• Lästips: Hoforsrocken Ger Eko I Gästrikland

    0 comments

  En mycket bra artikel som avhandlar Hoforsrocken som arrangemang.

  Många är kvar (runt 700 har varit här idag) när lokalhjältarna Tykoz Bravader gör en lysande avslutning på Hoforsrocken 2014. Att de är runt femtioårsstrecket märks inte när upptempopunk som ”Oliktänkande”, ”Rastlös” eller den låt som avslutar allt; ”Söker efter Marlon Brando”, hamras fram. Dessutom är introt, ett ljudkollage med samplingar från Ovako Steel klockrent. Att publiken ropar ”Eliasson, Eliasson” efter en trummis som inte setts i Hofors på 20 år värmde också i natten.

  Japp, småorterna runt residensstaden vet hur man arrangerar sån’t här. Se och lär, Gävle.”

 • All In – Dags För Hoforsrocken!!

    0 comments

  Idag smäller det! Hoforsrocken går av stapeln och det finns egentligen inte så mycket att säga mer än drick mycket vatten, smeta in solskyddsfaktorn och ha en alldeles underbar  rockdag. Insläppet öppnar 14.00 och 15.oo kör det igång med ett brett och varierat utbud.

  Rocken

  Oavsett vad alla säger så är det givetvis Tykoz Bravader som är huvudakten och i Arbetarbladet kan man läsa en bra artikel om återföreningen ingen av bandmedlemmarna ens trodde skulle ske på hemmaplan i Hofors.

  På lördag kväll avslutar de Hoforsrocken, som under flera år frågat dem om de skulle vilja spela. Men de verkar inte veta riktigt vad de har att vänta sig.

  – Jag var i Hofors i dag och badade med ungarna, och jag ska väl inte säga att alla pratar om det, men många gör det. Och jag blir förvånad över att så många yngre säger att de ska gå, sådana som rimligen inte ens borde veta vilka vi är, säger Marcus Eriksson.

  – Vi har inget att förlora på det här, vi kan koncentrera oss på att bara maximera det roliga, säger Erik Olsson.

  Det enda som verkar bekymra Lars Eliasson är hur han ska hålla sig vaken till starttiden, halv ett på natten.

  – Jag brukar ju gå och lägga mig tio nu för tiden jag.”

 • Helgens Loppisfynd

    0 comments

  I helgen verkar det ha varit någon form av Loppis-SM i länet. I Hofors anordnades två stycken förutom de fasta som vid kvarnen i Berg till exempel. Själv drog jag österut och hann med hela sju stycken olika loppisbesök och då var ändå de tilltänkta i Järbo stängda. Kan inte påstå att jag riktigt hittade vad jag letade efter men det blev till slut en påse blandad kompott, det mesta hittat i just Torsåker.

  20140719_142431

  Annars kan jag rekommendera den i Gästrike-Hammarby som alltid ser ut att ha någonting ”nytt” i den bemärkelsen man kan tala om nytt i ämnet gamla saker. Lite 60-talstidningar som jag aldrig sett tidigare, några från 80-talet tänkt att användas som bytesföremål för det jag verkligen vill ha istället, en klassiker med Sylvester Stallone och annat smått och gott som kändes rätt att införskaffa. Något så märkligt som figurer som följde med Kelloggs flingor i slutet av 60 och början av 70-talet. Gjorde även ett riktigt klipp med Timpo Toys som man kanske får ge en hundring för men i det här fallet fem spänn. Totalt gick hela kalaset på 52 kronor.

 • Loppis Vid Edsken & Autoservice

    0 comments

  Klockan 10.00 idag startar det en loppis vid Edskens parkering. Alla som vill köpa, sälja eller byta är välkomna. Som säljare bör man ta med sig ett eget bord eller liknande, men i övrigt helt kostnadsfritt och på initiativ av boendes i Edsken.

  Loppis

   

  Vid Autoservice så är det också en loppis mellan 10.00 och 15.00.

 • Vi Har I Alla Fall Tur Med Vädret

    0 comments

  Idag är det vad många Hoforsbor betraktar som årets höjdpunkt. Bilutställningen i Hagaparken anordnat av Ironville Cruisers med underhållning, vaxade bilar och folkvimmel.

  Hagaparken

  Redan tidigt denna morgon var jag ute för att göra väderobservationer och det ser minst sagt lovande ut. Det kommer bli en kanondag helt enkelt. Så på med solskyddsfaktor, hattar och ha rikligt med vätska med er när ni åker dit.

 • Allt Klart För Rock I Hofors

    7 comments

  Hoforsrocken har nu släppt samtliga band för årets upplaga. Bland annat är det Kartellen och Tykoz Bravader som räknas in som huvudakterna.

  Hoforsrocken

   

   

 • Rykande Färsk Hoforsmusik: Michael Ohlsson Sammanfattar 5 Decennier

    3 comments

  Hoforsbloggen får ibland lite roliga uppdrag. Denna vecka är det att recensera den rockande brevbärarens nya skiva.

  Ohlsson

   

  Egentligen behöver han ingen närmare presentation för Hoforsborna, men vill man veta mer om Michael Ohlsson så kan man använda sökfunktionen uppe till höger och ägna sig åt både humoristisk, sorglig och satirisk politik. Han är en omtvistad karaktär, men ingen kan säga annat än att han är en begåvad musiker som kanske skulle ha haft betydligt större uppmärksamhet än vad han fått för just musiken. Detta är en liten sammanfattning av hans musik under åren 1979 till 2014.

  15

  Så denna lördagsförmiddag kommer jag njuta av att lyssna in mig på en ny platta och och under veckan så kommer en utförligare recension. Redan titelspåret  ”If” fångar mitt intresse.

 • Idag Skall Vi Prata Finska

    3 comments

  Den här morgonen plingar det till i mobiltelefonen under hundpromenaden. Ett meddelande på finska och sedan ytterligare ett som säger att idag startar min språkundervisning i finska. Det är min partikamrat Jari Harjula som gett sig attans på att jag i god tid för Skid-VM och den finska invasionen av Hofors, skall kunna lära mig så pass mycket av språket att jag kan kommunicera med våra förväntade gäster.

  110

  Jag är tveksam. Redan efter ett par meningsutbyten så förstår jag att man kan säga samma sak antingen på ett snällt sätt eller ett argt sätt och att det inte som med svenskan styrs av tonläge. Men jag är inte den som är den och tänker givetvis ge det ett ärligt försök. Under måndagskvällen samlades nästan alla människorna på Hoforspartiets vallista för ett informellt möte. Tanken var att träffas, prata lite allmänt och bolla lite ideer med varandra. Där kom även frågan om förberedelserna inför skid-VM upp och den bristande språkundervisning som finns av finska i Hofors. Personligen kan jag anse att eftersom vi betecknar oss som ett finskt förvaltningsområde borde det vara av högsta prioritet att se till att det finns resurser, lärare och ett starkt samarbete med Finska Föreningen för att hålla både språk och historia vid liv och som kan föras vidare till alla de finskättlade eller andra som vill lära sig mer. Hur många i Hofors vet till exempel att en av ortens vänorter heter så här:

  Kontiolahti

  Rent geografiskt så påminner det om Hofors, man har ett fantastiskt föreningsliv och deras mål i kommunen är att verka för invånarnas behov. Man har ingen tung industri, men många små företag som exporterar sina varor till stora delar av världen. Jag känner redan nu att jag vill åka dit på studiebesök.

  Men vad kan då jag göra för att bidra till att det finska arvet i Hofors hålls vid liv? Om jag kunde tala och skriva flytande finska vore det enkelt. Då kunde jag precis som jag kommunicerar med er på svenska även göra det på finska. På det sättet kunde jag nå ett helt nytt land som kanske skulle vara intresserade av att läsa om hur livet är i lilla Hofors i Sverige.

  Tänään puhutaan suomea.
  Tänä aamuna pirahti puhelin koiraa kävelyttäessäni.
  Tekstiviesti suomeksi ja vielä toinenkin joka kertoi että tänään alkaa minun oppituntini suomenkielellä. Puoluetoverini Jari Harjula joka on päättänyt aloittaa ajoissa ennen hiihdon MM-kisoja ja suomalaisten saapumista Hoforsiin, hän aikoo opettaa minulle niin paljon suomea, että pystyisin kommunikoimaan meidän odotettujen vieraiden kanssa.
  Epäilen.
  Jo parin ensimmäisen ajatusten vaihdon jälkeen ymmärsin että saman asian voi sanoa joko ystävällisesti tai vihaisesti.
  Ei niinkuin ruotsinkielessä jota ohjataan äänenpainolla.
  Mutta minä en anna periksi heti ja tietenkin yritän mukana.
  Maanantai-iltana kokoontuivat melkein kaikki Hoforsin puolueen vaalilistan ehdokkaat pieneen informaatio tilaisuuteen.
  Ajatuksena oli tavata, puhua ja pallotella ideoita keskenämme.
  Esille tuli myös kysymys esivalmisteluista ennen hiihdon MM – kisojen ja suomenkielisen opetuksen puutteellisuudesta Hoforsissa. Henkilökohtainen mielipiteeni on että koska kuulumme suomenkielen hallintoalueeseen on äärimmäisen tärkeää järjestää varoja kyseessä olevaan asiaan. Opetus ja vahva yhteistyö Suomi-seuran kanssa. Säilyttää kieli sen historia ja jatkaa opetusta suomensukuisille sekä muille jotka haluavat oppia enemmän.
  Kuinka moni esimerkiksi tietää että yksi Hoforsin ystävä paikkakunta on nimeltään Kontiolahti. Maantieteellisesti paikka muistuttaa Hoforsia.
  Mahtava sosiaalinenyhteisö ja päämääränä kuntalaisten tarpeet. Heillä ei ole raskasta teollisuutta, mutta monta pienyritystä joiden tuotteita viedään isolle alueelle ympäri maailmaa.
  Tunnen jo nyt haluavani käydä siellä vierailulla.
  Mutta kuinka voisin auttaa jotta suomenkielen perinteet jatkuvat Hoforsissa? Jos osaisin puhua ja kirjoittaa suomea, olisi se helppoa. Silloin voisin, ihan niin kuin nyt ruotsiksi puhua saman myös suomeksi. Sillä tavalla voisin tavoittaa aivan uuden maan joka voisi olla ehkä kiinnostunut kuinka elämä on ja sujuu pienessä Hoforsissa,  Ruotsissa.
 • Naken Kultur & Tight Tröja-Chock

    0 comments

  Lika obegripligt som det är att förstå matematik och byråkratiskt språk, kan det vara att förstå sig på kulturnissarna i de olika tidningarna. I vad ligger värdet i nyheten om att Vanessa Huppenkothen i en fransk tidning uppmärksammas för en tight tröja? Och i synnerhet, vad har det med arbetet mot sexism och påståendet om att tidningen ”hånar” den kvinnliga kommentatoren?

  Sedan hon dök upp i rutan under matchen Brasilien-Mexiko har hennes ansikte valsat runt i sociala medier vilket fått både kvällstidningar och dagstidningar att gå igång. Figaro skriver bland annat: ”Den före detta fröken Mexiko har fångat publiken , men inte för sina fotbollskunskaper… Väl medveten om sina fördelar, dök den unga 29-åriga kvinnan upp i rutan iklädd en (…) mycket tajt tröja”.”

  Bildsökningen på Google ger ju ett resultat där man inte direkt framhäver hennes examen i internationella relationer. Någon måste ju ha lurat den stackars flickan att det är på detta sättet man bedriver internationella relationer, genom att påstå att hon skall posera på bilder halvnaken.

  Sexism

 • Kartellen Bokad För Hoforsrocken – Vem Avgör Rätt Eller Fel?

    1 comment

  För någon timme sedan blev det klart att rapgruppen Kartellen spelar på Hoforsrocken den 26 juli i år. Tidigare band som släppts har varit bland annat The Kristet Utseende och Hofors storheter Tykoz Bravader som äntligen gör comeback på hemmaplan.

  Kartellen

  Så långt skulle allt kunna vara rent fantastiskt, om det inte varit för smolken i bägaren under veckan som gick. Inför den förnyade festivalen Peace & Love i Borlänge (efter konkursen) hade man bokat in just Kartellen, men det fick Dalarnas Tidning att dra öronen åt sig och hota med att dra in all sponsring.

  Kartellen är omdebatterad. Frontfiguren Sebbe Stakset dömdes förra året för att på Twitter hotat Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson med orden ”Vill tortera han i tre dygn med avbitartång locktång blåslampa för att stoppa blödningar me!”.

  //

   Vi drar oss ur med hänvisning till vår sponsringspolicy. Vi lutar oss mot våra värderingar som baseras på demokrati och människors lika rättigheter, och då är det svårt att stötta en verksamhet som bokar band där medlemmarna är dömda för bland annat mordhot på Jimmie Åkesson (SD), säger Peter Holmbom, privatmarknadsansvarig Dalarna.

  – Vi kan inte stå bakom sådana här artister.”

  Sedan drog mediadramat igång. Ett axplock ur det senaste nyhetsdygnet om just Kartellen och Peace & Love:

  DT – Är Peace & Love en trovärdig antivåldsfestival?

  DT – Hur tänker Peace & Love?

  DT – Fel av Mittmedia, Fegt av Peace & Love

  DT – Stefan Sundström hoppar av Peace & Love i protest

  Expressen – Kartellen avbokades, jag är väldigt sårad

  Expressen – Artist utreds för mordhot mot Åkesson(SD)

  Dala Demokraten – Göran Greider: Nu gör jag reklam för Peace & Love!

  Dala Demokraten – Gästkrönika: Vi är Kartellen

  Aftonbladet: Debatt: Nästa gång är det vi som är portade

  Och så här går det på och på och vidare ändå. Jag skall medge att detta är ett virrvarr av konstnärlig prestation, om hat och hot om våld och romantiserande av kriminalitet som också praktiserats av bandmedlemmarna i viss eller till stor del. Och det är vad jag förstått det här människor som inte gillar Kartellen retat upp sig på.

  sebbeEn tidigare brottsdömd person som sadlat om till att ägna sig åt vänsteraktivism och att uttrycka sig ganska grovt mot Sverigedemokraterna och deras anhängare.

  sebbe2

  Själv säger huvudpersonen i en intervju med Expressen att allt rör sig om en misstolkning:

  Anser sig vara feltolkade

  – Jag har sett alldeles för mycket våld i mitt liv för att tro att det löser någonting. När jag åker runt och spelar så proklamerar jag mot våldet, säger Sebastian Stakset.

  – Vi har gjort ett ställningstagande för vänstern och för underklassen och vi har kritiserat alliansen och Sverigedemokraterna hårt. Det är det som har lett till det här.

  Domen mot honom från 2012 har nu avtjänat.

  – De utmålade mig som att jag var kriminell och knarkare. Jag har slitit hårt för att komma bort från det kriminella och från knarket, säger Stakset.

  Han jämför dagens händelser med när de i onsdags spelade på festivalen Sommarstart i Kungälv. Då drog sig först både Svenska kyrkan och Kungälvsposten ur som sponsorer. Men Kartellen styrde upp ett möte med dem som slutade med att båda två närvarade vid konserten.

  ”Fel bild av oss”

  – Det tog dem 20 minuter att förstå att de hade fel bild av oss, säger Stakset.

  Nu försöker han ordna ett liknande möte med Dalarnas Tidningar och Peace & Love.

  – De ska ringa mig nästa vecka. Vi får väl se vad som händer. Jag är väldigt sårad och besviken över det som har hänt. Jag känner att jag har blivit dömd för något som jag inte förtjänar att bli dömd för, säger Sebastian Stakset.”

  Jag skall inte gå in närmare på vad som kan vara rätt eller fel i det här ärendet. Det är upp till var och en att tolka. Det finns vissa grundläggande fakta som domstolsprotokoll, TV-intervjuer och annat att dra sin egen slutsats. Personligen anser jag det inte vara speciellt ”bright” att uttrycka sig som han gjort många gånger, men jag har en egen erfarenhet av att allt man säger eller skriver inte tolkas rätt och riktigt som tanken var och kan förstå att det blir fel. För somliga ganska ofta. Det här med Kartellen är inget nytt. I Hofors har vi ett eget fall där det byggdes ett drev efter ett musikstycke och en video. Resultatet blev misshandel och sprängda brevlådor bland annat. Och historiskt finns det hur mycket som helst att rabbla upp, Elvis Presleys rullande höfter förbjöds från TV på 50-talet, och under 80-talet var det livliga debatter om hårdrocken där självaste Siewert Öholm sågs i SVT under rent absurda situationer. Har ni inte sett det här så ta er tiden, det är värt varenda sekund för alla från hobbypsykologer till beteendevetare:

  1989 sjöng en arg ung svart man om att ”Storma slottet och våldta Prinsessan Madeleine”. 2013 var han tillbaka i finrummet och deltog i TV4s bejublade kändisprogram ”Så mycket bättre”. Nu har jag egen erfarenhet av just Ken Ring och betraktar inte honom som en raketforskare när han är ute på turné. Men hans sånger och budskap är emellanåt rent fantastiska. Historiskt så är det alltså drösvis med artister, konstnärer, författare och andra som gjort fetbort sig, men i många fall så får man ytterligare en chans att förklara vad man menar eller göra avbön. Vad Kartellen och Sebbe Stakset skall göra är upp till dom när den här stormen blåst förbi.

  Det finns en annan dimension av det här också. Det fria ordet och dess tolkning kontra demokrati och lag. Sebbe Stakset har blivit dömd och fick betala ett skadestånd på 5000 kronor för mordhotet mot Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Sebbe Stakset är en artist som använder musik och text för att förmedla en känsla eller ett budskap. Där har vi den stora problematiken. Vad är okej och vad är inte okej? Skulle någon protestera om jag blev avhyst från ett författarforum för att jag skrivit en text där jag fritt uttrycker hur det skulle vara att mörda en lokalpolitiker eller våldta en känd person? Vad är konst och vad är bara konstigt?

  Enligt de senaste nyheterna nu sägs Peace & Love ha ångrat sig angående att utesluta Kartellen från festivalen, vad Mittmedia anser är ännu oklart, om man böjer sig för protesterna eller drar tillbaka sin sponsorpeng. Oavsett blir det en intressant debatt om kultur, politik och uttrycksmedel den närmaste tiden. Och Hofors har förhoppningsvis dragit vinstlotten med bokningen som placerar Hofors på kartan i den musikaliska världen. Även här kanske det finns fog att ta debatten om det finns kommunala pengar inblandade i Hoforsrocken och hur man motiverar sitt ställningstagande om konst eller klumpiga uttryck.

 • Bessemerfesten Drar Igång

    0 comments

  Årets upplaga av Bessemerfesten drar igång under eftermiddagen.

  Bessemerfesten

  Som vanligt ett digert program och jag vet att det krävts många ideella själar och hårt arbete för att sy ihop programmet. Idag kan man till exempel bevittna motorcrossuppvisning ich sedan bege sig till öltältet för kareoke och rusdrycker om man så önskar. Imorgon på självaste nationaldagen kör det igång på allvar med marknad, tivoli och aktiviteter hela dagen lång. Man kan köpa tysk salami och Rockn roll korv, och om man vill bli lurad på en summa pengar kan man låta en spådam ”Känd från TV” förutsäga din framtid. Gardin-Lasse kommer också. Med några dagars ledighet skippar jag nog sena kvällar på öltält, men beger mig till planen bakom Hagaskolan där en inlineturnering kommer att köras hela lördagen. 13-15 får vi se Hofors starkaste man utses också. Ha så kul allihop och hoppas på bättre väder. En Bessemerfest i solsken är oslagbart!

 • En Riktigt Livad Lördag…

    1 comment

  Efter en intensiv vecka med både det ena och det andra varvat med lite arbete var det tänkt att kvällen skulle vikas åt en helkväll på klubben ”Jag Får Spader”. Ikväll spelar nämligen Kory Clarke, Welfare och Drunken Autopilot. Men vid närmare eftertanke och en titt på arbetshögen som jag skjutit på en vecka, så bestämde jag mig för att tillbringa kvällen i hemmets lugna vrå. Jag hade nämligen en misstanke att det kunde blivit en och annan ”snurrdricka” intagen och då vet man ju hur det kan bli dagen efter. Kanske bra att jag tänkte efter före och kan ta tillvara även på söndagen till fullo. Insåg dock senare att det där med arbetsmoral en lördagskväll inte riktigt var min grej så jag började surfa runt bland mina favoritsidor och hamnade slutligen på Hjälte Samlar. Där hittar man alltid spännande saker och denna gång ett tips om hur man visar sin samling i displayskåp.

  Hjälte

   

 • Lästips: David Sundberg Gitarrbyggare

    0 comments

  Jag antar att de flesta som läser Hoforsbloggen även har koll på lokaltidningarna. Men skulle man mot förmodan inte ha det så är ett lästips i Arbetarbladet på sin plats.

  Ryan Adams, Lars Winnerbäck och Dregen. Många stora artister vill köpa Hoforskillen David Sundbergs gitarrer. Nu kommer en dokumentär om honom.
  – David är bäst i världen på att bygga gitarrer, säger filmaren Tomas Snellman.”

 • Lästips: Historier Från Västerhöjden

    2 comments

  Det mesta av Västerhöjden har demonterats och fler hus lär vara på väg att möta samma öde. Men minnet av Västerhöjden finns kvar på internet, inte bara genom Hoforsbloggen utan även lokaltidningar och människor som berättar om sina minnen från det en gång blomstrande bostadsområdet.

  20130511_211307

  Jag vill tipsa om två bra texter i ärendet:

  Gefle Dagblad – Västerhöjden från idyll – till ”Svälthöjden”

  Rock Town Gallery – Bad Man´s Blood

  Den sista länken synnerligen underhållande och någon läsare av Hoforsbloggen kanske vet mer om den ondsinte vaktmästaren på Västerhöjden.

 • Tykoz Bravaders Återkomst Till Hofors – Intervju Med Fille Nilsson

    0 comments

  Igår släppte Hoforsrocken den galna bomben att Tykoz Bravader återförenas i Hofors den 26 juli för en spelning på hemmaplan och det är antagligen inte svårt att lista ut att detta varit dagens riktiga snackis bland Hoforsborna. Redan har man börjat planera årets upplaga av Hoforsrocken och oavsett vilka attraktioner man kommer att släppa efter detta, är Tykoz Bravader redan huvudnummret. Det var dags att ta ett snack med Fille Nilsson, gittarist i Tykoz som varit en av de drivande krafterna för att få ihop Hofors stjärnor ännu en gång.

  300x300

   Den klassiska Tykozbilden från tidigt 80-tal vid Kyrkskolan i Hofors

  Så Fille, hur länge har ni gått och hållit detta hemligt?

  -Sen 21:a september förra året. Vi fick förfrågan direkt efter spelningen på Å-krogen att lira på Hoforsrocken.

  När startade ni Tykoz Bravader?

  -Oj! 80- 82 någon gång, det var jag, Peter Endahl,  Tomas Öhman och Magnus Fängström i starten.

  Tykoz1

  Ni har bytt medlemmar några gånger sedan orginaluppsättningen alltså?

  -Ja vi lade ner den uppsättningen. Sen fick jag och Endahl en fråga av Mackan Eriksson och Erik Olsson att starta band så då bildades Tykoz Bravader igen.

  Var kom bandnamnet ifrån?

  -Vi hade problem med bandnamn från första uppsättningen, Öhman som lirade bas i första kallades Ture så vi sade att vi kunde heta Tures bravade,r men det ville inte Ture så då tog vi namnet dagen efter i almenackan och det var TYKO och vi har namnsdag idag faktiskt…

  Grattis får man väl säga! Hur kom det sig att det blev just musiken? Många ungdomar höll väl på med idrotten redan på den tiden i HoforsIshockeyn i synnerhet engagerade väl otroligt många? 

  -Ja vi alla har spelat hockey i RIK (Robertsholms IK) utom Lasse (Lars Eliasson), han var HIKare (Hofors IK). Sen hände det ju så mycket med musiken då från 77 och framåt så man hittade hem på något sätt.

  Tykoz2

  När ni väl kommit igång med bandet, hur enades ni om vilka influenser ni skulle köra med eller var det ni som uppfann ”Hofors-soundet” man brukar tala om, det karaktäristiska synthljudet?

  -Vi har alltid varit punkare i botten och plockat av punken… Vi snackade alltid med varandra om hur vi skulle bygga låtar och så. Så det var dom ljud som fanns på dom första syntarna sen hängde dom väl med.

  När spelade ni officiellt första gången?

  - 84 tror jag det var.

  Var det i Petreskolans matsal?

  -Tror det… Det borde det vara.

  Än idag så är det vad Hoforsborna minns bäst av bandet, spelningarna på Petreskolan alltså. Hur upplevde ni den tiden?

  -Roligt, rörig och omtumlande. Det var kaos varenda spelning där minns jag.

  Tykoz3

  Kände ni att ni hade någonting på gång redan där?

  -Absolut.. Men det fick vi inte säga.

  Nej det var lite Jantelag redan på den tiden ja. Men ni hade väl en sångare som senare levde ut sin roll helt och fullt? Fanns ett smeknamn va?

  -Ha ha ha ha! Ja han fick oss andra att också visa lite attityd,  att vi var ”något”.. Fast inte lika mycket! Jag hörde kanske något om ett smeknamn ja, ha ha.

  Vi kanske inte ska gå in närmre i det just nu utan lyfta frågan senare. Men efter Petrespelningarna vad hände då?

  -Vi fick ett rykte om oss som ett bra liveband så det började ramla in andra spelningar.

  Tykoz4

  Tykoz Bravader ute på turné, den här bilden från en spelning i Björklinge.

  Och det blev en demokassett. Hur många krängde ni av den här hemma i Hofors? Själv har jag tre exemplar.

  -Mmmm… Oliktänkande!!! Jag vet inte hur många vi fick tryckt. Men jag vet att alla sålde slut. Då har du 3 mer än mig!

  DSC09918

  Då ska jag se till att du får ett ex Fille! Kan du berätta lite om låtarna och texterna, vilken inspiration hade ni? Minns att jag blev väldigt chockerad när någon påstod i skolan att Karin Boye skrivit ”Den mätta dagen”. Vi blev nästan osams när jag hävdade att den hade minsann Tykoz Bravader skrivit.

  -Ha ha ha ja Mackan snodde lite här och lite där. Sen var vi väldigt mycket ”vänster”. Vi influerades mycket av Ebba , Imperiet och en hel del Brittisk punk. Mackan läste mycket dikter ett tag.

  Ni har ju även jämförts med band som Simple Minds och till viss del Sveriges svar på U2. Är inte det lite smickrande?

  -Jo dom lyssnade vi mycket på ockå. Det är sjukt roligt och smickrande att blivit jämförda med dom. Sämre band finns det att bli jämförda med.

  Men om vi återvänder till det här med vänstern, det fanns ju en hel del om klasskamp i bland annat ”Hammarn”. Var samhället så strikt klassindelat på 80-talet?

  -Ja ja absolut. Det var skillnad på dom som bodde i Hammarn och på Västerhöjden eller ovanpå järnvägsstationen för den delen med. Morsan och farsan fick alltid vända på varenda krona så det satte sina spår om att allt inte är lika.

  Det är ju en intressant betraktelse nu när dom säger att det gamla klassamhället på något sätt är tillbaka. Lika med ”Oliktänkande” som ständigt är aktuellt även idag när det gäller yttrandefriheten, inte minst på Internet. Hur ser du på de här sångerna idag när ni kör dem?

  -Ja dom är ju ”aktuella” igen med tanke på vad som händer idag. Framför allt med yttrandefriheten.

  b

  Fille Nilsson

  Kör ni låtarna som dom var eller har ni modifierat dom för att passa till 2000-talet?

  -Det är ju ett lite annat sound men vi försöker att få lite av det gamla vara kvar.

  Hur mycket av det gamla var kvar när ni träffades i replokalen inför spelningen på Å-krogen? Det hade ju gått ett antal år sedan ni lade av och återförenades.

  -Ganska mycket. Men det blir ju lite annat med spelstil när man har lirat med en massa andra band. Men det gick ganska snabbt att hitta tillbaka till Tykozsoundet.

  Ja du är ju väldigt aktiv inom musiken och olika band. Men hur var det att träffa grabbarna och med uppgiften att spela ihop er på nytt?

  -Jorå fick kämpa lite innan jag hittade rätt. Det var helt jävla underbart! Det är inte ofta man somnar med ett leende på läpparna. Alla är sig jävligt lika, sjukt kul att se. Att spela ihop oss gick hyfsat lätt. Lasse hade väl svårast ha ha ha, en han fick det att lossna jävligt bra!!

  c

   

  Lasse Eliasson

  Det är ingen av er som bor kvar i Hofors idag, ni har ju alla tagit lite olika vägar i livet. Hur upplevde du mötet med er som människor, på sidan av musiken?

  -Näää.. fyra av fem bor i Gävle i dagsläget och Mackan bor i Lund. Ja vi har kastats runt i olika karuseller. Så det var sjukt spännande att höra vad dom andra jobbade med. Mackan och Erik har ”fina ” jobb. Endahl kör taxi och är konstnär. Lasse jobbar som montör. Jag utbildar ” skitungar ” i att spela i band och arbetar som bartender.

  Mackan och Erik har alltså bytt sida i klasskampen? Flyttat till ”Hammarn” rent bildligt då.

  -Ha ha ha ja det skulle man kunna säga, fast det är dom värda. Dom har slitit hårt och ont för att komma dit dom är!

  Vad är planerna nu för Tykoz Bravader? Antar att det är en hel del jobb för att sätta ihop den historiska comebacken på Hoforsrocken i juli?

  - Nu ska vi in i min replokal och sen börjar vi repa nästa vecka. Det kommer att bli en del att pyssla med. Först ska vi väl kolla vilka låtar vi ska lira sen ska det sättas.

  a

  Peter Endahl och Erik Olsson

  Hur gör ni rent praktiskt med Mackan som bor i Lund?

  -Han kommer på varenda rep. Han jobbar två dagar i veckan i Stockholm så han sätter sig på tåget upp när arbetsdagen är slut istället för att sätta sig på nån pub.

  Oj! Ja då har ni fått till grymma förutsättningar inför spelningen. Hur pratar ni emellan er om det här med att återvända till Hofors och Hoforsrocken? Har ni begripit vilken stor grej det här är för hemorten?

  -Vi tycker att det ska bli skitballt! Vi har inte surrat så mycket egentligen, men det har varit skitsvårt att inte säga något till nån, när halva Hofors har frågat. Näää det har vi inte fattat… Inte jag i alla fall. Vi lirade inte så mycket där dom sista åren och ingen av oss bodde ju där så vi tappade väl en hel del av vad vi har gjort för Hofors.

  Jag berättade idag för en bekant att det skulle komma en intervju med dig om Tykoz Bravader. Jag frågade om det var något speciellt som jag skulle nämna. ”Fråga om Hollandsturnén -89, fråga om det” blev svaret. Hur kom det sig att ni hamnade i Holland och varför är den turnén så omtalad?

  -Ha ha ha ha! Ja jag förstår inte heller!!

  En del som tillhör rocklivet kanske ska vara bevarade hemligheter eller..?

  -Det var en kompis till oss som hamnade där på semester och han promotade oss där på ett MC-hak och dom ville ha ner oss så så vart det. Ha ha närå jag ska berätta för dig sen! 

  Sjöng ni på Svenska/Hoforsmål?

  -Japp en kväll när Mackan tappade rösten så delade vi andra på sången och vi hade inte repat in engelska texter så vi körde på Hoforsmål… Sen fick Mackan nån dundermedicin utskriven så då slapp vi spela ”Swedish folksongs”. Men dom var nöjda med oss knuttarna.

  Med det tackar jag Fille Nilsson som tagit sig tid dessa timmar för ett samtal innan Tykoz Bravader börjar förbereda sig för århundradets comeback på Hoforsrocken. I väntan på den 26 juli kan ni här se ett par låtar ur framträdandet på Å-krogen förra hösten.

 • Tykoz Bravader Spelar På Hoforsrocken 2014

    2 comments

  2014 är ett superår för Hofors helt klart! Inte nog med att det kommer bli ett spännande val i höst, Hoforsrocken meddelade nyss det första bandsläppet och det är riktigt tungt och lokalt förankrat.

  Hoforsrocken

   

  Tykoz Bravader på stor scen i Folkets Park, i just Hofors. Deras återförening förra hösten i Gävle gav mersmak, men vad är väl en återförening i Gävle när det är i Hofors dom hör hemma??  De andra banden får ursäkta lite, men det här är nostalgi på hög nivå.

 • Orkar Ni Hela Helgen?

    0 comments

  Det är en helhelg i Hofors med blandade aktiviteter, den största huvudattraktionen naturligtvis Orken-Handbollen som spelas i Hoforshallen. Med start i eftermiddag pågår evenemanget hela helgen och spelschemat ser ut som följande:

  Handboll

   

  När dessa matcher spelats av organiserar man om grupperna så att vinnarna i varje grupp spelar i en, tvåorna i en annan och så vidare.

  För er som är medlemmar i musikföreningen ”Jag Får Spader” vankas det 80-talsdisco ikväll. På Bergsmannen kommer det liras Rocknroll med The Jetaways.

  På lördagen är det dock den riktigt stora festen på Folkets Hus. Där är det kanske bäst att satsa på förköp via Tickster om man vill vara riktigt säker på att få svänga sina lurviga med massor av hemvändare och givetvis invånarna själva.

  Folkan

 • De Sista Gladiatorerna

    0 comments

  2013 Hoforsbloggen:

  Har ni aldrig funderat över varför en ishockeyplan omgärdas av denna avgränsning som kallas sarg i modern tid? En enkel reflektion ger ju sambandet mellan forna gladiatorspel och dagens ishockey, med viss modifikation. Vi har de stridande, vi har publikens jubel och även om man inte åt varmkorv med bröd mellan akterna i Rom, så fanns det säkerligen tidstypisk förtäring. Den stora skillnaden är som sagt att gladiatorerna blivit atleter som får bra betalt för sitt arbete.”

  Igår kväll såg jag äntligen dokumentären ”The last gladiators”. En mycket gripande berättelse om bland annat forne NHL-proffset Chris Nilan. Han tillhör den där kategorin av spelare som förvisso är mycket uppskattade av sin hemmapublik, men som hos motståndarna väcker ett otroligt hat för sin ”specialkompetens”.

  LG

   

  I Sverige har vi inte riktigt samma kultur som i USA och NHL. Även om det finns råbarkade busar som gång efter annan utmärker sig med ett övervåld, brukar dom allt som oftast även kunna spela pucken. I NHL har man dessa killar som underhållning i underhållningen, det går knappt et match utan att minst två spelare kastar sina handskar och bultar på varandra till publikens stora förtjusning. I denna dokumentär får man se vilket pris de får betala när arenabeslysningen slocknar. Livslånga krämpor och skador, ofta med ett missbruk av värktabletter, alkohol och droger. Även om kulturen som sagt inte finns i Sverige i samma omfattning kan det vara väl värt att se den, kanske de sista gladiatorerna.

 • Mig Äger Ingen

    0 comments

  Härligt med en ny vecka eller hur? Kan man bara bortse från det faktumet att varje ny vecka och dag är ett steg närmare döden så antar jag det är uppfriskande med måndagar. Jag börjar dock veckan med att berätta om hur jag avslutade den förra. Söndagsfilm med Mikael Persbrandt, fast den här gången inte i överrock och med dräpande kommentarer om brottslingar i Beck. Nej istället ”tvingade” jag mig själv att äntligen se filmatiseringen av Åsa LinderborgsMig äger ingen”.

  MÄI

   

  När jag skriver tvingade så kanske det låter onödigt att ens spendera tiden på den filmen om jag inte är intresserad. Men jag hade bestämt mig för att se vad som gjorde att bekanta och vänner pratade om filmen. Jag har inget läst av Åsa Linderborg tidigare, ja förutom hennes alster på kvällstidningarnas webbsajter vilket varit med skräckblandad förtjusning. Jag såg dessutom den där debatten från Publicistklubben (inlägg här) och det spädde inte alls på en längtan att veta mer om henne eller hennes arbete. Nåja nog om det, filmen i sig då?

  Den utspelar sig under 70-tal, i arbetarklass och fångar upp en tidsanda av politiken och samhällsförändringarna. Femåriga Lisa och hennes alkoholiserade fader tvingas leva på egen hand efter att mamman Katja en dag lämnar den lilla familjen och flyttar in i ett kollektiv. Rent bildmässigt är det snygga scener, lagom med dramatik men skådespelarnas fantastiska prestationer känns nästan bortkastad eftersom filmen på något sätt aldrig biter tag i mig. Det blir bara som en enda lång dyster transportsträcka där pappans cykel känns mer intressant än det övriga. Kanske synd att jag inte gillar den, men det är som vanligt upp till var och en att bedöma. Kan inte ens sätta ett betyg på den mer än + – 0.

 • Var Finns Hofors Sju Samurajer?

    1 comment

  Efter en rätt besvärlig dag med huvudbry och huvudvärk tänkte jag att det skulle vara skönt att dra sig tillbaka lite tidigare och ägna uppmärksamheten åt en gammal klassiker. Akiro Kurosawas ”Seven Samurai” från 1954 brukar vara tämligen roande och insiktsfull. Historien i sig har återanvänts så många gånger i modernare filmer att jag personligen tappat räkningen.

  SS

   

  Men sen slår det mig lite kraftigare än migrän. Den är ju naturligtvis lite av en avspegling av dagen eller snarare de senaste dagarna. Att skrapa ihop ett gäng lagom respektlösa individer för att kämpa för en liten by, i det här fallet Hofors. Ja det kom två förslag om att ingå i ett potentiellt nytt lokalt parti. Tanken var inte alls dum och definitivt i linje med alla kritikers önskemål att skall man klaga på det politiska livet, då ska man kanske göra en aktiv insats själv. Därför har jag idag spenderat timmar i telefonen, haft ett celebert besök av en etablerad lokalpolitiker som erbjöd sig att agera mentor för oss som nu överväger att ingå i det nya partiet. Desto mer jag tänker på det så känns det helt rätt. Det gäller att hitta de sju samurajerna.

 • Fler Loppisfynd

    0 comments

  Det blev även en spontan söndagsloppis. Totalt tre platser som besöktes. Hade stora spenderarbrallorna på och gjorde av med ofattbara 30 kronor. För det fick jag flera fantastiska saker. Bland annat en handfull serietidningar från 70-talet i gott skick. Leksaker som numera är samlarföremål och det kändes nästan som om jag lurade säljaren när jag fick betala en krona stycket och sajter som Tradera och leksaksforum betraktar värdet till både en och flera hundra gånger om. Och det är väl så det skall vara. Att man kan göra fynd. Överlag är antikhandlare och loppisförsäljare så medvetna om vilket värde saker har och tar priser efter det.

  Fynd

   

  Man blir lätt biten av att gå omkring på loppisar. Ungefär som att gå på ett museum där man för en spottstyver kan ta med sig föremålen hem. Jag har ju tyvärr helt glömt bort tjusningen med det sedan jag sist eftersökte bra loppisar i området Hofors/Storvik/Sandviken etc. Idag får jag alltså ta en funderare över vilka föremål jag skall behålla och vilka jag själv säljer vidare. Trots att man skulle vilja äga allt, är det antagligen bäst att inrikta sig på det man verkligen vill samla på.

 • Mellan Himlen & Hofors – Stiko Per Larsson Kommer På Besök

    0 comments

  Stiko Per Larsson promenerar förbi Hofors den 2 juni och stannar till vid klubben Jag Får Spader (bakom pizzeria Rapido). Det är fri entré, man betalar det man tycker man vill ge för den goda sakens skull och det finns servering där man kan ta sig något kallt eller varmt att dricka mellan sångerna.

  stikoper

   

  Om ni mot all förmodan inte vet vem Stiko Per är och har missat hans hyllning till just Hofors så kan ni se den här.

 • Centrumförnyelse & Någon Form Av Konst

    0 comments

  Den här morgonen vaknade jag redan vid fem och tänkte att det var lika bra att ta en promenad och rasta hundar och njuta av solen som snart visade sig på himlavalvet. Nästan tomt och öde på gatorna, för det dök upp en bekant som jag slog följe med en bit och vi kom att både studera och diskutera centrumförnyelsen.

  h1

   

  Det är ett jävla gnäll på folk” sade promenadsällskapet. Riktat mot alla de kritiska röster som hörts i samband med de politiska besluten och dribblerierna runt just centrumförnyelsen. Det senaste tillskottet är ju till exempel ”Trädkramande myrslok” som snart kommer att uppföras på Bergsprängartorget. Naturligtvis det bästa av de tre förslagen och vi var eniga om att det här faktiskt kommer att bli riktigt bra. Både med konstverket och hur centrum har förändrats. Möjligen att man kunde ha planerat lite bättre på just Bergsprängartorget med parkeringar direkt utanför Apotek och Bibliotek. Som det är just nu ställer sig folk lite hur som helst när de besöker i synnerhet Apoteket. Men i det stora hela och trots att jag själv varit ganska kritisk till vissa delar av centrumförnyelsen så ser man att detta kommer bli riktigt hyggligt bara sommaren får ta fäste och det kan planteras blommor i de avsedda stenformarna.

  h2

   

  Okej fastigheterna längs gatorna skulle behöva lite färg och upprustning de med. Passerade även den nedlagda sushirestaurangen också. Synd att det inte fungerade, men det var liksom lite på känn att Hoforsborna inte skulle stå i kö för att komma in och äta av delikatesserna. Däremot vandrade jag själv i tankarna och tänkte vilken ypperlig plats för drömprojektet ”Gäddbaren”. En plats med rediga mackor och hembakat fika där väggarna pryds av fotografier med ortens fiskare och deras fångster. Perfekt att passera och köpa billig fiskematsäck eller sätta sig och äta en smörgås och en kopp kaffe under tiden man väntar på någon som besöker hälsocentralen.

  h3

   

  Jag har naturligtvis inget belägg för att det skulle bli vare sig populärt eller välbesökt, men så är det med dagdrömmar. Man kan aldrig så noga veta.

  Vidare på promenaden passerade jag statyn eller konstverket med Kerstin Hesselgren och bestämde mig för att titta närmare på den.

  h4

   

  I mörker och upplyst upplever jag att den ena sidan visar en kraftfull kvinna vid talarstolen, med en bakgrund av eld och stål. Den andra sidan upplevde jag först som ett stearinljus men det har varit något som gnager mig. Idag föll verkligen poletten ner och det är som sagt konsten o betraktarens ögon som sägs räknas så bli inte arga för vad jag själv nu tolkar konstverket som.

  h5

   

  Kerstin Hesselgren står alltså och drar sin kjol till vänster och visar könsorganet. Egentligen en förlängning av den andra sidan där hon tydligt visar att kvinnor både kan och utför stordåd. Baksidan avslöjar på något sätt ”Slidans makt” där det tydligt är en eld som kanske vill signalera passion eller liknande. Jag har denna morgon letat efter någon slags beskrivning från konstnären Elvy Drugge utan framgång. Jag är extremt nyfiken på om jag tolkar det någorlunda rätt. Istället hittade jag en intressant artikel med rubriken ”Rösträtt för hela, rena flickor”.

 • Myrsloken Vann Enligt Uppgifter Till Arbetarbladet

    2 comments

  Det är ännu inte officiellt, men Arbetarbladet kan avslöja att det blir myrsloken som kramar en lyktstolpe som skall pryda Bergsprängartorget.

  Tävlingen om ett nytt offentligt konstverk på Bergsprängartorget i Hofors skapade en het debatt i kommentarsfälten på Arbetarbladets sajt. Och kanske lär den blossa upp igen när vinnarbidraget ska invigas. Men åtminstone i den officiella omröstningen har nu Hoforsborna sagt sitt.

  Officiellt presenteras inte vinnaren förrän i nästa vecka, men källor till Arbetarbladet, som Hofors kommun inte vill bekräfta, säger att det är Eva Fornåås bidrag ”Trädkramaren” som har fått flest röster. Vinnande konstnär har en vecka på sig att tacka ja till uppdraget.”

  2

   

  Helt klart det bästa av samtliga bidrag och jag har personligen blivit lite förtjust i lampkronan.

 • Skandalomsusad Artist Gästar Gästis

    0 comments

  Året var 2010 när halva Sveriges kvinnliga befolkning suckade ikapp när Jay Smith från Helsingborg gick upp på scenen i TV4 och musiktävlingen Idol. Han tog hem titeln men sedan gick det raskt utför. Redan under inspelningen av Idol ertappades han med att ha rökt marijuana, men stöttades då av TV-produktionen. Året efter 2011 ertappades han igen och misstänktes för nya narkotikabrott. I höstas misstänktes han även för att ha misshandlat en polisman. Han har även ”förärats” med en egen skvalletråd på forumet Flashback.

  Smith

   

  I helgen var det tänkt att Jay Smith skulle uppträda i Sandviken, men av okänd anledning lades detta meddelande ut på Facebook:

  JS

   

  Istället är det Gästis i Torsåker som får en spontankonsert på lördag med Jay Smith.

  JS2