Enkel Service För Långväga Besökare

Eftersom jag dagligen passerar lastbilsparkeringen i Hagaparken så kan jag inte låta bli att fundera lite över hur livet är för vägens vagabonder. Ibland står det bara något enstaka fordon, andra gånger upp mot tio stycken. Troligen väntar de flesta på att få lossa och lasta nere vid stålhjärtat av vårt samhälle. Sommartid kan det se ganska gemytligt ut. Chaufförerna sitter ute och fikar eller äter sin kvällsmat, man står och samtalar med varandra och fordonen kommer från stora delar av Europa förutom de inhemska svenska. Det är ett lysande initiativ av någon som tänkt till och ställt upp flera soptunnor och dessutom nu bänk och bord.

Man kan ju inte heller låta bli att imponeras så smått av hur dessa transportkuskar orkar med att köra dessa långa sträckor och sen leva på bara ett par kvadratmeter under arbetsperioden. Idag finns ju underhållning i många olika skepnader. Mobil, dator, DVD och Blu-ray.

Men tyvärr så finns det smolk i bägaren. Vi som är bofasta har det enkelt att både tvätta oss och besöka toaletten. För den här yrkesgruppen är det värre. Det vittnar inte minst doften från dungen strax bredvid om. De tvingas uträtta sina behov i naturen och till följd stinker det vissa dagar nästan på gränsen till outhärdligt. Inget vidare bra sätt att behandla långväga gäster, som senare åker hem och berättar om Hofors och hur det fungerar där.

Hagaparken är ju lite av vårt ansikte utåt, här har vi ju verkligen chansen att fånga upp passerandes intresse. Helt felaktigt så tror många att besöksnäringen består utav turister med fickorna fulla av spenderbara stålar, men det finns olika former av besöksnäring som också omfattar dessa yrkeschaufförer. Med några få enkla medel så kan vi i kommunen underlätta för dessa och samtidigt visa att vi bryr oss om människorna som besöker oss. Till exempel genom att placera en bajamaja i direkt anslutning till lastbilsparkeringen. Vi slipper både nedskräpning och avföring runt området som extra men viktig bonus. Ytterligare en enkel sak som det inte behövs politiska beslut och tragglande igenom tjänstemannasystemet.

Kommunanställda Berättar Om Sexuella Trakasserier & Rasistiska Uttalanden Från Enhetschef

Denna förmiddag besökte jag apoteket andra dagen på rad för att införskaffa nödvändiga hjälpmedel mot träningsvärk och skavsår. Ett litet personligt projekt har medfört visst obehag som träningsvärk, stela leder och skavande sår. När man drabbas av sådana åkommor så gör man bäst i att ta hand om dem kvickast möjligt eftersom det kan eskalera till betydligt allvarligare saker än en sårad självkänsla. Och det är lite på det ämnet vi anknyter till rubriken. På väg från apoteket så stötte jag ihop med en vän som berättade en skräckhistoria som först fick mig att bara gapa av förvåning men sen känna ilskan komma krypande och blodet koka. Ett antal anställda inom kommunen har under en tid utsatts för riktigt kränkande behandling av både sexuell natur men också rasistiska uttalanden från en av kommunens enhetschefer. Man har gått samman och skrivit en insändare som man också skickat till en rad media.

Tyvärr så är det ett faktum att den här kommunledningen inte klarar av att hantera känsliga ärenden där anställda inom kommunen eller elever på skolor råkat ut för fasansfulla händelser. Jag vet inte hur många gånger som jag kontaktats av människor som är i desperat behov av hjälp eller stöd för att klara av att säga ”DET HÄR ÄR INTE OKEJ”. Men på klassiskt vis så sopas det under mattan på det ena eller andra sättet. Mitt råd har alltid varit att gå till media eller polisen först, innan man vänder sig till personalansvariga när det gäller rena brott. Kommunen ska inte få tysta ner människor och låtsas som om det är frid och fröjd i kommunhuset.

Mathias Strand Lämnar Politiken & Hoforspartiet

 

Efter avslutat sammanträde i Barn- och utbildningsnämnden i måndags, lämnade Mathias Strand in en begäran att entledigas från sina politiska uppdrag som ordinarie ledamot i kommunfullmäktige samt sitt uppdrag som ordinarie ledamot i  BUN. Mathias lämnar också sitt uppdrag i Hoforspartiets styrelse och också själva partiet.

Mathias Strand lämnar bara en kort kommentar till avhoppet:

-Jag har kommit till den punkt där jag inte längre har något förtroende för Hoforspartiets ordförande Anne Persson.

Med Mathias Strands sorti ur lokalpolitiken, försvinner en  respekterad och omtyckt politiker. Han är av exakt den kaliber som kommunen så väl behöver. När jag tänker tillbaka på den korta men innehållsrika politikerkarriären hamnar naturligtvis incidenten som Herr Strand själv skakar på huvudet åt. Jag tror det är första gången i Hoforspolitikens historia en av kommunfullmäktiges ledamöter lyckats skapa rubriker tillsammans med en diktator.

Den 18 september kommer kommunfullmäktige att hantera Mathias Strands begäran i samband med sammanträdet.

Om Krisen Eller Kriget Kommer

Under förra veckan damp det ner en folder som redan på förhand uppmärksammats på olika sätt. Det kan låta lite dramatiskt med rubriken ”Om krisen eller kriget kommer”, vi har varit förhållandevis skonade ifrån större katastrofer eller krissituationer i Sverige, men nu har man alltså uppdaterat de tidigare upplagorna och här finner man i korthet många goda råd. Bland annat tar man upp ämnen som att vara vaksam mot falsk information, hur man skall agera vid ett förmodat terrorattentat, olika offentliga larmsignaler och kanske det som berör oss alla, en checklista för hur man kan förbereda sig med mat, vatten, värme om sådana samhällsfunktioner av någon anledning skulle slås ut. Det är kort och gott vad varje individ i landet skall känna till.

Tyvärr är det konkret fakta att många av våra medborgare inte har vare sig kunskap, utrustning eller framförhållningen att vara förberedd för att hastigt byta en trygg tillvaro mot kampen för överlevnad. Man blir helt ställd när vattenkranen slutar att leverera färskt vatten, strömmen försvinner och man inte kan ladda sin mobil för att snapchatta, eller plötsligt står inför det faktumet att hyllorna gapar tomma i livsmedelsaffären. Personligen anser jag att det är en medborgerlig och mänsklig skyldighet att ha en krisplan om vi plötsligt kanske måste lämna våra hem på grund av en naturkatastrof eller brand, eller i ett än värre scenario, mitt under ett pågående krig. Baskunskaperna finns i den utskickade foldern eller tillgänglig för att ladda ner och skriva ut under denna länk.

Jag vill också slå ett slag för en mycket användbar och nyttig bok skriven av Niklas Kämpargård. Det är en fördjupning av folderns mer sammanfattande ämnen och tillhandahåller betydligt mer matnyttigt och användbar information även i vår vardag. Den finns att köpa på olika boksidor, Adlibris har den till exempel för 208 kronor. Boken går igenom en rad viktiga ämnen som kan vara av stor nytta både för dig själv och din omgivning under de olika kapitlen. Bostaden, maten, kroppen, samhället och förberedd. Bland annat hur du tillagar din mat utan elektricitet och förbinder blödande sår eller hanterar chock. Ett av kapitlen avhandlar också saker som kan vara bra att ha hemma eller i ryggsäcken om du tvingas lämna ditt hem. Jag skulle gärna se att den här boken var ett ordinarie studiemedel i grundskolan, där man förutom att lära ut livsviktig kunskap, även öppnar upp för diskussioner kring svåra ämnen som krig och samhället i kris.

Nästa vecka skall vi lära oss hur man utför synkroniserade eldöverfall och tillverkar napalm 😉

Det sista var ett skämt.

Ett (nästan) Lokalt Öl Har Sett Dagens Ljus

Det är ingen väl bevarad hemlighet hos i synnerhet mina närmaste och bekanta, att min passion för den ädla drycken öl, det senaste året i synnerhet, utvecklats till något helt annat än ett lagom intresse. Sedan jag fick mer tid över har jag haft möjligheten att odla en större passion och fördjupa mig i alla de smaker som kan utvecklas i ett öl och i synnerhet de mindre bryggerierna som ploppar upp likt kantareller ett bra svampår. Jag importerar, mejlar och jagar udda sorter för att främst kryssa av samtliga sorter i boken 101 öl du måste dricka innan du dör. Det går lite sådär. Många av sorterna verkar tillsynes stört omöjliga att få tag i, så halva nöjet har blivit att leta reda på enstaka exemplar hos andra samlare. Sedan ser jag till att mina egna kylar ständigt innehåller en variation av olika sorter och märken.

Visst finns det en tjusning med att samla på olika saker, som bekant är jag även en hängiven samlare av de klassiska Star Wars-leksakerna från slutet av 70 och början av 80-talet. Men det har liksom sin begränsning ändå. Ett annat stort intresse har alltid varit mat och dryck, något som antagligen startade under den tid som jag var anställd på Systembolaget. Ölsamlandet har blivit något helt annat. Här kan man när andan faller på, öppna en flaska, studera dess färg, doft och smak,och försöka kombinera det med allt från förrätter till efterrätter eller enbart för avkopplande ”rekreation”.

Det är spännande att läsa om öl, lyssna på tillverkare som gör det på industriell basis till den glada amatören som lägger ner hela sin passion i att tillverka ett smakrikt öl i liten skala. Vi har några riktigt duktiga hantverkare i vår egen kommun där jag verkligen måste framhålla Mats Sahlén som en blivande stjärna på bryggarhimlen. Månne han vara den första som levererar ett Hoforsöl eller flera?

 

I väntan på att det kommer ett officiellt Hofors eller Torsåkersöl, så får vi hålla tillgodo med en nära kusin i form av Stjernsunds Brygghus. I helgen

hade man den officiella presentationen av tre spännande öl. Cronstedt, Emerentia och Polhem.  Tyvärr kunde jag inte närvara personligen, men håller mina tummar för att de hamnar på Systembolaget inom kort. Åtminstone som beställningsvara om inte i Hofors eget ordinarie sortiment. Följ bryggeriets arbete på Facebook via denna sida.

 

Stjernsunds Brygghus fokuserar på ekologiska drycker.

Öl bryggs med fyra ingredienser – malt, vatten, humle och jäst. All vår öl bryggs på ekologiska råvaror och vi är noggranna med att välja ut malt och humle av högsta kvalitet till våra öl. Vi drömmer också om att i framtiden kunna skörda egen humle från fälten runt brygghuset i Stjärnsund. Närodlat på riktigt.

De tre ölen som presenterades i helgen är en lager vid namn Cronstedt, en APA,  American Pale Ale vid namn Emerentia och en IPA, Indian Pale Ale döpt till Polhem. Samtliga namn med stark anknytning till Stjernsund.

 

En oerhört spännande tanke är kombinationen med åkermarken runt Torsåker och vattenfabriken på Söderåsen. Med de redan idag skickliga öltillverkare vi har i kommunen skulle det vara ett otroligt spännande projekt att ta fram några sorter som blir vårt eget och som förhoppningsvis kan starta sin resa för framgång i omvärlden.

 

 

Nyheter I Korthet: Brandrisk, Fotbollshulliganism och Topp-Politiker I Tingsrätten

Extrem torka utgör brandrisk

Den extrema torkan fortsätter att bränna sönder gräsmattor och göra det besvärligt lite här och var för våra tappra brandmän. Minsta gnista kan ställa till med enorm förödelse och man bör ta varningarna om att inte grilla eller göra upp eldar ute i naturen om man inte är absolut säker på att man kan hantera det. Förra veckan uppstod en mindre skogsbrand på Åglappsvägen och den lyckades man släcka fort. Jag minns också för drygt fem år sedan när det började brinna i skogen vid Sälgsjön på en plats där människor normalt inte rör sig så frekvent.

Man bör alltså vara extremt varsam just nu med att göra upp eld eller på annat sätt riskera att antända den torra naturen. Under helgen såg det ut att kunna bli lite av det efterlängtade regnet, men det blev mest en ”tummetott” för att referera till sagornas värld.

 

Fotbollsfest urartade

Bessemerfesten hade i år en extrem tur med vädret och även om eftersnacket säger att det var ett av de sämsta åren någonsin,så hävdar minst lika många att det var en mycket lyckad fest med nya inslag som Prideparad och ett fotbollsderby som tyvärr spårade ur en aning. Folkfesten förvandlades till ilska över individerna som tycktes ha druckit ett och annat för mycket. Det medförde ju en artikel i kvällstidningen,men om all publicitet är bra går att diskutera. Mycket tråkigt för arrangörerna som jobbat hårt för att skapa en idrottsfest. Aftonbladet – Publik och spelare i slagsmål.

 

Topp-Politiker förlikades i Tingsrätten

I förra veckan meddelades en dom vid Gävle Tingsrätt som är tänkt att avgöra en infekterad dispyt mellan en av Hofors absoluta topp-politiker och lokala företagare. Domen var efter förlikning till fördel för Hoforsföretagarna, men frågan många ställer sig är om den verkligen var rättvis. Innan denna slutliga förhandling i Tingsrätten har det spridits många elaka rykten vilket påverkat företagarna på ett negativt sätt, där man upplevt att kundunderlaget sviktat och det har varit pyskiskt påfrestande att möta kunder som tror att man sköter sina affärer på ett oärligt sätt. Huruvida politikerns parti nu kommer att agera eller inte återstår att se. Men att döma av ”brukspratet” så är det flera som omvärderat förtroendet och i nuläget inte kan se sig stötta partiet i kommande val. Parterna har till den 20 juni på sig att eventuellt överklaga domen.