• Årets Eldsjäl: Anders Svensson

    1 comment

  Av rekordmånga nominerade, hela 27 personer, så har juryn slutligen bestämt att Anders Svensson i Hofors Atletklubb belönas med äran och femtusen kronor. Juryns motovation:

  Priset till Årets eldsjäl 2014 i Hofors kommun går till Anders Svensson för sitt engagemang i Hofors Atletklubb.

  Anders har under många år lagt ner hela sin själ och sitt hjärta i Hofors Atletklubb och med sitt personliga engagemang stöttar och erbjuder han även hjälp till besökarna – gammal som ung.

  Anders arbete är ett ovärderligt bidrag till Hofors kommuns profilering som Idrottskommun”

  Själv hänger jag inte i Hoforshallen speciellt frekvent eller för att inte säga aldrig, men minns Anders väl då han bevakade oss unga ligister i specialklassen för matematik på Hagaskolan under 80-talet. Stort grattis!!

 • Grattis Elvis!!

    0 comments

  Jag har påstått att Elvis Presley föddes på Persfallsvägen 12 A i bloggens begynnelse. En sanning med stor modifikation kan sägas. Elvis föddes i Tupelo Mississippi (A whole lotta I and S) den 8 januari 1935. Det gör att han idag hade firat sin åttionde födelsedag. Det kan konstateras med en hel del sorg men samtidigt massor av glädje för han lever fortfarande kvar i vår värld genom all sin musik och makalösa leverne.

  Elvis80

   

   

 • Slaget Vid Poltava – En Katastrof Än I Våra Dagar

    3 comments

  Men äntligen är det väl slut på alla dessa helgdagar! Ja jag vet att det kan vara skönt att bara slappa och koppla av åtminstone ett par gånger om året. Men den här ledigheten var så lång att det började krypa i skinnet på mig. Lite av en befrielse i söndags när vi hade ett informellt möte i Hoforspartiets lokaler, lite sådär ringrostig av att inte alls tänka på politik eller annat. Det har varit en hel del med hobbypysslande, filmtittande och bokläsande. Igår hade jag precis avslutat ett TV-maraton med Tom Hanks och Steven Spielbergs makalöst bra ”Band of brothers” och tänkte följa upp med ”Flags of our fathers” som ingen mindre än Clint Eastwood regisserat. Så bidde det inte för jag hittade den inte i alla den röra som min filmsalming numera består av. Ändå bara ett drygt år sedan som jag strukturerade upp den. Istället hittade jag något som måste ha varit ett spontanköp. Fortfarande inplastad och fortfarande osedd.

  Poltavakalkon

  Kunde ju passa verkligt bra som avslutning på helgerna tänkte jag och mycket passande eftersom jag precis slagit igen boken ”Karl XII som fältherre” under veckan. Slaget vid Poltava utlovade titeln. Och kvällen var i stort sett förstörd efter dryga kvarten. Här har vi ett typiskt fall där man anpassar ett filmomslag till något som borde tilltala publik av flera orsaker. Filmen inleds med en massa dansande och duellerande fransmän, en fåfäng fransk kung, en potentiell kärlekshistoria och sedan två stycken fransmän som sänds iväg till okänt öde hos antingen Tsar Peter eller Karl XII. En maskerad hämnare dyker upp, de ryska soldaterna är hjältarna i historien och Karlsson på taket avlider på en bro tillsammans med Tommy och Annika från Pippi Långstrump…

  WTF

  Vid det här laget hade jag sett för mycket och satt bara och väntade på att filmen skulle handla om vad titeln utlovade. Men si så blev det icke. Nej istället vrider man till hela handlingen så att det mest påminner om en rysk variant av en Åsa-Nissefilm. Ni vet en sådan där med rolig musik i bakgrunden och snabbspolning. Till slut dyker ändå karolinerna upp. Uselt dubbade på svenska, mord och våldtäktsbenägna och Karl XII blir skjuten i foten vilket är historiskt korrekt men kanske inte under samma förhållanden som beskrivet i filmen. Kanske hade jag glömt att det var en fransk/rysk-produktion, dom har ju av många anledningar ingen anledning att tillskriva svenskarna eller Karl XII något hjältemod eller storartade bedrifter. Själva slaget vid Poltava är hyggligt bra filmat stundtals, men innan filmen nått sitt slut trycker jag på stopp-knappen och säger ”Nej nu får det tammefan vara nog” och går till sängs.

   

  Väl i sängen ligger jag vaken länge och funderar över varför det inte görs svenska produktioner av samma slag. Ni vet med inslag av svensk historia. Visst det har gjorts ett antal dramatiseringar av historiska händelser, men inte ett överflöd av samma karaktär som den här kalkonrullen. Jo vänta! Man gjorde ”Snapphanar” som är ungefär i samma klass som ovan nämnda film, men inte mycket mer. Vi har ju trots allt en mycket intressant historia i Sverige oavsett vad många vill göra gällande idag. Nåja den här filmen är det absolut sämsta jag alrig sett klart och skulle jag rekommendera den till någon så skulle ni förstå att jag verkligen avskydde er.

 • Sport-Söndag Med Berndt Ivegren & Hofors AIF

    0 comments

  Jag vet inte om jag blev vare sig underhållen eller imponerad av gårdagens premiär av ”Det största äventyret” på TV4. Möjligen var den största behållningen att få se naturen i Eldslandet, vilket ryktas ha ett extremt bra fiske. Kanske får man vara glad att produktionen valt hyfsat kända idrottsstjärnor och inte Linda Rosing eller någon liknande individ som brukar dyka upp återanvända och klara i den här formen av underhållning. Näe vill jag se folk traska omkring så är ju någon av JRR Tolkiens filmade alster något mer spännande mellan långpromenaderna. Av lite mer spännande  och idrottslig karaktär så tipsades jag om ett nummer av Rekordmagasinet från 1950 som låg till försäljning på Tradera.

  Berndtivegren2

  Själv minns jag inte Berndt Ivegren, men tydligen så startade hans karriär i Hofors AIF och senare tog fotbollsspelandet honom till Djurgården och Allsvenskan och det känns ju spännande.

  HAIF - Kopia

  Det finns även en gammal lagbild med HAIF. Stående från vänster: Karl-Erik Westerberg, Agne Bergström, Koore Carlsson, Birger Djusberg, Lars Eriksson, Arnold Fagerlund.

  Nedre raden från vänster: Ante Olsson, Sven Olof Engberg, Ragnar Djusberg, Yngve Kling och Börje Eriksson.

   

 • När Skam Går På Torra Land

    2 comments

  Efter helgens traumatiska upplevelser för Linus Svenning i samband med ”Tjejkvällen” på Gästis i Torsåker, har händelsen nu blivit den mest lästa på Arbetarbladet. Nu även i Aftonbladet och Dagens Nyheter.

  Läst

  Det var vid 01-tiden efter spelningen under ”tjejkvällen” på Gästis i Torsåker som melodifestivalartisten Linus Svenning som vanligt ville skriva autografer och ta bilder med sina fans.

  Men det blev inte som han tänkt sig.

  – Jag gick ner på sidan av scenen. Jag brukar alltid göra så. Men det kom direkt fram flera kvinnor. De var skitdryga, förklarar Linus Svenning, när Arbetarbladet pratar med honom på söndagen.

  – De försökte kyssa mig. Jag sade att jag inte vill ha någon puss på kinden, men de slutade inte för det. Det blev too much, säger han.

  På sin facebooksida ursäktar Svenning att han lämnade spelningen så hastigt.

  Linus Svenning säger att själva spelningen gick bra, men att det även då var problem med publik som kom för nära.

  – Jag har spelat på andra tjejkvällar med och då har det inte alls varit på det här sättet.”

  Ögonvittnen rapporterar att det inte var enbart kyssar som artisten utsattes för. Även skamlösa försök att grepp artistens skrev noterades.

   

  Det är naturligtvis mycket beklagligt vilket förnedrande uppträdande Linus Svenning möttes av när han besökte vår kommun. Det kastar en lite dunkel skugga över kommunen och i synnerhet de kvinnor som inte har vett att uppträda korrekt. Ett nej är ett nej även från det manliga släktet och i fortsättningen hoppas jag att vi invånare oavsett kön respekterar både varandra och gästande människor.

  *Inlägget editerat* Det handlade om två separata situationer där den uppkomna situationen uppstod efter spelningen, inte under alltså.

 • Linus Svenning Antastad I Torsåker

    5 comments

  Det är första advent men ändå lite av en julafton för potentiella rubriksättare på kvällstidningarna. Bakgrunden en ”Tjejkväll” som anordnades på Gästis i Torsåker igår och där artisten Linus Svenning anlitats för att krydda upp aftonen. Tillställningen förväntades bli så populär att en tilltänkt nattklubbsafton på Viva i Hofors, tidigarelades till fredagen istället för att inte krocka med varandra. Och visst verkade det som att alla skulle till Torsåker. Hoforskvinnorna anlitade chaufförer och begav sig ”mangrant” ner till kommunens pärla och vad som måste betecknas som det hetaste utestället i Hofors kommun. Sen gick det överstyr.

  Ofredad

  När jag denna morgon dricker mitt kaffe och reflekterar över olika saker människor skrivit på Facebook under gårdagen och natten ser jag framför mig alla tidningsrubriker, Twitterraseriet och debatten om att killar visst kan bli sexuellt ofredade. Och denna gång kan det sätta Torsåker på kartan. Jag formulerar flera rubriker i mitt huvud, en hel del enligt mitt tycke ganska lustiga, men kan liksom inte förmå mig att driva fram dem. Trots allt är det lite av ett minfält att vandra igenom och det sista jag själv skulle behöva är en stor fet löpsedel med texten ”Hoforspolitiker sexhånade Linus Svenning”. Kontentan är dock att det är inte alls okej att bli tagen på eller ofredad om man inte vill detta och jag anser att Linus gjorde helt rätt som lämnade platsen.

 • Invandringsdebatten 1974 – Från Serietidningarnas Värld

    0 comments

  Man blir aldrig för gammal för serietidningar” hävdade jag tidigare och min uppfattning har inte förändrats, snarare förstärkts. Ni kanske minns mitt projekt som jag berättade om förra året. Jag har inte riktigt bestämt vilken väg det skall ta, en fotoutställning eller samlat i någon form av bilderbok, klart är dock att det är ett nöje att få titta tillbaka i tiden på gårdagens ungdom och tidsandan som var. I det tidigare exemplet var det plockat från 1982, just nu kikar jag på exakt 40 år gamla exemplar av Seriemagasinet och det är märkligt att samma diskussionsämnen finns idag.

  SM1Om man tänker på besväret som man var tvungen att göra sig. Skriva ett brev, posta brevet, hoppas att just din insändare publicerades. Det är en väsentlig skillnad mot idag där man kopplar upp sig var som helst med sin mobiltelefon och genast blir sedd och hörd genom olika sociala medier.

  SM3

  1974 var helt klart en annan värld än idag. Bland annat införde man elransonering på grund av oljekrisen, Jan Guillou döms till fängelse för att ha avslöjat militära hemligheter (senare avslöjades han för samröre med ryska KGB), ABBA vinner Eurovisionsschlagerfestivalen med Waterloo och Sveriges Riksdag antar en lag som medför att en kvinna själv får bestämma om abort under havandeskapets första 12 veckor. Björn Borg är 18 år och vinner franska öppna mästerskapen på grus, den svenska myndighetsåldern sänks från tidigare 20 till 18 och Richard Nixon avgår till föld av en smutsig affär vid namn ”Watergate”. Detta speglar sig även i serietidningarnas värld.

  SM2Någon påstår sig vara en amerikan på 15 år. Känns tveksamt med tanke på språket, men det är ett inlägg och kanske lite av den moderna ”Trollkaraktären”. Att det finns tydliga höger och vänsterblock i debatterna redan 1974, vittnar detta inlägg om.

  SM4

  Men i övrigt var inte världen så mycket annorlundare än idag.

  SM6

  Möjligen personerna som debatterades. I vår moderna tid handlar det mycket om Romer och tiggare, Somalier och forna Öststatsmedborgare. 1974 var även den finska invandringen kritiserad.SM7Även från forna Jugoslavien.

  SM5

 • Dags För Krig I Hofors!

    0 comments

  Regn, rusk och snöblandat. Ingen vidare inledning på en helg men det är ju vad årstiden erbjuder. Personligen tänkte jag nästan uteslutande ägna mig åt inomhusaktiviteter. Det finns högar av ignorerade åtaganden tyvärr. Helgens höjdpunkt ser dock ut att bli bio. På söndag vias filmen Fury på Folkets Hus, och det kan vara det bästa i krigsväg sedan ”Rädda menige Ryan” hade premiär och fick mig att rösta på Kristdemokraterna.

  Fury

  Jag läste en recension av filmen och Brad Pitt prisades för sina insatser i filmen. Om det stämmer återstår att se. Storyn med 5 män mot 300 SS-soldater får förgylla helgen. Klockan 18.00 på söndag kan man se filmen i Hofors.

 • Stålkonst

    0 comments

  Hittar en intressant artikel på Arbetarbladets kultursidor. Hoforsbördige konstnären Peter Endahl har en utställning under namnet ”Das Stahlwerk”.

  I centrum av Peter Endahls nya dunkla målningar glöder det. Motivet är stålverket, och var ska dessa målningar visas om inte i Hofors, även om konstnären har flyttat därifrån. Men Das Stahlwerk, som han kallar det, har satt sina spår i fantasin.”

  På något sätt blir det Peter Endahls andra stora framträdande i Hofors under ett och samma år. Många kanske minns honom från en bejublad comeback på Hoforsrocken i år tillsammans med Tykoz Bravader.

   

 • Pojken Med Guldbyxorna 2014

    0 comments

  Det kommer som en blixt från klar himmel! Pojken med guldbyxorna har alltså filmats igen och har premiär redan på fredag. På Arbetarbladet Kultur ondgör man sig över att man inte brytt sig om att lansera boken som låg till grund för den fantastiska TV-serien på 70-talet.

  Guldbyxorna, vars fickor innehåller ständigt nya sedlar, är ett mysterium. Snart på bio i en omtalad ny svensk film.

  Men vart tog boken om guldbyxorna vägen? Det är också ett mysterium.
  För att inte säga en skandal. I synnerhet i dessa dagar, när det talas som aldrig förr om läsfrämjande projekt och satsningar på barnens läsande.Författaren Max Lundgrens ungdomsroman ”Pojken med guldbyxorna” var förlagan till en tv-serie som fick stort genomslag i Sverige på 1970-talet. Hela familjer tittade tillsammans, på den tiden när sådant faktiskt var möjligt.

  På fredag har en nyproducerad filmversion av ”Pojken med guldbyxorna” premiär.

  Men var är boken, den som allt började med?

  PMG

  Boken och TV-seriens budskap är det nog många som tagit till sig på gott och ont. Inte minst när det kommer till statlig och kommunal verksamhet. Som bekant vet ni att det finns pengar att plocka ur tomma luften ibland vilket inte minst dokumentären ”Någon annan betalar” på ett lite absurt vis kan berätta mer om. Och visst skulle det vara lite av en önskedröm för oss alla att ständigt hala upp stora sedlar ur fickan så fort man behövde det.

   

  Att det nu kommer en nyproducerad film är ju lite av en önskedröm. Få TV-serier har haft den inverkan på nostalginerverna som just ”Pojken med guldbyxorna”.  70-talet kunde sannerligen leverera pedagogiska barn och ungdomsprogram, ja förutom ”Vilse i pannkakan” vilket satt djupa ärr i en hel generation med sin ”Storpotät”. Något man sannerligen skulle vilja se i repris. Youtube brukar ha det mesta men hela serien hittar jag inte. Dock detta klipp som ställer frågan hur mycket öl skulle man få för 2000 spänn.

 • Svamp För Vanligt Folk

    0 comments

  Ni som följt bloggen ett tag, känner till min teori eller snarare nu en övertygelse att många saker har ett samband och dyker upp i grupp. Senaste inlägget avslutade jag med meningen att ”Alla kan inte vara lika självsäkra som Bert Karlsson”. Denna morgon finner jag en märklig present vid mitt hem. En bok av Bert Karlsson med titeln ”Skandal!” och en liten lathund för hur man överlever som kommunpolitiker. Den får jag återkomma till under dagen, men visst är det smått fantastiskt. För övrigt skall jag bara kort nämna att Bert Karlsson som har många järn i elden även klämt ur sig ett antal böcker. ”Mitt liv som Bert” och tidigare nämnda ”Skandal”. Det värmer dock lite i hjärtat att man kan vara så bred som man vill i sitt liv när jag noterar att han även skrivit en ”Svampbok för vanligt folk”.Svampboken

 • Helgtips: Loppis På IOGT-NTO

    0 comments

  Förutom det uppenbara att rösta på Hoforspartiet på söndag så vill jag tipsa om något annat som händer i helgen. Det anordnas loppis i IOGT/NTO-lokalen här i Hofors.

  DSC05031

  Det sker på lördag och mellan tiderna 10.00 och 16.00. Vet man inte var lokalen finns så kan man följa skyltningen från rondellen. Exakt vad som kommer att finnas är okänt, men det finns möjlighet att köpa sig lite fika mellan utforskandet av utbudet.

 • Det Blir Aldrig Som Förr Igen

    0 comments

  Joan Rivers, Richard Attenbourgh, Lauren Bacall, Robin Williams, Marilyn Burns, James Garner, Eli Wallach, Rik Mayall, Bob Hoskins, Mickey Rooney, Sid Caesar, Shirley TemplePhilip Seymour Hoffman, alla har dom något gemensamt och mest av allt att dom avlidit i år. Det faller sig lite naturligt på något sätt, men ändå blir det lite av ett uppvaknande att se bekanta namn fladdra förbi på nyhetssajter. Jag såg dom här människorna när jag var ung. Oftast i svart och vitt men en hel del i färg och ibland någon jämnårig. Ibland brukar jag ”roa” mig med att försöka minnas namnen på alla vänner och bekanta som avlidit både i tid och otid. Man glömmer alltid någon. Deras ansikten bleknar bort. En stjärna slocknar aldrig på riktigt sägs det och kanske är det lite så. Som exempel hade jag en lättsam diskussion om just film med en bekant där Jean Simmons dök upp. En riktig ärta på sin tid kan man säga. Tyvärr missförstod min bekant allt och misstog personen för någon annan så vi tar det en gång för alla.

  JeanGene

  Inte riktigt lika som bär. Kontentan av den där diskussionen var ”Hur fan kan du komma ihåg alla? Knappast din årgång”. Jag vet faktiskt inte. Som ung var jag ganska ofta på söndagsmatiné, en massa gamla svartvita filmer med Errol Flynn, John Wayne och galanta damer som visste hur man förde sig i en aftonklänning eller på en hästrygg eller svingandes i ett rep mellan två piratskepp. Just det där med film har ju följt med och på den tiden vi bara hade två kanaler på TV så slukade man precis allt som hette långfilm och det brukade vara gamla klassiker. Senare har jag även bemödat mig att leta reda på filmer som kanske inte var av det senaste modet, men charmanta eller spännande ändå. Jag har till exempel samtliga John Wayne-filmer och det mesta av Alfred Hitchcocks skapelser. Finns det egentligen något mer avstressande att slippa alla fartfyllda actionfilmer och sjunka ner i soffan med en bra story i svart och vitt? Det var helt enkelt mycket som var bättre förr.

  John

  Ta det här med filmmemorabilia. Nu för tiden är det extremt mycket plast och leksakslinjer i allt. Man vill suga ut varenda krona som går. En del är väl ganska häftigt att ha, annat skräp. Gamla tidens ”filmisar” är fortfarande oslagbara enligt mitt sätt att se det. För en tid sedan köpte jag en uppsättning John Wayne-bilder som skall ramas in och bli ett fint tillskott till filmerna. Det var ungefär samtidigt som jag fann att dessa säljs otroligt (nja inte gratis men) billigt.

  BirgitteTill exempel fick jag kanske Hofors största privata samling av bilder på Brigitte Bardot. Kanske Gästriklands. Nåja det var aldrig en riktigt stor favorit, men tillfället gör samlaren kan det heta. Känd för sin midja i ungdomens dagar och likheten med Thore Skogmans välkända glugg.

  Thore-Thore vem..?

  Ja så låter det ganska ofta när jag försöker prata om gamla minnen med barnen i huset.

  -Äh det är ju bara en gammal gubbe, som du.

  Jo man tackar. Sorgligt nog känner dom inte alls till människorna eller begreppen som fanns när jag var ung. Bara en sådan sak som VHS. Tydligen är det en sådan där förkortning som man skriver i SMS nu för tiden. En 18-åring i hockeylaget hade ingen aning om vem Kronblom var någon serietidning hade han aldrig läst.

  -Jo, sade jag. Det är ungefär som en surfplatta fast du gör allting manuellt. Sidbyte och vips så har du rutor med text och teckning.

  -Varför då?

  Nej kanske är det så. Förr lärde man sig av gamlingarna och kunde lyssna i timmar om gamla filmstjärnor, musikartister, idrottsprofiler och lokala hjältar. Lägereldens berättarteknik är nog ett minne blott helt enkelt. Det gör mig lite deprimerad. Vem ska då bry sig om allt som jag räddat av nostalgiska skäl?

  Blandat

  Smörsångarna Fabian och Frankie Avalon, den riktige Jean Simmons, ursnygga Myléne Demongeot eller Olle Bergman och ”När det ringer till kvälls i byn”. Rock Hudson den förste stora stjärnan att dö i AIDS. Det blir aldrig som förr igen.

 • Årets Sista Nostalgirunda

    2 comments

  Igår spenderade jag ett antal timmar på att åka runt i närområdet på lite olika loppisar. Någon hade annonserat att det var sommarens sista öppetdagar så det gällde att passa på. På det första stället träffade jag en charmant dam som berättade om sin verksamhet och lokalerna hon huserade i. Vi kom genast in på marknadsföring, turism och lokalpolitik. Loppisar har ju blivit en otroligt populär aktivitet. Man vill strosa runt, titta på gamla saker som man minns och annat som man inte alls har någon erfarenhet av men som ändå är intressant. Det är ungefär som att gå på ett musem med gamla saker fast man kan köpa föremålen om man vill. Just i Gästrikland och i vår trakt finns åtskilliga loppisar. Kan man kalla sig ”Björnriket” eller ”Glasriket” så varför inte ”Loppisriket”?

  Här skulle man kunna sätta upp en webbsida med aktuella loppisar och auktioner, men även trycka en länskarta som pekar ut de permanenta loppisplatserna. En gemensam marknadsföring för hela länet eller ett par grannkommuner alltså. Vår, sommar och höst (ja även de vinteröppna ställena) skulle öka sin försäljning och få fler besökare och sidoaktiviteter som fika och andra sevärdheter lokalt skulle följa med på köpet. Billig investering med brutalt god utdelning vill jag påstå. Kan bli en realitet på ett par månader och färdigt inför nästa loppissäsong. För vår kommun alldeles ypperligt. En tanke jag tar med mig alltså.

   

  Mina egna fynd denna dag då? Ja det blev en hel del eftersom jag även arbetade lite på uppdrag av andra entusiaster i andra delar av landet. Det finns många olika slags samlare och kan man hjälpas åt att hitta rariteter är det bara bra.

  a1Till exempel lyckades jag förhandla till mig att köpa skyltningsmaterialet på ett ställe. En box att förvara sina leksaksbilar i från 1976. Det var dagens dyraste inköp poch slutade på 50 spänn efter lite förhandling. Värdet för en samlare ligger mellan 20 dollar och 80 dollar beroende på skick. Bra bytesobjekt för mig och kanske stor behållning för någon annan.

  a2

  Ett annat fynd som jag redan har spekulanter på trots att den är ganska sliten och saknar ett blåljus är denna bil från Corgi. Tillverkades 1976 och alla som känner till Batman eller ”Läderlappen” vet vem Jokern är. I sin glans dagar var det nog ett riktigt fräckt fordon får någon unge. Idag är det svårt att hitta fina exemplar och absult inte med orginalförpackningen som nedan.

  a3

  På ett annat ställe fann jag något intressant för 70 spänn. Köpte det inte, men var nyfiken på vad det kunde vara.

  b1

  Efter lite forumdiskussioner visade det sig vara ett ”Battle Zones Night Attack Micro Machines Military Playset” .

  b2

  Antagligen något som kom ut långt senare efter min egen barndom eftersom jag inte alls kände till det. Komplett kan man få allt från 29.69 dollar till 179.32 dollar. Själva värdet i många av dessa saker är alltså väldigt personligt. Ett annat exempel är dessa som jag köpte för 2 kronor styck.

  b3

  Jag samlar själv på Star Wars och dessa hade jag inte. Det är någon form av samlarsak från Kelloggs Frosties. För 2 spänn styck tyckte jag det var ett klipp och en rolig bisak till den ordinarie samlingen. Döm om min förvåning när jag eftersökte information om dessa och fann att i USA ville man ha 150 dollar för dessa. drygt 1063 svenska kronor.

  b5

  Ren galenskap alltså. Saknade man någon figur i Sverige kunde man enligt uppgifter bara ringa och få dem hemskickade gratis. Amerikanare verkar galna i huvudet i många avseenden.

  b4

  Ett annat fynd som följde med i ett enastående erbjudande att fylla en banankartong hur mycket man fick plats med för 15 spänn, var denna lilla väska. Inte heller där mitt eget intresse men det var enormt svårt att ens hitta saker som intresserade mig tillräckligt för att få följa med i kartongen. Ser ganska kul ut, var i gott skick och den får nog fruns systerson i present. En banankartong ja. I den blev det mest böcker, hittade bland annat en bok som avhandlade Karl XII som fältherre, Alexander Solsjenitsyns ”Den första kretsen”, aldrig öppnade från 1969 och 1966 års matrikel över de nordiska ländernas Tempelriddarorden. Mycket intressant eftersom det återfanns en hel del kommuninvånare från just Hofors också.

   

  Nog om leksaker och annat. Dagens stora behållning var en hel del gamla kokböcker med lustiga titlar.

  c1

  Boken om potatis, Gretas prisbelönta mat, Rätt med ättika och Mat ur burk. Alla från tiden då det fanns riktiga husmödrar och uppfinningsrikedomen för att spara på hushållskassan var enorm. Bara en sådan sak med ättika som knappt någon av dagens moderna kvinnor har kunskap om att använda. Och hur man skapar festmåltider av burkmat, ja det går nog över allas vårt förstånd, men tydligen fungerade det. Jag vill lyfta fram i synnerhet två av fynden mer.

  c2

  Den första för att det här med gamla tiders smörgåsbord gått förlorat. Förr i tiden, till och med under min egen barndom fanns det smörgåsbord överallt och det var inte förknippat med dagens julbord som många tror. Nej det var läckerheter på vita linnedukar och sockerdricka i 33 cl flaskor av glas. Grandliden i Storvik minns jag speciellt. Smöret var hyvlat så det såg ut som ostrullar och det misstaget gjorde man endast en gång. Sedan är det mycket fina illustrationer i häftet också.

  c3

  Något annat som man nästan aldrig mer ser är den svenska landgången. Ni vet ett underlag på vitt bröd och sedan godsaker staplat på hög ovanpå. Den här foldern fann jag stor förtjusning i.

  c4

  Massor med förslag på ”topping” och med den lilla finessen att man kunde vika ihop den för att få variationer. Har ni sett på maken va :D

  c5

   

   

   

 • Dokumentärfilm: Någon Annan Betalar

    0 comments

 • Hofors Hälsovecka Har Inletts

    0 comments

  Igår avverkades Hoforsloppet och mer om det kan ni läsa om på Fredriks Fika. Hela veckan pågår det aktiviteter och föreläsningar.

  Hälsovecka

  Redan ikväll kommer Caroline Larsson och berättar om sin väg tillbaka efter cancer. Föreläsningen är kostnadsfri och pågår mellan 18.30 och 20.00. Mer om Caroline kan ni läsa i denna artikel. Imorgon är det ytterligare en gratis föreläsning om Hoforsbor som berättar om livstilsförändring. På lördag kan man få veta mer om de offentliga konstverken i Hofors (Hoforsbloggen 2010)

  DSC03528

  En spännande vecka med aktiviteter alltså och så här i valtider så kan det vara trevligt att tänka på annat än valpropaganda och kanske mer på sig själv och sin hälsa och miljö.

 • När Kung Fu Kom Till Byn

    0 comments

  Som vanligt låter jag dessa dagar som en av alla dessa bloggare som fyller sina sidor med inlägg om ”Ursäkta att jag inte haft tid att blogga-dag-ut-dag-in”. Men det har som vanligt varit lite jäktigt att hinna med det man skall, lite är muntert, andra rent vidrigt. Med arbetshelg hinner man inte så mycket mer än att vakna och gå till jobbet och sedan hem igen för att starta om nästa dag i samma banor. Nåja jag skall sluta gnälla och ursäkta mig. Istället skall jag bjuda på en liten anekdot och en nattfilm.

   

  Det var någon gång i november 1986. Jag och en kamrat från Hästbo köpte biljett till Paladium i Hofors.

  Palladium

  Några år innan hade Karate Kid nått Sverige och karaten hade börjat blomstra rejält i landet. Samtidigt var det ett annat mode som dök upp på allas fötter:

  Kinaskor

  Kinaskorna” eller ”Kung Fu-skorna” som dom också kallades. Kung Fu var inte speciellt utbrett ännu även om en och annan klubb startats i storstäderna. Thabo Motsieloa (programledare) som var en av de första att anamma kampstilen skulle jag träffa på drygt 2 år senare i dörren på gamla ökända nattklubben Alexandra. Då hade jag ingen aning om vem han var, men för att vara så kort hade många en otrolig respekt för honom. Senare kom jag att förstå att det var hans kunskaper i just Kung Fu som fick folk att uppträda mer hövligt, även ”bonnjävlar” som jag. På väggen hade jag sedan tonåren affischer av Bruce Lee och Kung Fu var inte helt okänt om än obegripligt med alla dess olika inriktningar.

   

  Just den här kvällen var det inte många i biografsalongen. Vi visste inte mycket om filmen mer än att det skulle slåss en hel del i den och det räckte gott. Efter bara några få minuter in presenterade sig Jean-Claude Van Damme (ni vet killen som går ner i split mellan två lastbilar i TV-reklamen). Det var första gången som jag såg denne herre och man kan bildligt talat säga att jag slogs med häpnad när han slogs. Det här var något helt annat än boxning och tafatta karatesparkar utanför Folkets Hus i Hofors, det här var asgrymt, häftigt och instinktivt kände man genast att man ville gå ut på gatorna och sparka ner folk. Det hände väl några gånger efteråt och inget jag vill gå in närmare på just nu. Men helt klart kan man säga att filmen hade en stor inverkan. Filmen hade det spännande namnet ”No retreat – No surrender”. Jag såg den kanske 5 gånger på bio den hösten och införskaffade senare en importerad VHS-film. Hur många gånger jag såg den innan den nöttes ut är antagligen svårt att beräkna. Sen försvann den ur livet och först idag kom den på tal i en diskussion. Jag gjorde ett litet test och fann den i sin fulla längd på Youtube.

  Idag kan jag väl säga att det mer framstår som tidernas kalkonrulle med ljudeffekterna, handlingen och de rent fantastiska sidekicksen som skådisar. Kent Lipham som spelade ”Scott” blir så här i efterhand den riktigt stora behållningen. Ovan kan ni se filmen, det är helt klart värt det.

  Scott

 • Mathias Heldevik: Comedy Night på Folkan 16/8!

    0 comments

  Det är lördag 16/8, jag och min dotter beger oss mot Folkets Hus. Klockan är 17.43 och jag är redan jätte nervös, av flera anledningar; Hur ser det ut med förköpsförsäljningen, kommer detta att bli en succé eller inte och kan jag upprepa min egen prestation ifrån gårdagen?

  Kvällen innan hade vi kört samma koncept på Strandbaden i Årsunda. Jag var väldigt nöjd med min egen prestation då jag kört ca 10 min och fått en väldigt bra respons och skratten haglade över mig. Fantastisk känsla! Minst lika bra gick det för alla de andra komikerna från GASTA, som förutom mig själv, representerades av Stefan Söderblom och Gerda Bylund. MC i Årsunda var GASTAs grundare Hans Carstensen! alla gjorde ett fantastiskt bra jobb och fick direkt respons. New Yorks Clayton Fletcher och Stockholm/Nya Zeelands Al Pitcher spelar i en egen liga och levererade därefter. Alla i publiken (drygt 100 personer) skrattade och klappade och visslade i symbios åt dessa två briljanter. Även åt oss GASTA-komiker, men det är nått som urskiljer oss med proffs som dessa. Det är kvällar som denna det känns helt självklart att syssla med Stand-up Comedy!

  1

  Alla komiker plus barn efter showen i Årsunda

  Ikväll på Folkan ska jag vara MC och Hans C ska köra en vanlig 10 minutare. Att vara MC, eller konferencier, är inget jag är speciellt förtjust i att vara, men jag hade frågat om att få vara det just denna kväll då det av någon anledning kändes naturligt.

  Vi kommer fram till Folkan. Stefan S är i full fart att rigga upp ljudanläggningen, Al Pitcher sitter vid ett bord och dricker kaffe. Min dotter Meja frågar honom på svenska var hans son Frank är. De hade lekt med varandra kvällen innan. Al svarar henne på engelska att han ligger i logen och sover. Vi får berättat av Micke Brunk att det är 38 biljetter sålda på förköp. Både jag och Al tystnar, han för att det nog kändes i minsta laget i jämförelse med gårdagen, jag för att en sten lättade från mitt bröst. En Stand-up-föreställning är väl genomförbar på 38 personer. Jag är snabb att påminna om samma sak jag berättade när han var här senast, våren 2013, att Hofor inte är van med standup, att man sett det på tv och där gör sig konsten inte riktigt rättvisa. Vi slutar oroa oss båda två och uppladdningen kan börja.

  4

  Jag och Al på Folkan innan show

  19.55, fem minuter innan showstart har publiksiffran landat på 55 personer och det sorlar i lokalen, folk pratar spänt med varandra och man har det riktigt trevligt. Själv har jag drabbats av panik då jag kommit fram till att mitt material kanske inte håller på hemmaplan då jag i vanliga fall skojar friskt om både Hofors och Torsåker. Plötsligt hör jag hur intromusiken startas och jag vet att nu är det bara sekunder kvar till jag ska upp på scenen och tanken är att jag ska värma upp publiken så de andra komikerna får ”plogad väg” så att säga. Intromusiken slutar med en inspelad röst som säger ”Ge en varm applåd till kvällens konferencier!!”. Nu finns det ingen återvändo, det är bara att gå upp på scenen och försöka göra det bästa av det. Efter en lite tafflig inledning och ett försök att köra mitt material ur en annan synvinkel bestämde jag mig för att bara vara mig själv, utan krav på att vara rolig. Då kände jag mig snabbt mer bekväm. Det blev lite för lågt tempo kan jag tycka, men komikerna fick bra respons ändå. Efter showen gör jag en snabb utvärdering av min egen insats och kommer fram till att det finns mycket att jobba på när det gäller att vara konferencier.

  3

  Al Pitcher briljerar i Hofors

  Nog pratat om mig!

  Trots att publiksiffran blev ca hälften av dagen innan, lyckades vi, komiker och publik, uppnå samma stämning iallafall. Ur en komikers synvinkel kan man lätt påstå att det inte har att göra med kvantiteten på publiken, snarare kvalitén på komiker som gör en bra comedykväll!

  Det jag vill komma fram till är att kvällen blev fantastisk! Att det arrangeras comedy i Hofors är en önskan jag haft i ca 4 år och nu blev det äntligen av. Och fler gånger ska det bli!

  Jag känner mig ödmjuk inför resultatet och känner mig tacksam över mottagandet vi komiker fick av både Folkets Hus och av publiken!

  2

  Fr. Vänster: Clayton fletcher, Gerda Bylund och Al Pitcher.

  Vid tangentbordet: Mathias Heldevik

 • Dokumentärtips: Comic-Con

    0 comments

  Jag berättade för ett drygt år sedan om att en serietidning kan vara så mycket mer än just bara ett tidsfördriv i pappersform. Igår fick jag nöjet att se en riktigt underhållande dokumentär, ”Comic-con Episode IV: A Fans Hope”. Jag tror allvarligt inte jag både skrattat och blivit så rörd av en dokumentär på mycket länge. Åtminstone inte skrattat för jag såg ju också ”The Cove” och ”Blackfish” (hittar efter att jag publicerat detta inlägg en artikel om just Blackfish i Expressen) tidigare i år och där satt jag mest och önskade att alla vi människor på jorden kunde begå kollektivt självmord och låta de andra raserna på jorden leva ifred. Jag känner även i skrivande stund att något svart och ilsket reser sig i bröstkorgen när jag tänker på det, så jag skall inte gå in närmare på dessa två dokumentärer mer än att alla skulle se dem.

  Comic-con

  När det kommer till just serietidningar så är jag förvånad över hur många ungdomar som aldrig läser och vissa knappt känner till vad en serietidning kan göra. För ett par år sedan var jag tvungen att beskriva en serietidning ungefär som en laptop, fast en mer manuell sådan där man sköter sidbutena med sina egna fingrar för att få fram webbsidorna i följd. Serietidningar är typ det nästbästa det här livet har att erbjuda, för det ger en viss moral och etik i sina berättelser, möjligen ålderdomlig sådan eftersom det mesta handlar om svart och vitt (inte bara bokstavligt) och vad som är gott och ont. Man kan ju även driva skämtet långt som med Fantomen och låta honom skaffa trädkoja, fru, ungar och tama djur. Personligen upplever jag det som ett dråpslag mot den klassiska serien och jag slutade läsa när Fantomen plötsligt skulle byta blöjor och storhandla. Fantomen måste dessutom ha varit en av de allra första även som superhjälte att stanna hemma med barnen medans frun Diana åkte och arbetade för de Förenta Nationerna. Nåja kanske inte hela sanningen att det var enda orsaken, Fantomen och jag växte isär men än idag har jag alla gamla fina nummer kvar och kan uppskatta det som en samling där omslagen ger ljuva påminnelser om barndomen.

   

  Passion i samlandet kanske. För dokumentären Morgan Spurlock (Supersize Me) producerat handlar om ren och skär passion för superhjältar, serietidningar, dator och TV-spel och inte minst för alla filmerna som producerats genom åren på temat superhjältar eller science fiction. Människor vallfärdar i hundratusentals för att delta i konventet i San Diego. Comic-Con har allt i sina genrer och biljetterna säljer slut i år före. Man klär ut sig till sina idoler, njuter av samtal med de allra största filmstjärnorna, köper tidningar, filmer, spel och actionfigurer för miljoners miljoner dollars. Personligen kan jag identifiera mig i passionen många av människorna som visas upp även om det som vanligt går till nästan sjuklig överdrift i många fall. Man får även följa aspirerande serietecknars strävan efter att bli erkända, deras nederlag, uppgång och ett ungt par som träffades på konventet och sedan bestämmer sig för att fria inför Kevin Smith som själv är en återkommande gäst eller ”nörd” som han kallar sig. Är man inte intresserad av vare sig film, serietidningar eller datorspel ger dokumentären ändå mycket på grund av just passionen som jag tjatar om. Betygsmässigt får den 5 av 5 möjliga. Se den helt enkelt.

 • Hofors Kommun Levererar

    0 comments

  Att vi kommuninvånare är aktiva föreningsmänniskor och anordnar saker och ting är ett faktum. Trots att man ofta hör den söndertjatade frasen ”Det händer ju ingenting i Hofors” så visar bara den senaste veckans tidningsrubriker motsatsen.

  Gefle Dagblad – Det brukar bli folkfest

  Arbetarbladet – Hockeyläger i Hofors

  Arbetarbladet – Modern musikfest i Torsåker

  Lägg dessutom till lördagskvällens komedifest på Folkets Hus.

  Flyer

   

  Visst är det så otroligt mycket roligare att vara Hoforsbo när media inte skriver om mord, brott, vandalism och nedskärningar på ditt och datt?

   

 • Comedy Night: Folkets Hus Lördag 140816

    0 comments

  Nu på lördag kommer två internationellt erkända komiker och gästar vårt stora lilla Hofors!

  Flyer

  Detta är ett samarbete mellan Folkets Hus i Hofors och Gävles Ståupp-klubb Gasta.

  Den ene av duon är ett kärt återseende, den Nya Zeeländske komikern Al Pitcher, som var här i april förra året. Den gången var han här med sin Påtår Tour, en uppföljningsturné till sin tidigare Fika Tour. Han gick då runt i Hofors och tog foton på lite landmärken och andra saker han tyckte var roliga och visade sedan upp detta i ett bildspel för publiken. Han visade oss Hofors ur sina ögon. Det var en stor succé! Denna gång kommer han och ger oss ett smakprov på sin nya show som heter Nääämen. Al’s förmåga att improvisera och vara i stunden gör att ingen show blir den andre lik.

  A3

  Som om detta inte vore nog har vi oxå nöjet att presentera, ända från New York USA, Manhattans egna comedy king; Clayton Fletcher! Ses oftast på New York Comedy Club på Manhattan i New York.

  A1

  Där han han kört sin “The Clayton Fletcher show” för fulla hus. Hans kvicka, sarkastiska och uppriktiga humor går hem hos de flesta. Clayton bevisar en gång för alla att roligt är roligt, oavsett vem eller var du är! Han ar turnerat runt i hela USA, Europa och Australien och vi är mycket glada att han besöker Hofors på sitt Sverigebesök.

  Al Pitcher

  Clayton Fletcher

   

  Dessutom uppträder Gastas komiker: Gerda Bylund, Stefan Söderblom och Hans Carstensen

  MC: Mathias Heldevik

  Förköpsentré endast 110 kr (inkl serviceavgift) Biljetter på www.tickster.com

  Entré på dörren 150 kr (kontakt betalning)

  Showstart kl 20.00 och Comedymeny från kl 18.00. Begränsat antal platser. Först till kvarn gäller!

  Ingång från Parken.

  Klart det händer saker i Hofors!

 • Från Folkets Hus I Hofors Till En Bro I Tyskland

    0 comments

  Mer på TV & Film-tema. Denna lediga morgon sitter jag och surfar runt lite planlöst och hamnar slutligen på Samlaren.org. Jag har egentligen sett det mesta på sidan redan, men knappar av okänd anledning in mig på kategorin ”Filmaffischer”. Ett minne från gamla Folkets Hus i Hofors och rummet där filmaffischerna låg i högar och som antagligen försvann vid eller efter branden (minns inte vilket år riktigt). Jag nämnde detta i ett inlägg från 2010 på ”Upphittardagen”. Kanske ett av få föremål som överlevde.

  DSC05477

  Hur som haver, fångar en av affischerna mitt intresse och någonstans i bakhuvudet väcks ett minne.

  bron

  Tyska barn och en bro. Vid närmare efterforskning så visar det sig att The Bridge från 1959 gjordes i TV-version 2008. Jag såg den senare versionen och fann historien både spännande, dramatisk och riktigt sorglig eftersom man i regel bara får se andra världskriget speglas från den vinnande sidan. Att det fanns en orginalfilm i grunden visste jag inte alls innan denna morgon. En gång i tiden övervägde man till och med att ge filmen någon form av fredspris och tittar man på hur världen ser ut idag så kanske den fortfarande är mycket aktuell, jag tänker i synnerhet på stridigheterna nere i Gaza där barn är inblandade i stridigheterna. Således har jag nu gett mig själv ett nytt uppdrag, att finna filmen och se den. Är det någon som har ett tips på var man kan finna den på DVD så tas det tacksamt emot.

 • Lästips: Hoforsrocken Ger Eko I Gästrikland

    0 comments

  En mycket bra artikel som avhandlar Hoforsrocken som arrangemang.

  Många är kvar (runt 700 har varit här idag) när lokalhjältarna Tykoz Bravader gör en lysande avslutning på Hoforsrocken 2014. Att de är runt femtioårsstrecket märks inte när upptempopunk som ”Oliktänkande”, ”Rastlös” eller den låt som avslutar allt; ”Söker efter Marlon Brando”, hamras fram. Dessutom är introt, ett ljudkollage med samplingar från Ovako Steel klockrent. Att publiken ropar ”Eliasson, Eliasson” efter en trummis som inte setts i Hofors på 20 år värmde också i natten.

  Japp, småorterna runt residensstaden vet hur man arrangerar sån’t här. Se och lär, Gävle.”

 • All In – Dags För Hoforsrocken!!

    0 comments

  Idag smäller det! Hoforsrocken går av stapeln och det finns egentligen inte så mycket att säga mer än drick mycket vatten, smeta in solskyddsfaktorn och ha en alldeles underbar  rockdag. Insläppet öppnar 14.00 och 15.oo kör det igång med ett brett och varierat utbud.

  Rocken

  Oavsett vad alla säger så är det givetvis Tykoz Bravader som är huvudakten och i Arbetarbladet kan man läsa en bra artikel om återföreningen ingen av bandmedlemmarna ens trodde skulle ske på hemmaplan i Hofors.

  På lördag kväll avslutar de Hoforsrocken, som under flera år frågat dem om de skulle vilja spela. Men de verkar inte veta riktigt vad de har att vänta sig.

  – Jag var i Hofors i dag och badade med ungarna, och jag ska väl inte säga att alla pratar om det, men många gör det. Och jag blir förvånad över att så många yngre säger att de ska gå, sådana som rimligen inte ens borde veta vilka vi är, säger Marcus Eriksson.

  – Vi har inget att förlora på det här, vi kan koncentrera oss på att bara maximera det roliga, säger Erik Olsson.

  Det enda som verkar bekymra Lars Eliasson är hur han ska hålla sig vaken till starttiden, halv ett på natten.

  – Jag brukar ju gå och lägga mig tio nu för tiden jag.”

 • Helgens Loppisfynd

    0 comments

  I helgen verkar det ha varit någon form av Loppis-SM i länet. I Hofors anordnades två stycken förutom de fasta som vid kvarnen i Berg till exempel. Själv drog jag österut och hann med hela sju stycken olika loppisbesök och då var ändå de tilltänkta i Järbo stängda. Kan inte påstå att jag riktigt hittade vad jag letade efter men det blev till slut en påse blandad kompott, det mesta hittat i just Torsåker.

  20140719_142431

  Annars kan jag rekommendera den i Gästrike-Hammarby som alltid ser ut att ha någonting ”nytt” i den bemärkelsen man kan tala om nytt i ämnet gamla saker. Lite 60-talstidningar som jag aldrig sett tidigare, några från 80-talet tänkt att användas som bytesföremål för det jag verkligen vill ha istället, en klassiker med Sylvester Stallone och annat smått och gott som kändes rätt att införskaffa. Något så märkligt som figurer som följde med Kelloggs flingor i slutet av 60 och början av 70-talet. Gjorde även ett riktigt klipp med Timpo Toys som man kanske får ge en hundring för men i det här fallet fem spänn. Totalt gick hela kalaset på 52 kronor.