Hoforsbloggens Jazz-Macka

Det är en rätt inspirerad av den klassiska ”Philly Cheesesteak” med vissa modifikationer, men i det stora hela så handlar det om kött, ost och sprit med en gnutta styrka i smaken. Man behöver inte så många ingredienser heller.

I just denna valde jag som ni ser i bild, Sambal Olek, en Carnegie Porter, en flaska Jack Daniels, soja, en steksås från TryMe vid namn Bullfighter. Gul lök, vitlök och skivor av ”sjömansbiff”. Tre sorters ost och ett bröd. Man kan naturligtvis variera både kött, ost och bröd efter behag. Börja med att strimla köttet och lägg det i en skål.

Finhacka den gula löken och vitlöken. Tillsätt en rejäl sked med Smbal Oleken, här finns även utrymme att stärka upp smaken ytterligare om man vill med tex en gnutta chilipulver.

Tillsätt lite av ölen och sojan.

Grillsåsen

 

Och sist men kanske viktigast, starkvaror med måtta. Man kan lockas att överdriva tillsättningen av spriten, men gör inte det utan ta dig en hutt på sidan av skålen istället.

Då borde det se ut ungefär så här, nyttja inte salt och peppar, det räcker med sältan i sojan och Sambal Oleken för att få fram fina smaker.

Rör om ordentligt och låt stå någon timme så att köttet hinner suga upp mycket av de andra smakerna.

Under tiden kan man ta sig en liten hutt till för att hålla inspirationen uppe och ta sig en liten funderare över ost. Ost är ett slags mjölkprodukt och kommer i många olika former och smaker som ni kanske vet. Mitt eget val till just den här mackan föll på en mildare ädelost, en chili och tomatost samt vanliga cheddarskivor. Jag begränsade mig till tre sorter, det går naturligtvis att blanda in ännu fler eller färre, men jag inbillade mig att jag skulle få ut det bästa av ostarna om jag bara tog den här kombinationen.

 Man kommer behöva ett bröd av något slag. Jag valde den här modellen eftersom den dels såg rolig ut och dels är riktigt gott.

 

Man kan förbereda lite genom att dela på brödet och lägga på ost efter smak och tycke. Brödet skall in en snabbis i ugnen innan mackan kan färdigställas. OBS! Använd inte spriten i det här momentet, alltså på brödet.

 

Nu borde du ha filosoferat klart över ost och bröd och slå på spisplattan. Det är en ganska blöt församling kött i det här läget. Men låt det puttra på så att vätskan reduceras till nästan intet.

När det börjar likna resultatet på den undre bilden, ta av stekpanna från platta och skjutsa in brödet med osten i ugnen några minuter. Bara så pass länge att det börjar smälta en aning.

Det är nu dags för monteringen, ett moment som man bör vara stadig på handen för och bör gå ganska kvickt. Lägg upp köttet på den undre delen av brödet så att det ser ut ungefär så här.

Personligen anser jag att mackan blir aningen torr om man inte tillsätter någon form av sås. Här använder jag samma grillsås som i marinaden. Bäst resultat blir det även här om man är aningen återhållsam.

Sista momentet är att lägga på skivorma av cheddar. Dom smälter snabbt och bör därför som jag beskrev tidigare, inte följa med in i ugnen. Om man vill kan man även lägga på skivad gul eller röd lök, men absolut inget grönt som sallad eller liknande.

Resultatet blir en smarrig, smakrik macka som kan bota de åkommor man ådragit sig kvällen före eller ett perfekt sätt att bjuda på förtäring i pausen på ett pokerspel eller med tända ljus och schysst musik på stereon. Rekomenderad dryck kan vara en mörkare öl, men vilket som helst går bra efter egna preferenser. Smaklig måltid!

2 thoughts on “Hoforsbloggens Jazz-Macka

  1. Du är duktig på att laga mat du. Kanske det du borde satsa helhjärtat på? Du kommer ändå aldrig upp i ”Finkens” klass 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *