Golfpremiär!

Ett vårtecken många sett fram emot är när Hofors GK öppnar upp sin bana för året, och på lördag är det dags.

Banan öppnar lördag 2/4 kl 09.00,bokning via Golf.se.Bilförbud råder tillsvidare.

Golfrestaurangen kommer att vara öppen för lättare förtäring,även kiosken vid hål 10 kommer att vara öppen.

Golfshopen kommer att vara öppen under helgen.

Tänk på att inte alla kortläsare är igång ännu,se till att ta med kontanter för betalning.                   

Kansliets öppettider måndag-fredag 08.00-12.00.Tel:0290-852 40.”

Golfpremiär

Själv är jag som bekant ingen golfspelare, men jag undrar om det inte är en sån där mognadsgrej, för med åren har jag mer och mer börjat fundera om jag misstagit mig på förtjusningen med just golf. Däremot vet jag att flera läsare från andra orter utövar det och då kan det vara påpassligt att informera att nu är ni välkommen till Hofors!

Mask Gav Storfångst

Någon metmask fanns det inte i åtanke för produktionen hos Vermigrön, men onekligen har man lyckats fånga en storfisk bland företag berättar Gefle Dagblad i en mycket intressant artikel:

Ahmet Bahcec väljer nu att skriva ett treårigt kontrakt med Hasselfors Garden, en av Sveriges största leverantörer av jord.

– Vi ska producera 160 ton jord i månaden åt företaget. Men vilka summor det handlar om vill jag inte prata om, säger han.

Kontraktet innebär att Vermigrön bygger ännu en anläggning bredvid nuvarande i skogen. Samtidigt söker de ytterligare en lokal i Böle Industriområde.

En mycket fin fångst även för framtida utvecklingsmöjligheter som kan skapa arbeten i en annars ganska utsatt kommun:

Just nu är fem personer involverade i verksamheten. Ahmet Bahcec räknar med att de ska vara kring 15 inom två år.

– Just nu har vi kapacitet att tillverka 2 000 ton jord om året. Målet är att vi ska utöka kapaciteten till 5 000 ton, säger han.”

Jag ser verkligen fram emot att besöka den här anläggningen och personerna bakom den.

När Du Får Oväntat Besök

Under påskhelgen har flera personer beskrivit via social media hur man fått ”oväntat besök” vid sina hem. I Torsåker har det bland annat synts en utländskregistrerat vitt större fordon som dykt upp och frågat efter diesel, och sedan upptäckten att man stulit av parkerade fordon och i drivmedelsdunkar.

Natten mot måndagen, annandagpåsk, upptäckte husägare på Faluvägen att okända människor smög omkring med en kofot i handen utanför huset. De skrämdes dock bort av att ljusen tändes i huset.

Tydligen går vi inte bara in i vårvädret utan även in i den period där det blir en märklig trafik runt människors privata boenden. Det kan alltså vara en god idé att se över hur man har det med lås på dörrar till hus och fristående förvaringsutrymmen. En utomhusbelysning som aktiveras av rörelse kan vara en billig försäkring för att motverka det oönskade besöket.

Inte Alls Konstigt

Måndag men ändå fortfarande helg. Känns nästan som man haft en veckas semester denna påskupplaga. Som brukligt har man hunnit med en hel del god mat, men även en avstickare till Storvik för att titta på Peter Endahls utställning vid Västerbergs folkhögskola.

Västerberg

Blev ganska förtjust i hans målningar:

Han har ställt ut vid ett flertal tillfällen. Vi minns exempelvis hans utställning på Galleri Majoo i Gävle där han föreställt sig ett framtida Gävle i ruiner. En dyster vision av Gävle i en havererad civilisation där människor flytt till de stora städerna och lämnat mindre städer som Gävle i förfall.

Mörka bilder återkommer i hans konstnärskap. I Sandviken har Endahl tidigare visat målningar på stora kraftledningar. Ett slags lågmäld heavy metal-konst syntes även i utställningen på Galleri Boken i Hofors, ”Das Stahlwerk”, där Peter Endahl hade stålverket som motiv och undersökte det industriella arvet.”

Bessemerfesten Online

Under gårdagskvällen lanserade den nya marknadsgruppen för Bessemerfesten sin officiella Facebooksida. På mycket kort tid fick sidan över 500 följare vilket vittnar om att nyfikenheten över omstarten med den klassiska folkfesten är mycket stor.

Bessemerfesten

Där kommer man att uppdatera om nyheter inför årets upplaga som sker 3-4 juni. Det blir både nyheter och gamla beprövade aktiviteter, Hofors Grillmästare går till exempel av stapeln för andra året i rad.

 

Enerco Tar Över Bäckströms

Ryktena från förra veckan stämde bra! Entré Hofors meddelar i ett pressmeddelande att det är Enerco som kliver in i Bäckströms.

Tidigare i veckan gick Börje Andersson VD för Bäckströms Mekaniska AB ut med att han valde att på egen begäran sätta bolaget i konkurs. Idag rapporteras den glädjande nyheten att Enerco Group AB förvärvar Bäckströms konkursbo.”

Arbetarbladet:

– Vi har nu lyckats hitta en bra och seriös köpare. Det var nödvändigt att agera snabbt för att kunna rädda så många jobb som möjligt, säger konkursförvaltaren Henrik Jalkenäs.

Det blir industrisaneringsföretaget Enerco från Hofors som från och med i dag tar över verksamheten, vilket innebär att alla 80 jobb nu räddas.”

En Mörk Dag För Både Världen & Hofors

En dag som började så lovande igår (bortsett från snön), utvecklades till ytterligare en tragedi med flera döda och skadade på grund av terrorism. Det kändes inte bättre när Gefle Dagblad, kastade ut en riktigt dålig rubrik där det antyds att Hofors skulle härbärga mördare i sina företag. Bara via GD har den delats snart 5000 gånger, och den återfinns i åtskilliga tidningar och blir naturligtvis någon form av ”sanning” där otäcka Hofors återigen sticker ut. Jag förstår sensationen, men jag förstår inte varför man ofta tar chansen att svärta ner kommunens namn. Viss lokal media mer än andra.

Kommentarer, diskussionstrådar på forum och social media fylls upp med någon form av utpekande att Hofors skulle vara upphovet till allt ont. Det är inte riktigt schysst och invånarna blir inte mer övertygade om att lokaltidningarna är någonting att ha.

Ett annat exempel som förvisso säkert har en del sanning i sig är Arbetarbladets artikel om Bodås igår. Bodås hamnar verkligen lite utanför och då bör ju engagerade människor faktiskt resa sig upp och göra något åt det. Edskens intresseförening visade ju på ett föredömligt sätt att man kan påverka utan att engagera sig i partipolitik. Man såg till att träffa politiker, dök upp på kommunfullmäktige, skickade mejl och berättade vad man ville och inte ville. Och kommunens politiker lyssnade faktiskt.

Jag Byter Hälsocentral, Igen

Gårdagens sammanträde i kommunfullmäktige innehöll inga uppseendeväckande frågor. Mest uppmärksammat blev den passionerade information som hälsocentralens chef Ingela Hammarberg genomförde och som möttes av applåder när den var över.  Det är alltid upplyftande när man ser en person som brinner för något och entusiastiskt delar med sig av sitt engagemang.

Att det varit problem är inget dom sticker under stol med, men man har arbetat hårt för att lyfta service och bemötande, och i synnerhet kompetens. Ett av problemen med just hälsocentralen var att 1115 personer från kommunen valt andra hälsocentraler, inklusive jag själv. Det innebär att man har drygt 3.2 miljoner mindre att använda i verksamheten, och som Ingela förklarade flera tjänster som kunde användas till att förbättra hälsocentralens verksamhet ytterligare.

Jag kände mig faktiskt lite skamsen när det uttrycktes så. Att jag bytte hälsocentral berodde i grunden på att jag inte var nöjd med vare sig bemötande eller vårdinsatser när jag under en längre period gick omkring med kronisk huvudvärk. Hyrläkare som ordinerade än det ena och än det andra och inget var rätt för att bota värken. Det kan göra vem som helst skitgrinig och jag tog beslutet att byta till Storviks hälsocentral vilken jag varit otroligt nöjd med. Fått träffa samma läkare som jag kunnat föra en dialog med utan missförstånd.

Men som sagt, 1115 personer medför mycket pengar som kan användas i vår egen kommun, och efter fullmäktiges sammanträde diskuterade jag detta med Vänsterpartiets Carina Halfvars som även arbetar på Hofors hälsocentral och hon kom med övertygande argument för att jag kanske skall testa att byta tillbaka igen.

Jag kan inte övertyga alla att göra samma sak, men verksamheten har enligt uppgifter förbättrats och jag är villig att ge det en chans, är vi fler som gör samma sak finns det medel att anställa mer personal och därmed borde kvalitén även höjas.

Byter gör man enkelt via 1177 Vårdguiden:

Vårdguiden

Bäckströms I Konkurs

Det har varit en hel del prat om Bäckströms de senaste veckorna både bland politiker och invånare. Rykten om en nära förestående konkurs. För en stund sedan publicerade Arbetarbladet en artikel som anger att det nu blivit så:

Under de senaste månaderna har skatteskulderna släpat efter. För närvarande ligger en skatteskuld på 1,7 miljoner kronor hos kronofogden för indrivning.

Personalen har kallats till informationsmöte under måndagseftermiddagen då Börje Andersson ska informera om läget.

Det är givetvis en händelse som får en stor inverkan på vårt lilla samhälle, förutom eventuellt uteblivna hyresintäkter för det kommunala bolaget Hoforshus, är det en enorm tragedi om de anställda nu blir arbetslösa. Många har även familjer som påverkas. Vi får nu hålla tummarna att ett smärre under inträffar som gör att det löser sig på absolut bästa sätt.

Madeleine Bäck – Vattnet Drar

Gefle Dagblad Kultur publicerade en spännande recension i helgen. Författaren Madeleine Bäck har gett ut den första delen i en förväntad triologi med titeln ”Vattnet drar” och enligt recensionen en mycket spännande bok med en handling som berör Hofors i allra högsta grad.

Uråldriga väsen väcks i Gästriklands skogar. Allt börjar med ett inbrott i Ovansjö kyrka, där några ungdomar bryter sig in för att stjäla en Madonnafigur för att sälja vidare. En av dem, Viktor, får syn på en sten som drar till sig hans uppmärksamhet. När han nuddar vid stenen fyller en sällsam känsla kroppen. Ingenting blir sig likt efter det.

Samtidigt träffar Beatas kompis Celia en ny, mystisk kille. Hon blir som uppslukad av honom och magrar snabbt på bara några få dagar. När Beata smyger efter dem ut i skogen ser hon någonting fasansfullt.

Och för Arbetarbladets reporter bryts sommarstiltjen av ett mord. Han ser kopplingar till knark och kriminalitet i Hofors, med kommunalrådets son som spindeln i nätet.

Västra Gästrikland blir sig inte likt igen efter att Madeleine Bäcks fantasi har lagt sig som ett spindelnät över landskapet, gett det en ny mystisk dimension.” Vattnet_drar

I recensionens inledning så nämns det en form av turism som brukar följa i spåren av framgångsrika bokhistorier. Även om Bäcks historia nu anges som mindre smickrande för orten, så är en god historia alltid en god historia och kan säkreligen hjälpa till att sätta Hofors på kartan i någon form. Vilken återstår att se. Det blir givetvis till att införskaffa boken och se vad historien förtäljer.

Dalarna Satsar På Forskningscenter För Besöksnäringen

En ytterst intressant artikel i grannkommunernas lokaltidning:

Dala-DemokratenEtt forskningscentrum ska utveckla näringens kompetens och innovationsförmåga för att stärka branschen och bidra till ökad omsättning och fler arbetstillfällen. Region Dalarna beviljar 3,1 miljoner kronor till verksamheten.

Besöksnäringen är en av Dalarnas basnäringar och är en viktig arbetsmarknad, inte minst för unga, utlandsfödda och kvinnor, konstaterar Region Dalarna. Samtidigt domineras branschen av småföretag och entreprenören är ofta en mångsysslare med små resurser till forskning och utveckling.”

Som bekant har man på fullaste allvar förstått det här med besöksnäringen i Dalarna och min uppfattning är att den haltar något i vårt eget län. Men i Hofors händer det saker som jag fått se förhandsprov på i veckan och jag är mycket nöjd med hur man tänker och arbetar för att utveckla kommunens egen besöksnäring och profil. Exakt hur det kommer gestalta sig låter jag Entré Hofors få avslöja på egen hand förhoppningsvis inom en snar framtid. Men spännande som tusan är det på hur invånarna skall ta emot upplägget!

Friplats För Hofors HC?

Det är många funderingar kring Hofors HC och dess framtid just nu. Man inväntar ett besked om man får chansen att stanna kvar i Div 2. Det närmaste jag hittat som pekar åt endera hållet är i Karlskoganyheterna:

– Jag har nu varit i kontakt med Bosse Jansson på förbundet. Vi får inget definitivt besked innan kvalet till division 1 är slut men troligtvis kommer vi att erbjudas en plats i division 2. Med 95 procents säkerhet, ungefär. Även Hofors, som kom tvåa i den andra kvalgruppen, får samma erbjudande, berättar Anders Johansson.

95 procents säkerhet låter ju relativt positivt.

Undulat På Villovägar

Någon i Hofors måste sakna sin undulat idag, Gefle Dagblad:

Det var en sköterska på Persgården, Niclas Löfgren, som efterlyste den lille krabatens ägare på Facebook.

– Vi vet inte vems det är, men vår enhetschef som upptäckte den vågade inte ta upp den, berättar han.

Undulaten är enlig tuppgift fortfarande på villovägar och verkar fortfarande röra sig på området runt Persgården. Om den inte får komma in i värmen innan kvällen riskerar den att frysa ihjäl när solen försvinner och kylan kommer.”

Undulat

Torsåkersbesök

Det bli tyvärr alltför sällan som jag besöker Torsåker dessa dagar. Familj och vänner har avlidit eller flyttat och även om kommunens hetaste nöjesliv finns på Gästis så blir det sparsamt med besök.

Ikväll fick jag dock göra ett besök eftersom Hofors-Torsåkers Radioförening hade styrelsemöte i Pia Möller-Andersens salong. Tidigare har jag bara sett bilder från hennes verksamhet, men verkligheten var hundra gånger bättre. Det är gemytligt, intressant och fyllt med små inredningsdetaljer med en en tillhörande anekdot.

Påpassligt nog så har hon uppdaterat sin hemsida de senaste dagarna och där kan ni ta en liten virituell tur i salongen om ni inte har varit dit ännu. Nu syns inte mina absoluta favoritdetaljer i bild, de käcka stolarna med serietidningstema. Men väl landra trevliga bilder. Dessutom så har ni skäggiga män (och kvinnor) inte missat att hon utför gammeldags rakning med kniv i salongen numera?

Själv såg jag till att ansa min skäggväxt rejält innan besöket så att hon inte skulle få några idéer för sig.

Veckans Hjälte: Melvin

Det är ytterst trevligt att läsa något i lokal media som inte enbart solkar ner kommunens rykte. Igår trädde det fram en, eller rättare sagt ett par vardagshjältar, Arbetarbladet:

Daniel Johansson var ute och promenerade vid Stallbacken i Hofors när en pojke plötsligt kom framrusande.

– Han berättade att en farbror låg ner och behövde hjälp, så jag sprang dit. Han låg i en snödriva och kunde inte resa sig på egen hand, säger Daniel.

Tillsammans med pojkarna och ytterligare en kvinna som kommit till platsen hjälpte de upp mannen på benen, som kände sig yr.

Efter ett inlägg på Facebook kunde man även klargöra vem en av pojkarna var:

På tisdagskvällen var den unge samariten fortfarande okänd för Daniel, som skrev ett Facebookinlägg där han efterlyste pojken.

Det visade sig att pojken som kommit springande var Melvin, 12 år.

Det var när Melvin var på väg hem från skolan, tillsammans med två klasskompisar, som han upptäckte mannen.”

En riktig solskenshistoria med ett lyckligt slut och ett par hjältar.

Förundersökning Om Terrorhot Läggs Ner

Alldeles nyss damp det ner ett kuvert från Polismyndigheten i brevlådan. Jag hade väl min lilla aning om vad det kunde vara och mycket riktigt så gällde det hoten som riktades mot mig/Hoforsbloggen för ett drygt år sedan. Arbetarbladet, Gefle Dagblad.

Motivering: Det saknas möjligheter att utreda brottet. Inga uppgifter från nätleverantören har sparats

CaseClosed

Trots att jag själv kunde spåra hoten till en specifik person på social media så kunde man alltså inte hitta möjligheter att reda upp det här. Det var öppet mål, tomt i kassen och ytterdörren va redan insparkad.

Men jag är inte förvånad alls. Så fort det rör sig om brott som begåtts på internet eller via social media så saknas det en enorm kompetens bland poliser att ens begripa hur man skall gå tillväga. Även om man satsar resurser på den här typen av utredningar så upplever då jag att man ligger hopplöst efter. Det var ju till och med på vippen att nätpedofilen som härjade bland Hoforsbarn och ungdomar slapp undan.

Just i det här fallet så har ju polisen verkligen strulat till allt. Först inleddes förundersökning i vårt län, sedan flyttades den till Jämtland för att återvända till Gästrikland igen. Att få tag i ansvariga poliser har varit enormt svårt, det har tagit veckor ibland månader att ens få någon form av besked om jag bör eller inte bör vara orolig. Det har tydligen också varit någon form av sekretess i ärendet som medfört att man inte kunnat tala med någon annan än de specifika utredarna.

Vid de få tillfällen som det varit kontakt så har man i princip bara meddelat att jag skulle ”iaktaga försiktighet”. Även om jag själv inte gått omkring och funderat över det där på heltid så har det ju varit lite jobbigt för anhöriga att ens tänka tanken. Det är ju också själva grundtanken med att utdela hot, att skrämma och oroa.

Nåväl det är klart att jag blir ganska bitter och känner en viss hopplösthet eller ens förtroende för myndigheterna idag. Det är uppenbart att man inte kan förlita sig på att de gör sitt arbete ens med underlaget i hand.

Hofors Grillmästare 2016

Den 4 juni är det dags för Hofors Grillmästare för andra året i rad. Som de flesta vet var det en tuff kamp förra året där Daniel Sköld slutligen kunde lyfta bucklan i ett segerjubel och koras till Hofors förste Grillmästare.

Vinnare

Ett av momentet i tävlingen var denna tallrik.

Daniel-Sköld

I år hoppas vi på att det blir en ännu tuffare tävling med hungriga utmanare, som under drygt tre timmar presterar bidrag av högsta klass i de olika momenten. Kommer några av förra årets utmanare ge sig in i kampen igen, finns det nya kombatanter som vässat sina grillfärdigheter under vintern?

Frågorna är många och mer information kommer inom kort. Ta chansen själv eller nominera någon som ni tror har en chans mot mästaren om titeln.

Deckarförfattare Med Förflutet I Hofors

Samtidigt som man kan börja förhandsboka Hoforsförfattarna Annika och Veras debutroman ”Lustjakt”, hittar jag något annat intressant i samma genre.  I en artikel från 2002 i Gefle Dagblad beskriver Håkan Nesser att han under en termin hade sin praktikantplats som lärare i vår kommun.

Nesser är inte helt obekant med Österfärnebo.
– Jag passerade orten minst 40 gånger det året jag var lärarpraktikant i Hofors, sa Håkan. Men jag stannade aldrig.”

Samma anekdot återkommer nämligen i en aktuell artikel i Dalarnas Tidning under helgen:

Jag gjorde praktiktermin på en skola i Hofors och det var en smula ensligt. Jag läste slut på böckerna i Hofors lilla bokhandel rätt snart, men tack och lov fanns ju Falun inom räckhåll-¦ tror bara jag gjorde ett besök, för det var bensinransonering. Köpte ett tjog böcker, lastade in i baksätet på min gamla Volvo PV och körde tillbaka till Hofors.” skriver Håkan Nesser.

Nesser borde inte vara obekant för de flesta, flera av hans böcker har filmatiserats, bland annat om Van Veeteren och Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö. Man kan ju alltid hoppas att Håkan Nesser, precis som Annika och Vera lägger in något om Hofors i sina framtida alster.

Nu Rivs Det I Ishallen I Hofors

Under helgen har det varit hög aktivitet i Hofors ishall, som vanligt. Denna gång var det dock inte puckpassningar eller skridskoövningar, utan det inledande arbetet att rusta upp en lite föråldrad anläggning.

1

Personalen själv har gjort en del förberedande rivningsarbete vilket redan resulterat i en besparing på cirka 80 000kronor från ursprunglig planering.

2

Vanligtvis den här tidpunkten på året när isen smälter bort brukar det infinna sig en känsla av vemod eftersom det signalerar att säsongen är över. Denna gång är det dock positivare eftersom vi redan till strax efter midsommar har en ny is och febril aktivitet igen.

För övrigt har jag en ytterst otäck känsla att kvällens match mellan Djurgården och Brynäs inte kommer sluta väl för mina egna favoriter och att säsongen skall vara över även för dessa. Hoppas att jag har fel.

Fredagsmys Med Sting

Idag kom en leverans med gott och blandat från ExtremeFood. Det var dags att fylla på förrådet med såser och kryddor och ett spontaninköp med några påsar ”Funyuns Flamin Hot, Onion Flavored Rings” följde med.

Funyuns

Att exakt reda ut vad påsen innehåller blir svårt, det är konstlade smaker och tillsatta ämnen och färg i drivor. Näringsvärde kan vi nog också utesluta. Smakmässigt blir jag dock väldigt överraskad och glad, det var styrka och hetta och helt enkelt jävligt goda. Ett perfektare snacks har jag antagligen inte stött på tidigare. Det kommer gå åt en och annan valfri dryck tillsammans med dessa.

Växa I Hofors Nya Lokaler

Som bekant så håller man på att tömma huset på Centralgatan 5 i Hofors. Det skall ställas upp byggkranar och renoveras till ett trygghetsboende efter en tids diskussioner och förhandlingar. En del hyresgäster har bott i huset i närmare 50 år sades det i något sammanhang, och det är kanske lite vemodigt att lämna sitt hem. Hoforshus skall dock ha ordnat en lösning som passar de flesta hyresgästerna och ombyggnationen är snart startklar.

I bottenvåningen på huset fanns en del affärer och föreningar. Växa i Hofors bland annat. Sedan en tid har man flyttat verksamheten till Centralgatan 15 och jag var dit för någon vecka sedan och blev lite smått förstjust i en skänk.

Skänk

Under lunchpausen igår tänkte jag spontant att jag skulle se om den fanns kvar och det gjorde den. Slog till och fick den mot en avgift dessutom hemtransporterad omedelbart. Bra service!

Noterade även att man har en bloggsida för verksamheten. Kanske inte sådär jätteuppdaterad, men på god väg. Facebooksidan sjuder dock av liv, och det är ett mycket enkelt sätt att marknadsföra sina varor genom att ta en bild, lägga ut den på till exempel Facebook. På så sätt så kan man sitta hemma och fönstershoppa.

Märklig Rubriksättning

I veckan har det varit en del debatt om de nya storregionerna. Den kommer att fortsätta en tid framöver. Senast igår deltog jag i ett möte med kommunledningsgruppen och under en kort paus utbytte jag och kommunalrådet Marie-Louise Dangardt några meningar om just storregionerna. Båda tyckte att det var ett bra steg att ta.

Idag läser jag dock i Gefle Dagblad en rubrik som inte alls är representativ för Hofors.

Ja, tack till storregioner säger Gästrikekommunerna – nja säger Hofors

Det är dock inte alla som köper förslaget rakt av. Xamuel Gonzalez Westling, V, vice ordförande i kommunstyrelsen i Hofors tar en mer problematiserande vinkel till förslaget.

– Jag vet inte om det är helt nödvändigt med storregioner, men jag är inte helt emot det heller. Hofors ligger ganska nära Dalarna och vi behöver mer kontakter över länsgränserna. Men jag är inte säker på att det behövs storregioner för det.

Nu för ju inte Xamuel Hofors talan i frågan och vi har inte ens haft den här debatten på riktigt i kommunen. Varför då antyda att just vi i Hofors skulle vara skeptiska när min gissning är att många faktiskt är för storregioner.

Alla Helvetes Kval

Jag vet inte om man kan påstå att det råder någon hockeyfeber vare sig lokalt eller regionalt, men lite av alla helvetes kval är det nog. Om vi börjar i Hofors så är det ikväll dags för den sista matchen för säsongen. Det skall avgöras huruvida HHC tar chansen att hänga kvar med Division 2-drömmar nästa år. Jag tror och hoppas att man klarar av den här biffen, men i hockey kan som sagt allt hända.

Sista matchenDet är fri entré till matchen genom att ett antal företag går in och sponsrar kvällens tillställning.

Det går fort i hockey ja. Igår satt jag spänd av oro över hur SHL skulle avsluta sitt grundspel. Mitt Djurgården behövde vinna och det med lite hjälp av Luleå för att ta sig direkt till kvartsfinalerna. Såg dystert ut i början, man låg under mot Växjö innan man plötsligt vände till 3-3 i sista perioden. Därmed var Djurgården på kvartsfinalplats, sen plockar tokjävlarna ut målvakten med dryga minuten kvar och Växjö kunde punktera dom drömmarna för gott.

Visst, Luleå ville ha sin tredjeplacering, men som Djurgårdare är det ytterligare ett irritationsmoment med just Luleå. Jag svor och förbannade norrlänningarna ordentligt igår. Nu blir det istället Brynäs som blir motståndet i åttondelsfinalen och är man bosatt i Brynäsland blir det lätt lite jobbigt att hålla på deras motståndare.

Men man håller hoppet vid liv och att Brynäs måltorka fortsätter även i de tre kommande matcherna.

Hoforshallen Anställer Tolk

Ni kanske minns den där debatten som uppstod runt Hoforshallen i social media för knappt en månad sedan. P4 Gävleborg har under morgonen publicerat en artikel som har en form av anknytning:

Flera kommuner i länet har anställt personer med annan etnisk bakgrund på simhallar. Exempelvis Bollnäs, Söderhamn och Hofors. Att prata samma språk underlättar när regler ska förklaras.

Samir Rezwani kom till Sverige från Afghanistan för tre år sen och i mitten av februari fick han en timanställning på Hoforshallen.

– Jag kan språket och kommer att säga de regler som gäller i badhuset, säger Samir.

– Vi ser att vi har väldigt stor nytta av Samir som kan språket, säger Rolf Larsson som är fritidschef i Hofors.”

Personligen anser jag att det är ett bra grepp för att underlätta integration och undvika missförstånd i framtiden. Mycket bra tänkt av fritidschefen Roffe Larsson.

Blåbärsstoppet

I helgen gick Vasaloppet av stapeln och redan på lördagen kunde man stanna till vid det första blåbärsstoppet i Hagaparken. Enligt uppgifter ett välbesökt arrangemang med gissningsvis nytt rekord i antal besökande. Mest nyfiken är jag givetvis på hur många som spontant stannade till i Hagaparken av de som passerade Hofors. Området är lite av en naturlig reklampelare och borde få nyfikna att trampa på bromspedalen för att se vad som händer på sidan av vägen.