• Smått & Gott Ur Veckans Hoforsblad

    0 comments

  Veckans upplaga av Hoforsbladet kändes innehållsrikt och intressant. Trots att det i grunden är en annonstidning så förmedlar den så mycket annat.

  Bland annat är det dags för storloppis i Bro i Storvik igen på lördag. Jag var ju där i maj när hela byn vaknat tillliv och erbjöd allt möjligt i varje gård och garage. På lördag är det dags igen och man kör mellan 11 och 16 och erbjuder bland annat ponnyridning, kolbullar, loppis i flera gårdar och en tipspromenad. Har ni inte varit där ännu så starta lördagen där. Ni kommer inte bli besvikna. Kanske något för våra mindre byar runt Hofors att anamma, Barkhyttan, Hästbo eller Wij att apa efter.

   

  Entré Ungdom presenterar sitt höstprogram i veckans nummer av Hoforsbladet också. Mest spännande känns rubriken ”Cash för dina drömmar”.

  Cash för dina drömmar

  Lite knapphändig information men jag gissar att om man har en idé som berikar Hofors och invånarna så kan man få upp till 10 000 kronor för att förverkliga det. Kanske vill man anordna något trevligt för barn och ungdomar, kanske genomföra ett projekt. Hur som haver så är det ju en sällan skådad möjlighet att faktiskt få pengar för att uppfylla en dröm.

   

  Noterar även att BS Entreprenad har en annons där man erbjuder trädgårdsarbete med RUT-avdrag. Någon kanske minns att jag framhävde ett företag som hette FemtioFem Plus tidigare under året. Samma tjänst fast kanske aningen mer seriös och pålitligt än det visade sig vara med Femtiofemmarna. Dessutom är ju BS verkligen lokalt förankrade och det känns ju lite mer lokalpatriotiskt än övriga bolag.

   

  Studieförbunden och kyrkorna har  kurser i höst. Ovako och Hofors kommun kör sin hälsovecka mellan 6 och 13 september. På lördag är det även Milans dag och man tänder kolmilan, visar hantverk och erbjuder kolbullar även där. På scenen återfinner man Bro Manskör och Berglundz Svänggäng. Ett alternativ efter loppisen i Storvik alltså.

   

  Vill man ha det ändå lite svängigare så rekommenderar jag Viva på lördagskvällen. Lars Lilja uppträder och man har öppet till 02.00. Fullständiga rättigheter och Hofors största utbud av hamburgare.

  Lars Lilja

   

  Givetvis tar ni minst varannan vatten och är oförskämt pigga på söndagen när Hofors Adventure Race går av stapeln för sjunde gången. Start och målgång vid Vendator vid gamla Högtomtaskolan. Där kan man även införskaffa en karta så att man ser hur hela tävlingen är upplagd och kan ställa sig vid något eller flera av etapperna under dagen. Hur mycket händer det inte i Hofors liksom?

 • Smygpremiär För Radio Hofors

    0 comments

  Det är lite av en smygpremiär för ett projekt som inte ens officiellt har startat. Jag och Daniel Thimerdal funderade lite hur man bäst kan sälja in idén och insåg att man förvisso kan presentera möjligheterna med att utveckla en egen radiokanal, med bild och prat, men den sanna passionen i hela ärendet ligger ju i att faktiskt höra hur det skulle kunna låta i etern runt vår kommun. Så därför presenterar vi Testsändning nummer 1. Man får nästan lite gåshud av hur bra det är 😀

 • Var Med Och Starta Hofors Radioförening

    2 comments

  Eftersom Sandviken snodde våra bygg- och miljötjänstemän igår så tänkte jag att hämnden kunde levereras direkt idag genom att vi stal deras radioröst i etern.

  Daniel Thimerdal

  Daniel Thimerdal, Radio Sandviken 

  Okej det är inte direkt sanningen men jag finner en viss poetisk förtjusning i att kunna skriva det. Sanningen ligger mer i det lilla projekt som påbörjats med att undersöka om det skulle finnas intresse och möjlighet att utveckla en egen radiokanal i Hofors kommun. Tidigare har vi varit en knapp handfull som träffats och spekulerat och diskuterat om detta skulle kunna bli en verklighet. Just jag och Kjell Johansson på Entré Hofors kanske inte direkt har haft alla svar och lösningar på bordet, utan det har mer varit en liten dröm vi sett potential i. I synnerhet efter att vi fått äran att träffa Daniel Thimerdal som är verksam på Radio Sandviken. Nu har vi kommit så långt att vi tycker att nästa steg kan tas genom att bilda eventuellt bilda en radioförening för de som är intresserade att vara med i en mycket spännande fas för att förändra synen på Hofors och förmedla allt från smått till stort som berör vårt samhälle. Att vara en av pionärerna.

  Radio Hofors 2

  Mötet sker nästa onsdag i Entré Hofors lokaler klockan 17.00. Det är många bitar som återstår innan vi möjligen kan stoltsera med egen underhållning och samhällsinformation i etern på egen frekvens. Det behövs människor som brinner för både kommunen, för tekniken eller för alla de delar med underhållning, musik och glädjen att förmedla och berätta om saker som berör oss. Här kan alla vara med, gammal som ung, tjej som kille och bakgrund som framtidsvisionär. Möjligheterna är nämligen oändliga för både privatpersoner och föreningar till företag och lokalpolitiken. Det behövs människor som kan arbeta med rent administrativa sysslor, styrelseuppdrag, som vill lära sig tekniken bakom en radiokanal eller har drömmen om en egen radioshow där man underhåller med prat och musik. Jag tycker ni skall komma på mötet och lyssna och komma med egna förslag för hur detta projekt skulle kunna startas!

 • Lästips: Irma Från Hofors Till New York

    0 comments

  Extra roligt att kunna tipsa om denna artikel som berättar om Irma Jansson som snart beger sig ut på ett riktigt stort äventyr.

  Gefle Dagblad – Irma från Hofors har fått stipendium för att studera teater i New York

  I slutet av månaden går flyttlasset från Hofors till New York. Irma Jansson har fått ett stipendium för att studera på en teaterskola på Manhattan.

  – Det är så stort, jag har nog inte smält det än, säger hon.

  Tanken på att lämna Hofors för New York hade aldrig slagit Irma Jansson, 19, innan hennes mamma kom med förslaget.

  Men hon tog chansen och ansökte till skolan via en audition över Skype.

  – Men först gjorde jag fel. Man gör tydligen auditions på ett annat sätt i USA jämfört med i Sverige. Men de lät mig göra om den.

  Efteråt visade det sig att Irma gjort bra ifrån sig och blev antagen till skolan, som heter New York conversatory for dramatic arts. Och inte nog med det – skolan ville dessutom ge henne ett stipendium som betalar första årets kursavgifter.

   

 • Länktips: Litteraturens Gästrikland – I sällskap med järnbrott, järnbruk och järnvägar

    0 comments

  Intressant artikel för den som gillar historia:

  Jag fortsätter norrut längs urgamla Tidernas väg, eller 272 som den heter. Genom djupa skogar, förbi sjöar, längs myrmarker. Efter halvannan mil en vänstersväng mot Hofors . Innan huvudorten, med golfbanan på vänster sida, ska man vara beredd så att inte infarten mot Storbergets gruva missas. Här bröts järnmalm på 1300-talet, i dagbrott och sedan i allt djupare schakt och gångar. År 1500 tog ett ras 18 arbetares liv. Att stå vid Stollgången (ja, rättstavat) som spränger 265 meter in i berget kan ses som port till den gästrikska järnhistorien, även om den inte är äldst. Vid mynningen blåser det svinkallt inifrån berget. Jag har just missat dagens visning. Men det går en stig, ordentligt brant här och var, till toppen av berget och väl uppe går jag varm och andfådd runt de inhägnade hålen och spanar ner i mörkret. Det pirrar i benen. Nere igen tittar jag in i det lilla gruvmuseet vid bergets fot. Här finns verktyg och prylar som hittats i schakten, eller kanske lämnats åter av Gruvfrun, hon som visade sig just innan raset för 500 år sedan.”

 • Festivalhelg Till Ända

    0 comments

  I helgen har det alltså varit en riktig festivalhelg. Hoforsrocken gick av stapeln, men för min egen del begav jag mig till Dalarna för att uppleva lite genuin ”Hoforsrock” istället. I Grycksboparken anordnade Wolf FM sitt årliga event och där intog en riktig Hoforsson scenen under stort jubel.

  Taylor

  Kent Sjöstrand aka Shakin Lee Taylor rockade loss med andra storheter som Black Knights i perfekt sommarväder. Fantastiskt mycket människor med rock´n roll i sinnet och ibland behövde jag blunda både en och två gånger för att försäkra mig om att jag inte förflyttats till en folkpark på 50-talet med brylcremen och de vackra klänningarna uppblandat med ljudet av amerikanska motorer.

 • Stånk-Tommy & Småstadsliv Uppträdde I Hofors

    0 comments

  För några veckor sedan skrev jag ett inlägg om att det skulle bli 50-års kalas i Folkets Park i Hofors. Igår var det således dags och tillströmningen av människor var mycket god långt innan showen skulle starta. Själv var jag där i egenskap av ”gästrecensent”. Jag fick nämligen ett lite halvmysko mail från en frilansande kulturskribent vid namn Max Hebert som undrade om jag ville följa med och se showen med honom och i samband med det prata lite om Hofors i största allmänhet. Då och då får jag lite inbjudningar som att åka på helikopterturer i Valbo eller delta i olika evenemang med musik eller annat. En hel del tackar jag nej till, men ibland så dyker det upp så udda saker att man helt enkelt inte kan säga nej. Företrädesvis saker som jag inget vet något om eller som jag upplever som någon form av utmaning eller en chans att se nya saker. Det här var definitivt helt nytt och okänt. Själva recensionen får vi väl se i tidningen vid något tillfälle, men det var en hel del intressanta saker som dröjde sig kvar i huvudet ända till läggdags.

  Småstadsliv

  I regel så knallar jag omkring och bara lever i Hofors. Brukar sällan tänka på livet utanför kommungränsen längre. Jag är inne på mitt sjätte år sedan jag återvände och antar att jag på något sätt acklimatiserats från att bo i en större stad till ett mindre samhälle. Sedan jag återvände har jag haft en önskan om att kommunens potential inte skall gå till spillo, att vi tar tillvara på det som vi har naturligt och utvecklas. Det har ju definitivt mitt intåg i lokalpolitiken till exempel varit ett steg på vägen. Ändå kan jag känna att man blir väldigt bunden, att kreativiteten bromsas och att jag kanske inte gör mest nytta där jag befinner mig idag. Jag är van med något friare tyglar och politiken har ju sina ramar vilka jag ofta kan känna att jag vill strosa utanför.

   

  Vi jämförde även storstad och småstad, och innehållet i showen. Fanns det igenkänningsfaktor? Jodå, det gjorde det i många av situationerna, i synnerhet synen på varg, men även hur det är att bli kvar i ett litet samhälle när man har större drömmar. Visst kan man leva ut sina vildaste drömmar även i en kommun som Hofors, men helt klart finns det begränsningar och linjer som vi kanske gått och målat upp själva för att passa in. Om hur sådan här satir eller humor eller vad man nu vill kalla det, fungerar. Hade det till exempel varit uppskattat om ett gäng komiker som aldrig huserade i storstaden kommit till Hofors och gjort narr av oss? Har vi komplex för att vi lever i ett mindre samhälle, vad har vi för syn på oss själva?

   

  Även om jag nu inte tyckte showen var det absolut roligaste jag sett så hade den sina poänger. Om det fanns en tanke av Alftakomikerna så väcktes den smått, körde man bara på med nidbilder som man tror att människor uppskattar så var det väl inte bättre än en lokal nyårsrevý. Mest tror jag killarna som rest långt och laddat upp med bärs innan showen uppskattade föreställningen, på vägen ut från teatern haglade citaten med ”hö hö hö”. Några barn fann en maskeradkostym i elefantutförande väldigt roligt och publiken i det stora hela skrattade och applåderade åt Stånk-Tommy som snubblade över en verktygslåda. Själv uppskattade jag Linda Sandells omotiverade utbristningar i sång och de två karaktärerna med varsin papperspåse över huvudet. Hepp!

 • Radio Hofors

    3 comments

  Dagens tredje inlägg skall handla lite om radio. Som många av er vet så filosoferade jag lite redan 2012 om att det var fullt möjligt att Hofors fick en egen radiokanal. Sedan dröjde det drygt 3 år innan det faktiskt började röra på sig. Det har alltså blivit lite mer än bara en tanke och med flera engagerade människor. I augusti kommer det bjudas in till ett större möte och där kan förhoppningsvis ett radioprojekt börja ta form. Återkommer senare om tid och datum för det. Anledningen till att jag nämner detta igen beror på en kort men intressant artikel i grannlänets tidning Dala-Demokraten. Där avslöjas det att Radio Gagnef finns.

  Radio Gagnef, frekvenserna 105,9 och 107,7 MHz, sänder under lördagen den 18 juli enligt följande: klockan 18 Kommuninfomation. 19-24 Grillmix med Tord, Conny och Lars Erik.”

  Radio-1

  Visst skulle väl vi i Hofors ha en stor nytta av en egen radiostation? Sändningar från kommunfullmäktige, idrottsevenemang, lokala program med nostalgiskt innehåll eller varför inte bara ett rent underhållningsprogram till helgen med musikönskningar. Det finns oändliga möjligheter i ett sådant projekt. Förvisso vissa hinder, men med tanke på alla driftiga människor i vår kommun, småsaker att arbeta sig runt.

 • Hofors Swimrun På Söndag

    0 comments

  Idag är det som bekant bilutställningen i Hagaparken som kommer att locka människor från när och fjärran. Men imorgon går Hofors Swimrun av stapeln, och även om det kanske inte är några hästkrafter under huvarna, så kommer det garanterat visas prov på annan styrka och uthållighet.

  Swimrun

  Deltagarna kommer att starta vid Hagaparken klockan 11.00 och sedan omväxlande löpa och simma sig fram längs banan in i mål.

  Swimrun2

   

   

 • Dags För Bilutställning & Burnout

    2 comments

  Så är det! En av kommunens mest efterlängtade helger är här. Den numera traditionella bilutställningen i Hagaparken med tillhörande burnouttävling utspelar sig imorgon och även om det inte utlovats stekhett sommarväder så skall det bli uppehåll i regnet. Perfekt för den folk eller bilintresserade att bege sig till Hofors och Hagaparken.

  Rykande däck

  Det är som vanligt Ironville Cruisers som står bakom arrangemanget och flera andra föreningar har sidoaktiviteter. Själva utställningen startar klockan 12.00 och fram till 15.30 kan man rösta på sitt favoritfordon som står uppställda i södra delen av Hagaparken. 16.30 rensar man vägen för rykande och tjutande däck och gissningsvis kommer doften av brända gummidäck ligga tung i luften.

   

  Senare mot kvällningen brukar det ju hända att en del fordon dröjer sig kvar runt centrumkärnan och åker runt-runt för att kolla läget medans människor slår sig ner i grässlänter och tittar på förbipasserande bilar till sent på aftonen.

 • Bluegrass I Torsåker

    0 comments

  Idag är det äntligen dags! Bluegrassfestivalen i Torsåker inleds och det är ett digert musikschema för musikälskaren.

  Bluegrass

  Bland annat kommer Sonny Rogers & The Ropers som jag skrivit tidigare om. Hela festivalen omgärdas dessutom av extremt vackert väder så det är bara att se fram emot en riktig folkfest i kommunens pärla Torsåker.

 • Gästrikeleden Sönderkörd

    0 comments

  I Arbetarbladet rapporterar man att Gästrikeleden påverkats efter det Enduro-SM som gick av stapeln förra helgen.

  Den 13 juni hölls Enduro-SM i Hofors. Tävlingen innebar bland annat att man körde med motorcyklar längs Gästrikeleden ovanför Lisstjärn. Nu klagar vandrare på leriga och sönderkörda sträckor i Hoforsskogen och undrar vem som står till svars.

  Ovako, som äger marken i Hofors där Gästrikeleden går, gav tillsammans med Hofors kommun tillstånd till att Enduro-SM kunde hållas längs leden i år. Tävlingen gick av stapeln lördagen den 13 juni och nu är delar av leden ovanför Lisstjärn rejält sönderkörda och leriga.

  – Det är svårt att ta sig fram ordentligt. Det känns tråkigt och jag undrar över vem som ska se till att den blir fixad, säger en vandrare till Arbetarbladet.

  Hofors kommun gav tillstånd till tävlingen i utbyte mot att Hofors motorcykelklubb, SMK Hofors, skulle återställa marken efteråt. Något som man nu tror blir svårt.”

   

  Det råder dock delade meningar om konsekvenserna:

  SMK Hofors har redan nu ansökt om att hålla även nästa års Enduro-SM i Hofors och Anders Persson, ordförande på SMK Hofors, ser inget problem i att leden påverkas.

  – För mig känns det här som en piss i Mississippi. Det rör sig om cirka två kilometer av en tjugosju mil lång Gästrikeled, det är ingenting, säger Persson men poängterar att han är trött på att pekas ut som syndabock.

  – Man vill gärna få det att låta som om det var kanonfint innan, men det är inte sanningen. Leden såg hemsk ut redan tidigare, menar Persson.”

   

 • Veterantraktorer I Barkhyttan

    0 comments

  Efter en ovanligt lång helg får man vakna upp och köra igång halvspringande direkt. Idag inleds nya studier och det är dessutom lokalpolitik direkt efter lunch. Känns lite småsvettigt med tid. Hade jag haft mer tid i helgen och vetat om att man i Barkhyttan anordnade en träff för veterantraktorer så hade det känts spännande. Pelle Pettersson meddelar i mejl att arrangemanget drog drygt 150 besökare och att 16 traktorer från svunnen tid fanns på plats.

  Gefle Dagblad – Veterantraktorer samlades i Hofors

  Arbetarbladet – Veterantraktorer lockade folk till Barkhyttan

  Över 150 personer besökte under söndagen utställningen som höll till vid Barkhyttans bygdegård. Weikko Skoog, ordförande i Barkhyttans byalag och medarrangör, tror att det höga besökarantalet berodde mycket på vädret.

  – Fantastiskt väder i dag. Vi har verkligen tajmat in det här bra. Hade det spöregnat hade det nog inte kommit så här mycket folk, säger han och får medhåll av Pelle Pettersson:

  – Vi har inte annonserat just någonting alls nästan. Lite via Facebook och mun-till-mun. Det är ju första gången som vi kör den här grejen också, så det är ju extra roligt att folk visar intresse, säger Pelle Pettersson.”

  Det finns onekligen ett intresse att se och höra dessa gamla motoriserade arbetshästar och vi får hoppas att det blir ett återkommande arrangemang för att locka intresserade både till kommunen men i synnerhet Barkhyttan. Mer bilder finns på Facebook under denna länk.

 • Cirkus Eller Inte Cirkus – Det Är Den Stora Frågan

    0 comments

  Denna morgon syntes cirkustält resas på grusplanen bredvid infarten till Stålringens IP. Lite överraskad blev jag ändå eftersom cirkusens ankomst brukar synas genom en rad skyltar på mer eller mindre passande ställen. Men här är dom och inte ens i deras turnéplan sägs det något om ett uppträdande i just Hofors.

  BrazilJack

   

  En bekant som också uppmärksammade det hela ifrågasatte om det var djur som skulle uppträda. En liten hint kan vara den gula skylten i framrutan på lastbilen som säger ”Djurtransport” och för intressets skull kollade jag vad Djurens Rätt hade att säga om just denna cirkus:

  DjurensRätt

  Det kan vara bra att kolla in deras hemsida innan man bestämmer sig för att gå på en tillställning. Alla är inte lika omtänksamma med sin djurhållning, och inte just Brazil Jack, men till exempel Cirkus Scott färdas omkring på vägarna med trafikfarliga fordon. En intressant sida att följa i sammanhanget.

   

 • Småstadsliv I Hofors

    0 comments

  Glädjande nyheter för alla som skrattar sig harmynta till ”Småstadsliv”. Den 17 juli kommer nämligen Stånk-Tommy och de andra för att fira 50-års kalas i Hofors.

  Sedan 2008 har humorgänget Småstadsliv roat brett. Med karaktärer som Stånk-Tommy blev Småstadsliv en Youtube-succé och i dag har det kommit fyra långfilmer med komikergruppen. Nu firar Stånk-Tommy 50 år och tar showen till Hofors i sommar.”

 • Sandlådekriget Slutligen Över – Barnen De Stora Vinnarna

    0 comments

  Och så var då den första av kommunens två nya lekplatser invigda. Under torsdagseftermiddagen var det lek och fest i Torsåker när man nu officiellt kunde deklarera att lekparsprojektet som pågått under så många år äntligen var slutfört. Det har varit en ytterst märklig resa med allt från engagerade föräldrar till ogräsrensande nationalsocialister. Även om man en dag som denna när även lekplatsen i Hofors under eftermiddagen kommer att invigas, så är det en historia som jag själv kommer att minnas länge. Inte minst för alla turerna innan det äntligen blev fred i sandlådan.

  Fred

  Jag hörde lite skrattretande nyss om en yngre politiker i ett visst parti som slog sig för bröstet och menade att det var deras politik som gett barnen i kommunen färdiga lekplatser. Visst har det fattats en del politiska beslut för att kunna genomföras, men i grunden är detta hårt arbete och strävan av en föräldraförening som aldrig gav upp med Kent Andersson och hans flickor i spetsen. Och de enda stora vinnarna i hela den här affären är ju barnen. Endast barnen som fick vänta i åratal medans de vuxna ”käbblade”.

 • Det Är i Hofors Kommun Det Händer!

    0 comments

  Den som säger att det aldrig händer något i Hofors och att allt är så ”Tröökit” hänger inte med i svängarna. Tvärtom så händer det så mycket att man har inte ens möjlighet att gå på allt man vill. Ta bara veckans Hoforsblad:

  Hoforsbladet

  Idag torsdag så kan man se Sixten Janssons Motorcirkus vid Andersson & Rask. Företaget firar 50-års jubileum och ställer till med kalas.Man bjuder även på motorutställning, korv och godisregn. Mest lockande är det kanske dock med själva motorcirkusen med våghalasar som utför olika trixs mellan 11.00 och 18.00.

  Men det är andra saker som händer också. I Torsåker är det invigning av den nya lekparken och det sker mellan klockan 15.00 och 17.00. Clownerier, ansiktsmålningar och godisregn utlovas även där. Extra skönt för bland annat Kent Andersson och föräldraföreningen som kämpat hård för att detta skulle kunna bli verklighet. På fredag samma tid är det invigning av lekplatsen i Hofors med samma aktiviteter.

   

  På fredagen kör ju även årets upplaga av Bessemerfesten igång. Ett ganska digert program där man bör kunna hitta något som passar var och en. Marknad, liveuppträdanden och tivoli. Ja det kommer till och med en spådam. Premiär dessutom för nyinsatt öringsfiske för alla under 15 år i Ankdammen. Lördagen bjuder även på en het tillställning där ett gäng tävlingsinriktade grillare skall göra upp om titeln ”Hofors Grillmästare 2015”. Tävlingen startar klockan 10.00 och pågår fram till cirka 13.30 i Folkets Park. Direkt efter det så är det dels Ankracet i kanalen bakom Time och nationaldagsfirande vid hembygdsgården. Båda aktiviteterna startar 14.00. OCH… räcker inte det så kan man snabbt bege sig ner till kommunens pärla Torsåker där man kör ett hett derby med kringaktiviteter vid fotbollsplanen. Torsåkers IF möter rivalerna Gestrike Hammarby och det kan bli en riktig folkfest. Som sagt, en hel helg med spännande arrangemang med start redan idag alltså.

 • Här Är Deltagarna I Hofors Grillmästare 2015

    0 comments

  Det ser ut att bli strålande väder till helgen och det är ju viktigt inte minst när Hofors Grillmästare 2015 skall utses. Tävlingen startar klockan 10.00 i Folkets Park och klockan 13.00 så kommer den namnkunnige juryn att bedöma de tävlandes bidrag i de olika delmomenten. Hela tävlingen kommer dessutom bevakas av de lokala konfrenciererna Matilda Andersson och Mathias Heldevik.

  Grillmästare2

  Men vilka är då de tävlande? Ja Hoforsbloggen kan avslöja att det är Magnus Andersson från Torsåker, Daniel Modén från Hofors och Daniel Sköld även han från Hofors. Samtliga med smått legendariska rykten om sig att vara riktiga hejare på det här med matlagning och i synnerhet vid grillen. Det kommer bli en holmgång utan dess like misstänker jag och givetvis måste ni ju komma dit för att se de potentiella grillmästarna att göra upp om titeln.

   

  Men det är även fler tävlande och varför jag nämner dessa lite mer i förbigående, är rykten om minde lyckade grillegenskaper. Micke Brunk och Fredrik Lundberg anser sig dessutom behöva arbeta i ett team för att ha en chans och elaka rykten säger att de tänker tävla under lagnamnet ”Team Vidbränt”. Men man skall aldrig underskatta underdogs, det kan ju faktiskt vara så att de sopar hem både titel och pris och står ensamma kvar när rökmolnen har skingrats.

 • Europas Häftigaste Retrodisco I Avesta

    4 comments

  Vi skall väl vara ärliga och säga att Hofors inte är hela världen, vi är ju ganska beroende av att förorter till Hofors, som Avesta med flera också är levande. Men på temat med smått galna ideér som ishotell i Jukkasjärvi så läser jag med stort intresse om en annan entreprenör i just Avestatrakten som bygger om en ladugård till vad han hoppas skall bli ”Euroas häftigaste retrodisco”.

  Per Eriksson bygger ”Europas häftigaste retrodisco” i Torp utanför Avesta.

  – Jag vet att det är en vild chansning, men jag tror det kommer funka.

  I en annan del av samma byggnad ska det bli festsal med dansgolv och konsertscen där Mikael Rickfors, Doug Seegers och Barbados tar sig ton.

  Premiären sker den 13 juni med dansbandet Scotts.

  Han kallar det nöjesställe. Inte så originellt medger han, men har svårt att hitta en lämplig beskrivning på verksamheten han ämnar bedriva i den 1 200 kvadratmeter stora gamla ladan invid riksväg 70 strax söder om Avesta.

  – Området heter i alla fall Torp och vi kommer att köra både dans, disco, konserter och pubkvällar, säger ägaren Per Eriksson.

  Han köpte den 40 hektar stora fastigheten längs Dalälvens strand i september 2014 och började genast bygga sitt ”nöjespalats”.

  – Då var det en fallfärdig ladugård på 800 kvadratmeter som jag byggt ut för att få plats med toaletter och kök.

  Disco

  Hemsidan Torp.club

 • Agilitytävling På Hofors Brukshundsklubb

    0 comments

  Hofors har som ni alla vet ett otroligt rikt föreningsliv. Inför helgen så vill jag tipsa om Hofors Brukshundsklubb som anordnar agilitytävling, både lördag och söndag. Förhoppningsvis visar sig solen från sin bästa sida och helgen kan bli en fin upplevelse med smarta och tekniska hundar som visar upp sina färdigheter.

  Brukshundsklubb

 • Torsåkers Bluegrassfestival 2015

    0 comments

  Den 3 till 5 juli hoppas vi på strålande solsken åtminstone i den delen av kommunen där Torsåker ligger. Då anordnas nämligen Torsåkers Bluegrassfestival för 31:a gången och redan nu kan man få en försmak av vad som erbjuds.

  – Det roligaste är nog att australiska The Plouch kommer från andra sidan jorden för att spela här, säger Boel Melin från Torsåkers bluegrassförening som också nämner italienska Ruben & Matt and the Truffle Valley Boys som ett av banden som sticker ut från den ”traditionella” bluegrasslinjen.

  – Sen kommer britterna (Flats and Sharps) som var här för två år sedan tillbaka. Det har gått jättebra för dem i Storbritannien och de verkar ha tyckt att det var schysst att vara här, så vi får passa på, säger Boel Melin som också nämner Grassride, svenska mästarna i bluegrass, som en höjdpunkt och – såklart – husbandet Downhill Bluegrass Band.”

  Personligen så uppskattar jag det mesta ur bluegrassen, men Sonny Rogers & The Ropers drar nog lite extra.

 • Glasspremiären Är Här!!!

    0 comments

  Premiären skulle ha skett redan förra veckan men vädret satte stopp. Men idag öppnar Anne PerssonTime dörrarna med fulladdad frysdisk och det som många Hoforsbor nu gått och funderat över får äntligen sitt svar. Vem blir den förste att ge sig på en ”Stallbacken Special”?

  Glasspremiär

   

  Det kommer garanterat bli trångt i butiken vid Hofors egen oas Ankdammen idag.

   

  Jag skulle även vilja passa på att skälla lite på alla barn som nyttjar möjligheterna att låna gratis fiskeutrustning vid just Time. Det är populärt att det finns utrustning och många använder den här helt ideella tjänsten. Men jag får rapporter att man inte hanterar fiskeutrustningen med respekt, att man inte bryr sig om att berätta att något gått sönder när man lånat. Det är lite trist. Det blir nämligen bara en hög med obrukbara spön som står där och då försvinner ju själva tanken med att ha den här helt gratis utlåningen. Så snälla tänk på att säga till när något gått sönder eller behöver fixas. Det tar sin tid att rigga spöna och jag har inte tid alla gånger att rycka ut och fixa det. Kanske kan nästa steg i projektet tas denna vår och sommar.

  q1 Erfarna fiskare som ändå stannar till vid Time och äter glass, kanske kan göra en liten insats genom att sätta på sig en av västarna som finns och ta en runda i området och visa de yngre hur de skall bete sig, kanske tipsa om teknik och i synnerhet lära ut hur man fixar en rev eller en krok som gått sönder. Det vore guld värt om vi kunde hjälpas åt att få det här att flyta på så att alla har möjligheten att fiska :)

 • Zoo & Vandaler I Hofors

    0 comments

  I dagens nätupplaga av Arbetarbladet kan man läsa om ett spännande förslag. Designern Cecilia To har lämnat in ett medborgarförslag om att skapa ett ”Zoo” runt motionsstråket vid Hammardammen.

  Cecilia To, industridesigner med säte i Hofors, vill skapa ett zoo runt Hammardammen i Hofors.

  – Det skulle kunna locka folk till att besöka Hofors, säger hon.

  Cecilia To vill ta vara mystiken som finns i skogen och skapa ett zoo med hjälp av stenar, träd och lite målarfärg – och en hel del kreativitet. Nu har hon skrivit ett medborgarförslag om sin idé – och hoppas att den kan bli verklighet.

  – Det behöver inte kosta mycket alls, och skulle kunna hjälpa till att stärka bilden av Hofors, säger hon.

  Syftet med projektet är att locka ut både föräldrar och barn i skogen – och framför allt dem som inte tar sig ut självmant så ofta. Hon vill också göra det möjligt att samarbeta med teaterföreningar som skulle kunna dramatisera berättelser om skogen. Men det viktigaste är att det inte ska kosta så mycket.

  – Det är själva syftet. Ensamstående föräldrar har kanske inte råd att hitta på så mycket med sina barn. Men det här skulle vara en aktivitet som de också skulle kunna delta i.

   

  Jag läste med stort intresse om förslaget när handlingarna inför nästa kommunfullmäktige damp ner i brevlådan. Ärendet kommer inte att behandlas den 18 maj, utan tas upp som en amälan att det inkommit. Personligen blir jag lite kluven. Dels är det ett mycket bra projekt, men samtidigt så är Hammardammen som det är idag en fantastisk oas att både motionera i eller ta med barnen på en vandring där man stannar till vid vindskyddet och kanske grillar korv. Naturen i sig är svårslagen både vinter som sommar, därav min tvekan.

  Hammardammen

   

  Cecilia tänker helt rätt om nyttan, men området kanske skulle vara något annat. Det planeras redan spännande fiskeprojekt vid Hammardammen som inte utgör någon som helst påverkan utseendemässigt, det i kombination med den här formen av zoo skulle kanske komma i konflikt med varandra, vilket återstår att se när man senare skall väga för och nackdelar. Vad jag dock förstår av förslaget så skulle det röra sig om mindre inverkan som ni kan se i artikelns bildspel.

   

  När jag först läste zoo så reste sig nackhåren på mig. Jag tänkte mig ett bokstavligt med levande djur och även om jag skulle vilja se ett sådant i Hofors så drar jag mig till minnes hur det gick i Falun vid Hälla uppe vid Lugnet där man hade en liten inhägnad med kaniner, hamstrar och annat mindre men klappvänliga djur. En morgon hittade man en del av djuren ihjälstampade och projektet lades strax ned. För en del individer spelar det ingen roll vad andra försöker att göra för att få det trevligare i tillvaron. Ett till lysande exempel är vad som fortfarande sker vid Hubo-Långsjön:

  Hubo

  För exakt ett år sedan såg det hur så här:

  Hubo2

  Hubo-Långsjön har blivit det allra hetaste turistmålet i vår kommun, människorna runt projektet gör ett makalöst grymt arbete och det drar till sig fiskesugna tursiter från stora delar av landet. Vad är det då för vidriga svin som gör så här?

  Det dämpar ju verkligen viljan att göra något trevligt för andra och marknadsförigt mässigt en katastrof om man inte får chansen att visa sig från sin bästa sida.

 • Lejonet Från Hofors Debuterar

    0 comments

  När det här publiceras sitter jag upptagen under temat ”Styrning och ledning i Hofors kommun”. Det är inte raketforskning, men rätt underhållande att man faktiskt kan vara splittrad och göra olika saker samtidigt. Hoforsbloggen kan leva sitt eget liv och det öppnar ju onkeligen för en rad möjligheter. Lite på samma tema handlar själva inlägget om också. Alla vet ju vem Tomas Andersson från bland annat Itchy Daze, Hank och nu senast Corroded är. Han har startat ett sidoprojekt ungefär på samma sätt som jag nyttjar dagens teknik, att leva ett eget liv fast man har annat på sidan också.

  Lejonet

  Under artistnamnet Lejonet släpper han en singel på svenska den 27 maj. Kolla in hans Facebooksida, lyssna på smakproven och gilla sidan för uppdateringar. Jag tror det här kan bli hur bra som helst faktiskt.

 • Radio Hofors I Etern Hos Dig?

    0 comments

  Igår deltog jag i ett möte på Entré Hofors där man förutsättningslöst diskuterade ett spännande projekt som skulle kunna bli verklighet. Det är några år sedan visionen dök upp här på Hoforsbloggen och ibland så tar ju livet märkliga svängar. I det här fallet heter svängen Daniel Thimerdal. Daniel hittade nämligen det här gamla inlägget och kontaktade mig och sedan rullade funderingarna vidare.

  Jag har talat med VD johansson idag på Entre’ Hofors gällande mina tankar. Det är möjligt för er att köra radio genom att ni via en förening som ni bildar på orten( närradioförening) söker och får tillstånd. Det finns tom en dedikerad frekvens ”klar” i hofors 105.9mhz  för 200 watt. När man fått tillst av radio tvverket att få starta sändningar, ansöker ”föreningen om frekvensen hos pts. Vi på radio sandviken kan hjälpa er med sändare och teknik till mkt förmånliga vilkor. Vi kan sända ut radio sandvikens innehåll på båda sändare till att börja med i uppstarten där ni tillsammans med oss kan få riktade program för er kommun och näringsliv. Skulle detta realiseras innebär det att hofors företag och föreningsliv får tillgång till att nå ut i stort sätt hela gästrikland! 

  Jag berättar mer än gärna mer om tankarna och hur det praktiskt kan gå att starta med enkla medel. 
  Mvh/ teknikansvarig på Radio Sandviken
  / Daniel Thimerdal
  Radio (1)
  Igår var det alltså dags för ett lite större möte där vi bland annat hade möjligheten att både informeras och ställa frågor till de radiokunniga från Sandviken. Det står ganska klart att det finns både kompetens och teknik att kunna starta upp det här projektet med stöd från vår grannkommun. Det finns ett vad jag uppfattade ganska stort intresse hos de som deltog på mötet igår också, men som med allt handlar det förr eller senare om pengar och ansvarsfrågan. Men kan vi lösa allt det här och titta på den stora vinningen för kommunen och invånarna så är jag övertygad om att det här skulle kunna bli riktigt bra. Hur många skulle vara intresserad i Hofors att delta i ett sådant här projekt? Finns det redan idag tekniskt kunniga människor i Hofors eller rentav finansiärer?