Socialdemokraterna Har Förlorat Historiska Greppet Om Kommunen

Ja inte var det många rätt på min egen politiska stryktipsrad inte. Jag misstog mig grovt på i synnerhet Vänsterpartiets attraktionskraft. Förvisso glädjande att dom backar, men oväntat för mig. HOP lyckades attrahera nya väljare och klev fram ytterligare ett mandat, även Liberalerna gjorde ett försynt men viktigt steg framåt och utökade enligt valnattsprognosen med ett till mandat. Sverigedemokraterna vann även dom ny mark och den politiska kartan i Hofors kan teoretiskt ritas om nu när Socialdemokraternas historiska makt äntligen är bruten.

Vad som kommer att ske nu är fortfarande ovisst och man kan bara spekulera över hur den framtida politiken skall utformas i Hofors kommun. Tittar man på mandatprognosen så finns en det en rad scenarion som kan spelas upp.

S får ingen majoritet på egen hand. Inte ens tillsammans med V eller C når man upp till de 16 som minst behövs för att ta makten. Den forna alliansen mellan M+L+C+KD, som fått tillbaka sitt mandat ger 9 mandat. Hoforspartiet och Sverigedemokraterna har alltså en nyckelroll i utformningen av framtida politiska styret.

Om man tänker sig att alliansen återsamlas blir det 9, tillsammans med HOP skulle det ge 14 mandat. Inte heller en kombination som kopplar greppet om kommunen. Däremot kan HOP svänga mot S och V, och därmed samla 18 mandat tillsammans.

14 mandat är dock mer än 10 och 13, så ett valtekniskt samarbete ger högerpartierna och Hoforspartiet ett större inflytande.

Nu kanske ni undrar varför jag inte räknar med SD i något av dessa scenarion. Jag har nämligen svårt att se att någon konstellation skulle vända sig till dessa för stöd. SD skulle bli vågmästare i besluten som skall fattas i kommunfullmäktige. Troligen så står dom på tok för långt ifrån S och V, att logiken säger att man ändå skulle ta motsatt sida. Men om resultaten från valnatten står sig, är det många som nu kommer att fundera, förhandla och göra sitt yttersta för att få en fördelaktig position i lokalpolitiken.

Nog Är Hösten Här Allt – 10 TV-Tips

Besökte Tolvsjöände under måndagskvällen. Hade tänkt mig att beskåda solnedgången som brukar vara otroligt vacker just där när solen slänger sina sista strålar över den långa sjön. Kom tyvärr bara några minuter försent och det förväntade skådespelet uteblev. Vi har ändå haft en fantastisk sommar med både solsken och värme och höstens intåg kan faktiskt kännas ganska skönt. Man flyttar in från uteplatser med grillar (även om det inte blev så mycket grillande som människor hade tänkt sig pga brandrisken) och placerar sig framför TV-apparaterna som ändå är någon form av modern lägereld i var mans hem.

Det är lite samma känsla när man sätter sig framför apparaten. Man sitter där, tittar men låter oftast tankarna vandra iväg i någon slags meditation, ungefär på samma sätt som man stirrar in i eldens lågor. Kan vara riktigt förtrollande ibland.

Under sommaren har man som sagt kanske inte haft tid att titta så mycket på TV-serier, det är en syssla mest för rådande årstid och vinterhalvåret. Jag tänkte ändå passa på att tipsa om några serier som jag själv uppskattar på HBO och Netflix. Utan någon form av rangordning så satte jag ihop en lista på tio serier som ni kan fördiva tiden med under mörkertiden.

  1. Ozark (Netflix) som precis kommit med en andra säsong. En revisor som hamnar i trubbel med en drogkartell och tvingas att flytta till landsbygden och tvätta miljontals dollar. Mord och intriger och något av de bättre som jag sett på sistone.
  2. Snowfall (HBO) även den med en andra säsong under uppspelning. En ung afroamerikans ”framgångssaga” under tiden då det dyra kokainet blev var mans drog i det billigare cracket.
  3. The Americans (Netflix) utspelar sig under 80-talets USA där två ryska agenter etablerat sig som en vanlig amerikansk familj med hus, barn och den amerikanska nationalismens alla attribut. Finns totalt i sex säsonger och blir aldrig riktigt tråkigt. En långkörare alltså.
  4. True Detective (HBO) som det finns två säsonger av nu och en tredje på gång. Varje säsong är en avslutande historia och den första var en riktigt ryslig sådan. Gillar man filmer psykologiska thrillers är detta ett himmelrike.
  5. Marcella (Netflix) en brittisk serie i två säsonger som handlar om Marcella, en polisutredare med vissa ”problem”. Man blir lätt biten och det är svårt att avsluta tittandet.
  6. Billions (HBO) med Damian Lewis från serien Homeland avhandlar en miljadärs vedermödor att hålla i sin förmögenhet med alla tänkbara medel under tiden som en åklagare gör allt för att få honom på fall. Man kan knappt tänka sig att det skulle vara speciellt spännande, men under de tre säsonger som avhandlats och en fjärde på väg under 2019, tappar man aldrig intresset.
  7. Altered Carbon (Netflix) med vår egen Joel Kinnaman i huvudrollen är en science fiction på ett udda tema. Dom rika kan leva för evigt genom att förnya sina kroppar. Kinnaman anlitas för att utreda ett mord. En avslutande säsong där man redan planerat ytterligare en till.
  8.  The Punisher (Netflix) som är en serie gjord av Marvelhistorien och ett par filmer i grunden. En hämnare med ovanlig skicklighet för att ställa till bekymmer. Kanske det mest råa i våldsväg jag sett på TV men riktigt snyggt filmat och actionfyllt.
  9. Sopranos (HBO) en kultförklarad serie om hur det är att vara maffians överhuvud men ändå behöva besöka en psykolog för sina problem med mamma. Har sett samtliga sju säsonger några gånger nu och det blir aldrig riktigt tröttsamt. Man hittar ständigt nya detaljer som gör att serien växer. Hör nästan till allmänbildningen att ha sett detta drama.
  10. Our Cartoon President (HBO) som är en tecknad version av President Trumps äventyr i det vita huset. Hysteriskt rolig om man gillar sarkasm, ironi och kvicka dråpligheter. Jag vet inte om serien överglänser verkligheten, men det känns lite som att det är fullt realistiskt.

 

Inget Lätt Val, Men Det Är Mitt Val

Det blir det sista inlägget om valet innan det avgjorts. Jag gissar att alla är ganska trött på det redan, men vi som har rösträtt har ju givetvis en skyldighet att använda den. Själv har jag under lång tid följt de olika debatterna på håll, läst på partiernas hemsidor om deras politik, läst utskicken av de partier som jag fått i min brevlåda och grunnat på vad som egentligen är viktigt för mig och hur jag vill att närsamhället skall utvecklas och i vilken riktning jag vill att hela landet skall gå.

Att jag själv står på listan för Liberalerna lokalt innebär ju inte automatiskt att jag fullt ut delar deras nationella vision. Det liberala budskapet går ju ut på individens egna frihet att göra val, och någon partipiska har således inte ”smekt” min rygg.

Man kan dock i valet mellan de olika partierna konstatera att det inte finns ett parti som har rätt svar på alla de frågor man ställer sig. Om man föreställer sig att politiken är en sektion med plockgodis så hade det varit betydligt lättare. En bit där, en annan här och ytterligare ett par för att provsmaka i det fall man inte vet om man gillar det men det ser smaskigt ut. Tyvärr så får man ju inte göra sitt val på det sättet.

I slutänden handlar det om ett par saker. Jag har en filosofi att det finns tre områden som samhället skall värna om. Det är de unga som ska ha en bra start i livet med trygghet, förutsättningar att utbilda sig till vad helst man önskar, de sjuka och de som inte kan ta hand om sig själv utan kräver hjälp och assistans för att få en bra vardag i livet, de gamla som på ålderns höst ska kunna se tillbaka på ett stolt arbetsliv och en god tillvaro under bra förhållanden. Skola, vård och omsorg alltså, som alla politiker lär sig som ett mantra. Här har alla partier sina egna ideer om exakt hur det skall utföras. Vad man lovar nu i valrörelsen spelar ingen roll, det är hur man historiskt hanterat dessa frågor som ger en hint om vad man kan förvänta sig även i framtiden. Med det i åtanke så unnar jag mig att vara en smula egoistisk. Jag har tittat på vad som verkligen är viktigt för mig i det fall pengarna som skattebetalarna betalar räcker till något extra.

Har ni inte röstat så är det god tid att ta sig en funderare. Jag gör mitt val och tycker att ni ska göra ert.