• Gästrikeleden Sönderkörd

    0 comments

  I Arbetarbladet rapporterar man att Gästrikeleden påverkats efter det Enduro-SM som gick av stapeln förra helgen.

  Den 13 juni hölls Enduro-SM i Hofors. Tävlingen innebar bland annat att man körde med motorcyklar längs Gästrikeleden ovanför Lisstjärn. Nu klagar vandrare på leriga och sönderkörda sträckor i Hoforsskogen och undrar vem som står till svars.

  Ovako, som äger marken i Hofors där Gästrikeleden går, gav tillsammans med Hofors kommun tillstånd till att Enduro-SM kunde hållas längs leden i år. Tävlingen gick av stapeln lördagen den 13 juni och nu är delar av leden ovanför Lisstjärn rejält sönderkörda och leriga.

  – Det är svårt att ta sig fram ordentligt. Det känns tråkigt och jag undrar över vem som ska se till att den blir fixad, säger en vandrare till Arbetarbladet.

  Hofors kommun gav tillstånd till tävlingen i utbyte mot att Hofors motorcykelklubb, SMK Hofors, skulle återställa marken efteråt. Något som man nu tror blir svårt.”

   

  Det råder dock delade meningar om konsekvenserna:

  SMK Hofors har redan nu ansökt om att hålla även nästa års Enduro-SM i Hofors och Anders Persson, ordförande på SMK Hofors, ser inget problem i att leden påverkas.

  – För mig känns det här som en piss i Mississippi. Det rör sig om cirka två kilometer av en tjugosju mil lång Gästrikeled, det är ingenting, säger Persson men poängterar att han är trött på att pekas ut som syndabock.

  – Man vill gärna få det att låta som om det var kanonfint innan, men det är inte sanningen. Leden såg hemsk ut redan tidigare, menar Persson.”

   

 • Veterantraktorer I Barkhyttan

    0 comments

  Efter en ovanligt lång helg får man vakna upp och köra igång halvspringande direkt. Idag inleds nya studier och det är dessutom lokalpolitik direkt efter lunch. Känns lite småsvettigt med tid. Hade jag haft mer tid i helgen och vetat om att man i Barkhyttan anordnade en träff för veterantraktorer så hade det känts spännande. Pelle Pettersson meddelar i mejl att arrangemanget drog drygt 150 besökare och att 16 traktorer från svunnen tid fanns på plats.

  Gefle Dagblad – Veterantraktorer samlades i Hofors

  Arbetarbladet – Veterantraktorer lockade folk till Barkhyttan

  Över 150 personer besökte under söndagen utställningen som höll till vid Barkhyttans bygdegård. Weikko Skoog, ordförande i Barkhyttans byalag och medarrangör, tror att det höga besökarantalet berodde mycket på vädret.

  – Fantastiskt väder i dag. Vi har verkligen tajmat in det här bra. Hade det spöregnat hade det nog inte kommit så här mycket folk, säger han och får medhåll av Pelle Pettersson:

  – Vi har inte annonserat just någonting alls nästan. Lite via Facebook och mun-till-mun. Det är ju första gången som vi kör den här grejen också, så det är ju extra roligt att folk visar intresse, säger Pelle Pettersson.”

  Det finns onekligen ett intresse att se och höra dessa gamla motoriserade arbetshästar och vi får hoppas att det blir ett återkommande arrangemang för att locka intresserade både till kommunen men i synnerhet Barkhyttan. Mer bilder finns på Facebook under denna länk.

 • Cirkus Eller Inte Cirkus – Det Är Den Stora Frågan

    0 comments

  Denna morgon syntes cirkustält resas på grusplanen bredvid infarten till Stålringens IP. Lite överraskad blev jag ändå eftersom cirkusens ankomst brukar synas genom en rad skyltar på mer eller mindre passande ställen. Men här är dom och inte ens i deras turnéplan sägs det något om ett uppträdande i just Hofors.

  BrazilJack

   

  En bekant som också uppmärksammade det hela ifrågasatte om det var djur som skulle uppträda. En liten hint kan vara den gula skylten i framrutan på lastbilen som säger ”Djurtransport” och för intressets skull kollade jag vad Djurens Rätt hade att säga om just denna cirkus:

  DjurensRätt

  Det kan vara bra att kolla in deras hemsida innan man bestämmer sig för att gå på en tillställning. Alla är inte lika omtänksamma med sin djurhållning, och inte just Brazil Jack, men till exempel Cirkus Scott färdas omkring på vägarna med trafikfarliga fordon. En intressant sida att följa i sammanhanget.

   

 • Småstadsliv I Hofors

    0 comments

  Glädjande nyheter för alla som skrattar sig harmynta till ”Småstadsliv”. Den 17 juli kommer nämligen Stånk-Tommy och de andra för att fira 50-års kalas i Hofors.

  Sedan 2008 har humorgänget Småstadsliv roat brett. Med karaktärer som Stånk-Tommy blev Småstadsliv en Youtube-succé och i dag har det kommit fyra långfilmer med komikergruppen. Nu firar Stånk-Tommy 50 år och tar showen till Hofors i sommar.”

 • Sandlådekriget Slutligen Över – Barnen De Stora Vinnarna

    0 comments

  Och så var då den första av kommunens två nya lekplatser invigda. Under torsdagseftermiddagen var det lek och fest i Torsåker när man nu officiellt kunde deklarera att lekparsprojektet som pågått under så många år äntligen var slutfört. Det har varit en ytterst märklig resa med allt från engagerade föräldrar till ogräsrensande nationalsocialister. Även om man en dag som denna när även lekplatsen i Hofors under eftermiddagen kommer att invigas, så är det en historia som jag själv kommer att minnas länge. Inte minst för alla turerna innan det äntligen blev fred i sandlådan.

  Fred

  Jag hörde lite skrattretande nyss om en yngre politiker i ett visst parti som slog sig för bröstet och menade att det var deras politik som gett barnen i kommunen färdiga lekplatser. Visst har det fattats en del politiska beslut för att kunna genomföras, men i grunden är detta hårt arbete och strävan av en föräldraförening som aldrig gav upp med Kent Andersson och hans flickor i spetsen. Och de enda stora vinnarna i hela den här affären är ju barnen. Endast barnen som fick vänta i åratal medans de vuxna ”käbblade”.

 • Det Är i Hofors Kommun Det Händer!

    0 comments

  Den som säger att det aldrig händer något i Hofors och att allt är så ”Tröökit” hänger inte med i svängarna. Tvärtom så händer det så mycket att man har inte ens möjlighet att gå på allt man vill. Ta bara veckans Hoforsblad:

  Hoforsbladet

  Idag torsdag så kan man se Sixten Janssons Motorcirkus vid Andersson & Rask. Företaget firar 50-års jubileum och ställer till med kalas.Man bjuder även på motorutställning, korv och godisregn. Mest lockande är det kanske dock med själva motorcirkusen med våghalasar som utför olika trixs mellan 11.00 och 18.00.

  Men det är andra saker som händer också. I Torsåker är det invigning av den nya lekparken och det sker mellan klockan 15.00 och 17.00. Clownerier, ansiktsmålningar och godisregn utlovas även där. Extra skönt för bland annat Kent Andersson och föräldraföreningen som kämpat hård för att detta skulle kunna bli verklighet. På fredag samma tid är det invigning av lekplatsen i Hofors med samma aktiviteter.

   

  På fredagen kör ju även årets upplaga av Bessemerfesten igång. Ett ganska digert program där man bör kunna hitta något som passar var och en. Marknad, liveuppträdanden och tivoli. Ja det kommer till och med en spådam. Premiär dessutom för nyinsatt öringsfiske för alla under 15 år i Ankdammen. Lördagen bjuder även på en het tillställning där ett gäng tävlingsinriktade grillare skall göra upp om titeln ”Hofors Grillmästare 2015”. Tävlingen startar klockan 10.00 och pågår fram till cirka 13.30 i Folkets Park. Direkt efter det så är det dels Ankracet i kanalen bakom Time och nationaldagsfirande vid hembygdsgården. Båda aktiviteterna startar 14.00. OCH… räcker inte det så kan man snabbt bege sig ner till kommunens pärla Torsåker där man kör ett hett derby med kringaktiviteter vid fotbollsplanen. Torsåkers IF möter rivalerna Gestrike Hammarby och det kan bli en riktig folkfest. Som sagt, en hel helg med spännande arrangemang med start redan idag alltså.

 • Här Är Deltagarna I Hofors Grillmästare 2015

    0 comments

  Det ser ut att bli strålande väder till helgen och det är ju viktigt inte minst när Hofors Grillmästare 2015 skall utses. Tävlingen startar klockan 10.00 i Folkets Park och klockan 13.00 så kommer den namnkunnige juryn att bedöma de tävlandes bidrag i de olika delmomenten. Hela tävlingen kommer dessutom bevakas av de lokala konfrenciererna Matilda Andersson och Mathias Heldevik.

  Grillmästare2

  Men vilka är då de tävlande? Ja Hoforsbloggen kan avslöja att det är Magnus Andersson från Torsåker, Daniel Modén från Hofors och Daniel Sköld även han från Hofors. Samtliga med smått legendariska rykten om sig att vara riktiga hejare på det här med matlagning och i synnerhet vid grillen. Det kommer bli en holmgång utan dess like misstänker jag och givetvis måste ni ju komma dit för att se de potentiella grillmästarna att göra upp om titeln.

   

  Men det är även fler tävlande och varför jag nämner dessa lite mer i förbigående, är rykten om minde lyckade grillegenskaper. Micke Brunk och Fredrik Lundberg anser sig dessutom behöva arbeta i ett team för att ha en chans och elaka rykten säger att de tänker tävla under lagnamnet ”Team Vidbränt”. Men man skall aldrig underskatta underdogs, det kan ju faktiskt vara så att de sopar hem både titel och pris och står ensamma kvar när rökmolnen har skingrats.

 • Europas Häftigaste Retrodisco I Avesta

    4 comments

  Vi skall väl vara ärliga och säga att Hofors inte är hela världen, vi är ju ganska beroende av att förorter till Hofors, som Avesta med flera också är levande. Men på temat med smått galna ideér som ishotell i Jukkasjärvi så läser jag med stort intresse om en annan entreprenör i just Avestatrakten som bygger om en ladugård till vad han hoppas skall bli ”Euroas häftigaste retrodisco”.

  Per Eriksson bygger ”Europas häftigaste retrodisco” i Torp utanför Avesta.

  – Jag vet att det är en vild chansning, men jag tror det kommer funka.

  I en annan del av samma byggnad ska det bli festsal med dansgolv och konsertscen där Mikael Rickfors, Doug Seegers och Barbados tar sig ton.

  Premiären sker den 13 juni med dansbandet Scotts.

  Han kallar det nöjesställe. Inte så originellt medger han, men har svårt att hitta en lämplig beskrivning på verksamheten han ämnar bedriva i den 1 200 kvadratmeter stora gamla ladan invid riksväg 70 strax söder om Avesta.

  – Området heter i alla fall Torp och vi kommer att köra både dans, disco, konserter och pubkvällar, säger ägaren Per Eriksson.

  Han köpte den 40 hektar stora fastigheten längs Dalälvens strand i september 2014 och började genast bygga sitt ”nöjespalats”.

  – Då var det en fallfärdig ladugård på 800 kvadratmeter som jag byggt ut för att få plats med toaletter och kök.

  Disco

  Hemsidan Torp.club

 • Agilitytävling På Hofors Brukshundsklubb

    0 comments

  Hofors har som ni alla vet ett otroligt rikt föreningsliv. Inför helgen så vill jag tipsa om Hofors Brukshundsklubb som anordnar agilitytävling, både lördag och söndag. Förhoppningsvis visar sig solen från sin bästa sida och helgen kan bli en fin upplevelse med smarta och tekniska hundar som visar upp sina färdigheter.

  Brukshundsklubb

 • Torsåkers Bluegrassfestival 2015

    0 comments

  Den 3 till 5 juli hoppas vi på strålande solsken åtminstone i den delen av kommunen där Torsåker ligger. Då anordnas nämligen Torsåkers Bluegrassfestival för 31:a gången och redan nu kan man få en försmak av vad som erbjuds.

  – Det roligaste är nog att australiska The Plouch kommer från andra sidan jorden för att spela här, säger Boel Melin från Torsåkers bluegrassförening som också nämner italienska Ruben & Matt and the Truffle Valley Boys som ett av banden som sticker ut från den ”traditionella” bluegrasslinjen.

  – Sen kommer britterna (Flats and Sharps) som var här för två år sedan tillbaka. Det har gått jättebra för dem i Storbritannien och de verkar ha tyckt att det var schysst att vara här, så vi får passa på, säger Boel Melin som också nämner Grassride, svenska mästarna i bluegrass, som en höjdpunkt och – såklart – husbandet Downhill Bluegrass Band.”

  Personligen så uppskattar jag det mesta ur bluegrassen, men Sonny Rogers & The Ropers drar nog lite extra.

 • Glasspremiären Är Här!!!

    0 comments

  Premiären skulle ha skett redan förra veckan men vädret satte stopp. Men idag öppnar Anne PerssonTime dörrarna med fulladdad frysdisk och det som många Hoforsbor nu gått och funderat över får äntligen sitt svar. Vem blir den förste att ge sig på en ”Stallbacken Special”?

  Glasspremiär

   

  Det kommer garanterat bli trångt i butiken vid Hofors egen oas Ankdammen idag.

   

  Jag skulle även vilja passa på att skälla lite på alla barn som nyttjar möjligheterna att låna gratis fiskeutrustning vid just Time. Det är populärt att det finns utrustning och många använder den här helt ideella tjänsten. Men jag får rapporter att man inte hanterar fiskeutrustningen med respekt, att man inte bryr sig om att berätta att något gått sönder när man lånat. Det är lite trist. Det blir nämligen bara en hög med obrukbara spön som står där och då försvinner ju själva tanken med att ha den här helt gratis utlåningen. Så snälla tänk på att säga till när något gått sönder eller behöver fixas. Det tar sin tid att rigga spöna och jag har inte tid alla gånger att rycka ut och fixa det. Kanske kan nästa steg i projektet tas denna vår och sommar.

  q1 Erfarna fiskare som ändå stannar till vid Time och äter glass, kanske kan göra en liten insats genom att sätta på sig en av västarna som finns och ta en runda i området och visa de yngre hur de skall bete sig, kanske tipsa om teknik och i synnerhet lära ut hur man fixar en rev eller en krok som gått sönder. Det vore guld värt om vi kunde hjälpas åt att få det här att flyta på så att alla har möjligheten att fiska :)

 • Zoo & Vandaler I Hofors

    0 comments

  I dagens nätupplaga av Arbetarbladet kan man läsa om ett spännande förslag. Designern Cecilia To har lämnat in ett medborgarförslag om att skapa ett ”Zoo” runt motionsstråket vid Hammardammen.

  Cecilia To, industridesigner med säte i Hofors, vill skapa ett zoo runt Hammardammen i Hofors.

  – Det skulle kunna locka folk till att besöka Hofors, säger hon.

  Cecilia To vill ta vara mystiken som finns i skogen och skapa ett zoo med hjälp av stenar, träd och lite målarfärg – och en hel del kreativitet. Nu har hon skrivit ett medborgarförslag om sin idé – och hoppas att den kan bli verklighet.

  – Det behöver inte kosta mycket alls, och skulle kunna hjälpa till att stärka bilden av Hofors, säger hon.

  Syftet med projektet är att locka ut både föräldrar och barn i skogen – och framför allt dem som inte tar sig ut självmant så ofta. Hon vill också göra det möjligt att samarbeta med teaterföreningar som skulle kunna dramatisera berättelser om skogen. Men det viktigaste är att det inte ska kosta så mycket.

  – Det är själva syftet. Ensamstående föräldrar har kanske inte råd att hitta på så mycket med sina barn. Men det här skulle vara en aktivitet som de också skulle kunna delta i.

   

  Jag läste med stort intresse om förslaget när handlingarna inför nästa kommunfullmäktige damp ner i brevlådan. Ärendet kommer inte att behandlas den 18 maj, utan tas upp som en amälan att det inkommit. Personligen blir jag lite kluven. Dels är det ett mycket bra projekt, men samtidigt så är Hammardammen som det är idag en fantastisk oas att både motionera i eller ta med barnen på en vandring där man stannar till vid vindskyddet och kanske grillar korv. Naturen i sig är svårslagen både vinter som sommar, därav min tvekan.

  Hammardammen

   

  Cecilia tänker helt rätt om nyttan, men området kanske skulle vara något annat. Det planeras redan spännande fiskeprojekt vid Hammardammen som inte utgör någon som helst påverkan utseendemässigt, det i kombination med den här formen av zoo skulle kanske komma i konflikt med varandra, vilket återstår att se när man senare skall väga för och nackdelar. Vad jag dock förstår av förslaget så skulle det röra sig om mindre inverkan som ni kan se i artikelns bildspel.

   

  När jag först läste zoo så reste sig nackhåren på mig. Jag tänkte mig ett bokstavligt med levande djur och även om jag skulle vilja se ett sådant i Hofors så drar jag mig till minnes hur det gick i Falun vid Hälla uppe vid Lugnet där man hade en liten inhägnad med kaniner, hamstrar och annat mindre men klappvänliga djur. En morgon hittade man en del av djuren ihjälstampade och projektet lades strax ned. För en del individer spelar det ingen roll vad andra försöker att göra för att få det trevligare i tillvaron. Ett till lysande exempel är vad som fortfarande sker vid Hubo-Långsjön:

  Hubo

  För exakt ett år sedan såg det hur så här:

  Hubo2

  Hubo-Långsjön har blivit det allra hetaste turistmålet i vår kommun, människorna runt projektet gör ett makalöst grymt arbete och det drar till sig fiskesugna tursiter från stora delar av landet. Vad är det då för vidriga svin som gör så här?

  Det dämpar ju verkligen viljan att göra något trevligt för andra och marknadsförigt mässigt en katastrof om man inte får chansen att visa sig från sin bästa sida.

 • Lejonet Från Hofors Debuterar

    0 comments

  När det här publiceras sitter jag upptagen under temat ”Styrning och ledning i Hofors kommun”. Det är inte raketforskning, men rätt underhållande att man faktiskt kan vara splittrad och göra olika saker samtidigt. Hoforsbloggen kan leva sitt eget liv och det öppnar ju onkeligen för en rad möjligheter. Lite på samma tema handlar själva inlägget om också. Alla vet ju vem Tomas Andersson från bland annat Itchy Daze, Hank och nu senast Corroded är. Han har startat ett sidoprojekt ungefär på samma sätt som jag nyttjar dagens teknik, att leva ett eget liv fast man har annat på sidan också.

  Lejonet

  Under artistnamnet Lejonet släpper han en singel på svenska den 27 maj. Kolla in hans Facebooksida, lyssna på smakproven och gilla sidan för uppdateringar. Jag tror det här kan bli hur bra som helst faktiskt.

 • Radio Hofors I Etern Hos Dig?

    0 comments

  Igår deltog jag i ett möte på Entré Hofors där man förutsättningslöst diskuterade ett spännande projekt som skulle kunna bli verklighet. Det är några år sedan visionen dök upp här på Hoforsbloggen och ibland så tar ju livet märkliga svängar. I det här fallet heter svängen Daniel Thimerdal. Daniel hittade nämligen det här gamla inlägget och kontaktade mig och sedan rullade funderingarna vidare.

  Jag har talat med VD johansson idag på Entre’ Hofors gällande mina tankar. Det är möjligt för er att köra radio genom att ni via en förening som ni bildar på orten( närradioförening) söker och får tillstånd. Det finns tom en dedikerad frekvens ”klar” i hofors 105.9mhz  för 200 watt. När man fått tillst av radio tvverket att få starta sändningar, ansöker ”föreningen om frekvensen hos pts. Vi på radio sandviken kan hjälpa er med sändare och teknik till mkt förmånliga vilkor. Vi kan sända ut radio sandvikens innehåll på båda sändare till att börja med i uppstarten där ni tillsammans med oss kan få riktade program för er kommun och näringsliv. Skulle detta realiseras innebär det att hofors företag och föreningsliv får tillgång till att nå ut i stort sätt hela gästrikland! 

  Jag berättar mer än gärna mer om tankarna och hur det praktiskt kan gå att starta med enkla medel. 
  Mvh/ teknikansvarig på Radio Sandviken
  / Daniel Thimerdal
  Radio (1)
  Igår var det alltså dags för ett lite större möte där vi bland annat hade möjligheten att både informeras och ställa frågor till de radiokunniga från Sandviken. Det står ganska klart att det finns både kompetens och teknik att kunna starta upp det här projektet med stöd från vår grannkommun. Det finns ett vad jag uppfattade ganska stort intresse hos de som deltog på mötet igår också, men som med allt handlar det förr eller senare om pengar och ansvarsfrågan. Men kan vi lösa allt det här och titta på den stora vinningen för kommunen och invånarna så är jag övertygad om att det här skulle kunna bli riktigt bra. Hur många skulle vara intresserad i Hofors att delta i ett sådant här projekt? Finns det redan idag tekniskt kunniga människor i Hofors eller rentav finansiärer?
 • Anmäl Er Till Hofors Grillmästare 2015

    0 comments

  Grillmästare

  Ni har väl inte glömt bort den mest spännande tävlingen i kommunen på 2000-talet? Hofors förste grillmästare skall koras. Anmälan sker till Marie Ihrén på telefon 0290-27480 eller mejl hoforshc@hofors.se.

 • Loppissäsongen Är Igång

    0 comments

  Jag hade faktiskt helt missa annonserna om storloppis i Bro i Storvik. När så Anne ”glasstanten” Persson påpekade detta och frågade om vi skulle ta en liten tur bestämde jag att loppissäsongen kanske borde starta. Vi var där ganska tidigt så vi var bland de första att sniffa runt efter fynd. Hela 12 loppisar och en rad andra aktiviteter fanns och det var strax bilar och folk överallt. Mycket trevligt inslag att en hel by kan gå samman och anordna gårdsloppisar, tipspromenader och erbjuda både grillade korvar och hamburgare som kolbotten. Kanske ett tips för alla småbyarna runt Hofors eller hela Torsåker med omnejd. Lantligt, billigt och så underhållande i äkta lantbruksmiljö.

  Loppis1

   

  Billigt ja, men för min egen del inte så mycket attraktiva saker. En del säljare har nog inte begripit det här med loppisar, försökte kränga saker till överpriser, mer än det kostar i en vanlig butik i vissa fall. Andra mycket mycket lågt under värdet och det är ju trevligare att slå till då. Jag hittade i vart fall något därute innan vi begav oss in till centrala Storvik där ytterligare två permanenta loppisar finns. Bland annat den förtjusande verksamheten som tidigare låg i GästrikeHammarby. Där fick jag bland annat syn på denna, tror det är en av Djurgårdens IFs gamla matchdräkter, ja om man har humorn i behåll så förstår man.

  Loppis2

  Testade även ett plommonstop som tyvärr var storlekarna för små för mitt eget huvud, men det hade varit det perfekta fyndet att ta med sig hem. Inte så vanligt med just hattar av plommonstopsmodell längre, inte i så fint skick som den jag hittade. Passar nog en köpare som är mindre tjurskallig än jag. I övrigt studerade jag ett par flugfiskerullar för 50 spänn stycket, köpte inte och kanske ångrar jag det smått. Ett par handkontroller för 30 spänn till Playstation, har ett högre värde på köp&sälj-marknaden, men eftersom jag inte visste om de fungerade så beslöt jag att låta dom ligga kvar. Var även spekulant på en radio modell urgammal. 300 spänn och en sån där som man tidigare kunde ratta in både Luxemburg och Sibirien på. Tveksamt om den fungerat men hade antagligen prytt sin plats. Slog den tanken ur hågen också. Dagens sammantagna fynd för en tjugelapp blev dock detta innan vi åkte hem till Hofors igen.

  Loppis3

  En DVD-box med filmer av Bruce Lee och ett par andra Hong Kongfilmer med Kung-Fu. Nostalgi av högt värde. Oftast märkligt dubbade och spelade i ultrarapid så att slagsmålsscenerna såg ut att gå riktigt fort. Antagligen vad som spätt på att just denna kampsport var väl värd att behärska.

 • Fira Valborg På Ett Smartare Sätt

    0 comments

  Valborgsfirande idag. En dag som jag själv som ung förknippade med alkohol och raketer. Det fanns i princip tre debutantdagar om året då man kunde inträda på ”fördärvets bana”. Skolavslutningen en självklarhet, går man ut nian så har man all rätt i världen att starta dagen med ett par stora starka och champagne. Man skulle ju trots allt kliva in i vuxenlivet. Inbillade man sig själv. Ingen vuxen som reagerade över det direkt heller och i många fall mer än behjälpliga att ordna med vuxendrycker. Nyårsafton ungefär samma sak. Vad gör det om man ger ungdomarna lite bubbel att ta med sig på den annars alkoholfria aftonen? Sedan lite av den största högtidsdagen av dessa tre. Sista april. Förberedelser i veckor före för att införskaffa alkohol, planera tillhåll långt borta från vuxna och världens röjarpartaj. Trots att jag själv var ganska säker som femtonåring, att jag visste bättre om hur världen fungerade, mycket bättre än alla fossiler till vuxna, så hände det massor av tokerier som jag vet att många hade velat undvika om de varit medvetna om det. Ungarna hade sex trots att dom inte ville ha det, man slog varandra på käften, sade saker till sina bästa vänner som man sedan inte hade kvar, det gick någon fönsterruta och man skrattade när man sköt raketer efter varandra utan tanke på riskerna. Att den griniga tanten med den gamla hunden på gatan skrek när man placerade en smällare i brevlådan berörde en inte. Men man växer upp och ser att allt det här var så fel så fel. Idag är man själv en gammal fossil som ungar fnyser åt när man försöker berätta varför man inte skall göra vissa saker, vad som kan hända och skräckscenariot man målar upp är vardagsmat och inte förknippat med någon av de tre debutantdagarna. Mina föräldrar sade samma saker åt mig, och jag önskar att jag hade lyssnat och istället gjort något trevligare men inte mindre minnesvärt.

   

  Idag är det alltså dags för många ungdomar att inträda på den svarta sidan av vuxenlivet. Man har inget ansvar och man har ingen aning. Imorgon kommer många våndas över vad man gjort både mot sig själv och andra och livet blir aldrig sig riktigt lik. Jag tror heller inte att man tillräckligt kraftfullt kan sätta stopp för det lämmeltåg av korkade beslut man inte vill se ungdomarna ta, men kan bara ett fåtal tänka om och istället vänta med denna debut så får det vara bra nog. Det finns trevligare alternativ som inte lämnar ett bakfyllespår eller dödsångest efter sig.

  EntreUngdom

  I Hofors anordnas en rad aktiviteter på Folkets Hus. Redan klockan 15.00 så startar det med knattedisco, 17.30 till 19.30 är det sväng för årskurs 4 till 6. Sedan får de äldre ta vid och hålla på till 23.00. Liveuppträdande blandas med dans. I Torsåker anordnar man Valborgsmässomys runt fotbollsplanen. Små eldar, körsång och annat som Torsåkers IF anordnar. Och bäst av allt, det finns fika som är betydligt godare än alkohol som ni inte kräks av.

 • Knarkartisten Linus Svenning Avbokad

    0 comments

  Det har inte varit något muntert år för artisten Linus Svenning. Ni kanske minns ”slickattacken” på Gästis i Torsåker i november. Idag står det att läsa i Gefle Dagblad under en mindre smickrande rubrik.

  Linus

   

  Inte för att vara näsvis, men när det kommer till just benämningen knarkare och som i det här fallet knarkartist, så tycker jag media ibland sätter märkliga rubriker. Just idag har jag växt ifrån det där med att påpeka att det handlar om missbruk och att knarkare faktiskt anses vara ett skällsord. Men en gång i tiden så fick jag faktiskt både Expressen och Arbetarbladet att ändra rubriker.

 • En Tur Till Hofors Bibliotek

    0 comments

  Det var en hel del aktiviteter i Hofors igår med den pågående kulturveckan. För egen del var energin slut för veckan så jag nöjde mig med att besöka biblioteket tillsammans med några partikamrater för att studera utställningen om ombyggnationen av stationsområdet. Jag vet inte hur vi fått för oss att det skulle vara en uppbyggd modell på display, men det visade sig vara några tjocka pärmar med information och en anslagstavla med samma material som vi redan fått sänt med post. Nåja det blev ett litet strövtåg runt bland böckerna och själv strosade jag in för att titta på den muminutställning som enligt uppgifter skulle pågå i barnsektionen. Några kreativa barn har tolkat historierna om Mumin genom teckningar. Det var dock inte det som gjorde dagen upplyftande utan snarare den trevliga barnhörnan som finns gömd längst in.

  1

  En riktigt stimulerande miljö på några kvadratmeter för högläsning. Bland det bästa man visste som barn att få höra någon annan läsa en spännande historia ur en bok. Något jag gissar inte är lika vanligt idag med surfplattor och mobiler som distraherar, Det fanns även en konsthall där alster målade av gissningsvis barn visades upp.

  2

  När vi nu ändå var där passade jag på att visa kollegorna något som är lite av en dold hemlighet för Hoforsborna som inte besöker biblioteket regelbundet. På nedervåningen finns en samling av lokalskrifter.

  3

  Jag nämnde något om detta tidigare när jag skulle beskriva vad man kan göra i Hofors ett par timmar för Fredrik Modin. Berättelser av och för Hoforsbor som speglar lite av historien. I synnerhet en skrift som jag måste ha missat tidigare fångade mitt intresse.

  4

  Tänker inte skriva något om innehållet, men ta en tur förbi där och se efter på egen hand. Ha en fortsatt trevlig lördag!

 • Gunilla Wolde Har Avlidit

    0 comments

  Tottes mamma är död läser jag på SVD-Kultur. Rubriken i sig får mig genast att tänka på den lätt problematiska Totte från barndomens kvällssagor. Mycket riktigt så är det just samme Totte.

  Totte

  De oförglömliga historierna om när Totte städade eller när han badade och snickrade, gick till doktorn, klädde ut sig och lekte med sin katt. ENkla små historier men som ändå gjorde avtryck. Nu var det ett tag sedan jag studerade barnlitteratur, men jag inbillar mig att i det här fallet så kan man säga, det var bättre förr.

 • Sveriges Radio Lanserar Spännande Projekt

    0 comments

  Fick ett mejl från Sveriges Radio, P4 Gävleborg som jag skulle vilja dela med mig:

  Just nu håller jag på med ett projekt som jag hoppas kunna göra radio av. Projektet utgår ifrån att ungdomar ska få sina röster hörda i radion. Att de själva ska få uttrycka sina tankar, funderingar och drömmar – med egna ord. 

  Tanken är att jag med hjälp av ungdomarna, i åldrarna 12-17, spelar in ”dagböcker” från deras vardagsliv vid olika tillfällen. De som vill vara med spelar helt enkelt in sig själva genom sina telefoner under dagen. Det kan röra sig om längre eller kortare inslag, men någonstans mellan 2-10 minuter i olika skeden under en vanlig dag är tanken. I slutändan är tanken att det ska bli ett inslag där ungdomarna själva får uttrycka sig i sina vardagliga liv på sitt alldeles egna sätt.
  Jag tror att det är viktigt att vi låter folk uttrycka sig i vår radio, och istället för att prata OM vill jag i detta projekt prata MED. Det här projektet gör det möjligt för lyssnare att verkligen höra vad personerna vill säga, och ungdomarna får möjlighet att uttrycka sig.
  Så, jag sträcker därför ut en hand till er. Jag behöver komma i kontakt med ungdomar i åldrarna 12-17 år som vill uttrycka sig i radion!
  Hör av er till mig så kan jag berätta mer om projektet
  Ring på 026-666524 eller maila mig till fredrik.bjorkman@sverigesradio.se
  Skulle detta vara något för någon av Hofors och Torsåkers ungdomar? De allra flesta har tillgång till en mobil med möjlighet att spela in ljud. Här har man ju möjligheten att berätta om sin vardag eller något annat spännande och få massor av lyssnare.
 • 2015 Års Stipendium Inom Fritids- & Kulturområde

    0 comments

  Kommunen meddelar via sin hemsida att det är dags för nomineringar till 2015 års stipendium inom Fritid och Kultur.

  Stipendie

  En prissumma på 10 000 kronor delas ut. Just i Hofors har vi ju både ett rikt kulturliv och många idrottsföreningar och andra föreningar som skulle kunna vara förtjänta av ett stipendie. Har inte riktigt koll på hur många olika stipendier som delas ut årligen, men detta torde väl tillhöra ett av de finaste om jag inte misstar mig.

 • Hoforsrocken Presenterade Artister Inför Årets Upplaga

    0 comments

  Igår presenterades de första artisterna inför Hoforsrocken den 25 juli i år. Någon kanske har reagerat över att det är många artister som är kvinnor men förklaringen kommer här:

  Under flera år har Hoforsrockens arrangörsgrupp fört ett samtal kring könsfördelningen i de akter som vi bokar, och vid utvärdering av förra årets festival togs ett beslut att göra en aktiv insats för förändring. Sveriges festivalscener domineras kraftigt av manliga musiker och artister, vilket leder en ojämn fördelning av scenutrymme och uppmärksamhet i den musikaliska sfären. Att synas och märkas är i mångt och mycket att ha makt. Kulturformen musik är samhällsformande, identitetsskapande och på många sätt politisk. Att samhället just nu ger betydligt mer utrymme åt män i den kulturformen är sålunda ett stort demokratiskt problem. Vi i Hoforsrockens arrangörsgrupp har därför valt att årets Hoforsrock ska ha en 50/50 könsfördelning fördelat på akter, vilket reflekteras i årets första bandsläpp. Hoforsrocken vill och hoppas att andra festivaler och arrangörer i länet blir inspirerade av detta så att vi tillsammans kan hjälpas åt att forma en bransch som klarar av att göra plats för alla människor i musiken – oavsett kön.”

  Ett bra initiativ och nu ser vi fram emot fler bandsläpp inför årets upplaga av Hoforsrocken.

 • Kulturveckan Inleds

    0 comments

  Idag inleds kulturveckan i Hofors kommun. En rad aktiviteter som skall visa att vi inte bara har framgångsrika idrottare, utan även ett aktivt kulturliv.

  Ett digert program som innehåller allt från ren kunskap att så ett frö och se det växa till en blomma, till litterära mord bland seniorer. Schack fototävling och musikverkstad och mycket mycket mer. Hela programmet finns under denna länk.  Personligen har jag plockat ut ett par guldkorn ur programmet som jag tänkt besöka, vad jag kan sakna är en filmfestival, men förhoppningsvis så återkommer kulturveckan varje år framöver och kan utvecklas i fler riktningar.

 • Fototävling #vårkänslorihofors

    0 comments

  Hofors kulturvecka inleds på måndag och i samband med den utlyses en spännande fototävling.

  Kulturvecka

  Det krävs att man har en mobilkamera och ett Instagramkonto. Mycket spännande inslag i en oerhört spännande vecka. Att Hofors är en idrottskommun är det ingen tvekan om, men varför inte sätta oss på kartan som en kulturkommun också. Vi har ju en oerhört spännande historia och massor av talangfulla människor inom både konst, musik och historia. Här finns mycket att ta tillvara på och utveckla.