2000-Talets Kolarkoja

Efter inlägget om kolarkojan igår, fick jag ett mejl med en bild där avsändarens ”farsa” visade hur man bodde när man var ute på skogsarbete förr i tiden. ”Aningen mer komfort” än kolarkojan sades det i bifogad text.

Det är flera saker som slår mig när jag ser bilden. Ni ser kärlet som hänger vid kojans vänstra sida. Ser identiskt ut med ett annat kärl som jag skrev om för två år sedan, och som makalöst nog kan vara ett svunnet spår efter min egen morfars tillvaro i skogarna här i kommunen. Det har för övrigt tjänat som blomkruka ute under två somrar här hemma sedan jag fann det.

Är det någon som mer bestämt kan säga vad man hade dessa kärl till? Fotogen?

En annan sak som jag drar mig till minnes är ett annat inlägg som faktiskt är lite av en utveckling av kolarkojan. Dom så kallade jordskeppen som landat lite här och var i modern tid.

 

2 thoughts on “2000-Talets Kolarkoja

  1. Att barn byggde kojjor i skogarna var en del av våran grundträning i livet förr som mer & mer mattats ut bland barnen av idag. Förr föll det sig mer självklart att man skulle använda allt i skogen. Kärlet hade nog flera betydelser men hade det varit för fotogen borde locket haft en pip, troligare är att man värmde snö i dessa kärl eller förvarade mat som risgryn etc… Praktiska i många avseenden.

    Jag kan ta lite kort som vi kan jämföra mellan Tivedens kolarkojor ”Milor”(Som fortfarande brukas av cyklister & vandrare) & de som är här! Finns det fler bevarade milor ute i skogarna här? Är de bara slumpvis placerade eller strategiskt intill något vägnät?

  2. Visst är det så, dagens barn kommer i det stora hela stå helt handfallna när elen försvinner och de inte kan få igång datorerna ändå 😉
    Ta några kort!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *