Den Siste Idioten Kanske Finns I Hörby?

Jag skall ärligt talat säga att jag aldrig någonsin hört något gott om Hörby. Varför är kanske frågan man skall ställa sig. kanske är det som med Hofors, att man som utomstående inte hör speciellt mycket gott om orten heller. Denna morgon blir jag sittande i soffan alldeles häpen över ett inslag på TV4 Morgon där man intervjuar en Moderat lokalpolitiker och tillika kommunalråd som den berömda ”snilleblixten” måste ha slagit ned i huvudet på.

Bakgrunden är denna:

Varje sommar arrangerar ägaren av Fulltofta slott, Anders Jarlskog, en cocktailfest för ett hundratal inbjudna. Då minglas det kring den uppvärmda poolen och värden bjuder på drinkar. Kommunalrådet Lars Ahlkvist (M) bor granne med finansmannen och umgås med honom i flera olika sammanhang. 

Anders Jarlskog, som byggt upp en förmögenhet på bland annat företag som köper upp fakturor, är även vän med konstnären Johan Falkman. Jarlskog har flera gånger beskrivits som mecenat åt Falkman.

Finansmannen på Fulltofta och hans sambo ska avporträtteras i den stora muralmålningen i Hörbys kommunhus, utklädda till Kung Karl XI och adelsdamen Leonora Ulfeldt. Enligt traditionen uppmärksammades mecenater ofta genom att förekomma som statister i konstnärens verk. Lars Ahlkvist har också stått modell för tavlan, då som en romersk legionär i Jesus Golgatavandring

Vilket intresse nu innevånarna i Hörby skulle ha av att se en moderat utklädd till romersk legionär kan säkert bli en intressant diskussion i sig. Redan när man bestämt sig för att ge uppdraget till en kompis till kommunalrådet borde varje ”tsunamivarningssystem” ha signalerat att här har det med all säkerhet inte gått rätt till:

Den konstnärliga utsmyckningen i kommunhuset har aldrig upphandlats och det har inte förekommit någon tävling för att utse den som är bäst lämpad att utföra målningen. Uppdraget har gått direkt till Johan Falkman. 

För att få göra undantag från reglerna om kommunal upphandling måste man kunna visa att det bara finns en enda person som kan göra det verk man vill ha. Bevisbördan ligger på den som vill köpa konsten.
Vill man vända sig direkt till en enda konstnär ska man göra det skriftligen. Det ska även finnas en kravlista med det som köparen är ute efter. I Hörby har affären gjorts upp vid privata sammankomster mellan kommunens högste politiker och konstnären ifråga

Nu kommer hela fyllepåhittet kosta innevånarna i Hörby runt 600 000 kronor, delat på skattemedel och pengar från ett kommunalt fastighetsbolag. Och i den telefonintervju som återges på TV4 märks ingen ånger, ingen förståelse för kritiken. Jag får ungefär samma uppfattning av idioten som när jag läser denna artikels slut:

Lagkravet på att en konstkännare ska vara inblandad i beställningen när en kommun köper konst tycker Lars Ahlkvist däremot att man levt upp till.

-Jag känner att jag för egen del är väl bevandrad i konst. Jag kommer från en konstnärsfamilj och har ägnat mycket tid åt det, säger han till tidningen.

På frågan om han har någon utbildning inom konst, svarar han:

-Jag trodde att det var kunskap som eftersträvades, inte utbildning. Jag kan inte se att jag har några bekymmer med kunskapen

Nästan helt motiverat tänker jag på Hofors egna lilla ”legionär”. Ni vet Alf ”klackarna i backen” Persson, som efter lite middag och konjak kom på idén att ge sig in i politiken. Det verkar vara en röd tråd med alkohol, Moderater och idiotiska tilltag rent allmänt kan man säga. Om Gud bevare oss, Moderaterna skulle ha få en majoritet i Hofors, skulle det kanske se ut ungefär så här nästa gång kommunen skulle införskaffa utsmyckningar för kommunala skattepengar:

Obs! Bilden är ett fotomontage!

5 thoughts on “Den Siste Idioten Kanske Finns I Hörby?

 1. Det blir mer och mer uppenbart hur man agerar, hur Ahlqvist och Bertilsson slingrar sig och bortförklarar sig. Stå för detta istället. Ahlqvist lär krampaktigt hålla sig kvar in i det sista men kan i vart fall sägas ha väldigt små chanser att fortsätta som kommunalråd nästa mandatperiod.

  I Eslöv gjorde ju en Moderat kommunpolitiker något ännu värre.
  Sålde något som tillhör någon annan och dessutom extra anmärkningsvärt något som faktiskt är gratis. Detta på bekostnad av lurade konsumenter dessutom.

  http://www.skanskan.se/article/20110923/ESLOV/709239853/-/m-politiker-tog-betalt-for-annans-tjanst

  Och allt går obemärkt förbi. Tydligen ska man inte ha så höga krav på kommunpolitiker. Inte på de moderata i vart fall

 2. Ja här har du satt huvudet på spiken.
  såhär ser verkligheten ut tyvärr i vår kommun.

  titta gärna in hos mig så får du läsa mer grävande fakta och rena lagbrott.

  Ha en bra helg!!

  //bitter medborgare

 3. Nu är M,SD och Spi i opposition, men det är en vänskapskorruption sedan lång tid tillbaka som gör att det inte spelar någon roll vem som styr i Hörby. Främst skor de sig själva och sedan får deras vänner förtur till mark och byggnader som kommunen säljer ut. Här är det en merit att missköta sig och få fortsatt arbete i andra kommunala verksamheter, trots uteslutning. Det är samma soppa och fortsatta märkliga upphandlingar där jobb går till olika entreprenörer som ofta inte är bäst lämpade, men här finns det undantag i den kommunala upphandlingen som gör detta möjligt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *