Tog Hjälp Av Försvaret För Att Fiska Gädda

Efter lunch igår uppstod en tom lucka i planeringsschemat. Självklart kunde den ägnas åt fiske. Sagt och gjort så begav jag och fiskekamraten oss till en av de ”vanliga gamla sjöarna” där vi har båt och kännedom om fisket. Han inte ens få ut hela uppsättningen av trollingspön innan det högg. En liten gäddsnipa full av entusiasm visade sig. Sen dog det helt. Inte en tillstymmelse till napp, vi bytte beten, ändrade kurs, slutade trolla och gick över till spinnfiske, men det var helt dött på fisk. ”Men va fan gör vi här” sade jag till fiskekamraten och menade att vi säkerligen hade kunnat ägna tiden åt annat. ”Bra fråga” sade han och i samma sekund skedde en simultan tanke. ”Stora Kröntjärn!!”

 

Den senaste månaden har jag gått och grunnat lite på den tjärnen. Dess besvärliga område runt medför inget vidare bra utgångsläge för fiske. Man måste ha en båt för att komma åt de intressanta platserna helt enkelt. Ena sidan, den som är mest lättåtkomlig för fordon är dessutom extremt grund, inte så lämplig för ens en mindre eka. Där hade fiskekamraten sedan en tid tänkt ut en lösning. Den 6 kilo lätta och uppblåsbara båten från försvaret med beteckningen M5611-206111.t1 Sagt och gjort. Med hög fart in till land, inlastning av all fiskeutrustning och tillbaka till Hofors. Skiftande av fiskespön, snabbt grävd mask och medhavda pimpelspö utifall att. Sedan upp till Gamla Granstandavägen och parkering så att gruset sprutade. Här skulle fiskas med ny entusiasm.

t2Den ser inte mycket ut för världen den här bärbara patrullbåten. Jag hade viss skepsis mot hållbarhet. Efter att ha försökt blåsa upp de olika sektionerna med hjälp av portabel pump kopplad till cigarettuttaget, gasat med bilen och hållit munstycket mot avgasröret, testade vi helt enkelt att blåsa i det medföljande munstycket och vips så var båten uppblåst. Tog bara ett par minuter.

t4Mer än ett par minuter tog det faktiskt att lista ut paddelns konstruktion och funktion.

t3Sen bar vi med extrem lätthet ner båten till sjön. Plockade av oss skor och vadade ut med båten.

t5t6Kan inte påstå att jag till en början riktigt förstod hur denna farkost skulle bära över 200-kilo mänskligt kött och ben. Men snart fick vi ganska god kläm på hur den skulle paddlas fram och var på andra sidan sjön på nolltid. Trots motvind. Riktigt imponerad över hur bra den tog sig fram även om komforten hade kunnat vara bättre. Och vilken härlig kväll det blev. Både jag och fiskekamraten myste ikapp över situationen och det nappade både abborre och gädda. Som tur var inget större för då hade det uppstått problem med hur man landar fisken. Små och behändiga gäddor är enklare. De stora får bli en senare utmaning.

t7Så efter drygt 3 år har sjön testats och omdömet blir: Spännande, har potential och det blir återbesök efter viss modifiering av vattenfarkost. Bland annat någon form av ankare för att kunna stå still samt sy några förvaringsväskor att hänga på båtens utsida. Det var ganska trångt och bökigt med två personer som skall kasta och pimpla samtidigt.

 

2 thoughts on “Tog Hjälp Av Försvaret För Att Fiska Gädda

  1. En kamrat som äger den, har faktiskt inte sett någpt liknande tidigare och kanske går det att få tag i en om det finns någon överskottsaffär som handlar med försvarsmaktens utrustning. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *