En Ask För Överlevnad

Ibland händer det att man får spännande utmaningar som bloggare. Företag som vill skicka saker som skall testas och sen förhoppningsvis, så gillar man dom så pass mycket att man även vill skriva om dom. Antingen via bloggen eller omdömen som de använder som recensioner av sina prylar. Ett importföretag som ägnar sig åt försäljning av friluftsutrustning frågade om jag kunde tänka mig att testa den här lilla näpna asken innan de börjar saluföra den.

Tillverkaren heter MFH, och saluför kläder och utrustning för både äventyrslystna och naturintresserade som taktisk utrustning för militära ändamål. Jag tycker mig ha noterat att den här typen av företag nästan ploppar upp som svamp om hösten och efter regn. Givetvis med enormt skiftande kvaliteer. En del saluför rent skräp till billiga priser, men andra har produkter av hög kvalité. Marknaden växer eftersom allt fler har insett att militära produkter fungerar lika bra i fredliga sammanhang, till exempel på vandringar eller campingturer. Tyvärr är det även så att yrkesmänniskor också har behov av bättre produkter än vad vår egen regering givit dem för att utföra sina uppdrag. Drar mig bland annat till minnes artikeln i Expressen som förfärande nog avslöjade att svenska FN-soldater fick betala ur egen ficka för att ha tålig utrustning.

Gustav uppger att han, för egna pengar, köpt utrustning för 15 000 kronor.

Hans främsta invändning mot utrustningen som Försvarsmakten tillhandahåller är att den är för tung och gjord av material som inte andas i värmen i Mali.”

I vilken mån de svenska soldaterna är i behov av en överlevnadsutrustning i fickformat får jag lämna därhän. Men jag gissar att de inte skulle vara nöjda med vad som sägs vara avgörande för liv och död i en nödsituation. Här är orginalinnehållet i asken:

1 broschyr med goda råd för hur man skaffar mat. vatten och ett särskilt avsnitt som säger att svampar är olika. En del giftiga och andra ätliga. Ganska praktiska råd för hur man utvinner vatten på olika sätt, hur man navigerar efter stjärnor och med kompass och bygger ett vindskydd. Hur man enklast gör upp en eld med olika metoder och hur man signalerar till flygplan. Broschyren har dessutom en 18 cm linjal tryckt i nederkant på pappret.

1 olycksrapport, där man kan fylla i väsentlig information om en person blir skadad och rita i en människofigur var skadan sitter.

1 litet kit om man behöver sy något. 2 vita knappar,2 säkerhetsnålar (som kan vara användbara för annat) samt 6 stycken sytrådar i olika färger.

1 värmeljus

1 tändsticksask med 10 stickor och ett plån

1 blyertspenna

1 visselpipa

1 liten fällbar kniv tillverkad i Kina

4 säkerhetsnålar i 2 olika storlekar

1/2 meter tunn koppartråd

1 eldstål

1 vajersåg

1 fiskeset med 4 sänken, 3 krokar, 3 beteslås och någon meter fiskelina

1 liten kompass

1 förpackning med en bomullstuss

1 ask med en spegel invändigt för att signalera

Om man som kund letar efter en praktisk överlevnadsask och bara läser innehållet i just denna så kan det låta som att allt man behöver finns där. När man väl granskar innehållet så behöver man inte ens vara en hyggligt insatt ”överlevare” för att inse att det är är skit. Rent illaluktande skit. Storleken på knapparna till exempel passar bäst för en skjorta i storlek för barn så varför dom ens är med är ett mysterium. Tändstickorna skulle inte klara lite väta, blyertspennan är gjord för någon med spädbarnshänder, knivbladet är sågtandat och har en tendens att vika sig ur själva handtaget som inte borde få kallas handtag, vajersågen är av sällsynt dålig kvalité och kompassen ligger tillsammans med de andra metalldelarna och visar sällan samma riktning. I en nödsituation så skulle möjligen fiskesetet kunna vara av viss nytta, säkerhetsnålarna om man behövde reparera kläder provosoriskt eller använda som metkrokar. Eldstålet fungerar faktiskt tillsammans med den riktigt dåliga kniven och bomullstussen användbar för att fixa eld. Det enda som jag egentligen inte kan ondgöra mig över är visselpipan. Den låter och gör det ganska illa. Den fyller sin funktion för att uppmärksamma att här händer det något. Informationen på pappersbiten är ganska bra trots allt, om man inte har några färdigheter tidigare. Men jag inbillar mig att en tioåring redan lärt sig det väsentliga i skolan.

I slutänden så blir man mest förbannad och besviken även om köpesumman tycks ligga runt 150 spänn. Man kan ganska enkelt plocka ihop bättre saker i sitt hem som ger större och bättre förutsättningar (vilket jag ska göra och visa upp skillnaden senare). Asken har dock ett bra format för en ficka av normal storlek och är egentligen samma ask som en sportfiskare förvarar lite extra krokar, beteslås mm i fast utan facken som skiljer pryttlarna åt. Jag tänker inte ens länka till inköpsställen, vill man ha det här fiaskot får man Googla på egen hand.

 

Pakka Fyller Femtio!

Idag är det en stor dag för Hofors. En av vår urinvånare har sin femtionde bemärkelsedag, och jag vågar påstå att det är väldigt få individer i kommunen som inte vet vem han är. Det handlar naturligtvis om Henry ”Pakka” Packalen,en sällsynt munter karaktär som alltid bjuder på sig själv och skapar en festlig stämning var helst han dyker upp.

Själv lärde jag känna Henry under mitten av 80-talet. Han var några år äldre än mig, men han lämnade ett bestående avtryck. När jag återvände hem till kommunen så sprang jag ihop med honom av en händelse på Lilla Sparköp nere på Faluvägen och trots att det passerat åtskilligt med år sedan vi sågs var det samma gamla spjuver. Något år senare en sommar så hamnade vi på samma festligheter i viken vid vattenskidklubben, en plats som han och frun Lotta har som sommarparadis. Där började vi prata ishockey och han ställde frågan om jag kunde tänka mig att arbeta med honom i A-laget som materialare. Ett beslut som jag aldrig kommer att ångra.

Under de två kommande åren så umgicks vi dagligen nere i ishallen och ute på vägarna för bortamatcher. Det går knappt med ord att beskriva den här spjuvern. Alltid vänlig, ett enormt stort hjärta för barn vilket inte minst visade sig när han agerade barnpassare åt spelarnas barn. En djurvän som alltid har något att berätta om katterna som finns i hemmet. Han gillar att ta en öl eller två, och det blir aldrig några bekymmer i hans sällskap. Tvärtom bara muntra och glada kvällar. Det är en riktig livsnjutare med makalös humor, och i den mån det finns en tvättäkta sinnesbild för hur en Hoforsare bör vara så är det Henry i ett nötskal. Jag vill med detta inlägg passa på att önska dig en fantastisk födelsedag!!

Fisketävling: Gäddfighten

Med fokusering på just sport i sportfiske, så har det blivit allt populärare att tävla mot andra utövare med både skicklighet och en naturligtvis hel del tur. Förra året gick Slaget om Hyen av stapeln och det visade att det finns åtskilliga tävlingssugna fiskare i kommunen. Nu arrangeras ytterligare en tävling under namnet ”Gäddfighten” och information om regler och annat finns på Facebooksidan.

Datumet är den 10 juni och tävlingstiden mellan 07.00 och 17.00. Man utgår ifrån Hagaparken med samling 06.30 och återsamlas även där för att kröna vinnarna. Det kostar 300 kronor per lag och samtliga anmälningsavgifter hamnar i prispotten där prisfördelningen ser ut så här:
1:an får 44,4%, 2:an ca 27,7%, 3:an ca 16,6 %, längst fisk ca 11,1% av prissumman.

Förutom pengapriset så får vinnarna stoltsera med fantastiskt fina pokaler.

 

Hofors HC Avslöjar Nyförvärv

Det har varit tyst väldigt länge kring ishockeyn i Hofors, det har fått många att spekulera över om det ens blir ett A-lag kommande säsong. Som bekant är eller har ishockeyn varit en av de främsta sporterna i kommunen och människor bryr sig om vad som händer och intresserar sig för vad som komma skall. Då duger det faktiskt inte att vara tyst, utan man bör rapportera om dagsläget i truppen och föreningen. Man har alltid något att säga helt enkelt. Nu kommer dock positiva nyheter om nyförvärv. Trolle Samuelsson, Markus Ekholm Rosén och Carl-Alfred Nordqvist avslöjas ha skrivit kontrakt med Hofors HC kommande säsong.

I övrigt avslöjas inte mycket kring lagbygget inför säsongen 2017/18 via klubbens hemsida, men vi får hoppas på en rejäl satsning som återupprättar de senaste årens kräftgång i Division 2 där man riskerat att åka ur men lyckats bita sig kvar.

Helgens Blåljus I Hofors

I helgen har polisen haft betydligt mer att göra än att sitta på Lidlparkeringen och sjunga.

Tidigt på lördagsmorgonen syntes flertalet polisbilar hasta mot Hofors och anledningen var att man hittat en yngre man knivskuren i en trappuppgång skriver P4 Gävleborg. Under natten mot söndagen så fick man rycka ut igen efter larm om inbrott där den förmodade tjuven synts i övervakningskamera hos en villaägare. Strax efter 07.30 imorse syntes ytterligare fordon, men okänt om de hastade till sånglektioner eller rutinmässigt patrullerade samhället.

Sprudlande Glädje I Hagaparken

Ännu en helg till ända och även om jag spenderat merparten av det med arbete så har jag inte missat explosionen av grönska. Under fredagen så rastade jag hundar vid 14-tiden och tittade som vanligt på en rostig gammal ställning i Hagaparken. Vid 18-tiden syntes den inte längre för alla utslagna blad. Så fort går det alltså när det väl sätter fart. Regnskvätten inatt gjorde sitt och nu känns det nästan som full sommar. Det för mig till nästa fundering denna morgon. Ett av de säkraste tecknen på att det är sommarperioden är ju den vackra fontänen i just Hagaparken. Än så länge sprutar det inte upp en gigantisk kaskad av vatten, så frågan är när kommunen bestämmer sig för att sätta fart på det som av förbipasserande faktiskt är ett landmärke.

Ibland när man varit utomsocknes och ska beskriva för människor som inte riktigt är hemmatama i trakterna så är det dels Ovako som ligger vackert inbäddad i grönskan på sommaren, och parken med fontänen vilken alla tycks känna till om de passerat. Ja och överflödet av pizzerior som också är något man brukar notera.

Senaste tiden har jag också gått omkring och försökt föreställa mig hur parken skulle förändras med byggandet av växthus och annat. Känns nästan lite sorgligt eftersom parken i sig är ganska vacker, har sina särdrag. Ni vet vissa märkligt utformade träd och företeelser som de äldre damerna som motionerar med stavgång på regelbundna tider, hundägare man känner igen på långt håll och myrstacken i slänten mot norr som tvärtemot alla andra stackar inte växer sig högre utan snarare tycks breda ut sig på längden.

Jag tänker på den enorma kostnaden för bygget, om det verkligen kommer att ge den positiva effekten som många inblandade i projektet vill ge sken av. Var den årligt återkommande bilutställningen skall få plats (i år arrangeras den lördagen den 15 juli).

Om det beslutas om att genomföras så kommer det ske etappvis, prio ett borde dock vara byggnaden som planeras precid bredvid fontänen i projektet. Växthus känns inte lika primärt för min del, utan snarare ett servicecenter för turisinformation, toaletter och café. När det skall fattas ett politiskt beslut så är det vi som är folkvalda som ska besluta vad vi skall prioritera och det här är vad som nästan omedelbart skulle öppna upp kommunen för vidare utveckling.

 

 

Det Kränkta Samhället

Vid första anblick så kan insändaren i Gefle Dagblad se ut som att en riktig gnällgubbe varit i farten. Men funderar man lite över innehållet så är det inte mycket man kan säga emot insändarskribenten ”Anders W” om. Har vi blivit ett lättkränkt människosläkte?

Varför är alla kränkta? Är det nån slags trend? Varför är det så stackars om alla? Varför kan barn inte uppföra sig som folk längre? Varför har så många en ”diagnos”? Varför är plötsligt så många gluten och laktosalergiker?

Samhället har totalhavererat. Det är synd om alla och att vara kränkt verkar vara en trend. Barnen är söndercurlade och orkar inte ens gå till bussen även om det bara är 500 meter hemifrån, utan behöver skjuts av sina föräldrar. Var tog ”jävlaranamma” vägen? Vart tog ”sunt bondförnuft” vägen? Att inte kunna äta vanlig mat verkar också vara nån slags ”trend”. Har man ingen ”diagnos” så är man underlig. Vart fan är samhället på väg?

Det är så inihelvete stackars om alla människor i dag så dom knappt klarar av att knyta skorna själva. Hur ska samhället fungera i framtiden med dessa odugliga stackare? Undrande medborgare.”

 

Vem Är Hofors Kommuns Grillmästare?

Det är nu hög tid att anmäla er själva eller någon ni känner som anser sig sig vara kommunens mästergrillare. Jag vet av erfarenheten efter två år att det finns makalösa hobbykockar som verkligen kan prestera underverk vid grillen. I år blir det förutom bara titel och pokalen, ytterligare priser värda att kämpa för.

Sista anmälningsdatum är onsdagen den 31 maj så knappt två veckor kvar alltså.

David Laksola Ordinarie Linjedomare I SHL

2013 gjorde David Laksola debut i Hockeyallsvenskan och nu avslöjas det att han från och med säsongen 2017/18 blir ordinarie linjeman i högsta ligan SHL. Det är Swehockey.se som publicerat nyheten och det kan vara på sin plats att gratulera:

SHL och HockeyAllsvenskan har spikat sin trupp inför säsongen 2017-2018. Fyra domare har tagit klivet upp från HockeyAllsvenskan – Patric Bjälkander på huvuddomarsidan, samt linjemännen Richard Nilsson, David Laksola och Andreas Lundén.

David Laksola 

Din Lokaltidning: Politisk Oro -Så Påverkas Sandviken Hofors Ockelbo

Det är är sådana tider som politiken kommer att börja synas alltmer. Drygt ett och ett halvt år kvar till nästa val och det är dags att starta löftesbussarna och åka land och rike runt och försöka överträffa varandra i löften man ändå troligen inte kommer att genomföra. Höja skatter, sänka skatter, mer poliser, mer försvar, omtanke om de mest utsatta i samhället, privatiseringar, peka finger åt varandras förslag och ett i regel ganska otrevligt debattklimat som naturligtvis blivit en hel del otrevligare sedan bara senaste valet 2014. Här någonstans står den genomsnittlige medborgaren och skall övertygas om partiernas förträfflighet, propaganda och hot om vad som sker om man väljer fel. Valet 2018 kommer att bli rent förskräckligt är min magkänsla.

I veckans upplaga av Din Lokaltidning så finns en sida som skall förmedla lite av hur situationen ser ut i våra närmaste kommuner. Bläddra fram till sidan 10 så hittar ni den artikeln.

När man läser den delen som avhandlar situationen i Hofors så blir åtminstone jag lite förbryllad. Det finns mycket riktigt två lokala partier, men Hoforspartiet har 4 mandat och Folkhemmet Hofors/Torsåker 1, i det fall inte Bror Sundin sitter på stolen alltså eftersom han liksom numera två av Sverigedemokraternas mandat består av ”Politiska vildar”. Av totalt 31 mandat vill jag inte gå så långt och säga att det är många platser. Socialdemokraterna som är det största partiet har 12 mandat, numera understöds dom av 2 Liberala mandat och 2 Centerpartistiska dito. Totalt 16 mandat alltså, exakt det man behöver för att kunna bilda en majoritet. I opposition finns HOP 4, M 3, V 4, SD 3, FHT 1 med sammanlagt 15 mandat, inte tillräckligt alltså för att bilda en egen majoritet, och det ska väl understrykas att alla dessa partier tillsammans aldrig skulle vara ett bra alternativ för att styra Hofors heller. Slutklämmen i artikeln summerar väl det ganska uppenbara att ”om dagens opinionssiffror står sig över valet” så blir det ingen förändring.

 

 

 

Bessemerstjärnorna

Det är knappt tre veckor kvar till Bessemerfesten och programmet ser ut att innehålla något som kan vara tilltalande för de flesta oberoende om man vill roa sig eller uppleva något. Hofors Grillmästare blir av, och förhandsinformationen avslöjar att det kan komma att hetta till ordentligt om titel och pris. En annan riktigt skojig sak är Matilda Anderssons arrangemang Bessemerstjärnorna. Från årskurs 1 och uppåt kan man delta med sång eller dans på scenen i Sommarteatern.

Torsåker-Hagaström Livesänds

Ett trevlig inslag från Mittmedia är att livesända lokala matcher. Kan man inte vara på plats av olika anledningar så kan man alltid surfa in och titta på TV-sändningen. Det krävs ett Pluskonto (som varit omdiskuterat i veckan). IKväll klockan 19.00 är det Torsåker och Hagaström i Div 4 som är i fokus, och den 30 maj hemmamatchen mellan Hofors AIF och Brynäs damer som sänds.

Hofors Delade Poängen Med Hagaström

På tal om just fotboll så rapporteras det att HAIFs damer spelade 3-3 mot Hagaström igår och delar därmed på poängen. Målen stod vadera Malin Andersson, Therese Stattin och Elin Boman för. Arbetarbladet:

Det blev delad pott när Hofors tog emot Hagaström i division 3 Gestrikland. Slutresultatet skrevs till 3-3 (1-1).

Hofors har ett poäng och Hagaström har två poäng efter två omgångar.

Nästa motstånd för Hofors är Hedesunda. Lagen möts på Stålringen. Hagaström tar sig an Hille 2 borta. Båda matcherna spelas tisdag 16 maj 19.00.

Följ gärna laget via deras Facebooksida.

Fordonsträffarna I Edsken Tillbaka

På torsdag startar fordonsträffarna uppe vid Edskens camping igen. Det var ett initiativ som togs förra året och som blev mycket populärt bland i synnerhet fordonsfrälsta i kommunen.

Från klockan 17.00 så kan man alltså åka upp med sitt eget fordon av något slag eller bara bege sig dit för att titta på andras. Information kommer fortlöpande via arrangemangets Facebooksida, och förhoppningsvis blir det bra väder för samtal om fordon och nostalgi med möjlighet att ta sig en fika.

Tidningsdöden: Svidande Ledare Från Arbetarbladet

Jag fortsätter att följa debatten om framtidens media med stort intresse. Under gårdagen publicerade Chefredaktören på Arbetarbladet, Helena Nyman en ledare med en minst sagt hård ton i rubriken.  Vi är tydligen svin och omänskliga skitstövlar när vi tar betalt för lokal journalistik.

Det var i samband med de här Plus-artiklarna som debatten drog igång i Facebook-flödet.

En av de första att kritisera var Hofors före detta kommunalråd, numera regionrådet Marie-Louise Dangardt; ”Det känns väldigt fel att AB har plustjänst på artikeln i en sådan här situation”. Hon är politiker och förväntas känna till de svenska dagstidningarnas utmaning med färre som prenumererar på papperstidningen och en utbredd uppfattning att journalistik som publiceras digitalt ska vara gratis. Hennes uppfattning är tydligen att journalisternas arbete inte är något man ska betala för.

Efter henne stämde många andra in i kritiken. Här ett litet axplock:

”Ohjälpsamt AB! Kommer aldrig att prenumerera på er tidning efter detta era småaktiga penning giriga omänskliga skitstövlar! Fy”

”Vilka djävla svin ni är som utnyttjar en situation som denna för att locka och skaffa pluskunder. Bara ett djävla tänk på pengar i alla situationer…Idioter”

Tidigare på Hoforsbloggen i samma ämne:

Lokaljournalistik i förändring

Den enes död, den andres bröd

Ännu Ett Steg Mot Tidningsdöden?

Tänker inte fördjupa mig i detta mer än så just nu, men slänga ut en liten fundering kring just gratisnyheter. Mittmedia är ett företag som behöver inkomster för att kunna bedriva sin verksamhet och det begriper ju vem som helst att man inte kan gå runt ekonomiskt om man inte får intäkter (Ja förutom bloggare då som många gånger förser just liknande företag med uppslag till nyheter och sedan kopierar rakt av). Men på biblioteken så brukar det finnas gratistidningar att läsa, en del av den service som just biblioteken bör ha. Har man även samma system för den digitala utgåvan? Att man kan gå till biblioteket och läsa Plusartiklarna för de olika tidningarna. Har faktiskt inte en aning om hur det fungerar.

Detta Gäller Vid Fiske I Ankdammen & Övriga Sjöar I Hofors FVOF

Nu när våren åter är kommen och isen försvunnit så har det blivit dags för kommunens barn och ungdomar att plocka fram fiskespöna och försöka fånga en av de otaliga öringarna som simmar omkring i vattnet vid Ankdammen och gamla kallbadhuset. Men fisket i detta område är begränsat och enbart till för just barn och ungdomar upp tills det att man fyllt 16 år. Man får alltså fiska idag om man fyller 16 år imorgon, men inte efter det. Detsamma gäller i hela Hofors fiskevårdsområdesförenings område. Efter att man fyllt 16 år måste man lösa ett fiskekort som då gäller i merparten av sjöarna i området med undantag av Lssjön och Hubo/Långsjön som har egna separata fiskekort. Fullständiga regler för fiske i området.

Det åligger fiskekortinnehavaren att
Iaktta fiskevårdsområdets gällande bestämmelser.
Respektera i vattnet befintliga märkta redskap.
Se till att fiskeplatsen lämnas i snyggt och städat skick.
Vid fiske medföra fiskekort, samt på anmodan uppvisa detta för polis eller tillsynsman.

En av anledningarna till denna påminnelse är att det finns vuxna individer som inte respekterar att fiske vid Ankdammen är till för just tidigare nämnda grupp och ändå fiskar i detta vatten. Man får som vuxen naturligtvis hjälpa sitt barn om fiskespöet krånglar eller att ta upp fisken när det nappat. Barnet bör då stå bredvid och inte befinna sig längre bort upptagen med något annat, då räknas det som att den vuxne står och fiskar. Detta gäller dygnet runt, och att smyga dit tidigt en morgon som vuxen och sätta sig och fiska är ett regelbrott. Det genomförs kontroller vid oregelbundna tider och dagar och man kan aldrig så noga veta när en Fisketillsynsman dyker upp. Och då kan det bli riktigt dyrt för den som inte läst fiskereglerna (ert ansvar att läsa innan ni fiskar) och fiskar på ett förbjudet område, saknar giltigt fiskekort (ert ansvar att hålla reda på giltighetstiden) eller använder redskap som inte tillåts av regelverket (ert ansvar). I synnerhet vid Ankdammen finns fiskereglerna på flera ställen och översatt till flera språk.

När det dyker upp en Fisketillsynsman så kommer denna person att dels ha sitt förordnande synligt (se bild ovan). Dessa skall även ha ett skriftligt förordnande utfärdat av Länsstyrelsen Gävleborg och godkänd legitimationshandling att uppvisa om ni mot förmodan skulle misstänka att det inte är en tillsynsman med befogenhet (fisketillsynsmännens ansvar). Fisketillsynsmännen har en rad befogenheter som regleras i lag. Om man ertappas med att fiska olovligt eller olagligt så vinner man inget på att vara hotfull eller otrevlig. Tvärtom kan detta bara förvärra situationen och Polis kan tillkallas. Förutom kontrollavgifter så kan det då även få rättsliga efterföljder. Man bör alltså som fiskare i området först och främst läsa vilka regler som gäller, skaffa den form av fiskekort som krävs för fisket man tänkt sig bedriva, visa hänsyn till både natur och medfiskare. Det blir så mycket trevligare så för alla. Skitfiske på er!

Sporterian Har Öppnat

Förra veckan invigdes Hofors nya ”Sportbibliotek” under namnet Sporterian på Centralgatan 19.

Här är grundidén att man istället för att slänga överbliven idrottsutrustning, istället kan donera den till Sporterian och låta den komma fler tillgodo. Fotbollsskor, skridskor, innebandyklubbor, fotbollar, ridstövlar, cykelhjälmar och ja i princip allt som kan tänkas för att bedriva idrottslig verksamhet kan lämnas in och glädja andra som kanske bara vill testa på eller inte har råd att köpa nytt. För att det verkligen skall fungera som tänkt så måste alla hjälpas åt. Det kan ge verkligt fina effekter i samhället också. Det kan underlätta integration, det kan få barn och ungdomar att ägna sig åt fysiska aktiviteter, och det ger alla som önskar möjligheter att delta.

Just nu har man ett överflöd av vintersportsutrustning så leta gärna igenom gömmorna efter mer vår/sommar-betonad utrustning och donera till projektet. Förra veckan lämnade vi in fiskeutrustningen som funnits på Time tidigare. Har man till exempel drag, fiskelina och andra tillbehör i överflöd så är det ett utmärkt tillfälle att donera detta till underhåll för fiskeutrustningen.

Hofors Grillmästare 2017

Det var lite ledsamt att grilltävlingen ”Hofors grillmästareriskerade att utebli från Bessemerfestens program i år. Glädjande kan jag nu berätta att tävlingen kommer gå av stapeln i ny regi och med nya och förbättrade inslag, bland annat med ett betydligt finare prisbord än bara äran och en vandringspokal.

Ny arrangör för tävlingen blir Bergsmannen Sodon Restaurang, och den kommer att äga rum i restaurangens mattält på den traditionella parkeringen bakom buss och taxi-stationen. För fler detaljer gällande anmälan, tävlingsregler och priser, kolla in Bergsmannens Facebooksida. Må bästa grillare vinna!

Hoforspartiet Strukturerar Om

Det kanske inte undgått någon att det skett en hel del förändringar i det politiska livet i Hofors på sistone. Ni vet, Socialdemokraterna bestämde sig för att sparka ut Vänsterpartiet som samarbetspartners och istället inleda ett nytt samarbete tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna. Det har minst sagt varit lite turbulent sedan dess och under tisdagens sammanträde i kommunstyrelsen så ombildades även kommunstyrelsens arbetsutskott. Det innebär att Moderaterna miste sin ordinarie plats i utskottet och Liberalerna träder in så att majoriteten har en majoritet även i KSAU.

För Hoforspartiet så kommer ombildningen mycket lägligt. På grund av förändring av arbetssituationen så kan jag med gott samvete lämna över min ordinarie plats i KSAU till Anne Persson fram till nästa val. Det har varit ganska kämpigt att få tiden att räcka till för både politiska uppdrag och andra ideella uppdrag med skiftgången, och jag har under en tid känt att jag inte hinner med på samma sätt som tidigare. Anne är en ”paragrafryttare” ut i fingerspetsarna och kommer att göra ett galant arbete i KSAU under resten av mandatperioden.

Vem Vill Arrangera Hofors Grillmästare 2017?

Ett populärt inslag under Bessemerfesten de två senaste åren har varit den prestigeladdade och lokala tävlingen ”Hofors Grillmästare”. Så här långt har det korats två riktiga mästare i supertuff konkurrens.

Först ut var Daniel Sköld som med sin minst sagt ”tillbakalutande stil” plockade hem 2015.

2016 deltog tävlingens första två stålkvinnor, där Diana Sahlén tog hem titeln och är regerande mästare.

Inför 2017 års festligheter riskerar tävlingen nu att ställas in. Jag som varit en av arrangörerna har fått en förändrad arbetssituation och har helt enkelt inte tiden att förbereda och genomföra tävlingen. Det behövs alltså minst en men helst några nya som kan gå in och upprätthålla tävlingens grundtanke och att sätta sin egen personliga prägel på evenmanget. Det finns ett stort intresse bland invånare att delta, men det måste organiseras så att allt klaffar när grillarna eventuellt tänds den 3 juni i år.

Är ni intresserade av att bidra till folkfesten genom att sköta om den här delen så kontakta Katarina Borbos i marknadsgruppen på telefon 0290-771427 eller mobil 070-0860233 och mejl katarina.borbos@hofors.se. Det är ganska precis en månad kvar så det brådskar.