Fritidsbanken I Sandviken Blir Sporterian I Hofors

Olika namn men samma innebörd. Gefle Dagblad skriver om konceptet med att låna ut idrottsutrustning i Sandviken.

Sedan 2016 ingår Fritidsbanken i en satsning från Riksidrottsförbundet och det finns en vision om att det ska finnas minst en Fritidsbank i varje svensk kommun. Just nu ligger den närmaste i Sala, men intresset är stort från andra kommuner i Gävleborg.

– Ja, vi har en dialog med flera kommuner. Att vi får en Fritidsbank i Sandviken betyder väldigt mycket, inte minst för att de redan har en så fin verksamhet, säger David Mathiasson, verksamhetsledare på Fritidsbanken, i samma pressmeddelande.”

Läs även: Ge bort till sport

I Hofors kommer det tills vidare dock att kallas ”Sporterian” och denna morgon kom en uppmaning om att donera utrustning ut via social media:

Därför var det enkelt att plocka upp telefonen denna morgon och ringa Åsa Wallin och berätta att den insamlade utrustningen vid fiskeprojektet vid Ankdammen som jag startade för några år sedan nu kunde doneras till Sporterian och komma fler till glädje. Projektet blev tyvärr mer tidsödande än man kunnat ana och utrustningen sköttes inget vidare väl av barnen som lånade den så till slut fanns ingen annan utväg än att avbrytadet i väntan på ett bättre läge som nu har uppstått.

Årets Utbrott?

Lokalt pratar man om utbrott vid kommunstyrelsens sammanträde, men för den idrottsintresserade betyder det föga när vägen till slutspel i SHL har inletts. Under gårdagskvällen lyckades Djurgården utjämna matchserien till 1-1 och en avgörande match mot Färjestad spelas imorgon. Mest uppmärksammad blev dock Luleås tränare Petter Lasu Nilsson efter att hans lag blivit utslaget av Malmö i två raka matcher. Intervjun efter matchen har delats åtskilliga gånger och det speglar minst sagt den passionen och känslan som ett slutspel för med sig. Eller åtminstone försöken att ta sig dit.

 

Play Off Till Hockeytvåan Inleds

Det torde inte vara en större överaskning att Hofors HC nu tvingas kriga för att hålla sig kvar i Division 2. Resultaten har inte räckt till under denna minst sagt turbulenta säsong med flera tränarbyten. På sistone har man dock spottat upp sig och plockat lite poäng, men inte tillräckligt för att vara på den säkra sidan. Det är mycket tråkigt men så är det i hockey. Ibland går det upp och ibland får man harva på för att hålla sig kvar. Redan imorgon inleds kampen för att säkra sin plats och det sker borta mot Åmåls Sportklubb. Returmötet blir redan på fredag hemma i Hofors. En eventuell tredje match spelas på söndag, och det i Åmål.

 

Noterbart är att motståndet bjuder på ett kärt återseende av en fd Hoforsspelare. Tyler Schofield gör sin andra säsong i Åmål, och nu får han alltså beträda den nyrenoverade hockeyrinken i Hofors igen och möta några av sina forna lagkamrater.

Idrott & Fest På Folkets Hus

Lördagen var som bäddad för fest och glamour om man var upplagd för det. Jag var inbjuden till Local Heroes-galan i Göransson Arena, men valde efter en intensiv vecka att spendera lördagskvällen med först ishockey och sedan en ny TV-serie. Idrottsgalan på Folkets Hus i Hofors lockade inte heller. Däremot så kan jag berätta att många fina utövare, arrangörer och eldsjälar prisades för sina insatser. Huvudnumret sades vara Årets Eldsjäl där Marita Söderström och Emil Eriksson slutligen fick ta emot ett mycket välförtjänst pris. I övrigt prisades bland annat Hofors Ridsällskap som Årets förening, Årets kvinnliga prestation hade även hon en koppling till hästsporten, Frida Andersen, Årets funktionär blev Matilda Andersson och Totte Sjögren från Torsåkers IF utsågs till Årets kamrat. Torsåkers IF representerades även genom Stefan Östblom som utsågs till Årets ledare. Fullständig lista över vinnare under denna länk.

Idrottscafé Söndagen Den 19 Februari

Det här verkar riktigt intressant och spännande. Är det något vi har i vår kommun så är det män och kvinnor av det rätta virket. En idrottstradition som håller i sig än idag inom allsköns idrott men där hästsport och bilsport också placerat sig högt på listan av idrottsliga framgångar. Det här ska åtminstone jag försöka hinna med och gå på.

Ny Fest I Hofors Med Skid-VM 2025?

Om den senaste ”VM-festen” med Camp Finland i Hofors var en stor framgång eller inte kan vi säkerligen diskutera i evighet. Min inställning är dock att det var ett fiasko av många anledningar, inte minst från hur arrangörerna planerat till slutresultatet. Förutsättningar fanns det, men kompetens att hantera det var det mindre med. Dessutom fick vi aldrig se någon utvärdering av satsningen i kommunen trots upprepade förfrågningar. Nu ser det ut att bli en repris 2025 om intresseorganisationen Beyond Skiing får sin vilja igenom. Men den här gången kommer masspsykosen inte att vara helt generell i grannkommunen. Vänsterpartiet verkar osedvanligt klarsynta och vill redan nu smälla igen dörren till ett nytt VM skriver Dalarnas Tidning.

 

Vid kommunstyrelsens senaste sammanträde beslutades om att en kommunal VM-utredning skulle sjösättas.

Vänsterpartiet reserverade sig redan då och i samband med torsdagens kommunfullmäktige befäste de sin ståndpunkt.

Liberalernas Svante Parsjö-Tegnér var tidigt ute med en motion där han krävde en oberoende utredning i kommunal regi.

Under fullmäktige besvarades motionen med bifall i och medatt utredningen redan är beslutad.

Men Vänsterpartiet behöver ingen mer information.

I höstas gav intresseorganisationen Beyond Skiing tidigare VM-generalen Sven von Holst ett uppdrag att genomföra en utredning kring Faluns möjligheter att åter stå som värd för skid-VM med sikte mot 2025.

Bland annat kom utredningen fram till att de kommunala investeringarna skulle kunna uppgå till 30-40 miljoner kronor i Lugnetanläggningarna.

– Vi har fått den utredning vi behöver. 30-40miljoner kronor är skäl nog att säga nej till att utreda det här vidare, kommenterar Liljeglöd.”

För min gamle lärare Svante ser det dock ut att bli ett positivt gensvar på motionen:

Förutom Vänsterpartiet ställde sig samtliga partier bakomSvante Parsjö-Tegnérs motion om en oberoende VM-utredning.

Ny Skridskobana Vid Stålringen

Man meddelar via Facebook att man nu spolat upp grusytan in till Stålringen och håller belysningen tänd lite extra på kvällstid. Perfekt för den som bara vill åka omkring och testa sina färdigheter eller vill spontanspela lite hockey eller bandy. Förhoppningsvis kan man samsas om ytan och ta hänsyn även till dom som inte använder klubba med boll eller puck. Mycket bra initiativ!

Djurgården Slog Brynäs & Samma Dag Världsrekordet

Mer onödigt vetande denna söndagsmorgon, kan vara att Djurgårdens IF FF slog ett världsrekord under gårdagen när man mötte IFK Söderhamn med hela 79-0 i resultat. Det tidigare rekordet var 76-0, mellan Brasilien och Östtimor. Nu kanske det inte var någon uppseendeväckande sportgren, det handlade om ”Futsal”, inomhusfotboll där man möts på en mindre plan och med endast fem spelare i vadera lag, varav en målvakt. Men ett världsrekord är ett världsrekord och det återstår att se om det uppmärksammas nationellt i Sverige på något vis.

Sen vet vi väl alla vid det här laget hur det gick i SHL-mötet mellan Brynäs IF och Djurgårdens IF under lördagen. Den totala tystnaden efter matchen på sociala medier från Brynäsanhängarna är talande nog.

 

Ishallen Håller Öppet Åtta Veckor Under Sommaren

Jag kan inte framhålla nog, vilket lyft kommunens nya hemsida genomgått sedan den nya sajten tog över ”öststatssidan” som fanns innan. Den har blivit levande, intressant och  informativ. Även om det är en bit kvar innan den når sin absoluta topp, så är det ett toppenjobb man gjort.

Där kan vi idag läsa om de kommande aktiviteterna i ishallen i sommar. Som bekant så har det tidigare arrangerats hockeyläger i Boris Lambys regi, men nu arrangeras det i egen regi under rektor Johan Kämpe, hockeyprofil från Hofors och tidigare rektor vid Furudals hockeyskola.

Under tre somrar har Hofors huserat hockeytalanger från hela Sverige form av ett samarbete med Prospect Camp, men nästa år satsar man på tre helt egna hockeycamper.
– Vi är jätteglada att Johan Kämpe kommer att vara rektor för de tre veckorna. Han har tidigare, bland annat, varit rektor på Furudals hockeyskola så han har otroligt värdefull erfarenhet av sådant här, säger Rolf Larsson.
Tre en-veckorscamper planeras och man räknar med att kunna ha 100 ungdomar med på varje vecka.”

Det är dock inte bara ishockey som kommer att utövas under sommaren,

Förutom hockey så har flertalet konståkningsklubbar visat intresse för att lägga sina träningsläger i Hofors ishall nästa år.

 

Spontanidrott: Fint Exempel I Storvik

Då och då har vi berört ämnet spontanidrott här i Hoforsbloggen.

SPONTANIDROTT & UNGDOMARS BRISTANDE ENGAGEMANG

SPONTANIDROTT – NOSTALGI ELLER LEVANDE FENOMEN?

De senaste dagarna har man kunnat följa ett mycket fint exempel på hur eldsjälar vill hålla fenomenet vid liv genom att anlägga en isyta i Storvik. En av dem är Fredrik ”Bejan” Bergström, som många känner igen som tidigare Hoforsbo och kopplad till ishockeyn här i Hofors. Tillsammans med ett gäng andra ”farsor” vill man ge barn och ungdomar möjligheten att åka skridskor på en bokstavlig hemmaplan i Storvik. Under de allra kallaste kvällarna nu i veckan har man spolat och skrapat, och nu ser det ut att börja likna något.

Och detta är inget annat än ett mycket fint exempel på vad som sker när man tar tag i saker och ting på egen hand istället för att stoppa händerna i fickan och muttra att ”dom aldrig gör något” och påfallande ofta avse respektive kommun.

Jag kan inte annat göra än att lyfta på hatten och gratulera Storviksgänget som visat att det fortfarande är möjligt om man vill. Att det sedan förmodligen kommer att bli farsorna som glider omkring i strålkastarljuset på kvällarna och flippar puck och inte vill komma hem till fruarnas stora förtret, ja det är en annan historia!

Marita Har Dragit In Hundratals Miljoner Till Hofors

Det finns antagligen inte en levande själ i Hofors som inte vet att det var en rent magisk söndag där insamlingen ”Med kärlek från Hofors”passerade miljonen och fortsatte ticka upp till detta:

miljon

Fantastiskt bra för ändamålet och mer sammanfattande i programmet angavs en summa på över 49 miljoner kronor totalt i insamlingen. Hofors har alltså en betydande del av resultatet i årets upplaga av Musikhjälpen.

Men insamlingen i sig är en sak, det är vad som under gårdagen omnämndes som ”Hoforseffekten” som är intressant idag. Det genererade nämligen en hel del positiva mediainslag och plötsligt visste hela Sverige att ”en litet samhälle med kanske 6000 invånare” utfört stordåd. Hofors hamnade till och med på kultursidorna i de finaste och märkvärdigaste tidningarna. Ett axplock av gårdagens media:

Arbetarbladet – En miljon kronor har Hofors samlat in till Musikhjälpen – slår alla rekord!

Arbetarbladet – Efter insamlingssuccén – nu kan skyltarna till Hofors komma att bytas ut

Gefle Dagblad – Slutgiltiga summan för Hoforsbössan: 1,2 miljoner – krossar tidigare Musikhjälpenrekord

Gefle Dagblad – ”Med kärlek från Hofors” krossar rekordet – är nu största insamlingsbössan i Musikhjälpens historia

Sveriges Radio – Hofors slog rekordet i Musikhjälpen

SVT – Hofors-insamling har nått över miljonen

Dagens Nyheter Kultur – Hofors slår rekord i ”Musikhjälpen”

Sydsvenskan – Hofors slår rekord i ”Musikhjälpen”

Expressen – Kommunen slår rekord i Musikhjälpen

Göteborgs Posten – Hofors slår rekord i ”Musikhjälpen”

Aftonbladet – Filip & Fredrik slog rekord i Musikhjälpen

Aftonbladet – Nytt rekord för ”Musikhjälpen”

Och listan kan fortsätta i all oändlighet över den uppmärksamhet som insamlingen, initiativet och engagemanget har bidragit till. Det finns all anledning att vara superglad, jag gissar att där det jublas högst idag är nere vid Faluvägen/Rondellen och i ”Kjelles vita hus” eller Entré Hofors som det heter mer formellt. Föreningen har nämligen uppdraget att arbeta med marknadsföringen av kommunen och i det här fallet vred sig lyckans låsmekanismer i helt rätt läge och vi pratar om gratis reklam för hundratals miljoner som föll rakt ned i Kjell Johanssons knä. Det tåls att upprepas igen, reklam för hundratals miljoner.

För i verkligheten så har kommunen inte haft de muskler som behövts för att arbeta med sin profilering. Vi har fått mycket smått till skänks genom någon enstaka positiv artikel och nyhet. Trots att vi har fantastiska och i många fall unika möjligheter att vara en naturlig plats för besöksnäring, företagande och boende, så finns det inte medel att marknadsföra det eller skapa riktiga förutsättningar.

Vi” politiker framhäver ofta våra fördelar, nämner satsningar på idrottskommunen, besöksnäringen, skryter om vilket lyckat projekt fisket vid Hubo-Långsjön blivit som attraherar tusentals besökande. Men att göra ordentliga satsningar på det och lägga investeringar för att utvecklas till att bli konkurrensmässiga med omvärlden, det gör vi inte. Jag skriver inte, för de blygsamma medel vi satsar är snudd på intet. Det råder en viss brist på kompetens också, att placera nya uppdrag i någons knä medför inte automatiskt att satsningarna lyckas.

Men vi säger det en gång till. Hofors har fått reklam för hundratals miljoner, och allt började med ett initiativ från en privatperson vid namn Marita Söderström. Det går knappt att greppa vidden av hur lyckosamt detta blev inte bara för insamlingens och ändamålets skull, utan för alla oss invånare i kommunen som älskar att bo här. Den kärlek kommunens invånare gav, kom genast tillbaka i form av positiv media, uppskattande tillrop av hela Sverige och en bild som fullkomligt krossade den negativa synen många gett av Hofors kommun. Hofors var på allas läppar och sinnen utan en enda krona för marknadsföringen. Hur jävla fantastiskt är inte det??

musikhjalpen

Men det räcker inte med att alla vet att Hofors existerar någonstans i landet. Arbetet med att utveckla samhället runt oss måste fortsätta. Att invånarna har kraften och hjärtat är bevisat långt bortom all sans och vett, men kraften måste samlas och riktas på något sätt. Det är en fantastiskt bra paroll, ”Kärlek från Hofors”. Det finns en innerlig önskan från många nu att vi tar tillvara på det här, och det är egentligen ganska enkelt om inte den grå vardagen smyger in och sakta stryper den euforiska känslan till döds och intet. Då är nämligen dessa hundratals miljoner i gratis marknadsföring vi fått kanske inte helt förlorade, men definitivt förslösade.

Tänk om den här kraften kunde visa sig då och då. Till exempel när innebandytjejerna lirar bortamatch och ett följe av hundratals tillresta kommuninvånare hejar fram till seger.

t-shirts

Design: Lisa Alexandra Sörensen

En vädjan om språkkompisar resulterar i att det finns fler än behovet. Att vi får ett fredligare samhälle därför att goda människor solidariskt säger ifrån. Att när någon har problem så finns det fler händer att lösa dem än problemen själva. Det är ett sådant samhälle som jag vill leva i, och jag kunde aldrig ana att en enda person kunde öppna dörren på glänt till det. Marita Söderström blir förhoppningsvis startskottet på en ny tid.

Hoforsbor Har Samlat In Över 130 000 Kronor Till Musikhjälpen

132 900 kronor är summan i skrivande stund som företag, föreningar, skolklasser, privatpersoner och ja, hela Hofors samlat in till Musikhjälpen så här långt i år. Initiativtagaren Marita Söderström har all anledning att jubla över engagemanget hon skapat i Facebookgruppen ”Med kärlek från Hofors”. Det har gått så bra att insamlingen toppar den lista som presenteras på Musikhjälpens hemsida. Nästan 90 000 kronor mer än andraplaceringen.

musikhjalpen-med-karlek-fran-hofors

Man kan givetvis hjälpa till att stötta genom SMS och betalkort, men det går även att  stoppa i kontanter i en insamlingsbössa som är placerad vid Hanssons konditori.

hanssons

Och det kommer mera. Idag spelas det ett derby mellan Hofors HC och Sandvikens IK i ishallen. Här kommer det också att samlas in pengar till Maritas pågående insamling. Matchen startar 19.00 och ett ypperligt tillfälle att tömma spargrisen eller vad man nu har hemma för att lägga växelpengar i. Även under Tomtekväll den 8 december kommer insamlingen ske. Mer information i ett senare inlägg.

Tillskott I Kassan För Hofors Föreningar

Svenska Spel delar varje år ut pengar till de föreningar som är ansluten till projektet Gräsroten. Det innebär i korthet att den som har ett konto hos Svenska Spel, kan välja upp till tre föreningar som får poäng varje gång man lägger ett vad, spel eller köper en lott.

grasroten

För Hofors del innebär det att 10 föreningar får en liten slant efter dagens pengaregn på 50 miljoner kronor:

  1. Hofors Hockey Club 11972 kronor

2. HAIF Fotboll 9059 kronor

3. HAIF Huvudförening 10319 kronor

4. Hofors Golfklubb 2879 kronor

5. Hofors Ridsällskap 1923 kronor

6. HAIF Skidor 1045 kronor

7. Hofors Boulesällskap 1697 kronor

8. SIM 77 Hofors 1090 kronor

9. Hofors Motorklubb 560 kronor

10. HAIF Friidrott 818 kronor

Tycker ni att föreningarna får för lite pengar så kan man faktiskt ganska enkelt åtgärda det genom att ansluta sin favoritförening/föreningar till sitt konto. Det kostar ingenting förutom de spel ni lägger med ert kort och kan göra föreningar jätteglada. Mest i Gästrikland fick dessa föreningar:

mest-i-gastrikland

Hofors Representeras I TV-Pucken

Rubriken är förstås en sanning med modifikation, i årets trupp återfinns Filip Ek med Hofors HC som moderklubb, men tillhörande Brynäs IF U16. Allt enligt den så kallade ”Gästrikemodellen”, vilken varit omdiskuterad.

Nu har slutspelet i den klassiska hockeycupen inletts, och Gästrikelaget inledde med att sätta Småland på plats med 4-2.

– Vi spelar rätt så stabilt hela matchen. De får några farliga lägen, men jag tycker att vi är stabila. Vi snäppte upp det lite till i sista perioden, säger Victor Söderström.

Gästriklands tränare, Jonas Söderström, håller med sin målskytt.

– Jag tycker att vi hade tålamod i försvaret och att vi följde matchplanen. Det började lite nervöst. Men vi hade tålamod och allt börjar i försvaret. Det viktigaste är försvaret och sedan kommer anfallet, säger han och fortsätter:

– Vi har ett par snäpp till känner vi. Det var en typisk förstamatch. Den var nästan hundra procent, men vi tar resten under torsdagen.”

Allt om TV-cupen återfinns under denna länk.

Noterbart är att Filip Ek stod för en assist vid 1-1 som innebar vändningen för matchen.

Hofors Kommun Söker Ny Fritidschef

De allra flesta känner nog till att fritidschefen Rolf Larsson ämnar att gå i pension till årsskiftet efter en lång karriär kring kommunens idrottsanläggningar och föreningar. Han kommer dock att vara tillgänglig under en övergångsperiod fram till någon gång under våren 2017, och en av anledningarna bör vara att trimma in en efterträdare.

Kommunen står inför en fantastisk möjlighet att utvecklas både inom besöksnäringen och idrottstursimen, inte minst har de senaste årens hockeycamper och idrottsarrangemang visat att Hofors mycket väl kan ta sin plats på kartan över möjliga mål när utomsocknes föreningar vill byta miljö.

Nu annonserar man ut tjänsten via bland annat Arbetsförmedlingens hemsida, och jag vet att det finns otroligt många intresserade enbart i vår egen kommun. Med stor sannolikhet kommer det även dra till sig ansökningar utifrån.

Mardrömspremiär För Hofors HC

Fredagens premiär i hockeytvåan kunde nog ha startat på ett betydligt bättre sätt för Hofors HC. Efter första perioden stod det 3-0 till Söderhamn/Ljusne på tavlan, och det efter ett tvättäkta och fullbordat hattrick av kvällens målkung Jesper Åhlen-Hedenström, som för övrigt skulle stå för 5 av de 8 mål Söderhamn petade in mot Hofors 0.

Gefle Dagblad:

– Vi viker ner oss på alla lagdelar och står inte upp alls, säger en besviken Mikael Johansson.

På tisdag är det hemmapremiär mot Falu IF, och där kan man bland annat numera se tidigare Hoforsspelarna Daniel Jansson, och sedan i år även Mattias Jansson i ”fel dräkter”.

HHC

Dagcamp Ishockey Under Höstlovet

Under höstlovsveckan, den 3 november finns det möjlighet för en heldag med ishockey för kommunens barn. Det är Hofors HC som arrangerar aktiviteten och det kostar 200 kronor per barn och det ingår lunch utöver spännande träningsmoment.

HHC

I dagsläget är det dock lite för få barn anmälda och klubben går nu ut med en vädjan att anmäla barnen i god tid, annars riskerar aktiviteten att ställas in:

Uppmaning till alla föräldrar att anmäla era barn till dagcampen torsdag v. 44 på höstlovet. I dagsläget är det få anmälda och kommer det inte in fler anmälningar senast 25/10 så måste vi tyvärr ställa in den. Prata med era barn och anmäl till kansliet via hoforshc@hofors.se

Hoforsbacken Behöver Ert Stöd

Friluftsfrämjandet i Hofors grundades 1937. Året efter, 1938,  startade man verksamheten i Hoforsbacken under enklare former. Syftet med föreningen utgörs främst av friluftsliv och skidåkning, och arbetet i Hoforsbacken utgörs helt av ideella insatser.

Under åren sedan anläggningen startades har medlemmarna i föreningen i samverkan med dåvarande SKF och kommunen utvecklat en anläggning som uppfyller kraven från myndigheter och inte minst de besökande gästerna. Hoforsbacken har idag 2 liftar, 5 nedfarter med beslysning, en cafeteria, klubbhus och en skidbod med uthyrning av utrustning.

Föreningen arbetar i stort sett året runt för att hålla anläggningen och utrustning i gott skick för den perioden året tillåter att Hoforsbacken kan ha öppet. Det tar ungefär 20 dygn och 3 personers arbete, 1440 timmar, bara att förbereda snöläggning och pistning.

Under öppethållandet som beräknas till ungefär 50 dagar, krävs det varje dag insatsen av 5 människor som bemannar lift, skidbod, cafeteria och en yttre jour vilket innebär 110 arbetstimmar per vecka och beräknat 1430 timmar per säsong. Utöver det tillkommer pistning av backen med 3 timmar per dag och uppskattat 150 timmar för en säsong.

hoforsbacken

Underhållet av backen under resterande del av året beräknas snålt tilltaget till 800 arbetstimmar för ca 15 personer. Man utför service på maskiner, liftar, byggnader, skidutrustning, röjer busk och sly, städar och ordnar med vedförsörjning så att gäster kan grilla korv och ha eldar att värma sig vid under vinterhalvåret. Det är en imponerande insats föreningen utför bakom kulisserna enbart för att kunna erbjuda utförsåkning under dessa relativt få dagar av vintern. Under en säsong arbetar lågt räknat mellan 30 och 40 ideella människor och lägger ner drygt 4000 timmar för att erbjuda aktiviteter i en underbar miljö.

Hoforsbacken får anses vara en av kronjuvelerna i kommunens utbud av fritids- och idrottsmöjligheter under vinterhalvåret. Hoforsbacken har en enorm potential att kunna utvecklas till en vinstinbringande anläggning som i slutänden till och med kan skapa arbetstillfällen inom besöksnäringen. Trots hård konkurrens från större anläggningar i vår region, drar man många besökande från andra kommuner. Men som med många andra föreningar så saknas det engagemang i tillräckligt stor utsträckning och man har signalerat från föreningen att arbetsbördan är för stor för föreningens medlemmar och till och med övervägt att inte öpnna upp backen för allmänheten kommande säsong. Det är riktigt oroväckande.

Föreningen behöver i första hand fler människor som kan bidra med arbetstimmar för att dels preparera backen innan öppnandet, men även människor som kan hjälpa till under tiden Hoforsbacken har öppet, vid liftar, skidboden och cafeterian och skapa förutsättningar för sköna dagar i skidbacken. Hofors har en stark tradition av engagerade föreningsmedlemmar, och många bäckar små kan som bekant skapa en bred flod. Nu behöver Friluftsfrämjandet kommuninvånarnas hjälp för att bedriva verksamheten och kontaktuppgifter finns under denna länk. Som förälder till skidintresserade barn och ungdomar kan man bidra med några timmars arbetstid och utgöra en stor skillnad.

Nytt Ridhus I Hofors?

Under måndagens sammanträde i kommunstyrelsen så passerade ett ärende jag glömde skriva om. Ett förslag att avsätta ”ca 100 000 kronor” i konsultarvode  för att utreda möjligheterna för ett nytt ridhus i kommunen. Detta efter ett medborgarförslag som tidigare presenterades i kommunfullmäktige tidigare i år.

medborgarforslag-ridhus

Förslaget är mycket bra och helt i linje med kommunens idrottsprofil. Personligen kan jag också se hur projektet skulle bidra till en utökad idrottsturism. Den stora stötestenen kan dock komma att bli kostnaderna för uppförandet. En uppskattad kostnad fick nog samtliga politiker att krypa ihop en smula. Men utredningen kommer förhoppningsvis att visa både kostnad och möjligheter att finansiera med olika bidrag och medel. Kritiker kommer naturligtvis skrika sig hesa om ett nytt ”bowlinghallsprojekt”, men jag tror vi skall sitta lugnt i ekan och se vad som kommer ut efter konsultens arbete.

I dagens Dalademokraten, så hittar vi en intressant artikel i samma ämne. Det intressanta är till vilken kostnad man uppfört just det här ridhuset:

Budgeten för bygget är på sex miljoner kronor, AB Byggprojekt är totalentreprenör och hallen – som byggs med en stomme i stål samt fasad och tak i plåt – ska stå klar någon gång under den kommande sommaren.

Den nya hallens yttermått blir 72 gånger 28 meter och manegen blir 62 gånger 24 meter stor, vilket möjliggör ökad ridskoleverksamhet och tävlingsverksamhet även vintertid. Hallen kommer också att få en långsidesläkare med 150 platser och en handikappanpassad läktarsektion.

– Gagnefs kommun ligger faktiskt steget före när det gäller handikappanpassning överlag. Det finns på dagordningen i alla byggdiskussioner i den här kommunen, berömmer AB Byggprojekts vd Jan Lindblom.

Det nya ridhuset, som också ska innehålla ett hindermaterialförråd, ska byggas så att det finns möjlighet att i framtiden bygga ihop det med det gamla ridhuset.

– Bygget är ett lyft för klubben, för ridsporten och för Gagnefs kommun, anser Anders Henningson.”

Viktiga Poäng För HAIF

Det spelas ett derby i Torsåker på lördag mellan Torsåkers IF och Gästrike-Hammarby, men på Stålringen är det ytterligare en toppmatch då HAIF möter serieledarna Bollnäs, och tyvärr så kolliderar de båda matcherna eftersom man spelar i Torsåker klockan 15.00 men på Stålringen redan klockan 14.00.

haif

Oavsett vad man nu väljer att se så är det bäddat för fotbollsfest både i Torsåker och Hofors. Givetvis får man hålla tummarna att kommunens båda lag tar hem sina vinster.

 

Torsåker I Fokus

Torsåker hamnar i ordentligt fokus i helgen. Det utlovas en folkfest i samband med derbyt mellan Torsåkers IF och ärkefienden på andra sidan kommungränsen, Gästrike-Hammarby. En heldag med aktiviteter som inleds klockan 10.00 med den första matchen som är 5-mannaderby mellan Torsåker och Hofors, och ytterligare en match klockan 11.00. Från klockan 13.00 är det samling på Gästis med uppladdning och 15.00 startar själva huvudmatchen.

torsakers-if

Med koppling till detta evenemang så fortsätter vi med fokuset på Torsåker, en riktigt läsvärd artikel dök upp på Arbetarbladet igår och handlar om Zebbe Andersson som sätter upp en egen revy i Torsåker när den ursprungliga revyn tagit ett sabbatsår. Det blir en liten försmak under halvleksvilan:

” På lördag kan man få en liten teaser av vad som komma skall. Zebbe spelar fotboll i Torsåker och i pausen på helgens match kommer de att ge ett smakprov.

– Pappa är tränare för laget, han har ju aldrig uppträtt tidigare och är jättenervös. Första gången han gör det och då är det inför sina spelarna och fotbollspubliken, skrattar Zebbe.

Politiskt fokus blir det på måndagen den 19 september då kommunfullmäktige förlägger ett av sina två traditionella sammanträden i bygdegården. Själva mötet startar 17.30 men redan 16.30 finns det möjlighet att få lite fika och träffa kommunens förtroendevalda och diskutera lokalpolitik på demokraticafé. Det drar inga större skaror när det arrangeras i Hofors tyvärr, men Torsåkersborna kanske kan visa att man är lite bättre.

Hofors Kanot Klubb Får 2016-Års Kultur- & Fritidsstipendium

Efter kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde under måndagen kan Hoforsbloggen som första ”media” berätta att 2016 års Kultur- & Fritidsstipendium går till Hofors Kanot Klubb. Priset innebär förutom äran även en prissumma på 10 000 kronor.

Som bekant har man under sommaren arrangerat Kanot-SM på ett föredömligt sätt och det har hyllats bland deltagare och på flera ställen i olika medier. Bland annat för ett par veckor sedan med ett fantastiskt uppslag i Gästriklands Tidning.

hofors-kk

En utförligare beskrivning av motiveringen kommer att publiceras via kommunens hemsida Hofors.se

Det var en enig jury i form av medlemmarna i KSAU där Torbjörn Jansson på grund av eventuell jävsituation fick lämna lokalen. Torbjörns mångåriga engagemang i klubben torde inte vara någon hemlighet för de flesta kommuninvånare. Med det påpekat så är det bara att sända stora gratulationer till Hofors Kanot Klubb både till stipendiumet och till de stora framgångar ni haft som arrangör av sommarens Kanot-SM. GRATTIS!!