Engla Höglund Hade Kunnat Vara Vid Liv

Anders Eklund är förvisso en typ av lokal kändis och som numer är riksbekant, men han kommer aldrig få en plats i Kategorin här på Hoforsbloggen. Faktiskt första gången jag tar upp hans namn här. Han har ju varit lite av ett samtalsämne under lång tid och i synnerhet sedan jag själv återvände och fick höra både det ena och andra om honom. Själv minns jag honom inte. Kanske ringer det en liten ynklig klocka när han refereras till som ”trosrunkaren”. Mest (ö)känd är han dock för morden på Engla Höglund och Pernilla Hellgren i Falun.

Två fall som jag följde intensivt när det begav sig. Aldrig hade jag kunnat ana att mordet på Pernilla Hellberg skulle komma att lösas genom en ren slump. För det är orsaken till att han inte längre går bland oss fria människor enligt Dalarnas Tidning idag. Hade det inte varit för den där fotografen som kunde placera Eklunds bil på platsen för bortförandet så hade han antagligen varit på jakt bland befolkningen i regionen fortfarande.

Se om vi kan bli bättre och lära oss” säger linslusen Sven-Åke Petters (som även styr Dalarnas Hockeyförbund med en diktators hand och illvilliga leende). Det är mycket märkligt att det bara blir i princip en skriftlig reprimand vid såna här katastrofala misslyckanden. Uppenbart har ju Dalapolisen stora brister i sina rutiner att leta efter mördare. Båda morden är avskyvärda handlingar och de flesta Hoforsborna vet numer detaljer om vad som egentligen hände. Dalapolisen är även mycket duktiga på att sladdra om smaskiga detaljer i ”förtroende”. Något som bekräftats av två oberoende polismän jag talat med.

10 thoughts on “Engla Höglund Hade Kunnat Vara Vid Liv

 1. Har du tänkt på att alltid (?) när en polisutredning granskas så framkommer det enorma fel och brister?
  Vad var det en krim-professor Leif sa en gång när han var lite extra modig? Jo, ”dumhet styr polisens arbete”.

  Debitering styr advokaterna (överdebitering)
  Dumhet styr jurister utan adv. kompetens samt poliser
  Mygel och miljöskador samt slarv styr åklagare och rätt

  (Lite generaliserande, pessimistiskt och överdrivet, men ändå i stora drag rättvisande)

  En bok om eländet blir lätt tio gånger tjockare än Bibeln (men inte lika rörig) jag har hållit på sen -95 och skrivlusten har försvunnit under perioder av flera år (nu har det bara legat nere i tre år, inte ett ord till boken som heter ”Rötägg i tjänst” tror jag om ingen knycker titeln innan den är klar.
  Jag har aldrig kunnat bestämma mig hur jag ska göra med alla rötäggs riktiga namn och en del annat.

  Så ska det nämnas att det alltid finns undantag bland männiiskor, jag har träffat en förträfflig jurist i Stockholm som heter Tamm, han läste halva boken år 2000 och gav mig beröm och nya friska ideer.
  Därför är han en bra jurist….
  Nej men självklart är det så, till och med många undantag, även advokater som inte överdebiterar, men jag har aldrig stött på en sån som också gör ett suveränt jobb.
  En advokat som impar på mig är Quicks, Tomas Olsson, har hört honom säga grava sanningar om rätts-systemet.

  Vi har många poiser som själva begår brott, advokater som ingår i Uppsalamaffian, åklagare som sopar bevisning under mattan (har sett ett solklart fall i Huddinge, det var en överåklagare) och helt klart korkade och myglande rådmän samt rena skämtet till nämndemän.

  Vore det inte för allt det här skulle inte bara Engla leva idag utan många fler. Många andra, som Dennis du tipsade om skulle slippa få livet demolerat i onödan.

  Egentligen styr dumhet hela rättsväsendet.
  Förklara det den som kan.
  Jag är kanske dum själv men har i alla fall råkat avslöja en hel del galenskaper som är ännu värre.
  Vi människor har helt enkelt många brister och som minister Borg undslapp sig vid ett tillfälle ang. bonusar, ”girigheten sitter djupt rotad i människan” (och då hade han själv fixat med stora statliga bonusar)

 2. Det sjuka är att min granne som VAR bästa kompis med Eklund ringer och anger honom när han ser fantombilden på förövaren i Pernilla-fallet, utan att något händer.

 3. Rättsväsendet i Sverige är inget som man längre har något förtroende för, och det är inte endast p.g.a. fallet Anders Eklund. När det gäller Eklund är det mer än märkligt att polisen ej agerade när en av hans närmaste kamrater upprepade gånger kontaktade polisen, men det kanske är ”kan-själv” syndromet som gör sig gällande.Lämnade vittnesmål i en våldtäktsrättegång en gång, vilket alla ansågs som solklart att den åtalade skulle släppas fri, men icke. Funderar vilka som sitter som nämndemän, skulle nog vara på sin plats att många av dom började att gå på teater, det finns många ”offer ” som är duktiga på att agera.

 4. Tyvärr är det ju inte heller första gången polismannen Leif Nyqvist agerat märkligt. Det finns illasinnade rykten som säger att han faktiskt har/haft en del tvivelaktiga affärer med en Hoforsbo som också har en lite konstig inställning till rättvisa 😉

 5. Det här är viktigt, låt oss ALDRIG släppa det faktum att människor mister livet och många får sina liv förstörda pga ren idioti inom polis och åklagarväsende, helt i onödan.jag hörde Englas mor på radio i dag. Är det någon mer än jag som minns träffen inför teve med en
  grupp privatspanare i Palme-mord-frågan.
  Där yttrades några ord som jag aldrig glömmer, med full kraft och orädd sanningsiver.
  En i gruppen, Herr Birchan hette han (sitter stenhårt i minnet) fick frågan
  ”vad beror det på att ni inte har förtroende för polis och åklagare”?
  Herr Birchan svarade:

  DET ÄR DÅRAR HELT ENKELT.

  Överdrivet men väldigt lämpligt i sammanhanget, det satt klockrent.
  Alla bör hjälpa till i kampen mot alla olämpliga idioter inom rättsväsendet. Sådana ska bort OMEDELBART efter avslöjande om slarv och givetvis efter avslöjande om grövre saker.
  Vi HAR åklagare som sopar bevis under mattan för att dessa bevis skulle fria människor som de åtalat.

 6. Det finns exempel på hur människor blivit oskyldigt dömda på grund av att regeringen kommenderat polisen och åklagarväsendet att uppvisa resultat i populära frågor. Man har pressat fram bevisning och i rätten dömt på väldigt vaga grunder. En kohandel mellan åklagare och försvarsadvokater som antagligen låtit i stil med:
  -Okej du får denna men då får jag nästa för ekonomisk brottslighet (förslagsvis) på fria fötter.
  Advokater får betalt oavsett utgången och det finns sådana som man faktiskt skulle kunna kalla ”ambulansjägare” eftersom de åtar sig tonvis med brottslingar som inte begär en annan offentlig försvarare.

 7. Oj vilka uppgifter, det skulle inte förvåna mig om de stämmer.
  Du kanske inte vill eller kan nämna något om hur du fått dem,
  det är något av det värre jag hört talas om sedan jag började intressera mig 1995 och påbörjade en bok som kanske aldrig blir klar.
  (Avsedd som pappersbok från början men största chansen att få ut det är numera som e-bok, för min del behöver den inte kosta något)

  Jag blev ohjälpligt intresserad av allt mygel och konstigheter efter
  att själv hamnat i en komplicerad fastighets-process i Stockholm, ett litet hyreshus, med många advokater inblandade samt en kriminell köpare. Flera advokater hjälpte den kriminelle och just dessa överdebiterade till den milda grad. Jag drabbades själv av ett arvode på 120.000 i ett delmål som jag skulle vara med och betala, dvs ett delmål som hade förlorats men jag visste att arvodet var alldeles för högt. Exempelvis så hade vårt eget ombud debiterat ca hälften i samma delmål. Då var det så att vårt eget ombud INTE ville hjälpa till med att överklaga den andre advokatiotens arvode. ”aldrig mot en kollega” har det ofta låtit från advokater, även från relativt duktiga/seriösa i övrigt.
  Jag var förbannad och skötte det hela själv, och vann i Hovrätten.
  Gissa om det kändes bra! Jag fick inte ner arvodet till 1/3 som jag ville, men till hälften.
  Advokaten (en hona) hade inget att komma med.
  Det handlar alltid om bevisning, ordna en mastig och strukturerad sådan så spelar det ingen roll vad du har för titel, inte heller om du är uteliggare.
  Sedan dess har jag inte känt någon respekt för advokater, jag VET vad deras ”arbete” egentligen är värt och hur ”svårt” det är.
  I normalfallet är de BARA duktiga på att debitera!
  Oftast är det allmänna medel, skattepengar, i de fall du nämner, har inte hört ”ambulansjägare” men ”timsugare” har jag hört.
  Många advokater debiterar mer ohederligt än ”maffia-advokaterna” med kompisar i den svenska maffian.
  Det är mycket poppis att blåsa staten via korkade, mutade och korruperade rådmän, som eg. ska kolla debiteringarna.

 8. Inget scoop alls gällande hur man prioriterar brottsmål och hur regeringen vill ha ordentliga utslag på sina direktiv. Jag talade med en advokat som ordagrant sade ”vi kommer förlora i Tingsrätten och få hoppas på att Hovrätten ger en friande dom. Man vill ha statistik för fällande domar att uppvisa från högre makter”. Advokaten ifråga arbetade väldigt nära polishuset och dess häkte och åtog sig alla fall där ingen särskild offentlig försvarare begärts. Pengar rullade in och rutinmässigt arbete gjorde att han inte var särskilt framgångsrik i sitt agerande men plånboken fylldes ju på. Trött gammal man som helst såg fram emot söndagarnas fylla tillsammans med andra advokater och åklagare för att ladda upp inför ytterligare en arbetsam vecka i rätten. Lämpligheten att de sitter och krökar ihop kan ju ifrågasättas…

 9. Jag har aldrig satt mig in i eller ens hört om såna övergripande saker inom rättsväsendet utan rotat ”nära bottenslammet”.
  Men de där utslagen på regeringsdirektiv ska väl i så fall helst gälla även högre rätt? Hur kunde advokaten yttra sig så där om inte för att han haft just nära kontakter med åklagaren och kanske några i juryn också och därför visste hur utgången skulle bli.
  Ja det känner jag igen. Vet exempel på hur åklagare i förväg känt till utgången (men inget exempel på advokat, i just det fallet verkade advokaten inte veta så det var direktkontakt mellan åklagare och kvinnlig domare, kanske under täcket, dessutom måste domaren redan ha avgjort saken innan rättegången tillsammans med sina kumpaner)

  Jag har träffat många såna där timsugare, förstagångs-häktade (som kan vara oskyldiga förstås) är ofta helt knäckta redan i arresten och vet och kan ingenting, gäller allrahelst ”sexbrottslingar”
  som aldrig brukar våld eller ingår i kriminella gäng utan helt vanliga människor egentligen, som den här Dennis där jag iofs undrar vad han har för ”försvarare” så knäppt som allt ser ut att skötas.
  De som är inne i branschen nekar till allt och vet vem de ska anlita.
  Och de där gamla trötta advokaterna som tar åt sig alla stackars okunniga som burats in är de minst lämpliga för dessa som verkligen behöver kvalificerad hjälp.
  Det brukar bli 150.000 i plånboken för advokaten i varje instans i såna fall så därför ser man ofta till att förlora i tingsrätten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *