Kommer Sanningen Någonsin Fram?

Det var söndagen den 24 januari 2010 som jag anlände till mitt arbete i Falun. Polis hade precis varit där och undersökt om en viss Göran Lindberg bokat hotellrum i Falun den kommande veckan. Naturligtvis väckte det mitt intresse så jag gjorde egna efterforskningar via nätet och fick fram vissa sökresultat, men inte kunde väl polisen göra efterfrågningar om en annan polis? Några dagar senare skulle det visa sig vara just så. Den före detta polischefen Göran Lindberg skulle visa sig ha en sadistisk läggning och dragning till att våldta redan utsatta unga kvinnor. Detta trots att han stolt deklarerade att smeknamnet ”Kapten Klänning” var en hedersbetygelse för sitt arbeta att värna om just rättvisa och jämställdhet. Till en början sade Rikspolischefen Bengt Svensson att det rörde sig om ett klavertramp, något han förhoppningsvis senare fick äta upp. Göran Lindberg greps på Statoil i Falun samma vecka och hans fd kollegor fick försöka nysta upp den så kallade sexhärvan.

Göran Lindbergs praktiska erfarenheter är nog så verkligt fängslande dessa dagar kan man konstatera. Men historien har inte tagit slut. I dagarna lyfter man på nytt upp utredningen kring sexhärvan och på söndag sänder Sveriges Radio P1 en dokumentär med namnet ”Den fastspända flickan” där en granskning visar att polisen inte till fullo utredde fallet.

Nu kommer nya uppgifter om en sexköphärva, som den tidigare polischefen Göran Lindberg var inblandad i. Lindberg dömdes 2010 för grov våldtäkt och köp av sexuella tjänster, medan andra personer, som pekats ut för sexbrott, aldrig förhördes av polisen, trots att deras identiteter var kända.”

Expressen och Leif GW Persson återfinns även dom i rapporteringen:

Lätt hitta personerna

När Ekots reporter granskade uppgifterna fick han enkelt fram flera personer, som aldrig har förhörts om sin inblandning.

– De var förmodligen så sugna på Göran Lindberg att de inte tyckte att de hade tid med annat, säger förre polisprofessorn Leif GW Persson till Expressen om polisens ovilja att utreda.

När Göran Lindbergs offer i dag får läsa motiveringen till att utredningen lades ner blir hon förvånad.

– Då är det ju väldigt slarvigt förundersökt, när det är motiveringen. Att det inte går att bevisa vem eller vilka som har begått gärningen. Jag menar, det framgår ju tydligt via namn och telefonnummer som har getts, säger Nora till Ekot.

Leif GW Persson menar att polisen enkelt kunde ha kollat uppgifterna, precis som Ekot nu har gjort.

– Det här händer även med betydligt grövre brott, att en utredning aldrig blir genomförd – inte för att de saknar utredningsunderlag, utan för att de saknar motivation, säger han till Expressen.

– Organisationen har en ytterst överslätande attityd till sådana som inte gör sitt jobb, säger Leif GW Persson.”

Vissa saker kommer vi kanske aldrig få veta. Om Olof Palme köpte sex av minderåriga eller om det fanns fler kända namn i samma härva kopplat till Göran Lindberg. Klart är dock att i maktens korridorer skyddar man varandras ryggar även om det innebär lagbrott.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *