Kategoriarkiv: Nöje & Kultur

Musikhistoria I Hofors: 4-Ever

Vi har som alla vet en hel del talangfulla musiker i Hofors kommun. En del har gått hela vägen till att vara rikskända och ge ut plattor, andra gör bejublade comebacker, och ytterligare producerar nytt material hea tiden men röner inte riktigt den där stora framgången som de förtjänar. Idag landade en upphittad CD på mitt bord som ger ytterligare dimensioner av musiklivet i Hofors.

4-ever

På insidan anges det att Johnny Ferlin, Janne Nilsson, Christer Jansson och Johan Nilsson återfinns på skivan. Låtvalet visar att det är en rad mycket kända coverlåtar som spelats in och jag tvingas naturligtvis släppa det jag har för händer och peta in CDn i spelaren. Jodå mycket riktigt känner jag igen Johnnys röst och det är riktigt jävla bra dessutom. En salig blandning av David Bowie, Neil Young, Uriah Heep och Bob Dylan. Ett riktigt välproducerat album helt enkelt och visst fan kan han sjunga den där Ferlin!

Jag känner att jag måste ta kontakt med honom och få höra mer om det här projektet. Jag minns nämligen inte själv att jag vare sig sett eller hört det tidigare.

Ja det där var i slutet av 90 eller kanske tidigt 00-tal. Det var väl ett tidsfördriv som blev lite seriösare längre fram. 4-Ever var i grunden jag, bröderna Lathinen och Janne Nilsson, Christer Jansson och Jimmy Lundberg.

Skulle det vara möjligt med en comeback som till exempel Tykoz Bravader gjorde på Hoforsrocken för något år sedan?

-Det beror nog helt och hållet på Kimmo och Keijo, om man skulle kunna få hem dem igen. Dom flyttade till Eksjö där runt 89-90 men jag har kontakt med dem via Facebook än idag.

Vi får helt enkelt hålla tummarna att uppdykandet av denna CD sätter igång tankarna på en reunion av grabbarna och att en eller ett par spelningar genomförs på hemmaplan i framtiden. Idag finns ju inte REX där bandet en gång uppträdde men det finns ju några alternativ även i Viva och Bergsmannen som då och då har coverband.

Sandviken Får Toppbetyg

I april skrev jag några rader om hur Sandviken verkligen var ett föredöme för hur man nyttjar sociala mediaverktyg. I en stor granskning av de kommunala hemsidorna får nu Sandvikens kommun toppbetyg av SKL och hamnar på fjärde plats i undersökningen skriver Arbetarbladet:

Sandviken kommuns hemsida sandviken.se har fått ett toppresultat i Sveriges kommuner och landstings (SKL) stora granskning av kvalitén på webbinformationen till medborgarna.

Det är vad jag alltid hävdat och betydelsen torde vara uppenbar för även Hofors kommun nu. Här kan vi vara med inom kort att kämpa om mästartiteln.

Lördagssvepet

Jag inledde morgonenmed att skriva klart det manus som skall fungera som underlag för slutpresentationen av en av kurserna jag studerat. Efteren dryg halvtimme kände jag att jag var tvungen att samla lite kraft och tog en tur runt i vår kommun. Torsåker håller på att ramas in vackert av höstskruden och förhoppningsvis är det samma strålande väder imorgon när bygdemarknaden går av stapeln. Senaste uppgifterna gör gällande att det blir ett 40-tal knallar som kommer och kränger varor. Lägg därtill alla andra aktiviteter så förstår ni nog att Hofors blir i det närmaste folktomt imorgon.

 

Storloppisen i Storvik gav inget av intresse. Istället chansade vi och premiärbesökte biståndsgruppens lokaler i Böle. Mycket fina grejor, men det kändes smått hopplöst även där tills jag tog grandslam i form av detta:

Spel

Klassiska Jägersro från alga och ett komplett nästan orört set Meccano. 20 plus 30 spänn men jag gav en hundring för den goda sakens skull. När jag skulle betala flockades farbröderna runt lådan och med lyriska blickar berättade glada minnen från sin barndom om just Meccano.

Mecano3

Själv är jag lite för ung för att ha ägt något sådant själv (undantaget plastversionen som fanns ett tag), men hade förmånen att utöva bygglädje med farsans gamla set. Försvann under de tidiga åren så nu är nostaglin på hög nivå.

Mecano2

Samtliga dokument och garantier fanns kvar i lådan också.

Mecano1

En mycket givande loppislördag med andra ord.

När jag ändå fann mig själv så nostalgisk så tog jag en tur till Time för att införskaffa nostalgigodis till lördagskvällen. Dom har mycket av det vi glömt. Nickel till exempel, men valet föll på gammeldags Kolabönor.

Kolabönor

På väg därifrån ringde min partikollega Kent Andersson och frågade om jag visste vad som hände i gamla Blå Källaren/Kolgrillen. Så sent som igår passerade jag med frun och hon uttryckte att det var synd och skam att lokalerna stod tomma. Idag händer det alltså något där. Full aktivitet.

Kolgrillen

Skall Hofors berikas med en ny restaurang så hoppas jag att det inte blir ytterligare en pizzeria, och hamburgare har vi redan excellenta varianter av på Viva. Nej en redig kött och fiskrestaurang står på önskelistan. Med kött och olika varianter av potatis kommer man ohyggligt långt. Vi får se vad som sker, men hör ni något så hojta till.

Äldredagarna I Hofors

Av en ren händelse sprang jag rakt in i temadagarna ”Äldredagarnapå Folkets Hus denna förmiddag. Jag befann mig där av en annan anledning som gällde värdegrundsarbetet i kommunen, men blev trots att jag visste att det var på gång mycket överraskad. Jag träffade den charmante Lilian Östman som genast tog mig på en förevisning över vad man lyckats arrangera.

Lilian

Utställare av alla de slag, från kost till vård och till praktiska råd från bankväsendet. Passade på att smaka lite av specialkosten som erbjuds de äldre som har lite svårt att tugga fastare konsistenser. En helt ny värld för mig faktiskt. Riktigt omtänksamt att tänka på de äldre även så.

Äldredagar 2

Det pågick en föreläsning i Entré Ungdoms fik och i stora salen fanns det dansglädje. Men vänta nu, är inte det där….?

Äldredagar 3

Jajjemän, får förre socialchef Jan Bornestig var på plats för att kränga den omdiskuterade ”Äldreboken” i foajen. Ett bra tillfälle att ställa några frågor således, men jag tänkte att nej, det får vara och inget kommer att förändras genom att bråka om den. Överlag så önskar jag att jag haft bättre koll på när datumen för detta arrangemang var satta, ren tur att jag fick se vad ett års arbete resulterat i och förhoppningsvis drar äldredagarna mer människor nästa år. Även om man inte själv nått åldern som pensionär var det intressant att få lite inblick i deras värld.

Sprid Budskapet Om #MittHofors

Gör som 944 människor redan gjort. Gå in och gilla Mitt Hofors på Facebook för att få positiva nyheter om vår kommun.

MittHofors

Här kan alla som nyttjar social mediaverktyg dra ett litet strå till stacken för att visa upp det positiva genom att bara använda hashtaggen #MittHofors. Man kan även lägga upp sina egna bilder och lyfta fram smultronställen eller tipsa om evenemang som loppisar, föreningsarrangemang och tävlingar. Det är ingen annan som gör det åt oss och det kostar inte en enda krona att marknadsföra hur trevligt och aktivt Hofors egentligen är.

Höstmarknad & Hockey

Lagm till löningshelgenså anordnas det höstmarknad i Hofors. Idag fredag och imorgon lördag kan man bland annat bli spådd i sina händer, köpa lotter, besöka tivoli och ta del av alla erbjudanden som de lokala handlarna bullat upp med inför helgen. Det pågår till 19.00 ikväll och mellan 9 och 17 imorgon.

 

Dessutom är det ju en helg i ishockeyns tecken i Hofors. Redan ikväll kan man se HHC B möta HAIK Hockey från Falun och imorgon är det som skrivet tidigare en riktig heldag runt ishallen med massor av aktiviteter.

HHC30

Hofors HC Firar 30-Års Jubileum

Nästa lördag blir det en heldag runt ishallen i Hofors. Hofors HC firar sitt 30-års jubileum. Givetvis kommer det att handla mycket om ishockey. Men jag tycker även att man skapat ett brett program där även andra idrotter  och aktiviteter ger en skön mix med heldagsunderhållning. Allt är helt gratis (förutom förtäring) so givetvis vill hockeyföreningen se hela Hofors där nästa lördag.

HHC30

 

Här kan man även spana in årets upplaga av A-laget som möter Avesta BK, såg riktigt spännande ut i matchen mot Säter sist så det är ju givet för alla som supportrar HHC. Höjdpunkten måste ändå anses vara veteranmatchen där vi får välkomna hem våra gamla stjärnor Uffe Söderström, Andreas Johansson, Arto Heinola, Erki Saarama och Hasse Lindberg med flera. Motståndet heter Brynäs IF och givetvis siktar vi väl på en seger!

 

Jag vill också passa på att tipsa om att festligheterna på något sätt redan startar på fredagen. Då spelar HHC-B mot mitt gamla lag HAIK Hockey. Den matchen startar 19.30. Det blir givetvis ett litet problem över vilket lag som jag ska heja fram.

Söndagsläsning: Sanna Från Hofors Vill Träffa Petter

Ett tips på söndagsläsning som givetvis har en liten koppling till Hofors publicerades idag i Gefle Dagblad:

Sanna kan själv inte minnas att hon var road av pyssel som barn.

Sanna har diagnosen ADHD, vilket visade sig i att hon har haft svårt att sitta stilla och fokusera några längre stunder.

Efter en uppväxt i Hofors flyttade hon till Sandviken där hon gick teaterinriktning på gymnasiet.

– Det var som att läsa ett vanligt gymnasieprogram, men du får ha lite roligare. Jag har alltid varit lite av en teaterapa, skrattar hon.

Men det var när dottern Alexandra, 6 år, fick pärlor i julklapp för några år sedan som de började att pärla tillsammans.

Sanna säger själv att hon har dåligt tålamod och att bygga en pärlplatta tar tid, särskilt när hon skapar stort.

Först satt hon och dottern och gjorde vanliga små pärlplattor i former av hjärtan, prinsessor och annat som små flickor gillar. Men Sanna fick lite blodad tand och började att pärla även på kvällen, efter att dottern somnat.

Sanna började att googla mönster på datorn, hittade program där man själv kan ladda upp ett foto och göra om det till pixlar. Och pixlarna blir till pärlor i olika färger och nyanser.

Jag hörde talas om den här tjejen i samband med att jag och Kent Andersson spekukulerade i ett projekt som skulle syfta till att fler och mindre kända aktiviteter skulle kunna presenteras för barn och ungdomar i Hofors i någon form. Mycket handlar om datorbaserade aktiviteter, att vi har ett rikt idrottsliv vet vi redan, men det måste finnas saker som kanske inte är de mest populära aktiviteterna som man borde kunna lyfta fram. Sanna och hennes pärplattor var en. Jag tror det är en ytterst liten skara unga människor som ägnar sig åt någon form av handarbete eller att framställe saker som en rogivande hobby. Vi har i Hofors ett flertal riktiga experter inom olika områden som gjort sin hobby till en konstform och det om något borde vara bra att lyfta fram.

Idrottsmusem I Hofors?

Christian Länk är en flitig insändare av medborgarförslag, tidigare har önskemål om ett utegym passerat kommunfullmäktige med gott resultat och denna gång lyfter han frågan om ett idrottsmusemsom förvisso diskuterats bland många, men det måste ändå ställas som en formell fråga. Gefle Dagblad:

Christian Länk har skrivit ett medborgarförslag om att öppna ett idrottsmuseum i Hofors.

”I Hofors kommun finns en lång och stolt tradition av idrottsutövande”, skriver han i förslaget.

Christian Länk tänker sig att museet ska inhysas i en redan befintlig kommunal lokal för att hålla kostnaderna nere.

– I Hoforshallen kanske, eller på biblioteket. Man skulle kunna ha en kontinuerlig utställning med föremål, böcker och medaljer. Men man skulle också ibland kunna ha nischade utställningar för en månad i taget, kanot en månad, ishockey en annan månad till exempel, säger han.

Han tänker sig att museet även ska innehålla montrar med utställningar om aktuella idrottsmän och idrottskvinnor.

Men främst ska museet upplysa besökarna om de idrottsstjärnor från trakten som fallit lite i glömska.”

Rent personligen skulle jag kunna tänka mig att man faktiskt upplåter en lokal i den potentiella nybyggnationen i Hagaparken för att verkligen hamna i fokus för förbipasserandeoch skapa intresse för idrottslivet i Hofors både historiskt och modern tid.

24

Järvsöfaks Levererar Fortfarande

Igår damp det ner en fin present i brevlådan. En personligt signerad bok från Jan-Olov Persson och Järvsöfaks.

Järvsöfaks

Under sommaren så har det ju sagts i otaliga TV-inslag och tidningsartiklar att det skulle vara hästens sista sommar i liv, men det låter stallet hälsa att är en klar överdrift för tillfället. Han spankulerar omkring, full i hyss på gården i Masbo utanför Hudiksvall och har förhoppningsvis en lång tid kvar att göra detsamma.

Det är inte bara byggnadstekniskt han har levererat, han har levererat hästar i boxarna också, säger Jan-Olov Persson i TV-inslaget.

Nu kanske jag inte är känd för något större travintresse, men helt klart måste man imponeras över en världsstjärna och en framgångssaga. Det blir en intressant läsning i höstmörkret.

Hoforsrocken Nämns I Aftonbladet

Det kanske inte undgått någon Hoforsbo att kommunen och kanske främst själva festivalen Hoforsrocken omnämndes i Aftonbladet i början på veckan:

Sweden Rock och Getaway Rock påstår varje år att de inte har någon möjlighet att påverka den mansdominerade hårdrocksscenen. I år gav Hoforsrocken utanför Gävle svar på tal och presenterade en line up där drygt hälften av akterna var kvinnodominerade.”

Tyvärr så regnade festivalen bort i år, och rykten säger att framtiden är osäker. Dock är det ju som det är med rykten och förhoppningsvis får vi se arrangemanget återkomma även nästa år.

Smått & Gott Ur Veckans Hoforsblad

Veckans upplaga av Hoforsbladet kändes innehållsrikt och intressant. Trots att det i grunden är en annonstidning så förmedlar den så mycket annat.

Bland annat är det dags för storloppis i Bro i Storvik igen på lördag. Jag var ju där i maj när hela byn vaknat tillliv och erbjöd allt möjligt i varje gård och garage. På lördag är det dags igen och man kör mellan 11 och 16 och erbjuder bland annat ponnyridning, kolbullar, loppis i flera gårdar och en tipspromenad. Har ni inte varit där ännu så starta lördagen där. Ni kommer inte bli besvikna. Kanske något för våra mindre byar runt Hofors att anamma, Barkhyttan, Hästbo eller Wij att apa efter.

 

Entré Ungdom presenterar sitt höstprogram i veckans nummer av Hoforsbladet också. Mest spännande känns rubriken ”Cash för dina drömmar”.

Cash för dina drömmar

Lite knapphändig information men jag gissar att om man har en idé som berikar Hofors och invånarna så kan man få upp till 10 000 kronor för att förverkliga det. Kanske vill man anordna något trevligt för barn och ungdomar, kanske genomföra ett projekt. Hur som haver så är det ju en sällan skådad möjlighet att faktiskt få pengar för att uppfylla en dröm.

 

Noterar även att BS Entreprenad har en annons där man erbjuder trädgårdsarbete med RUT-avdrag. Någon kanske minns att jag framhävde ett företag som hette FemtioFem Plus tidigare under året. Samma tjänst fast kanske aningen mer seriös och pålitligt än det visade sig vara med Femtiofemmarna. Dessutom är ju BS verkligen lokalt förankrade och det känns ju lite mer lokalpatriotiskt än övriga bolag.

 

Studieförbunden och kyrkorna har  kurser i höst. Ovako och Hofors kommun kör sin hälsovecka mellan 6 och 13 september. På lördag är det även Milans dag och man tänder kolmilan, visar hantverk och erbjuder kolbullar även där. På scenen återfinner man Bro Manskör och Berglundz Svänggäng. Ett alternativ efter loppisen i Storvik alltså.

 

Vill man ha det ändå lite svängigare så rekommenderar jag Viva på lördagskvällen. Lars Lilja uppträder och man har öppet till 02.00. Fullständiga rättigheter och Hofors största utbud av hamburgare.

Lars Lilja

 

Givetvis tar ni minst varannan vatten och är oförskämt pigga på söndagen när Hofors Adventure Race går av stapeln för sjunde gången. Start och målgång vid Vendator vid gamla Högtomtaskolan. Där kan man även införskaffa en karta så att man ser hur hela tävlingen är upplagd och kan ställa sig vid något eller flera av etapperna under dagen. Hur mycket händer det inte i Hofors liksom?

Smygpremiär För Radio Hofors

Det är lite av en smygpremiär för ett projekt som inte ens officiellt har startat. Jag och Daniel Thimerdal funderade lite hur man bäst kan sälja in idén och insåg att man förvisso kan presentera möjligheterna med att utveckla en egen radiokanal, med bild och prat, men den sanna passionen i hela ärendet ligger ju i att faktiskt höra hur det skulle kunna låta i etern runt vår kommun. Så därför presenterar vi Testsändning nummer 1. Man får nästan lite gåshud av hur bra det är 😀

Var Med Och Starta Hofors Radioförening

Eftersom Sandviken snodde våra bygg- och miljötjänstemän igår så tänkte jag att hämnden kunde levereras direkt idag genom att vi stal deras radioröst i etern.

Daniel Thimerdal

Daniel Thimerdal, Radio Sandviken 

Okej det är inte direkt sanningen men jag finner en viss poetisk förtjusning i att kunna skriva det. Sanningen ligger mer i det lilla projekt som påbörjats med att undersöka om det skulle finnas intresse och möjlighet att utveckla en egen radiokanal i Hofors kommun. Tidigare har vi varit en knapp handfull som träffats och spekulerat och diskuterat om detta skulle kunna bli en verklighet. Just jag och Kjell Johansson på Entré Hofors kanske inte direkt har haft alla svar och lösningar på bordet, utan det har mer varit en liten dröm vi sett potential i. I synnerhet efter att vi fått äran att träffa Daniel Thimerdal som är verksam på Radio Sandviken. Nu har vi kommit så långt att vi tycker att nästa steg kan tas genom att bilda eventuellt bilda en radioförening för de som är intresserade att vara med i en mycket spännande fas för att förändra synen på Hofors och förmedla allt från smått till stort som berör vårt samhälle. Att vara en av pionärerna.

Radio Hofors 2

Mötet sker nästa onsdag i Entré Hofors lokaler klockan 17.00. Det är många bitar som återstår innan vi möjligen kan stoltsera med egen underhållning och samhällsinformation i etern på egen frekvens. Det behövs människor som brinner för både kommunen, för tekniken eller för alla de delar med underhållning, musik och glädjen att förmedla och berätta om saker som berör oss. Här kan alla vara med, gammal som ung, tjej som kille och bakgrund som framtidsvisionär. Möjligheterna är nämligen oändliga för både privatpersoner och föreningar till företag och lokalpolitiken. Det behövs människor som kan arbeta med rent administrativa sysslor, styrelseuppdrag, som vill lära sig tekniken bakom en radiokanal eller har drömmen om en egen radioshow där man underhåller med prat och musik. Jag tycker ni skall komma på mötet och lyssna och komma med egna förslag för hur detta projekt skulle kunna startas!

Lästips: Irma Från Hofors Till New York

Extra roligt att kunna tipsa om denna artikel som berättar om Irma Jansson som snart beger sig ut på ett riktigt stort äventyr.

Gefle Dagblad – Irma från Hofors har fått stipendium för att studera teater i New York

I slutet av månaden går flyttlasset från Hofors till New York. Irma Jansson har fått ett stipendium för att studera på en teaterskola på Manhattan.

– Det är så stort, jag har nog inte smält det än, säger hon.

Tanken på att lämna Hofors för New York hade aldrig slagit Irma Jansson, 19, innan hennes mamma kom med förslaget.

Men hon tog chansen och ansökte till skolan via en audition över Skype.

– Men först gjorde jag fel. Man gör tydligen auditions på ett annat sätt i USA jämfört med i Sverige. Men de lät mig göra om den.

Efteråt visade det sig att Irma gjort bra ifrån sig och blev antagen till skolan, som heter New York conversatory for dramatic arts. Och inte nog med det – skolan ville dessutom ge henne ett stipendium som betalar första årets kursavgifter.

 

Länktips: Litteraturens Gästrikland – I sällskap med järnbrott, järnbruk och järnvägar

Intressant artikel för den som gillar historia:

Jag fortsätter norrut längs urgamla Tidernas väg, eller 272 som den heter. Genom djupa skogar, förbi sjöar, längs myrmarker. Efter halvannan mil en vänstersväng mot Hofors . Innan huvudorten, med golfbanan på vänster sida, ska man vara beredd så att inte infarten mot Storbergets gruva missas. Här bröts järnmalm på 1300-talet, i dagbrott och sedan i allt djupare schakt och gångar. År 1500 tog ett ras 18 arbetares liv. Att stå vid Stollgången (ja, rättstavat) som spränger 265 meter in i berget kan ses som port till den gästrikska järnhistorien, även om den inte är äldst. Vid mynningen blåser det svinkallt inifrån berget. Jag har just missat dagens visning. Men det går en stig, ordentligt brant här och var, till toppen av berget och väl uppe går jag varm och andfådd runt de inhägnade hålen och spanar ner i mörkret. Det pirrar i benen. Nere igen tittar jag in i det lilla gruvmuseet vid bergets fot. Här finns verktyg och prylar som hittats i schakten, eller kanske lämnats åter av Gruvfrun, hon som visade sig just innan raset för 500 år sedan.”

Festivalhelg Till Ända

I helgen har det alltså varit en riktig festivalhelg. Hoforsrocken gick av stapeln, men för min egen del begav jag mig till Dalarna för att uppleva lite genuin ”Hoforsrock” istället. I Grycksboparken anordnade Wolf FM sitt årliga event och där intog en riktig Hoforsson scenen under stort jubel.

Taylor

Kent Sjöstrand aka Shakin Lee Taylor rockade loss med andra storheter som Black Knights i perfekt sommarväder. Fantastiskt mycket människor med rock´n roll i sinnet och ibland behövde jag blunda både en och två gånger för att försäkra mig om att jag inte förflyttats till en folkpark på 50-talet med brylcremen och de vackra klänningarna uppblandat med ljudet av amerikanska motorer.

Stånk-Tommy & Småstadsliv Uppträdde I Hofors

För några veckor sedan skrev jag ett inlägg om att det skulle bli 50-års kalas i Folkets Park i Hofors. Igår var det således dags och tillströmningen av människor var mycket god långt innan showen skulle starta. Själv var jag där i egenskap av ”gästrecensent”. Jag fick nämligen ett lite halvmysko mail från en frilansande kulturskribent vid namn Max Hebert som undrade om jag ville följa med och se showen med honom och i samband med det prata lite om Hofors i största allmänhet. Då och då får jag lite inbjudningar som att åka på helikopterturer i Valbo eller delta i olika evenemang med musik eller annat. En hel del tackar jag nej till, men ibland så dyker det upp så udda saker att man helt enkelt inte kan säga nej. Företrädesvis saker som jag inget vet något om eller som jag upplever som någon form av utmaning eller en chans att se nya saker. Det här var definitivt helt nytt och okänt. Själva recensionen får vi väl se i tidningen vid något tillfälle, men det var en hel del intressanta saker som dröjde sig kvar i huvudet ända till läggdags.

Småstadsliv

I regel så knallar jag omkring och bara lever i Hofors. Brukar sällan tänka på livet utanför kommungränsen längre. Jag är inne på mitt sjätte år sedan jag återvände och antar att jag på något sätt acklimatiserats från att bo i en större stad till ett mindre samhälle. Sedan jag återvände har jag haft en önskan om att kommunens potential inte skall gå till spillo, att vi tar tillvara på det som vi har naturligt och utvecklas. Det har ju definitivt mitt intåg i lokalpolitiken till exempel varit ett steg på vägen. Ändå kan jag känna att man blir väldigt bunden, att kreativiteten bromsas och att jag kanske inte gör mest nytta där jag befinner mig idag. Jag är van med något friare tyglar och politiken har ju sina ramar vilka jag ofta kan känna att jag vill strosa utanför.

 

Vi jämförde även storstad och småstad, och innehållet i showen. Fanns det igenkänningsfaktor? Jodå, det gjorde det i många av situationerna, i synnerhet synen på varg, men även hur det är att bli kvar i ett litet samhälle när man har större drömmar. Visst kan man leva ut sina vildaste drömmar även i en kommun som Hofors, men helt klart finns det begränsningar och linjer som vi kanske gått och målat upp själva för att passa in. Om hur sådan här satir eller humor eller vad man nu vill kalla det, fungerar. Hade det till exempel varit uppskattat om ett gäng komiker som aldrig huserade i storstaden kommit till Hofors och gjort narr av oss? Har vi komplex för att vi lever i ett mindre samhälle, vad har vi för syn på oss själva?

 

Även om jag nu inte tyckte showen var det absolut roligaste jag sett så hade den sina poänger. Om det fanns en tanke av Alftakomikerna så väcktes den smått, körde man bara på med nidbilder som man tror att människor uppskattar så var det väl inte bättre än en lokal nyårsrevý. Mest tror jag killarna som rest långt och laddat upp med bärs innan showen uppskattade föreställningen, på vägen ut från teatern haglade citaten med ”hö hö hö”. Några barn fann en maskeradkostym i elefantutförande väldigt roligt och publiken i det stora hela skrattade och applåderade åt Stånk-Tommy som snubblade över en verktygslåda. Själv uppskattade jag Linda Sandells omotiverade utbristningar i sång och de två karaktärerna med varsin papperspåse över huvudet. Hepp!

Radio Hofors

Dagens tredje inlägg skall handla lite om radio. Som många av er vet så filosoferade jag lite redan 2012 om att det var fullt möjligt att Hofors fick en egen radiokanal. Sedan dröjde det drygt 3 år innan det faktiskt började röra på sig. Det har alltså blivit lite mer än bara en tanke och med flera engagerade människor. I augusti kommer det bjudas in till ett större möte och där kan förhoppningsvis ett radioprojekt börja ta form. Återkommer senare om tid och datum för det. Anledningen till att jag nämner detta igen beror på en kort men intressant artikel i grannlänets tidning Dala-Demokraten. Där avslöjas det att Radio Gagnef finns.

Radio Gagnef, frekvenserna 105,9 och 107,7 MHz, sänder under lördagen den 18 juli enligt följande: klockan 18 Kommuninfomation. 19-24 Grillmix med Tord, Conny och Lars Erik.”

Radio-1

Visst skulle väl vi i Hofors ha en stor nytta av en egen radiostation? Sändningar från kommunfullmäktige, idrottsevenemang, lokala program med nostalgiskt innehåll eller varför inte bara ett rent underhållningsprogram till helgen med musikönskningar. Det finns oändliga möjligheter i ett sådant projekt. Förvisso vissa hinder, men med tanke på alla driftiga människor i vår kommun, småsaker att arbeta sig runt.

Hofors Swimrun På Söndag

Idag är det som bekant bilutställningen i Hagaparken som kommer att locka människor från när och fjärran. Men imorgon går Hofors Swimrun av stapeln, och även om det kanske inte är några hästkrafter under huvarna, så kommer det garanterat visas prov på annan styrka och uthållighet.

Swimrun

Deltagarna kommer att starta vid Hagaparken klockan 11.00 och sedan omväxlande löpa och simma sig fram längs banan in i mål.

Swimrun2

 

 

Dags För Bilutställning & Burnout

Så är det! En av kommunens mest efterlängtade helger är här. Den numera traditionella bilutställningen i Hagaparken med tillhörande burnouttävling utspelar sig imorgon och även om det inte utlovats stekhett sommarväder så skall det bli uppehåll i regnet. Perfekt för den folk eller bilintresserade att bege sig till Hofors och Hagaparken.

Rykande däck

Det är som vanligt Ironville Cruisers som står bakom arrangemanget och flera andra föreningar har sidoaktiviteter. Själva utställningen startar klockan 12.00 och fram till 15.30 kan man rösta på sitt favoritfordon som står uppställda i södra delen av Hagaparken. 16.30 rensar man vägen för rykande och tjutande däck och gissningsvis kommer doften av brända gummidäck ligga tung i luften.

 

Senare mot kvällningen brukar det ju hända att en del fordon dröjer sig kvar runt centrumkärnan och åker runt-runt för att kolla läget medans människor slår sig ner i grässlänter och tittar på förbipasserande bilar till sent på aftonen.

Gästrikeleden Sönderkörd

I Arbetarbladet rapporterar man att Gästrikeleden påverkats efter det Enduro-SM som gick av stapeln förra helgen.

Den 13 juni hölls Enduro-SM i Hofors. Tävlingen innebar bland annat att man körde med motorcyklar längs Gästrikeleden ovanför Lisstjärn. Nu klagar vandrare på leriga och sönderkörda sträckor i Hoforsskogen och undrar vem som står till svars.

Ovako, som äger marken i Hofors där Gästrikeleden går, gav tillsammans med Hofors kommun tillstånd till att Enduro-SM kunde hållas längs leden i år. Tävlingen gick av stapeln lördagen den 13 juni och nu är delar av leden ovanför Lisstjärn rejält sönderkörda och leriga.

– Det är svårt att ta sig fram ordentligt. Det känns tråkigt och jag undrar över vem som ska se till att den blir fixad, säger en vandrare till Arbetarbladet.

Hofors kommun gav tillstånd till tävlingen i utbyte mot att Hofors motorcykelklubb, SMK Hofors, skulle återställa marken efteråt. Något som man nu tror blir svårt.”

 

Det råder dock delade meningar om konsekvenserna:

SMK Hofors har redan nu ansökt om att hålla även nästa års Enduro-SM i Hofors och Anders Persson, ordförande på SMK Hofors, ser inget problem i att leden påverkas.

– För mig känns det här som en piss i Mississippi. Det rör sig om cirka två kilometer av en tjugosju mil lång Gästrikeled, det är ingenting, säger Persson men poängterar att han är trött på att pekas ut som syndabock.

– Man vill gärna få det att låta som om det var kanonfint innan, men det är inte sanningen. Leden såg hemsk ut redan tidigare, menar Persson.”