En Burk För Överlevnad

Under sommaren har jag fått förmånen att titta närmare på vad som brukar kallas överlevnadsutrustning. Sedan tidigare har jag skrivit om en ask från företaget MFH, den fick inget vidare omdöme. Från samma företag kommer dock något som är överraskande positivt. Survival Kit Extrem, som är betydligt större till sin storlek, men har så många positiva detaljer att åtminstone jag blev häpen.

Till en början så har du en behållare som med stor fördel kan användas som vattenflaska praktisk att bära med dig och som har ett tätförslutande lock. Själva locket har en solpanel på toppen som alstrar energi till en inbyggd LED-lampa. Ja just det, en fungerande belysning som laddas och drivs av solenergi. Ljuset blir dessutom starkare när det finns lite vatten kvar i flaskan märkligt nog. Själva behållaren har också en karbinhake som gör att man lätt kan hänga den i bältet eller på ryggsäcken. Även om behållaren kan upplevas onödigt stor för att ha med sig när man är ute och plockar bär eller bara skall ta en kortare strapats i naturen så fyller den ju flera funktioner. Mycket praktisk att åtminstone ha i bilen som nödutrustning.

Innehållet överraskar på flera sätt. Totalt 34 delar, men med extra detaljer som man vanligtvis inte ens tänker på att man behöver i den här formen av nödutrustning. Förutom de sedvanliga sakerna som kompass, visselpipa, eldstål, sykit mm som alltid finns med, har denna en robust spegel för signalering, ett fiskeset med beten, 4 saltpåsar, gaffatejp, en nödfilt, en regnponcho och en fällkniv som faktiskt både har skärpa och några andra nyttiga användningsområden med sina tillbehör. Praktiskt nog en ljusstav som aktiveras genom att man bryter den och sedan ger ifrån sig ett nödljus. Den innehåller också två stycken handvärmare. Mycket praktiskt i det fallet händerna blir kalla och kan upplevas obrukbara i kyla.

Något praktiskt fälttest har inte genomförts ännu, men jag väntar till ett senare tillfälle då jag tänkt ta med alla produkter ut samtidigt för jämförelse. Något säger mig redan nu att just den här burken kommer att ha betydande övertag mot de andra eftersom den känns mycket komplett.

I förbifarten skall jag också nämna denna ”nyckelring” som är praktisk till sin storlek, lätt kan hakas fast i bältet eller på ryggsäcken eller helt enkelt sitta kvar på husnycklarna.

Trots sin storlek så innehåller den 18 användbara föremål för bland annat fiske, eldstål, en skalpell, sårtvätt och 2.7 meter Paracordlina som allt är praktiskt och omsorgsfullt inlindat i. Det förutsätter nästan att man har någon form av kniv med sig, men visst skulle det gå att åtminstone fånga fisk och göra upp en eld att grilla den på.

Pokemonjägare Förstör Gräsmattor

Personligen trodde jag att det här med Pokemonjakt bara var en fluga förra året då hundratals jägare i varierad ålder sågs röra sig på både egendomliga platser och tidpunkter. Jag hade inte kunnat ha mer fel, för på sistone så har jag stött ihop med många människor som går och stirrar ned i sin mobiltelefon och upplevs lätt förvirrade både i centrala Hofors men även i dess utkanter. För den som inte riktigt vet vad det här med Pokemon Go är så finns det en utförligare förklaring under denna länk. I korthet så sitter man inte fast framför en dator utan tvingas röra på sig för att spelet skall kunna utvecklas vidare. Mycket positivt för i synnerhet unga människor som har en tendens att sitta fast framför en skärm hemma och därmed utveckla direkta hälsorisker när både sömn och näringsintag rubbas.

Nu har det dock börjat härskna till bland en del hus och markägare. Det positiva med att barn, ungdomar och vuxna rör sig ute tillsammans har fått smolk i bägaren av vuxna som tyvärr är för lata för att använda benen till jakten på dessa underliga figurer. Naturligtvis vore det en helt annan sak om man hade någon form av funktionshinder som kanske krävde deltagande med ett motorfordon, men flera husägare störs nu av motortrafik på dygnets alla tider där det vanligtvis är ganska lugnt. Motorljuden i all ära skriver en persson som varit i kontakt med Hoforsbloggen, det värsta är respektlösheten när bilar kör sönder husägarnas tomter när bilarna skall vändas eller under en kort period står still.

Det är fruktansvärt att se hur vuxna tillsynes friska människor sitter och leker med mobilerna när dom kör bil när spelets syfte är att ge ungdomar motion”. 

Jag gissar att det finns två sidor av myntet som vanligt och att det finns lika många ”bra” förklaringar till varför man kör bil över andras egendom, men kanske skulle man ta sig en funderar till innan man använder bilen i jakten på dessa låtsasfigurer. Själv har jag aldrig riktigt förstått förtjusningen med just Pokemon, men gissar att andra är minst lika oförstående inför mina intresseområden. Skjut alltså inte budbäraren i det här fallet utan ta till er hus och markägares bekymmer 😉