Radio Hofors/Torsåker – Ett Drömprojekt

Till och från under året har jag diskuterat lokalradio med en engagerad företagare och vän här i Hofors. Han har liksom mig en bakgrund utanför Hofors där det är ganska vanligt att man har mindre radiokanaler som har sitt fokus lokalt. Jag tror många här i Hofors känner till Wolf FM som sänds från Falun, och är riktigt uppskattade inte minst för sin musik med fokus på klassisk ”Rock´n Roll” och 50-tals musik. Sedan är ju en av kanalens profiler och tillika ordförande i styrelsen Tomas Öberg en riktigt härlig kille som jag även haft förmånen att spela lite ishockey med förr om åren.

Jag vet att min bekant mejlat olika instanser i kommunen för att undersöka vilket intresse som skulle finnas för en lokal radio. Det finns inget uttalat motstånd mot ett sådant projekt, men heller ingen iver att genomföra det kan man väl säga. Som med allt är det en fråga om pengar och tid, kanske även en smula kompetens för att bedriva ett sådant här projekt. Det kan man ana när man läser Gefle Dagblad idag om närradion i Gävle. Men det går ju alltid att drömma. Drömmar kan ju alltid realiseras såvida det inte är helt uppåt väggarna som förslagsvis en sexuell kontakt med en utomjordning eller sansad politik av både borgerliga eller socialistiska partier. Jag dagdrömde lite över hur ett dagsschema skulle kunna se ut en vanlig dag fullt utbyggt:

06.00-08.00 Morgonpasset med korta nyheter och musik som får Hoforsborna att vakna till

08.00-10.00 Underhållningsradio för de äldre. Musik och historier

10.00-15.00 Musikslinga med blandat innehåll, både gammalt och nytt

14.00-18.00 Entré Ungdom sänder egna produktioner och shower med musik och prat

18.00-19.00 Torsåkers Bluegrassförening spelar musik

19.00-20.00 Aktuell debatt med lokalpolitiker

(19.00-21.30) Livesändningar från Hofors Hockey Clubs hemmamatcher

20.00-23.00 Lokala förmågor spelar kör sina egna shower med prat och musik. (Tänk er allas vår Spar-Arne spela godingar och egna favoriter en timme eller fackföreningarna i Hofors diskutera arbetsmiljöfrågor varvat med musik för sina medlemmar.

Det finns ju oanade möjligheter i ett sådant här projekt. Huvudansvaret kunde Entré Ungdom ha och samtidigt ge ungdomarna ytterligare en aktivitet och utbildningsmöjlighet som kan vara bra att ha i bagaget när man ger sig ut i vuxenvärlden. Alla innevånare skulle dessutom ha en möjlighet att delta. Extrasändningar vid olika evenemang inte minst. Born-dagarna i fokus eller direkt från kanotstadion och Orken-turneringen. Det skulle definitivt ge orten ett lyft. Jag vet att det finns en hel del kompetens på orten gällande webbradio som man kunde ta tillvara på. Hur skulle ert eget drömschema för en lokal radiostation se ut?

13 thoughts on “Radio Hofors/Torsåker – Ett Drömprojekt

 1. Roligt att ni nappar på idén 😀
  Låt ungdomarna börja leta information om hur man driver en lokalradiostation som ett slags projekt. Med en sammanställning kan man sedan gå vidare och söka lokala sponsorer.
  Om ni vill så kan ni kontakta Tomas Öberg direkt för att höra lite hur det fungerar och hur dom arbetar genom adress tomas@wolffm.se

  Skall höra mig för lite hos mina egna kontakter också.

 2. Wolf FM hördes mycket bra till Hedesunda då jag var där på Cruising för ett par år sedan. Den stationen hörs bra i Silverdalen med……..

 3. Spännande spännande! Ett ytterligare tips kan vara att ni i samband med att ni startar projektet, även startar en blogg/dagbok om hur arbetet fortlöper från planering till start. Dels kan alla följa med i hur ni går tillväga och det kan även vara till nytta för andra, liknande ungdomsprojekt 🙂

 4. Jättebra idéer!
  Jag har, utan att ha läst detta innan, en podcast-idé igång redan, där webbredaktinen här i verksamheten ska få testa idén först. Dom kommer också ha möjlighet att både blogga och göra repotage från olika evenemang.

  ”Radio Hofors” känns som ett långsiktigt, MEN väldigt realistiskt mål!

  Vore kul att höra mer av dina tankar kring denna idéen. Känns spontant som att vi tänker lika. Hör gärna av dig om du vill finna ett samarbete i detta

 5. Podcasts är en ypperlig idé att börja med, sen behöver man ju inte starta med sändningar varje dag till en början utan kanske ett par kvällar i veckan för att komma igång och bli varm i kläderna. Har pysslat lite med webbradio tidigare men problemet är att många äldre och andra som är på ”rörlig fot” i samhället inte kan höra sändningarna.

  Men man måste börja någonstans och Entré Ungdom har förmodligen en enorm nytta av att kunna köra ett sådant här projekt, inte minst för att ge ungdomarna modet att bli hörda och utveckla egna idéer till program 🙂

  Jag kanske kan bistå med lite ideér åtminstone.

 6. Jag tänker mig ca en gån i veckan till att börja med, för att skapa intresse inom ungdomarna.

  Jättegärna.

  Skicka gärna ett mail till mig så jag vet var jag kan kontakta dig vid frågor 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *