• Knarkartisten Linus Svenning Avbokad

    0 comments

  Det har inte varit något muntert år för artisten Linus Svenning. Ni kanske minns ”slickattacken” på Gästis i Torsåker i november. Idag står det att läsa i Gefle Dagblad under en mindre smickrande rubrik.

  Linus

   

  Inte för att vara näsvis, men när det kommer till just benämningen knarkare och som i det här fallet knarkartist, så tycker jag media ibland sätter märkliga rubriker. Just idag har jag växt ifrån det där med att påpeka att det handlar om missbruk och att knarkare faktiskt anses vara ett skällsord. Men en gång i tiden så fick jag faktiskt både Expressen och Arbetarbladet att ändra rubriker.

 • En Tur Till Hofors Bibliotek

    0 comments

  Det var en hel del aktiviteter i Hofors igår med den pågående kulturveckan. För egen del var energin slut för veckan så jag nöjde mig med att besöka biblioteket tillsammans med några partikamrater för att studera utställningen om ombyggnationen av stationsområdet. Jag vet inte hur vi fått för oss att det skulle vara en uppbyggd modell på display, men det visade sig vara några tjocka pärmar med information och en anslagstavla med samma material som vi redan fått sänt med post. Nåja det blev ett litet strövtåg runt bland böckerna och själv strosade jag in för att titta på den muminutställning som enligt uppgifter skulle pågå i barnsektionen. Några kreativa barn har tolkat historierna om Mumin genom teckningar. Det var dock inte det som gjorde dagen upplyftande utan snarare den trevliga barnhörnan som finns gömd längst in.

  1

  En riktigt stimulerande miljö på några kvadratmeter för högläsning. Bland det bästa man visste som barn att få höra någon annan läsa en spännande historia ur en bok. Något jag gissar inte är lika vanligt idag med surfplattor och mobiler som distraherar, Det fanns även en konsthall där alster målade av gissningsvis barn visades upp.

  2

  När vi nu ändå var där passade jag på att visa kollegorna något som är lite av en dold hemlighet för Hoforsborna som inte besöker biblioteket regelbundet. På nedervåningen finns en samling av lokalskrifter.

  3

  Jag nämnde något om detta tidigare när jag skulle beskriva vad man kan göra i Hofors ett par timmar för Fredrik Modin. Berättelser av och för Hoforsbor som speglar lite av historien. I synnerhet en skrift som jag måste ha missat tidigare fångade mitt intresse.

  4

  Tänker inte skriva något om innehållet, men ta en tur förbi där och se efter på egen hand. Ha en fortsatt trevlig lördag!

 • Gunilla Wolde Har Avlidit

    0 comments

  Tottes mamma är död läser jag på SVD-Kultur. Rubriken i sig får mig genast att tänka på den lätt problematiska Totte från barndomens kvällssagor. Mycket riktigt så är det just samme Totte.

  Totte

  De oförglömliga historierna om när Totte städade eller när han badade och snickrade, gick till doktorn, klädde ut sig och lekte med sin katt. ENkla små historier men som ändå gjorde avtryck. Nu var det ett tag sedan jag studerade barnlitteratur, men jag inbillar mig att i det här fallet så kan man säga, det var bättre förr.

 • Sveriges Radio Lanserar Spännande Projekt

    0 comments

  Fick ett mejl från Sveriges Radio, P4 Gävleborg som jag skulle vilja dela med mig:

  Just nu håller jag på med ett projekt som jag hoppas kunna göra radio av. Projektet utgår ifrån att ungdomar ska få sina röster hörda i radion. Att de själva ska få uttrycka sina tankar, funderingar och drömmar – med egna ord. 

  Tanken är att jag med hjälp av ungdomarna, i åldrarna 12-17, spelar in ”dagböcker” från deras vardagsliv vid olika tillfällen. De som vill vara med spelar helt enkelt in sig själva genom sina telefoner under dagen. Det kan röra sig om längre eller kortare inslag, men någonstans mellan 2-10 minuter i olika skeden under en vanlig dag är tanken. I slutändan är tanken att det ska bli ett inslag där ungdomarna själva får uttrycka sig i sina vardagliga liv på sitt alldeles egna sätt.
  Jag tror att det är viktigt att vi låter folk uttrycka sig i vår radio, och istället för att prata OM vill jag i detta projekt prata MED. Det här projektet gör det möjligt för lyssnare att verkligen höra vad personerna vill säga, och ungdomarna får möjlighet att uttrycka sig.
  Så, jag sträcker därför ut en hand till er. Jag behöver komma i kontakt med ungdomar i åldrarna 12-17 år som vill uttrycka sig i radion!
  Hör av er till mig så kan jag berätta mer om projektet
  Ring på 026-666524 eller maila mig till fredrik.bjorkman@sverigesradio.se
  Skulle detta vara något för någon av Hofors och Torsåkers ungdomar? De allra flesta har tillgång till en mobil med möjlighet att spela in ljud. Här har man ju möjligheten att berätta om sin vardag eller något annat spännande och få massor av lyssnare.
 • 2015 Års Stipendium Inom Fritids- & Kulturområde

    0 comments

  Kommunen meddelar via sin hemsida att det är dags för nomineringar till 2015 års stipendium inom Fritid och Kultur.

  Stipendie

  En prissumma på 10 000 kronor delas ut. Just i Hofors har vi ju både ett rikt kulturliv och många idrottsföreningar och andra föreningar som skulle kunna vara förtjänta av ett stipendie. Har inte riktigt koll på hur många olika stipendier som delas ut årligen, men detta torde väl tillhöra ett av de finaste om jag inte misstar mig.

 • Hoforsrocken Presenterade Artister Inför Årets Upplaga

    0 comments

  Igår presenterades de första artisterna inför Hoforsrocken den 25 juli i år. Någon kanske har reagerat över att det är många artister som är kvinnor men förklaringen kommer här:

  Under flera år har Hoforsrockens arrangörsgrupp fört ett samtal kring könsfördelningen i de akter som vi bokar, och vid utvärdering av förra årets festival togs ett beslut att göra en aktiv insats för förändring. Sveriges festivalscener domineras kraftigt av manliga musiker och artister, vilket leder en ojämn fördelning av scenutrymme och uppmärksamhet i den musikaliska sfären. Att synas och märkas är i mångt och mycket att ha makt. Kulturformen musik är samhällsformande, identitetsskapande och på många sätt politisk. Att samhället just nu ger betydligt mer utrymme åt män i den kulturformen är sålunda ett stort demokratiskt problem. Vi i Hoforsrockens arrangörsgrupp har därför valt att årets Hoforsrock ska ha en 50/50 könsfördelning fördelat på akter, vilket reflekteras i årets första bandsläpp. Hoforsrocken vill och hoppas att andra festivaler och arrangörer i länet blir inspirerade av detta så att vi tillsammans kan hjälpas åt att forma en bransch som klarar av att göra plats för alla människor i musiken – oavsett kön.”

  Ett bra initiativ och nu ser vi fram emot fler bandsläpp inför årets upplaga av Hoforsrocken.

 • Kulturveckan Inleds

    0 comments

  Idag inleds kulturveckan i Hofors kommun. En rad aktiviteter som skall visa att vi inte bara har framgångsrika idrottare, utan även ett aktivt kulturliv.

  Ett digert program som innehåller allt från ren kunskap att så ett frö och se det växa till en blomma, till litterära mord bland seniorer. Schack fototävling och musikverkstad och mycket mycket mer. Hela programmet finns under denna länk.  Personligen har jag plockat ut ett par guldkorn ur programmet som jag tänkt besöka, vad jag kan sakna är en filmfestival, men förhoppningsvis så återkommer kulturveckan varje år framöver och kan utvecklas i fler riktningar.

 • Fototävling #vårkänslorihofors

    0 comments

  Hofors kulturvecka inleds på måndag och i samband med den utlyses en spännande fototävling.

  Kulturvecka

  Det krävs att man har en mobilkamera och ett Instagramkonto. Mycket spännande inslag i en oerhört spännande vecka. Att Hofors är en idrottskommun är det ingen tvekan om, men varför inte sätta oss på kartan som en kulturkommun också. Vi har ju en oerhört spännande historia och massor av talangfulla människor inom både konst, musik och historia. Här finns mycket att ta tillvara på och utveckla.

 • Ytterligare Ett Steg Mot Närradio Hofors/Torsåker?

    3 comments

  Det är drygt två och ett halvt år sedan som jag skrev ett inlägg om lokal radio för Hofors och Torsåker. Jag dristade mig till och med att drömma om hur ett schema för dagen skulle kunna se ut:

  Spellista

  Det var några som hörde av sig och kunde tänka sig att arbeta med det här, inte minst från Entré Ungdoms sida, men det föll sedan i glömska tills jag fick ett mejl från Daniel Thimerdal, teknikansvarig på Radio Sandviken:

  Hej!
  Jag skulle vilja komma i kontakt med er gällande detta!
  Har en ide kring detta! Ni skulle kunna starta upp och jag tror jag har en bra lösning. Har ni någon frekvens ledig för närradio i hofors?
  Mvh Daniel thimerdal. Aktiv på Radio Sandviken

  Radio

  Jag vidare befodrade detta till Ritva Snellman för att se om intresset hos Entré Ungdom fortfarande fanns. Idag fick jag ytterligare ett mejl som gör att jag kanske bör tänka lite större runt ett sådant projekt.

  Jag har talat med VD johansson idag på Entre’ Hofors gällande mina tankar. Det är möjligt för er att köra radio genom att ni via en förening som ni bildar på orten( närradioförening) söker och får tillstånd. Det finns tom en dedikerad frekvens ”klar” i hofors 105.9mhz  för 200 watt. När man fått tillst av radio tvverket att få starta sändningar, ansöker ”föreningen om frekvensen hos pts. Vi på radio sandviken kan hjälpa er med sändare och teknik till mkt förmånliga vilkor. Vi kan sända ut radio sandvikens innehåll på båda sändare till att börja med i uppstarten där ni tillsammans med oss kan få riktade program för er kommun och näringsliv. Skulle detta realiseras innebär det att hofors företag och föreningsliv får tillgång till att nå ut i stort sätt hela gästrikland! 

  Jag berättar mer än gärna mer om tankarna och hur det praktiskt kan gå att starta med enkla medel. 
  Mvh/ teknikansvarig på Radio Sandviken
  / Daniel Thimerdal
  Det kanske är precis vad som skulle behövas. Stöd från Entré Hofors och företagarna. Finns det redan nu människor i Hofors/Torsåker som är intresserad av att bilda en förening med fokus på lokala radiosändningar?
 • Kulturvecka Planeras I Hofors

    0 comments

  En solig söndag som kanske inte startade direkt som jag ville. Hade för avsikt att klippa ihop lite film men programmet verkar inte reagera och tycka samma sak så dessa planer lades ner. Var inget speciellt egentligen, bara en del klipp från sjön och fisket som kanske skulle se bättre ut ihop med en käck melodi. Kanske en form av kulturuttryck även det. Nåja inlägget skall istället handla om något verkligen spännande om man kan få ihop det. Hofors egen kulturvecka.

  Kulturvecka

  Hofors kommun är som bekant inte bara friluftsliv och fiske, utan det finns en rad andra föreningar. Nu vill man knyta ihop detta till en temavecka och det skulle ju onekligen vara spännande att se vad man kan visa upp från kommunen. Som ni ser så kan man kontakta Ritva Snellman om man vill delta med sin förening eller kanske gör något kulturellt på egen hand som kan vara värt att visa upp. Kultur inbegriper ju så mycket och det är väl snarare den egna fantasin som sätter begränsningarna. Kanske har man en samling av något slag man vill visa upp, kanske en hobby man vill dela med fler. Bara tänka till och sen kontakta Ritva.

 • Djävulens Historia

    0 comments

  På Arbetarbladets kultursidor läser jag en smått förvirrande artikel om ”Djävlar och kyrkbränning”. Förvirrande eftersom Hofors nämns i inledningen men det framgår aldrig riktigt var denna utställning skulle ske.

  Faust har kommit till Gävleborg, som bekant. Men till Hofors verkar bara Mefisto ha nått.

  Det får mig dock att besöka bokhyllan eftersom ett minne väcks. Visst där står den, en roande och lika intressant bok som jag köpte för några år sedan.

  Damned

  Damned av Robert Muchembled. En ”trevlig” om än sinnesstörande bok med konst, fotografier och tatueringar som visar Djävulens utveckling genom århundrandena. Allt från små köttätande barn med horn till kvinnliga satkärringar med läppstift och höga klackar. Ett bra uppslagsverk för den som för dagen känner sig mer eller mindre satanisk.

 • Inspiration Från Falun: Outcast Charity

    3 comments

  Den 23 maj anordnas något riktigt grymt i grannkommunen Falun.

  Outcast

  Outcast Charity är ett välgörenhetsevenemang som går av stapeln på och omkring Dalarnas Museum den 23:e Maj 2015.
  - Tatuering, barbering och piercing av Dalarnas elit inne på museet
  - Tre scener med livemusik hela dagen
  - Graffitivägg där ni kan få prova på, konstutställning där en del auktioneras ut
  - Pokerrun på land med raggarbilar, mc, epa, moped, cykel & stadsvandring.
  Fina vinster så se till att vara med!
  - Föreläsningar om utanförskap
  Allt överskott i detta evenemang kommer fördelas mellan flera lokala organisationer. För Falun i Falun, Hjälptill.nu, Kvinnojouren, Mans & Familjejouren, Brylla, Glimma & Joko kommer att få dela på överskottet.
  Det är fri entré på evenemanget och frivilliga insamlingar kommer ske under dagen via personer, bankgiro & Swish.
  Outcast Charity arrangeras av den ideella föreningen Let´s Do It Now som bland annat också gör Brylla. Let´s Do It Now arbetar mot utanförskap och detta evenemang är ett led i det.” 

   

  Varför tycker jag då att detta är så häftigt? Ja det visar ju på ett engagemang att anordna aktiviteter i ett gott syfte, det bidrar till att samla in pengar för att kunna fortsätta utföra idéella arrangemang utan att behöva belasta kommunkassan, det är gratis så att alla kan delta oavsett ekonomi och det ger människor möjligheter att träffas och skapa nya idéer om framtida events. Det här tycker jag vi i Hofors ska studera närmare och helt enkelt apa efter.

 • #MittHofors – #MittTorsåker

    0 comments

  Det är ingen ny och omvälvande idé, snarare ett experiment i hur vi Hoforsbor utan att anstränga oss kan marknadsföra vår kommun. Många av oss använder verktyg som sociala medier. Facebook, Instagram, Twitter och Gud vet vad det finns mer. Men det gemensamma med alla dessa verktyg är de så kallade ”Hashtags” man kan märka sina inlägg eller bilder med. Symbolen # som föregår en text blir ett sökbart begrepp.

  #MittHofors

  #MittTorsåker

  Skulle inte vi alla nyttjare av dessa verktyg kunna göra ett litet experiment?

  Vi tar en varsin eller flera bilder från vår vardag eller från vår fritid, där det fina med kommunen lyfts fram, På det sättet skulle vi i längden helt utan kostnad kunna visa omvärlden hur vi bor och vad som finns att göra här i vår kommun. Exempel:

  V1

  Gamla kallbadhuset i Hofors. En gång aktivt område med vattenpolo och hopp från höga höjder. Idag vackert strövområde med gratis fiske för alla barn och ungdomar #MittHofors

  V2

  Hofors kyrka invigd 1962. I dopfunten finns en silverskål, designad av Folke Arnström. På altaret står ett silverkors från 1962, som bekostats av gåvor från församlingen. Silvervaserna på altaret är tillverkade av Martin Olsson och skänkta av dåvarande chefen för SKF:s bruk, Ivar Bohm med hustru. Altarljusstakarna är smidda av Gösta Holmqvist och bekostades av Club Lions i Hofors. #MittHofors

   

  Motiven och platserna kan vara precis vad som helst. Lilla Sparköp, Hoforshallen, från golfrundan eller mitt i slalombacken och sittandes på läktaren i ishallen. En grillkorv från strandhugg i Edsken, en liten abborre på Storgösken eller busshållplatsen på Storgatan en tidig morgon. Ja ni förstår liksom. Bara det sprids via de sociala medierna och märks upp med #MittHofors eller #MittTorsåker. Viktigast av allt är att vi pratar med våra vänner och bekanta om det och sprider budskapet att vi alla kan göra en insats med en mobiltelefon och på några få sekunder. Värt att testa?

 • Första Blåbärsstoppet I Hofors

    0 comments

  På söndag är det dags för det traditionella Vasaloppet. Jag har själv aldrig haft ambitionerna att ställa upp, inte så mycket för att det är en utmaning utan mer för att tanken på den långa skidåkningen inte lockar. Det är dock beundransvärt att vissa gör det, i synnerhet alla glada motionärer som inte är ute efter att stå på prispallen och istället tar det för den utmaning det ger. Kanske som en del i att klara av en Svensk klassiker som förutom skidåkningen i Vasaloppet på 90 kilometer (alternativt Engelbrektsloppet på 60 km) innebär 30 mil på cykel i Vätternrundan, 30 kilometer löpning på Lidingö (tuff bana) och simma i en iskall älv i 3 kilometer i Vansbro. Man måste dessutom genomföra allt inom 12 månader så det krävs sin planering och träning för att förbereda sig.

   

  Kanske kommer flera av dessa framtida tävlare/utmanare synas i Hofors på lördag. Då går nämligen Första Blåbärsstoppet av stapeln som syftar till att ge reklam till orten och aktivera barn att ställa upp i en betydligt kortare tävling. Faktiskt ett av de bättre arrangemangen som vi har i kommunen för att just marknadsföra oss. Det bjuds på kolbullar och blåbärssoppa och Vilmas knäckechips och jag tror inramningen blir fantastisk i Hagaparken även om snön börjat ge vika nu. Förbipasserande kan stanna spontant och se vad orten bjuder på även om det kanske inte genererar så mycket annat i till exempel boendeväg. Men det är i detta skede som jag åter blir väldigt upprörd över hur kommunen hanterar sina frågor om turism. För precis som allt annat som arrangeras i Hofors/Torsåker så marknadsförs det via Sandviken och hur man kan tillåta att allt eventuellt boende styrs till Sandvikens kommun istället för till Hofors där evenemangen faktiskt sker är inte bara märkligt utan en katastrof. Se även tidigare inlägg.

  Hotell

  Om det nu enligt Tommy Nielsen inte kostar ett öre men gör en besparing på 100 000 kronor (läs kommentarerna under detta inlägg) att låta Sandvikens kommun ta hand om marknadsföringen för de lokala hotellen och vandrarhemmen, kanske man kan tycka att det är rätt att Sandviken på något sätt får utdelning för att de sköter detta åt oss. Personligen tycker jag att det vore bättre om JS Sportboende, Hotell Bergsmannen och Hotell Hof visades som alternativ istället. Onekligen borde det ligga oss som faktiskt bor i Hofors närmare hjärtat att kunna marknadsföra oss utåt för vad vi vill att man skall mötas av när en potentiell turist letar resemål eller boende. Istället för att göra besparingar som inte kostar ett öre kanske vi faktiskt borde avsätta medel för en egen turistbroschyr, en egen lockande hemsida med aktuell information och sälja boende och upplevelser lokalt. Synas på mässor och bjuda in till vår fantastiska kommun.

 • Siste Mannen På Jorden

    0 comments

  Jag vet inte om det har med åldern att göra, att man på något sätt tappar sin känsla för humor. Det finns ett enormt utbud av TV-serier som skall locka till skratt, men få gör verkligen det för min egen del. Jag har ett par favoriter, men väljer nio gånger av tio något seriösare underhållningsprogram istället för de klassiska amerikanska komedierna. Med underhållning avser jag då kanaler som Discovery eller History Channel. Men äntligen har det kommit en serie med ett tämligen galet upplägg. Tänk om du vaknar upp en dag och du är den siste människan på jorden?

  Lastmanonearth

  Nu håller inte titeln riktigt vad den lovar, Phil Miller är inte ensam kvar på jorden, redan i episod två dyker det upp en kvinna med ganska bestämd uppfattning om hur man bör förvalta situationen till Phils stora förtret. Alla uppskattar inte en pool full med sprit eller bowling med dyra lyxbilar. Kanske är det en genusfråga. Serien sänds nu på Fox och får ni tillfälle att se den så gör det.

 • Camp Finland Är Över – Vad Har Vi Lärt Oss?

    0 comments

  Helgens i särklass största snackis i Hofors har naturligtvis varit Skid-VM och en hel del om Camp Finland. Själva tävlingsarrangemanget i Falun har lockat mycket folk, många Hoforsbor har sett tävlingarna dagligen på plats i Falun och säger naturligtvis att det varit en folkfest. Här hemma i Hofors så har det diskuterats flitigt om arrangemanget varit lyckat eller ej för kommunen. Som ni kunde se i inlägget innan var det ingen vidare munter bild som målades upp i videoinslaget. Även det har blivit debatt. En övervägande del förstår synpunkten att inslaget knappast gjorde något för att marknadsföra trevliga Hofors. Personligen blev jag ganska förbannad över bilden av ett helt öde och tomt Hofors och kanske i synnerhet över att man filmat inifrån Folkets Hus som knappast är en ”levande oas” dagtid i ett trapphus. Vad var egentligen syftet att framställa det så? Humor kallade någon jag diskuterade det med. Kanske. Humor är som sagt väldigt svårdefinerat och personligt.

   

  Under helgen syntes det dock liv på torget i Hofors. Iskonstnären Tjåsa Gusfors gick lös på ett isblock med motorsåg och huggverktyg. Tyvärr fick inte det pågående konstverket vara ifred. Under lördagsnatten kapade någon ena ”armen” av isbjörnen. Det upprörde en hel del Hoforsbor som bland annat uttryckte sig i en diskussionsgrupp på Facebook så här:

  En lessen iskonstnär idag. Någon har slagit bort 1 arm på björnen och försökt att slå bort huvudet, men misslyckat med det.”

  Tragiskt att inget kan få vara ifred

  Så fruktansvärt dåligt förbannade idiot/idioter som gjort detta! Man bli så förbannad!

  Ingenting får vara ifred och glädja andra människor. Väldigt synd!

  Ja vad säger man , vissa människor vill verkligen ge Hofors ett dåligt rykte istället för att visa hur bra vi faktiskt kan vara !!

  Ja vad ska man säga det är helt otroligt att inget kan få vara ifred. Stackars konstnär och alla som inte fick uppleva skapelsen.

  Det finns gott om dummskallar, ofta samma jävlar som ska sabba för andra!

   

  När det sedan gäller själva Camp Finland och diskussionen huruvida det var ett lyckat arrangemang eller inte så kom det ganska snabbt en artikel i GD denna morgon. Camp Finland – en hit för Hofors trots kritik.

  Både Ur Spår och Gävle-Dala har varit i Hofors för att få tag i de finländska supportrarna, men ingen har synts till. När GD är på plats under VM-veckans sista dag, söndag, syns heller inga finnar till, men informationsansvarige Tommy Nielsen från Hofors kommun har svaret.

  – Har man rest ända från Finland för att titta på skid-VM så är det där man är. Finnarna har helt enkelt åkt tidigt på morgnarna till Falun och kommit hem hit sent på kvällarna, säger han.

  Totalt har cirka 150 finska supportrar kommit till Hofors för att bo på Camp Finland och trots kritiken för att finnarna inte har varit där är Tommy Nielsen ändå nöjd.

  – Vi har haft fullt på hotellen här och nästan hälften av gästerna har varit finländare. Men det är andra nationaliteter här också, bland annat har vi haft en hel del norrmän här.

  Jag anser ändå att det för framtida arrangemang i Hofors bör utredas ordentligt hur det sett ut hela vägen. Från första början till slut. Har det gjorts allt som kunde göras? Vilka har arbetat med arrangemanget och hur? Själva kostnaden är inget som jag personligen reagerar över, det har enligt de uppgifter jag fått varit väldigt återhållsamt. Frågan om det har varit bra eller dåligt bör också ställas. Tog man tillvara på tillfället att synas och höras ordentligt och det torde vara ganska mätbart med antalet hotellnätter som bokats under hela tävlingen. I slutänden är tanken att vi skall få svar på frågor som om vi verkligen satsar tillräckligt på marknadsföringen av vår fina kommun och om kompetensen finns att ta till vara på de resurserna vi har och kan sälja in till turister.

 • Ibland Är Ingen Reklam Bra Reklam

    2 comments

  All reklam är bra reklam sägs det, men i det här fallet blir det bara enastående löjligt. Dessutom krävs det en rejäl granskning efter Skid-VM, vem som gjort vad och när. Att arbetet påbörjades sent trots vetskap om evenemanget i åratal före är ett faktum. Vem det än är som är ”hjärnan” bakom det här har inte gjort sitt arbete och förmodligen sumpat den största exponeringen som Hofors kunde ha fått på 2000-talet.

 • 11 Dagar Kvar Till Camp Finland

    0 comments

  Det är nu 11 dagar kvar till Skid-VM i Falun drar igång och den observante kanske har sett att det nu finns finska flaggor som pryder gatorna i Hofors centrum. Det finns en rad aktiviteter inplanerade, bland annat visar Folkets Hus sändningarna från SVT på storbilds-TV enligt programtiderna på SVT. Den 20 februari kommer Janne Krantz från Iggesundsgänget och spelar på en pubkväll och  dagen efterm den 21 uppträder Arja Saijonmaa, i övrigt kommer det att anordnas kringaktiviteter som det förhoppningsvis kan berättas mer om den kommande tiden.

   

  I Rättvik meddelat man att allt är snudd på klart för jättefesten.

  Den väntande jättefesten, mitt i Rättvik, drar i gång onsdagen den 18 februari och pågår sedan oavbrutet fram till sista VM-dagen söndagen den 1 mars.

  Mängder av programpunkter kommer att sparkas i gång från klockan 13.00 och sedan pågå till efter midnatt. Varje dag.

  Centrum för aktiviteterna vid mässområdet, där en rad företag finns närvarande, är det 20 gånger 30 meter stora tältet som kommer att resas på Torget vid Fricks konditori.

  – Tältet som är 600 kvadratmeter stort kommer att rymma 600 personer, säger Jens Christiansson.

   I tältet, som är uppvärmt, kommer det att finnas en scen, stor bar med matservering, bord och stolar och även ett litet dansgolv framför scenen.

  Förutom huvudtältet kommer det också att finnas tre mindre, 10 gånger 10 meter stora, tält. I dessa kommer det att finnas toaletter, garderober, mat och loger för artisterna.”

  Bland artisterna återfinns P-Floyd, Larz Kristerz och två populära norska band, Contrazt och Loveschack. Naturligtvis ingen tillfällighet eftersom Rättvik under det stundande Skid-VM blir Camp Norway.

 • Alice Cooper Till Hofors Bakgård

    0 comments

  I regel anser jag att det är en trist tillställning att besöka svenska djurparker, i synnerhet Furuviksparken. Sist jag bevistade parken utlovades det på en skylt till ett hägn att det skulle kunna beskådas kängerur, men hur jag än spanade så var blickfältet tomt. Getter och grisar och lamadjur har inte riktigt samma attraktionskraft. Det finns naturligtvis undantag, i Orsa har man björnparken och det är ju djur man sällan ser trots att det är en livlig debatt om det ständigt. I Hofors har vi ju vår eget lilla ”zoo” i form av Ankdammen. Ingen större variation på djuren kanske, men ändå en ganska trivsam plats där man som barn och ungdom också kan testa fiskelyckan.

  a2

  Nåväl med det sagt så kan vi återvända till just Furuviksparken och den kommande sommarens attraktioner. Lokal media skriver idag om ett annat vilddjur som kommer att förevisas, närmare bestämt den 4 juli. Förutom att det är amerikas nationaldag så kommer det faktiskt en tvättäkta amerikan som garanterat kommer slå på en storslagen show.

  Hårdrockslegenden Alice Cooper kommer till Furuviksparken den 4 juli, enligt Aftonbladet.

  Skräckrockaren kommer att göra dubbla spelningar i Sverige i sommar. Den 3 juli på Gröna Lund och den 4 juli i Furuviksparken.”

  AliceCooper

  Det är förvisso ingen stor nyhet att han kommer till just Sverige, genom åren har jag hunnit se hans shower 7-8 gånger. Första gången 1988 tillsammans med ett stort antal Hoforsbor. Sedan dess har det rullat på och även om det i stort sett är samma show han åker omkring med så förlorar det inte underhållningsvärdet alls. Sommarens show på Furuviksparken bör inte vara sämre, i synnerhet eftersom det säkerligen kommer att ha inslag av nationaldagsfirande på det amerikanska sättet. Dessa dagar blir det inte många festivaler eller konserter längre, men det här tänker jag inte missa. I synnerhet eftersom det händer på Hofors egen bakgård.

 • Bokdöden Kryper Allt Närmre

    0 comments

  Det är en ”Kulturell katastrof” sägs det i artikeln i Gefle Dagblad. 4 av 10 av landets kommuner har inte längre en egen bokhandel. För egen del så har det blivit så att jag beställer böcker via internet i största möjliga utsträckning, det är praktiskt, jag får tag i det jag vill ha eftersom det sällan finns just de böcker jag söker i en fysisk bokhandel. Innan jag återvände till Hofors kunde jag dock frekvent strosa omkring i stadens bokaffärer och köpa kontorsmaterial (av någon anledning brukade jag alltid göra det när jag kände mig lite låg) och titta på utbudet. Ibland blev det något spontanköp på rea. Tiderna har ju också förändrats. Många av dagens ungdomar läser inte, många andra nyttjar surfplattor och datorer för att läsa eller lyssna på böcker. Att vara författare är inget man i det stora hela blir rik och självförsörjande på och sen publiceras det så mycket tankar, idéer, åsikter och berättelser på till exempel hemsidor och bloggar. Men det finns en tjusning med böcker som inte kan ersättas med en läsplatta även om det är ett rent helvete att flytta med en boksamling.

  Bokhyllan

  En känsla att hålla i en fysiskt tung bok, att kunna stoppa in ett bokmärke i avsnitt man finner särskilt intressanta eller att bläddra i med fingrarna istället för att dra dem upp och ner på en mobiltelefon. På mindre orter misstänker jag att även biblioteksutbudet kommer att minska i takt med sammanslagningar och försök att bibehålla verksamheten. Sen givetvis tråkigt att man inte kan få en bok med en dedikation också. Det är tyvärr oundvikligt att vi går mot tider där en fysisk bok blir allt mindre attraktiv. Ett par generationer fram kanske. Det är ytterst tråkigt. Vem skall till exempel uppskatta de böcker jag samlat på mig och som gett mig fantastiska stunder?

  Till slut kommer de antagligen hamna på ett antikvariat eller en loppis där de skänks bort bara man tar de med sig. Som vid loppisen i Gästrike Hammarby där man faktiskt kan hitta makalösa saker om man bara har ögonen med sig. I ett ännu sämre scenario hamnar det i pappersåtervinningen och möter sitt slutliga öde i ett evigt kretslopp av skrivarpapper.

 • Årets Eldsjäl: Anders Svensson

    1 comment

  Av rekordmånga nominerade, hela 27 personer, så har juryn slutligen bestämt att Anders Svensson i Hofors Atletklubb belönas med äran och femtusen kronor. Juryns motovation:

  Priset till Årets eldsjäl 2014 i Hofors kommun går till Anders Svensson för sitt engagemang i Hofors Atletklubb.

  Anders har under många år lagt ner hela sin själ och sitt hjärta i Hofors Atletklubb och med sitt personliga engagemang stöttar och erbjuder han även hjälp till besökarna – gammal som ung.

  Anders arbete är ett ovärderligt bidrag till Hofors kommuns profilering som Idrottskommun”

  Själv hänger jag inte i Hoforshallen speciellt frekvent eller för att inte säga aldrig, men minns Anders väl då han bevakade oss unga ligister i specialklassen för matematik på Hagaskolan under 80-talet. Stort grattis!!

 • Grattis Elvis!!

    0 comments

  Jag har påstått att Elvis Presley föddes på Persfallsvägen 12 A i bloggens begynnelse. En sanning med stor modifikation kan sägas. Elvis föddes i Tupelo Mississippi (A whole lotta I and S) den 8 januari 1935. Det gör att han idag hade firat sin åttionde födelsedag. Det kan konstateras med en hel del sorg men samtidigt massor av glädje för han lever fortfarande kvar i vår värld genom all sin musik och makalösa leverne.

  Elvis80

   

   

 • Slaget Vid Poltava – En Katastrof Än I Våra Dagar

    3 comments

  Men äntligen är det väl slut på alla dessa helgdagar! Ja jag vet att det kan vara skönt att bara slappa och koppla av åtminstone ett par gånger om året. Men den här ledigheten var så lång att det började krypa i skinnet på mig. Lite av en befrielse i söndags när vi hade ett informellt möte i Hoforspartiets lokaler, lite sådär ringrostig av att inte alls tänka på politik eller annat. Det har varit en hel del med hobbypysslande, filmtittande och bokläsande. Igår hade jag precis avslutat ett TV-maraton med Tom Hanks och Steven Spielbergs makalöst bra ”Band of brothers” och tänkte följa upp med ”Flags of our fathers” som ingen mindre än Clint Eastwood regisserat. Så bidde det inte för jag hittade den inte i alla den röra som min filmsalming numera består av. Ändå bara ett drygt år sedan som jag strukturerade upp den. Istället hittade jag något som måste ha varit ett spontanköp. Fortfarande inplastad och fortfarande osedd.

  Poltavakalkon

  Kunde ju passa verkligt bra som avslutning på helgerna tänkte jag och mycket passande eftersom jag precis slagit igen boken ”Karl XII som fältherre” under veckan. Slaget vid Poltava utlovade titeln. Och kvällen var i stort sett förstörd efter dryga kvarten. Här har vi ett typiskt fall där man anpassar ett filmomslag till något som borde tilltala publik av flera orsaker. Filmen inleds med en massa dansande och duellerande fransmän, en fåfäng fransk kung, en potentiell kärlekshistoria och sedan två stycken fransmän som sänds iväg till okänt öde hos antingen Tsar Peter eller Karl XII. En maskerad hämnare dyker upp, de ryska soldaterna är hjältarna i historien och Karlsson på taket avlider på en bro tillsammans med Tommy och Annika från Pippi Långstrump…

  WTF

  Vid det här laget hade jag sett för mycket och satt bara och väntade på att filmen skulle handla om vad titeln utlovade. Men si så blev det icke. Nej istället vrider man till hela handlingen så att det mest påminner om en rysk variant av en Åsa-Nissefilm. Ni vet en sådan där med rolig musik i bakgrunden och snabbspolning. Till slut dyker ändå karolinerna upp. Uselt dubbade på svenska, mord och våldtäktsbenägna och Karl XII blir skjuten i foten vilket är historiskt korrekt men kanske inte under samma förhållanden som beskrivet i filmen. Kanske hade jag glömt att det var en fransk/rysk-produktion, dom har ju av många anledningar ingen anledning att tillskriva svenskarna eller Karl XII något hjältemod eller storartade bedrifter. Själva slaget vid Poltava är hyggligt bra filmat stundtals, men innan filmen nått sitt slut trycker jag på stopp-knappen och säger ”Nej nu får det tammefan vara nog” och går till sängs.

   

  Väl i sängen ligger jag vaken länge och funderar över varför det inte görs svenska produktioner av samma slag. Ni vet med inslag av svensk historia. Visst det har gjorts ett antal dramatiseringar av historiska händelser, men inte ett överflöd av samma karaktär som den här kalkonrullen. Jo vänta! Man gjorde ”Snapphanar” som är ungefär i samma klass som ovan nämnda film, men inte mycket mer. Vi har ju trots allt en mycket intressant historia i Sverige oavsett vad många vill göra gällande idag. Nåja den här filmen är det absolut sämsta jag alrig sett klart och skulle jag rekommendera den till någon så skulle ni förstå att jag verkligen avskydde er.

 • Sport-Söndag Med Berndt Ivegren & Hofors AIF

    0 comments

  Jag vet inte om jag blev vare sig underhållen eller imponerad av gårdagens premiär av ”Det största äventyret” på TV4. Möjligen var den största behållningen att få se naturen i Eldslandet, vilket ryktas ha ett extremt bra fiske. Kanske får man vara glad att produktionen valt hyfsat kända idrottsstjärnor och inte Linda Rosing eller någon liknande individ som brukar dyka upp återanvända och klara i den här formen av underhållning. Näe vill jag se folk traska omkring så är ju någon av JRR Tolkiens filmade alster något mer spännande mellan långpromenaderna. Av lite mer spännande  och idrottslig karaktär så tipsades jag om ett nummer av Rekordmagasinet från 1950 som låg till försäljning på Tradera.

  Berndtivegren2

  Själv minns jag inte Berndt Ivegren, men tydligen så startade hans karriär i Hofors AIF och senare tog fotbollsspelandet honom till Djurgården och Allsvenskan och det känns ju spännande.

  HAIF - Kopia

  Det finns även en gammal lagbild med HAIF. Stående från vänster: Karl-Erik Westerberg, Agne Bergström, Koore Carlsson, Birger Djusberg, Lars Eriksson, Arnold Fagerlund.

  Nedre raden från vänster: Ante Olsson, Sven Olof Engberg, Ragnar Djusberg, Yngve Kling och Börje Eriksson.

   

 • När Skam Går På Torra Land

    2 comments

  Efter helgens traumatiska upplevelser för Linus Svenning i samband med ”Tjejkvällen” på Gästis i Torsåker, har händelsen nu blivit den mest lästa på Arbetarbladet. Nu även i Aftonbladet och Dagens Nyheter.

  Läst

  Det var vid 01-tiden efter spelningen under ”tjejkvällen” på Gästis i Torsåker som melodifestivalartisten Linus Svenning som vanligt ville skriva autografer och ta bilder med sina fans.

  Men det blev inte som han tänkt sig.

  – Jag gick ner på sidan av scenen. Jag brukar alltid göra så. Men det kom direkt fram flera kvinnor. De var skitdryga, förklarar Linus Svenning, när Arbetarbladet pratar med honom på söndagen.

  – De försökte kyssa mig. Jag sade att jag inte vill ha någon puss på kinden, men de slutade inte för det. Det blev too much, säger han.

  På sin facebooksida ursäktar Svenning att han lämnade spelningen så hastigt.

  Linus Svenning säger att själva spelningen gick bra, men att det även då var problem med publik som kom för nära.

  – Jag har spelat på andra tjejkvällar med och då har det inte alls varit på det här sättet.”

  Ögonvittnen rapporterar att det inte var enbart kyssar som artisten utsattes för. Även skamlösa försök att grepp artistens skrev noterades.

   

  Det är naturligtvis mycket beklagligt vilket förnedrande uppträdande Linus Svenning möttes av när han besökte vår kommun. Det kastar en lite dunkel skugga över kommunen och i synnerhet de kvinnor som inte har vett att uppträda korrekt. Ett nej är ett nej även från det manliga släktet och i fortsättningen hoppas jag att vi invånare oavsett kön respekterar både varandra och gästande människor.

  *Inlägget editerat* Det handlade om två separata situationer där den uppkomna situationen uppstod efter spelningen, inte under alltså.