Fenomenet Michael Ohlsson Orsakar Debatt Igen

Som vanligt när Michael Ohlsson dyker upp som ett aktuellt ämne, är det aldrig en lätt fråga om svart eller vitt, ja eller nej. Det finns alltid olika aspekter och nivåer av vad det är han gjort eller uttryckt. Samma sak denna gång. Bakgrunden är det varma vädret och Ohlssons arbete att dela ut den interna posten inom kommunen. Arbetarbladet skriver:

Nu är det Michael Olssons närmaste chef, funktionsledare Kristina Jansson, som framfört kritik om hans klädsel. Klagomålen ska ha kommit från andra kollegor. Jansson vill inte kommentera fallet, utan hänvisar till kommunledningen för svar på hur det är okej att klä sig på jobbet.

Personalchefen Beatrice Bergström Molin har heller inga gemensamt framtagna riktlinjer att använda sig av, men anser att medarbetarna själva bör värdera vad som passar sig.”

Nu erbjöds jag att ta ett fotografi av Ohlssons klädsel igår, men av olika anledningar (läs fiske och hockey) blev det inte av utan kommer senare idag. Men klädseln syns i artikeln och det är alltså ett vitt vanligt linne, jeansshorts, sportskor och svarta strumpor. En ganska typisk sommarklädsel alltså. Men den passar inte alla. Kollegor har alltså klagomål angående hur kommunens interna brevbärare klär sig. Man ska ha i minne att det inte finns någon klädpolicy, det är alltså upp till var och en att fundera ut vad som är acceptabelt eller inte.

 

Å ena sidan: Personligen har jag bara haft anställningar där det funnits olika grader av uniformer. Man är en representant för företaget eller myndigheten och man behöver bara gå tio år tillbaka i tiden så var det inte att tänka på synliga tatueringar på armar, händer eller hals. Oavsett hur varmt eller kallt det var fanns vissa detaljer som alltid skulle bäras. Det är en policy helt enkelt, framtagen för att de anställda skall vara enhetliga och signalera att individen inte har betydelse, att den som möter kläderna/uniformen/tjänstetecken kan förvänta sig samma service eller tjänst. Jag har aldrig ifrågasatt detta, men då och då har man stött på anställda på olika arbetsplatser som inte förstått betydelsen av en enhetlig arbetsklädsel. Struntat i att sätta på sig slips, använt tennisdojor till kostym, satt en pin eller annat märke på uniformen som tex det där ”Rosa bandet” som stöd för cancersjuka kvinnor. Ett behjärtansvärt ställningstagande, men det hör inte hemma på en uniform eller i sammanhang där det finns en klädpolicy. Personligen tycker jag också att har man tatueringar på underarmarna i ett sådant yrke eller har den policyn, ja då ser man till att dölja dem helt enkelt.

 

Å i andra hand: I Michael Ohlssons fall finns det ingen klädpolicy. Kommunen har ingen sådan utan lägger över den uppgiften på den anställde. Han utgår från vad som är praktiskt. Linne för att det är varmt och slipper svettpölar på en skjorta. Shortsen är inte på långa vägar stötande som vissa kortare shorts eller badbyxor kanske kan upplevas. Det enda brott han begått är möjligen ett stilbrott att inte klä sig som jämnåriga utan mer åt det ungdomligare hållet. Han arbetar inte med äldre människor som skulle förfasas över tatueringar (den generationen är snudd på borta nu), han framhäver inget burdust. Frågan kan kännas oerhört löjlig. Vad är det då som gör att Michael Ohlsson ständigt hamnar i blåsväder?

 

En mycket bra fråga helt enkelt. Michael Ohlsson själv säger att det inte rör sig om hur han är klädd, det finns andra anledningar till att det ständigt tycks sättas ut ett krokben på hans livsväg:

Själv tar han det enbart som ett personligt påhopp eftersom han även sedan tidigare känner sig kränkt.

Michael Olsson har arbetat som fritidspedagog på Värnaskolan, men valde att byta sin tjänst där mot administrativa sysslor på kommunen sedan föräldrar protesterat mot en musikvideo som han gjort och som även barnen tittade på, på fritids. Föräldrarna reagerade mot att videon med namnet ”Bästa horhuset i stan” innehöll sexuella anspelningar.

Olsson polisanmäldes även för sexuellt ofredande i samma sammanhang. Fyra barn förhördes, men polisen fann ingen grund för att väcka åtal och utredningen lades ner.”

Utredningen inte bara lades ner, det var bekymmer att få ut den fullständiga förundersökningen för Herr Ohlsson. Det tog sin tid innan åklagarmyndigheten helt enkelt var tvungen att släppa de dokument och förhör med inblandade som legat till grund för anmälningarna. Inte ett enda förhör hade hållits med Ohlsson själv, han fick bara ett kort meddelande att förundersökningen var nedlagd, misstänkt för ganska allvarliga saker. I samband med musikvideohärvan skedde det en hel del obehagliga saker vilket man får hoppas leder till ett rättsligt efterspel.

untitledStyrande i Hofors ska agera”. Ja inte agerar dom för att sänka skatten eller ordna så skolväsendet i kommunen inte placeras bland de sämsta i landet. Det finns individer som agerar i kommunens högre sfärer, men då missbrukar man sitt ämbete och position till att smutskasta andra invånare eller politiska motståndare. Även i Ohlssons (och Bojan Petrovics) fall var nämndemannen och Socialdemokraten Robert Vestrin inblandad:

vestrin2Den här frågan om Michael Ohlssons klädsel är antagligen inte så lätt som man kan tro. Som alltid med Ohlsson. Här finns mer än vad vi vanliga dödliga kan se och även om man inte sympatiserar med Ohlssons person, konstuttryck, musik eller åsikter så är det inte acceptabelt med trakasserier. Det måste det verkligen finnas en policy om i kommunhuset. Här måste korten upp på bordet, vem har och varför ställt till ett jävla liv om ett par shorts och ett linne sommartid? Det ligger nämligen nära tillhands att tro att det är någon som utnyttjat sin bedrägliga makt till att försöka sparka på en som redan fått ordentligt med stryk på sistone. Den där typen av människor som agerar med personliga vendettor skall rökas ut ur kommunhuset och sin tjänst. Det är vad ett par shorts och ett linne kan få för konsekvenser, eller i vart fall borde få.

2 thoughts on “Fenomenet Michael Ohlsson Orsakar Debatt Igen

 1. Bra skrivet. Micke får ta emot mycket skit och detta är ju ren och skär mobbning. Fattar inte att hofors kommun kan tillåta det. Micke måste vara enormt stark i psyket som orkar stå emot denna häxjakt på honom.

 2. Helt sjukt hur ni behandlar medmänniskor i er kommun.
  Jag snubblade in på denna artikel av en händelse efter att ha börjat kolla på serien som handlar om Hofors.
  Som jag förstår det speglar den serien hur ni har det idag och vi fyra som satt och tittade på den hemma i Stockholm blev fruktansvärt upprörda över hur Mikael Olsson behandlas.
  Det märktes på lång väg att det är tal om vuxenmobbning.
  Ni som gör detta mot honom borde skämmas. Det var riktigt jobbigt att se hur ni behandlar en person som enbart vill utrycka sitt artisteri.
  Vi känner inte Micke men känner med honom. Han har rätt att vara den han är likväl som han har rätt att klä sig precis som han vill.
  Mikael du är perfekt som du är låt dom inte få dig att tro något annat eller trycka ned dig.
  Sen vill jag tillägga att vi alla som sett serien här hemma tycker du är jävligt duktig artist.
  Hoppas du blir känd så du kan neka deras festivaler med fröjd!
  Tråkigt att du ännu inte blivit uppmärksammad men förhoppningsvis blir du det nu!
  Du är jätteduktig och har en bra röst!
  Styrkekram från oss alla här hemma

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *