Ishallsdebatten 1977-Del 7

Efter den intensiva dagen i media med ishallsfrågan, 23 februari 1977 , kom så lördagen då manifestationen/demonstrationen skulle genomföras. Lördagen den 26 februari 1977.

Passande nog publiceras ännu ett debattinlägg i Arbetarbladet samma dag. Ett svar på signaturen ”Hockey, men inte bara hockey” inlägg i debatten.

Arbetarbladet Lördag den 26 februari 1977:

Bygg en ishall i Hofors innan det är försent!

Svar till ”Hockey – men inte bara hockey”.

Man läser och hör med beklagan hur vissa personer vill sänka en blommande idrott till botten i ett litet samhälle. Man är orolig att skattepengarna används på fel vis. Hur stort inflytande har man egentligen över skattepengarnas användning? Får vi inte samtliga betala för en hel del saker i samhället som vi tycker är onödiga. Det gäller inte bara motståndarna till ishallen i Hofors.

 

Vad insändaren tydligen glömmer är att det i vilket fall som helst kommer att byggas en ishall förr eller senare vid det nämnda idrotsscentrumet vid Stålringen. Skillnaden är väl bara den att kommunen vill ha tid på sig för att kunna slå upp ett 10 milj-skrytbygge istället för att anta klubbarnas blygsamma 2,3 mil förslag. Ett förslag som skulle innebära att det byggdes ett tak över den nuvarande rinken.

 

Denna skulle sedan kunna flyttas till den tilltänkta platsen vid Stålringen för en ganska ringa kostnad. Det skulle innebära att de aktiva fick tak över huvudet medan herrar kommunala beslutsfattare tar tid på sig och tänker över vidare beslut.

 

Man har tagit tid på sig förut i Hofors. Innan Hoforshallen kom till. Hofors hade duktiga simmare och hade ett vattenpololag på upptågande. Men vem tusan ville utöva sina aktiviteter i gamla kallbadhuset. Efter mycket pläderande och tidtagande kom så Hoforshallen till. Men den kom för sent! Simningen var redan körd i botten när simhallen kom. Den skulle ha kommit tio år tidigare.

 

Skall nu samma sak behöva ske med ishockeyn? Ishockeyn blommar runt om i landet, så också i Hofors. Tusentals och åter tusentals aktiva finns inom ishockeyn. De flesta med något slag av tak över huvudet. Men inte i Hofors. Där duger den gamla uterinken. Anmärkningsvärt eftersom det ena lilla samhället efter det andra blir utrustade med ishall.

 

Jag vill påpeka att jag är vän av motionsidrott och tanken ”idrott åt alla”. Hofors är förresten en ganska framåt kommun när det gäller motionsidrott. Här finns aktiviteter för dom flesta motionärer både sommar och vinter. Men, man skall inte glömma bort en sak. För att intresset skall finnas måste vi ha våra förebilder – våra idoler. Titta bara på vad bl a herrar Borg och Stenmark har gjort för att aktivera ungdomen med idrott.

 

Denna samhällsnyttiga åtgärd tjänar också våra egna ”små anonyma” idoler. Vad betyder inte ”Liven”, ”Batte”, ”Berra”, ”Hasse”, ”Humpa” och alla dom andra killarna för alla dessa kommande knattar som skall växa upp i ett allt mera krävande samhälle. Jo, dom fungerar som förebilder. Dom får ungdomen att intressera sig för en idrott.

 

Låt då den idrotten leva kvar. Låt den inte dö ut. Håll ungarna borta från gatorna. Bygg en ishall åt dem. Även i Hofors.

//Lasse Hillblom, Hofors

 I nästa del får vi följa hur själva demonstrationen avlöpte under två ganska festliga banderoller. ”Ungdomens hall, socialt kall” och ”Hellre rink än gatudrink”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *