Ishallsdebatten 1977-Del 8

När vi sist berörde ämnet var allt klappat och klart för en demonstration med krav på en ishall  i Hofors. Under banderoller med slagorden ”Hellre rink än gatudrink” och Ungdomens hall – Socialt kall” marscherade närmare 200 Hoforsbor från Folkets Park, runt Hofors och tillbaka igen. Gefle Dagblad och Arbetarbladet skrev på måndagen varsin notis.

Arbetarbladet Måndag den 28 februari 1977:

Ishall nu! krävde 200 Hoforsbor.

Ishall nu! Ishall nu! Ishall nu! Talkörerna skallade på lördagen mellan husväggarna i Hofors. Ett par hundra unga ishockeyentusiaster med ledare demonstrerade för att få en ishall förverkligad snarast. Bakgrunden är vid det här laget välkänd. Demonstrationståget med banderoller, plakat och som sagt friska talkörer drog genom de centrala delarna och de större bostadsområdena. Även trafikanterna på riksväg 80 kunde se och höra demonstranterna. Banderollen med texten ISHALL NU! inledde tåget. Vidare märktes texter som Döda inte ishockeyn i Hofors och Skall hockeyn dö för is och snö?

Foto: Johan Källberg

 

Gefle Dagblad måndag 28 februari 1977:

Flera hundra ungdomar tågade på lördagen genom Hofors med bistra miner och banderoller i ett demonstrationståg, som fick genklang. Ishall nu, krävde de.

-Ska Hofors ungdomsverksamhet inom hockeyn rota sig behövs en ishall, sa man. Hofors IK är faktiskt den enda klubb i landet som kvalar till elitserien utan att ha ishall.

 

Hellre rink än gatudrink

Ungdomens hall, socialt kall. Hellre rink än gatudrink. Så löd två tänkvärda texter på banderollerna när ungdomen i Hofors demonstrerade på lördagen. Det gäller ishallen. Hundratals ungdomar drog iväg från folkparken, genom centrum upp på Bönhusberget, till Västerhöjden och Faluvägen tillbaka igen. En ordentlig runda. Ett sammanbitet demonstrationståg som säkert många tog på djupt allvar.

Hofors har kvalat till elitserien. Men HIK är det enda lag med den kvaliten som inte har en ishall. Och utan en ishall finns det inga möjligheter att konkurrera med lagen på högsta nivå. Får Hofors elithockey med tiden drar det med sig en ungdomsverksamhet som betyder mycket för samhället, säger man i styrelsen.

Lars Hillblom kom med idén till det här demonstrationståget. Han flyttade från Gävle till Hofors för ett par år sedan. Han har ishockeytraditioner och vet hur betydelsefullt ungdomsarbetet kan vara. Och ungdomar finns det verkligen gott om i Hofors. Omkring 300 är anslutna till klubben. Hundra går i ishockeyskola. Där finns alla åldrar representerade från sju år och uppåt. En ishall går på omkring 2,3 miljoner kronor. Startar bygget i april kan hallen stå klar i september i år.”

1975 hade som bekant Hofors IK kvalat mot självaste Djurgårdens IF för en plats i Elitserien.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *