• Det Är Dags Att Ta Ställning Hoforspolitiker!!

    1 comment

  Det händer mycket annat nu också. Bland annat är det snart dags för ett beslut om huruvida Kvinnojouren Rosen i Hofors skall få det stöd man behöver för att bedriva sin verksamhet. Under veckan diskuterades frågan i Socialnämnden och enligt vad jag förstår så avser åtminstone Socialdemokraterna att inte stötta verksamheten. Moderaterna, Folkpartiet, Hoforspartiet och Sverigedemokraterna inser värdet av att ha en fungerande kvinnojour på orten, var Vänsterpartiet slutligen står återstår att se, men om de tänker leva upp till deras mottooch löften innan valet ”Inte till salu”, så får vi efter ett kommande kommunfullmäktige äntligen låta kvinnojouren Rosen andas ut och ägna sig åt att skydda kvinnor från våld och hedersrelaterad problematik.

  Rosen1

  Tidigare inlägg i ämnet:

  På Besök Hos Kvinnojouren Rosen I Hofors

  Oklokt Beslut

  Vissa Rosor Betydligt Vackrare Än Andra

  Socialdemokrat I Hofors Anklagas För Jävsituation

  Miljöpartiet Hofors Starkt Kritisk Mot Hur Kommunen Behandlar Kvinnojouren

  Sverigedemokraterna – Ge Partistödet Till Kvinnojouren Rosen I Hofors

  Xamuel Halfvars (V): Pressmeddelande om Kvinnojouren Rosen i Hofors

  Om det nu mot förmodan är någon av våra lokala politiker som inte begriper så kan ni läsa dagens artikel i Arbetarbladet.

  Misshandel

   

 • Skid-VM Nalkas – Vem Får Betala Slutnotan?

    0 comments

  Nu är det inte långt kvar till Skid-VM i Falun och den förmodade finska invasionen av Hofors. Den 18 februari kör det igång med pompa och ståt. Personligen har jag inte hört mycket alls efter det informationsmöte som jag deltog på i fjol, men jag förmodar att allt är ordnat och fixat. På andra sidan länsgränsen, i just Falun så blåser det lite runt evenemanget. Journalister på Sveriges Radio har gjort det de skall och granskat och kommit fram till en hel del oroväckande resultat, bland annat skriver Dala-Demokraten:

  Falu kommun har försökt att kringgå lagen om offentlig upphandling i affärerna gällande VM-organisationen. Sammanlagt har Lugnets skidarena rustats för flera hundra miljoner kronor.

  Aktie- och VM-bolaget Skid-VM i Falun 2015 AB bildades för fyra år sedan för ägarfördelningen var 50-50 mellan Falu kommun och Svenska Skidförbundet. Strax därefter togs även Svenska Skidspelen in som delägare.

  Enligt en e-postväxling mellan Sven von Holst, vd för Skid-VM i Falun 2015, och kommunalrådet Jonny Gahnshag (S) som Sveriges Radio i dagarna publicerat skriver VM-generalen von Holst: ”Dessutom så kan vi bli skyldiga att följa upphandlingslagen. Den har vi velat få bort och därför tog vi in Svenska Skidspelen i VM-bolaget.”

  Enligt von Holst själv var tilltaget ett sätt att kunna arbeta på ett effektivare sätt än att behöva gå via den offentliga upphandlingen som skulle kunna dra ut på tiden. 

  I granskningen tas också ärendet om vindnätet till hoppbackarna upp där Falu kommun tog hela kostnaden enligt ett mail från Sven von Holst. Kommunen och VM-bolaget kom där överens att kommunen skulle ta kostanden om två och en halv miljoner kronor. Kommunchefen Dan Nygren hävdade senare till P4 Dalarna att upplägget inte bröt mot lagen. En expert på området hävdade bestämt motsatsen och att en upphandling är nödvändig.”

  Falun2015

  För Hofors del skall man också vara glad att det bara kostat 75000 kronor av skattepengarna. Vad slutnotan för Skid-VM blir kommer bli en mycket intressant historia. Det har ju byggts en hel del på sistone i Falun och idag rapporterar Dalarnas Tidning om att det uppstått kaos i busstrafiken:

  Kenneth Sundberg förklarar att det blir stora problem under rusningstrafik då bilarna inte släpper in eller ut bussarna, och säger att han pratat med en chaufför under morgonen som blev försenad en kvart då han inte kom ut på vägen och kunde köra.

  – Jag har sagt att om det inte fungerar så kommer vi att ställa oss på Trotzgatan. Knutpunkten i sig är bra, men det fungerar inte nu. Det är så fullständigt dåligt gjort.”

  En annan effekt som man kanske inte heller hade räknat med är människor riskerar att bli av med sina arbeten:

  Den 7 januari öppnade nya bussgatan.

  För ICA Falan sjönk försäljningen som sten när bussresenärerna försvann och redan nu förvarnar butikschef Peter Ekman om personalneddragningar.

  – I morgon (torsdag) sätter jag mig med facket. Det kan handla om mellan 4-7 tjänster, berättar Peter Ekman och fortsätter:

  – Vi måste gripa tag i det här direkt och för oss är det helt en konsekvens av bussflytten. Vi har tappat mängder med kunder, i vårt fall handlar det om 500 kunder om dagen – och det är bara i vår butik.

  Skulle ni vilja vara i Faluns politikers kläder när det hela är över och det är dags att summera resultatet?

 • Utbildning I Kommunal Ekonomi

    0 comments

  Igår var det alltså andra tillfället med kommunens egen utbildning för nyblivna politiker och förtroendevalda. Först ut att informera var personalchefen Beatrice Molin Bergström som kort skulle berätta om kommunens HR-arbete. Det blev ändå över timmen och det syntes i lokalen att människor satt och skruvade på sig för det var ingen vidare bra föreläsning. Efter en kort fika så tog kommunens ekonomichef Mimmi Abramsson över och gick bland annat igenom hur kommunens ekonomi fungerar, hur styr- och ledningssystemet är uppbyggt och hur den interna kontrollen fungerar i styrningen.

  Utbildning

  Vi träffade Mimmi förra sommaren inför valet och jag upplever henne som en mycket kompetent person och även om det kanske var mycket information på relativt kort tid, tycker jag det gav en hel del.

  Intäkter

  Kostnader

  Som ni ser så är kostnaden för personal den absolut största posten. Runt 800 personer för att hålla igång den dagliga verksamheten. Hur man skall kunna kombinera detta med vallöften om rätten till heltid är i skrivande stund ett stort mysterium faktiskt.

 • Lokalpolitik I Veckan

    0 comments

  Ikväll är det ytterligare ett utbildningstillfälle för nyblivna politiker och ledamöter i de olika nämnderna. Kanske fel att kalla det utbildning utan mer en information om hur strukturen ser ut. Förra veckan var det kommunchefen Ulf Strömstedt som informerade omkring kommunallagen och berättade lite om delegeringar och vad man kan och inte kan göra som politiker. Ikväll handlar det om kommunal ekonomi, styr- och ledningssystem, mål och intern kontroll vilket är lite på tapeten efter en redogörelse vi fick förra veckan av konsulter på KPMG. Även på torsdag är det kvällskurs av liknande karaktär.

   

  På onsdag har vi öppet hus i Hoforspartiets lokaler och dit kan man komma för att diskutera stort som smått och ta sig en fika under tiden. Förra veckan träffade vi invånare med en lång lista med riktigt bra förslag för hur man kan förbättra Hofors eller verksamheter som kanske fungerar mindre bra idag och kan kännas krångligt. Mycket glädjande och exakt hur visionerna av vår dialog med invånarna skulle te sig. Att vara verktyget eller den förlängda armen för våra väljare.

   

  Intressant i sammanhanget är en artikel i dagens nätupplaga av Arbetarbladet. Eon ansöker om att placera 27 vindkraftverk i det så kallade ”Tjärnäsprojektet”.

  Ett avgörande i det största vindkraftsprojektet i Hofors kommun närmar sig.

  Ansökan gäller fortfarande de 27 snurror som funnits med sedan 2012. Det förvånar kommunalrådet Marie-Louise Dangardt (S), som menar att kommunen diskuterat ett avståndskrav med Eon 2013.

  – När kommunen har möjlighet att bestämma ska det vara 1 300 meter till närmaste bostad, säger Marie-Louise Dangardt.

  Kan ni säga ja till ett förslag som inte tar hänsyn till avståndskravet?

  – Det är det politikerna måste besluta om, säger hon.”

  Beslutet skall fattas i kommunfullmäktige den 18 maj i år så inför det krävs det en hel del interna diskussioner i partiet samt att träffa till exempel Edskens intresseförening och lyssna till deras synpunkter. Ett mycket intressant ämne som Hoforspartiet nu får vara med och besluta om.

  Vindkraft

   

 • Personalchefen Blir Kvar Med Minskad Tjänstgöring

    0 comments

  Kommunsidan meddelar denna morgon att personalchefen Beatrice Molin Bergström tänker stanna.

  Beatrice Molin Bergström fortsätter som personalchef i Hofors kommun. Beatrice Molin Bergström har bestämt sig för att fortsätta som vår personalchef. Hon kommer under 2015 att arbeta 75 %. Det är mycket glädjande att hon har kommit fram till detta beslut.

  Det var i december 2014 som hon aviserade att hon ville utvecklas på annat håll.

  ”– Det är verkligen tråkigt att hon nu valt att sluta, men samtidigt så har jag en förståelse för att hon vill gå vidare med sin egen utveckling. Ulf Strömstedt

 • Missvisande Om Partistöd I Kommunen

    0 comments

  Läser man dagens Arbetarblad online så kan man lätt misstolka siffrorna gällande partistöd inom de olika kommunerna.

  Partistöd

  Först kommer alltså antalet manda och sedan den avrundade summan varje parti får i Hofors. För Hoforspartiet innebär det 4 mandat och 80 000 kronor per år i partistöd som sedan skall redovisas hur de använts. Till detta år har man även halverat partistödet.

 • Hoforspartiet Förtydligar

    1 comment

  Med anledning av de senaste dagarnas ”rabalder” i sociala medier så har Hoforspartiet gått ut med ett förtydligande för bland annat den här kommentaren på Facebook skriven av en högt uppsatt företrädare för Socialdemokraterna. Som en isolerad händelse, kanske befogad undran, men det har funnits flera inlägg av flera majoritetspolitiker och därmed får det anses vara en kampanj för att misstänkliggöra medlemmarna i Hoforspartiet. Andra personer som också sitter på ganska tunga poster i kommunen har även kommenterat under dom här inläggen och i synnerhet en kommentar har vi i Hoforspartiet nu att ta  ställning till om det skall betraktas som rent förtal och därmed även polisanmäla händelsen.  Förtydligandet finns i sin helhet på Hoforspartiets officiella hemsida.

  Beklagligt

   

   

   

 • Bowling & Politiskt Käbbel

    12 comments

  Det tredje kommunfullmäktige för mig och det sista för året för alla andra (ja mig med naturligtvis). Men redan innan vi kommer till dagens politik så samlades stora delar av kommunfullmäktige för information om kommunens pågående arbete med värdegrund. Ni vet det har gått mode i det här med värdegrund på samma sätt som man för några år sedan skulle tala om synergieffekt och använda termer som ”Det tar vi med oss” eller ”Jag hör vad du säger”. Överallt skall man nu indoktrinera personal, mellanchefer och annat folk med värdegrundsarbete inom företag och organisationer och nu även i de kommunala leden. Förutom det faktum att de två föredragshållarna inte riktigt hade den där magnetiska framtoningen som föreläsare brukar ha för att fånga ens intresse, så framgick det inte riktigt hur man kommit fram till att just detta var den grund man skulle använda sig av. Genom samarbete med fotfolket var den inbillning jag först hade men sedan blev det ändå förvirrande när kommunchefen Ulf Strömstedt skulle förklara det från scenen vid föredragets slut. Ja jag vet att jag låter mycket kritisk och den enda funderingen jag hade efteråt var ”Jösses vad kommer det här att kosta skattebetalarna och vad tusan får man vid en utvärdering egentligen för det?” Vidare information skulle om jag uppfattade det hela korrekt komma i tryckt form så jag får kanske omvärdera mina intryck efter det.

  Värdegrundsarbete

  Sedan var det så dags för kommunfullmäktige. Inledningsvis information från Gästrike Vatten AB och Hofors Vatten AB. Lite förvånad blev jag över att man minst två gånger under informationsflödet sade att det finns ”vinnare och förlorare” när ny taxekonstruktion för brukningstaxa skulle förklaras. Vinnare och förlorare och liksom ryckte på axlarna att det inte hade någon betydelse. Det var först vid den tolfte punkten det blev riktigt engagemang i kommunfullmäktige. Ett beslut om kommunen återigen skulle efterskänka pengar som bowlingklubben BK 66 lånat tidigare. Jag nämnde ett visst dilemma runt detta under detta inlägg. Moderaterna inledde med att begära återremiss och vi i Hoforspartiet tog rygg och gjorde samma sak:

  Gefle Dagblad – Ännu mer pengar till bowlingen

  Arbetarbladet – Hofors efterskänker 400 000 till bowlinghall

  Alf Persson (M) var först upp i kommunfullmäktiges talarstol. Han ville antingen se en försäljning av bowlinghallen eller att kommunen övertar lokalen och hyr ut den.

  – Gör vi de här två avskrivningarna kommer vi att ha en bowlingklubb som står på egna ben, sade Marie-Louise Dangardt (S), kommunalråd.

  Under verksamhetsåret september 2013 till augusti 2014 har bolaget gjort en liten vinst, bland annat för att Hofors kommun inte tagit betalt för ränta eller krävt amortering på lånet. Inte heller 2014–2015 kan man betala ränta eller amortering, enligt bolaget.

  Förslaget att efterskänka 400 000 kronor per år 2015 och 2016 mötte motstånd i oppositionen.

  – Även vi vill rycka i nödbromsen i projektet, sade Peter Hillblom från Hoforspartiet, som på måndagen lämnade in en motion med partiets förslag på hur frågan ska hanteras.

  – Vi är oroliga för att de inte får ihop intäkterna, sade Hans Backman (FP), som tyckte att styrelsen borde få stöttning från kommunen att lägga upp en långsiktig plan för verksamheten.”

  Dangardt uttryckte sin oro att bowlingklubben redan under 2015 skulle hamna i trubbel:

  ”Det finns redan, menade Marie-Louise Dangardt, som varnade för vad det kunde innebära om frågan sköts upp.

  – De är nära balansräkningskravet, så jag är rädd för att det kan ställa till något. Ett alternativ är att vi tar beslut enbart för 2015 nu, sade hon.

  Det höll Hans Larsson (C) med om. Han lade fram kommunalrådets alternativ som förslag – något som fick gehör hos alla. Innan beslut tas om 2016 vill oppositionen se bowlinghallens plan för att bli lönsam.

  – Det känns jättebra att det blev enighet, inte ens en reservation, sade Marie-Louise Dangardt efteråt.

  KF

  Den ”lilla” killen som står längst fram där är jag som gjorde premiär i talarstolen i ärendet BK 66. Hoforspartiets motion hade en naturlig koppling till att vi markerade med att använda tågmetaforen om nödbromsen. Nu är det ju så att en motion kan ta ett år på sig om inte mer att behandlas, men så här såg den ut och efteråt kommer förlaringen till varför vi anser att man måste satsa ännu mer pengar på bowlinghallen. Kan även läsas här.

  Motion

  Flertalet av personerna som satt i kommunstyrelsen och föreslog kommunfullmäktige att säga ja till att låna ut 8 000 000 kronor, tänkte idag öka summan av ”bortkastade” pengar genom att bevilja eftergift av lånesumman. Det är redan miljoner och detta skulle öka summan med 800 000 kronor till rakt ut i intet. Det är inte acceptabelt och Alf Persson (M) var metaforiskt ganska skarp i sin kritk:

  – Tydligen sitter kommunen med svarte petter igen, sa Alf Persson, M, som ville att BK66 styrelse skulle lägga fram en affärsplan som visar hur verksamheten ska kunna bära sig i framtiden.”

  Det nämndes något om att Bowlingbolaget Hofors AB kan uppvisa hyresintäkter för kontorslokalerna som vetter mot parkeringen, men det tar enligt de uppgifter jag fått slut den sista december i år och hur skall man då visa ett plussaldo? Nej vår motion innebär kort och gott att eftersom man inte lyckats få projektet klart till fullo, det vill säga med den utannonserade sportbaren/resturangen så står det där lite på skam. Alla som var med och beslutade om 8-miljonerslånet kan ju inte passera utanför byggnaden och tänka ”Vilket jävla bra jobb vi gjorde”, nej istället är det ett monument över ett arbete halvt gjort. Inte heller har det blivit det blomstrande livet på den norra delen av Centralgatan. Genom att färdigställa lokalerna för en intressent, kanske till och med någon av de redan etablerade krögarna på orten som vill genomföra ett lokalbyte, så kommer det att bli mer människor som dras till lokalen och därmed även en positiv effekt på bowlingen och naturligtvis mer liv i centrum som visionen trots allt var. Det finns ett talesätt som går ”Gör om – gör rätt” och det mest logiska är att investera i det som saknas och göra det som var sagt. Resten av kommunfullmäktige handlade mest om tillsättandet av revisorer och ombud.

   

  Vi skall hinna med lite politiskt käbbel också. En av nonsensfrågorna gällde inkallelseordningen för ersättare i nämn. Det vill säga om någon ledamot inte kan komma, deras ersättare inte heller kan komma så ombads vi fylla i en ordning för vilka partier som då skulle träda in. Det kändes på förhand som en lite märklig sak att göra. Ungefär som en klassfest i grundskolan där man skall rangordna vilka man tycker bäst respektive sämst om. Lite av en mobbarretorik. Men okej, vi satt oss ner ett par minuter, satte siffror i vilken ordning och resultatet blev det här för Hoforspartiet:

  Inträdelseordning

  1 är alltså i första hand och 8 i värsta fall. När så dessa listor lästes upp i kommunfullmäktige var det ett par saker som var slående. Inget annat parti verkade ha rangordnat från 1 till 8 vilket vi instruerats om. Tvärtom hade många partier valt bort vissa och Hoforspartiet verkade vara de enda som hade SD med. Det blev dessutom viss munterhet bland åskådarna som kanske chockades eller fann det ganska roande att vi ansåg SD och alla andra partier gå före själva Socialdemokraterna. Det fanns givetvis en tanke när vi numrerade de övriga. I opposition föredrar vi Folkpartiet, Centern och Moderaterna i vårt ställe. Vänsterpartiet är som oss ett minoritetsparti, FHT misstänkte vi inte skulle ha folk att ersätta ens oss med och sedan kommer SD före Socialdemokraterna. Varför? Jo vi har ju tydligt sagt att vi vill ha en förändring av styret i Hofors. Det är lite av en markering att dom redan har makten och därför inte skall besluta i vårt ställe. Helt logiskt enligt oss och givetvis med en ganska underfundig humor. Förstår man inte den så får man ta och fundera på det eller drabbas av masspsykos och säga som en ledande sosse uttryckte det på Facebook under kvällen:

  sossehumor

  Personen noterade alltså fel eftersom det rörde sig om nämnder och inte kommunfullmäktigeplatserna. Ganska logiskt att det blev fel för sitter man försjunken i sin mobiltelefon ett helt kommunfullmäktige är man kanske inte så observant. Sedan är det ju antydan man kan tycka var lite märklig. Men skall det kastas handskar så är jag mer än villig att göra samma sak.

 • Ny Vecka – Nya Möjligheter

    2 comments

  Denna vecka inleddes med uppstigande i okristlig tid för rastning av hundar och sedan möte i kommunhuset med Valberedningen. Hälsade vårt kommunalråd med ett glatt ”God morgon” men bemöttes av tystnad tillbaka. Kanske morgonen inte varit så god just idag. Dagens möte gällde förslag till alla de kommunala bolagsstyrelserna och revisorplatser som kommer att komma upp på Kommunfullmäktige nästa måndag. Där behandlas även bowlingfrågan och min gissning är att det är en het potatis att efterskänka ytterligare pengar. En fråga som vi i Hoforspartiet just nu arbetar med denna vecka. På torsdag är det traditionsenligt Tomtekväll här i Hofors och i samband med det vill vi passa på att bjuda in till öppet hus i våra nya lokaler på Synargatan.

  Tomtekväll - Kopia

   

  Där kan man stanna till antingen på väg till eller ifrån alla aktiviteter i centrumkärnan och det bjuds bland annat på varm glögg och pepparkaka med tillbehör samt en fiskdamm för de yngre och känner man sig riktigt vågad så kommer Diana Sahlén att utföra ansiktsmålning med airbrush. Riktigt proffsigt utfört alltså. Notera att tiden för just ansiktsmålning är mellan 16.00 och 18.00. Välkomna!

 • Låt De Vinstdrivande Företagen Betala Skolan i Bodås

    0 comments

  Annat som hänt i Hofors de senaste dagarna är att kommunens personalchef Beatrice Bergström Molin sagt upp sig.

   – Det är verkligen tråkigt att hon nu valt att sluta, men samtidigt så har jag en förståelse för att hon vill gå vidare med sin egen utveckling.

  – För vår del gäller det nu att påbörja en rekrytering av hennes efterträdare. Det arbetet måste sättas igång omedelbart efter helgerna, säger kommunchefen Ulf Strömstedt

  Denna gång skulle man kunna önska att personen som får positionen även bosätter sig i kommunen.

   

  Centerpartiet har varit aktiva och lämnat in två motioner som kommer upp i kommunfullmäktige nästa måndag. Dels vill man ha Wifi på biblioteket och sedan föreslår man att Bodås skola öppnar igen med syfte att undervisa asylsökande barn.

  Centerpartiet i Hofors föreslår i en motion att nedlagda Bodås skola görs till en slags introduktionsskola för nyanlända flyktingbarn.

  – Som en sluss för att komma in i den vanliga skolan, säger Hans Larsson, C.

  Bodås skola lades ner av Hofors kommun 2009 men kan nu väckas till liv igen, i alla fal om Centerpartiet får som det vill. I en motion till kommunfullmäktige föreslår partiet att den tomma skolan görs till en introduktionsskola för nyanlända flyktingbarn.

  Där ska i så fall resurser i form av bland annat tolkhjälp och kuratorer samlas i en enligt motionen ”frisk, lantlig miljö”.

   I det ärendet kan jag absolut anse att företagen som tjänar pengar på asylboendena också skall ta ansvar och stå för den största kostnaden i det fall skolan nu skulle komma att öppna igen. I synnerhet för att påtagligt visa att det inte är vinstintresset som är grunden till verksamheten.

   

 • Fyra Hus Tillfälligt Räddade Från Rivningshot

    1 comment

  Veckan som handlat en hel del om rivningar, allt från debatten i kommunfullmäktige i måndags till Hoforshus besked att man håller igen rivningar av Storgatan 16 och 18 samt Västerleden 3 och 5. Gefle Dagblad:

  De rivningshotade husen på Västerleden 3 och 5 räddas. En av orsakerna till det är ett ökat behov av demensplatser. Hoforshus styrelse har också beslutat att fastigheterna på Storgatan 16 och 18 ska renoveras.

  Beslut var redan taget om att Västerleden 3 och 5 skulle rivas men när Hoforshus styrelse sammanträdde på torsdagen revs beslutet upp.

  – Hur det blir senare vet vi inte men nu ska de inte rivas, säger Hoforshus vd Christian Rickardsson.”

  Rivning12

   

   

 • Hofors Kommun Måste Lyfta På Axlarna Och Skaffa Sig Lite Stake

    5 comments

  Det är ett väldigt stort steg att flytta till Hofors medan det kan vara ett kortare steg att flytta till Gävle.

  Det är en mening som etsat sig fast i mitt sinne sedan kommunfullmäktigemötet i måndags. Denna morgon får jag ett MMS skickat till mig som är tragikomiskt.

  Löp

  Båda orterna ligger i Gävleborgs län och den stora frågan är varför man inte arbetar lika hårt för tillväxten regionalt som kommunalt. 38 minuter beräknas det ta att åka mellan Gävle och Hofors. 30 minuter mellan Falun och Hofors. I både Gävle och Falun bygger man så det knakar. Har man inte plats på bredden gör man det på höjden. Det är väl en självklarhet att båda städerna vill expandera, få fler invånare och därmed betydligt mer pengar att satsa på ytterligare expansion. I Hofors måste vi riva bostäder för att inte falla ihop. När jag funderar över detta så undrar jag om inte nyckeln som vanligt inte är kommunikationer. Kan man som i storstadsområdena pendla 2-3 timmar för att komma till sitt arbete eller sin utbildning, är under timmen rena drömmen.

  49km

   

   

  Dagligen stiger det på massor av människor i Borlänge/Falun som åker hela vägen in till Gävle för att arbeta eller studera och vise versa. Tiden det tar att pendla är alltså inte problemet för dessa resenärer. Till Hofors skulle man ha halva tiden, men ändå väljer man att inte bosätta sig här trots det digra utbudet av fritidsaktiviteter och möjligheter. Istället för att gemensamt göra en ordentlig kraftansamling att verkligen marknadsföra kommunen, verkligen, så rycker man lite på axlarna och säger ”Det är lika bra att riva för det är ändå ingen som vill komma hit”. Det här är en av de absolut viktigaste frågorna som vi i Hofors har och måste lösa omgående. Vad har man gjort tidigare för att marknadsföra kommunen? Vad gör man idag? Vad ska vi göra imorgon?

 • KF 2 – Budget & Rivningar Av Bostadsbeståndet

    2 comments

  Jag nämnde att det var kommunfullmäktige igår. För mig och Hoforspartiet var det andra gången sedan valet och det är en intensiv period att lära och förstå den politiska jargongen och själva systemet. Igår var det dags att behandla nästkommande budget och där sträcker sig inte mina erfarenheter speciellt långt. Istället försökte jag ta in så mycket som ett öra klarar av, lyssna på de övriga politikerna som debatterade, studera hur man helt enkelt uppträder utan att kasta svordomar omkring sig när man vill framföra något. Om det första kommunfullmäktigemötet jag gick på var lite som uppropet inför en ny termin i en gymnasieklass, var detta som veckan efter där det blev tydligare med grupperingar. Det märktes inte annat när man debatterade budgeten med fokus på rivningar av två hus. Majoriteten propagerade för sin sak där befolkningsutvecklingen inte är gynsam i Hofors och delar av oppositionen att rivningar inte är svaret, att man istället kunde sälja en del av beståndet. Rörande eniga verkar samtliga vara om att det krävs någon form av marknadsföring för att göra Hofors attraktivt igen, och där tänker man helt rätt.

  KF

   

  Under mötet utsågs även ledamöter och ersättare till alla de nämnder och styrelser som finns i kommunen. Många punkter fick bordläggas till nästa kommunfullmäktige, men för Hoforspartiets del blev det så här:

  Kommunstyrelsen

  Ledamot Peter Hillblom

  Ersättare Anne Persson

  Barn och utbildningsnämnden

  Ledamot Mathias Strand

  Ersättare Kent Andersson

  Socialnämnden

  Ledamot Marie Modén

  Ersättare Diana Sahlén

  Bygg och miljönämnden

  Ledamot Håkan Nelin

  Ersättare Monika Modén

  Valnämnden

  Ledamot Anders Karlsson

  Slutligen fanns det några punkter gällande en micropark på Centralgatan som röstades ner. En skateyta vid Hagaparken som också röstades ner med hänvisning till BMX och Skatehallen vid Stålringen. Det finns potential att utveckla verksamheten vidare där. Ett medborgarförslag om en hundrastgård som ser ut att bli verklighet till en betydligt lägre kostnad än beräknat om bitarna faller på plats.

 • Dövörat Slog Till När SD Framförde Krav På Nämndeman I Tingsrätten

    25 comments

  Under onsdagsförmiddagen deltog jag i Valberedningens möte i kommunhuset. Det var dags för partierna att dela upp platser i styrelser och nämnder samt utse en hel radda med revisorer och ersättare. En lite märklig känsla på förhand eftersom jag bara för ett år sedan inte ens tänkt mig att sitta som en aspirerande lokalpolitiker i kommunhusets sammanträdesrum. En diger lista med hela 33 punkter och ett tillägg med namn 25b. En rad punkter fick bordläggas till senare, men det upplevdes att samtliga partier hade funderat och kommit fram till vilka kandidater man tänkt sig föreslå till de olika nämnderna.

  Valberedningen

  Jag själv satt extra observant, inte så mycket för själva nomineringarna, men väl för att inte missa vad som sades. Jag hade nämligen morgonen innan vaknat upp stendöv på ena örat och när allt prat och alla ljud skall in genom endast ett upplevs det som ansträngande. Därför blev det lätt förvirrat när det kom till punkten att utse nämndemän till Gävle Tingsrätt. Raimo Ojanen från SD råkade sitta på just min vänstra sida där hörseln var som sämst, och han hade ett önskemål om att tillsätta partikamraten Ioan Paris som en av nämndemännen trots att valresultatet inte givit SD någon sådan plats. Det blev en sluten omröstning mellan Hoforspartiets Erik Edgren och Sverigedemokraternas Ioan Paris där Edgren avgick med en 5-0 vinst av de röstberättigade.

   

  I övrigt förflöt mötet bra och jag hoppas jag inte missade något viktigt på grund av den nedsatta hörseln. På måndag är det dags för Kommunfullmäktigemöte och där kommer det då avgöras om vilka som ingår i de olika nämnderna och styrelserna de kommande fyra åren. Som ni säkert vet vid det här laget så blev det en rejäl ommöblering på människor och många av nämnderna får nu nytt friskt blod och förhoppningsvis även ett stort engagemang att göra Hofors till en bättre plats. I dagsläget är det tyvärr osäkert om jag själv kommer att kunna medverka eftersom dövheten utvecklats till någon form av allergisk reaktion som får mig att likna elefantmannen över halva ansiktet. Så kan det vara!

  Elefantmannen

 • Länktips: Hoforspartiet

    5 comments

  Glöm inte att följa Hoforspartiets webbsida för uppdateringar om vad som händer kommunens näststörsta parti.

  Hoforspartiet

 • Kommunalrådet Kritiserar Asylmottagningen

    14 comments

  Mitt under brinnande hockeymatch får jag en fråga via Twitter av ABs Anton Emanuelsson om vad Hoforspartiet anser om kommunalrådet Marie-Louise Dangardts kritik av asylmottagandet. Jag hann inte riktigt sätta mig in i artikeln just då utan får läsa den till fullo denna morgon. Arbetarbladet:

  Skarp kritik mot hur asylmottagningen fungerar framförs av 14 kommunstyrelseordföranden i Hälsingland, Västernorrland och Hofors i en skrivelse till Sveriges kommuner och landsting (SKL).

  – Det finns brister i systemet som gör att vi i morgon kan få veta att om två veckor öppnas nästa boende. Då ska det fungera raskt med skola, sjukvård och socialtjänst. Vi har inte en chans att planera så att det kan bli bra, säger Marie-Louise Dangardt.

  Marie-Louise Dangardt menar att systemet för upphandlingar måste göras om så att kommuner som redan tar stort ansvar inte är med i framtida upphandlingar.”

  Baserat på artikeln så är min egen och personliga spontana reaktion med tanke på att antalet asylsökande spås öka betydligt även nästa år är att det låter mycket rimligt. Har inte grundtanken varit att landets alla kommuner skall hjälpas åt och inte bara en del?  I små kommuner måste det tillföras mer statligt stöd om det här skall fungera. Sen är jag inte överförtjust i att man kan öppna asylboenden i princip vilka lokaler som helst med privata aktörer som ser ett vinstintresse av att hantera människor i behov av hjälp. Verkligen samhällts blodiglar.

   

  Till slut vill jag lyfta fram en av kommentarerna till artikeln, signaturen Jerker skriver:

  Äntligen en politiker som vågar säga något. Upp med frågorna på bordet, som det är nu är det en tickande bomb. Klart vi ska hjälpa men det måste ske under ordnade former. Idag räknas 3,3 m per person på asylboenden, trängs som sillar och någon privat aktör tjänar storkovan. HUA!!!”

  Det är inte den första politikern som fört fram liknande tankar, men före senaste valet kallades alla med dessa ideer främlingsfientliga och rasister. Hur ser  till exempel Vänsterpartiet på sina samarbetspartners nu?

 • Redo För Ansvar

    0 comments

  En intressant artikel i Gefle Dagblad, inte enbart för att Hoforspartiet nämns.

  Hofors är en av 17 kommuner där inte bara ett utan två lokala partier sitter i kommunfullmäktige. Detta i och med att Folkhemmet i Hofors-Torsåker, FHT, lyckades hålla sig kvar med ett mandat.

  Men att det här skulle vara starten för ett segertåg för de lokala partierna är långt ifrån säkert, menar statsvetaren David Karlsson vid Göteborgs universitet.

  – De flesta lokala partiers livsluft är antietablissemang. Just dessa partier riskerar att förlora mest på att sitta med i maktkonstellationer. Det är jobbigt att ta ansvar, säger han till Dagens Samhälle.”

   

 • Bered En Väg För Herran..

    0 comments

  Sålunda var det dags för Hoforspartiets första kommunfullmäktige, min egen första stund som lokalpolitiker på riktigt, och förhoppningsvis början på något gott och nyttigt för vår hemort. Snudd på halva kommunfullmäktige är nu nya människor, kvar finns det gammal rutin och om det inte bara är en vansklig utopisk tanke så tror jag att det här kan bli mycket bra. Det är mycket nytt att lära, mycket gammalt att ta in. Det kändes dessutom lite som uppropet till en gymnasiekurs där jag satt tyst och fingrade med pennan bredvid Moderaternas Ziita Eriksson i salen. En av bilderna i Gelfe Dagblad känns mycket talande på något vis.

   

  Rubriken är tyvärr inget uttryck för storhetsvansinne men väl en form av ironi. Denna morgon när jag promenerade med hundarna passerade jag Storgatan där man som bäst höll på att lägga på ny och fin asfalt på vägen. Jämnt, fint och svart, hela vägen fram till ankdammen och Time, och jag fann det lite lustigt eftersom Hoforspartiets Anne Persson utsågs till andre vice ordförande i kommunfullmäktige igår och idag fick hon en ny fin väg. Så fungerar makten..

  Asfalt

  I de lokala tidningarna så kan man ana en viss dramatik, men jag vet inte riktigt om jag upplevde det så.

  Gefle Dagblad – Hoforspartiet rörde om direkt

  Arbetarbladet – Ingen kunde avgöra omröstning

  Till ordförande omvaldes Diana Blomgren, S, och till förste vice ordförande valdes nykomlingen Linda Lundberg, V. Men när det var dags att rösta om förslaget att utse Alf Persson, M, till andre vice ordförande så gick Hoforspartiets Mathias Strand upp i talarstolen.

  – Då vi är näst största parti så tycker vi det är lämpligast att vi tar posten som andre vice ordförande, sa han, och förslog därefter en motkandidat i partikamraten Anne Persson.”

   

  Det slutade 9-9 och 12 blanka röster. Det blir som ni vet 30 och kommunfullmäktige består av 31 ledamöter. En av Moderaterna var sen till mötet och det var helt avgörande för utgången tillsammans med Alf Perssons hövlighet att ge Anne platsen:

   

  ”Då sa Alf Persson att han drog tillbaka sin kandidatur ”som en gest till det nya partiet”, och därmed fick Anne Persson, HOP, gå och sätta sig i presidiet.

  En märklig omständighet i det hela var också att Alf Persson är morbror till Mathias Strand, som alltså var den som gjorde att han petades.

  Men det är ingen fara för dålig stämning på släktsammankomsterna framöver, försäkrade Alf Persson.”

   

  Mina personliga intryck av gårdagens fullmäktigepremiär är att det går mycket fort. Det gäller att vara påläst och ta sina tillfällen om man vill föra fram sin åsikt i talarstolen. Att verkligen läsa igenom om vad besluten gäller. Annars kan det nog bli ganska knasigt. En stor eloge till Aina Lundkvist för artikeln om hur det fungerar i kommunfullmäktige.

 • Förändring För Markägare Längs E16

    3 comments

  När man nu planerar att genomföra en förändring längs den del av E16 som går igenom Hofors tvingas man ta en del av de privata markägarnas tomter i anspårk skriver Gefle Dagblad.

  När det sker får också fastighetsägarna lämna synpunkter gällande inlösen – och annat.

  – Det blir intressant att se vad de har att säga, men vi har redan varit i kontakt med de flesta, säger miljö- och byggchefen Håkan Eck.

  En som berörs är Arne Evertsson vars Sparköp-rörelse måste lämna ifrån sig 110 kvadratmeter.

  – Man vill ju inte stå i vägen för samhällsutvecklingen men det är för tidigt att säga något än. Vi ska på ett möte den 20 och få mer information och efter det går det nog att säga mer, säger han.”

  Karta3b

  Förhoppningsvis kan alla parter bli nöjda och glada och effekten positiv:

  – En ny, förskönad genomfart kommer att få stor betydelse både för hur besökare upplever Hofors, men också för invånarna som bor här, säger kommunchefen Ulf Strömstedt.

  Bygg- och miljö-chefen Håkan Eck tror också att uppfräschningen av genomfarten kan göra Hofors mer attraktivt för vissa företag.

  – Vi är också tidigt ute jämfört med många andra kommuner längs vägen.

 • Avloppsbekymmer Ingen Skitsak

    4 comments

  Det finns cirka 480 000 tickande miljöbomber i Sverige. Jag berörde ämnet i ett tidigare inlägg 2013. Just vatten är oerhört viktigt för mig. Jag använder det som bekant för rekreationens skull med fisket och jag dricker det varje dag för att hålla mig mid liv. Alla människor i världen har inte samma tillgång till rent vatten och det är ju kanske den största orsaken till att vi bör vara extremt försiktig hur vi beter oss för att hålla vattnet drickbart även för kommande generationer. Tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson uttryckte tidigare en stor oro över att klimatförändingar är ett stort hot.

  ”– Det kommer att bli dyrare, aktörerna måste vidta åtgärder, säger Erlandsson på en pressträff och hänvisar till att gamla ledningar måste ersättas och andra investeringar göras för att trygga tillgången.

  – Vi har i dag, i europeisk jämförelse, billigt vatten. Det beror på vårt nordliga klimat och att vi har rik tillgång på det. Men vi ser hot, på grund av klimatförändringar till exempel, som gör att åtgärder måste vidtas i olika steg för att vi ska vara säkra på att kunna tappa ur kranen, säger Eskil Erlandsson.”

  Avlopp är ingen skitsak påstod jag tidigare i år och det finns stor anledning att göra detta till en priortierad fråga även i vår egen kommun. Därför blir jag ganska intresserad när jag i helgen får ett mejl från boendes i Kratten innehållandes en länk till en tidingsartikel som jag helt missat.

  Runt 160 personer – två bofasta familjer, 145 asylsökande och personal – bidrar till en daglig överbelastning.

  När avloppet byggdes om 1999 anpassades infiltrationsbädden för att rena 125 liter per person och dygn.

  I dag kan det vara runt 20 000 liter avloppsvatten som rinner ut i samma system, byggt för att klara hälften – 9 375 liter.

  Avloppsvattnet kan då passera slamavskiljningsbrunnarna för fort för att slammet ska hinna sjunka ner. Rinner slammet in i infiltrationsbädden kan den täppas igen.

  Då kan avloppsvattnet rinna ut i sjön Skessen.

  – Sätter anläggningen igen kan man inte använda den, säger Tommy Holmström, miljö- och hälsoskyddsinspektör.”

  Det är tyvärr oftast så att när en person trycker på spolknappen i badrummet så ”skiter” man oftast i vad som händer sedan. När det kommer till just Skessen så kan det ju vara intressant vart skiten tar vägen:

  Skessen ingår i det delavrinningsområde(670670-153229) som SMHI kallar för Utloppet av Sälgsjön. Medelhöjden är 155 meter över havet och ytan är 7,3 kvadratkilometer. Räknas de 7 avrinningsområdena uppströms in blir den ackumulerade arean 28,27 kvadratkilometer. Getån (Stamsån) som avvattnar avrinningsområdet har biflödesordning 3, vilket innebär att vattnet flödar genom totalt 3 vattendrag innan det når havet efter 79 kilometer. Avrinningsområdet består mestadels av skog (68 %). Avrinningsområdet har 1,23 kvadratkilometer vattenytor vilket ger det en sjöprocent på 16,8 %

  Det behöver inte bli en storm i ett vattenglas, men helt klart så måste ärenden av den här karaktären snarast möjligt ses över och åtgärdas.

  Vatten

 • Det Politiska Livet Kan Börja!

    0 comments

  Trots att jag har vetat att det skulle komma handlingar inför kommunfullmäktigemötet just idag på fredagen så har jag de senaste dagarna varit först ut till brevlådan för att kolla om det möjligen kunde ha kommit tidigare. Ivrig att få sätta igång med lokalpolitiken.

  Kuvert

  Idag kom det som avsett och det känns oerhört spännande att nu ha lite mer än en vecka att sätta sig in i de olika ärendena.

  Handlingar

   

   

 • Fortsatt Rött Styre I Hofors

    5 comments

  Det lär inte vara någon som helst överraskning att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet sätter sig i samma båt även den kommande mandatperioden.

  Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kommer att styra Hofors kommun – med minsta möjliga majoritet.

  Med en rösts marginal kommer S och V att styra kommunen.

  Socialdemokraterna har backat från 14 mandat till 12 och vänstern har gått från tre till fyra mandat.

  – Vi måste samarbeta mer. Det är viktigt att vi i majoriteten drar åt samma håll, säger Daniel Johansson, Socialdemokraternas ordförande i Hofors.

   

  Tiden från valet till detta ”klara” besked har varit lite av en silly season som man talar om inom ishockeyn. Det är rykten, spekulationer och en hel del ganska absurda påståenden. Mest road har jag varit av att höra om de desperata försöken att försöka ta av Socialdemokraterna makten genom att Vänsterpartiet tillsammans med Alliansen och Hoforspartiet skulle gå samman. I utbyte mot att Vänsterpartiet ens skulle överväga att lämna sin härskare, så skulle kommunalrådsplatsen erbjudas V. Ni kan tänka er själva vilken oordning det skulle bli inom den kommunala politiken om V plötsligt skulle samarbeta med Allianspartierna.

  Katastrof

  Jag tror ändå det kommer att bli en viss förändring i det lokalpolitiska livet. Det senaste valet bör ha blivit lite av ett uppvaknande i synnerhet för S att det var snubblande nära att det kunde ha blivit en förändring i maktförhållandena lokalt.

 • Lekplatsen I Torsåker Har Påbörjats.

    0 comments

  Efter en lång och tråkig dag återstår det bara lite hockey på TVn och uppvisandet av denna bild som jag fick skickad till mig nyss.

  LekparkTorsåker

  Arbetet med att få de nya lekplatserna där dom skall vara har påbörjats och i Torsåker kan barnen nu antagligen njuta av nya redskap inom kort.

 • Sandlådekriget Är Över

    0 comments

  Det är så otroligt skönt att äntligen få meddela att Sandlådekriget i Hofors kommun är över.  Det har pågått i åratal och kostat tid, pengar och själslig kraft för de allra flesta inblandade. Nu är det dock kanske bara dagar innan Hofors barn får vad deras föräldrar stridit för och äntligen kan fredens flagga få köras ner i sandlådan. För att läsa hela historien får ni söka på sandlådekrig i sökfältet uppe till höger på sidan.

  Fred

  Som vanligt i krig är det barnen som får betala. I det här fallet har antagligen många hunnit växa ifrån den ålder då man tycker att det är helt okej att leka i en lekpark. Några hann bli tonåringar med andra intressen och exakt vilken erfarenhet  dom bär med sig i livet av kommunens trasslande återstår att se. En dag blir det dom som röstar och då kanske allt detta finns i bakhuvudet. Kent Andersson är dagens stora hjälte. Hans arbete tillsammans med sina barn, föräldraföreningen har gett utdelning. En stor eloge!! 

 • Spar-Arne In I Fullmäktige

    0 comments

  Det blir en hel del nya ansikten i lokalpolitiken under hösten. Förutom de fyra helt friska och nya mandaten Hoforspartiet samlat på sig så kommer nu även allas vår Spar-Arne in i kommunfullmäktige under Folkpartiets flagg:

  Arbetarbladet – Han fick en av tre FP-röster

  Gefle Dagblad – Spararne mot fullmäktige

  Den slutgiltiga räkningen sägs fortfarande pågå, men om den stämmer så är det flera av dessa som nu tar plats i kommunfullmäktige redan den 20 oktober i år.

  Val2014