• Agilitytävling På Hofors Brukshundsklubb

    0 comments

  Hofors har som ni alla vet ett otroligt rikt föreningsliv. Inför helgen så vill jag tipsa om Hofors Brukshundsklubb som anordnar agilitytävling, både lördag och söndag. Förhoppningsvis visar sig solen från sin bästa sida och helgen kan bli en fin upplevelse med smarta och tekniska hundar som visar upp sina färdigheter.

  Brukshundsklubb

 • Torsåkers Bluegrassfestival 2015

    0 comments

  Den 3 till 5 juli hoppas vi på strålande solsken åtminstone i den delen av kommunen där Torsåker ligger. Då anordnas nämligen Torsåkers Bluegrassfestival för 31:a gången och redan nu kan man få en försmak av vad som erbjuds.

  – Det roligaste är nog att australiska The Plouch kommer från andra sidan jorden för att spela här, säger Boel Melin från Torsåkers bluegrassförening som också nämner italienska Ruben & Matt and the Truffle Valley Boys som ett av banden som sticker ut från den ”traditionella” bluegrasslinjen.

  – Sen kommer britterna (Flats and Sharps) som var här för två år sedan tillbaka. Det har gått jättebra för dem i Storbritannien och de verkar ha tyckt att det var schysst att vara här, så vi får passa på, säger Boel Melin som också nämner Grassride, svenska mästarna i bluegrass, som en höjdpunkt och – såklart – husbandet Downhill Bluegrass Band.”

  Personligen så uppskattar jag det mesta ur bluegrassen, men Sonny Rogers & The Ropers drar nog lite extra.

 • Glasspremiären Är Här!!!

    0 comments

  Premiären skulle ha skett redan förra veckan men vädret satte stopp. Men idag öppnar Anne PerssonTime dörrarna med fulladdad frysdisk och det som många Hoforsbor nu gått och funderat över får äntligen sitt svar. Vem blir den förste att ge sig på en ”Stallbacken Special”?

  Glasspremiär

   

  Det kommer garanterat bli trångt i butiken vid Hofors egen oas Ankdammen idag.

   

  Jag skulle även vilja passa på att skälla lite på alla barn som nyttjar möjligheterna att låna gratis fiskeutrustning vid just Time. Det är populärt att det finns utrustning och många använder den här helt ideella tjänsten. Men jag får rapporter att man inte hanterar fiskeutrustningen med respekt, att man inte bryr sig om att berätta att något gått sönder när man lånat. Det är lite trist. Det blir nämligen bara en hög med obrukbara spön som står där och då försvinner ju själva tanken med att ha den här helt gratis utlåningen. Så snälla tänk på att säga till när något gått sönder eller behöver fixas. Det tar sin tid att rigga spöna och jag har inte tid alla gånger att rycka ut och fixa det. Kanske kan nästa steg i projektet tas denna vår och sommar.

  q1 Erfarna fiskare som ändå stannar till vid Time och äter glass, kanske kan göra en liten insats genom att sätta på sig en av västarna som finns och ta en runda i området och visa de yngre hur de skall bete sig, kanske tipsa om teknik och i synnerhet lära ut hur man fixar en rev eller en krok som gått sönder. Det vore guld värt om vi kunde hjälpas åt att få det här att flyta på så att alla har möjligheten att fiska :)

 • Zoo & Vandaler I Hofors

    0 comments

  I dagens nätupplaga av Arbetarbladet kan man läsa om ett spännande förslag. Designern Cecilia To har lämnat in ett medborgarförslag om att skapa ett ”Zoo” runt motionsstråket vid Hammardammen.

  Cecilia To, industridesigner med säte i Hofors, vill skapa ett zoo runt Hammardammen i Hofors.

  – Det skulle kunna locka folk till att besöka Hofors, säger hon.

  Cecilia To vill ta vara mystiken som finns i skogen och skapa ett zoo med hjälp av stenar, träd och lite målarfärg – och en hel del kreativitet. Nu har hon skrivit ett medborgarförslag om sin idé – och hoppas att den kan bli verklighet.

  – Det behöver inte kosta mycket alls, och skulle kunna hjälpa till att stärka bilden av Hofors, säger hon.

  Syftet med projektet är att locka ut både föräldrar och barn i skogen – och framför allt dem som inte tar sig ut självmant så ofta. Hon vill också göra det möjligt att samarbeta med teaterföreningar som skulle kunna dramatisera berättelser om skogen. Men det viktigaste är att det inte ska kosta så mycket.

  – Det är själva syftet. Ensamstående föräldrar har kanske inte råd att hitta på så mycket med sina barn. Men det här skulle vara en aktivitet som de också skulle kunna delta i.

   

  Jag läste med stort intresse om förslaget när handlingarna inför nästa kommunfullmäktige damp ner i brevlådan. Ärendet kommer inte att behandlas den 18 maj, utan tas upp som en amälan att det inkommit. Personligen blir jag lite kluven. Dels är det ett mycket bra projekt, men samtidigt så är Hammardammen som det är idag en fantastisk oas att både motionera i eller ta med barnen på en vandring där man stannar till vid vindskyddet och kanske grillar korv. Naturen i sig är svårslagen både vinter som sommar, därav min tvekan.

  Hammardammen

   

  Cecilia tänker helt rätt om nyttan, men området kanske skulle vara något annat. Det planeras redan spännande fiskeprojekt vid Hammardammen som inte utgör någon som helst påverkan utseendemässigt, det i kombination med den här formen av zoo skulle kanske komma i konflikt med varandra, vilket återstår att se när man senare skall väga för och nackdelar. Vad jag dock förstår av förslaget så skulle det röra sig om mindre inverkan som ni kan se i artikelns bildspel.

   

  När jag först läste zoo så reste sig nackhåren på mig. Jag tänkte mig ett bokstavligt med levande djur och även om jag skulle vilja se ett sådant i Hofors så drar jag mig till minnes hur det gick i Falun vid Hälla uppe vid Lugnet där man hade en liten inhägnad med kaniner, hamstrar och annat mindre men klappvänliga djur. En morgon hittade man en del av djuren ihjälstampade och projektet lades strax ned. För en del individer spelar det ingen roll vad andra försöker att göra för att få det trevligare i tillvaron. Ett till lysande exempel är vad som fortfarande sker vid Hubo-Långsjön:

  Hubo

  För exakt ett år sedan såg det hur så här:

  Hubo2

  Hubo-Långsjön har blivit det allra hetaste turistmålet i vår kommun, människorna runt projektet gör ett makalöst grymt arbete och det drar till sig fiskesugna tursiter från stora delar av landet. Vad är det då för vidriga svin som gör så här?

  Det dämpar ju verkligen viljan att göra något trevligt för andra och marknadsförigt mässigt en katastrof om man inte får chansen att visa sig från sin bästa sida.

 • Lejonet Från Hofors Debuterar

    0 comments

  När det här publiceras sitter jag upptagen under temat ”Styrning och ledning i Hofors kommun”. Det är inte raketforskning, men rätt underhållande att man faktiskt kan vara splittrad och göra olika saker samtidigt. Hoforsbloggen kan leva sitt eget liv och det öppnar ju onkeligen för en rad möjligheter. Lite på samma tema handlar själva inlägget om också. Alla vet ju vem Tomas Andersson från bland annat Itchy Daze, Hank och nu senast Corroded är. Han har startat ett sidoprojekt ungefär på samma sätt som jag nyttjar dagens teknik, att leva ett eget liv fast man har annat på sidan också.

  Lejonet

  Under artistnamnet Lejonet släpper han en singel på svenska den 27 maj. Kolla in hans Facebooksida, lyssna på smakproven och gilla sidan för uppdateringar. Jag tror det här kan bli hur bra som helst faktiskt.

 • Radio Hofors I Etern Hos Dig?

    0 comments

  Igår deltog jag i ett möte på Entré Hofors där man förutsättningslöst diskuterade ett spännande projekt som skulle kunna bli verklighet. Det är några år sedan visionen dök upp här på Hoforsbloggen och ibland så tar ju livet märkliga svängar. I det här fallet heter svängen Daniel Thimerdal. Daniel hittade nämligen det här gamla inlägget och kontaktade mig och sedan rullade funderingarna vidare.

  Jag har talat med VD johansson idag på Entre’ Hofors gällande mina tankar. Det är möjligt för er att köra radio genom att ni via en förening som ni bildar på orten( närradioförening) söker och får tillstånd. Det finns tom en dedikerad frekvens ”klar” i hofors 105.9mhz  för 200 watt. När man fått tillst av radio tvverket att få starta sändningar, ansöker ”föreningen om frekvensen hos pts. Vi på radio sandviken kan hjälpa er med sändare och teknik till mkt förmånliga vilkor. Vi kan sända ut radio sandvikens innehåll på båda sändare till att börja med i uppstarten där ni tillsammans med oss kan få riktade program för er kommun och näringsliv. Skulle detta realiseras innebär det att hofors företag och föreningsliv får tillgång till att nå ut i stort sätt hela gästrikland! 

  Jag berättar mer än gärna mer om tankarna och hur det praktiskt kan gå att starta med enkla medel. 
  Mvh/ teknikansvarig på Radio Sandviken
  / Daniel Thimerdal
  Radio (1)
  Igår var det alltså dags för ett lite större möte där vi bland annat hade möjligheten att både informeras och ställa frågor till de radiokunniga från Sandviken. Det står ganska klart att det finns både kompetens och teknik att kunna starta upp det här projektet med stöd från vår grannkommun. Det finns ett vad jag uppfattade ganska stort intresse hos de som deltog på mötet igår också, men som med allt handlar det förr eller senare om pengar och ansvarsfrågan. Men kan vi lösa allt det här och titta på den stora vinningen för kommunen och invånarna så är jag övertygad om att det här skulle kunna bli riktigt bra. Hur många skulle vara intresserad i Hofors att delta i ett sådant här projekt? Finns det redan idag tekniskt kunniga människor i Hofors eller rentav finansiärer?
 • Anmäl Er Till Hofors Grillmästare 2015

    0 comments

  Grillmästare

  Ni har väl inte glömt bort den mest spännande tävlingen i kommunen på 2000-talet? Hofors förste grillmästare skall koras. Anmälan sker till Marie Ihrén på telefon 0290-27480 eller mejl hoforshc@hofors.se.

 • Loppissäsongen Är Igång

    0 comments

  Jag hade faktiskt helt missa annonserna om storloppis i Bro i Storvik. När så Anne ”glasstanten” Persson påpekade detta och frågade om vi skulle ta en liten tur bestämde jag att loppissäsongen kanske borde starta. Vi var där ganska tidigt så vi var bland de första att sniffa runt efter fynd. Hela 12 loppisar och en rad andra aktiviteter fanns och det var strax bilar och folk överallt. Mycket trevligt inslag att en hel by kan gå samman och anordna gårdsloppisar, tipspromenader och erbjuda både grillade korvar och hamburgare som kolbotten. Kanske ett tips för alla småbyarna runt Hofors eller hela Torsåker med omnejd. Lantligt, billigt och så underhållande i äkta lantbruksmiljö.

  Loppis1

   

  Billigt ja, men för min egen del inte så mycket attraktiva saker. En del säljare har nog inte begripit det här med loppisar, försökte kränga saker till överpriser, mer än det kostar i en vanlig butik i vissa fall. Andra mycket mycket lågt under värdet och det är ju trevligare att slå till då. Jag hittade i vart fall något därute innan vi begav oss in till centrala Storvik där ytterligare två permanenta loppisar finns. Bland annat den förtjusande verksamheten som tidigare låg i GästrikeHammarby. Där fick jag bland annat syn på denna, tror det är en av Djurgårdens IFs gamla matchdräkter, ja om man har humorn i behåll så förstår man.

  Loppis2

  Testade även ett plommonstop som tyvärr var storlekarna för små för mitt eget huvud, men det hade varit det perfekta fyndet att ta med sig hem. Inte så vanligt med just hattar av plommonstopsmodell längre, inte i så fint skick som den jag hittade. Passar nog en köpare som är mindre tjurskallig än jag. I övrigt studerade jag ett par flugfiskerullar för 50 spänn stycket, köpte inte och kanske ångrar jag det smått. Ett par handkontroller för 30 spänn till Playstation, har ett högre värde på köp&sälj-marknaden, men eftersom jag inte visste om de fungerade så beslöt jag att låta dom ligga kvar. Var även spekulant på en radio modell urgammal. 300 spänn och en sån där som man tidigare kunde ratta in både Luxemburg och Sibirien på. Tveksamt om den fungerat men hade antagligen prytt sin plats. Slog den tanken ur hågen också. Dagens sammantagna fynd för en tjugelapp blev dock detta innan vi åkte hem till Hofors igen.

  Loppis3

  En DVD-box med filmer av Bruce Lee och ett par andra Hong Kongfilmer med Kung-Fu. Nostalgi av högt värde. Oftast märkligt dubbade och spelade i ultrarapid så att slagsmålsscenerna såg ut att gå riktigt fort. Antagligen vad som spätt på att just denna kampsport var väl värd att behärska.

 • Fira Valborg På Ett Smartare Sätt

    0 comments

  Valborgsfirande idag. En dag som jag själv som ung förknippade med alkohol och raketer. Det fanns i princip tre debutantdagar om året då man kunde inträda på ”fördärvets bana”. Skolavslutningen en självklarhet, går man ut nian så har man all rätt i världen att starta dagen med ett par stora starka och champagne. Man skulle ju trots allt kliva in i vuxenlivet. Inbillade man sig själv. Ingen vuxen som reagerade över det direkt heller och i många fall mer än behjälpliga att ordna med vuxendrycker. Nyårsafton ungefär samma sak. Vad gör det om man ger ungdomarna lite bubbel att ta med sig på den annars alkoholfria aftonen? Sedan lite av den största högtidsdagen av dessa tre. Sista april. Förberedelser i veckor före för att införskaffa alkohol, planera tillhåll långt borta från vuxna och världens röjarpartaj. Trots att jag själv var ganska säker som femtonåring, att jag visste bättre om hur världen fungerade, mycket bättre än alla fossiler till vuxna, så hände det massor av tokerier som jag vet att många hade velat undvika om de varit medvetna om det. Ungarna hade sex trots att dom inte ville ha det, man slog varandra på käften, sade saker till sina bästa vänner som man sedan inte hade kvar, det gick någon fönsterruta och man skrattade när man sköt raketer efter varandra utan tanke på riskerna. Att den griniga tanten med den gamla hunden på gatan skrek när man placerade en smällare i brevlådan berörde en inte. Men man växer upp och ser att allt det här var så fel så fel. Idag är man själv en gammal fossil som ungar fnyser åt när man försöker berätta varför man inte skall göra vissa saker, vad som kan hända och skräckscenariot man målar upp är vardagsmat och inte förknippat med någon av de tre debutantdagarna. Mina föräldrar sade samma saker åt mig, och jag önskar att jag hade lyssnat och istället gjort något trevligare men inte mindre minnesvärt.

   

  Idag är det alltså dags för många ungdomar att inträda på den svarta sidan av vuxenlivet. Man har inget ansvar och man har ingen aning. Imorgon kommer många våndas över vad man gjort både mot sig själv och andra och livet blir aldrig sig riktigt lik. Jag tror heller inte att man tillräckligt kraftfullt kan sätta stopp för det lämmeltåg av korkade beslut man inte vill se ungdomarna ta, men kan bara ett fåtal tänka om och istället vänta med denna debut så får det vara bra nog. Det finns trevligare alternativ som inte lämnar ett bakfyllespår eller dödsångest efter sig.

  EntreUngdom

  I Hofors anordnas en rad aktiviteter på Folkets Hus. Redan klockan 15.00 så startar det med knattedisco, 17.30 till 19.30 är det sväng för årskurs 4 till 6. Sedan får de äldre ta vid och hålla på till 23.00. Liveuppträdande blandas med dans. I Torsåker anordnar man Valborgsmässomys runt fotbollsplanen. Små eldar, körsång och annat som Torsåkers IF anordnar. Och bäst av allt, det finns fika som är betydligt godare än alkohol som ni inte kräks av.

 • Knarkartisten Linus Svenning Avbokad

    0 comments

  Det har inte varit något muntert år för artisten Linus Svenning. Ni kanske minns ”slickattacken” på Gästis i Torsåker i november. Idag står det att läsa i Gefle Dagblad under en mindre smickrande rubrik.

  Linus

   

  Inte för att vara näsvis, men när det kommer till just benämningen knarkare och som i det här fallet knarkartist, så tycker jag media ibland sätter märkliga rubriker. Just idag har jag växt ifrån det där med att påpeka att det handlar om missbruk och att knarkare faktiskt anses vara ett skällsord. Men en gång i tiden så fick jag faktiskt både Expressen och Arbetarbladet att ändra rubriker.

 • En Tur Till Hofors Bibliotek

    0 comments

  Det var en hel del aktiviteter i Hofors igår med den pågående kulturveckan. För egen del var energin slut för veckan så jag nöjde mig med att besöka biblioteket tillsammans med några partikamrater för att studera utställningen om ombyggnationen av stationsområdet. Jag vet inte hur vi fått för oss att det skulle vara en uppbyggd modell på display, men det visade sig vara några tjocka pärmar med information och en anslagstavla med samma material som vi redan fått sänt med post. Nåja det blev ett litet strövtåg runt bland böckerna och själv strosade jag in för att titta på den muminutställning som enligt uppgifter skulle pågå i barnsektionen. Några kreativa barn har tolkat historierna om Mumin genom teckningar. Det var dock inte det som gjorde dagen upplyftande utan snarare den trevliga barnhörnan som finns gömd längst in.

  1

  En riktigt stimulerande miljö på några kvadratmeter för högläsning. Bland det bästa man visste som barn att få höra någon annan läsa en spännande historia ur en bok. Något jag gissar inte är lika vanligt idag med surfplattor och mobiler som distraherar, Det fanns även en konsthall där alster målade av gissningsvis barn visades upp.

  2

  När vi nu ändå var där passade jag på att visa kollegorna något som är lite av en dold hemlighet för Hoforsborna som inte besöker biblioteket regelbundet. På nedervåningen finns en samling av lokalskrifter.

  3

  Jag nämnde något om detta tidigare när jag skulle beskriva vad man kan göra i Hofors ett par timmar för Fredrik Modin. Berättelser av och för Hoforsbor som speglar lite av historien. I synnerhet en skrift som jag måste ha missat tidigare fångade mitt intresse.

  4

  Tänker inte skriva något om innehållet, men ta en tur förbi där och se efter på egen hand. Ha en fortsatt trevlig lördag!

 • Gunilla Wolde Har Avlidit

    0 comments

  Tottes mamma är död läser jag på SVD-Kultur. Rubriken i sig får mig genast att tänka på den lätt problematiska Totte från barndomens kvällssagor. Mycket riktigt så är det just samme Totte.

  Totte

  De oförglömliga historierna om när Totte städade eller när han badade och snickrade, gick till doktorn, klädde ut sig och lekte med sin katt. ENkla små historier men som ändå gjorde avtryck. Nu var det ett tag sedan jag studerade barnlitteratur, men jag inbillar mig att i det här fallet så kan man säga, det var bättre förr.

 • Sveriges Radio Lanserar Spännande Projekt

    0 comments

  Fick ett mejl från Sveriges Radio, P4 Gävleborg som jag skulle vilja dela med mig:

  Just nu håller jag på med ett projekt som jag hoppas kunna göra radio av. Projektet utgår ifrån att ungdomar ska få sina röster hörda i radion. Att de själva ska få uttrycka sina tankar, funderingar och drömmar – med egna ord. 

  Tanken är att jag med hjälp av ungdomarna, i åldrarna 12-17, spelar in ”dagböcker” från deras vardagsliv vid olika tillfällen. De som vill vara med spelar helt enkelt in sig själva genom sina telefoner under dagen. Det kan röra sig om längre eller kortare inslag, men någonstans mellan 2-10 minuter i olika skeden under en vanlig dag är tanken. I slutändan är tanken att det ska bli ett inslag där ungdomarna själva får uttrycka sig i sina vardagliga liv på sitt alldeles egna sätt.
  Jag tror att det är viktigt att vi låter folk uttrycka sig i vår radio, och istället för att prata OM vill jag i detta projekt prata MED. Det här projektet gör det möjligt för lyssnare att verkligen höra vad personerna vill säga, och ungdomarna får möjlighet att uttrycka sig.
  Så, jag sträcker därför ut en hand till er. Jag behöver komma i kontakt med ungdomar i åldrarna 12-17 år som vill uttrycka sig i radion!
  Hör av er till mig så kan jag berätta mer om projektet
  Ring på 026-666524 eller maila mig till fredrik.bjorkman@sverigesradio.se
  Skulle detta vara något för någon av Hofors och Torsåkers ungdomar? De allra flesta har tillgång till en mobil med möjlighet att spela in ljud. Här har man ju möjligheten att berätta om sin vardag eller något annat spännande och få massor av lyssnare.
 • 2015 Års Stipendium Inom Fritids- & Kulturområde

    0 comments

  Kommunen meddelar via sin hemsida att det är dags för nomineringar till 2015 års stipendium inom Fritid och Kultur.

  Stipendie

  En prissumma på 10 000 kronor delas ut. Just i Hofors har vi ju både ett rikt kulturliv och många idrottsföreningar och andra föreningar som skulle kunna vara förtjänta av ett stipendie. Har inte riktigt koll på hur många olika stipendier som delas ut årligen, men detta torde väl tillhöra ett av de finaste om jag inte misstar mig.

 • Hoforsrocken Presenterade Artister Inför Årets Upplaga

    0 comments

  Igår presenterades de första artisterna inför Hoforsrocken den 25 juli i år. Någon kanske har reagerat över att det är många artister som är kvinnor men förklaringen kommer här:

  Under flera år har Hoforsrockens arrangörsgrupp fört ett samtal kring könsfördelningen i de akter som vi bokar, och vid utvärdering av förra årets festival togs ett beslut att göra en aktiv insats för förändring. Sveriges festivalscener domineras kraftigt av manliga musiker och artister, vilket leder en ojämn fördelning av scenutrymme och uppmärksamhet i den musikaliska sfären. Att synas och märkas är i mångt och mycket att ha makt. Kulturformen musik är samhällsformande, identitetsskapande och på många sätt politisk. Att samhället just nu ger betydligt mer utrymme åt män i den kulturformen är sålunda ett stort demokratiskt problem. Vi i Hoforsrockens arrangörsgrupp har därför valt att årets Hoforsrock ska ha en 50/50 könsfördelning fördelat på akter, vilket reflekteras i årets första bandsläpp. Hoforsrocken vill och hoppas att andra festivaler och arrangörer i länet blir inspirerade av detta så att vi tillsammans kan hjälpas åt att forma en bransch som klarar av att göra plats för alla människor i musiken – oavsett kön.”

  Ett bra initiativ och nu ser vi fram emot fler bandsläpp inför årets upplaga av Hoforsrocken.

 • Kulturveckan Inleds

    0 comments

  Idag inleds kulturveckan i Hofors kommun. En rad aktiviteter som skall visa att vi inte bara har framgångsrika idrottare, utan även ett aktivt kulturliv.

  Ett digert program som innehåller allt från ren kunskap att så ett frö och se det växa till en blomma, till litterära mord bland seniorer. Schack fototävling och musikverkstad och mycket mycket mer. Hela programmet finns under denna länk.  Personligen har jag plockat ut ett par guldkorn ur programmet som jag tänkt besöka, vad jag kan sakna är en filmfestival, men förhoppningsvis så återkommer kulturveckan varje år framöver och kan utvecklas i fler riktningar.

 • Fototävling #vårkänslorihofors

    0 comments

  Hofors kulturvecka inleds på måndag och i samband med den utlyses en spännande fototävling.

  Kulturvecka

  Det krävs att man har en mobilkamera och ett Instagramkonto. Mycket spännande inslag i en oerhört spännande vecka. Att Hofors är en idrottskommun är det ingen tvekan om, men varför inte sätta oss på kartan som en kulturkommun också. Vi har ju en oerhört spännande historia och massor av talangfulla människor inom både konst, musik och historia. Här finns mycket att ta tillvara på och utveckla.

 • Ytterligare Ett Steg Mot Närradio Hofors/Torsåker?

    4 comments

  Det är drygt två och ett halvt år sedan som jag skrev ett inlägg om lokal radio för Hofors och Torsåker. Jag dristade mig till och med att drömma om hur ett schema för dagen skulle kunna se ut:

  Spellista

  Det var några som hörde av sig och kunde tänka sig att arbeta med det här, inte minst från Entré Ungdoms sida, men det föll sedan i glömska tills jag fick ett mejl från Daniel Thimerdal, teknikansvarig på Radio Sandviken:

  Hej!
  Jag skulle vilja komma i kontakt med er gällande detta!
  Har en ide kring detta! Ni skulle kunna starta upp och jag tror jag har en bra lösning. Har ni någon frekvens ledig för närradio i hofors?
  Mvh Daniel thimerdal. Aktiv på Radio Sandviken

  Radio

  Jag vidare befodrade detta till Ritva Snellman för att se om intresset hos Entré Ungdom fortfarande fanns. Idag fick jag ytterligare ett mejl som gör att jag kanske bör tänka lite större runt ett sådant projekt.

  Jag har talat med VD johansson idag på Entre’ Hofors gällande mina tankar. Det är möjligt för er att köra radio genom att ni via en förening som ni bildar på orten( närradioförening) söker och får tillstånd. Det finns tom en dedikerad frekvens ”klar” i hofors 105.9mhz  för 200 watt. När man fått tillst av radio tvverket att få starta sändningar, ansöker ”föreningen om frekvensen hos pts. Vi på radio sandviken kan hjälpa er med sändare och teknik till mkt förmånliga vilkor. Vi kan sända ut radio sandvikens innehåll på båda sändare till att börja med i uppstarten där ni tillsammans med oss kan få riktade program för er kommun och näringsliv. Skulle detta realiseras innebär det att hofors företag och föreningsliv får tillgång till att nå ut i stort sätt hela gästrikland! 

  Jag berättar mer än gärna mer om tankarna och hur det praktiskt kan gå att starta med enkla medel. 
  Mvh/ teknikansvarig på Radio Sandviken
  / Daniel Thimerdal
  Det kanske är precis vad som skulle behövas. Stöd från Entré Hofors och företagarna. Finns det redan nu människor i Hofors/Torsåker som är intresserad av att bilda en förening med fokus på lokala radiosändningar?
 • Kulturvecka Planeras I Hofors

    0 comments

  En solig söndag som kanske inte startade direkt som jag ville. Hade för avsikt att klippa ihop lite film men programmet verkar inte reagera och tycka samma sak så dessa planer lades ner. Var inget speciellt egentligen, bara en del klipp från sjön och fisket som kanske skulle se bättre ut ihop med en käck melodi. Kanske en form av kulturuttryck även det. Nåja inlägget skall istället handla om något verkligen spännande om man kan få ihop det. Hofors egen kulturvecka.

  Kulturvecka

  Hofors kommun är som bekant inte bara friluftsliv och fiske, utan det finns en rad andra föreningar. Nu vill man knyta ihop detta till en temavecka och det skulle ju onekligen vara spännande att se vad man kan visa upp från kommunen. Som ni ser så kan man kontakta Ritva Snellman om man vill delta med sin förening eller kanske gör något kulturellt på egen hand som kan vara värt att visa upp. Kultur inbegriper ju så mycket och det är väl snarare den egna fantasin som sätter begränsningarna. Kanske har man en samling av något slag man vill visa upp, kanske en hobby man vill dela med fler. Bara tänka till och sen kontakta Ritva.

 • Djävulens Historia

    0 comments

  På Arbetarbladets kultursidor läser jag en smått förvirrande artikel om ”Djävlar och kyrkbränning”. Förvirrande eftersom Hofors nämns i inledningen men det framgår aldrig riktigt var denna utställning skulle ske.

  Faust har kommit till Gävleborg, som bekant. Men till Hofors verkar bara Mefisto ha nått.

  Det får mig dock att besöka bokhyllan eftersom ett minne väcks. Visst där står den, en roande och lika intressant bok som jag köpte för några år sedan.

  Damned

  Damned av Robert Muchembled. En ”trevlig” om än sinnesstörande bok med konst, fotografier och tatueringar som visar Djävulens utveckling genom århundrandena. Allt från små köttätande barn med horn till kvinnliga satkärringar med läppstift och höga klackar. Ett bra uppslagsverk för den som för dagen känner sig mer eller mindre satanisk.

 • Inspiration Från Falun: Outcast Charity

    3 comments

  Den 23 maj anordnas något riktigt grymt i grannkommunen Falun.

  Outcast

  Outcast Charity är ett välgörenhetsevenemang som går av stapeln på och omkring Dalarnas Museum den 23:e Maj 2015.
  - Tatuering, barbering och piercing av Dalarnas elit inne på museet
  - Tre scener med livemusik hela dagen
  - Graffitivägg där ni kan få prova på, konstutställning där en del auktioneras ut
  - Pokerrun på land med raggarbilar, mc, epa, moped, cykel & stadsvandring.
  Fina vinster så se till att vara med!
  - Föreläsningar om utanförskap
  Allt överskott i detta evenemang kommer fördelas mellan flera lokala organisationer. För Falun i Falun, Hjälptill.nu, Kvinnojouren, Mans & Familjejouren, Brylla, Glimma & Joko kommer att få dela på överskottet.
  Det är fri entré på evenemanget och frivilliga insamlingar kommer ske under dagen via personer, bankgiro & Swish.
  Outcast Charity arrangeras av den ideella föreningen Let´s Do It Now som bland annat också gör Brylla. Let´s Do It Now arbetar mot utanförskap och detta evenemang är ett led i det.” 

   

  Varför tycker jag då att detta är så häftigt? Ja det visar ju på ett engagemang att anordna aktiviteter i ett gott syfte, det bidrar till att samla in pengar för att kunna fortsätta utföra idéella arrangemang utan att behöva belasta kommunkassan, det är gratis så att alla kan delta oavsett ekonomi och det ger människor möjligheter att träffas och skapa nya idéer om framtida events. Det här tycker jag vi i Hofors ska studera närmare och helt enkelt apa efter.

 • #MittHofors – #MittTorsåker

    0 comments

  Det är ingen ny och omvälvande idé, snarare ett experiment i hur vi Hoforsbor utan att anstränga oss kan marknadsföra vår kommun. Många av oss använder verktyg som sociala medier. Facebook, Instagram, Twitter och Gud vet vad det finns mer. Men det gemensamma med alla dessa verktyg är de så kallade ”Hashtags” man kan märka sina inlägg eller bilder med. Symbolen # som föregår en text blir ett sökbart begrepp.

  #MittHofors

  #MittTorsåker

  Skulle inte vi alla nyttjare av dessa verktyg kunna göra ett litet experiment?

  Vi tar en varsin eller flera bilder från vår vardag eller från vår fritid, där det fina med kommunen lyfts fram, På det sättet skulle vi i längden helt utan kostnad kunna visa omvärlden hur vi bor och vad som finns att göra här i vår kommun. Exempel:

  V1

  Gamla kallbadhuset i Hofors. En gång aktivt område med vattenpolo och hopp från höga höjder. Idag vackert strövområde med gratis fiske för alla barn och ungdomar #MittHofors

  V2

  Hofors kyrka invigd 1962. I dopfunten finns en silverskål, designad av Folke Arnström. På altaret står ett silverkors från 1962, som bekostats av gåvor från församlingen. Silvervaserna på altaret är tillverkade av Martin Olsson och skänkta av dåvarande chefen för SKF:s bruk, Ivar Bohm med hustru. Altarljusstakarna är smidda av Gösta Holmqvist och bekostades av Club Lions i Hofors. #MittHofors

   

  Motiven och platserna kan vara precis vad som helst. Lilla Sparköp, Hoforshallen, från golfrundan eller mitt i slalombacken och sittandes på läktaren i ishallen. En grillkorv från strandhugg i Edsken, en liten abborre på Storgösken eller busshållplatsen på Storgatan en tidig morgon. Ja ni förstår liksom. Bara det sprids via de sociala medierna och märks upp med #MittHofors eller #MittTorsåker. Viktigast av allt är att vi pratar med våra vänner och bekanta om det och sprider budskapet att vi alla kan göra en insats med en mobiltelefon och på några få sekunder. Värt att testa?

 • Första Blåbärsstoppet I Hofors

    0 comments

  På söndag är det dags för det traditionella Vasaloppet. Jag har själv aldrig haft ambitionerna att ställa upp, inte så mycket för att det är en utmaning utan mer för att tanken på den långa skidåkningen inte lockar. Det är dock beundransvärt att vissa gör det, i synnerhet alla glada motionärer som inte är ute efter att stå på prispallen och istället tar det för den utmaning det ger. Kanske som en del i att klara av en Svensk klassiker som förutom skidåkningen i Vasaloppet på 90 kilometer (alternativt Engelbrektsloppet på 60 km) innebär 30 mil på cykel i Vätternrundan, 30 kilometer löpning på Lidingö (tuff bana) och simma i en iskall älv i 3 kilometer i Vansbro. Man måste dessutom genomföra allt inom 12 månader så det krävs sin planering och träning för att förbereda sig.

   

  Kanske kommer flera av dessa framtida tävlare/utmanare synas i Hofors på lördag. Då går nämligen Första Blåbärsstoppet av stapeln som syftar till att ge reklam till orten och aktivera barn att ställa upp i en betydligt kortare tävling. Faktiskt ett av de bättre arrangemangen som vi har i kommunen för att just marknadsföra oss. Det bjuds på kolbullar och blåbärssoppa och Vilmas knäckechips och jag tror inramningen blir fantastisk i Hagaparken även om snön börjat ge vika nu. Förbipasserande kan stanna spontant och se vad orten bjuder på även om det kanske inte genererar så mycket annat i till exempel boendeväg. Men det är i detta skede som jag åter blir väldigt upprörd över hur kommunen hanterar sina frågor om turism. För precis som allt annat som arrangeras i Hofors/Torsåker så marknadsförs det via Sandviken och hur man kan tillåta att allt eventuellt boende styrs till Sandvikens kommun istället för till Hofors där evenemangen faktiskt sker är inte bara märkligt utan en katastrof. Se även tidigare inlägg.

  Hotell

  Om det nu enligt Tommy Nielsen inte kostar ett öre men gör en besparing på 100 000 kronor (läs kommentarerna under detta inlägg) att låta Sandvikens kommun ta hand om marknadsföringen för de lokala hotellen och vandrarhemmen, kanske man kan tycka att det är rätt att Sandviken på något sätt får utdelning för att de sköter detta åt oss. Personligen tycker jag att det vore bättre om JS Sportboende, Hotell Bergsmannen och Hotell Hof visades som alternativ istället. Onekligen borde det ligga oss som faktiskt bor i Hofors närmare hjärtat att kunna marknadsföra oss utåt för vad vi vill att man skall mötas av när en potentiell turist letar resemål eller boende. Istället för att göra besparingar som inte kostar ett öre kanske vi faktiskt borde avsätta medel för en egen turistbroschyr, en egen lockande hemsida med aktuell information och sälja boende och upplevelser lokalt. Synas på mässor och bjuda in till vår fantastiska kommun.

 • Siste Mannen På Jorden

    0 comments

  Jag vet inte om det har med åldern att göra, att man på något sätt tappar sin känsla för humor. Det finns ett enormt utbud av TV-serier som skall locka till skratt, men få gör verkligen det för min egen del. Jag har ett par favoriter, men väljer nio gånger av tio något seriösare underhållningsprogram istället för de klassiska amerikanska komedierna. Med underhållning avser jag då kanaler som Discovery eller History Channel. Men äntligen har det kommit en serie med ett tämligen galet upplägg. Tänk om du vaknar upp en dag och du är den siste människan på jorden?

  Lastmanonearth

  Nu håller inte titeln riktigt vad den lovar, Phil Miller är inte ensam kvar på jorden, redan i episod två dyker det upp en kvinna med ganska bestämd uppfattning om hur man bör förvalta situationen till Phils stora förtret. Alla uppskattar inte en pool full med sprit eller bowling med dyra lyxbilar. Kanske är det en genusfråga. Serien sänds nu på Fox och får ni tillfälle att se den så gör det.

 • Camp Finland Är Över – Vad Har Vi Lärt Oss?

    0 comments

  Helgens i särklass största snackis i Hofors har naturligtvis varit Skid-VM och en hel del om Camp Finland. Själva tävlingsarrangemanget i Falun har lockat mycket folk, många Hoforsbor har sett tävlingarna dagligen på plats i Falun och säger naturligtvis att det varit en folkfest. Här hemma i Hofors så har det diskuterats flitigt om arrangemanget varit lyckat eller ej för kommunen. Som ni kunde se i inlägget innan var det ingen vidare munter bild som målades upp i videoinslaget. Även det har blivit debatt. En övervägande del förstår synpunkten att inslaget knappast gjorde något för att marknadsföra trevliga Hofors. Personligen blev jag ganska förbannad över bilden av ett helt öde och tomt Hofors och kanske i synnerhet över att man filmat inifrån Folkets Hus som knappast är en ”levande oas” dagtid i ett trapphus. Vad var egentligen syftet att framställa det så? Humor kallade någon jag diskuterade det med. Kanske. Humor är som sagt väldigt svårdefinerat och personligt.

   

  Under helgen syntes det dock liv på torget i Hofors. Iskonstnären Tjåsa Gusfors gick lös på ett isblock med motorsåg och huggverktyg. Tyvärr fick inte det pågående konstverket vara ifred. Under lördagsnatten kapade någon ena ”armen” av isbjörnen. Det upprörde en hel del Hoforsbor som bland annat uttryckte sig i en diskussionsgrupp på Facebook så här:

  En lessen iskonstnär idag. Någon har slagit bort 1 arm på björnen och försökt att slå bort huvudet, men misslyckat med det.”

  Tragiskt att inget kan få vara ifred

  Så fruktansvärt dåligt förbannade idiot/idioter som gjort detta! Man bli så förbannad!

  Ingenting får vara ifred och glädja andra människor. Väldigt synd!

  Ja vad säger man , vissa människor vill verkligen ge Hofors ett dåligt rykte istället för att visa hur bra vi faktiskt kan vara !!

  Ja vad ska man säga det är helt otroligt att inget kan få vara ifred. Stackars konstnär och alla som inte fick uppleva skapelsen.

  Det finns gott om dummskallar, ofta samma jävlar som ska sabba för andra!

   

  När det sedan gäller själva Camp Finland och diskussionen huruvida det var ett lyckat arrangemang eller inte så kom det ganska snabbt en artikel i GD denna morgon. Camp Finland – en hit för Hofors trots kritik.

  Både Ur Spår och Gävle-Dala har varit i Hofors för att få tag i de finländska supportrarna, men ingen har synts till. När GD är på plats under VM-veckans sista dag, söndag, syns heller inga finnar till, men informationsansvarige Tommy Nielsen från Hofors kommun har svaret.

  – Har man rest ända från Finland för att titta på skid-VM så är det där man är. Finnarna har helt enkelt åkt tidigt på morgnarna till Falun och kommit hem hit sent på kvällarna, säger han.

  Totalt har cirka 150 finska supportrar kommit till Hofors för att bo på Camp Finland och trots kritiken för att finnarna inte har varit där är Tommy Nielsen ändå nöjd.

  – Vi har haft fullt på hotellen här och nästan hälften av gästerna har varit finländare. Men det är andra nationaliteter här också, bland annat har vi haft en hel del norrmän här.

  Jag anser ändå att det för framtida arrangemang i Hofors bör utredas ordentligt hur det sett ut hela vägen. Från första början till slut. Har det gjorts allt som kunde göras? Vilka har arbetat med arrangemanget och hur? Själva kostnaden är inget som jag personligen reagerar över, det har enligt de uppgifter jag fått varit väldigt återhållsamt. Frågan om det har varit bra eller dåligt bör också ställas. Tog man tillvara på tillfället att synas och höras ordentligt och det torde vara ganska mätbart med antalet hotellnätter som bokats under hela tävlingen. I slutänden är tanken att vi skall få svar på frågor som om vi verkligen satsar tillräckligt på marknadsföringen av vår fina kommun och om kompetensen finns att ta till vara på de resurserna vi har och kan sälja in till turister.