Glasa In Brukskärnan

I både Falun och Borlänge på andra sidan länsgränsen bygger man gallerior så det knakar och brakar. Trots att man har flertalet och dessutom bygger helt nya områden utanför orterna med dedikation för köpcentrum och handel. Det verkar inte finnas någon brist på potentiella kunder och kanske är det lite som i filmen ”Field of dreams” från 1989. ”Build it and they will come”. Bygger man det så kommer dom. Kunderna alltså. Jag var ju lite inne på det när jag spekulerade friskt i att förvandla Hofors till ett jättelikt nöjesfält. Man bygger redan men man måste bygga mer. Erbjud så kommer dom. Gamla Rubinen/Domus har ju sakteligen genomgått en ansiktslyftning. Vissa korta sträckor (läs tveksamma steg) kan man känna igen dragen hos en galleria. En riktig sådan. En inredningsbutik utanför en matbutik med spelbutik slash postkontor och ett par träbänkar där människor kan vila sina trötta fötter under shoppingturen. Snart kommer Systembolaget in i byggnaden också. Men jag undrar vad som händer med byggnaden där Systembolaget är inhyst nu. Det ligger ju faktiskt i hjärtat av vad som kan kallas Hofors handelsnerv.

Passerade ju där i mitten på december och såg lokalerna gapa tomma och efterlyste en delikatessaffär. Något som man inte hittar på vare sig Prix, Spar-Arnes eller ICA. När systemet flyttar antar jag att det blir tomt i huset. Skall man riva det och bygga mer parkeringar eller skall man försöka göra något av det? Jag är ingen projekterande rondellbyggande stadsarkitekt, men jag ser möjligheter med den där byggnaden och Skänktorget mellan de andra butikerna. Varför inte bygga om det hela till en radda mindre lokaler/butiksområden med passage mellan? Som en galleria. Det finns duktiga företagare i Hofors och det skulle kunna bli fler med lite hjälp. Förutom butikerna kunde man kombinera med internethandel beroende på verksamhet och faktiskt få igång centrumlivet på allvar.

Det saknas ju så mycket i Hofors sägs det. Skor, kläder, leksaker mm mm. Vore det inte ide att försöka satsa på att få kunderna att spendera sina pengar på orten istället för de andra större städernas köpcentrum och gallerior? Åtminstone en del av det. Glasa in Skänktorget och Centralgatan mellan Skolgatan och Bryggargatan. Trivsamt att vandra omkring i även tider som denna snöiga. Jag vet åtminstone en företagare i Hofors som skulle kunna fixa det galant.

3 thoughts on “Glasa In Brukskärnan

  1. Jag var ner och skulle handla häromdagen. Det jag var ute efter var en helt vanlig salladsskål, med lock. Kollade i varenda affär och Nej! det finns inte någonstans. Största skål jag hittade var på 1,2 liter. Skulle behövt lite större. Passade på att fråga på Arnes fyndhörna, de har ju det mesta. Men nej, hon trodde inte att hennes leverantörer hade nå såna heller. Testa IKEA fick jag till svar.

    Jag hatar att man ska behöva åka utanför Hofors för att få tag i saker. Ska man ha kläder till barnen, åk till valbo, skor åkt till valbo, osv…

    Om jag ska kunna gynna orten måste väl orten ha ett utbud att prata om också?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *