Kategoriarkiv: Idrott

Modo Hockey Förlägger Träningsläger I Hofors

Lagom till midsommar så släpper Hofors Hockey Camp en nyhet om finbesök till kommunen:

AJ kommer hem.

En liten midsommar present, eller kanske vi ska kalla det grädde på moset.

Modo Hockey börjar sin resa tillbaka till SHL med att lägga ett läger i Hofors.

Ifrån Måndag 8/8 till Torsdag 12/8 kommer kommer dom att vistas i samma lokaler som eleverna på campen. Det blir garanterat bra drag vecka 32.”

 

En Legend Har Lämnat Oss

Det är sorgliga nyheter man möts av när man vaknar denna morgon och läser tidningarna. Muhammad Ali har avlidit.

Och tidigt på lördagsmorgonen, svensk tid, bekräftade familjens talesperson för NBC att boxningsvärldens störste somnat in.

– Efter en 32 års lång kamp mot Parkinsons sjukdom har Muhammad Ali gått bort vid en ålder av 74 år, säger talespersonen Bob Gunnell i ett kort uttalande.

Ali diagnostiserades med Parkinsons sjukdom 1984, tre år efter att han avslutat sin aktiva karriär.”

Muhammad Ali

En imponerande idrottslig karriär, men även ett sällsynt spännande livsöde. Mest rörande kanske det var vid invigningen av OS i Atlanta 1996, då Muhammad Ali tände OS-elden inför hela världen. Vila i frid.

En Vecka Kvar Till Bessemerfesten

Drygt en vecka kvar innan åerets upplaga av Bessemerfesten går av stapeln. Den 3 och 4 juni kommer Hofors att sjuda av aktiviteter och just i år är det många nyheter på programmet. Bland annat konceptet ”Kan det bli så mycket värre” där lokala musiker skall tolka moderna låtar. Detta sker på lördag kväll i Folkets Park och det är fri entré. Det är det även till andra årets upplaga av ”Hofors Grillmästare”. Mellan 10.00 och 13.30 kommer fyra personer grilla så det ryker och en av dem kommer dessutom att ta hem titel och pokal. Om det blir den regerande mästaren Daniel Sköld, eller utamanarna Stina Stenberg, Diana Sahlén eller förra årets tvåa Magnus Andersson får vi se nästa lördag. Daniel Sköld ser inte ut att uppleva någon större press.

Daniel1

Klockan 12.00 på lördagen den 4 juni så startar en intressant fotbollsmatch av internationell karaktär på Stålringen. Sveriges P18/98-landslag möter Irlands dito:

Sverige Irland

Kim Firade Födelsedag Med Blodvite

I helgen firades det födelsedagskalas med knytnävar, sparkar och blodvite. Det kanske låter lite märkligt, men har en helt naturlig och legitim förklaring. Det handlade om en turnering med thaiboxning i Slättahallen i Falun, och födelsedagsbarnet som är en bekant från ungdomens glada dagar, Pichet Phaethaya arrangerade tävlingen för femte året i rad.

Thaiboxare från 18 klubbar runtom i landet samlades under lördagen i Slättahallen i Falun för att möta varandra i en hektisk turnering. Detta för att fira ägaren av Dalarans Muay Thai-klubb, Phichet Phaethaya, som fyller 44 på måndag.– Jag är jätteglad över att så många kommer hit, säger han.”

Från Hofors kom Kim Packalén för att delta i tävlingen och födelsedagsfirandet.

Kim

Pappa Henry Packalén återger tävlingsdagen så här:

-Efter väntande på att få matcha, ungefär 10 timmar innan det blev Kims tur, började matchen bra och han låg på ordentligt. Men i slutet av ronden fick motståndaren in en smäll som olyckligt spräckte ögonbrynet, inte så värst hårt men den tog ju olyckligt och ringdomaren bröt matchen. Tror nog att han vunnit om han inte hade fått ögonbrynet spräckt för den andra killen skulle inte orkat i tre ronder. Men men, bara att ta lärdom och träna vidare

Hofors Brinner Av Aktivitet Och Framåtanda

Jag vet inte om det bara är min enkla uppfattning, men på sistone har det blivit tydligt att det finns en enorm vilja i Hofors. Det händer saker hela tiden och eldsjälarna verkar köra övertid för att få saker att hända i vår kommun. Igår till exempel, en helt vanlig ”tröökig” torsdag så körde man parjoggen genom Aktivera Mera här i Hofors.

Rolf Larsson verkar också ha lagt i en överväxel för att skapa verksamhet runt idrottsområdet han huserar över vid Stålringen/ishallen/Hoforshallen. Nyligen visstidsanställde han hockeydemonen Johan Kämpe för att styra upp Hofors egen hockeyskola, och där händet det verkligen grejor med ny hemsida till exempel.

Hofors Hockey Camp

Herr Kämpe har ju som bekant de senaste åren bidragit till att få Furudals Hockeyskola att växa och knaka genom sin tjänst som heltidsanställd rektor på skolan, med sitt breda kontaktnät och kunskaper om framångskoncept så tycker då i alla fall jag att vi har en tämligen unik möjlighet att placeras på kartan i hockeysverige.

Sveriges Äldsta Aktiva Hockeyspelare Fyller 60 År

Det är ett stycke levande idrottshistoria. Ellert Vickström fyller 60 år idag, och ishockeyspelaren är fortfarande aktiv i seriespel. Där kan HHCs Mathias Strand slänga sig i väggen.

Ellert Vickström

Då kan man ju fråga sig varför detta skulle vara intressant för läsare av Hoforsbloggen. Jo förutom att Ellert håller igång en förening som har en stor plats i mitt eget hjärta, HAIK Hockey,  så har han faktiskt ett förflutet även iförd Hoforsdressen. Dessutom är hans son Timmy Vickström väl känd för Hoforspubliken där han visat upp sig som livsfarlig poängplockare fast i Falun färger.

Ellert uppmärksammades även när han fyllde 57 år i Sportmagasinet Dalarna, där framgår det tydligt att det är passionen för idrotten som är primärt och Ellert har haft förmånen att se både toppar och dalar under sin karriär.

Under årens lopp har han spelat för massor av klubbar. Förutom Godtemplarna har det blivit bland annat Falu HC, Kniva, Korsnäs IF (som hade hockey på programmet tidigare), Sundborn, Vika/Sundborn och Hofors.

– Jag har upplevt så mycket genom åren. Höjdpunkterna har varit kval till högre divisioner.

De senaste sex säsongerna har han spelat för kvarterslaget HAIK i Hälsinggården. Med nummer 52 är han en viktig kugge i det annars så unga laget.

– Jag kunde ju vara farsa till varenda en i laget, säger han och skrattar.

Den här säsongen har laget haft kämpigt. Man ligger i botten av tabellen.

–Men det är inte så lätt alla gånger. Vi har svårt att få ihop fullt lag och vi tränar sent på kvällarna. Ibland slutar vi inte förrän efter elva.

En rolig grej under den här säsongen är att man spelade två bortamatcher mot Malung – samma dag. Ellert berättar:

– Först spelade vi en match. Sen vilade vi i två timmar och så spelade vi en till. Vi behövde bara åka till Malung en gång på det viset. Vi åkte på storstryk i båda matcherna,  säger han.

Det är bara att lyfta på hatten för Herr Vickström och ge honom de varmaste gratulationerna och förhoppningsvis får vi se honom i vår nyrenoverade ishall i Hofors under försäsongen då man burkligt brukar möta HHC B i en träningsmatch.

Ishallen Kan Bli Mässhall Efter Renoveringen

En stor och uttömmande artikel om renoveringen i ishallen i Arbetarbladet igår.

Hoforsborna får en hall som kan användas till annat än bara issporter. 1987 rustades hallen sist och fick då nya kylslingor men med asfalt som underlag.

– Då blev det en snikvariant, fördelarna med en betongplatta är många, nu kan vi till exempel ha mässor, utställningar eller åka inlines i hallen, säger Rolf Larsson fritidschef i Hofors.”

En mässhall öppnar ju upp för att anläggningen kan användas praktiskt taget hela året runt och det känner jag personligen är en bra investering för hela kommunen.

Dock ställer jag som flera andra politiker som läser artikeln sig frågande till det här avsnittet i artikeln:

Det är mycket på gång i Hofors just nu, killarnas duschrum på sporthallen ska rustas och nu byggs det en ny ingång till skyttehallen, gamla bowlingen. En hiss sätts dit för att handikappanpassa entrén.

– Där har vi fått pengar från arvsfonden men de räcker inte till så Hofors kommun lägger till 600 000-700 000 kronor för att hallen ska bli handikappvänlig, säger Rolf Larsson.”

Det har ställts direkta frågor om kommunens del i bygget men mötts av uteblivna svar. Nu ska man ju inte tro allt som står i tidningarna sägs det, så här måste ju frågorna ställas igen.

Hofors Platsvarumärke

Äntligen presenterades det nya platsvarumärket för Hofors kommun officiellt. Entré Hofors lade idag ut nyheten på sin hemsida.

Platsvarumärket för Hofors kommun är en beskrivning och en bild av hur vår kommun uppfattas av omvärlden och av oss själva. Platsvarumärket är alltså summan av allas förväntningar. Oavsett om det är barnomsorg, lokaltrafik, miljö, natur eller bästa pizzan vid raststoppet.
Ingen äger ensam ett platsvarumärke. För att ha rätt att använda det har man en skyldighet att samverka med de andra aktörerna på platsen. Det löfte som utlovas om platsen är upp till många att infria. Företag, offentlig verksamhet, invånare, besökare, organisationer – alla måste kommunicera samma bild och kunna identifiera sig med platsens värde för att platsvarumärket skall bli starkt och visa Hofors kommuns rätta ansikte för omvärlden.”

Platsvarumärke

Givetvis kommer det väcka känslor, en del vill behålla det traditionella kommunvapnet, andra kommer ha åsikter om typsnitt och utförande, men det här tror jag verkligen kommer bli mycket mycket bra. Det är genomtänkt och använt på rätt sätt den vision utvecklingsgruppen haft i tankarna.

 

Hofors HC Kvar I Tvåan

Hofors HC meddelar via sin officiella Facebooksida att man nu fått det efterlängtade beskedet att man kommer att spela Division-2 hockey även säsongen 2016/17.

HHC

Det har varit mycket oro bland supportrarna sedan man missade att spela sig till ett kontrakt på egen hand föregående säsong. Därför ett mycket glädjande besked för de ishockeyintresserade.

Då kan följdaktligen ”Silly season” starta på allvar bland fansen och experterna. Begreppet innebär enkelt förklarat en massa rykten och påhitt inför den kommande säsongen där det ibland kan bli mycket absurda saker som sägs. Man får alltså akta sig lite med vilken information som man tar till sig.

För HHCs del så handlar de aktuella ryktena om hur styrelsen kommer att se ut efter årsmötet, om vem som skall träna laget, vilka spelare som förlänger kontrakten och vilka som blir nyförvärven. I dagsläget är det mesta dolt i dimman. Klart är dock att förra säsongen får vara ett litet exempel på hur illa ut man kan råka även med de bästa intentionerna. Det enda fastställda är dock att spelarna beträder en ny rink när försäsongen kör igång.

Lottningen För Orkenhandbollen 2016 Klar

Det är mindre än en månad kvar till Hofors stora hemvändarhelg Orkenhandbollen. I år infaller den dessutom med Kristi Himmelfärdsdag på torsdagen innan, så det blir en extra lång helg för alla hemresande handbollslirare. Det är alltså helgen den 6, 7, 8 maj det hela går av stapeln, och inför den har två sköna figurer lagt ut själva lottningen för grundspelet. Anders Björk och Kent Andersson presenterar:

Honken Till Brynäs

Det var många jubel under gårdagen när det avslöjades att Mikael ”Honken” Holmqvist återvänder hem till Gästrikland och flaggskeppet Brynäs efter sin sejour i Fagersta och Borlänge.

Mikael Holmqvist, som skrivit på ett treårskontrakt blir heltidsanställd i Brynäs och är förstås laddad för uppgiften. I ett pressmeddelande säger Holmqvist att han är ”otroligt glad över att få chansen att jobba med en av Sveriges bästa juniorverksamheter i en sådan anrik förening som Brynäs IF

Honken

Arkivbild

Golfpremiär!

Ett vårtecken många sett fram emot är när Hofors GK öppnar upp sin bana för året, och på lördag är det dags.

Banan öppnar lördag 2/4 kl 09.00,bokning via Golf.se.Bilförbud råder tillsvidare.

Golfrestaurangen kommer att vara öppen för lättare förtäring,även kiosken vid hål 10 kommer att vara öppen.

Golfshopen kommer att vara öppen under helgen.

Tänk på att inte alla kortläsare är igång ännu,se till att ta med kontanter för betalning.                   

Kansliets öppettider måndag-fredag 08.00-12.00.Tel:0290-852 40.”

Golfpremiär

Själv är jag som bekant ingen golfspelare, men jag undrar om det inte är en sån där mognadsgrej, för med åren har jag mer och mer börjat fundera om jag misstagit mig på förtjusningen med just golf. Däremot vet jag att flera läsare från andra orter utövar det och då kan det vara påpassligt att informera att nu är ni välkommen till Hofors!

Friplats För Hofors HC?

Det är många funderingar kring Hofors HC och dess framtid just nu. Man inväntar ett besked om man får chansen att stanna kvar i Div 2. Det närmaste jag hittat som pekar åt endera hållet är i Karlskoganyheterna:

– Jag har nu varit i kontakt med Bosse Jansson på förbundet. Vi får inget definitivt besked innan kvalet till division 1 är slut men troligtvis kommer vi att erbjudas en plats i division 2. Med 95 procents säkerhet, ungefär. Även Hofors, som kom tvåa i den andra kvalgruppen, får samma erbjudande, berättar Anders Johansson.

95 procents säkerhet låter ju relativt positivt.

Nu Rivs Det I Ishallen I Hofors

Under helgen har det varit hög aktivitet i Hofors ishall, som vanligt. Denna gång var det dock inte puckpassningar eller skridskoövningar, utan det inledande arbetet att rusta upp en lite föråldrad anläggning.

1

Personalen själv har gjort en del förberedande rivningsarbete vilket redan resulterat i en besparing på cirka 80 000kronor från ursprunglig planering.

2

Vanligtvis den här tidpunkten på året när isen smälter bort brukar det infinna sig en känsla av vemod eftersom det signalerar att säsongen är över. Denna gång är det dock positivare eftersom vi redan till strax efter midsommar har en ny is och febril aktivitet igen.

För övrigt har jag en ytterst otäck känsla att kvällens match mellan Djurgården och Brynäs inte kommer sluta väl för mina egna favoriter och att säsongen skall vara över även för dessa. Hoppas att jag har fel.

Alla Helvetes Kval

Jag vet inte om man kan påstå att det råder någon hockeyfeber vare sig lokalt eller regionalt, men lite av alla helvetes kval är det nog. Om vi börjar i Hofors så är det ikväll dags för den sista matchen för säsongen. Det skall avgöras huruvida HHC tar chansen att hänga kvar med Division 2-drömmar nästa år. Jag tror och hoppas att man klarar av den här biffen, men i hockey kan som sagt allt hända.

Sista matchenDet är fri entré till matchen genom att ett antal företag går in och sponsrar kvällens tillställning.

Det går fort i hockey ja. Igår satt jag spänd av oro över hur SHL skulle avsluta sitt grundspel. Mitt Djurgården behövde vinna och det med lite hjälp av Luleå för att ta sig direkt till kvartsfinalerna. Såg dystert ut i början, man låg under mot Växjö innan man plötsligt vände till 3-3 i sista perioden. Därmed var Djurgården på kvartsfinalplats, sen plockar tokjävlarna ut målvakten med dryga minuten kvar och Växjö kunde punktera dom drömmarna för gott.

Visst, Luleå ville ha sin tredjeplacering, men som Djurgårdare är det ytterligare ett irritationsmoment med just Luleå. Jag svor och förbannade norrlänningarna ordentligt igår. Nu blir det istället Brynäs som blir motståndet i åttondelsfinalen och är man bosatt i Brynäsland blir det lätt lite jobbigt att hålla på deras motståndare.

Men man håller hoppet vid liv och att Brynäs måltorka fortsätter även i de tre kommande matcherna.

Storförlust För HHC Men Hoppet Lever

För den ishockeyintresserade är det kanske ingen större nyhet om utgången i gårdagens match mellan IFK Hallsberg och Hofors HC. Hela 8-1 lyckades Hallsberg göra mot våra tappra hockeykrigare. Coach Johan Kämpe berättade igår här på Hoforsbloggen om kvalet.

Där kunde man också läsa om de förstärkningar som Hallsberg gjort innan matchsviten, ett regelverk som många har ett och annat att säga något om.

Med facit i hand så visade det sig att det var just förstärkningen från Kumla som stod bakom samtliga åtta mål. En tung förlust och nu väntar match på hemmaplan på fredag som kan sätta spiken i kistan för att direkt klara sig kvar i Division 2.

Samtidigt så skall man komma ihåg att HHC utfört mirakel tidigare, Ni minns säkert 2013 då Hofors på förhand var uträknade och mötte Oppala i playoff. Första matchen fick man däng, den andra vann man och ett massivt stöd från Hoforspubliken som rest till Gävle den där söndagen gav laget vingar och fram till en storartad seger.

I playoffinalen stod Fagersta för motståndet. Man fick stryk på hemmaplan och åkte ner till Fagersta där man lyckades jämna ut matchvinsterna till 1-1. Fagersta som bunkrat upp med segerdrycker och buffé fick lägga planerna på is och när det avgörande mötet skedde dagen efter var det Hofors som spikade igen kistan och därmed kvalificerade sig för Division 1-kval. En magisk söndag helt enkelt.

Tyvärr känns det här kvalet för tufft för HHC, det krävs att vi hockeyälskare alla sätter oss ned och knäpper händerna och ber om att något ger oss det där miraklet vi så desperat behöver nu. En vinst på fredag och sen någon form av gudomligt ingripande från högre makter som favoriserar HHC i en tredje avgörande match.

HHC

Hörntänder & Individuell Skicklighet Avgör Kvalsviten

I kvaltider blir det mycket hockeysnack, inte minst i Hofors där HHC imorgon inleder sin kamp för att hålla sig kvar i Division 2. Motståndet består av IFK Hallsberg och det är bäst av tre matcher som gäller för att undvika kvalserien. Under gårdagen avslöjades att Hallsberg förstärker sin trupp med inte mindre än 8 spelare från Division 1-laget Kumla. Sydnärkenytt skriver:

Säsongen är över för Kumla Hockey, men inte för IFK Hallsberg som har ett stundande kval för att hänga kvar i Division 2. De har nu fått betydligt bättre möjligheter att lyckas med detta då Kumla Hockey lånar ut åtta av sina spelare till dem.

Det ger ju på förhand ett läge som kan uppfattas som mycket snedvridet, men så ser regelverket ut och det kommer att bli en tuff kamp för vårt eget Hofors. Samtidigt så meddelar HHC nu via sin officiella Facebooksida att även Hofors har plockat in 4 nyförvärv inför kampen. Giovanni Foschia, Luke Sinclair, Thomas Hamilton och den tidigare målvakten från Hofors, Garret Kosowan från Kanada.

Det har tidigare riktats kritik mot klubbens arbete med nyförvärv och i synnerhet kommunikationen mot supportrarna. Coach Johan Kämpe förklarar läget:

Johan

Hur har ni tänkt från ledarstabens håll inför kvalet mot Hallsberg?

Vi kommer att göra vårt yttersta för att hitta en väg att vinna i bäst utav tre. Budskapet är tydligt till spelare och ledare att nu får det kosta en hörntand för klubbmärket på bröstet. Det är generationer utav traditioner och vi är en anrik förening, ett jävla ansvar vilar på våra axlar att ge vårt yttersta.

Vad har avgjort beslutet att kalla in de fyra nyförvärven?

Bredda truppen. Vi ska ha klart för oss att Garrett, Giovanni, Luke och Thomas ifrån Söderhamn/Ljusne inte är NHL proffs eller frälsare som kommer, däremot är det hårt arbetande hockeyspelare. Vi blir mindre skade och sjukdomskänsliga.

Vad har de för egenskaper som ni tittat på?

-Alla har attityden och är bra på rören, och vi har i dom tre utespelarna fått rightskyttar, en powerforward, en spelande center, en spelskicklig back samt Garrett som är en homogen div2 målvakt. Jag tog hjälp utav min gode vän Micke Krantz som är ordförande i klubben samt har även pratat med coachduon Sjödin och Hedenström som har kört dom under säsongen. Dom kommer att ge allt.

Vad finns det för styrkor sedan tidigare i truppen?

Vår största styrka just nu är att alla gör det på riktigt. Bra fokus varje träning och match. Ingen lek något längre, inga divalater, hårt jobb annars får någon annan spela.

Förändrar förstärkningen från Kumla er taktik?

 –Vi får naturligtvis tänka om lite när vi möter ett skickligare motstånd. Men den grund vi har kört sista två månaderna kommer vi att hålla fast på. Det är vårat fundament och det är det vi jobbar efter. Sen blir det ju finjusteringar i taktiken.

Vad kommer vara avgörande för vem som går segrande ur den här matchsviten?

Hörntänder och den inviduella skickligheten

HHC

Rolf Larsson: Ta Vara På Möjligheten

Fritidschefen Rolf Larsson har författat detta inlägg inför sommarens aktiviteter i vår kommun:

Hallå alla glada!
Hofors Hockey och Idrottskommunen Hofors har i samarbete en Hockeycamp planerad till vecka 32, till största delen med Hoforsungdomar. Det finns även plats för andra ungdomar som inte är bosatta i Hofors i alla grupperna och nytt för i år är att flickor födda 2000 – 2005 är välkomna i en egen grupp.

För att ishallen ska kunna ha is i sommar kommer även i år Prospect Camp att förlägga sin verksamhet i vår Ishall. Nu är vår vädjan att under vecka 29 behöver vi ett boende för tre Hockeytränare. Denna vecka är det trångt av idrottsfolk i Hofors då Kanot-SM går av stapeln vid Tolvens kanotstadion.

En passning till ortens krögare, bagare och övriga handlare är att ni bör ta vara på möjligheten att sälja era varor och marknadsföra vår kommun vid möten med alla besökande.

Det är i nuläget sju veckors lägerverksamhet i Ishallen/Hoforshallen för ishockey och konståkning i sommar. I april är det dessutom två stora ungdomscuper i fotboll på konstgräsplanen vid Stålringen och ni missar väl inte Hofors AIF:s seriestart är i mitten på april.

Just boendet för ishockeytränarna är kanske något som vi kan försöka hjälpa till med i Hofors. Det gäller alltså någon form av bostad för tre personer under vecka 29, och har ni en lägenhet eller ett hus som ni kan tänka er att hyra ut under denna vecka så kontakta Rolf Larsson antingen via mejl rolf.larsson@hofors.se eller per telefon 0290-771828.

Fd Hoforstränaren Nu I Kval Mot Allsvenskan

Under tiden som det vankas kval för Hofors HC, har en annan Hoforsare skördat framgångar uppåt i seriesystemet. Det handlar naturligtvis om Mikael ”Honken” Holmqvist, den före detta Hoforstränaren som tränat Borlänge HF under den gågna säsongen.

Honken

Under söndagen stod det klart att man kvalificerat sig för kval mot Allsvenskan mot alla förhandstippningar och möjliga odds efter att ha nollat Kumla på bortaplan.

Borlänge behövde minst en poäng för att säkra allsvenskt kval.

Stor segerorganisatör blev Borlänges Philip Wadén som gjorde 1–0 och 2–0. Nu är BHF klart för allsvenskt kval.”

Tråkigt nog så uppstod inte mitt drömscenario där Borlänge hade fått tagit sig an ett sjunkande Leksand, men det är riktigt stort att Honkens kometkarriär nu resulterar i ett sjukt spännande äventyr. Det är många Hoforsbor som följt Dalalagets väg fram till kvalet och det lär inte bli färre när man nu är där. Lycka till Honken!

Coach Kämpe Om Kvalet

Det råder en febril aktivitet kring HHCs A-lag dessa dagar. Som Hoforsbloggen kunde berätta om igår så är serien färdigspelad och resultatet allt annat än uppmuntrande. Men situationen är som den är och nu måste man kämpa på för att undvika att flyttas ned i seriesystemet. Johan Kämpe berättar om läget:

Det blir en playoff i bäst av tre mot IFK Hallsberg denna vecka. På bortaplan på onsdag, hemma i ishallen på fredag och om det krävs ytterligare en avgörande borta nästa söndag igen.

Hur laddar ni upp inför matchsviten?

Vi kör träning idag söndag, tränar måndag och tisdag, spelar sen match på onsdag och träning som vanligt på torsdag och även lördag. 

Söndagsträning

Just nu i ishallen

Vad händer om det blir förlust i matchsviten mot Hallsberg?

Då hamnar vi i en kvalserie där HHC, Skutskär och Smedjebacken är just nu.

Vad vet ni om motståndarna IFK Hallsberg?

Jag har scoutat med hjälp av tränarkollegor och de är ett spelande lag som försöker hålla i pucken inom laget. Men lite ironiskt så kanske man kan anta att det blir Division 1-laget Kumla vi kommer att möta om man väljer att förstärka truppen inför kvalet.

 

Hofors HC Möter IFK Hallsberg I Kval

Igår avgjordes slutligen Hockeytvåan A Västra och resultatet efter en intensiv säsong ses här:

Hockeytvåan

Det innebär enligt uppgift nu att man redan på onsdag sätter sig i bussen och beger sig mot Hallsberg vilka man i potentiellt tre matcher skall göra upp om vem som får stanna kvar i division 2. Borta på onsdag alltså, hemma på fredag och eventuellt en tredje match bort igen på söndag om det krävs.

Ökat Ansvar Med Sponsorpengar

Mats Andersson från Falun gör ett klokt inlägg i debatten om spronsring av idrotten och föreningar. Många företagare kan uppleva det som ett rent gissel att försöka räcka till åt alla som vill ha ett ekonomiskt stöd. Så även i Hofors där det är en hård kamp om befintliga sponsorpengar. Därför är artikeln mycket läsvärd, i synnerhet för företagare som bara inte vill slänga iväg slantarna och sen inte följa upp eller engagera sig djupare:

Vi på ICA Supermarket Slätta har samlat ihop dessa beslut i påsen som handlar om ”Socialt Ansvar i ditt Närområde” ( CSR = Corporate Social Responsibility).

Avgörande för alla som har ansvar för sin sponsorverksamhet är att man har en tydlig policy för detta. Jag tror att man ofta sponsrar med hjärtat och har egentligen ingen uppföljning eller mål med sin sponsring, ”vi kör väl samma upplägg som senast”. Här känner jag igen mig själv, trots att vi behöver låta våra ledord ta ut riktningen för vår sponsorverksamhet.

Jag tror att det i framtiden kommer att bli viktigt både för den som sponsrar men framförallt för den som har behov av sponsring, man behöver analysera sin verksamhet. Dels utifrån sina förutsättningar att få, men även för att kunna ge tillbaka på bästa sätt.

 

Ishockeyprofil Från Hofors Används Som Slagträ Mot Vitryssland I Två Delar

Del 1

Föga kunde man väl ana att inlägget om Mathias Strand som erbjudits att få dra på sig en hockeytröja för Team Sweden och bege sig till Vitryssland skulle komma att skapa rabalder. Alla som känner eller vet vem Mathias är känner också till den stora passionen för idrotten som han ägnat större delen av sitt liv med, ishockeyn. Han är en högt uppskattad lärare, en riktig eldsjäl för vår kommun, och är det något personligt intryck som jag skulle återge av just Strand, så är det hans sinne för rättvisa och medmänsklighet som blir starkast. Det är därför jag både blir arg och ledsen på samma gång när jag ser hur en annan person verkar ha misstagit sig helt på Mathias och använder honom som ett slagträ för att kritisera Vitryssland, jag skulle till och med vilja gå så långt att detta rör sig om en avskyvärd mobbing.

Belarusbloggen – Svenska hockeyveteraner deltar åter i Lukasjenkas propagandajippo

Belarusbloggen – Nyttiga idioter i diktatorns tjänst

Belarusbloggen – Hoskeyspelande politiker försvarar sitt deltagande i diktatorns turnering

Strand

Strand2

Gefle Dagblad – Hoforspolitikern spelar hockey med diktatorn, får skarp kritik

Hoforspolitikern och hockeyprofilen Mathias Strand är en del av det svenska veteranlandslag som i dagarna deltar i den vitryska diktatorn Aleksandr Lukasjenkos egen hockeyturnering i Minsk. För det får han nu skarp kritik.

– Jag tycker att det är omdömeslöst, säger människorättsorganisationen Östgruppens ordförande Martin Uggla.

Det råder upprörda känslor för de här blogginläggen och artikeln i Gefle Dagblad. Det är som jag själv uttalat mig om ganska problematiskt. Dels har man grunderna som Mathias själv begav sig iväg tillsammans med Team Sweden på, passionen för det idrottsliga. Vi har även faktumet att Vitrysslands president, Alexander Lukasjenko är allt annat än demokratins förkämpe, och faktiskt är en diktator som behåller greppet om landet med järnhand och genom påstått valfusk. Människorättsorganisationerna har enligt min egen uppfattning, all rätt att kritisera den här mannen som kallats ”Europas siste diktator”. Det råder heller ingen tvekan om att ishockeycupen används för propagandasyften. Att låta påskina att landet och i synnerhet Lukasjenko är egentligen är en hygglig kille som brinner för idrott men i själva verket bara uppvisar det som en fasad som döljer en helt annan sanning.

Jag är ingen Vitrysslandsexpert kanske jag skall påpeka, men det tar faktiskt inte många klickningar på nätet för att få en uppfattning om landet och dess diktaturiska styre. Kanske är det därför som Martin Uggla nu kritiserar Mathias Strand så hårt. Att Mathias borde ha gjort ett rejält ställningstagande emot Vitryssland och inte deltagit i uppvisningen. Hur man än vänder och vrider på det hela så finns det upphov till kritik och åsikter, det politiska ställningstagandet till det kanske aningslösa deltagandet i cupen.

————–

Del 2

Det för oss till den oändligt pågående diskussionen om att beblanda idrott och politik. Det har skett förr och det kommer att ske igen.

Ondina Valla

Trebisonda Valla höjer högerarmen i en politisk gest under OS i Berlin 1936.

idrottsprotest

Tommie Smith och Peter Norman under OS i Mexico City 1968.

Måste man i alla lägen uttrycka en ståndpunkt och vilken är då den rätta? Det förutsätter att världen alltid är svart eller vit, god eller ond och att alla människor ständigt är medvetna om rätt och fel och gör sina dagliga val utefter ett slags världssamvete. Det arrangeras idrottstävlingar och genomförs konserter och andra kulturella evenemang på platser som inte kan betraktas som människorvänliga. Svenska ambassaden i Vitryssland har till exempel marknadsfört både Petsson & Findus, Pippi Långstrump och Mamma Mu på plats i landet och även i andra diktaturer eller tvivelaktiga platser men jag kan inte alls påminna mig att dom stämplats som ”nyttiga idioter”. Kanske för att just dessa är fiktiva, men alla övriga och fysiska personer då.

Jag kanske är mycket naiv, men för mig har idrott aldrig handlat om vilken livsåskådning du har, din politiska läggning, vilket ursprung eller religiös övertygelse du kommer ifrån. Det är alltid strävan efter att nå utveckling, förbättra resultat och se mitt favoritlag peta in pucken bakom AIK eller Säters målvakter. Idrotten har genom åren lärt mig att den under bra förhållanden kan skapa vänskapsband och glädje  bortom språkbarriärer och  fysiska värden. Den enda plats där man inte borde behöva tänka på om ens åsikter är de ”rätta” eller ”felaktiga”. Gör man politik även av idrotten så kommer ett av det bästa instrumentet för till exempel integration att vara värdelöst.

Borde Mathias då ha åkt iväg på resan till Vitryssland? Ja absolut. Förutom upplevelsen där han kröner sin egen fantastiska idrottskarriär med ett hedersfyllt uppdrag att sätta på sig den Svenska tröjan och delta i tävlingar mot andra nationer, har han haft möjlighet att träffa alla dessa människor som anses vara förtryckta. En möjlighet att skapa vänskapsband och få ett utbyte av tankar och ideer med deltagare från andra länder. Ishockeyspelare är inte som Herr Uggla tycks tro, några klappträn som viljelöst styrs av andra i alla lägen. De kan vara de bästa ambassadörerna som finns genom sin passion för idrottsutövandet.

Semifinal Med Rötter I Hofors

Förhoppningsvis har den långa helgen varit god för er alla och idag är det en vanlig vardag igen. Ja det blir helg redan imorgon igen och onsdagen en röd dag det med. Feststämning kan det bli redan idag då Juniorkronorna möter ärkerivalen Finland i en semifinal. Våra landskrigare har gjort en enastående insats och nu gäller det att bevisa att man håller måttet fullt ut.

Juniorkronorna

Jahapp tänker säkert någon nu, Hoforsbloggen brukar ju i regel ha något lokalt att anknyta till men det här har ju inte direkt med Hofors att göra. Nej men indirekt så har det faktiskt det. Läser med viss förtjusning en artikel i Aftonbladet som knyter banden mellan just Hofors och Junior-VM i Finland. Det finska laget har en stjärna vid namn Jesse Puljujärvi och efternamnet är inte okänt i vår kommun

Jari, 45, och Tuula, 51, bor nu i Torneå, gränsstaden i västra Lappland. Några finländska spjutkast bort, på andra sidan Torne älv, ligger svenska Haparanda. Men Jari Puljujärvi har bott större delen av sitt liv i Sverige. Hans föräldrar flyttade hit 1967 och Jari föddes i Hofors 1970. Han blev snabbt tvåspråkig och under åren på Petreskolan i den lilla gästrikeorten uppstod även intresset för ishockey.

Extra roligt blir det ju eftersom målspottaren Jesses pappa är en gammal skolkamrat till mig själv. Dagens semifinalsmatch har alltså en minimal men ändock koppling till Hofors. Sen kan det kanske också bli lite av en derbykänsla eftersom vi har en stark koppling till dagens motståndare genom vår finska population. En och annan vän har redan börjat skicka meddelande om att idag är det minsann finsk sisu som segrar och inga ”fjolliga svenskar”. Vi får se vem som får glädjas mest framåt eftermiddagen.

Från Hofors Till Team Sweden & Minsk

Han har spelat flest matcher i Hoforströjan någonsin, en uppskattad lärare, relativt nybliven lokalpolitiker och en verklig eldsjäl i Hofors föreningsliv. Naturligtvis är det Mathias Strand som jag menar. Inför denna säsong meddelade han att skridskorna skulle läggas på hyllan för seriespel och att han endast skulle ägna sig åt ishockey som ungdomstränare och delta i några veteranmatcher. Men nu får han packa utrustningen och bege sig till Minsk och Vitryssland och hedra Team Sweden i veterancupen som spelas mellan 4 och 7 januari.

Mathias Strand

Cupen anordnas varje år av landets president som en särskild julgåva till landets invånare och dit får nu Strand och resten av laget åka för en riktig upplevelse. Storspelare som Igor Larionov och Alexei Yashin får nu möjligen se sig omåkta och överkörda av  en riktig stålkille från Hofors.

Hur det kom sig att han hamnade här då? Ja efter att ha gjort ett ordentligt intryck på coachen Magnus Persson i veteranhockeyn så var valet givet. Förutom själva matcherna med tusentals åskådare så bjuds laget på en lyxig hotellvistelse och en avslutande bankett. Strand får alltså plocka ner smokingen bredvid sin svettiga utrustning. Kör hårt!