Sommar I Hofors

När det är semester så kan kommunens nya turistfolder vara av nytta. En hyfsat gedigen sammanställning över vad kommunen kan erbjuda i sevärdheter och butiker och en hel del trevliga redaktionella inslag. Den skall ha delats ut i kommunens alla brevlådor, men har man missat den så finns den lite här och var, bland annat gömd inne på turistinformationen i Folkets Hus.

Ett steg i rätt riktning men ingenstans i foldern kan man finna några uppslag på boende. Då får man istället använda hemsidan eller appen Upplev Hofors. Vad jag gillar bäst är faktiskt artiklarna om till exempel Söderåsens stentroll, Stollen, Gammelstilla Whisky och bröderna Liths möbelbyggande. Har ni som sagt inte kikat i den ännu så luta er tillbaka i solstolen (i den mån solen kommer tillbaka) och se kommunen i pränt.

Sprudlande Glädje I Hagaparken

Ännu en helg till ända och även om jag spenderat merparten av det med arbete så har jag inte missat explosionen av grönska. Under fredagen så rastade jag hundar vid 14-tiden och tittade som vanligt på en rostig gammal ställning i Hagaparken. Vid 18-tiden syntes den inte längre för alla utslagna blad. Så fort går det alltså när det väl sätter fart. Regnskvätten inatt gjorde sitt och nu känns det nästan som full sommar. Det för mig till nästa fundering denna morgon. Ett av de säkraste tecknen på att det är sommarperioden är ju den vackra fontänen i just Hagaparken. Än så länge sprutar det inte upp en gigantisk kaskad av vatten, så frågan är när kommunen bestämmer sig för att sätta fart på det som av förbipasserande faktiskt är ett landmärke.

Ibland när man varit utomsocknes och ska beskriva för människor som inte riktigt är hemmatama i trakterna så är det dels Ovako som ligger vackert inbäddad i grönskan på sommaren, och parken med fontänen vilken alla tycks känna till om de passerat. Ja och överflödet av pizzerior som också är något man brukar notera.

Senaste tiden har jag också gått omkring och försökt föreställa mig hur parken skulle förändras med byggandet av växthus och annat. Känns nästan lite sorgligt eftersom parken i sig är ganska vacker, har sina särdrag. Ni vet vissa märkligt utformade träd och företeelser som de äldre damerna som motionerar med stavgång på regelbundna tider, hundägare man känner igen på långt håll och myrstacken i slänten mot norr som tvärtemot alla andra stackar inte växer sig högre utan snarare tycks breda ut sig på längden.

Jag tänker på den enorma kostnaden för bygget, om det verkligen kommer att ge den positiva effekten som många inblandade i projektet vill ge sken av. Var den årligt återkommande bilutställningen skall få plats (i år arrangeras den lördagen den 15 juli).

Om det beslutas om att genomföras så kommer det ske etappvis, prio ett borde dock vara byggnaden som planeras precid bredvid fontänen i projektet. Växthus känns inte lika primärt för min del, utan snarare ett servicecenter för turisinformation, toaletter och café. När det skall fattas ett politiskt beslut så är det vi som är folkvalda som ska besluta vad vi skall prioritera och det här är vad som nästan omedelbart skulle öppna upp kommunen för vidare utveckling.

 

 

Den Inre Resan Trendar Inom Besöksnäringen

Att bevaka besöksnäringstrenderna tillhör ett av de veckovis intressen som jag har. Intressant nog kan man nu se att de glesbefolkade kommunerna spenderar mest per antal invånare när det kommer till turistverksamhet. Malå lade till exempel 691 kronor per invånare i sin satsning att marknadsföra camping, sportfiske och turistinformation. Jokkmokk, Arvidsjaur, Åsele och Övertorneå är andra kommuner som satsar starkt på att öka sin besöksstatistik gällande turism. Fortfarande drar storstäderna den mest internationella besöksskaran, men en ökande sektor är den så kallade ”soft adventure” som innebär naturupplevelser som inte kräver någon fysisk ansträgning, men ändå erbjuder upplevelser och äventyr, men har viss komfort. Trenden sägs även locka på grund av det ökande behovet att vistas i naturskön miljö och avkoppling, samt i kombination med en ”inre resa” där besökaren vill upptäcka mer om sig själv.

Tittar man då lokalt i vår egen kommun så finns det ju all potential att haka på trenderna inför sommaren. Driftiga personer kan använda det som de har omkring sig i sin vardag till att skapa inkomstbringande verksamheter, och kanske till och med arbetstillfällen för ungdomar i behov av ett sommarjobb. Boende på bondgård (även om vi inte har så många aktiva sådana kvar längre), använda vandringsleder, vindskydd och camping med guidade turer. Utlåning av fiskebåtar, guidning på sjön och service med förtäring och annat. Varför inte en cykeltur runt kommunen under en dag och visa smultronställen. Det behövs alltså inga särskilt stora investeringar för att ta del av besöksnäringens slantar, bara lite fantasi, driftighet och mod. Ja naturligtvis kanske en del marknadsföring för att hitta sina potentiella kunder. I just det fallet så finns det en önskan att man från näringslivet och besöksnäringsutvecklingen i kommunen, slog sina påsar ihop och gick ut i skolorna och berättade om vilka möjligheter som finns att skapa sina egna sommarjobb. Det är nämligen entreprenörskap hos den yngre generationen som kommer att utveckla framtidens besöksnäring i kommunen.

Hofors Spenderar Nästmest Pengar På Besöksnäringen I Länet

Det kan vara intressant att granska vad satsningar på en besöksnäring egentligen ger. Enligt statistik via Kolada satsar Hofors kommun nästmest i länet och skall enligt samma statistik dra in mest pengar per invånare.

2013:

Kostnad: 90

Intäkt: 2

Nettokostnad: 88

2014:

Kostnad: 101

Intäkt: 104

Nettokostnad: -3

2015:

Kostnad: 109

Intäkt: 63

Nettokostnad: 45

**Externa intäkter exklusive intäkter från försäljning till andra kommuner och landsting för turistverksamhet, dividerat med antal invånare 31/12. Avser kommunens turistverksamhet som till exempel camping, stugor, liftar och turistinformation. Avser samtlig regi. Källa: SCB:s Räkenskapssammandrag.

I 35 av landets kommuner var nettokostnaden 2015 noll. Det kan bero på att kommunerna inte driver egen turistverksamhet, eller att kostnaderna gömmer sig i annan verksamhet. DT

Marita Har Dragit In Hundratals Miljoner Till Hofors

Det finns antagligen inte en levande själ i Hofors som inte vet att det var en rent magisk söndag där insamlingen ”Med kärlek från Hofors”passerade miljonen och fortsatte ticka upp till detta:

miljon

Fantastiskt bra för ändamålet och mer sammanfattande i programmet angavs en summa på över 49 miljoner kronor totalt i insamlingen. Hofors har alltså en betydande del av resultatet i årets upplaga av Musikhjälpen.

Men insamlingen i sig är en sak, det är vad som under gårdagen omnämndes som ”Hoforseffekten” som är intressant idag. Det genererade nämligen en hel del positiva mediainslag och plötsligt visste hela Sverige att ”en litet samhälle med kanske 6000 invånare” utfört stordåd. Hofors hamnade till och med på kultursidorna i de finaste och märkvärdigaste tidningarna. Ett axplock av gårdagens media:

Arbetarbladet – En miljon kronor har Hofors samlat in till Musikhjälpen – slår alla rekord!

Arbetarbladet – Efter insamlingssuccén – nu kan skyltarna till Hofors komma att bytas ut

Gefle Dagblad – Slutgiltiga summan för Hoforsbössan: 1,2 miljoner – krossar tidigare Musikhjälpenrekord

Gefle Dagblad – ”Med kärlek från Hofors” krossar rekordet – är nu största insamlingsbössan i Musikhjälpens historia

Sveriges Radio – Hofors slog rekordet i Musikhjälpen

SVT – Hofors-insamling har nått över miljonen

Dagens Nyheter Kultur – Hofors slår rekord i ”Musikhjälpen”

Sydsvenskan – Hofors slår rekord i ”Musikhjälpen”

Expressen – Kommunen slår rekord i Musikhjälpen

Göteborgs Posten – Hofors slår rekord i ”Musikhjälpen”

Aftonbladet – Filip & Fredrik slog rekord i Musikhjälpen

Aftonbladet – Nytt rekord för ”Musikhjälpen”

Och listan kan fortsätta i all oändlighet över den uppmärksamhet som insamlingen, initiativet och engagemanget har bidragit till. Det finns all anledning att vara superglad, jag gissar att där det jublas högst idag är nere vid Faluvägen/Rondellen och i ”Kjelles vita hus” eller Entré Hofors som det heter mer formellt. Föreningen har nämligen uppdraget att arbeta med marknadsföringen av kommunen och i det här fallet vred sig lyckans låsmekanismer i helt rätt läge och vi pratar om gratis reklam för hundratals miljoner som föll rakt ned i Kjell Johanssons knä. Det tåls att upprepas igen, reklam för hundratals miljoner.

För i verkligheten så har kommunen inte haft de muskler som behövts för att arbeta med sin profilering. Vi har fått mycket smått till skänks genom någon enstaka positiv artikel och nyhet. Trots att vi har fantastiska och i många fall unika möjligheter att vara en naturlig plats för besöksnäring, företagande och boende, så finns det inte medel att marknadsföra det eller skapa riktiga förutsättningar.

Vi” politiker framhäver ofta våra fördelar, nämner satsningar på idrottskommunen, besöksnäringen, skryter om vilket lyckat projekt fisket vid Hubo-Långsjön blivit som attraherar tusentals besökande. Men att göra ordentliga satsningar på det och lägga investeringar för att utvecklas till att bli konkurrensmässiga med omvärlden, det gör vi inte. Jag skriver inte, för de blygsamma medel vi satsar är snudd på intet. Det råder en viss brist på kompetens också, att placera nya uppdrag i någons knä medför inte automatiskt att satsningarna lyckas.

Men vi säger det en gång till. Hofors har fått reklam för hundratals miljoner, och allt började med ett initiativ från en privatperson vid namn Marita Söderström. Det går knappt att greppa vidden av hur lyckosamt detta blev inte bara för insamlingens och ändamålets skull, utan för alla oss invånare i kommunen som älskar att bo här. Den kärlek kommunens invånare gav, kom genast tillbaka i form av positiv media, uppskattande tillrop av hela Sverige och en bild som fullkomligt krossade den negativa synen många gett av Hofors kommun. Hofors var på allas läppar och sinnen utan en enda krona för marknadsföringen. Hur jävla fantastiskt är inte det??

musikhjalpen

Men det räcker inte med att alla vet att Hofors existerar någonstans i landet. Arbetet med att utveckla samhället runt oss måste fortsätta. Att invånarna har kraften och hjärtat är bevisat långt bortom all sans och vett, men kraften måste samlas och riktas på något sätt. Det är en fantastiskt bra paroll, ”Kärlek från Hofors”. Det finns en innerlig önskan från många nu att vi tar tillvara på det här, och det är egentligen ganska enkelt om inte den grå vardagen smyger in och sakta stryper den euforiska känslan till döds och intet. Då är nämligen dessa hundratals miljoner i gratis marknadsföring vi fått kanske inte helt förlorade, men definitivt förslösade.

Tänk om den här kraften kunde visa sig då och då. Till exempel när innebandytjejerna lirar bortamatch och ett följe av hundratals tillresta kommuninvånare hejar fram till seger.

t-shirts

Design: Lisa Alexandra Sörensen

En vädjan om språkkompisar resulterar i att det finns fler än behovet. Att vi får ett fredligare samhälle därför att goda människor solidariskt säger ifrån. Att när någon har problem så finns det fler händer att lösa dem än problemen själva. Det är ett sådant samhälle som jag vill leva i, och jag kunde aldrig ana att en enda person kunde öppna dörren på glänt till det. Marita Söderström blir förhoppningsvis startskottet på en ny tid.

Dragon Gate Kan Öppna

Älvkarleby har nämnts då och då här på bloggen. Bland annat skämtade jag under hösten om att flytta dit och starta ”Älvkarlebybloggen” och ”Älvkarlebypartiet” efter ett besök under två fantastiska dagar på konferens. Om det hade blivit verklighet så hade jag idag stolt kunna berätta att det som uppfattats som ett oändligt vansinnesprojekt, nu faktiskt är färdigt för att sättas i drift:

Turerna har varit många och hotellet har invigts två gånger, dock utan att fått erforderliga tillstånd för att öppna. Men nu är det klart. Samhällsbyggnadsnämnden fattade på måndagen beslut om ”interimistiskt slutbesked” för hotell Dragon Gate, vilket innebär att det sista hindret för ett öppnande nu är undanröjt.”

Det är intressant inte minst ur besöksnäringssynpunkt. Hur kommer det att påverka flödet av besökande utifrån till kommunen? En intressant tanke är även vilket klientel som nu blir tillgängligt. Fisketurister med högre krav på komfort och kanske väldigt förmögna och internationella sådana. Riktigt spännande att få se hur det hela utvecklas.

 

Övernattningar I Gävleborg Ökade Mest Procentuellt

Enligt en preliminär rapport från Tillväxtverket, ökade Gävleborgs län mest i landet procentuellt när det kommer till komersiella övernattningar. 12,9 procent med Gotland på en andraplacering med 12 procent. Uppsala är den preliminära rapportens förlorare med en minskning på 9 procent. Mätningen innefattar hotell, stugbyar, vandrarhem, campingplatser och förmedlade privata stugor och lägenheter. Det innebär intäkter på ungefär 98,5 miljoner kronor enbart i boende för Gävleborg. Våra grannar Dalarna har under samma period en summa på drygt 225 miljoner kronor i intäkter enbart för uppmätta boenden. Stockholm kan i jämförelse redovisa 2,4 miljarder. Snittpriset för en övernattning i vårt län landar på knappt 220 kronor per natt mot Stockholms snittpris på 547 kronor per natt.

Hofors Kommun Söker Ny Fritidschef

De allra flesta känner nog till att fritidschefen Rolf Larsson ämnar att gå i pension till årsskiftet efter en lång karriär kring kommunens idrottsanläggningar och föreningar. Han kommer dock att vara tillgänglig under en övergångsperiod fram till någon gång under våren 2017, och en av anledningarna bör vara att trimma in en efterträdare.

Kommunen står inför en fantastisk möjlighet att utvecklas både inom besöksnäringen och idrottstursimen, inte minst har de senaste årens hockeycamper och idrottsarrangemang visat att Hofors mycket väl kan ta sin plats på kartan över möjliga mål när utomsocknes föreningar vill byta miljö.

Nu annonserar man ut tjänsten via bland annat Arbetsförmedlingens hemsida, och jag vet att det finns otroligt många intresserade enbart i vår egen kommun. Med stor sannolikhet kommer det även dra till sig ansökningar utifrån.

Avgrunder & Skrotbilar

Den som kämpar emot ohyra, bör akta sig så han själv inte blir ohyra. Ty om du ser ner i avgrunden länge nog, ser avgrunden ner i dig

Det citatet av Nietzsche tänkte jag på när jag stod vid randen av ett av de många gruvhål som finns på Storberget under lördagsförmiddagen.

gruvhal

Man kan förvånas mycket av höga berg och enorma öppna ytor, men djupa hål är helt klart underskattade när det kommer till att imponeras.

gruvhal2

Hela området runt Storberget är fyllt till bredden av lämningar efter tidigare generationer, och man blir oerhört nyfiken på hur det såg ut under sin storhetstid innan träden tog tillbaka området. Det går knappt att föreställa sig det hårda arbete som människorna i trakten utfört för att komma åt bergets innersta. De tunga stenblocken som staplats på hög långt innan det fanns maskiner som kunde förflytta dem. Det finns också en lite gnagande känsla om marken under ens fötter när man går omkring i området. Att de plötsligt skall ge vika och man störtar rakt ner i marken i ett omärkt hål. Man börjar sätta ned fötterna väldigt försiktigt i nästan varje steg även om risken kanske är minimal.

utkiksplats

Ungefär vid mitten av ett av de stora gapande och djupa hålen, finns en plattform för att kunna titta närmre ner i djupet. Jag går bara halvvägs ut, tittar ner i avgrunden och tänker på det där citatet ”Ty om du ser ner i avgrunden länge nog, ser avgrunden ner i dig”

Kanske beror det på att jag nyligen såg TV-serien Jordskott, i vilket fall känns det mättat med avgrunder och vi beger oss istället till den riktiga orsaken till besöket på Storberget, bilkyrkogården som jag helt enkelt tappat bort sedan ett besök för 5-6 år sedan. Jag har försökt hitta platsen igen men av någon outgrundlig anledning inte hittat dit igen. Min guide hittar dock direkt och det visar sig vara ganska enkelt.

skrotbil3

skrotbil1

skrotbil2

Vanligtvis kan man bli ganska upprörd över att människor stjälper sitt skrot i naturen, men det är lite annorlunda här. Det blir lite av ett rostande konstverk som lämnar oerhört många tankar och funderingar över vad som händer med lister och krom och ens egen kropp när tiden tickar på. Var har de här fordonen varit? Vem ägde dom, och hur långt snurrade däcken som nu bäddats in under mossan?

Turistrekord I Älvkarleby – Men Kommunen Vill Ändå Sälja Camping

Under hösten fick jag som bekant förmånen att under två dagar vistas i Älvkarleby å politikens vägnar. Även om schemat var fullbokat gav det ett par korta chanser till att se mig omkring och jag kan inte annat säga än att jag blev smått förälskad i den omgivande naturen.

alvkarleby1 alvkarleby2

Nu är ju förutsättningarna lite olika i jämförelse med vår egen kommun. Men att studera besöksnäringen kan ge en hel del. Idag läser jag med stort intresse om hur just Älvkarleby slår turistrekord, hela 63 345 gästnätter vilket i runda slänkar innebär intäkter på strax över 30 miljoner med ett bäddpris på 500 i genomsnitt. Lägg därtill effekterna av en fungerande besöksnäring i form av arbetstillfällen och försäljning av tjänster och varor. Samtidigt läste jag en artikel för någon dag sedan att Älvkarleby kommun vill avyttra sitt ägande i Älvkarleby camping. Frågan man då ställer sig, är det inte lönsamt att bedriva en camping?

Relaterade länkar:

Älvkarleby Camping

Edskens Camping

Arbetarbladet – Avtalet med Gamla Haifare kan sägas upp, här är planen för Edskens Camping

Anledningen till att kommunen velat köpa upp restaurangen är för att få hela anläggningen under ett paraply. Det finns även en ny detaljplan för området med en ny uppställningsplats och tömningtank för husbilar, omdragning av vägen för att göra den trafiksäkrare och utökade byggrätter för de befintliga fastigheter som ligger i området.”

Det är alltså ett risktagande att bedriva en camping, och frågan är om det är vettigt att det sker i kommunal regi. Tanken var tilltalande till en början, men ju mer jag studerar det hela, desto osäkrare blir jag. Samtliga analysverktyg pekar på det motsatta nämligen. Den största svagheten ligger i utbudet av organiserade aktiviteter och samarbetet mellan näringsidkare som berörs av besöksnäringen i vår kommun i dagsläget. En besöksnäring fungerar nämligen inte på det sättet att bara det finns bäddplatser så strömmar besökarna till.

Betänk även att Älvkarleby har ett oslagbart koncept att locka med, nämligen dom här:

alvkarleby3

Det är lätt att man blir lite hemmablind när man bor på en plats och oftast inte ser vare sig möjligheterna eller det vackra runt omkring oss. Ett litet tankeexperiment: Vad skulle få dig att resa till Hofors och kanske övernatta ett eller flera dygn och även återkomma året efter? Vad skulle du vilja uppleva på plats, och vilken komfort och service vill du ha?

Hoforsbacken Behöver Ert Stöd

Friluftsfrämjandet i Hofors grundades 1937. Året efter, 1938,  startade man verksamheten i Hoforsbacken under enklare former. Syftet med föreningen utgörs främst av friluftsliv och skidåkning, och arbetet i Hoforsbacken utgörs helt av ideella insatser.

Under åren sedan anläggningen startades har medlemmarna i föreningen i samverkan med dåvarande SKF och kommunen utvecklat en anläggning som uppfyller kraven från myndigheter och inte minst de besökande gästerna. Hoforsbacken har idag 2 liftar, 5 nedfarter med beslysning, en cafeteria, klubbhus och en skidbod med uthyrning av utrustning.

Föreningen arbetar i stort sett året runt för att hålla anläggningen och utrustning i gott skick för den perioden året tillåter att Hoforsbacken kan ha öppet. Det tar ungefär 20 dygn och 3 personers arbete, 1440 timmar, bara att förbereda snöläggning och pistning.

Under öppethållandet som beräknas till ungefär 50 dagar, krävs det varje dag insatsen av 5 människor som bemannar lift, skidbod, cafeteria och en yttre jour vilket innebär 110 arbetstimmar per vecka och beräknat 1430 timmar per säsong. Utöver det tillkommer pistning av backen med 3 timmar per dag och uppskattat 150 timmar för en säsong.

hoforsbacken

Underhållet av backen under resterande del av året beräknas snålt tilltaget till 800 arbetstimmar för ca 15 personer. Man utför service på maskiner, liftar, byggnader, skidutrustning, röjer busk och sly, städar och ordnar med vedförsörjning så att gäster kan grilla korv och ha eldar att värma sig vid under vinterhalvåret. Det är en imponerande insats föreningen utför bakom kulisserna enbart för att kunna erbjuda utförsåkning under dessa relativt få dagar av vintern. Under en säsong arbetar lågt räknat mellan 30 och 40 ideella människor och lägger ner drygt 4000 timmar för att erbjuda aktiviteter i en underbar miljö.

Hoforsbacken får anses vara en av kronjuvelerna i kommunens utbud av fritids- och idrottsmöjligheter under vinterhalvåret. Hoforsbacken har en enorm potential att kunna utvecklas till en vinstinbringande anläggning som i slutänden till och med kan skapa arbetstillfällen inom besöksnäringen. Trots hård konkurrens från större anläggningar i vår region, drar man många besökande från andra kommuner. Men som med många andra föreningar så saknas det engagemang i tillräckligt stor utsträckning och man har signalerat från föreningen att arbetsbördan är för stor för föreningens medlemmar och till och med övervägt att inte öpnna upp backen för allmänheten kommande säsong. Det är riktigt oroväckande.

Föreningen behöver i första hand fler människor som kan bidra med arbetstimmar för att dels preparera backen innan öppnandet, men även människor som kan hjälpa till under tiden Hoforsbacken har öppet, vid liftar, skidboden och cafeterian och skapa förutsättningar för sköna dagar i skidbacken. Hofors har en stark tradition av engagerade föreningsmedlemmar, och många bäckar små kan som bekant skapa en bred flod. Nu behöver Friluftsfrämjandet kommuninvånarnas hjälp för att bedriva verksamheten och kontaktuppgifter finns under denna länk. Som förälder till skidintresserade barn och ungdomar kan man bidra med några timmars arbetstid och utgöra en stor skillnad.

Hoforsvargen Kan Bli Big Business

Det pratas en hel del ”mördarvarg” just nu i olika sammanhang. Många finner historien rent fantastisk, andra undrar varför i hellskotta jag kommer dragandes med det här. Det är trots allt i grunden ingen trevlig sammankoppling eftersom en hel del människor tycks ha fått betala mötet mellan Hoforsvargen och människa med sin död. En bekant menade att jag skulle låta det hela vara, historien är liksom redan lagd, men denna morgon så fick jag ytterligare ett mejl av Staffan Berglind som faktiskt visar att historien kan rättas till eller lyftas fram på ett sådant sätt att den innebär dels en insikt i lokal historia, men även berör besöksnäringen i allra högsta grad. Jag återger en del av mejlet:

Det finns exempel från andra ställen i landet där man har gjort det med gott resultat. Ett exempel är från Svinhult i Östergötland där systrarna Jenny och Agusta Johansson (12 resp. 9 år gamla) försvann under en snöstorm 1903. Efter en veckas letande gav man upp men på det 22:a dygnet efter försvinnandet hittade man flickorna vid liv liggande under en gran i skogen. Benen var förfrusna så dom fick man kapa bort men flickorna hade i alla fall överlevt. En av faktorerna för det var att det bodde en ekorre i granen där de lagt sig ner för att dö och den hade förmodligen en viss del i att flickorna trots allt lyckades hålla modet uppe fram till att den mirakulösa räddningen kom.

På 1980-talet kom en journalist från Stockholm flyttande till Svinhult eftersom hon lyckats hitta ”den stora kärleken” just där. Hon fick höra talas om händelsen och kunde inte begripa varför ingen tagit tag i den här historien. Några år senare var granen fridlyst i kombination med en iordningställd parkeringsplats för bussar som kom med skolresor och pensionärsresor för att få höra historien om Jenny och Augusta.
//Staffan Berglind
Mycket riktigt så behövs det inte många knapptryckningar innan det bekräftas:
Kommentarer som ”man kan inte undgå att beröras” och ”en fantastisk historia” återkommer bland besökarna som i en del fall söker sig dit efter att på annat sätt ha fått kännedom om platsen och historien kring den. Andra stannar till när de ser skylten och överraskas och fascineras av den nu över 100 år gamla händelsen som de får till sig.”
Gysingevargen” eller Hoforsvargen som jag vidhåller att den skall kallas är en nästan 200 år gammal historia och den är världsberömd. BBC Earth gjorde en dokumentärfilm på nästan timmen lång, tänk vilken potential besöksnäringen som ännnu är i sin linda här i kommunen, haft/får det här att arbeta med.
Plötsligt blir Hofors Herrgård en plats att besöka för att se ursprunget till där mördarvargen startade sin mordiska resa, det går att arrangera guidade turer i vargens spår med berättare som med inlevelse väcker den 200 år gamla skräckhistorien till liv. Man kan lyfta fram tidsepoken vid ett besök i Hembygdsgården, köpa souvenirer och kanske äta en blodig lokal bakelse eller glass (ja sylt begriper ni väl) som bara serveras i Hofors. Möjligheterna är oändliga, om det inte vore för den ”lilla detaljen” att historien måste rättas till en aning och vargen placeras på sin ursprungliga plats, det vill säga där han utvecklades till att bli mordmaskinen.
Läg därtill att kommunen under de senaste året bara figurerat i minst tre romaner med skräckfyllt tema. Man skall inte underskatta vad ond bråd död kan medföra i intresseväg för besökare.

En Outvecklad Fisketurism Som Dolts I Inaktuell Folder

Hofors kommun ger ytterligare ett bevis på att det är ett tämligen oexploaterat område även för en inföding. Under helgen uppmärksammades jag på att det fanns en folder som faktiskt är tänkt att informera och marknadsföra fisket i området.

fiskefolder

Trots att jag själv är samordnare för fisketillsynen i Hofors FVOF, hade jag aldrig hört talas om den. Inte eller en lättare research bland inbitna Hoforsfiskare gjorde någon klokare. Ett lysande exempel således på där man gjort ett arbete som senare fallit i glömska för att man misslyckats att placera foldern på rätt platser eller uppmärksamma fiskeintresserade besökande att den finns. Här är alltså marknaden helt obruten och har all potential i världen att bli bra.

Förutom att den varit mycket osynlig så är den inte aktuell på flertalet punkter idag. Minst 3 av de sponsrande företagen existerar inte nu, hemsidan man refererar till har upphört och kontaktpersonerna har lämnat sina uppdrag. Mest störande är kanske den okunskap som verkar ha funnits om just fiske när foldern sattes samman.

fiskefolder2

God fiskelycka” är inget man lyckönskar en fiskare som är på väg ut till sjön eller vattendraget. Exempel från Faktaoider:

Att önska någon lycka till ses i vidskepliga sammanhang som något otursframkallande, en utmaning av ett överkänsligt öde, och därför gör man tvärtom. Man önskar skådespelaren ett benbrott, det vill säga rena motsatsen = succé, och fiskaren skitfiske, det vill säga rena motsatsen = massor med fisk. För fiskevatten och scener stimulerar våra vidskepliga körtlar.”

Nåväl en avstickare i sammanhanget. Själva innehållet ger dessutom ingen information om vilka sjöar och vattendrag som ingår i de olika korten på ett överskådligt sätt, inte heller lyfter den fram Hubo-Långsjön som har blivit en framgångssaga och drar enormamängder fisketurister till kommunen. Allt kan bara bli bättre alltså.

Bättre blir det dock inte runt själva Långsjön, fortfarande rapporteras det om vandalism, bråk, överträdelser av uppsatta regler och när man pratar med eldsjälarna runt projektet så känns det ganska uppgivet att man inte får stöd av vare sig Polis eller kommun. Märkligt egentligen att merparten av oss lokalpolitiker gärna lyfter just Hubo-Långsjön som fint exempel på besöksnäringen i olika sammanhang, men hur många har faktiskt frågat människorna som bedriver verksamheten om de behöver hjälp och stöd för att göra det bättre? Fisketurismen kan bli en av de mest lyckosamma satsningarna vi gör i framtiden, men då krävs det lite intresse, lite resurser och ganska mycket stöd för att åtminstone behålla lag och ordning runt i synnerhet Hubo-Långsjön.

Djurgårdens IF På Besök I Hofors

Ta en titt på is-schemat” sade Mathias Strand till mig. Vanligtvis brukar jag ha ganska bra koll på vad som sker i omgivningarna, men att Djurgården var på besök i Hofors, hade jag totalt missat. Igår mötte DIF våra egna hockeykrigare från Team 05/06 och idag fortsätter man med motståndet Brynäs.Djurgården

Uppmaningen från Herr Strand handlade egentligen inte så mycket om just Djurgården, dom har varit här förr som ni minns…

DSC08911Det handlade mer om att påvisa hur populärt Hofors blivit för att förlägga träningsläger. Förutom Djurgården så besöks ishallen i helgen av Gävles konståkningsklubb och nästa vecka kommer Haninge Anchors som bokat istider i tre dagar. Riktigt grymt att Hofors äntligen placerar sig på kartan som den idrottskommun man hävdat att man är, och att den ”blygsamma satsningen” på  idrottsturismen ganska omgående ger resultat.

Hofors Hockey Camp – En Säker Vinnare

Det återstår endast någon dag av Hofors Hockey Camp. Tyvärr har jag inte själv kunnat vara på plats och se resultatet av vad man arbetat fram, men jag kan ganska självsäkert säga att man är en vinnare på många plan. Inte minst bland föreningarna i Hofors när det kommer till att använda sociala medier för uppdateringar och marknadsföring.

Hofors Hockey Camp

Med bilder och filmklipp skildrar man en spännande tillvaro för hockeykidsen via sin Facebooksida. Den eller dom som uppdaterar har verkligen begripit nyttan med verktygen och gör det på ett föredömligt sätt. Här kan resten av Hofors föreningar lära sig något och ta efter. Syns man inte så finns man inte, och syns gör verkligen Hofors Hockey Camp. Bra jobbat!

 

Eko-Turismen Blomstrar I Dalarna

Det är egentligen bara fantasin som begränsar möjligheterna att tjäna pengar på besöksnäringen. I Dalarnas Tidning hittar jag en intressant artikel där man kombinerar eko-turism med yoga och kajakpaddling bland annat.

Elina Sundström är medarrangör ihop med Inka Gurung, ägare av Far Away Adventures som arrangerar äventyret. Elina är också yogainstruktör och följer med på resan.

Hon fick inspiration från en eko-resa hon var med på i Nepal 2014.

– Vi tyckte att det var ett bra projekt de hade gjort där, och Inka hade bott i Nepal flera år och lärt nepalesiska kvinnor att paddla kajak och bli bra guider, berättar Elina.

Inspirerad av upplevelserna så kontaktade Elina Inka när hon kom hem, och föreslog att göra något liknande i Sverige.

Dala-Floda som utvald plats lämpade sig utmärkt.

För 5890 kronor får besökarna både uppleva och lära.

En hel del människor har inte insett att många ställer hårda krav på besöksnäringen i modern tid. Man vill kunna välja alternativ som är bra för miljön och inte minst hållbarhet i både ekonomi och inverkan på samhällen. En tydlig miljöprofil kan vara ”pengar på banken” och dessutom bidra till att det följer med en positiv utveckling i annat miljöarbete.

Tillfällig Turistinformatör

Igår när jag passerade Hagaparken var det någon som visslade högt. Först antog jag att någon rastade en hund och spejade runt mig för att se att det inte kom en springande okopplad mördarmaskin i min riktning. Visade sig vara en man som försökte påkalla min uppmärksamhet från en husbil som stod parkerad lite på håll. Jag stannade och mannen kom traskande i kvick takt med en mindre kille småspringande bredvid sig.

Det visade sig att de kört lite vilse och letade efter ett ”pelargonmuseum”. Någonstans ringde det en klocka att det skulle finnas i Berg, en bit ovanför den gamla kvarnen sade minnet. Mannen och hans familj som var ute på turné i vår region kom från Småland och givetvis blev min nyfikenhet stor över varför man åker hela vägen från Småland till Hofors för att titta på pelargoner. Det var i synnerhet frun som hade ett stort intresse av dessa blommor och hon hade läst någonstans på nätet att det kunde vara intressant att besöka platsen. Familjen följde med och de tänkte slå flera flugor i samma smäll och titta sig omkring i Gästrikland, Dalarna och Hälsingland eftersom de aldrig varit i området.

Ganska snart kom vi in på vad mer det fanns att göra här. Jag frågade om deras intresse för fiske, för golf och båda aktiviteterna var något familjen brukade ägna sig åt. Ett av besöken här uppe skulle gå till Falu Koppargruva, men jag beskrev vägen även till kalkbrottet och Edske Masugn vilket verkade intressant. I synnerhet Hubo-Långsjön som de också hört talas om innan. Om tid medgavs skulle de stanna till på hemvägen något dygn.

När jag fortsatte min vandring hem så funderade jag lite runt det spontana mötet. Hur många besökare hade vår kommun kunnat fånga upp med en enkel och tillfällig trästuga för turistinformation. Vilket kanonjobb för ungdomar att få ha det som sommarjobb och dessutom få ägna tid åt att lära känna sin kommun innan. I år är det kanske försent, men redan nästa år skulle det vara en god idé när vi nu skall satsa på besöksnäringen i kommunen. Service, information och unga ambassadörer som säljer in alla dessa guldkorn vi har i vår närhet.

Projekt Kom Till Byn

Snubblade också över ett intressant projekt  i ett hörn på Folkets Hus.

Kom till byn

Om projektet:

Konstprojekt ”Kom till Byn!” bjuder in invånare i tre kommuner i Gävleborg till att delta i välkomnandet av en utomstående besökare som aldrig tidigare besökt orten. Istället för att den inbjudne gästen får besöka de redan kända besöksmålen, uppmanar konstnärerna som arbetar med projektet, ortsborna att lämna egna förslag på vad de tycker besökaren borde se. Förslag som är kopplade till dem själva, platsens unika historia eller deras dagliga liv.

Hofors kommun har en egen flik som uppdateras med text och bilder.

 

Politikerna Tar Sommarlov

Efter en nattskiftshelg kändes det lite påfrestande att gå på dagens första möte i kommunhuset redan vid 8-tiden så jag skolkade faktiskt från förmiddagens möte. Däremot deltog jag vid kommunstyrelsens sammanträde efter lunch och ganska omgående ner till Folkets Hus för kommunfullmäktiges sista träff innan sommarlovet. Det kunde liksom kännas i luften att det var EM-fotboll på G, inte minst genom den utstyrsel Socialdemokraternas Viktor Rasjö dragit på sig för dagen. Det gapade dessutom lite tomt på oppositionens bänkar där många förvisso hade en legitim anledning till att vara frånvarande, men högst troligen fanns det ett par solklara fall av ”EM-sjukan”.

Kvällens möte kändes stundtals lite sådär tramsigt som sommarlovslängtande individer kan uppträda som, men inga revolutionerande frågor att behandla och det gick ganska snabbt. Kjelle Johansson från Entré Hofors var på plats för att dra lite om det nya platsvarumärket och passade på att dela ut lite goodiebags till fullmäktiges ledamöter.

Goodiebag

Jag har sagt det tidigare men säger det igen, det är raskt marscherat och det är mycket bra. Arbetet för att utveckla besöksnäringen har under drygt sex månaders tid fått en raketstart och svårare var det väl inte än så. Bara börja och det ger resultat. Det är förvisso en väg kvar tills vi märker eventuella effekter av satsningen, men det är verkligen ett nybyggarland för den driftige och det finns absolut inga begränsningar bara man har idéer och en gnutta framåtanda.

Innehåll

Bara en sån sak att godispåsen innehöll en flaska vatten tappat från Söderåsen. Bara där finns det en enorm potential att utveckla kommunen och produkter tillverkade i närområdet. Besöksappen presenterades också och jag har testat den några gånger och det kan bli riktigt grymt.

Finns inte mycket att tillägga om kvällens möte, utan bara önska alla lokalpolitiker som får en typ av sommarlov, en trevlig sommar. Givetvis stannar det politiska arbetet upp, men går garanterat ned lite i fart.

Byloppis & Stentroll

En aktiv helg med byloppis i Bro, Storvik och skogstrampande bland stentroll på Söderåsen. Byloppisen var faktiskt lite av en besvikelse då utbudet av varor tycktes bestå utav det som inte blev sålt förra året, och ganska magert jämfört med vad jag upplevt tidigare. Men fortfarande en ganska häftig grej att en hel by kan gå samman och skapa ett sådant pass enkelt arrangemang som drar mycket folk. Redan strax efter 11 var det parkerade bilar längs hela vägen från avfarten till själva byn.

På söndagen ”tvingades” jag upp på Söderåsen för att titta på stentrollsstigen inför nästa söndags begivenhet. Ett ganska enkelt ingrepp i naturen som medför en förmodad stor upplevelse hos de barn som kommer att promenera där och lyssna till Pia Möller-Andersen och titta på skogstrollet Monkan.

Stentrollstigen

Till och med jag kunde känna spänningen i skogen med ögon som spanade på en från alla tänkbara och omöjliga vinklar. Det där kommer bli kul för ungarna nästa söndag.

Hofors Brinner Av Aktivitet Och Framåtanda

Jag vet inte om det bara är min enkla uppfattning, men på sistone har det blivit tydligt att det finns en enorm vilja i Hofors. Det händer saker hela tiden och eldsjälarna verkar köra övertid för att få saker att hända i vår kommun. Igår till exempel, en helt vanlig ”tröökig” torsdag så körde man parjoggen genom Aktivera Mera här i Hofors.

Rolf Larsson verkar också ha lagt i en överväxel för att skapa verksamhet runt idrottsområdet han huserar över vid Stålringen/ishallen/Hoforshallen. Nyligen visstidsanställde han hockeydemonen Johan Kämpe för att styra upp Hofors egen hockeyskola, och där händet det verkligen grejor med ny hemsida till exempel.

Hofors Hockey Camp

Herr Kämpe har ju som bekant de senaste åren bidragit till att få Furudals Hockeyskola att växa och knaka genom sin tjänst som heltidsanställd rektor på skolan, med sitt breda kontaktnät och kunskaper om framångskoncept så tycker då i alla fall jag att vi har en tämligen unik möjlighet att placeras på kartan i hockeysverige.

Skogsvaktmästarinnan Pian & Busiga Trollet Monkan

Engagerade invånare i kommunen är nyckeln till det mesta. Föreningsliv, nöjen och att liva upp i vardagen. Under gårdagen publicerade Arbetarbladet en artikel om kommunens nya platsvarumärke. Jag kan inte påstå att jag tolkar den som att tidningen skulle vara jättepositiv till det hela även om kommuninvånare uttrycker sig positivt:

P4 Gävleborg kunde bland annat berätta att Hofors kommun betalat en PR-byrå 98 000 kronor för att ta fram logotypen.

Då Hofors redan i dag har två logotyper, en med stadens slogan ”Vänligast i Sverige” och kommunvapnet, har kommunen fått kritik som ifrågasätter om kommunen verkligen behöver ytterligare en logotyp.”

Vidare så försöker man få fram att det skulle vara märkligt dyrt och bortkastade pengar:

Inger Sjöblom ställer sig en aning undrande till priset för den nya logotypen.

– Man undrar ju vart de pengarna gått åt till. Men samtidigt är det ett väldigt fint märke, säger Inger Sjöblom.

Jag tror jag vågar påstå att merparten av kommunens invånare inte tycker det rör sig om slöseri, utan tvärtom är det positiva ord som sägs och snarare media som försöker lägga en mörk skugga över det hela. Den här morgonen såg jag till exempel några invånare som på eget initiativ bytt ut sin profilbild på social media mot det nya platsvarumärket och en hade till och med skrivit ”Lägg upp Hofors nya logga om du är stolt över din hembygd”.

Och stolta är de allra flesta av oss som bor i kommunen. Toråskersborna har sin stolthet, Hoforsborna sin, men gemensamt så är vi otroligt nöjda och glada över hur vackert vi bor och vilka tillgångar vi har strax runt hörnet om vi bara vill. Det finns många engagerade eldsjälar inom både föreningslivet, men även på privat basis som vill glädja andra och ständigt hittar på nya saker att göra det på.

Till exempel så kunde man igår se ett levande bevis på kreativiteten i kommunen. Pia Möller Andersen aviserade om ett kommande evenemang i gruvlig miljö:

Kolla evenemanget ” Stentrollen” ! Skogsvaktmästarinnan Pian och busiga trollet Monkan berättar och visar vägen ???
Det här kan ni inte låta era barn missa!
Boka plats på en tur den 29/5 vettja

Stentrollstigen

Stentroll

Två verkligen härliga kvinnor och profiler i kommunen som man dessutom kan engagera som vigselförättare om man går i äktenskapstankar.

 

Hubo-Långsjön Fortsätter Att Blomstra

Något som jag reagerat på det senaste året i synnerhet, är hur många lyfter fram Hubo-Långsjön som ett av de främsta objekten för besöksnäringen. Jag har hört andra lokalpolitiker lyriskt beskriva vilken tillgång det är för kommunen, hur det lockar fiskare från flera håll i landet och bidrar till besöksnäringens utveckling.

Så här långt i år har man satt i inte mindre än 4.2 ton fisk (förra året 18,5 ton) och strömmen av intresserade fiskare ser inte ut att avta. Förutom ett bra arbete med att skapa trivsamma platser där besökande i lugn och ro kan vänta på att fiskarna skall nappa, finns det grillplatser och annat som bidrar till komfort.

Hubo-Långsjön Hemsida

Hubo-Långsjön på Facebook

Långsjön

Förutom fina fiskar så erbjuder man nu i ett samarbete med Grillköket, utkörning av mat från deras meny. Man kan alltså lugnt sitta kvar i sin solstol, titta på flötet, plocka upp telefonen och få en pizza eller en smaskig hamburgare levererad direkt dit du sitter.

Ytterligare ett lysande exempel på hur ideella krafter bidrar till att besöksnäringen utvecklas och människor strömmar till kommunen.

 

Vill Ha Fordonsträff I Edsken Varje Torsdag

Det finns många entusiaster och nostalgiker och pysslare som lägger ned otroligt mycket tid på att putsa och meka på sina klassiska fordon. Intresset att bara titta på dessa fordon är stort vilket bilutställningen i Hagaparken varje år är ett lysande exempel på.

En av dessa entusiaster är Märta Berglund som själv har en ganska intressant fordonspark av bilar och mopeder. Nu vill hon ha en träff som skall vara återkommande varje torsdag på parkeringen vid Edskens bad och camping och har startat ett evenemang på Facebook.

Träff

Det behöver alltså inte vara en veteranbil eller en dyr sportbil, utan kan vara något fint exemplar av en äldre bil, moped eller cykel. Kanske en modifierad trampcykel som man vill visa upp. Ett mycket roligt initiativ och fina sommarkvällar på torsdagar kan det alltså vara värt att besöka Edsken för lite fika, en bit mat och en titt på besökande fordon.

Bilträff

Jag nämnde ju något om hur besöksnäringen i Hofors kommer att utvecklas, det här är ett praktexempel. Entusiaster som drar igång något ganska enkelt men som har ett stort värde för andra. Dessutom finns det ett enormt intresse för just sådant här, och det skulle inte alls förvåna mig om det med tiden kommer en hel del människor utifrån som vill visa upp sina fordon eller bara fika och titta på.

Och det kan också löna sig. Entré Hofors meddelade i samband med idrottsgalan att ett pris på 15 000 kronor kommer att delas ut till en förening som marknadsför hashtaggen #visesihofors

Ett par tips för framtiden om det blir så bra som jag tror, kan vara att starta en gratis Facebooksida och samla bilder från träffarna samt ett Instagramkonto. Mer gratis reklam för Hofors än så kan det inte bli.