Hoforsbloggens Middagstips: Köttfärsrullader

Under kategorin ”Mat & Dryck” hamnar detta enkla men goda middagstips. En av de godaste köttfärsrätterna som jag ätit faktiskt. Köttfärsrullader. Det är enkelt att göra och tidsmässigt inget uthållighetsförsök. Man kan nu göra de olika momenten i vilken ordning man vill. Men jag väljer att göra fyllningen först:

2-3 paket med bacon, i skivor eller tärnat. Ett stycke purjolök  Bryn detta i en stekpanna och ställ åt sidan tills senare. Ta 500 gram nötfärs, stoppa det i en bunke tillsammans med en kopp vatten, 2 matskedar potatismjöl och krydda efter behag med salt och vitpeppar. Kryddningen är ju inte absolut, det finns utrymme till att ha i det man gillar. Starkare kryddor eller lökkryddor i olika utförande. Blanda ihop det ordentligt och låt det vila i 15 minuter.

När färsen vilat en stund och fyllningen svalnat tar man en grabbnäve färs och plattar till en liten biff. Fär har man på lagom med fyllning. Kom ihåg att ”biffen” skall förslutas. All fyllning går inte åt, en del kommer att nyttjas till en sås.

  2 askar philidelphiaost (går att ta smaksatt som naturell), klicka upp lagom i varje biff. Efter det gör man som ungefär rullader låter, rullar försiktigt ihop så att fyllningen ligger tryggt insluten. Det borde se ut ungefär så här när ni klarat av momentet.

Sedan ställer man in formen i ugnen på 225 grader i cirka 30-35 minuter, det syns när fyllningen börjar sippra ut. Under tiden tar man överbliven fyllning och kokar ihop med 5-7 dl grädde. Det blir den kompletterande såsen sen. Vill man vara lite vågad går det bra att ta med lite gräslök i såsen. Kanske en gnutta rosépeppar också. Efter ugnsmomentet borde det se ut lite så här:

Tillsammans med rulladerna och såsen kan man servera hemgjort potatismos, kokt och pressad potatis. Jag är ingen förespråkare av lingonsylt till allt, men här passar det faktiskt ypperligt. Vill man lyxa till det lite extra, finns det en variant där man spritsar potatismos runt om i formen de sista minuterna och slår på såsen runt rulladerna. Nedan syns en variant med en enda stor rullad med samma fyllning (fast det kanske heter variant av köttfärslimpa då). Smaklig måltid!

2 thoughts on “Hoforsbloggens Middagstips: Köttfärsrullader

  1. Tack för tipset Peter, det var ett av det godaste jag ätit, iofs gjorde jag lite annorlunda än dig, jag använde kallrökt sidfläsk istf bacon, lite persilja i fyllningen oxå, samt grädde i färsen..(du har ju träffat mig och sett min kroppshydda så du förstår det där med grädde).. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *