Test: Trek´n Eat Gourmét Älggryta

Som skrivet tidigare har jag fått förmånen att testa några olika varianter av frystorkad mat från Frystorkadmat.se

Frystorkad mat framställs igenom en process där man avlägsnar vattnet från produkten och gör dess hållbarhet betydligt längre, dess vikt behaglig och lämplig för att bära med sig i större kvantiteter i en ryggsäck utan att det blir det minsta besvärande. Om man som jag rör sig ute i skog och mark eller har planer på en ”expedition” och inte vill lämna något åt slumpen, är det just nämnda vikt som har betydelse. Man behöver helt enkelt ha mat med sig och helst bra mat för att göra det så behagligt man kan. Mat har en synnerligen god inverkan på både kropp och sinne. Tidigare har jag testat en produkt från Adventure Food. Det var ätbart men inget speciellt. Betyget på pastan med skink och ostsås nådde 3.5 av 5 i betyg. Det hade sina stora fördelar med att vara lättlagat, lätt i vikt och stor portion. Den här gången ville jag testa ett märke som heter Trek´n Eat och med innehållet ”Gourmét Älggryta”. I Hofors bor vi ju så otroligt lättillgängligt för sjö och natur och vad kunde vara ett mer passande tillfälle än att ta med hundarna ut på skogpromenad och samtidigt avnjuta en riktig vilträtt till lunch?

1För en kortare dagstur behövs ingen tung packning. Tidigare har det alltid funnits ett spritkök med om man vill ha varm mat. Med den här formen av mat räcker det med en påse som väger runt 140-150 gram.

2Tillagningsprocessen är extremt enkel och det har verkligen sina fördelar under till exempel en fotvandring. Man kan stanna till, göra iordning maten och sedan fortsätta vandra under tiden som det ”kokar” i ryggsäcken. Instruktionerna är enkla.

3Öppna påsen, slå i hett vatten och förslut. Enklast för en dagstur är en termos med kokt vatten. En bra termos håller värmen ordentligt.

4När jag öppnade påsen och såg pulvret slogs jag genast av doften. Det doftar otroligt gott bara som det är om än problematiskt att äta i den formen. Ser inte mycket ut för världen med torr pasta och oidentifierade föremål.

5 När vattnet hälldes i påsen började det rinna snålvatten av doften på nytt. En arom som verkligen var aptitretande.

6Sedan förslöt jag påsen och ställde den på marken. Instruktionen sade 5 minuter. Aningen kortare än det tidigare märket jag testat. Påsen blir omedelbart het. Jag rekomenderar inte att man bär omkring den i handen. Eftersom jag ändå inte hade bråttom någonstans fick den stå på marken medans jag undersökte omgivningen.

7

Fem minuter går tokfort om man tittar på lite saker. Här bland annat en växt jag aldrig sett tidigare. Vackra blommor.

8Svartmyror som byggt bo i sandmarken.

9Tittade på klockan och tiden hade gått otroligt fort. Dags för lunch. Doften som sagt tidigare vansinnigt ljuvlig. Utseendet si så där.

10Med en sked är det lätt att äta direkt ur påsen och spara på disk. I det här fallet valde jag papptallrik för att ordentligt kunna studera konsistens, doft och smak på innehållet.

11

På fem minuter blir pastan ordentligt kokad. Jag rekomenderar att man håller den tid som det står på påsen för annars är risken att pastan helt upplöses. Man kan till och med kanske korta ned det någon minut om man vill ha al dente. Med det tidigare märket var kryddningen inte tillfredsställande. Med älggrytan perfekt. Om det inte var för själva utseendet, är detta något man med lätthet skulle charma juryn i Sveriges Mästerkock fullständigt. Från första tuggan till den sista hördes nog ”någon i skogen” låta ”Mmmm….gott…mmm grymt gott”.

Ur fickan fiskade jag upp ett litet knippe gräslök jag slet åt mig av bara farten när jag drog iväg till skogen. Det gröna gör det behagligt för ögat, men smakmässigt är rätten redan en vinnare.

12En buljong som har så många smaknivåer, en perfekt sälta, förvånandsvärt god pasta som sugit åt sig alla smakerna perfekt. Det här är allt jag letat efter och betyget blir genast 5 av 5 möjliga. Det förtjänar att bära gourmét före älggryta. Det förde tankarna till barndomens söndagar där vi alltid åt ganska mycket vilt i form av hare och kulhagel, rådjur och älggryta. Det här är en förfinad variant helt enkelt. Priset borde vara 89 kronor (hittar inte just denna bland varmrätterna på Frystorkadmat.se) och är faktiskt värd varenda krona.

 

Fördelar:

Makalöst god!

Lätt att tillaga

Mättande, en sådan påse räcker gott och väl till två portioner för en vuxen

Tar ingen plats i packningen, man kan med lätthet bära med sig mat för en eller två veckor (tillkommer kokt vatten)

Sade jag himmelskt god?

Nackdelar:

Utöver utseende finns det inga, kommer man över ögats lust tar smaklökar och en mätt mage över

Andra reflektioner:

Den här typen av påse kan man alltid ha med sig. Du får plats med flera protioner i handsfacket på bilen, i dagpackning, i fiskelådan eller benfickan på byxorna. Alla som har barn som skall på skolutflykter eller till skidbacken och har problem att fundera ut om ungarna får ordentligt att äta med sig, kan med lätthet skicka med en sådan här påse och en termos med varmt vatten. Det räcker säkert till 2-3 barn och är förutom lyxen att ha varm mat med sig en klar barnfavorit också med pasta och välsmakande sås. Nu är ribban så högt satt med den här rätten att kommande tester med bland annat kebabgryta och potatis och skinka kommer ha svårt att konkurrera. Det är kungen av frystorkad mat helt enkelt.

1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *