Kategoriarkiv: Nöje & Kultur

Byloppis & Stentroll

En aktiv helg med byloppis i Bro, Storvik och skogstrampande bland stentroll på Söderåsen. Byloppisen var faktiskt lite av en besvikelse då utbudet av varor tycktes bestå utav det som inte blev sålt förra året, och ganska magert jämfört med vad jag upplevt tidigare. Men fortfarande en ganska häftig grej att en hel by kan gå samman och skapa ett sådant pass enkelt arrangemang som drar mycket folk. Redan strax efter 11 var det parkerade bilar längs hela vägen från avfarten till själva byn.

På söndagen ”tvingades” jag upp på Söderåsen för att titta på stentrollsstigen inför nästa söndags begivenhet. Ett ganska enkelt ingrepp i naturen som medför en förmodad stor upplevelse hos de barn som kommer att promenera där och lyssna till Pia Möller-Andersen och titta på skogstrollet Monkan.

Stentrollstigen

Till och med jag kunde känna spänningen i skogen med ögon som spanade på en från alla tänkbara och omöjliga vinklar. Det där kommer bli kul för ungarna nästa söndag.

Skogsvaktmästarinnan Pian & Busiga Trollet Monkan

Engagerade invånare i kommunen är nyckeln till det mesta. Föreningsliv, nöjen och att liva upp i vardagen. Under gårdagen publicerade Arbetarbladet en artikel om kommunens nya platsvarumärke. Jag kan inte påstå att jag tolkar den som att tidningen skulle vara jättepositiv till det hela även om kommuninvånare uttrycker sig positivt:

P4 Gävleborg kunde bland annat berätta att Hofors kommun betalat en PR-byrå 98 000 kronor för att ta fram logotypen.

Då Hofors redan i dag har två logotyper, en med stadens slogan ”Vänligast i Sverige” och kommunvapnet, har kommunen fått kritik som ifrågasätter om kommunen verkligen behöver ytterligare en logotyp.”

Vidare så försöker man få fram att det skulle vara märkligt dyrt och bortkastade pengar:

Inger Sjöblom ställer sig en aning undrande till priset för den nya logotypen.

– Man undrar ju vart de pengarna gått åt till. Men samtidigt är det ett väldigt fint märke, säger Inger Sjöblom.

Jag tror jag vågar påstå att merparten av kommunens invånare inte tycker det rör sig om slöseri, utan tvärtom är det positiva ord som sägs och snarare media som försöker lägga en mörk skugga över det hela. Den här morgonen såg jag till exempel några invånare som på eget initiativ bytt ut sin profilbild på social media mot det nya platsvarumärket och en hade till och med skrivit ”Lägg upp Hofors nya logga om du är stolt över din hembygd”.

Och stolta är de allra flesta av oss som bor i kommunen. Toråskersborna har sin stolthet, Hoforsborna sin, men gemensamt så är vi otroligt nöjda och glada över hur vackert vi bor och vilka tillgångar vi har strax runt hörnet om vi bara vill. Det finns många engagerade eldsjälar inom både föreningslivet, men även på privat basis som vill glädja andra och ständigt hittar på nya saker att göra det på.

Till exempel så kunde man igår se ett levande bevis på kreativiteten i kommunen. Pia Möller Andersen aviserade om ett kommande evenemang i gruvlig miljö:

Kolla evenemanget ” Stentrollen” ! Skogsvaktmästarinnan Pian och busiga trollet Monkan berättar och visar vägen 😉👍🏼
Det här kan ni inte låta era barn missa!
Boka plats på en tur den 29/5 vettja

Stentrollstigen

Stentroll

Två verkligen härliga kvinnor och profiler i kommunen som man dessutom kan engagera som vigselförättare om man går i äktenskapstankar.

 

Kulturcykeln

För tre dagar sedan dök det upp ett litet mysterium. Vem kan motstå att försöka lösa sådana? Hur som haver, var det ett enstaka inlägg på Instagram som väckte min nyfikenhet.

Kulturcykeln1

Snart sommar, då kommer Kulturcykeln rulla runt i #gästrikland och skapa roliga aktiviteter tillsammans med härliga människor. Ett mobilt kulturcentrum på en lastcykel. Det började som en galen idé och en spontan sista minuten-ansökan, och blev ett av 14 projekt i landet som fick stöd till integrationsprojekt av Kulturstiftelsen (varav två i #gävle!). Snacka om #gört! Nu väntas det tålmodigt på att cykeln ska bli färdig, samtidigt som vi letar folk som vill göra grejer med oss. Tanken är att nå personer som sitter fast på asylboenden utanför tätorter i väntan på besked, och erbjuda meningsfulla aktiviteter med en koppling till det lokala.

Något mer kan jag faktiskt inte hitta än denna Facebooksida som utlovar mer information senare. Är det någon som vet mer om detta projekt så tackar jag för informationen.

Vill Ha Fordonsträff I Edsken Varje Torsdag

Det finns många entusiaster och nostalgiker och pysslare som lägger ned otroligt mycket tid på att putsa och meka på sina klassiska fordon. Intresset att bara titta på dessa fordon är stort vilket bilutställningen i Hagaparken varje år är ett lysande exempel på.

En av dessa entusiaster är Märta Berglund som själv har en ganska intressant fordonspark av bilar och mopeder. Nu vill hon ha en träff som skall vara återkommande varje torsdag på parkeringen vid Edskens bad och camping och har startat ett evenemang på Facebook.

Träff

Det behöver alltså inte vara en veteranbil eller en dyr sportbil, utan kan vara något fint exemplar av en äldre bil, moped eller cykel. Kanske en modifierad trampcykel som man vill visa upp. Ett mycket roligt initiativ och fina sommarkvällar på torsdagar kan det alltså vara värt att besöka Edsken för lite fika, en bit mat och en titt på besökande fordon.

Bilträff

Jag nämnde ju något om hur besöksnäringen i Hofors kommer att utvecklas, det här är ett praktexempel. Entusiaster som drar igång något ganska enkelt men som har ett stort värde för andra. Dessutom finns det ett enormt intresse för just sådant här, och det skulle inte alls förvåna mig om det med tiden kommer en hel del människor utifrån som vill visa upp sina fordon eller bara fika och titta på.

Och det kan också löna sig. Entré Hofors meddelade i samband med idrottsgalan att ett pris på 15 000 kronor kommer att delas ut till en förening som marknadsför hashtaggen #visesihofors

Ett par tips för framtiden om det blir så bra som jag tror, kan vara att starta en gratis Facebooksida och samla bilder från träffarna samt ett Instagramkonto. Mer gratis reklam för Hofors än så kan det inte bli.

Platsvarumärket Får Kritik

För en tid sedan lanserades kommunens nya platsvarumärke. Jag hade förutspått att det givetvis skulle bemötas med en del känslor, både bra och dåliga, men främst bra.

Platsvarumärke

Igår publicerade P4 Gävleborg ett inslag med tillhörande artikel som handlade om platsvarumärket.

Hofors kommun har anlitat en PR-byrå för att ta fram en logotyp, något kommunen kallar ett platsvarumärke, som enligt kommunen ska samla Hoforsborna och öka turismen. Priset för märket är 98 000 kronor.”

Kanske beror det på hur man läser artikeln, men jag tolkar inte att man är speciellt positiv, utan snarare vill påskina att det är en löjligt dyr investering. Som ett brev på posten så kom det naturligtvis reaktioner från människor som läste och hörde inslaget. Det skulle vara onödigt dyrt, andra hade kunnat göra samma arbete för halva priset och bättre och någon undrade vad tusan det var för något, en symbol för symptom och sjukdom.

Personligen så är jag mycket positiv till framtagandet av det här platsvarumärket, och jag tycker inte heller att det är en dyr prislapp. I förhållande till många andra logotyper så upplever jag att vi fått något väldigt genomtänkt och vackert från samarbetspartnern Baringo. Möjligen kan jag hålla med om att typsnittet på ”Hofors” inte känns helt hundraprocentigt, det är något som får en att tänka ”Nja”.

Sen tror jag inte att människor förstår hur besöksnäringen skall utvecklas i Hofors. Att på något sätt försöka påskina att 100 000 kronor skulle vara bortkastat och fiaskoartat känns missriktat. Med den ”minimala budget” som Entré Hofors fått medskickat för att utföra uppdraget har man så här långt faktiskt uträttat små mirakel. En besöksnäring är inget som uppstår över en natt, det fungerar inte riktigt att säga ”Här får ni en påse pengar, fixa turism”. Vad Entré Hofors gör är att kratta manegen för andra intressenter som har möjligheten att bygga upp verksamheter och tjäna pengar på turism i olika former. Platsvarumärket är ett bra första steg för att samordna det hela. Det krävs givetvis mer och egentligen är det bara fantasin som hindrar besöksnäringens utveckling i kommunen.

En tanke som dock dyker upp när jag läser kritiken mot platsvarumärket, är att man missat något. Läser jag artiklar i ämnet eller Entré Hofors egen publicering om märket, så känner jag att något väsentligt fattas. Jag har suttit och lyssnat och sett Kjell Johansson berätta och visa fantastiska saker där märket kan användas på olika sätt, men av någon anledning kommer det inte fram utanför maktens korridorer. Var är de fina exemplen på hur föreningar och företag kan använda märket, exemplet på hur entréskyltarna ser ut och de praktiska användningsområdena?

Jag tror det bara blivit lite av en miss i kommunikationen av platsvarumärket och kanske därför man bara upplever det som halv istället för helhjärtat.

Hofors Laddar För Bessemerfest

Idag damp veckans utgåva av Hoforsbladet ner i brevlådan och där kan man bland annat se spännande saker inför årets upplaga av Bessemerfesten som går av stapeln den 3 och 4 juni i år. Årets upplaga får anses vara lite av en nystart av festen eftersom man nu bildat en ny marknadsgrupp som skall strukturera upp folkfesten i kommunen.

Hoforsbladet

Förutom att Hofors Grillmästare återkommer för sitt andra år på schemat så tror jag personligen att det nya konceptet ”Kan det bli så mycket värre” kommer bli en total framgång för både artister och publik. Man är ganska förtegen än så länge om exakt vad det kommer att bestå utav, men den som sett programmet ”Så mycket bättre” på TV4 kan nog lista ut åt vilket håll den här showen kommer att gå.

Det finns fortfarande tid att anmäla sig till Hofors Grillmästare, extra roligt att det är ganska jämnt fördelat över kön bland de anmälda så här långt. Är det här året som vi får se titeln tas över av en hårdför tjej? Läs mer i detta inlägg där även kontaktuppgifter för anmälan finns.

Ett tips för alla er som inte har förmånen att få Hoforsbladet i brevlådan, den finns i digital utgåva på deras hemsida också.

Och på tal om fest ja. Det kommer ju vara lite sådant till och från hela året. Kanot-SM har ju all potential att bli en folkfest om kommunens invånare också hittar dit. Närmast nu är ändå Orken-Handbollen med bollspel och partaj på ortens krogar. Och i ett än så länge hemligt möte under gårdagen så lades grunden till årets kanske största och bästa fest i kommunen till hösten. Men än så länge så kommer bara det klassiska A:et sägas och B får ni vänta på tills det offentliggörs.

Micke & Lumpa Visar Hofors Ur Ett Annorlunda Perspektiv

Vi ska fortsätta på temat att lyfta fram Hofors. Den här gången av två lokala figurer som äntligen tagit sig i skjortan och skapat en kanal på Facebook för att på sitt egna lilla sätt undersöka kommunen med nya ögon. Naturligtvis handlar det om Micke och Lumpa, som är väl kända figurer både på revyscenen och i vardagen.

Micke och Lumpa

Genom att följa dem på Facebook så får ni se Hofors ur ett annorlunda perspektiv. Vad sägs om bad i kanalen mellan Hammardammen och Ankdammen eller uppladning med kolhydrater hos Fika-Fredrik och deltagande i söndagens Bike n´Run?

I skrivande stund så har man 475 följare, men borde rimligen ha det tiodubbla inom kort. Jag kan dock ha en önskan om att videoklippen även läggs upp på Youtube så att det blir lättare att dela med sig på andra ställen än just Facebook. Vad väntar ni på? In och följ killarna!

Konstveckan I Hofors

Årets kulturvecka har dragit igång och är redan inne på tredje dagen. Här kan ni se programmet för hela veckan.

Bland annat är det en fototävling som alla kan vara med i:

FOTOTÄVLING För dig 1-100 år. INSTAGRAMTÄVLING #ilovehofors. Tävlingen pågå mellan måndag – söndag, 18-24/4. 1:a pris 500kr 2:a pris 300kr 3:e pris 200kr Vinnare presenteras i Audio Video från den 1 juni-16. Du får knäppa så många foton du vill. Du behöver inte komma från Hofors men bilden måste vara fotograferad i Hofors med omnejd. Mer information på www.hoforskonstintresse.se

Lustjakt På Time

Jag höll nästan på att glömma bort vad jag ville berätta idag. Annika och Vera Ahlverströms debutroman Lustjakt finns nu att köpa på Time-butiken för 149 kronor.

Lustjakt

De arbetar dessutom på sin nästa bok med arbetsnamnet ”Facerape” och om ryktena stämmer så är de i slutfasen med första utkastet. Tills dess så tycker jag ni skall stötta våra lokala författare och köpa debutromanen. Det brukar vanligtvis inte vara feta kontrakt i början av författarkarriären så ju fler som köper boken, desto bättre för upphovskvinnorna helt enkelt.

Framtid Haga

Växthusprojektet är inte längre arbetsnamnet på den framtida utformningen och utvecklingen av Hagaparken. Entré Hofors meddelar idag att man arbetar vidare under namnet Framtid Haga, vilket då också kommer att inkludera både parken och det gamla skolområdet.

I förstudien Framtid Haga ingår koncepten Kunskapsstaden och Trädgårdsstaden och det är Entré Hofors i samarbete med Hofors kommun som står bakom den.
Kunskapsstaden syftar till området vid Hagaskolan och Trädgårdsstaden syftar till området Hagaparken norr om E16.”

Det kommer att dröja en del innan man verkligen sätter spadarna i backen och börjar förändra tyvärr. Allt ska ha sin gång. Men jag tror det kommer bli ypperligt bra med en ansiktslyftning av området och framtidens Hoforsbor kommer att ha stort nöje av det hela.

Jag funderar dock lite på det där med att införa ”stad” i de olika arbetsnamnen. Jag har lyft frågan någon gång, i synnerhet när det stod klart för mig att Säter hade stadsprivilegier med endast dryga 3500 invånare. På något sätt kan jag tycka att det vore på sin plats att hedra även Hofors historiska betydelse för landet med samma utnämning, att få kallas stad alltså.

Dags Att Anmäla Er Till Hofors Grillmästare 2016

Är du kommunens bäste grillare eller har du en familjemedlem eller vän som säger sig vara det? Ja då är det hög tid att nominera inför årets kamp om titeln Hofors Grillmästare 2016.

Grillmästare 2016

Här kommer övermod att sättas på prov, förhoppningar grusas och kanske oväntade hjältar att träda fram. Den regerande mästaren Daniel Sköld kommer inte att släppa ifrån sig sin mästartitel hur lätt som helst, och det ryktas redan om att deltagare från förra året slipat sina grillverktyg för att dräpa den sittande kungen. Och visst finns det väl någon blivande drottning i kommunen som kan knäcka den så här långt mansdominerade titeln?

Anmälan sker till Åsa Wallin Föreningsservice:

asa.wallin@h-foreningsservice.se

Tel: 070-0860204

Märk mejlet med Grillmästare 2016 och namnet på den som skall delta. En kort beskrivning av vem du är, vilka färdigheter du har vid grillen. Deltagarna kommer sedan att väljas ut av tävlingsledningen för kampen runt eldarna den 4 juni 2016 i samband med Bessemerfesten.

Sexfynd I Skogen – Nu I Thrillerroman

Vissa dagar händer ingenting, andra ovanligt och märkligt mycket. 1 april är som bekant en sådan dag på året där de mest absurda sakerna kan hända. Det gjorde det även 2014…

Sexfyndet

Historien ifrågasattes som ett klassiskt april-skämt. Men den var helt sann. Anledningen till att jag lyfter upp ämnet igen är nämligen det smått absurda i att händelsen nu förevigats i en kommande thrillerroman från Hofors som jag skrev om för en tid sedan.

Debutroman

Romanen heter Lustjakt, och igår knackade det på min dörr och där stod den ene av författarna med den färdiga boken.

Lustjakt

Paret Annika & Vera har alltså äntligen gått i mål med sin första roman och nu väntar lanseringen och försäljningen av den. Så otroligt spännande! Att dessutom få en förhandskopia med den trevligaste av dedikationer. Det exakta datumet när den börjar säljas återkommer jag till, men varje läskunnig Hoforsbo bör ju äga minst ett exemplar sen tycker jag.

Inte Alls Konstigt

Måndag men ändå fortfarande helg. Känns nästan som man haft en veckas semester denna påskupplaga. Som brukligt har man hunnit med en hel del god mat, men även en avstickare till Storvik för att titta på Peter Endahls utställning vid Västerbergs folkhögskola.

Västerberg

Blev ganska förtjust i hans målningar:

Han har ställt ut vid ett flertal tillfällen. Vi minns exempelvis hans utställning på Galleri Majoo i Gävle där han föreställt sig ett framtida Gävle i ruiner. En dyster vision av Gävle i en havererad civilisation där människor flytt till de stora städerna och lämnat mindre städer som Gävle i förfall.

Mörka bilder återkommer i hans konstnärskap. I Sandviken har Endahl tidigare visat målningar på stora kraftledningar. Ett slags lågmäld heavy metal-konst syntes även i utställningen på Galleri Boken i Hofors, ”Das Stahlwerk”, där Peter Endahl hade stålverket som motiv och undersökte det industriella arvet.”

Bessemerfesten Online

Under gårdagskvällen lanserade den nya marknadsgruppen för Bessemerfesten sin officiella Facebooksida. På mycket kort tid fick sidan över 500 följare vilket vittnar om att nyfikenheten över omstarten med den klassiska folkfesten är mycket stor.

Bessemerfesten

Där kommer man att uppdatera om nyheter inför årets upplaga som sker 3-4 juni. Det blir både nyheter och gamla beprövade aktiviteter, Hofors Grillmästare går till exempel av stapeln för andra året i rad.

 

Madeleine Bäck – Vattnet Drar

Gefle Dagblad Kultur publicerade en spännande recension i helgen. Författaren Madeleine Bäck har gett ut den första delen i en förväntad triologi med titeln ”Vattnet drar” och enligt recensionen en mycket spännande bok med en handling som berör Hofors i allra högsta grad.

Uråldriga väsen väcks i Gästriklands skogar. Allt börjar med ett inbrott i Ovansjö kyrka, där några ungdomar bryter sig in för att stjäla en Madonnafigur för att sälja vidare. En av dem, Viktor, får syn på en sten som drar till sig hans uppmärksamhet. När han nuddar vid stenen fyller en sällsam känsla kroppen. Ingenting blir sig likt efter det.

Samtidigt träffar Beatas kompis Celia en ny, mystisk kille. Hon blir som uppslukad av honom och magrar snabbt på bara några få dagar. När Beata smyger efter dem ut i skogen ser hon någonting fasansfullt.

Och för Arbetarbladets reporter bryts sommarstiltjen av ett mord. Han ser kopplingar till knark och kriminalitet i Hofors, med kommunalrådets son som spindeln i nätet.

Västra Gästrikland blir sig inte likt igen efter att Madeleine Bäcks fantasi har lagt sig som ett spindelnät över landskapet, gett det en ny mystisk dimension.” Vattnet_drar

I recensionens inledning så nämns det en form av turism som brukar följa i spåren av framgångsrika bokhistorier. Även om Bäcks historia nu anges som mindre smickrande för orten, så är en god historia alltid en god historia och kan säkreligen hjälpa till att sätta Hofors på kartan i någon form. Vilken återstår att se. Det blir givetvis till att införskaffa boken och se vad historien förtäljer.

Deckarförfattare Med Förflutet I Hofors

Samtidigt som man kan börja förhandsboka Hoforsförfattarna Annika och Veras debutroman ”Lustjakt”, hittar jag något annat intressant i samma genre.  I en artikel från 2002 i Gefle Dagblad beskriver Håkan Nesser att han under en termin hade sin praktikantplats som lärare i vår kommun.

Nesser är inte helt obekant med Österfärnebo.
– Jag passerade orten minst 40 gånger det året jag var lärarpraktikant i Hofors, sa Håkan. Men jag stannade aldrig.”

Samma anekdot återkommer nämligen i en aktuell artikel i Dalarnas Tidning under helgen:

Jag gjorde praktiktermin på en skola i Hofors och det var en smula ensligt. Jag läste slut på böckerna i Hofors lilla bokhandel rätt snart, men tack och lov fanns ju Falun inom räckhåll-¦ tror bara jag gjorde ett besök, för det var bensinransonering. Köpte ett tjog böcker, lastade in i baksätet på min gamla Volvo PV och körde tillbaka till Hofors.” skriver Håkan Nesser.

Nesser borde inte vara obekant för de flesta, flera av hans böcker har filmatiserats, bland annat om Van Veeteren och Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö. Man kan ju alltid hoppas att Håkan Nesser, precis som Annika och Vera lägger in något om Hofors i sina framtida alster.

Tävlingsvinnare

Helt oskadd gick inte bloggen genom problemet med databasen som försvann. Från torsdagen och fredagen försvann ett antal inlägg, däribland vinnaren av den tävling som Hoforsbloggen och Riksteatern hade tillsammans.  Vinnaren var alltså Greger Lundberg med denna fyndiga slogan:

Kommunen med rätta stuket.
Naturen, folket och bruket!

Vinnare

Greger vill du vara snäll och mejla in din adress så skall jag vidarebefodra den till Riksteatern som skickar ut dina biljetter i tid innan föreställningen.

Äntligen Lite Energi

Tänk att det skulle ta ända till onsdag innan kreativiteten och orken satte fart denna vecka. Nåväl, vissa perioder är det nog så för alla. Själv håller jag som bäst på att planera mitt slutprojekt inom besöksnäringen och det tog sin lilla tid innan pusselbitarna började falla på plats. Vecka 7 skall det vara klart så det blir en intensiv tid fram tills dess.

I övrigt vill jag bara påminna om tävlingen som pågår tillsammans med Riksteatern. Chansen att vinna två biljetter till den här föreställningen:

En komisk depression

Det har kommit in ett fåtal fyndiga bidrag, men tävlingen är vidöppen ännu. Fram till klockan 12.00 på fredag denna vecka kan man alltså tackla sig fram mot vinst.

Tävling: Vinn Biljetter Till Föreställningen ”En Komisk Depression”

Tillsammans med Riksteatern blir det nu tävlingsdags på Hoforsbloggen. Vinsten är två biljetter till Nour El Refais föreställning ”En komisk depression” som sätts upp på Folkets Hus lördagen den 12 mars. Ett perfekt tillfälle att ta med sig sin partner eller sin vän på lite kultur alltså.

En komisk depression

Föreställningen handlar om när jag var ledsnast i världen. Året var 2012 och jag skickade 4000 fylle-sms i veckan. Mamma flyttade till Dubai och jag köpte en katt. Jag drog hem olika snygga människor och lekte flickvän några dagar och sen ringde jag aldrig igen. Jag var ett as! Men ett roligt as. Alla blev kära i mig. Men det hjälpte inte. Det enda som gjorde mig lite glad var naturfilm och O´boy. Och Jalmert (katten)”, säger Nour.”

Hofors kommun har som bekant sin slogan ”Vänligast i Sverige”, men vad skulle vara en ny slogan om den behövdes bytas ut? För att vinna biljetterna behöver man alltså gnugga sina geniknölar och ta fram en en passande slogan på ett par ord som tar fram själen i Hofors kommun.

Tävlingsregler:

  • Ta fram en ny slogan för Hofors kommun
  • Skriv den i en kommentar till detta inlägg på bloggen eller kommentera under inlägget på Hoforsbloggens Facebooksida.
  • Tävlingen pågår till klockan 12.00 på fredagen den 29 januari
  • Vinnaren utses enväldigt av Hoforsbloggen

Hoforsbo I Ny TV-Satsning

Ni kanske minns inlägget om musikhistoria i Hofors där Johnny Ferlin nämndes? Torsdagen den 28 januari blir han rikskändis genom sitt deltagande i TV4-gruppens nya satsning ”Päron i solen”.

I ”Päron i solen” reser glada, förväntansfulla singelföräldrar från hela landet på solsemester tillsammans. De har alla drömmar om semesterflört och kärlek. Med på resan följer också deras största supporters och värsta sanningssägare: tonårsbarnen. Det blir ett par roliga veckor med sol, spännande möten och kanske spirande romanser!

Johhny och dottern Lias presentation:

Johnny Ferlin är 47 år gammal och jobbar som byggnadsarbetare och snickare. Han bor i Gävle tillsammans med dottern Lia som är 14 år gammal.

Johnny värdesätter ärlighet och rättvisa högt. Han uppfattas ofta som blyg och märker sällan när en kvinna är intresserad av honom.

Skulle Johnny behöva charma någon så sjunger han. Ju högre desto bättre! Precis som på den gamla goda tiden när han extraknäckte som trubadur.

Folkvandring Den Nya Sortens Mindfullness

Okej folkvandring syftar kanske till något helt annat, men i det här inlägget så är det folk som vandrar och det har verkligen blivit en innegrej att gestalta på film och praktiskt ute i naturen. Härom kvällen såg jag Reese Witherspoon i filmen Wild och sedan tidigare finns ju den sanna historien om Christopher McCandless också på vita duken under namnet Into The Wild.

WildInto-the-wild Båda har det gemensamma att det är människor som på något sätt vill kliva av ekorrhjulet och ta en vandring för att självförverkliga sig själv eller reda ut bekymmer i livet. Klart sevärda båda två. 170-180 mil till fots genom Nordamerikas natur känns lite som en utmaning och något man inte gör i en handvändning.

Men däremot så ligger ju Hofors längs den drygt 27 mil långa Gästrikeleden. Gott om kilometer att gå för den som tröttnat på mindfullness och 5:2 dieter för att komma tillrätta med olika saker i livet. Det finns egentligen ingenting som säger att man måste starta på en specifik plats för att vandra hela leden, man kan gott börja i Hofors och sedan ta sig runt i stora delar av Gästrikland och även avsluta på toppen av Fjällberget och en utsikt i den dal som Hofors tycks vara belägen i.

Jag har ju gått några utvalda bitar tidigare, men mitt i snökaoset kan jag känna att det kanske vore något man borde göra som Gästrikebo eller i vart fall Hoforsbo, att ta sig en tur runt hela leden. Är det någon i Hofors som gjort det i ett svep och kan berätta hur lång tid det ungefär tar och vad man borde tänka på innan man ger sig iväg? Ja förutom att kanske vänta tills det är behagligare nattemperatur ute och mindre att pulsa i.

Hofors-Torsåkers Radioförening Bildad

Efter ett ganska långt år med möten och samtal så damp bekräftelsen från Skatteverket ner i brevlådan den här veckan. Hofors-Torsåkers Radioförening är formellt bildad. Det hela fick sin start efter att Daniel Thimerdal från Radio Sandviken hade läst ett inlägg här på Hoforsbloggen och tänkte att det kunde vara ett spännande projekt. För att diskutera om det kunde utvecklas till ett hållbart projekt kontaktades Kjell JohanssonEntré Hofors och därefter har det rullat på till en interimsstyrelse bestående av:

Ordförande: Alf Persson, driftig entreprenör, lokalpolitiskt engagerad och profil i föreningslivet.

Kassör: Jonas Skoglund, arbetar på Entré Ungdom och med stort intresse för samhällsdebatt och projektutveckling.

Sekreterare: Peter Hillblom, driver Hoforsbloggen och studerar besöksnäringsutveckling och  engagerad i lokalpolitiken.

Ledamot: Pia Möller-Andersen, företagare, Torsåkersprofil, nöjesprofil och radioprofil P4 Gävleborg

Ledamot: Daniel Thimerdal. skön radioröst och tekniker i Radio Sandviken. Enormt intresse för lokalradio och projektets ankare.

Så här skulle det kunna låta en dag i etern runt Hofors och Torsåker:

Via Facebook kan ni följa föreningens arbete att realisera projektet och diskutera, engagera och delta i utvecklingen.

Radioförening

Bakgrunden till föreningens bildande går ett knappt år tillbaka i tiden då Peter Hillblom och Daniel Thimerdal kom i kontakt med varandra och började diskutera om det kunde vara möjligt att skapa en lokal radiostation i Hofors kommun. I ett tidigt skede anordnades ett antal informella möten tillsammans med Kjell Johansson på Entré Hofors och det hölls även ett öppet möte som annonserades i Hoforsbladet i syfte att samla intresserade och bilda en förening. Resultatet blev den interimsstyrelse angiven ovan.

Syftet med att bilda föreningen består främst i att skapa en kanal för att marknadsföra kommunen, sprida information, turistinformation och lokala nyheter och rapportera med direktsändradio från evenemang som arrangeras av de lokala föreningarna och intresseorganisationerna i kommunen via traditionell radio och webbradio.

Projektet syftar även till att skapa en bestående kommunikationskanal mellan invånare och den kommunala förvaltningen och den lokala politiken. Till exempel kan direktsändning från kommunfullmäktiges sammanträden skapa ett större intresse och engagemang från allmänheten att delta i samhällsdebatten och utvecklingen av vårt samhälle.

Föreningen ser en enorm potential att använda radioprojektet för att engagera samtliga invånare i kommunen. Genom samarbeten med de lokala studieförbunden, Entré Ungdom, näringslivet genom Entré Hofors och kommunens föreningsliv, finns det möjlighet att göra kommunen mer levande och synlig för omvärlden och skapa integrering mellan alla grupper av invånare och knyta samman centralorten och de mindre samhällena runt omkring i kommunen.

En radiokanal kan vara av stort värde för kommunen att sprida viktig samhällsinformation även i akuta situationer där man snabbt behöver få ut information till kommunens invånare, till exempel vid olyckor, driftavbrott av både el och vatten.

Föreningen har genom sitt arbete så här långt, skaffat den tekniska kompetensen som behövs med stöd från Radio Sandviken och Daniel Thimerdal som kommer att bygga upp stationen från grunden med nödvändig teknik och se till att radion kan börja sändas. Det finns även en organisation för att utveckla innehållet med nya och innovativa idéer, och det kan skapa ett antal praktikplatser för människor utan sysselsättning med syfte att utbildas till att driva radioverksamheten. Det finns också möjlighet att anordna praktik på hemmaplan för elever som läser mediaprogram i andra kommuner.

Grundtanken är att radioprojektet på sikt skall vara självförsörjande, men inledningsvis behövs ekonomiskt stöd för att sjösätta projektet. Föreningen har för avsikt att ansöka om bidrag från både kommunalt och regionalt håll.

Världspremiär I Hofors

Jag har tjatat en del om den nya Star Wars-filmen på sistone. I min bekantskapskrets är nog människor något lättade att det är avklarat och det var nog första gången jag var med om en världspremiär i lilla Hofors. Redan vid 18-tiden började människor samlas utanför Folkets Hus och jag tvingades skynda på mitt sällskap som jag bestämt träff med ursprungligen 18.45. Tanken att filmen inte skulle dra så många entusiaster skrotades kvickt.

Folkets Hus Bio

Redan 18.30 satt det ett femtiotal personer i salongen och när ljuset släcktes och det välbekanta introt till Star Wars ljöd igenom biografen hade uppskattningsvis ett hundratal, kanske något över bänkat sig. Jag hade föredragit filmen i vanligt format och inte 3D som det visade sig vara. Men har man väntat så länge så var det bara att acceptera läget.

Jag ska inte säga så mycket om själva filmen, det finns ju trots allt andra hängivna fans som skall se den framöver och i Hofors har man möjligheten på söndag (funderar på att gå och se den igen). Man känner igen en hel del, återkoppling till de sex tidigare filmerna och underlag för en ny spännande epok i Star Wars-världen. Två gånger under filmens gång höjde jag dock på ögonbrynen och var på väg att högt och ljudligt säga ”Va i helvetes”. Betygsmässigt för filmen dock 7 av 10 möjliga, inte fullständigt övertygad om vissa element i rullen.

Som koppling till filmupplevelsen så skall jag nämna snaskinköpet före filmen. Jag traskade in på ICA för att införskaffa förtäring och blev glatt överraskad över nostalgipåsarna de har vid godishyllan.

Snask

Ni vet hur det går till annars idag när man skall köpa godis. Påsar som rymmer ett par kilon och det lockar till inpulsköp i mängder, betydligt mer än vad man behöver. Med dessa små hederliga gamla påsar tvingas man välja med omsorg och det är inte endast att skopa ner en spade lakritspåsar och en spade gelefiskar. Nej man tar ett par av varje och vet att uppskatta varje bit. För egen del blev det mesta med hem igen, bra till premiären av Deadpool 2016 kanske.

Ljudet och stolarna behöver definitivt en upprustning, annars funkar det med världspremiärer även i Hofors.