Ännu En Jättelik Gädda Fångad I Hofors

För en dryg vecka sedan förfasades många fiskare över hur en gädda på 10.75 kilo fångades på ett pimpelspö i sjön Hyen strax utanför Hofors. Videoklipp och text här. I fredags spreds denna bild på en ännu större fångst.

954645_10201492958466631_727456373_nJonas Andersson med fiskekompisen Patrik Åkerling lyckades mitt i sommarvärmen locka en gädda på  114 cm och en vikt på 14 kilo, Arbetarbladet skriver även om det idag.

Det var under semestern när Jonas stod och pimplade efter abborre som han bestämde sig för att prova en ny stor spinnare. På fjärde kastet högg det och fem-tio minuter senare lyckades han kroka upp gäddan som inte fick plats i någon håv.

Nu ska gäddan vägas in på fisketävlingen Hoforsnappet och Jonas tror att han har en bra chans att vinna.

– Förra årets vinnande fisk vägde sju kilo och min gädda är ungefär dubbelt så stor, säger han.”

Rekordfångsten är dock inte helt kontroversfri. Av någon anledning så avlivades gäddan vilket strider mot gällande fiskeregler i Hofors Fiskevårdsområde. Enligt hemsidan och nya regler för i år skall gäddor över 85 centimeters längd släppas tillbaka i sjön. Huruvida monstergäddan med dessa bestämmelser kan vara aktuell för Hoforsnappet återstår att se och kan tolkas i oändlighet. Fångsten skapade nämligen en het debatt i Facebookgruppen ”Hoforsfiskare United”. Bland annat skrev en användare att det var ”ryggradslöst” att plocka upp gäddan med huggkrok, andra förfasades över avlivningen medans andra ansåg att regler är till för att brytas.

 

Jämförbart med vargdebatten som också kan orsaka en hätsk stämning vare sig man är för eller emot det fyrbenta djuret. När det kommer till stora fiskar i den här klassen finns det i princip två olika läger. De inbitna ”Catch & release-fiskarna” som fångar fisken men släpper tillbaka den efter fotografering och vägning, den andra sidan som menar att gäddan är en skräpfisk och gör bäst nytta som rävmat. Sedan naturligtvis en mindre mellangrupp som faktiskt tar vara på fisken för föda till sig själv eller husdjuren. Själv tillhör jag den grupp som helst ser att de stora exemplaren simmar tillbaka, men jag förstår båda sidor i debatten. Man kan inte vara helt rabiat i sin inställning, men finns reglerna så finns dom och vill man förändra detta måste man debattera för sin sak och arbeta för att reglerna ändras på nytt. Vi lär inte ha set det sista i ämnet även på lokal nivå. Stort grattis till fångstmannen dock, det är en monsterfisk många av oss fiskare bara får se på bild.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *