Saker Man Måste Se & Göra När Man Besöker Hofors

Personligen tycker jag det är helfestligt att någon sitter på ett tåg, passerar Hofors och istället för att nämna att Kerstin Hesselgren en gång i tiden kom härifrån, eller att Lasse Åberg spenderade sina somrar vid Edsken, tänker att ”ja just det, det här här Hoforsbloggen huserar” och Twittrar ett meddelande om det.

Namnlös

Som ni alla vet passerar ju järnvägen utanför själva Hofors och kommer man från Storvik eller Falun syns mest en massa små sjöar och vattendrag, skog och har man aldrig åkt via vägen så ser Hofors antagligen inte mycket ut för världen. Robertsholm ser väl förvisso ganska gemytligt ut, men det är ju inte själva kärnan av Hofors. Herr Modin ger mig en tankenöt. Vad skulle man som Hoforsbo rekommendera en besökare att göra om man har 10 eller 20 minuter på sig i Hofors, kanske rentav en förmiddag att spendera…?

Ja hamnar man uppe vid tågstationen och inte hinner ner till själva centrum så rekommenderar då jag att man plockar fram sitt ”Penn-set” för fiske. Ett sådant reser ni väl alla med?

f1Det finns fina fiskevatten bara någon minuts gångväg från järnvägsstationen och på 10-20 minuter så hinner man kasta lite och kan sedan stolt säga ”Jag har fiskat i Hofors, mycket trevligt fiskevatten där”. Medhavd matsäck också så blir det en liten fisketur med ordets rätta innebörd. Gillar man inte fiske så kan man gå in i stationshuset och nyttja någon av alla de böcker biblioteket lagt ut. Dom är helt fria att ta med sig på den fortsatta resan också.

x1Men har man lite längre tid på sig, vad gör man då? Jag var lite inne på det i ett inlägg tidigare, Från Macua till Hofors där man kan göra allt på en dag. Lite beroende på vilken årstid man kommer finns det olika alternativ. Ett besök vid ankdammen är ju givet. Det hade garanterat Nils Holgersson besökt på sin resa.

q1Bredvid ankdammen finns ju Time och sommartid kan man äta Sveriges förmodligen bästa glass där. Gillar man inte glass så finns det alltid alternativ till en mysig fika man kan ta med sig ut till en av parkbänkarna runt dammen. Man kan till exempel också köpa sig en lokal tidning eller annat och avnjuta under en stund.

 

Med mer tid kan man även ta en promenad från ankdammen, längs Hantverkargatan och titta på detaljerna på det gamla omtalade huset. Gå in på Röda Korsets second hand och kanske fynda något fint. Själv hittade jag ju idrottsliga minnen. Är man mer intresserad av konst så finns det gott om publikt sådant.

DSC03528 k1 k2Shopping är ju något annat man kan ägna sig åt. I centrum så finns till exempel en elektronikaffär där Foto-Johan har fina erbjudanden på allt från små datorer till verkligt stora tvättmaskiner. Sportringen med sin trevliga personal kommer att kunna ge riktigt bra erbjudanden på kläder och skor. Man kan äta en hamburgare i eget utförande på Hotell Bergsmannen, riktigt smaskig kan jag lova. Biblioteket som ligger dörr i dörr kan ge en stunds avkoppling men även kunskap.

20131002_105047Ta den av handskrivna vittnesmål om hur livet i Hofors sett ut genom tiderna i ”Hoforssamlingen”. Hittade den förra veckan och blev riktigt glad. En kaffe på maten och kanske en liten biskvi? Ja det fixar man lätt på Hanssons konditori. Är man lite mer för motion och idrott så finns det en bowlinghall som behöver varenda krona man kan skaka fram. Ett simpass i Hoforshallen, lite styrketräning kanske? Ja det finns alla möjligheter till att hålla sin kropp i form.

 

Men jag skulle även rekommendera att man tar en promenad upp på Västerhöjden. Inte för att besöka kommunhuset även om det också skulle vara underhållande på samma sätt som att se SVT-produktionen ”Starke man” fast på riktigt. Nej för att stå en stund uppe på kullarna och blicka över området som tagits tillbaka av naturen då husen rivits.

20130615_091631Här skulle man med vemod känna historiens vingslag över hur Hofors krympt och i många avseenden avvecklats. Något som händer på många bruksorter där människor väljer att flytta för brist på arbete och bra skolor. Det blir liksom bara en ort man kanske passerar med bil eller tåg. Med Västerhöjden i åtanke kan man sedan förväntansfullt se fram emot den första romanen i världshistorien som kommer att än en gång blåsa liv i människorna och området som just nu finputsas av undertecknad.

 

Vad skulle ni andra Hoforsbor ge för tips på saker att göra om man har 10-20 minuter eller en förmiddag till övers i Hofors?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *