• Mig Äger Ingen

    0 comments

  Härligt med en ny vecka eller hur? Kan man bara bortse från det faktumet att varje ny vecka och dag är ett steg närmare döden så antar jag det är uppfriskande med måndagar. Jag börjar dock veckan med att berätta om hur jag avslutade den förra. Söndagsfilm med Mikael Persbrandt, fast den här gången inte i överrock och med dräpande kommentarer om brottslingar i Beck. Nej istället ”tvingade” jag mig själv att äntligen se filmatiseringen av Åsa LinderborgsMig äger ingen”.

  MÄI

   

  När jag skriver tvingade så kanske det låter onödigt att ens spendera tiden på den filmen om jag inte är intresserad. Men jag hade bestämt mig för att se vad som gjorde att bekanta och vänner pratade om filmen. Jag har inget läst av Åsa Linderborg tidigare, ja förutom hennes alster på kvällstidningarnas webbsajter vilket varit med skräckblandad förtjusning. Jag såg dessutom den där debatten från Publicistklubben (inlägg här) och det spädde inte alls på en längtan att veta mer om henne eller hennes arbete. Nåja nog om det, filmen i sig då?

  Den utspelar sig under 70-tal, i arbetarklass och fångar upp en tidsanda av politiken och samhällsförändringarna. Femåriga Lisa och hennes alkoholiserade fader tvingas leva på egen hand efter att mamman Katja en dag lämnar den lilla familjen och flyttar in i ett kollektiv. Rent bildmässigt är det snygga scener, lagom med dramatik men skådespelarnas fantastiska prestationer känns nästan bortkastad eftersom filmen på något sätt aldrig biter tag i mig. Det blir bara som en enda lång dyster transportsträcka där pappans cykel känns mer intressant än det övriga. Kanske synd att jag inte gillar den, men det är som vanligt upp till var och en att bedöma. Kan inte ens sätta ett betyg på den mer än + – 0.

 • Var Finns Hofors Sju Samurajer?

    1 comment

  Efter en rätt besvärlig dag med huvudbry och huvudvärk tänkte jag att det skulle vara skönt att dra sig tillbaka lite tidigare och ägna uppmärksamheten åt en gammal klassiker. Akiro Kurosawas ”Seven Samurai” från 1954 brukar vara tämligen roande och insiktsfull. Historien i sig har återanvänts så många gånger i modernare filmer att jag personligen tappat räkningen.

  SS

   

  Men sen slår det mig lite kraftigare än migrän. Den är ju naturligtvis lite av en avspegling av dagen eller snarare de senaste dagarna. Att skrapa ihop ett gäng lagom respektlösa individer för att kämpa för en liten by, i det här fallet Hofors. Ja det kom två förslag om att ingå i ett potentiellt nytt lokalt parti. Tanken var inte alls dum och definitivt i linje med alla kritikers önskemål att skall man klaga på det politiska livet, då ska man kanske göra en aktiv insats själv. Därför har jag idag spenderat timmar i telefonen, haft ett celebert besök av en etablerad lokalpolitiker som erbjöd sig att agera mentor för oss som nu överväger att ingå i det nya partiet. Desto mer jag tänker på det så känns det helt rätt. Det gäller att hitta de sju samurajerna.

 • Fler Loppisfynd

    0 comments

  Det blev även en spontan söndagsloppis. Totalt tre platser som besöktes. Hade stora spenderarbrallorna på och gjorde av med ofattbara 30 kronor. För det fick jag flera fantastiska saker. Bland annat en handfull serietidningar från 70-talet i gott skick. Leksaker som numera är samlarföremål och det kändes nästan som om jag lurade säljaren när jag fick betala en krona stycket och sajter som Tradera och leksaksforum betraktar värdet till både en och flera hundra gånger om. Och det är väl så det skall vara. Att man kan göra fynd. Överlag är antikhandlare och loppisförsäljare så medvetna om vilket värde saker har och tar priser efter det.

  Fynd

   

  Man blir lätt biten av att gå omkring på loppisar. Ungefär som att gå på ett museum där man för en spottstyver kan ta med sig föremålen hem. Jag har ju tyvärr helt glömt bort tjusningen med det sedan jag sist eftersökte bra loppisar i området Hofors/Storvik/Sandviken etc. Idag får jag alltså ta en funderare över vilka föremål jag skall behålla och vilka jag själv säljer vidare. Trots att man skulle vilja äga allt, är det antagligen bäst att inrikta sig på det man verkligen vill samla på.

 • Mellan Himlen & Hofors – Stiko Per Larsson Kommer På Besök

    0 comments

  Stiko Per Larsson promenerar förbi Hofors den 2 juni och stannar till vid klubben Jag Får Spader (bakom pizzeria Rapido). Det är fri entré, man betalar det man tycker man vill ge för den goda sakens skull och det finns servering där man kan ta sig något kallt eller varmt att dricka mellan sångerna.

  stikoper

   

  Om ni mot all förmodan inte vet vem Stiko Per är och har missat hans hyllning till just Hofors så kan ni se den här.

 • Centrumförnyelse & Någon Form Av Konst

    0 comments

  Den här morgonen vaknade jag redan vid fem och tänkte att det var lika bra att ta en promenad och rasta hundar och njuta av solen som snart visade sig på himlavalvet. Nästan tomt och öde på gatorna, för det dök upp en bekant som jag slog följe med en bit och vi kom att både studera och diskutera centrumförnyelsen.

  h1

   

  Det är ett jävla gnäll på folk” sade promenadsällskapet. Riktat mot alla de kritiska röster som hörts i samband med de politiska besluten och dribblerierna runt just centrumförnyelsen. Det senaste tillskottet är ju till exempel ”Trädkramande myrslok” som snart kommer att uppföras på Bergsprängartorget. Naturligtvis det bästa av de tre förslagen och vi var eniga om att det här faktiskt kommer att bli riktigt bra. Både med konstverket och hur centrum har förändrats. Möjligen att man kunde ha planerat lite bättre på just Bergsprängartorget med parkeringar direkt utanför Apotek och Bibliotek. Som det är just nu ställer sig folk lite hur som helst när de besöker i synnerhet Apoteket. Men i det stora hela och trots att jag själv varit ganska kritisk till vissa delar av centrumförnyelsen så ser man att detta kommer bli riktigt hyggligt bara sommaren får ta fäste och det kan planteras blommor i de avsedda stenformarna.

  h2

   

  Okej fastigheterna längs gatorna skulle behöva lite färg och upprustning de med. Passerade även den nedlagda sushirestaurangen också. Synd att det inte fungerade, men det var liksom lite på känn att Hoforsborna inte skulle stå i kö för att komma in och äta av delikatesserna. Däremot vandrade jag själv i tankarna och tänkte vilken ypperlig plats för drömprojektet ”Gäddbaren”. En plats med rediga mackor och hembakat fika där väggarna pryds av fotografier med ortens fiskare och deras fångster. Perfekt att passera och köpa billig fiskematsäck eller sätta sig och äta en smörgås och en kopp kaffe under tiden man väntar på någon som besöker hälsocentralen.

  h3

   

  Jag har naturligtvis inget belägg för att det skulle bli vare sig populärt eller välbesökt, men så är det med dagdrömmar. Man kan aldrig så noga veta.

  Vidare på promenaden passerade jag statyn eller konstverket med Kerstin Hesselgren och bestämde mig för att titta närmare på den.

  h4

   

  I mörker och upplyst upplever jag att den ena sidan visar en kraftfull kvinna vid talarstolen, med en bakgrund av eld och stål. Den andra sidan upplevde jag först som ett stearinljus men det har varit något som gnager mig. Idag föll verkligen poletten ner och det är som sagt konsten o betraktarens ögon som sägs räknas så bli inte arga för vad jag själv nu tolkar konstverket som.

  h5

   

  Kerstin Hesselgren står alltså och drar sin kjol till vänster och visar könsorganet. Egentligen en förlängning av den andra sidan där hon tydligt visar att kvinnor både kan och utför stordåd. Baksidan avslöjar på något sätt ”Slidans makt” där det tydligt är en eld som kanske vill signalera passion eller liknande. Jag har denna morgon letat efter någon slags beskrivning från konstnären Elvy Drugge utan framgång. Jag är extremt nyfiken på om jag tolkar det någorlunda rätt. Istället hittade jag en intressant artikel med rubriken ”Rösträtt för hela, rena flickor”.

 • Myrsloken Vann Enligt Uppgifter Till Arbetarbladet

    2 comments

  Det är ännu inte officiellt, men Arbetarbladet kan avslöja att det blir myrsloken som kramar en lyktstolpe som skall pryda Bergsprängartorget.

  Tävlingen om ett nytt offentligt konstverk på Bergsprängartorget i Hofors skapade en het debatt i kommentarsfälten på Arbetarbladets sajt. Och kanske lär den blossa upp igen när vinnarbidraget ska invigas. Men åtminstone i den officiella omröstningen har nu Hoforsborna sagt sitt.

  Officiellt presenteras inte vinnaren förrän i nästa vecka, men källor till Arbetarbladet, som Hofors kommun inte vill bekräfta, säger att det är Eva Fornåås bidrag ”Trädkramaren” som har fått flest röster. Vinnande konstnär har en vecka på sig att tacka ja till uppdraget.”

  2

   

  Helt klart det bästa av samtliga bidrag och jag har personligen blivit lite förtjust i lampkronan.

 • Skandalomsusad Artist Gästar Gästis

    0 comments

  Året var 2010 när halva Sveriges kvinnliga befolkning suckade ikapp när Jay Smith från Helsingborg gick upp på scenen i TV4 och musiktävlingen Idol. Han tog hem titeln men sedan gick det raskt utför. Redan under inspelningen av Idol ertappades han med att ha rökt marijuana, men stöttades då av TV-produktionen. Året efter 2011 ertappades han igen och misstänktes för nya narkotikabrott. I höstas misstänktes han även för att ha misshandlat en polisman. Han har även ”förärats” med en egen skvalletråd på forumet Flashback.

  Smith

   

  I helgen var det tänkt att Jay Smith skulle uppträda i Sandviken, men av okänd anledning lades detta meddelande ut på Facebook:

  JS

   

  Istället är det Gästis i Torsåker som får en spontankonsert på lördag med Jay Smith.

  JS2

 • Oscarsgalan Gick Av Stapeln

    0 comments

  Själv var jag på tok för trött för att hålla mig vaken och se Oscars-galan i natt. Tur var väl det kanske för när jag denna morgon ser resultaten var det inte direkt som jag hade önskat. The Wolf Of Wall Street verkar inte ens ha omnämnts för bästa catering under en filmproduktion märkligt nog. Men smaken är ju alltid som baken sägs det. 12 Years A Slave kommer enligt vad jag förstått få en plats i historien när man nu bestämt att den skall ingå i undervisningen i amerikanska skolor både som bok och som film. Grattis får man väl säga kanske. Om vinnare i de olika kategorierna kan man läsa på Arbetarbladet om.

  Oscar

   

   

 • Första Blåbärsstoppet På Lördag

    0 comments

  På söndag är det dags för Vasaloppet. Med snöbristen och det varma vädret blir det intressant att se hur det skall genomföras. Numera traditionsenligt så arrangerar Hofors Kommun och näringsidkare på lördagen ”Första blåbärsstoppet” i Hagaparken.

  På lördag 1 mars arrangerar Entré Hofors och Hofors kommun Första Blåbärsstoppet i Hagaparken mellan 11 och 14. Trots att snön lyser med sin frånvaro kommer arrangemanget att bli av! Om det inte går att ta sig runt på Barnens Vasalopp på skidor kommer det att arrangeras någon annan aktivitet där barnen får en fin medalj, kanske det rent av blir Barnens Blåbärsjogg? Förutom Barnens Vasalopp blir det även tipspromenad, ponnyridning, ansiktsmålning, musikunderhållning och försäljning av lokala produkter. Underhåller gör Tisdagsgruppen. Under dagen bjuder arrangörerna på kolbullar, knäckebröd och varm blåbärssoppa och alla aktiviteter på området är gratis tack vare deltagande företag och föreningar från kommunen.”

  Synd på snöbristen även här i Hofors, men en blåbärsjogg fungerar nog minst lika bra.

 • Nostalgitips: Herrtidning – Jag Läser Dem För Artiklarnas Skull

    0 comments

  Jag tror de allra flasta av oss som växte upp under 60-80 talet hittat en ”skogstidning”. Alltså ett herrmagasin gömt i skogen av okänd anledning och okänd figur. Kanske till och med ägt en eller flera själva noga undangömda för föräldrar och vänner, som en smutsig liten hemlighet. Påkomna har nog många yttrat ”Jag läser dem för artiklarnas skull” och mötts av tvivelaktiga blickar.  Nåja hur det än är med min egen historik av herrmagasin så är det faktiskt sant. Förutom nöjet att studera nakna eller halvklädda kvinnor så har det alltid varit intressanta artiklar. Skandalösa, spännande och uppseendeväckande. Det mesta jag visste om världen tidigt 80-tal kom från dessa skogstidningar. Brutala mord, krigsskildringar från andra sidan jordklotet och fräcka tecknade bilder. Nu för tiden så vet jag inte ens om det existerar, men rent journalistiskt så höll det ju högre kvalitét än dagens kvällstidningar. Av en ren slump hittade jag denna fantastiska blogg som lyfter upp just artiklarna i porrblaskorna.

  Namnlös

   

  Bland annat hittar jag ett gammalt nummer av Kriminaljournalen från 1989 som jag minns väl. Jag sökte med ljus och lykta om en bok som omnämndes och fick den senare skickad till mig från USA. På den tiden klickade man sig minsann inte in på en webbsida, betalade med sitt kontokort och fick hem varan på ett par dagar. Nej den här tog månader. Jag lärde mig allt teoretiskt om hur man fångar skurkar på flykt med diverse metoder. Bland annat hur man på den tiden använde olika offentliga register för att spåra försvunna människor. Idag är det förvisso betydligt lättare med alla tillgängliga verktyg på internet.

  20140227_094255

   

  Jag hittar även ytterligare en artikel som får mig att återvända till bokhyllan. En artikel om 80-talets MC-krig i Danmark. Även den artikeln minns jag som igår och köpte strax efter ytterligare en bok.

  20140227_094805

   

  Något man verkligen skulle kunna kalla ”kiosklitteratur” för den var utgiven av TreMag Sweden AB, mest kända för sina herrtidningar, Aktuellt Rapport. Dåtidens porrkung Leif Hagen levererade mycket kunskap. En webbsida väl värd ett besök om ni bara vill läsa de gamla artiklarna från herrmagasinen alltså.

 • Svensk Film: Star Wars – Threads of Destiny (2014)

    0 comments

  Lite på samma tema som inlägget innan handlar det om film och saker man inte hade en aning om. Denna morgon snubblar jag bokstavligen över något helt fantastiskt. En ny Star Wars-film, den är gjord i Sverige, gjord på en budget av 6000 dollar, har en ”ekonomisk journalist”  i huvudrollen och den är gjord i Sverige. Ja just det i Sverige.

  Produktionen har tagit 9 år och är inte en officiell uppföljare till de ursprungliga filmerna, den får mer betraktas som en hyllning av beundrare och anhängare till George Lucas fantastiska filmer (sex i skrivande stund men snart sju).

  SWfan

   

  Det märks att dessa Star Wars-fantaster lagt ner sin själ i arbetet. Mer om produktionen återfinns under denna länk. Den 110 minuter långa filmen har engagerat massor av människor med expertis inom områden som specialeffekter och ljud. Skådespelarna är glada amatörer och en av huvudrollerna innehas av ekonomijournalisten Carolina Neurath. Någon recension kan jag inte bjuda på just idag, men glädjande nog, kan alla som har intresset se filmen i sin helhet här.

  Det är bara att plocka fram popcornhinken och bänka er.

 • Cirkusartister Byggde Palladium Genom Att Stå På Varandras Axlar

    2 comments

  Man lär så länge man lever. Läser en artikel om en ilska mot Posten som lägger ned verksamhet i Hofors. Intressant i sig, men det är slutklämmen som får mig att hoppa till lite i stolen.

  Kritiken var också svidande från Kjell Johansson som menade att samarbetet fungerat dåligt med Posten i frågan. Enligt honom har telefonen gått varm varje vecka på grund av att företagarna är oroliga för hur Postens flytt påverkar dem.

  – Stjärndistribution får över 30 000 kronor i ökade kostnader eftersom de måste åka till Sandviken. Och det blir svårt att få filmer levererade till Björns biografer, säger han.”

  Björns biografer tänker jag. Vad i hellskotta är det? Google är ju en bra vän när man vill veta något så snart vet jag betydligt mer än jag visste innan. Det är inte världens vackraste hemsida, men vad gör väl det när man läser historien bakom Björn Biografer.

  Företaget bildades 1926 av Gunnar Wallgren (farfar), Björn övertog verksamheten 1977 och namnet Björn Biografer bildades. 
  Första biografen upprättades av Gunnar i Hofors med namnet Palladium. 
  Han kom till Hofors med en cirkus som gick i konkurs i samma veva. 
  Gunnar byggde då upp Palladium med hjälp av dessa cirkusartister, dvs man använde inga stegar utan stod på varandras axlar.”

  gg

  Vilken fantastisk historia. Är det någon som känner till mer om detta så skriv gärna en kommentar.

 • Sista Veckan Att Rösta På Myrslokar & Molnfigurer

    0 comments

  Det är nu bara fyra dagar kvar att lägga sin röst på det potentiella konstverk som skall ”pryda” Bergsprängartorget. För att ha varit en sådan infekterad debatt är det ett ganska lågt antal röstare visar Hofors.se

  röster

   

 • Filmtips: Educazione Siberiana (2013)

    1 comment

  Det finns mycket dravel på filmmarknaden. Även om man som jag älskar TV-serier och film, suckar man ibland uppgivet över vad det egentligen är som får ta stort utrymme. Alla filmer har säkerligen sin charm men det är en fråga om att hitta den på individnivå istället för att drabbas av masspsykos som det ofta görs när vissa ”storfilmer” har sin premiär. Jag misstänker att Educazione Siberiana eller Deadly Code som den engelska titeln anger filmen som, inte kommer att marknadsföras som en stor film, snarare smyga sig in som en kultfilm i små kretsar och vinna okända priser innan den kanske när en bredare publik.

  ES

   

  När jag först hörde talas om filmen var jag skeptisk. Storyn lät förvisso intressant men jag såg framför mig en ganska tungsint rysk produktion där man skulle ha svårt att hänga med i handlingarna på grund av språket. Föga anade jag att den dels var med engelskt tal och att både Peter Stormare och John Malkovich hade stora roller i filmen. Jag hade således många fel varav det stora att det var en rysk produktion istället för en italiensk. Handlingen i korthet utspelar sig i den kriminella världen med motsättningar mellan olika ryska klaner. Det finns koder man måste följa och här växer fyra vänner upp tillsammans. Olika händelseförlopp placerar vännerna antingen i kistor eller ståendes mot varandra på varsin sida av en konflikt och naturligtvis en uppgörelse som avslutning.

   

  Mina egna fördomar kom genast på kant. Jag fastnade helt i skådespelarna och handlingen. Två helt okända och en något känd skådespelare står för den stora behållningen. Arnas Fedaravicius, Vilius Tumalavicius och Eleanor Tomlinson. John Malcovich som kriminell farfar och Peter Stormare som kriminell tatuerare. Det här är bra, riktigt jävla bra dessutom och betyget blir en fullpoängare, 5 av 5. Det är inte överdrivet med våld, det finns där subtilt genom hela historien, karaktärerna är vansinnigt intressanta. Filmen kan upplevas mycket platt och sorgsen ungefär som man föreställer sig rysk dramatik, men det gör aldrig historien tråkig utan ger den tvärtom ett fantastiskt djup och starka ben att stå på.

 • Förlåt Åke, Jag Tog Inte Din Skivsamling Men Betedde Mig Bedrägligt Åt Ändå

    0 comments

  Någon gång i början av 80-talet började en riktig landsplåga sprida sig via radio och ”diskotek” som det hette på den tiden. Ja jag pratar naturligtvis om gruppen Attack och deras ”Ooa hela natten”. Som de allra flesta ungar ville man ha autografer av kända människor och personligheter. Jag vill minnas min första var Tjadden Hällström som på den tiden brukade dyka upp sommartid i Hofors och hålla en matinéshow med sina olika karaktärer. Nåja, när den här landsplågan till låt dök upp, fastnade jag som så många andra för den och gick omkring och ”Ooade hela dagarna”. Jag köpte även en singel och som med så mycket annat av föremålen från den tiden har jag den naturligtvis kvar.

  Attack

   

  Just idag var det en tidningartikel och ett minne som fick mig att bläddra fram den i skivsamlingen. Trummisen i Attack,  Åke Eriksson återfinns nämligen i dagens Expressen, där han förlorat runt 7000 skivor och singlar i en fräck kupp.

  Stockholmspolisen utreder en stor stöldkupp mot skivsamlaren och musikern Åke Eriksson, som var trummis i bandet Attack. För en tid sedan slog en liga till mot Erikssons lager där han förvarade en av Sveriges största och mest värdefulla skivsamlingar.

  Över 7 000 lp-skivor och otaliga singlar till ett värde av stora summor pengar stals. Eriksson, som är en av Sveriges bästa trumslagare, har arbetat med skivsamlingen i omkring 50 år.

  – Det är så tråkigt. Jag hade min skivsamling i lagret eftersom den är så enormt stor och inte får plats hemma.

  Jag ler lite åt minnet av Attack och trummisen Åke. Jag har ett minne jag gärna vill dela med mig om just honom. Jag samlade autografer nämnde jag. Attack var ju det hetaste på musikhimlen sedan Elvis ansåg jag och skrev därför ett brev till CBS Records AB, där jag artigt bad om att det skulle vidarebefodras till gruppen Attack. Jag bifogade ett frankerat brev för svar och satt sedan framför brevlådan några dagar i väntan på svar. Det dök aldrig upp något så det hela föll i glömska. Tills en dag betydligt senare. Jag hade helt tappat intresset för både Attack och deras musikaliska plåga. Det damp ner ett brev, handskrivet och ganska långt. Men det var inte från Rosa Körberg, sångerskan och tillika syster till en annan känd Körberg vid förnamn Tommy.  Nej det var från trummisen Åke som beklagade att det tagit så lång tid för mig att få ett svar, men bifogat fanns ett idol-vykort med nästan alla medlemmar i bandets autografer. Dock inte Rosas.

   

  I brevet så beskrev Åke lite av vad han gjort på sistone, avslutade det hela med att erbjuda sig bli min brevvän. Alltså en sådan som fanns tidigare innan internet kom och förstörde det underbara med att få handskrivna brev i sin brevlåda. Jag minns att jag blev mycket smickrad av förfrågan, satte mig och skrev ett kortfattat svar, innebörden att visst kunde vi utväxla brev men att jag hellre hade sett ett svar från Rosa Körberg. Jag har tyvärr inte hans brev kvar idag, men det hela rann ut i sanden ganska fort. Jag fick ytterligare ett brev men svarade aldrig och någonstans i bakhuvudet har jag alltid haft ett mycket dåligt samvete för det. Tänkt mig att Åke gick omkring och undrade var hans brevvän tagit vägen, om han gjort något fel eller om jag bara gått upp i rök en dag. Nu med dagens moderna teknik kanske jag borde skicka honom ett meddelande via Facebook eller liknande, och be om ursäkt för att jag betedde mig som jag gjorde.

 • Nyinflyttad? Dags Att Anmäla Er Till Inflyttarhockeyn På Tisdag

    1 comment

  På tisdag är det inte bara säsongens sista match för Hofors HC, det är även en del kringarrangemang för att göra ett bra avslut på säsongen. Bland annat en ”Legendarfemma”, en hyllningscermoni och avtackning av årets trupp som krigat i ortens färger. Det är även dags för den årliga Inflyttarhockeyn. Det innebär att alla som under året flyttat till Hofors har fått en inbjudan att med egna ögon se det rika idrottsliv som orten kan erbjuda. Om ni som nyinflyttade på orten inte fått inbjudan återfinns den här:

  Inbjudan till nyinflyttade i Hofors kommun 

  Vi vill passa på att önska Er välkommen som nya innevånare i Hofors kommun och tala om att vi är väldigt glada över att Ni valde att bosätta Er här hos oss.

  Vår kommun har, som ni säkert redan upptäckt många bra kvalitéer som kan förknippas med en mindre kommun. Här har vi nära till naturen och lugnet, men kan också ta oss till våra närliggande städer, Gävle, Sandviken, Falun och Borlänge på mindre än en timme. 

  För att visa hur mycket vi uppskattar att Ni valt Hofors kommun som boendeort, inbjuder vi er till en hockeykväll i Hofors Ishallen med en A-lagsmatch mellan

  Hofors HC och Söderhamn/. 

  Vi kommer att starta kvällen i Hoforshallen med information om kommunen och våra förträffliga fritidsmöjligheter. Efter det kommer vi att förbereda oss inför kvällens A-lagsmatch med en presentation från Hofors HC.

  Under kvällen kommer vi även att bjuda på en mindre förtäring.

  Vi rekommenderar att du klär dej varmt för kvällens aktiviteter.”

  Förhandsanmälan görs till Informationssamordnare Tommy Nielsen på telefon 0290-771400 eller mobil 070-4141268. Anmälan kan göras ända fram till evenemangets start.

  DSC_0353

   

  Men om jag inte är intresserad av ishockey då kanske någon frågar. Hoforsbloggen skulle ändå rekommendera att ta chansen att få träffa representanter från kommunen, från idrottslivet och med egna ögon få se delar av de idrottsverksamheter som pågår i Hofors. På programmet finns inte bara ishockeymatchen utan det inleds efter välkomnandet 17.30 med en rundvandring i Hoforshallen där Rolf Larsson berättar om vad som finns att nyttja. Jag gjorde själv en variant av rundvandring och fann det mycket intressant. Efter besöket i Hoforshallen blir det en kort promenad ner till ishallen vars historia ni kan läsa om under denna kategori (som kommer att uppdateras ytterligare inom kort). Klockan 18.00 samlas ni i teorirummet och kommer garanterat skymta lite spelare som förbereder sig inför matchen. Ni kommer att få en presentation av föreningen, få träffa coahcerna Mikael Holmqvist och Mats Birgersson som berättar lite kort om vad som kommer att ske och vilken planering man gjort för att vinna den här matchen.

   

  18.30 har ishockeylagen som skall spela gått på isen för uppvärmning. Samtidigt får ni som nyinflyttade göra ett besök i BMX och Skatehallen som ligger mindre än ett stenkast bort från ishallen. En verksamhet som prisats och lockar långväga besökare till Hofors. En dryg halvtimme har ni på er att se hur det ser ut, träffa utövare och representanter för den föreningen innan det är matchdags i ishallen. 18.50 inleds spelarintroduceringen och en hemlig hyllningscermoni kommer att genomföras. Sedan är det nedsläpp och förhoppningsvis kommer ni att få vara delaktiga som Hoforsbor att se ert hemmalag vinna sin sista match för säsongen. Under matchens gång kommer det även erbjudas förtäring i form av ett ”hockeymål” och kaffe och kaka.

  Har ni inte anmält er så är det god tid att göra det. Det kommer bli en fantastisk kväll med smak av vad idrottslivet i Hofors erbjuder. Vill ni sedan engagera er djupare i föreningarna kommer dessa att ta emot er med öppna armar.

 • Konstverken Kritiseras

    9 comments

  Säga vad man vill om konstverken som planeras på Bergsprängartorget, det har skapats debatt om för eller emot och det är det riktiga värdet i hela den här historien. Tänk om vi Hoforsbor kunde vara minst lika angelägna att framföra våra åsikter på ett sätt som hörs gällande alla andra viktiga lokalfrågor. Först då sklle vi ha ett levande politiskt liv och samhälle och all kritik mot att Hofors är snudd på diktaturstyrt ett minne blott. Arbetarbladet skriver:

  Hans Söderström har jobbat större delen av livet på Ovako. Han är kritisk till de föreslagna konstverken som han menar inte har någon koppling till Hofors stålindustri och historia.

  Själv lämnade han in ett förslag till kommunfullmäktige i somras där han föreslog att flytta konstverket ”Låsta ringar” som tidigare var placerad mellan Domus och ICA till Bergsprängartorget. Hans förslag röstades då ned.

  – Det vore väl bättre om en vanlig och normalbegåvad samhällsmedborgare fick välja konstverk. Alla jag har pratat med är missnöjda med de här förslagen.

  Även undertecknad är citerad även om det ryckts en smula ur sitt sammanhang.

  ”Givetvis framstår de föreslagna konstverken som konstiga och man får lätt den där känslan av att någon driver med en. Den andra tanken är följdaktligen att eftersom Hoforsborna protesterade mot att flytta ”Skänken” så är detta hämnden från kommunhuset. Att placera något snudd på overkligt vidrigt mitt i Hofors som en påminnelse att ”Gör som vi bestämmer eller ta kons(t)ekvenserna”.”

  Sen skall jag givetvis påpeka att om det är dessa tre alternativ som gäller och inga ändringar kommer att ske, så har den lille myrsloken verkligen vuxit hos mig. Jag har börjat finna den mycket tilltalande och skulle mycket väl kunna tänka mig ha en liten miniatyr i form av en bordslampa hemma i samma utförande.

  2

 • Konstnärerna Förklarar

    3 comments

  Efter inlägget om de tre konstverk som Hoforsborna har möjlighet att rösta om, fick jag ett mejl från Ritva Snellman som bifogade konstnärernas egna tankar om respektive konstverk.

  1 2 3

 • Ordning & Reda

    0 comments

  Jag har en förkärlek för att organisera och strukturera av någon outgrundlig anledning. Var sak på sin plats med viss modifikation. Länge hade jag gått och irriterat mig på att aldrig hitta just den där filmen som jag ville ha när jag ville ha den. Under söndagen tog jag tag i det hela och började inventera vad jag egentligen samlat på mig genom åren. Det finns säkerligen många olika varianter av onlinesystem för att lägga in sina filmer, men jag valde den första och hyggligt bästa på Minhembio.com. Efter drygt fem timmars arbete kunde jag konstatera att jag hade flertalet dubletter av många filmer. Hela tre uppsättningar av Stieg Larssons triologi. Även både två och tre varianter av samma film när det kom till Harry Potter. Minimala skillnader i omslag och versioner, men samma film. Jag är inte ens speciellt förtjust i Harry Potter.

  20140203_102908

   

  Till slut hade jag fått ordning på saker och ting och hittade massor av guldkorn. 804 filmer och DVD-boxar totalt vilket var något mindre än vad jag kunde minnas från förra räkningen för några år sedan.

 • Hoforsbor: Nu Kan Ni Göra Er Röst Hörd I Konstiga Sammanhang

    3 comments

  Veckan inleds lika konstigt som den avslutades, det vill säga med ett inlägg om de konstiga verk som skall ”prydaBergsprängartorget. Min uppfattning så här långt är att övervägande delar av de jag diskuterat ärendet med säger att detta är ett ”jävla trams” och ”det måste ha slagit runt i huvudet på lokalpolitikerna”. Det finns dock några som säger att det inte är någon större grej och att om de måste välja så faller valet på ”myrsloken”. Från och med idag kan man rösta på de tre alternativen via kommunens hemsida.

  Bidrag 1 heter flickan med moln:

  1

  Bidrag 2 heter trädkramaren:

  2

  Bidrag tre heter moln i byxor:

  3

   

  Bidrag 1 och 3 sägs enligt folkmun vara kommunalrådet Dangardt och kommunchefen Strömstedt som stoppat sina huvuden ibland molnen och inte har lust att böja sig ner till fotanklarna för att lyssna på vad fotfolket vill. Nåja hur det än är med den saken så finner jag bidrag nummer 2, inte så himla dumt. Myrslok eller björn kvittar men detaljen med kommunens logotyp vid kronan ganska vacker. Den får min röst.

 • Kons(t)ekvenserna Av Att Säga Nej Till Flytt Av Skänken

    0 comments

  Från och med imorgon den 3 februari till och med den 28 februari har Hoforsborna möjlighet att rösta på vilket av tre föreslagna konstverk som skall pryda refugen på Bergsprängartorget i Hofors. Redan nu kan man få en liten inblick i hur det är tänkt att se ut.

  Hofors ska få ett nytt offentligt konstverk, mitt i centrum på Bergsprängartorget, och nu ska Hoforsborna själva få bestämma vilket konstverk de vill ha.

  En referensgrupp har valt ut tre konstnärer, som nu presenterar sina förslag i Hofors bibliotek. De tre konstnärerna är Jonas Kjellgren från Torsåker, Patrick Nilsson från Järfälla och Eva Fornåå från Motala. Uppdraget som gick ut till de tre utvalda: ”Vi vill se något vi inte sett tidigare, något djärvt och nytt, något som får oss att tro på Framtiden.”

  Givetvis framstår de föreslagna konstverken som konstiga och man får lätt den där känslan av att någon driver med en. Den andra tanken är följdaktligen att eftersom Hoforsborna protesterade mot att flytta ”Skänken” så är detta hämnden från kommunhuset. Att placera något snudd på overkligt vidrigt mitt i Hofors som en påminnelse att ”Gör som vi bestämmer eller ta kons(t)ekvenserna”.

  Konstigt

   

  Sen är det ju så med konst att det alltid ligger i betraktarens ögon att avgöra dess kvalitét. De föreslagna konstverken kanske skulle passa bättre vid den planerade lekplatsen på Centralgatan. Får Hoforsborna nu protestera lite under omröstningstiden så kanske det ändå faller sig naturligt att Skänken flyttas till Bergsprängartorget och det vinnande bidraget av konsttävlingen placeras vid lekparken. De styrande får sin vilja igenom och Hoforsborna har blivit lurade. En inte helt främmande konspirationsfundering.

 • En Lördag

    0 comments

  Det är lördag och följdaktligen tid att göra ingenting. På Twitter kör Hoforsbloggen en nedräkning av de 25 bästa låtarna som gjorts i brist på annat innan kvällen:

  NamnlösGlöm inte att gilla Hoforsbloggen på Facebook. Ibland händer det ett och annat.

   

 • Skid-VM 2015: Det Här Tillfället Är Större Än Vad Vi Anar

    0 comments

  Turism är något som verkligen intresserar mig när det kommer till Hofors kommun. Jag har vid flera tillfällen lyft frågan, inte minst när det kommer till ökad fisketurism och hur svårt det egentligen är att hitta till ortens turistinformation. Den är nämligen helt fel placerad i Folkets Hus och inte nere vid genomfartsvägen som den borde vara placerad. Flera gånger har jag tänkt i banorna att starta en helt oberoende webbsida och där lägga upp allt som kan vara av intresse för en turist. Jag gjorde ju en i mindre tappning för Fredrik Modin. Denna morgon får jag ett brev i brevlådan av Arne Evertsson, ja han skickar inte opersonliga mejl som vår tid föreskriver utan nyttjar det gamla charmiga och spännande sättet med riktiga brev. Innehållet bekräftar att fler tänker som jag och arbetet har redan påbörjats med en attraktiv turistbroschyr.

  g1I brevet skriver han följande:

  Den här broschyren gjordes 2012 av Mona Fängström. Hofors behöver lyfta alla dessa eldsjälar som är beredda att på ett osjälviskt sätt engagera sig. Låt VM i Falun 2015 bli det verkliga avstampet för en satsning på turism, upplevelse och besöksnäring. Här finns nästan allt och Hoforsbon delar gärna med sig. Tag med Mona Fängström i arbetet med att förbereda turism/besöksnäringen inför VM-tävlingarna i Falun. Det här tillfället är större än vad vi anar och det kan bli avstampet för nya jobb i framtiden.

  Det finns idag en stor mängd människor inom CFA (Centrum för arbete). Ge ett 20-tal av dem som är intresserade av service och människor en utbildning via Arbetsförmedlingen (Staten betalar) så att de är rustade inför framtiden och kan förvalta turism, besök och upplevelseindustrin. Här skapar de nya arbetstillfällen orten så väl behöver.

  //Arne Evertsson

  I broschyrförslaget finns en rad punkter på hur man skulle kunna arbeta och förbättra turismen på orten.

  g2

   

  I synnerhet att utveckla en webbsida och trycksaker för att attrahera turister och besökare till ortens sevärdheter och möjligheter. Skid-VM 2015 är en mycket bra start, även om jag anser att det borde ske redan nu vilket jag hoppas också har påbörjats. I ett tidigare inlägg gav jag själv förslag på hur man kan utnyttja att vi är ett Finskt förvaltningsområde.

  Eftersom vi i Hofors har många finskättlingar är detta en resurs vid borde ta vara på i samband med arrangemanget. ”Camp-värdar” kan utbildas och vara synliga hela tiden. Jag vet inte hur många ungdomar som talar finska i Hofors idag, men ett lysande tillfälle för kommunen och turistnäringen att utbilda dessa ordentligt om Hofors och lägga upp en strategi för att marknadsföra orten. En tillfällig utställning med vad Hofors kan erbjuda både turist och företagsmässigt borde finnas centralt.”

   

  Två saker skulle man kunna påbörja direkt.

  Webbsida: Det tar sin tid att samla in information, att göra sidan välbesökt. Men här kan alla Hoforsbor bidra med fotografier och tips. En sevärdhet behöver inte vara en storslagen staty mitt i centrum, det kan vara en gammal kolarkoja eller resterna av en gammal stenmur. En parkbänk vid Hammardammen eller en fotbollsplan. Hur vi människor upplever vad som är värt att se och uppleva varierar kraftigt och allt behöver faktiskt inte ha en entréavgift eller vara en plats där man köper med sig en t-shirt eller annat föremål. Förutom det mest uppenbara vad gäller saker man kan se officiellt på orten, bör man därför ha en sektion med ”Hoforsbornas egna tips”.

  Kostnaden för att driva en enkel webbsida kanske runt 1000-lappen per år.

   

  Lokaltidning/magasin: En aningen större kostnad att ge ut. Men låt oss säga fyra gånger per år med lokalt tema. Små reportage, en nöjesguide, ett par intervjuer och annat läsvärt. Här finns ju redan kompetensen i Hoforsbladet och Entré Hofors senaste trycksak:

  20131220_091740

  Förvisso skulle det kosta lite mer att arbeta fram ett sådant, men både företagare och kommun har ju intresse i att få fler besök och fler kunder. Kanske inte heller något som kan skötas helt idéellt. Tidningen eller magasinet kan sedan delas ut gratis i alla affärer, bensinstationer på orten. Sommartid kan ju ett alternativ vara att ha sommarjobbare arbeta utifrån en mobil turistinformation längs Faluvägen. Vinsten med det är dels sysselsättning för ungdomar men även en ökad medvetenhet hos dessa vad som finns på orten och dess historia.

 • Folket Får Tycka Till Om Rondellkreatur

    0 comments

  Folket skall välja konst på Bergsprängartorget skriver Arbetarbladet. En intressant idé. Vad skulle egentligen symbolisera Hofors? Det finns ju ett antal kända personer som gjort något utöver det vanliga, Kerstin Hesselgren, Lasse Åberg och Emil Eriksson i Hofors HC under gårdagens match. Nu kommer det lyckligtvis finnas ett par förutbestämda alternativ, bara Gud vet vad som skulle hända om folket fick tänka till och komma med förslag.

  Nästa fredag – 31 januari – är det vernissage på Hofors bibliotek och sedan visas de tre konstnärernas skisser under hela februari.

  Arbetarbladet har tidigare berättat om de utvalda konstnärerna:

  Jonas Kjellgren, Torsåker, Patrick Nilsson, Järfälla, och Eva Fornåå, Motala.”

  Personligen ser jag det underhållande i att till exempel Lars Vilks hade fått gjort någon form av rondellkreatur. Kanske något från George OrwellsAnimal Farm” med en inskription.

  AnimalFarm1Alla Socialdemokrater är jämlika men vissa Socialdemokrater är mer jämlika än andra”. Det skulle väl ha en lustig knorr på det hela. Lite satir liksom.

 • Årets Eldsjäl 2013: Matilda Andersson

    0 comments

  Vem som slutligen blev Årets Eldsjäl 2013 har nu avslöjats på Entré Hofors hemsida.

  eldsjälDet blev Matilda Andersson som under helgen även tilldelades ett stipendium av föreningen Tors Hammare.

  Matilda Andersson är en riktig eldsjäl med många ljusa idéer inom amatörteatern. Matilda har stor förmåga att engagera och entusiasmera barn i olika roller, men även barn som vill växa i att lära sig stå på scenen”, står det i deras motivering.”

  Det borde få tyst på alla kritiker som menar att det bara är idrottslivet på orten som prioriteras och belönas.