Det Krävs Något Annat Än Fritidsgårdar

Det ligger en viss ironi i artiklarnas placering denna morgon. I synnerhet eftersom Entré Ungdom inte ägnar sig åt uppsökande verksamhet för de ungar som inte går till Entré Ungdoms aktiviteter och lokaler. Ett argument för att bortförklara vandalism brukar ju vara avsaknaden av ungdomsgårdar, men i Hofors så har man en verksamhet men ändå förekommer vandalism. Man gör alltså något som är fel. Kanske bör man tänka om när det gäller att gå ut på gatorna och möta ungdomarna där istället. Eller i vart fall identifiera ungdomarna och deras föräldrar så att alla fakturor på sönderslagna föremål hamnar på rätt adress. Dansbanan i Folkets Park drabbades under helgen av en anlagd brand också.

Ritva Snellman är chef för kommunens ungdomsverksamhet Entré Ungdom och hon påpekar att det ännu inte är klarlagt att det är ungdomar som ligger bakom de många fallen av skadegörelse.

– Jag pratade med de ungdomscoacher som jobbade i lördags och de hade inte fått några signaler om att något var på gång. De blev väldigt förvånade när de hörde om det som hänt vid kommunhuset, säger hon

5 thoughts on “Det Krävs Något Annat Än Fritidsgårdar

 1. Hej
  Resultatet av en enkätundersökning är att unga tycker det är viktigt att det finns en central plats, ett café mitt i centrum. Där det finns många aktiviteter och där unga kan träffas, sitta ner, fika, prata med en vuxen, hämta information och känna sig trygg.
  Entré Ungdoms (ÉU) uppdrag är att förverkliga de ungas åsikter. ÉU är en mötesplats för de unga 1-20 år. Med fokus på aktiviteter med olika inriktningar: musik, film, teater, konst, design, webbredaktion, podkast, demokratifrågor, tjej och killsnack, läxläsning mm.
  Det finns ett café som öppnar direkt efter skolan och fram till klockan 20. Här bygger vi relationer i förebyggande syfte. Vi jobbar också med nätverk av olika slag. För att nämna några: Polis, Elevhälsa, Ungdomsmottagning, Brå, vuxna, företag och, föreningar.
  Under våren var snittet besökare i café 19 st. Nu i höst är vi 50 besökare per kväll. Siffrorna är i underkant. Aktiviteter tillkommer.
  Här i texten finns vissa påståenden som jag som ansvarig för verksamheten vill bemöta:
  ”Man har en verksamhet ”ungdomsgård” men ändå förekommer vandalism”. – Ja, jag tycker det är jättetråkigt att människor begår brott. ÉU har funnits i ett år. Jag tycker det ställs väldigt höga krav på att ÉU ska visa upp ett samhälle utan vandalism. Vilka övriga är ansvariga för unga och samhället?
  ”Man gör något som är fel”. – Nej vi gör inget fel. Jag undrar verkligen vad som skulle hända om platsen för de unga som söker trygghet och aktivitet inte fanns. Givetvis kan vi bli bättre.
  ”Kanske man bör tänka på att gå ut på gatorna”. – Ja, vid speciella tillfällen när vi vet att många unga är ute i samhället (sista april, skolavslutning, sportlov, höstlov, sommarlov) har vi uppdraget att möta unga där de är. Dock måste vi prioritera. Ha caféöppet – stänga? Att ha coacher ute varje kväll/natt/morgon/helg kräver mycket och många resurser. Men jag är positiv till att utöka ÉU:s uppdrag.
  ”Identifiera ungdomar och deras föräldrar, så att fakturor på sönderslagna föremål hamnar på rätt adress”. – Det är väl ändock inte vårt uppdrag. Den som ser ett pågående brott, kan rapportera detta till polisen. Ring 11414 eller akut ringa 112. Den som är orolig för ett barn/ungdom? Gör en orosanmälan till IFO. Det bästa är att kontakta
  förälder.

  Tillsammans skapar Hej Hoforsbloggaren.
  Resultatet av en enkätundersökning 2005 och 2011 är att unga tycker det är viktigt att det finns en central plats, ett café mitt i centrum. Där det finns många aktiviteter och där unga kan träffas, sitta ner, fika, prata med en vuxen, hämta information och känna sig trygg.
  Entré Ungdoms (ÉU) uppdrag är att förverkliga de ungas åsikter. ÉU är en mötesplats för de unga 1-20 år. Med fokus på aktiviteter med olika inriktningar: musik, film, teater, konst, design, webbredaktion, podkast, demokratifrågor, tjej och killsnack, läxläsning mm.
  Det finns ett café som öppnar direkt efter skolan och fram till klockan 20. Här bygger vi relationer i förebyggande syfte. Vi jobbar också med nätverk av olika slag. För att nämna några: Polis, Elevhälsa, Ungdomsmottagning, Brå, vuxna, företag och, föreningar.
  Under våren var snittet besökare i café 19. Nu i höst har vi 50 besökare per kväll i café. Siffrorna är i underkant. Aktiviteter tillkommer.
  Här i texten finns vissa påståenden som jag som ansvarig för verksamheten vill bemöta:
  ”Man har en verksamhet ”ungdomsgård” men ändå förekommer vandalism”.
  Ja, jag tycker det är jättetråkigt att människor begår brott. ÉU har funnits i ett år. Höga krav på att ÉU ska visa upp ett samhälle utan vandalism. Fanns vandalism innan ÉU startade?
  ”Man gör något som är fel”. Nej vi gör inget fel. Jag undrar verkligen vad som skulle hända om platsen för de unga som söker trygghet och aktivitet inte fanns. Givetvis kan vi bli bättre.
  ”Kanske man bör tänka på att gå ut på gatorna”. Ja, vid speciella tillfällen när vi vet att många unga är ute i samhället (sista april, skolavslutning, sportlov, höstlov, sommarlov) har vi uppdraget att möta unga där de är. Dock måste vi prioritera. Ha caféöppet – stänga? Att ha coacher ute varje kväll/natt/morgon/helg kräver mycket och många resurser. Men jag är positiv till att utöka ÉU:s uppdrag.
  ”Identifiera ungdomar och deras föräldrar, så att fakturor på sönderslagna föremål hamnar på rätt adress”. Det är väl ändock inte vårt uppdrag. Den som ser ett pågående brott, kan rapportera detta till polisen. Ring 11414 eller akut ring 112. Den som är orolig för ett barn/ungdom, kan göra en orosanmälan till IFO. Kontakta barnets/ungdomens förälder. J

  Tillsammans skapar vi trygghet och förebygger brottslighet.

  Jag hälsar Hoforsbloggaren och alla andra välkommen till Entré Ungdom. Speciellt välkommen till Träffpunkt Nätverk Vuxna tisdag 27 november klockan 17.30.

  Ritva Snellman, ansvarig för Entré Ungdom

 2. Nu menade jag inte att kritisera er verksamhet, vad jag menade var att man ofta säger att bristen på fritidsgårdar ”tvingar” ungdomarna att slå sönder samhället. I det här fallet finns en verksamhet men dit går inte dessa individer. Felet görs av de som styr och planerar för kommunens räkning, att man inte anstränger sig hårdare för att fånga upp dem som inte besöker er verksamhet 🙂

 3. ”Vi gör inget fel men kan bli bättre” säger Fru Snellman!

  Ännu ozar maktfullkomligheten i Hofors!

  Sen bland all Fru Snellmans propaganda floskler kan man undra
  vad en 1 åring har att säga till en 20 åring som hon hänvisar till?

  och all dem som är 20+ ska de stå och trycka näsan mot fönstret
  och titta op när alla 1-20 åringar smnäller i sig feta äckliga vedervädiga gräddkrämsdrypande svett, harmhpålssvett bakelser med marsipan kläggo medans regnet öser ner?

 4. Neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeej!

  Naturlöigtvis inte! deravforeeespreekar jag merrååå POOOOOR på dagiset.

  ….host!

  Ähuuum! Emmeletid i denna nu annalakndes knabberibupp!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *