Konsulter – Blodiglar Av Värsta Slag

Denna gång tycker jag faktiskt lite synd om Hofors kommun. Som jag skrev igår, råkade man ut för extra kostnader i samband med att ett nytt personalsystem. De ökade kostnaderna beror på konsultarvoden berättar Gefle Dagblad:

Systemet som har köpts in kommer från företaget Aditro och därmed anlitar Hofors även deras konsulter.

Men smakar det så kostar det, totalt rör det sig om kostnader på närmare en miljon kronor.

– Vi avsatte 2,5 miljoner som investering. Sedan visade det sig när vi skulle anpassa systemet att det sprang iväg och kostade 3,3 miljoner. Sedan har vi inte fått rätsida och tvingats köpa konsulttjänster som har irriterat oss, säger Ulf Strömstedt, kommunchef.”

Konsulter är lite som Djävulens advokater enligt min mening. Dom dyker upp överallt där det finns pengar att tjäna på något sätt. Överfakturerar sina tjänster och hittar alltid en ny marknad att ”konsultera på”. Ni kanske har noterat att det senaste åren dykt upp massor av livsstilscoacher, personliga tränare och pensionstjänster där man gärna ger goda konsultråd som exempel. Vill man ha in en kamrat för att dela på kakan kan man alltid kalla honom konsult och ge honom ett dyrt uppdrag och sen delar man på pengarna eller utbyter gentjänster. Hur det ligger till i det här fallet med konsultuppdrag och Hofors känner jag inte till, men jag vet att det ställts direkta frågor om hur många och hur mycket dessa konsulter kostar skattebetalarna i vår kommun. Något man inte gärna vill besvara efter vad jag förstått.

Inte alls förvånande dyker fd personalchefen för kommunen, Ulf Back (ni vet han som lade ribban för tjänstebilar i kommunen) upp i artikeln:

Den som ligger bakom inköpet är den före detta personalchefen Ulf Back. Efter att han har slutat har Beatrice Molin Bergström tagit över. Hon har erfarenhet av det aktuella personalsystemet från sin tidigare arbetsplats, landstinget.

Om hon hade haft sitt nuvarande jobb när inköpet gjordes är det inte lika säkert att Hofors kommun suttit med ett personalsystem med eskalerande kostnader.”

Det finns en vag och bräcklig koppling mellan ledamöterna i företaget Aditro och Ulf Back om man tittar på sidosysselsättningar gällande skogsnäringen. Det skulle inte alls vara förvånande för mig som idé, den där gåsen har inte rena fjädrar i sitt uppförande.

 

Kommunalrådet Marie-Louise Dangardt säger att det hela är fruktansvärt:

”– Det känns naturligtvis inte bra men kommunstyrelsen har gjort vad den kunnat för att hålla ner kostnaderna, precis som de andra nämnderna gjort. Men när det gäller det här var de ökade kostnaderna svåra att förutse. Det är lite som med försörjningsstödet, det blir vad det blir, säger Marie-Louise Dan­gardt.

Hon beskriver konsultkostnaderna som ”fruktansvärda” men kan inte bedöma om nivåerna är rimliga eller inte.”

Här finns en intressant fråga, har man inte nyttjat L.O.U – Lagen om offentlig upphandling? Alla tjänster man köper in borde väl rimligtvis ha en prislapp ? I det här fallet med personalsystemet känns det lite som om man köpt sig en dyr dataapparat, men hur man får igång den får man betala extra för. Men som sagt, konsulter har en obehaglig tendens som med blodiglar att bita sig fast och suga ur så mycket man kan innan man bränner bort dom. Hur många fler konsulter finns det i kommunal ”tjänst” och vad är prislappen på dessa?

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *