I Hårdträning För Beach 2012

Jag hoppas att det inte är ett skämt att ”Game Of Thrones” säsong 2 kommer just den 1 april. Som jag har väntat. Samtidigt tycker jag det är lite dålig tajming att inleda en ny säsong när fiskesäsongen just börjat.

Men jag antar att det lär bli en och annan vilodag även från fisket. Efter torsdagens ispass har jag faktiskt skön träningsvärk lite här och var. Det är extremt tråkigt att gå till ett gym och nöta, men kan man samtidigt fiska och ändå få träning är det ju optimalt. Beach 2012 är fortfarande en öppen fråga kan man konstatera. Dock föredrar jag att fiska från båt så alla dom som spenderat 5 gånger två pass i veckan i styrketräningshallen behöver inte oroa sig över att jag spatserar runt på stranden och skapar avundsjuka 😉

Upp Till Kamp Hoforsungdomar – Forma Er Egen Framtid!

Rasmus Saramaa är numer ett bekant namn i Hofors efter sin kamp för att få behålla de teoretiska programmen på gymnaiseskolan i Hofors. Idag skriver Arbetarbladet att han fått ett svar på sina brev till kommunen och de ansvariga. Kanske inte det svar han önskat sig, men Rasmus har genom sitt engagemang redan vunnit så mycket mer. Mod och en källa till inspiration för andra ungdomar.

Nu har han fått svar av Agneta Dahlqvist, skolchef, och Linda-Marie Antilla, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, som börjar med att beklaga situationen men vidhåller att den stoppade intagningen till hösten står fast.

”Det är varken pedagogiskt eller ekonomiskt försvarbart att bedriva undervisning med sju sökande på 25 platser”, skriver de i brevet.

Gymnasieskolan gjorde ett försök tidigare med en global inriktning, men inte heller det lyckades för att få eleverna att stanna kvar i Hofors.

Samtidigt betonar skolchefen och ordföranden att de inget vet om åren därefter

All denna uppmärksamhet för vad en person kan göra, tänk då vad alla Hoforsungdomar kan göra tillsammans om de organiserar sig och formar sin egen agenda utan ”lömska vuxna” i bakgrunden. Det bådar verkligen gott för framtiden. Det är ett nytt kommunalval om 2 år och då kommer många av dagens skolungdomar vara röstberättigade.

Team Iskross Plockar Duo På Gäddpremiären

Den här morgonen fick det vara nog! Humöret svallade över i längtan efter att få fiska och vi laddade fordonet med spön och motor samt för säkerhets skull en yxa. Var isen bara någon decimeter tjock skulle vi nog klara av att krossa den och få åtminstone en liten remsa att fiska på.

Yxa funkade sådär. Insåg att det skulle ta en satans tid bara. Därför sjösatte vi en av båtarna, backade ut på det lilla område vi hade att röra oss på och tog sedan sats för kung och fosterland och höll faktiskt på att kantra då och då eftersom isen på sina ställen, för att inte säga de flesta ställen var oegenomtränglig.

 

Det gav ganska snart resultat. Vända efter vända blev det en eller ett par meter extra att köra båt på och vinden gjorde att allt flöt iväg ganska fort.

Det hade varit en viss vadslagning innan. Att den som plockade upp den första gäddan skulle bjudas på öl av den fisklöse. Första kastet, första gäddan satt. Inget rekord men väl en söt liten gädda. Tyckte nästan synd om fiskekamraten som häpet konstaterade att sånt här händer inte.

Kort därefter fick han utdelning på sitt fiskande och tog upp en som var minst dubbla tyngden. En riktig tjock gäddkvinna.

En strålande gäddpremiär således även om man skulle kunna kalla det i snigelfart.

Rasmus Framtida Politiker?

Projektet Framtid Hofors handlar delvis om att få yngre människor att engagera sig i sin egen framtid och en framtid i Hofors. Det tydligaste exemplet på dessa visioner är Rasmus Saramaa som kämpar för att behålla Natur och Samhällsprogrammet på Björkhagaskolan (se även artikel i GD). Rasmus är antagligen inte den enda som känner sig sviken av kommunen och jag hoppas personligen på att han får mersmak av att höja rösten och även inspirerar andra till att agera på samma sätt när man vill åstadkomma förändringar i samhället.

Misstänkta Guldrånare – Misstänkta Transvestiter

Jag vet inte om detta är första fallet där rånare klätt sig i slöja eller niqab. Men hur som haver så har motståndarna till ”maskeringen” fått vatten på sina kvarnar. Osäkerheten huruvida det är rånare eller djupt religiösa kvinnor som döljer sig bakom klädseln blir inte helt lätt att skingra.

 

När jag läste artikeln för min fru var hennes första fråga ”Var har dom fått kläderna ifrån? ”. En bra fråga. ”Lånat av sina fruar antar jag” blev mitt svar. På något sätt blir det ändå fel svar. Det förutsätter ju att rånarna har samma religiösa inställning. 

 

Jag funderar ändå i de banorna att de lånat av sina fruar. Det är som klippt och skuret för en riktigt rolig sketch där jag ser hur frun går till garderoben för att klä sig på morgonen men finner sin klänning/maskering borta från klädhängaren. Sen kommer mannen hem med en kasse guld och silver men frun tar ingen notis om det utan skäller ut sin man och menar att han lever ett dubbelliv som transvestit.

Tutarna Har Återvänt

Gjorde en liten kvällstur till sjön för att se om den öppnat sig ännu. Det hade den inte men det är möjligen ett fåtal dagar bara innan båtarna kan sjösättas och en ny fiskesäsong ta sin början. Näsbysjön har tydligen öppnat sig helt redan. Noterade att tranorna kommit tillbaka om de nu någonsin var borta. 

Orimligt Påstående

Slår upp pappersversionen av Arbetarbladet idag och det är nästan ett helt uppslag som avhandlar den sk ”34-åringen” från Hofors som igår dömdes till 5 års fängelse i Hovrätten. Det som blir märkligt i sammanhanget är nedre delen av uppslaget där man påstår att det blivit mindre kriminalitet i Hofors efter att domen föll.

Det är helt orimligt att påstå något liknande. Vinkling får det att framstå som om 34-åringens straff skulle få alla de stölder, sexuella ofredande, hårdragningar och tjejslagsmål som rapporteras ske i Hofors mer eller mindre varje vecka att bli färre.

25-Års Kalas I Hofors & Alla Är Inbjudna

Förra året slumpade det sig så väl att Bessemerfesten gick av stapeln samtidigt som vi hade långväga gäster på besök. Det blev besök till centrum två dagar i rad eftersom gästerna fann det underhållande och en smula pittoreskt. Tidigare i år frågade samma gäster om festen skulle bli av på nytt och när. Datumen 1-2 juni i år är det dags och då sätter sig besökarna på nytt i sina bilar och åker drygt 50 mil för att uppleva Bessemerfesten igen som fyller 25 år. Ganska imponerande tycker jag själv eftersom dom inte har någon egentlig anknytning till vår ort.

— 

Denna morgon fick jag ett mejl som berättade att i år skapats en idéell arbetsgrupp för att förbättra och utveckla den lokala festen. Bland annat Magnus Wembrandt från Happy Homes vill jag minnas från en artikel samt Marie Ihrén känd Hofors HC. Det är även Marie ni skall kontakta om ni har något att bidra med till festligheterna. Men det finns mer. Sofia LindströmHofors Kulturcentrum återupplivar en karneval som sägs varit mycket uppskattad när den tidigare arrangerades. Det är alltså dags att plocka fram de gamla karnevalvagnarna ni har ståendes bakom husen och utsmycka dem enligt fantasins alla ”regler”. Anmälan och mer om hur ni går tillväga för att delta finner ni här.

Som om det inte vore tillräckligt med allt det roliga man upplever med en karneval, det finns pengar att tjäna om man karnevalar riktigt bra också. Första pris är hela 5000 kronor, andra pris 3000 kronor och tredje får en nytryckt tusenlapp.

 

Ett Nackskott Kan Vara Lösningen På Vissa Problem

Många tror nog att jag sitter hela dagarna och drar upp riktlinjerna för utstuderade konspirationer. Det gör jag inte. Åtminstone inte alla dagar. Idag hade jag äran att få lite promenadsällskap runt Hammardammen av en lokal företagare och tillika man med klara åsikter. Bland annat diskuterade vi förödelsen som bävern ställt till med vid övre delen av dammen.

Den kan liksom socialdemokratin i kommunen inte få fortsätta att förstöra allt det vackra omkring oss. Det krävs en förändring även om det i fallet med bävern bara finns en enda lösning och den måste ske kvickt. Ett nackskott eller två för att få bevara miljön runt ett av Hofors vackraste promenadstråk.

Vi diskuterade även en viss chefredaktörs liv och leverne där nappflaskan utbyttes mot en annan form av flaska och fortsatte att vara en viktig del av hans liv. Alltid lika dråpligt att höra om chefredaktörns dråpligheter 😉

Vidare även en snabbversion av vem som gjort vad med vem inom politiken för att avsluta det hela med att dra upp planer för hur idén med Framtid Hofors skall utvecklas och stimulera fler att börja arbeta för en förändring. Som lite av en fanatiker av Sun Tzus läror tror jag vi har ett vinnande koncept för att föra projektet framåt. Krävs lite grundarbete innan nästa steg av projektet presenteras. Men det kommer bli bra, tro mig 😀

Tills vidare rekomenderar jag ett besök på FramtidHofors.se och läsning av det senaste debattinlägget av Bojan Petrovic, Arne Evertsson och Vanja Olsson.

Billy The Kid Med Egen Wikipedia

På senare år har jag noterat en trend i media där man nästan romantiserar och upphöjer vissa påstått kriminella till nästan rockstjärnenivå. Okej det kanske inte var så smickrande för ”Gubbligan” att kallas just gubbar, men även har det som jag skrev sin charm. I dagarna skriver media en hel del om 8 personer som försökt smuggla 1.4 ton kokain. Läser namnet Jonas Oredsson och någonstans känns namnet bekant. Ja just det! ”Billy The Kid” kallades han för ett antal år sedan när han greps efter att ha rymt ännu en gång från lagens möjligen långa men slapphänta arm. Hans levnadssätt kommer garanterat hamna på vita duken förr eller senare. Möjligen skulle han kunna spela sig själv för bildskön är han och jag gissar på att han tillhör en av dem fångar som får flest beundrarbrev från den där typen av kvinnor som finner det attraktivt med brott och romantik.

 Dessutom har han en egen Wikipediasida. Det är först då man vet att man lyckats.

Bandy Är Ingen Riktig Sport

Sandvikens AIK vann tydligen något SM i bandy. Bandy är lite som en låtsassport. Kombination av innebandy och golf som inte heller är riktiga sporter. Men människor verkar gilla det av någon anledning. På Facebook och i lokaltidningarna Arbetarbladet, Gefle Dagblad (till och med i Aftonbladet)skriver man om det nästan som en SM-final i ishockey. Lite sött med bandy är det dock, med små rosa bollar. Här har ju genusdebatten verkligen slagit igenom.

Gästrikland Mot En Röd Gryning?

Det blåser nya vindar både i lokalpolitiken och distriktspolitiken. Bara för ett par dagar sedan utsågs Viktor Rasjö till ny ordförande för Socialdemokraterna i Hofors, igår hade Vänsterpartiet distriktskongress där man utsåg vår egen brevbärare Xamuel Halfvars till ny distriktsordförande. Även om jag inte sympatiserar till fullo med något av partiernas politik så finner jag det otroligt stimulerande att det kommer in nya friska krafter i politiken. Önskedrömmen nu vore att det lokalt klev fram ett par yngre och djupt engagerade företrädare för Moderaterna, Centern och kanske Kristdemokraterna så blir det nog ett riktigt lyft för lokalpolitiken.

Såssialdemokraterna Ska Knacka Dörr

Det ser ut som jag äntligen kommer få uppleva en sångklassiker i riktiga livet. För ett par dagar sedan skrevs det om den nye ordföranden för Socialdemokraterna i Hofors, Viktor Rasjö. Idag skriver Arbetarbladet om samma sak och där är det i synnerhet en sak som jag finner lustigt.

”– Viktigast är att nå ut bättre till Hoforsborna, att mötas, diskutera viktiga frågor och förklara vad socialdemokratin står för. Vi ska vara ute på bruket, besöka arbetsplatser och knacka dörr

Jag hoppas att man som dörrknackande Socialdemokrat är beredd på vad som kan ske om man ofredar människor i deras hem. Något säger mig att de är mindre populära än Jehovas Vittnen. 

 

En Skapligt Händelserik Vårdag I Hofors

Förmiddagen inleddes med en tur till sjön för att mäta lite båtar och inspektera om det är dags att sjösätta dom. Så var inte fallet men det rör sig om max en, en och en halv vecka innan det är dags. Nästan obegripligt hur länge sedan det var man satt där och njöt av fiske och väder. Börjat lossna i kanterna och jag hjälpte våren på traven lite genom att krossa lite isflak med en lång pinne.

Sedan plockade fiskekamraten fram det hemliga vapen som kommer hjälpa oss att ta fler och större gäddor under vårkanten samt effektivisera abborrfisket de ”lugna” sommarmånaderna.

Jag är riktigt imponerad över de tekniska lösningarna. Själv hade jag löst det hela genom massor av tejp och antagligen resultat efter det. Det här kommer bli sjukt bra när det är klart och kanske Hofors nästa exportprodukt om fiskekamraten får till prototypen ordentligt. Hem till lunch och nästa kamrat stod på farstubron med sina två småkillar. Lockade även med vår 9-åring för lite fiske vid Tolven och å-avsnittet. Hon är inte så van med haspelrulle men efter några kast såg det ut som ett proffs.

Hon ropade till och sade att hon fastnat, men när jag tog spöet så ryckte det på ett bekant sätt. Släppte tyvärr och 9-åringen sade ”Jag tyckte det var konstigt att det rörde sig fast jag satt fast”. Två gånger nappade det men ingen behagade visa sig. En av gångerna blåste det upp en ofantlig mängd bubblor från botten. Enda gångerna man sett det har det varit större fiskar på kroken. Intressant.

Det blev dock ett och annat bottennapp för den gästande 6-åringen så vi bytte plats från Tolven till ankdammen. Inget bättre resultat där men riktigt skönt att vara ute. Kul också att se fler barn som gärna fiskar där. Efter någon timme åkte vi hem och premiärgrillade hamburgare till både barn och vuxna.

Efterrätten bestod av skjutlektioner med paintball i skogen. En aktivitet som uppskattas även det av både barn och hyggligt vuxna individer.

 

G.B – Återfallsförbrytaren Som Är Ett Säkert Vårtecken

Jag läser om en berusad 54-årig man som hotat Spar-Arne i veckan. Noteringen att han är 54 och från Falun räcker för att jag skall sucka högt och sen surfa in på Dalatidningarna och leta efter en bekräftelse att en viss herre är ute på fri fot igen. Javisst är han ute igen och ett av hans ”signaturbrott” styrker det hela. Samma visa varje år. Utsläppt från sin förvaring över vintern, då oftast ”hel och ren” från både smuts och droger. Brukar vanligen inte ta mer än någon vecka så är kroppen full med märkliga substanser och SJs tåg har sönderslagna rutor. Tidigare, innan de nya tågen kom brukade han klämma sig in mellan vagnarna. Skadegörelsen bidrog inte till inställda eller försenade tåg då. 

År efter år efter år gör han samma sak och polisen plockar upp honom och släpper honom efter tillnyktring. När han samlat ihop tillräckligt mycket på sin lista är det höst och då brukar han se till att göra något riktigt spektakulärt så att han får gratis mat och logi till nästkommande vår. Det brukar röra sig runt 20-30 åtalspunkter i domstol när han slutligen plockas in. Hela skalan av ”småbrott” som inbrott, olovlig körning, narkotikabrott, olaga vapeninnehav, oftast kniv eller skruvmejsel, misshandel, hot och skadegörelse. 

Har han valt Hofors som plats för sitt ”sommarlov” kommer bilden av en ort med massor av kriminalitet inte förändras. 

Blue Mountain State

Eftersom det finns åtminstone ett par ”TV-seriefreaks” som läsare av denna blogg tänkte jag tipsa om det senaste jag hittat och finner enormt underhållande. Blue Mountain State har en lite annorlunda vinkling av idrottslivet i USA än vi är vana med. Det görs egentligen på tok för lite idrottsfilmer och de serier som finns är mer drama. Det här är tvättäkta komedi och det roligaste jag sett sedan ”Trailer Park Boys”.

 

Viktor Rasjö Ny Ordförande Socialdemokraterna Hofors

Södertäljesonen och tillika ombudsmannen för LO-distriktet Dalarna/Gävleborg, Viktor Rasjö har valts till ny ordförande för Socialdemokraterna i Hofors enligt uppgifter till Hoforsbloggen. Känner inte till honom personligen, men det ryktas om att han är en inbiten dykare, sportfiskare och sedan några månader tillbaka har en lika Socialdemokratisk fästmö vid namn Mari Brännvall. Raskt marscherat från ersättare i Miljö och byggnadsnämnden till ordförande för ”Röda armén” i Hofors. Alltid uppfriskande med nya ansikten.

Berit Har Fortfarande Inte Fått Upprättelse

I dalatidningarna kan man förutom att läsa om hur de försöker stjäla Edskenbjörnen, få en uppföljning på ett ämne jag tagit upp tidigare i Hoforsbloggen. Parkeringsvakten Berit som avslöjade hur de kommunanställda i Falun ägnade sig åt försäljning av alkohol i ett kommunägt garage.

Kommunens personalchef hotar anställd

Berit får upprättelse

Folkpartisten Svante Parsjö Tegnér (min gamle lärare lustigt nog) har skickat en interpellation till kommunalråden.

Hon köptes ut under upprörande former. Det kan bevisas att Berit av två av sina chefer skrämdes att skriva under ett ofördelaktigt avtal när hon köptes ut. Flera protester mot detta hördes men ingen har agerat för att ge Berit upprättelse eller kompensation. Förrän nu.
Folkpartisten Svante Par-sjö Tegnér gick redan för ett år sedan ut offentligt med krav på att Berit skulle kompenseras.
Samtidigt talade miljöpartisten Richard Holmqvist om nya regler och vad som populärt kallades ”Lex Berit” vilket skulle innebära ökat skylld åt så kallade ”whistle-blowers”, alltså personer som slår larm om missförhållanden.
Nu tar Parsjö PEAB-skandalen som förevändning att aktualisera fallet igen.
De båda kommunala chefer som förlorat sina tjänster på grund av skandalen var direkt inblandade i utköpet av Berit.
En av dem framförde själv direkt osanna uppgifter som skrämde Berit att acceptera en uppgörelse som kostade henne flera månadslöner.
– Därför tycker jag att det nu är dags att hon får både upprättelse och ursäkt, säger Parsjö Tegnér till DD

Ibland kan det handla om något så enkelt som en officiell ursäkt.

Blodsmetare Attackerade Sovande Hoforsbo

När jag läser såna här nyheter är jag nästan benägen att hålla med signaturen ”Frasse” som brukar förgylla kommentarsfälten i lokaltidningarna med diverse ”kritik” om Hofors. Historien påminner om en ännu inte utgiven film från Hollywood.

Det var den 31 december förra året som en 22-årig Hoforsbo sov över hos en kompis. Han somnade i gästrummet – men fick ett bryskt uppvaknande.

– Det var en man som liksom gnuggade sin blodiga panna mot hans ansikte. Dörren till huset var öppen och det verkar som om mannen helt enkelt klivit in och vällt omkull massa möbler innan han gått in till den yngre mannen, säger kammaråklagare Krister Frykman, som nu väckt åtal mot 50-åringen för ofredande och hemfridsbrott

Det lämnar så många frågor efter sig.

Ställargatan – Snart Ett Minne Blott

Det har tagit sin tid (och nästan lite pinsamt eftersom jag förlade mina inloggningsuppgifter mitt framför näsan) men nu har Hoforsbloggens Fotoalbum uppdaterats med ett generöst bidrag av Anna Magnusson som dokumenterar hur Ställargatan förvandlas från bostadsområde till gräsplätt. Det albumet hittar ni här.

Ganska sorgligt att bevittna hur de tomma husen förvandlas till grushögar. Det är många som levt där och har både glada och sorgliga minnen från platsen. Personligen har jag ingen koppling alls till de forna husen, men det vore roligt att höra era minnen från Ställargatan om ni har några att dela med er.

19,2 Kilo Gädda

Fiske-Feber rapporterar om en sällsynt stor gädda som fångats och tyvärr mött sin baneman i samma veva. 19,2 kg och 129 cm lång fångad i Bräkneån i Blekinge. Gäddan föll för en 11 cm Rapala-wobbler.

Drygt 10 minuter senare var Blekinges näst största gädda i modern tid ett faktum – 19,2 kilo med en längd av 128 cm. Tyvärr satt vobblern halvvägs ner i magmunnen och en av gälbågarna var avsliten. Eftersom det saknades lämpliga verktyg tog Michael beslutet att avliva gäddan

Beslutet att avliva gäddan har väckt reaktioner från läsare av både Fiske-Febers inlägg samt KanalGratis inlägg.

Synd att en skjutglad hillbilly skulle snubbla över en så övernaturligt vacker gädda

fyfan!”

Sorgligt

Kan tyvärr inte säga grattis! Men en fin fisk va det.konstigt bara att så fort en gädda e nära svenskt rekord så har kroken alltid suttit dåligt

Att den skulle vara så illa krokad på en 11cm rapala ser jag som en efterkonstruktion…. Kåt på det svenska gäddrekordet skulle jag sätta mina pengar på

Grattis till en fin fisk, synd! synd! synd! att den dog på kuppen

Tycker det är för jävligt att man nackar en sån fisk. Borde fan vara straffbart. Kan inte heller säga grattis till en sån tomte. Den som borde nackas är fan han. Ursäkta mig men blir bara så förbannad

Frågan om det verkligen är av omtanke för gäddan eller ren svartsjuka får jag överlåta till er läsare att avgöra. Personligen finner jag det ledsamt att denna gädda inte får fortsätta att stimulera fantasin för vad som finns i djupen för oss fiskare. Lustigt att det dök upp i media strax efter att jag gjort inlägget med skonsammare metoder för hantering av fisk.

 

Försök Till Stöld Av Björn

Björnen hade siktats redan för några dagar sedan när den vandrade över Edskens is. Personligen har jag inte sett en björn sedan jag besökte Skansen och Orsa. Tydligen ska dom inte ens vara vakna ännu, men just denna björn måste ha varit utskickad av Hofors Kommun för att göra reklam för orten. Lysande idé. På ett eller annat sätt kommer den att bidra till några spontanbesök på orten av människor som hoppas få se en skymt av björnen. Hade kommunen varit lite bättre förberedd, hade man kunnat fästa en liten reklamskylt på sidan av björnen, ”Hofors – Vildast I Sverige – Nu med egen björn”. De flesta medierna i Sverige har haft en notis eller artikel om honom/henne. Aftonbladet, Expressen, Gefle Dagblad, Arbetarbladet, Dala Demokraten & Dalarnas Tidning.

Men det finns naturligtvis smolk i bägaren. Jag vet inte hur det är med er läsare, men jag reagerade över i synnerhet Dalarnas Tidnings vinkling:

Efter en lång vintervila förirrade sig en björn i morse ut på riksväg 80 strax utanför Falun.”

Nu går ju länsgränsen strax bortom Edsken, men att placera björnen ”strax utanför Falun” är ren stöld och ett jädrans tilltag. Dalmasarna försöker helt enkelt sno våran björn. Här borde kommunledningen gå in och starkt markera att det inte är ”strax utanför Falun” utan snarare strax utanför Hofors. Faluborna har hopptorn, skid-VM, enorma gropar i backen och både korv och målarfärg att stoltsera med. Björnen tillhör i första hand oss Hoforsbor. Den har ju till och med fått ett namn, Oliver.