När Gäddorna Leker I Vik Och I Vass

Det är bara veckor kvar innan den ”riktiga fiskesäsongen” kan köra igång. Man har under våren rapporterat in fina fångster i både gös men i synnerhet gädda från Hoforstrakten. Det ena monstret efter det andra och det ger givetvis blodad tand och förhoppningar om en bättre fiskesäsong än 2012. Den var utan att överdriva inte bra. Det råder lite delade meningar inte bara om vinter eller sommarfiske bland utövarna. En del är inbitna vårfiskare medans andra satsar allt krut på senhösten. Jag gillar båda och dessutom allt mellan där, heta sommardag med metspö eller pimpel från båt, regniga dagar med gäddmete är en ny favorit. Det har även tagit ny fart i vårt fiskevårdsområde sedan Facebookgruppen ”Hoforsfiskare United” startades. Hoforsfiskare diskuterar flitigt, visar upp fångstbilder och arrangerar träffar för att fiska tillsammans. Mest glädjande i allt detta är den stora grupp yngre fiskare som verkligen visar engangemang och fina fångster.

 

Men inlägget ska inte bara handla om Hoforsfisket. I Burgsviken på Gotland har man planer på en ny gäddfabrik, och det här ämnet är ju riktigt spännande.

Forum Östersjön har tagit initiativ till projektet ”Rädda Burgsviken”, där man tillsammans med markägare, föreningar, myndigheter och annan relevant kompetens ska genomföra en förstudie/förprojektering som ska ge svar på vilka åtgärder som kan genomföras för att förbättra Burgsvikens miljö, både på land och i strandområdena.

Sportfiskarna tog i höstas kontakt med projektledningen med en önskan om att få delta i projektet genom att föreslå åtgärder för att gynna reproduktionen av rovfisk. Samarbetet har nu lett vidare till att en gäddfabrik i Burgsviksåns mynningsområde förhoppningsvis är i vardande.”

Kan vara kul att visa den här videon som jag fann både underhållande och främst intressant. Gäddfabriker är en riktigt bra sak när det mesta går ut på att odla fram tråkiga ädelfiskar i tråkiga fiskesjöar, där man i princip inte kan misslyckas med fisket.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *