Arbetarbladet & Gefle Dagblad Kan Bli Betaltjänster

De lokala dagstidningarna Arbetarbladet och Gefle Dagblad planerar att ta betalt för sina nyheter på nätet i framtiden. Redan i höst kommer man att på något sätt sälja sin nyhetsrapportering:

”– I höst införs en betalningsmodell på alla våra 17 tidningar. Så gott som alla mediekoncerner i Sverige jobbar med detta. Ungefär 400 dagstidningar i USA har börjat ta betalt på internet de senaste två åren och signalerna är positiva. Hela revolutionen med appar i smarta telefoner där man på ett enkelt sätt kan köpa digitala tjänster har gjort att medvetenheten har ändrats hos folk och är beredda att betala.

Hur tror du att det kommer att tas emot?

– Det kommer nog inte att ge några enorma intäkter så snabbt. Men det är startskottet för en ny produkt och intäktskälla. Vi måste göra alla kategorier av läsare till betalande kunder. Jag är övertygad om att det vi gör är angeläget för människor, att de vill ha journalistik. Men många tycker att de får det på andra ställen. När folk vaknar läser de om bockbranden på Facebook redan i sängen, inte i tidningen vid frukostbordet.”

Jag tror dock att det kommer leda till en ännu större kris för tidningarna. Jag hade gärna haft en pappersupplaga i brevlådan varje morgon, men när hushållet tidigare hade morgontidningen fick man vara oerhört glad om den levererades före lunch. Då är i princip alla nyheter gamla. Det kan ju röra sig om ett enkelt logistikproblem att det inte fungerade, men det finns ingen anledning att ha en prenumeration under dessa omständigheter. Det är även ytterst tveksamt om jag kommer att köpa några tjänster via internet med tanke på den egentligen tråkiga och ensidiga nyhetsrapporteringen lokalnyheterna ägnar sig åt. Jimmy Andersson är även han tveksam:

Kan du tänka dig att betala för nyheter på nätet?

– Nej, bara om det skulle vara inbakat i bredbandsavgiften. Kostar nyheterna pengar så slutar jag att läsa.  Nyheterna sprids gratis ändå på något sätt. Ju fler avgifter det blir desto mer ”Robin Hood”-beteende blir det på nätet, tror Jimmy.

– Alla har inte heller råd att lägga på en massa olika tjänster till sitt bredband, och till slut har vi skapat klasskillnader på internet också. Jag tycker att alla ska ha samma möjlighet att få information. Det ska inte kosta pengar att få veta att Sverige fått tio nya lagar efter nyår eller att en jordbävning är på väg, tycker han.

Lokaltidningarnas mobilversioner, apparna, ger han inte så mycket för.

– Det är för smått, det blir jobbigt att hålla på att zooma upp. En surfplatta på åtta–nio tum är bekvämare för ögonen.

Kan du tänka dig ett samhälle utan papperstidningar?

– Ja, om internet skulle funka till 100 procent. Men det gör det inte. Och det finns äldre som vill ha tidningar, min mamma brukar alltid be mig: ”Kan du köpa tidningen på vägen?”. Den är tradition för många och alternativ är bra, det ena behöver inte utesluta det andra. Men det måste finnas massor av pengar att spara på tryck och distribution, funderar Jimmy

Hur tänker ni själva i den här frågan?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *