Spelet Bakom Namngivningen Av Torget I Hofors

Det är otroligt glädjande att se responsen på omröstningen av torget som tidigare kallats ”Teaterplan” och ”Njuren. Via sociala medier och i möten mellan människor i kommunen är det ett hett diskusionsämne, och givetvis fick det uppmärksamhet i lokaltidningarna som förutspått. Det var nämligen inte en självklarhet att medborgarna skulle få säga sitt hjärtans mening om namngivningen. Det damp bara ner en tjänsteskrivelse i kommunstyrelsens arbetsutskott som angav:

 

Förslag till beslut

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar att föreslå kommunstyrelsen att föreslå  Västra Gästriklands Samhällsbyggnadsnämnd att anta ”Kärlekens torg” som officiellt namn på i folkmun kallad Teaterplan/Njuren enligt det markerade området på bifogad karta.

 

Ärendets beskrivning kändes mycket diffust och var en tjänsteskrivelse från Eva Andersson och Håkan Eck. Vanligtvis brukar det finnas en motion inlämnad av ett av de politiska partierna, eller ett medborgarförslag i grunden, men inte i det här fallet, och därför reagerade både jag och Vänsterpartiets Xamuel Gonzales Westling över förfarandet. Faktiskt med ganska stor ilska över hur man tänkt sig gå över medborgarnas huvuden. Är det något som verkligen är publikt och något av demokratins underlag, så är det våra gator och torg där vi alla vistas tillsammans. Någonstans i kedjan från uppkomsten av idén till det landade på vårt bord luktar det lite ruttet. Och jag hoppas att kunna återkomma till varför någon trodde att man kunde ignorera folkets röst och inflytande. Snudd på beklämmande att inte vare sig kommunchef, kommunalråd eller någon av tjänstemännen ens tänkt tanken att fråga fotfolket innan man tar beslut av den här karaktären.

 

Hur som haver så yrkade ovan nämnda Vänsterpartist och undertecknad på att innan ärendet skickas vidare från kommunstyrelsen till Samhällsbyggnadsnämnden, så skulle medborgarna få säga sitt. Det är även ett ypperligt tillfälle att experimentera med medborgardialogen mellan befolkning och kommun via de sociala mediakanalerna och kommunens nya hemsida.Jag skulle gissa att besöksstatistiken även ökar under denna period, och fler får upp ögonen för den ständigt uppdaterade och häftiga hemsidan efter ansiktslyftet.

 

Och visst tog debatten fart. Det är svårt att få några indikationer om vad torget i slutänden kan komma att heta, men fantasifulla förslag av mer eller mindre realistisk karaktär finns det. Bessemertorget, Kullagerplatsen, Arnes Torg, Centrumtorget, Rubintorget, Folkplatsen och Baktalerian. Jag tycker mig även se en stor konkurrent i Plattan som många ungdomar verkar kalla området. Just Kärlekens Torg, kanske man hade funderat en vända till kring om man Googlat lite innan förslaget väcktes. Redan den 17 december väcktes tanken att döpa om just det torget som Musikhjälpen 2016 huserade på.

 

Förmodligen blir det mer kärlek och gemenskap på Stortorget när Musikhjälpen går in i slutspurten i helgen. Med all sannolikhet blir det insamlingsrekord också. Det blir en vecka som kommer att sätta stort avtryck i Örebro. Programledarna i Musikhjälpen har hela veckan valt att tillfälligt kalla Stortorget för Kärlekens torg. Så är det i och för sig varje år oavsett stad. Jag tycker ändå politikerna i Rådhuset ska ta sig en ordentlig funderare om det inte är dags att byta namn på Stortorget till Kärlekens torg.”

 

Tanken är fin, och ändamålet med sammankopplingen till den bedrift som Hoforsborna stod för med Marita Söderström och Emil Eriksson i spetsen är klockren. Men lite förhastat känns det att döpa om torget till något som skall leva kvar längre i framtiden än minnet av denna fantastiska händelse. Om man lyssnar på diskussionerna kring namngivningen av torget, så upplever tyvärr många inte en odiskutabel kärlek mellan invånarna, och smakar man lite på hur det låter när man till exempel skall stämma träff i vardagslunken, låter det inte helt korrekt.

-Ska vi ses på Kärlekens Torg och gå och fika?

-Vi går och hänger på Kärlekens Torg.

Hofors ungdomar och kommunens framtid verkar ha myntat Plattan som benämning. Oavsett vad man döper torget till, så gissar jag att Teaterplan, Njuren och Plattan fortfarande kommer vara onmämningarna för platsen. Varför inte då välja ett neutralt och för framtiden hållbart namn, och nyttja benämningen Kärlekens Torg vid arrangemang eller samlingar?

 

En annan tanke som också dykt upp under veckan när det diskuterats just demokrati, torg och gemensamma platser är att förlägga en permanent scen vid platsen. Höskrinda i all ära (syntes i TV-dokumentären på SVT), men det har sina begränsningar om man till exempel vill framföra ett schysst sång och dansnummer i höga klackar som Sebbe gjorde. Det kan gott och väl räcka med en något högre plattform i utkanten av torget som är förberedd för el mm vilket Kent Andersson i marknadsgruppen förklarade för mig vara önskvärt.

 

Kanske skulle det även kunna utvecklas till något ytterligare. Satsningen på att ha en medborgardialog med ett demokraticafé som föregår kommunfullmäktige kan sägas vara allt annat än det ädla syfte det borde ha haft. Få besökande, snudd på knappt någon. Med en fast plats för arrangemang, uppträdande mm, så öppnar sig ytterligare en spännande möjlighet att satsa på istället för att ha diskussioner och debatter i det offentliga rummet.

Varför inte kopiera något som fallit väl ut som Speakers’ Corner i Hyde Park, London? Istället för att politiker sitter i entrén på Folkets Hus och inväntar medborgarna, kanske man skulle sätta upp en mikrofon vid torget en timme innan och låta alla som vill säga sitt hjärtas mening helt enligt principerna med yttrande- och åsiktsfriheten?

Det passerar dessutom ständigt människor runt torget och står någon och talar så når man garanterat fler öron än instängda i Folkets Hus.

En Studie I Lokalpolitikens Baksida

Jag har alltid hävdat att jag är en ganska ofrivillig politiker. Det är mest slumpen som medförde att jag hamnade där jag är idag och tro mig, det har jag frekvent ifrågasatt inom mig själv. Men det var ju så, en kastad handske skall ju plockas upp förr eller senare, och att det gick från en blogg till ett politiskt parti var den legendariska meningen ”Men sluta och gnäll och gör något själv då”. Sagt och gjort, och resultatet vet ni vid det här laget. Hoforspartiet blev kommunens näststörsta i valet 2014, och sedan dess har det handlat om ganska positiva upplevelser och en förändring av den synen jag hade innan på våra politiker, merparten till det bättre. Jag har tyckt att till exempel Socialdemokraterna bestått av drivna och skickliga företrädare i flera fall, i synnerhet det dårvarande kommunalrådet Marie-Louise Dangardt som jag haft en del åsikter om innan, uteslutande från mediabilden där hon inte framstått som den sympatiska och varma person jag lärde känna i politikens värld. För så är det, det finns en bild i media och en annan i verkligheten, det går inte att fånga upp vare sig ett beslut eller en rättvis bild av personerna bakom det enbart genom några textrader i en tidning. Det har jag verkligen fått lära mig och tagit till mig. Man skall alltid vara villig att erkänna när man misstagit sig eller begått något fel.

Så varför nu denna rubrik och den långa inledningen? Ja den senaste veckan så har jag tagit mig lite för pannan över var vi hamnat i det politiska Hofors. Det har förvisso varit en lite hånfull ton i sociala medier emellanåt, men just denna vecka blev det så påtagligt hur en händelsekedja kan utvecklas, och hur man tolkar den är upp till var och en som studerar den utifrån. Här är dock min syn på saken.

I tisdags den 31 januari var det sammanträde i kommunstyrelsen (KS). Jag kunde inte närvara personligen på grund av andra åtaganden, så min ersättare och partikamrat Anne Persson gick in som ledamot i mitt ställe. Ärendena var jag väl bekant med eftersom de passerat kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) två veckor tidigare, 17 januari.Det var inga direkta tvistefrågor på agendan den gången, Folket Hus ville ha ett förskott på sitt bidrag för att driva verksamheten, vilket kändes lite konstigt och frågan återremitterades eftersom det fanns flera tveksamheter att det gick korrekt till. Bland annat Socialdemokraternas ledamot Torbjörn Jansson uttryckte tvivel att det var rätt enligt regelverket och jag och Moderaternas Ziita Eriksson yrkade på återremissen. På agendan dök punkten 13, ”Svar på remiss ”Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78)”. Ett remissvar som inte efterfrågats av Hofors, men som Xamuel Gonzales Westling på ”löst” uppdrag av KSAU, föfattat ett svar till ur en mycket tydlig Vänsterpartistisk skildring. Här rök Ziita Eriksson (M) och Xamuel Gonzales Westling (V) ihop rejält i en ideologisk strid. Kanske den mest hetlevrade diskussion jag upplevt som fritidspolitiker. Båda är mycket skickliga debattörer och lika ideologiskt övertygade om sin politik. Verkligen plus- och minuspoler kunde man konstatera. Kontentan blev att ärendet skulle skickas vidare till KS utan tyckande av KSAU. Och där befann sig alltså de församlade politikerna i tisdags när frågan åter kom upp på bordet.

För mig är det ren hörsägen vad som skedde, men det var tydligen en infekterad fråga där en samlad opposition inte ville erkänna Vänsterpartiets svar som kommunens svar på remissen ingen hade begärt att få. S och V röstade för, M, C, L, SD och HOP emot eller reserverade sig i frågan. Det här fick Xamuel Gonzales Westling att under mötet plocka fram sin mobiltelefon och knappra in följande statusuppdateringar på sin öppna Facebook.

Debatten i kommunstyrelsen stannade alltså inte i rummet tills den var klar utan delades friskt på social media.

Han fortsatte vidare med att ganska hånfullt göra narr av Ioan Paris (SD), som har språksvårigheter när han skall uttrycka sig.Man måste lyssna lite extra till vad han säger helt enkelt.

Någonstans fram hit har jag personligen haft lite överseende över det politiska spelet och hur man uttrycker sig om motståndarsidan. Men i och med att jag själv deltagit i kommunens värdegrundsarbete så var jag kanske naiv och trodde att syftet med att politikerna också var involverad i arbetet, så skulle vi uppträda lite mer anständigt emot varandra. Som bekant så har ni kanske hört sägas att ”Hoforsbloggen är inte så kul längre, för det är bara trevliga saker som skrivs numera.” Ja jag har försökt att hålla mig på min kant även om det kliat brutalt mycket i den fria skaparglädjen att uttrycka mig om åsikter, hur människor verkligen beter sig i politikens värld. Men just denna vecka och med Xamuels inlägg så fick jag ett lite snedare leende än vanligt. Kanske är det min egen mognad som medfört att jag inte fann något som helst underhållande i att håna en annan politiker på detta sätt, kanske för att jag lärt känna Ioan som en ganska glad, och hyvens kille. Det var inte okej. Men jag teg. Tänkte att visst det där är eran ensak och jag var inte ens på mötet så jag skall inte försöka återge det hela i skriven form. Dagen efter kom nästa utspel, lika ivrigt påhejat av majoritetspolitiker som de tidgare, bland annat Marie-Louise Dangardt som numera är en ledamot i kommunfullmäktige (KF) smat Daniel Johansson ordförande i BUN och en rad andra kända namn från politikens värld.

Under gårdagen när Moderaterna och SD inte nappat på provokationerna i någon större utsträckning, mer än en kort detbatt under berörda inlägg på deras Facebooksida, så vändes blicken från den framträdande Vänsterpartisten mot Hoforspartiet och Kent Andersson.

Mycket riktigt så står det på vår hemsida under punkten Vård och omsorg, att ”Hoforspartiet vill ge äldreomsorgen och den personliga assistansen möjligheter att skapa en trygg och harmonisk miljö, bra boenden, bra mat och möjligheter till aktiviteter även på ålderns höst. Vi säger nej till vinstdrivande företag i den här sektorn och ja till värdighet.” Reservationen i KS handlade enbart om tveksamheter att Vänsterpartiet skulle föra hela kommunens talan sett ur deras egen ideologi och deras eget perspektiv. Nu var det plötsligt en större och mer provocerande fråga där Hoforspartiet skulle ha svikit sina ideal.På tal om just ideologier så kan det nämnas att inte en enda rad skrevs av någon Vänsterpartist när de i BUN ställde sig smått positivt till att låta en vinstdrivande skola komma till kommunen och idka gymnasieverksamhet. Inte en enda, och där kan man ju verkligen snack om ett bryta mot sina egen ideologi. Vad gäller löften så håller vi fortfarande vart enda ett i den mån vi haft utrymme att påverka. Många gånger har jag tyckt att det varit rent fantastiskt att vare sig den samlade oppositionen eller majoriteten haft några större avvikande åsikter om hur kommunen skall skötas och hur den skall gå framåt. Få kommuner unnat misstänker jag. Skall man tro Vänsterpartiets företrädare Xamuel Gonzales Westling, så beror det på att S+Vs politik är så bra att alla anammar den. Själv ser jag det mer som att de fört en rimlig politik som varit bra för Hofors kommun i dessa frågor och varför bråka om de ändå går åt rätt håll.

Nåväl, i det här läget så snubblade jag över ett Tweet på Marie-Louise Dangardts profil, där jag fann något mycket humoristiskt. Vad hon egentligen menade och hur det framstod för andra är också en tolkningsfråga. Det är svårt att nyttja smileys på rätt sätt.Jag medger att det var barnsligt naivit, men jag visste ju att det skulle glädja någon med lite politisk satir, och det verkade ju denna vecka vara helt inne. Kanske inte i samma nivå som den gode Xamuels, men visst ska man väl kunna retas lite om det är på det viset.

Min lördag började strax före klockan sju med sedvanlig hundpromenad, följandet av diverse debatter, läste tidningar, käkade frukost och satt som bäst med att formulera en text i ämnet ”Det naturliga urvalet” när det plötsligt plingade till i min mobiltelefon.

Det är alltså Marie-Louise Dangardt som är de gula fälten och mina de blå i den konversation som sedan utspelades via SMS, ni får själva läsa och bedöma hur vi två ser på saken med att någon av mina ”bekanta” på Facebook tog en printscreen och skickade till det fd kommunalrådet.

Där ser man bland annat den förre vänsterledaren Lars Ohlys gillande (det är lite stort) men även en lista där flera kända namn från vår egen politiska arena finns med. Ett ”gillande” på Facebook är ungefär som ”Jag håller med i vad du säger” eller kan illustreras med några olika former av smileys som uttrycker att man är arg, ledsen, älskar eller finner det tokroligt. Jag menar alltså att det är otroligt korkat att man kan visa sin avsky eller sitt gillande för påstådda saker, men inte själv tåla lite ironi, sarkasm och humor.Dessutom gillade jag inte alls undertonen att det finns ”spioner” som följer mig på Facebook och rapporterar det till Marie-Louise Dangardt som om det skulle vara någon hemlighet. Hallå, det är Facebook inte ett slutet sällskap av ordensbröder…

Hela konversationen i ett svep utan några ”klipp” mer än dom som krävs för att återge konversationen alltså. Om någon betvivlar det så kan ni kontakta mig så får ni se det direkt i mobilen. Jag räknar kallt med att säkerligen ett antal av min vänlista på 421 personer rapporterar alla eventuella brister, fel eller annat vidare som jag uttrycker via Facebook.Facebook precis som Twitter är lite av ”låtsasland”, ungefär som den här TV-serien om Hofors som gått på SVT är, allt är inte vad det ser ut att vara. Men precis som med TV-serien har många en tendens att leva efter den outtalade sanningen att ”Finns det på Facebook så är det sant”. Därför lite förvånande, men samtidigt roande att kontaktas av det fd kommunalrådet i frågan. Det är tydlig skillnad på vem som skriver och vad. Jag återgav bara vad hon själv skrivit med min tolkning att det fanns en viss besvikelse att tåget inte gick på grund av att det fanns människor på spåret. Men det kanske rör sig om det numera riksbekanta uttrycket att ”tänka med slutet på ryggraden”. Min tolkning är att hennes SMS på något sätt skulle skrämma mig till tystnad bara för att det råkade handla om en ledande Socialdemokrat, att jag ständigt övervakas och att jag skall akta mig för vad jag publicerar på lekstugan som den sociala median utgör. Sen vet jag ju faktiskt inte hur dialogen mellan den som skickade den där kopian till henne och henne gick. Jag gissar på att det kanske överdrevs i sitt sammanhang, för personen i fråga lär inte ha sin ryggrad kvar att stoltsera med och erkänna att ”Jo det var jag som gjorde det”. Det får man leva med, vänner på Facebook och vänner i riktiga livet är en total skillnad om man nu inte visste det.

Varför visar jag nu upp hela det här fåneriet då? Jo jag vill visa alla våra väljare att så här fungerar det i lokalplitikens värld. Jag har massor av dråpliga exempel sparade eftersom jag någon gång kommer att sammanfatta mina upplevelser av det här i skriftlig form. Men det räcker nog kanske bara med denna lilla incident för att visa hur det är. Visst det kanske får sina konsekvenser för hur klimatet mellan politikerna blir i framtiden nu. Sura, tvära och den där välkända utfrysningsmetoden när man inte flyter med strömmen istället för att simma emot den. Men det skiter jag fullständigt i. Enda anledningen till att jag engagerade mig i politiken var för att jag hörde såna här historier hela tiden av kommunalt anställda, politiker på fel sida, som alla vittnade om att det fanns en maktfullkomlighet att försöka styra där man inte har något mandat att styra, i människors åsikter eller uppförande. Jag trodde ha motbevisat mig själv, men ingalunda, det här är så jävla Samtidigt i Hofors som det kan bli. Krokodiltårarna om att hon bara ska svälja mina inlägg kanske omvärderas nu när hon själv kan se hela kedjan till hur det ledde fram till det här. Ni bemöts med den respekt ni ger.

Samtidigare I Hofors Än Så Här Blir Det Inte

Det slog mig denna morgon att det borde ha varit ett utskick av handlingar inför nästa veckas sammanträde i kommunstyrelsens arbetsutskott. Vanligtvis brukar det plinga till i telefonen med ett SMS som informerar att handlingarna finns att tillgå, men av någon anledning så hände inte det denna vecka. Kommunsekreteraren Linda Höglin har gått hem på mammaledighet och kanske har det blivit en miss när vikarien tillträdde.

Hur som haver så var handlingarna på plats och det skall bli spännande att starta det nya politiska året i kommunen.

Den är vid första anblick en del spännande ärenden som skall behandlas, och åtminstone ett kommer att glädja många kommuninvånare oerhört mycket. Vad det är? Ja det får ni läsa om efter mötet på tisdag då handlingarna blir offentliga. Men det är sjukt bra. Annat kanske kommer att orsaka en del tandagnissel i vissa kretsar så det gäller att tänka igenom frågorna ordentligt.

Vidare så är det en ganska kall lördag i Hofors vi vaknat upp till. Som bekant är det inte mitt favoritväder så förutom nödvändiga hundpromenader ägnar jag mig åt inomhusativiteter under dagen. Tänkte bland annat baka bröd. En utmaning i sig eftersom jag inte har någon större erfarenhet av just bakning. Jag och det här med jäst är inte helt överens, Kan inte begripa att det låter så enkelt i instruktionerna men ändå går det åt helvete. Dessutom sägs det att det skall vara olika jäsprocesser och tio minuters knådning mellan varven. Vi får väl se om det blir ett resultat värt att skriva om eller ett fall för sophanteringen.

Slutligen kan jag rapportera om att Hofors HC igår slog ärkerivalerna Sandvikens IK med uddamålet och därmed bröt sin förlustsvit som Arbetarbladets sportrobot rapporterar om.

Det har varit en tung period med fyra förluster i rad för Hofors i HockeyTvåan västra A. Men borta mot Sandviken bröts den tuffa sviten. Det blev 3-4 (1-1, 1-1, 1-2) i matchen i Arena Jernvallen.

Målskyttarna som fixade segern för Hofors var Jason Berube 2, Gregory Wilson och Mathias Kämpe.”

Det har som sagt varit turbulent runt A-laget på sistone och det har medfört ett tränarbyte. Nya tränare är Christer Elfsberg och Tony Haga.

613 Dagar Kvar Till Valet

Ett digert snöfall under natten och jag vill faktiskt ge en eloge för att man lyckats ploga bort snön på de flesta betydande platserna i centrala Hofors. Det går att ta sig fram behjälpligt även för människorna med rullatorer denna morgon.

Själv ägnar jag mig åt att studera tidigare kommunval.

(Klicka på bild för större format)

Valet 2018 kommer bli mycket spännande, inte minst eftersom det sedan 2014 hänt drastiska saker i den stora vida världen och prognoser och analyser har visat sig vara helt fel i många fall. Tänker naturligtvis på valet i USA, men även väljarundersökningarna i Sverige som ger till exempel Sverigedemokraterna ett ökat stöd.

Det är ju främst orsakerna till varför man överger sina tidigare partier och väljer att rösta många gånger i besvikelse och protest på något helt motsatt. Den stora frågan är om något liknande som i USA kan ske i vårt eget val till i synnerhet riksdag.

Tittar man på vår egen kommun så blev valet 2014 mycket märkligt i jämförelse med 2010. Tre partier förlorade kraftigt, S 7.11 procent, M 4,1 och FHT 4.71 vilket nästan var halva väljarstödet. Både Socialdemokraterna och Folkhemmet Hofors/Torsåker visar en nedåtgående trend sedan valet 2006 dessutom. Den stora överraskningen var naturligtvis mitt eget parti, HOP, som gick från noll till 13.63 procent.

Under nästa år så sätter valrörelsen igång så smått och vilka frågor som kommer att vara avgörande om 613 dagar är ganska ovisst. Vi kommer antagligen få se det sedvanliga valfläsket, de tomma löftena, men jag tror också att för första gången på mycket länge kommer engagemanget att faktiskt gå och rösta att öka.

Tyvärr Är Det Tillåtet I Hofors Kommun Med Raketer

Det drar ihop sig till en av årets värsta kväll/natt för många av våra håriga kamrater. Under ett par veckors tid så har många invånare delat inlägg eller vädjat i egna inlägg på sociala medier att vi skall tänka oss för innan vi skjuter upp raketer eller smäller av högljudda smällare. I synnerhet hundar och katter inte bara oroas, utan blir i flera fall rent skräckinjagade av en i grunden totalt meningslös företeelse.

 Jag tycker inte att det är försvarbart på något sätt att skicka upp miljontals kronor i skyn ”bara för att det är vackert”. Som politiker har jag även fått frågor om det är lagligt lokalt i Hofors, diskuterat det med andra partiföreträdare, och jag hade för mig att det var inskrivet i de lokala ordningsstadgarna som jag själv var med och antog revideringen av, men när jag nu fick dem i mejl av vår vikarierande kommunsekreterare, Fredrik Segersteén, inser jag att formuleringen tillåter det under tre kvällar.

Det är alltså det ”sunda förnuftet” som får råda i år. Men visst kan vi väl definitivt enas kring att vi inte bara skall visa hjärta för människor, utan även för våra husdjur? Hur som haver, så är det alltså en motion om en ändring av de lokala ordningsstadgarna som krävs i första hand, och en sådan kommer att formuleras och lämnas in direkt efter nyår i hopp om att vi i framtiden åtminstone i Hofors inte behöver se fram emot årsskiftet med oro för våra husdjur.

Engagemang Kan Visas På Alla Plan

Som jag förutspådde så blir det lite av en baksmälla eller något posttraumatiskt efter förra veckans fantastiska glädjeyra som avslutades på söndagskvällen, men lever kvar i merpartens sinnen. Det är liksom ett vakum och en del får kämpa desperat för att inte sitta fast i ”hysterin”. Jag skämtade om detta och menade att saknaden efter engagemang förmodligen skulle skapa spontana ”flashmobs” i kön hos Spar-Arne där människor plötsligt och spontant skulle starta en insamling och ett engagemang för något annat än Musikhjälpen för att behålla den fantastiska känslan. Och givetvis skall vi invånare i kommunen göra det, men med eftertanke och lite mindre tidspress.

Det finns massor att göra som bidrar till att stärka både självkänsla och utveckla kommunen i väntan på nästa stora insamling till Musikhjälpen. Använd hjärtat till att engagera er i kommunens olika föreningar. Stötta föreningar och evenemang som anordnas med ett besök, glada hejarop. Har man varit allmänt negativ över tillvaron så öppna ögonen och se hur fantastiskt vi egentligen bor och vilka möjligheter som finns runt omkring oss.

Det är egentligen ingenting som är nytt eller förändrat efter söndagens avslutning. Vi har allt det här men har fått ett uppvaknande av Marita Söderström och Emil Eriksson som tjänade ytterligare ett par marknadsföringsmiljoner i SVT denna morgon. Ta vara på den känslan. Kan räcka med lite vänlighet när ni möter en annan kommuninvånare. Ett leende och ett hej kostar ingenting och att böja sig ned och plocka upp skräp som ligger precis bredvid en papperskorg likaså. Det visar också en enorm stolthet över vår hemort.

Det tar emot att ens skriva nästa del i texten, därför att politiken har väldigt lite för att inte säga inget alls med fenomenet ”Med kärlek från Hofors” att göra. Men jag känner att det ändå är högst relevant när det gäller vad som just nu får ses som ett uppvaknande. Alla ni som osjälviskt engagerat er på olika sätt borde dessutom ta er en funderare på om ni också borde engagera er politiskt på något sätt. Jag vill understryka att det inte spelar någon roll i vilket parti eller form ni gör det, bara ni gör det. Det är upp till var och en att avgöra.

Vinningen med ett politiskt engagemang är att kommunen behöver engagerade människor som är med och fattar besluten som rör kommunens vardagliga arbete, framtid och förbättringar. Om man inte vill engagera sig så ska man åtminstone föra en dialog med de förtroendevalda man känner att man vill prata med, och komma med förslag på förbättringar eller utveckling så att avståndet mellan politiker och invånare inte blir till vad det många gånger är idag. Jag vet själv, eftersom jag gjorde en märklig resa från politikerföraktare till insyn och förståelse. Det finns kloka och förståndiga människor i kommunen som skulle vara mycket bättre politiker/beslutsfattare än vad vi har idag. För att inte prata om vilken enorm kompetens det finns hos yrkesverksamma människor som borde sitta på de beslutandes stolar. ”Politik” är inte så himla svårt/korkat som det ibland framstår. Det gäller bara att tänka på vad som i slutänden är bäst för Hofors och en majoritet av de som lever i kommunen.

Vill man ändå inte engagera sig på det politiska planet så se för Guds skull till att gå och rösta när det beger sig. Ett hundraprocentigt valdeltagande är verkligen att visa engagemang, och då har folket verkligen gjort sin röst hörd, även det med kärlek i viss mån.

Marita Har Dragit In Hundratals Miljoner Till Hofors

Det finns antagligen inte en levande själ i Hofors som inte vet att det var en rent magisk söndag där insamlingen ”Med kärlek från Hofors”passerade miljonen och fortsatte ticka upp till detta:

miljon

Fantastiskt bra för ändamålet och mer sammanfattande i programmet angavs en summa på över 49 miljoner kronor totalt i insamlingen. Hofors har alltså en betydande del av resultatet i årets upplaga av Musikhjälpen.

Men insamlingen i sig är en sak, det är vad som under gårdagen omnämndes som ”Hoforseffekten” som är intressant idag. Det genererade nämligen en hel del positiva mediainslag och plötsligt visste hela Sverige att ”en litet samhälle med kanske 6000 invånare” utfört stordåd. Hofors hamnade till och med på kultursidorna i de finaste och märkvärdigaste tidningarna. Ett axplock av gårdagens media:

Arbetarbladet – En miljon kronor har Hofors samlat in till Musikhjälpen – slår alla rekord!

Arbetarbladet – Efter insamlingssuccén – nu kan skyltarna till Hofors komma att bytas ut

Gefle Dagblad – Slutgiltiga summan för Hoforsbössan: 1,2 miljoner – krossar tidigare Musikhjälpenrekord

Gefle Dagblad – ”Med kärlek från Hofors” krossar rekordet – är nu största insamlingsbössan i Musikhjälpens historia

Sveriges Radio – Hofors slog rekordet i Musikhjälpen

SVT – Hofors-insamling har nått över miljonen

Dagens Nyheter Kultur – Hofors slår rekord i ”Musikhjälpen”

Sydsvenskan – Hofors slår rekord i ”Musikhjälpen”

Expressen – Kommunen slår rekord i Musikhjälpen

Göteborgs Posten – Hofors slår rekord i ”Musikhjälpen”

Aftonbladet – Filip & Fredrik slog rekord i Musikhjälpen

Aftonbladet – Nytt rekord för ”Musikhjälpen”

Och listan kan fortsätta i all oändlighet över den uppmärksamhet som insamlingen, initiativet och engagemanget har bidragit till. Det finns all anledning att vara superglad, jag gissar att där det jublas högst idag är nere vid Faluvägen/Rondellen och i ”Kjelles vita hus” eller Entré Hofors som det heter mer formellt. Föreningen har nämligen uppdraget att arbeta med marknadsföringen av kommunen och i det här fallet vred sig lyckans låsmekanismer i helt rätt läge och vi pratar om gratis reklam för hundratals miljoner som föll rakt ned i Kjell Johanssons knä. Det tåls att upprepas igen, reklam för hundratals miljoner.

För i verkligheten så har kommunen inte haft de muskler som behövts för att arbeta med sin profilering. Vi har fått mycket smått till skänks genom någon enstaka positiv artikel och nyhet. Trots att vi har fantastiska och i många fall unika möjligheter att vara en naturlig plats för besöksnäring, företagande och boende, så finns det inte medel att marknadsföra det eller skapa riktiga förutsättningar.

Vi” politiker framhäver ofta våra fördelar, nämner satsningar på idrottskommunen, besöksnäringen, skryter om vilket lyckat projekt fisket vid Hubo-Långsjön blivit som attraherar tusentals besökande. Men att göra ordentliga satsningar på det och lägga investeringar för att utvecklas till att bli konkurrensmässiga med omvärlden, det gör vi inte. Jag skriver inte, för de blygsamma medel vi satsar är snudd på intet. Det råder en viss brist på kompetens också, att placera nya uppdrag i någons knä medför inte automatiskt att satsningarna lyckas.

Men vi säger det en gång till. Hofors har fått reklam för hundratals miljoner, och allt började med ett initiativ från en privatperson vid namn Marita Söderström. Det går knappt att greppa vidden av hur lyckosamt detta blev inte bara för insamlingens och ändamålets skull, utan för alla oss invånare i kommunen som älskar att bo här. Den kärlek kommunens invånare gav, kom genast tillbaka i form av positiv media, uppskattande tillrop av hela Sverige och en bild som fullkomligt krossade den negativa synen många gett av Hofors kommun. Hofors var på allas läppar och sinnen utan en enda krona för marknadsföringen. Hur jävla fantastiskt är inte det??

musikhjalpen

Men det räcker inte med att alla vet att Hofors existerar någonstans i landet. Arbetet med att utveckla samhället runt oss måste fortsätta. Att invånarna har kraften och hjärtat är bevisat långt bortom all sans och vett, men kraften måste samlas och riktas på något sätt. Det är en fantastiskt bra paroll, ”Kärlek från Hofors”. Det finns en innerlig önskan från många nu att vi tar tillvara på det här, och det är egentligen ganska enkelt om inte den grå vardagen smyger in och sakta stryper den euforiska känslan till döds och intet. Då är nämligen dessa hundratals miljoner i gratis marknadsföring vi fått kanske inte helt förlorade, men definitivt förslösade.

Tänk om den här kraften kunde visa sig då och då. Till exempel när innebandytjejerna lirar bortamatch och ett följe av hundratals tillresta kommuninvånare hejar fram till seger.

t-shirts

Design: Lisa Alexandra Sörensen

En vädjan om språkkompisar resulterar i att det finns fler än behovet. Att vi får ett fredligare samhälle därför att goda människor solidariskt säger ifrån. Att när någon har problem så finns det fler händer att lösa dem än problemen själva. Det är ett sådant samhälle som jag vill leva i, och jag kunde aldrig ana att en enda person kunde öppna dörren på glänt till det. Marita Söderström blir förhoppningsvis startskottet på en ny tid.

Kommunalrådet Förklarar Uttalandet Om Bygglovskris På Gemensam Nämnd

Det kom ett ganska snabbt svar på efterfrågan av förtydligande gällande gårdagens uttalande i kommunfullmäktige som medförde viss förvirring hos oppositionen. Marie-Louise Dangardt menar att det rör sig om ett missförstånd:

”-Tvärtom var det bland annat mitt parti som försenade processen. Därför blev beslutet försenat och de kunde inte starta 1 januari som tanken var, utan det blev istället 1 april när alla ”sommar” bygglov skulle hanteras.

Så implementeringen i Hofors tog längre tid bland annat  hos oss Socialdemokrater vilket jag aldrig gjort någon hemlighet av.
Jag har aldrig skyllt på oppositionen.”
Även efter fullmäktigesammanträdet i Torsåker där beslutet slutligen fattades, har framträdande Socialdemokrater i privat sammanhang, funderat kring om det verkligen var rätt beslut att följa ”partipiskan” och driva igenom sammanslagningen.
Det var alltså inte Marie-Louise Dangardts avsikt att skuldbelägga oppositionen för att det hela dragit ut på tiden även om det framstod märkligt i talarstolen.

Din Lokaltidning Väcker Gamla Minnen

I veckans upplaga av Din Lokaltidning, så återfinns en helsida med nyss nämnda kommunalråd. Under rubriken ”Det har varit jätteroligt, Kommunalrådet Dangardt lämnar efter 14 år” sammanfattar hon sin kommunala karriär inför steget mot högre höjder. En positiv syn på kommunens framtid och en fundering om hon ”fått ta mer skit” via internet för att hon är kvinna.

Under insändare och oppinion så återfinns det ett inlägg från Folkhemmet Hofors/Torsåkers Kent Olsson väl värt att lyfta fram:

kent-olsson

Ni som läser DLT ordentligt har kanske sett att det publicerats ett antal inlägg från just Kent Olsson på sistone. Denna gången en intressant iaktagelse gällande kollektivtrafiken på hjul mellan Falun och Gävle där Hofors som bekant är ett stopp på vägen. I dagsläget går det endast två avgångar åt vadera håll på vardagarna, och det är långt ifrån tillräckligt för många som vill kunna pendla mellan orterna längs sträckan.

Det talades en del inför en eventuell regionsbildning att vi skulle ha is i magen och se hur utvecklingen skulle bli. En del menade att det kunde innebära en förbättring av just dagliga bussturer. Nu ser det ut som att storregioner är ännu längre ifrån att bildas och Kent Olssons slutliga fråga är fullt befogad ”Vad lär man av detta?

I samma anda så vill jag nämna det arbete som pågått med att skapa en framtidsstrategi i kommunen. Arbetet i sin helhet kommer att presenteras med tiden, men ett uppenbart problem är just kommunikationer.

framtidsstrategi

Ett av problemen som nämnts är ju avståndet mellan centrum och järnvägsstation för spårbunden kollektivtrafik. Jag blev glatt överraskad när det dryftades funderingar att det vore bättre med en mer central station. Något som jag lyfte fram 2013 i ett spekulerande. Det ska dessutom tydligen ha funnits någon form av utredning gällande just en mer centralt placerad station, och jag hoppas att hitta på den för att se hur tankegångarna gick.

Jag är ganska övertygad om att tillgänglighet är den främsta nyckeln till att låsa upp framtidens problematik.

Avgående Kommunalrådet Marie-Louise Dangardt Höjde Sitt Pekfinger Men Åt Fel Håll

Det var som sagt årets sista sammanträde i kommunfullmäktige igår. Jag hade på förhand signalerat att det kanske inte var de mest ”erotiska” frågorna rent politiskt. Journalisterna satt inte heller denna kväll vid pressbordet så osäkert på om någon bevakade sammanträdet alls.

Revisorerna hade ett anförande genom Ingemar Karlén som berättade lite om granskningen av hur sammanslagningen av Västra Gästriklands Samhällsbyggnadsnämnd fallit ut. Som bekant vållade den lite politisk strid i kommunen när det begav sig. Bland annat har den långa ansökningstiden för bygglov orsakat problem i den nya nämnden och man har tvingats använda sig av inhyrda konsulter och pensionerad kompetens för att beta av den långa listan. Nu skulle det dock vara i fas och allt var gott uppfattades beskedet som.

Där hade i princip kvällen kunnat sammanfattas om inte det avgående kommunalrådet Marie-Louise Dangardt höjt sitt finger och begärt tid i talarstolen. Under sitt anförande påstår hon nämligen att det inte hade behövt bli så lång väntetid om inte det strulat, att vissa partier satt sig till motvärn av bildandet och det var orsaken till allt krångel. Vi i oppositionen satt och tittade på varandra och undrade om vi verkligen uppfattat det hela rätt.

marie-louise-dangardt

Vi verkar onekligen inte dela den uppfattningen eftersom det varit en hel del krångel förutom att det själva politiska beslutet tagit sin tid.

Arbetarbladet 7 november 2015 – Efter kaoset på samhällsbyggnad i Sandviken: Chefen utköpt för över en miljon:

Det har varit flera omorganisationer och många som har slutat på samhällsbyggnadsförvaltningen i Sandviken senaste tiden.

Många vakanta tjänster har gjort att arbetsbelastningen på förvaltningen varit hög. Det har lett till långa handläggningstider och allmänt rörigt vilket även blivit kännbart för medborgarna.

– Det är korrekt att det har funnits en oro bland personalen, mycket på grund av den kommande sammanslagningen av samhällsbyggnadsnämnden med Hofors och Ockelbo och andra organisationsförändringar. Det har också gjort att den förre förvaltningschefen har avvaktat med rekryteringar varför det varit många vikarier inne liksom andra tillfälliga lösningar, säger kommundirektör Ann-Katrin Sundelius

Arbetarbladet 11 mars 2016 – Storflytt förlänger handläggning av bygglov:

Förutom den fysiska flytten från stadshuset i Sandviken och kommunhusen i Ockelbo och Hofors tillkommer även införandet av ett helt nytt ärendehanteringssystem.

Redan nu är de gamla dataprogrammen på väg att släckas ner och alla ärenden kommer att hanteras manuellt tills dess att de nya systemen är i drift.

– Sammantaget det här innebär ju allt ihop att handläggningstiderna kommer bli längre framöver och sviter av det här kommer vi se långt framöver. Vi har försökt stärka upp med pensionärer som går på timme så att det inte ska så otroligt stora effekter, men det är klart att det ändå kommer märkas av, säger Matti Lappi och fortsätter.

– Vinsten blir på sikt att vi blir mindre sårbara och vi har större chans att behålla kompetens. Det kommer vara värt det.”

Efteråt kom det att diskuteras vid det avslutande fikat, vad som egentligen sagts. Flertalet politiker i oppositionen kände sig felaktigt skuldbelagd för att människor inte fått sina bygglov beviljade i tid. Personligen känner jag också att det här får Marie-Louise Dangardt faktiskt förklara, och har sänt ett mejl denna morgon om ett förtydligande av uttalandet. Inte snyggt att avsluta sin tid som kommunalråd med vad som uppfattas som en lögn.

Den Ständigt Frånvarande Pressen

Idag är det dags att åter höra ledamöter i kommunfullmäktige gå upp i talarstolen och säga ”Presidie, ledamöter, åhörare och den ständigt frånvarande pressen” och nicka mot det tomma pressbordet i sammanträdeslokalen. För tyvärr är det så att under dessa två år som jag själv suttit som ledamot av kommunfullmäktige, kan jag räkna på en hand när bordet varit bemannat. Förvisso har man skymtat en och annan journalist i lokalen, men aldrig i samband med demokraticafé som startar 16.30, en timme före själva sammanträdet.

Jag inbillar mig att det är ett lysande tillfälle för journalisterna att småprata lite, ta en fika och kolla av läget vad som är på gång i Hofors. Uppslag till spännande nyheter och kanske marknadsföring av pluskontona som införts på Mittmedias webbsidor.

Just idag är det kanske inga sensationella ämnen mer än att det kommer ett svar på den motion som jag själv och Mathias Strand lämnade in i april 2015.

motion3

Motionen kommer att anses ”vara besvarad”  vilket är ett snällare sätt att avslå motionen. Men det innebär inte att vi är speciellt besvikna idag. Tvärtom så kommer ett liknande projekt att ändå genomföras i Föreningsservice regi i form av ett Leaderprojekt. Mycket glädjande om det kan genomföras och en stor potential för våra föreningar att få fler utövare.

Som jag nämnde så föregås själva kommunfullmäktige av ett demokraticafé där man kan få lite fika och ställa frågor till lokalpolitikerna. Det är inget farligt alls. Ta chansen att fråga om snöröjning, ge förslag på förbättringar eller fråga om något som man upplever som ett problem. 16.30 inleds det i Folkets Hus foajé.

Ny Granskning Visar Kommunernas Slöseri Med Skattepengarna

Aftonbladet startar en ny serie av reportage där stat, kommun och myndigheter skall granskas för att visa upp hur skattepengarna används.

miljardnotan

I kostnaden för kurser och konferenser kan även kostnader för resor, logi, middagar med alkohol, lekar och underhållning ingå.

Om man bryter ner siffrorna så de bara omfattar kommunerna så har 288 granskade kommuner tillsammans spenderat drygt 2,7 miljarder kronor.

  • 717 miljoner gick till representation.

  • 1,99 miljarder gick till kurser och konferenser.

Aftonbladet har även begärt ut fakturor, program och kvitton från representations- och konferenstillfällen och granskat hur pengarna används i praktiken.

Totalt rör det sig om hundratusentals handlingar från personalfester, resor, krogbesök och hotellvistelser som har granskats.”

Något som också borde granskas är det som brukar omnämnas som ”svågerpolitik”. Hur anställningar går till, kontrakt mellan privata företag, föreningar och kommuner. Har själv stött på märkliga fenomen som omnämnts som verksamheter i ”gråzonen”. Ytterligare en källa till tokigheter med skattepengar är Slöseriombudsmannen.

Jag inser även att jag har ett mycket gott minne (trots att jag denna morgon tog miste på en hel dag) och hittade en gammal ledare i Gefle Dagblad från 2012 som handlade om just granskningen av kommunala verksamheter och skattemedel, fortfarande aktuell:

Partier eller allianser som haft majoritet i årtionden frestas att ta makten för given. Då är det lätt hänt att sätta sig över reglerna: ta genvägar kring krångliga upphandlingar, betala ut orimliga avgångsvederlag och politikerpensioner, eller unna den innersta kretsen av lojala politiker och tjänstemän en och annan rekreationsresa eller krogkväll under tveksamma förevändningar.

Regelbundet maktbyte är förstås ingen garanti för kommunal redbarhet, men nog tycks det som att politisk cirkulation kan avhjälpa en del slarv, halvskumma arbetsprocesser och svågerpolitik.

Kommunfullmäktige 161114 – Allvädersbanor & Budgetdebatt

Trots att det var en hel del spännande punkter på agendan som kunde ha bjudit upp till rejäl debatt under måndagens sammanträde i kommunfullmäktige i Hofors, blev det relativt lugnt. Allmänhetens frågestund gav informationen som de flesta kommuninvånare redan vet, att det är rörigt runt Hubo-Långsjön, i dagsläget kommunens största besöksmål för inkommande turism. Urban Henriksen, en av tre eldsjälar som håller projektet vid liv uttryckte sin besvikelse över hur illa det fungerar med polisiär närvaro när brott begås. En viktig ögonöppnare för samtliga politiker i salen. Förhoppningen är nu att kommunen tar sig ett allvarligt snack med polismyndigheten vad det avtal som undertecknades tidigare egentligen innebär.

Kommunen bör också sätta sig ned med representanter från föreningen runt Hubo-Långsjön, och utreda vilket stöd man kan ge, vilka resurser som kan tillföras. Misslyckas man att reda ut situationen och projektet går i kras, fasar jag över att Hofors som destination för fisketurism aldrig kommer att resa sig igen, och att Hofors som resmål också får sig en ordentlig smäll redan innan vi kommit upp i ringen.

Ingmar Karlén hade en intressant föredragning om revisionens granskning av kommunen. Bland annat uttryckte han att man bör anställa kommunala tjänstemän snarare av kompetens än annat. Det finns tyvärr dåliga exempel vilket vi får återkomma senare till.  Det finns all anledning att studera fenomenet.

Budgetdebatten bjöd inte på någon direkt underhållning heller. Samtliga partier förutom Moderaterna som ville spara ytterligare en procent för ”regniga dagar” yrkade bifall till kommunstyrelsens förslag med fördelningen av vår gemensamma pengasäck. Daniel Johansson (S) uttryckte också att det kändes bra att det fanns en sådan samsyn gällande hur pengarna skulle fördelas och vilka satsningar kommunen bör ägna sig åt 2017. I dagsläget så har vi en stabil befolkningsprognos sade det avgående kommunalrådet Marie-Louise Dangardt (S), och för första gången på länge en positiv känsla inför framtiden.

Två medborgarförslag presenterades också av Anders Holmkvist gällande allvädersbanor för friidrotten och belysning runt motionsslingan som sträcker sig runt Hammardammen. Förslaget om allvädersbanor särskilt intressant eftersom jag tidigare funderat mycket kring hur många aktiva det egentligen finns. Historiskt så har kommunen producerat många grymma friidrottare, men det har varit ganska tyst kring just den verksamheten enligt min uppfattning. Idag har man 30 aktiva och tvingas placera barn och ungdomar i kö för att hinna med. Mycket positivt och förslaget skall nu beredas och spontant känner jag att det inte är någon tvekan om att förslaget bör bli verklighet, inte minst med tanke på kommunens idrottsprofil och möjligheterna att i framtiden anordna tävlingar med kommunens unga atleter på hemmaplan. De flesta föreningarna verksamma inom idrott kommer med all säkerhet ha ett stort utbyte av en moderniserad anläggning, inte minst gästande idrottare som arrangerar träningsläger i kommunen.

Ärendet gällande E16 som många kunde läsa en artikel i Arbetarbladet igår passerade också ett enigt fullmäktige utan invändningar. Processen har varit lång och snårig, men förhoppningsvis kan arbetet nu starta 2017. Alla är givetvis inte nöjda med lösningen, men jag tror att det nu är det bästa som går att åstadkomma. De detaljer som anses problematiska får förhoppningsvis en lösning med tiden.

En slutlig reflektion om budget kan åter vara ordet ”samsyn”. Förvisso gick majoriteten ut i social media och slog sig för bröstet att det var en S+V budget som vunnit, vilket är sant eftersom alla partier utom Moderaterna ställde sig bakom den, men det är ett gemensamt beslut och vinnarna får anses vara kommunens invånare som röstat fram de politiska företrädarna som kunnat enats. Det finns en hel del att säga om själva budgetprocessen också, där i synnerhet V+M+HOP varit kritiska till underlagen som presenterats. Nu är budgeten antagen och vi får hålla tummarna att den håller!

I övrigt så kan jag känna att kommunen just nu, mår ganska bra, har utomordentligt spännande tider framför oss och att det enda som egentligen kan hindra oss från att utvecklas positivt, kan vara det som Entré Hofors VD, Kjell Johansson brukar kalla ”Neggodil”, alltså negativa människor som hellre spyr galla över sin egen hemort och kommun än bidrar till en positiv anda och utveckling. Näringslivet verkar må bra, skolan går framåt och ett hårt arbete väntar för att se till att de äldre och sjuka får en fantastisk tillvaro. Gällande just näringsliv så får vi hålla alla tummar för att någon gång i mitten av januari får ett glädjande besked gällande den numera omtalade tomatodlingen. Vi får också hålla tummarna att dokumentären som filmats under sommar och höst och skall sändas på SVT i början av 2017, ger en rättvis bild av vårt samhälle och inte blir en avart av Ullaredsprogrammen. Det vore ett dråpslag för allt positivt som faktiskt sker runt kommunen nu.

Linda-Marie Anttila Föreslås Bli Nytt Kommunalråd

Socialdemokraterna Hofors-Torsåker meddelar via sin Facebooksida, att nuvarande ordföranden för BUN, Linda-Marie Anttila, föreslås bli nytt kommunalråd efter avgående Marie-Louise Dangardt.

En enhällig valberedning föreslår Linda-Marie Anttila till uppdraget. Linda-Marie är en 35-årig tvåbarnsmamma som är född och uppväxt i Hofors. Nu arbetar hon som ombudsman på ABF och är ordförande för Barn- och utbildningsnämnden.
-Inför valet 2014 hade Linda-Marie stort förtroende av partimedlemmarna och stod på tredjeplats på partiets valsedel.

Posten som ordförande i BUN skall enligt förslaget överlämnas till Daniel Johansson:

Valberedningens förslag på vem som ska efterträda Linda-Marie som ordförande i Barn- och utbildningsnämnden är Daniel Johansson.
-Daniel 24 år, är nyutbildad miljöingenjör och stod på andraplats på valsedeln inför valet 2014.”

Nytt Kommunalråd I Hofors?

Idag är det 699 dagar kvar till nästa val och de hetaste nyheterna just nu handlar om vem som eventuellt ersätter kommunalrådet Marie-Louise Dangardt om hon väljs till nytt regionråd istället för avgående Carina Blank.

Gefle Dagblad – Dangardt på väg att sluta som kommunalråd i Hofors efter 14 år

Arbetarbladet – Johansson om vem som tar över som kommunalråd i Hofors

Valberedningen där Johansson också är ordförande kommer att ha sitt första möte i början av nästa vecka med syftet att ta fram offentliga kandidater för att ta över de poster som Marie-Louise Dangardt har haft i kommunen.

Dangardt har förutom uppdraget som kommunalråd varit ordförande i kommunstyrelsen.

När Arbetarbladets reportrar spekulerar i vem som skulle kunna ta över är 24-årige Daniel Johansson hetaste kandidaten.

Personligen har jag en annan uppfattning om vem som skulle kunna axla rollen och har erfarenhet av både livet och politiken, Torbjörn Jansson. Det blir spännande att se utgången.

704 Dagar Kvar Till Valsöndagen

Efter en inledande vecka där budgetberedningen varit i fokus kom äntligen en helt ledig dag, eller med viss modifikation. För även om det idag är 704 dagar kvar till den 9 september 2018 då folkets röst preliminärt skall avgöra vilka som skall styra över landet, regionen och kommunen, krävs det planering och upprättandet av en strategi för hur i synnerhet mitt eget parti, Hoforspartiet, skall kunna göra sitt bästa val någonsin. Det är mycket som ska klaffa, vävas samman och ess som skall stoppas in i rockärmarna innan det går in i politikens ”slutspel” vilket resultatet sen skall visas den där söndagen i september om drygt 700 dagar.

valarbete

Förra gången vi gjorde det här, skedde det på 100 dagar utan ekonomi, där vi fick plocka pengarna ur egen ficka för att beskosta valsedlar. Vi hade inga möjligheter till att annonsera eller göra massutskick till alla hushållen. Vi gick eller cyklade runt i kommunen och delade ut vårt partiprogram och valsedlar på egen hand. Därför kan det kännas betydligt med avkopplande att ha resurser den här gången. Både ekonomiskt och i form av människor med hög kompetens, vilja och en stark känsla för att vilja förändra med något nytt.

Det har även varit två års lärotid som passerat. Få av oss hade ingen eller minimal erfarenhet av vad det innebär att vara folkvald lokalpolitiker. Sett utifrån är det en skrämmande värld och det är inte alls svårt att förstå politikerföraktet som finns i bred skala. Media speglar allt som oftast misstagen, missräkningarna eller de dåliga besluten och fokuserar sällan på allt som faktiskt fungerar eller är bra. Men det är medias roll, att rapportera om saker som människor vill veta, och om de folkvalda gör misstag, det är grunden till vad man senare bestämmer sig för att lägga sin röst på.

När det gäller själva valdeltagandet så tror jag samtliga partier är eniga om att det måste höjas. Oavsett vad man lägger sin röst på, så är det demokratins grund att delta. Det skulle dessutom vara önskvärt om fler, i synnerhet yngre, aktivt engagerade sig i de olika partierna. Jag vägrar tro att invånarna i kommunen bryr sig så lite att man struntar i vem som tar ansvar för kommunen man bor i. I Hofors har vi ett hyfsat politiskt klimat utan allt för stora stridigheter (än så länge) och det är ganska intressant att befinna sig i en sådan roll som politiker, där ens röst faktiskt blir hörd även om den alla gånger inte lyssnas på. Motsägelsefullt kanske, men ni förstår säkert hur jag menar.

Som nyetablerat parti har vi den stora förmånen att kunna utveckla vår politik på ett annat sätt än de större drakarna. De har redan sin ideologi, styrs oftast från det nationella planet och är färgat av sin historia, även om det just nu kan upplevas som att man svänger fortare än vingarna på en väderkvarn när man bedriver sin politik.

Jag kan inte låta bli att tänka på ett par kritiska individer som inför förra valet menade att det var meningslöst att rösta på HOP eftersom vi inte hade en historia eller en ideologi. Inget kunde vara mer fel. Historien är kommunens historia där de flesta av oss verkat som engagerade föreningsmänniskor, där vi växt upp eller levt våra liv och hela tiden varit en del av samhället och just historien. Ideologin heter Hofors, och är väldigt enkel. Vi vill vara delaktiga i utformandet av vårt samhälle, vi är beredda att ta ansvar för att utforma framtiden men samtidigt bevaka så att vi tar tillvara på vår historia och värnar om våra naturliga tillgångar.

-Ja men det gör vi ju alla, kan andra partier säga

Ja, då är det ju hela mycket enkelt, då är ju ni också Hoforspartister i grunden.

Hur ser då Hoforspartiets strategi ut inför valet 2018? Nja det tänker jag inte avslöja nu, det är ju lite som att gå över till motståndarlagets omklädningsrum inför en hockeymatch och berätta om taktiken på förhand, att vi skall köra med en släpande center eller offensiva backar. Som bekant nyttjade vi ju i stort sett bara sociala medier inför valet 2014 och det fungerade till den milda grad att vi blev kommunens näststörsta parti. Vi kommer att se mer aktivitet från samtliga partier på samma sätt detta val, men det har sina begränsningar. Vem orkar egentligen med en till Hoforsblogg på samma sätt  och hur kul är det att apa efter när det finns nya härliga trender och teknik att använda i kombination med analyserna från förra valet och det potentiella tankesättet hos invånarna 2018?

Hofors Klättrar Vidare

Det kom glädjande nyheter under gårdagen, då talar jag inte om att kommunen eventuellt kan göra anspråk på en död varg som är lite av en nationalskatt. Nej, Arbetarbladet rapporterade om att skolväsendet i Hofors skördar framgångar.

Sett till elevernas förutsättningar presterar Petreskolan i Hofors bäst i Sverige. Det visar Lärarförbundets jämförelse ”Bästa skolkommun 2016”.

Hofors hör till de kommuner i Sverige som lägger mest pengar per elev på skolan. Hofors har lagt mer pengar än rikssnittet även tidigare, men det är först nu det märks.

I Lärarförbundets senaste jämförelse klättrar Hofors rejält och hamnar på plats 26 av landets 290 kommuner totalt. Det kan jämföras med plats 88 föregående år.

klattrare

Budgetberedning I Serieform

Heldag med budgetberedning. Vänsterpartisten Xamuel frågade om jag var brydd efter förra veckans sammanträde i kommunstyrelsen. Jo det var jag ju, inte ofta jag saknar ord men det händer ibland. Därför skojade jag och sa att jag skulle sammanfatta dagen kanske i serieform istället. Och ja, eftersom det fortfarande är diskussioner bakom stängda dörrar så väljer jag här att visa hur min dag varit…

1

2

3

En förmiddag där känslorna kan anas lite i bild. Eftersom det var heldag så blev det avbrott för lunch och det blev en intressant och trevlig promenad med Alf Persson från Moderaterna. Vi kikade in i Hoforshallen men serveringen var stängd så vi fick knalla till Statoil och ta en korv. Här syns vi i bild. Jag till höger alltså…

lunch

4

5

Imorgon fortsätter det med halvdag på eftermiddagen. Det skall bli kul!

Nytt Ridhus I Hofors?

Under måndagens sammanträde i kommunstyrelsen så passerade ett ärende jag glömde skriva om. Ett förslag att avsätta ”ca 100 000 kronor” i konsultarvode  för att utreda möjligheterna för ett nytt ridhus i kommunen. Detta efter ett medborgarförslag som tidigare presenterades i kommunfullmäktige tidigare i år.

medborgarforslag-ridhus

Förslaget är mycket bra och helt i linje med kommunens idrottsprofil. Personligen kan jag också se hur projektet skulle bidra till en utökad idrottsturism. Den stora stötestenen kan dock komma att bli kostnaderna för uppförandet. En uppskattad kostnad fick nog samtliga politiker att krypa ihop en smula. Men utredningen kommer förhoppningsvis att visa både kostnad och möjligheter att finansiera med olika bidrag och medel. Kritiker kommer naturligtvis skrika sig hesa om ett nytt ”bowlinghallsprojekt”, men jag tror vi skall sitta lugnt i ekan och se vad som kommer ut efter konsultens arbete.

I dagens Dalademokraten, så hittar vi en intressant artikel i samma ämne. Det intressanta är till vilken kostnad man uppfört just det här ridhuset:

Budgeten för bygget är på sex miljoner kronor, AB Byggprojekt är totalentreprenör och hallen – som byggs med en stomme i stål samt fasad och tak i plåt – ska stå klar någon gång under den kommande sommaren.

Den nya hallens yttermått blir 72 gånger 28 meter och manegen blir 62 gånger 24 meter stor, vilket möjliggör ökad ridskoleverksamhet och tävlingsverksamhet även vintertid. Hallen kommer också att få en långsidesläkare med 150 platser och en handikappanpassad läktarsektion.

– Gagnefs kommun ligger faktiskt steget före när det gäller handikappanpassning överlag. Det finns på dagordningen i alla byggdiskussioner i den här kommunen, berömmer AB Byggprojekts vd Jan Lindblom.

Det nya ridhuset, som också ska innehålla ett hindermaterialförråd, ska byggas så att det finns möjlighet att i framtiden bygga ihop det med det gamla ridhuset.

– Bygget är ett lyft för klubben, för ridsporten och för Gagnefs kommun, anser Anders Henningson.”

Lämnar Dangardt Lokalpolitiken I Hofors?

Jag vet inte riktigt jag, men det var en lite fadd smak i munnen efter avslutat sammanträde i kommunstyrelsen. Det blev ”någon form” av diskussion om förra veckans skriverier i tidningen gällande värdegrundsarbetet där i synnerhet en kritiserande Moderat fick klä skott för att det framstod som rent slöseri med skattemedel i tidningens utformande. Diskussioner kan ju alltid bli hårda och heta, men vad det här var får jag nog fundera något varv kring.

Ungefär samtidigt som mötet avslutades dök det upp en artikel i Gefle Dagblad som i allra högsta grad har med Hofors att göra. Inte minst med kommunstyrelsens ordförande. Redan nästa vecka kan det komma ett besked om att Hofors kanske måste byta ut sitt kommunalråd.

Marie-Louise Dangardt, socialdemokratiskt kommunalråd i Hofors, är högaktuell att bli nytt regionråd i Gävleborg. Hon kommer i så fall att lämna kommunalrådsposten efter 13 år.
– Inga kommentarer, säger Marie-Louise Dangardt.”

Lite av en blixt från klar himmel anser jag. Vem som efterträder i detta fall är nog lika svårt att sia om.

Konsulter Skapar Rabalder I Paradiset

Denna morgon möts vi inte av några muntra rubriker i Gefle Dagblad inte. Högst upp på listan över lästa artiklar står det ”Miljonrullning i värdegrundsprojekt i Hofors kommun – trollkarl och konsult fakturerade 400 000

Ekonomiskt krisande Hofors kommun har sedan början av 2014 lagt 1,2 miljoner kronor på ett ”värdegrundsprojekt”.
En av de tyngsta kostnadsposterna utgörs av fakturor på 400 000 kronor från trollkarlen och managementkonsulten Peter Rosengren.
– Han har gett ett stort mervärde i att få en att tänka med ryggraden på ett väldigt klokt sätt, säger kommunalrådet Marie-Louise Dangardt, S.”

Tänka med ryggraden?? Det uttalandet ger ju inga politiker mer trovärdighet eftersom frågan som ställs efter är hur man gjorde innan. Nåväl var det där landar får vi se. Själv börjar jag tänka Konsulter+Strömstedt+Hofors=Hmm var det inte något med konsulter?

Jovisst, året var 2013 och tidigt på våren när det var stort rabalder med samtliga poster inblandade.

humor

Då skrattade jag det gör jag inte nu. Plötsligt börjar jag tänka att ”Tänk om det verkligen är så här?

I sitt pressmeddelande anklagar Ulf Strömstedt lokalradion för att medvetet sprida en negativ bild av Hofors. Han skriver att de i stället borde hjälpa till att upptäcka det positiva med kommunen.

Kanalchefen Leif Eriksson förklarar dock att det inte att radions uppgift.

– Däremot är en av våra uppgifter att granska makten och det gör vi både på traditionellt vis och genom humor.

Han funderar också på hur det står till med Hofors kommunlednings förmåga att uppfatta ironi.

– Förra gången var det kommunalrådet som ringde och var sur. De här reaktionerna har vi bara fått från Hofors, ingen annan kommun har blivit upprörd av Niklas Folkegårds skärpta krönikor.

Om detta kommer blåsa över lika kvickt får vi se. Men Moderaterna i kommunen gick ut med ett ganska skarpt budskap denna morgon:

moderaterna

Morgonen Den 14 September 2014

Denna morgon påminns jag om att det var exakt två år sedan som jag vaknade innan solen och hade stora svårigheter att somna om. Istället klädde jag mig och gick ner till vad jag anser vara Hofors finaste område och såg solen gå upp.

14-september-2014

Det var den 14 september och morgonen för valdagen 2014. Då hade jag och mina partikamrater i nybildade Hoforspartiet bara varit aspirerande lokalpolitiker i 100 dagar och det var avgörandets stund. Vi blev näststörst när alla valsedlar slutligen räknats.

Sedan dess har livet förändrats radikalt på alla plan. Det har varit lite av en intensivkurs under de här två åren med ”korvstoppning” att både lära och dra erfarenheter, bra som dåliga. Men mest upplyftande har det varit att se att jag faktiskt haft fel i många fall när det gäller politiker i allmänhet. I andra fall har det bara bekräftats. Många jag uppfattat som onda, giriga och inkompetenta idioter, hyser jag en stor respekt för idag. Det politiska arbetet är sannerligen inte helt lätt, men det är heller inte så svårt som många tror. Kanske en orsak till att flertalet drar sig för att engagera sig.

För en kommun av Hofors storlek måste de olika politiska ideologierna faktiskt få vika sig i mångt och mycket. I just Hofors kommun så märks gränsdragningen i de politiska lärorna som man ser på regional eller nationell nivå inte av så mycket. Vi sitter där vi sitter och har en tuff framtid att tackla. Samtidigt så har vi alla möjligheter i världen att utveckla vår hemort, att växa och förändra omvärldens syn på var plats på kartan.

Nu är det två år till nästa val, 2018. Hur situationen i Hofors eller omvärlden ser ut då vet vi inte, men ju fler som aktivt engagerar sig i vårt samhälle, desto starkare kommer vi att stå inför framtiden. Det spelar ingen roll vilket parti man engagerar sig i, bara man engagerar sig resonerar jag. I slutänden så är det invånare i Hofors kommun som styr just Hofors kommun, och vi vill alla vår hemort väl.

Budgetprocessen Har Inletts

Denna ovanligt varma höstmorgon promenixade jag igenom centrum och upp till kommunhuset på Västerhöjden för att delta i det inledande arbetet med den återkommande kommunala budgeten. Det kommer att gå åt en hel del tid innan vi fastställt nuläget, fått prognoser och antaganden så att vi slutligen kan enas om en budget i kommunfullmäktige något senare i höst.

Det är mitt andra år i de här sammanhangen och även om jag inte till fullo förstår alla svängar, så var det betydligt bättre än förra året. Att det är ett känsligt läge för kommunen varje gång det skall fördelas pengar på de olika kommunala områdena behöver jag nog knappt nämna. Vi har den påsen pengar vi har och det ser inte ut att bli några större utsvävningar åt något håll, tvärtom är det ett plågsamt arbete där man tydligt blir medveten om att vår välfärd kostar pengar och att vi inte har någon sedelpress att förlita oss på.

I runda svängar 580 miljoner varav cirka 80 procent går åt till två stora områden, vård, skola och omsorg. Lite vemodigt att befinna sig i verkligheten efter en fantastisk konferens där politiker, tjänstemän och fackliga företrädare, förra veckan fick ”leka” med framtidsvisionerna för vår kommun.

Om det inte finns utrymme att expandera, växa och våga satsa när man tittar på situationen i dagsläget, kan det slå modet ur hågen på vem som helst. Nåja helt nattsvart känns det ändå inte, på något sätt skall vi klura ut det hela. Men en mödosam process har bara inletts.

Skrotbil – Hofors Ansikte Utåt

Efter regn kommer solsken, men inte i humöret när man ser den här skrothinken som tycks åka fram och tillbaka över vägen vid gamla kallbadhuset.

Skrotbil

Av det politiska beslutet att man skall transportera bort skiten från ortens gator och torg bidde det knappt en tummetott. Nu har fd kommunchefen Ulf Strömstedt förvisso påpekat till mig att det hela inte är så enkelt som jag vill få det till efter ett inlägg i februari.

Skrot

Men det är känns ju onekligen som ett skämt att inte kunna göra ett dyft. En invånare påpekade under Kanot-SM, att vi förvisso kan arrangera bra saker i kommunen, men att forsla bort en skrotbil eller laga det trasiga elskåpet i hörnet av Bergsgatan och Storgatan kanske skulle gett en trevligare bild av de som kom långväga ifrån och såg detta på sin väg till tävlingarna.

Vad krävs det då för att få bort skiten? Tja kanske att den på något lika märkligt sätt som den rör sig fram och tillbaka idag, kanske åker sidledes rakt ut på Storgatan där den då skulle hamna under kommunens ansvar.

Växthusprojektet Beviljas Pengar Till Förstudie

I Arbetarbladet står det att läsa att Framtid Haga-projektet nu beviljas 900 000 kronor från regionen och lika mycket av kommunala pengar för att undersöka hur man skall gå vidare för att utveckla området runt Hagaparken och Hagaskolan.

Region Gävleborg har beviljat medel till förstudien Framtida Haga. Projektet får 900 000 kronor från regionen och lika mycket från Hofors kommun. Totalt handlar det alltså om 1,8 miljoner kronor. Tanken är att området ska bli centrum för företagsamhet, innovation och klimatsmart utveckling. I förstudien ingår koncepten Kunskapsstaden och Trädgårdsstaden.”

Resultatet skall redovisas senast den 31 maj 2017.