På Menyn: Från New York Till Hofors

Med en ledig lördagsförmiddag och ett riktigt trist väder ute hinner man ägna sig åt  inomhusaktiviteter. Jag har på senare tid börjat uppskatta att läsa gamla kokböcker, recept och på sistone gamla menyer. Det ger ju givetvis en inblick i andra tidsepoker, andra mattrender och skapar ju ideer för framtida matlagning. Förra året skrev jag ju om en klassisk receptbox som dessa dagar är ganska sällsynt i de svenska köken. Äldre människor kanske har dem stående fortfarande, men jag tvivlar på att ”Rullmops” och ”Apelsingädda” återfinns på veckomenyerna. Just menyer har ju sin charm. Förutom faktumet att man skrattar muntert åt prisbilden så finns det en hel del intressanta kombinationer. Det kan vara allt från snabbmatsrestauranger till finare kök som spridit trender och rykte om sig.

 

Under smörgåsarna finner vi bland annat flera spännande namn. Monte Criston till exempel som är ungefär som den franska Croque-Monsieurn eller ”varm macka” från smörgåsgrillen som är lättare att relatera till som svensk.

Eller New York Cut Steak Sandwich, som är väldigt lika Philly Cheese Steak Sandwich. Där finns det till och med en svensk variant, närmare exakt även en Hoforsvariant som går under namnet Hoforsbloggens Jazz-Macka (fullständigt recept under länk). Går ju att variera i all oändlighet både med bröd, sås och ost.