10 Dagar Kvar – Nu Gissar Vi Mandatfördelningen Efter Valet

Det är 10 dagar kvar till vallokalerna stänger för detta val. Enligt lösa uppgifter har drygt 1000 personer i Hofors kommun redan förtidsröstat. Troligen blir det ännu fler nästa vecka och på själva valdagen. Det känns lite tjatigt att påpeka igen att ett högt valdeltagande är en tydlig signal om folkets vilja. Det diskuteras politik i alla sammanhang just nu och via sociala medier är det ren galenskap. Propagandan haglar från alla håll och kanter och många är redan trött på det här evinnerliga tjajet om politik som pågått, ja nästan sedan förra valet men nu blivit om än intensivare.

Tyvärr tror jag inte att det kommer att tystna efter den 9 september. Det verkar vara en oreda i vilka konstellationer man vill regera om man lyckas få majoriteten av rösterna. Man talar om blocköverskridande överrenskommelser, oheliga allianser som efter någon timme är helt otänkbart. Vem som skall stödja vem och vilka som inte alls vill samarbeta. Jag tror inte jag upplevt något så förvirrande under hela mitt liv när det kommer till politik.

Tidningsartiklar avlöser varandra, för och emot också där i samma medier fast olika ställningstagande varierande på vilken tidpunkt på dagen det är. De ”stora avslöjandena” om flygpoäng och ditten och datten där alla ska ha en poäng eller ett slagträ för att delta i debatten. Man talar om påverkansförsök från olika håll, Ryssland och Nordkorea. Valarbetare blir misshandlade, skyltar vandaliseras, även här i Hofors och hot delas ut. Visste man inte att det var val skulle man lätt kunna tro att det var dags för schlagerfestivalen.

Nåväl. Man bör försöka sia lite framåt. Hur skall mandaten fördelas på lokal nivå. Kommer Hoforspartiet återupprepa förra valets succe, kommer Folkhemmet Hofors/Torsåker att behålla sitt enda mandat eller finns det en chans att man går framåt igen? Har riksdebatterna påverkat lokala väljare om sin övertygelse på de större partierna som Socialdemokraterna, Moderaterna eller Vänsterpartiet?

Jag har naturligtvis inget som helst säkert underlag men jag tänker ändå drista mig till att slänga in en tipsrad på mandatfördelningen. Kan ju vara kul att se om jag har koll på svägningarna.

Valet 2014 såg ut så här:

Om vi börjar med Moderaterna så tror jag att dom kommer att nå 4 mandat detta val. Ett parti som har både kunniga politiker, engagemang och har ett gott öga till kommunens bästa. Ideologiskt så är det tufft i en historisk arbetarkommun att nå större framgångar.

 

Centerpartiet har även dom engagerade politiker och kompetens. Man har dock sedan S gjorde sig av med V mitt under mandatperioden visat sig allt tydligare som ett nytt stödparti till S, snarare än att visa sitt inflytande. Nationellt har deras partiledare Annie Lööf varit mycket i fokus, men rört upp en del heta känslor. Centerpartiet tror jag stannar på sina 2 mandat.

 

Liberalerna har traditionellt inte varit speciellt framgångsrika i Hofors kommun. Man har legat stadigt på sina 2 mandat. Även L har agerat stödparti åt S under delar av den senaste mandatperioden. Även här har man en partiledare som stuckit ut hakan långt och som kanske inte alla gånger gjort sig populär bland väljare. Jag gissar att 2 mandat blir slutresultatet även här.

 

Socialdemokraterna har efter de senaste valen backat stadigt i kommunen. Senaste valet lyckades man endast få ihop 12 mandat och är därmed inte ett eget majoritetsparti. Man är i behov av att ha ett eller flera stödpartier för att behålla makten. Det har ju dessutom varit en hel del turbulens lokalt och frågan är om dels det och S turbulens på riksnivå kommer att visa sig i sjunkande siffror. Det tror jag. En del av mig säger att det når 10 mandat, men 11 mandat känns mer realistiskt.

 

Vänsterpartiet var tidigare S stödparti med sina 4 mandat. Samarbetet avbröts med buller och bång, och frågan är hur man ser på ett nytt samarbete med S. De mandat som S eventuellt tappar tror jag tillfaller V. Kan bli 6, men jag gissar 5 mandat.

 

Miljöpartiet nådde inga mandat förra valet och efter att ha suttit med regeringen under 4 år där kirs efter kris uppenbarat sig så tror jag att man står kvar på 0 mandat i kommunen även efter detta val.

 

Sverigedemokraterna då? Ska man tro på ”bysnacket” så kommer dom skörda många röster nationellt, men frågan är om de gjort något som helst intryck lokalt. Kan inte påminna mig en enda motion eller ett enda offentligt förslag tillförbättringar för just Hofors kommun. Det är troligen mest missnöjesröster som landar i SD. Här skulle man ju vilja helgardera med både 4 och 2 på sidan av tidigare 3 mandat, men jag kör med X, det lutar mest mot 4 mandat gissar jag.

 

Förra valets raket Hoforspartiet samlade ihop 4 mandat och blev kommunens näststörsta. Det har varit en läroperiod eftersom ingen tidigare haft någon politisk bakgrund. Under mandatperioden har det dock skett en hel del ändringar med ett par tunga av hopp från partiet och styrelsen samt uppdrag. Något som många väljare uppmärksammat och huruvida det kommer att påverka utgången med endast fem av de ursprungliga 16 kvar på listan. Man når dock upp till 8 kandidater via ett par tyngre namn. I förra valet drog man till sig en hel del missnöjesröster, denna gång gissar jag att man tappat en del väljare men samtidigt attraherat nya. Borde stanna kvar på 4 mandat, men jag gissar att man backar till 3 mandat.

 

Folkhemmet Hofors/Torsåker var en gång i i tiden vad Hoforspartiet blev förra valet. En pigg uppstickare som med åren stadigt sjunkit till det senaste valets 1 mandat. Partiet har krympt, många företrädare har lämnat och precis som HOP, återstår inte mycket av vad det började med. Tyvärr tror jag att man i detta val inte lyckas samla ihop till mer, snarare färre. 0 mandat för FHT alltså.

 

Det är således inte speciellt spännande vilket styre vi skulle få om min egen prognos skunne stämma. S kan då endast med Vs hjälp nå de 16 mandat som är minimum för att bilda en majoritet. Även om man skämtsamt säger att C är det nya V, så tror jag inte att man lyckas få ihop den konstellationen helt smärtfritt. En kombination med S+C+HOP=16 bildar också en majoritet, och troligen inte helt otänkbar. För att den tidigare oppositionen skulle göra ett försök att samla ihop en majoritet krävs M+L+C+HOP+V. Känns som ett minimalt scenario. Med andra ord krävs det att väljarna i Hofors ändrar sina åsikter radikalt och överraskar alla. S+V är troligen den nya majoriteten efter höstens val.

 

Vad tror ni? Är det rimliga antaganden eller finns det andra teorier?

Kerstin Hesselgrensväg 2 Till Salu

Det är ett av kanske Hofors kommuns mest fotograferade objekt. Den lilla gula stugan vid Hammardammens södra ände med adress Kerstin 

Hesselgrensväg 2. Jag har alltid tittat på stugan när jag passerat och funderat över om någon, någonsin använder den eller om det varit någon form av kulturbyggnad. Döm om min förvåning när jag hittar det till salu på Blocket.

Det visar sig att Länsförsäkringars fastighetsförmedling fått i uppdrag att sälja det lilla huset, och utgångspriset är 1 350 000 kronor.

Även om man kanske inte hostar upp de slantarna i en handvändning så kan man alltid drömma sig bort en liten stund. Intressant även eftersom det är första gången som åtminstone jag får titta in i huset via bilderna hos Länsförsäkringar. Betydligt större än jag anat, i mycket bättre skick invändigt, och enorm potential för den som vill äga ett stycke klassisk byggnad i Hofors kommun.

Jag vet inte riktigt om jag skulle kalla det drömläge, det är en ganska flitig trafik förbi stugan. Men om man inte söker enskildhet så är det troligen ett mycket bra köp med närhet till absolut allt det fina som finns i centrala Hofors.

Spontant tänker jag att det hade varit ett ypperligt läge för ett sommarcafé med brygga där man kunde ta sig en välbehövd paus, bra läge för deäldre som bor på Hesselgrenskaatt komma ut också för att njuta av sommaren när den väl inträffar.

Ska bli spännande att se vem som köper det och hur det kommer att användas i framtiden. För övrigt, vem äger det idag?

Använd Din Röst!

Det är inklusive dagens datum, endast tolv dagar kvar till möjligheten att rösta i valet till Riksdag, kommun och landsting. Det är på många sätt och vis, kanske det viktigaste valet på åratal, och därför krävs det att alla som är röstberättigade, använder just sin röst för att påverka utgången. Det viktigaste är inte vad ni väljer att rösta på, utan just att ni röstar.

Ett högt valdeltagande ger en rättvis bild av vad folket i sann demokratisk anda önskar att vårt land och samhälle tar för inriktning inför framtiden. Efter valet kan somliga individer skrika sig hesa över hur landet styrs, men en majoritet av befolkningen kommer att ha tillsatt de styrande och det finns väl inget rättvisare system, eller hur?

 

Du har rösträtt till riksdagen om du är:

  • svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige.
  • Rösträtt till kommun- och landstingsfullmäktige

Du har rösträtt till kommun- och landstingsfullmäktige om du är:

  • svensk medborgare och är folkbokförd i kommunen/landstinget.
  • medborgare i något av EU:s medlemsländer eller medborgare i Island eller Norge och är folkbokförd i kommunen och landstinget.
  • medborgare i något annat land än de som räknats upp ovan, eller statslös, och har varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd före valdagen, samt är folkbokförd i kommunen eller landstinget.

I Hofors sker valet på följande sätt:

Förtidsröstning 22/8 – 9/9

Hofors Folkets Hus, lokal Vanadis (ingång parken)
Måndag – fredag kl. 10-18
Lördag – söndag kl. 10-14
Söndag 9/9 kl 8-20. Lokal: Focus

Torsåkers bygdegård
Tisdag och torsdag kl. 14-18, med start den 23 augusti
Söndag 2/9 kl. 10-14

För att kunna förtidsrösta behöver du ditt röstkort. Om du saknar röstkort kontakta Valkansliet genom att ringa 0290-77 14 20 eller mejla till hofors.kommun@hofors.se

Valdistrikt och vallokaler 9/9

Hofors Norra Hofors Folkets Hus, sal Oden
Hofors Centrum Hofors Folkets Hus, sal Bakfickan
Hofors Södra Hofors Folkets Hus, sal Valhall
Hofors Västra Hofors Folkets Hus, sal Valhall
Torsåker Torsåkers Bygdegård

Samtliga lokaler har den 9 september öppet kl. 08.00-20.00 för röstning. Vilken vallokal du ska rösta i finns angivet på röstkortet.

Ta med giltig legitimation!

Vi tar det en gång till:

 

Koloniträdgård Med Anor

Som någon av er läsare kanske minns, införskaffade jag en kolonilott lite hastigt och lustigt. Jag hittade en ganska intressant sida på webben som berättar mer hur det historiskt sett ut i Hofors med sina koloniträdgårdar. LÄNK HÄR. Ett utdrag ur texten:

Detta koloniområde anlades av SKF på bolagets mark 1952 på begäran av många arbetarfamiljer. Då gamla Hagaområdet revs på 1940-talet flyttade de flesta innevånarna till moderna hyreshus utan tillgång till egen täppa. Tidigare, vid arbetarkasernerna, fanns alltid möjlighet att odla. Mycket potatis sattes där men andra grönsaker var ovanliga i dessa land. Några bärbuskar, röda vinbär och krusbär, rabarber och nåt enstaka äppelträd som sällan eller aldrig gav någon frukt fanns också på gårdarna. (se kapitlet Arbetarkaserner)

Potatisåkrar
Från slutet av 1920- talet och fram till 50-talet, gav SKF också möjlighet att odla potatis på av bolaget plöjd mark. Med häst och vagn hjälpte man till och körde ut sättpotatisen till åkern. Där fick man välja om man ville ha en, två eller fler fåror. Dessa kunde vara väldigt långa. Ett år gjordes potatisåker i Långnäs. Ett annat i ”Värnviksbacken” öster om Lissgården. Under sommaren fick var och en rensa och sköta om sina fåror. Det var vanligt att de mindre barnen, som inte börjat skolan, var med vid arbetet i landet. Upptagningen gjordes gemensamt och säckarna med potatis kördes in till samhället och hemmen. Det betraktades som bra social service av bolaget när man körde hem säckarna så folk slapp bära dessa. Sedan förvarades potatisen i de källare som fanns till lägenheterna. Kaserner som t.ex. ”72:an” på Hagagatan hade sin källare i det närliggande ”49:an”.

1952
Koloniträdgården anlades på den tidigare åkermarken öster om kyrkogården, efter vägen mot Lissjön. Marken delades upp, numrerades och tilldelades odlarna. Vid anläggandet av koloniområdet var Nisse Lif pådrivande i föreningen. I början hade man vissa svårigheter att få ihop en styrelse. Avgiften för en lott var 50 kronor/ år. Idag är avgiften 100 kr/ år. Antalet odlare har minskat sedan starten då man var nästan 100st. Populariteten för kolonilotter avtog något under 70- och 90-talet. Idag är man 57st medlemmar. Tyvärr verkar intresset för föreningen svalt bland de yngre odlarna och de äldre upphör med verksamheten.

Det känns ju extra spännande att få förvalta om än en mycket ltden del av Hofors och verkets historia. Jag önskar verkligen att fler kunde förstå tjusningen med att ha en liten bit jord som man brukar till annat än att ställa trampoliner och uppblåsbara pooler på. Personligen har jag högt flygande planer för framtiden. Till hösten blir det inte mycket odlat, men redan nu kan man se en stor förändring till skillnad från det överväxta område som fanns där när jag kom.

Efter en ordentlig utrensning blev det inte alls mycket kvar. Ett litet parti där mynta växte som ogräs och några taniga rabarberskaft.

Den riktiga grönskan får låta vänta på sig till nästa säsong. I år hade jag och mina odlarkamrater planerat att omgärda de tre områdena vi införskaffat med staket och hönsnät, bygga grunderna till ett enklare växthus och sedan sitta där och fundera ut vad som kommer lämpa sig bäst att odla. På området finns en rekorderlig grillstuga där man kan återhämta sig om andan så faller på. Det finns fortfarande rikligt med kolonilotter kvar att lägga händerna på.

Varför Liberalerna?

Som bekant är jag en av kandidaterna för Liberalerna i Hofors kommun i valet 2018. Det var för många ett ganska osjälvklart val att dels ge mig in i politiken igen och dessutom med Liberalerna. I grunden tror jag de allra flesta har väldigt liberala tankar, det finns olika strömningar inom liberalismen, och de allra flesta kan skriva under på att vi skall värna om de individuella och mänskliga rättigheterna, religionsfriheten, jämlikheten och i synnerhet demokratin och yttrandefriheten.

Det finns givetvis massor av frågor där jag absolut inte håller med Liberalerna till fullo. Kärnkraften är en sådan fråga, men i det stora hela så har Liberalerna ett vettigt synsätt på framtiden. En av mina hjärtefrågor rent politiskt har ingen direkt kommunal koppling, det handlar om just frihet och att den är värd att försvara. Jag den den kommande mandatperioden fördjupa mig i Liberalernas försvarspolitik och driva frågor som jag tycker är av stor vikt. Precis som att skolan är den viktigaste frågan, handlar även den allmänna värnplikten om att lära för livet och skapa förutsättningar för att ta med sig kunskaperna ut i arbetslivet eller att ge möjligheten till vidareutbildning inom försvarsgrenarna. Att det verkligen är av största vikt såg vi inte minst under sommaren då flertalet bränder härjade i landet. Vår förmåga skall inte bara bestå utav att kunna försvara oss i krig utan även i fredstid.

I Hofors har Liberalerna traditionellt inte haft ett starkt fäste, även om en av de flitigaste riksdagsmännen som lämnat in motioner under årens lopp kommit just härifrån. Hans Backman. Nu har Hans tyvärr lämnat Hofors, men inte politiken eftersom han siktar på att arbeta regionalt utifrån Gävle, och kvar finns en handfull drivna och motiverade kandidater. Min uppfattning är att de är resonabla, utbildade och delar mycket av mina egna åsikter om hur vårt samhälle bör utvecklas, men även vad vi måste bevara. Vår röstsedel ser ut på följande vis:

Nu kan det vara så att Liberalerna är det parti som lokalt framstår som det absolut tråkigaste bland valalternativen. Huvudfrågan som är absolut viktigaste, är att få kommunens ekonomi i balans igen. Det innebär att en vi inte kommer att ha råd med så mycket ”valfläsk” som många av de andra partierna. Vård, skola och omsorg är oftast ett mycket tråkigt mantra som alla politiker rör sig med, men det är ett faktum att dessa är de områden som vi primärt måste spendera våra skattepengar på. Efter många år av i mitt tycke märkliga investeringar och satsningar (bland annat ett visst växthus där Liberalerna i kommunfullmäktige ställde sig postiva), är det dags att dra åt svångremmen och lägga skattepengarna på de förvisso lagstadgade områdena, men även för att bygga upp ekonomin inför framtiden då dagens barn och ungdomar själva skall leda kommunen. Vi som är politiker idag, ska inte beröva morgondagens politiker goda förutsättningar. Vi skall förvalta det med gott omdöme så att det ger den frihet liberaler så ofta talar sig varma om.

Liberalerna i Hofors kommun kan ni också följa via vår nystartade Facebooksida.

Kolonilott I Hofors

Av en ren händelse besökte jag en bekant som är en frekvent odlare på Hofors koloniområde i helgen. Innan jag hade åkt därifrån hade jag införskaffat

en egen kolonilott. I samma veva bestämde sig även ytterligare en kamrat för att även han borde testa på hur det är att vara en ”hobbybonde”. För så är det, med tiden har antalet människor, i synnerhet yngre som förvaltar en kolonilott i Hofors minskat. De få som fortfarande bedriver verksamhet kan behöva få lite mer sällskap och hjälp med det gemensamma arbetet som finns att göra i området. Egentligen är det lite förvånande eftersom trenderna pekar stadigt upp för närodlat men ingen verkar vilja göra det på egen hand. Föreningen som tidigare har blomstrat och varit mycket populär, har nu flertalet odlingslotter som ligger i träda. Det måste vi ju försöka ändra på tänkte jag och skaffade ett i mitt tycke förträffligt stycke mark till priset av 100 kronor per år.

Jag har väl aldrig riktigt odlat i sådan stor skala, mest chili och tomater, lite örter mm, och något misslyckat försök till potatis och majs. Ja just ja, lyckades en sommar odla fram ett par gurkor också.

Exakt vad jag tänkt odla här återstår att se, men det känns lite spännande faktiskt.

 

Snart Återgång Till Vardagen

Nu börjar semestrarna lida mot sitt slut. Själv har jag lite mer än en vecka kvar och det är nästan så att man börjar längta tillbaka till vardagslunken igen. Detta år var första gången på 8 år som jag haft 4 veckors sammanhängande semester och det finns absolut ingenting att klaga på vädermässigt. Jag har hunnit med att göra allt jag tänkt mig, det vill säga inte så mycket alls mer än några mindre projekt, god mat, god dryck och en hel del bad. Det har även lästs ett antal böcker vilka jag får återkomma till i ett separat inlägg senare. Allt som allt en skön tillvaro som även ni fått njuta av då jag inte heller lagt någon tid på bloggande.

Som ni säkert noterat så har Hoforsbloggen inte varit så aktiv under en längre period. Det finns inga speciella orsaker till det mer än att precis som den omdiskuterade lokaltidningsdöden, är jag övertygad om att även bloggandet sjunger på sina sista rader i versen. Utvecklingen rullar på och nu är det poddarnas och videokanalernas gyllene tidsålder. Konceptet runt Hoforsbloggen måste även det utvecklas och i exakt vilken form får vi se senare under hösten. Receptet finns redan nedskrivet men det är den kniviga frågan om vilken slev som ska vara i grytan helt enkelt.

Nåväl. Det har hänt massor under denna sommar, inte minst har vi väl alla berörts av de enorma skogsbränderna som härjat i landet och i synnerhet kring Älvdalen och Ljusdal mfl. Den där morgonen när vi vaknade upp och kände den starka doften av brandrök och hela Hofors tycktes ligga i ett dis. Man såg knappt höjderna runt oss. Många drabbades av panik och trodde till en början att elden var närmre än vad den var. Nu har vi varit skonade från den enorma tragedi som en skogsbrand innebär, men vi fick en doft av det.

Jag är imponerad över alla dom som arbetat och arbetar på för att begränsa och släcka dessa bränder. När jag stod längs Faluvägen den där söndagen när Polska brandbilar i karavan signalerade och for förbi, var det nästan en liten tår som trillade över kinden.

Ett verkligt segertåg redan innan de påbörjat sitt arbete, och det såg likadant ut längs hela vägen från Ystad upp till Sveg. Egentligen tror jag inte det handlade så mycket om att det var just de Polska brandmännen som passerade, mer ett uttryck för samtliga brandmän oavsett nationalitet, som gav sig in i strid med elden. Det tillsynes orädda, hjältemodiga som utan tvekan gav sig på det som skrämmer och hotar oss.

Det har varit extrema tider, kanske är dom inte slut riktigt än, men är det något som vi har lärt oss av detta, så är det definitivt nyttan vi kan ha av varandra som olika länder och nationer. Det har varit en hel del märkliga diskussioner och debatter kring eldkatastroferna både i etablerad media och på sociala medier. Det är lite skamfullt att mitt under pågående kris peka finger mot varandra politiskt och skylla på eller ifrån sig.

Elden bryr sig inte ett skit om vare sig politiska åsikter eller historiska beslut som fattats. Den brinner, förökar sig och skapar förödelse oavsett. Dom enda som verkligen utfört någon som helst nytta är brandmännen och de frivilliga runt omkring som bara bekämpat bränderna. I sådana här lägen borde det bara finnas ett fokus, rädda männsikor, släck elden. Sen kan man diskutera brandflyg, indragningar, fackliga avtal eller Fans moster.

På tal om just Fans moster så är det knappa månaden kvar till valet till riksdag, kommun och landsting. Under gårdagen publicerades en lång dokumentär om Socialdemokraternas svarta historia med avsändade Sverigedemokraterna. En definitiv upptrappning av det som under perioden fram till valet kommer att eskalera. Smutskastning, avslöjanden, vita lögner och skållat valfläsk. Det finns en stor osäkerhet bland dem jag talat politik med. På kommunal nivå, men i synnerhet  valet till riksdag. Via sociala medier som Facebook bombarderas man ogenerat av propaganda från alla håll och kanter. SD kör sitt race, S kör sitt, C, M, L, V och stackars MP sina. Detta är första valet som jag själv verkligen inte har en uppfattning alls om var min röst skall landa. Kan tyckas vara lite märkligt eftersom jag nyligen valde att ställa upp på Liberalernas lista i vår kommun. Men så föränderlig är politiken just nu.

Till positivare ämnen så har ni säkerligen noterat att den härliga fontänen i södra delen av Hagaparken en tid sprutat upp sitt vatten mot skyarna. Verkligen en frisk fläkt i utseendet av parken just nu. Många har förfärats över hur man stängslat in en del av parken och grävt omkring och sedan lämnat det. Läste en fd politikers undran om just vad som sker:

För ett antal år sedan var det på tal om en pay-and-play golfbana i Hagaparken men detta var då tydligen inte möjligt pga att marken var förorenad och det fick inte grävas i den. Nu är det växthus på gång där och jag fick efter en fråga om detta info om att det inte skulle grävas utan det var ovan jord vilket gjorde detta projekt möjligt. Nu när man åker förbi ser det onekligen ut som det grävts upp stora jordmassor inför bygget. Märkligt!?

Det borde finnas både en miljöanalys och en tydlig plan för hur bygget skall uppföras vid det här laget. Dessutom känns det en smula sent påkommet att börja fundera på det nu. Man får utgå ifrån att kommunen har tagit hänsyn till alla utredningar om miljöpåverkan för växthus eller annat som eventuellt skall byggas i Hagaparken.