Kategoriarkiv: Nöje & Kultur

Hofors Egen Julkalender 2016

Det har helt klart infunnit sig en hel del kreativitet sedan kommunen bestämde sig för att satsa på sin hemsida och närvaro på social media. Idag är det upptäckten av att man startat en julkalender med kommuntema:

julkalender

Något att se fram emot varje dag fram till julafton alltså. Skall bli spännande att se vad man plockar fram ur gömmorna. Man blir nästan som ett barn på nytt i väntan på att få öppna en ny lucka!

Swing It-Premiären Står För Dörren

Ett riktigt praktexempel på vad sociala medier är bra för hittar man i showgruppen Swing It. Under hösten har man kunnat följa förberedelserna inför årets show via deras Instagramkonto och Facebookkonto, och förväntningarna har stegvis byggts upp.

swing-it1

swing-it2

Nästa vecka har Swing It premiär av sin årliga show! Vi har föreställningar 25 – 26 nov, 2 – 3 dec och 9 – 10 dec.

Biljetterna kostar 150 kr och säljs på Folkan samt telefonnummer 070-5788474. Matpaket finns också.”

swing-it

Hacksaw Ridge 2016

Finns det bio i Hofors?” frågade en bekant på Facebook  under gårdagskvällen när jag gjort en kort resumé över filmen jag nyss sett på Folkets Hus. Klart det finns, även om jag själv inte besöker den mer frekvent, utan väljer filmerna med omsorg. Just senhöst och vinter, i synnerhet runt december brukar bjuda på en hel del bra faktiskt. Så även detta år då Rogue One (Star Wars) har premiär i mitten av december. Krigsfilmer är något man också bör se på stor duk med bra ljud. Förra året hade bland annat Fury premiär, och av en händelse såg jag i Hoforsbladet att Hacksaw Ridge skulle visas i Hofors under onsdagskvällen.

hacksaw-ridge

Nu skall jag medge att jag inte riktigt hade full koll på vad detta var mer än att Megl Gibson regisserat den och den knappa minut av trailern jag såg utlovade sprutande blod, kanonkrevader, galna japaner med handgranater och lemlästade soldater. Ett riktigt kvällsnöje alltså. Vad jag missat var genren ”Romantiskt drama”.

Så där satt vi fyra grabbar på rad och förväntade oss ett riktigt grabbnöje men fick istället se en ung man som uppträdde lite halvtöntigt, blev kär i en sjuksköterska och gillade att vissla med fåglar. ”Okej, det kanske blir krig efter inledningen” viskade jag till min granne. Men det blev bara värre. Den unge mannen visade sig dessutom vara vapenvägrare. Ansluter sig till armén men vägrar helt enkelt ens lyfta upp ett gevär. Ungefär då sjönk jag djupare ned i biosoffan.

Återigen viskade jag till grannen att ”Men va fan skulle det inte handla om krig?”. Hade jag bemödat mig att se lite mer av trailern hade det framgått vad den handlade om. Efter drygt 1.5 timme var det äntligen dags att se lite explosioner och flygande kroppsdelar, och just den delen gav valuta för pengarna. När jag så sitter där och ser den här unge soldaten springa kors och tvärs över slagfältet utan vapen och enbart utrustad med en första förbandsväska, ringer det en klocka i bakhuvudet. Hade jag inte läst något om detta? Ganska snart avslöjades fler detaljer och visst mindes jag plötsligt Desmond Doss från en bok. Soldaten som uppgavs ha räddat 75 soldater under en natt genom att fira ned dem en och en med ett rep från en hög klippavsats.

Plötsligt fick filmen helt andra dimensioner därför att i boken så stod det ingenting om någon obeväpnad vapenvägrare. Filmen var alltså baserad på en sann historia som modifierats en del för att passa publiken bättre. Både med lätta överdrifter, men även underdrifter därför att regissören Mel Gibson antog att publiken inte skulle tro på hjältens verkliga insatser. Mer om detta kan ni läsa på History vs Hollywood.

Förväntningar som gick från höga till extremt låga till att vända igen och bli en fantastisk upplevelse. Nu vet jag inte om/när den visas igen här i Hofors, men helt klart är det en film för både romantikern och krigsälskaren. Möjligen för otäck i vissa delar för mindre barn och finkänsliga människor, men det går ju att blunda och hålla för ögonen under en halvtimme om man känner så.

Hofors Kommun Söker Ny Fritidschef

De allra flesta känner nog till att fritidschefen Rolf Larsson ämnar att gå i pension till årsskiftet efter en lång karriär kring kommunens idrottsanläggningar och föreningar. Han kommer dock att vara tillgänglig under en övergångsperiod fram till någon gång under våren 2017, och en av anledningarna bör vara att trimma in en efterträdare.

Kommunen står inför en fantastisk möjlighet att utvecklas både inom besöksnäringen och idrottstursimen, inte minst har de senaste årens hockeycamper och idrottsarrangemang visat att Hofors mycket väl kan ta sin plats på kartan över möjliga mål när utomsocknes föreningar vill byta miljö.

Nu annonserar man ut tjänsten via bland annat Arbetsförmedlingens hemsida, och jag vet att det finns otroligt många intresserade enbart i vår egen kommun. Med stor sannolikhet kommer det även dra till sig ansökningar utifrån.

Dags För Halloweenloppet & Spökvandring

Imorgon torsdag är det dags för ett av demest efterlängtade arrangemangen för barnen i vår kommun.

halloween

Ett lopp med fokus på glädje och rörelse som passar för barn 2-10 år. Banan går på marschallupplysta gator i Hofors centrum och genom vissa butiker samband med Halloweenkvällen.
Från klockan 17.00 sker anmälan inne på Folkets hus, där även starten sker kl 18.00. Målgången kommer att vara på teaterplan utanför Coop/Ica.
Alla barn får nummerlapp, reflex och en ficklampa sponsrad av Entré Hofors före loppet. Vid målgång står skaparen och illustratören till diplomen Pia och delar ut dem, samt att Lotta från Coop ger alla duktiga barn en goodiebag.
40:- per barn och 10:- går direkt till insamlingen för Världens barn.

Entré ungdom och ABF erbjuder ansiktsmålning kl 16.00-17.45 inne på Folkets hus.
Tjejerna inne på Lack & Lockar delar ut en halloweenballong till barnen under em.
Inne på Ica smyger en mystisk trollkarl runt kl 16-18, och om barnen visar upp nummerlappen finns något att hämta i butiken.
Efter målgång är alla barn med nummerlapp välkomna in till Hanssons konditori där snälla häxan bjuder på saft och bulle.
Sparköp på Rubinen önskar färgglada teckningar att pryda Rubinen med och byter dem mot en frukt.
På biblioteket händer spöklika aktiviteter fram till kl 18.00.”

Vill man som lite äldre känna kalla kårar så arrangeras något mycket spännande kopplat till den nya besöksappen för Hofors kommun.

spokvandringGruvfrun har förvillat sig från Stollen och Storbetgets gruvor. Hjälp oss på Entré Hofors att hitta henne.

Ladda ner appen Upplev Hofors och följ med på den spännande spökvandringen i jakten på Gruvfrun. Appen finns både för iPhone och android.

Spökvandringen startar vid biblioteket och följer en slinga på ca 2 km. Vid varje station får du en ledtråd som leder dig till den plats hon befinner sig.”

Händer I Helgen

Äntligen helg igen!” är det nog många i vår kommun som tänker idag. Ett par dagar varje vecka där man kan ägna sig åt annat än vardagslunken (undantaget om man arbetar skift eller i annan funktion som kräver närvaro under just helger). Själv började jag fundera över vilka aktiviteter jag ska ägna mig åt denna helg. Något lugnare och mer avkopplande än förra helgen då jag för första gången fick uppleva en något smalare subkultur än vanligtvis. Intryck är viktigt och man bör ta chansen att se så mycket av världen och uppleva allt man kan innan liemannen dyker upp och hämtar en.

Jag började att titta på kommunens egen evenemangskalender, det går några filmer på Folkets Hus, men inget som fångar mitt intresse. det är först i mitten av december det kommer att bli högaktuellt att gå på bio när nya Star Wars-filmen ”Rouge One” dyker upp på duken.

Det pågår ett par utställningar om man verkligen vill ha en lugn aktivitet under helgen, Galleriboken på biblioteket ställer ut Petra Fängström från och med idag fram till den 21 oktober. På Östra Parkgatan 2 och Galleri BGB finns en utställning med Iris Santen.

Musikaliskt kan man på lördag bege sig till Berg och Dan Andersson-aftonen som arrangeras av Kvarnens Vänner.

Idrottsligt så ryktas det om träningsmtach i ishallen mellan Hofors HCs A-lag och Alfta, där matchen startar 19.00. Lördagen bjuder på seriepremiär för Hofors HC U12 som möter Sandviken 14.00. Seriepremiär även på söndag för HHC U13 mot Ockelbo.

Vill man nu inte göra någonting av det som annonserats ut så finns det alltid tid att bara koppla av med en bok, några filmer eller varför inte en längre promenad runt om i kommunen som verkligen har fått höstkaraktär med färggranna löv, inte att underskatta gäddfiske heller där hösten är lite av högtiden för att fånga sig ett fint större exemplar.

Föreningar och privatpersoner som genomför arrangemang är välkomna att skicka in ett mejl där ni beskriver vad ni arrangerar, tid och plats och eventuell kostnad.

Trevlig Helg!

Smått & Gott Om Väder, Vind Och Enögda Hämnare I Herrtidningar

Jag tror inte det undgått någon att det bokstavligen blåser upp till storm i de södra delarna av USA. Florida riskerar att drabbas hårt av orkanen Matthew, och just nu befinner sig ett antal Hoforsbor på plats i området dessutom och vi får hålla tummarna att de befinner sig i säkerhet tills stormen bedarrat.

Det för oss vidare till temat skrämmande och väderprognoser. Jag skulle vilja slå ett slag för en fantastisk webbsida vid namn ”Herrtidning – Jag läser dem bara för artiklarnas skull”.  En underhållande sida med mycket intressanta artiklar som är väl värd att hålla koll på. Den som söker det primära innehållet till att tidningarna en gång fanns, kommer att bli besviken, för några sådana uppslag återges inte. Det här är inte snuskhumrarnas paradis med andra ord.

Anledningen till att jag denna gång besökte sidan stavas John Pohlman. Man behöver vara åren till kommen för att ha pejl på den här mannen, han gjorde väderprognoserna intressanta på ett sätt som ingen efterträdare i någon kanal lyckats med, ja undantaget Anders Nylund på TV4 som då och då begav sig utanför de ordinära ramarna för hur en väderprognos skall presenteras. Men till Pohlmans nivå kom han aldrig. På sajten ”Herrtidning” hittar jag ett minnesvärt klipp från 1981:

Kvinnan i artikeln är inte heller fy skam av många anledningar. Främst för den kult hon skapat kring en av filmkaraktärerna i filmen Thriller.  Christina Lindberg:

thriller

Nu när det vaknas ledighet och helg så är det alltså ett underhållande tips att bege sig till sajten Herrtidning och botanisera i allt från subkulturer, till mord och kända brottslingar. Det finns onödigt vetande så det räcker och blir över.

Korpögat Lever Än

Mejlkonversationen med Staffan Berglind i ärendet med Hoforsvargen, avslöjade också att den högst lokala tidningen Korpögat fortfarande är vid liv, eller i vart fall online. Man kan alltså fortfarande bläddra i utgåvorna år för år och även om vissa av artiklarna inte är dagsaktuella så finns det historier som är väl värda att läsa eftersom de på något sätt är tidslösa.

korpogat

 

Hoforsvargen Kan Bli Big Business

Det pratas en hel del ”mördarvarg” just nu i olika sammanhang. Många finner historien rent fantastisk, andra undrar varför i hellskotta jag kommer dragandes med det här. Det är trots allt i grunden ingen trevlig sammankoppling eftersom en hel del människor tycks ha fått betala mötet mellan Hoforsvargen och människa med sin död. En bekant menade att jag skulle låta det hela vara, historien är liksom redan lagd, men denna morgon så fick jag ytterligare ett mejl av Staffan Berglind som faktiskt visar att historien kan rättas till eller lyftas fram på ett sådant sätt att den innebär dels en insikt i lokal historia, men även berör besöksnäringen i allra högsta grad. Jag återger en del av mejlet:

Det finns exempel från andra ställen i landet där man har gjort det med gott resultat. Ett exempel är från Svinhult i Östergötland där systrarna Jenny och Agusta Johansson (12 resp. 9 år gamla) försvann under en snöstorm 1903. Efter en veckas letande gav man upp men på det 22:a dygnet efter försvinnandet hittade man flickorna vid liv liggande under en gran i skogen. Benen var förfrusna så dom fick man kapa bort men flickorna hade i alla fall överlevt. En av faktorerna för det var att det bodde en ekorre i granen där de lagt sig ner för att dö och den hade förmodligen en viss del i att flickorna trots allt lyckades hålla modet uppe fram till att den mirakulösa räddningen kom.

På 1980-talet kom en journalist från Stockholm flyttande till Svinhult eftersom hon lyckats hitta ”den stora kärleken” just där. Hon fick höra talas om händelsen och kunde inte begripa varför ingen tagit tag i den här historien. Några år senare var granen fridlyst i kombination med en iordningställd parkeringsplats för bussar som kom med skolresor och pensionärsresor för att få höra historien om Jenny och Augusta.
//Staffan Berglind
Mycket riktigt så behövs det inte många knapptryckningar innan det bekräftas:
Kommentarer som ”man kan inte undgå att beröras” och ”en fantastisk historia” återkommer bland besökarna som i en del fall söker sig dit efter att på annat sätt ha fått kännedom om platsen och historien kring den. Andra stannar till när de ser skylten och överraskas och fascineras av den nu över 100 år gamla händelsen som de får till sig.”
Gysingevargen” eller Hoforsvargen som jag vidhåller att den skall kallas är en nästan 200 år gammal historia och den är världsberömd. BBC Earth gjorde en dokumentärfilm på nästan timmen lång, tänk vilken potential besöksnäringen som ännnu är i sin linda här i kommunen, haft/får det här att arbeta med.
Plötsligt blir Hofors Herrgård en plats att besöka för att se ursprunget till där mördarvargen startade sin mordiska resa, det går att arrangera guidade turer i vargens spår med berättare som med inlevelse väcker den 200 år gamla skräckhistorien till liv. Man kan lyfta fram tidsepoken vid ett besök i Hembygdsgården, köpa souvenirer och kanske äta en blodig lokal bakelse eller glass (ja sylt begriper ni väl) som bara serveras i Hofors. Möjligheterna är oändliga, om det inte vore för den ”lilla detaljen” att historien måste rättas till en aning och vargen placeras på sin ursprungliga plats, det vill säga där han utvecklades till att bli mordmaskinen.
Läg därtill att kommunen under de senaste året bara figurerat i minst tre romaner med skräckfyllt tema. Man skall inte underskatta vad ond bråd död kan medföra i intresseväg för besökare.

Det Är I Hofors Kommun Det Händer!

I helgen växlar vi månad från september till oktober och just denna vecka har det blivit påtagligt att hösten bokstavligen kommit med stormsteg. Det blir mörkt tidigt på kvällen och för egen del så känns det ganska bra att få tända lite ljus, plocka fram en av alla olästa böcker, eller sträckkolla på TV-serier som placerats på hög under sommarhalvåret. Just nu har jag blivit barnsligt förtjust i Penny Dreadful, där nästan samtliga klassiska karaktärer från romantikens litterära epok. Frankenstein, vampyrer, varulvar och andra kända karaktärer sammanvävt i en enda TV-serie. Ren och skär höstmys alltså.

I helgen så händer det ovanligt mycket i kommunen. Under lördagen så arrangeras ”Höstkalaset” i Hofors som egentligen är en tillställning skapad för att filmproduktionsbolaget Nordisk Film, ska få lite av en final i sitt filmande som pågått under sommaren (undantaget juli då man märkligt nog valde att ta semester samtidigt som allt annat hände i Hofors). Resultatet är en heldag som kretsar runt och i Folkets Hus.

varldens-barn

Om man istället är äventyrligt lagd och motorintresserad och äger en moped av något slag, så är tipset att infinna sig med matsäck, bensin i tanken och ett glatt humör, vid Andersson & Rask klockan 10.00 på lördagsförmiddagen. Där arrangerar ett gäng entusiaster en ”Vildmarkstur med pys-Ola and his gang”.

vildmarkstur

Oavsett vad man väljer att göra under dagen imorgon, så finns det gott om tid att svida om till glesbygdskavaj och steppskor, och bege sig till Folkets Hus där ingen mindre än Thomas Di Leva kommer att uppträda, och eventuell discodans till DJ Pape. Vill man inte det så finns det en annan spelning på Gästis i Torsåker med Jan Johansen samma kväll.

Torsåker är dessutom i kommunens fokus på söndagen den 2 oktober. Då arrangeras den traditionsenliga bygdemarknaden, och den kommer inte göra någon besviken när det gäller utbud.

torsakers-bygdemarknad

En fantastisk hösthelg i vår kommun alltså!

Höstkalaset – Hofors för världens barn

Lördag den 1 oktober arrangeras Höstkalaset i Hofors centrum. Höstkalaset är en familjefest för gammal som ung och under dagen presenteras den nya Hoforsbakelsen framtagen av Fredrik Nylén, barnen bjuds på bio, Företagarna arrangera en femkamp och Entré Ungdom håller i en auktion. Allting som görs under dagen har en röd tråd och det är ”till förmån för Världens barn”.

Höstkalaset är en folkfest till förmån för väldens barn och privatpersoner, föreningar, företag och verksamheter samlas och gör det här tillsammans.

En insamling kommer att ske under hela dagen och här finns möjligheten att ge en gåva som verkligen gör skillnad för alla de barn som berörs av de projekt som stöds av Världens Barn, säger Tobbe Johansson, ordförande för Marknadsgruppen som står som arrangörer för Höstkalaset.

varldens-barn

Under dagen kommer det hända saker i Hofors centrum, salut med svartkrutskanon, en auktion där det bl.a. finns möjlighet att ropa in en elcykel och en litografi av Per Åhlin, utdelning av kultur- och fritidsstipendium, godisregn, gratis bio, musik- och showunderhållning, tävlingar, uppvisning, arkadspel och mycket mer.

På kvällen håller Östen med Resten krogshow och Thomas DiLeva uppträder på Folkets Hus.

Hoforsbakelsen har tagits fram med hjälp av Fredrik Nylén, även känd som Fika-Fredrik. Uppdraget till Fredrik bestod i att ta fram tre olika alternativ och en jury bestående av människor från olika delar av kommunen.

Hoforsbakelsen är inspirerad av våra vackra och bärfyllda skogar. En riktig budapestbotten med hasselnötter, fylld med blåbärsgrädde. Enkelt och gott! En bakelse som man även kan göra hemma och som passar perfekt som en kalastårta, säger Fredrik Nylén om bakelsen. Hoforsbakelsen kommer att finnas till försäljning på Hanssons konditori från kl.11:00 men SKF kommer även att under dagen bjuda på 500 bakelser i centrum för att fira ett över 100-årigt samarbete med Hofors

Hofors Kanot Klubb Får 2016-Års Kultur- & Fritidsstipendium

Efter kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde under måndagen kan Hoforsbloggen som första ”media” berätta att 2016 års Kultur- & Fritidsstipendium går till Hofors Kanot Klubb. Priset innebär förutom äran även en prissumma på 10 000 kronor.

Som bekant har man under sommaren arrangerat Kanot-SM på ett föredömligt sätt och det har hyllats bland deltagare och på flera ställen i olika medier. Bland annat för ett par veckor sedan med ett fantastiskt uppslag i Gästriklands Tidning.

hofors-kk

En utförligare beskrivning av motiveringen kommer att publiceras via kommunens hemsida Hofors.se

Det var en enig jury i form av medlemmarna i KSAU där Torbjörn Jansson på grund av eventuell jävsituation fick lämna lokalen. Torbjörns mångåriga engagemang i klubben torde inte vara någon hemlighet för de flesta kommuninvånare. Med det påpekat så är det bara att sända stora gratulationer till Hofors Kanot Klubb både till stipendiumet och till de stora framgångar ni haft som arrangör av sommarens Kanot-SM. GRATTIS!!

 

Höstkalaset 2016

Som jag nämnde i inlägget innan, så kommer det att bli en hel del festligheter i kommunen helgen den 1 och 2 oktober. Traditionsenligt så går Torsåkers Bygdemarknad av stapeln första söndagen i oktober, det vill säga den 2 oktober. Dagen före på lördagen blir det massor med aktiviteter, musik och förhoppningsvis ett rikligt folkliv. Marknadsgruppen arrangerar Höstkalaset med inriktning på en stor insamling för Världens Barn.

hostkalaset

Fler detaljer kring arrangemanget kommer efterhand, men på förhand ser det riktigt spännande ut. Följ marknadsgruppens arbete via Facebooksidan.

Auktion För Världens Barn

Lördagen den  1 oktober kommer det ske många spännande saker i Hofors och i synnerhet runt Folkets Hus och Folkets Park. Mer om den folkfesten inom kort. En av aktiviteterna anordnas av Entré Ungdom och det är en auktion där alla intäkter kommer att gå till insamlingen ”Världens Barn”.

varldens-barn

Här kan alla företag men även privatpersoner ställa upp och hjälpa ungdomarna på traven för att samla in så mycket som möjligt. Ett presentkort på något, en dejt med Spar-Arne kanske, ett eller flera föremål som kommer att auktioneras ut till högstbjudande, och det finns alla möjligheter att bjuda med hjärtat mer än själva värdet naturligtvis. Hjälp Entré Ungdom att hjälpa!

Guldkorn I Damm?

Det sägs att lokaljournalistiken är död eller i vart fall sjunger på sista versen. Vet inte om det finns någon egentlig sanning i det, men Gefle Dagblad överraskar stort i nätupplagen med en intressant artikel om gamla vinylskivor och kassettband.

September månad är här och med det har intitativet Spin från världens största skivdatabas Discogs börjat. Målet är att rädda 120 000 skivor och band från glömska. Så börja rensa i dina gömmor och lägg upp. Det är buskenkelt, du får ordning och reda samt gör en kulturgärning.”

Eftersom jag kört fast en aning i mitt skrivande så blir det gärna att man försöker hitta undanflykter med annat. Artikeln kunde inte ha kommit lägligare eftersom det ändå blir en form av research att bläddra i den egna skivsamlingen. Och udda skit finns det. Bara i den första bunten singlar hittade jag några exempel på saker som antagligen har försvunnit från människors minne. Bara för skojs skull valde jag att kolla upp om någon illvillig själ även placerat dessa på Youtube.

ronnie-ronalde

Först ut är en för mig helt okänd man vid namn ”Ronnie Ronalde”. En visslare från 1953. Jodå han finns där.

38-special

38 Special – Teacher Teacher finns också där med typiskt tidsenligt sound från 1984.

mysteriet-med-dom-rytmiska-rubinerna

Den här singeln från samma år, 1984 hittar jag dock inte. Kanske av begripliga skäl.

the-papers

Och även om jag får rysningar och inte av den bra sorten så har någon bemödat sig med att lägga upp även denna på Youtube.

pink-champagne

Den sista singeln som jag bemödar mig med att kolla upp har 934 visningar och således kanske inte den populäraste låten på videokanalen men den finns där.

Kontentan blir alltså att även det jag uppfattar som obskyrt kan vara någon annans melodi och visst finns även det musikhistorien borde ha glömt bort på Youtube. Kanske borde jag då anmäla min egen samling till det här registret, uppenbart finns det ett och annat som kanske annars kan falla i glömska, eller är det verkligen en välgärning?

Entré Hagaparken – Skamfläck Eller Charmigt Vacker?

På sistone har den här ”stålkonstruktionen” dykt upp i diskussioner.

entre-hagaparken

Jag har hört både goda och dåliga omdömen om den ensliga stålställningen som kanske var tänkt att vara en välkomnande portal till det än så länge outvecklade parkområdet.

-Ser ut som ingången till Auschwitz

-Skulle vara snygg om kommunen planterat klätterväxter runt den

-Riv skiten

-Varför gjorde man den inte högre?

Omdömena är alltså många, vad tycker ni Hoforsbor om portalen? Skall den stå kvar och kanske utvecklas till det den var tänkt för eller transporteras bort och bli del av materialet som man smälter ner till annat nere på Ovako?

Summer Jamboree 2016 I Grycksbo

Jag skall inte sticka under stol med att allt faktiskt inte är fantastiskt i Hofors kommun. Nöjeslivet lämnar mycket att önska till exempel. Men idag så går Hoforsrocken av stapeln och även om det kanske inte är några absoluta toppnamn på scenerna, så är vädret i skrivande stund hyggligt och med lite tur håller det i sig. Själv hade jag tänkt ägna mig åt uppladdning för fisketävlingen Slaget om Hyen som arrangeras imorgon, men jag har redan fått min beskärda del av rockfestivaler i veckan.

I torsdags inleddes Wolf FM Summer Jamboree 2016 i Grycksbo. En mindre festival som arrangeras varje år vid den här tiden på året och som pågår i dagarna två. Platsen är den magiskt vackra folkparken som fortfarande har den där äkta känslan kvar med kulörta lyktor, varm korv och dansanta människor med 50-tals utstyrsel.

Grycksbo

Även om parkeringen var smockfull och campingen strax utanför grindarna inte såg ut att kunna ta emot fler, så var det något mindre med besökande än jag först hade förväntat mig. Antagligen väntade merparten in fredagens festligheter och de sanna entusiasterna hade redan anlänt under onsdagen för att starta festen.

På scenen bjöds det bland annat på rockn roll i form av Simon Crashly & The Roadmasters, Emmy Lou & The Rythm Boys och Snakebite mf.

Extra roligt att en gammal bekant dök upp på scenen med sin bas. ”Lill-Krille” som jag inte sett på över 20 år.

Grycksbo1

Grycksbo2

Grycksbo3

Det tar inte så lång tid att åka till Grycksbo och jag kan rekommendera er som har intresset att nästa år bege er dit. Ett bra arrangemang och fantastiskt uppstyrt av arrangörerna.

Hoforsrocken 2016

Spännande dag, inte minst för att man äntligen skriver om årets upplaga av artister på Hoforsrocken som går av stapeln den 30 juli i år.

I fjol hade Hoforsrocken i Hofors Folkets Park otur med vädret. Det gjorde att publiktillströmningen inte blev som önskat, men i övrigt var generalen Petter Svedén nöjd. Inte minst i att visionen att boka helt jämställt mellan kvinnliga och manliga musiker lyckades. Vilket det gör även i år.

Bland de mer kända namnen noteras Lillasyster, Besserbitch och Greybeards, men det är en präktig påse med snask överlag där man hittat intressanta band. Dieselkopf är något jag själv ser som en mycket bra värvning.

Kanske inte faller alla i smaken, men helt klart är det något av det som presenteras som kommer att passa många under dagen. Nu är det bara att hålla tummarna för att vädergudarna åtminstone inte förstör arrangemanget som förra årets hällregn

Boknyheter Från Hofors

Man kan inte annat än glädjas åt den våg av skönlitteratur som just nu fullkomligt sköljer över Hofors, eller snarare omkring. Tidigare har jag berättat om Annika & Vera Ahlverström som debuterar som romanförfattare med boken Lustjakt.

Lustjakt

Helt nyligen kom också Madeleine Bäcks bok Vattnet Drar ut.

Vattnet_drar

Nu skriver Arbetarbladet om ytterligare en roman som har kopplingar till Hofors, Kalldrag av Markus Sköld.

Kalldrag

I ”Kalldrag” skriver han om en ung Stockholmsfamilj som drabbas av gengångare och onda väsen när de bosätter sig i en direktörsvilla i Gränshammar, dominerat av företaget Gränshammar Steel.

Det påhittade ortsnamnet är bara en lätt maskering av författarens uppväxtort.

– Hoforsbor kommer att känna igen sig. Men det är ett Hofors som jag minns det från min barndom. Biblioteket ligger till exempel inte på samma ställe som nu och geografin stämmer inte riktigt.”

Nu inväntar vi bara att den första filmen baserad på någon av böckerna, eller alla tre, skall spelas in på plats i Hofors också. Wallander och Ystad känns en smula passé.

Kan Det Bli Så Mycket Värre?

Trots att man lätt kan dra parareller till det tidigare inlägget, så har det ingen koppling alls. Som alla vet vid det här laget var det Bessemerfesten förra helgen och förutom en rad aktiviteter för stora och små på dag och kvällstid med tivoli, öltält, knallar och uppvisningar av våra föreningar i olika grad, så var lördagens stora nummer tänkt vara en lokal show på ett tema ni kanske känner igen från TV, fast tvärtom. ”Kan det bli så mycket värre?” var frågan marknadsgruppen ställt sig och utifrån det låtit en rad lokala musiker tolka populära radiolåtar. Ett sammandrag finns på Micke & Lumpas videokanal:

En bra uppställning för kvällen och förhoppningsvis kan det locka andra redan nästa år om arrangemanget vill leva kvar.

Micke & Lumpa Besöker Bessemerfesten

Det kändes lite dystert under förmiddagen igår när lastbilarna med tivoli och annat rullade ner för Skolgatan och vidare ut från Hofors. Det betydde att årets mycket hyllade upplaga av Bessemerfesten var över. Vädrets makter log sannerligen över kommunen dessa dagar och får man önska något till nästa år så är det definitivt en upprepning av vädret och alla människor som gjorde det här till en folkfest likt forna dagar.

Två personer som verkligen hållit igång med både det ena och det andra är naturligtvis duon Micke & Lumpa som återspeglat festdagarna både som tivolibesökare och som hårt arbetande konferencierer till Grilltävlingen, och arbetat bakom kulisserna vid Folkets Park. På fredagen testade dom tivolits effekter på sitt egna lilla vis:

Dagen efter en något lugnare aktivitet:

Det här är ett mycket roligt initiativ av grabbarna och det finns några olika sätt att följa deras upptåg:

Micke & Lumpas Facebooksida

Micke & Lumpas Youtubekanal

Eftersom det finns oändliga möjligheter i just vår kommun, så finns det mycket att skicka iväg duon på. I framtiden så vill åtminstone jag se dem hoppa med vattenskidor vid vattenskidsklubben, paddla kanot vid kanotstadion och helt klart ponnyridning vid ridklubben. Under sommaren kommer ju även ett läger för konståkning arrangeras i ishallen, och där finns det ju möjlighet att testa på hur det är att vara en isprinsessa för en dag. Den utmaningen antar ni väl grabbar?

Byloppis & Stentroll

En aktiv helg med byloppis i Bro, Storvik och skogstrampande bland stentroll på Söderåsen. Byloppisen var faktiskt lite av en besvikelse då utbudet av varor tycktes bestå utav det som inte blev sålt förra året, och ganska magert jämfört med vad jag upplevt tidigare. Men fortfarande en ganska häftig grej att en hel by kan gå samman och skapa ett sådant pass enkelt arrangemang som drar mycket folk. Redan strax efter 11 var det parkerade bilar längs hela vägen från avfarten till själva byn.

På söndagen ”tvingades” jag upp på Söderåsen för att titta på stentrollsstigen inför nästa söndags begivenhet. Ett ganska enkelt ingrepp i naturen som medför en förmodad stor upplevelse hos de barn som kommer att promenera där och lyssna till Pia Möller-Andersen och titta på skogstrollet Monkan.

Stentrollstigen

Till och med jag kunde känna spänningen i skogen med ögon som spanade på en från alla tänkbara och omöjliga vinklar. Det där kommer bli kul för ungarna nästa söndag.

Skogsvaktmästarinnan Pian & Busiga Trollet Monkan

Engagerade invånare i kommunen är nyckeln till det mesta. Föreningsliv, nöjen och att liva upp i vardagen. Under gårdagen publicerade Arbetarbladet en artikel om kommunens nya platsvarumärke. Jag kan inte påstå att jag tolkar den som att tidningen skulle vara jättepositiv till det hela även om kommuninvånare uttrycker sig positivt:

P4 Gävleborg kunde bland annat berätta att Hofors kommun betalat en PR-byrå 98 000 kronor för att ta fram logotypen.

Då Hofors redan i dag har två logotyper, en med stadens slogan ”Vänligast i Sverige” och kommunvapnet, har kommunen fått kritik som ifrågasätter om kommunen verkligen behöver ytterligare en logotyp.”

Vidare så försöker man få fram att det skulle vara märkligt dyrt och bortkastade pengar:

Inger Sjöblom ställer sig en aning undrande till priset för den nya logotypen.

– Man undrar ju vart de pengarna gått åt till. Men samtidigt är det ett väldigt fint märke, säger Inger Sjöblom.

Jag tror jag vågar påstå att merparten av kommunens invånare inte tycker det rör sig om slöseri, utan tvärtom är det positiva ord som sägs och snarare media som försöker lägga en mörk skugga över det hela. Den här morgonen såg jag till exempel några invånare som på eget initiativ bytt ut sin profilbild på social media mot det nya platsvarumärket och en hade till och med skrivit ”Lägg upp Hofors nya logga om du är stolt över din hembygd”.

Och stolta är de allra flesta av oss som bor i kommunen. Toråskersborna har sin stolthet, Hoforsborna sin, men gemensamt så är vi otroligt nöjda och glada över hur vackert vi bor och vilka tillgångar vi har strax runt hörnet om vi bara vill. Det finns många engagerade eldsjälar inom både föreningslivet, men även på privat basis som vill glädja andra och ständigt hittar på nya saker att göra det på.

Till exempel så kunde man igår se ett levande bevis på kreativiteten i kommunen. Pia Möller Andersen aviserade om ett kommande evenemang i gruvlig miljö:

Kolla evenemanget ” Stentrollen” ! Skogsvaktmästarinnan Pian och busiga trollet Monkan berättar och visar vägen 😉👍🏼
Det här kan ni inte låta era barn missa!
Boka plats på en tur den 29/5 vettja

Stentrollstigen

Stentroll

Två verkligen härliga kvinnor och profiler i kommunen som man dessutom kan engagera som vigselförättare om man går i äktenskapstankar.

 

Kulturcykeln

För tre dagar sedan dök det upp ett litet mysterium. Vem kan motstå att försöka lösa sådana? Hur som haver, var det ett enstaka inlägg på Instagram som väckte min nyfikenhet.

Kulturcykeln1

Snart sommar, då kommer Kulturcykeln rulla runt i #gästrikland och skapa roliga aktiviteter tillsammans med härliga människor. Ett mobilt kulturcentrum på en lastcykel. Det började som en galen idé och en spontan sista minuten-ansökan, och blev ett av 14 projekt i landet som fick stöd till integrationsprojekt av Kulturstiftelsen (varav två i #gävle!). Snacka om #gört! Nu väntas det tålmodigt på att cykeln ska bli färdig, samtidigt som vi letar folk som vill göra grejer med oss. Tanken är att nå personer som sitter fast på asylboenden utanför tätorter i väntan på besked, och erbjuda meningsfulla aktiviteter med en koppling till det lokala.

Något mer kan jag faktiskt inte hitta än denna Facebooksida som utlovar mer information senare. Är det någon som vet mer om detta projekt så tackar jag för informationen.