Stjärnskott Blev Stjärnflopp På Mindre Än Ett År – Nu Rullar Cirkusen Vidare Till Indien

Det kan vara lite intressant att bokstavligen gräva i ”skiten på andra sidan länsgränsen”. Jag har på nära håll följt ärendet med Årets stjärnskott 2012 som senare blev en gigantisk stjärnflopp. Hade man tänkt till lite redan när en vinnare av priset korades så kanske man kunde ha förhindrat en hel del bekymmer och kostnader för människorna som svalde hela betet med hull och hår. Det var nämligen en SMS-omröstning om vem som skulle utses och hur enkla dessa är att manipulera känner nog många till. Så gick det som det gick.

Nyheten på årets företagarfest i Dalarna var en SMS omröstning om årets stjärnskott på Dalarnas företagshimmel.

Och vinnare med hela 65 procent av rösterna blev Spaxes Miljöteknik i Leksand som drivs av Göran Spaxes och Kjell Mjörning.”

Och det blev bara början på denna minst sagt underhållande historia. Stjärnskott i januari, superflopp i oktober då företaget går i konkurs.  Där kan man ana en viss bitterhet, men samtidigt revanschlust och slutligen åtskilliga lögner.

”– Det är inte över. Vi lever ju, säger han. Jag är inte den förste det går åt helvete för.

Det var i januari Göran Spaxes med flera i Spaxes Miljöteknik i Leksand firades med pompa och ståt vid företagarfesten Dala Business Award. En sms-omröstning visade att Spaxes knep hela 65 procent av rösterna till utmärkelsen ”Årets stjärnskott”. Göran Spaxes lovade på stående fot 80 miljoner i årsomsättning inom tre år. En oförglömlig kväll som sedan följdes av betydligt mörkare tider.

Göran Spaxes berättar att han redan månaden efter märkte att det började sina i kassan. Jobb fanns det gott om. Värre var det med rörelsekapital.

– Bara att jaga pengar. Det fanns inga pengar till nya projekt.

I torsdags försattes bolaget i konkurs på egen begäran. Spaxes erkänner att de senaste månaderna varit oerhört tunga. Han är förbannad, besviken och ledsen på samma gång.

– Det finns inga pengar i dagens samhälle för småföretagare.

Hjulen rullade för fort för Göran Spaxes företag med inriktning biologiska avloppsreningssystem.”

Avloppsbranschen är en skitig affär helt enkelt. Det visade sig senare att de kunder han redan hade serviceavtal med för sina eller rättare sagt ett annat bolags räkning, det struntade han i många fall i. Antagligen var han fullt upptagen med att kopiera Biovacs utrustning som han under en period marknadsförde.

Utan tillgångar finns heller inget över till fordringsägarna, medger Göran Spaxes, och tillägger att befintliga kunder kommer att få bibehållen service och underhåll. Han känner för kunder och leverantörer som funnits med. Kunderna får inte bli skiträdda.

– Det är dom vi tycker synd om.

Pengajakten fortsätter. Intressenter finns, men var finns miljonerna, undrar Göran Spaxes.

– Vi har intentionerna att köra vidare. Kanske vi en dag får möjlighet att köpa tillbaka företaget, säger han, och jämför sig med glassbubben på fjäderben. Alla sparkar på honom men han reser sig hela tiden.

– Du får snart komma igen och skriva en ny artikel när det blir omstart, avslutar Göran Spaxes.

– Vi växte för fort och hade alldeles för lite rörelsekapital.”

Men de nya artiklarna kom inte att handla om någon omstart, istället rättsliga tvister och om hur lurade kunder försökte tag tag i sin egen skit, även det boktavligt, och rädda situationen.

”– Vi driver projektet i egen regi, genom föreningen. Vi visste ju att Spaxes hade ekonomiska problem, och när grävmaskinisten drog så förstod vi vart det var på väg, säger bybon Erik Fagerberg som tagit på sig att var projektledare. Till vardags är han byggkonsult.

I våras bildade 32 fastighetsägare i Stråtenbo, Kavelmora och Västansjö en samfällighet, för att fixa stamnät, pumpstationer och ett gemensamt reningsverk. Bakgrunden var att många fastigheter hade fått sina avlopp utdömda av miljökontoret.

Kommunen hade inga planer på att dra nya ledningar och byborna kom fram till att det billigaste alternativet var att anlita Spaxes miljöteknik, som dock gick i konkurs för en månad sedan.

– Vi pratade ihop oss och tog över faktureringen för att driva projektet vidare, säger Erik Fagerberg.”

Och ännu märkligare blev det när representanter från norskägda Biovac i en artikel hävdade miljonförluster på grund av Spaxes affärer. Bland annat för att ha kopierat utrustning och salufört under eget mark. Artikeln publicerades först, men försvann efter ett tag.

Jag vet från säkra källor att Dalarnas Tidning inte ens ville ta i ärendet och skriva en rad om det hyllade stjänskottets affärer. Dala-Demokraten raderade alla spår av negativ press. Varför? Hade det rört sig om felaktigheter hade en dementi varit på sin plats istället för att radera alla spår. Artikeln var skriven av en riksbekant journalist vid namn Gubb Jan Stigsson (ärendet seriemördaren Quick och hans fabulerande). Idag kan man läsa en ny artikel skriven av Gubb Jan, om de boende i Stråtenbo, men där är man försiktig i att nämna speciellt mycket om turerna runt Spaxes och hans konkurs.

 ”– Det är klart att vi inte är nöjda, men vi måste se framåt, säger Erik Fagerberg som nu leder projektet. När konkursen var ett faktum krävde byborna 1,2 miljoner av konkursboet utan hopp om att få en krona.
Vi hade ett avtal, avtalet hölls inte och då har man rätt att kräva skadestånd. Vi visste förstås att det var tämligen meningslöst men det var också ett sätt att gardera sig mot kommande krav från konkursförvaltaren, säger Fagerberg. Konkursens underskott summerades till drygt 7,2 miljoner.”

Och med skiten upp till midjan (bildligt talat) så får Stråtenboborna kämpa vidare för att få ett fungerande avloppssystem, tidigare kunder skriva nya serviceavtal med aktören man borde ha litat på från start och Göran Spaxes dansar vidare för att ”erövra” ny mark och terräng.

Spaxes ändrade namn på sitt företag 24 september. 10 oktober kom krav på tre miljoner för avtalsbrott från en tidigare arbetsgivare. Samma dag begärde han företaget i konkurs och två dagar senare inregistrerade han ett nytt företag där han nu utgör styrelse och är vd. Kraven på tre miljoner för avtalsbrott riktar sig inte bara mot det konkursdrabbade företaget utan också mot Göran Spaxes personligen. Sedan konkursen har Spaxes åtalats för brott mot lagen om vägavgift för vissa tunga fordon, sen han tillåtit annan att använda konkursbolagets lastbil trots att inte vägavgiften varit betald

Och på fredagen anordnas årets gala där nya stjärnskott skall utses, man får hoppas det inte finns en Indisk motsvarighet:

Företaget finns inte längre och fordran är inte prioriterad. Själv fortsätter den konkursdrabbade företagaren sina affärer: ”Nu håller jag på att ta marknaden i Indien”, skriver han på Facebook från Ahmabad Det framgår inte i vilken funktion eller på vems uppdrag den 56-årige leksandsföretagaren ”tar marknaden” Indien. Även om han är försatt i konkurs med annat bolag hindrar inget att han driver ett nytt. – Försätts man i personlig konkurs får man inte driva verksamhet, men här har ett aktiebolag försatt i konkurs och då finns inga hinder för företrädarna att driva annan verksamhet, säger förvaltaren Thomas Wikner.”

Jag har en känsla av att detta inte är det sista vi vare sig hör, ser eller läser om den här individen. En uppföljning kommer säkerligen.

One thought on “Stjärnskott Blev Stjärnflopp På Mindre Än Ett År – Nu Rullar Cirkusen Vidare Till Indien

  1. Det var ”skit”tråkigt för alla drabbade som redan betalt handpenning för ett reningsverk utan funktion. Miljöförvaltningarna i alla kommuner kräver ett serviceavtal för att godkänna minireningsverk på fastighen. Hårdare miljökrav kommer inom inte alltför många år att göra det omöjligt att anlägga markbädd eller infiltration som rening av enskilda avlopp.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *