Flygande Skuggor Från Det Förflutna

Kan man starta en måndagsmorgon på ett bättre sätt än att studera gamla foton och dokument om jaktflygplan? Antagligen men det ena ledde till det andra och snart fann jag mig insnörad i läsning om leveranser, transporter och kunde med hjälp av ett ärvt gammalt fotoalbum hitta kopplingar till min egen släkt. Planen vid namn Seversky P-35, en variant kallad J9 i Sverige. Idag finns det bara 3 exemplar bevarade av de ursprungliga 60, ett i Linköping, ett annat i Florida och ett tredje i Dayton, Ohio.

Nu är jag ingen direkt flygentusiast i den bemärkelsen. Jag föredrar krig på marknivå om man nu tvunget skall bedriva krig. Men det finns ändå en spännande historia bakom. Bland annat hur dessa fraktades nedmonterade i trälådor från en hamn i Barents hav i den så kallade ”Petsamotrafiken”. Det är där jag finner den lilla kopplingen. Ett foto i boken skriven av  Eric Björklund visar en barack som också återfinns i det gamla fotoalbumet (infällt i bild). Där bodde transportörerna till trälådorna med flygplan.

En annan årstid men onekligen samma lilla stuga. Kan inte släppa tanken på att skuggan som kastas över snön, kan vara min egen släkting. I det fallet han skulle ha samma böjelse att fotografera samma föremål fast under olika årstider och väderförhållanden som jag själv. Verkligen en skugga ur det förflutna i den bemärkelsen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *