• Dagsaktiviteter, Dagdrömmar & Integrationslösningar

    0 comments

  Jag kan inte påstå att livet som nybliven/aspirerande lokalpolitiker är speciellt spännande varje minut. Det är saker som skall göras ändå. Just nu går jag och funderar på ytterligare studier på distans till hösten, varför försändelser för vunna auktioner på Tradera inte dyker upp, om fiskarna i sjön saknar mig för speciellt mycket fiske blir det inte sommartid dessa dagar. Om missade loppisar betyder missade tillfällen för fantastiska klipp, varför vuxna människor envisas med att stå och fiska i Ankdammen varje gång jag passerar och inte har min tillsynsbricka med mig och hur mycket roligare det skulle vara att egentligen kunna visa och berätta vad jag gör på dagarna när jag passerar grindarna vid Bergsporten varje morgon.

  Ovako Reglerna säger nämligen att man inte får fotografera hur som helst även om det skulle bli fantastiska ögonblicksbilder av det. Det finns fantastiska profiler som arbetar där och verkligen skulle behöva visas upp. Överlag skulle det vara en grym idé att få träffa och intervjua varenda person som bor i hela Hofors kommun och sen göra en webbsida av det. Bok skulle kunna fungera men det är trots allt närmare 9000 personer boendes på orten och jag är rädd att sidantalet skulle bli drygt 500 x fd Socialchefen Jan Bornestigs avgångsvederlag.

  Annars blir det ganska mycket politik, i synnerhet diskussioner om det. Fler och fler kommer och vill diskutera förslag de har på både det ena och det andra och alla förslag är märkligt nog ganska genomtänkta och bra. Vanliga Hofors och Torsåkersbor som har drömmar och visioner om ganska små men praktiska lösningar som både underlättar deras liv och skulle skänka andra så mycket mer glädje. Hagaparken är ett sådant ämne efter förra helgens bilutställning. Hagaparken har en enormt stor potential och alla har visioner om dess framtid. Personligen vill jag göra det till centrum för alla som reser med tåg så de får se vilket fantastiskt ställe Hofors faktiskt är. Både oppositionspolitiker och invånare alltså. Ja jag tänker på Folkpartisten Arne Evertsson som också fick en tidningsnotis om hans förslag att låta får beta där på sommaren under skollediga ungdomars översyn.

  Det finns en lång rad jobb som vore lämpliga för ungdomar, menar Arne Evertsson.

  Han föreslår att man kan ha får i Hagaparken som ungdomarna fick sköta om under de tre sommarmånaderna samtidigt som de guidar besökare och kommuninvånare i parken.”

  Nåja efter den senaste tidens vandalism på orten skulle då jag tänka mig för både en och två gånger innan jag placerade levande djur där. Det vore inte roligt om man som djurskötare kom dit en morgon och fick uppleva vad som hände vid ett djurhägn på Lugnet i Falun. Söndertrampade marsvin och försvunna kaniner. Men däremot är det en idé jag hörde denna vecka av en beach volleybollspelare som ofta häckar vid Edsken. Varför inte ganska enkelt, billigt anlägga ett par banor till i Hagaparken?

   

  Problemet idag är att det är en enda bana vid Edsken, många som vill spela och en sport som verkligen kan bli stor i just Hofors kommun eftersom den ”talar lite av ett internationellt språk”. Många invandrare och ensamkommande flyktingbarn är enligt uppgifter väldigt intresserade av att spela volleyboll och det fina med idrotten är ju att språkbarriärer oftast övervinns med regler för den specifika sporten. Det skulle dessutom ge mer liv åt en liten del av Hagaparken vilket skulle vara som en enda stor reklampelare för Hofors kommun som idrottskommun. Eller hur?

   

  Lösningen för att snabbast möjligt fixa det är är enkel. Vad jag förstått så får man inte göra hur som helst när man har en bra idé enligt en massa märkliga lagar. Se bara på lekparksprojektet som startade typ 2009 och ännu inte är i mål. Vad gäller Hagaparken så har man inga färdiga förslag eller projekt för att göra det till ett trevligare ställe, gräva i rivningsmassorna efter bostadsområdet inte heller optimalt misstänker jag. Men för en enkel slant som utövarna själva kan fixa (kommunen har säkert en del material liggandes att hjälpa till med) så kan vi med ett tillfälligt byggnadslov fixa det här:

  Beach-Volleyball

  En träram, som fylls med sand, två stolpar som gjuts fast i ett par hål med betong och vips så har vi liv i Hagaparken. Det kommer dra utövare, åskådare och varför inte slänga dit ett par bänkar och bord också så kommer dessa nyttjas för pauser eller fikande publik. Vi fixar snabbt till en lösning för integration, sätter ännu en stjärna i kanten för vår idrottsprofil och mest av allt så skapar vi snabbt glädje och potential för en relativt okänd sport att bli stor. Kan bara kommunen lite snabbt ge ett tillstånd så är saken biff inom en vecka.

 • Hoforspartiet På Facebook

    0 comments

  Glöm inte att följa Hoforspartiet på Facebook. Där kan man följa partiets aktiviteter, få information och visa sitt stöd för ett nytt parti i lokalpolitiken i Hofors.

  HP

 • Bland Lister & Chrome Visade Hoforspartiet Sin Framsida Och Socialdemokraterna Sin Bakre Dito

    0 comments

  Det kanske inte undgått någon att Hagaparken visat sig från sin bästa sida idag, och då är egentligen det som alla väntat på kvar. Den spontana cruisingen. Men redan vid 11-tiden så dök det upp en hel del fina bilar och om jag inte misstar mig, så är det Hoforspartiets första offentliga framträdande om man bortser från artiklar i tidningarna.

  f1

  Redan när vi kom dök det upp en del människor som ville småprata lite, ta en informationsfolder och kanske en valsedel även om det kommer att finnas i vallokalerna i höst. Istället för att predika för besökarna vad ”vi vill”, ställde vi frågan ”Vad vill ni att Hoforspartiet arbetar för?

  Redan en av de första besökarna som dök upp hade massor av idéer och nu hemkommen funderar jag starkt på att värva honom till partiet och som kandidat till höstens vallista. Hur kan det komma sig att ingen av alla Hofors kommuns etablerade partier inte sett denna guldklimp tidigare?

  Nåja bilarna började rulla in tidigt, vädret var perfekt och åskådarna kom några få åt gången, men i strid ström.

  f5

  f2

  Snart var det riktigt många.

  f4Anders Karlsson sken ikapp med solen och bara myste. Det här är verkligen i hans intresse.

  f3

  Publikens favorit skulle utses bland fordonen. En jag funderade på att rösta på (minns inte om jag gjorde det) var denna gamla Ford.

  f6

  Socialdemokraterna kom någon timme senare och verkade inledningsvis ha samma problem med att resa tältet som man vanligtvis har att få struktur och ordning på kommunen. Nåja till slut visade även dessa sig från sin absolut bästa sida…..

  Även om detta inte skall vara någon politisk tillställning var det någon som jämförde det med Almedalens svar i Hofors. Två partier kanske inte är helt represantativt för kommunen, men visst hade man velat se några fler. I slutänden handlar det dock bara om bilar, lister och chrome. En folkets dag som Ironville Cruisers och alla andra inblandade aktörer skall ha en stor eloge för. Fantastiskt arrangemang helt enkelt!!!

 • Valsedlarna Har Anlänt – 66 Dagar Till Slutstriden

    0 comments

  Det är idag 66 dagar kvar till både riksdagsval och till kommunfullmäktige här i Hofors. Det är högsommar och trots det så pågår ett intensivt arbete med att ställa allt i ordning för en politisk strid den 14 september. Bakgrunden till varför Hoforspartiet startat finns att läsa här på Hoforsbloggen, egentligen redan från det första inlägget där jag undrade en hel del vad som hänt med det trygga, vackra, underbara Hofors som jag längtat tillbaka till trots irrvägar i livet. Ett utbrett missnöje men ingen som egentligen har försökt förändra något utom Folkhemmet Hofors/Torsåker som trots sina säkert goda intentioner att utveckla Hofors, hamnat mellan stolarna på något sätt. Under de snart fem år sedan jag flyttade tillbaka har jag talat politik, historia, kommunal verksamhet, lokala traditioner och konstaterat att så här kan vi inte fortsätta.

   

  Under åren har jag träffat många härliga och inspirerande människor som med lätthet hade kunnat tagit rodret på Hoforsskutan och fått den på rätt köl, men något har inte riktigt stämt. Det har funnits en rädsla för att utmana det gamla, rädsla för att bli utfryst av sina vänner om man uttalat sig kritiskt mot Socialdemokratin. Man har gått och röstat trots att man inte alls varit nöjd med styret och en av anledningarna har varit en vek och intetsägande opposition. Det har inte funnits några bättre alternativ än att låta Sossarna fortsätta med sina små egenheter att bete sig som någon form av adel i Hofors. Med alla dessa tårtbitar har det blivit en riktig skittårta av alltihop. Därför kommer denna valsedel att finnas i röstlokalerna när det är dags om det skall bli fyra år till av misskötsel, utfrysning av invånare, mobbning av pensionärer eller svinigt beteende mot små små barn som behöver samhällets hjälp för att klara av att ens få bo med sin familj.

  valsedel

  Under taggen Hoforspartiet kan man läsa en hel del om vilka vi är, vad vi vill åstadkomma med att ställa upp i valet, vårt partiprogram som förvisso är brett men innehåller så många fler ideer och uppslag för hur Hofors återigen skall bli inte bara fantastiskt utan superfantastiskt. Vi är 16 namn på listan men vi kommer att presentera ytterligare kandidater närmare valet. Orsaken är egentligen att som så många andra föreningsmänniskor i landet, har dessa eldsjälar från Hofors kommun haft fullt upp med att arrangera trevliga tillställningar för oss alla och de besökande så de har helt enkelt inte haft tid att ta ställning till att vara med på listan just då.

   

  Nu har det gått ett par månader sedan partiet bildades och vi har hunnit med att ha lite möten, pratat fritt om våra visioner för Hofors/Torsåker och alla andra små byar runt om, lyssnat på varandra och konstaterat att vi är mycket olika som människor allihop. Vi skulle inte kunna enas om att rösta på samma riksdagsparti. Idag finns det allt från Vänster till Höger, men för Hofors kommun har vi ett annat synsätt. Vi kanske inte kan påverka de riktigt stora besluten som rör hela vår nation, men vi kan ta ansvar för att göra allt i vår makt för att utveckla Hofors kommun tillsammans med de andra partierna i framtiden. Vi har ett recept som vi vill skriva ut till alla gamla trötta lokalpolitiker, ge dem lite friska fläktar, nytt mod och i synnerhet glädjen och omsorgen för det vi alla delar gemensamt: Vårt liv i Hofors kommun.

   

  Vi vill även arbeta med frågor som rör ortens utveckling. Ett Hofors med omnejd för alla. Unga, gamla, boende och nyinflyttade. Vi skall värna om vårt namn och våra fantastiska tillgångar där vi är belägna. Vårt idrottsliv, föreningsliv, våra traditioner och turismen som är en mycket viktig källa till att kunna utvecklas vidare. I Hofors tillverkar vi världens bästa stål och vi kan bli bäst på mycket annat också.

 • Ett Lyft För Hofors – Ett Nederlag För Bibliotekarierna?

    0 comments

  Ett lyft för Hoforssäger Hoforspartisten Johan Ericsson som driver elektronikbutiken på Centralgatan.

  Det har varit debatt och det har tagit tid, inte minst på grund av ett överklagande från handlarna i Hofors centrum. Men nu är centrumförnyelsen klar – och de flesta tycks faktiskt vara nöjda.”

  h1

  Ja det har varit många turer med överklagan, strid om monumentet ”Skänken”, ifrågasättande av det ekonomiska i att rusta centrum när resten av Hofors förfaller under den Socialdemokratiska ledningen, men jag tror de allra flesta nu håller med om att det är skönt att slippa den ständiga byggarbetsplatsen i centrala Hofors och att det i kombination med det fina vädret nu känns otroligt vackert i Hofors igen. Nåja med viss modifikation för ni minns kanske annat som blivet eftersatt i rusten och som invånarna nu klagar över. Jag vill ogärna kansta smolk i bägaren när vi nu kan njuta av lite väder och uppsnyggat centrum, men en kommentar som gnager mig lite är denna:

  Kommentar

  Kan det verkligen stämma att man överskridit budgeten så pass mycket att det är tvunget att låta personal från biblioteket gå hem? Det finns ju faktiskt dubletter av tjänstemän vars tjänster antagligen är dyrare och mer ovidkommande för Hofors. Nästa steg för att lyfta Hofors borde vara att rusta upp alla de kommunala verksamheterna som innebär service för invånarna (samt ni vet bank som hanterar kontanter och post och paketdistribution som fungerar), information och tjänster för besökarna och inte minst en rejäl upprustning av vad signaturen ”Hin Håle” skriver, våra sevärdeheter och attraktioner. Då är vi på god väg mot en lysande framtid för vår ort.

 • Hofors Centrumförnyelse – Upplevs Som Förfall

    3 comments

  En av kommunens invånare hörde av sig och ville berätta hur fult och illa skött centrum upplevs. Personligen har jag inte ens reflekterat över det, men när jag ser dessa bilder så förstår jag upprördheten. Just nu när det är många tillfälliga invånare på grund av bland annat hockeylägret i ishallen och Hofors borde visa sig från sin absolut bästa sida så, skäms en del invånare alltså över hur illa skött bland annat rensning av ogräs är.

  r1 r2 r3 r4 r5

  s1 s2 s3 s4 s5 s6

   

  Jag håller med om att det här kan upplevas som en skamfläck, och som fotografen påpekar så ser det ju för jävligt ut runt det som borde vara kommunens ansikte utåt just nu, turistinformationen. Det här borde väl kunna fixas på stört nu när man har en hel del sommarjobbare i kommunens tjänst??

  Och vem är egentligen ansvarig för skötseln av centrum? Den personen gör inget vidare bra arbete.

 • Vilken Matematisk Formel Använder Kommunchefen?

    0 comments

  Det är intressant det här med politik. Mycket handlar om att lära sig ett nytt språk, att använda sig av uttryck som kan betyda både det ena eller det andra och tolkas på många sätt. Raka svar verkar det vara svårt att få. Jag upplever att det är ganska likt ett författarskap där man också måste hitta ”sitt språk” för att nå fram till människor på sitt sätt och förmedla det man vill. Igår nämnde jag informationen om det kommande ”Camp Finland” här i Hofors under Skid-VM 2015. Under hela nattskiftet var det något som gnagde och gnagde i mitt bakhuvud. Vad menade egentligen kommunchefen Ulf Strömstedt med den här beräkningen:

  Ulf räknarDet här är en stor fråga som jag vill arbeta med och förändra inom politiken och byråkratin i Hofors. Gör det begripligt för alla att förstå och ta in information. Som bekant var jag inget matematiskt geni i skolan, långt ifrån, men om jag reagerar över siffrorna kanske någon annan gör det också eller kan hjälpa mig förstå.

  -Finländarna kommer att bo, handla och äta för 3 miljoner kronor

  -Av det räknar kommunen med att få in skatter på 200 000 kronor

  -200 000 kronor motsvarar 2 arbetstillfällen på årsbasis

  Om jag nu skall tolka det här rätt så menar Ulf Strömstedt att 200 000 kronor är de kommunala intäkterna av moms på företagens intäkter på 3 miljoner. Men när det kommer till beräkningarna på på 2 arbetstillfällen på årsbasis vill jag stanna upp lite och lyfta fram den här beräkningen:

  Tjänsteman: Lön 24000kr/månad x 12=288000kr/årslön + social avgifter(45.33%) på årsbasis, vilket ger en totalkostnad på ca 418550 per år. Detta ger en månadskostnad på 34879kr. Variationer förekommer, men det är bara ett ex.”

  Exakt vad för slags löneavtal har dessa två människor som genom Ulf Strömstedts beräkningar får ett varsitt arbetstillfälle på årsbasis?

  Det här låter inte alls rimligt i mina o-matematiska öron. Så kan någon förklara för mig hur det här kan beräknas så här?

 • Hoforspartiet Störst I Hofors!!

    0 comments

  Rubriken ljuger inte, det är bara en modifikation av hur man ser på det här med sociala medier. En av hemligheterna bakom Hoforspartiets starka frammarsch beror på sociala medier. Grundplanen har alltid varit att nyttja just de verktyg som finns för att föra fram partiets budskap, skapa intresse och kommunicera med potentiella väljare. Vår totala budget för att valkampanja uppgår till 1190 kronor. Kostnaden för valsedlar helt enkelt. Jag vågar nästan äta gift på att inget annat parti i hela Hofors, eller landet för den delen heller kommit undan så billigt i den politiska historien. De sociala medierna i kombination med en än så länge hemlig strategi, har medfört att partiet syns, hörs och får ut sina budskap snabbare och enklare än alla andra partier i Hofors. Genom några snabba knapptryckningar når vi tusentals inom loppet av bara ett par timmar. Okej nu är inte alla röstberättigade för just kommunvalet i Hofors, men det är ju bara positivt att människor runt om i landet följer oss och får intryck och en uppfattning om vad vi egentligen gör här i Hofors.

   

  Eftersom det dock tar en hel del tid att etablera sig och marknadsföra sig så är den delen ingen hemlighet i vår strategi. Oavsett om de andra skulle starta nu, så hinner de inte ikapp oss med synligheten i sociala medier. Vi har en blogg som funnits i snart 5 år och når tusentals varje gång vi trycker på en knapp. vi har den största Facebooksidan lokalt och når ut via Twitter till otroligt många fler än vad ens de två viktigaste personerna i Hofors gör. Skall visa exempel på det längre fram i det här inlägget.

   

  Varför tar jag nu upp det här? Jo en mycket intressant ledare av Jenny Wennberg på Arbetarbladet visar vilken syn ”gammelpolitikerna” har på nymodigheterna. Läs hela ledaren för den är klockrent fantastisk!

  Den strategi som man i Gävle gjort till sin, är inte bara amatörmässig, den hotar också den för medborgarna och demokratin så viktiga transparensen.

  Men den är onekligen bekväm för kommunen, eftersom som den försvårar den journalistiska granskningen av verksamheten.

  Vill Gävle kommun försvåra granskningen ytterligare, kan man ju för övrigt alltid göra som den kommunala tjänstemannen, och nöja sig med att samtala om verksamheten högt och ljudligt på restauranger.”

  Tittar vi på de två mäktigaste personerna i Hofors kommun, så blir det en deprimerande syn, för ingen av dem har begripit någonting och nu när det faktiskt står ganska mycket på spel, är det försent att vända arbetssättet. På 89 dagar skulle jag bli mycket imponerad om de kunde vända detta nyttjande av sociala medier till en framgång. Dom har inte kunskapen eller orken eller viljan. Jag däremot stoppar ut hakan och säger att ge mig 30 dagar så kan jag starta ett nytt parti och få mer synlighet än vad dessa kan.

  Kommun

  Det finns vissa tvivel på att detta är den officiella Twitterkanalen kommunen har. 13 följare, inga meddelanden eller aktiviteter alls. När Hoforspartiet talar om en framtida transparens, så är det daglig information, till och med fortlöpande information am allt som händer och sker. Det skapar intresse, man kan direkt komma i kontakt med kommunen, och uppfattningen av att politiker låser in sig i kommunborgen i tre år och visar sig var fjärde skulle vara som bortblåst. Här har vi många ideér och kunskap som tydligen inte finns hos de etablerade.

  Ulf

  Kommunalrådet Marie-Louise Dangardt är ändå hyfsat aktiv. 71 stycken meddelanden som når till 120 stycken följare. I sammanhanget ändå ett plankton i havet.

  Ulf

  Kommunchefen Ulf Strömstedt har utteryckt sig 28 gånger. 8 personer är intresserade av att följa honom varav 2 är journalister, en lokal Vänsterpartist och ovan nämnda kommunalråd. Det utgör 50 procent av hans totala räckvidd. Sist han meddelade något viktigt var den 1 januari detta år, då menade han att en mjukstart med det kommunala arbetet var på sin plats.

  Tweet

   

  Man kan spotta och svära och kalla alla dessa verktyg för att nå ut ”nymodigheter” och ”betydelselösa”. Det intressanta är dock när vi efter valet i höst summerar allt, kan visa någon som helst aktivitet från det gamla inom lokalpolitiken i Hofors. Tror ni någon av ovan nämnda haft samma mediaintresse de tre senaste dagarna som Hoforsbloggen?

  Media

 • Dåliga Vindkraftaffärer – Borta Med Vinden

    1 comment

  Jag skall ärligt talat säga att innan jag fick några engagerade läsare som mejlar tankar och funderingar och tips om artiklar rörande vindkraften, visste jag inte alls mycket mer än att de förstör landskapsbilden oavsett hur mycket man hävdar att det tagits hänsyn till just detta innan etablering. Nu har man förvisso stoppat en planerad anläggning i Hofors nyligen, men tyvärr så står det ju redan ett gäng fula vindsnurror som syns på långt håll. Till exempel när jag i godan ro sitter och metar på sjön, så ser jag dessa och hur mycket jag än försöker att tänka att de inte spelar någon roll, så är de där i blickfånget.

  Vindkraftverk

  Idag skriver Gefle Dagblad om de dåliga affärerna vindkraften genererat för just Hofors kommun.

  Normalt brukar Hoåns Kraft kunna lämna rejäla koncernbidrag till sin ägare Hofors kommun. Åren 2010 till 2012 betalades cirka 13 miljoner kronor ut. Men efter att de statliga elcertifikaten löpt ut 2012 och bolaget dessutom gjort en dålig investering i det av flera Gävleborgskommuner ägda vindkraftbolaget Samkraft har kassan sinat.

  Därför godkände på måndagen kommunstyrelsen i Hofors ett lån till Hoåns Kraft på tre miljoner kronor. Pengarna ska gå till reparationer.”

  Intressant nog så finner jag ett mejl denna morgon som innehåller en länk som blir intressant i sammanhanget. Klimatupplysning.se – Borta med vinden, Hur dina skatte- och pensionspengar slösas bort.

  Några nya jobb netto skapas inte utan flera studier visar att gröna satsningar med skattemedel förstör jobb. Politikerna förstör marknaden för grön energi genom sina subventioner och investeringar. Istället borde de hålla fingrarna borta och låta sunda marknadsmässiga kalkyler med privata pengar användas. Nu kan vi räkna med fler gröna krascher där skattebetalarna och våra pensioner får betala. Hela satsningen på vindkraft i Sverige är helt felriktat och misslyckat. Vi har ett elöverskott och dessutom en koldioxidfri prodktion av el. EU:s tokdirektiv om förnybar energi, som gröna politiker applåderar, kostar Sverige miljarder och åter miljarder kronor. Det är lätt för gröna politiker att slösa bort andras pengar. Vilket grönt slöseri det kommer att bli efter en rödgrön valseger kan man bara spekulera i men jag fruktar att det blir mycket värre.”

   

 • Hoforspartiet: Britt-Marie Hillberg

    0 comments

  Britt-Marie Hillberg, 43 år, innesäljare

  Britt-Marie Hillberg heter jag. I folkmun kallad Brittis. Jag bor tillsammans med min man Patrik och vår ena dotter Elin som snart fyller 18 år. I huset i Born finns inte mindre än fyra schäferhundar. Vår andra dotter heter Evelina och är snart 20 år. Hon är bostatt på Gotland. Att fritiden spenderas med att träna och tävla hundar är kanske inte så svårt att lista ut. Jag är även ny i styrelsen i Hofors IBK. Jag har vilat några år från liknande uppdrag men känner att jag verkligen vill engagera mig igen. Det politiska livet har jag tidigare varit verksam i men då för Socialdemokraterna. För tillfället är jag sjukskriven från mitt arbete som säljare på Vendator. En operation gick snett för tre år sedan och slutade med nervskador i buken och svår kronisk smärta som följd. I höst hoppas jag på att kunna börja arbetsträna och komma tillbaka.

  Britt-Marie

  Vad är det bästa med Hofors?

  -Det bästa med Hofors är att det är nära till allt. Det spelar ingen roll vad man vill ha. Antingen finner man det direkt på i kommunen eller i någon av de större städer vi har väldigt nära oss. Vår huvudstad är endast runt 2 timmar bort och Gävle, Falun och Borlänge når vi samtliga på under en timme. Naturen är helt fantasktisk i vår kommun. Alla badsjöar på sommaren och på vintern har vi skidspår och skridskobanor att tillgå. Bra fiskevatten finns samt väldigt många föreningar inom idrotten. För mig som har barn har det kännts väldigt tryggt att låta dom växa upp i vår kommun. Det faktum att ”alla känner alla” är faktiskt inte alltid så dåligt. Det gör att vi kan hjälpa varandra med att hålla ungdomar inom ramarna för vad som är lagligt och bra.

   

  För mig känns frågor som skola, vår och omsorg väldigt nära. Även turism är något jag känner att vi inom kommunen måste utveckla. Vi har en kommun med stor potential och vi måste verkligen ta vara på det. Idag passerar det otroligt mycket trafik igenom på E16. Vi bör verkligen jobba på att få människor att stanna och ta del av det vi har att erbjuda.

   

  Som lokal politiker tror jag att det är viktigt att man besöker de olika verksamheterna inom kommunen för att få en bättre inblick i hur det verkligen ser ut. För mig känns det självklart. Jag skulle ha väldigt svårt att fatta beslut kring något om jag inte själv sett hur det fungerar. Jag tycker också det är viktigt att verkligen lyssna på kommunens innevånare. Vad finns för önskemål och visioner? Hur kan vi få allmänheten mer intresserad av det arbete som politikerna lägger ned? Vi lever i en demokrati vilket innebär att alla ska inkluderas. Det gäller även våra ungdomar. Hur får vi den gruppen intresserade av den lokala politiken? 

   

  Du har tidigare varit verksam inom socialdemokraterna. Hur kommer det sig att du väljer att representera Hoforspartiet?

  -Det behövs nytt tänk inom politiken idag. Jag är en av många som sitter hemma vid köksbordet och tycker och tänker. Vi har så mycket vi kan vara med och påverka. Det gäller att först och främst få Hoforsborna stolta över den vackra kommun vi har. Om vi väljer att prata positivt om vår kommun så har vi kommit över en första barriär. Sedan är det bara klättra! Sedan är jag uppvuxen med politiken då min mamma satt med i fullmäktige i många år. Jag har fått lära mig vikten av att engagera sig helt enkelt. Det är jag väldigt glad för!

 • Hoforspartiet: Marie Modén

    0 comments

  Marie Modén, 30 år, Arbetsförmedlare

  Jag bor i Hofors tillsammans med man och 2 barn. Fritiden spenderas med barnen och på deras aktiviteter eller som supporter till min man och Hofors HC, försöker hinna med att träna också. Har min familj och min ”ännu” större ingifta familj här. Har tidigare studerat och levt i Karlstad under 4 år. Arbetar idag som arbetsförmedlare i Hofors/Sandviken. Har tidigare arbetat på Ovakos personalavdelning och på ICA i Hofors. Under tonåren arbetade jag även på Hofors Sparköp och som reklamutdelare.

  Marie Modén

  Det bästa med Hofors vad behöver utvecklas?

  Det bästa med Hofors är i första hand människorna som lever här, det andra är närheten till alla aktiviteter. Vi har enorm livskvalitet här, bra bostäder, närhet till natur, möjlighet till idrott, många olika som ishockey, fotboll, innebandy, ridning, golfbanan, bmx-hallen och crossbanan,  flera gym, Aerostep, skytte, bowling, friidrott, mountainbike-cykling, simning, handboll, boule,bangolf med mera. Det anordnas också mycket annat på en liten ort som den här, konstutställningar, Bluegrass-festival, Bessemerfest, Hoforsrocken,  cruising, tomtekväll, höstmarknad det finns så mycket och jag är oerhört stolt över alla ideella krafter som anordnar och arbetar med idrott och alla andra aktiviteter. Vi har ju också ett fantastiskt utbud av butiker, både vad gäller livsmedel och fackhandel. Vi kan faktiskt i stort sett tillgodose våra behov av att handla på hemmaplan. Vi behöver faktiskt inte åka utanför vår ort, om vi inte vill och måste.

   

  Det som måste utvecklas är våra egna tankar om vår ort. Vi är själva goda ambassadörer av Hofors och måste sprida det. Skryta om orten och vara stolta över att bo och leva i Hofors. Det som vi inte är nöjda med, måste vi tillsammans försöka ändra på och komma med förslag på lösningar, annars kan vi inte påverka och det blir inte heller förändringar. Det är fantastiskt och bo och leva här och vi måste tillsammans vara stolta över det.

   

  Eftersom jag redan under tonåren arbetade ser jag hur viktigt det är att få erfarenhet av arbetslivet tidigt. Sysselsättning är viktigt för alla och ungdomar framförallt måste komma i kontakt med arbetslivet, för att få meriter, bredda sina CV’n och ha en referens när de väl kommer ut i yrkeslivet. Det är också viktigt att motivera barn och ungdomar till att slutföra sina studier, få stöd i skolan om det är vad som krävs. Det är av vikt att försöka ha lärarledda lektioner, även på komvux, då det för en stor andel är svårt att tillgodogöra sig studier helt på distans.

  Arbetsgivare/företagare måste också vara tydliga med och poängtera vikten av slutförda studier för våra ungdomar  och vi tillsammans måste försöka tillgodose varje barns individuella möjlighet till lärande.

   

  Alla invånares rätt att ta del av vårt utbud är också viktigt, det finns mycket idrott och en stor del av invånarna är med och bidrar på något sätt, men det finns också barn och ungdomar som inte sysslar med idrott. Vi måste försöka se och ta in förslag vad dessa barn och ungdomar vill ha i Hofors. Idrott intresserar inte alla.

   

  Varför Hoforspartiet?

  För mig är det viktigaste att alla inkluderas, ingen lämnas utanför. Jag hoppas och tror att vi tillsammans kan utveckla vår fantastiska ort på ytterligare ett plan, dvs. försöka förändra det som vi har åsikter om i vardagen, konkreta förslag helt enkelt. Där tror jag att Hoforspartiet ligger i framkant.

 • Hofors Fiskare – Ställ Upp För Barnen Nu!!

    6 comments

  Under en tid har jag fått motbevisas att Hofors alla unga fiskare är skötsamma. När jag passerat ankdammen, kanalen och gamla kallbadshusets bassäng, har jag noterat ökad nedskräpning, av både fiskelinor och små trasiga trekrokar, godispapper, trasiga ölburkar och annat bråte. Idag nåddes jag också av den dystra nyheten att tre barn/ungdomar setts sätta fast bröd på krokar och försökt mata änderna med detta bete. Jag blev arg! Så inåt helvete arg för att så gör man bara inte. Dels är det grovt djurplågeri och som fisketillsynsman är det min plikt att försöka få tag i de här ungarna och sedan göra en formell polisanmälan vilket deras föräldrar kommer att bli varse. Det finns namn som angetts och är en senare fråga.

  När jag så slutade mitt arbete för dagen satte jag på mig min tillsynsbricka och inträdde i rollen som ”Fiskepolis”. Vid ankdammen syntes bara en liten kille stå metandes så jag närmade mig försiktigt för att inte skrämmas med min bistra uppsyn, och började prata lite fiske innan jag frågade om han sett något av händelsen. Jo han hade sett något och meddelat en vuxen samt personalen inne på Time som också gjort observationer. När det var avklarat så erbjöd jag mig att kroka av en abborre som satt sig på hans krok, ”Dom sticks” sade han. Jo tack det vet jag och hann inte mer än försöka ta reven innan den krokade av sig självt.

  -Finns det några gäddor här, sade han blygt.

  Jag skrockade och kände mig som världens äldsta gubbe och svarade:

  -Jodu, det ska finnas stora bumblingar här!

  -Var får man tag i dom då? frågade han.

  Jag försökte peka ut mot ett stenröse under vattnet en bit bort där jag hört talas om fiskehistorier om 12-kilos gäddor som fångats.

  -Bort mot näckrosbladen där också kanske, sade jag. Har du inget kastspö så att du kommer ut med flötet?

  Killen skruvade på sig och tittade ner i backen.

  -Nääe det har jag inte.

  Jag blev svarslös. Ilskan över barn som beter sig illa mot djur och missbrukar allt vad allemansrätt och fiske betyder var borta.

  -Jag har ett som du kan.., hann jag inte längre. Jag tänkte hur i hela fridens skulle skulle jag hinna hem och hämta ett överblivet kastspö, återvända och hitta killen igen. Att be honom följa med hem kunde ju misstolkas katastrofalt och på många sätt. Så jag gick. Hemåt och grunnandes på hur löser man det här. Svaret hade jag bland allt jag samlat på mig som fiskare.

  DSC09257

  Jag har fiskelina, jag har flöten, krokar, sänken, spön och billiga rullar som samlats på hög.

  DSC09261

  Ett snabbt telefonsamtal till min partikollega Anne Persson som råkar äga Hofors bästa glasskiosk i den absolut finaste miljön.

  -Kan du tänka dig ha ett gäng spön och lite fiskeutrustning i den butik att låna ut när det kommer barn som inte har utrustning, inte har fiskeintresserade föräldrar? Ställ dom i en tunna eller något på lagret och låna ut när dom kommer in. Bara vi kan sprida budskapet att i Hofors kan alla ungar fiska om de vill och naturligtvis har föräldrarnas tillåtelse att vistas vid vattnet.

  -Absolut, svarade Anne.

  Därför behöver jag nu alla läsare av Hoforsbloggens hjälp, alla ni som sympatiserar eller inte sympatiserar med Hoforspartiet, och i synnerhet alla ni fiskare av den äldre generationen som jag vet har massor av fiskegrejor ni inte nyttjar. Nu skall vi hjälpa de unga i Hofors att få samma möjligheter. Samla ihop det ni har över som flöten, krokar, linor, gamla drag, kastspön och rullar ni inte behöver och lämna in detta till personalen och Anne på Time. Om ni vill så ange ert namn så att vi kan tacka er offentligt sedan, ni får lika gärna vara anonyma om ni känner för det. Jag vill också utmana alla lokalpolitiker i Hofors att göra samma sak, vet att många av er är fiskare av rang och skicklighet och det här skall vi göra tillsammans för de unga och visa att det går att samsas över partigränser och annat skit. Kommer inte att kosta kommunen ett öre och det kommer ge våra unga framtida fiskare samma möjligheter oavsett familjernas ekonomi. Vad säger du Viktor Rasjö, Socialdemokraterna? Visst har även du någon lina eller något drag du kan donera? ;)

  Vi kan börja redan idag och redan imorgon se glada ungdomar och barn njuta av sommarlovet!

  Ps. Kanske kan vi lite mer erfarna fiskare då och då promenera ner och ge lite goda råd om fiskeknutar och papperskorgars placering? Ds.

   

  *Editerat*

  20140615_155536

  Hittade ganska omgående tre spön med rullar som jag inte använder samt tre askar med blandade drag och wobblers samt en bunt tafsar vilket jag lämnar in på Time under kvällen, Gör det ni med! :)

 • Hoforspartiet & Sverigedemokraterna Kommer Att Avgöra Höstens Val

    1 comment

  Ni har väl inte missat veckans Annonsblad i brevlådan?

  Allians

  En samlad allians med förnyad kraft” står det att läsa. Kanske skulle man börja med att meddela sina egna ambitioner och visioner för Hofors istället för att sparka på allt Socialdemokraterna utlovar. Blir ju lite som att fäktas med någon som har sina armar bakbundna. I övrigt är det bra att man går ut i samlad trupp och ger sig in i politikens playoff. Idag är det 95 dagar kvar till valet och det är uppenbart att Hofors-alliansen inte kommer att klara av att ta makten på egen hand. Det ser onekligen ut som att Hoforspartiet och Sverigedemokraterna kommer att vara riktiga wild cards i höstens val.

 • Lyssna På Önskemålen Från Barnen

    0 comments

  ”– Helt fantastiskt vilken tjej! Att hon kan ställa sig framför oss och rakt upp och ner säga vad hon vill och tycker. Man blir ju rörd, sa Marie-Louise Dangardt.”

  Gefle Dagblad.

  Personligen vet jag inte om jag skall hjärtligt skratta med eller himla med ögonen över den meningen. Fantastiskt att barn och ungdomar vågar föra fram sina åsikter, kanske tråkigt att Iris hinner bli i de sena tonåren innan förslaget kanske eventuellt behandlas. Min gissning är att det blir ett uttalande om en skämshatt igen. Om fem år. Sedan är det ju valår och nästa vecka syns nog kommunalrådet gulla med en hemlös katt. Nåja sarkasmerna åt sidan, varför har Hofors kommun inte ett permanent ungdomsråd?

 • Valsedeln I Brevlådan

    0 comments

  När jag efter lokalvalet i höst börjar skriva på min bok ”Hur Hoforspartiet kom att förändra Hofors kommuns framtid” så tror jag att den här bilden skall få vara med i mittenuppslaget, ja några till bilder kan det allt bli, men detta var nog det första påtagliga att det här är minsann ingen dröm utan något som verkligen blivit verklighet.

  Vallista

  Kapitlen kommer givetvis avhandla allt som hänt i tur och ordning, hur ett förslag till en enkel bloggare om att starta ett nytt lokalt parti, över en natt växte till realitet och ett fåtal dagar senare var en bildad förening med inslag av fantastiska människor och en vision att oavsett vilken politisk bakgrund man har, kunnat enas om att något måste tillföras politiken i Hofors kommun för att vi skall kunna gå framåt. Det är starka karaktärer som utgör denna lista, redan nu har många visat huggtänderna och finsk ”Sisu”, det finns massor av förslag på hur vi skall förbättra Hofors kommun, göra det mer levande och förhoppningsvis väcka vår lokalpatriotism till liv.

  Redan nu syns och hörs vi och det strömmar till människor som berömmer, diskuterar och i synnerhet säger att detta har dom väntat på och Hoforspartiet skall man rösta på. Det finns naturligtvis människor som är tveksamma, en del som är rent hatiska och några med mycket sund inställning som frågar ”Och hur skall ni bekosta allting?

  Det är sant att vi inte har alla svaren ännu. Men vi har en idé om hur vi skall gå tillväga. Och det mesta handlar faktiskt inte om att investera skattkistan tom (verkar vara ett rejält hål redan). Mycket handlar om att förändra kommunens och tjänstemännens sätt att arbeta, ja alla lokalpolitiker har nog en vision om att förändra, men ibland kan man köra fast. Det finns besparingar att göra, det finns vissa delar av vårt partiprogram som inte är gratis, god hushållning men inte till absurdum. Ibland måste man investera pengar för att generera mer pengar. Vi kommer att presentera förslag på hur detta skall gå till.

  Struntar ni i Torsåker? ” Absolut inte! I vårt partiprogram finns mycket som berör både Hofors och Torsåker, vissa delar nästan uteslutande Torsåker. Torsåker är lite som pärlan i vår kommun och som med rätt marknadsföring verkligen kan blomstra upp. Det finns många driftiga människor i Torsåker, duktiga företagare och potentiella företagare. Eftersom det är i Torsåker som man verkligen kan uppleva sann landsbygd, skall vi bevara och ta tillvara på den miljön. Inte minst med förbättrade miljöåtgärder. Det skiljer sig lite i hur man upplever problematik i det vardagliga livet i Hofors och Torsåker. Man bör lyssna mer på invånarna som verkligen bor där. Vi måste arbeta hårt att få bort den där ”vi-och-dom-känslan” som tyvärr existerar. Lokalt för oss är lokalt även i Torsåker.

 • Odla Majs

    0 comments

  Det tidigare inlägget hade naturligtvis en rubrik som var meningen att röra om lite. Den första responsen människor hade var ”Men vad i hellskotta sysslar han med nu?? ” Sen trillade poletten ner och de allra flesta verkar ha begripit syftet. Så kan det vara. Som vanligt när man skrivit något obehagligt så skall man följa upp med ett gulligt inlägg om husdjur eller annat trams. Jag väljer att ge ett trädgårdstips. Odla sötmajs. Det tar cirka två veckor från att fröerna är planterad tills ett resultat syns. Sedan går det fort. Bara det senaste dygnet har majsen växt två centimeter, och det är ju riktigt kul när man kan följa utvecklingen så snabbt. Förra året så fick vi höga fina plantor men ingen majs, i år är jag bättre förberedd på hur man skall hjälpa majsen på traven med pollinering.

  Majs

 • Kallar Du Mig Rasist Din Jävla Pedofil??

    2 comments

  Det fina med  demokrati och yttrandefrihet är att man får tycka och tänka och säga vad man vill. Det finns element i vårt samhälle som vill begränsa det, och det är sorgligt av flera orsaker. Jag är dock av övertygelsen att börjar man förbjuda och förfölja en del människors politiska åsikter så är vi riktigt illa ute och det är bara en tidsfråga innan nästa tanke och åsikt är förbjuden. Idag är det att vara Sverigedemokrat, imorgon kan det vara Kristdemokrater eller Socialism. Så länge det handlar om att uttrycka sin övertygelse eller tanke skall man inte tystas eller förföljas. Det är med lite sorg jag konstaterar att man från medias håll valt att sätta en stämpel på SD som rasister. Mycket för att det är smått felvisande eftersom det istället handlar om nationalism. Jag har några bekanta med utländsk härkomst som dels aktivt arbetar med Sverigedemokraternas politik och dels har för avsikt att uttalat rösta på just SD i höstens riksdagsval. När man kallar dessa rasister antyder man ju att mina bekanta med en annan hudfärg skulle vara självföraktande och förvirrade. Så enkelt bortförklarar man inte det växande stöd som SD har. Jag är medveten om att det finns individer som inte gillar andra hudfärger, som vill se dessa utkastade från landet av just den orsaken, men rasism i dess rätta betydelse är korkat och jag kan ifrågasätta hur fan de tänker 100 gånger om. Likväl måste man få ha sin åsikt och uttrycka den oavsett. Att förbjuda tankar och personliga övertygelser är aldrig rätt oavsett hur fel man kan tycka att det är.

  SD

  Arbetarbladet skriver i inledningen till sin artikel ”Nu har rasistiska SD ett förslag till lista inför kommunvalet i Hofors. Den toppas av undersköterskan Yvonne Jonsson, 55 år. 1 april i år förklarade Daniel Nordström varför man tagit ställning och valt att kalla SD ett uttalat rasistiskt parti. Oavsett vad man tycker så blir det alltså ett media som inte är oberoende, inte har för avsikt att granska och rapportera saken som den är utan snarare hur på vilket sätt man anser det vara. Med logiken vissa individer har så gör detta försvar av åsiktsfriheten och demokrati mig automatiskt till rasist. Det är nämligen så jag blivit bemött i diskussioner när jag hävdat att det inte är så lätt som svart och vitt i tankar. Flera gånger har jag bitit mig i tungan för att inte dra upp exempel på hur det känns för mig när mina tankar om yttrandefrihet kränks genom en smutsig stämpel. Kallar ni mig för rasist, tänker jaglika välgrundat lyfta upp ert osunda förhållande till små barns sexualitet med vuxna. Förstår ni? Verkligen, förstår ni??

  Med det sagt och med förhoppningen att sätta stämplar som kan vara ordentligt felriktade, så vill jag skriva några ord om själva nyheten att Sverigedemokraterna nu presenterat fyra kandidater till höstens kommunalval i Hofors.

  Gefle Dagblad

  Arbetarbladet

  Sverigedemokraternas två stolar i kommunfullmäktige i Hofors har stått tomma i flera år. Men inför valet i höst lanserar partiet fyra nya kandidater.
  – Det Sverige vi haft är på väg att försvinna och det har ju mycket med invandringspolitiken att göra, säger toppnamnet Yvonne Jonsson, undersköterska från Torsåker.

  SD2

  Jag kan se en stor risk i att människor felgrundat lägger sin röst på SD i kommunalvalet. Vad man än tycker om invandring och flyktingpolitik eller av rent missnöje tänker rösta SD, så är det en fråga på riksdagsnivå, inte i kommunfullmäktige. Senaste mandatperioden har man inte lyckats sätta sig ens på de två stolar man haft, och frågorna lokalt för Hofors är få. Det märks inte annat av Gefle Dagblads frågor till kandidaten Yvonne Jonsson. På vilket sätt skall hennes förhållningssätt och åsikter om Syrien och flyktingar förbättra Hofors? Är det verkligen av vikt hur hon ser på frågor som inte ens skall avhandlas i kommunen?

  Här hade jag gärna sett att man frågat ”Vad tänker ni Sverigedemokrater göra för att utveckla Hofors?

  Det hade kunnat varit avgörande om jag varit vilse i politiken och inte vetat vad jag skulle lägga min röst på för Hofors bästa. Oavsett hur illa man tycker om SD, så kommer dom att skörda röster i Hofors i höst. En antydning till det kunde vi se i valet till Europaparlamentet nyligen. Det skiljde 2 röster, 2 röster, mellan Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna att vara näst största parti lokalt. Det är därför jag hyser stora förhoppningar att Hoforspartiet istället kan vara det stora alternativet till både SD, V och alla andra som inte uttalat och direkt sagt vad man har för visioner för Hofors. Vi lever här och vi gör det nu och jag tror ingen i hela Hofors kommun vill starta en deportering av människor med annan hudfärg. Rösta inte på SD för deras flyktingpolitik, rösta inte på SD för att de har ingen politik som förbättrar Hofors.

 • Hoforspartiet: Här Är Kandidaterna Till Höstens Val

    0 comments

  Vallista

  Presentationer kommer inom kort av Marie Modén, Britt-Marie Hillberg och Hofors egen matmamma Carola Mäenpää. Nu kör vi! För dagliga uppdateringar följ oss på Facebook.

 • Socialdemokraterna I Hofors Är Som Julkalendern Från 1992

    0 comments

  Ja man kan ganska kort konstatera att Socialdemokraterna i Hofors har för avsikt att köra på i samma spår som tidigare. Ni vet den där vägen som fungerat så framgångsrikt så här långt ;)

  Arbetarbladet:

  Socialdemokraterna i Hofors föreslår inga ändringar av vilka som ska leda nämnderna efter valet i september.
  – De gör redan ett bra jobb, säger Daniel Johansson, S-ordförande.

  Det är viktigt att upplysa väljarna om partiets förslag, menar Daniel Johansson.

  – Man kan uppfatta det som kaxigt att vi är tidigt ute, men det handlar mer om att vara ärlig mot våra väljare, säger han.”

  Ärlighet varar ju längst och det skall väl Socialdemokraterna ha all heder för i det här fallet, att man är ärlig att man inte tänker förändra. Sen lite som att använda julkalendern från 1992. Man har inga överraskningar att förvänta sig och bakom varje lucka döljer sig inget nytt.

  92

 • Det Är I Hofors Det Händer!

    7 comments

  En eller snarare flera lite halvmärkliga artiklar i Arbetarbladets lokala nyheter för Hofors just nu. Antingen har Hofors fått en ny Anders Eklund som dras till kvinnors underkläder, eller så har Victorias Secrets produkter nått ända till Hofors, ni vet det där företaget som varje år förevisar mer eller mindre nakna kvinnor på en scen och låter världsartister stå och plonka på ett piano eller en gitarr bakom.  En BH har nämligen stulits i Hoforshallen, och man får hoppas det inte var en liknande modell som denna:

  BH

  12.5 miljoner dollar och med artikelnamnet ”Heavenly Star” från Victorias Secrets kollektion 2001. Då kan jag begripa polisanmälan och antagligen försäkringsbolagets slitande av hår.

  Den andra artikeln som sätter min panna i djupa veck avhandlar Socialdemokraternas valstuga. Hur jag än läser kan jag inte urskilja vad den vill förmedla riktigt:

  Socialdemokraterna i Hofors vädjade om att slippa betala för tillståndet om att bygga sin valstuga. Bygg- och miljönämnden beviljade det och skickar i stället räkningen till kommunstyrelsen.”

  Det lämnar frågor som:

  -Varför skall invånarnas skattemedel gå till ett enskilt parti?

  -Får alla partier samma möjligheter?

  -Är det lagligt eller någon form av mygel?

  Här skulle man som läsare vilja veta betydligt mer om varför det ansågs vara av nyhetsvärde från början. Har det en informativ karaktär att andra partier kan ansöka om samma sak eller vad menas?

  Det finns inga lekplatser för funktionsnedsatta i Hofors vilket är dåligt, menar Sofie Sundin som lämnat in ett medborgarförslag.
  ”Ska det barn som benen inte bär titta på medan de andra barnen gungar?” skriver hon i förslaget.”

  En liten väckarklocka faktiskt. Under hela sandlådekriget och debatten om lekplatserna så kan jag faktiskt inte dra mig till minnes ett enda ord om handikappsanpassade lekplatser i kommunen. Inte ens i den Nulägesanalys som gjordes. Nu kan man ju med facit i hand hur många med handikapp eller problematik bemöts i kommunen, kanske anta att det inte varit i kommunens intresse, eller så rör det sig om att man helt enkelt glömt bort denna grupp.

 • Hoforspartiet: Erik Edgren

    0 comments

  Erik Edgren, 44 år, tjänsteman på Sandvik

  Erik Edgren är född och uppvuxen i Hofors kommun, närmare bestämt Hästbo. Efter att ha bott i Sandviken/Kungsgården i drygt 10 år flyttade han tillbaka till Hofors med sin familj. Han är gift och bor med sina fem barn alldeles bredvid Torsåkersvägen. På sin fritid ägnar han sig gärna åt fiske och då i synnerhet flugfiske, men syns även i skogarna på sin cykel.  Eftersom många av barnen är i skolåldern, försöker han engagera sig mycket gällande just skolfrågor. Erik beskrivs som en målmedveten och fokuserad person som aldrig någonsin slutar att kämpa för eller med det han ger sig in i.

  Erik Edgren

  Vilka frågor kommer du arbeta för i Kommunen?

  -Framförallt så skulle jag vilja arbeta för att skolan skall få mer resurser till att hjälpa barn/ungdomar som har problem i skolan. Sen tycker jag även att skollunchen som är ett av de viktigaste målen på dagen för barnen skall bli bättre. Likaså så skulle jag vilja arbeta för att våra äldre på serviceboende och liknande skall få riktigt tillagad och näringsrik mat. Givetvis skall maten vara närproducerad(gäller även skolan).

  Vad är det bästa med Hofors?

  -Det absolut bästa med Hofors är närheten till naturen och alla fritidsanläggningar vi har här bland annat iIshall, fotboll, simmning, innebandy, ridning, slalom, BMX/Skatehall, och mycket mer.

  Vad skulle kunna utveckla orten Hofors?

  -Det som skulle kunna utveckla orten tror jag är att Faluvägen rustas upp och snyggas till så att turister som passerar vill stanna till och handla och äta en bit mat här på orten, skulle vi bara kunna få stopp på en bråkdel av alla som passerar så skulle det kunna ge fler arbetstillfällen på sikt.

 • Hoforspartiet: En levande torghandel utvecklar Hofors näringsliv och anda

    1 comment

  Det är tidig förmiddag en lördag i september 2015 när det nya kommunalrådet närmar sig Teaterplan i Hofors och på håll kan höra en gatumusikant spela en käck melodi. Det hörs ett folksorl, skratt och luften är fylld av spännande dofter som retar aptiten. När hen kommer fram syns ett tjugotal bord och små tält där Hofors nya mikroföretagare bedriver kommers. Det finns nyplockade gula kantareller jämte bordet med lokalt producerade grönsaker, potatis, nybakat bröd, lokala delikatesser och ungdomar som säljer syltade och konserverade bär. En metod de lärt sig på kursen vid hembygdsgården under sommaren. Klass 4A från Värnaskolan har en insamling till en stundande klassresa och den äldre mannen strax bredvid diskuterar ivrigt priset med en potentiell kund av en gammal förgasare som ligger på hans loppisbord med inriktning på äldre motordelar. Kommunalrådet tror sig för en stund befinna sig på en stor marknad i Marrakech när doften av exotiska kryddor sprids från det nystartade företaget av en lika nyanländ Hoforsinvånare. Någon på Västerhöjden har bekymmer och stegar fram till kommunalrådet och sedan uppstår en diskussion om hur problemet skulle kunna lösas. Kommunalrådet hänvisar till rätt tjänsteman och lovar att följa upp ärendet under den kommande veckan.  Tillresta besökare är överväldigad över att få uppleva den levande torghandeln och åker hem och berättar för sina vänner och bekanta. I Hofors finns små företag med ett stort och varierat utbud, ekologiskt odlat eller lokalt tillverkat. Eftersom det är nära överallt inom kommunen, är det en miljömässig vinst.

  hotorget

  Ett scenario som kan låta som en total utopi. Men möjligheterna finns och kan skapas. Näringslivet skulle med rätt hjälp och stöd snabbt kunna öka företagandet med hundra procent i Hofors. Genom mikroföretag kan flera varor och tjänster erbjudas, och det kan löna sig att ha en hobby som svamp och bärplockning eller tillverkning av stickade eller snickrade produkter. Från kommunens håll stöttar man med att upplåta gratis plats på till exempel Teaterplan, man hjälper till att förklara regelverket och bistå med hjälp för att starta enkla bolag som kan vara baserade på ren hobbyverksamhet, bistå med råd om hur man redovisar inkomster i det fallet inkomsterna överstiger den gräns som beräknats för inkomst av hobbyverksamhet. I några fall kan det till och med lägga grunden för ett företagande som i längden behöver arbetskraft och lokaler som kommunen kan hyra ut.

   

  Förutom stimulans av ett potentiellt näringsliv bestående av småföretagare, är det en mycket viktig del för sammanhållning, spännande möten och utbyte av tankar och idéer. Föreningslivet för möjlighet att visa upp sina verksamheter och skapa möjligheter för ideella nyrekryteringar. Vuxna och unga från olika kulturer får en möjlighet att mötas och knyta kontakter. Det stärker framförallt bruksandan och marknadsför Hofors som en möjligheternas ort. Med små medel kan det varje vecka året runt hållas enklare men uppskattade arrangemang i Hofors. Det kan även löna sig ekonomiskt för den med idéer och framåtanda.

   

  Diana Sahlén & Peter Hillblom, Hoforspartiet

 • Hoforspartiet: Peter Hillblom

    0 comments

  Peter Hillblom, 43, Frilansskribent/Industriarbetare

  Det slog mig just att jag var den enda på listan som inte presenterat mig ordentligt. Jag heter alltså Peter Hillblom, är född här i Hofors, men har varit ute på villovägar i omvärlden till 2009 då jag hastigt och lustigt bestämde mig för att flytta tillbaka till Hofors och bosätta mig. Jag har en bakgrund inom flera statliga företag, handelsnäringen, hotellbranschen och har provat på lite av varje de senaste åren, bland annat inom miljösektorn. Just nu är jag en stolt medarbetare på Ovako, själva hjärtat i Hofors och på min fritid bedriver jag en rad olika projekt och fritidssysselsättningar. Fiske, ishockey, samlar på en del udda föremål och har en passion för att skriva och läsa. Ett av projekten heter Hoforsbloggen och den läser ni just nu. Jag har tidigare bedrivit det här med ”Bloggandet” i andra sammanhang och på ett mer nationellt plan, men sedan jag flyttade tillbaka till Hofors ägnar jag mig mest åt att rapportera och uttrycka saker med fokus på just Hofors.

  PH

   

  Jag har inte arbetat politiskt aktivt tidigare, men har alltid haft ett intresse av att hålla mig uppdaterad över hur samhället utvecklas. Min politiska hemvist har tidigare varit något till höger om mitten, och ofta har jag kallats liberal. Jag brinner för debatt och dialog, för demokratins grunder och yttrandefriheten vilket kan göra att jag framstår som ganska kontroversiell i olika sammanhang. Jag är väldigt källkritisk till vad jag läser och människor säger eller påstår, och har en bestämd åsikt att hur obehagligt det än kan vara, prata och diskutera ämnen som anses vara tabulagda. Jag besitter en stor del ironi och sarkasm och utterycker mig gärna bildligt i samtal. Jag har även en tendens att reagera lite för starkt på orättvisor och ses ibland som hetlevrad. Men ibland måste man kasta handskarna som det heter på ishockeyspråk.

  Jag vill förändra Hofors

  Jag har under drygt fem år studerat det politiska livet och dess företrädare och belsut i Hofors. Det är felaktigt att påstå att det är uselt, men riktigt bra når man inte heller upp till. Jag tror det slentrianmässigt och på grund av ideologiska skäl, bildats en fördämning som gör att vi i Hofors kommun inte kommer framåt. Partipolitiken är inte alls stimulerande och det är svårt för de unga och engagerade att nå fram med sina röster. Jag upplever ibland att det finns drag av ett diktaturiskt system och ett samhälle där man inte gör det man kan för de svaga och behövande, vilket vi sett på tok för många exempel på bara de senaste åren. Jag vill förändra det politiska klimatet i Hofors, se över om alla tjänstemän arbetar för orten och invånarnas bästa och bidra med goda ideér när det gäller hur vi skall marknadsföra vår hemkommun.

  Vi sitter på en skattkista

  Vi har så fantastiskt fina möjligheter här i Hofors som vi kan utnyttja för att växa och skapa en framtidstro. Vi har naturen med alla fina sjöar och vattendrag, vi har en stark kultur av ideellt arbete i föreningslivet, vi har fina anläggningar för ett varierat utbud av aktiviteter från golf, vattenskidåkning, båtliv, idrott och en historia som vi skall lyfta fram och vara stolta över. Vi har företagare som arbetar hårt för att bistå med varor och tjänster och vi har en industri som sysselsätter så otroligt många invånare och deras anhöriga som är beroende av dessa arbeten. Vi är geografiskt belägna så att vi har nära till allt. Någon timmes resa bort en internationell flygplats, och närbelägna kommunen vilka vi måste arbeta mer aktivt tillsammans med för att även stimulera Hofors och Torsåker. Det finns goda pendlingsmöjligheter, men de kan bli så otroligt mycket bättre.

  Ett Hofors för alla

  Ett Hofors för alla. Vi har små möjligheter att förändra på riksnivå, vi har givetvis vår rösträtt till riksdag och Europaparlamentet, men vi lever här i Hofors och det är här vi skall börja med att skapa ett vänligt och framgångsrikt samhälle. Vi skall ta tillbaka vår stolthet att bo i en mindre bruksort, vi skall se till att Hofors är tillgängligt för alla och vara en ort som när man pratar om Hofors skall kunna säga ”Ja där tar man hand om varandra och där har dom 2000-talets Gnosjöanda”. Företagen utanför Hofors skall slåss om att anställa våra ungdomar och på varje fotbollsplan, ishockeyplan eller idrottslig arena skall alla känna till att i Hofors vinner man för att man har ett stort hjärta, och de bästa förutsättningarna att lyckas.

 • Varför Du Skall Rösta På Hoforspartiet I Höst

    0 comments

  Jasså ni har en ledig dag? Ja då är det perfekt att läsa ikapp när det gäller Hoforspartiet. Personligen skulle jag vilja påstå att allt går som på räls och mottagandet bland invånarna i Hofors har varit överväldigande. Det är ungefär samma blandning människor på listan som uttrycker stöd för partiet, det vill säga allt från höger till vänster, det gemensamma är att ”Det behövs någonting nytt i Hofors, det går inte att hålla på så här”. Det är naturligtvis roligt och stimulerande för inte minst alla som bestämt sig för att kandidera för Hoforspartiet i höstens val. En och annan har tidigare säkert varit lite som Hoforsbon i allmänhet, ”Inte kan väl jag förändra något och vad ska alla säga?  ”. Allt eftersom så har det växt fram en styrka och skinn på näsan hos alla, och hur det än går i det kommande kommunalvalet så kommer det ha gett oss allihop någonting, inte minst på det personliga planet och det har äntligen börjat diskuterats politik i Hofors. Det i sig är en enorm vinst för hela vår kommun. Visst det finns några skeptiker, några riktiga hatare och några ut kategorin ”Surgubbar och surkärringar”. Men det underbara med demokrati och yttrandefrihet är att även dom får komma till tals och det står var och en fritt att rösta på vad man vill. :)

  Arbetet går naturligtvis vidare och vi har redan börjat ta in våra första medlemmar, alltså människor som stöttar partiet och i framtiden kommer att vara grunden till hur Hoforspartiet utvecklas. Förhoppningsvis även vara aktiva och vilja ingå i den styrelse som kommer att ersätta nuvarande interrimstyrelse som ser ut som följande:

  Ordförande Anne Maria Persson
  Vice ordförande Mathias Strand
  Sekreterare Peter Hillblom
  Kassör Johan Ericsson
  Ledamot Anders Karlsson
  Ledamot Kent Andersson
  Ledamot Jari Harjula

  HP

  Samtliga finns med på vallistan i höst och övriga presenterade så här långt är:

  Diana Sahlén

  Leif Johansen

  Edin Muminovic

  Monika Modén

  Håkan Nelin

  Vi har alltså snart uppnått målet med att ta fram 20 stycken namn till listan. Många starka kvinnor och män från orten har tillfrågats, men det är tyvärr så, att dom som vi önskat vara med på grund av deras engagemang i Hofors, har tidsbrist för att de arbetar ideellt redan med att göra Hofors till en bättre plats. De allra flesta uttrycker dock ett starkt stöd för Hoforspartiet, om deras arbets och fritidssituation förändras, kan de komma att ingå på listan till hösten ändå. Det gemensamma med dessa människor är att de erbjudit sig att bistå med all sin kompetens för att partiet inte skall famla i mörkret när det blir skarpt läge. Att ha tillgång till människor som arbetar med ekonomi, juridik, personalfrågor och har erfarenheten av kommunalt arbete och politik bland medlemmarna är en enorm styrka.

  Annonsbladet

   

  Men vad är det då som gör att Hoforspartiet kommit från ingenstans och plötsligt är stora utmanare till de sittande politikerna? Ja först och främst är det den starka viljan att hjälpa till och styra Hofors i rätt riktning igen. Traditionellt har det varit ett och samma gäng som styrt kommunen. Många människor anser att det finns stora brister, i dialogen mellan politiker och invånare, i hur kommunen bemöter människorna som bor här, brist på framtidsvisioner, tungrott att genomföra bra förslag och rent katastrofala beslut som inte alls speglar vad den genomsnittlige Hoforsbon förväntar sig av kommunpolitikerna. När idén om att bilda Hoforspartiet kom, var tiden mogen. Det var inte heller ett speciellt hårt arbete med att samla ihop de första 10 personerna. Nio sade ja efter några dagars betänketid, ytterligare människor anslöt kort därefter. Eftersom samtliga har olika politisk hemvist fanns det en risk att det skulle bli ”Polsk Riksdag” av alltihop. Men nej, istället enades samtliga om att även om vi går under benämningen parti, är vi mer en politisk intresseförening. Så våra kandidater har bakgrunden i politiska partier från höger till vänster och flertalet har tidigare kontaktats av partier från båda sidorna om att kandidera. Då har de flesta kännt att ideologin i respektive parti varit tungrodd och inte alls speciellt attraktiv eftersom lokalpolitiken i Hofors handlar om utstuderad blockpolitik där alla i stort sett sitter i samma båt i slutänden. Ur det kan inget gott komma och enbart slentrianmässig politik.

  Vad står Hoforspartiet för?

   

  Skämtsamt har Hoforspartiet redan fått ett smeknamn, ”Hockeypartiet”. Bakgrunden är givetvis att många av kandidaterna så här långt varit eller är engagerade i ortens ishockeyförening, Hofors HC. Det beror på att när jag började titta mig omkring efter lämpliga kandidater så såg jag dessa starka, positiva, engagerade personer som aldrig gnällde över lokalpolitiken eller hur omvärlden såg ut. Dom offrade tid och pengar på att göra något för andra. Det är faktiskt direkt felaktigt att påstå att det bara är hockeymänniskor, för även om deras engagemang finns i ishockeyn, så har dessa personer ett engagemang i flera föreningar samtidigt. Det har även påståtts att Hoforspartiet är ett parti som vill hälla pengar över föreningarna för att hjälpa och stötta. Det är direkt oansvarigt och så är inte alls vår idé. Hjälp och stöttning kan komma på andra sätt genom att ge bra förutsättningar för att föreningarna själva skall kunna tjäna in pengar till sina verksamheter. Exempel på dett är gårdagens inlägg om en betongplatta. Men även olika former av marknadsföringsprojekt som inte bara gynnar föreningslivet utan dessutom går hand i hand med hur Hoforspartiet ser på marknadsföringen av kommunen(vilket vi återkommer till i senare inlägg). Hoforspartiet är inte ett missnöjesparti, inte ett enfrågeparti, inte ett parti bara för Hofors utan för hela kommunen inklusive orterna utanför centrala Hofors. Vi har ett brett partiprogram som spänner över ett stort antal områden och vi har kompetenta människor med erfarenhet och insikt eftersom många faktiskt arbetar med det dagligen. Allt från skola och omsorg till näringsliv, fritid och miljö. Partiprogrammet kan ni läsa i sin helhet här.

  -Turism och marknadsföring av kommunen

  -Utbildning och skola

  -Vård och omsorg

  -Stimulera näringslivet

  -Miljö

  -Polis

  -Närodlat i all kommunal verksamhet

  Det finns många andra partier i Hofors som har liknande punkter på sina program, men i det fallet är det bara bra för Hofors, för då finns det ju ett brett stöd för att genomföra utvecklande ideér och projekt. Här kan Hoforspartiet bli en tung faktor i besluten. En bra idé är en bra idé oavsett vilket håll den kommer ifrån och därför betraktar sig Hoforspartiet som ett mittenparti. Vi kommer arbeta aktivt för att man inte kör fast i kommunpolitiken på grund av blockpolitik eller ideologier. Vi skall tillföra nya friska vindar för att liva upp lokalpolitiken och skall arbeta med Hofors i fokus, för alla som bor här och för ett framtida blomstrande Hofors. Vi har ideérna, vi har viljan och är beslutsamma. För närvarande har vi ingen hemsida för partiet utan hänvisar till Hoforspartiets Facebooksida. Där uppdaterar vi om alla nya kandidater, projekt och vad som sker inom partiet.

  HP

  Alla som känner att man vill engagera sig politiskt och ställa sig vid vår sida är välkomna att bli medlemmar i partiet, vill man även arbeta mer aktivt och vara ett av namnen på listan till hösten så kan man höra av sig till någon av oss och diskutera förutsättningarna.

   

 • Ett Betonggolv Kan Vara Jättelyft För Hofors

    0 comments

  Det här är ett betonggolv.

  Betonggolv

  Varför postar jag en bild på ett sådant kanske någon undrar. Jo jag läste denna morgon i Arbetarbladet om den mini-mässa som anordnades i Hoforshallen under gårdagen. Ung framtid. Ett mycket bra initiativ helt enkelt för att ungdomar och de lokala företagen skall komma i kontakt med varandra. Men vad har det med betonggolv att göra? Faktiskt en hel del. Det är så att vi i Hofors har ett område som kallas Stålringen. Där finns ett antal utrymmen som används mer eller mindre frekvent året runt. Ett betonggolv, en bättre belysning och detta område skulle kunna förvandlas till just ett fint område att arrangera olika mässor. Ishallens golv består idag av ett slags damm, som inte håller för att gå på sommartid. När isen försvinner, försvinner även möjligheterna att utnyttja denna yta. Läget är perfekt strax bredvid E16.

  Mässområde

  En infart i den södra delen av området och ett betonggolv skulle plötsligt omvandla det till en perfekt plats att anordna mässor av olika slag. Det pratas en hel del om turism, att det kan vara en stor inkomstkälla i framtiden för Hofors. Varför inte anordna en turistmässa i själva Hofors?

  Andra evenemang som kan bli stora i det här området är att öppna upp för en gigantisk backluckeloppis. Det vill säga ta in alla som vill sälja sina gamla saker mot en mindre avgift och sedan bedriva handel under en eller ett par helger sommartid. Perfekt för att stimulera föreningslivet som både kan sälja insamlade saker, sälja förtäring och samtidigt sätta Hofors på kartan med både föreningslivet och ett roligt evenmang. I själva ishallen som kommer att behöva en investering i form av ett betonggolv, finns ju alla möjligheter att anordna arrangemang. Vad sägs om danskvällar, företagsmässor, konserter, fiskemässor, bilmässor eller Gästriklands största samlarmässa och auktionsdagar? Ser man till vad det skulle kosta att göra dessa mindre ansiktslyftningar och potentialen att få till större arrangemang, är det en droppe i havet.  Dessutom skulle flera idrotter kunna nyttja ishallen även sommartid när ingen is finns för andra aktiviteter. Det finns enbart vinster att göra på denna investering.