. Jag har lyft frågan någon gång, i synnerhet när det stod klart för mig att Säter hade stadsprivilegier med endast dryga 3500 invånare. På något sätt kan jag tycka att det vore på sin plats att hedra även Hofors historiska betydelse för landet med samma utnämning, att få kallas stad alltså.

Folkhemmet Hofors-Torsåker Med Ny Hemsida

Det ska bli drag under galoscherna” är ett begrepp jag tänker på när Kent Olsson från Folkhemmet Hofors-Torsåker entusiastiskt berättar att man skaffat en ny hemsida. Partiet backade ju en del efter senaste valet, många har påstått att det berodde på Hoforspartiets inträde, men jag vet inte om det stämmer riktigt. Klart är dock att man hamnade lite utanför när det enda mandatet i kommunfullmäktige dessutom förvandlades till ett politiskt vilt mandat när Broor Sundin lämnade partiet men inte sin plats i KF. FHT har haft representation i en del nämnder och styrelser, men blivit lite lätt handikappade av att inte kunna använda sitt KF-mandat på grund av uppkomna situation.

Nåväl, denna förmiddag så träffar jag Kent Olsson som berättar om att FHT nu skaffat sig en ordentlig hemsida igen och geisten att bedriva lokalpolitik har väckts till liv igen. Sidan är snygg, lättnavigerad och jag ser fram emot att få följa partiets framtida utveckling igen.

FHT

Inte minst fliken där Pär Åslund nu på riktigt skall ge sig ut i cyberrymden med egna reflektioner och inlägg. Lägg till den i favoriter och kolla in sidan med jämna mellanrum.

Hofors Rankas Etta I Demoskopundersökning

Det damp ner ett mejl från Demoskop denna morgon. Man har under en period genomfört en undersökning bland politiker hur man ser på en rad frågor i sin egen kommun och därefter rankat landets alla 290 kommuner. Totalt har 4250 politiker deltagit och för skojs skull gjorde jag en snabb sammanställning med rankningen efter varje område.

Demoskop

Det finns ett par områden där vi verkligen sticker ut i landet, tillgången på sport- och fritidsaktiviteter och natur och grönområden, där rankas vi etta i undersökningen. Tre områden som jag reagerar över att vi hamnar så lågt är kvaliteten inom äldreomsorgen och gymnasium  samt tillgång till arbete.

På något sätt är ju det områden som är högprioriterade, men där upplever vi politiker alltså att det inte är bra. Glädjande nog hamnar vi på Topp-25 när det gäller fungerande integration, tillgång till bostäder och levnadsomkostnader.

Nu kan man tolka statistik och siffror lite som man vill, men flera områden hör samman eller skulle kunna höra samman. Till exempel borde det vara tydligt att vi skall satsa mer pengar på att knyta samman sport-och fritidsaktiviteter med natur och grönområden med tillgången till arbete. Jag pratar naturligtvis om besöksnäringen där framtida arbeten i kommunen kan skapas och möjligen också skapa ett gymnasium som knyter an till samma branscher.

Tvingas Betala Sjuklön Åt Privatanställda

En mycket klarsynt artikel i gårdagens Gefle Dagblad knyter an till det tidigare inlägget om att vi använder mer pengar än vad vi får in i skatteintäkter i kommunen.

Kenneth Axling, som är socialnämndens ordförande håller med och vänder sig emot kommunens krav på att betala sjuklön till anställda inom privata assistansföretag.

– När vi har privata utförare och assistenten blir sjuk, då är kommunen skyldig att betala sjuklön till företaget där assistenten arbetar. Det är helt sjukt. Jag har lyft frågan med våra riksdagsledamöter och de är väl medvetna om det här och för diskussionen i riksdagsgruppen. 2015 betalade vi 100 000 i sjuklön till privata aktörer för att deras personal var sjuk.

Pengaregn

Det är inte svaret på hela underskottet för 2015, men många bäckar små blir till slut en rejäl å där det oftast inte räcker att gå över för att fylla spannen heller.

Besparingsåtgärderna Knackar På Dörren

Inledde veckan med bland annat ett sammanträde för kommunstyrelsen. Beräknade fel på tiden och dök upp en timme innan utsatt tid. Bättre det än en timme sen kanske.

Stollen

Mötet inleddes med några timmars information om hur det ser ut i de kommunala bolagen, ett aktieköp och Kjell Johanssons föredragning om vad Entré Hofors pysslar med och ytterligare en presentation om det nya platsvarumärket och den nya hemsidan för kommunen. Som jag skrivit tidigare så är det jättespännande hur invånarna kommer att ta emot det.

Det har ju nu även varit ett skifte av kommunchefer och Ulf Strömstedt har lämnat sin plats till Mimmi Abramsson. En sak som stannade i huvudet efter sammanträdet var Mimmis genomgång av verksamhetsberättelsen för kommunstyrelsen, att vi i kommunen använder 104 procent av våra skatteintäkter och den hyggligt matematiskt kunnige kan inse att det är några procent mer än vi har. Vanligtvis siktar man på att nyttja 99 procent med ett mål att varje år minst spara undan 5 miljoner.

Det innebär att vi på något sätt måste sänka utgifterna, och det innebar besparingar någonstans. Jag själv har varit mycket kritisk tidigare mot att kommunerna jämt och ständigt skall göra besparingar som drabbar kommuninvånarna, men så ser ju vår verklighet ut. Exakt vilka områden som kommer att få besparingskrav vet vi inte idag, men att det på något sätt kommer, kan vi vara säkra på.

Därför vaknade jag denna morgon med tankar kring detta. Som politiker så är det ”lätt” att se vilka områden som kostar extremt mycket, men som oengagerad invånare kan det låta katastrofalt när man pratar om att lägga ned verksamheter, service och annat som inte är lagstadgat. Tro det eller ej, men mycket som kommunen erbjuder är inget de gör av tvång för att lagar och regler säger så, mer en strävan att faktiskt kunna ge invånarna lite guldkant i tillvaron.

Tänk er föräldrarna i ett ekonomiskt utsatt hem. Födelsedagar, julafton och sommarlov. Föräldrarna vill verkligen ge sina barn allt de önskar, men den skrala ekonomin sätter stopp, hur man än vänder och vrider på slantarna. Samma sak är det med kommunens ekonomi. Det finns ingen illvilja i att inte genomföra många projekt som skulle glädja invånarna, det är de bistra verkligheten. Vi måste välja mellan vad vi kan få råd till och det tar tid att genomföra saker som är kostsamma eftersom vi måste spara ihop till det. Till skillnad från många andra kommuner så lånar inte Hofors till sina investeringar, vilket får sägas vara god ekonomisk hushållning som är ett av målen man har.

Dock är jag övertygad om att det skulle behövas en större kompetens bland politikerna när det kommer till ekonomi. Visst det finns tjänstemän som arbetar med just sådana här saker, men det finns även duktiga företagare och entreprenörer som skulle se saker och ting med andra ögon, och kanske göra underverk med kommunens budgetarbete. Det är sådana som jag tror behövs i politiken i Hofors, på samma sätt som det behövs kreativa, viljestarka och engagerade poltiker.

Nu blir det ytterligare ett val 2018, det är inte så avlägset som man kan tro. Jag skulle önska att fler kompetenta människor som idag är framgångsrika i sina olika arbeten, tog med sig det till ett politiskt engagemang oavsett om man nu har en särskild ideologi eller brinner för Hofors. I slutänden är det ju vi som bor här som skall bygga och förändra samhället.

Jag Byter Hälsocentral, Igen

Gårdagens sammanträde i kommunfullmäktige innehöll inga uppseendeväckande frågor. Mest uppmärksammat blev den passionerade information som hälsocentralens chef Ingela Hammarberg genomförde och som möttes av applåder när den var över.  Det är alltid upplyftande när man ser en person som brinner för något och entusiastiskt delar med sig av sitt engagemang.

Att det varit problem är inget dom sticker under stol med, men man har arbetat hårt för att lyfta service och bemötande, och i synnerhet kompetens. Ett av problemen med just hälsocentralen var att 1115 personer från kommunen valt andra hälsocentraler, inklusive jag själv. Det innebär att man har drygt 3.2 miljoner mindre att använda i verksamheten, och som Ingela förklarade flera tjänster som kunde användas till att förbättra hälsocentralens verksamhet ytterligare.

Jag kände mig faktiskt lite skamsen när det uttrycktes så. Att jag bytte hälsocentral berodde i grunden på att jag inte var nöjd med vare sig bemötande eller vårdinsatser när jag under en längre period gick omkring med kronisk huvudvärk. Hyrläkare som ordinerade än det ena och än det andra och inget var rätt för att bota värken. Det kan göra vem som helst skitgrinig och jag tog beslutet att byta till Storviks hälsocentral vilken jag varit otroligt nöjd med. Fått träffa samma läkare som jag kunnat föra en dialog med utan missförstånd.

Men som sagt, 1115 personer medför mycket pengar som kan användas i vår egen kommun, och efter fullmäktiges sammanträde diskuterade jag detta med Vänsterpartiets Carina Halfvars som även arbetar på Hofors hälsocentral och hon kom med övertygande argument för att jag kanske skall testa att byta tillbaka igen.

Jag kan inte övertyga alla att göra samma sak, men verksamheten har enligt uppgifter förbättrats och jag är villig att ge det en chans, är vi fler som gör samma sak finns det medel att anställa mer personal och därmed borde kvalitén även höjas.

Byter gör man enkelt via 1177 Vårdguiden:

Vårdguiden

Märklig Rubriksättning

I veckan har det varit en del debatt om de nya storregionerna. Den kommer att fortsätta en tid framöver. Senast igår deltog jag i ett möte med kommunledningsgruppen och under en kort paus utbytte jag och kommunalrådet Marie-Louise Dangardt några meningar om just storregionerna. Båda tyckte att det var ett bra steg att ta.

Idag läser jag dock i Gefle Dagblad en rubrik som inte alls är representativ för Hofors.

Ja, tack till storregioner säger Gästrikekommunerna – nja säger Hofors

Det är dock inte alla som köper förslaget rakt av. Xamuel Gonzalez Westling, V, vice ordförande i kommunstyrelsen i Hofors tar en mer problematiserande vinkel till förslaget.

– Jag vet inte om det är helt nödvändigt med storregioner, men jag är inte helt emot det heller. Hofors ligger ganska nära Dalarna och vi behöver mer kontakter över länsgränserna. Men jag är inte säker på att det behövs storregioner för det.

Nu för ju inte Xamuel Hofors talan i frågan och vi har inte ens haft den här debatten på riktigt i kommunen. Varför då antyda att just vi i Hofors skulle vara skeptiska när min gissning är att många faktiskt är för storregioner.

Medborgarundersökning

Det har förvisso varit intressant att titta på medborgarundersökningar tidigare, innan jag själv gav mig in i politiken, men nu är det extra spännande eftersom det skall ge en fingervisning om hur invånarna upplever kommunen. Hela undersökningen återfinns under denna länk.

SCB

Nu är det ju alltid så med siffror att man kan tolka lite som man vill. En sak som ganska omgående slår mig, är påståendet att 29 procent av Hoforsborna skulle rekommendera vänner och bekanta att flytta hit, men 27 procent skulle avråda ifrån det.

Vi kommer att få arbeta hårt med att tvätta bort den där stämpeln om kråkor som flyger på rygg över ”gropen”, antagligen över generationer för att övertyga omvärlden om Hofors förträfflighet.

Varför Följs Inte Fattade Beslut Upp?

Sent skall syndaren vakna” brukar det ju heta, och denna morgon damp den berömda poletten ner i huvudet. Liberalernas Arne Evertsson tog upp en fråga under förra veckans kommunfullmäktige som verkligen är berättigad att ställa. Hur gick det egentligen med beslutet som fattades att kommunen skulle börja forsla bort övergivna bilar?

Då och då har jag nämligen fått frågan om varför denna bil inte flyttats.

Skrot

Jag vet inte hur länge jag sett den under promenader. När frågan ställts till kommunchefen så har svaret varit undvikande, som om den vore besvärande. Vad är vitsen med att fatta beslut i kommunfullmäktige om det sedan ändå inte sker något märkbart?

Sammanträde I Kommunfullmäktige

Det var på förhand inga sådär jättespännande frågor som skulle avhandlas vid måndagens sammanträde i kommunfullmäktige. Det såg tvärtom ut att bli ett möte som relativt snabbt skulle gå av stapeln. Det visade sig dock att det skulle ta sin tid och kanske var det polisens representanter som upptog merparten av tiden. Lisa Ström och Johan Köhler var på plats för att informera om den nya organisationen och hur man tänkt sig att arbeta i Gävleborgs län och i synnerhet Hofors kommun.

Jag vet inte om jag uppfattade det hela rätt, men ett av de största problemen för att känna trygghet i just vår kommun verkade solkas av Epa-traktorer och mopedister. Kändes verkligen inte som det största problemet vi har. Det kom befogade frågor om narkotika och yrkeskriminella och även en fråga som föll mellan stolarna på något sätt som hörde samman med den omdiskuterade ”Kod 291” som varit aktuell i media på sistone.

Hofors ridsällskap var på plats för att presentera ett medborgarförslag. En mycket intressant föredragning om hur verksamheten ser ut idag och hur man vill att den skall se ut i framtiden. För mig som inte alls haft intresset av hästar var det spännande att höra vad man vill göra och utveckla. Inte minst för att anpassa anläggningen till människor med funktionshinder och annan problematik. En viktig bit i profileringen av kommunen som Idrottskommun var intrycket. Nu skall frågan beredas och den skall bli intressant att följa.

Det var även det där valet till den gemensamma samhällsbyggnadsnämnden på tapeten.  Det blev inte alls särskilt dramatiskt vilket man kunde ha trott. Alliansen lät sig nöjas med en ersättarplats och gjorde inget väsen av sig om det. Därmed är det Hoforspartiets Håkan Nelin som från och med april får åka till Sandviken för sammanträden istället för vårt eget kommunhus. Ytterst tråkigt att den gemensamma nämnden med minsta möjliga marginal röstades igenom förra hösten, och utfallet av det beslutet får vi se i framtiden.

Tyck Till Om Nya Stationsområdet

I dagens Arbetarblad kan man läsa lite om ämnet som var uppe på senaste arbetsutskottet för kommunstyrelsen. Tågstationen skall få ett nytt ansikte och bli mer funktionabelt sägs det.

Projektet ligger på granskning. Allmänheten och sakägarna, de personer eller företag som är berörda i frågan, kan tycka till om planerna fram till 29 februari. Efter det ska frågan igenom ett granskningsutlåtande för att se om någonting ytterligare behöver ändras.”

Jag tror det här bli bra, men jag kan inte låta bli att tänka på min tidigare vision som skulle föra järnvägen närmare Hofors centralort.

Dramatisk Omröstning Kan Avgöra Valet Till Den Gemensamma Nämnden

Inledde veckan med att bege mig till kommunhuset och ett sammanträde med valberedningen igen.

s2

Som jag nämnt tidigare så har det varit en process att utse vilka som skall sitta i den nya gemensamma nämnden för bygg- och miljöärenden i Sandviken. Det var ju som bekant med minsta möjliga marginal som förslaget gick igenom. Personligen tror jag det är ett av de största misstagen som gjorts på sistone i den här kommunen och hade inte partipiskorna ljudit över majoritetens röstare hade det antagligen inte blivit av. Flera har nämligen uttryckt sina tvivel efter beslutet.

Nåväl, det hade gjorts ett försök att komma till förslag tidigare och det mötet fick avslutas utan beslut eftersom Socialdemokraterna och Vänsterpartiet förvisso hade sina kandidater klara till de 3 ordinarie platserna och de 3 ersättarplatserna. Oppositionen skulle enas om 1 ordinarie plats och 1 ersättarplats. Det kunde vi inte vid det tillfället. Hoforspartiet nominerade som kommunens näststörsta parti en egen kandidat och Moderaterna genom Ylva Derfer sin egen. Mötet fick ajouneras och idag var det alltså dags för ett nytt försök.

Ungefär samma scenario utspelades där Socialdemokraternas Daniel Johansson meddelade att majoriteten inte hade för avsikt att ta ställning i ”oppositionens affärer”. Kan upplevas lite både ock faktiskt. Hoforspartiet nominerade sin kandidat och Moderaterna föreslog en annan samtidigt som man också gav förslag på ett namn som ersättare. Valberedningens ordförande Diana Blomgren meddelade då att det hela skulle avgöras genom en omröstning.

Kommunsekreteraren Linda Höglin fick gå och hämta röstlådan som den intresserade kanske sett någon gång i fullmäktige när en sluten omröstning skall ske. Resultatet blev som förväntat att av de 5 ordinarie ledamöterna så röstade S och V blankt med sina 3 röster, M röstade på sin kandidat och HOP på sin. 1-1 alltså. Till skillnad från det förra mötet så skulle nu lottning avgöra vilken kandidat som valberedningen förslår inför kommunfullmäktige. Vänsterns Linda Lundberg, tillika beredningens vice ordförande fick stoppa ner de två papperslapparna i lådan och sedan köra ner armen och nypa till sig en av pappersbitarna.

Kan väl inte påstå att jag har någon jättetur i spel och dobbel, men en 50/50 chans är ju ändå en chans. På lappen stod det Hoforspartiets kandidat och därmed så är det namnet som kommer att presenteras i fullmäktige vid beslut.

Samtidigt så är det inte alls packat och klart. Vid fullmäktige så kommer naturligtvis Moderaterna stega upp och ge sitt förslag ännu en gång. Det innebär att potentiellt samma procedur kommer att genomföras med röstlådan. I fullmäktige är det fler som röstar, närmare bestämt 31 stycken. 16 tillhör majoriteten och de skall då enligt Daniel Johansson även då vara blanka. 4 tillhör Hoforspartiet, 3 Moderaterna, 3 Sverigedemokraterna, 2 Folkpartiet, 2 Centerpartiet och 1 den numera politiska vilden Bror Sundin, tidigare Folkhemmet Hofors/Torsåker.

Allianspartierna kommer sedvanligt att lägga sina röster tillsammans dvs 7, Hoforspartiet röstar på sin kandidat med 4 röster och sedan återstår det sammantaget 4 röster som kommer att avgöra det slutgiltiga valet. Ni förstår säkert att det kommer bli en viss dramatik gällande hur de 4 rösterna faller. Ett scenario är att SD lägger sina på HOP och också får 7 röster, då avgör Bror Sundin som politisk vilde hela valet. Vill ni missa den här showen?