• Ingen Medvind I Snurrorna För Eon

    1 comment

  Gefle Dagblad rapporterar idag att det finns viss anledning för Eon att inte genomföra sitt fasansfulla vindsnurreprojekt på Tjärnäsberget.

  Miljö- och byggnadsnämndens ordförande Sören Bergqvist, V, säger att de många synpunkterna från boende i området spelat en stor roll för ställningstagandet

  – Vi måste lära oss att lyssna på kommuninvånarna, säger han.

  Nämnden var enig om att ställa sig bakom yttrandet.

  Stina Albing säger att bolaget fört en ”aktiv dialog” med Hofors kommun ända sedan 2012 gällande Tjärnäsprojektet och förhoppningen är fortfarande att kommunen inte ska utnyttja sitt veto. Även kommunstyrelsen ska säga sitt innan kommunfullmäktige slutligen avgör frågan.

  – Vi hoppas att man ser möjligheterna och vill fortsätta bygga ut förnybart, säger Stina Albing.”

  Efter att en tid ha läst och läst mer och studerat planerna på hur det skulle kunna komma att se ut kan jag personligen säga att jag vill inte se dessa vidunder här i Hofors på det sätt som föreslagits. Vi kommer inom Hoforspartiet att ha ett möte där vi alla får säga sitt, men vilken ståndpunkt jag kommer att rösta utifrån torde stå ganska klart för alla som spekulerat. Så var det med det.

   

 • Gemensam Bygg- & Miljönämnd – Bra Eller Dåligt Politiskt?

    4 comments

  I veckans upplaga av Din Lokaltidning eller Annonsbladet som många också omnämner den som, finns en artikel under rubriken ”Djupare samarbete mellan kommunerna”.

  Gemensamnämnd

  Som jag skrev efter förra mötet med Kommunstyrelsen så har information kommit på bordet, men något beslut är inte alls fattat i frågan.

  ”Det var även en föredragning av Bygg och Miljökontorets Håkan Eck. Det finns i planeringsstadiet förslag att flytta hela kontoret med anställda och allt till Sandviken för att slå ihop verksamheten med Ockelbo och Sandviken. Det radades upp en hel del ”positiva” effekter av en flytt, några nackdelar men det sände ett ganska tydligt budskap att ”om” det beslutas att flyttas, blir en tillgång i kompetens inom vissa områden och det kommer alltid gå att träffa respresentanter på plats i Hofors ändå. Det innebär även att Bygg och miljönämnden bantas en smula och slås ihop med Sandviken och Ockelbos dito. Alla positiva saker i all ära, men mina funderingar kom att handla om avflyttning. Idag bor ungefär femtio procent av de anställda på Bygg och miljökontoret inte ens i kommunen. Flyttar man kontoret, vad säger att de anställda som bor kvar här inte inser det praktiska med att även dom flytta till Sandviken?

  Har man familj så finns det bättre utbildningsmöjligheter, bättre nöjesutbud som kan locka mot att pendla mellan Hofors kommun och Sandvikens kommun. Arbetstillfällena i själva Hofors flyttas till en annan kommun och jag är okunnig i hur detta skulle påverka eventuella skatteintäkter. Jag vet inte om det är rätt väg att gå helt enkelt. Ett drömscenario från Håkan Eck var att beslut skulle fattas redan i maj 2015. Ytterligare en ganska stor fråga är hur det antal politiker som skulle väljas in i nämnden, skulle kunna påverka med 1/3 inflytande. Vad händer om det politiska läget förändras och tex Sverigedemokraterna eller Moderaterna skulle bli största parti i Ockelbo och Sandviken? Som avslutning tipsades vi om att läsa dokumentet ”Vägar till samarbete” som finns under denna länk.”

   

  Frågan har diskuterats inom Hoforspartiet men även med andra partier. Det känns inte helt självklart att det blir som Håkan Eck önskar nämligen. Fördelarna är ju helt klart att kompetensen för Bygg och miljökontoret skulle öka genom ett sådant arbete, den stora frågan gäller egentligen hur själva nämnden kommer att se ut. Med tre kommuner så kan man till exempel som mest få 33.333 procents inflytande. Och vilka skall då sitta i en förminskad nämnd? Att majoriteten självklart tar en större plats är givet, men resterande partier som finns representerade idag då? Rent spontant och personligt så känns det inte som en helt lätt fråga.

 • Ett Steg Närmare Burger Kings Etablering

    0 comments

  På måndag kommer kommunfullmäktige att fatta beslut om att sälja Hofors 13:161 samt Hofors 5:25.

  KartaBK

  Köparen heter CT Development AB och affären innebär att man nu tar ytterligare ett steg i riktningen mot att etablera hamburgerkedjan Burger King i Hofors. Före själva kommunfullmäktige så är det dags för ytterligare ett ”Demokraticafé”. Från klockan 16.00 kan man träffa förtroendevalda politiker och diskutera eller fråga om saker som rör kommunens verksamhet. Ungefär som varje onsdag hos Hoforspartiet, kan man även ta en fika i allskönsro tillsammans med lite debatt och diskussion. Välkomna!

 • Första Mötet Med Kommunens Maktcentrum

    0 comments

  Gårdagen var en hiskeligt aktiv dag. Den inleddes på morgonen med två möten, ett snabbt styrelsebeslut via datorn och sedan ett första möte med Kommunstyrelsens arbetsutskott eller KSAU som det förkortas. Som ni vet har vi ju ett kommunfullmäktige (KF). Där sitter de 31 personerna som genom folkets röster placerat sig på stolarna. Sedan har vi kommunstyrelsen (KS) vilket består av 11 platser och dessa väljs genom KF. Kommunstyrelsens arbetsutskott består av 5 personer och behandlar ärenden som senare skall beslutas i KS eller KF. För att göra en liknelse så ser det i jämförelse med hela landet ut så här:

  Kommunfullmäktige = Riksdag

  Kommunstyrelsen = Regering

  I till exempel Falkenbergs kommun beskriver man då KSAU som ”Kommunstyrelsens arbetsutskott är kommunens verkliga maktcentrum. Det består av fem ordinarie ledamöter, tre från majoriteten och två från oppositionen”.

  I Hofors är det kommunalrådet Marie-Louise Dangardt(S) som är ordförande och vid sin sida har hon Torbjörn Jansson(S) och samarbetspartnern Xamuel Halfvars(V), de bildar tillsammans en majoritet. Vidare representeras oppositionspartierna då av mig, Peter Hillblom(HOP) och Ziita Eriksson(M).

  Ordfklubba

  Gårdagens KSAU-möte bjöd på information från ekonomichefen Mimmi Abramsson behandlande av några förslag till beslut samt förslag till besvaranden på motioner. Jag upplevde det första mötet ganska sansat och med kloka uttalanden av de närvarande. För mig handlar det mest mycket om att lyssna och förstå arbetsgången inledningsvis. Vi är ju helt klart inte de godaste av vänner, men kan man hålla en hövlig ton och konstruktiva diskussioner så finns det hopp. Sedan jag och de andra i Hoforspartiet hoppade på politikertåget har vi nämligen fått konstatera att det är mycket le och vara vänlig för att sedan snabbt försöka köra en dolk i sidan när man inte är uppmärksam. Jag gissar att vi har anledning att återvända till just det även under de kommande fyra åren. Men så var alltså inte upplevelsen igår, men det skadar ju aldrig att vara på tårna. Jag tror att detta faktiskt också kan vara en av orsakerna till att många drar sig för att engagera sig politiskt, att vissa saker som mer är en regel än undantag kan upplevas en smula obehagligt. I längden kan det säkerligen vara så att man tappar sitt fokus på vad som är bäst för invånarna och väljarna och istället ”spelar spelet”.

 • Video: Framtida Hagaparken?

    6 comments

  Entré Hofors har nu publicerat videoklippet som visar hur Hagaparken skulle kunna komma att utformas. Lämna gärna en kommentar under klippet vad nu tycker. Intressant inte minst för mig som lokalpolitiker och senare kanske skall ta ställning i frågan om projektet.

 • Hagaparkens Utveckling I Visuell Form

    0 comments

  Under gårdagen fick jag ett USB-minne med projektförslaget om Hagaparken på film (skall se om vi kan få upp den inom kort). Skickligt gjord animering och jag måste säga att jag verkligen går igång på idén med själva stoppet.

  24

  Med lättare avfart och påfart till E16, en tydligare placering av turistinformationen skulle bara det ge Hofors en rejäl ansiktslyftning.

 • Socialdemokraterna Kallar Till Extra Medlemsmöte

    0 comments

  I dagens Gefle Dagblad finns en intressant artikel som i huvudsak avhandlar ett kommande medlemsmöte för Socialdemokraterna i Hofors, men ändå visar på att det är långt ifrån klart hur det blir med Eons planerade vindkraftspark på Tjärnäsberget.

  Boende i området har klagat, framför allt kring Edsken, politiker från vänster till höger har uttryckt skepsis och kommunens speciella arbetsgrupp för vindkraft, bestående av både politiker och tjänstemän, har i förslaget till tematiskt tillägg till översiktsplanen satt 1 300 meter som minsta avstånd mellan bostadshus och vindkraftverk.

  Det senare skulle omöjliggöra en etablering av det slag Eon planerar på Tjärnäsberget.

  Men trots att mycket tycks tala emot projektet återstår det ännu att se hur kommunen slutligen ställer sig till det.

  Socialdemokraterna har ännu inte bestämt sig och den lokala partiledningen tycker att frågan är av sådan vikt att man på ett styrelsemöte nyligen beslutade att behandla den på ett extra medlemsmöte.”

  Det är fler aspekter man bör se ärendet ur, och jag tror de flesta partierna i Hofors har en svår fråga att ta ställning till. Det är lite av en vågskål om miljön i naturen och boendemiljön. Hur kommer det till exempel bli för en framtida utökad turistnäring i Hofors? Det är otroligt mycket pengar som står på spel för i synnerhet Eon.

 • Hagaparken – Så Kan Den Utformas

    2 comments

  Det har ju varit en del inlägg under veckan om hur Hagaparken kan komma att se ut om bland annat ”Växthusprojektet” skulle bli en verklighet. Det är en lång väg dit, kantad av politiska beslut och en hel del arbete på Bygg och miljökontoret. Allmänheten skall också få möjligheten att tycka och tänka till kring det framtida området. Här finns dock en del bilder på förslag. Det skall finansieras, utredas vem som skall driva det och i vilken form men det ser onekligen väldigt spännande ut. (Klicka på bilderna för fullständig storlek)

  Haga1
  Haga2

  Haga3

  Haga4

  Personligen så börjar tankeverksamheten att spinna när jag ser översiktsbilden och i synnerhet området norr om Hagaparken. Som ni vet är det ett litet stråk mellan parken och hembygdsgården där det idag bara finns resterna av nedbrunna byggnader. Om ”växthusprojektet” skulle bli verklighet så föreslår jag att man på samma gång anlägger ett stråk från Hagaparken mot hembygdsgården, vidare förbi gamla kallbadhusets pool och fram till ankdammen och kyrkan och tillbaka. Här finns ju fantastiska möjligheter att till exempel låta Hofors Kolare slå upp ett par stugor satsa på att visa upp brukskulturen och det gamla järnverket i ett ”utomhus-museum”.

   

  När bilisterna stannar till för att sträcka på benen, handlat sina grönsaker och blommor kanske man vill ta en kortare promenad och då mötas av både ett kulturarv och vackra vyer.

  V1 V2

   

  I princip hela Storgatan skulle få en ansiktslyftning om man också lade till möjligheterna jag skrev om i juni förra året.

  V3

  ”Ett naturligt område för att anordna marknader, loppisar och andra kulturella evenemang”

  De nödvändiga investeringarna skulle främst bestå av asfalterad gångbana och belysning för att man även med funktionshinder lätt skulle kunna ta del av hela stråket. Är detta inte en genial idé så säg ;)

 • SKF-Trädgårdar

    0 comments

  I dagens nätupplaga av Gefle Dagblad lyfter man åter projektet om växthus i Hagaparken.

  En idé som dock tycks ligga bra till är att bygga växthus för odling av exotiska grödor. Ett projekt i socialnämndens regi har hos tre olika EU-fonder ansökt om totalt 19 miljoner kronor i projektmedel.

   Beviljas ansökan ska kommunen skjuta till lika mycket pengar.

  – Det blir i så fall i form av arbete. Vi ska inte gå in med 19 miljoner i kontanter, säger socialnämndens ordförande Kenneth Axling, S.

  30–35 personer väntas kunna jobba i verksamheten och det ska i så fall vara de som står längst från arbetsmarknaden som i första hand erbjuds plats.

  Planen med att just odla exotiska grödor är att de inte säljs av den etablerade handeln och att verksamheten därför inte blir något hot mot exempelvis livsmedelsbutikerna på orten.

  Det är alltså inte beslutat att det blir just detta projekt, men onekligen så öppnar det sig ju möjligheter:

  Kommunalrådet Marie-Louise Dangardt, S, poängterar att det än så länge inte är klart om det över huvud taget blir någon ändring av detaljplanen – och om det blir det så är det inte klart vilken typ av verksamhet som i så fall skulle kunna etableras i parken.

  – Det finns flera olika idéer, säger hon.”

   

  Men det är faktiskt inte första gången som Hofors+Ovako (SKF)+Växthus skulle komma att sammanföras. Idag hittar jag något mycket intressant som jag själv inte hade en susning om.

  SKFträdgårdar

  Bergström anställdes så vid SKF trädgården i början av 50-talet. Hans far arbetade där sen tidigare. Växthusen, drivbänkar och stora land för potatis och grönsaksodling låg nedanför Värna skolorna och österut. I närheten låg bl.a. också Trädgårdsmästarbostaden och en jordkällare. Idag ligger marken där detta fanns inne på Ovakos industriområde.

  Bruksträdgården hade utvecklades med tiden och vid en renovering av växthusen 1953 plockades bl.a. vinstockarna bort. De omhändertogs av botaniska trädgården i Uppsala där de skall finnas kvar än idag. Det fanns tre växthus varav ett kortare som kallades för ”gurkhuset”. Där odlades gurkor i stort sett året om. I det växthus där man hade mer exotiska växter fanns också persikor och vindruvor. Under senare år odlades druvor utomhus mot växthusens gavlar. Dessa plantor vart aldrig så stora men gav goda druvor. En tegel byggnad värmdes med olja för att vara varm under vinterarbetena. Till anläggningen hörde också en gigantisk valvad slaggstenskällare på ca 6x25m med bingar för bl.a. potatis.

  Det man odlade mest på de stora landen var potatis, kål och kålrötter, morötter, rödbetor. Dessa skiftades runt efter några år i något som kan liknas vid växeljordbruk. Som gödsel användes den dynga man fick från SKFs stall som då fortfarande hade två hästar för mindre transporter.

  I drivbänkarna blandades gödsel med halm och täcktes med jord för att bilda varmbänkar. Där sattes bl.a. uppdrivna purjolöksplantor. Sand lades runt plantorna, fönster lades på och så fick det hela snöa över. Tack vare förbränningen höll sig temperaturen i bänkarna till 15-20’c. Vid midsommar kunde purjolöken skördas. Kryddväxter odlades egentligen aldrig. Vid den här tiden hade de flesta Hoforsbor tillgång till något mindre land och var van att odla t.ex. kryddor till husbehov.

  Störste leverantören av fröer var Weibulls. Endast i undantagsfall togs egna fröer och då från någon udda växt. Vissa blommor, som pelargoner och margeritor, tog man in på hösten och tog sticklingar av. Hornspån och benmjöl användes som näringstillskott för blommor. Man följde en tabell som visade de olika sorternas behov.

  Kompostjord, det enda som användes till blommorna hämtades från ca 5st högar som var upp mot 30m långa. Materialet bestod till stor del av alla löv som krattats ihop i brukets alla trädgårdar. Här hämtades också jord till rabatterna i samhället. Länk till infosida

   

 • Lokalproducerad Chokladkaka & Eventuellt Ett Växthusprojekt

    0 comments

  Jag höll nästan på att glömma bort en daglig uppdatering om livets gång. För en gångs skull blev det sovmorgon till klockan 08.00 och sedan intensiv tankeverksamhet för det är nämligen inte långt kvar innan Hofors berikas med ännu ett nytt spännande företag. Knappt två veckor kvar och det är en hel del detaljer att se över. Jag skrev tidigare att företaget redan hade anställt ett par Hoforsbor, men i dagsläget ser det ut att bli en rekryteringsträff och möjligheter för några Hoforsbor att få helt nya arbeten. Under veckan hoppas jag få mer information.

   

  Strax efter lunch infann jag mig på partilokalen för att stöka undan lite papper och samtidigt hålla koll på Arbetarbladets Aina Lundqvist som slagit sig ner för en intervju med vår ordförande Anne Persson. Exakt vad det kommer att handla om får vi se i tidningen framöver. Kent Andersson kom förbi och diskuterade lite om trafik också.

  AnneAinaEfter ett ärende på Bruket hann jag hem i en kvart innan jag återvände till partilokalen och öppet hus. Idag var vi något färre än vanligt, men Håkan Vikström var där och brinner av iver att få sätta igång och arbeta för Hoforspartiets räkning. I övrigt diskuterade vi lokalpolitiken historiskt, lite om nästa val (2018), Hofors näringsliv och lite skvaller om ditt och datt. Dagen till ära hade Annes mamma bakat chokladrutor på äkta Hästbo-ägg som Hans Larsson från Centerpartiet sålt dagen innan. Ett inslag av lokalproducerad fika helt enkelt. Ni missade verkligen gott fika ni som inte kom.

  Partifika

   

  Väl hemkommen fanns tid att läsa tidningarna för dagen. Noterade att man i just Arbetarbladet och av just Aina Lundqvist finner en artikel om växthusprojektet i Hagaparken.

  En enig kommunstyrelse har gett klartecken för arbetet med den ändring i detaljplanen som krävs för att kunna gå vidare med planerna på växthus i Hagaparken.

  I dagsläget kan parken bara användas som just park. Tanken med den nya detaljplanen är att det ska bli möjligt att ha flera typer av verksamhet i området.

  – Planen sätts i gång nu, säger Marie-Louise Dangardt (S), kommunalråd i Hofors.

  Går arbetet framåt utan förseningar kan en ny detaljplan vara färdig inom 9 till 12 månader. Då kan arbetet sätta i gång på allvar.

  Jag vet att man ibland kan läsa mycket selektivt och kanske missa små viktiga detaljer. Det är alltså inte alls klart att det blir just växthus i Hagaparken som Kjell Johansson önskar, det är en omarbetning av detaljplanen så att man kan bygga om det skulle bli beslutet av ”dom där jävla politikerna i kommunen”. Kanske finner vi att projektet inte bär sig i längden, det finns oklarheter eller andra planer för verksamhet i området, så haka inte upp er på att det skrivs just växthus, det återstår att se. En spännande tanke dock av det lilla jag sett av projektet, men fortfarande många frågor att besvaras.

   

 • En Eftermiddag I Kommunstyrelsen

    4 comments

  Igår var det dags för mitt första möte med kommunstyrelsen. En lite overklig känsla eftersom jag inte ens för ett år sedan hade kunnat tänka mig det här scenariot, allra minst att själv vara lokalpolitiker. Men det är kanske det som är den verkliga kryddan i livet, att man aldrig riktigt kan förlita sig på att saker och ting blir som man tänkt. Den första reflektionen som kom över mig var att nu satt jag vid ”vuxenbordet”. Strategiskt placerad i ena kortänden för att dels kunna se och höra bättre och mycket för att jag och Anne Persson var bland de första att komma dit och frågade av hövlighet Kenneth Axling hur de brukar sitta. Det kan vara en sådan där löjlig grej eftersom det redan i någon av nämnderna verkade vara förutbestämda platser. Nåja från mitt håll föll det sig så att majoriteten av majoriteten satt till höger och högern satt till vänster tillsammans med Sverigedemokraterna och majoriteten av Vänsterpartiet. Krångligt? Nja inget att fästa någon vikt vid.

  Vuxenbordet

  Dagens agenda inleddes med en rad val av ledamöter och ersättare till olika styrelser, råd och föreningar. De första åtta punkterna var lite av en transportsträcka där kommunalrådet föreslog en person från majoriteten och alliansen föreslog en ersättare. Vid punkt 12. Val av 1 ledamot och 1 ersättare i ledningsgruppen för Partnerskap Bergslagsbanan, passade jag dock på att även nominera mig själv som ersättare jämte Moderaternas Ziita Eriksson. Det verkade förvirra och irritera en aning så en omröstning skulle ske. Socialdemokraterna bad att få en liten paus och gick ut i korridoren och snart delades det ut 11 små lappar där man antingen skrev mitt namn eller skrev Ziitas namn. Vid sammanräkningen föll det sig så att jag fick 1 (givetvis röstade jag på mig själv), Ziita fick 3 (M+FP+C) och 7 röster var blanka. Utfallet att Ziita fick positionen. Synd för jag vet inte vilken erfarenhet hon har av järnvägstrafik, men där hade jag ett ganska stort intresse och erfarenhet.

   

  Det skulle bli ytterligare en sluten omröstning. Vid valet av ”2 representanter till SKLs nätverk för förtroendevalda som är intresserade av att utveckla medborgardialogen”  valdes Xamuel Halfvars från Vänsterpartiet och Ziita föreslog sig själv från oppositionen. Jag föreslog Anne Persson vars stora intresse just ligger i det här med medborgardialog. Samma procedur igen med röstning och det utföll likadant som det tidigare. Ziita 3, Anne 1 och 7 blanka.

   

  Jag vet inte om jag varit ovanligt naiv i mina funderingar kring blockpolitiken, i mitt huvud så är det en förlegad tanke och den verkliga frågan är hur det gynnar Hofors bäst. Det tidigare valtekniska samarbetet vi i Hoforspartiet haft med alliansen när det gällde tillsättandet av diverse uppdrag var som bortblåst. Där var det Sverigedemokraterna som akterseglades. Denna gång var det Hoforspartiet. Vi har ju ”nackdelen” av att inte stå ihop med andra partier för att bli mer slagkraftiga i just sådana här lägen. Ändå är det en ganska bra känsla av att stå emellan. Det kan bli avgörande i ganska många frågor i framtiden när det kommer till att återremittera ärenden eller omrsötningar där Gud förbjude, majoritetens två partier skulle gå egna vägar i något ärende. Det krävs nämligen en tredjedel av de röstande för att gå igenom och då är Sverigedemokraterna eller Hoforspartiet alliansens ”bästa vänner”. Jag fick dock en form av förklaring där det sades att:

  -Vi lägger oss inte i oppositionens ärenden och därför röstade vi blankt.

  Ja Hoforspartiet är en form av opposition, men vår politik säger att det som är bäst för Hofors är det vi stöttar oavsett partifärg eller ideologi. I praktiken så skulle man kunna sätta sig på tvären i många frågor men hur skulle det gynna Hofors? Jag tror det kommer bli ganska tydligt vad alla partierna har för agenda under tidens gång.

   

  Det var även en föredragning av Bygg och Miljökontorets Håkan Eck. Det finns i planeringsstadiet förslag att flytta hela kontoret med anställda och allt till Sandviken för att slå ihop verksamheten med Ockelbo och Sandviken. Det radades upp en hel del ”positiva” effekter av en flytt, några nackdelar men det sände ett ganska tydligt budskap att ”om” det beslutas att flyttas, blir en tillgång i kompetens inom vissa områden och det kommer alltid gå att träffa respresentanter på plats i Hofors ändå. Det innebär även att Bygg och miljönämnden bantas en smula och slås ihop med Sandviken och Ockelbos dito. Alla positiva saker i all ära, men mina funderingar kom att handla om avflyttning. Idag bor ungeför femtio procent av de anställda på Bygg och miljökontoret inte ens i kommunen. Flyttar man kontoret, vad säger att de anställda som bor kvar här inte inser det praktiska med att även dom flytta till Sandviken?

  Har man familj så finns det bättre utbildningsmöjligheter, bättre nöjesutbud som kan locka mot att pendla mellan Hofors kommun och Sandvikens kommun. Arbetstillfällena i själva Hofors flyttas till en annan kommun och jag är okunnig i hur detta skulle påverka eventuella skatteintäkter. Jag vet inte om det är rätt väg att gå helt enkelt. Ett drömscenario från Håkan Eck var att beslut skulle fattas redan i maj 2015. Ytterligare en ganska stor fråga är hur det antal politiker som skulle väljas in i nämnden, skulle kunna påverka med 1/3 inflytande. Vad händer om det politiska läget förändras och tex Sverigedemokraterna eller Moderaterna skulle bli största parti i Ockelbo och Sandviken? Som avslutning tipsades vi om att läsa dokumentet ”Vägar till samarbete” som finns under denna länk.

 • Som Om Peter Forsberg Hade Värvats Till Division 2

    3 comments

  Efter en lång och ganska intensiv helg med politiska möten och samtal randades måndagsmorgonen och mer snöskottning. Klockan 08.15 var det dags att slå sig ner i kommunhuset för möte med valberedningen. Dagens agenda en massa revisorer att ge som förslag till kommande kommunfullmäktige. Ett av uppdragen jag hade med mig var att meddela att Diana Sahlén avgår från sitt uppdrag som ersättare i Socialnämnden och istället presentera Håkan Vikström som ny ersättare. Visade sig vara en betydligt ”enklare” procedur att via mejl meddela ett avsägande av uppdrag och på samma sätt meddela vem som går in i hennes plats. Det behövde alltså inte gå igenom valberedningen utan behandla på nästkommande kommunfullmäktige.

   

  Ja ni läste rätt. Håkan Vikström. Sedan det stod klart att Diana kliver av sitt uppdrag för att hinna med familj och studier i livet just nu, men ändå vara kvar i vår organisation och i arbetsgrupperna, så krävdet det en parhäst till grymma Marie Modén i Socialnämnden. Det hade viskats om att Håkan visat intresse för Hoforspartiets idé och det var tänkt att ett värvningsförsök skulle ske under våren. Nu gick det ganska snabbt. Kent Andersson bestämde träff med Håkan för fika tillsammans med undertecknande, men glömde visst att berätta att han klev rakt in i ett värvningsmöte. En mindre miss i kommunikationen mellan mig och Kent, men tidigt på lördagsmorgonen så satt han i vår konferenslokal tillsammans med flertalet medlemmar i Hoforspartiet tillsammans med goda mackor och semlor och nybryggt kaffe. Det gick några timmar av trevliga diskussioner om Hofors, om det politiska läget, om Håkans tidigare erfarenhet av lokal politik och vi kände alla omedelbart att vi hittat rätt kandidat för uppgiften.

   

  Förutom en enorm kompetens för att arbeta med frågor som kommer upp i Socialnämnden, så kunde Håkan vara en stor tillgång för oss att utvecklas som politiker, en perfekt kombination tillsammans med Marie Modén i nämnden och med ett enormt engagemang för kommunens ungdomar vilket är vår framtid och helt i linje med Hoforspartiets politik. Det var svårt att få någon bestämd uppfattning om vilket håll det lutade åt när vi skiljdes åt efter lunchtid, men alla höll tummarna för att få ett positivt besked. Klart var dock att Håkan skulle röstas in som medlem i partiet under söndagens styrelsemöte om än som passiv medlem.

   

  Efter ett ganska långt styrelsemöte på söndagen var det skönt att äntligen pulsa sig hem igenom snön och lägga upp benen på soffan. Det var många tankar som malde och givetvis frågan om Håkan skulle lämna ett positivt besked på måndagsmorgonen. Då plingade det till i min mobiltelefon.

  HåkanVikström

  Jag hoppade upp i soffan och skrek ”Jaaaaaaa!!!! ” på samma sätt som när Peter Forsberg satte den där straffen mot Kanada 1994 i OS-finalen. Jag hann nog inte ens landa i soffan igen innan jag kontaktat mina partikamrater och berättat den glädjande nyheten. Jag använde till och med uttrycket att ”detta är som att värva Peter Forsberg under sina glansdagar till Hofors HC och Division 2

  För er som inte har den lokala kännedomen så kommer här ett par artiklar för att visa lite av den uppskattning hans arbete ger:

  Prostester mot att Håkan måste sluta

  250 skrev under för Håkan

  Håkan återvänder till Hofors ungdomar

  Nya protester mot kommunens besparingar

  Det återstår som sagt ett par formaliteter för att Håkan officiellt skall kunna påbörja sitt nya uppdrag i Hoforspartiets matchdress, men kunde året ha börjat på ett bättre sätt?

  Nej jag tror inte det, och inte minst en mycket viktig del i mitt tidigare uttalande om att vi kommer att stärka upp truppen ordentligt för att dels under innevarande mandatperiod bygga upp kompetensen och engagemanget i partiet och givetvis sikta på ett övertagande av kommunens majoritet till valet 2018.

 • 4S: Snö, Söndag, Serietidningar & Socialnämnden

    0 comments

  Spåren av de senaste dygnens nederbörd ligger i högar och snöröjarna arbetar intensivt med att få vägarna farbara. Jag har själv inte undkommit denna förbannelse att klä sig och ta en spade och gå ut och skyffla fram och tillbaka. Nåja bara hoppas att det finns människor som uppskattar naturens nycker och tar sina skidor eller vad man nu nyttjar och spenderar tiden ute i fantastiska Hofors omgivningar. Mest funderar jag över alla barn. Minns de snörika vintrarna jag själv upplevde, snöbollar, snökojor och snöänglar. Minns också isklumparna som fastnade i ullen på vantarna, snön som rasade ner i overallen genom nackpartiet och vattenpölarna i hallen när man kommit hem. Varm choklad och ostmackor och som kronan på verket serietidningar. Som vuxen betraktad blir det mest serietidningar om man har tur. Jag fick faktisk en leverans under helgen av min mor som kom på besök. Klassiska Seriemagasinet, Agent X9, Fantomen och lite annat jag inte sett på åratal. Det räcker att se omslagen för att förknippa med barndomsminnena.

  SerierKan kanske te sig lite märkligt att en vuxen individ hyser sådan passion för serietidningar. Jag utvecklade det mer ingående i detta inlägg från 2013. Kanske det mest underhållande sättet att följa samhällets utveckling och förstå tidsanda helt enkelt. I dagens värld finns det tyvärr mer utvecklade men tråkigare tekniker att underhållas och det största hotet mot serier i pappersform är det ni just nu läser detta inlägg på. Det för oss till söndagens andra ämne. Sociala medier. Som ni kanske vet vid det här laget utvecklades Hoforsbloggen under en tid till plattformen för skapandet av ett nytt lokalt parti, Hoforspartiet. Gick hyfsat bra i valet och det innebar 4 mandat i kommunfullmäktige och tillsättandet av ledamöter i styrelser och nämnder. En av mina kollegor inom politiken skriver idag om hur hon upplevt sin första tid som politiker på Hoforspartiet.se

  HP

  Hoforspartiet finns också på Facebook där det uppdateras frekvent ur vår vardag som politiker, tipsas om läsvärda nyheter som berör oss i Hofors och öppetider för träffar och aktiviteter. Gilla sidan och häng med på vår resa under innevarande mandatperiod. Det händer alltid spännande saker runt kommunens nya parti.

  HP2Nu har jag inte längre tid att skriva, utan måste skynda på med arbetet inför dagens styrelsemöte. Där kommer det hända mycket spännande saker som om allt går i lås, kommer bli garanterat månadens nyhet i Hofors. På återseende ;)

   

 • Det Är Dags Att Ta Ställning Hoforspolitiker!!

    1 comment

  Det händer mycket annat nu också. Bland annat är det snart dags för ett beslut om huruvida Kvinnojouren Rosen i Hofors skall få det stöd man behöver för att bedriva sin verksamhet. Under veckan diskuterades frågan i Socialnämnden och enligt vad jag förstår så avser åtminstone Socialdemokraterna att inte stötta verksamheten. Moderaterna, Folkpartiet, Hoforspartiet och Sverigedemokraterna inser värdet av att ha en fungerande kvinnojour på orten, var Vänsterpartiet slutligen står återstår att se, men om de tänker leva upp till deras mottooch löften innan valet ”Inte till salu”, så får vi efter ett kommande kommunfullmäktige äntligen låta kvinnojouren Rosen andas ut och ägna sig åt att skydda kvinnor från våld och hedersrelaterad problematik.

  Rosen1

  Tidigare inlägg i ämnet:

  På Besök Hos Kvinnojouren Rosen I Hofors

  Oklokt Beslut

  Vissa Rosor Betydligt Vackrare Än Andra

  Socialdemokrat I Hofors Anklagas För Jävsituation

  Miljöpartiet Hofors Starkt Kritisk Mot Hur Kommunen Behandlar Kvinnojouren

  Sverigedemokraterna – Ge Partistödet Till Kvinnojouren Rosen I Hofors

  Xamuel Halfvars (V): Pressmeddelande om Kvinnojouren Rosen i Hofors

  Om det nu mot förmodan är någon av våra lokala politiker som inte begriper så kan ni läsa dagens artikel i Arbetarbladet.

  Misshandel

   

 • Skid-VM Nalkas – Vem Får Betala Slutnotan?

    1 comment

  Nu är det inte långt kvar till Skid-VM i Falun och den förmodade finska invasionen av Hofors. Den 18 februari kör det igång med pompa och ståt. Personligen har jag inte hört mycket alls efter det informationsmöte som jag deltog på i fjol, men jag förmodar att allt är ordnat och fixat. På andra sidan länsgränsen, i just Falun så blåser det lite runt evenemanget. Journalister på Sveriges Radio har gjort det de skall och granskat och kommit fram till en hel del oroväckande resultat, bland annat skriver Dala-Demokraten:

  Falu kommun har försökt att kringgå lagen om offentlig upphandling i affärerna gällande VM-organisationen. Sammanlagt har Lugnets skidarena rustats för flera hundra miljoner kronor.

  Aktie- och VM-bolaget Skid-VM i Falun 2015 AB bildades för fyra år sedan för ägarfördelningen var 50-50 mellan Falu kommun och Svenska Skidförbundet. Strax därefter togs även Svenska Skidspelen in som delägare.

  Enligt en e-postväxling mellan Sven von Holst, vd för Skid-VM i Falun 2015, och kommunalrådet Jonny Gahnshag (S) som Sveriges Radio i dagarna publicerat skriver VM-generalen von Holst: ”Dessutom så kan vi bli skyldiga att följa upphandlingslagen. Den har vi velat få bort och därför tog vi in Svenska Skidspelen i VM-bolaget.”

  Enligt von Holst själv var tilltaget ett sätt att kunna arbeta på ett effektivare sätt än att behöva gå via den offentliga upphandlingen som skulle kunna dra ut på tiden. 

  I granskningen tas också ärendet om vindnätet till hoppbackarna upp där Falu kommun tog hela kostnaden enligt ett mail från Sven von Holst. Kommunen och VM-bolaget kom där överens att kommunen skulle ta kostanden om två och en halv miljoner kronor. Kommunchefen Dan Nygren hävdade senare till P4 Dalarna att upplägget inte bröt mot lagen. En expert på området hävdade bestämt motsatsen och att en upphandling är nödvändig.”

  Falun2015

  För Hofors del skall man också vara glad att det bara kostat 75000 kronor av skattepengarna. Vad slutnotan för Skid-VM blir kommer bli en mycket intressant historia. Det har ju byggts en hel del på sistone i Falun och idag rapporterar Dalarnas Tidning om att det uppstått kaos i busstrafiken:

  Kenneth Sundberg förklarar att det blir stora problem under rusningstrafik då bilarna inte släpper in eller ut bussarna, och säger att han pratat med en chaufför under morgonen som blev försenad en kvart då han inte kom ut på vägen och kunde köra.

  – Jag har sagt att om det inte fungerar så kommer vi att ställa oss på Trotzgatan. Knutpunkten i sig är bra, men det fungerar inte nu. Det är så fullständigt dåligt gjort.”

  En annan effekt som man kanske inte heller hade räknat med är människor riskerar att bli av med sina arbeten:

  Den 7 januari öppnade nya bussgatan.

  För ICA Falan sjönk försäljningen som sten när bussresenärerna försvann och redan nu förvarnar butikschef Peter Ekman om personalneddragningar.

  – I morgon (torsdag) sätter jag mig med facket. Det kan handla om mellan 4-7 tjänster, berättar Peter Ekman och fortsätter:

  – Vi måste gripa tag i det här direkt och för oss är det helt en konsekvens av bussflytten. Vi har tappat mängder med kunder, i vårt fall handlar det om 500 kunder om dagen – och det är bara i vår butik.

  Skulle ni vilja vara i Faluns politikers kläder när det hela är över och det är dags att summera resultatet?

 • Utbildning I Kommunal Ekonomi

    0 comments

  Igår var det alltså andra tillfället med kommunens egen utbildning för nyblivna politiker och förtroendevalda. Först ut att informera var personalchefen Beatrice Molin Bergström som kort skulle berätta om kommunens HR-arbete. Det blev ändå över timmen och det syntes i lokalen att människor satt och skruvade på sig för det var ingen vidare bra föreläsning. Efter en kort fika så tog kommunens ekonomichef Mimmi Abramsson över och gick bland annat igenom hur kommunens ekonomi fungerar, hur styr- och ledningssystemet är uppbyggt och hur den interna kontrollen fungerar i styrningen.

  Utbildning

  Vi träffade Mimmi förra sommaren inför valet och jag upplever henne som en mycket kompetent person och även om det kanske var mycket information på relativt kort tid, tycker jag det gav en hel del.

  Intäkter

  Kostnader

  Som ni ser så är kostnaden för personal den absolut största posten. Runt 800 personer för att hålla igång den dagliga verksamheten. Hur man skall kunna kombinera detta med vallöften om rätten till heltid är i skrivande stund ett stort mysterium faktiskt.

 • Lokalpolitik I Veckan

    0 comments

  Ikväll är det ytterligare ett utbildningstillfälle för nyblivna politiker och ledamöter i de olika nämnderna. Kanske fel att kalla det utbildning utan mer en information om hur strukturen ser ut. Förra veckan var det kommunchefen Ulf Strömstedt som informerade omkring kommunallagen och berättade lite om delegeringar och vad man kan och inte kan göra som politiker. Ikväll handlar det om kommunal ekonomi, styr- och ledningssystem, mål och intern kontroll vilket är lite på tapeten efter en redogörelse vi fick förra veckan av konsulter på KPMG. Även på torsdag är det kvällskurs av liknande karaktär.

   

  På onsdag har vi öppet hus i Hoforspartiets lokaler och dit kan man komma för att diskutera stort som smått och ta sig en fika under tiden. Förra veckan träffade vi invånare med en lång lista med riktigt bra förslag för hur man kan förbättra Hofors eller verksamheter som kanske fungerar mindre bra idag och kan kännas krångligt. Mycket glädjande och exakt hur visionerna av vår dialog med invånarna skulle te sig. Att vara verktyget eller den förlängda armen för våra väljare.

   

  Intressant i sammanhanget är en artikel i dagens nätupplaga av Arbetarbladet. Eon ansöker om att placera 27 vindkraftverk i det så kallade ”Tjärnäsprojektet”.

  Ett avgörande i det största vindkraftsprojektet i Hofors kommun närmar sig.

  Ansökan gäller fortfarande de 27 snurror som funnits med sedan 2012. Det förvånar kommunalrådet Marie-Louise Dangardt (S), som menar att kommunen diskuterat ett avståndskrav med Eon 2013.

  – När kommunen har möjlighet att bestämma ska det vara 1 300 meter till närmaste bostad, säger Marie-Louise Dangardt.

  Kan ni säga ja till ett förslag som inte tar hänsyn till avståndskravet?

  – Det är det politikerna måste besluta om, säger hon.”

  Beslutet skall fattas i kommunfullmäktige den 18 maj i år så inför det krävs det en hel del interna diskussioner i partiet samt att träffa till exempel Edskens intresseförening och lyssna till deras synpunkter. Ett mycket intressant ämne som Hoforspartiet nu får vara med och besluta om.

  Vindkraft

   

 • Personalchefen Blir Kvar Med Minskad Tjänstgöring

    0 comments

  Kommunsidan meddelar denna morgon att personalchefen Beatrice Molin Bergström tänker stanna.

  Beatrice Molin Bergström fortsätter som personalchef i Hofors kommun. Beatrice Molin Bergström har bestämt sig för att fortsätta som vår personalchef. Hon kommer under 2015 att arbeta 75 %. Det är mycket glädjande att hon har kommit fram till detta beslut.

  Det var i december 2014 som hon aviserade att hon ville utvecklas på annat håll.

  ”– Det är verkligen tråkigt att hon nu valt att sluta, men samtidigt så har jag en förståelse för att hon vill gå vidare med sin egen utveckling. Ulf Strömstedt

 • Missvisande Om Partistöd I Kommunen

    0 comments

  Läser man dagens Arbetarblad online så kan man lätt misstolka siffrorna gällande partistöd inom de olika kommunerna.

  Partistöd

  Först kommer alltså antalet manda och sedan den avrundade summan varje parti får i Hofors. För Hoforspartiet innebär det 4 mandat och 80 000 kronor per år i partistöd som sedan skall redovisas hur de använts. Till detta år har man även halverat partistödet.

 • Hoforspartiet Förtydligar

    1 comment

  Med anledning av de senaste dagarnas ”rabalder” i sociala medier så har Hoforspartiet gått ut med ett förtydligande för bland annat den här kommentaren på Facebook skriven av en högt uppsatt företrädare för Socialdemokraterna. Som en isolerad händelse, kanske befogad undran, men det har funnits flera inlägg av flera majoritetspolitiker och därmed får det anses vara en kampanj för att misstänkliggöra medlemmarna i Hoforspartiet. Andra personer som också sitter på ganska tunga poster i kommunen har även kommenterat under dom här inläggen och i synnerhet en kommentar har vi i Hoforspartiet nu att ta  ställning till om det skall betraktas som rent förtal och därmed även polisanmäla händelsen.  Förtydligandet finns i sin helhet på Hoforspartiets officiella hemsida.

  Beklagligt

   

   

   

 • Bowling & Politiskt Käbbel

    12 comments

  Det tredje kommunfullmäktige för mig och det sista för året för alla andra (ja mig med naturligtvis). Men redan innan vi kommer till dagens politik så samlades stora delar av kommunfullmäktige för information om kommunens pågående arbete med värdegrund. Ni vet det har gått mode i det här med värdegrund på samma sätt som man för några år sedan skulle tala om synergieffekt och använda termer som ”Det tar vi med oss” eller ”Jag hör vad du säger”. Överallt skall man nu indoktrinera personal, mellanchefer och annat folk med värdegrundsarbete inom företag och organisationer och nu även i de kommunala leden. Förutom det faktum att de två föredragshållarna inte riktigt hade den där magnetiska framtoningen som föreläsare brukar ha för att fånga ens intresse, så framgick det inte riktigt hur man kommit fram till att just detta var den grund man skulle använda sig av. Genom samarbete med fotfolket var den inbillning jag först hade men sedan blev det ändå förvirrande när kommunchefen Ulf Strömstedt skulle förklara det från scenen vid föredragets slut. Ja jag vet att jag låter mycket kritisk och den enda funderingen jag hade efteråt var ”Jösses vad kommer det här att kosta skattebetalarna och vad tusan får man vid en utvärdering egentligen för det?” Vidare information skulle om jag uppfattade det hela korrekt komma i tryckt form så jag får kanske omvärdera mina intryck efter det.

  Värdegrundsarbete

  Sedan var det så dags för kommunfullmäktige. Inledningsvis information från Gästrike Vatten AB och Hofors Vatten AB. Lite förvånad blev jag över att man minst två gånger under informationsflödet sade att det finns ”vinnare och förlorare” när ny taxekonstruktion för brukningstaxa skulle förklaras. Vinnare och förlorare och liksom ryckte på axlarna att det inte hade någon betydelse. Det var först vid den tolfte punkten det blev riktigt engagemang i kommunfullmäktige. Ett beslut om kommunen återigen skulle efterskänka pengar som bowlingklubben BK 66 lånat tidigare. Jag nämnde ett visst dilemma runt detta under detta inlägg. Moderaterna inledde med att begära återremiss och vi i Hoforspartiet tog rygg och gjorde samma sak:

  Gefle Dagblad – Ännu mer pengar till bowlingen

  Arbetarbladet – Hofors efterskänker 400 000 till bowlinghall

  Alf Persson (M) var först upp i kommunfullmäktiges talarstol. Han ville antingen se en försäljning av bowlinghallen eller att kommunen övertar lokalen och hyr ut den.

  – Gör vi de här två avskrivningarna kommer vi att ha en bowlingklubb som står på egna ben, sade Marie-Louise Dangardt (S), kommunalråd.

  Under verksamhetsåret september 2013 till augusti 2014 har bolaget gjort en liten vinst, bland annat för att Hofors kommun inte tagit betalt för ränta eller krävt amortering på lånet. Inte heller 2014–2015 kan man betala ränta eller amortering, enligt bolaget.

  Förslaget att efterskänka 400 000 kronor per år 2015 och 2016 mötte motstånd i oppositionen.

  – Även vi vill rycka i nödbromsen i projektet, sade Peter Hillblom från Hoforspartiet, som på måndagen lämnade in en motion med partiets förslag på hur frågan ska hanteras.

  – Vi är oroliga för att de inte får ihop intäkterna, sade Hans Backman (FP), som tyckte att styrelsen borde få stöttning från kommunen att lägga upp en långsiktig plan för verksamheten.”

  Dangardt uttryckte sin oro att bowlingklubben redan under 2015 skulle hamna i trubbel:

  ”Det finns redan, menade Marie-Louise Dangardt, som varnade för vad det kunde innebära om frågan sköts upp.

  – De är nära balansräkningskravet, så jag är rädd för att det kan ställa till något. Ett alternativ är att vi tar beslut enbart för 2015 nu, sade hon.

  Det höll Hans Larsson (C) med om. Han lade fram kommunalrådets alternativ som förslag – något som fick gehör hos alla. Innan beslut tas om 2016 vill oppositionen se bowlinghallens plan för att bli lönsam.

  – Det känns jättebra att det blev enighet, inte ens en reservation, sade Marie-Louise Dangardt efteråt.

  KF

  Den ”lilla” killen som står längst fram där är jag som gjorde premiär i talarstolen i ärendet BK 66. Hoforspartiets motion hade en naturlig koppling till att vi markerade med att använda tågmetaforen om nödbromsen. Nu är det ju så att en motion kan ta ett år på sig om inte mer att behandlas, men så här såg den ut och efteråt kommer förlaringen till varför vi anser att man måste satsa ännu mer pengar på bowlinghallen. Kan även läsas här.

  Motion

  Flertalet av personerna som satt i kommunstyrelsen och föreslog kommunfullmäktige att säga ja till att låna ut 8 000 000 kronor, tänkte idag öka summan av ”bortkastade” pengar genom att bevilja eftergift av lånesumman. Det är redan miljoner och detta skulle öka summan med 800 000 kronor till rakt ut i intet. Det är inte acceptabelt och Alf Persson (M) var metaforiskt ganska skarp i sin kritk:

  – Tydligen sitter kommunen med svarte petter igen, sa Alf Persson, M, som ville att BK66 styrelse skulle lägga fram en affärsplan som visar hur verksamheten ska kunna bära sig i framtiden.”

  Det nämndes något om att Bowlingbolaget Hofors AB kan uppvisa hyresintäkter för kontorslokalerna som vetter mot parkeringen, men det tar enligt de uppgifter jag fått slut den sista december i år och hur skall man då visa ett plussaldo? Nej vår motion innebär kort och gott att eftersom man inte lyckats få projektet klart till fullo, det vill säga med den utannonserade sportbaren/resturangen så står det där lite på skam. Alla som var med och beslutade om 8-miljonerslånet kan ju inte passera utanför byggnaden och tänka ”Vilket jävla bra jobb vi gjorde”, nej istället är det ett monument över ett arbete halvt gjort. Inte heller har det blivit det blomstrande livet på den norra delen av Centralgatan. Genom att färdigställa lokalerna för en intressent, kanske till och med någon av de redan etablerade krögarna på orten som vill genomföra ett lokalbyte, så kommer det att bli mer människor som dras till lokalen och därmed även en positiv effekt på bowlingen och naturligtvis mer liv i centrum som visionen trots allt var. Det finns ett talesätt som går ”Gör om – gör rätt” och det mest logiska är att investera i det som saknas och göra det som var sagt. Resten av kommunfullmäktige handlade mest om tillsättandet av revisorer och ombud.

   

  Vi skall hinna med lite politiskt käbbel också. En av nonsensfrågorna gällde inkallelseordningen för ersättare i nämn. Det vill säga om någon ledamot inte kan komma, deras ersättare inte heller kan komma så ombads vi fylla i en ordning för vilka partier som då skulle träda in. Det kändes på förhand som en lite märklig sak att göra. Ungefär som en klassfest i grundskolan där man skall rangordna vilka man tycker bäst respektive sämst om. Lite av en mobbarretorik. Men okej, vi satt oss ner ett par minuter, satte siffror i vilken ordning och resultatet blev det här för Hoforspartiet:

  Inträdelseordning

  1 är alltså i första hand och 8 i värsta fall. När så dessa listor lästes upp i kommunfullmäktige var det ett par saker som var slående. Inget annat parti verkade ha rangordnat från 1 till 8 vilket vi instruerats om. Tvärtom hade många partier valt bort vissa och Hoforspartiet verkade vara de enda som hade SD med. Det blev dessutom viss munterhet bland åskådarna som kanske chockades eller fann det ganska roande att vi ansåg SD och alla andra partier gå före själva Socialdemokraterna. Det fanns givetvis en tanke när vi numrerade de övriga. I opposition föredrar vi Folkpartiet, Centern och Moderaterna i vårt ställe. Vänsterpartiet är som oss ett minoritetsparti, FHT misstänkte vi inte skulle ha folk att ersätta ens oss med och sedan kommer SD före Socialdemokraterna. Varför? Jo vi har ju tydligt sagt att vi vill ha en förändring av styret i Hofors. Det är lite av en markering att dom redan har makten och därför inte skall besluta i vårt ställe. Helt logiskt enligt oss och givetvis med en ganska underfundig humor. Förstår man inte den så får man ta och fundera på det eller drabbas av masspsykos och säga som en ledande sosse uttryckte det på Facebook under kvällen:

  sossehumor

  Personen noterade alltså fel eftersom det rörde sig om nämnder och inte kommunfullmäktigeplatserna. Ganska logiskt att det blev fel för sitter man försjunken i sin mobiltelefon ett helt kommunfullmäktige är man kanske inte så observant. Sedan är det ju antydan man kan tycka var lite märklig. Men skall det kastas handskar så är jag mer än villig att göra samma sak.

 • Ny Vecka – Nya Möjligheter

    2 comments

  Denna vecka inleddes med uppstigande i okristlig tid för rastning av hundar och sedan möte i kommunhuset med Valberedningen. Hälsade vårt kommunalråd med ett glatt ”God morgon” men bemöttes av tystnad tillbaka. Kanske morgonen inte varit så god just idag. Dagens möte gällde förslag till alla de kommunala bolagsstyrelserna och revisorplatser som kommer att komma upp på Kommunfullmäktige nästa måndag. Där behandlas även bowlingfrågan och min gissning är att det är en het potatis att efterskänka ytterligare pengar. En fråga som vi i Hoforspartiet just nu arbetar med denna vecka. På torsdag är det traditionsenligt Tomtekväll här i Hofors och i samband med det vill vi passa på att bjuda in till öppet hus i våra nya lokaler på Synargatan.

  Tomtekväll - Kopia

   

  Där kan man stanna till antingen på väg till eller ifrån alla aktiviteter i centrumkärnan och det bjuds bland annat på varm glögg och pepparkaka med tillbehör samt en fiskdamm för de yngre och känner man sig riktigt vågad så kommer Diana Sahlén att utföra ansiktsmålning med airbrush. Riktigt proffsigt utfört alltså. Notera att tiden för just ansiktsmålning är mellan 16.00 och 18.00. Välkomna!

 • Låt De Vinstdrivande Företagen Betala Skolan i Bodås

    0 comments

  Annat som hänt i Hofors de senaste dagarna är att kommunens personalchef Beatrice Bergström Molin sagt upp sig.

   – Det är verkligen tråkigt att hon nu valt att sluta, men samtidigt så har jag en förståelse för att hon vill gå vidare med sin egen utveckling.

  – För vår del gäller det nu att påbörja en rekrytering av hennes efterträdare. Det arbetet måste sättas igång omedelbart efter helgerna, säger kommunchefen Ulf Strömstedt

  Denna gång skulle man kunna önska att personen som får positionen även bosätter sig i kommunen.

   

  Centerpartiet har varit aktiva och lämnat in två motioner som kommer upp i kommunfullmäktige nästa måndag. Dels vill man ha Wifi på biblioteket och sedan föreslår man att Bodås skola öppnar igen med syfte att undervisa asylsökande barn.

  Centerpartiet i Hofors föreslår i en motion att nedlagda Bodås skola görs till en slags introduktionsskola för nyanlända flyktingbarn.

  – Som en sluss för att komma in i den vanliga skolan, säger Hans Larsson, C.

  Bodås skola lades ner av Hofors kommun 2009 men kan nu väckas till liv igen, i alla fal om Centerpartiet får som det vill. I en motion till kommunfullmäktige föreslår partiet att den tomma skolan görs till en introduktionsskola för nyanlända flyktingbarn.

  Där ska i så fall resurser i form av bland annat tolkhjälp och kuratorer samlas i en enligt motionen ”frisk, lantlig miljö”.

   I det ärendet kan jag absolut anse att företagen som tjänar pengar på asylboendena också skall ta ansvar och stå för den största kostnaden i det fall skolan nu skulle komma att öppna igen. I synnerhet för att påtagligt visa att det inte är vinstintresset som är grunden till verksamheten.

   

 • Fyra Hus Tillfälligt Räddade Från Rivningshot

    1 comment

  Veckan som handlat en hel del om rivningar, allt från debatten i kommunfullmäktige i måndags till Hoforshus besked att man håller igen rivningar av Storgatan 16 och 18 samt Västerleden 3 och 5. Gefle Dagblad:

  De rivningshotade husen på Västerleden 3 och 5 räddas. En av orsakerna till det är ett ökat behov av demensplatser. Hoforshus styrelse har också beslutat att fastigheterna på Storgatan 16 och 18 ska renoveras.

  Beslut var redan taget om att Västerleden 3 och 5 skulle rivas men när Hoforshus styrelse sammanträdde på torsdagen revs beslutet upp.

  – Hur det blir senare vet vi inte men nu ska de inte rivas, säger Hoforshus vd Christian Rickardsson.”

  Rivning12

   

   

 • Hofors Kommun Måste Lyfta På Axlarna Och Skaffa Sig Lite Stake

    5 comments

  Det är ett väldigt stort steg att flytta till Hofors medan det kan vara ett kortare steg att flytta till Gävle.

  Det är en mening som etsat sig fast i mitt sinne sedan kommunfullmäktigemötet i måndags. Denna morgon får jag ett MMS skickat till mig som är tragikomiskt.

  Löp

  Båda orterna ligger i Gävleborgs län och den stora frågan är varför man inte arbetar lika hårt för tillväxten regionalt som kommunalt. 38 minuter beräknas det ta att åka mellan Gävle och Hofors. 30 minuter mellan Falun och Hofors. I både Gävle och Falun bygger man så det knakar. Har man inte plats på bredden gör man det på höjden. Det är väl en självklarhet att båda städerna vill expandera, få fler invånare och därmed betydligt mer pengar att satsa på ytterligare expansion. I Hofors måste vi riva bostäder för att inte falla ihop. När jag funderar över detta så undrar jag om inte nyckeln som vanligt inte är kommunikationer. Kan man som i storstadsområdena pendla 2-3 timmar för att komma till sitt arbete eller sin utbildning, är under timmen rena drömmen.

  49km

   

   

  Dagligen stiger det på massor av människor i Borlänge/Falun som åker hela vägen in till Gävle för att arbeta eller studera och vise versa. Tiden det tar att pendla är alltså inte problemet för dessa resenärer. Till Hofors skulle man ha halva tiden, men ändå väljer man att inte bosätta sig här trots det digra utbudet av fritidsaktiviteter och möjligheter. Istället för att gemensamt göra en ordentlig kraftansamling att verkligen marknadsföra kommunen, verkligen, så rycker man lite på axlarna och säger ”Det är lika bra att riva för det är ändå ingen som vill komma hit”. Det här är en av de absolut viktigaste frågorna som vi i Hofors har och måste lösa omgående. Vad har man gjort tidigare för att marknadsföra kommunen? Vad gör man idag? Vad ska vi göra imorgon?