Kategoriarkiv: Nöje & Kultur

Samtidigt I Hofors Del 2

Jag vet inte riktigt vad som hände, men andra avsnittet av Hofors-serien upplevdes som om det klättrade högt upp på klippavsatsen vid kalkbrottet, dök, försvann och lämnade knappt ringar på vattnet. Kom på mig själv med att surfa på mobilen, prata i den och då och då vända blicken mot TVn ungefär som jag slötittade på ”Hem till gården”.

Det var förvisso spännande att se vyerna filmade från skyn som vanligt, se några karaktärer man inte visste fanns på orten, några andra mer välkända personer som spelade en helt annan roll än vad man upplever dom som i verkligheten.

Läste för övrigt en intressant debattartikel i Expressen som avhandlade serien och tycker den sammanfattar det nog så bra.

Det är som att någon auktoritet på Sveriges Television begärt värdegrundstimeout när de bestämt sig för att handla upp “Samtidigt i Hofors” av John Mork och Carl-Johan Sjöö. Det sägs vara en dokumentärserie, men dokusåpa ligger närmare sanningen då skaparna utan tvekan konstruerar ett slags drama mellan noggrant utvalda personer.

Det enda som får mig att bänka mig nästa vecka är förmodligen för att det är från Hofors, annars hade jag antagligen inte gråtit mig till sömns om jag missat ett avsnitt. Riktigt synd att man inte kunde hålla samma fart som i avsnitt ett.

Med Kärlek Från Hofors – Efterfesten

Det är dryga veckan kvar innan ”Med kärlek från Hofors – Efterfesten” går av stapeln på Bergsmannen. Som bekant auktionerades en spelning med The Flumriders ut och dom uppträder nu under kvällen som får en lite annorlunda vinterinramning med en av barerna utomhus. Notera att man tar in max 150 personer så det gäller att vara på hugget om man tänkt sig en utekväll den 28 januari alltså.

Blandad Kompott När Premiäravsnittet Av ”Samtidigt I Hofors” Sändes

Smått roande att studera vilket välkomnande TV-dokumentären ”Samtidigt I Hofors” fick via social media. Det ser ut att finnas ett geografiskt och generationsbundet mönster i hur man uttrycker sig om programmet.

Unga Hoforsbor skäms, Gävlebor, företrädsvis unga killar runt 18-25 är hånfulla, många gillar att det är ”profiler” som medverkar och här och var kliver det fram människor som stolt avslöjar att de har en koppling till kommunen. Den mest intressanta karaktären för TV-tittarna verkar ha varit Nathalie med sina illrar, Micke Ohlsson och Klipp-Lotta där man redan nu efterfrågar bilder. En del av de tittare som uttryckt sig via social media tycker att det var aningen för mycket med Micke Ohlsson och Katarina Borbos men hoppas på att få se nya karaktärer i nästa program.

Vad tyckte ni själva om avsnittet? Speglar det vårt samhälle eller är det missvisande? Skapar det en nyfikenhet för kommunen?

 

Hyfsat Bra När Dokumentären Om Hofors Sändes På TV

Ja det är inte varje dag som man får säga ”Tack Gode Gud”, men idag hände det. När jag gick mot ett möte i eftermiddags i Hofors Kyrka, så funderade jag på om jag redan då skulle tacka ja till ett erbjudande jag fått strax innan att bli ”räddad” från Hofors. Det har byggts upp en spänning inför programmet och rädslan gällde ju mest att TV-serien skulle visa något som var fabricerat och all tid man lägger ned för att faktiskt arbeta för att bilden skall ändras, vara förgäves. Nåväl det var ett givande möte och vad det handlade om exakt får vi lov att återkomma till.

Dokumentären? Ja jag kan inte annat säga än att jag blev mycket glatt överraskad. Här och där märks det att vi har skådespelartalanger utöver talangfulla tecknare och musiker. Om resterande delar av dokumentärserien håller någorlunda nivå och kanske visar lite andra delar så får man väl se det som ytterligare miljonvinster i marknadsföring.

Den förutspådda Flashbacktråden kom som beställning, Twitter, Instargram och Facebook flödar över med Hofors, faktiskt mer nu än när Musikhjälpen gick av stapeln. Det kommer att skrivas en hel del i media under en period, allt naturligtvis inte fördelaktigt, några medverkande kommer ta illa vid sig, andra startar en karriär med hjälp av sin medverkan och till sommaren så kanske det blir många besökande när det arrangeras festligheter.

Missade man programmet så finns det på SVT Play, och nu ser jag nästan fram emot att få se nästa avsnitt. Det var givande för flera av de medverkande visste jag inte ens att dom existerade i Hofors. Där sprack teorin att ”i byhålor känner alla varandra”. Och ett sista tillägg kan vara att det var otroligt snyggt filmat, även om en reaktion var att det är otroligt slitet överallt. Men det finns en charm i det med.

Dagen D: Samtidigt I Hofors Har Premiär

Så har den äntligen kommit, dagen då Hofors kommun gör entré i TV-rutan med en fyra timmar lång ”dokumentär”. Den har föregåtts av livlig lokal debatt, farhågor, förhoppningar och nervösa människor som medverkat i vårens/höstens inspelningar. Jag nämner inte sommaren, för då tog produktionsbolaget snopet nog semester och missade att få med allt det roliga som händer. Bessemerfesten, bilutställningen i Hagaparken med tillhörande spontancruising, i sommar dessutom Svenska mästerskapen i kanot och ishockeyläger bland annat. Kan tyckas lite synd eftersom vi som kommun gärna vill visa upp våra möjligheter och vad vi faktiskt gör. Visst vi är utsatta, men när jag läser beskrivningen av vår kommun på SVTs webbsida, så känns det som att man vill måla upp en bild som inte riktigt stämmer med min eller andras.

I ett litet samhälle, fem mil öster om Gävle, bor 6000 invånare. Här klamrar sig några tappra själar fast, trots att arbetslösheten är hög och utflyttningen stor.”

För det första ligger vi väster om Gävle, vi är ungefär 3500 personer invånare fler, och ”några” tappra själar är snarare en mycket levnadsglad, initiativrik och stolt befolkning överlag.

Vad gäller själva innehållet så har mycket litet avslöjats tidigare. Nu har ytterligare två klipp lagts upp och det visar bland annat omtvistade Micke Ohlsson som i produktionen döpts till ”Hårdrocks-Micke” eller ”Hofors egen Che Guevara”, och frisören Lotta Rosén som tagit lättklädda bilder och hamnat i någon slags konflikt med sina tidigare medarbetare.

Jag gissar att det knappt finns en själ av de strax över 9500 invånarna i kommunen som inte kommer att sitta bänkad klockan 21.00 ikväll för att se resultatet av inspelningarna. Hur det hela tas emot bland den nationella publiken återstår att se, men ännu har ingen diskussionstråd förvånande nog startats på forumet Flashback, och finns man inte där finns man inte alls brukar det ju sägas.

Medverkande I SVT-Dokumentär Känner Sig Förda Bakom Ljuset

Nedräkning till julafton och nyårsafton i all ära, men i Hofors tror jag många räknar ned till den 12 januari då dokumentärserien ”Samtidigt i Hofors” har premiär på SVT. Det råder delade meningar om hur Hofors skall komma att gestaltas på TV, en del menar att programmet kommer att bidra till att sätta kommunen på intressekartan för övriga Sverige, att det blir en form av ”gratis” marknadsföring som efter den enastående insatsen Marita Söderström gjorde under Musikhjälpen 2016 kommer att förstärka bilden av kommunen som en hjärtlig och vänlig ort.

Andra har känslan av himlen skall falla ned över deras huvuden och det stora mörkret skall inträffa. Produktionsbolaget Nordisk Film & TV har dock försäkrat att Hofors inte skulle framställas i något löjets skimmer, att dokumentären skulle vara varm och kärleksfull och att SVT var någon form  av garant för att det inte skulle bli förnedrings-TV.

Under förra veckan genomfördes en förhandsvisning för några av de medverkande, och nu har det visat sig att flera personer är mycket missnöjda med innehållet och hur de framställs. Bland annat har författarna Annika & Vera publicerat ett blogginlägg med skarp kritik och en vädjan att få bli bortklippta ur den färdiga serien:

*Inlägget har redigerats*

***På begäran av länkade bloggägare har citatet plockats bort från den egna sidan och en förfrågan om att det även redigeras bort på Hoforsbloggen***

En annan medverkande säger att den nu mår riktigt dåligt över att ha tackat ja från början och oroar sig för det färdiga resultatet och att inte heller fått gehör för sin vädjan att få scener där den medverkar bortklippta.

Michael Ohlsson verkar dock angripa sin medverkan från ett annat håll och använder den kommande uppmärksamheten till marknadsföring för sin egen profil:

Kanske rör det sig om ett klassiskt marknadsföringsknep för att skapa intresse för TV-produktionen innan premiären, att kvällstidningar och dagspress skall plocka upp känslan av osämja eller kränkningar och publicera artiklar som skapar en hype och därmed ökade tittarsiffror. Kanske blev resultatet inte vad man förväntat sig, och de medverkande har blivit förda bakom ljuset. Torsdagen den 12 januari klockan 21.00 kommer förmodligen större delen av kommunens invånare sitta bänkad för att själva bedöma premiäravsnittet!

Dags Att Nominera Marita Söderström Till Årets Eldsjäl

I skrivande stund leder insamlingsbössan ”Med kärlek från Hofors” fortfarande topplistan över insamlade pengar till årets Musikhjälpen. Hela 239 761 kronor har 737 personer, föreningar, företag, skolklasser, personal och politiska partier samlat in så här långt.

topplistan-musikhjalpen

Jag tror att det inte bara är jag som överraskas av den kreativitet kommunens invånare skapar för att ge extra skjuts till insamlingen. En del ska cykla till Örebro mitt i vintern, andra springer i kylan endast iförd blöjor, och även Hoforsnomander på vift ute i världen drar sitt strå till stacken genom att donera en slant eller som i det här fallet, auktionera ut sig själva allt för den goda saken.

Men det så här långt kanske mest uppseendeväckande tror jag minsann Erik Halfvars står för.

iron-man

Snacka om utmaning och äventyr!!

Sen finns det faktiskt ytterligare en sak som vi alla kan göra förutom att delta i insamlingen på ett eller annat sätt. Vi kan ta oss en funderare över nomineringen till Årets Eldsjäl i Hofors kommun. Jag vet att det finns trotjänare i föreningarna som slitit i åratal och förtjänar att hyllas,men just det här specifika året så tycker åtminstone jag att initiativtagaren Marita Söderström har fyllt kriterierna för att ta hem priset trots att insamlingen startade sent på året. I år står hon helt utan konkurrens faktiskt. Ge något tillbaka till Marita, ta ett par minuter att fylla i nomineringen och skicka in.

Dags För Tomtekväll 2016

Tiden går fort när man har roligt brukar det heta, och ibland stämmer det. Noterade nyss att det är redan imorgon som Tomtekväll 2016 går av stapeln i Hofors centrum.

tomtekvall

På Facebooksidan avslöjas en del av programmet:

14.00-21.00 Marknad på teaterplan

16.00-18.00 Dans kring granen på Folkets Hus, Valhall. Vi bjuder på saft och pepparkaka!
Dansledare: Linda Lundberg. Speleman: Inge Carlén. Arrangörer: Folkets Hus, ABF och Entré Ungdom

16.00-18.00 Finns Entré Ungdoms tomte på plats, ge honom dina nappar och få ett napp-diplom. Lämna även din önskelista.

16.30-19.00 Gratis ridning för barn i Folkets Park. Arrangörer: HRS, Folkets Hus, ABF och Entré Ungdom

16:00-19:00 Entré Ungdom öppet. Caféet omvandlas för kvällen till julpysselverkstad.
Gratis pyssel för alla barn. Skapa och ge bort i julklapp.

18.00-19.00 Hoforsbladets tomte gästar Tomtekväll vid Teaterplan. Alla barn som lämnar en teckning får en julklapp av tomten.”

Alla affärerna kommer att ha öppet till minst 19.00 och erbjuder både aktiviteter och varor efter eget utbud.

Hofors Egen Julkalender 2016

Det har helt klart infunnit sig en hel del kreativitet sedan kommunen bestämde sig för att satsa på sin hemsida och närvaro på social media. Idag är det upptäckten av att man startat en julkalender med kommuntema:

julkalender

Något att se fram emot varje dag fram till julafton alltså. Skall bli spännande att se vad man plockar fram ur gömmorna. Man blir nästan som ett barn på nytt i väntan på att få öppna en ny lucka!

Swing It-Premiären Står För Dörren

Ett riktigt praktexempel på vad sociala medier är bra för hittar man i showgruppen Swing It. Under hösten har man kunnat följa förberedelserna inför årets show via deras Instagramkonto och Facebookkonto, och förväntningarna har stegvis byggts upp.

swing-it1

swing-it2

Nästa vecka har Swing It premiär av sin årliga show! Vi har föreställningar 25 – 26 nov, 2 – 3 dec och 9 – 10 dec.

Biljetterna kostar 150 kr och säljs på Folkan samt telefonnummer 070-5788474. Matpaket finns också.”

swing-it

Hacksaw Ridge 2016

Finns det bio i Hofors?” frågade en bekant på Facebook  under gårdagskvällen när jag gjort en kort resumé över filmen jag nyss sett på Folkets Hus. Klart det finns, även om jag själv inte besöker den mer frekvent, utan väljer filmerna med omsorg. Just senhöst och vinter, i synnerhet runt december brukar bjuda på en hel del bra faktiskt. Så även detta år då Rogue One (Star Wars) har premiär i mitten av december. Krigsfilmer är något man också bör se på stor duk med bra ljud. Förra året hade bland annat Fury premiär, och av en händelse såg jag i Hoforsbladet att Hacksaw Ridge skulle visas i Hofors under onsdagskvällen.

hacksaw-ridge

Nu skall jag medge att jag inte riktigt hade full koll på vad detta var mer än att Megl Gibson regisserat den och den knappa minut av trailern jag såg utlovade sprutande blod, kanonkrevader, galna japaner med handgranater och lemlästade soldater. Ett riktigt kvällsnöje alltså. Vad jag missat var genren ”Romantiskt drama”.

Så där satt vi fyra grabbar på rad och förväntade oss ett riktigt grabbnöje men fick istället se en ung man som uppträdde lite halvtöntigt, blev kär i en sjuksköterska och gillade att vissla med fåglar. ”Okej, det kanske blir krig efter inledningen” viskade jag till min granne. Men det blev bara värre. Den unge mannen visade sig dessutom vara vapenvägrare. Ansluter sig till armén men vägrar helt enkelt ens lyfta upp ett gevär. Ungefär då sjönk jag djupare ned i biosoffan.

Återigen viskade jag till grannen att ”Men va fan skulle det inte handla om krig?”. Hade jag bemödat mig att se lite mer av trailern hade det framgått vad den handlade om. Efter drygt 1.5 timme var det äntligen dags att se lite explosioner och flygande kroppsdelar, och just den delen gav valuta för pengarna. När jag så sitter där och ser den här unge soldaten springa kors och tvärs över slagfältet utan vapen och enbart utrustad med en första förbandsväska, ringer det en klocka i bakhuvudet. Hade jag inte läst något om detta? Ganska snart avslöjades fler detaljer och visst mindes jag plötsligt Desmond Doss från en bok. Soldaten som uppgavs ha räddat 75 soldater under en natt genom att fira ned dem en och en med ett rep från en hög klippavsats.

Plötsligt fick filmen helt andra dimensioner därför att i boken så stod det ingenting om någon obeväpnad vapenvägrare. Filmen var alltså baserad på en sann historia som modifierats en del för att passa publiken bättre. Både med lätta överdrifter, men även underdrifter därför att regissören Mel Gibson antog att publiken inte skulle tro på hjältens verkliga insatser. Mer om detta kan ni läsa på History vs Hollywood.

Förväntningar som gick från höga till extremt låga till att vända igen och bli en fantastisk upplevelse. Nu vet jag inte om/när den visas igen här i Hofors, men helt klart är det en film för både romantikern och krigsälskaren. Möjligen för otäck i vissa delar för mindre barn och finkänsliga människor, men det går ju att blunda och hålla för ögonen under en halvtimme om man känner så.

Hofors Kommun Söker Ny Fritidschef

De allra flesta känner nog till att fritidschefen Rolf Larsson ämnar att gå i pension till årsskiftet efter en lång karriär kring kommunens idrottsanläggningar och föreningar. Han kommer dock att vara tillgänglig under en övergångsperiod fram till någon gång under våren 2017, och en av anledningarna bör vara att trimma in en efterträdare.

Kommunen står inför en fantastisk möjlighet att utvecklas både inom besöksnäringen och idrottstursimen, inte minst har de senaste årens hockeycamper och idrottsarrangemang visat att Hofors mycket väl kan ta sin plats på kartan över möjliga mål när utomsocknes föreningar vill byta miljö.

Nu annonserar man ut tjänsten via bland annat Arbetsförmedlingens hemsida, och jag vet att det finns otroligt många intresserade enbart i vår egen kommun. Med stor sannolikhet kommer det även dra till sig ansökningar utifrån.

Dags För Halloweenloppet & Spökvandring

Imorgon torsdag är det dags för ett av demest efterlängtade arrangemangen för barnen i vår kommun.

halloween

Ett lopp med fokus på glädje och rörelse som passar för barn 2-10 år. Banan går på marschallupplysta gator i Hofors centrum och genom vissa butiker samband med Halloweenkvällen.
Från klockan 17.00 sker anmälan inne på Folkets hus, där även starten sker kl 18.00. Målgången kommer att vara på teaterplan utanför Coop/Ica.
Alla barn får nummerlapp, reflex och en ficklampa sponsrad av Entré Hofors före loppet. Vid målgång står skaparen och illustratören till diplomen Pia och delar ut dem, samt att Lotta från Coop ger alla duktiga barn en goodiebag.
40:- per barn och 10:- går direkt till insamlingen för Världens barn.

Entré ungdom och ABF erbjuder ansiktsmålning kl 16.00-17.45 inne på Folkets hus.
Tjejerna inne på Lack & Lockar delar ut en halloweenballong till barnen under em.
Inne på Ica smyger en mystisk trollkarl runt kl 16-18, och om barnen visar upp nummerlappen finns något att hämta i butiken.
Efter målgång är alla barn med nummerlapp välkomna in till Hanssons konditori där snälla häxan bjuder på saft och bulle.
Sparköp på Rubinen önskar färgglada teckningar att pryda Rubinen med och byter dem mot en frukt.
På biblioteket händer spöklika aktiviteter fram till kl 18.00.”

Vill man som lite äldre känna kalla kårar så arrangeras något mycket spännande kopplat till den nya besöksappen för Hofors kommun.

spokvandringGruvfrun har förvillat sig från Stollen och Storbetgets gruvor. Hjälp oss på Entré Hofors att hitta henne.

Ladda ner appen Upplev Hofors och följ med på den spännande spökvandringen i jakten på Gruvfrun. Appen finns både för iPhone och android.

Spökvandringen startar vid biblioteket och följer en slinga på ca 2 km. Vid varje station får du en ledtråd som leder dig till den plats hon befinner sig.”

Händer I Helgen

Äntligen helg igen!” är det nog många i vår kommun som tänker idag. Ett par dagar varje vecka där man kan ägna sig åt annat än vardagslunken (undantaget om man arbetar skift eller i annan funktion som kräver närvaro under just helger). Själv började jag fundera över vilka aktiviteter jag ska ägna mig åt denna helg. Något lugnare och mer avkopplande än förra helgen då jag för första gången fick uppleva en något smalare subkultur än vanligtvis. Intryck är viktigt och man bör ta chansen att se så mycket av världen och uppleva allt man kan innan liemannen dyker upp och hämtar en.

Jag började att titta på kommunens egen evenemangskalender, det går några filmer på Folkets Hus, men inget som fångar mitt intresse. det är först i mitten av december det kommer att bli högaktuellt att gå på bio när nya Star Wars-filmen ”Rouge One” dyker upp på duken.

Det pågår ett par utställningar om man verkligen vill ha en lugn aktivitet under helgen, Galleriboken på biblioteket ställer ut Petra Fängström från och med idag fram till den 21 oktober. På Östra Parkgatan 2 och Galleri BGB finns en utställning med Iris Santen.

Musikaliskt kan man på lördag bege sig till Berg och Dan Andersson-aftonen som arrangeras av Kvarnens Vänner.

Idrottsligt så ryktas det om träningsmtach i ishallen mellan Hofors HCs A-lag och Alfta, där matchen startar 19.00. Lördagen bjuder på seriepremiär för Hofors HC U12 som möter Sandviken 14.00. Seriepremiär även på söndag för HHC U13 mot Ockelbo.

Vill man nu inte göra någonting av det som annonserats ut så finns det alltid tid att bara koppla av med en bok, några filmer eller varför inte en längre promenad runt om i kommunen som verkligen har fått höstkaraktär med färggranna löv, inte att underskatta gäddfiske heller där hösten är lite av högtiden för att fånga sig ett fint större exemplar.

Föreningar och privatpersoner som genomför arrangemang är välkomna att skicka in ett mejl där ni beskriver vad ni arrangerar, tid och plats och eventuell kostnad.

Trevlig Helg!

Smått & Gott Om Väder, Vind Och Enögda Hämnare I Herrtidningar

Jag tror inte det undgått någon att det bokstavligen blåser upp till storm i de södra delarna av USA. Florida riskerar att drabbas hårt av orkanen Matthew, och just nu befinner sig ett antal Hoforsbor på plats i området dessutom och vi får hålla tummarna att de befinner sig i säkerhet tills stormen bedarrat.

Det för oss vidare till temat skrämmande och väderprognoser. Jag skulle vilja slå ett slag för en fantastisk webbsida vid namn ”Herrtidning – Jag läser dem bara för artiklarnas skull”.  En underhållande sida med mycket intressanta artiklar som är väl värd att hålla koll på. Den som söker det primära innehållet till att tidningarna en gång fanns, kommer att bli besviken, för några sådana uppslag återges inte. Det här är inte snuskhumrarnas paradis med andra ord.

Anledningen till att jag denna gång besökte sidan stavas John Pohlman. Man behöver vara åren till kommen för att ha pejl på den här mannen, han gjorde väderprognoserna intressanta på ett sätt som ingen efterträdare i någon kanal lyckats med, ja undantaget Anders Nylund på TV4 som då och då begav sig utanför de ordinära ramarna för hur en väderprognos skall presenteras. Men till Pohlmans nivå kom han aldrig. På sajten ”Herrtidning” hittar jag ett minnesvärt klipp från 1981:

Kvinnan i artikeln är inte heller fy skam av många anledningar. Främst för den kult hon skapat kring en av filmkaraktärerna i filmen Thriller.  Christina Lindberg:

thriller

Nu när det vaknas ledighet och helg så är det alltså ett underhållande tips att bege sig till sajten Herrtidning och botanisera i allt från subkulturer, till mord och kända brottslingar. Det finns onödigt vetande så det räcker och blir över.

Korpögat Lever Än

Mejlkonversationen med Staffan Berglind i ärendet med Hoforsvargen, avslöjade också att den högst lokala tidningen Korpögat fortfarande är vid liv, eller i vart fall online. Man kan alltså fortfarande bläddra i utgåvorna år för år och även om vissa av artiklarna inte är dagsaktuella så finns det historier som är väl värda att läsa eftersom de på något sätt är tidslösa.

korpogat

 

Hoforsvargen Kan Bli Big Business

Det pratas en hel del ”mördarvarg” just nu i olika sammanhang. Många finner historien rent fantastisk, andra undrar varför i hellskotta jag kommer dragandes med det här. Det är trots allt i grunden ingen trevlig sammankoppling eftersom en hel del människor tycks ha fått betala mötet mellan Hoforsvargen och människa med sin död. En bekant menade att jag skulle låta det hela vara, historien är liksom redan lagd, men denna morgon så fick jag ytterligare ett mejl av Staffan Berglind som faktiskt visar att historien kan rättas till eller lyftas fram på ett sådant sätt att den innebär dels en insikt i lokal historia, men även berör besöksnäringen i allra högsta grad. Jag återger en del av mejlet:

Det finns exempel från andra ställen i landet där man har gjort det med gott resultat. Ett exempel är från Svinhult i Östergötland där systrarna Jenny och Agusta Johansson (12 resp. 9 år gamla) försvann under en snöstorm 1903. Efter en veckas letande gav man upp men på det 22:a dygnet efter försvinnandet hittade man flickorna vid liv liggande under en gran i skogen. Benen var förfrusna så dom fick man kapa bort men flickorna hade i alla fall överlevt. En av faktorerna för det var att det bodde en ekorre i granen där de lagt sig ner för att dö och den hade förmodligen en viss del i att flickorna trots allt lyckades hålla modet uppe fram till att den mirakulösa räddningen kom.

På 1980-talet kom en journalist från Stockholm flyttande till Svinhult eftersom hon lyckats hitta ”den stora kärleken” just där. Hon fick höra talas om händelsen och kunde inte begripa varför ingen tagit tag i den här historien. Några år senare var granen fridlyst i kombination med en iordningställd parkeringsplats för bussar som kom med skolresor och pensionärsresor för att få höra historien om Jenny och Augusta.
//Staffan Berglind
Mycket riktigt så behövs det inte många knapptryckningar innan det bekräftas:
Kommentarer som ”man kan inte undgå att beröras” och ”en fantastisk historia” återkommer bland besökarna som i en del fall söker sig dit efter att på annat sätt ha fått kännedom om platsen och historien kring den. Andra stannar till när de ser skylten och överraskas och fascineras av den nu över 100 år gamla händelsen som de får till sig.”
Gysingevargen” eller Hoforsvargen som jag vidhåller att den skall kallas är en nästan 200 år gammal historia och den är världsberömd. BBC Earth gjorde en dokumentärfilm på nästan timmen lång, tänk vilken potential besöksnäringen som ännnu är i sin linda här i kommunen, haft/får det här att arbeta med.
Plötsligt blir Hofors Herrgård en plats att besöka för att se ursprunget till där mördarvargen startade sin mordiska resa, det går att arrangera guidade turer i vargens spår med berättare som med inlevelse väcker den 200 år gamla skräckhistorien till liv. Man kan lyfta fram tidsepoken vid ett besök i Hembygdsgården, köpa souvenirer och kanske äta en blodig lokal bakelse eller glass (ja sylt begriper ni väl) som bara serveras i Hofors. Möjligheterna är oändliga, om det inte vore för den ”lilla detaljen” att historien måste rättas till en aning och vargen placeras på sin ursprungliga plats, det vill säga där han utvecklades till att bli mordmaskinen.
Läg därtill att kommunen under de senaste året bara figurerat i minst tre romaner med skräckfyllt tema. Man skall inte underskatta vad ond bråd död kan medföra i intresseväg för besökare.

Det Är I Hofors Kommun Det Händer!

I helgen växlar vi månad från september till oktober och just denna vecka har det blivit påtagligt att hösten bokstavligen kommit med stormsteg. Det blir mörkt tidigt på kvällen och för egen del så känns det ganska bra att få tända lite ljus, plocka fram en av alla olästa böcker, eller sträckkolla på TV-serier som placerats på hög under sommarhalvåret. Just nu har jag blivit barnsligt förtjust i Penny Dreadful, där nästan samtliga klassiska karaktärer från romantikens litterära epok. Frankenstein, vampyrer, varulvar och andra kända karaktärer sammanvävt i en enda TV-serie. Ren och skär höstmys alltså.

I helgen så händer det ovanligt mycket i kommunen. Under lördagen så arrangeras ”Höstkalaset” i Hofors som egentligen är en tillställning skapad för att filmproduktionsbolaget Nordisk Film, ska få lite av en final i sitt filmande som pågått under sommaren (undantaget juli då man märkligt nog valde att ta semester samtidigt som allt annat hände i Hofors). Resultatet är en heldag som kretsar runt och i Folkets Hus.

varldens-barn

Om man istället är äventyrligt lagd och motorintresserad och äger en moped av något slag, så är tipset att infinna sig med matsäck, bensin i tanken och ett glatt humör, vid Andersson & Rask klockan 10.00 på lördagsförmiddagen. Där arrangerar ett gäng entusiaster en ”Vildmarkstur med pys-Ola and his gang”.

vildmarkstur

Oavsett vad man väljer att göra under dagen imorgon, så finns det gott om tid att svida om till glesbygdskavaj och steppskor, och bege sig till Folkets Hus där ingen mindre än Thomas Di Leva kommer att uppträda, och eventuell discodans till DJ Pape. Vill man inte det så finns det en annan spelning på Gästis i Torsåker med Jan Johansen samma kväll.

Torsåker är dessutom i kommunens fokus på söndagen den 2 oktober. Då arrangeras den traditionsenliga bygdemarknaden, och den kommer inte göra någon besviken när det gäller utbud.

torsakers-bygdemarknad

En fantastisk hösthelg i vår kommun alltså!

Höstkalaset – Hofors för världens barn

Lördag den 1 oktober arrangeras Höstkalaset i Hofors centrum. Höstkalaset är en familjefest för gammal som ung och under dagen presenteras den nya Hoforsbakelsen framtagen av Fredrik Nylén, barnen bjuds på bio, Företagarna arrangera en femkamp och Entré Ungdom håller i en auktion. Allting som görs under dagen har en röd tråd och det är ”till förmån för Världens barn”.

Höstkalaset är en folkfest till förmån för väldens barn och privatpersoner, föreningar, företag och verksamheter samlas och gör det här tillsammans.

En insamling kommer att ske under hela dagen och här finns möjligheten att ge en gåva som verkligen gör skillnad för alla de barn som berörs av de projekt som stöds av Världens Barn, säger Tobbe Johansson, ordförande för Marknadsgruppen som står som arrangörer för Höstkalaset.

varldens-barn

Under dagen kommer det hända saker i Hofors centrum, salut med svartkrutskanon, en auktion där det bl.a. finns möjlighet att ropa in en elcykel och en litografi av Per Åhlin, utdelning av kultur- och fritidsstipendium, godisregn, gratis bio, musik- och showunderhållning, tävlingar, uppvisning, arkadspel och mycket mer.

På kvällen håller Östen med Resten krogshow och Thomas DiLeva uppträder på Folkets Hus.

Hoforsbakelsen har tagits fram med hjälp av Fredrik Nylén, även känd som Fika-Fredrik. Uppdraget till Fredrik bestod i att ta fram tre olika alternativ och en jury bestående av människor från olika delar av kommunen.

Hoforsbakelsen är inspirerad av våra vackra och bärfyllda skogar. En riktig budapestbotten med hasselnötter, fylld med blåbärsgrädde. Enkelt och gott! En bakelse som man även kan göra hemma och som passar perfekt som en kalastårta, säger Fredrik Nylén om bakelsen. Hoforsbakelsen kommer att finnas till försäljning på Hanssons konditori från kl.11:00 men SKF kommer även att under dagen bjuda på 500 bakelser i centrum för att fira ett över 100-årigt samarbete med Hofors

Hofors Kanot Klubb Får 2016-Års Kultur- & Fritidsstipendium

Efter kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde under måndagen kan Hoforsbloggen som första ”media” berätta att 2016 års Kultur- & Fritidsstipendium går till Hofors Kanot Klubb. Priset innebär förutom äran även en prissumma på 10 000 kronor.

Som bekant har man under sommaren arrangerat Kanot-SM på ett föredömligt sätt och det har hyllats bland deltagare och på flera ställen i olika medier. Bland annat för ett par veckor sedan med ett fantastiskt uppslag i Gästriklands Tidning.

hofors-kk

En utförligare beskrivning av motiveringen kommer att publiceras via kommunens hemsida Hofors.se

Det var en enig jury i form av medlemmarna i KSAU där Torbjörn Jansson på grund av eventuell jävsituation fick lämna lokalen. Torbjörns mångåriga engagemang i klubben torde inte vara någon hemlighet för de flesta kommuninvånare. Med det påpekat så är det bara att sända stora gratulationer till Hofors Kanot Klubb både till stipendiumet och till de stora framgångar ni haft som arrangör av sommarens Kanot-SM. GRATTIS!!

 

Höstkalaset 2016

Som jag nämnde i inlägget innan, så kommer det att bli en hel del festligheter i kommunen helgen den 1 och 2 oktober. Traditionsenligt så går Torsåkers Bygdemarknad av stapeln första söndagen i oktober, det vill säga den 2 oktober. Dagen före på lördagen blir det massor med aktiviteter, musik och förhoppningsvis ett rikligt folkliv. Marknadsgruppen arrangerar Höstkalaset med inriktning på en stor insamling för Världens Barn.

hostkalaset

Fler detaljer kring arrangemanget kommer efterhand, men på förhand ser det riktigt spännande ut. Följ marknadsgruppens arbete via Facebooksidan.