Kategoriarkiv: Lokalpolitik

Skyltar Kan Vara Trafikfara

Ytterligare en motion från Hoforspartiet har lämnats in. Denna gång signerat Anne Persson och Mathias Strand och rör skyltar som upplevs som en trafikfara:

Utfarten från parkeringen bakom busstationen bör flyttas, menar Hoforspartiet i en motion till kommunfullmäktige.

Står flera bussar inne måste bilförare köra ut en bit på vägen för att se om det är fritt fram. Då kan en olycka lätt inträffa om någon kommer i för hög hastighet, menar Anne Persson, partiets ordförande.”

 

Nya Motioner Från HOP

Glädjande att få sätta punkt för en politikervecka igår med trevlig uppmärksamhet från media:

Arbetarbladet – Hoforspartiet vill ha digital anslagstavla i centrum

Arbetarbladet – Hoforspartiet vill att Torsåker ska få hockeyrink

Arbetarbladet – Hoforspartiet vill att äldre ska kunna ta prover i Torsåker

Det var ytterligare någon motion som lämnades in angående vägskyltar vid infarten till Korsåvägen om jag inte helt missminns mig.

Torsdagen och fredagen ägnades åt kommunens värdegrundsarbete. Personligen var jag mycket misstänksam emot varför man helt plötsligt skulle tvinga på både kommunalt anställda och politiker med olika ideologier eller tankar en ”ny religion”, men efter några träffar nu där samtliga partier har representanter närvarande, så kan jag faktiskt köpa idén om varför det behövs ett sådant arbete och tankesätt i kommunen. Jag tror det är själva grejen, att vi politiker som träffas där inte är politiker längre under mötet utan kan diskutera och komma överens om samma värderingar. När det väl börjar få spridning och människor kan ta till sig idén tror jag det kommer förbättra hela samhället i längden.

En Kväll I Politikens Tecken

Gårdagskvällens sammanträde i kommunfullmäktige tog förvissosin tid men bjöd inte på några större händelser. Det var en viss debatt om budgeten men där var en stor majoritet för att godkänna liggande förslag med undantag av Folkpartiet som ville skjuta till 2 miljoner extra, en vadera till Socialnämnden och Barn-och utbildningsnämnden och Moderaterna hävdade att de 8 miljoner som skulle fördelas skulle ge 4 miljoner var till var och en av nämnderna. Huvudförslaget att ge 2.5 miljoner till Socialnämnden och 5.5 till BUN passerade.

Orsaken till det här resonemanget är i grunden att man i Socialnämnden har ”lättare” att hitta åtgärder för att komma tillrätta med underskotten än BUN, och personligen tycker jag det är ett bra budskap att vi i kommunen vill arbeta med i synnerhet skolan för att skapa en bra miljö och drigtiga ungar.

Frågan om efterskänkning av 800 000 kronor till Bowlingbolaget AB skapade också viss debatt. Mathias Strand gick upp i talarstolen och yrkade på att frågan skulle återremitteras, Alf Persson yrkade även han i första hand på återremittering och i andra hand avslag. Beslutet blev att kommunen efterskänker lån och ränta för 2016 och 2017.

 

Ett Glädjande Förhandsbesked

Veckan har i princip bestått i att resa världen runt men ändå inte lyfta häcken från min studieplats. Det har handlat mycket om att studera kartböcker, reseskildringar och gudieböcker på både traditionellt vis och med den underbara teknikens värld i form av datorer, surfplattor och appar i mobiltelefonen. En mycket intressant vecka med andra ord. Vad är det som gör att man ena stunden sitter i soffan hemma och i nästa planerar att bege sig till andra sidan jordklotet? Kan vara en naturlig del av ett arbete, men just själva semesterdelen är intressant ur många aspekter. Det finns trender som skapar turistströmmarna och det finns innovativa inslag som gör att man plötsligt åker dit ingen kunde tänka sig dagen innan, Åglappen ett intressant tankeexperiment.

Nåväl, jag skall inte trötta ut er med mer tankar om det utan raskt gå till dagens huvudämne som faktiskt har lite att göra med outforskad mark att göra. För en tid sedan lämnade Hoforspartiet in en motion som pekade på hur outnyttjad tekniken med social media är i Hofors.

MotionDet är helt enkelt en tydlig brist vi haft i kommunen och som har en enorm potential i hur vi uppfattas både inom och utom kommunen. Idag kom handlingarna inför Kommunstyrelsens sammanträde om någon vecka och det var med entusiasm jag bläddrade fram i luntan av dokument för att se vilken ställning man intagit till att förverkliga motionen. Jodå, man väljer att anamma förslaget och passerar det kommunstyrelsen och kommunfullmäktige utan problem så kommer vi redan nästa år att kunna se en betydlig utveckling.

Det kommer att öppna upp vägar och möjligheter för oss alla och inom de flesta områden. I tider man går och tycker att det här med politik är segdraget, svårjobbat så blir det ju en glädjande nyhet att vi faktiskt kan göra saker snabbt också. Det gjorde min fredag i vart fall och någon otur för att det är den trettonde upplever jag inte så här långt.

Hofors Utegym Invigt

För bara knappt 2 månader sedan gjorde jag ett inlägg om medborgarförslaget Christian Länk lämnat in. Ett idrottsmusem för att leva upp till Idrottskommunen. Hur det går med det förslaget återstår att se, men som nybliven politiker fick jag en vara med och ta ställning till ett annat medborgarförslag från Christian, att utegymmet skulle bli verklighet rådde det ingen tvekan om när beslutet fattades och idag fick jag ett mejl där det faktiskt står ett färdigt utegym och blir invigt av förslagsställaren själv:

Mycket glädjande att se att medborgarförslagen leder till något utvecklande för kommunen. Man behöver alltså inte vara politiskt aktiv för att kunna förändra eller i vart fall ge förslag på förändring i kommunen.

Invigning utegym

På bilden syns fritidschefen Rolf Larsson, initiativtagaren Christian Länk och Johanna Hedström.

1

2

3

4

Bowlinghallen Får Ytterligare Efterskänkta Lån

En annan fråga som fick uppmärksamhet igår var efterskänkning av lån och ränta till bowlingklubben BK66. Rubriken Politiker skänker 800 000 kronor till bowlingbolag går inte att misstolka. Det här skapade naturligtvis debatt i kommunstyrelsen och Alf Persson (M) yrkade på avslag omedelbart. Han är förfärad över hur kommunen ”ger bort skattepengar” och jag kan inte annat än hålla med. Förslaget var att BK 66 får efterskänkning 2016 och 2017, där föreslog jag själv att vi endast efterskänker för år 2016 och följer upp hur bolaget arbetar för att komma tillrätta med problemet. Det var inget som föll i god jord och vi får nu se en repris av den dialogen under kommande sammanträde i kommunstyrelsen. Tidigare inlägg om Bowlingen i Hofors.

r10

Vad jag kan bedöma nu, är att när beslutet om att anlägga en ny bowlinghall togs så var det på bristfälligt beslutsunderlag. Man hamnade med en missberäknad budget, ett hyresavtal som är helt uppåt väggarna och det saknas kompetens för att marknadsföra bowlingen. Lägg därtill att man inte har en ungdomsverksamhet som många andra föreningar har och som blomstrar och av den från början planerade restaurangen finns inga som helst planer kvar.

Hoforspartiets motion om att skjuta till mer pengar för att färdigställa projektet som det var tänkt röstades ner (det ingick inte i kommunens kompetensområde), så föreningen måste själva ta initiativet om det skulle bli aktuellt. Räddningen antyds vara att den nye föreningskonsulenten skulle kunna göra underverk och vända trenden, men vi får antagligen bara acceptera att bowlinghallen fortsättningsvis får sitt lån och ränta efterskänkt så länge en majoritet av politikerna är för det.

På något sätt så önskar man att hela proceduren från förslag till färdigställande kunde granskas, det var inte så att det saknades varningsklockor redan innan projektet sjösattes. På det sättet så kanske invånarna kunde förstå och leva med de fattade besluten. Rensa luften liksom.

Inte Socialdemokraternas Fel

En rubrik som många läsare av Hoforsbloggen knappast förväntat sig, men rätt skall vara rätt och efter gårdagens sammanträde i kommunstyrelelsen så kom mycket riktigt reaktionerna att det var ”Sossarnas fel”. Arbetarbladets artikel – Kommunen kan bryta löftet till Hoforsborna, vill slopa skattesänkningen.

Nu blir Hoforsborna utan den utlovade skattesänkningen. Fem öre lägre skatt 2016 och lika stor skattesänkning 2017. Det skulle Hoforsborna få i stället för den skattesänkning på tio öre som skrotades förra året. Då beslutade politikerna att låta skatten vara oförändrad, vilket betyder att Hofors har landets sjunde högsta skatt.”

På sociala medier så blev det naturligtvis ramaskin och det pekades finger mot just S, men sanningen är den att inte en enda företrädare från något parti satte sig till motvärn när frågan kom upp. Det är helt enkelt ren och skär realism. Vår kommun har inte råd med en skattesänkning, tvärtom borde kanske skatten höjas för att vi skall kunna bibehålla ens den kommunala verksamhet vi har idag. Det blöder pengar och i synnerhet BUN och SOC.

Men när rubrikerna kommer och ser ut på det sättet så är det inte heller så konstigt att man kan tolka det lite som man vill heller. För femår sedan, ni vet innan jag blev politiker själv och fick en någorlunda insyn i hur det ser ut med kommunens ekonomi så kunde jag skriva såna här inlägg.

3

Idag är det annat ljud i skällan. Dock har jag ett förslag som skulle kunna öka medvetenheten bland skattebetalarna och det är att ansluta sig till Skattekollen.se. Det har bland annat Sandvikens kommun gjort och det är grafiskt och enkelt att se vad skattepengarna går någonstans.

Skattekollen

Man skall inte underskatta vikten av att vara öppen och förklara saker och ting på ett sätt så att även ett barn förstår.

#Geborttillsport En Succé – Kan Det Förverkligas I Hofors Också?

Förhoppningsvis har ni följt den kampanj som bedrivits och uppmärksammats i synnerhet av TV4 den senaste veckan. #Geborttillsport som är ett intitiativ av Ida Björnstad för att verka att fler kan ha råd med idrott och viktigt inte minst ur integrationssynpunkt. I Malmö har man samlat in över ett ton sportutrustning.

Strax efter att insamlingen dragit i gång, vid åttatiden på morgonen, sände TV4:s Nyhetsmorgon direkt från torget. Under dagen fanns även Malmösportprofiler som Markus Rosenberg och ryttaren Lisen Bratt Fredricson med och tog emot prylar.

Malmöbon Per Jepson var en av dem som lämnade saker. Han hade bland annat med sig en golfbag och tennisrack.

– Jag har ingen nytta för dem och då känns det helt fantastiskt att de kan komma till nytta någon annanstans, säger han och berättade också att även sambon blev nöjd över att det rensades lite i förrådet.

Annika Nessvold, 44, hade också passat på att rensa. Hon och familjen är mitt uppe i en flytt och det passade därför extra bra att inventera garderober, förråd och garage.

– Jag har själv barn som idrottar och då känns det kul att även kunna ge andra barn den möjligheten, säger hon.”

I april lämnade jag och Mathias Strand in en motion som på många sätt påminner om just den här kampanjen, det syftar till samma ändamål och med just #Geborttillsport och Ida Björnstad som dragplåster bör det väl inte undgå någon att vi i Hofors kommun skulle ha stor nytta av ett sådant projekt.

Motion

Motionen är ännu inte färdigbehandlad och utgången oviss. Men vi håller tummarna för att man inser alla de fördelar som det skulle innebära och i synnerhet att öppna upp vårt rika föreningsliv för alla.

Dags För Kommunfullmäktige Att Sammanträda

Idag är det måndag och även dags för ett kommunfullmäktigemöte. Det är inte så många punkter, men väl några som irriterar skiten ur invånare i vår kommun. Bland annat det här med ”Anpassad brukningstaxa och reviderad taxebilaga för Hofors vatten”. Många har hört av sig och haft åsikter om just detta till de olika partierna, så min gissning är att åtminstone den punkten kan skapa lite debatt ikväll.

KF

Vidare är det ganska spännande med punkt 8 som berör en upprustning av ishallen. Nyligen fick man ett nytt tak men insidan behöver också anpassas till modern tid.

Fritid6milHär har jag hört lite kritik med de klassiska argumenten att ”hockeykillarna får allt de pekar på”. Inte riktigt sant. Förvisso är det flest antal killar som spelar ishockey, men den som minns de sommarläger som anordnats i ishallen, kanske noterade att vi haft väldigt många flickor och tjejer som var på konståkningslägren. Där har kommunen fått indikationer på att det kan komma att utökas redan till nästa år och det är ju mycket glädjande.

Hoforspartiets första motion kommer också upp. Den kommer att avslås av skälet att den inte innefattas av kommunens kompetensområde. Tanken att försöka lyfta BK66s verksamhet må vara god, men eftersom det är en privat hyresvärd som äger lokalerna där bowlingklubben huserar blir det problematiskt att göra som motionen föreslog. Inget mer att säga om det utan acceptera beslutet helt enkelt. Rörande frågan om just BK66 och det miljonlån som efterskänks inklusive ränta kommer om jag minns rätt upp redan på nästa kommunfullmäktige där man vill efterskänka 400 tusen för år 2016 och 400 tusen för år 2017. Precis som förra året när det skapade viss debatt. Även i år verkar det stå mellan att bowlingklubben går i konkurs om man inte får lånet efterskänkt.

Vid senaste KSAU efterfrågade jag även någon form av åtgärdsplan för att vända trenden för bowlingklubben. Det finns ju en hel del små saker som man kan göra för att öka besöksantalet, men inte heller det är något politiken ska beblanda sig med, istället uppmanades jag att bli medlem och påverka den vägen. Hur som haver kommer frågan vålla debatt när den väl kommer upp på dagordningen, dock inte ikväll.

Sandviken Får Toppbetyg

I april skrev jag några rader om hur Sandviken verkligen var ett föredöme för hur man nyttjar sociala mediaverktyg. I en stor granskning av de kommunala hemsidorna får nu Sandvikens kommun toppbetyg av SKL och hamnar på fjärde plats i undersökningen skriver Arbetarbladet:

Sandviken kommuns hemsida sandviken.se har fått ett toppresultat i Sveriges kommuner och landstings (SKL) stora granskning av kvalitén på webbinformationen till medborgarna.

Det är vad jag alltid hävdat och betydelsen torde vara uppenbar för även Hofors kommun nu. Här kan vi vara med inom kort att kämpa om mästartiteln.

Glädjande Besked Till Alla Blinken-Anhängare

Under dagens sammanträde i Kommunstyrelsens arbetsutskott kom det medborgarförslag om att återinföra Blinken i Rondellen upp på agendan. Byggservicekontoret har efter att berett frågan lämnat sitt svar som inte alls var positivt i sin utformning:

Medborgarförslag

När frågan diskuterades så bestämde sig ett enigt KSAU att gå emot tjänstemännens rekomendation och istället yrka på att Blinken återinförs på den ursprungliga platsen i någon form. Det definitiva beslutet kommer att fattas på på Kommunstyrelsens sammanträde om 14 dagar, men det ser mycket glädjande ut för i synnerhet Hans-Åke Munther som drivit frågan med stor entusiasm. Riktigt roligt att vi lokalpolitiker kan enas i frågor som har ett stort symboliskt värde för kommunens invånare.

Blinken

Budgetberedning & Fem Gäddor I En Plastkasse – En Fritidspolitikers Vardag

Två dagars budgetberedning blev en och en halv. Bara tacka och ta emot att jag fick lite tidsutrymme i en annars överspäckad vecka. Igår förmiddag när arbetet inleddes upplevde jag det som julafton fast på ett dåligt sätt.

Märklig fågel

När diskussionerna satte igång var det ungefär som den där galna fågeln i Kalle Ankas julshow som for fram och tillbaka  och härs och tvärs. Till slut anade jag dock ett form av mönster och ett sammanhang, även om fågeln rör sig tillsynes helt galet så är det efter ett fastställt mönster. Sett så blev det även betydligt lättare att följa tråden i diskusssionerna. Idag på morgonen började det nästan lika galet. Jag kom nämligen in på kommunhuset med en kasse innehållandes 5 stycken gäddor. Vår nye säkerhetschef i kommunen tittade märkligt när jag skulle försöka förklara för receptionisten varför jag hade 5 gäddor i en påse och varför jag ville ha dessa med mig in i kommunhuset. Hon bad även att få se i påsen. Nåväl förklaringen är ganska enkel. Miljökontoret finns i kommunhuset och dessa 5 gäddor har tyvärr fått sätta livet till för att lämnas in för provtagning från en specifik sjö. Inget märkligare bakom historien även om det hade kunnat bli början till något intressant. ”En kille traskar in på kommunhuset med fem gäddor i en plastpåse...” Från själva budgetberedningen har jag inget att förtälja innan det presenteras offentligt.

Ny Sarg Till Hofors Ishall?

Sargen och banpisten i Hofors ishall är i så dåligt skick att det behövs en rejäl insats för att godkännas av Svenska Ishockeyförbundet. Arbetarbladet:

Nu kan de bytas ut enligt ett förslag som kommunstyrelsen tar ställning till på måndag 21 september.

6 miljoner skulle det kosta att genomföra bytet, 1,3 miljoner för sargen och 4,7 miljoner för en ny banpist med tillbehör. Kostnaden kan rymmas inom kommunstyrelsens budget.”

Ny sarg

Till skillnad från många andra investeringar som gjorts i idrottssammanhang, så kan jag personligen se att denna betalar tillbaka sig på sikt och därför en mycket god investering.

-Jamen vaddå? Du är ju hockeyentusiast?

Ja det stämmer, men i det här fallet så har de 2 senaste årens öppethållande av ishallen sommartid visat sig vara en ren lyckoträff med träningsläger för både ishockey och konståkningen som verkligen uppskattar vilka möjligheter vi har i vår kommun. Det har till och med viskats om att konståkningen vill boka in mer istid än ishockeyn och det är ju jättebra ur alla aspekter.

Växthusprojektet I Hagaparken

En glädjande artikel i Arbetarbladet under helgen avslöjar att vi snart får ett besked om växthusprojektet i Hagaparken kan bli verklighet.

Pengarna från Europeiska socialfonden ska användas för att få i gång det sociala projektet för sysselsättning och integration i växthusen. Projektet, som ska drivas av Centrum för arbete, tills vidare genomförs i Böle handelsträdgård i mindre skala.

– Det går framåt, men eftersom EU:s strukturfonder inte täcker växthusbygget har vi fått tänka om en del, säger Entré Hofors vd Kjell Johansson, som leder arbetet med Hagaområdet, där växthusprojektet är en del.

Tyck Till Om Park

Enligt Arbetarbladet så kan man idag bege sig till Folkets Hus och komma med åsikter om det parkområde som kommer att uppstå när man är klar med rivningarna i Rönningen.

Det enda som blir kvar när Rönningsgatan 27 och 29 jämnats med marken är parkeringsplatserna intill vägen, resten blir park.

Den som vill veta mer om detaljplanen, och lufta sina åsikter, har chansen på ett samrådsmöte 20 augusti, i Hofors Folkets Hus.

I Hofors kommunhus entré och på biblioteket kan man till 28 augusti se hur det kommer att bli.”

Smygpremiär För Radio Hofors

Det är lite av en smygpremiär för ett projekt som inte ens officiellt har startat. Jag och Daniel Thimerdal funderade lite hur man bäst kan sälja in idén och insåg att man förvisso kan presentera möjligheterna med att utveckla en egen radiokanal, med bild och prat, men den sanna passionen i hela ärendet ligger ju i att faktiskt höra hur det skulle kunna låta i etern runt vår kommun. Så därför presenterar vi Testsändning nummer 1. Man får nästan lite gåshud av hur bra det är 😀

Samhällsbyggnadsnämnd Blir Av

Det hade kallats till ett extra sammanträde för kommunfullmäktige under gårdagen. Det hela utspelades i Torsåker, och visst kunde man ana en viss spänning blandad med uppgivenhet i luften. Det enda ärendet gällde som jag berättat om tidigare, beslutet om att ingå i en gemensam samhällsbyggnadsnämnd tillsammans med Ockelbo och Sandviken. Först upp i talarstolen var Hoforspartiets ordförande Anne Persson som radade upp många skäl till att detta beslut var både förhastat och inte till fullo igenomtänkt. Hon efterlyste bland annat konsekvensbeskrivning, kostnadsanalys och pekade ut små som stora brister i det material som låg till grund för att fatta ett sådant viktigt beslut. Alf Persson från Moderaterna underströk ungefär samma saker, men lyfte även fram det faktum att remissvaren från Entré Hofors och Hoforshus inte framstod så positivt som man velat göra gällande från kommunchefens håll. Ziita Eriksson. även hon från Moderaterna var tredje talare upp, och hon lyfte fram problematiken med att Hofors aldrig tilldelas några placeringar av gemensamma funktioner.

 

Majoriteten replikerade genom Marie-Louise Dangardt, som förvisso hade sina poänger men istället för att svara på vad man faktiskt efterfrågade, talade i stort om hur man istället skulle arbeta inom länet och sina partier i större organsiation. Det fick Ziita Eriksson att begära replik och istället lyfta fram att vi i Hofors kommun borde lägga partibeteckningar åt sidan och faktiskt fokusera på vad som sker i just vår egen kommun. Arne Evertsson från Folkpartiet påpekade att alla företagare och intressenter inte alls var så förtjusta i att förlora den lokala byggnadsnämnden, som majoriteten ville göra gällande och även Sverigedemokraternas Ion Paris yrkade avslag. Ett majoritetsbeslut är ett majoritetsbeslut, och således fick man till slut igenom sin vilja att avyttra den lokala nämnden och ingå i den gemensamma nämnden. Vem som hade rätt i frågan kommer vi att få svar på något senare. Bror Sundin som numera inte företräder Folkhemmet Hofors/Torsåker utan agerar politisk vilde sammanfattade det hela så här:

-Det var inte bättre förr, och det kommer att bli sämre nu!

Moderaterna kommenterade gårdagen så här på sin Facebooksida:

Moderaterna

 

Ny Termin För Lokalpolitikerna

Idag får ”Lokalpolitikersemestern” anses vara slut. Veckan startar med möte i kommunstyrelsens arbetsutskott idag och imorgon återvänder de förtroendevalda till Torsåker för ett extra kommunfullmäktige med den gemensamma samhällsbyggnadsnämnden som huvudfråga. Antagligen så klubbas den igenom oavsett tvivel från i synnerhet oppositionen. Hösterminen känns dock mycket spännande, senare i höst är det dags för budgetberedning, helt främmande mark än så länge, men självklart intressant.

Får Ingen Hjälp Trots Okänd Sjukdom

Det har tagit sin tid, men äntligen får man väl säga, så kanske det blir fart under hjulen på ärendet som jag lite kryptiskt skrev i mars om.

Gefle Dagblad – Familjen i misär efter dotterns okända sjukdom

Amani Mehdi, 17, kunde plötsligt inte gå, inte äta och inte dricka. Hon har ständig skrikhosta och riskerar att kvävas.

Och alla dofter gör att symtomen förvärras.

Familjen Mehdi bor idylliskt i ett gammalt trähus i centrala Hofors. Men att bo i hemmet har blivit en smärre katastrof sedan dottern Amani Mehdi drabbades av en sjukdom som förbryllar läkarkåren.”

Konsekvenserna av den okända sjukdomen har försatt familjen i en svår situation där man till och med tvingats laga sin mat utomhus vintertid.

Amani Mehdi är så känslig för lukter att fönster och dörrar ständigt måste vara stängda. Ingen får böra parfymer eller andra dofter i hemmet, tvålen måste vara oparfymerad liksom schampot.

– Lukter gör att hon inte kan andas, säger Alaa Mehdi

Matos har samma negativa effekt. Maten som den övriga familjen äter måste därför tillagas utanför huset på en pytteliten elektrisk spis med två plattor.

– I vintras var det minus 20 grader ibland när jag lagade mat, säger Alaa Mehdi

 

Kommunen har haft kännedom om situationen sedan tidigare, men Alaa Mehdi har upplevt att han bollats mellan två instanser som hänvisat till varandra.

Gefle Dagblad – Finns ingen bostad för Amanis behov

Ulf Strömstedt berättar att alternativ nummer två är att bygga om en befintlig bostad och göra den tillgänglig för Amani Mehdis funktionshinder.

– Den här frågan avgörs av bygg- och miljökontoret. Vad jag förstått är det väldigt besvärligt att anpassa bostaden de bor i till flickans behov. Huset har en olämplig planlösning, säger han.

– Det är olyckligt att bostadsmarknaden är som den är och att allmännyttan inte kan erbjuda en vettig lägenhet. Jag vet inte hur det ser ut på den privata sidan.

Kerstin Holmqvist, handläggare på Hoforshus, bekräftar att de just nu inte har en lämplig bostad att erbjuda familjen Mehdi.

– Men vi jobbar på det här hela tiden. Annars vill jag inte kommentera ärendet, säger hon.”

 

När jag själv fick kännedom om ärendet tidigare i år var det en enorm frustration. Jag frågade flera andra lokalpolitiker om de kunde tänka sig att följa med hem till familjen för att med egna ögon se hur situationen var, men bemöttes av tystnad och undvikande. Det blev uppenbart att även om man vill hjälpa så är politiker ingen titel som öppnar dörrar eller får saker att hända. Helt klart en naiv inställning från min sida.

” Marie-Louise Dangardt säger till GD att hon inte har något med individärenden att göra.”

Det är som sagt en viss lättnad att Gefle Dagblad nu skriver om familjens situation så att alla får se hur det fungerar. Att granska ärendet och se vad som egentligen gått fel.

Gemensam Samhällsbyggnadsnämnd Stötte På Problem I Torsåker

Under gårdagens sammanträde med kommunfullmäktige var det så dags för att ta beslut i ärendet med en gemensam samhällsbyggnadsnämnd tillsammans med Sandviken och Ockelbos kommuner. Det har funnits en del tvivel om konstruktionen av detta projekt även i Ockelbo och Sandviken, och bland annat är argumenten emot att det missgynnar inflytandet från oppositionspolitikerna i nämnda kommuner. Gefle Dagblad skriver:

Det började med att Hans Backman, FP, yrkade på en återremiss. Han sade sig i grunden vara positiv till samarbete över kommungränserna. 

Men han sade sig också ha märkt av en oro för att den egna kommunen skulle få ett förlorat inflytande över besluten.

Han ville att det politiska inflytandet i förslaget skulle ses över och att det skulle utredas om det fanns en möjlighet att införa ett utskott i Hofors med direkt koppling till den gemensamma nämnden.

Alf Persson, M, yrkade på direkt avslag till förslaget. Även Hoforspartiet och SD var emot.

– Vi får nog inte mycket att säga till om i den nämnden, sa Alf Persson

 

Bror Sundin, numera politisk vilde steg upp i talarstolen och gratulerade Torsåker som snart skulle komma att få tillbaka sin fäbodvall uppe i Hofors och syftade på flytten av tidigare samhällsfunktioner till Gävle och Sandviken. Ordentliga stilpoäng på det framförandet som åtminstone roade mig i stundens allvar. Det hela ledde till en omröstning:

En votering visade att 18 ledamöter ville att ärendet skulle avgöras under pågående fullmäktigemöte. 12 röstade för en återremiss.”

Dock räknar jag själv till 18 för avgöras och 13 för återremiss (M 3 + HOP 4 + FP 2 +SD 3 + Bror Sundin 1).

 

Konsekvensen av detta (förutom ovanligt sura miner på vissa ansikten just då, var tog värdegrundsarbetet vägen?) blir att ärendet återremitteras och redan nu på morgonen kom mejl från kommunsekreteraren Linda Höglin att det blir en extra punkt på dagordningen redan nu på måndag när Kommunstyrelsen sammanträder. Daniel Johansson försökte även dingla med en fläskkotlett i form av ett inrättat oppositionsråd framför ansiktena på oppositionen men ingen verkade hungrig nog att hugga efter det. Den politiska kartan har ju ritats om efter senaste valet och senast det var på agendan under ett möte med KSAU var till och med Ziita Eriksson tveksam till upplägget. Arbetarbladet 2011. Förslaget för ett oppositionsråd nu nämnde Daniel Johansson, var en budgetvariant där arvodet skulle vara lika som för nämndsordförandena i kommunen. Spännande tider i politiken lagom till sommaruppehållet alltså!

Kommunfullmäktige Sammanträder I Torsåker

I eftermiddag är det dags för ännu ett kommunfullmäktige. Detta sker i Torsåker klockan 17.30, men inleds redan 16.30 med sedvanligt demokraticafé. Två gånger om året gästas kommunens pärla Torsåker av lokalpolitikerna och idag är det i synnerhet en stor fråga som skall avgöras. Beslutet om ”supernämnden” som Arbetarbladet beskriver det.

Kommunstyrelsen i Hofors sa den 25 maj ja till förslaget om en gemensam ”supernämnd” för Hofors, Sandviken och Ockelbo.

Moderaterna, Sverigedemokraterna och Hoforspartiet yrkade på avslag – men röstades ner av majoriteten. I dag avgör kommunfullmäktige om förslaget ska bli verklighet.

Bakgrunden är att det blir allt svårare för små kommuner att rekrytera och behålla personal med rätt kompetens och att upprätthålla en god kvalitet på verksamheten. Genom samverkan mellan kommunerna ska sårbarheten minska.”

 

Ett inte helt lätt beslut och utgången av det hela får vi se under kvällen. Vidare är det en liten missuppfattning:

Kommunfullmäktige har också att ta ställning till Hoforspartiets förslag om att anlägga två multisportarenor i Hofors och Torsåker. Dessa menar partiet kommer att öka spontanidrotten av till exempel tennis, fotboll och basket till en förhållandevis låg anläggningskostnad.

 

KF tar inte ställning till förslagen ikväll som Hoforspartiet lagt om bland annat multisportsarenor. Det är bara en anmälan av motionerna och det tar sin tid innan det möjligen ens blir något att ta ställning till. Jag läste en diskussion som handlade om ett annat ärende, gällande ett medborgarförslag att återinföra ”Blinken” vid Rondellen i Hofors. Inte heller det kommer att få något beslut ikväll. Det är inte så att politikerna struntar i eller försöker gömma ärenden utan det tar sin tid mellan att ett förslag officiellt presenteras och fram till att ett eventuellt beslut fattas. Det skall malas genom tjänstemännens kvarnar och komma ut i någon form av förslag till beslut. Talesättet att Rom inte byggdes på en dag passar bra in. Som exempel:

Ett medborgarförslag som kommer in till kommunen tas upp på ett av de kommande kommunfullmäktigesammanträdena. Kommunfullmäktige beslutar vilken nämnd som ska utreda förslaget och om nämnden även ska fatta beslut i ärendet. Den, som har lämnat ett medborgarförslag, ska erbjudas att yttra sig under beredningen.

Ett ärende som väckts genom medborgarförslag ska om möjligt handläggas så att förslaget kan besvaras inom ett år från det att det tagits upp i fullmäktige. Anledningen till att det kan dröja så länge är att medborgarförslaget måste behandlas i flera olika organ inom kommunen för att säkerställa den demokratiska processen.

Kommunfullmäktiges beslut gäller endast hur medborgarförslaget ska besvaras och inte hur eller om förslaget faktiskt ska genomföras.”

Hofors Bäst I Bergslagen 2006 -Idag Då?

Ja så stod det att läsa i den nu 9 år gamla Hoforstidningen ”Kraftfullt i Hofors”. En av Hoforsbloggens läsare levererade detta nummer och tänkte att jag skulle finna det intressant och det gjorde jag verkligen. Det stod en del om Entré Hofors, spårtaxi, företag som jag är osäker om de existerar på orten idag och hur kommunen försökte anta titeln ”Trädgårdsstaden”. Mest intressant fann jag dock vara detta:

Rävlyan

Det fanns alltså en tid då man slog sig för bröstet och skröt om vilken fin verksamhet man hade med nattis. Idag 9 år senare är jag inte så säker att detta är något som man vill minnas med stolthet. Då kände personalen på Solen och Månen att man hade politikernas stöd i ryggen. Vad var det egentligen som förändrades? Ja kanske finner man skillnaderna mellan nu och då i det något yngre kommunalrådets spalt.

På gång

Mellan 2003 och 2006 sades det ha flyttat in runt 400 personer till kommunen. Det byggdes nytt kontroshus vid Högtomta, en ny kiosk vid Stallbacken, man ville satsa på trygghetsboende i Torsåker och demensboenden i Hofors. Hela 98 procent sades vara nöjda med det bemötande man fick och 99 procent nöjda med flexibiliteten i verksamheten.

-Extra glädjande är att notera att vi är bäst i Bergslagen på på barnomsorg, när föräldrarna får säga sitt.

Man jobbade även med visionen ”Hofors kommun – vänligast i Sverige” vilket vi kan se vid infarterna till Hofors.

Gemensam Samhällsbyggnadsnämnd Mot Verklighet

Tidigare har Sandviken och Ockelbo sagt ja med vissa förbehåll till en gemensamsamhällsbyggnadsnämnd. Igår kom ärendet åter upp på agendan under kommunstyrelsens möte. Precis som tidigare så vill majoriteten genomföra flytten av våra tjänstemän till en sammanslagning i Sandviken. S och V samt C ställer sig positiva till det, M, HOP och SD yrkade avslag men fick se sig nerröstad av ett större antal. Det innebär om inte ett mindre mirakel inträffar att förslaget kommer att antas i Torsåker den 15 juni då kommunfullmäktige sammanträder. Varför var då till exempel vi i Hoforspartiet emot det?

 

Ja en stor del är att den nuvarande Bygg- och Miljönämnden bantas ned till ungefär hälften. De förtroendevalda som tillhör mindre partier får antagligen inget inflytande alls. Även om man hävdar att det är ren och skär byråkratisk och myndighetsutövning man ägnar sig åt, så har förutsättningarna varit att de flesta partierna representerats. Avhandlar man frågor om hur Hofors skall utvecklas så är det begripligt att man vill ha representation och även om vi är Hofors näststörsta parti så är det väldigt osäkert om  vi ens kommer att representeras. Man kan tycka att spelreglerna ändrats och även blivit en fråga om problem med demokratin. Vi har även haft farhågor att kostnaden för den nya nämnden kommer att öka. Att servicen kommer att försämras med tiden. Det återstår att se vad som händer, men helt klart känns beslutet förhastat.

Friska Fläktar Utan Vindkraftsverk

Igår var det dags för ännu ett möte med kommunstyrelsen. Känns som om det varit ett nästan varje vecka den senaste tiden. Det var väl inga jättespeciella frågor som behandlades men det var ett par intressanta föredragningar som jag verkligen uppskattade. Johan Almesjö från Inköp Gävleborg, Elisabeth Andersson från KPA och bland annat Thomas Nylund från Gästrike Återvinnare. I synnerhet det sistnämnda var oerhört intressant att höra om hur man arbetar för miljömässiga lösningar i hela länet. Håkan Eck hade även en egen punkt där han berättade vad man sysslade med just nu på Bygg och Miljökontoret. Bland annat om att man förhoppningsvis inom en snar framtid kan börja planera för ytterligare ett industriområde vid Hofors västra utfart. Det tillsammans med nyheterna som kom ungefär samtidigt som vi satt på mötet gör ju att det känns oerhört spännande om det kunde gå i lås och Hofors faktiskt expandera.

Gefle Dagblad  Ovako satsar 70 miljoner i Hofors

Arbetarbladet Ovako satsar 70 miljoner i Hofors

Ovako satsar 7,5 miljoner euro – drygt 69 miljoner kronor – i Hofors för att klara efterfrågan inom energisektorn, framförallt inom vindkraften.

Investeringen ska göra att fabriken ska kunna gjuta betydligt större göt än vad som är möjligt i dag.

De större göten behövs för att man ska klara kvalitetskraven när ringverket ska tillverka de stora ringar som ingår i de senaste vindkraftverken.

Det handlar om en ny gjutplats, bättre skänkhantering i stålverket, ökad värmningskapacitet och ny utrustning i smedjan. De nya delarna väntas kunna tas i drift hösten 2016.

 

Nu är det säkert någon ”gnällspik” som börjar traggla igen om att kommunen använde sitt kommunala veto för att stoppa Eons vindkraftspark på Tjärnäsberget. Men jag tar det igen då så att alla förstår. Ett enigt kommunfullmäktige hade invändningar mot placeringen av parken, inte mot vindkraft. Kan man hitta en lämpligare plats, förslagsvis norr om Hofors istället för Söder om oss, så tror jag det skulle bli enhälligt åt det andra hållet. Det fanns farhågor att Hofors inte skulle vara inbjudande för nya företag bara för att man sade nej, men jag tror det är få orter i länet som är så otroligt inbjudande och vill ha nyetableringar. Intressant även i Svenskt Näringsliv:

Företagsklimat