Morgontidningar & Tusenlappar

Vaknar, dricker kaffe och läser lokaltidningarna. Det har skett en liten förändring i mina läsvanor på morgonen, Arbetarbladet och Gefle Dagblad är numera de första tidningarna jag läser på morgonen. Tidigare har dom legat på plats 6-8. Ett tecken på att jag blir mer och mer lokalt förankrad kanske. Under det senaste halvåret har jag fått samtal från försäljare som velat kränga en pappersvariant. Det skulle absolut ha varit ett alternativ, men som jag sagt varje gång dom ringt, uppskattar jag att läsa nyheter tidigt eftersom det är en färskvara och att den tidigare prenumerationen levererades med Posten. Beroende på vem som delade ut kunde detta ske runt lunch eller strax efter och då är det inte längre en morgontidning. Jag har naturligtvis påtalat att det delas ut tidningar på gatan tidigt på morgonen och frågat varför kan inte jag också få det med tidningsbudet istället för med Posten. Det fanns inga tydliga svar på det så prenumerationen förlängdes inte. Riktigt galet faktiskt. Denna morgon så påtalades ett alternativ som jag måste undersöka. Den elektroniska varianten av tidningarna borde rimligtvis vara ute innan pappersversionen är det. Men ett sådant alternativ har inte säljarna som kränger via telefonen erbjudit. Något som kanske borde ses över i försäljningsledet helt klart.

 

Nåja denna morgon dricker jag kaffet och surfar efter mejlkorgen ut på lokaltidningarnas sajter och sätter nästan nämnda dryck i halsen när jag läser Linda Lundins artikel om ”Karriärtjänster”. Jag känner givetvis inte till det här men förfasas över hur ”osnyggt” det verkar vara.

Kommuner kan från och med i sommar ansöka om bidrag för att inrätta karriärtjänster inom skolan. Hofors har nu ansökt om att få bidrag för fem tjänster.

Pengarna som motsvarar det lönepåslag som de aktuella lärarna får, ungefär 5 000 kronor extra i månaden, söks hos Skolverket.

Syftet med den nya typen av tjänster inom skolan är att höja statusen för yrket och att på sikt få en bättre kvalité på undervisningen.”

Vi vet alla att det riktats en hel del tvivel mot hur skolan bedriver sin verksamhet eftersom resultaten inte är direkt smickrande. Man hamnade på på plats 282 av 290  i en ”topplista” som utformades nyligen. Då ställde jag mig frågan om höjda studieresultat verkligen kräver mer pengar. Enligt dagens artikel så skulle fem lärare få fem tusen extra i månaden i lönepåslag.

NamnlösJag tvingas surfa in på Skolverket.se för att se efter om jag misstolkar artikeln på något sätt. Men där återfinns ungefär samma fakta som i tidningen. Statsbidrag för karriärtjänster verkar vara ett faktum.

KarriärtjänstNu kanske jag är naiv, men en av skolornas viktigaste uppgift borde väl vara att lära ut allas lika värde. Här upplever jag det som om att man skapar en form av ”elitlärare” som får mer i lön och högre status. Jag tycker förvisso att alla lärare borde ha en högre status eller i vart fall välförtjänt respekt för att man väljer yrket trots problematik. Men vad blir det för slags klimat när fem lärare får femtusen kronor mer i månaden än sina kollegor? Kan fem lärare skärpa upp de dåliga resultaten som uppvisas idag?

 

Vore det inte bättre om pengarna fördelades på samtliga lärare så att alla kanske fick en tusenlapp mer i månaden. Om det är pengar som är drivkraften för bra undervisning är det kanske rimligt. Det är möjligt att jag helt misstolkar det här systemet, men det känns allt annat än rättvist.

4 thoughts on “Morgontidningar & Tusenlappar

 1. Trodde centrala Hofors fick tidningen på morron. Har ni lantbrevbäring,kan ni betala räkningar med postutdelaren med? I Silverdalen har tidningen kommit 02,50 i några dagar,vanligtvis kommer den i lådan 10 över 3. Ändå är vi inte första adressen på turen.

 2. Intressant ämne faktiskt.
  Blir det i slutänden inte så att skolor kommer anställa endast de högavlönade lärarna? Vem vill ha en lärare som inte tjänar lika bra & som till&med på fakturan är sämre än övriga? Blir det låglöne skolor & höglöneskolor i framtiden som vi kommer att få se?
  Undrar om det här systemet alls är genomtänkt?
  Sen har vi ju kuggen att de som tjänar mindre kanske anser att det inte är värt att jobba & därmed gör en än sämre arbetsinsats än tidigare.
  Otäckt system, SLUTA!!!!!!

 3. Låter helt sjukt tycker jag. Kanske ge skolan rätt förutsättningar till bra undervisning istället genom mindre klasser och extra hjälp till de som behöver!!
  //Tack för mig.

 4. Om det är som jag tolkar det verkar det vara ett riktigt orimligt system för att inte säga klasskillnad mellan lärarna. Som ett A-lag och ett B-lag där vikarier kanske klassas som C-lag. Om skolorna nu behöver mer resurser kanske det skall fördelas annorlunda, mer rättvist och riktat till områdena där bristerna är hög och kompetensen är låg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *