Nog Är Hösten Här Allt – 10 TV-Tips

Besökte Tolvsjöände under måndagskvällen. Hade tänkt mig att beskåda solnedgången som brukar vara otroligt vacker just där när solen slänger sina sista strålar över den långa sjön. Kom tyvärr bara några minuter försent och det förväntade skådespelet uteblev. Vi har ändå haft en fantastisk sommar med både solsken och värme och höstens intåg kan faktiskt kännas ganska skönt. Man flyttar in från uteplatser med grillar (även om det inte blev så mycket grillande som människor hade tänkt sig pga brandrisken) och placerar sig framför TV-apparaterna som ändå är någon form av modern lägereld i var mans hem.

Det är lite samma känsla när man sätter sig framför apparaten. Man sitter där, tittar men låter oftast tankarna vandra iväg i någon slags meditation, ungefär på samma sätt som man stirrar in i eldens lågor. Kan vara riktigt förtrollande ibland.

Under sommaren har man som sagt kanske inte haft tid att titta så mycket på TV-serier, det är en syssla mest för rådande årstid och vinterhalvåret. Jag tänkte ändå passa på att tipsa om några serier som jag själv uppskattar på HBO och Netflix. Utan någon form av rangordning så satte jag ihop en lista på tio serier som ni kan fördiva tiden med under mörkertiden.

  1. Ozark (Netflix) som precis kommit med en andra säsong. En revisor som hamnar i trubbel med en drogkartell och tvingas att flytta till landsbygden och tvätta miljontals dollar. Mord och intriger och något av de bättre som jag sett på sistone.
  2. Snowfall (HBO) även den med en andra säsong under uppspelning. En ung afroamerikans ”framgångssaga” under tiden då det dyra kokainet blev var mans drog i det billigare cracket.
  3. The Americans (Netflix) utspelar sig under 80-talets USA där två ryska agenter etablerat sig som en vanlig amerikansk familj med hus, barn och den amerikanska nationalismens alla attribut. Finns totalt i sex säsonger och blir aldrig riktigt tråkigt. En långkörare alltså.
  4. True Detective (HBO) som det finns två säsonger av nu och en tredje på gång. Varje säsong är en avslutande historia och den första var en riktigt ryslig sådan. Gillar man filmer psykologiska thrillers är detta ett himmelrike.
  5. Marcella (Netflix) en brittisk serie i två säsonger som handlar om Marcella, en polisutredare med vissa ”problem”. Man blir lätt biten och det är svårt att avsluta tittandet.
  6. Billions (HBO) med Damian Lewis från serien Homeland avhandlar en miljadärs vedermödor att hålla i sin förmögenhet med alla tänkbara medel under tiden som en åklagare gör allt för att få honom på fall. Man kan knappt tänka sig att det skulle vara speciellt spännande, men under de tre säsonger som avhandlats och en fjärde på väg under 2019, tappar man aldrig intresset.
  7. Altered Carbon (Netflix) med vår egen Joel Kinnaman i huvudrollen är en science fiction på ett udda tema. Dom rika kan leva för evigt genom att förnya sina kroppar. Kinnaman anlitas för att utreda ett mord. En avslutande säsong där man redan planerat ytterligare en till.
  8.  The Punisher (Netflix) som är en serie gjord av Marvelhistorien och ett par filmer i grunden. En hämnare med ovanlig skicklighet för att ställa till bekymmer. Kanske det mest råa i våldsväg jag sett på TV men riktigt snyggt filmat och actionfyllt.
  9. Sopranos (HBO) en kultförklarad serie om hur det är att vara maffians överhuvud men ändå behöva besöka en psykolog för sina problem med mamma. Har sett samtliga sju säsonger några gånger nu och det blir aldrig riktigt tröttsamt. Man hittar ständigt nya detaljer som gör att serien växer. Hör nästan till allmänbildningen att ha sett detta drama.
  10. Our Cartoon President (HBO) som är en tecknad version av President Trumps äventyr i det vita huset. Hysteriskt rolig om man gillar sarkasm, ironi och kvicka dråpligheter. Jag vet inte om serien överglänser verkligheten, men det känns lite som att det är fullt realistiskt.

 

Maxat Med Aktiviteter För Sportlovsfirande I Hofors Kommun

Som någon läsare kanske noterat, har det varit ledighet på Hoforsbloggen en period. Ibland kan det vara skönt att göra något helt annat och distansera sig från det ”samma gamla vanliga”. Jag har försökt att hinna med allt det där man oftast bara skjuter framför sig och tänker att när jag får mer tid så ska jag göra det där, fixa det där och så vidare. Det har jag gjort nu och även hunnit med att testa på nya områden, som att spela X-Box. En utmaning i sig eftersom min generation inte är uppvuxen med så pass avancerad underhållningselektronik. Det är ganska avkopplande även om själva spelen i sig är ohyggligt mycket våldsammare än Tetris och tennis. Måste säga att jag blir ganska häpen över att små barn sitter med spel av den här graden. Det står förvisso tydligt att det finns åldersgränser, många med +18, och definitivt inget småkidsen ska underhålla sig med. Men vad vet jag, barn kanske har en annan syn på det på 2000-talet.

Spel är bara en bråkdel av det som man som ung i kommunen kommer att kunna ägna sig åt nästa vecka när Sportlovet inleds. Här finns faktiskt möjligheter för att göra nästan allt och lite till. Fantastiska Entré Ungdom har satt ihop ett digert schema, och det bästa av allt är att det är gratis för alla vilket Gefle Dagblad gjorde en artikel om.

Om man nu inte skulle råka vara intresserad av käpphästar så finns det massor av andra saker som man kan göra. Passa även på att nyttja möjligheterna till bad, skidåkning och innebandy samt bowling, som samtliga är fysiska aktiviteter.

Finns Det En Framtid För Ett Nöjesliv I Hofors?

Den senaste tiden har jag varit involverad i flera diskussioner om nöjesliv i Hofors. Det har i princip slutat med ett torrt konstaterande att vill man ha nöjesliv i Hofors, ja då får man bege sig till Gävle, Sandviken, Falun eller Borlänge. Jag nämnde som exempel att Gästis i Torsåker faktiskt satsade friskt på just ett nöjesliv men fick till svar att där kände sig inte berörda Hoforsbor välkomna. Exakt vad det beror på kan inte jag svara på, men det låter ju onekligen inte alls bra att man upplever det så.

I övrigt fanns det inte så mycket som lockade just mina diskussionspartners. Bergsmannen kämpar på med sina trubadurer, Bowlingbolaget kör sina medlemskvällar med liveband och då och då är det en spelning på Pizza Corner. Det är i stort sett samma klientel på kvällarna när det arrangeras något vilket inte då tycktes attrahera.

Nu kommer nyheten om att Folkets Hus öppnar lunchrestaurang, man satsar på att vara ledande som kultur, nöjes- och konferensarrangör. Redan idag så finns det fantastiska lunchrestauranger i just Bergsmannen och Grillköket. Så konkurrens kan det nog bli. Brukar ju vara nyttigt eftersom det får företagen på tårna för att överträffa varandra till kundernas stora glädje.

Jag funderar dock högt en smula, och tänker att om det är företrädesvis kommunala pengar som går in i Folkets Hus och om det nu är så, blir det ju en snedvriden konkurrens. Hoforspartiet lade som bekant en motion om att färdigställa Bowlingprojektet med kök som det var tänkt från början, men då gick det inte enligt majoriteten. Bowlingen hade då med dessa förutsättningar kanske klarat av att betala tillbaka lånet som kommunen borgat för. Nu kanske man klarar av det ändå för enligt insatta källor säljer man bra med öl under sina medlemskvällar. Ett ämne vi får återkomma till när ytterligare information finns tillhands.

Om vi ser till de positiva nyheterna, så kanske får Bosse Westerberg de resurser som han behöver för att skapa någonting populärt och hållbart när det kommer till nöjesliv i kommunen. Erfarenheten har han från Folkets Hus i Sandviken, och när jag första gången läste att Bosse skulle komma till Hofors var jag övertygad om att det gamla som man minns återigen skulle uppstå. Ett levande Folkets Hus med uppträdanden, dans och möjligheten till god mat, allt på samma ställe i rymliga lokaler. Jag har nästan tyckt lite synd om honom som hamnat här utan att få de nödvändiga resurserna för att kunna använda sin kreativitet till fullo.

Det sista i ärendet nöjesliv, handlar egentligen om en vision. Att flytta biblioteket till just Folkets Hus, anpassa lokalerna i hotellbyggnaden för både större uppträdanden och fler restauranger i samma hus. Det finns utrymme för både pubverksamhet, nattklubbsverksamhet och möjlighet att arrangera både utställningar och annat. Jag har själv arbetet i branschen där hotellverksamhet och nöjesliv gått hand i hand och sett de tydliga fördelarna. Det vore ju rent fantastiskt om strömmen av nöjessökande kunder gick in mot Hofors istället för ut ifrån orten.

 

Filmtips: Corleone

Läser i Aftonbladet att Salvatore ”Totò” Riina avlidit i fängelset. Ett förutbestämt öde med tanke på de 26 livstidsdomarna som skulle avtjänas i följd kanske. Det för mig egentligen till ett filmtips för den som tröttnat på väder och vill vara inne i helgen. En miniserie som finns samlad i en box på DVD under namnet Corleone.

Klassiska maffiaskildringar som Gudfadern med flera i all ära, men den här upplevde jag som betydligt realistiskare än mycket annat i sin genre. Sammantaget 9 timmar och 55 minuter att förgylla helgen med alltså.

Inte Bara Löven Som Faller Denna Höst

Att leva med hundar innebär ju mer eller mindre ofrivilliga promenader oavsett väder och vind. Det gör mig faktiskt ingenting, för det finns en enorm glädje i att se de små liven skutta runt, slå en drill eller skälla på mötande hundar med viftande svans. Förvisso har ju jag ”kontrollen” genom kopplen, men de går lite som de vill och ägnar mycket tid till att lukta på diverse platser de finner vara intressanta. Faktiskt ganska likt hur en journalist av sin natur fungerar. Är det värt att gräva här eller ska vi gräva någon annanstans?

För min del innebär det frisk luft, naturupplevelser och filosofi. Denna morgon var jag nedsjunken i tankar över ett enkelt liv eller jag menar löv. Eller jag vet faktiskt inte exakt vadav de två orden som egentligen hade huvudtemat i mina filosofiska utövningar. Ett löv kan definitivt vara ett löv om man är av den övertygelsen att allt faktiskt lever vilket alltid leder till den eviga frågan om även stenar har en själ.

Det plingade till i min mobil och en kollega från ett pågående projekt skickade mig en länk. Den folkkäre Lasse Kronér anmäld för sexuellt utnyttjande.

-Men jösses, tänkte jag. en till.

För det har väl knappast undgått någon att denna vecka varit otroligt märklig på sätt som överstiger ens vildaste fantasi när det kommer till stora avslöjanden. Ett axplock idag bara:

Under haschtaggen #MeToo har det under veckan gjorts det ena efter det andra nästan osannolika avslöjandena. Kvinnor berättar om sina erfarenheter av främst det manliga släktet som får det att vrida sig i magen av äckel. Bröder, fädrer, okända som kända män, som på något sätt sexuellt kränkt eller ofredat flickor, pojkar, tjejer, killar, kvinnor och män under deras livstid. På intet sätt nyheter, men det biter betydligt bättre när kända namn och ansikten uttalar sig och i synnerhet mot lika kända namn och ansikten.

Man vet liksom inte vad man skall säga eller tycka. Det är mest en enda stor förvåning över det massiva antal som utsatts eller utsatt. Det finns så otroligt många frågor som jag ställer mig och med tiden kanske det blir greppbart. En sak som dock är glasklar är att hela mediasverige är i gungning och deras trovärdighet kommer inte att se likadan ut när de tagit sig igenom allmänhetens skärskådande ögon. De olika plattformarna för social media har fullständigt exploderat och imploderat. Det går inte att avgöra vad som är sant eller falskt i nuläget. Kollegan från projektet är övertygad om att det rör sig om en första rysk offensiv med cyberattacker för att undermindera hela den svenska mediakåren. Jag förhåller mig lite avvaktande till den teorin än så länge. Men i mitt bakhuvud stänger jag absolut inga dörrar till någonting.

Klart är att det kommer få effekter. TV4 har till exempel plockat bort alla avsnitt av Äntligen Hemma från webben i avvaktan på vad som sker med Martin Timell. Läste på nätet att någon också hoppades att detta skulle komma att involvera Ernst Kirchsteiger (om man får drista sig till att skämta i dessa allvarliga tider). Det finns så många rykten och lösa trådar och minns inlägget jag publicerade i veckan om hur masshysteri kan uppstå. Det finns sanningar men också direkta lögner som sprids om i synnerhet kändisar just nu. Vi får helt enkelt vänta och se.

Jag kan naturligtvis inte låta bli att fundera över hur ett sådant här fenomen skulle te sig på vår egen nivå. Ni vet de stora avslöjandena om hur politiker, kändisar, tjänstemän som sprider sekretessbelagda uppgifter och ja vem som helst egentligen.Vem knullade bakom ryggen på vem, har drog- eller alkoholproblem, kopplingar till brottslighet eller ägnat sig åt pedofili eller tillskansat sig makt och pengar på tvivelaktiga sätt. Tål någon av oss att synas i sömmarna egentligen? Jag tror inte det. Om jag känner till saker, känner någon annan till det också. Så här långt så lever vi våra liv i någon slags terrorbalans. I de lugnaste vattnen simmar de fulaste fiskarna.

Det finns nog all anledning att återvända till de här frågorna. Hur kommer vår framtida offentliga media se ut, kan man skriva vad som helst på social media och hur skall rättsväsendet orka med följderna av förtalsanmälningar och potentiella kränkningar och sexualbrott? Vilka nya obefläckade ansikten skall leda våra folkkära TV-program?

26:e Upplagan Av Torsåkers Bygdemarknad På Söndag

Tiden går fort närman har roligt brukar det heta. Det slog mig denna morgon att det är ganska precis ett år sedan som den ”storslagna finalen” av TV-inspelningen skulle ske här i Hofors under namnet Höstkalaset. Så vitt jag vet blev det inte en årligen återkommande fest. Däremot så arrangerades ju Torsåkers Bygdemarknad för 25:e året på söndagen efter kalaset gått av stapeln, och i år är det dags för den 26:e upplagan.

Som vanligt ett digert program med något för de flesta och med lite tur blir det en sådan där fantastisk höstdag med lagom kyla och lite sol, perfekt att bege sig ner till vad som måste vara kommunens pärla.

Silesian Blues Bands 1975 – Hofors

Det är väl ingen hemlighet att jag gillar att snoka runt på internet. Denna morgon fann jag något som var en total nyhet och överraskning för mig. Ett polskt progrockband vid namn SBB, Silesian Blues Band var tydligen på turné i Hofors under mitten av 70-talet och spelade då in en platta vid namn Hofors.

The most significant Polish rock band of 70s, during the Swedish tour in 1975, was in their top form. They could play literally anything and… they did. The tape, just discovered, with the recording of the performance in a small, industrial town of Hofors, is a confirmation that SBB could easily create a forty-minute rock suite full of mood changes and sensational solo parts of the Hammond organ of Józef Skrzek and the guitar of Apostolis Anthimos.

A complete recording of the concert in Hofors was found after years in Sweden and remastered from the original tape by original FOH engineer from this tour, Anders Oredson.

Det hamnar kanske i avdelningen för onödigt vetande, men visst är det lite kul. Hela plattan finns att lyssna på via youtube eller via klippet nedanför.

Semestern Snart Över

Mångas har redan tagit slut, andras är på upphällningen, jag pratar inte om tålamod utan årets semester. Själv fick jag några veckor att återhämta mig och ägna mig åt lite utflykter här och där. Vädret har väl inte varit så mycket att skryta om, men jag är ändå ganska nöjd med hur dagarna förflutit. Haft tid att beta av lite böcker i högen som hopats, promenerat omkring i vår kommun och reflekterat över hur vackert det är men ändå en viss brist på hur vi skulle kunna utnyttja detta till fullo. Kommunen har förvisso sjudit av aktiviteter och nästan varenda dag har det varit någon form av arrangemang som roat invånare och eventuella tillresta. Vi har fortfarande mycket att lära av andra platser. Tyvärr missade jag en av våra riktiga högtider i år, bilutställningen i Hagaparken. Jag tocg dock igen det med viss råge föregående helg då årets traditionella upplaga av Wolf FM Summer Jamboore gick av stapeln. Man kan tro att det skulle vara förknippat med viss rädsla och ångest att återvända dit efter midsommarens mest omtalade nyhet. Då satt jag i lugnan och ro och intog midsommarlunch och studerade stångresningen och sade sekundrarna innan att ”det där kommer nog inte att gå så bra”.

Det visade sig att några barn tagit ett korkat initiativ att gömma ett par nödvändiga bultar och lyckligtvis skadades ingen när stången tippade ner i ett fullsatt festområde.

När jag nu återvände var det inte förknippat med något annat firande än förkärleken för gammal hederlig rockmusik.

Vi var ett gäng Hoforsbor som besökte minifestivalen under de två dagarna, jag och mitt sällskap dock bara under fredagen då vi fick uppleva hur en gammal hederlig kväll i en klassisk folkpark går till. Det är något verkligt speciellt med just folkparken i Grycksbo. Kanske för att det känns som tiden stått stilla sedan 50-talet och att inramningen under festivalen består av lika gamla fordon och människor som använder alla attribut från samma tidsepok. Ni vet tjusiga klänningar, skinnjackor och doften av brylcreeme blandat med bensinångor och varmkorv med bröd. Mycket lika kvällen vi i vår kommun får uppleva efter bilutställningen fast med extra allt.

I år hade vi fler arrangemang runt bilutställningen med liveband lite här och var, bland annat vid nostalgimacken som verkligen ramar in en sådan tillställning. Tankarna flödar naturligtvis på något större och mer koncentrerat. Hoforsrocken gick i graven, men den här formen av musik drar tillsammans med bilarna massor av människor från hela landet. Tänk om vi i vår kommun kunde få en hel helg dedikerad tillnostalgin med bilar, musik och annat. Liva upp folkets park som det var en gång i tiden med de kulörta ljusen och folklivet uppmixat med dans och varm korv. Något att fundera över.

Årets stora överraskning bland de uppträdande i Grycksbo var förutom alltid lika stabila Black Knights, var italienska Freddy Velas & The Silvertones. Som att förflyttas i en tidsmaskin till när det begav sig liksom.

Blir man nu nyfiken på att se och uppleva det här bandet och lite av vad jag skrivit om tidigare i inlägget så har man chansen redan imorgon klockan 18.00. Då gästar Freddy och hans silvertoner Lenåsen (som för övrigt under varje midsommarhelg arrangerar spelningar i samma anda). Mellan 18.00 och 21.00 kan man alltså njuta av både fika, god mat och dryck och riktigt bra nostalgimusik. Jag gissar att det dyker upp ett och annat flaggskepp på fyra hjul från en annan tidsepok att titta på.

 

Mopperally På Lördag

Något som verkligen har blivit populärt är ”mopperallyn”. Det finns åtskilliga årligen återkommande turer där främst äldre män, men även många kvinnor börjat samlas och ta gemensamma turer med sina gamla mopeder. Man åker moped, stannar till för att fika tillsammans och åker mer moped. Det stora intresset visar sig inte minst genom priserna på de klassiska tvåhjulingarna från 60 till 80-tal. De har stigit rejält och man lägger ner mycket tid på att restaurera vad många oinsatta skulle beteckna som skrot.

Även i Hofors så arrangeras det ett ”mopperally” under namnet Pys Olas Vildmarkstur.

Mopperally med start vid Autoservice i Hofors kl 9:30. Sen går turen genom dom mörka skogarna med vildvittror och gråtavargar mot stjärnsund där vi lunchar å fortsätter mot nya äventyr. En sträcka på ca 5 mil. Välkommen. Ingen föranmälan eller startavgift. Enda kravet är glatt humör å något att åka på. Välkommen

Tanken är att slumålet för dagsturen blir Hagaparken där det samma dag pågår en populär bilutställning.

Nostalgibilarnas Högtid

Juli månad ser ut att bli motorfantasternas högtid. Ja givetvis andras också eftersom Bilutställningen i Hagaparken brukar locka många människor. I år går den av stapeln den 15 juli, alltså nu på lördag.

Som vanligt är det bilutställning under dagen och mot eftermiddagen så kan man njuta eller förfasas över rykande däck när den sedvanliga burnouten utspelas vid lastbilsparkeringen i parken. I år så kommer även Jarmo ha sin nostalgimack öppen och där kommer Mighty River Band att underhålla mellan 17.30 och 19.00. På onsdagar så har Rat Rod Café öppet och på torsdagar så träffas bilentusiaster och andra vid Edskens Fordonsträff.

Vill man dessutom ta sig en liten kortare tur under månaden så rekommenderar jag crusingen i Falun den 26 juli, och den 27 och 28 juli arrangeras Wolf FM sitt Summer Jamboree i Grycksboparken.

Vem blir årets fritids- och kulturstipendiat?

Hofors kommun tar nu emot nomineringar till ”Årets fritids- och kulturstipendiat”.

Stipendiet är avsett att stödja och uppmuntra förtjänstfulla insatser inom fritids- och kulturområdet. Stipendiet utdelas till personer, organisationer och sammanslutningar som är bosatta respektive verksamma i Hofors kommun eller har särskild anknytning till kommunen. Stipendiesumman uppgår till totalt 10 000 kronor. Även andra än sökanden kan tilldelas stipendium. Förslag med motivering kan inges av enskilda och sammanslutningar.
Föreningar har här ett utmärkt tillfälle att visa sina ledare uppskattning genom att söka stipendiet.”

Nominerar gör ni enkelt via webben och denna länk.

Bessemerfesten 30 År

Idag tjuvstartar den traditionsenliga Bessemerfesten. Ett ganska digert program där man redan idag kan se Strongman-tävlingar vid Andersson & Rask och besöka BMX-hallen som har öppet hus. Fredag och lördag är de två stora dagarna med marknad, tivoli, mattält och allskönsaktiviteter för små som stora och alla mitt emellan.

Tyvärr blir inte Hofors Grillmästare av detta år då för få deltagare anmält sig.Så regerande mästare är alltså fortfarande Diana Sahlén. I veckans upplaga av Hoforsbladet återfinns förutom schemat även massor av erbjudanden från de lokala företagen under dagarna som festen pågår. Man kan göra fina klipp i nästan alla butiker. Det blir även underhållning i det sedvanliga mattältet på stora parkeringen men även vid Folkets Hus. Ha en trevlig helg!

Vem Är Hofors Kommuns Grillmästare?

Det är nu hög tid att anmäla er själva eller någon ni känner som anser sig sig vara kommunens mästergrillare. Jag vet av erfarenheten efter två år att det finns makalösa hobbykockar som verkligen kan prestera underverk vid grillen. I år blir det förutom bara titel och pokalen, ytterligare priser värda att kämpa för.

Sista anmälningsdatum är onsdagen den 31 maj så knappt två veckor kvar alltså.

Bessemerstjärnorna

Det är knappt tre veckor kvar till Bessemerfesten och programmet ser ut att innehålla något som kan vara tilltalande för de flesta oberoende om man vill roa sig eller uppleva något. Hofors Grillmästare blir av, och förhandsinformationen avslöjar att det kan komma att hetta till ordentligt om titel och pris. En annan riktigt skojig sak är Matilda Anderssons arrangemang Bessemerstjärnorna. Från årskurs 1 och uppåt kan man delta med sång eller dans på scenen i Sommarteatern.

Fordonsträffarna I Edsken Tillbaka

På torsdag startar fordonsträffarna uppe vid Edskens camping igen. Det var ett initiativ som togs förra året och som blev mycket populärt bland i synnerhet fordonsfrälsta i kommunen.

Från klockan 17.00 så kan man alltså åka upp med sitt eget fordon av något slag eller bara bege sig dit för att titta på andras. Information kommer fortlöpande via arrangemangets Facebooksida, och förhoppningsvis blir det bra väder för samtal om fordon och nostalgi med möjlighet att ta sig en fika.

Hofors Grillmästare 2017

Det var lite ledsamt att grilltävlingen ”Hofors grillmästareriskerade att utebli från Bessemerfestens program i år. Glädjande kan jag nu berätta att tävlingen kommer gå av stapeln i ny regi och med nya och förbättrade inslag, bland annat med ett betydligt finare prisbord än bara äran och en vandringspokal.

Ny arrangör för tävlingen blir Bergsmannen Sodon Restaurang, och den kommer att äga rum i restaurangens mattält på den traditionella parkeringen bakom buss och taxi-stationen. För fler detaljer gällande anmälan, tävlingsregler och priser, kolla in Bergsmannens Facebooksida. Må bästa grillare vinna!

Vem Vill Arrangera Hofors Grillmästare 2017?

Ett populärt inslag under Bessemerfesten de två senaste åren har varit den prestigeladdade och lokala tävlingen ”Hofors Grillmästare”. Så här långt har det korats två riktiga mästare i supertuff konkurrens.

Först ut var Daniel Sköld som med sin minst sagt ”tillbakalutande stil” plockade hem 2015.

2016 deltog tävlingens första två stålkvinnor, där Diana Sahlén tog hem titeln och är regerande mästare.

Inför 2017 års festligheter riskerar tävlingen nu att ställas in. Jag som varit en av arrangörerna har fått en förändrad arbetssituation och har helt enkelt inte tiden att förbereda och genomföra tävlingen. Det behövs alltså minst en men helst några nya som kan gå in och upprätthålla tävlingens grundtanke och att sätta sin egen personliga prägel på evenmanget. Det finns ett stort intresse bland invånare att delta, men det måste organiseras så att allt klaffar när grillarna eventuellt tänds den 3 juni i år.

Är ni intresserade av att bidra till folkfesten genom att sköta om den här delen så kontakta Katarina Borbos i marknadsgruppen på telefon 0290-771427 eller mobil 070-0860233 och mejl katarina.borbos@hofors.se. Det är ganska precis en månad kvar så det brådskar.

Festhelg I Idrottens Tecken

Det är en riktig festhelg som pågår i Hofors just nu. Orken.handbollen startade traditionsenligt under fredagen och under resten av helgen pågår intensiva handbollsmatcher med stor prestige. Nöjesmässigt så har man matchat aktiviteterna och ikväll är det bland annat ”Orken-Disco” på Folkets Hus där man kan förköpa sin biljett om man är orolig att det skall bli fullt. Gissningsvis finns det även möjlighet för spontanköp i dörren. Den stora folkfesten kan dock stavas ishockey och Brynäs idag. Som bekant är man uppe i den sjunde och helt avgörande finalmatchen idag och vill man träffa likasinnade supportrar så känns Sodon och Bergsmannen som en plats man måste ta sig till under eftermiddagen.

Det finns ju alla möjligheter att detta kan leda till en rejäl guldfest, så dra på er hockeytröjorna och svinga ett glas eller två tillsammans med en eller ett par smaskiga burgare.

Zombiefilmen Från Hoforswood

Igår hade filmen ”The sound of Sundberg” premiär i Hofors, och att döma av lovorden via social media så missade jag något extraordinärt. Det kommer förhoppningsvis fler tillfällen att se den får man hoppas. Denna förmiddag så snubblade jag över något som bara varit lite av ett rykte, att en zombiefilm skulle ha spelats in i Hofors och sponsrad av bland annat Spar-Arne. Visst stämde det! Filmen finns dessutom att se i sin helhet via IMDB, man måste antingen ha ett konto där och logga in eller använda sitt Facebookkonto för att kunna se den. Men det kan ju vara värt det extra lilla jobbet att logga in för att njuta av lite lokal filmkonst även om merparten visar lokala träd och annat.

Filmscen ur Day of fools

Filmen är knappa halvtimmen så det tar ingen större tid att checka in den. Betygsmässigt så avhåller jag mig nog ifrån att ge den något omdöme.

På tal om just film så diskuterade jag detta som hastigast i veckan, och nämnde bland annat det lokala författarparet Annika & Veras debutroman ”Lustjakt”, som jag är övertygad om skulle bli en riktigt bra film eller TV-serie. Samma sak med Madeleine Bäcks triologi där ”Vattnet drar” var först ut som titel och ”Jorden vaknar” blir den andra. Något seriösare produktioner än den ”TV-dokumentär” som sändes i början på året alltså. Vem vet, Hofors kanske blir ett framtida ”Hoforswood”.

En Ny Roman Ser Dagens Ljus

Som någon kanske noterat har det varit sparsamt med blogginlägg den senaste tiden. Det beror inte på att skrivlust saknats, tvärtom. Jag har istället tagit mig i kragen för att verkligen komma till skott med en idé för en roman som jag gått och grunnat på under några år. När jag väl startade att skriva  ner den så gick det häpnadsvärt fort måste jag påstå. Andra projekt har jag hållit på med i över 15 år, men den här tog bara drygt 3 månader att komma fram till ett första utkast, och då är jag ändå ganska petig med detaljer när jag skriver. Men där ligger den, 288 fullmatade A4 som i pocketform beräknas vara runt 680 sidor utan redigering. Den måste alltså kortas ner väsentligt eller delas upp i åtminstone två delar för att inte bli något man kastar på människor i syfte för att ha ihjäl dem.

 

Jag ska väl inte avslöja för mycket om själva innehållet än så länge. Men det är en betraktelse av ett mindre samhälle och de olika karaktärerna som finns i det. Givetvis så finns det kanske en eller flera saker som skulle kunna påminna om min egen kommun, men det är säkerligen bara en olycklig slump. I övrigt så kan man nog känna igen komplotten från den humoristiska men ändå synnerligen intressanta historien om just ”Pojken med den döda grodan”. Spännande va?

Nu ska jag ”bara” påbörja redigeringen och se vad som återstår att slänga runt bland de olika bokförlagen och se om någon nappar den här gången då.

Kulturveckan Är Här

Från och med imorgon och fram till nästa söndag blomstrar Hofors kommun av kultur i alla dess olika former.

Bland annat får vi möjlighet att se Natalie Sjöblom Lagestams upomärksammade alster från SVT-dokumentären, ”Samtidigt i Hofors”. För fler tips och fullständigt schema se kommunens evenemangskalender och Facebooksidan.Föreläsningar, film, musik och utställningar hela veckan.

Olika Former Av Cirkus

Den här helgen kan tyckas innehållit en hel del cirkusuppträdanden. Är man politiskt intresserad så kan man kanske funnit ett visst nöje i att se en av våra lokaltidningar härskna till och ställa sig frågande till vad som egentligen sker i Hofors:

Anna Gullberg: Oacceptabelt att kommunstyrelsens ordförande förhalar intervju mitt i politisk kris

Kommunalrådet svarar på chefredaktörens kritik: När partiet tar beslut är Daniel Johansson högsta politiker

Är frågor om Hofors kommuns styre en fråga som rör kommunen, och därmed en fråga som ligger på högsta politikerns bord och inte främst det socialdemokratiska partiets? GD vågar påstå det. Och det ska inte behöva ta två veckor för att få ställa frågor till kommunalrådet om det.”

Ett tips till tidningarna kan vara att imorgon 17.30 sammanträder Kommunfullmäktige i Folkets Hus och då kommer med stor sannolikhet alla politiker som kan vara av intresse för att fråga om den uppkomna situationen att vara på plats. Det har ju onekligen varit ett ganska svalt intresse för att bevaka Hofors politiskt på plats när de offentliga mötena genomförs. Det föregås av demokraticafé som startar 16.30 och det är till för att allmänheten och media ska kunna träffa de förtroendevalda under en fika.

 

Eftersom jag själv inte är direkt inblandad i röran som tycks ha uppstått, så gick jag istället på en annan cirkus. En rockcirkus, där ungdomsidolerna Accept stod på scenen. Bara ett stenkast bort från Hofors och närmare bestämt i Göranssons Arena i Sandviken.

Det är inte riktigt samma sak när Udo Dirkschneider inte anför bandet med sin karakäteristiska sångpippa. Men det var bra med folk och rocken strömmade ur högtalarna som det var meningen. Huvudattraktionen för många var Sabaton, och i augusti så arrangeras Sabatons egen festival i Falun, ett ungefär lika långt stenkast bort alltså, där dyker faktiskt nämnde Udo upp tillsammans med ett stadigt gäng band. Spelar gör också Hoforssonen Tomas Andersson med sitt band Corroded.

Fritidsbanken I Sandviken Blir Sporterian I Hofors

Olika namn men samma innebörd. Gefle Dagblad skriver om konceptet med att låna ut idrottsutrustning i Sandviken.

Sedan 2016 ingår Fritidsbanken i en satsning från Riksidrottsförbundet och det finns en vision om att det ska finnas minst en Fritidsbank i varje svensk kommun. Just nu ligger den närmaste i Sala, men intresset är stort från andra kommuner i Gävleborg.

– Ja, vi har en dialog med flera kommuner. Att vi får en Fritidsbank i Sandviken betyder väldigt mycket, inte minst för att de redan har en så fin verksamhet, säger David Mathiasson, verksamhetsledare på Fritidsbanken, i samma pressmeddelande.”

Läs även: Ge bort till sport

I Hofors kommer det tills vidare dock att kallas ”Sporterian” och denna morgon kom en uppmaning om att donera utrustning ut via social media:

Därför var det enkelt att plocka upp telefonen denna morgon och ringa Åsa Wallin och berätta att den insamlade utrustningen vid fiskeprojektet vid Ankdammen som jag startade för några år sedan nu kunde doneras till Sporterian och komma fler till glädje. Projektet blev tyvärr mer tidsödande än man kunnat ana och utrustningen sköttes inget vidare väl av barnen som lånade den så till slut fanns ingen annan utväg än att avbrytadet i väntan på ett bättre läge som nu har uppstått.