Den Uppenbara Röda Tråden

Det är dags att ge sig på nästa bunt med studielitteraturen och det blir en spännande upptäckt att en av författarna kommer från vår egen trakt, Per Agne Erkelius. Tyvärr är han avliden nu, vilket dom andra författarna också är eller kommer att vara inom kort misstänker jag.

Jag är antagligen mycket obildad som inte hade en susning om vem denne man egentligen var. Jag vill minnas att något utdrag av hans författande fanns med i en antologi vi ”tvingades” läsa i skolan. Därför blir jag tvungen att leta lite på nätet för att få en uppfattning om vad det egentligen är jag förväntas läsa och redovisa åsikter om. Hittar en artikel i Fokus som gör att det känns lite mer spännande att gå igenom denna triss av påstådda Ess i författarleken:

Det fanns andra författare som kom från Gästrikland. Stig Sjödin, Anna Westerberg, Per-Gunnar Evander. Det fanns en tid då man talade om en gästrike-boom i litteraturen. Ord som boom och hype och kommers låg riktigt illa i hans mun. Per Agne Erkelius var en mycket o-hypad författare, vars privatliv var just privat, aldrig offentligt synat eller vädrat. Han satt inte i några soffor, han gjorde inga uttalanden, utom en gång, då han i två artiklar i Expressen rasade mot sitt förlag som han ansåg misskötte och struntade i den seriösa litteraturen. Då var han riktigt förbannad och lämnade förlaget, Norstedts, i vredesmod. Det såg ett tag ut som om han också tänkte lämna litteraturen men, sa han, jag har varit författare i trettio år och vill gärna fortsätta ett tag till.”

I övrigt är det verk av personer som beskrivs som ”den mest berömda proletärförfattaren” eller ”central gestalt för den radikala vänstern”. det tycks finnas en bokstavligt röd tråd i litteraturen vi skall studera.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *