Olika Former Av Cirkus

Den här helgen kan tyckas innehållit en hel del cirkusuppträdanden. Är man politiskt intresserad så kan man kanske funnit ett visst nöje i att se en av våra lokaltidningar härskna till och ställa sig frågande till vad som egentligen sker i Hofors:

Anna Gullberg: Oacceptabelt att kommunstyrelsens ordförande förhalar intervju mitt i politisk kris

Kommunalrådet svarar på chefredaktörens kritik: När partiet tar beslut är Daniel Johansson högsta politiker

Är frågor om Hofors kommuns styre en fråga som rör kommunen, och därmed en fråga som ligger på högsta politikerns bord och inte främst det socialdemokratiska partiets? GD vågar påstå det. Och det ska inte behöva ta två veckor för att få ställa frågor till kommunalrådet om det.”

Ett tips till tidningarna kan vara att imorgon 17.30 sammanträder Kommunfullmäktige i Folkets Hus och då kommer med stor sannolikhet alla politiker som kan vara av intresse för att fråga om den uppkomna situationen att vara på plats. Det har ju onekligen varit ett ganska svalt intresse för att bevaka Hofors politiskt på plats när de offentliga mötena genomförs. Det föregås av demokraticafé som startar 16.30 och det är till för att allmänheten och media ska kunna träffa de förtroendevalda under en fika.

 

Eftersom jag själv inte är direkt inblandad i röran som tycks ha uppstått, så gick jag istället på en annan cirkus. En rockcirkus, där ungdomsidolerna Accept stod på scenen. Bara ett stenkast bort från Hofors och närmare bestämt i Göranssons Arena i Sandviken.

Det är inte riktigt samma sak när Udo Dirkschneider inte anför bandet med sin karakäteristiska sångpippa. Men det var bra med folk och rocken strömmade ur högtalarna som det var meningen. Huvudattraktionen för många var Sabaton, och i augusti så arrangeras Sabatons egen festival i Falun, ett ungefär lika långt stenkast bort alltså, där dyker faktiskt nämnde Udo upp tillsammans med ett stadigt gäng band. Spelar gör också Hoforssonen Tomas Andersson med sitt band Corroded.

Fritidsbanken I Sandviken Blir Sporterian I Hofors

Olika namn men samma innebörd. Gefle Dagblad skriver om konceptet med att låna ut idrottsutrustning i Sandviken.

Sedan 2016 ingår Fritidsbanken i en satsning från Riksidrottsförbundet och det finns en vision om att det ska finnas minst en Fritidsbank i varje svensk kommun. Just nu ligger den närmaste i Sala, men intresset är stort från andra kommuner i Gävleborg.

– Ja, vi har en dialog med flera kommuner. Att vi får en Fritidsbank i Sandviken betyder väldigt mycket, inte minst för att de redan har en så fin verksamhet, säger David Mathiasson, verksamhetsledare på Fritidsbanken, i samma pressmeddelande.”

Läs även: Ge bort till sport

I Hofors kommer det tills vidare dock att kallas ”Sporterian” och denna morgon kom en uppmaning om att donera utrustning ut via social media:

Därför var det enkelt att plocka upp telefonen denna morgon och ringa Åsa Wallin och berätta att den insamlade utrustningen vid fiskeprojektet vid Ankdammen som jag startade för några år sedan nu kunde doneras till Sporterian och komma fler till glädje. Projektet blev tyvärr mer tidsödande än man kunnat ana och utrustningen sköttes inget vidare väl av barnen som lånade den så till slut fanns ingen annan utväg än att avbrytadet i väntan på ett bättre läge som nu har uppstått.

Gästriklands Vackraste Skägg Kan Finnas I Hofors

Redan 2009 försökte jag dra igång en skäggtävling, det vill säga lyfta fram skäggiga Hoforsbor. Det kom bara in ett enda bidrag och det var Anders Björk som då vann tävlingen i den mån det var en tävling med så få bidrag. Skägg har ju ”växt” något otroligt i popularitet de senaste åren. Trenden säger dock att det kommer bli färre skägg i framtiden, men dom som har dom rediga buskarna och sköter om dem, gör det med stor omsorg och noggrannhet enligt Gefle Dagblads artikel idag.

– Vi ser att den så kallade ”hipstern” som tidigare bidrog till trenden att odla snygg välvårdad skäggväxt nu gått vidare mot nya trender medan de som tidigare redan odlade skägg som livsstil hittat till barberaren och blivit mer medveten om att vårda sitt skägg. 

Syftet med initiativet ”Gästriklands snyggaste skägg” är att inspirera fler att odla skägg genom att presentera snygga skäggväxter.

– Sedan gillar vi män med skägg, det lyfter fram deras personligheter, säger initiativtagaren och projektledaren Pernilla Kilgren.

Finalen avgörs alltså lördagen 25 mars mellan klockan 16 och 20. Det sker i form av ett livearrangemang för deltagare och allmänheten i Sotlugg & Linluggs lokaler längs Drottninggatan i Gävle.”

Hofors representeras av snabbköpskassören och tatueraren Ante Evertsson:

Självklart ska vi väl rösta hem den här titeln till Ante och Hofors! Deltar gör man genom att trycka på den lilla tummen som symboliserar ”Gilla” om man har ett Facebookkonto. Annars kan man söka upp företagets Instagramsida där det fungerar på liknande sätt.

Doug Seegers Till Folkets Hus

För en tid sedan satt jag i ett sammanträde där Folkets Hus informerade om det ekonomiska läget och framtidsvisionerna för att öka omsättningen. Föga kunde jag ana vad man hade i bakfickan för att liva upp det gamla huset. Självaste Doug Seegers kommer nu på lördag! Det var efter ett fantastiskt avsnitt av Jills Veranda som Doug Seegers blev känd för det svenska folket. En makalöst bra artist och jag hoppas att alla som har möjlighet kan gå dit på lördag. Ett smakprov av honom ses nedan.

Årets Första Vårtecken

I flera dagar har jag passerat en myrstack som ligger i söderläge i Hagaparken och varje gång tittat lite extra om någon flitig myra vaknat ur sin vinterdvala. Det är förstås lite mer önskedrömmar än verklighet att de skulle göra det så här tidigt på året och i februari. Men när solen ligger på kan man föreställa sig myrornas aktiva springande över stacken, bärandes på både det ena och det andra utan att gnälla över att de är i behov av en ledig dag eller är kritiska mot sin arbetsmiljö.

 

Glädjande nog kommer det första vårtecknet idag när jag kollar in om Stikko-Per planerat sin vandringsturné ännu. Det har han och årets tema är en insamling för Barncancerfonden.

Min hjälte är Cem. Han förloradeden övermäktiga kampen mot cancern men han nådde ut till människors hjärta, långt utanför sin familj. 2017 vandrar jag för Barncancerfonden och till minne av Cem Seger.”

 

För tre år sedan passerade Stikko-Per Hofors rent fysiskt, men musikaliskt så har han lyft fram vår kommun oändliga gånger.

Detta år tar vandringen en annan väg, och det närmaste han kommer kommunen är Säter den 7 juni. Men dit är det ju heller inte så långt. Med tanke på hur bra insamlingen till Musikhjälpen gick i december, så kanske någon initiativtagare kunde göra en mindre insamling och sedan promenera honom tillmötes i just Säter. En frisk promenad och ett gott ändamål helt enkelt.

Hoforsrocken Vann Hederspris

Det blir lite av ett postumt hedersbetygande när Hoforsrocken i helgen fick Årets Hederspris på Local Heroes-galan i Sandviken. Som bekant har man aviserat att Hoforsrocken läggs ner. I motiveringen nämns jämställdhetsarbetet och intrycket arrangemanget haft på andra festivaler i landet. Svikande publik satt till slut spiken i kistan.

Skärmdump Arbetarbladets Webb-TV

Idrott & Fest På Folkets Hus

Lördagen var som bäddad för fest och glamour om man var upplagd för det. Jag var inbjuden till Local Heroes-galan i Göransson Arena, men valde efter en intensiv vecka att spendera lördagskvällen med först ishockey och sedan en ny TV-serie. Idrottsgalan på Folkets Hus i Hofors lockade inte heller. Däremot så kan jag berätta att många fina utövare, arrangörer och eldsjälar prisades för sina insatser. Huvudnumret sades vara Årets Eldsjäl där Marita Söderström och Emil Eriksson slutligen fick ta emot ett mycket välförtjänst pris. I övrigt prisades bland annat Hofors Ridsällskap som Årets förening, Årets kvinnliga prestation hade även hon en koppling till hästsporten, Frida Andersen, Årets funktionär blev Matilda Andersson och Totte Sjögren från Torsåkers IF utsågs till Årets kamrat. Torsåkers IF representerades även genom Stefan Östblom som utsågs till Årets ledare. Fullständig lista över vinnare under denna länk.

Grande Finale För Samtidigt I Hofors

Och så var det till ända. Under fyra veckor har åtminstone större delen av Hofors kommun suttit bänkad framför TVn gissar jag. Det har publicerats ett antal artiklar, lett till debatt på finkulturens sidor, några radioinslag och ett hemma-hos-reportage innan vi slutligen kom till avsnitt fyra och det sista i TV-dokumentären ”Samtidigt I Hofors”. Skulle man ändå ha missat hela eller delar av serien finns den på SVT Play.

Responsen har varit olika, vi har kunnat konstatera att det i många avseenden varit en märklig klippning, en hel del skådespel, man har antingen gillat den eller avskytt den, och under i synnerhet andra avsnittet höll det verkligen på att dela kommunen i flera delar. Nåväl sedan produktionsbolaget hörde av sig och förklarade vad man ville göra har det skett drastiska ändringar. Det blev mer åt buskishållet än en bild av vad åtminstone jag har av vår kommun.

Det satte Hofors på kartan, inget att säga om det, men det visade verkligen inte en korrekt bild och märkligast av allt var att produktionsbolaget, trots information, valde att strunta i de riktigt stora evenemangen vi har under ett år med Orken-handbollen, bilutställningen i Hagaparken, Kanot-SM som gick av stapeln i år, hockeycamperna och inte minst Bessemerfesten som kanske upplevs mer som en folkfest än vad som syntes i TV-rutan just idag. Jag var tvungen att fråga Kent Andersson som är med i marknadsgruppen om det var så illa ställt med folk som det såg ut i rutan, vilket det inte skall ha varit. Istället så forcerades det här ”Höstkalaset” fram enbart för produktionens syfte och i ärlighetens namn kunde dom gott ha stått för den notan också och inte belastat kommunens skattekista.

Själva avsnitten har jag upplevt som ovan illustrerade bild. AVsnitt ett fanns det goda förhoppningar trots allt, det verkade intressant och såg ut att ha potential. Avsnitt två kom mest att handla om en påhittad konflikt mellan Katarina och Micke, vilket inte var den direkta sanningen kanske. Avsnitt tre tog det fart igen och John med sina kanoner var bland annat den stora behållningen. Sista avsnittet var tyvärr lite av ett sömnpiller och blev inte den storslagna final som många kanske hoppats på. Mest en axelryckning faktiskt.

Bäst har de fina överflygningarna med drönaren varit, att se kommunen från det hållet tillhör inte vardagen direkt och jag har inte sett det tidigare, mer än det man kan se från Fjällberget och andra höjder runt omkring. Att vi lever vackert vet vi redan, men så vackert var nästan överväldigande. Nathalie med sina illrar, John med sina kanoner blir kanske dom som jag kommer att förknippa mest med programmet. Människor som jag inte ens hört talas om tidigare men som lever här i kommunen.

En säsong 2? Ja nog finns det en aldrig sinande källa av intressanta människor med fantastiska levnadsöden och företeelser att ösa ur kvar. Som jag hävdat tidigare så må vi leva i samma kommun men vi lever verkligen i olika världar även här. Kanske hade jag velat se mer fokus på dels allt det som vi faktiskt gör riktigt jävla bra, mer kring vår historia där man kanske hade kunnat visa på hur industrin gått upp och ned, saknades gjorde de riktigt gamla, de riktigt unga och åldersspannet 18-30 som visar att ungdomar och unga vuxna inte lever ett torftigt liv med klen underhållning på heltid i kommunen. Det finns otroligt mycket mer än det som fantiserats ihop på TVn denna gång.

Hoforsrocken Lägger Ner

Ett besked som man egentligen väntat på de senaste åren.

Gefle Dagblad – Hoforsrocken lägger ner efter elva festivaler

Arbetarbladet – Hoforsrocken läggs ner, har haft för få besökare

P4 Gävleborg – Hoforsrocken läggs ner

Väder och vind, smalt artistutbud, ekonomi och kanske en brist i hur man marknadsför en festival kan vara orsaker som gör att man i år inte fortsätter den traditionella festivalen. Men det finns ju goda förutsättningar för att bygga något nytt på Hoforsrockens forna grund. Blir intressant att se vem som plockar upp verktygen och snickrar ihop något att följa upp med. Viljor finns det.

Tredje Avsnittet Av ”Samtidigt i Hofors”

Kanske kan man kalla det lite av en upprättelse efter två avsnitt som tagit riktning mot avgrunden istället för toppen av berget.  De två inledande avsnitten har medfört tråkigheter, inte minst för marknadsgruppen där flera sägs ha lämnat sitt ideella arbete. Matilda Andersson syntes i fler sammanhang, bland annat som koreograf och Torsåkers IFs maskot, och det bör väl ge en fingervisning om hur mycket engagemang i olika sammanhang dom flesta i marknadsgruppen har på sidan av att ”mobba Micke”, som man velat måla upp bilden av tidigare.

Bonden John traskar rakt in i hjärtat som en tvättäkta Åsa-Nisse. Jag skulle lätt ha kunnat sitta i 4 timmar och tittat på en dokumentär bara om honom och hans liv på gården och i skogen. Det märktes tydligt att det var ett liv av erfarenhet, inte alltid glädje och mycket hårt arbete. Drömmarna och visionerna revyartisten Zebbe Andersson har nere i Torsåker och naturligtvis Fika-Fredrik. Det går att sticka ut utan att vara provocerande också tydligen.

En sak som jag dock kan störa mig lite på är att det råder en viss otydlighet var man är och filmar. Hofors kommun består som bekant av ett större, men flera mindre samhällen runt omkring. För en tittare som inte besökt kommunen blir det än mer förvirrat med de snygga flygfotona men inget grepp om var det filmas.

Sammantaget så lyfte programmet ordentligt och det var riktigt kul att man fick med badandet i kalkbrottet som är en av kommunens vackraste platser sommartid. Missade man detta avsnitt eller något av de tidigare så finns de alla på SVT Play.

Hofors Borde Få En Ursäkt

Tydligen så begriper fortfarande inte många människor att det är skralt med sanningsenliga bilder i ”dokumentären” Samtidigt I Hofors. Det fortsätter att hetsas mot marknadsgruppen och i synnerhet Katarina Borbos. Arbetarbladet hade den dåliga smaken att släppa igenom en helt felaktig insändare som krävde att hon skulle ”avsättas med omedelbar verkan”. Två av de insändare som publicerats de senaste dagarna:

Samtidigt i Hofors: Michael borde få en offentlig ursäkt

Reaktion efter Hoforsprogram: ”Man skäms över hur Michael Ohlsson behandlades”

Är det någon som borde ha en ursäkt så är det alla boende i kommunen som skymfats av produktionsbolaget och det statliga SVT. Att fälla krokodiltårar efteråt och säga sig inte ha insett vilka konsekvenser det skulle få när man fabulerade med sanningen håller inte.

Skilj På TV Och Verklighet

Det påstås att Hoforsborna rasar över att Michael Ohlsson inte fick spela på Höstkalaset, något som antyddes i gårdagens avsnitt av den numera riksbekanta TV-serien om Hofors. Som jag skrev efter programmet igår verkar det helt ha tappat fart och innehåll och känns inte lika hett som innan premiären. Men det hände något efter gårdagens skådespelarinsatser. Via social media började det plötsligt bli heta debatter där marknadsgruppen ställdes mot Micke Ohlsson och folk gastade om mobbning och annat. Mest äcklad blev jag över hur man hetsade mot en totalt oskyldig marknadsgrupp.

Det var precis som om världen blivit galen och inte kunde skilja på spelad teater och märklig klippning och verkligheten och många märkliga påståenden om i synnerhet Katarina Borbos som blivit frontfiguren för just marknadsgruppen.

Hon berättar att Michael Ohlsson aldrig var påtänkt att spela på Höstkalaset.

– Han spelade på ett tidigare arrangemang och nu tittade vi på vilka andra vi kunde lyfta upp. Det blev inte något musikevent utan det riktade in sig på insamlingen till Världens barn. Folkets hus hade Östen med Resten hos sig så då byggde vi arrangemanget kring det.

Katarina Borbos fick innan seriens premiär se de delar hon medverkade i, men inte själva slutprodukten.

– Det är tv och det är upp till dem hur slutprodukten blir. Om man tittar på dokumentären ser man vilken fantastisk kommun vi bor i, man ska verkligen se alla fyra avsnitt. Det som sägs på sociala medier och Flashback (ett stort nätforum, reds. anm.) har jag inga kommentarer kring. Vi har fått jättemånga kommentarer, det är både de som är jättepositiva och de som har synpunkter.

En del människor raderade sina hatiska och okunniga inlägg under morgonen, men mycket finns kvar och jag blir rent ut sagt äcklad över deras beteenden. När mobben drog igång fanns det inte ett rätt i påståendena, så jag tänkte jag kunde förklara:

-Marknadsgruppen är ingen kommunal verksamhet

-Det är ideella krafter som lägger ner tid och kraft på att göra trevliga saker för er Hoforsbor som Bessemerfesten, Tomtekväll och annat

-Det har som angivet ovan aldrig varit aktuellt med ytterligare en kväll med lokala artister, det var under Bessemerfesten som man satsade på ”Kan det bli så mycket värre” och bara hade lokala artister.

-Det finns ingen anledning att välja någon sida i en konflikt som inte existerar utan bara är ett påfund av ett korkat produktionsbolag

-Skilj på TV och verklighet

Innan man kastar påståenden eller blir ovänner med tidigare bekanta så fundera lite över om det är värt att kriga om absolut ingenting. Det var meningen att serien skulle visa upp lite av vårt liv här, inte få människor att starta ett inbördeskrig.

Samtidigt I Hofors Del 2

Jag vet inte riktigt vad som hände, men andra avsnittet av Hofors-serien upplevdes som om det klättrade högt upp på klippavsatsen vid kalkbrottet, dök, försvann och lämnade knappt ringar på vattnet. Kom på mig själv med att surfa på mobilen, prata i den och då och då vända blicken mot TVn ungefär som jag slötittade på ”Hem till gården”.

Det var förvisso spännande att se vyerna filmade från skyn som vanligt, se några karaktärer man inte visste fanns på orten, några andra mer välkända personer som spelade en helt annan roll än vad man upplever dom som i verkligheten.

Läste för övrigt en intressant debattartikel i Expressen som avhandlade serien och tycker den sammanfattar det nog så bra.

Det är som att någon auktoritet på Sveriges Television begärt värdegrundstimeout när de bestämt sig för att handla upp “Samtidigt i Hofors” av John Mork och Carl-Johan Sjöö. Det sägs vara en dokumentärserie, men dokusåpa ligger närmare sanningen då skaparna utan tvekan konstruerar ett slags drama mellan noggrant utvalda personer.

Det enda som får mig att bänka mig nästa vecka är förmodligen för att det är från Hofors, annars hade jag antagligen inte gråtit mig till sömns om jag missat ett avsnitt. Riktigt synd att man inte kunde hålla samma fart som i avsnitt ett.

Med Kärlek Från Hofors – Efterfesten

Det är dryga veckan kvar innan ”Med kärlek från Hofors – Efterfesten” går av stapeln på Bergsmannen. Som bekant auktionerades en spelning med The Flumriders ut och dom uppträder nu under kvällen som får en lite annorlunda vinterinramning med en av barerna utomhus. Notera att man tar in max 150 personer så det gäller att vara på hugget om man tänkt sig en utekväll den 28 januari alltså.

Blandad Kompott När Premiäravsnittet Av ”Samtidigt I Hofors” Sändes

Smått roande att studera vilket välkomnande TV-dokumentären ”Samtidigt I Hofors” fick via social media. Det ser ut att finnas ett geografiskt och generationsbundet mönster i hur man uttrycker sig om programmet.

Unga Hoforsbor skäms, Gävlebor, företrädsvis unga killar runt 18-25 är hånfulla, många gillar att det är ”profiler” som medverkar och här och var kliver det fram människor som stolt avslöjar att de har en koppling till kommunen. Den mest intressanta karaktären för TV-tittarna verkar ha varit Nathalie med sina illrar, Micke Ohlsson och Klipp-Lotta där man redan nu efterfrågar bilder. En del av de tittare som uttryckt sig via social media tycker att det var aningen för mycket med Micke Ohlsson och Katarina Borbos men hoppas på att få se nya karaktärer i nästa program.

Vad tyckte ni själva om avsnittet? Speglar det vårt samhälle eller är det missvisande? Skapar det en nyfikenhet för kommunen?

 

Hyfsat Bra När Dokumentären Om Hofors Sändes På TV

Ja det är inte varje dag som man får säga ”Tack Gode Gud”, men idag hände det. När jag gick mot ett möte i eftermiddags i Hofors Kyrka, så funderade jag på om jag redan då skulle tacka ja till ett erbjudande jag fått strax innan att bli ”räddad” från Hofors. Det har byggts upp en spänning inför programmet och rädslan gällde ju mest att TV-serien skulle visa något som var fabricerat och all tid man lägger ned för att faktiskt arbeta för att bilden skall ändras, vara förgäves. Nåväl det var ett givande möte och vad det handlade om exakt får vi lov att återkomma till.

Dokumentären? Ja jag kan inte annat säga än att jag blev mycket glatt överraskad. Här och där märks det att vi har skådespelartalanger utöver talangfulla tecknare och musiker. Om resterande delar av dokumentärserien håller någorlunda nivå och kanske visar lite andra delar så får man väl se det som ytterligare miljonvinster i marknadsföring.

Den förutspådda Flashbacktråden kom som beställning, Twitter, Instargram och Facebook flödar över med Hofors, faktiskt mer nu än när Musikhjälpen gick av stapeln. Det kommer att skrivas en hel del i media under en period, allt naturligtvis inte fördelaktigt, några medverkande kommer ta illa vid sig, andra startar en karriär med hjälp av sin medverkan och till sommaren så kanske det blir många besökande när det arrangeras festligheter.

Missade man programmet så finns det på SVT Play, och nu ser jag nästan fram emot att få se nästa avsnitt. Det var givande för flera av de medverkande visste jag inte ens att dom existerade i Hofors. Där sprack teorin att ”i byhålor känner alla varandra”. Och ett sista tillägg kan vara att det var otroligt snyggt filmat, även om en reaktion var att det är otroligt slitet överallt. Men det finns en charm i det med.

Dagen D: Samtidigt I Hofors Har Premiär

Så har den äntligen kommit, dagen då Hofors kommun gör entré i TV-rutan med en fyra timmar lång ”dokumentär”. Den har föregåtts av livlig lokal debatt, farhågor, förhoppningar och nervösa människor som medverkat i vårens/höstens inspelningar. Jag nämner inte sommaren, för då tog produktionsbolaget snopet nog semester och missade att få med allt det roliga som händer. Bessemerfesten, bilutställningen i Hagaparken med tillhörande spontancruising, i sommar dessutom Svenska mästerskapen i kanot och ishockeyläger bland annat. Kan tyckas lite synd eftersom vi som kommun gärna vill visa upp våra möjligheter och vad vi faktiskt gör. Visst vi är utsatta, men när jag läser beskrivningen av vår kommun på SVTs webbsida, så känns det som att man vill måla upp en bild som inte riktigt stämmer med min eller andras.

I ett litet samhälle, fem mil öster om Gävle, bor 6000 invånare. Här klamrar sig några tappra själar fast, trots att arbetslösheten är hög och utflyttningen stor.”

För det första ligger vi väster om Gävle, vi är ungefär 3500 personer invånare fler, och ”några” tappra själar är snarare en mycket levnadsglad, initiativrik och stolt befolkning överlag.

Vad gäller själva innehållet så har mycket litet avslöjats tidigare. Nu har ytterligare två klipp lagts upp och det visar bland annat omtvistade Micke Ohlsson som i produktionen döpts till ”Hårdrocks-Micke” eller ”Hofors egen Che Guevara”, och frisören Lotta Rosén som tagit lättklädda bilder och hamnat i någon slags konflikt med sina tidigare medarbetare.

Jag gissar att det knappt finns en själ av de strax över 9500 invånarna i kommunen som inte kommer att sitta bänkad klockan 21.00 ikväll för att se resultatet av inspelningarna. Hur det hela tas emot bland den nationella publiken återstår att se, men ännu har ingen diskussionstråd förvånande nog startats på forumet Flashback, och finns man inte där finns man inte alls brukar det ju sägas.

Medverkande I SVT-Dokumentär Känner Sig Förda Bakom Ljuset

Nedräkning till julafton och nyårsafton i all ära, men i Hofors tror jag många räknar ned till den 12 januari då dokumentärserien ”Samtidigt i Hofors” har premiär på SVT. Det råder delade meningar om hur Hofors skall komma att gestaltas på TV, en del menar att programmet kommer att bidra till att sätta kommunen på intressekartan för övriga Sverige, att det blir en form av ”gratis” marknadsföring som efter den enastående insatsen Marita Söderström gjorde under Musikhjälpen 2016 kommer att förstärka bilden av kommunen som en hjärtlig och vänlig ort.

Andra har känslan av himlen skall falla ned över deras huvuden och det stora mörkret skall inträffa. Produktionsbolaget Nordisk Film & TV har dock försäkrat att Hofors inte skulle framställas i något löjets skimmer, att dokumentären skulle vara varm och kärleksfull och att SVT var någon form  av garant för att det inte skulle bli förnedrings-TV.

Under förra veckan genomfördes en förhandsvisning för några av de medverkande, och nu har det visat sig att flera personer är mycket missnöjda med innehållet och hur de framställs. Bland annat har författarna Annika & Vera publicerat ett blogginlägg med skarp kritik och en vädjan att få bli bortklippta ur den färdiga serien:

*Inlägget har redigerats*

***På begäran av länkade bloggägare har citatet plockats bort från den egna sidan och en förfrågan om att det även redigeras bort på Hoforsbloggen***

En annan medverkande säger att den nu mår riktigt dåligt över att ha tackat ja från början och oroar sig för det färdiga resultatet och att inte heller fått gehör för sin vädjan att få scener där den medverkar bortklippta.

Michael Ohlsson verkar dock angripa sin medverkan från ett annat håll och använder den kommande uppmärksamheten till marknadsföring för sin egen profil:

Kanske rör det sig om ett klassiskt marknadsföringsknep för att skapa intresse för TV-produktionen innan premiären, att kvällstidningar och dagspress skall plocka upp känslan av osämja eller kränkningar och publicera artiklar som skapar en hype och därmed ökade tittarsiffror. Kanske blev resultatet inte vad man förväntat sig, och de medverkande har blivit förda bakom ljuset. Torsdagen den 12 januari klockan 21.00 kommer förmodligen större delen av kommunens invånare sitta bänkad för att själva bedöma premiäravsnittet!

SVT: Samtidigt I Hofors

Just nu sprids det bilder på programtablån för SVT i januari.

Merparten av invånarna är nu medvetna om att ett program spelats in under vår/höst i kommunen. Själva innehållet har dock varit lite av  en hemlighet, men nu finns den första ”retstickan” beskriven.

Nu återstår det att se om programmet på något sätt kan förstärka den bild som förmedlats under den gångna veckan.

Samtidigt I Hofors På SVT

I januari, närmare bestämt den 12 januari börjar dokumentärserien ”Samtidigt I Hofors” att sändas på SVT. Men visste ni att namnet i sig inte är unikt? Redan 2010 sändes det en dryg halvtimme på SVT i programserien Kära medborgare med samma namn. Helt klart sevärt även om den nu har ett par år på nacken:

Dags Att Nominera Marita Söderström Till Årets Eldsjäl

I skrivande stund leder insamlingsbössan ”Med kärlek från Hofors” fortfarande topplistan över insamlade pengar till årets Musikhjälpen. Hela 239 761 kronor har 737 personer, föreningar, företag, skolklasser, personal och politiska partier samlat in så här långt.

topplistan-musikhjalpen

Jag tror att det inte bara är jag som överraskas av den kreativitet kommunens invånare skapar för att ge extra skjuts till insamlingen. En del ska cykla till Örebro mitt i vintern, andra springer i kylan endast iförd blöjor, och även Hoforsnomander på vift ute i världen drar sitt strå till stacken genom att donera en slant eller som i det här fallet, auktionera ut sig själva allt för den goda saken.

Men det så här långt kanske mest uppseendeväckande tror jag minsann Erik Halfvars står för.

iron-man

Snacka om utmaning och äventyr!!

Sen finns det faktiskt ytterligare en sak som vi alla kan göra förutom att delta i insamlingen på ett eller annat sätt. Vi kan ta oss en funderare över nomineringen till Årets Eldsjäl i Hofors kommun. Jag vet att det finns trotjänare i föreningarna som slitit i åratal och förtjänar att hyllas,men just det här specifika året så tycker åtminstone jag att initiativtagaren Marita Söderström har fyllt kriterierna för att ta hem priset trots att insamlingen startade sent på året. I år står hon helt utan konkurrens faktiskt. Ge något tillbaka till Marita, ta ett par minuter att fylla i nomineringen och skicka in.

Dags För Tomtekväll 2016

Tiden går fort när man har roligt brukar det heta, och ibland stämmer det. Noterade nyss att det är redan imorgon som Tomtekväll 2016 går av stapeln i Hofors centrum.

tomtekvall

På Facebooksidan avslöjas en del av programmet:

14.00-21.00 Marknad på teaterplan

16.00-18.00 Dans kring granen på Folkets Hus, Valhall. Vi bjuder på saft och pepparkaka!
Dansledare: Linda Lundberg. Speleman: Inge Carlén. Arrangörer: Folkets Hus, ABF och Entré Ungdom

16.00-18.00 Finns Entré Ungdoms tomte på plats, ge honom dina nappar och få ett napp-diplom. Lämna även din önskelista.

16.30-19.00 Gratis ridning för barn i Folkets Park. Arrangörer: HRS, Folkets Hus, ABF och Entré Ungdom

16:00-19:00 Entré Ungdom öppet. Caféet omvandlas för kvällen till julpysselverkstad.
Gratis pyssel för alla barn. Skapa och ge bort i julklapp.

18.00-19.00 Hoforsbladets tomte gästar Tomtekväll vid Teaterplan. Alla barn som lämnar en teckning får en julklapp av tomten.”

Alla affärerna kommer att ha öppet till minst 19.00 och erbjuder både aktiviteter och varor efter eget utbud.

Hofors Egen Julkalender 2016

Det har helt klart infunnit sig en hel del kreativitet sedan kommunen bestämde sig för att satsa på sin hemsida och närvaro på social media. Idag är det upptäckten av att man startat en julkalender med kommuntema:

julkalender

Något att se fram emot varje dag fram till julafton alltså. Skall bli spännande att se vad man plockar fram ur gömmorna. Man blir nästan som ett barn på nytt i väntan på att få öppna en ny lucka!