Gästinlägg: Miljöskåp Kan Vara Miljöskadligt

Små tankar och funderingar kring lanseringen och nyttan av Gästrike Återvinnares miljöskåp EL:IN. I Hofors kommun finns det i nuläget två sådana installationer, Coop Extra i Hofors och Tors Center i Torsåker. Är det verkligen miljövänligt att placera dessa ”miljöstationer” i anslutning till livsmedelsbutiker?

Tanken är att man lättare skall samla in uttjänta glöd och lågenergilampor. Insamling är bra! Men vilka är hälsoriskerna?   I ett utskick från Gästrike Återvinnare erbjuds den möjligheten till de kunder som passerar EL-IN skåpet. “Lämplig plats är vid burk och flaskåtervinningen i butiken”. Som kanske alla inte vet (?), innehåller lågenergilampor kvicksilver. Visserligen små mängder. Kvicksilver är enligt kemikalieinspektionen ett av de ämnen som är skadligast för miljön. Varför hantera dessa miljöbomber i en lokal där livsmedel saluförs? Närmare 40 års erfarenhet av insamling säger mig hur svårt det är att skilja på batterier och lampor, i batteriinsamlingsboxar hamnar också kasserade kvicksilvertermometrar! Tänk er själva vad som händer med dem då andra kastar in stora batterier. Hur många gånger har inte insamlingspersonal fått jaga flytande kvicksliverkulor på marken?

 

En trasig lågenergilampa avger dessutom kvicksilverångor som är så farliga att man bör lämna ett rum där en sådan lampa gått sönder och ventilera ordentligt, upp till 20-30 minuter säger Kemikalieinspiektionens råd. Man skall även behandla skärvorna som miljöfarligt avfall och därmed bör man kanske inte ha sådana här återvinningsstationer i en livsmedelsbutik.

 

//Leif

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *