Kommunen Köper Mark I Robertsholm För En Krona

Gårdagens söndagsläsning var faktiskt intressantare än jag hade kunnat ana i många avseenden. Dels hittade jag uppslag till potentiella arbetsprojekt för en god vän och fick information att man inom kommunen funderar på att avsätta en miljon kronor för att förbättra miljön runt stationshuset i Robertsholm.

Man får köpa marken av Trafikverket för en krona vilket knappast kan sägas vara slöseri med kommunens pengar. Förhoppningsvis ser man till att kommunikationen till och från järnvägsstationen fungerar bättre. Jag har faktiskt varit med om att bussen inte ens dykt upp och när jag ringde upp trafikkontoret utlovade man att bussen skulle komma, sedan var den trasig, sedan fick man inte tag i chauffören och skulle skicka en taxi som inte hade tid att komma. Jag tror ändå att hela orten skulle tjäna på att försöka få in stationen mer lokalt. I det fall att man vill att människor skall nyttja tågen som fortfarande stannar i Hofors.

Sen har jag hört berättats och sett några skyltar i området på andra sidan spåren, från stationen sett, som varnar för att marken innehåller miljöfarliga ämnen som arsenik bland annat. Mitt minne sviktar lite, men var det inte aktuellt att göra en insats för att få bort miljöproblemet där? Det är ju ett fint område och bör man oroa sig över fisken som finns i ån bredvid?

10 thoughts on “Kommunen Köper Mark I Robertsholm För En Krona

  1. Ja, den marken på andra sidan äger Ovako när en gång i tiden köpte sågverket som låg på platsen. Det lass ner och läts förfalla. Så det är Ovako och länsstyrelsen som kanske ska kontaktas för att få reda vad dom ska göra för att sanera det 🙂

  2. de e fan på tiden att det händer nått runt järnvägsstationen…kan fan inte bli sämre…när vi lirade på hoforsrocken i år så tog jag mina bandpolare o åkte upp till robertsholm för jag ville visa dom var jag växte upp…vi lade oss på rondellen o drack en öl…de skulle ha varit mysigt o roligt…men de var fan så att jag kännde bara skam

  3. Kolla med kommunens miljö o hälsiskyddskontor. Helt säker på att det finns dokumenterat där, be om kopior. Är rädd för att det är mycket kostsamt att sanera och det är ganska allvarligt. Tyvärr!!

  4. Fortfarande i saneringsbehov väl? 1000 000 kr i mark & försköningsarbeten runt stationen avsättes, Det vet vi ju alla att kommunen ska ha taklagsfest också för minst 18 000 000kr efter det projektet är klart.

  5. Kan ju inte hamna enbart på kommunens bord att betala saneringen. Tror inte det var kommunal mark fån början och varför skulle man ha köpt arsenikdränkt mark?

  6. Köper man mark så är man ju automatiskt skyldig att sanera som ägare om inte annat står skrivet i kontraktet men då kan man ju fråga sig varför inte tidigare ägare åtagit sig problemet tillsammans med kommunen innan köpet träder i kraft? Nu vet jag ju inte ens om marken är giftig där men risken är ju överhängande & då räcker det inte med att ta bort en dec jord & fylla på med ny,

    intressant: Sanering av arsenik är inte bara dyrt. Det ger dessutom väldigt små hälsoeffekter. Bara 0,1 liv räddas till en kostnad av 881 miljoner kronor, enligt siffror från Konjunkturinstitutet och Sahlgrenska universitetssjukhuset.

    Analysen visar dessutom att saneringen av 23 arsenikförorenade områden som mest sparar 0,03 liv per område, vilket totalt innebär att man inte ens når upp till ett räddat liv. Forskarnas slutsats är därför att ekonomiska insatser för att förebygga miljörelaterade hälsorisker kan göra betydligt större nytta inom andra områden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *